#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/03/2010 12:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση που βιώνει η χώρα είναι δημιούργημα της κυβέρνησης Παπανδρέου

 

«Γιώργο ....βουλιάζουμε»… Μέρος δεύτερο

Για να πάμε λίγο παρακάτω τη χθεσινή συζήτηση: Γιώργο βουλιάζουμε … (μικρή αναδρομή στην κρίση)

Κατ’ αρχήν:

Υπήρχε λόγος να βουλιάξουμε;

Το Α. Ε. Π.  της Ελλάδος ανέρχεται περίπου στα 260 δις ευρώ.

Η παραοικονομία εκτιμάται στο  30% του ΑΕΠ.

Οι καταθέσεις των ελλήνων  στις εντός Ελλάδος τράπεζες, ανέρχονται περίπου στα 275 δις ευρώ.

Το δημόσιο χρέος μας υπολογίζεται  στα 320 δις ευρώ. (οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος αυτού του χρέους, οπότε το εξωτερικό μας χρέος εκτιμάται ότι είναι περίπου 250 δις)

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού  ανέρχεται, κατά  τον κ. Παπακωνσταντίνου στο 12.7% του ΑΕΠ.

Οι δανειακές μας ανάγκες για το 2010 θα ανέλθουν στα 65 δις ευρώ.

Αυτά είναι τα δεδομένα:  Λοιπόν, δυσκολεύομαι  να παρακολουθήσω τη συζήτηση  για τη χρεοκοπία  και αδυνατώ  να την εξηγήσω με οικονομικούς όρους! Δεν  είμαστε η γη της επαγγελίας  και πολλές διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να γίνουν. Επί πλέον ίσως έχουμε το πλέον σπάταλο κράτος στην Ευρώπη. Αλλά ούτε με χρεοκοπία κινδυνεύουμε, ούτε κυρίως θα λύσουμε τα προβλήματά μας με τον βάναυσο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να το κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα:

Κάτι  που επιμελώς αποφεύγει να αναφέρει η κυβέρνηση είναι ότι κρίση χτυπάει όλες της χώρες της Ε.Ε. 

Το Γερμανία εμφανίζει έλλειμμα  5%.

 Η Ισπανία έχει έλλειμμα  11,2% , ανεργία 20% , ενώ το  χρέος αυξάνεται με ρυθμό 20%.

Η Γαλλία έχει έλλειμμα 8,3% και το χρέος ανεβαίνει με ρυθμούς 10%.

Η Μ. Βρετανίας έχει έλλειμμα  12%, όσο της Ελλάδας, και με ρυθμούς αύξησης του χρέους στο 20%.

Η Ιταλία έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη, 1.8 τρις ευρώ! Δηλαδή, το ένα τέταρτο όλων των ευρωπαϊκών χρεών!

Στις ΗΠΑ, το ίνδαλμα του κ. Παπανδρέου, για φέτος και τον επόμενο χρόνο δημιουργεί έλλειμμα  10% να «βάλει» μπροστά την αμερικανική οικονομία!

Γιατί αυτή η εμμονή με την Ελλάδα;

Ποιος άρχισε τη συζήτηση για τη χρεοκοπία:

 "Καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας καθώς το δημοσιονομικό απειλεί την εθνική μας κυριαρχία για πρώτη φορά από το 1974" τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Αναφερόμενος στην οικονομία έκανε λόγο για "πατρίδα που βρίσκεται στην εντατική".

Η συζήτηση ξεκίνησε από τον  Γ. Παπανδρέου!!!  Γιατί;  Γιατί νόμιζε ότι με τον τρόπο αυτό θα δικαιολογήσει, την αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων και  την έλλειψη προγράμματος.    Ο  κ. Παπανδρέου άργησε να αντιληφθεί ότι άλλη βαρύτητα έχουν οι δηλώσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης (όταν διεκτραγωδούσε την κατάσταση της οικονομίας μας)  και   διαφορετική του πρωθυπουργού. Στη δεύτερη περίπτωση,  οι αγορές σε παίρνουν στα σοβαρά! 

 Μερικές απαντήσεις:

Η αλήθεια είναι ότι  χώρα μας βίωνε την παγκόσμια οικονομική κρίση ηπιότερα από όλες τις χώρες της ΕΕ. Κάτι  το περίσσευμα ανάπτυξης από τα προηγούμενα χρόνια, κάτι το μέγεθος της παραοικονομίας, κάτι η  όχι και τόσο σφιχτή οικονομική πολιτική,  κάτι εκείνο το πακέτο των 28 δις που θωράκισε τις Τράπεζες μας και διατηρήθηκε η ρευστότητα στην αγορά, και η κρίση δε μας έπληξε  έντονα.  Μέσα σ’ ένα  δυσμενές εσωτερικό μέτωπο, με  τη άκρατη σκανδαλολογία και τη αντιπολιτευτική υστερία,  η Ελλάδα  μέχρι και την άνοιξη του 2009 διατηρούσε ακόμα θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη!  Σήμερα όλοι συμφωνούν ότι αν τον Οκτώβριο είχαν ληφθεί τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Καραμανλής στη ΔΕΘ, η συζήτηση για την χρεοκοπία θα είχε αποφευχθεί! Αν, δε είχαν ληφθεί από το 2008, η χώρα μας τώρα θα ξεπερνούσε την κρίση!

 

Οι αιτίες του οικονομικού μας προβλήματος

Το πρόβλημα δεν είναι χθεσινό και προφανώς οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Όλοι, όμως, παραδέχονται ότι το πρόβλημα με το χρέος και το έλλειμμα ξέφυγε από κάθε έλεγχο στην πρώτη τετραετία του Α. Παπανδρέου. Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι το κόστος που πληρώνουμε για τη δημιουργία της εκλογικής πελατείας του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχοντας κυβερνήσει περισσότερα χρόνια έχει και τις μεγαλύτερες ευθύνες. Φυσικά μεγάλες  ευθύνες έχει και η κυβέρνηση Καραμανλή.  

Η αλήθεια για τα επιτόκια δανεισμού:

Η αλήθεια είναι ότι δανειζόμαστε ακριβά. Απλά, σε όσους ανησυχούν, να θυμίσω ότι το 1998 το δημόσιο δανειζόταν με 8%!!!

Η αλήθεια για τους ημι-υπαίθριους:

 Οι ημιυπαίθριοι είναι μια πραγματικότητα. Υπάρχει περίπτωση να κατεδαφιστούν; ΟΧΙ. Τι θα έκανε  ένα σοβαρό κράτος; Θα διευθετούσε την παρανομία και θα την απαγόρευε δια ροπάλου στο μέλλον!   Η νομιμοποίηση των υπαίθριων, αυξάνει την αντικειμενική  και την αγοραστική αξία του ακινήτου. Άρα προσθέτει πλούτο στον πολίτη και δημιουργεί προσδοκία εσόδων για το δημόσιο από μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες. Ας συνεχίσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το ΣΤΕ.

Αφέλεια ή βλακεία;

Αν και με τα «αν» δεν γράφεται η ιστορία, εκτιμώ ότι η συζήτηση για τη χρεοκοπία  θα είχε αποφευχθεί, αν είχαμε μια στοιχειωδώς σοβαρή κυβέρνηση.   Η κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα είναι δημιούργημα της κυβέρνησης Παπανδρέου και σε πολύ μεγάλο βαθμό προσωπικά του ιδίου. Δεν έχει νόημα να υπενθυμίσω δηλώσεις που θυμάστε όλοι.

Υπάρχει εξήγηση;

Καμιά φορά η εξήγηση είναι πάρα πολύ απλή: Όταν ο κ. Παπανδρέου κέρδισε μ’ εκείνο το ανέλπιστο +11%, έπρεπε  να  δικαιολογήσει   το «λεφτά υπάρχουν», την επί  διετία οξύτατη κριτική του και  την  έλλειψη προγράμματος. Παράλληλα έπρεπε να  απαξιωθεί   η Ν.Δ. ως φορέας εξουσίας και ο Σαμαράς ως εν δυνάμει  πρωθυπουργός.

Ποιο ήταν το σενάριο: Φουσκώνουμε το έλλειμμα. Νέα κυβέρνηση είμαστε, η Ε.Ε. θα δείξει κατανόηση. Διεκτραγωδούμε την κατάσταση της οικονομίας για να απαξιώσουμε την Ν.Δ. και να δικαιολογηθούμε για την αθέτηση των προεκλογικών μας υποσχέσεων. Με τον κουρνιαχτό που θα σηκωθεί, περνάμε από τη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια που θα μας εδραιώσουν στην εξουσία. Αυτό ήταν το σενάριο. Το είχαν κάνει στο παρελθόν. Όμως, τούτη τη φορά  δεν τους βγήκε και την πάτησαν!

Έτσι δημιούργησαν ένα χάος, το οποίο δεν ξέρουν πώς να διαχειρισθούν! Και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο.  Και το χειρότερο: παίρνουν μέτρα τα οποία όχι μόνο δε  λύνουν το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως το επιδεινώνουν.  Η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι επικίνδυνη για τη χώρα.

Αυτή είναι η τραγική αλήθεια!  

Κώστας Ροδινός

(σκίτσο απο το ΒΗΜΑ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tzimy avatar
  tzimy 21/03/2010 12:39:13

  δείτε και εδώ μια ενδιαφέρουσα ανάλυση
  http://aliartos-city.blogspot.com/2010/02/blog-post_04.html

 2. JOHN avatar
  JOHN 21/03/2010 12:43:34

  Γενικα το πελατειακο συστημα ανεξαρτητα απο ποιο κομα ειναι στην εξουσια ειναι ταφοπλακα για την οικονομια.Και τα δυο¨μεγαλα¨κοματα εξουσιας εχουν τεραστιες ευθυνες για τη καταντια της ερημης αυτης χωρας.Και τα μικροτερα κοματα της αντιπολιτευσης ειναι κολυμενα σε δογματα και πρακτικες του παρελθοντος γι αυτο παρα τη πρωτοφανη κριση δεν πειθουν,δεν εκφραζουν τα αισθηματα και τις προσδοκιες της κοινωνιας και δυστυχως λογω αυτης της αδυναμιας τους αδυνατουν να παιξουν αποφασιστικο ρολο στα πολιτικα δρωμενα.Ο κοσμος ειναι θυμομενος φοβισμενος και επιθυμια του ειναι να εκφρασει αυτο το θυμο μαζικα και δυναμικα.Κι εδω ειναι το λαθος δεν υπαρχει πολιτικος φορεας να τον αφυπνισει,να ξεσυκωθει να διεκδικησει τα δικαια του την αγωνια για το μελλον του!Το μονο παρηγορο ειναι οτι μεσα απο αυτη τη κατρακυλα ισως ξεπεταχτει κατι καινουριο,που θα προκυψει απο εναν ωριμο πια λαο και οχι απο παθητικους καταναλωτες οπως θελει τη κοινωνια το σαπιο κατεστημενο.

 3. Πολίτης της Μπανανίας avatar
  Πολίτης της Μπανανίας 21/03/2010 13:07:51

  Δεν είναι δημιούργημα του GAP.

  Η κατάσταση αυτή προετοιμάστηκε μεθοδικά απο τον καιρό του Αντρέα, ακολούθησαν Μητσοτάκουλες, Σημιταριά και δεν συμμαζεύεται, έβαλε την ταφόπλακα ο χοντρός ο Κώστας, και ο Γιωργάκης τώρα αναλαμβάνει την διαδικασία της κηδείας.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Πολίτης της Μπανανίας 21/03/2010 13:18:50

   Εγώ πάω μέχρι την αμέσως μετεμφυλιακή περίοδο των εργολάβων και αεριτζήδων. Και καλά θα κάνουν να κηδέψουν όντως αυτή την την "ευημερούσα" μερίδα της κοινωνίας και την οικονομία της: Ούτε βιώσιμη είναι, ούτε στοιχειωδώς δίκαιη.
   Αλλά που, κακό σκυλί κακό ψόφο δεν έχει.

  • Πολίτης της Μπανανίας avatar
   Πολίτης της Μπανανίας @ Πολίτης της Μπανανίας 21/03/2010 14:08:07

   Καλά, σίγουρα πάει και πιο πίσω αλλά εγώ σου πιάνω τα πιο πρόσφατα. Η μεγάλη κλοτσιά απο την κατηφόρα απο τις δυναστείες ξεκίνησε. Αλλά ορθώς, κακό σκυλί ψόφο δεν έχει. Έχουν ήδη ετοιμάσει τους εκκολαπτόμενους γόνους άλλωστε. Τι, έτσι εύκολα θα ξεμπερδέψουμε; Τώρα ειδικά που λοβοτόμησαν και εντελώς την κοινωνία χαρά σε αυτούς και στους επόμενους.

  • donaE avatar
   donaE @ Πολίτης της Μπανανίας 21/03/2010 14:12:47

   Εχετε δικιο.Οχι μονο βιωσιμη δεν ειναι,αλλα και θνησιγενης ειναι.Αναπαραγει αναξιοκρατια και διαπλοκη σε ολα τα κοινωνικα στρωματα.
   Και στρεβλωσεις πασης φυσεως.

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Πολίτης της Μπανανίας 22/03/2010 11:54:51

   Και ο Γιωργάκης που αναλαμβάνει την διαδικασία της κηδείας δεν μετείχε στις κυβερνήσεις Α.Παπανδρέου και Σημίτη;

  • Πολίτης της Μπανανίας avatar
   Πολίτης της Μπανανίας @ Πολίτης της Μπανανίας 22/03/2010 17:58:28

   Φυσικά και μετείχε.

 4. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 21/03/2010 13:11:12

  εεεεεε, μας ακούνε...Αλογοσκούφης, Σημίτης, Μητσοτάκης και ..γελάνε!
  Οχι και μεταξύ μας ψέμματα!

 5. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 21/03/2010 13:14:35

  Άν στη νομιμοποίηση των ημιυπαιθρίων πρόσθετε κανείς και τη νομιμοποίηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, όπλων και ναρκωτικών (με τα σχετικά φορολογικά έσοδα), η Ελλάδα ίσως όχι μόνο σωζόταν αλλά ίσως γινόταν Βαλκανική Ελβετία!
  Τα θέλουμε λοιπόν και καθαγιάζουμε μονίμως κάθε παραβατικότητα; Θέλουμε να είμαστε πρώτα κράτος, και ως επακόλουθο, λόγω 180 χρόνων πλύσης εγκεφάλου άνωθεν, λαός παραβατικός, χώρα άνωθεν κατευθυνόμενης αναρχίας και ανομίας;

  Επειδή πάντα χρειαζόμαστε έναν Γερμανό για να μας το θυμίζει, άς παραφράσω λοιπόν τη φορά αυτή τον ποιητή Χάινριχ Χάινε:

  Όταν σκέφτομαι νύχτα την Ελλάδα,
  Χάνω τον ύπνο μου

  Denk ich an Deutschland in der Nacht,
  Dann bin ich um den Schlaf gebracht.

  Heinrich Heine, Nachtgedanken (Νυχτερινές σκέψεις)

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 21/03/2010 13:52:23

   Παρέλειψα βέβαια τα ωφέλη από μια ενδεχόμενη νομιμοποίηση και μετριοπαθή φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της συμπαθούς τάξης των μαστρωπών (κοινώς τσάτσων ή το άλλο ..κακόηχο): Με αυτά που βλέπω (επίσης και στα idioto-κάναλα),΄έτσι μάλλον θα την ξεσκίζαμε την Ελβετία!
   Φυσικά όλα εξηγούνται:
   Η υπερβολική αιμάτωση της κάτω κεφαλής στερεί όλο το αίμα για την λειτουργία της άνω (αλλά συχνά και του καρδιακού μυός), με αποτελεσμα το γνωστό νεοελληνικό σύνδρομο άνοιας: IQ ραδικιού και καρδιά πατάτα.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Sic transit gloria mundi 22/03/2010 10:28:59

   Ναι, όντως, τι να έχεις ημιυπαίθριο, τι να πουλάς ναρκωτικά, το ένα και το αυτό...

 6. αχαβαχ avatar
  αχαβαχ 21/03/2010 13:14:39

  Η εκδοχή ότι το σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα οφείλεται απλώς στις υπερβολές, την ανικανότητα και το υστερόβουλο σχέδιο του Γιωργάκη και των υπουργών του είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτή η εκδοχή είναι απότοκος μιας απολύτως επικοινωνιακής αντίληψης για την πολιτική, την οικονομία, την ίδια την πραγματικότητα, που καθιέρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η χώρα είναι χρεωκοπημένη ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ και καμμιά διαφορετική διαχείριση δεν θα αλλάξει αυτήν την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ αχαβαχ 21/03/2010 18:09:45

   Τι εννοείς "αντικειμενικά" χρεωκοπημένη; Άλλες χώρες (Ισπανία, Αγγλία) έχουν παρόμοια νούμερα μ' εμάς και δεν είναι, ούτε αντιμετωπίζονται ως χρεωκοπημένες. Άλλο τα προβλήματα, έστω, μεγάλα προβλήματα, άλλο η χρεωκοπία. Διαφορετικά πράγματα.

 7. Νίκος avatar
  Νίκος 21/03/2010 13:16:19

  Στο ερωτημα "Αφέλεια ή βλακεία;" η απαντηση μου ειναι, αμφοτερα.
  Αφελεια διοτι εκριναν τον διεθνη γυρο με εσωκομματικα (ηλιθια ως συνηθως) κριτηρια και βλακεια διοτι θεωρησαν και θεωρουν τους ιθαγενεις ως βλακες. Συνδιαζουν ο,τι συνδιαζε και η χουντα του Ιωαννιδη: Ψευτοπατριωτισμο και βλακεια, ενδοτισμο και γλοιοτητα. Ο,τι χρειαζονται τα ξενα συμφεροντα για να αφαιρεσουν τμημα της εθνικης κυριαρχιας. Αυτο δε που προκαλει θυμηδια ειναι οι συνεχεις εκκλησεις στους Ευρωπαιους για στηριξη. ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΟΛΤΙΚΕΣ ΗΛΙΘΙΟΙ, Ε ΗΛΙΘΙΟΙ. και αυτες τις πολεματε αισχρα εδω και χρονια.

 8. άστεγος avatar
  άστεγος 21/03/2010 13:18:54

  800.000 Έλληνες ζούν άμεσα ή έμμεσα από την οικοδομή (μπετατζήδες, κτίστες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, πλακάδες, μεσίτες, σοβατζήδες, έμποροι οικοδομικών υλικών, κουζινάδες, συμβολαιογράφοι, ελαιοχρωματιστές, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, είναι ατέλειωτη η λίστα).
  Όλοι αυτοί οι άνθρωποι (και οι οικογενειές τους) θα πεινάσουν με τα νέα φορολογικά μέτρα.
  ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΚΙΝΗΤΟ ΞΑΝΑ;
  Όταν φτάνουμε στο σημείο να βάζουν τεκμήριο στην πρώτη κατοικία, έχουμε το εξής τραγελαφικό.
  Οι ανωτέρω άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι επαγγελματίες (μαζί με εκατομμύρια άλλους Έλληνες που δεν έχουν πια εισοδήματα) να καλούνται να πληρώνουν από 5.000-10.000 ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ στην εφορία, μόνο και μόνο επειδή παλιότερα έκαναν το σκατό τους παξιμάδι για να αποκτήσουν ένα σπίτι, ακόμη και εάν είναι με δάνειο.
  Τους ρωτάει κανείς που θα τα βρούνε, τη στιγμή που δεν θα μπορούν ούτε την οικογένεια να θρέψουν;
  ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΓΑΙΑ ΠΥΡΙ ΜΥΧΘΗΤΩ!
  Έμπαινε Γιώργο, γκρέμισε την Ελλάδα, οδήγησέ μας όλους στην αυτοκτονία. Αφού τα παραμύθια σου έπιασαν τόπο, μην αφήνεις τίποτε όρθιο.
  Εμάς μας αξίζει να πεινάσουμε, να γονατίσουμε, να εξαθλιωθούμε μπάς και κάποια στιγμή βάλουμε μυαλό και σε στείλουμε από εκεί που ήρθες.

  • άστεγος avatar
   άστεγος @ άστεγος 21/03/2010 13:33:56

   Φίλε sic transit, μη λές τέτοια πράγματα γιατί γελάνε και τα πόμολα.
   Οι εμπορικές τιμές τον ακινήτων είναι συνέρτηση πολλών παραμέτρων, με μακρά κυριότερο το φορολογικό.
   Η αισιοδξία σου ακούγεται ευχάριστα, αλλά, δυστυχώς για όλους μας, δεν έχει δίκιο φίλε μου.
   Είμαι στην πιάτσα εικοσιπέντε χρόνια και νομίζω ότι ξέρω καλύτερα (δεν επικαλούμαι το οικονομικό μου πτυχίο γιατί από θεωρία έχουμε μπουχτίσει).
   Τέλος ξέχνα προς τισγμή τα σενάρια περί τιμών κλπ και σκέψου ένα συνηθισμένο άνθρωπο σαν εσένα και εμένα που δεν του φτάνει που δεν έχει δουλειά και λεφτά αλλά το κράτος του ζητάει να του πληρώσει και εξοντωτικό φόρο κατοχής. (σου θυμίζω για άλλη μια φορτά ότι μιλάμε για την πρώτη κατοικία).
   Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η ιστορία θα είναι η απόλυτη ταφόπλακα για το Γιώργο, οι ίδιοι οι πασόκοι οπαδοί θα αφηνιάσουν μόλις συνειδητοποιήσουν περι τίνος πρόκειται.

  • nasos avatar
   nasos @ άστεγος 21/03/2010 13:47:21

   Έλεγα σε γνωστούς μου Πασόκους πως στο τέλος θα καταντήσουμε να πληρώνουμε νοίκι στο κράτος για να μένουμε στα σπίτια μας και μου έλεγαν πως υπερβάλω.
   Τώρα με ακούνε αλλά είναι αργά,τουλάχιστον θα πάνε από Δευτέρα στην Τράπεζα για να σηκώσουν τα λεφτά τους και να τα βάλουν σε θυρίδα.
   Τους είπα για τον κίνδυνο δήμευσής τους σε περίπτωση χρεωκοπίας και έχουν κατατρομάξει.
   Πιστεύω πως τον επόμενο διάστημα θα υπάρξει σημαντική φυγή κεφαλαίων από τις Ελληνικές τράπεζες,όλο και λιγότεροι έχουν εμπιστοσύνη στον ΓΑΠ.
   Όλα αυτά θυμίζουν την Αργεντινή πριν το Κραχ ,οπότε και οι εύποροι Αργεντίνοι μετέτρεπαν τα Πέσο τους σε Δολλαρια και τα κατέθεταν ύστερα σε τράπεζες της Ουρουγουάης.

  • Πολίτης της Μπανανίας avatar
   Πολίτης της Μπανανίας @ άστεγος 21/03/2010 14:17:06

   Οι τιμές στην οικοδομή δεν θα πέσουν με τίποτα. Είναι έτσι και αλλιώς εντελώς παράλογες οι τιμές αγοράς μαζί με τις φορολογίες που ακολουθούν παραδίπλα. Όσοι πρόλαβαν και έκαναν ένα σπίτι, έκαναν. Οι υπόλοιποι στο ενοίκιο ή στην τεράστια υπερχρέωση στην τράπεζα για να αγοράσεις ένα κλουβί που θα ξεχρεώνεις μέχρι να πεθάνεις και μέχρι τότε θα προσεύχεσαι να μην πάθεις τίποτα και μείνει η δόση πίσω, δόση που κάθε λίγο και λιγάκι αυξάνεται μαγικά. Είναι σοφά πλεγμένο το σχέδιο.

   Πριν μερικά χρόνια είχα πετύχει στον Κόσμο του Επενδυτή ένα συνοδευτικό βιβλίο για το Real Estate. Είχε μέσα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που ειλικρινά κοπανάω το κεφάλι μου μέχρι και σήμερα που δεν το κράτησα. Έλεγε λοιπόν το άρθρο οτι έχει έρθει άνωθεν εντολή απο έξω να κάνουν την αγορά κατοικίας δυσπρόσιτη για τον μέσο Έλληνα για να αρχίσει να πέφτει το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης και να γίνει προτιμητέο το νοίκι γιατί έτσι λέει κάνουνε και έξω. Το γιατί ήθελαν να το κάνουν αυτό δυστυχώς δεν το θυμάμαι, πέρασε καιρός απο τότε που το διάβασα και πάλι ξαναλέω οτι σκυλομετανιώνω που δεν το κράτησα, σήμερα θα ήταν πολύτιμο να υπάρχει κάπου δημοσιευμένο.

