#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/05/2013 06:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η καταπολέμηση κουνουπιών στην Ελλάδα το 2013: Τα πρώτα «τσιμπήματα»


Το 2012 εκδηλώθηκαν 161 κρούσματα του Ιού του Δ. Νείλου με 18 θανάτους. Ακόμη, εκδηλώθηκαν 87 κρούσματα Ελονοσίας.  Επίσης, παρατηρείται εγκατάσταση σημαντικών πληθυσμών Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης), εν δυνάμει φορέα 24 αρμποϊών και άλλων μολυσματικών ασθενειών.


Με βάση,


Α. Την είσοδο και διακίνηση μεταναστών από χώρες όπου ενδημούν μολυσματικές ασθένειες ιδιαίτερα από χώρες που ενδημεί η ελονοσία αλλά και ο Δάγκειος.


Β. Την ύπαρξη σημαντικών εστιών  ανωφελών κουνουπιών σε άμεση συνάφεια με πόλεις (π.χ. ορυζώνες)


Γ. Τις εκτιμήσεις για σημαντική αύξηση του τουρισμού (το 2013 αναμένονται περί τα 17-18 εκ. άτομα)


Δ. Αλλά κυρίως το γεγονός πως τα προϊόντα κινεζικής προέλευσης που ψεκάζουν για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, είναι χαμηλής ποιότητας -ελέω κρίσης- τότε είναι σαφές πως δημιουργείται ένας σαφής κίνδυνος που απειλεί τη δημόσια υγεία.


Τα προνυμφοκτόνα σκευάσματα


Για την ιστορία, από το 1997 έως το 2007 το προνυμφοκτόνο Temephos (οργανοφωσφορικό, θανάτωση προνυμφών κουνουπιών εντός 24 ωρών) χρησιμοποιήθηκε σχεδόν αποκλειστικά και με απόλυτη επιτυχία στα προγράμματα καταπολέμησης.


Μετά την κατάργηση του το 2008, το κύριο προνυμφοκτόνο υπήρξε το Diflubenzuron (ρυθμιστής ανάπτυξης) μέχρι και σήμερα.


Έχουν παρατηρηθεί, χαμηλά ποσοστά επιτυχών ψεκασμών στα έργα καταπολέμησης κουνουπιών από τοdiflubenzuron ως κύριο προνυμφοκτόνο σκεύασμα, με βάσει και στοιχεία που τηρούνται στις κατά τόπους Αναπτυξιακές Εταιρείες που έχουν την ευθύνη υλοποίησης των έργων καταπολέμησης κουνουπιών. Η χρήση εναλλακτικών εγκεκριμένων προνυμφοκτόνων σκευασμάτων όπως το ΒΤΙ δεν υιοθετήθηκε από τους εργολάβους λόγω υψηλότερου κόστους σε σχέση με το diflubenzuron.


Περιβαλλοντικά – Θεσμικά θέματα


 Τα οργανοφωσφορικά χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη γεωργία στην περίπτωση των οπωροκηπευτικών σε όλη την Ευρώπη. Χρησιμοποιούνται ευρύτατα για την καταπολέμηση κουνουπιών στην Αμερική και επί ευρωπαϊκού εδάφους στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας. Ο λόγος απόσυρσης π.χ. του temephos  το 2007 δεν ήταν τόσο περιβαλλοντικός όσο κυρίως οικονομικός. Προκειμένου να ενταχθεί στο σχετικό Παράρτημα της οδηγίας για τα βιοκτόνα θα έπρεπε να είχε προηγηθεί πειραματισμός υψηλού κόστους ο οποίος δεν δικαιολογείτο από το ύψος των πωλήσεων του προϊόντος. Παρ’ όλα αυτά και λόγω των προβλημάτων Δ. Υγείας που έχουν ενσκήψει το όλο θέμα θα πρέπει να επανεξετασθεί κάτω από την νέα επιδημιολογική συγκυρία.


Η κατάσταση σήμερα


 Σε αντίθεση με τα παραπάνω, για παράδειγμα η σχετική προκήρυξη προμήθειας προνυμφοκτόνων σκευασμάτων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας του 2013, καλεί σε προμήθεια προϊόντα με παντελή έλλειψη τεχνικών προδιαγραφών που ένα τόσο σύνθετο και τεχνικά πολύπλοκο έργο, αυτό της προνυμφοκτονίας κουνουπιών, απαιτεί, παρά με μόνο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή προσφοράς.


 Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρξει επίσης δυνατότητα χρήσης και άλλων νέων ή παλαιότερων αποδεδειγμένα αποτελεσματικών σκευασμάτων, πόσο μάλλον που στην χώρα μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο σημαντικές ασθένειες (ελονοσία, ιός του Δυτικού Νείλου) και τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρούνται αποδεδειγμένα τεράστια προβλήματα μειωμένης αποτελεσματικότητας του ήδη χρησιμοποιούμενου προνυμφοκτόνου (diflubenzuron).


Τα ξένα Μέσα


Σε εκτενή ανάλυση του Reuters, σχετικά με την επανεμφάνιση ασθενειών που προέρχονται από τα κουνούπια και τη σύνδεσή τους με την κρίση, αναφέρεται ότι «τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα για την Ελλάδα, καθώς η εξαντλημένη και υπερχρεωμένη χώρα έχει μια νέα απειλή να αντιμετωπίσει: τις ασθένειες που προκαλούνται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών». Είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τροπικές ασθένειες όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου,ο πυρετός Chikungunya και ο δάγγειος πυρετός επωφελούνται από την αλλαγή κλίματος και την άνοδο της θερμοκρασίας σε ορισμένες περιοχές της νότιας Ευρώπης και ειδικά στην Ελλάδα.


