#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/10/2012 13:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ιστορία δεν θα χαριστεί στον Α. ΣαμαράΖούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, αυτό είναι σίγουρο. Και οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν και ρηξικέλευθες λύσεις. Παρακολουθούμε όλες αυτές τις τελευταίες μέρες, αναλύσεις και σχόλια να περιστρέφονται (σχεδόν) όλα στην πλευρά της διαχείρισης. Ομολογούμε πως κι εμείς πέφτουμε καμιά φορά σε αυτή την παγίδα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς απόλυτα το κρίσιμο και πρωτοφανές που καλείται να διαχειριστεί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Άσχετα με λάθη, παραλείψεις και αβελτηρίες που μπορεί κανείς να του προσάψει, είναι πανθομολογούμενο πως αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα πριν την κατάρρευση, την τελευταία ελπίδα για την αντιστροφή της μοιραίας πορείας της χώρας.

Εκεί που κάνουμε λάθος οι περισσότεροι που προσπαθούμε να αναλύσουμε και να σχολιάσουμε την πολιτική πραγματικότητα, είναι όταν επιμένουμε σε επικοινωνιακές παραλείψεις, όταν προτείνουμε  βελτίωση της διαχείρισης, όταν προσδοκούμε ολική αλλαγή του κλίματος με αποσπασματικές και τμηματικές μεταρρυθμιστικές κινήσεις. Εκεί είναι, που όλοι μαζί, βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Και δυστυχώς πολλά δέντρα μαζί, δεν κάνουν πάντοτε ένα δάσος!

Καμιά φορά, το μυαλό καθαρίζει, το βλέμμα ανοίγει και η συνολική εικόνα εμφανίζεται στα έκθαμβα μάτια μας σε όλη της την ζοφερή μεγαλοπρέπεια. Και τότε, συνειδητοποιεί κανείς, πως με εμβαλωματικές κινήσεις και πολιτικές «εντός πλαισίου», αποκλείεται να αντιμετωπιστεί η πολλαπλή ανήκεστος βλάβη της οικονομίας και της χώρας. Οι πολιτικές που απαιτούνται για την πολυπόθητη επανεκκίνηση, πρέπει να είναι κατά την  γνώμη μας πολιτικές θάρρους, τόλμης, σωστής αίσθησης της σύνθετης πραγματικότητας και ανατρεπτικής λογικής. Πρέπει να είναι, με δυο λόγια, πολιτικές «εκτός πλαισίου». Κινήσεις πέρα από τα αναμενόμενα, έξω από διαχειριστικές λογικές, μικροκομματικούς υπολογισμούς, διακομματικές ισορροπίες, λογιστικές εγγραφές, αριθμητικές εξισώσεις, καθεστωτικές ακροβασίες και επικοινωνιακά τεχνάσματα. Αυτές τις κινήσεις που απαιτούν οι περιστάσεις  και τις λένε σε ... απλά ελληνικά «out of the box»!

Στον Αντώνη Σαμαρά έλαχε ο κλήρος να είναι ο τελευταίος αστός Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης και συγχρόνως, οι περιστάσεις απαιτούν από αυτόν να γίνει ο πρώτος επαναστάτης - μεταρρυθμιστής Πρωθυπουργός της Τέταρτης Ελληνικής Δημοκρατίας που γεννιέται. Αυτός είναι ο ρόλος που του επιφύλαξε η Ιστορία. Η αναδοχή ή η απεμπόληση αυτού του ιστορικού ρόλου είναι δική του απόφαση. Η Ιστορία τελικά θα τον κρίνει ανάλογα με την απάντηση που θα δώσει στην (πολιτική) πράξη. Ένα είναι κατά την γνώμη μας σίγουρο. Δεν θα του χαριστεί!

Antinews

Και θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά: "What we do in life, echoes in eternity' (ό,τι κάνουμε σε αυτήν την ρημάδα ζωή απηχεί στην αιωνιότητα)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. romeo avatar
  romeo 15/10/2012 14:05:31

  Αυτό είναι περισσότερο από σίγουρο...

 2. xp avatar
  xp 15/10/2012 14:11:47

  Οντως έτσι είναι.Το Ιανουάριο είχα γράψει οτι ο Σαμαράς πρέπει να λύσει το αίνιγμα της Σφιγγας.Ειναι δύσκολο σχεδόν ακατόρθωτο όμως να γίνει.Η χώρα από το 2002 δεν έχει το νομισμα της και ο πόλεμος είναι οικονομικός (και γεωπολιτικός δευτερευόντως).Ουσιαστικά η χώρα είναι οικονομικά αοπλη και επηρεάζεται και απο υστεροβουλίες αλλά και από παραλείψεις οποιουδήποτε ισχυρού εταίρου.
  Θέλει ρίσκο και παράτολμες κινήσεις η κατάσταση και μπορεί να μην είναι το στύλ του να τις κάνει,αλλά πρέπει.
  "Δεν ξέρουμε που πάμε και τα πανιά κολπίζουν από τις ριπές του πεπρωμένου"

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ xp 15/10/2012 15:51:39

   17 χώρες πλέουν "χωρίς να έχουν νόμισμα", είμαστε απλά η μία από αυτές. Τυχαίνει απλά, να είμαστε η πιό ξεχαρβαλωμένη βάρκα του στολίσκου....
   ¨Οταν εξήντα χρόνια την ξηλώνεις από μέσα και την κάνεις καυσόξυλα, κάποια στιγμή βλέπεις το ξηλωμένο πάτο...