   Έχουμε και εμείς λάθος νοοτροπία. Οι γονείς είναι ακόμα κολλημένοι στην νοοτροπία της γενιάς τους και πιέζουν πολύ τους νεότερους να έχουν το "δικό τους" σπίτι (που φυσικά δεν είναι δικό τους αλλά της τράπεζας, ο κόσμος πάει και χρεώνεται απίστευτα ποσά για ένα σπίτι και αντιμετωπίζουν όσους είναι στο ενοίκιο σαν λεπρους, αγνοώντας πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά.

   Συμπτωματικά να και ένα άρθρο για αυτό το θέμα με τα υπέρ και τα κατά. Το θεωρώ πλέον επικίνδυνο ρίσκο:

   Το επικίνδυνο παραμυθάκι του να έχεις ένα "δικό" σου σπίτι: http://wp.me/pLjud-TH

  • nasos avatar
   nasos @ άστεγος 21/03/2010 14:30:25

   Ναι,αλλά η ιδιοκατοίκηση αποτελούσε διαχρονικά την αποτελεσματικότερη ασπίδα της Ελληνικής οικογένειας απέναντι στην φτώχεια.
   Στο εξωτερικό όπου υπερτερούν αριθμητικά οι ενοικιαστές έναντι των ιδιοκτητών,υπάρχει και το ανάλογο δίχτυ κοινωνικής προστασίας αυτών που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.
   Στην Ελλάδα επειδή δεν υπάρχει κάτι ανάλογο λογικά θα υπάρξει αύξηση των αστέγων.
   Βέβαια στα απαυτά τους,των κάθε Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου που προωθούν τέτοιες πολιτικές,αυτοί,οι οικογένειες τους και οι κολλητοί τους είναι εξασφαλισμένοι δια βίου μέσα στο σύστημα της Ελληνικής Μπανανοδημοκρατίας.

  • Πολίτης της Μπανανίας avatar
   Πολίτης της Μπανανίας @ άστεγος 21/03/2010 14:41:42

   Μα αυτό ακριβώς είναι το σχέδιο Νάσο.

   Πλήρης εξαθλίωση, πλήρης δέσμευση, πλήρης υποταγή.

   Γι αυτό δεν υπάρχει και δίχτυ κοινωνικής προστασίας για καμία ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, για κανέναν συνταξιούχο, για κανέναν μεροκαματιάρη, για καμία εργαζόμενη μάνα, για κανένα νιόπαντρο ζευγάρι. Το σχέδιο είναι πλήρης αιχμαλωσία. Σκυμμένο κεφάλι απο το πρωί μέχρι το βράδυ, φόβος, αγωνία για το αύριο. Έτσι μας γονάτισαν και δυστυχώς με την συγκατάθεση της πλειοψηφίας.

   Δεν θυμάστε που στα χρόνια των πατεράδων μας, ένας δούλευε, αλλά και παιδιά κάνανε, και ένα σπιτάκι κούτσα κούτσα έπαιρναν, και τα παιδιά τους προίκιζαν, και καμιά φορά έκαναν και κανένα εξοχικούλι, και στην ταβερνούλα καμμιά φορά, και άντε και καμμιά εκδρομούλα. Ζούσαν καλα και τίποτα δεν τους έλειπε.

   Αλλα ούτε ήταν η Ελλάδα στο χάλι που είναι σήμερα, ούτε υπήρχαν plasma τηλεοράσεις και τελευταίας τεχνολογίας κινητά.

   Τελείωσε παιδιά.

   Τελείωσε...

   Αυτά που ξέρατε ξεχάστε τα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εγώ ούτε τα λόγια μου μασάω ούτε θα μπερδέψω την πραγματικότητα με νότες αισιοδοξίας των ευσεβών μου πόθων.

   Καταλάβετε πως η ζωή που ξέραμε, η Ελλάδα που ξέραμε μπήκε σε άλλη τροχιά, δεν θα είναι ΠΟΤΕ ξανά η ίδια.

  • Orestios avatar
   Orestios @ άστεγος 21/03/2010 15:20:00

   Πολίτη της Μπανανίας

   Στην σοσιαλιστική τροχιά μπήκε η χώρα με την εφαρμογή του ατόφιου σοσιαλιστικού οράματος.
   Ότι έγινε και στην Αργεντινή. Ακριβώς το ίδιο.

  • Πολίτης της Μπανανίας avatar
   Πολίτης της Μπανανίας @ άστεγος 21/03/2010 15:42:41

   Ψέμματα Ορέστη;

   Πού είδε ποτέ κανείς καλό με αυτούς;

 9. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 21/03/2010 13:25:08

  ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΚΙΝΗΤΟ ΞΑΝΑ;
  Στους πλειστηριασμούς των μη εξυπηρετούμενων δανείοων που θα βγάλουν οι τράπεζες, πολλοί θα ψωνίσουν "από σβέρκο".
  Όποιος βλέπει τη διαχρονική καμπύλη στην εξέλιξη αγοραίων τιμών ακινήτων και ξέρει τα θεμελιώδη μεγέθη (πραγματικό κόστος κατασκευής), καταλαβαίνει πόσο φούσκα είναι, πόσο είναι το συμπιέσιμο κέρδος (εργολαβικό + αντιπαροχής), και που θα "κάτσει" η αγοραία τιμή. Υπάρχουν και οι διεθνείς "διορθώσεις" (Μ. Βρετανία, Ισπανία, ΗΠΑ, -30 ως -50 %).
  Για να μπεί χρήμα στην οικοδομή πρέπει να πέσουν ΡΙΖΙΚΑ οι αγοραίες τιμές. Τότε θα μπέι, και πολύ!

 10. μας δουλεύουν avatar
  μας δουλεύουν 21/03/2010 13:26:57

  Δεν ξέρεις εάν πρέπει να γελάσεις είναι να κλάψεις με την επιπολαιότητα που κουβαλάνε οι πασόκοι.
  Έχω ένα φουσκωτό βαρκάκι 3,2 μέτρα, χωρίς μηχανή, δηλωμένο κανονικά, που πάω για ψάρεμα στις καλοκαιρινές μου διακοπές.
  Το αγόρασα πρόπερσι έναντι 940 ευρώ.
  Σύμφωνα με το νέο φορορολογικό νομοσχέδιο το "σκάφος" έχει τεκμήριο 3.000 ευρώ, ενώ εάν είχα ένα οποιοδήποτε σκάφος πάνω από 5 μέτρα (πχ αξίας 200.000 ευρώ) το τεκμήριο θα ήταν (κρατηθείτε) 4.000 ευρώ.
  Να τους πείς ηλίθιους είναι λίγο.
  Απλά δεν ξέρεις τί να πείς.
  Πάνε να δημιουργήσουν οπωσδήποτε κοινωνική επανάσταση.

  • άστεγος avatar
   άστεγος @ μας δουλεύουν 21/03/2010 15:08:57

   Ελπίζω να κάνεις πλάκα!

  • Orestios avatar
   Orestios @ μας δουλεύουν 21/03/2010 15:11:08

   Στα νησιά τί θα γίνει? Πολύ μεγάλο ποσοσστό έχει σκάφος για να μετακινείται. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση από αυτή την επέλαση φόρων σε βάρως του λαού και προς όφελος των λίγων φίλων της κυβέρνησης.

 11. nasos avatar
  nasos 21/03/2010 13:42:01

  Φέτος οι ξένες τράπεζες υπολογίζουν το ελληνικό ΑΕΠ να κινηθεί στο -4%.
  Εγώ πάλι πιστεύω πως το -4% είναι υπερβολικά μετριοπαθής πρόβλεψη για μια οικονομία που βασίζεται κατά 70% στην κατανάλωση και ήδη τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής φαίνονται στην αγορά αυτοκινήτου και στον ρυθμό αύξησης των δανείων που βαίνει διαρκώς μειούμενος.
  Οπότε θα μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο μείωσης του ΑΕΠ και των φόρων,ύστερα το Χρέος θα αυξάνει με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς ως ποσοστό του ΑΕΠ,οι δαπάνες εξυπηρέτησής του θα αυξάνουν και αυτές,οπότε και οι φόροι θα αυξάνονται εξίσου και πάει λέγοντας.
  Μέχρι να σκάσει η φούσκα και να ησυχάσουμε.

 12. PELIAS avatar
  PELIAS 21/03/2010 13:50:12

  AΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ Η ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΕΙΔΗΣΗ;
  **********************************************************************
  "Η Ρωσία ελπίζει ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα κατορθώσει να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, την οποία θεωρεί σημαντικό διεθνή εταίρο της. Όντως, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη αλλά αυτή η χώρα είναι και παραμένει, όχι μόνο παραδοσιακά, φιλική προς τη Ρωσία, αλλά και βασικός διεθνής εταίρος της, μεταξύ άλλων, και στον εμπορικό - οικονομικό τομέα. Τις συνέπειες της οξείας χρηματο-πιστωτικής κρίσης, που έχει ενσκήψει παγκοσμίως, τις υφίστανται όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ευχόμαστε ειλικρινά στους φίλους και εταίρους μας ταχύτατη επίλυση των προβλημάτων τους και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα τα καταφέρει».

  Σίγουρα η δήλωση εκπλήσσει και έρχεται την κατάλληλη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση που αναζητά ερείσματα διεθνώς. Οπωσδήποτε σχετίζεται και με το επικείμενο ταξίδι στη Μόσχα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου στις 29-31/03/10, όπου η Μόσχα αναμένει να σφραγιστεί η υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας που υπάρχει για τα ΤΟΜΑ BMP-3HEL, όσο και με την χθεσινοβραδυνή κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

  Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
  ************************************************************************
  'Αν κάνω λάθος παίρνω πίσω το σκεπτικό που ακολουθεί και αναφέρεται σο ότι, δεν κάνω λάθος

  Εντεταλμένη λογοκρισία εντός και εκτός για να μήν θιγούν οι στόχοι που μόλις πειραχθούν η Ε.Ε. θα διαλυθεί είς ά εξ ών συνετέθη

  ΠΕΛΙΑΣ

 13. mara avatar
  mara 21/03/2010 13:50:45

  Η Γερμανίδα καγκελάριος εκτίμησε σήμερα ότι η απόφαση για το μηχανισμό βοήθειας της Ελλάδας δεν πρέπει να ληφθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.
  «Πιστεύω ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε".
  Toν έχω ικανό τον ΓΑΠ, να είπε και στην Μέρκελ "....λεφτά υπάρχουν..."
  Γιωργάκης... με τα όλα του....

  • αχαβαχ avatar
   αχαβαχ @ mara 21/03/2010 14:02:01

   mara, τη Μέρκελ δεν την εδιαφέρειη Ελλάδα, ο ΓΑΠ ή ο Σαμαράς. Την ενδιαφέρει μην κάνει καμμιά τεράστια βουτιά το ευρώ μετά τη σύνοδο κορυφής.

  • anonymous avatar
   anonymous @ mara 21/03/2010 15:35:29

   αχαβαχ
   κάνεις λάθος. Μάλλον η επιδίωξή της είναι η πτώση του Ευρώ για να ανεβάσει κι άλλο τις εξαγωγές. Η εσωτερική κατανάλωση στη Γερμανία έχει πιάσει πάτο. Δεν έχουν λεφτά όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο.

  • αχαβαχ avatar
   αχαβαχ @ mara 21/03/2010 20:28:03

   Δεν έγραψα πτώση anonymous, είπα βουτιά. Η ελεγχόμενη πτώση συμφέρει τη Γερμανία, το μπάχαλο, η απαξίωση και η κατάρρευση του eurogroup είναι αυτό που θέλει να αποφύγει. Εξ' ού και οι επαμφοτερίζουσες δηλώσεις της κατά καιρούς.

 14. nama avatar
  nama 21/03/2010 14:00:15

  Το ΠΑΣΟΚ κάνει ότι να ναι, μη κάνουμε όμως την κριτική μας προς το ΠΑΣΟΚ πλυντήριο για τον Καραμανλή. Αν τα πράγματα ήτανε καλα, ο Κ δεν θα το έβαζε στα πόδια. ΚΑΝΕΙΣ τους δεν είναι άμοιρος ευθυνών. ΚΑΝΕΙΣ τους, ούτε καν η Αριστερά. Οι κυβερνήσεις τόσα χρόνια διαλύανε, και οι αντιπολιτεύσεις κάνανε τον άσχετο...

  • κοψοχέρης avatar
   κοψοχέρης @ nama 21/03/2010 14:07:06

   nama, δεν είναι εύκολο να αλλάξεις μία παραπλανημένη από το λαϊκισμό κοινωνία, ειδικά όταν το ιδιωτικό ντόπιο κεφάλαιο (με τ ακάναλια του που κατευθύνουν τον κόσμο) απεχθάνεται τη διαφάνεια και τις μεταρρυθμίσεις σαν το διάολο με το λιβάνι.
   Απλά σκέψου τη θέση του Κ.Κ. το 2007, που πήρε 152 βουλευτές και μετά από 2 μήνες του έσκασε η παγκόσμια κρίση, που γονάτισε οικονομίες με πολύ λιγότερο χρέος από της Ελλάδας.
   Προσπάθησε να είσαι λίγο πιό ψύχραιμος και να μην παρασύρεσαι από την επικαιρότητα και τα κόλπα των αργυρώνητων επαγγελματιών της πολιτικής επικοινωνίας.

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ nama 22/03/2010 12:02:20

   Γιατί δεν λες όμως ότι όταν ο Καραμανλής προσπαθούσε να επιβάλει μέτρα για το "νοικοκύρεμα" της οικονομίας, οι πασόκοι μετά των προοδευτικαρέων της Αριστεράς ξηλώναν και τα πεζοδρόμια και βάζαν φωτιές στις πόλεις(Δεκέμβρης) και στα χωριά (καλοκαίρι 2007);
   Φταίει ή δεν φταίει γι΄αυτό ο Γιωργάκης , όπως και για την προοδευτική αποεθνικοποίηση των πάντων (παιδεία, οικονομία, άμυνα κλπ); Εκτός για τα ψέμματα που είπε, πράγμα το οποίο κανείς δεν θίγει.

 15. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/03/2010 14:18:06

  είπες τις μαγικές λέξεις "σπάταλο κράτος"

  Το κράτος δεν είναι σπάταλο επειδή έχει πολλούς δημόσιους υπαλλήλους. Το κράτος είναι σπάταλο επειδή έχει πολλούς ΑΝΕΝΤΙΜΟΥΣ δημοσίους υπαλλήλους. Που συνεργάζονται με τα κρατικοδίαιτα τρωκτικά και ΕΚΕΙ στα τρωκτικά πάει η σπατάλη.

  • Orestios avatar
   Orestios @ archaeopteryx 21/03/2010 14:55:13

   Συμφωνούμε Αρχαίε.

 16. kentri avatar
  kentri 21/03/2010 15:03:42

  Και μετά ήρθαν οι μέλισσες...

 17. Orestios avatar
  Orestios 21/03/2010 15:03:50

  Μοναδική ευθύνη για αυτή την κατάσταση φέρνει αποκλειστικά και μόνο το GAP. Κανείς άλλος. Η τακτική του είναι ενάντια στο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Όλες οι χώρες τις οποίες οι σοσιαλιστές σύντροφοι υβρίζουν νυχθημερόν ακολουθούν στρατηγική Εθνικού Συμφέροντος. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
  Η παγκόσμια πολιτική δεν είναι παιδική χαρά για να βγαίνει το κάθε GAP και να λέει ότι του κατεβάσει η κούτρα του.
  Σήμερα έχουμε έναν ανεπαρκέστατο πρωθυπουργό που δεν ακολουθεί στρατηγική Εθνικού Συμφέροντος. Τουλάχιστον όχι της Ελλάδος. Ίσως μιας άλλης χώρας. Πάντως όχι της Ελλάδος.
  Και μέσα σε όλα αυτά έχει επιδωθεί σε έναν ξεκάθαρο διωγμό των Ελλήνων, είτε φορολογόντας και τον αέρα που αναπνέουν είτε νοθεύοντας την πολιτική του φωνή με νοσμοσχέδια ανθελληνικά.
  Αυτό είναι ο σοσιαλισμός και όσοι μιλούν για καπιταλιστικά μέτρα ψεύδονται γιατί ο καπιταλισμός βασίχεται στην παραγωγή και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που προσφέρουν εισόδημα για κατανάλωση και ευδαιμονία. Σήμερα όλα αυτά κατηγορούνται ως κακά και βλέπουμε την προσπάθεια να εξαθλιωθεί το σύνολο των Ελλήνων για χάρη μιας κάστας φίλων της κυβέρνησης και του GAP.
  Μην ακούτε την προπαγάνδα των αριστερούληδων που αυτό επιθυμούν να πάθουν οι Έλληνες για να αναδειχθούν γλύφοντας μόνο της εξουσία και όχι με την πραγματική τους αξία.
  Δείξτε τους ότι τους αγνοείτε.

 18. perastikos pou ke pou... avatar
  perastikos pou ke pou... 21/03/2010 15:16:39

  Οι "έγκυροι" σχολιαστές διακηρύσσουν κάθε βράδυ ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας λίγο μετά τη λεηλασία του 13ου και 14ου μισθού, της δραστικής περιστολής των επιδομάτων, της αύξησης έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, φορολογία στα καύσιμα κ.τ.λ.) και του υπό κατάθεση νέου φορολογικού Ν/Σ.
  Τα παρακάτω ερωτήματα απευθύνονται ταπεινά (τρόπος του λέγειν) στους φωστήρες τηλεσχολιαστές των κεντρικών δελτίων και των "φτασμένων" (φαντασμένων;) οικονομικών αναλυτών - απολογητών των σκληρών μέτρων λιτότητας.

  - Πώς γίνεται τα νοικοκυριά να επωμίζονται την αύξηση του ΦΠΑ στο λάδι, στο αλεύρι και στα άλλα είδη πρώτης ανάγκης ενώ την ίδια ώρα τραπεζίτες και εφοπλιστές να απαλλάσσονται εντελώς του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα και οι φορολογικοί συντελεστές για τα κέρδη των βιομηχάνων (με αυτό το νομοσχέδιο) να πέφτουν από το 25% στο 20% ;

  - Πώς είναι δυνατόν η «ιερή αγανάκτηση» να εξαντλείται στον «φοροφυγά ελεύθερο επαγγελματία», αλλά ούτε λέξη για το γεγονός ότι ο μισθωτός (με αυτό το νομοσχέδιο) φορολογείται με συντελεστές 18%, 24%, 26%, 32%, όταν την ίδια ώρα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τη «Γιουρομπάνκ» είναι 14%, για την «Πειραιώς» είναι 19,4%, για την «Αλφα» είναι 20% και για την «Εθνική» είναι 23% ;

  - Γιατί φορολογείται η πρώτη κατοικία ακόμη και των 50, 60 και 80 τετραγωνικών ενώ οι πολιτικοί μας ταγοί εξακολουθούν να αφήνουν στο απυρόβλητο ιδιοκτήτες Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών οι οποίοι χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από βεβαιωμένα, ληξιπρόθεσμα και ανείσπρακτα χρέη των ομάδων «τους» και μερικές φορές διαγράφονται κι όλας;

  - Γιατί ενώ κατακεραυνώνεται ο "φορολογικά ασυνείδητος" που αποφεύγει να πάρει ή να κόψει απόδειξη δεν υπογραμμίζεται το γεγονός ότι τα έσοδα από την εργασία έχουν μέσο συντελεστή 35% ενώ τα έσοδα του κεφαλαίου 15%;

  - Γιατί διυλίζεται ο κώνωπας και καταπίνεται η κάμηλος;

  Να υπερβούμε τον κεντρικό έλεγχο των ειδήσεων, την επικοινωνιακή διαχείριση της πληροφορίας και την συνακόλουθη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

  Να καταστήσουμε το αίσχος ακόμη πιο επαίσχυντο δίνοντάς το στη δημοσιότητα.

 19. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 21/03/2010 15:24:50

  Kύριε Ροδινέ

  Αν, τις φορολογούμενος, τυγχάνει εισοδηματίας από ακίνητα ύψους 30.000 ευρώ ετησίως , σε ποιά κλίμακα εμπίπτει, τυγχάνει των φοροαπαλλάγών για χαμηλά εισοδήματα; ....και δεν τυγχάνει και κάτοχος ημιυπαιθρίων...

  Οι ρυθμίσεις περί ημι-υπαιθρίων, αφορούν μόνο τους κατασκευαστές ..και μην κοροιδευόμαστε. Απλά και πάλι το κόλπο το πληρώνουν οι..μικροιδιοκτήτες!
  Τα λαμόγια κατασκευαστές ... υπεκφεύγουν! Αλλά για αυτούς υπάρχουν άλλες ρυθμίσεις...πάντα!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ χελιδόνι 22/03/2010 16:35:19

   Με τα φορολογικά ασχολείται η ....λογίστριά μου!
   Οταν μιλάμε για ρυθμίσεις υπαρχόντων χώρων, προφανώς και δεν αφορά στους κατασκευαστες,αλλά στους ιδιοκτήτες. Τους κατασκευαστές τους αφορά η απαγόρευση από εδώ και στο εξής κάτι που με θέρμη υποστηρίζω.

 20. Κώστας Μανίκας avatar
  Κώστας Μανίκας 21/03/2010 16:19:57

  Θα συμφωνήω απόλυτα με το άρθρο. Ακριβώς αυτή τo προεκλογικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξα και στην ανάρτηση μου στις 7/3. http://maxitikoi-polites.blogspot.com/2010/03/blog-post_07.html .

 21. Jimbo avatar
  Jimbo 21/03/2010 18:04:49

  Τι εννοεί ο συγγραφέας όταν λέει οτι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία; 'Εχει ρίξει μια ματιά στον προϋπολογισμό; Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να δανειστεί (ή αν τα επιτόκια είναι απαγορευτικά) αυτομάτως θα χρεοκοπήσει (δηλαδή δε θα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της). 'Ελεος.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Jimbo 21/03/2010 18:37:07

   Ξέρεις τι έλλειμμα είχαμε το 1990, το 1994, το 1996 και με τι επιτόκια δανειζόμασταν τότε; Με τη δραχμούλα; Και παρόλα αυτά δεν χρεωκοπήσαμε.

   Επειδή το είπε ο ΓΑΠ που θέλει ντε και καλά να εκχωρήσει την εθνική μας κυριαρχία, δεν σημαίνει ότι ισχύει κιόλας. Ξυπνήστε.

  • Jimbo avatar
   Jimbo @ Jimbo 21/03/2010 19:03:39

   Επώνυμε, μάλλον εσύ πρέπει να ξυπνήσεις. Αυτό που κάνει τη διαφορά δεν είναι το έλλειμμα, αλλά το έλλειμμα σε συνδιασμό με το δημόσιο χρέος, που το 2010 θα φτάσει το 125% του ΑΕΠ, κάνοντας την αποπληρωμή του εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, ειδικά στο σημερινο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Jimbo 22/03/2010 09:06:16

   Χελόου, αυτό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, προήλθε από την παγκόσμια κρίση και ΔΕΝ είναι το πρόβλημά μας σήμερα. Η Ιρλανδία, που βίωνε οικονομικό θαύμα επί είκοσι χρόνια, το χρέος της πήγε από 25% του ΑΕΠ στο 82% φέτος. Ας μην μιλήσουμε για άλλους. Για αυτό τα ελληνικά spreads ήταν χαμηλότερα από τα ιρλανδικά, διότι την Ελλάδα την έπληξε λιγότερο η παγκόσμια κρίση από άλλους. Ωστόσο, λόγω του ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ υψηλού χρέους έπρεπε να ληφθούν μέτρα περιορισμού του ελλείμματος, αυτά που δεν ήθελε να πάρει ο ΓΑΠ στην αρχή. Δανειζόμασταν μια χαρά και αν είχαμε πάρει εγκαίρως τα μέτρα του Καραμανλή και είχαμε αποφύγει να καλέσουμε τους κερδοσκόπους να κάνουν πάρτυ με τις δηλώσεις περί χρεωκοπίας και Τιτανικου, τότε δεν θα είχαμε ζήσει αυτό που ζούμε σήμερα.

  • Jimbo avatar
   Jimbo @ Jimbo 22/03/2010 12:34:20

   Οι συγκρίσεις με την Ιρλανδία είναι ατυχείς. Η Ιρλανδία (κακώς) επέλεξε να σώσει τις παραπαίουσες τράπεζες της και γι' αυτό αυξήθηκε το χρέος της. Το πρόβλημα ξεκινάει απ' το ίδιο διεθνές περιβάλλον (χαμηλά επιτόκια, εύκολη χρηματοδότηση) αλλά στην Ιρλανδία τα κεφάλαια κατευθύνθηκαν μέσω των τραπεζών σε μια οικοδομική "φούσκα", ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας τα κεφάλαια κατευθήκαν στον περαιτέρω δανεισμό του δημοσίου, μόνιμη πηγή ελλειμμάτων.