Θ. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. katalytikos avatar
  katalytikos 08/05/2013 09:17:18

  Για το κουνούπι ρε γαμώτο!!!
  http://envthink.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7.html

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 08/05/2013 14:59:40

  Ένας δοκιμασμένος, απόλυτα φυσικός κι αποτελεσματικός τρόπος εξόντωσης κουνουπιών, μυγών, ζουζουνιών (όσοι έχουμε κήπο, περιβολάκι, μποστανάκι.. το καλοκαίρι υποφέρουμε από τα έντομα αυτά). Για την εξόντωσή τους λοιπόν, χωρίς τη χρήση χημικών εντομοκτόνων, χρησιμοποιούμε μία "ειδικού σκοπού" καθαρή, παλιά πετσέτα προσώπου. Με ζεστό νερό τη βρέχουμε καλά, για να γίνει βαριά και στη συνέχει τη στραγγίζουμε. Εντοπίζουμε "τα στούκας", τα στοχεύουμε και ο πετσετοπόλεμος, αρχίζει. Σημείωση: η βρεγμένη βαριά πετσέτα, όταν χτυπήσει στον τοίχο ανοίγει, απλώνεται και μπλοκάρει την οποιαδήποτε έξοδο κινδύνου "των στούκας" τα οποία επιχειρούν να διαφύγουν "με την όπισθεν" (αυτό κάνουν για να σωθούν όταν κινδυνεύουν). Έτσι λοιπόν, η βρεγμένη βαριά πετσέτα γεμίζει με.. "στούκας πτώματα", χωρίς αποτυπώματα κι αίματα στους καθαρούς τοίχους. Επιπλέον, αφήνουμε στο κομοδίνο ένα πιάτο με δύο λεμόνια φρεσκοκομμένα σε φέτες. Τα φρέσκα λεμόνια είναι Άριστο φυσικό εντομοαπωθητικό. Στο δε ερώτημα: γιατί "τα στούκας" επιτίθενται σε συγκεκριμένους ανθρώπους ενώ άλλους, στον ίδιο χώρο, δεν τους αγγίζουν; η απάντηση έχει να κάνει με τη ταχύτητα ροής του αίματος στις φλέβες. Όσο μεγαλύτερη η ταχύτητα ροής, τόσο πιο έντονη η οσμή του αίματος η οποία αναδίδεται κι έλκει "τα στούκας" σαν μαγνήτης.

  • MCMLII avatar
   MCMLII @ η Dimi 08/05/2013 15:32:18

   Η μηχανοποιημένη εκδοχή της παραπάνω μεθόδου: απορρόφηση των βλαβερών εντόμων με την ηλεκτρική σκούπα: δεν απαιτεί κόπο, είναι εύκολη η προσέγγιση σε ψηλά σημεία (π.χ. οροφές), δεν αφήνει αίματα στην επιφάνεια.

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ MCMLII 08/05/2013 19:25:35

    Συμφωνώ με τη μέθοδο, την έχω προσπαθήσει. Ο θόρυβος της ηλεκτρικής σκούπας όμως, απομακρύνει τα έντομα. Ενώ, η πετσέτα "ειδικού σκοπού", είναι κεραυνοβόλα!

   • Αγροφύλακας, Ontario, Canada avatar
    Αγροφύλακας, Ontario, Canada @ MCMLII 14/05/2013 03:55:46

    Πολυ αποτελεσματικη μεθοδος και για την αποροφηση σφηκων καθως πανε και ερχονται στην φωλια τους.

 3. Γηραιός Πάν avatar
  Γηραιός Πάν 08/05/2013 16:34:54

  Dimi, είναι φανερό πως ποτέ δεν έζησες σε μέρος με πραγματικά πολλά κουνούπια. Όλα όσα λές δουλεύουν αν έχεις 2, 3, άντε και 5 σέ ένα δωμάτιο. Αν είσαι κοντά στο δέλτα Αξιού-Αλιάκμονα ή Νέστου τι χαμπάρια;

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Γηραιός Πάν 08/05/2013 19:11:39

   Ζω 5 λεπτά περπάτημα από τη θάλασσα της Λαυρεωτικής, με διαμέρισμα ανατολικό γωνιακό, με δύο κήπους με φοινικοειδή και πικροδάφνες, τα μόνα που αντέχουν τους δυνατούς βοριάδες. Κάβο ντόρο από μία, Κάβο φονιά από την άλλη. Οι καλοί αέρηδες εδώ, ξηλώνουν ηλιακούς, γι αυτό κι απαγορεύονται βάσει καταστατικού. Τα 7άρια μποφόρ εμείς εδώ, τα έχουμε για συνάχι. Από δέλτα Αξιού-Αλιάκμονα ή Νέστου εμπειρία δεν έχω, αλλά αν επρόκειτο να επισκεφθώ τις περιοχές αυτές για river party, θα είχα φροντίσει να προμηθευτώ μέτρα από διπλό τούλι (διατίθεται στα κουφετάδικα), επειδή το θεωρώ ως τη μόνη σωτήρια λύση για τις ελώδεις περιοχές με κουνούπια. Αποδεδειγμένα στη περιοχή μου πάντως, πετσεμάχος μετά χαρτοφυλακίου είμαι!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.