   • Γεωργία avatar
    Γεωργία @ Ο Θείος 16/10/2012 18:42:49

    Δεν είμασταν έτσι τον Μάιο του 2010. Άλλοι μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση. Και σου φέρνω σαν παράδειγμα την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου είναι στην θέση που βρισκόμασταν εμείς πέρσι τον Νοέμβριο. Μιλάω για την οικονομία της χώρας(ύφεση, ανεργία, αύξηση χρέους κλπ)

 3. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 15/10/2012 14:17:16

  1. Μου άρεσε η έκφραση think 'out of the box'...
  2. Η Φεουδαρχία έπεσε σε παγίδα: φυγάδευσε τα μαύρα χρήματα στο εξωτερικό νομίζοντας πως θα τα προστατεύσει. Αυτό ήταν το μεγάλο λάθος όλων όσοων το έκανα. Καθώς, όσο αυτή η Φεουδαρχία είχε τα χρήματά τους στις Ελληνικές τράπεζες, αυτά ήταν προστατευμένα από το βαθύ γαλαζοπράσινο κομματικό κράτος των τραπεζών. Οι τράπεζες του εξωτερικού όμως δεν ελέγχονται από κανένα τέτοιο κομματικό κράτος.
  3. Τα ονόματα αυτά βρίσκονται στα χέρια των ξένων ηγετών, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως εργαλείο εκβίασης προς την Ελληνική Φεουδαρχία. Όταν οι ξένοι πάρουν αυτά που θέλουν, τότε οι Φεουδάρχες θα μπουν στην "πυρά"...
  4. Όποιος συνεχίζει και συναλλάσεται με τη Φεουδαρχία (πραιτωριανοί, κομματάρχες κλπ.), είναι καμένα χαρτιά. Σιγά-σιγά όλοι θα ξεκόψουν και θα τους εγκαταλείψουν αναζητώντας νέες προστασίες..
  5. Ο κύριος Σαμαράς πρέπει να κάνει στον Κωστάκη, ό,τι έκανε ο γερο-Καραμανλής στον τότε βασιλιά Κων/νο: τον παγίδευσε και τον έστειλε στον αγύριστο...εάν επιστρέψει ο Κωστάκης ως Μεσίας, απενοχοποιημένος από την κολυμπήθρα του Σιλωάμ της μη-συμμετοχής του στα τεκταινόμενα των τελευταίων ετών, η Φεουδαρχία θα επανακτήσει τις δυνάμεις της...
  6. Συνάμα, όλα αυτά θα πρέπει να συνδεθούν και με την αλλαγή στα γεωπολιτικά γύρω μας...ενέργεια (φυσικό αέριο/πετρέλαια). Με τη Μεγάλη Εικόνα...
  Το διακύβευμα είναι πως όταν πέσει η φεουδαρχία (αυτό θεωρείται de facto) αν θα γίνει αυτό μέσω Εθνικής τραγωδίας ή θα περάσει σχεδόν αλώβητα...

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ Τί να λέμε; 15/10/2012 14:31:22

   Και ένα σχόλιο για τη φράση σας "ο τελευταίος αστός Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης" : αν υπονοείτε πως ο επόμενος Πρωθυπουργός θα είναι μη-αστός (δηλαδή Αλεξάκης) τότε επιτρέψτε μου να προσθέσω πως και αυτός ένας αστός είναι...παρατηρήστε τί μπλουζάκια και πουκαμισάκια φορά: Polo Ralph Lauren, Timberland και άλλα προερχόμενα πέραν του Ατλαντικού...

   • BLACKQUEEN avatar
    BLACKQUEEN @ Τί να λέμε; 15/10/2012 17:38:22

    ...Δηλαδή υπήρχε περίπτωση να φοράει ...κινέζικα;;; Ήμαρτον πια....!! Κινέζικα πάντως, φοράει η Αλέκα. Ή μάλλον έτσι σαν, δείχνουν επάνω της :-)

   • camel avatar
    camel @ Τί να λέμε; 15/10/2012 21:09:17

    Ολα αυτα στη Κινα φτιαχνονται .Δες απο μεσα την ταμπελα

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Τί να λέμε; 15/10/2012 16:37:27

   "Τα ονόματα αυτά βρίσκονται στα χέρια των ξένων ηγετών, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως εργαλείο εκβίασης προς την Ελληνική Φεουδαρχία".
   Λες να μας κάνουν τέτοια χάρη;
   Όνειρο όμορφο βλέπω;
   Μέχρι τώρα, τόσες δεκαετίες έχω συνηθίσει μόνον να βλέπω εφιάλτες...

  • αβαρία avatar
   αβαρία @ Τί να λέμε; 15/10/2012 17:49:29

   Λες γι αυτό να άρχισαν να την "κάνουν" για Λουξεμβούργο οι ντόπιοι μεγάλοι? (Δαυίδ, Φιλίππου,Λάτσης, και πιο πρίν ο Λαυρεντιάδης)

 4. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 15/10/2012 14:20:32

  Μπράβο! Γιὰ ἄλλη μιὰ φορὰ διατυπώνεται μὲ σαφήνεια τὸ διακύβευμα χωρὶς νὰ «χάνεται στὶς λεπτομέρειες» μιᾶς εἰκόνας ποὺ ἔχει ἄπειρες ἀπὸ δαῦτες. Αὐτὸ τὸ διακύβευμα ἂς εἶναι τὸ κριτήριό μας.

 5. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 15/10/2012 14:21:26

  έτσι είναι τα πράγματα και το ξέρουμε όλοι, τα αυγά δεν έσπασαν ακόμα και όποιες κινήσεις γίνονται είναι αποσπασματικές
  απλή διαχείρηση της κατάστασης οδηγεί σε αποτυχία
  η χώρα έχει αναγκη από έναν ηγέτη που θα την τραβήξει πέρα από τη φθορά και να είναι σίγουρος ο Σαμαράς πως όταν θα σταθεί όρθιος απέναντι στις δυνάμεις που επιχειρούν να διαλύσουν τη χώρα, θα έχει από πίσω του όλο τον ελληνικό λαό
  εμείς είμαστε και θα είμαστε μαζί του

 6. Γιαννης Κ avatar
  Γιαννης Κ 15/10/2012 14:22:49

  Φυσικα η Ιστορια δεν θα χαριστει σε κανενα...Ειδικοτερα σ'αυτους που εχουν ηδη παρελθον (Σαμαρας-Βενιζελος). Το πολιτικο συστημα με τους τεχνοκρατες του δεν μπορει , Καποδιστριας δεν υπαρχει, κι αν εμφανιζοταν θα τον ξαναδολοφονουσαν!
  Δεν βλεπω φως να παρει...