 22. Jimmy L avatar
  Jimmy L 21/03/2010 18:14:33

  Η κριση πο βιωνει η χωρα ειναι δημιουργημα της κυβερνησης Παπανδρεου!!Το ανεκδοτο της ημερας!!

  • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
   ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ Jimmy L 22/03/2010 10:17:15

   Ούτε και σήμερα θα σε φιλοδωρήσουμε με τη φάπα σου.Ετσι απλά, επειδή βαριόμαστε.Ξαναδοκίμασε αύριο καλό μου.

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Jimmy L 22/03/2010 12:19:07

   Το πιο μεγάλο ανέκδοτο Τζίμυ είναι η κυβέρνηση του μπαρμπαΓιώργου. Μαζί με τον Καραγκιόζη της και τα κολλητήρια.

   Συμφωνώ με τα μέτρα του Σπάρτακου.

 23. Ermippos avatar
  Ermippos 21/03/2010 18:36:40

  κ. Ροδινέ

  λέτε: Το Α. Ε. Π. της Ελλάδος ανέρχεται περίπου στα 260 δις ευρώ./// - /// Ποιο ΑΕΠ; Των Καγιέν που ερχόντουσαν απ΄ έξω με δανεικά;

  λέτε: Η παραοικονομία εκτιμάται στο 30% του ΑΕΠ. ///Ας το βρούμε πρώτα αυτό το 30% και μετά το βάζουμε στον λογαριασμό. Θυμίζω μόνον το 2 πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ και την σχέση του με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων που δεν φαίνεται να σχετίζονται με παράβαση ποινικών νόμων. Θυμίζω επίσης ότι επισήμως χρεωκοπεί η χώρα και όχι οι πολίτες της. προς το παρόν.

  λέτε: Οι καταθέσεις των ελλήνων στις εντός Ελλάδος τράπεζες, ανέρχονται περίπου στα 275 δις ευρώ. ///-/// Δικά τους είναι. Κανείς δεν τα έχει από κοινού με κανέναν.

  λέτε: Το δημόσιο χρέος μας υπολογίζεται στα 320 δις ευρώ. (οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος αυτού του χρέους, οπότε το εξωτερικό μας χρέος εκτιμάται ότι είναι περίπου 250 δις) ///-/// Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές όπως και οι καταθέσεις τους

  λέτε: Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανέρχεται, κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου στο 12.7% του ΑΕΠ.///-/// Κατά την Eurostat πλέον. Σε τι βασίζεται μια αντίθετη άποψη.

  λέτε: Οι δανειακές μας ανάγκες για το 2010 θα ανέλθουν στα 65 δις ευρώ. ///-/// Που ένα μέρος θα προστεθεί στο ήδη υφιστάμενο χρέος και θα το αυξήσει.

  λέτε: Λοιπόν, δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τη συζήτηση για τη χρεοκοπία και αδυνατώ να την εξηγήσω με οικονομικούς όρους! ///-/// Είναι γιατί βάζετε μέσα στον λογαριασμό και ξένα λεφτά (των καταθετών) ή ανύπαρκτα λεφτά (του ΑΕΠ των Καγιέν και των διαδοχικών μεταβιβάσεων ακινήτων)

  λέτε: Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα: ///-/// Και παραθέτετε νούμερα χρέους και ελλειμμάτων άλλων χωρών. Χωρίς όμως να υπολογίσετε στον λογαριασμό στοιχεία παραγωγικότητας, ισοζυγίου πληρωμών, περιουσιακής κατάστασης, διάρθρωσης του ΑΕΠ, δυνατότητες φορολόγησης του κ.λ.π. Τα νούμερα σημαίνουν διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά περιβάλλοντα

  λέτε: Η συζήτηση ξεκίνησε από τον Γ. Παπανδρέου!!! ///-/// Ας λέγαν άλλα τα νούμερα και ας έλεγε ότι θέλει ο ΓΑΠ. Θα τον έπαιρναν όλοι για τρελό.

  λέτε: Η αλήθεια είναι ότι χώρα μας βίωνε την παγκόσμια οικονομική κρίση ηπιότερα από όλες τις χώρες της ΕΕ. ///-/// Αυτό είναι κάτι που έχει ήδη συζητηθεί επαρκώς, Η οικονομική κρίση αφορούσε οικονομίες που
  λέτε: Κάτι το περίσσευμα ανάπτυξης από τα προηγούμενα χρόνια, κάτι το μέγεθος της παραοικονομίας, κάτι η όχι και τόσο σφιχτή οικονομική πολιτική, κάτι εκείνο το πακέτο των 28 δις που θωράκισε τις Τράπεζες μας και διατηρήθηκε η ρευστότητα στην αγορά, και η κρίση δε μας έπληξε έντονα. ///-/// Δεν υπήρχε στην πραγματικότητα κανένα περίσσευμα. Η ανάπτυξη δεν ήταν πραγματική αλλά εικονική μέσω του υπολογισμού των δανεικών που διοχετευόντουσαν σε κατανάλωση εισαγωμένων ή των κάθε είδους επιδοτήσεων που είχαν την ίδια κατάληξη.

  λέτε: η Ελλάδα μέχρι και την άνοιξη του 2009 διατηρούσε ακόμα θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη! ///-/// Ανάπτυξη που βασιζόταν στην κατανάλωση η οποία ετροφοδοτείτο με δανειακά κεφάλαια. Είναι γνωστό ότι αναλύσεις που βασίζονται σε στοιχεία που δεν λαμβάνουν υπ΄ όψη τους όλες τις παραμέτρους αργά ή γρήγορα διαψεύδονται. Πραγματικός δείκτης ανάπτυξης θα ήταν αυτός που θα μετρούσε την καθαρή αύξηση του πλούτου στην χώρα μετά την αφαίρεση των υποχρεώσεων. Στην λογιστική των επιχειρήσεων αυτό λέγεται καθαρή θέση. Άρα όταν μιλούσαμε για ανάπτυξη, με τον τρόπο που την μετρούσαμε, κατ΄ ουσίαν δεν κάνανμε τίποτε περισσότερο από το να κρύβουμε το κεφάλι στην άμμο και να προσευχόμεθα για ένα θαύμα.

  λέτε: Σήμερα όλοι συμφωνούν ότι αν τον Οκτώβριο είχαν ληφθεί τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Καραμανλής στη ΔΕΘ, η συζήτηση για την χρεοκοπία θα είχε αποφευχθεί! Αν, δε είχαν ληφθεί από το 2008, η χώρα μας τώρα θα ξεπερνούσε την κρίση! ///-/// Δεν πιστεύω να διαφωνείτε στο ότι ο ΚΚ έκανε εκλογές έχοντας την πλήρη βεβαιότητα ότι θα τις χάσει. Υπό αυτήν την έννοια ότι έλεγε προεκλογικά μπορεί να εκτιμηθεί μόνον ως παραινέσεις προς τους βεβαίους επόμενους. Τα δεδομένα είναι τα εξής: α) Ο ΚΚ λοιπόν πίστευε ότι η πατρίς κινδυνεύει εάν δεν ληφθούν κάποια μέτρα. β) ο ΚΚ ήξερε ότι αν κάνει εκλογές θα τις χάσει γ) ο ΚΚ έκανε εκλογές δ) Ο ΚΚ ήθελε να μιλά εκ του ασφαλούς χωρίς να αναλαμβάνει ευθύνες (κατά κοινή παραδοχή -και μέσα σε αυτό το φόρουμ- έκανε σε όλη την διάρκεια της πρωθυπουργίας του) ε) Ο ΚΚ δεν είναι πατριώτης (οποιοσδήποτε καλός πατριώτης όταν γνωρίζει ότι η πατρίδα του χρειάζεται κάποια πράγματα για να μην πεθάνει κάνει αυτά τα πράγματα αμέσως και δεν εξαφανίζεται με ελαφρά πηδηματάκια - ο ΚΚ είχε λοιπόν καιρό μέχρι την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας για να σώσει την χώρα, και μετά ας έπεφτε - που μπορεί, αν είχε δίκαιο, και να μην έπεφτε διότι στην πολιτική ο μισός χρόνος είναι τεράστιο διάστημα. Συμπέρασμα; Ο ΚΚ ήξερε ότι τα νούμερα δεν βγαίνανε, παρά μόνον με ριζική αναδιάταξη των ισορροπιών στην χώρα, που θα μπορούσε να γίνει όχι υπό συνθήκες ομαλότητας αλλά μόνον μετά από κάποια εθνική καταστροφή που θα επέτρεπε την αναδιάταξη του δημόσιου τομέα και των σχέσεων πολίτη - κράτους από μηδενική βάση.. Αυτό δηλαδή που έρχεται και αρνούμεθα να το δούμε κατάματα. Σε λίγους μήνες θα έχουμε εμφύλιο. Είτε με Παπανδρέου, είτε με Σαμαρά είτε με Καραμανλή. Ξαναδείτε τα νούμερα και ξαναδείτε ότι κάθε έλληνας που παράγει πραγματικά έχει στην πλάτη του και από έναν κηφήνα.

  λέτε: Το πρόβλημα δεν είναι χθεσινό και προφανώς οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Όλοι, όμως, παραδέχονται ότι το πρόβλημα με το χρέος και το έλλειμμα ξέφυγε από κάθε έλεγχο στην πρώτη τετραετία του Α. Παπανδρέου. Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι το κόστος που πληρώνουμε για τη δημιουργία της εκλογικής πελατείας του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχοντας κυβερνήσει περισσότερα χρόνια έχει και τις μεγαλύτερες ευθύνες. ///-/// Το ΠΑΣΟΚ άσκησε αδιαμφισβήτητα μια εγκληματική, από αυτήν την άποψη, πολιτική. Πλην όμως άφησε το χρέος σε επίπεδα διαχειρίσιμα. Εάν διαφωνήσουμε σε αυτήν την διαπίστωση (εάν δηλαδή θεωρήσουμε ότι φέρει την συνολική ευθύνη - κάτι τέτοιο δεν υπονοεί η χρήση της έκφρασης "το έλλειμμα ξέφυγε από κάθε έλεγχο";) θα πρέπει αυτόματα να δεχθούμε ότι η χώρα έπρεπε να τεθεί σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού ήδη από το 2004. Κάτι που ασφαλώς όχι μόνον δεν έγινε αλλά αντίθετα αρχίσαμε να ακούμε πράγματα για ανθηρές οικονομίες και ήπιες προσαρμογές και τα παρόμοια. Ήπιες προσαρμογές όμως δεν γίνονται σε διαλυμένα μαγαζιά και εκτός ελέγχου ελλείμματα. Τι να διαλέξουμε λοιπόν από τα δύο; Το πρώτο θα μας οδηγήσει μεν στην ενοχή του ΠΑΣΟΚ αλλά παράλληλα και στο συμπέρασμα για την πλήρη αδιαφορία της ΝΔ μπροστά στην τραγική κατάσταση που παρέλαβε. Κάτι εξίσου εγκληματικό και ακραία ανεύθυνο. Το δεύτερο θα καταδείξει ότι η ΝΔ παρέλαβε μια κακή πλην διαχειρίσιμη κατάσταση και είτε από ανοησία είτε από εγκληματική αμέλεια την άφησε να φτάσει στην καταστροφή. Ποιος λοιπόν φταίει περισσότερο; Ο τραμπούκος που βίασε την αγνή κόρη και της αφήρεσε ότι πολυτιμότερο είχε; Ή ο καλός ιερέας του ιδρύματος πρόνοιας που αφού την παρέλαβε διακορευμένη και αιμάσουσα σκέφθηκε πως, μια και έγινε τώρα το κακό και η αγνότης δεν αποκαθίσταται, θα ήταν προτιμότερο να την παραδώσει στο μπουρδέλο της γειτονιά με κανονικό ωράριο για να εισπράττει και τα ποσοστά που αναλογούν στον νταβατζή; Εγώ θα προτιμούσα τον ιερέα για την κρεμάλα.

  λέτε: Φυσικά μεγάλες ευθύνες έχει και η κυβέρνηση Καραμανλή. ///-/// Είστε πολύ συγκαταβατικός. Σε σημείο που να αποκρύπτετε την αλήθεια. Αν το ΠΑΣΟΚ είχε αποτελειώσει την ελληνική οικονομία μέχρι το 2004 προς τι οι 75.000 νέοι μόνιμοι υπάλληλοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχοι;

  λέτε: Η αλήθεια είναι ότι δανειζόμαστε ακριβά. Απλά, σε όσους ανησυχούν, να θυμίσω ότι το 1998 το δημόσιο δανειζόταν με 8%!!! ///-/// Ναι, αλλά μπορείς να δανείζεσαι και με 108% όταν υπολογίζοντας τα απόλυτα νούμερα δείχνεις ότι είσαι σε θέση να επιστρέφεις τους τόκους και μέρος του κεφαλαίου. Ή έστω ότι η συνολική περιουσιακή σου κατάσταση σου επιτρέπει, αν απαιτηθεί, να προβείς αργότερα σε πληρωμή του διαρκώς αυξανόμενου χρέους μέσω κατάλληλων ρευστοποιήσεων. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πλέον σήμερα.

  λέτε: Οι ημιυπαίθριοι είναι μια πραγματικότητα. Υπάρχει περίπτωση να κατεδαφιστούν; ΟΧΙ. Τι θα έκανε ένα σοβαρό κράτος; Θα διευθετούσε την παρανομία και θα την απαγόρευε δια ροπάλου στο μέλλον! ///-/// Έχουμε δει πολλές τέτοιες δια ροπάλου απαγορεύσεις στο παρελθόν γεγονός που δεν μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία τέτοιους όρκους.

  λέτε: Η νομιμοποίηση των υπαίθριων, αυξάνει την αντικειμενική και την αγοραστική αξία του ακινήτου. Άρα προσθέτει πλούτο στον πολίτη και δημιουργεί προσδοκία εσόδων για το δημόσιο από μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες. ///-/// Είναι πλέον εμφανές ότι το πρόβλημα της χώρας είναι το γεγονός ότι γίνεται διαρκώς φτωχότερη χάνοντας χρήματα μέσω εισαγωγών που δεν αντικρίζονται με αντίστοιχες εξαγωγές. Καιρό τώρα κρύβει αυτό το πρόβλημα με την υποκατάσταση των απωλειών με δανεικά που τώρα τελείωσαν. Το εσωτερικό γύρισμα εικονικών αξιών, όπως τα ακίνητα, δεν παράγει πλούτο αλλά ανακυκλώνει τον υπάρχοντα δίνοντας μάλιστα μια απατηλή αίσθηση τροφοδότησης του ΑΕΠ. Εκτός αυτού η διαρκής ανακύκλιση αφήνει πάντα ένα ποσοστό στην μη παραγωγική γκανιότα. Σε ένα χαρτοπαίγνιο με σταθερούς παίχτες το παιχνίδι είναι πάντοτε μηδενικού αθροίσματος για το σύνολο των παιχτών. Αυτός που εισπράττει λίγη λίγη την διαφορά είναι ο καφετζής.

  λέτε: Ας συνεχίσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το ΣΤΕ. ///-/// Αυτή είναι η έννομη τάξη μας και οι δικαστές κρίνουν με βάση τους νόμους και το σύνταγμα και όχι με βάση τις προσωπικές τους αντιλήψεις ή τις εκάστοτε σκοπιμότητες.

  λέτε: Αν και με τα «αν» δεν γράφεται η ιστορία, εκτιμώ ότι η συζήτηση για τη χρεοκοπία θα είχε αποφευχθεί, αν είχαμε μια στοιχειωδώς σοβαρή κυβέρνηση. Η κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα είναι δημιούργημα της κυβέρνησης Παπανδρέου και σε πολύ μεγάλο βαθμό προσωπικά του ιδίου. Δεν έχει νόημα να υπενθυμίσω δηλώσεις που θυμάστε όλοι. ///-/// Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Η ελληνική οικονομία δεν σώζεται πλέον ακόμη και εάν εξασφαλίσει επιτόκια χαμηλότερα και από αυτά της Γερμανίας. Αν όντως ο ΓΑΠ ήταν αυτός που έφερε τα spread στο 300 και 400 μικρό είναι το κακό. Τώρα είναι αργά και μπροστά στην πλημμυρίδα λίγες σταγόνες παραπάνω δεν πειράζουν. Μέτρα που εξοικονομούν 4 και 5 δις είναι ασπιρίνες στον καρκινοπαθή.

  λέτε: Ποιο ήταν το σενάριο: Φουσκώνουμε το έλλειμμα. Νέα κυβέρνηση είμαστε, η Ε.Ε. θα δείξει κατανόηση. ///-/// Το έλλειμμα δεν κρυβόταν πλέον. Και αυτό διότι αργά ή γρήγορα ή ΕΕ θα μας την έπεφτε. Και αυτό διότι το έλλειμμα είχε πάψει από καιρό να δικαιολογεί το ύψος του δημοσίου χρέους. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι την δεκαετία 2000 - 2009 για 62,5 δισ που προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος δεν υπήρχαν αντίστοιχες εγγραφές στο έλλειμμα. Τι κάνει νιαου νιάου στα κεραμίδια ακόμη και για τελείως ασχέτους με τα οικονομικά; Ότι όλα αυτά ήταν κρυφά χρέη (ελλείμματα) που παραμέναν στο σκοτάδι και ξαφνικά το ΓΛΚ δανειζόνταν για να τα πληρώσει. Όσοι γνωρίζουν ελάχιστη λογιστική ξέρουν ότι οι εγγραφές είναι πάντα συμψηφιστικές. Στην περίπτωση της ψωροκώσταινας δεν ήταν γιατί ο μισός δημόσιος τομέας δεν κρατάει βιβλία (π.χ. νοσοκομεία). Ετσι όταν δανειζόμασταν χρεώναμε τον λογαριασμό του χρέους χωρίς όμως αντίστοιχη πίστωση. Πόσο καιρό θα μπορούσε να μείνει μυστικό αυτό;

  λέτε: Η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι επικίνδυνη για τη χώρα. ///-/// Κάθε κυβέρνηση από δω και μπρός θα είναι επικίνδυνη για την χώρα μέχρις ότου οι πολίτες της συνειδητοποιήσουν ότι η ζημία πρέπει να πληρωθεί από τους ίδιους. Δήμευση περιουσιών δεν γίνεται. Ξέρετε στο διοικητικό μας δίκαιο υπάρχει ένας απαράβατος όρος. Απαγορεύεται δια ροπάλου ο παρεμπίπτων έλεγχος της διοικητικής πράξης. Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιϊα όσον αυτή δεν εθίγη εντός της νομίμου προθεσμίας θεωρείται εσαεί νόμιμη. Θεωρείται. Δεν είναι ανάγκη να είναι.

  λέτε: Αυτή είναι η τραγική αλήθεια! ///-/// Πραγματικά είναι αυτή και είναι και τραγική

  • Jimbo avatar
   Jimbo @ Ermippos 21/03/2010 19:11:20

   Εξαιρετικό σχόλιο.

  • Kurosaki Ichigo avatar
   Kurosaki Ichigo @ Ermippos 22/03/2010 01:57:14

   Διαμάντι. Ατόφιο.

 24. Ermippos avatar
  Ermippos 21/03/2010 20:34:27

  συμπλήρωμα στο 10ο "λέτε" που είχε μείνει μισό από παραδρομή:

  λέτε: Η αλήθεια είναι ότι χώρα μας βίωνε την παγκόσμια οικονομική κρίση ηπιότερα από όλες τις χώρες της ΕΕ. ///-/// Αυτό είναι ένας παιδαριώδης μύθος που έχει ήδη συζητηθεί επαρκώς και έχει αποδειχθεί παραπλανητικός. Η οικονομική κρίση αφορούσε πρωτογενώς σε οικονομίες στις οποίες ο χρηματοπιστωτικός τομές κατείχε καίρια θέση στο σύστημα παραγωγής ή αναδιανομής του πλούτου. Σταδιακά η κρίση μεταφέρθηκε και στις εξαγωγικές οικονομίες λόγω της συρρίκνωσης του παγκόσμιου εμπορίου. Τίποτε από όλα αυτά δεν αφορούσε την χώρα μας η οποία παρέμεινε για μεγάλο διάστημα ανεπηρέαστη και μακαρία. Μέχρι να φθάσουν σ' αυτήν τα απόνερα της αναστάτωσης που είχαν να κάνουν με το κόστος και την αφθονία του χρήματος. Και να αποκαλύψουν το τεράστιο πρόβλημα της που δεν ήταν άλλο από το γεγονός ότι ζούσε από χρόνια με δανεικά. Ακόμη όμως και εν όψει των δυσκολιών το πρόβλημα αυτό δεν θα ήταν τόσο σημαντικό εάν τα δημοσιονομικά νούμερα δεν είχαν ήδη διαμορφωθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα. Σαν να λέμε, η κρίση δεν αποκάλυψε απλώς έναν καρκίνο, αλλά έναν παραμελημένο καρκίνο σε προχωρημένο και ήδη μη ιάσιμο στάδιο. Ας γίνουμε λίγο σοβαροί. Κανείς δεν χρεοκοπεί μέσα σε μερικούς μήνες. ΄Αλλωστε τα βασικά νούμερα δε έχουν αλλάξει σημαντικά από τον Οκτώβριο και οι 3 μονάδες απάνω στα επιτόκια δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση αρκετές να κλονίσουν ένα στοιχειωδώς ασφαλές οικοδόμημα.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Ermippos 22/03/2010 09:43:58

   Πολύ σωστή ανάλυση, ιδιαίτερα για την πυροδότηση και τη διάδοση της κρίσης. Με την Ελλάδα υπάρχει ένα πρόσθετο ζήτημα: Η δημοσιονομική κρίση, εκτός από τη δυσμορφία του δημόσιου τομέα και όλα τα σχετικά (φοροδιαφυγή, αντιπαραγωγική γραφειοκρατία, διαφθορά, μη εφαρμογή νόμων κτλ), έχει να κάνει και με την δυσμορφία και ανεπάρκεια του ιδιωτικού τομέα (μη ανάπτυξη παραγωγικού δυναμικού με μακροχρόνια στάση επενδύσεων, εμποροκρατική διάρθρωση, απόλυτη απουσία εταιρικής διακυβέρνησης κτλ). Άραγε με τέτοιο εμπορικό ισοζύγιο είναι δυνατόν μια χώρα να έχει στοιχειωδώς υγιή ή έστω υποφερτά δημοσιονομικά; Δεν ξέρω καμμία! Μήπως έχουμε μπροστά μας γενικότερη δυσλειτουργία του παραγωγικού - κοινωνικού σώματος που χρειάζεται πλήρη ανάταξη, και όχι μόνον "καρκίνο" του κράτους;

 25. george avatar
  george 21/03/2010 20:34:45

  Η αλήθεια είναι ότι και η κυβέρνηση ΚΚ φταίει (κυρίως για αυτά που δεν έκανε). Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ και όσοι δεν το καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν, απλά αφαιρούν ένα σημαντικό επιχείρημα από την ελληνική πλευρά. Είναι αλήθεια ότι και άλλα κράτη έχουν σημαντικά προβλήματα ελλειμάτων. Άλλωστε και σε αυτά τα κράτη υλοποιούνται προγράμματα μείωσης του ελλείματος. Ομως σίγουρα θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να δείξει ότι είμαστε μέρος ενός διεθνούς προβλήματος (με τις ιδιαιτερότητες της) και όχι ότι απλά βρισκόμαστε εδώ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ από την κυβέρνηση της ΝΔ.
  Σε αυτούς δε που αμφιβάλλουν, και νομίζουν ότι μόνο η ΝΔ φταίει θα υπενθυμίσω (αν δεν το ξέρουν) ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης από το 2007, εξαιτίας αρχικά της κατάρευσης της φούσκας των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ και την αύξηση του πληθωρισμού σε δυσθεώρητα ύψη (μην ξεχνάμε ότι τον Αύγουστο του 2008 το πετρέλαιο έφθασε τα 160$ το βαρέλι), για να συνεχισθεί με την κατάρρευση της Lehnman Brothers το φθινόπωρο του 2008 και τον κίνδυνο παγκόσμιας οικονομικής καταστροφής αντίστοιχης με εκείνης του 1929. Τώρα περνάμε σε μια νέα περίοδο της κρίσης με υψηλά δημόσια ελλείματα η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί. Είναι φυσικό αυτή η κρίση να δοκιμάσει περισσότερο τις αδύναμες οικονομίες. Το 2008 τουλάχιστον πεντε (5) χώρες της Ευρώπης κατέφυγαν στο ΔΝΤ, αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της χρεωκοπίας. Η Ελλάδα λοιπόν, με εγγενείς αδυναμίες (υψηλό χρεός, αρνητικό ισοζύγιο κλπ) αναγκάσθηκε να αυξήσει τα ελλείματα αφενός μεν για να μετριάσει την κρίση (και ίσως εδώ να είναι και το βασικό λάθος) και αφετέρου γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά αφού τα επιτόκια ανέβαιναν, χρήμα δεν βρισκόταν εύκολα ενώ και η εγχώρια αντιπολίτευση έκανε ότι ήταν δυνατό για την ρίξει.
  Από την άλλη πλευρά, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο για τουλάχιστον τέσσερις μήνες δεν έκανε τίποτα, αλλά τουναντίον προσπαθούσε να αυξήσει το έλλειμα περισσότερο. Θυμίζω ότι έκανε τέσσερις (4) μήνες για να αλλάξει την απόφαση της από αύξηση των μισθών των Δ.Υ. σε μείωση, ύστερα από σειρά παλινωδιών, κατάργησε όλα τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης και τα αντικατέστησε με το τίποτα, απενεργοποίησε πλήρως το ΕΣΠΑ, έκανε πέντε (5) μήνες για να αλλάξει διοικητές νοσοκομείων και άλλα ευτράπελα. Γιατί, μπορώ να συμφωνήσω ότι δεν του άρεσαν τα μέτρα και οι πολιτικές της ΝΔ. Να τις αλλάξει με δικές της και όχι να περιμένουμε 1 χρόνο για να τις αλλάξουμε. Για παράδειγμα κατάργησε τη νομιμοποίηση των ημι-υπαίθριων για να σκεφθεί και να την επαναφέρει αργότερα με παρόμοιο τρόπο. Και τόσο καιρό που ήταν αντιπολίτευση τι έκανε? Υποτίθεται ότι είχε έτοιμο πρόγραμμα και γι αυτό ζητούσε επιμονα εκλογές. Όμως φαίνεται ότι δεν ήταν έτοιμο για διακυβέρνηση, ήταν έτοιμο μόνο για διαβούλευση...
  Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν έχει καμμία απολυτως ιδέα για τις λεγόμενες διαρθρωτικές μεταβολές που της επιβάλλουν να κάνει. Τι θα κάνει με το άνοιγμα των επαγγελμάτων, το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μείωση του δημόσιου τομέα? Κανείς δεν ξέρει, ούτε ο ΓΑΠ, ούτε τα μέλη της κυβέρνησης, μπορεί να υπάρχουν και 10 διαφορετικές απόψεις, για αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν εχθές. Σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις και ψάχνει να βρει άλλοθι από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ.

