15/05/2013 17:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κατάσταση στο χώρο της Παιδείας είναι γελοία

Λίγες ώρες πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων με την αγωνία των παιδιών στο κατακόρυφο, οι καθηγητές επιδίδονται σε «επαναστατική γυμναστική» παρά το γεγονός ότι 7 στους 10 Έλληνες δε θέλουν να γίνουν κινητοποιήσεις.

Πάνω από όλα, ακόμη και από τα αιτήματα των καθηγητών είναι η ψυχική ηρεμία των μαθητών, αλλά στην ΟΛΜΕ φαίνεται ότι δεν το έχουν καταλάβει ακόμη και συνεχίζουν να συντηρούν μια νοσηρή κατάσταση.

Ειδικά μάλιστα όταν η επιστράτευση έχει τεθεί σε εφαρμογή κι επομένως είναι αδύνατο να μην πάνε στις θέσεις τους την Παρασκευή οι εκπαιδευτικοί. Από το μεσημέρι η ΟΛΜΕ συνεδριάζει για να αποφασίσει αν θα κάνει «αντίσταση» ή αν θα διεξάγει τις εξετάσεις χωρίς πρόβλημα.

Από την άλλη ρίχνει το μπαλάκι στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να τους καλύψουν με απεργίες, όμως, τα δύο συνδικαλιστικά όργανα έχουν αντιληφθεί ότι η κοινωνία δεν ανέχεται απεργίες στην πιο κρίσιμη στιγμή για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Βλέπουν ότι θα τους πάρουν με τις πέτρες οι χιλιάδες οικογένειες που αγωνιούν, κάτι που δεν αντιλαμβάνονται οι καθηγητές.

Δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίζουν αυτό το παιχνίδι στην ΟΛΜΕ. Αν θέλουν να μη φύγουν με σκυμμένο το κεφάλι, ας κάνουν κανονικά τις εξετάσεις κι ας αποφασίσουν γενική απεργία στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Έτσι, θα έχουν το χρόνο να πουν στον κόσμο αν τα αιτήματά τους είναι δίκαια και δεν θα στρέψουν την κοινωνία εναντίον τους. Όμως, φαίνεται ότι επικρατούν ακραίες φωνές.

Αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διαμηνύει ότι οι πανελλαδικές θα διεξαχθούν κανονικά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μπάμπης Ηλιάκης avatar
  Μπάμπης Ηλιάκης 15/05/2013 20:26:56

  Όποιος δεν είναι στη θέση του το πρωϊ των εξετάσεων να θεωρηθεί ότι έχει υποβάλλει παραίτηση. Απλά πράγματα!!!

 2. Αλέξανδρος avatar
  Αλέξανδρος 15/05/2013 20:34:02

  **Αν θέλουν να μη φύγουν με σκυμμένο το κεφάλι, ας κάνουν κανονικά τις εξετάσεις κι ας αποφασίσουν γενική απεργία στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς**

  Είστε σίγουροι ότι και τότε δεν θα τους αφορίσετε;;;

 3. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 15/05/2013 21:44:42

  Όταν τα τμήματα σε Γυμνάσιο Λύκειο έχουν 30 παιδιά, δεν μπορεί να διορθωθεί τίποτε. Αν το κράτος αποφάσιζε και μείωνε τον αριθμό των μαθητών σε 20 (επειδή μιλάμε για ζωηρούς έφηβους Έλληνες) τότε θα είχαμε έναν λογικότατο αριθμό μαθητών για να γίνει μάθημα της προκοπής, θα υπήρχαν ώρες για να συμπληρώνουν ΟΛΟΙ οι καθηγητές το διδακτικό τους ωράριο και δεν θα μειωνόταν οι ανάγκες για αναπληρωτές. Όλοι θα ήταν ικανοποιημένοι αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Θα σχηματίζονταν περισσότερα τμήματα και το κράτος θα έπρεπε να εξασφαλίσει περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας και αυτό σημαίνει ΧΡΗΜΑΤΑ. Επειδή λοιπόν το κράτος μας (;) δεν επιθυμεί να ξοδέψει χρήματα στην Παιδεία (και δεν πρόκειται να ξαναδιαθέσει περισσότερα από όσα δίνει σήμερα) θα συνεχίσουν τα τμήματα των 30 μαθητών να υπάρχουν και όλα τα προβλήματα που αυτά δημιουργούν.
  Μία απλή λύση (και πρόχειρη) θα ήταν να λειτουργούσαν τα σχολεία όπως παλαιότερα πρωί-απόγευμα.

  Προσπαθώ να κάνω προτάσεις αντί μόνο διαπιστώσεις...