 7. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 15/10/2012 14:27:09

  "Ο κύριος Σαμαράς πρέπει να κάνει στον Κωστάκη, . . ."

  Καί σύ ποιός εἶσαι ὁ νικολάΚΗΣ;; :D

  Τί να λέμε; Πραγματικά τί νά λέμε γιά ἀνοησίες καί εὐφάνταστα σενάρια πού ἀναφέρεις. ;Χώρα καί ἡ παράταξη ἔχει πρωθυπουργό καί ἀρχηγό τόν ΑΣ. Διχόνοιες πού σπέρνετε δέν θά εὐδοκιμήσουν!

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ Φωτεινή 15/10/2012 21:42:57

   Η χώρα ξεφορτώθηκε τη μία εκ των τριών Φεουδαρχικών Αγίων Οικογενειών. Καιρός να ξεφορτωθούμε και τις άλλες δύο: Καραμανλήδες και Μητσοτάκηδες. Να τελειώνουμε. Αποτελούν βαρίδια για τη χώρα. Καθώς οι επίγονοί τους, όπως και στην περίπτωση ων οικογενειακών επιχειρήσεων αποδείχτηκαν ανίκανοι στη διοίκηση...Τέλος τα ανίψια, οι γιοί, οι κόρες και τα λοιπά. Τέλος. Αν τολμά ο Σαμαράς, θα γραφτεί στην Ιστορία ως ο πολιτικός που τελείωσε την 100ετή Φεουδαρχία. Και θα σώσει, ό,τι μπορεί να αποσωθεί, την Αστική Δημοκρατία....

   ΥΓ. 1. Αλήθεια αυτή η Ντόρα που εξαφανίσθηκε; Με τί ασχολείται άραγε αυτό τον καιρό; Χμμμμμ...
   ΥΓ 2. Σπέρνω διχόνοια σε τί; Στον πάτο; Πως να διχοτομήσεις το σχεδόν ανύπαρκτο;

   • GO avatar
    GO @ Τί να λέμε; 15/10/2012 22:06:10

    Ο Κώστας Καραμανλής έγινε Αρχηγός και πανίσχυρος Ηγέτης της Ν.Δ, ως παράκλητος.
    Επίσης, έγινε Πρωθυπουργός της Ελλάδας αφού κατήγαγε δύο εκλογικούς θριάμβους, χωρίς να επιδείξει καιροσκοπισμό και θεσιθηρία.
    Κυβέρνησε με θετικό πρόσημο, έστω και με 151 βουλευτές, διατύπωσε περήφανα "Όχι" και έφυγε προσφεύγοντας στην κρίση του λαού, ο οποίος παραπλανήθηκε από τον ΓΑΠ και τα "λεφτά υπάρχουν".

    • Γιάννης ο όμορφος avatar
     Γιάννης ο όμορφος @ GO 15/10/2012 22:51:11

     Aυτό ακριβώς, εύγε!

    • BLACKQUEEN avatar
     BLACKQUEEN @ GO 16/10/2012 11:01:17

     Ο κ. Κώστας Καραμανλής στη συνείδηση των Ελλήνων (και όχι των Νεοδημοκρατών που είναι πεισματικά ονοματεπωνυμολάστρες), θα μείνει ως αυτό που οι πρακτικές και η πολιτεία του επί 5 έτη απέδειξαν οτι είναι : Ένας ανίσχυρος χαρακτήρας, ένας οκνηρός και άτολμος καλοπερασάκιας, ένας καλοκάγαθος μεν, αλλά επιπόλαιος και εξόχως επιζήμιος, ατάλαντος κομπάρσος της Ιστορίας. Ένας ανίκανος να ηγηθεί ανθρωπάκος. Δε γίνεται να μην του καταλογισθεί η επί πενταετία εγκληματική αμέλεια και απουσία, η ανικανότητά του να επιβάλει μέτρα που θα εμπόδιζαν το κατρακύλισμα της ελληνικής οικονομίας και το κυριότερο, η ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΗ θρασύδειλη δραπέτευσή του από την εξουσία (μόλις είδε το τσουνάμι να έρχεται - βραδύνους-), και η πλήρης παράδοση της χώρας στον προδότη ΓΑΠ και το ΔΝΤ. Σας αρέσει ή όχι αγαπητοί Νεοδημοκράτες, δυστυχώς για τον Ελληνικό λαό, αυτό είναι το πορτραίτο του Τοτέμ σας.

     • GO avatar
      GO @ BLACKQUEEN 16/10/2012 12:17:57

      Ευτυχώς για τους πολλούς είστε ελαχιστότατοι(η).

     • BLACKQUEEN avatar
      BLACKQUEEN @ GO 16/10/2012 14:47:57

      Έτσι θέλετε να νομίζετε. Εκτός ΝΔ ρωτήστε και θα λάβετε την αντικειμενική εικόνα...... Δυστυχώς..

     • GeorgeK avatar
      GeorgeK @ BLACKQUEEN 16/10/2012 19:26:42

      Το μήνυμα για τον GO

     • GeorgeK avatar
      GeorgeK @ GO 16/10/2012 19:25:11

      ΞΥΠΝΑ!!!

     • ΒLACKQUEEN avatar
      ΒLACKQUEEN @ GeorgeK 16/10/2012 20:22:44

      Πλασιέ του γνωστού...παραθρησκευτικού περιοδικού Mr.George??

     • Ελλην-1821 avatar
      Ελλην-1821 @ GO 05/11/2012 08:51:43

      Μαλλον θα θελατε να ειμαστε οι ελαχιστοι με τετοια γνωμη. Ομως ειμαστε η πλειονοτητα. Ακομα και στην ΝΔ σας. Αποδειξη οτι οι ΝεοΔημοκρατες τον κατεψηφισαν. Και ΟΛΟΣ ο λαος

     • Τί να λέμε; avatar
      Τί να λέμε; @ BLACKQUEEN 16/10/2012 21:53:42

      @ Blackqueen:
      Γειά στο στόμα σου (στη γραφή σου δηλαδή...)