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ george 22/03/2010 12:24:29

   Γιατί φταίει; Επειδή το Γιωργκάκη, δεν την άφηνε να πάρει μέτρα; Επειδή αν έθιγε έστω κεραία από δικαιώματα ασυλίας των εχόντων και κατεχόντων γινόταν μάχες σώμα με σώμα στους δρόμους της Αθήνας ή καιγόταν η επικράτεια; Ο Καραμανλής το μόνο κακό που έκανε ήταν στους δικούς του ανθρώπους, δηλ. στους νεοδημοκράτες με τον μυστηριώδη αναχωρητισμό του από τα πολιτικά πράγματα, από 2008 κι εντεύθεν. Την πατρίδα παρέδωσε ακεραίαν.

 26. nikiplos avatar
  nikiplos 22/03/2010 08:48:25

  Η κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα είναι δημιούργημα της κυβέρνησης Παπανδρέου και σε πολύ μεγάλο βαθμό προσωπικά του ιδίου. Δεν έχει νόημα να υπενθυμίσω δηλώσεις που θυμάστε όλοι.

  Καλύτερα να διαβάσετε κάποια οικονομικά στοιχεία αναλυτικά για τα χρέη που παρέδωσε η εκάστοτε κυβέρνηση για να ... συνέλθετε και να μην παραπληροφορείτε τους αναγνώστες...
  Δεν λέω πως η νέα Κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη για κάποιους χειρισμούς...το βέβαιο, είναι πως δεν ήταν προετοιμασμένη για το χάος που θα παραλάβει. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Η χώρα έφτασε εδώ που έφτασε κατόπιν χρεωκοπίας του οικονομικού συστήματος που έχει εδώ και 40 χρόνια, το οποίο ποτέ δεν άλλαξε. Και φυσικά (το σημαντικότερο) εξαιτίας έλλειψης ενός οργανωμένου και λειτουργικού Δημοσίου Τομέα.

  Λέω απλά να μην είμαστε αφελείς και νομίζουμε ότι η κυβέρνηση θέλησε για μικροπολιτικούς λόγους να πει την αλήθεια στην ΕΕ, ότι η προηγούμενη έκλεβε και παραποιούσε στοιχεία κοροϊδεύοντας την ΕΕ. Απλά ανέχτηκαν την προηγούμενη για ίδια συμφέροντα κάποιοι κύκλοι στην ΕΕ, και όταν είδαν ότι δυσχεραίνουν και για αυτούς τα πράγματα, τότε έβγαλαν την νέα κυβέρνηση στη σέντρα...

  Η Ελλάδα δεν το γλυτώνει το ΔΝΤ, είτε ήταν ο ΚΑΚ στην εξουσία είτε ο ΓΑΠ. Και είναι αυτό νομοτελειακό, καθώς στο σύνολο των ισχυρών χωρών της ΕΕ υπεισέρχεται σημαντική οικονομική εξαιτίας μεγάλων γεωστρατηγικών παιγνίων που βρήκαν ευκαιρία να κτυπήσουν το Ευρώ...

  Ας καθήσουμε να το απολαύσουμε καλύτερα... Το πρώτο μέτρο του ΔΝΤ, φυσικά η απόλυση των μισών ΔημΥπαλλήλων. Για όσους χαρούν (χαιρέκακα) για το μέτρο αυτό, ας σκεφτούν ότι μιας τέτοιας κίνησης (που θα υποχρεωθούμε να την πράξουμε) έπεται φυσικά η απόλυση άλλων τόσων στον Ιδιωτικό Τομέα...
  Και μετά αρχίζει το ... γλέντι...

  • Beyond The Stars avatar
   Beyond The Stars @ nikiplos 22/03/2010 09:35:09

   Ναί, αλλά ακόμα και με αυτές τις απολύσεις,
   η Κυβέρνηση [με τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ]
   έχει έτοιμοη τη λύση!

   Θα Ελληνοποιήσει όλους τους υπάρχοντες λαθρομετανάστες,
   και φέρει πεντε-έξι εκατομμύρια ακόμη,
   για να ανέβουν τα μεροκάματα και να μειωθεί η ανεργία!

   Τότε να δείτε ανάπτυξη!

 27. Διαμαντής Μπασαντής avatar
  Διαμαντής Μπασαντής 22/03/2010 09:09:41

  Στον εκλεκτό Κ. Ροδινό…

  Και ο διάλογος των …αριθμών και των …ποσοστών συνεχίζει. Καθένας επιλέγει αυτούς που θέλει. Καθένας επιλέγει το έτος εκκίνησης της κρίσης και το μέγεθος του δανεισμού που του αρέσει. Κατά τα άλλα εδώ διεξάγεται ένας διάλογος (κάτι σαν προσυνεδριακός αν δεν κάνω λάθος) με στόχο την συσπείρωση της βάσης και του σκόρπιου πλήθους.

  Αλλά πως θα γίνει η «νέα μεταπολίτευση» με στοιχεία που θα αρχίζουν από όπου θέλει ο καθένας κ. Κ. Ροδινέ; Και με παρασιωπήσεις τον μακροχρόνιων τάσεων και καταστάσεων; Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σημίτης έχουν να λένε χρόνια τώρα για τις μακροχρόνιες τάσεις της οικονομίας μας που οδηγούν στο πουθενά. Ο κ. Σαμαράς μόλις μας είπε πως «η χώρα δεν παράγει και δεν εξάγει τίποτα». Και εσείς μας λέτε πως «η συζήτηση για την χρεοκοπία θα είχε αποφευχθεί! Αν, δε είχαν ληφθεί από το 2008, η χώρα μας τώρα θα ξεπερνούσε την κρίση!»…

  Συμφωνώ μαζί σας σε επίπεδο άμεσης συγκυρίας ο Παπανδρέου έκανε άστοχους χειρισμούς σε μια οικονομία που βρισκόταν σε ισορροπία τρόμου. Όμως τι λένε όλοι άλλοι πρώην πρωθυπουργοί; Τι λέει ο κ. Αλογοσκούφης (διατείνεται πως είχε συστήσει άμεσα μέτρα το 2008); Τι λέει ο κ. Σαμαράς; Τι διατείνεται ο υπεύθυνος και χαμηλών τόνων πρώην διαχειριστής του δημοσίου χρέους κ. Πέτρος Δούκας; Είτε έχουν ευθύνες είτε δεν έχουν όλοι αυτοί μιλάνε (έστω και εκ των υστέρων) για το μακροχρόνιο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Και τι είπε σε τελευταία ανάλυση με υπευθυνότητα (έστω και την τελευταία ώρα ο κ. Καραμανλής) για τα μακροχρόνια προβλήματα και για τα βραχυχρόνια ελλείμματα;

  Παραδέχεσαι όμως αγαπητέ Ροδινέ πως «το πρόβλημα δεν είναι χθεσινό και προφανώς οι ευθύνες είναι διαχρονικές». Και μετά πας πίσω στο 1981. Σωστά. Μόνο που αυτό είναι πια δεδομένο. Είναι ιστορικό γεγονός. Έγινε κάτι έκτοτε. Μπορείς να μας πει τι έγινε έκτοτε. Έχουν περάσει φίλε μου 30 χρόνια. Όλοι κοιτάξαμε να ξεπεράσουμε τον αντιπασοκισμό μας. Και να δούμε τι έγινε με τους επόμενους. Και κυρίως πως μπήκαμε στην ΟΝΕ και πως πορευτήκαμε σε αυτή. Κάτι γι’ αυτή την περίοδο υπάρχει στη φαρέτρα σου;

  Ή το μόνο που υπάρχει είναι πως «το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι το κόστος που πληρώνουμε για τη δημιουργία της εκλογικής πελατείας του ΠΑΣΟΚ. Ενώ ο Μητσοτάκης ούτε εκλογική πλετεία ούτε τίποτα. Μόνο που πήγε να κάνει τις τομές 6 μήνες προ των εκλογών!!! Και ο Σημίτης τίποτα για εκλογική πελατεία; Και ο Έβερτ εκεί κατά την πλατεία Κοτζιά μεριά τίποτα για εκλογική πελατεία;

  Φυσικά φίλε μου και είναι σωστό πως «το ΠΑΣΟΚ έχοντας κυβερνήσει περισσότερα χρόνια έχει και τις μεγαλύτερες ευθύνες. Φυσικά μεγάλες ευθύνες έχει και η κυβέρνηση Καραμανλή». Ε, ας συμφωνήσουμε και σε κάτι…

  Γαιτί αμέσως μετά θα ξαναδιαφωνήσουμε όταν λες πως «η αλήθεια είναι ότι δανειζόμαστε ακριβά. Απλά, σε όσους ανησυχούν, να θυμίσω ότι το 1998 το δημόσιο δανειζόταν με 8%!!!». Αλήθεια μια και λατρεύεις τους αριθμούς για θύμισε μας ποιο ήταν το ύψος του χρέους τότε και ποιο μετά τους τρελούς Ολυμπιακούς; Ποιοι πολιτικοί και ποια κόμματα στήριξαν ολόψυχα αυτό το τρελό όνειρο; Ποιες ήταν οι δανειακές ανάγκες τότε και ποιες μετά τους Ολυμπιακούς και την «ήπια προσαρμογή»; Μη λες μόνο νούμερα στον αέρα για τα παιδιά που πλακώνονται εδώ μέσα…

  Ακόμα λες πως «η κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα είναι δημιούργημα της κυβέρνησης Παπανδρέου και σε πολύ μεγάλο βαθμό προσωπικά του ιδίου». Εννοείς φυσικά την κρίση των spreads” και όχι την κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική, για την οποία όπως λέει ο κ. Σαμαράς χρειαζόμαστε μια «νέα μεταπολίτευση»; Δεν φαντάζομαι να χρειαζόμαστε μια «νέα μεταπολίτευση» για να σταματήσουμε τον Γιώργο Παπανδρέου; Μην τρελαθούμε κιόλας…

  Τέλος θεωρείς πως η εξήγηση του μπερδέματος Παπανδρέου είναι απλή. «Όταν ο κ. Παπανδρέου κέρδισε μ’ εκείνο το ανέλπιστο +11%, έπρεπε να δικαιολογήσει το «λεφτά υπάρχουν», την επί διετία οξύτατη κριτική του και την έλλειψη προγράμματος. Παράλληλα έπρεπε να απαξιωθεί η Ν.Δ. ως φορέας εξουσίας και ο Σαμαράς ως εν δυνάμει πρωθυπουργός». Σωστό στο πρώτο μέρος. Έτσι έκανε. Και μετά άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Ο Σαμαράς όμως προέκυψε λίγο αργότερα αν δεν με απατά η μνήμη μου… Μη τα βάζουμε πάνω στη φόρα όλα μαζί. Θα μπερδευτούμε κι εμείς…

  Έτσι, καταλήγεις, «δημιούργησαν ένα χάος, το οποίο δεν ξέρουν πώς να διαχειρισθούν! Και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο. Και το χειρότερο: παίρνουν μέτρα τα οποία όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως το επιδεινώνουν». Όχι πάντα. Μην είμαστε υπερβολικοί, Υπάρχει εναλλαγή λαθών και σωστών. Υπάρχει μπέρδεμα. Και υπάρχουν και διαφορετικές γραμμές. Αλλά και η αντιπολίτευση δεν βλέπω να κάνει πολλά για την ώρα. Και εκεί υπάρχει μπέρδεμα. Π.χ. λέω εγώ θα μπορούσε να κάνει ότι έκανε ο Κλίντον που όταν πήγαινε άσχημα έβγαλε ένα συμπαθητικό τύπο σε καθημερινή βάση (τον Τ. Στεφανόπουλο) που σχολίαζε τον αντίπαλο του και στο στρίμωξε στη γωνία με την οικονομία. Ή. Λέω εγώ τώρα πως μπορούσε να έκανε ότι και ο Ομπάμα που είδε πως δεν τον παίζανε πήγε στο διαδίκτυο και το άνοιξε κάνοντας αυτός διάλογο με εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά για όλα. Ακόμα και για τα εσώψυχα του. Για τους φόβους και τις ελπίδες. Για το πρόγραμμα και τις προτάσεις του. Δημιουργώντας ένα νέο μέσο. Αξιοποιώντας ένα μέσο με άλλο τρόπο. Τι γίνεται στην περίπτωση της αντιπολίτευσης αυτή την κρίσιμη περίοδο; Τίποτα. Καλά ευχαριστώ. Γίνεται αυτός ο διάλογος που βλέπεις εδώ μέσα. Όπως γίνεται. Αυτά…

  Γι' αυτό σου λέω φίλε Κ.Ρ. Keep walking... and I will be watching you...
  ως παρατηρητής...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Διαμαντής Μπασαντής 22/03/2010 15:41:50

   Διαμαντή,
   Ανοιξες πολλά θέματα.
   Να ξεκινήσω από το 1981. Τη θεωρώ χρονιά κλειδί. Ο Παπανδρέου ήρθε με το καλύτερο σύνθημα στην εξουσία,παρέλαβε μια οικονομία σε καλή κατάσταση (καλύτερη απο πολλές χώρες της ΕΟΚ),είχε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και ισχυρό λαϊκό έρισμα, και πόρους εν όψει από την Ευρώπη. Μπορούσε πραγματικά να αλλάξει την Ελλάδα: Προς το καλύτερο! Την άλλαξε προς το χειρότερο!
   Εμαθε τους αγρότες να ζούν από τις επιδοτήσεις και να παράγουν για τις ...χωματερές!
   Δεν έκανε καμμιά προσπάθεια ώστε η Γεωργία μας να γίνει ανταγωνιστική.
   Εκανε "νόμο το δίκιο του εργάτη"και έβαλε τους συνδικαλιστές να διοικούν τις επιχειρήσεις του δημοσίου.
   Δημιούργησε συνταξιούχους 35 και 40 ετών και διέλυσε το Ασφασιστικό μας σύστημα. Δεν συνήλθε ποτέ.
   Γέμισε η Ελλάδα "αντιστασιακούς"και "αναπήρους". Οπως και καθηγητές ...πανεπιστημίου και λέκτορες.
   Τους ήδη κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες τους ...αποθράσυνε ακόμα περισσότερο.
   Το δημόσιο και οι εταιρείες του δημοσίου κατελήφθησαν από στρατιές "μη αξίων και μη ικανών"
   Και ήρθε εκείνο το περίφημο¨ "Τσοβόλα δώστα όλα" και την αποτελείωσε την οικονομία.

   Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια δεύτερη και συνεχόμενη χαμένη ευκαιρία. Κατ'αρχήν τα μέγιστα συνετέλεσε σ' αυτό ο ίδιος ο Α.Παπανδρέου,με τον εκλογικό του νόμο. Θυμάσαι γιατί. Η χώρα είχε διαλυθεί για ένα χρόνο. Η Οικουμενική Κυβέρνηση δεν είχε λεφτά για να πληρώσει τις συντάξεις του δημοσίου:

   Ο Μητσοτακης έκανε το μέγα σφάλμα να αναθέσει σε πρώτη φάση τις τύχες της οικονομίας στο Σουφλιά, που έκανε τις διευθετήσεις του συστήματος ΠΑΣΟΚ. Οταν το πήρε απόφαση ήταν αργά.

   Για τους Ολυμπιακούς. Δε ρωτάς καλύτερα ποιοί ανέλαβαν τα έργα και τι υπερβάσεις σημειώθηκαν; Λογοδότησε ποτέ κανένας για αυτό;

   Για την κυβέρνηση Καραμανλή τα έλεγα από το 2005. Τώρα δεν έχουν αξία.

 28. ataktos avatar
  ataktos 22/03/2010 09:44:33

  Με την επίσημη πτώχευση τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η ίδια η χώρα τίθενται υπό καθεστώς κατάσχεσης και δήμευσης για να πληρωθούν τα τεράστια χρέη που συσσώρευσε η λεηλασία και το πλιάτσικο του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Το λαϊκό εισόδημα, η εργασία, οι πόροι της οικονομίας ακόμη και η ακεραιότητα της χώρας έχουν ήδη τεθεί στη διάθεση των διεθνών αγορών και των οργάνων τους. Η ιστορική πρόκληση σήμερα για την εργατική τάξη δεν είναι η στενή υπεράσπιση των δικαίων της, αλλά η ανάγκη να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη ενός ολόκληρου λαού που καλείται να δώσει τη μάχη για την επιβίωση του ενάντια στην αποικιοκρατική κατοχή από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

 29. nikiplos avatar
  nikiplos 22/03/2010 09:50:10

  Δεδομένης της φτώχιας στην Δ. Ευρώπη και δεδομένης του κοινωνικού τους αυτοματισμού, για να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τα σημαντικά μας προβλήματα απαιτείται κυρίως ψυχραιμία...

  Οι λαθρο-μετανάστες, ιδίως οι παράνομοι θα έχουν εργασία εξασφαλισμένη, αφού στρατολογούνται στους ιδιωτικούς στρατούς των μαφιόζων που μας κυβερνούν εδώ και πολλά χρόνια...

  Δεν ξέρω πως θα είναι η κατάσταση για φέτος μετά από τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας που θα ξεσπάσουν (ήδη οι μικροληστείες έχουν εκτοξευτεί ακόμη και σύμφωνα με τα μαγειρεμμένα στοιχεία της ΕΛΑΣ).

  Εκείνο που είναι για μένα βέβαιο, είναι πως στις πολιτικές συγκεντρώσεις των επόμενων εκλογών, θα μοιράζονται γεύματα απόρων και όχι φυλάδια...

 30. tiramola avatar
  tiramola 22/03/2010 09:52:30

  Συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς η προσπάθεια μετατόπισης των ευθυνών απο οπαδούς λες και η πολιτική είναι σαν το ποδόσφαιρο.
  Η κριτική που γίνεται περιορίζεται μέσα στα όρια που οι στοιχηματζήδες του παγκόσμιου οικονομικού τζόγου έχουν βάλει.
  Όπως έχω ξαναγράψει στο παρελθόν και πιστεύω το υπάρχον οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης είναι τελειωμένο.
  Όπως έγραψε ο stgm πολύ εύστοχα σε άλλο ποστ , το κέντρο βάρους της καπιταλιστικής κοινωνικής πυραμίδας έχει ανέβει ψηλά.
  Τα θεμέλια τρίζουν.
  Αν κάποιοι θέλετε σώνει και καλά να υπερασπιστείτε το κόμμα σας διαλέχτε άλλο τομέα αντιπολίτευσης.
  Π.χ. το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των μεταναστών.
  Εκεί σας παίρνει να πουλήσετε πατριωτισμό...
  Τον Οκτωμβριο του 2004 σε ντοκυμαντέρ του BBC με τίτλο "Η δύναμη των εφιαλτών-Η ανάδυση της πολιτικής του φόβου" ειπώθηκε το εξής με το οποίο συμφωνώ απόλυτα.
  "Σε μία εποχή όπου όλες οι μεγάλες ιδέες έχουν χάσει την αξιοπιστία τους , ο φόβος ενός εχθρού φάντασμα είναι ότι απέμεινε στους πολιτικούς για να διατηρήσουν την εξουσία τους".

  • paratiritis2000 avatar
   paratiritis2000 @ tiramola 22/03/2010 11:11:39

   “Σε μία εποχή όπου όλες οι μεγάλες ιδέες έχουν χάσει την αξιοπιστία τους , ο φόβος ενός εχθρού φάντασμα είναι ότι απέμεινε στους πολιτικούς για να διατηρήσουν την εξουσία τους”.

   Το πιντί θελει να βαλει τα αλλα πιντιά να τον ψηφισουν.
   Συγκεκριμενα:
   Ζητουνται ψηφοφοροι που να μην ομιλουν απταιστως την Ελληνικην για να μην πολυκαταλαβαινουν τις εξαγγελιες μας, να μην εχουν ιδεα απο εργασιακα δικαιωματα, να μην εχουν ιδεα απο πολιτικη προνοιας, να μην εχουν ιδεα γιατι τουλαχιστο πανω απο το 5% πρεπει να πηγαινει για τις δαπανες της παιδειας, για να στηριξουν με την ελληνοποιημενη ψηφο τους τις "Σοσιαληστικες" επιλογες μας.
   Τωρα, η κοκομοιρα αριστερα, προσπαθει σε ενα μιζερο ρολο κομπαρσου απλα να μαζεψει η καημενη ενα ποσοστο ψηφων απο αυτο ακριβως το συρφετο των αγραμματων και ανιδεων ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ για να συνεχισει απροσκοπτη να κανει οτι εκανε παντοτε. Να καθεται στη γωνια και καθε 1η του μηνα να πηγαινει παιρνει τα μισθα της.
   Πρεπει τωρα εγω ο Ελληνας να υποστω ολοκληρη πολιτισμικη πολιτιστικη αλλοιωση για ποιον ακριβως λογο?

  • tiramola avatar
   tiramola @ tiramola 22/03/2010 11:28:43

   Δεν έχεις παρά να ενταχθείς στο πλευρό Καρατζαφέρη στον πατριωτικό αγώνα που δίνει.
   Μπορεί να είσαι κουρελής ή ακόμα και ξεβράκωτος αλλά θα είσαι περήφανος Έλληνας...

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ tiramola 22/03/2010 12:01:30

   Tiramola, το βρώμικο παιχνιδάκι με τις ελληνοποιήσεις οσονούπω των Αφροασιατών, για φρέσκο κρέας στην εκλογική μηχανή του κιμά του ΠΑΣΟΚ, το έχουμε καταλάβει. Ιδεοληψίας βοηθούσης. Τουτέστιν, και για λόγους ιδεολογικούς, και για λόγους ιδιοτελείς, ο GAP στηρίζεται στην αφροασιατική πλέμπα.
   Δεν χρειάζονται διαψεύσεις, είναι μάταιες, διότι τα προφανή δεν διαψεύδονται παρά μόνο για ηλιθίους. Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι εδώ μέσα είναι ηλίθιοι.