  • euagelos avatar
   euagelos @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 16/05/2013 10:14:32

   Σε ποιούς απευθύνονται οι προτάσεις σας?

   • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
    ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ euagelos 16/05/2013 14:58:48

    Σε αυτούς που φτιάχνουν νόμους πρωτίστως αλλά και σε κάθε έναν που θέλει να σκέφτεται και να κρίνει αντικειμενικά μία κατάσταση. Φυσικά περιμένω κριτική και επί των προτάσεών μου.

    Έχω κάνει και άλλες για τον χώρο της Παιδείας αλλά συνήθως επί της ουσίας δεν σχολιάζουν σε αυτό το blog.
    Θα σε ενδιέφερε να ήσουν ο πρώτος; (ειλικρινά)

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 16/05/2013 21:32:56

   Στις ΗΠΑ τα σχολικά τμήματα είναι 25-35 μαθητών. Και δεν είναι, ακριβώς, παναγίτσες, ούτε αυτοί...
   Την εποχή που η παιδεία μας ήταν σεβαστή (από την πολλή "βελτίωση" έγινε όπως είναι τώρα) τα τμήματα έφταναν και τους 40 μαθητές, οι καθηγητές εξαντλούσαν οκτάωρο στο σχολείο (στα κενά τους δεν έφευγαν) και οι εργάσιμες μέρες ήταν έξη (48 ώρες). Οι μήνες ήταν 9. Οι μαθητές σεβόντουσαν τους καθηγητές. Και υπήρχε αξιολόγηση των καθηγητών. Υπήρχαν φροντιστήρια μεν, αλλά λίγοι τα θεωρούσαν απαραίτητα.
   Μετά ήρθε η "Δημοκρατία". Οι ώρες γίναν 20, οι μέρες γίναν 5, και οι μήνες οκτώ, οι καθηγητές δίνουν λόγο μόνον στο Θεό (κυριολεκτικά), οι μαθητές γίναν 20-25 και οι καθηγητές φοβούνται τους μαθητές, που τους τελευταίους δύο μήνες δεν πατάνε στο σχολείο. Και τα φροντιστήρια γίναν αυτονόητα και, για πολλούς, ιδιαίτερα).
   Προκόψαμε! Και τώρα θέλουμε να περιφρουρήσουμε την προκοπή μας...

   • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
    ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ ΠΗΛΕΑΣ 17/05/2013 05:01:07

    Έχεις δίκιο. Δε νομίζω ότι υπερβάλλεις σε κάτι. Έτσι είναι τα πράγματα και νομίζω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα όλων είναι η έλλειψη σεβασμού στον καθηγητή αλλά και στην έννοια του σχολείου θα έλεγα.
    Το μάθημα μπορεί να γίνει και σε 50 παιδιά αν ακολουθήσεις τη λεγόμενη διδασκαλοκεντρική (μετωπική) μέθοδο η οποία προϋποθέτει την συνεχή προσοχή των μαθητών. Επειδή όμως σήμερα προωθείται η μαθητοκεντρική μέθοδος (ομαδοσυνεργατική) αυτό δεν μπορεί να γίνει σε τέτοια τμήματα. Το ότι τα τμήματα στην Αμερική είναι επίσης των 25-35 ατόμων φυσικά δεν το αμφισβητώ αλλά θα πρέπει να δούμε και τι διδακτέα ύλη έχουν και πώς είναι οργανωμένο το μάθημα. Προσωπικά νομίζω ότι η διδακτέα ύλη είναι σημαντικά μικρότερη από τα δικά μας σχολεία.
    Για όλα τα άλλα που λες δεν έχω καμία ένσταση.

 4. Μακεδόνας avatar
  Μακεδόνας 16/05/2013 09:17:49

  "παρά το γεγονός ότι 7 στους 10 Έλληνες δε θέλουν να γίνουν κινητοποιήσεις." Δηλαδή οι 7 στους 10 συμφωνούν με τις επιστρατεύσεις του Αντώνη;;;;

 5. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 16/05/2013 16:35:56

  Αν η (προληπτική) επιστράτευση ήταν απλώς για να διεξαχθούν ομαλώς οι εξετάσεις, τα φύλλα επίταξης δεν θα έγραφαν "και μέχρι νεωτέρας", αλλά την τελική ημερομηνία των εξετάσεων.

  Στον παράλογο κόσμο που ζούμε, η προληπτική επιστράτευση (είναι άραγε ελληνική πρωτοτυπία;) είναι και διαρκείας, αφού δεν έχει σαφώς ορισμένη ημερομηνία λήξεως. Τι δεν καταλαβαίνετε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.