     • Φωτεινή avatar
      Φωτεινή @ BLACKQUEEN 17/10/2012 01:22:33

      (και όχι των Νεοδημοκρατών που είναι πεισματικά ονοματεπωνυμολάστρες),

      ᾿Εσύ δλδ. δέν εἶσαι "ὀνοματεπωνυμολάστρης" ;; :D

      ΥΓ. ᾿Επειδή ἀπό τό ὕφος τῆς γραφῆς σου, ἀντιλαμβάνομαι ὅτι εἶσαι νέα γυναῖκα, θά σοῦ συνιστοῦσα ὡς μεγαλύτερη σου νά μήν εἶσαι τόσο ἀπόλυτη καί ἄκομψη στά σχόλια πού ἀπευθύνεις σέ συνσχολιαστές σου. Σεβάσου τήν ἀντίθετη ἄποψη χωρίς νά γίνεσαι ἀγενής.

    • LamprosM avatar
     LamprosM @ GO 13/01/2013 12:29:32

     +10000
     Δεν εχουν χωρο στην αγνη λαικη δεξια (εκτος σαλονιου) οι κατηγορίες προς τον Καραμανλη. Τα υπόλοιπα ειναι για όσους απλα εχουν αντρυφησει την προπαγανδα του Μega & τoυ Alter.

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ Τί να λέμε; 15/10/2012 22:07:23

    Τί να λέμε;

    ΥΓ1. ῾Η Ντόρα οὔτε μ᾿ ἐνδιέφερε, οὔτε μ᾿ ἐνδιαφέρει!

    ΥΓ2. Σέ λάθος οἰκόπεδο βρίσκεσαι. . .

    ῾Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ δέν ἄφησε φεουδαρχία, παρακαταθήκη ἄφησε!!!!

 8. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 15/10/2012 14:36:28

  η ιστορία θα δικαιώσει τον Αντώνη και όλους εμάς .το κλίμα αλλάζει φάνηκε σήμερα στο Βερολίνο,δύο γκαζάκια και δικαιωθήκαμε.
  Αντώνη ο δρόμος είναι δύσβατος,αλλά η παραμονή στο ευρώ αδιαπραγμάτευτη.

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ ΝΙΚΟΣ 15/10/2012 22:38:43

   δύο γκαζάκια και δικαιωθήκαμε...
   Τι γκάζι ρε φίλε λες,στη χώρα που απο το Μάιο είναι σε συνεχόμενη διαπραγμάτευση και διαβούλευση εντός και εκτός;
   Ενα χρόνο συζητάμε πώς θα πιάσουμε φοροφυγάδες,δύο χρόνια συζητάμε αν θα απολύσουμε δημ.υπαλλήλους κοκ...
   Μόνο οι φόροι πατάνε γκαζι,you know?

  • Ted avatar
   Ted @ ΝΙΚΟΣ 16/10/2012 00:37:03

   Όντως ρε γμτ έχει ψιλοϋγρασία σήμερα...
   Άσε μας ρε φίλε που αλλάζει το κλίμα και με δυο γκαζάκια δικαιωθήκαμε(;)...

 9. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 15/10/2012 14:45:04

  ''Οι πολιτικές που απαιτούνται για την πολυπόθητη επανεκκίνηση, πρέπει να είναι κατά την γνώμη μας πολιτικές θάρρους, τόλμης, σωστής αίσθησης της σύνθετης πραγματικότητας και ανατρεπτικής λογικής. Πρέπει να είναι, με δυο λόγια, πολιτικές «εκτός πλαισίου». Κινήσεις πέρα από τα αναμενόμενα, έξω από διαχειριστικές λογικές, μικροκομματικούς υπολογισμούς, διακομματικές ισορροπίες, λογιστικές εγγραφές, αριθμητικές εξισώσεις, καθεστωτικές ακροβασίες και επικοινωνιακά τεχνάσματα. Αυτές τις κινήσεις που απαιτούν οι περιστάσεις και τις λένε σε … απλά ελληνικά «out of the box»!''

  Αγαπητέ κ. Αντώνη Σαμαρά, εγκλωβισμένος στο ρόλο ατάλαντου διαχειριστή της καταστροφής μας, αυτοϋπομονεύεστε και αυτοακρωτηριάζεστε. Πόσο καιρό ακόμα θα σας πάρει για να πιστέψετε και να υπερασπιστείτε επί τέλους με πράξεις , αυτό που εμείς προβάλουμε στο πρόσωπό σας; Απ΄το Νοέμβριο του 2011, όλο το σκέφτεστε μα δεν το αποφασίζετε, όλο δυό βήματα μπροστά και τρία πίσω. Ενώ είστε αλήθεια τόσο τυχερός που η Ιστορία σάς ''σπρώχνει'' σταθερά κι επίμονα να υπερβείτε, να εμπνεύσετε και να χαράξετε νέα πορεία για την Ελλάδα και τους Έλληνες, κάνετε σα να μελετήσατε από σφάλμα, .....κόντρα ρόλο !!!!! Αποφασίστε, και γρήγορα. Η κλεψύδρα αδειάζει. Ή τολμηρός Ήγέτης που δε διστάζει να συγκρουστεί, να απαιτήσει και να υπερασπιστεί, ή πάψτε να καταδικάζετε άλλο τον εαυτό σας στη φθορά, τη μετριότητα και την απόλυτη ταύτιση με χρεοκοπημένους, πειθήνιους δούλους. Τολμήστε αυτό που μας αξίζει, το μόνο που σας δικαιώνει.