 31. ataktos avatar
  ataktos 22/03/2010 10:03:06

  1. Η πάλη της εργατική τάξης και των συνδικάτων δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στη ανατροπή του «προγράμματος σταθερότητας», το οποίο έτσι ή αλλιώς έχει ήδη ανατραπεί προς το πολύ χειρότερο από την ίδια την κυβέρνηση. Η καρδιά του προβλήματος δεν βρίσκεται στα επιμέρους μέτρα και τις πολιτικές που εξαγγέλλονται και θα εξαγγέλλονται διαρκώς, αλλά σ’ αυτό καθαυτό το καθεστώς πτώχευσης που επιβάλλεται στη χώρα μας από την ΕΕ, το ΔΝΤ και τις διεθνείς αγορές. Πρέπει να ενδιαφέρει το εργατικό κίνημα η αποικιοκρατική κηδεμονία της χώρας ή του αρκεί απλώς να αντιτίθεται στις πολιτικές που εκπορεύονται από αυτήν; Η απάντηση σ’ αυτό το δίλημμα διαχωρίζει σήμερα καθαρά τις αυθεντικά ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος από όλες εκείνες που αυτοϊκανοποιούνται με το να μιλούν στο όνομά του. Εκτός κι αν θεωρεί κανείς στα σοβαρά ότι η χώρα είτε αποικία είτε όχι είναι το ίδιο και το αυτό. Μόνο που η εργατική τάξη δεν υπήρξε ποτέ τόσο κοντόφθαλμη ώστε να μην ενδιαφέρεται για τη χώρα της. Κι αυτό γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η ίδια η ύπαρξή της δεν έχει νόημα ούτε αντίκρισμα σε μια χώρα που τίθεται υπό καθεστώς κατοχής και σε διαδικασία ξεπουλήματος. Συνεπώς τα αιτήματα του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος σήμερα πρέπει να ξεκινούν με την ανάγκη να σταματήσει άμεσα και να αποτραπεί κάθε απόπειρα, κάθε επιχείρηση επιβολής καθεστώτος επίσημης πτώχευσης και κηδεμονίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

 32. tiramola avatar
  tiramola 22/03/2010 10:12:44

  Μπορείτε να ανεβάζετε δεκάδες φωτογραφίες όπου ο Παπανδρέου με τον Καρατζαφέρη να εμφανίζονται χέρι χέρι και παράλληλα τον Σαμαρά να χαιδεύει καμιά δεκαριά γριές.
  Στην πραγματικότητα είσαστε κομπάρσοι στην ίδια φαρσοκωμωδία που ονομάζεται πολιτικό σύστημα αφού ακόμα και αν οι προσπάθειές σας έχουν αίσιο τέλος και το πρωτάθλημα το πάρει η ομάδα που υποστηρίζεται δεν θα έχετε επιτύχει τίποτα περισσότερο από μιά εξουσία η οποία θα χορεύει στους ρυθμούς της υπερεθνικής οικονομικής ελίτ αντιμετωπίζοντας τους ανθρώπους σαν νούμερα.

  • Factorx avatar
   Factorx @ tiramola 22/03/2010 12:23:38

   Ο Τιραμόλα σε ρόλο Τσε Γκεβάρα. Δεν μας είπες όμως ακόμα αν συμφωνεις με αυτά που κάνει ο πρωθυπουργός σου, που τόσο τον υποστήριζες.

  • tiramola avatar
   tiramola @ tiramola 22/03/2010 13:16:19

   Όπως έχω γράψει πρόσφατα θα τους πολεμήσω με ότι μέσο διαθέτω!
   Στην επανάσταση όμως για να φύγει το ένα μέρος του προβλήματος για να το διαδεχθεί το άλλο και τούμπαλιν εγώ δεν θα μετέχω.
   Σας αφήνω μόνους στη μάχη για την εξεύρεση του καλύτερου ταμία...

  • nancy avatar
   nancy @ tiramola 22/03/2010 14:53:48

   Τιραμόλα καταλαβαίνω την αγανάκτησή σου για το πολ.σύστημα, αλλά με ποιόν θα τα βάλεις? Ο κόσμος μας δέν ψηφίζει αυτό το σύστημα? Τί θα κάνεις για να πείσεις ποιόν? Η μόνη διαμαρτυρία μέχρι στιγμής είναι η αποχή. Για να ξαναγυρίσουμε στην κοινωνία της αρχαίας Αθήνας λιγο δύσκολο φίλε.Σίγουρα δέν είσαι ο μόνος με τα αδιέξοδά του όπως και μείς. Προς το παρόν, είμαστε θεατές εξελίξεων και ίσως για καποιες παθογένειες, καλών εξελίξεων. Ίδωμεν φίλε.

  • Orestios avatar
   Orestios @ tiramola 22/03/2010 16:39:37

   Θέλω να δώ αν έχει πάτο ο αυτοεξευτελισμός στον οποίο επιδίδονται οι ΠΑΣΟΚΟΙ για να μας πείσουν πως αυτό που συμβαίνει δεν είναι δημιούργημα του GAP. Συνεχίστε να φτύνετε την μούρη σας. Έχει πολύ πλάκα.

  • nancy avatar
   nancy @ tiramola 22/03/2010 18:40:43

   Ορέστιε, συνελήφθης εκτός εαυτού. Εγώ δεν βλέπω κανα πασόκο εδω πέρα παρα μόνον προβληματισμένο πολίτη. Εγώ τουλάχιστον στους δεύτερους ανήκω γι αυτό μίλησα για παθογένειες που πρέπει να λυθούν. Πέρα απ τα παιχνίδια κερδοσκόπων κλπ ας λύσουμε παθογένειες ετών. Καταλαβαίνεις φαντάζομαι.

  • Orestios avatar
   Orestios @ tiramola 22/03/2010 20:24:31

   Τί λες μωρή μωρό? Σε ποιόν κόσμο ζείς?

 33. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 22/03/2010 10:44:54

  Πάλι μύρισε μπατσικό εδώ μέσα;;;Ενα παράθυρο γρήγορα.

 34. paratiritis2000 avatar
  paratiritis2000 22/03/2010 10:52:16

  ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ!!!
  ΣΚΑΝΕ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΠΙΝΤΙ Ο ΓΚΙΟΡΓΚΟΣ ΗΘΕΛΕ ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΔΝΤ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!
  Τωρα αποκαλυπτουν το "λαθος" της Εφοριας Νεας Φιλαδελφειας.
  ΑΙΣΧΟΣ!
  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΤΟ ΦΠΑ 21% ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ
  ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΦΠΑ ΠΙΣΩ ΑΜΕΣΩΣ!

  http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=116495&cid=6

  Θα πρέπει να καταστεί σε όλους σαφές ότι, το τελευταίο διάστημα, δεν ήταν η Γερμανία αυτή που ασκούσε πιέσεις στην Ελλάδα, αλλά -όσο και εάν φαίνεται παράδοξο- η «πτωχή» Ελλάς στην… Γερμανία. Το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική πλευρά για να διεθνοποιηθεί το θέμα και όχι για να σωθεί πραγματικά η ελληνική οικονομία. Αυτό πλέον είναι το κυρίαρχο δίλημμα της κυρίας Μέρκελ, που θα πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

  Αλλά προσοχή: οι όποιες ενθαρρυντικές εξελίξεις στην οικονομία, που προέρχονται από το εξωτερικό, δεν μπορούν να απαλλάξουν το οικονομικό επιτελείο της χώρας μας από τις όποιες ευθύνες του για τα λάθη και τις παραλείψεις του, που ήδη καταγράφονται από το ρεπορτάζ και αποκαλύπτονται στην εφημερίδα VETO.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Υπουργείο Οικονομικών «τρέχουν και δεν φθάνουν», από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η γκάφα με τα ανακριβή στοιχεία που δόθηκαν στον Ευρωπαίο επίτροπο, Όλι Ρεν, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα. Το φαιδρό της υπόθεσης είναι ότι αυτή τη φορά η χώρα μας θα μπορούσε να κατηγορηθεί για το ότι έκρυψε τα κέρδη της, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες, που δεν έκανε κουβέντα για τις ζημιές της.

  Το αποτέλεσμα, πρακτικώς, ήταν να μηδενιστεί η διαπραγματευτική του ισχύς έναντι των απαιτήσεων των Βρυξελλών, και να οδηγηθεί στην αποδοχή σκληρότερων μέτρων από αυτά που θα απαιτούσε η περίσταση. Τι έγινε; Ο υπουργός εμφανίστηκε ενώπιον του κ. Ρεν με στοιχεία που έδειχναν ότι τα έσοδα του Φεβρουαρίου ήταν μειωμένα κατά 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ στην πραγματικότητα τα έσοδα παρουσίαζαν ικανοποιητική αύξηση της τάξεως του 4%!

  Με την προσθήκη αυτών των
  εσόδων τελικά προέκυψε ότι τα συνολικά έσοδα του Φεβρουαρίου ήταν αυξημένα κατά 4%. Μόλις συνειδητοποίησαν στο Υπουργείο Οικονομικών τι είχε γίνει «τραβούσαν τα μαλλιά τους» -όπως λένε οι ίδιες πηγές. Αμέσως ενημερώθηκε ο υπουργός, ο οποίος (σύμφωνα με πληροφορίες) ζήτησε αφενός η όλη ιστορία να κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό και αφετέρου να «πέσουν κεφάλια». Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες αξιόπιστες πηγές, σχεδιάζεται η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης στην Εφορία Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ η υφιστάμενη ηγεσία της εφορίας βρίσκεται σε δυσμένεια. Έμπειρα στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι, αν πηγαίναμε στη διαπραγμάτευση με τα σωστά στοιχεία, πιθανόν να είχαμε αποφύγει κάποια από τα σκληρά μέτρα που αναγκαστήκαμε να λάβουμε.

 35. netakias avatar
  netakias 22/03/2010 10:57:28

  Μήπως δεν ήταν βλακεία του Επιτελείου η κρίση;

  Ο Παπακωνσταντίνου ήταν και στη συμφωνία Σημίτη-Sachs, ήξερε τι επρεπε να κάνει για να μη βρεθούμε εδώ.

  'Η μήπως, ήξερε ακριβως τι έκανε για να βρεθούμε εδω;

  Μήπως η "Επίθεση" στην Ευρώπη (aka Γερμανία) δεν είναι "τυχαίο" γεγονός;

  Μήπως την προκάλεσαν οι δικοί μας φωστήρες ηθελημένα;

  Μακρία από εμάς οι σκευωρίες τύπου Λιακοπούλου. Αλλά κατά Α.Κόναν Ντόυλ "όταν αποκλείσεις το αδύνατο, αυτό που μένει, όσο απίθανο και αν φαίνεται, πρέπει να είναι η αλήθεια".

  Μήπως οι Γερμανοί δεν είναι τόσο "κακοί" και ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε;

  Μήπως αν δούμε ποιοι "κερδίζουν" βρούμε τον ... Πλούτωνα;

  Οι ΗΠΑ χτυπούν στη καρδιά του Ευρώ;

  Οι Αγγλοι "σας τα λέγαμε εμείς" λαμόγια;

  Οι ΠΑ-ΣΟΚοι θα γίνουν Οδηγοί(Fuhrer)-Σωτήρες;

  Οι Τουρκοι "μίνι" Υπερδύναμη αμαχητί;

  Οι νέοι ψηφοφόροι-Ιθαγενείς;

  Οι Αλβανοί-Κοσσοβο-Νότια Ηπειρο αμαχητί;

  Οι Σκοπιανοί νύν-Μακεδόνες αμαχητί;

  Οι Ρώσσοι στο πέναλτι;

  Οι Κινέζοι off-sight;

  Οι Γερμανοί στη γωνία;

  Οι Πολυεθνικές Market θα κανουν περίπατο;

  Οι Μικρομεσαίοι vs Mall (ή Maul) 0-1;

  Οι Εργάτες, Σκλάβοι ή Μετανάστες;

 36. zame avatar
  zame 22/03/2010 11:00:37

  Ηθικος αυτουργος & απόλυτο δημιούργημα ..& με την παγιδευση που μετατραπηκε σε.. συν-επικουρία της ΝΔ.

 37. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/03/2010 11:24:36

  Απο την αρχη ολης αυτης της ιστοριας επισημανα οτι παιζεται αντιγερμανικο παιγνιδι απο την ελληνικη κυβερνηση εξ ου και η διαμαχη.
  Αν τωρα αυτο το παιγνιδι αρχισε λογω λαθους ή λογω εισηγησεων Κρουγκμαν - Στιγκλιτς ειναι αλλο ζητημα.Αυτη τη στιγμη την αντιγερμανικη κουρσα οδηγει ο Σαρκοζυ που θελει να πετυχει το πρωτο βημα για μια ευρωπαικη οικονομικη κυβερνηση χωρις πολιτικα ανταλλαγματα προς τη Γερμανια.
  Το τι θα βγαλει ομως η Ελλαδα απο αυτα ειναι αγνωστον.Τα μετρα λιτοτητας παντως ειναι δεδομενα και δεν ανακαλουνται.
  H NΔ ειναι τελειως εξουδετερωμενη αφου δεν ειναι δυνατον να υπερασπισθει τη σιωπηρη συμφωνια που ειχε με την Ευρωπαικη Επιτροπη και μεσω αυτης με τους Γερμανους να μη γινει θεμα με τα στατιστικα στοιχεια γιατι θα διαψευσθει αμεσως.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ ψυχραιμια 22/03/2010 11:48:55

   Παίζεται όμως και εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι στη Γερμανία: Άν το Μάιο χάσουν τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, ο συνασπισμός των Χρισυιανοδημοκρατών της Μέρκελ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες του Βέστερβέλε θα σπάσει και θα προκύψουν Ομοσπονδιακές εκλογές. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες είναι σε δημοσκοπική κατάρρευση (με μεγάλη άνοδο των Πράσινων που είναι οι άμεσοι ανταγωνιστές τους επειδή διεκδικούν μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους - επιστήμονες, ελευθεροεπαγγελματίες κτλ). Για να ανακάμψουν, προτείνουν φοροαπαλλαγές, που είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθούν άν υιοθετηθεί σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα ή το Ευρώ. Ο υπουργός οικονομικών Σόιμπλε (CDU), μαζί με το Βαυαρικό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU, Βαυαρικός κλάδος του CDU), ακολουθεί στρατηγική ρήξης με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, ενώ η Μέρκελ προσπαθεί να κρατήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι πολιτικές ισορροπίες στη Γερμανία είναι εξαιρετικά πολύπλοκες.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ψυχραιμια 22/03/2010 11:54:58

   Nαι.Αρα ας δανεισθουμε Απριλιο Μαιο με μεγαλο επιτοκιο και να περιμενουμε να αλλαξει η κυβερνηση στη Γερμανια για να μας δωσουν.
   Βεβαια αυτο σημαινει οτι ξερουμε τι εχει στο μυαλο του ο ΓΑΠ που δεν το ξερουμε.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ ψυχραιμια 22/03/2010 12:07:10

   Έτσι είναι, δυστυχώς δεν ξέρουμε. Το χειρότερο είναι ότι δεν ξερουμε ούτε τι εχει στο μυαλο της η Μέρκελ: Άν επιθυμεί αναβίωση του "μεγάλου συνασπισμού" με τους σοσιαλδημοκράτες (όπως ο γερο-αλεπούς Σόιμπλε, που τον θεωρεί σταθερότερο για εποχές οικονομικής δυσπραγίας), είναι θεωρητικά καλύτερο για την Ελλάδα. Αλλά πάλι προλαβαίνουμε; Μάλλον δεν προλαβαίνουμε! Είναι και τζόγος, θα βγεί, δεν θα βγεί;
   Θυμάστε τον παπά χαρτοπαίκτη στο Mr McCabe and mrs Merkel(=Miller);

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ψυχραιμια 22/03/2010 12:33:20

   Eδω εμπλεκονται και διαφορετικα συστηματα αξιων και νοοτροπιας και οτι θελεις.Δεν ειναι δυνατον στον ιδιο οργανισμο να μετεχουν χωρες με τελειως διαφορετικες αντιληψεις περι πολιτικης και οικονομιας.
   Κανονικα η Ελλαδα θα επρεπε να εχει αποβληθει απο την ΕΕ μονο και μονο για πολιτικους λογους.Ας πηγαινε να κανει ενωση με τη Κουβα,τη Β.Κορεα ,τη Λιβυη και τη Συρια που ενθουσιαζουν τη πλειοψηφια.
   Απο τη μια εχεις τους Γερμανους που ανησυχουν για το γιαπωνεζικο και κινεζικο ανταγωνισμο και δεχονται μειωσεις μισθων για να ανταπεξελθουν και απο την αλλη τους Ελληνες απο τους οποιους πολλοι οπαδοι μεχρι και του κυβερνωντος κομματος ζουν αλλου,ονειρευονται επαναστασεις ,αναπολουν σοσιαλισμους κλπ-δε μιλω για αριστερους.
   Ε,προφανως αυτο το πραγμα δεν προχωραει.
   Ως ΝΔ θεωρω καταστροφη την απομακρυνση απο την ΕΕ.Αν ημουν ομως Χριστιανοδημοκρατης της Γερμανιας θα ξεφορτωνομουνα την Ελλαδα αμεσως.

 38. paratiritis2000 avatar
  paratiritis2000 22/03/2010 11:33:19

  Δηλαδη εν μεσω παγκοσμιας οικονομ. κρισης, αντι σαν προφαση να συμαζευτουμε λιγο, εμεις καθισαμε και ψηφισαμε κυβερνηση που οχι μονο δεν εκανε αυτα που ελεγε αλλα μας φορεσε ενα 21% ΦΠΑ και αρχισε και τις Ελληνοποιησεις, για να μας κατσει στο σβερκο εσαεί μεχρι το ΦΠΑ να παει 99%!

  ΜΠΩΡΕ ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ!
  Σαίνια ειμαστε!
  Εαν ειμαστε μπροστα σε ενα Γορδιο Δεσμο τότε να εχουμε υποψιν μας οτι οτι δε λυνεται κοβετε!

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ paratiritis2000 22/03/2010 11:45:26

   Εμείς φίλε μου είδαμε τον Γόρδιο δεσμό και αντί να πάρουμε αλυσοπρίονο βάλαμε τον ιδεοληπτικό να το λύσει φορώντας γάντια του μποξ...

  • tiramola avatar
   tiramola @ paratiritis2000 22/03/2010 12:00:14

   Τα αλυσοπρίονα είναι για κόβεις ξύλα.
   Με τους Μπάμπηδες τι θα κάνεις είναι το ζητούμενο...
   Από τα 8 εκατ. ευρώ οδοιπορικά το 2003 μόνο για τους υπαλλήλους του ΥΠΕΧΩΔΕ φτάσαμε στα 22 εκατ. ευρώ το 2008...
   Το ιδεολοπτικό πιντί σας έφταιξε...

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ paratiritis2000 22/03/2010 12:13:22

   Ήταν ωραίος ο "Μπάμπης ο Φτού"!
   Τον μπουζουριάσανε όμως;

  • tiramola avatar
   tiramola @ paratiritis2000 22/03/2010 12:37:30

   Φίλε stgm , ο πολιτικός λόγος αλλάζει ανάλογα με τις ημερομηνίες.
   Κοιτούν τις ημερομηνίες κάποιοι και κάνουν το κορόιοδο αν αφορούν περιόδους διακυβέρνησης του κόμματος τους και ετοιμάζουν αλυσοπρίονα αν σε άλλη παρόμοια περίπτωση αφορά το άλλο κόμμα.
   Την επιστολή Αλογοσκούφη ας πούμε την έκαναν όλοι γαργάρα.
   Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει τι γράφει επί της ουσίας για να μην έρθει σε δύσκολη θέση ο νέος μεσσίας εκ Μεσσηνίας..
   Φωτιά , τσεκούρι και αλυσοπρίονα λοιπόν προκειμένου να κόψουν το γόρδιο δεσμό και μόλις το καταφέρουν να ξεχυθούν στους δρόμους τραγουδώντας..."σε περιμένω ναρθείς και πάλι μαζί να φτιάξουμε μιά Ελλάδα μεγάλη...κλπ...

 39. Γ Καισαριος avatar
  Γ Καισαριος 22/03/2010 11:34:06

  Σύστημα Μπάμπης

  Αφιερωμένου σε όλους όσους νομίζουν ότι δεν πρέπει να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας.

  http://www.market-talk.net/index.php/id/8388

 40. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 22/03/2010 12:11:38

  Πάντως, κάποιοι της ανανεωτικής αριστεράς ή της άγαν φιλελεύθερης δεξιάς που είναι τόσο αισιόδοξοι - και ίσως κρυπτο-οπαδοί του GAP, και δεν εννοώ τους αμιγώς Πασόκους - ότι με τα μέτρα αυτά και την κρίση θα φτιάξουν οι παθογένειες του πολιτικοκοινωνικού μας συστήματος, από την υπερτιμολογημένη αγορά ακινήτων μέχρι την εγγενή διαφθορά, ας μην είναι τόσο αισιόδοξοι. Θα δούν στο τέλος ότι το μόνο που θα έχει γίνει θα είναι η συμπίεση της μεσαίας τάξης και μάλιστα των μη διεφθαρμένων.
  Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι τα λαμόγια, π.χ. όσοι πονηροί σε Δημόσιο ή ΟΤΑ κάνουν εικονικές υπερωρίες ή διεφθαρμένοι εφοριακοί ή υπάλληλοι πολεοδομιών ή δασαρχείων κ.ο.κ., δεν θα χάσουν παρά ελάχιστα και δεν θα στριμωχθούν. Ο συνεπής μισθωτός και ο συνεπής ελεύθερος επαγγελματίας θα την πληρώσει πολύ ακριβά.

  Η κουλτούρα της ανομίας είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία, ειδικά μετά το 1980, και δεν υπάρχει ίαση έτσι εύκολα. Το έχω ξαναγράψει: Οταν μπορεί ένα αυτοκίνητο να παρκάρει στη ράμπα των αναπήρων και όταν το μηχανάκι μπορεί άνετα να διασχίζει τον πεζόδρομο και όταν ο κάθε λαθραίος μπορεί να κάνει τον προαύλιο χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης παζάρι του Κανταχάρ, και όλα αυτά μπροστά στα μάτια της αστυνομίας, που απλώς...διέρχεται αβλαβώς μασώντας τσίχλα, αυτό σημαίνει πως το όλο σύστημα είναι σάπιο. Τελείωσε. Ο παράνομος πλουτισμός του δ. υπαλλήλου ή του επιχειρηματία είναι απλά ένα σκαλοπάτι παραπάνω.

 41. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 22/03/2010 12:13:21

  Ο «Μπάμπης» του ΥΠΕΧΩΔΕ φταίει τέλος.

 42. laz avatar
  laz 22/03/2010 12:21:09

  "Τόνισε πάντως ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε στην κ. Μέρκελ ότι η χώρα του δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή βοήθεια."


  μα ειναι δυνατον?γιατι δεν τολμα να πει πως θελουμε λεφτα με χαμηλο επιτοκιο?θα τρελαθω!η μηπως πιστευει πως ετσι κατευναζει τις αγορες?βλεπω σημερα πως τις κατευνασε οπυο το χρηματιστηριο καταρρεει και τα spreads αφηνιαζουν...απλα δινει επιχειρηματα στην μερκελ για να μην μας βοηθησει!
  απιστευτος ο γιωργακης μας κανει πασα στο ΔΝΤ με την τακτικη του...

 43. laz avatar
  laz 22/03/2010 12:25:28

  δεν λεω πως το κανει επιτηδες...λεω που οδηγει αυτη του η τακτικη...εντελως λαθος τακτικη

 44. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 22/03/2010 12:37:06

  Να με συγχωρούν οι φίλοι που άργησα να απαντήσω, αλλά κάτι η χθεσινή νίκη του Θρύλου, κάτι η πολύ δουλειά από το πρωϊ ,έμπλεξα:

  Θα ξεκινήσω, με το απόσπασμα που παραθέτει ο Tiramola: "Σε μία εποχή όπου όλες οι μεγάλες ιδέες έχουν χάσει την αξιοπιστία τους , ο φόβος ενός εχθρού φάντασμα είναι ότι απέμεινε στους πολιτικούς για να διατηρήσουν την εξουσία τους”.

  Το Δ.Ν.Τ. , οι παγκόσμιοι κερδοσκόποι, η χρεοκοπία , η κακιά η Μέρκελ, ταιριάζουν μια χαρά για το ρόλο αυτό:

  Ο Ermippos,o STGM, o Nikiplos, με «επιπλήττουν» και μάλιστα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, στρεψοδικώντας και ερμηνεύοντας τα γραφόμενά μου κατά το δοκούν. Για να μην κουράσω, θα απαντήσω συνοπτικά:

  Το Α. Ε. Π.
  Λέει ο Ermippos: «Ποιο ΑΕΠ; Των Καγιέν που ερχόντουσαν απ΄ έξω με δανεικά;»
  Αυτό το επιχείρημα ούτε στην ΚΟΒΑ τη γειτονιάς μου δεν το επικαλούνται! Το
  ΑΕΠ της Ελλάδος είναι ο τουρισμός, οι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και με τις οποίες δεν ασχολείται κανένας, η ναυτιλία μας , το υγιές κομμάτι της γεωργίας και κ.λ.π, Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα λαϊκίζοντας.