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ BLACKQUEEN 16/10/2012 22:16:03

   "Αποφασίστε, και γρήγορα": βασική αρχή στη επίλυση κάθε προβλήματος είναι να οριστεί κατ'αρχήν το πρόβλημα.
   Άρα, σε τί πρέπει να αποφασίσει;
   Ας ξεκινήσω με το συνέδριο που μίλησε ο κ. Σαμαράς. Το συνέδριο της International Herald Tribune. Χάρηκα ιδιαιτέρως όταν διάβασα στο ίντερνετ πως η πρώτη πρόκληση στην οποία αναφέρθηκε ήταν το ενεργειακό. Χάρηκα που αναφέρθηκε στην ύπαρη των ορυκτών πόρων της Ελλάδας. Για μένα εκεί ακριβώς Το Διακύβευμα.Όποιος ξέναν ακαδημαϊκά άρθρα έχει ήδη αντιληφθεί από το 2006 (ίσως και πιο πριν) πως αυτό είνια το Παγκόσμιο Διακύβευμα. π.χ. Τουρκία. Μία χώρα η οποία στα επόμενα 50 χρόνια θα έχει πα΄νω από 100-120 εκατ. κατοίκους. Αν δεν βρει επειγόντως ενεργειακούς πόρους θα καταρρεύσει...Ας πάμε στην πλουσιότατη Νορβηγία: τα πετρέλαιά της έχουν πιάσει κορυφή (peak). Γι'αυτό συμμετείχε ενεργά στο βομβαρδισμό της Λιβύης (πράγμα πρωτοφανές για τη χώρα των Νόμπελ Ειρήνης).
   Ο Κωστάκης τί έκανε; Διάλεξε, να μην ασχοληθεί καθόλου με τους ορυκτούς πόρους της Ελλάδας, και ανίι να επιδιώξει την εξόρυξή τους, προτίμησε να τους εισάγει από Ρωσία (Μπουργκάς-Αλεξανδορύπολη) προς όφελος των Λάτσηδων. Δηλαδή διαμετρικά αντίθετος με το Δόγμα Σαμαρά (νέος όρος σας αρέσει;).
   Ο Παπανδρέου, καθυστέρησε υπερβολικά να κατανοήσει το Παγκόσμιο Ενεργειακό Διακύβευμα. Στην αρχή, είχε πει το περίφημο πως δεν έχουμε πετρέλαιο κλπ. και μετά προσπάθησε να κάνει κάτι με τον Μανιάτη, αλλά ήταν αργά.
   Ο Σαμαράς τί θα κάνει;
   Και μιάς και αναφέρθηκε ο ίδιος ο Σαμαράς στους ορυκτούς πόρους της Ελλάδα και την αναπτυξιακή πρόκληση της Ελλάδας, τότε μπορεί να μου απαντήσει γιατί στο διάολο βλέπω τέτοιες ειδήσεις;
   http://www.antinews.gr/2012/10/15/184248/#comment-1068695
   όπου κάποιος ΗΛΙΘΙΟΣ του Υπουργείου Παιδείας πυροβολεί ασκόπως με γελοίες μπαλωθιέςυποστηρίζντας πως θα κλείσει το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης; Ένα τμήμα από το οποίο προέρχονται ουσιαστικά σχεδόν ΟΛΕΣ οι προσπάθειες εξόρυξης των ορυκτών πόρων στους οποίους αναφέρθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός; Μήπως κάποιοι και πάλι θέλουν να ανακόψουν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας; Ποιοί είναι αυτοί. Μήπως πρέπει να απολογηθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό ο ιθύνων νους αυτής της αντεθνικής προσπάθειας;

   • akenaton avatar
    akenaton @ Τί να λέμε; 16/10/2012 23:12:41

    Μπα! Γιατί όλες; Οι μεταλλειολόγοι του ΕΜΠ τι κάνουν; Παίζουν τις κουμπάρες;

    • Τί να λέμε; avatar
     Τί να λέμε; @ akenaton 17/10/2012 08:47:59

     @ akenaton:
     Διαφορετικά πράγματα συγκρίνεις. Οι Μεταλλειολόγοι ασχολούνται με μεταλλεία και όχι με φυσικό αέριο και πετρέλαια.
     Εκτός και αν κάνω την υπόθεση πως όλη προσπάθεια φίμωσης του Πολυτεχνείου Κρήτης προέρχεται από τους μεγαλοκαθηγητάδες του ΕΜΠ οι οποίοι δεν έχουν προσφέρει καθόλου στην προσπάθεια ανάδειξης των πόρων της Ν. Κρήτης...Πόροι, για τους οποίους γίνεται ΟΛΟ αυτό το νταβντούρι στη ΝΑ μεσόγειο...Το αντίθετο θα έλεγα: υπήρξαν ύποπτα σιωπηλοί οι μεγαλοκαθηγητάδες του ΕΜΠ δεκαετίες τώρα. Γιατί άραγε;
     ΥΓ. ΕΜΠ = Εθνικό ΜΕΤΣΟΒΙΟ Πολυτεχνείο (επαναλαμβάνω για να μην έχουμε αμφιβολίες: ΜΕΤΣΟΒΙΟ...αν καταλαβαίνεις που το πάω....)

     • Τί να λέμε; avatar
      Τί να λέμε; @ Τί να λέμε; 17/10/2012 08:55:09

      Και οι επιπλέον αποδείξεις εδώ: http://www.defence-point.gr/news/?p=60750
      όπου εκπρόσωπος του Λάτση (ΕΛΠΕ=ιδιωτική εισαγωγική εταιρεία) παίζει παιγνιδάκια...ώστε να σταματ΄σηουν οι έρευνες για αναζήτηση Ελληνικού πλούτου...από εκεί να υποθέσω πως ξεκινά ο πόλεμος; Επειδή ο Αντ. Φώσκολος προέρχεται από το Πολυτεχνείο Κρήτης;
      ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.
      Καταλαβαίνετε τί εννοώ;

     • akenaton avatar
      akenaton @ Τί να λέμε; 17/10/2012 12:30:56

      Η αλήθεια είναι πως δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε. Οι Μεταλλειολόγοι Μηχανικοί του ΕΜΠ ήταν για χρόνια η μόνη εν Ελλάδι σχολή Πολυτεχνείου που παρήγαγε Μηχανικούς Μεταλλείων και Μεταλλουργούς Μηχανικούς. Και μάλιστα σε υψηλότατο επίπεδο. Δεν μπορούε έτσι απλά να την αγνοούμε. Οι Μεταλλειολόγοι Μηχανικοί ανέκαθεν ασχολούνταν διεθνώς και με την εξόρυξη ανάμεσα στα άλλα και των υδρογονανθράκων! Απόδειξη πως δεκάδες απόφοιτοι της σχολής δούλευαν και ίσως δουλεύουν ακόμη στην Σαουδική Αραβία και στις άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Κόλπου. Αυτό είπα και τίποτε παραπάνω. Αν σιωπούν οι καθηγητές του ΕΜΠ, σκέφτεστε μήπως είναι επειδή βουτάνε την γλώσσα τους πρώτα στην επιστημονική γνώση πριν ανοίξουν το στόμα τους για να εξέλθουν τεράστιες πομφόλυγες που ελάχιστη σχέση έχουν με την καθαρή επιστημονική έρευνα; Λέω εγώ τώρα ....

     • Τί να λέμε; avatar
      Τί να λέμε; @ akenaton 17/10/2012 12:52:23

      1. Δηλαδή οι Νορβηγοί που ξεκίνησαν ήδη τις έρευνες στη Ν. Κρήτη είναι οι άσχετοι; Ενώ οι του ΕΜΠ είναι οι σχετικοί...γι'αυτό δεν μιλούσαν, έ; Με την κρίση ΟΛΟΙ θα γνωριστούμε καλύτερα...μήπως δεν μιλύσαν γιατί διαπλέκονταν με την κάστα αυτών που δεν ήθελαν να ξεκιν΄σηουν καν οι έρυενες για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας;;; Και έτσι αμφισβητούσαν κάθε επιστημονική ένδειξη ύπαρξης υδρογονανθράκων; παρουσιάζονας όλο αυτό το παιγνίδι διαπλοκής ως "σοβαρή επιστημονική έρευνα"; Και αντί να έχουν βουτήξει τη γλώσσα τους στην επιστημονική γνώση, την έχουν βουτήξει στο βαζάκι με το μέλι;;;;;;
      2. Μήπως αντί να κλείσει το Τμ. Μηχανικών Ορυκτών Πόρω, που τόσα φαίνεται θα προσφέρει στο μέλλον της Ελλάδας, θα ήταν καλύτερο να κλείσει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο...ή να μεταφερθεί στην έδρα του, στην Ήπειρο;;; Λέω τώρα...καθώς τόσα χρόνια, δεν έχω δει να προσφέρει τόσα πολλά...όπως γράψατε και εσείς "...Απόδειξη πως δεκάδες απόφοιτοι της σχολής δούλευαν και ίσως δουλεύουν ακόμη στην Σαουδική Αραβία και στις άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Κόλπου...
      Έτσι μπράβο: οι απόφοιτοί του δούλευαν στη...Σαουδική Αραβία...της Aramco...για αυτούς που μας εξήγαν το πετρέλαιο...με τους γνωστούς εισαγωγείς....τυχαίο; Γι' αυτό ας κλείσει όλο το ΕΜΠ.... γιατί δηλαδή να τους πληρώνω με το φόρο μου, και οι απόφοιτοί του να προσφέρουν υπεραξία στο Λάτση, το Βαρδινογιάννη και την Aramco;;;Για να εισάγουμε πετρέλαιο αντί να το παράγουμε όπως ζητούν οι επιστήμονες της Κρήτης;;;; Με την κρίση, θα γνωριστούμε καλύτερα....

     • Τί να λέμε; avatar
      Τί να λέμε; @ Τί να λέμε; 17/10/2012 13:28:29

      Ίσως είναι και οι Γερμανοί χαζοί που μας βλέπουν ως Νορβηγία της Μεσογείου: http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=59112&Itemid=139
      Όλοι είναι χαζοί εκτός από τους καθηγητάδες του ΕΜΠ....

     • akenaton avatar
      akenaton @ Τί να λέμε; 17/10/2012 14:38:48

      Δεν είπα πουθενά να κλείσει κανένα τμήμα. Αντίθετα εσείς ζητάτε να κλείσει το μεγαλύτερο και εγκυρότερο Τεχνολογικό Ίδρυμα της χώρας! Με την πρότασή σας να μεταφερθεί στο Μέτσοβο δε, προσβάλλετε ευθέως όλους εκείνους τους (βλάχους) Εθνικούς Ευεργέτες που κόσμησαν την νεοσύστατη πρωτεύουσα με όλα αυτά τα κτίρια και ιδρύματα (ΕΜΠ, Ζάππειο, καλλιμάρμαρο, κλπ). Λίγο μέτρο στις προτάσεις μας δεν θα έβλαπτε. η ιστορία του ΕΜΠ φυσικά είναι πολύ μεγάλη για να αμαυρωθεί από οποιονδήποτε κακοπροαίρετο τοπικιστή (;).
      Επί της ουσίας τώρα, οι Νορβηγοί που (θα αρχίσουν (;) να) ερευνούν νοτίως της Κρήτης παίρνουν τα ανάλογα επιχειρηματικά ρίσκα. Άλλο αυτό και άλλο να βγαίνουν επιστήμονες και να υπολογίζουν έσοδα σε τρις (!) ευρώ από υποτιθέμενα κοιτάσματα που ούτε πρώτη διερεύνηση δεν τους έχει γίνει. Μην ξεχνάτε πως το μέγεθος και την ωφέλεια από ένα κοίτασμα το ξέρεις πλήρως όταν έχει τελειώσει η απόληψή του! Δεν γνωρίζω αν είστε του κλάδου αλλά αυτή είναι μια παγκοσμίως αποδεκτή αλήθεια!
      Φιλικά.