  Παραοικονομία: Λέει ο Ermippos : Ας το βρούμε πρώτα αυτό το 30% και μετά το βάζουμε στον λογαριασμό. Θυμίζω μόνον το 2 πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ και την σχέση του με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων που δεν φαίνεται να σχετίζονται με παράβαση ποινικών νόμων. Θυμίζω επίσης ότι επισήμως χρεωκοπεί η χώρα και όχι οι πολίτες της. προς το παρόν.
  Αν το επιχείρημά σας είναι ότι δεν μπορούμε να το βρούμε, η απάντησή μου είναι ότι μέχρι τώρα δεν επιδιώξαμε να το βρούμε. Αν μια κυβέρνηση θέλει να εντοπίσει την παραοικονομία, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να το κάνει. Υπάρχει λεπτομερής πρόταση του Αμερικανικού IRS προς την κυβέρνηση Σημίτη, την οποία, καμιά κυβέρνηση δε θέλησε να εφαρμόσει. Δεν πρόσθεσα την παραοικονομία σε κανένα λογαριασμό. Απλά ανέφερα τον αριθμό, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.
  Διαφωνείτε ότι επιβάλλεται να κάνουμε κάτι για να εντοπιστεί η παραοικονομία; Από τα καύσιμα και το παραεμπόριο, μέχρι τα ιδιαίτερα,

  Οι καταθέσεις: Λέει ο Ermippos : Δικά τους είναι. Κανείς δεν τα έχει από κοινού με κανέναν.»
  Είπα εγώ ότι ανήκουν σε κανέναν τρίτον; Αν δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τι σημαίνει για μια οικονομία και για το τραπεζικό της σύστημα, η ύπαρξη καταθέσεων, τότε τι να πώ; Αδικα κάνουμε τη συζήτηση

  Το δημόσιο χρέος μας .Απαντάει ο Ermippos; Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές όπως και οι καταθέσεις τους
  Κατ’ αρχήν δεν υπάρχουν μόνο ιδιωτικές ,υπάρχουν και τράπεζες ελεγχόμενες από το κράτος. Αλλά δεν είναι αυτή η ουσία του επιχειρήματος. Αυτό που προκύπτει είναι ότι το δημόσιο χρηματοδοτεί μέρος του χρέους μας από εσωτερικό δανεισμό. Και ότι το εξωτερικό δημόσιο χρέος, είναι μικρότερο. Τίποτα παραπάνω.

  Το έλλειμμα: Απαντάει ο Ermippos ότι κατά τη Eurostat πλέον, το έλλειμμα μας είναι 12.7% Σε τι βασίζεται μια αντίθετη άποψη.»
  Η Eurostat δέχθηκε αυτό το νούμερο, επειδή ακριβώς το έδωσε ο Παπακωνσταντίνου. Και το έλλειμμα ανήλθε εκεί, επειδή ακύρωσε έσοδα που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και πρόσθεσε δαπάνες. Το έχω γράψει πολλές φορές δεν έχει νόημα να το επαναλάβω. Ο κ. Παπακωνσταντίνου οφείλει μια απάντηση στον κ.Κοντοπυράκη, που τον κατηγόρησε δημοσίως ότι του ζήτησε να «φουσκώσει» το έλλειμμα. Και παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει ένας μήνας, τηρεί σιγή ιχθύος.
  Όμως πέραν αυτού: Δέχομαι ότι ο Παπακωνσταντίνου συνειδητοποίησε ότι το έλλειμμα ήταν 12.7. Γιατί τον Οκτώβριο, που τα spreads ήταν στις 200 μονάδες βάσης, δεν προέβη σε ένα άμεσο δανεισμό, να καλύψει τη διαφορά και να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έλεγε ότι είχε για έλλειμμα 6%;

  Για του ημι-υπαίθριους: Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το ΣΤΕ. Ούτε πιστεύω ότι από την τακτοποίηση θα επωφεληθούν οι εργολάβοι. Το αντίθετο μάλιστα. Εχετε καμιά καλύτερη πρόταση; Ευχαρίστως να την ακούσω; Όπως επίσης και για τα αυθαίρετα. Και προφανώς δεν είναι λύση η συνέχιση του σημερινού χάους και του καθεστώτος παρανομίας.

  Χρεοκοπία: Εγραψα ότι «δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τη συζήτηση για τη χρεοκοπία και αδυνατώ να την εξηγήσω με οικονομικούς όρους!» Απάντησε ο Ermippos: Είναι γιατί βάζετε μέσα στον λογαριασμό και ξένα λεφτά (των καταθετών) ή ανύπαρκτα λεφτά (του ΑΕΠ των Καγιέν και των διαδοχικών μεταβιβάσεων ακινήτων)
  Αυτό είναι η αποθέωση της στρεψοδικίας! Τι λογαριασμό έκανα, ποια λεφτά έβαλα και αμάν πια με τα …. Καγιέν!
  Οντως τα νούμερα είναι αμείλικτα. Επιμένω, όμως, ότι είναι απολύτως διαχειρίσιμα. Απλώς χρειάζεται διαφορετική στρατηγική. Το εξωτερικό μας χρέος είναι ένα ….πολύ ελκυστικό προϊόν. Μια σοβαρή κυβέρνηση θα μπορούσε να το επαναδιαπραγματευτεί με μακροπρόθεσμους όρους. Υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι. Υπήρξαν και προσφορές. Μια πολιτική μακροχρόνιας αναδιάρθρωσης του χρέους, θα μειώσει τις πιέσεις. Εγραψα,επίσης, σε άλλο άρθρο ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα όχι μόνο δε θα λύσουν το πρόβλημα του ελλείμματος και του χρέους, αλλά αντιθέτως θα το επιδεινώσουν. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για την κυβέρνηση να μαζέψει τα λεφτά που χρειάζεται και όχι να στραγγαλίζει αυτούς που δεν μπορούν να αμυνθούν.

  Για την κρίση: Εγραψα «Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα» Απάντησε ο Ermippos: « Και παραθέτετε νούμερα χρέους και ελλειμμάτων άλλων χωρών. Χωρίς όμως να υπολογίσετε στον λογαριασμό στοιχεία παραγωγικότητας, ισοζυγίου πληρωμών, περιουσιακής κατάστασης, διάρθρωσης του ΑΕΠ, δυνατότητες φορολόγησης του κ.λ.π. Τα νούμερα σημαίνουν διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά περιβάλλοντα»
  Αμφισβητείτε ότι η κρίση είναι παγκόσμια; Θα είστε ο μοναδικός νομίζω! Δεν έκανα καμιά σύγκριση! Ούτε θεώρησαν σκόπιμο να παραθέσω τους εθνικούς λογαριασμούς των χωρών αυτών, που λόγω δουλειάς, τους έχω στη διάθεσή μου. Απλώς, ανέφερα ενδεικτικά κάποια στοιχεία για το αυτονόητο. Αλλοι έλεγαν ότι η κρίση είναι ελληνικό φαινόμενο!

  Για τις δηλώσεις του κ.Παπανδρέου: Εγραψα ότι «Η συζήτηση ξεκίνησε από τον Γ. Παπανδρέου!!!» Ο Ermippos απάντησε: « Ας λέγαν άλλα τα νούμερα και ας έλεγε ότι θέλει ο ΓΑΠ. Θα τον έπαιρναν όλοι για τρελό.»
  Αγαπητέ μου, όταν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας λέει ότι η οικονομία μας είναι στην εντατική, όταν ο Παπακωνσταντίνου προσθέτει ότι είμαστε Τιτανικός, ο Λοβέρδος φωνάζει ότι «δεν υπάρχει σάλιο», οι δηλώσεις επιτείνουν την κρίση ναι η όχι; Όταν το πρωϊ λέει ότι δεν έχουμε ανάγκη δανεισμού, και το μεσημέρι ότι έχουμε λεφτά μέχρι μέσα Μαρτίου; Όταν η οικονομία είναι στην εντατική και μοιράζει 1.5 δις σε επιδόματα, τι νομίζετε, τον παίρνουν για σοβαρό;
  Η διαχείριση της κρίσης από τον Πρωθυπουργό σε πολιτικό επίπεδο είναι αυτή που επιδείνωσε τα πράγματα. Τη συζήτηση για την χρεοκοπία την άνοιξε ο κ.Παπανδρέου και την άνοιξε πρώτον γιατί δεν είχε εγκαίρως αντιληφθεί τις επιπτώσεις της, γιατί νόμιζε ότι έτσι θα πείσει του εταίρους μας να μας βοηθήσουν και τέλος γιατί ήλπιζε ότι έτσι τα απαγκιστρωθεί από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

  Οσον αφορά τον Καραμανλή: Το τέλος του Καραμανλή ήταν προδιαγεγραμμένο από την επαύριο τω εκλογών του 2007. Ηταν βέβαιο ότι με 152 βουλευτές, θα ήταν αδύνατο να κυβερνήσει. Πολύ δε περισσότερο να εφαρμόσει μια οικονομική πολιτική που θα απαιτούσε θυσίες. Λές ότι την «έκανε» επειδή ήξερε ότι θα χάσει. Εγώ λέω ότι προκήρυξε εκλογές επειδή είχε πλήρη συναίσθηση του τι έπρεπε να κάνει, αλλά οι αντικειμενικές συνθήκες δεν του επέτρεπαν. Αμφιβάλλει κανένας, ότι θα είχαν ξηλωθεί τα πεζοδρόμια, αν ανακοίνωνε αυτά που χρειαζόταν; Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ότι θα προκαλούσε εκλογές το Μάρτιο, ποιο το όφελος για τη χώρα, να εμπλακεί σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με συγκρούσεις, που θα επιβάρυναν ακόμα περισσότερο την κατάσταση; Για να «πέσει» μαχόμενος;

  Ο Ermippos κλείνει ότι «Ας γίνουμε λίγο σοβαροί. Κανείς δεν χρεοκοπεί μέσα σε μερικούς μήνες. ΄Αλλωστε τα βασικά νούμερα δε έχουν αλλάξει σημαντικά από τον Οκτώβριο και οι 3 μονάδες απάνω στα επιτόκια δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση αρκετές να κλονίσουν ένα στοιχειωδώς ασφαλές οικοδόμημα.»

  Επομένως, γιατί αυτή η συζήτηση περί χρεοκοπίας άρχισε τώρα και όχι τον Οκτώβριο;

  Όχι προφανώς επειδή είχαμε κρύψε τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

  Δεν είναι οι Ευρωπαίοι κουτόφραγκοι και εμείς οι έξυπνοι που τους κοροϊδεύουμε.

  Ας μην έχουμε τόση μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας!

  Γιατί απλούστατα η κυβέρνηση ανέβηκε στα κεραμίδια και φώναζε ότι η «οικονομία μας» είναι στην εντατική.

  Και στην οικονομία άμα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, ποτέ δεν ξέρεις που θα σε βγάλει. Και αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα.

 45. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 22/03/2010 12:47:52

  Να με συγχωρούν οι φίλοι που άργησα να απαντήσω, αλλά κάτι η χθεσινή νίκη του Θρύλου, κάτι η πολύ δουλειά από το πρωϊ ,έμπλεξα:

  Θα ξεκινήσω, με το απόσπασμα που παραθέτει ο Tiramola: "Σε μία εποχή όπου όλες οι μεγάλες ιδέες έχουν χάσει την αξιοπιστία τους , ο φόβος ενός εχθρού φάντασμα είναι ότι απέμεινε στους πολιτικούς για να διατηρήσουν την εξουσία τους”.

  Το Δ.Ν.Τ. , οι παγκόσμιοι κερδοσκόποι, η χρεοκοπία , η κακιά η Μέρκελ, ταιριάζουν μια χαρά για το ρόλο αυτό:

  Ο Ermippos,o STGM, o Nikiplos, με «επιπλήττουν» και μάλιστα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, στρεψοδικώντας και ερμηνεύοντας τα γραφόμενά μου κατά το δοκούν. Για να μην κουράσω, θα απαντήσω συνοπτικά:

  Το Α. Ε. Π.
  Λέει ο Ermippos: «Ποιο ΑΕΠ; Των Καγιέν που ερχόντουσαν απ΄ έξω με δανεικά;»
  Αυτό το επιχείρημα ούτε στην ΚΟΒΑ τη γειτονιάς μου δεν το επικαλούνται! Το ΑΕΠ της Ελλάδος είναι ο τουρισμός, οι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και με τις οποίες δεν ασχολείται κανένας, η ναυτιλία μας , το υγιές κομμάτι της γεωργίας και κ.λ.π, Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα λαϊκίζοντας.

  Παραοικονομία: Λέει ο Ermippos : Ας το βρούμε πρώτα αυτό το 30% και μετά το βάζουμε στον λογαριασμό. Θυμίζω μόνον το 2 πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ και την σχέση του με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων που δεν φαίνεται να σχετίζονται με παράβαση ποινικών νόμων. Θυμίζω επίσης ότι επισήμως χρεωκοπεί η χώρα και όχι οι πολίτες της. προς το παρόν.
  Αν το επιχείρημά σας είναι ότι δεν μπορούμε να το βρούμε, η απάντησή μου είναι ότι μέχρι τώρα δεν επιδιώξαμε να το βρούμε. Αν μια κυβέρνηση θέλει να εντοπίσει την παραοικονομία, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να το κάνει. Υπάρχει λεπτομερής πρόταση του Αμερικανικού IRS προς την κυβέρνηση Σημίτη, την οποία, καμιά κυβέρνηση δε θέλησε να εφαρμόσει. Δεν πρόσθεσα την παραοικονομία σε κανένα λογαριασμό. Απλά ανέφερα τον αριθμό, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.
  Διαφωνείτε ότι επιβάλλεται να κάνουμε κάτι για να εντοπιστεί η παραοικονομία; Από τα καύσιμα και το παραεμπόριο, μέχρι τα ιδιαίτερα,

  Οι καταθέσεις: Λέει ο Ermippos : Δικά τους είναι. Κανείς δεν τα έχει από κοινού με κανέναν.»
  Είπα εγώ ότι ανήκουν σε κανέναν τρίτον; Αν δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τι σημαίνει για μια οικονομία και για το τραπεζικό της σύστημα, η ύπαρξη καταθέσεων, τότε τι να πώ; Αδικα κάνουμε τη συζήτηση

  Το δημόσιο χρέος μας .Απαντάει ο Ermippos; Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές όπως και οι καταθέσεις τους
  Κατ’ αρχήν δεν υπάρχουν μόνο ιδιωτικές ,υπάρχουν και τράπεζες ελεγχόμενες από το κράτος. Αλλά δεν είναι αυτή η ουσία του επιχειρήματος. Αυτό που προκύπτει είναι ότι το δημόσιο χρηματοδοτεί μέρος του χρέους μας από εσωτερικό δανεισμό. Και ότι το εξωτερικό δημόσιο χρέος, είναι μικρότερο. Τίποτα παραπάνω.

  Το έλλειμμα: Απαντάει ο Ermippos ότι κατά τη Eurostat πλέον, το έλλειμμα μας είναι 12.7% Σε τι βασίζεται μια αντίθετη άποψη.»
  Η Eurostat δέχθηκε αυτό το νούμερο, επειδή ακριβώς το έδωσε ο Παπακωνσταντίνου. Και το έλλειμμα ανήλθε εκεί, επειδή ακύρωσε έσοδα που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και πρόσθεσε δαπάνες. Το έχω γράψει πολλές φορές δεν έχει νόημα να το επαναλάβω. Ο κ. Παπακωνσταντίνου οφείλει μια απάντηση στον κ.Κοντοπυράκη, που τον κατηγόρησε δημοσίως ότι του ζήτησε να «φουσκώσει» το έλλειμμα. Και παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει ένας μήνας, τηρεί σιγή ιχθύος.
  Όμως πέραν αυτού: Δέχομαι ότι ο Παπακωνσταντίνου συνειδητοποίησε ότι το έλλειμμα ήταν 12.7. Γιατί τον Οκτώβριο, που τα spreads ήταν στις 200 μονάδες βάσης, δεν προέβη σε ένα άμεσο δανεισμό, να καλύψει τη διαφορά και να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έλεγε ότι είχε για έλλειμμα 6%;

  Για του ημι-υπαίθριους: Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το ΣΤΕ. Ούτε πιστεύω ότι από την τακτοποίηση θα επωφεληθούν οι εργολάβοι. Το αντίθετο μάλιστα. Εχετε καμιά καλύτερη πρόταση; Ευχαρίστως να την ακούσω; Όπως επίσης και για τα αυθαίρετα. Και προφανώς δεν είναι λύση η συνέχιση του σημερινού χάους και του καθεστώτος παρανομίας.

  Χρεοκοπία: Εγραψα ότι «δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τη συζήτηση για τη χρεοκοπία και αδυνατώ να την εξηγήσω με οικονομικούς όρους!» Απάντησε ο Ermippos: Είναι γιατί βάζετε μέσα στον λογαριασμό και ξένα λεφτά (των καταθετών) ή ανύπαρκτα λεφτά (του ΑΕΠ των Καγιέν και των διαδοχικών μεταβιβάσεων ακινήτων)
  Αυτό είναι η αποθέωση της στρεψοδικίας! Τι λογαριασμό έκανα, ποια λεφτά έβαλα και αμάν πια με τα …. Καγιέν!
  Οντως τα νούμερα είναι αμείλικτα. Επιμένω, όμως, ότι είναι απολύτως διαχειρίσιμα. Απλώς χρειάζεται διαφορετική στρατηγική. Το εξωτερικό μας χρέος είναι ένα ….πολύ ελκυστικό προϊόν. Μια σοβαρή κυβέρνηση θα μπορούσε να το επαναδιαπραγματευτεί με μακροπρόθεσμους όρους. Υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι. Υπήρξαν και προσφορές. Μια πολιτική μακροχρόνιας αναδιάρθρωσης του χρέους, θα μειώσει τις πιέσεις. Εγραψα,επίσης, σε άλλο άρθρο ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα όχι μόνο δε θα λύσουν το πρόβλημα του ελλείμματος και του χρέους, αλλά αντιθέτως θα το επιδεινώσουν. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για την κυβέρνηση να μαζέψει τα λεφτά που χρειάζεται και όχι να στραγγαλίζει αυτούς που δεν μπορούν να αμυνθούν.

  Για την κρίση: Εγραψα «Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα» Απάντησε ο Ermippos: « Και παραθέτετε νούμερα χρέους και ελλειμμάτων άλλων χωρών. Χωρίς όμως να υπολογίσετε στον λογαριασμό στοιχεία παραγωγικότητας, ισοζυγίου πληρωμών, περιουσιακής κατάστασης, διάρθρωσης του ΑΕΠ, δυνατότητες φορολόγησης του κ.λ.π. Τα νούμερα σημαίνουν διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά περιβάλλοντα»
  Αμφισβητείτε ότι η κρίση είναι παγκόσμια; Θα είστε ο μοναδικός νομίζω! Δεν έκανα καμιά σύγκριση! Ούτε θεώρησαν σκόπιμο να παραθέσω τους εθνικούς λογαριασμούς των χωρών αυτών, που λόγω δουλειάς, τους έχω στη διάθεσή μου. Απλώς, ανέφερα ενδεικτικά κάποια στοιχεία για το αυτονόητο. Αλλοι έλεγαν ότι η κρίση είναι ελληνικό φαινόμενο!

  Για τις δηλώσεις του κ.Παπανδρέου: Εγραψα ότι «Η συζήτηση ξεκίνησε από τον Γ. Παπανδρέου!!!» Ο Ermippos απάντησε: « Ας λέγαν άλλα τα νούμερα και ας έλεγε ότι θέλει ο ΓΑΠ. Θα τον έπαιρναν όλοι για τρελό.»
  Αγαπητέ μου, όταν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας λέει ότι η οικονομία μας είναι στην εντατική, όταν ο Παπακωνσταντίνου προσθέτει ότι είμαστε Τιτανικός, ο Λοβέρδος φωνάζει ότι «δεν υπάρχει σάλιο», οι δηλώσεις επιτείνουν την κρίση ναι η όχι; Όταν το πρωϊ λέει ότι δεν έχουμε ανάγκη δανεισμού, και το μεσημέρι ότι έχουμε λεφτά μέχρι μέσα Μαρτίου; Όταν η οικονομία είναι στην εντατική και μοιράζει 1.5 δις σε επιδόματα, τι νομίζετε, τον παίρνουν για σοβαρό;
  Η διαχείριση της κρίσης από τον Πρωθυπουργό σε πολιτικό επίπεδο είναι αυτή που επιδείνωσε τα πράγματα. Τη συζήτηση για την χρεοκοπία την άνοιξε ο κ.Παπανδρέου και την άνοιξε πρώτον γιατί δεν είχε εγκαίρως αντιληφθεί τις επιπτώσεις της, γιατί νόμιζε ότι έτσι θα πείσει του εταίρους μας να μας βοηθήσουν και τέλος γιατί ήλπιζε ότι έτσι τα απαγκιστρωθεί από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

  Οσον αφορά τον Καραμανλή: Το τέλος του Καραμανλή ήταν προδιαγεγραμμένο από την επαύριο τω εκλογών του 2007. Ηταν βέβαιο ότι με 152 βουλευτές, θα ήταν αδύνατο να κυβερνήσει. Πολύ δε περισσότερο να εφαρμόσει μια οικονομική πολιτική που θα απαιτούσε θυσίες. Λές ότι την «έκανε» επειδή ήξερε ότι θα χάσει. Εγώ λέω ότι προκήρυξε εκλογές επειδή είχε πλήρη συναίσθηση του τι έπρεπε να κάνει, αλλά οι αντικειμενικές συνθήκες δεν του επέτρεπαν. Αμφιβάλλει κανένας, ότι θα είχαν ξηλωθεί τα πεζοδρόμια, αν ανακοίνωνε αυτά που χρειαζόταν; Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ότι θα προκαλούσε εκλογές το Μάρτιο, ποιο το όφελος για τη χώρα, να εμπλακεί σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με συγκρούσεις, που θα επιβάρυναν ακόμα περισσότερο την κατάσταση; Για να «πέσει» μαχόμενος;

  Ο Ermippos κλείνει ότι «Ας γίνουμε λίγο σοβαροί. Κανείς δεν χρεοκοπεί μέσα σε μερικούς μήνες. ΄Αλλωστε τα βασικά νούμερα δε έχουν αλλάξει σημαντικά από τον Οκτώβριο και οι 3 μονάδες απάνω στα επιτόκια δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση αρκετές να κλονίσουν ένα στοιχειωδώς ασφαλές οικοδόμημα.»

  Επομένως, γιατί αυτή η συζήτηση περί χρεοκοπίας άρχισε τώρα και όχι τον Οκτώβριο;

  Όχι προφανώς επειδή είχαμε κρύψε τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

  Δεν είναι οι Ευρωπαίοι κουτόφραγκοι και εμείς οι έξυπνοι που τους κοροϊδεύουμε.

  Ας μην έχουμε τόση μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας!

  Γιατί απλούστατα η κυβέρνηση ανέβηκε στα κεραμίδια και φώναζε ότι η «οικονομία μας» είναι στην εντατική.
  Και στην οικονομία άμα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, ποτέ δεν ξέρεις που θα σε βγάλει. Και αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα.

  Τέλος, αρνούμαι να μπώ σ' αυτή τη τρομολαγνεία ότι η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία. Ναι η οικονομία μας είναι σε τραγική κατάσταση. Είναι, όμως, διαχειρίσιμη. Απλώς δεν έχουμε σχέδιο εξόδου από τη κρίση και σοβαρή κυβέρνηση.

 46. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 22/03/2010 12:49:30

  Ας ξεκινήσω λίγο «ανάποδα», προτάσσοντας την «πρόβλεψη» της «ανάλυσης» και πηγαίνοντας κατ΄αρχάς κόντρα στη μαυρίλα.

  Η αισιόδοξη «πρόβλεψη», λοιπόν: το ΠΑΣΟΚ θα πετύχει τους στόχους όσον αφορά τη μείωση του ελείμματος. Εδώ θα είμαστε όλοι - λίγο ή πολύ ματωμένοι - και θα το ξανασυζητήσουμε.