     • Τί να λέμε; avatar
      Τί να λέμε; @ Τί να λέμε; 17/10/2012 16:35:38

      Μην είσαι σίγουρος για τους Βλάχους. Είμαι Βλάχος. Και δεν προσβληθώ καθόλου αν π.χ το Μετσόβιο μεταφερόταν στο Μέτσοβο...Το αντίθετο μάλιστα...θα συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής...και στην αποκέντρωση...επίσης: κακό είναι να ζητώ το κλείσιμο της Σχολής Μεταλλειολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ;;;; Γιατί όχι; Γιατί δηλαδή κάποιοι ανεγκέφαλοι προτείνουν το κλείσιμο τους Τμ. Μηχ. Ορ. Πόρων; Οσοαφορά το 1.5 τρισ. ας αφήσουμε τα γεγονότα να το καταδείξουν...μέχριςστιγμής πάντων, τα πολιτικά γεγονότα τυλάχστον γύρω από τη ΝΑ Μεσόγειο και τη Γαύδο καταδεικνύουν πως ...κάτι συμβαίνει...το χρήμα μιλά...

   • Ελλην-1821 avatar
    Ελλην-1821 @ Τί να λέμε; 05/11/2012 09:10:18

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ.

 10. Φανη avatar
  Φανη 15/10/2012 14:51:02

  Η παραζαλη της ...καρεκλας.
  Ολοι οσοι ετυχε σ αυτη τη ζωη να σκαρφαλωσουν σε καποια ψηλη καρεκλα γνωριζουν οτι για οσο διαστημα μεινουν εκει μπορει να κανουν μεγαλα λαθη αλλα και μεγαλες ευεργεσιες.Στην αρχη απολαμβανουν τη πραγματοποιηση του ονειρου, μετα οταν λιγο συνηθισουν προσπαθουν κατι να κανουν, να βοηθησουν ο καθενας στον τομεα του ανακαλυπτοντας συγχρονως οτι χωρις συνεργασιες και ισορροπιες μονο το εγω [οσο καλη προθεση και ναχει] δεν αρκει.Εκει χρειαζεται το ταλεντο της αξιολογησης, της ψυχρης λογικης και οχι συναισθηματισμοι και εξοφλησεις υποχρεωσεων.Αν τηρηθουν ολα αυτα και πραγματοποιηθουν σ ενα μετρια φιλικο και υγιες περιβαλλον, υπαρχει ελπιδα ευοδωσης. Οταν ομως οι γυρω εποφθαλμιουν, οι τρικλοποδιες ειναι στην ημερησια διαταξη, η ανικανοτητα θριαμβευει, το δε περιβαλλον [μεσα κι εξω] βρωμαει μπαρουτι, ε εκει χρειαζονται αλλα προσοντα. Παυουν ολα να λειτουργουν με τους γνωστους κανονες και χρειαζονται ανατροπες, ανατροπες καταστασεων και προσωπων, αλλιως το μεγαλο λαθος καραδοκει.Και σημερα τα λαθη πληρωνονται πολυ ακριβα.Σε μια επιχειρηση λες -φυγε εσυ, ελα εσυ- στη πατριδα ομως τι λες; οταν μαλιστα ειναι στην ακρη του γκρεμου;Δεν εχεις δικαιωμα ουτε να παραμερισεις καν για τον επομενο οταν μαλιστα υποψιαζεσαι ποιος θα ειναι αυτος.....
  Η ιστορια μας γραφτηκε ΟΛΗ πανω σε τετοια διλημματα, πανω σε Ελληνικες ψυχες που υψωσαν παραστημα στις αντιξοοτητες και σε μικροψυχους που δεν μπορεσαν να βαλουν τιποτα πανω απο τη καριερα τους και τη τσεπη τους.

  Συντομα ο πρωθυπουργος μας -και οχι ακομα οπως νομιζουν μερικοι-θα κληθει να αντιμετωπισει ενα τετοιο διλημμα.Εκει θα πρεπει να σκεφτει οπως περιπου....ο Θεος.Οτι ολοι απο κατω [αριστεροι, δεξιοι, προδοτες, φιλοι, εκμεταλλευτες, μαυραγοριτες, εθνικοφρονες κλπ] ειναι μια μοναδικη ευκαιρια να νοιωσουν και να συμπεριφερθουν μονο ως ΕΛΛΗΝΕΣ και αυτο δεν γινεται απο μονο του.Πρεπει καποιος να το εμπνευσει και η εμπνευση δεν εχει να κανει μονο με οικονομικα μεγεθη, μπορεις να εμπνευσεις ακομα και ανθρωπους με αδειο στομαχι στραπατσαρισμενους απο τη πραγματικοτητα, αρκει αυτο που θα πεις να ειναι Α Λ Η Θ Ι Ν Ο .Το ποσο αληθινο θα ειναι θα πρεπει να περιμενεις να το πει η Ιστορια και αυτη η αναμονη ειναι που εριξε πολλους στα αζητητα της.......