  Φτάνει όμως αυτό; «Φτάνει» απλώς μια εκ νέου μετάθεση για το 2012, τότε που το χρέος θα έχει εκτοξευθεί τουλάχιστον στο 130-135% του ΑΕΠ. Η διαχείρισή του είναι ήδη (και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε, τόσο το «καλύτερο») το μεγάλο ΚΑΙ πραγματικό πρόβλημα της χώρας. Για την επίλυσή του ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ κανένα δεδομένο και κανένα σχέδιο. Όλες οι αναλύσεις μέχρι σήμερα περιορίζονται είτε στην καταγραφή της κατάστασης είτε στην ενοχικά αγωνιώδη προσπάθεια απόσεισης των ευθυνών.

  ΔΥΟ παραμένουν τα αναπάντητα ερωτήματα:

  1. Μπορεί να υπάρξει μοντέλο παραγωγικής ανάπτυξης της Ελλάδας ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ από αυτό που μας οδήγησε μέχρις εδώ, και ταυτόχρονα κοινωνικά ΑΠΟΔΕΚΤΟ;

  2. Ποιός θα ΗΓΗΘΕΙ της προσπάθειας αναπροσδιορισμού του μοντέλου και με ποιές πολιτικοκοινωνικές συμμαχίες;

  Συγγνώμην, αλλά όλα τ΄άλλα είναι ενδιαφέρουσες πλην άγονες συνθηματολογίες – εκτός αν η ερμηνεία των αιτίων και η αποκάλυψη των ενόχων οδηγήσουν κάποιους φυλακή ή στην επιστροφή των αποπλανηθέντων.

  Και συγγνώμην, που δεν πιστεύω ούτε στο ντεντερμινισμό της μετεξέλιξής μας σε προτεκτοράτο, ούτε στο βολονταρισμό της επερχόμενης επανάστασης, ούτε στη δημιουργία κάποιας εθνοσωτηρίου «αντίστροφης μεγάλης ιδέας» ότι για όλα φταίει η νομιμοποίηση των μεταναστών και ότι ως εκ τούτου αν απαλλαγούμε από αυτούς θ΄αναστηθούμε ...

  Κυρίως όμως συγγνώμην, που δεν είμαι «ικανός» να απαντήσω σε κανένα από τα δύο παραπάνω ερωτήματα, αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι το ΘΕΜΑ.

  • Ermippos avatar
   Ermippos @ antiathlitikos 22/03/2010 12:58:28

   1. Μπορεί να υπάρξει μοντέλο παραγωγικής ανάπτυξης της Ελλάδας ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ από αυτό που μας οδήγησε μέχρις εδώ, και ταυτόχρονα κοινωνικά ΑΠΟΔΕΚΤΟ;

   2. Ποιός θα ΗΓΗΘΕΙ της προσπάθειας αναπροσδιορισμού του μοντέλου και με ποιές πολιτικοκοινωνικές συμμαχίες;

   Ακριβώς αυτό είναι το θέμα και μόνον αυτό. Πλην κανείς δεν ασχολείται. Το ερώτημα για την μείωση του ελλείμματος είναι παρελκυστικό και κυριαρχεί απλά για να κερδίζει χρόνο το σύστημα. Το χρέος έχει ήδη αποκτήσει αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική και σε λίγο θα καταστεί ανεξέλεγκτο.
   Μοντέλο ανάπτυξης υπάρχει αλλά πρέπει να περάσει από αίμα και δάκρυα. Απόλυση δηλ. εκατοντάδων χιλιάδων δημ. υπαλλήλων. Αυτό δεν θα γίνει υπό ομαλές συνθήκες διότι η κοινωνία δεν είναι ώριμη να το αποδεχθεί και το πολιτικό σύστημα ανίκανο (αλλά κυρίως απροθυμο να το επιβάλλει). Αυτό απαντά αρνητικά στο δεύτερο ερώτημα. Δεν γνωρίζουμε ποιός θα ηγηθεί δεδομένου ότι οι εξελίξεις θα δημιουργηθούν μέσα σε κλίμα έκτακτων περιστάσεων και εκτός διαδικασιών ομαλής διαδοχής. Ο θεός να βάλει το χέρι του.

   όποιος ενδιαφέρεται ας ρίξει μια ματιά στην άποψη μου

   http://ermippos.blogspot.com/2010/03/blog-post_22.html

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ antiathlitikos 22/03/2010 13:09:00

   Εγω εχω να πω το εξης : Δεν μπορω να ξερω τι θα γινει στο κεφαλι του 60% των Ελληνων που τρεφονται με σοσιαλιστικες μπουρδες επι τρεις δεκαετιες εκ του ασφαλους ομως και ζωντας σε ενα καλο καπιταλιστικο επιπεδο οταν θα καταλαβουν οτι οι καλες μερες περασαν ουτως ή αλλως.
   Θα δοκιμασουμε τη σοσιαλιστικη τους πιστη.
   Εκεινος που θα ηγηθει θα ειναι παλι το ΠΑΣΟΚ το οποιο θα αποφασισει την εξοδο απο την ευρωζωνη ειτε τη δημιουργια μιας πιο ταξικης κοινωνιας και θα πλακωθει με την αριστερα και τον κοσμο.
   Τι συνιστω να κανει η αδυναμη ετσι κι αλλιως ΝΔ;Στην πρωτη περιπτωση να σχηματισει φιλοευρωπαικο μετωπο που θα καταγγειλει την εξοδο απο την ΕΕ.Στη δευτερη περιπτωση να περιμενει την εκβαση της συγκρουσης ΠΑΣΟΚ - "λαικου κινηματος" και να κρατησει δυναμεις για τις επομενες φασεις.
   Εαν αυτα φαινονται καιροσκοπικα μαλλον ειναι.Οπως εχω ξαναγραψει ειμαι απο τους σπανιους ΝΔτες που ΔΕΝ πιστευουν στην εθνικη ενοτητα.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ antiathlitikos 22/03/2010 13:58:06

   Τα καίρια ερωτήματα είναι όντως αυτά, και παραμένουν αναπάντητα γιατί κανείς δεν μπορεί να τ' απαντήσει με τις νοοτροπίες, τους "χάρτες πορείας" και τους κεκτημένους αυτοματισμούς που φαίνονται "λογικά" για τη σημερινή Ελληνική κοινωνία και το πολιτικό της σύστημα. Άς αλλάξουνε λίγο τα ερωτήματα, μήπως και φανεί κάποια ελπίδα απάντησης:
   1. Με ΠΟΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ υπάρχει ελπίδα να οικοδομηθεί, βασανιστικά και μέσω συγκρούσεων, σε βάθος χρόνου, ένα διαφορετικό (και τελικά αποδεκτό) μοντέλο παραγωγικής ανάπτυξης της Ελλάδας;
   2. Υπάρχουν (ή ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΟΥΝ) δυνάμεις και πολιτικοκοινωνικές συμμαχίες που θα έχουν κάποιες προυποθέσεις να ηγηθούν ενός τέτοιου αναπροσδιορισμού του μοντέλου;
   Στο πρώτο ερώτημα, τολμώ να πώ ότι πρέπει πρώτα το όλο οικονομικο-κοινωνικό σύστημα να ισορροπήσει, σε "χαμηλότερες στροφές". Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να "ψύξει", αδρανοποιήσει ή και "πετάξει έξω" μικρές αλλά δυναμικές μερίδες που έδρεψαν και δρέπουν δυσανάλογα υψηλή, αντιπαραγωγικού χαρακτήρα, κοινωνικά καταστροφική και μή διατηρήσιμη οικονομική ευημερία. Οι μερίδες αυτές ανήκουν τόσο στο δημόσιο τομέα (μια "ελίτ" εχόντων και κατεχόντων, αλλά στην ουσία αργόσχολων δημοσιουπαλληλικών ρετιρέ - ο Α.Π. στο θέμα αυτό ήταν απόλυτα σωστός), αλλά εξίσου και στον ιδιωτικό τομέα (η διογκωμένη και προνομιούχα Ελληνική εμποροκρατία - "εκτελούνται εισαγωγαί" κτλ). Αφού γίνει αυτό, θ' αρχίσει η πραγματική διερεύνηση του θέματος, αλλά με κατακτημένη βάση το αίτημα για κατά το δυνατόν υψηλή ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ.
   Στο δεύτερο (το ζήτημα της ηγεμονίας), και στο βαθμό που το κεφαλαιοκρατικό σύστημα φαίνεται να έχει ακόμη αρκετό χρόνο ζωής, κλειδί για την απάντηση είναι στον τομέα της οικονομίας οι λέξεις "παραγωγικότητα", "προστιθέμενη αξία", "διατηρήσιμη και οικολογικά συμβατή οικονομία", αλλά και πάλι η κατανομή βαρών και οφέλους με βάση το αίτημα κοινωνικής συνοχής. Στον τομέα της πολιτικής, δύο πράγματα κυρίως, αποτελεσματικότητα και αξιοκρατία/ισοπολιτεία. Θα χρειαστεί βέβαια και αρκετή μίμηση πετυχημένων προτύπων από βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Σε ποιόν θα κατακυρωθεί η ηγεμονία; "Τώ κρατίστω".

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ antiathlitikos 22/03/2010 14:27:36

   Σε κάθε περίπτωση, η κακή Ελληνική συνήθεια της υπερπολιτικοποίησης των πάντων και ο κατακλυσμός από ιδεολογήματα που σκεπάζει τα ορθολογικά επιχειρήματα, μόνον ουσία δεν προσφέρουν. Όταν το κοτέτσι έχει γίνει ερείπιο, με κοκκορομαχίες δεν βγαίνει "αρχηγός", μόνο σκορπίζουν ολόγυρα οι άστεγοι και οι άστεγες, ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ antiathlitikos 22/03/2010 18:10:32

   Καλό είναι να αντιληφθούμε ότι, ενώ ψάχνουμε για άλλα μοντέλα ανάπτυξης κ.λπ.(θεμιτό, δεν αντιλέγω), μας διαφεύγουν πολλές φορές δύο πράγματα, που είναι στη βάση του προβλήματος:
   1. Η εμπέδωση της νοοτροπίας της ήσσονος προσπάθειας. Μεσογειακή χώρα είμαστε, δεν είμαστε και δεν μπορεί να είμαστε αντίληψης τευτονικής, αλλά από εκεί μέχρι την επικρότηση του μπάχαλου, υπάρχει τεράστια απόσταση. Αυτό το ήθος κάποια συγκεκριμένη στιγμή κυριάρχησε ως το πρέπον, το εκ των ων ουκ άνευ, ως εξυπνάδα, ως ένδειξη δημοκρατικότητας.
   2. Η εμπέδωση της κουλτούρας της ανομίας. Συμπληρώνει το προηγούμενο και επίσης έχει διαχυθεί παντού και θεωρείται αποδεκτή.

   Ανέφερα πιο πάνω κάποια, τετριμμένα αλλά ενδεικτικά, νομίζω, παραδείγματα.
   Να σας πω ένα ακόμα:
   Ξέρετε τι έγινε μόλις καθιερώθηκε το εισιτήριο διαρκείας 1,5 ώρας στα ΜΜΕ; Στο Μετρό πολλοί βγαίνοντας το δίνουν σε άλλον το εισιτήριό τους, όχι σε κάποιον που έχει οπωσδήποτε ανάγκη, αλλά στον οποιονδήποτε. Σήμερα είδα εμφανίσιμη, αστικής εμφάνισης κυρίας, που όχι μόνο έδινε το εισιτήριο σε άγνωστό της νεαρό (με καθόλου κακόμοιρη εμφάνιση), αλλά τον συμβούλευε χαμηλόφωνα να κάνει ότι το ακυρώνει, γιατί μετά τη γωνία υπήρχε ελεγκτής!
   Ειμαι σίγουρος πως η ίδια κυρία θα είναι φανατικά υπέρ της φορολόγησης του 20% των εσόδων της Εκκλησίας.
   Και μιλάμε για το εισιτήριο που βοηθά τη συντήρηση του καλύτερου, ομολογουμένως, δημόσιου χώρου και ΜΜΜ που έχουμε στην Ελλάδα!

 47. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 22/03/2010 13:04:39

  Να προσθέσω και κάτι που παρέλειψα:
  Αρνούμαι να μπώ σ' αυτή την τρομολαγνεία περί επικείμενης χρεοκοπίας μας. Ναι η οικονονομία μας είνα σε έξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
  Δυστυχώς όμως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σχέδιο εξόδου από την κρίση και σοβαρή κυβέρνηση.
  Και η έλλειψη των δυο αυτών, συνιστούν μεγαλύτερο πρόβλημα από το ίδιο το πρόβλημα!

  • anonymous avatar
   anonymous @ Κώστας Ροδινός 22/03/2010 13:54:13

   Πολλοί Έλληνες με εισόδημα 10.000-15.000 Ευρώ το χρόνο έχουν χρέη της τάξης των 100.000 Ευρώ δηλ. 10 φορές το εισόδημά τους και όμως δεν είναι υπό πτώχευση. Το κράτος λοιπόν με χρέη της τάξης του ετησίου εισοδήματος του κράτους γιατί είναι υπό πτώχευση.
   Απλά απαιτείται μια σωστή διαχείριση για να βγούμε από την κρίση και ο ΓΑΠ δεν είναι ικανός να την κάνει. Αυτό είναι το ζήτημα.

 48. Smash Direct avatar
  Smash Direct 22/03/2010 13:18:28

  Μαλλον σοβαροφανεις και οχι σοβαρες μπορω να χαρακτηρισω τις αλεπαλληλες αναλυσεις σου .Αναφερομενος καταληγοντας οτι δεν δεν εχουμε ουτε σχεδιο εξοδου απο την κριση ουτε σοβαρη κυβερνηση θελετε να πειτε κατ αντιδιαστολη οτι ειχαμε με τους προηγουμενους και σχεδιο και σοβαρη κυβερνηση???Αυτο εννοειται??Γιατι δεν αναφερεσθε στο οργιο της σπαταλης ,της τεμπελιας και της ανοησιας της τελευταιας 5ετιας??Αυτο το site δεν το διαβαζουν μονο ομοιδεατες σου αλλα και αλλοι που και αποψη εχουν και θα αντιπαρατιθεντε καλοπιστα αλλα αυστηρα στις οποιες στρεβλωσεις και σκοπιμοτητες ωρισμενων κυριε Ροδινε...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Smash Direct 22/03/2010 13:25:09

   Αν πιστεύετε ότι έχουμε σχέδιο εξόδου από την κρίση, ειλικρινά θα το εκτιμούσα πολύ να το περιγράψετε.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Smash Direct 22/03/2010 13:49:07

   Ναι με τους προηγούμενους η διαχείριση της κρίσης θα ήταν καλύτερη αν δεν τους εκβίαζε με εκλογές ο ''Λεφτά υπάρχουν''.

  • ΠΕΤΡΟΣ avatar
   ΠΕΤΡΟΣ @ Smash Direct 22/03/2010 18:29:25

   αγαπητέ Smash Direct
   Να το θέσω ανάποδα το ερώτημα, μπάς και βρούμε άκρη.
   Έστω ότι την προηγούμενη 5ετία κυβερνούσε το ΓΑΠ, με τον θίασό του (θίασος είναι δεν πρόκειται για κυβέρνηση). Την τελευταία 2ετία της 5ετίας, μετά από εκλογές, με έναν σατανικό εκλογικό νόμο του ΚΚ, μένει με 151 βουλευτές εκ΄των οποίων και μερικά λαμόγια που μάλιστα κουνάνε και το δάχτυλο στη βουλή, εκβιάζοντας για ασυλία. Ο τύπος όλος είναι εναντίον του ΓΑΠ και προσπαθεί κάθε μέρα να πετύχει την αποδόμησή του, ενώ ο ΚΚ από την επομένη των εκλογών ζητά εκλογές, με τις οποίες και εκβιάζει με αφορμή την εκλογή του ΠτΔ, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για αναλγησία και δηλώνει πως "λεφτά υπάρχουν!!!"
   Σαν να μην έφταναν όλα αυτά προκύπτουν και τα "Δεκεμβριανά" και ο ΓΑΠ απειλείται με κατάλυση της έννομης τάξης, απο ορισμένες αριστερές "συνιστώσες" και καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
   Επιπλέον έχει να αντιμετωπίσει τα "κακάκια" που του έχουν κρύψει κάτω απο το χαλί οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΚΚ, καθώς και τα γεράκια της Ε.Ε.
   Αλήθεια θα τον λυπόμουνα τον ΓΑΠ, άν είχε βρεθεί κάτω απο τέτοιες συνθήκες.
   Με τις Υγείες μας.
   Και μη χειρότερα.

 49. Smash Direct avatar
  Smash Direct 22/03/2010 14:12:28

  Υπομονη μεχρι την 25-3-2010.Βρισκετε ευκολη την διαχειρηση του χαους??Γιατι κυριε Ροδινε περι αυτου προκειται.Επειδη εργαζομαι στο χρηματοπιστωτικο χωρο και καθημερινα ζουμε με το αγχος των sprend καιτης συνεχους πληροφορησης αλλα πολλες φορες και παραπληροφορησης υποστηριζω οχι αδικα νομιζω οτι περαν της ασχημης καταστασης που παρελαβε η τωρινη κυβερνηση υπαρχει και μεγαλη σπεκουλα διοτι ειμαστε οικονομικα αδυνατοι.Οσον αφορα το σχεδιο εαν υπαρχει η δεν υπαρχει η γνωμη μου ειναι οτι το παιχνιδι χαθηκε απο το 2007 και μετα που η τοτε κυβερνηση οχι μονο απεκρυπτε τα προβληματα αλλα με την πολιτικη της η κατασταση συνεχως χειροτερευε..Αυτο το παραδεχονται τωρα εστω και αργα τα τοτε στελεχη του οικονομικου επιτελειου..Τουλαχιστον αυτη η κυβερνηση τρεχει , προσπαθει,εχει βγαλει την χωρα απο την αφανεια...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Smash Direct 22/03/2010 14:24:17

   Επειδή και εγώ στον ίδιο χώρο κινούμαι για αυτό ρωτάω. Υπάρχει σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση; Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει.

   Εγώ δε μίλησα ποτέ για χάος. Μη λέτε κάτι και μετά το σχολιάζετε ως δική μου άποψη.

   Μιλάω για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Και θα συμφωνήσω ότι η κρίση άρχισε από το 2007. Το είπα και παραπάνω. Αλλά υπήρχε τοτε υπεύθυνη αντιπολίτευση; Θυμάστε τι έλεγαν ο κ.Παπανδρέου με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Και αφού η κρίση άρχισε από τότε πώς και έλεγαν προεκλογικά οτι "λεφτά υπάρχουν;"
   Υστερα, γνωρίζετε ότι στην οικονομία σημαντικό ρόλο παίζει και ψυχολογία την οποία καταβαράθρωσε η σημερινή κυβέρνηση.
   Το ότι τρέχει δε λέει τίποτα.Μπορείκάλιστα να τρέχει προς το ...γκρεμό.

  • Beyond The Stars avatar
   Beyond The Stars @ Smash Direct 22/03/2010 23:25:55

   @ Κώστας Ροδινός

   Σας γνωρίζω δέν είστε συνάδελφος του Smash Direct
   επειδή μόνο ένας από εσάς τους δύο εργάζεται πραγματικά
   στον χρηματοπιστωτικό τομέα.[Είναι κάτι που φαίνεται]

   Ό άλλος ασχολείται αποκλειστικά με το ερασιτεχνικό
   πρωτάθλημα Goebels...

 50. hypo avatar
  hypo 22/03/2010 14:14:17

  Μα καλά ποιος σοβαρός πιστεύει ότι η ρύθμιση των ημιυπαίθριων της ΝΔ ήταν ρεαλιστική. Μιλάμε για ένα εξοντωτικό κόστος για τους ιδιοκτήτες.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ hypo 22/03/2010 14:27:36

   Μπορεί να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση

  • anonymous avatar
   anonymous @ hypo 22/03/2010 15:44:57

   Ρεαλιστική λύση είναι να πιάσεις τους Εργολάβους και να τους πάρεις τις άδειες. Να δούμε θα ξαναφτιάξουν παράνομους ημιυπαίθριους;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ hypo 22/03/2010 16:30:15

   Ανώνυμε,
   Δεν είναι κακή ιδέα!
   Και τους μηχανικούς επίσης!

  • hypo avatar
   hypo @ hypo 22/03/2010 16:32:30

   Η ρεαλιστική λύση αποκλείει τα ποσά που είχε προϋπολογίσει η ΝΔ. Οπότε φρούδες ελπίδες τα 2 δις.

 51. Smash Direct avatar
  Smash Direct 22/03/2010 14:22:11

  Εισαι σιγουρος Ανωνυμε οτι εαν καποιος που χρωσταει 10 φορες το ετησιο εισοδημα του δεν ειναι υπο πτωχευση???Ας παει λοιπον σε οποιαδηποτε τραπεζα να δανεισθει και μετα τα ξαναλεμε!!

  • anonymous avatar
   anonymous @ Smash Direct 22/03/2010 15:47:23

   Το Ελληνικό δημόσιο δε χρωστάει 10 φορές το ΑΕΠ του αλλά μία. Δεν είναι πρόβλημα η αναχρηματοδότησή του.

 52. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 22/03/2010 14:24:30

  ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΣΑΛΛΑ
  Οι πολλές συζητήσεις προκαλούν μεγαλύτερη ζημία και από τα σπρεντ

  Θεωρώ ότι στην παρούσα φάση προέχει η άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης και του κράτους για την εφαρμογή του προγράμματος που ανακοινώθηκε και αμέσως μετά έπονται οι μεγάλες προτεραιότητες για την ανάπτυξη της χώρας, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ήδη εξαγγελθεί.

  Η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας θα δώσει την ευκαιρία τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα της Ελλάδας για τη δημοσιονομική της εξυγίανση και την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος. Αυτό οδηγεί και σε σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας.

  Μετά την επιτυχία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στις συναντήσεις που είχε στην Ευρώπη, αλλά και στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα, θεωρώ ότι βασική προτεραιότητα τώρα είναι να συντονίσει και να επιβλέψει ο ίδιος το κυβερνητικό έργο.

  Οι περαιτέρω συζητήσεις, εάν θα πρέπει να πάμε στον ένα ή στον άλλο δρόμο, με την έμφαση και την ένταση που γίνονται αποπροσανατολίζουν την επιχειρηματική κοινότητα, τις κεφαλαιαγορές και δημιουργούν σύγχυση και ανησυχία χωρίς λόγο στην κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα η ζημία η οποία προκαλείται να είναι σημαντικά μεγαλύτερη του κόστους του επιτοκίου δανεισμού της χώρας.

  Η βουτιά του ευρώ
  Συνεχίστηκε η πτωτική πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Την Παρασκευή το ευρώ διαπραγματεύονταν στα 1,3517 δολάρια, καταγράφοντας πτώση 0,66%, από τα επίπεδα των 1,3608 που ήταν την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία είχε απώλειες 1%. Εναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το ευρώ διαπραγματεύονταν στα 122,32 γεν, από τα 122,99 γεν μια ημέρα νωρίτερα.

  Τριγμοί στο Χρηματιστήριο
  Η εβδομάδα που πέρασε αφαίρεσε συνολικά από τον Γενικό Δείκτη 3,13%, καθώς την Παρασκευή, μετά το αρνητικό ξεκίνημα που έφερε τον Δείκτη μέχρι τις παρυφές των 1.994 μονάδων, έκλεισε στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 2.049,36 μονάδες με κέρδη 1,47%, και τζίρο που ξεπέρασε τα 222 εκατ. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες του Γενικού Δείκτη είναι 6,68.

  Στην κορυφή τα spreads
  Σκαμπανεβάσματα στην τιμή των spreads των ομολόγων, που πάντως παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Την Παρασκευή το spread στα ομόλογα εν μέσω ανησυχιών ότι η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για την ευρω-βοήθεια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη, ανέβηκε πάνω από τις 330 μονάδες βάσης.

  από το Έθνος 20/3

 53. nov11 avatar
  nov11 22/03/2010 16:41:37

  @Ermippos
  Σωστά!Γι αυτό πριν 2,5 χρόνια γράφτηκε ότι το εκκρεμές χτυπάει άκρα σ'αυτές τις καταστάσεις.Το είπε πρόσφατα και καθηγητής κατά Harvard μεριά ότι από το συρτάρι θα βγει και το τελευταίο σχέδιο με το 'βούρδουλα'αν χρειασθεί για να σωθεί το σύστημα.Τώρα βέβαια αν υπάρξουν αντιδράσεις ...δεν ξέρεις αν το πλάτος της ταλάντωσης θα είναι τόσο ώστε να αγγίξει το άλλο!!
  Όσο για το πλήθος των ΔΥ,τον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων και τον τρόπο ανάδειξης στελεχών και κυβερνόντων βάζοντας στην άκρη άξιοκρατία, άξιους και συλλογικότητες ήταν και είναι η ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ διαχείριση της παραλλαγής του καπιταλιστικού μοντέλου με τομή το 89(αντίπαλο δέος δεν υπάρχει-αδύνατο σημείο του άλλου πόλου) του οποίου την τελευταία παράγραφο διαβάζουμε.
  Όταν τη σημερινή κατάσταση συζητούσαν πριν τόσο χρόνο τα τότε δευτεροετή φοιτητάκια σημερινοί πτυχιουχοι των μεγάλων οικονομικών τμημάτων ΑΣΟΕ και Αριστοτελείου όλα τα υπόλοιπα είναι ΣΠΕΚΟΥΛΑ ΓΙΑ ΑΔΑΕΙΣ(με ευγενή έκφραση).

 54. ataktos avatar
  ataktos 22/03/2010 16:54:54

  Αν ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ας παραιτηθεί. Θα είναι πολύ καλύτερη μια Ελλάδα χωρίς Παπανδρέου, παρά μια Ελλάδα με ΔΝΤ.

 55. Orestios avatar
  Orestios 22/03/2010 16:55:06

  Τώρα ποιός φταίει που το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε πάλι? Οι κερδοσκόποι? Η Μέρκελ? Ο Καραμανλής?
  Θλιβερές δικαιολογίες θα ακούσουμε πάλι από τους μοναδικούς υπαίτιους της μείωσης του βιοτικού επιπέδου μας.
  Ως πότε θα τους ανεχόμαστε?

 56. Αφροδίτη avatar
  Αφροδίτη 22/03/2010 17:42:36

  Η κρίση που βιώνει η χώρα έχει πολλούς και δημιουργούς και συντηρητές. Εκείνο που εξοργίζει, είναι το γεγονός ότι κατόρθωσε το ΠΑΣΟΚ να την χρεώσει εξ ολοκλήρου στα 5,5 χρόνια της διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Στην επικοινωνία και στη διαστρέβλωση της αλήθειας οι άνθρωποι δεν παίζονται!
  Δεν ανήκω σε εκείνους που εθελοτυφλούν και αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τις ευθύνες των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή. Όταν κέρδισε τις εκλογές του 2004, με τη σημαία της κάθαρσης, την υπόσχεση για επανίδρυση του κράτους , την αναφορά του στους «νταβατζήδες» και την πρόθεση να τελειώσει με αυτούς, ο κόσμος τον εμπιστεύθηκε και του έδωσε και τη δεύτερη ευκαιρία. Μια ευκαιρία που όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε, αλλά πνίγηκε στη ΔΕΘ το 2008, όταν ο πρωθυπουργός θεώρησε χρέος του να υπερασπισθεί τις επιλογές του και τους συνεργάτες του. Με την χρυσή αυτή ευκαιρία λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να κάνει τη νύχτα μέρα, για να ξεχαστεί παντελώς η δική του αναμφισβήτητη ευθύνη για την οικονομική κατάντια της χώρας.
  Δεν θα επαναλάβω όσα αναλύει ο αρθρογράφος στο εξαιρετικό άρθρο του. Θα τα προσυπογράψω όλα, αλλά θα αναρωτηθώ γιατί αυτά δεν δημοσιοποιούνται με αναλυτικά στοιχεία, που να φαίνεται πόση ήταν η κατ’ έτος επιβάρυνση του χρέους ;
  Κι αν αυτή τη χάρη δεν την κάνουν τα ΜΜΕ, για τους γνωστούς λόγους, γιατί να μην το κάνει η ΝΔ με συνεντεύξεις τύπου και πληρωμένες καταχωρήσεις; Πώς εν τέλει θα μάθει ο κόσμος την αλήθεια; Καλείται σήμερα να πληρώσει το μάρμαρο, ας ξέρει τουλάχιστον ποιός και σε ποιό βαθμό ευθύνεται, γιατί οι εξεταστικές από το 2004 και μετά είναι σκέτη κωμωδία! Ας δει λοιπόν όλη την τραγωδία «εν Ελλάδι» από το 1981 και μετά.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Αφροδίτη 22/03/2010 18:15:34

   Σε ποιόν κόσμο ζείς Αφροdita?

  • Αφροδίτη avatar
   Αφροδίτη @ Αφροδίτη 22/03/2010 22:46:35

   Ζω σ' αυτόν, που θεωρεί την αυτοκριτική και την παραδοχή αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής τέχνης, Φίλε Ορέστιε!

  • Orestios avatar
   Orestios @ Αφροδίτη 23/03/2010 00:27:22

   Αυτομαστιγώσου λίγο ακόμα.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Αφροδίτη 23/03/2010 09:24:42

   Η ευκαιρία για τη ΝΔ να διορθώσει κάτι, άν υπήρξε ποτέ, χάθηκε οριστικά και αμετάκλητα τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2007, όταν σκέφθηκαν και προκήρυξαν πρόωρες εκλογές την ώρα που η μισή Ελλάδα καιγόταν! Ήταν πράξη τερατώδους ανευθυνότητας και ανηθικότητας. Ήταν ένα τρομακτικά κακό παράδειγμα αδιαφορίας της πολιτικής για τους ανθρώπους και την πραγματική ζωή.
   Να κυβερνούν με ευθύνη έπρεπε, ιδιαίτερα εκείνη τη στιγμή, και να διαχειρίζονται με σθένος την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (εκείνη η καταστροφή ήταν εξίσου μεγάλη κρίση με την σημερινή!). Ο Καραμανλής και το τότε επιτελείο του όμως, ως άλλοι αυτοκαταστροφικοί Αλαβάνοι, "παράτησαν το γάμο και πήγαν για πουρνάρια". Μετά, τίποτε δεν τους έβγαινε! Φυσικά, ενός (μεγίστου) κακού μύρια έπονται.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Αφροδίτη 23/03/2010 10:20:30

   Όσοι ασκούν δριμεία κριτική στον ΚΚ (τον μικρό, όχι τον γέρο), έχουν απόλυτο δίκιο, είτε από τη δεξιά, είτε από την αριστερά προέρχονται.
   Προσωπικά, ο άνθρωπος αυτός μου έδωσε την εντύπωση του απόλυτου ωχαδερφιστή, του ανθρώπου χωρίς ιδεολογία, του βολεψάκια-καλοπερασάκια Νεοέλληνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν διεφθαρμένος.
   Ο STGM έχει απόλυτο δίκιο, η ίδια η προκήρυξη των εκλογών το 2007 ήταν ατυχέστατη τουλάχιστον, ήταν κορυφαία πράξη πολιτικής ανευθυνότητας. Για τον λόγο αυτό, αν και ανήκω στον κεντροδεξιό χώρο, δεν ψήφισα τότε ΝΔ, ούτε βέβαια το 2009. Ο ΚΚ ήταν ένας πολιτικός νάνος. Δεν λέω "είναι", γιατί τώρα είναι απλά ανύπαρκτος, ούτε καν νάνος.
   Το ότι δεν βγαίνει ο ΚΚ να μιλήσει με όλα όσα συμβαίνουν, ενώ φροντίζουν τα διάφορα παπαγαλάκια να διαδίδουν ύπαρξη προσωπικών προβλημάτων υγείας (τουλάχιστον, αυτά που είχαν ακουστεί, έχω μάθει από σοβαρή πηγή ότι ήταν μούφες), δεν σας κάνει εντύπωση; Η συντριπτική πλειονότητα των δεξιών αισθάνονται είτε αγανακτισμένοι μαζί του, είτε απογοητευμένοι. Το έχω ξαναγράψει, σε 10 χρόνια, το πολύ, δεν θα θυμάται κανείς ότι υπήρξε πρωθυπουργός.
   Ο Θεός να τον έχει καλά να ασχολείται με αυτό που ασχολούνταν και πριν γίνει πρωθυπουργός, το καθισιό.

   Μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς αυτό που θα πω, αλλά είναι αλήθεια: Ο Μητσοτάκης, μπορεί να διαφωνεί κανείς μαζί του στο ά ή το β΄ (εγώ σε ελάχιστα διαφωνώ από όσα λέει, αν και ψήφισα Σαμαρά δαγκωτό), αλλά είναι πολιτικό μέγεθος, έχει έναν συγκροτημένο λόγο, όχι ξύλινο, τον ακούς με ενδιαφέρον. Ο Σαμαράς, επίσης, είναι απόλυτα συγκροτημένος πολιτικός, έχει ειδικό βάρος. Ο "πρώην", ο ΚΚ, είναι ένα πολιτικό μηδενικό.

 57. sauraki avatar
  sauraki 22/03/2010 18:24:59

  Ο λόγος του ΓΑΠ στη βουλή ήταν για άλλη χώρα. Οποσδόποτε πρέπει να ισορροπήσει το παιχνίδι η ΝΔ επικοινωνιακά. Μέτα όλα θα γίνουν πολύ ευκολότερα.

 58. anonymous avatar
  anonymous 22/03/2010 19:24:48

  Σήμερα ο Σαμαράς έφερε το θέμα στη βουλή και εύχομαι να υπάρξει συνέχεια. Μπορεί να αντιπολιτευτεί αρκετά καλά αν θέλει.

 59. Νίκος avatar
  Νίκος 22/03/2010 19:26:17

  τι να ισορροπησει σαυρακι; ουτε ενα ΜΜΕ δεν εχουν με το μερος τους. ελπιζω να κανουν βηματα προς την κατευθυνση αυτη.

 60. Νίκος avatar
  Νίκος 22/03/2010 19:38:44

  αυτην τη στιγμη στα νεα του ΜΕΓΑ οι γνωστοι καθεστωτικοι ωρυονται για την ακαμψια της Μερκελ. Εγω την καταλαβαινω. υπερασπιζεται τα ΕΘΝΙΚΑ συμφεροντα της χωρας της ηλιθιοι. η μερκελ δεν ειπε τυχαια οτι αν χρειαστει, να αναθεωρηθει η συνθηκη του ΜΑαστριχτ.
  οσο πιο πολυ ανεβαινει το ευρος δανεισμου της Ελλαδας τοσο πιο πολυ πεφτει το ευρω.
  οσο πιο πολυ πεφτει το ευρω τοσο πιο ανταγωνιστικα γινονται τα προϊοντα τους.
  λεγεται και strategic posturing στην επισημη γλωσσα των ραγιαδων που ειναι κυβερνηση.
  ξερω οτι μονο εγω το λεω ανοιχτα και το ελεγα πριν καιρο και μου ελεγε ενας απο τους ΠαραγοντεςΧ οτι "βριζω" τον πρωθυπουργο και με προειδοποιουσε για κοψιμο σχολιων. θυμαστε που σας προειδοποιουσα; ειναι (τραγικα για μας) ηλιθιοι.

 61. Fotini avatar
  Fotini 22/03/2010 21:58:01

  @ Smash Direct

  God bless America, my friend! If you know what I mean . . .

 62. Jimmy L avatar
  Jimmy L 22/03/2010 22:25:37

  Fotini..God bless!!!Eπειδη δεν τα εχω καλα με τις ουρανιες δυναμεις εξηγησε τι εννοεις!!!Μηπως πρεπει να πω το ιδιο και για σενα..Επειδη εχω διαβασει μερικα σχολια σου καταλαβαινω πολυ καλα σε ποιο χωρο ανηκεις και εαν θελεις την οποια αντιπαραθεση με επιχειρηματα ομως , ευχαριστως θα την εχεις!!!Εμπρος λοιπον....!!

  • Beyond The Stars avatar
   Beyond The Stars @ Jimmy L 22/03/2010 23:28:42

   Μάλλον μπερδεύτηκες!

   Απο το άλλο PC έπρεπε να απαντήσεις,
   γιατί η Fotini απευθύνθηκε στον Smash Direct!!!

  • Orestios avatar
   Orestios @ Jimmy L 23/03/2010 00:28:05

   χο! χο!
   Τί ξεμπρόστιασμα.
   Σαχλαμάρα Jimmy L

  • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
   ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ Jimmy L 23/03/2010 08:54:13

   Τελικά τα συμπτώματα στέρησης,άρχισαν να γίνονται ανησυχητικά.Δυό μέρες χωρίς τις φάπες του και κελάηδησε το παιδί.Μην ανησυχείς,μικρό μου,εδώ είμαστε και μόλις βρούμε χρόνο,θα στις δώσουμε μαζεμένες.Πάντως,δεν έκανε και κάτι εξωφρενικό το δόλιο.Εσπευσε να υπερασπισθεί τον ομογάλακτό του Trash select(or).Πενία τέχνας κατεργάζεται.....Εμπρός λοιπόν Φωτεινούλα,δώστου τα κουβαδάκια του, να πάει να παίξει παρακάτω το τσαμένο.

 63. Fotini avatar
  Fotini 22/03/2010 23:39:39

  @ Jimmy L

  Το σχολιο μου απευθυνεται στον Smash Direct! Αν χρησιμοποιεις διαφορετικα user ID σ' αυτην την ιστοσελιδα, να μας το πεις ουτως ωστε να απευθυνωμαι και σε σενα στα μελλοντικα μου σχολια!

  Καταλαβες πολυ καλα το σχολιο μου οπως και σε ποιο χωρο ανηκω. Εσυ γιατι επισκεπτεσαι αυτην την ιστοσελιδα; Εγω μονο που ακουω ΠΑΣΟΚ με πιανει τρεμουλα ποσο μαλλον να επισκεπτωμαι τις Πρασινες ιστοσελιδες.

  Αν θελεις αντιπαραθεση με επειχειρηματα εχω πολλα να παραθεσω--οπως πχ τι περασε η αδελφη μου ως υπαλληλος ΕΛΤΑ στην Κρητη απο τον Πρασινο διευθυντη της που δυστυχως η κυβερνηση του ΚΚ τον διατηρησε οπως δατηρησε και τον διευθυνοντα συμβουλο ΕΛΤΑ μεχρι τις εκλογες 2009!

  • Orestios avatar
   Orestios @ Fotini 23/03/2010 00:26:46

   Τα ίδια έκαναν φωτεινή και πρίν έναν χρόνο. Είναι από το ΠΑΣΟΚ μην ανησυχείς και μην μπερδεύεσαι. Απαντούσαν με άλλα νικς. Μπάχαλο. Τρικυμία εν κρανίω τους έχει πιάσει. Η επανεμφάνισή τους σημαίνει πανικό της κυβέρνησης.

 64. Fotini avatar
  Fotini 23/03/2010 01:57:55

  Ορεστιε,

  Ντρεπομαι να λεω πλεον οτι ειμαι Ελληνιδα εδω στις ΗΠΑ οταν με ρωτουν "Where are you from, where you 're coming from." Ειλικρινα δεν εχω αισθανθει ετσι ποτε στα 36 χρονια που ζω εδω. Ελπιζω αυτος ο εφιαλτης να περαση γρηγορα!

  • Orestios avatar
   Orestios @ Fotini 24/03/2010 20:50:03

   Fotini, η κυβέρνηση αυτή ντροπιάζει όλους τους Έλληνες εκτός από τα παράσιτα, που ενδημούν στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.
   Υπομονή, ο Ελληνικός λαός θα τους δώσει το μάθημα που τους αξίζει, σύντομα.

 65. Jimmy L avatar
  Jimmy L 23/03/2010 07:19:57

  Προσπαθησα να υπερασπισθω τον smash direkt και μου την επεσαν ολοι προεξαρχοντος βεβαια του ορεστιου,αλλωστε σε αυτο το site δεν επιτρεπεται η διαφορετικη αποψη κατα την Ελληνοαμερικανα Fotini.Αυτη την κουλτουρα εκφραζει η ελληνοαμερικανα με το μας υποδεικνυει να μην επισκεφτομαστε αυτο το site διοτι ειμαι πρασινος!!!!Σε ωραια δημοκρατια πιστευει.Το τι εκανε στην αδελφη σου ο καθε προισταμενος των Ελτα δεν ειναι επιχειρημα και κακως το εκανε..Οι μπλε ειναι καλυτεροι??η δεν εκαναν τα ιδια στους πρασινους.μη ντρεπεσαι να λες οτι εισαι Ελληνιδα..Ειναι ντροπη και που το λες!!!Ο..ΕΦΙΑΛΤΗς ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ........Υπομονη λοιπον Φωτεινουλα..

  • Fotini avatar
   Fotini @ Jimmy L 23/03/2010 15:53:39

   @ Jimmy L & Smash Direct

   Ελληνοαμερικανα δεν ειμαι, χρυσε μου! Σκετο Ελληνιδα--απλως ζω στις ΗΠΑ λογω οικογενειακων υποχρεωσεων!

   Το να με πιανει τρεμουλα μονο που ακουω ΠΑΣΟΚ σημαινει οτι εχω ζησει κυριολεκτικα στο πετσι μου την "εκλεγμενη δικτατορια" ΠΑΣΟΚ επι 20 συναπτα ετη + πιθανως 1;;;;. Αν εσεις εισαστε "δημοκρατες" εγω ειμαι αστροναυτης! Αλλα τι να περιμενεις απο Αμερικανους και Αυστριακους που κυβερνουν την Πατριδα ΜΟΥ. Δινουν ιθαγενειες σε τρομοκρατες και αρνουντε δικαιωμα ψηφου σ' ολους εμας εκτος Ευρωπης!!

   Αν δεις τον ΓΑΠ, χαιρετισματα στην εξουσια. . .

 66. Smash Direct avatar
  Smash Direct 23/03/2010 09:05:56

  Fotini..Μηπως πρεπει να ζητω καθε φορα την αδεια σου προκειμενουνα επισκεπτομαι αυτο το site?? Αληθεια σε πιανει τρεμουλα οταν επισκεπτεσαι πρασινες ιστοσελιδες???Πολυ ...δημοκρατικο μου ακουγεται!!!Ετσι εχετε μαθει εκει στο Αμερικα.Δεν θελω να σε προσβαλω αλλα πρεπει να σου πω οτι ακομα στην Ελλαδα η αντιθετη αποψη οχι μονο επιτρεπεται αλλα επιβαλλεται να την εχει καποιος αλλα και ελευθερα να την εκφραζει.Λυπαμαι για τιςαντιδημοκρατικες και οπισθοδρομικες αποψεις σου..Φαινεται οτι ζεις ακομα στην 10ετια του 40 και του 50!!Πιστεψε με κατι εχει αλλαξει σε αυτον τον τοπο Και κατι αλλο...Επειδη τολμησε καποιος να συμφωνησει μαζι μου και αυτο απαγορευεται??Σου στελνω με την ευκαιρια τους πατριωτικους μου χαιρετισμους...

 67. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 23/03/2010 09:06:21

  κι επειδή " σ'αυτό το site δεν επιτρέπεται η διαφορετική άποψη',γι αυτό κάθε μέρα το μικρό μας,απλώνει τα παιχνιδάκια του εδώ μέσα.Τελικά τα νικς είναι μόνο δύο;;;Γιατί τό ίδιο pachuli, αναδύεται κι από αρκετά άλλα,εδώ μέσα.Οσο γιά την Αμερική και τους Ελληνοαμερικάνους καλό μου,δεν έμαθες ότι δεν σχολιάζουμε αρνητικά την 'πατρίδα' και τους 'συμπατριώτες';;Δεν σκέφθηκες ότι μπορεί να ξαναπέσει απ'το ποδήλατο και να σου τραβήξει τ'αυτάκι;

 68. Smash Direct avatar
  Smash Direct 23/03/2010 09:10:56

  Σπαρτακε..Οπως σου εχω ξαναπειμε το να ασχολειται καποιος μαζι σου διαπραττει βαρυτατο αμαρτημα..

  • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
   ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ Smash Direct 23/03/2010 09:40:03

   Γι αυτό να προσέχεις καλό μου,TRASH.

 69. Smash Direct avatar
  Smash Direct 23/03/2010 10:49:46

  Να προσεχω ποιυς ??Τους θρασυδειλους και αξεστους σαν εσενα??Το καλο μου και το trash στους φιλους σου και στους δικους σου..Εισαι υβριστης και σαν τετοιο σε αντιμετωπιζω!!!

  • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
   ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ Smash Direct 23/03/2010 11:29:20

   Αντε πάλι τυχεράκια....τα κατάφερες ν'ασχοληθώ ξανά μαζύ σου. Επειδή και στο παρελθόν έχω γράψει ότι δεν διαλέγομαι με κολλημένους,μην το παίρνεις και κατάκαρδα, ντέ.Εσύ φυσικά εξαιρείσαι,όπως και το alter ego σου, το Μιμιτσουλίνι (JIMMY.L). Πόσο σοβαρός οικονομικός αναλυτής όμως είσαι, (που όπως διατείνεσαι ασχολείσαι με τα ...χρηματοπιστωτικά )όταν δεν μπορείς να καταλάβεις τι εννοώ ;;;Εννοώ λοιπόν,πως δεν συνδιαλέγομαι με τους κολλημένους,που 'δείχνουν',ν'άχουν κάποια δράμια τσερβέλου.Γιατί αυτοί,δεν συγχωρούνται να σκέφτονται έτσι όπως σκέφτονται και να γράφουν αυτά που γράφουν.Είναι οριστικά Lost cases. Ολες οι άλλες όμως 'περιπτώσεις',μου διεγείρουν τ'αλτρουιστικά μου συναισθήματα και μ'ενδιαφέρουν επιστημονικά.Γι αυτό και ασχολούμαι , καλό μου. Με πιάνεις,ή να το κάνω ακόμα πιό λιανά;
   Υ.Γ:(1) Φιλική παραίνεση :Να βελτιώσεις λίγο την ορθογραφία σου και το συντακτικό σου.Αυτά δεν τα διδάσκουν στα ΙΕΚ ;;;
   Υ.Γ:(2) Οταν θα πάψω ν'ασχολούμαι και μαζύ σου,τότε πραγματικά θα πρέπει ν'αρχίσεις ν'ανησυχείς μικρό μου.

 70. Orestios avatar
  Orestios 24/03/2010 20:54:58

  Ο Jimmy L ή αλλιώς Smash Direct μας κατηγορεί για επίθεση όταν ήταν αυτός που πριν ένα χρόνο χρησιμοποιούσε μόνο υβριστικά λόγια.
  Επειδή υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ σαν καλός κλακαδόρος που είναι ας του θυμίσω λίγο από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ:

  1. Για τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος, την αναδιανομή και τη φορολογική δικαιοσύνη.

  * Αυξήσεις μισθών και συντάξεων που καλύπτουν τον πληθωρισμό.

  * Έκτακτο Επίδομα Αλληλεγγύης για τις ευάλωτες ομάδες, αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.

  * Νέο φορολογικό σύστημα για φορολογική δικαιοσύνη.
  Κανένα νέο φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
  Ενιαία, προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.
  Αντικατάσταση ΕΤΑΚ με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης και της εκκλησιαστικής περιουσίας. Φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών με πιο υψηλό αφορολόγητο για προστασία της μικρής ιδιοκτησίας.

  Και έχει το θράσος να μας πεί πως αυτά που συμβαίνουν σήμερα δεν είναι δημιούργημα ΠΑΣΟΚ. Αλλά ποιού είναι? Ποιός κυβερνά?
  Το ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκε για το πρόγραμμα του και εφ' όσον δεν το τηρεί δεν νομιμοποιείται να κυβερνά.

 71. Jimmy L avatar
  Jimmy L 25/03/2010 08:22:19

  Orestie..Σε παραπεμπω σε εγγραφο του Πετρου Δουκα στον Καραμαλη και Αλογοσκουφη απο τον Ιουλιο του 2004 που προεβλεπε απο τοτε την αυξηση στο 11% το ελλειμα εαν εξακολουθουσε την οικονομικη πολιτικη που απο τοτε ακολουθειτοΑυτο το εγγραφο δημοσιευεται σημερα σε αλλο site.Καλο ειναι να το διαβασεις για ενημερωση σου.Το Πασοκ βρηκε μια κατασταση ενεξελεγκτη στην οικονομια που κανεις σημερα δεν αμφισβητειμια κατασταση χαους που επιμελως απεκρυπτετο ακομα και με υποβολη ψευτικων στοιχειων στη ΕΕ. Αυτα τα ξεχνας η θελεις να τα ξεχνας απο πολιτικη τυφλωση και απυθμενο μενος κατα του Πασοκ.Για τα υπολοιπα που γραφεις ειναι τοσο αστεια που δεν χρειαζονται απαντηση..

  • Γιάννης avatar
   Γιάννης @ Jimmy L 16/04/2010 15:37:37

   Ο Ανδρέας είπε βυθίσατε το "ΧΩΡΑ" και αυτοί άκούσαν βυθίσατε τη χώρα.
   Τώρα πληρώστε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.