 11. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 15/10/2012 15:14:45

  Η Εθνική συνείδηση πρέπει νά συνοδεύεται καί από εντιμότητα.
  Οι αναγκαίες αλλαγές ενώ είναι από χρόνια ώριμες, δέν γίνονται επειδή απουσιάζει ο Ρηξικέλευθος Ηγέτης.
  Ο λαός ενώ είναι υποψιασμένος γιά τό τί έφταιξε καί τό τί διακυβεύεται, επειδή έχει ενοχικά σύνδρομα δέν μπορεί νά συντροφεύση έναν τέτοιο Ηγέτη. Μόλις θιγούν τά συμφέροντα τών κλεπτοκρατών θά γίνουν εξεγέρσεις.
  Η Ιστορία όταν γράφεται μέ μεγάλη προσπάθεια αντικειμενικότητας μπορεί νά μήν χαρισθή σέ όποιον Ηγέτη ωλιγόρησε. Πότε όμως θά γραφή καί από ποιόν ?
  Άλλη οπτική έχει η "μαινομένη Ηρωδιάς" κα Ρεπούση, άλλη ένας σύγχρονος Παπαρρηγόπουλος, άλλη ένας σύγχρονος Κορδάτος.
  Η ουσία είναι ότι ο απλός πολίτης υποφέρει χωρίς ορατή προοπτική διεξόδου.
  Ο Αντώνης εάν αποπειραθή νά τά βάλη μέ τήν Διαπλοκή, τήν Μεταπολιτευτική Εξουσία ηθών-καταστάσεων-νοοτροπιών-ενεργειών μπορεί νά έχη τεράστιο ψυχικό κόστος αλλά κάτι μεγάλο καί ωραίο θά προσφέρη στό τέλος.
  Άς μήν ξεχνούμε πώς καί μία αποτυχημένη προσπάθεια αφήνει τήν μαγιά της, άρα ο επόμενος τολμητίας ίσως επιτύχη ευκολότερα !
  Ο κόσμος αλλάζει όταν εκτός από τήν κακή νοοτροπία αλλάξη και η κάκιστη βιοτροπία !
  Αλλά ξεχάσαμε καί τήν ρήση "Ει Θεός μεθ' ημών, ουδείς καθ' ημών".
  Αυτός πού ορίζει τήν Ιστορία τών Εθνών από καταβολής Σύμπαντος, απουσιάζει μέ δική μας ευθύνη από τά εν Ελλάδι τεκταινόμενα.
  Άρα, πςεριμένουμε χαίρι καί προκοπή ? Ματαίως.....

 12. Διογένης avatar
  Διογένης 15/10/2012 15:15:00


  Ο Σαμαράς έχει εγκλωβιστεί πλήρως σε όσους τον στήριξαν λυσσαλέα στις δύο τελευταίες εκλογές για να γίνει πρωθυπουργός. Έχει προωθήσει σε διάφορες θέσεις τους ανθρώπους τους, έχει δημιουργήσει εκλογικό σώμα που του το προσπόρισε η στήριξη των "φεουδαρχών" της ελληνικής οικονομικο-πολιτικής σκηνής. Επίσης, έχει εγκλωβιστεί στην στήριξη της κυβέρνησής του από την τρόικα. Με άλλα λόγια, είναι πρωθυπουργός, επειδή τον στηρίζουν όλοι αυτοί που το άρθρο σας τον καλεί εμμέσως πλην σαφώς να τους αποκηρύξει.

  Ποια είναι τα περιθώρια του Σαμαρά να πράξει αυτό που του ζητάτε; Από την αρχή ήταν φανερό ότι επιζητούσε τη στήριξη του "συστήματος" περισσότερο από όσο επιζητούσε τη στήριξη του λαού. Γι' αυτό οδηγήθηκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, γι' αυτό οδηγήθηκε στην ψήφιση του Μνημονίου 2 και του αυτοκαταστροφικού για τη χώρα, PSI. Πήγε στα άκρα τη σύγκρουση με Καμμένο και ΣΥΡΙΖΑ και κατάφερε να τους ξεσκεπάσει μερικώς, να δείξει ότι κι αυτοί κατά βάθος τα ίδια θα κάνουν αν έρθουν στα πράγματα, με αποτέλεσμα να απολαμβάνει αυτή τη στιγμή μια ιδιότυπη πολιτική κυριαρχία ("αν είναι έτσι κι αλλιώς να έχουμε Μνημόνιο, καλύτερα Σαμαράς παρά ΣΥΡΙΖΑ", είναι η ασυνείδητη τάση των περισσοτέρων Ελλήνων σήμερα).

  Όμως μπορεί να συνεχίσει έτσι; Το πιθανότερο είναι πως όχι. Δεν ξέρουμε σε τι οικονομικο-κοινωνικό περιβάλλον θα οδηγήσουν τα νέα μέτρα. Όσο και αν ήταν δυσβάστακτα τα προηγούμενα, ωστόσο η κοινωνία δεν έχει ακόμη καταρρεύσει, υπάρχουν κάποιες αντοχές ακόμη; Πόσες; Θα το δοκιμάσει στην επόμενη φάση, αλλά αν τυχόν και δεν αντέξει η κοινωνία (δεν αποκλείεται να αντέξει, αλλά κανένας δεν θα έβαζε στοίχημα), τότε η κατάσταση θα είναι χωρίς επιστροφή και "η ιστορία δεν θα χαριστεί" στον Σαμαρά, όπως σωστά λέτε.

  Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος, που οι περισσότεροι επιμένουν να την παραβλέπουν. Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι αρκετά καλύτερα του αναμενομένου. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να πανηγυρίζει για αυτή την εξέλιξη και να κοιτάζει να μεγιστοποιεί τα οφέλη από τις μειώσεις των ελλειμμάτων και το πρωτογενές πλεόνασμα που, όπως φαίνεται, θα το έχουμε φέτος. Να πανηγυρίζει, όχι για μικροκομματικά οφέλη, αλλά για να βελτιώσει το κλίμα στην οικονομία, να δείξει ότι "όντως" υπάρχει φως στο τούνελ και όχι μόνον στα λόγια, να διαπραγματευτεί με την τρόικα καλύτερα μέτρα και όχι χειρότερα. Αντί για αυτό, η κυβέρνηση υιοθετεί χωρίς άλλη κουβέντα τις "απαισιόδοξες εκτιμήσεις" της τρόικας, που μόνον στέρεες τεχνοκρατικές βάσεις δεν έχουν αυτές οι εκτιμήσεις. Χονδρικά θα μπορούσα να πω εγώ στον Τομσεν ότι, κύριε Τόμσεν, αν λέτε ότι τα προηγούμενα χρόνια "πέσατε τραγικά έξω στις εκτιμήσεις σας" και η ύφεση ήταν πολύ βαθύτερη (όπως όλα έδειχναν ότι θα είναι πολύ βαθιά) γιατί τώρα να πέσετε μέσα, που όλα δείχνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάνετε λάθος στο παρελθόν και ότι τώρα διαβάζετε ανάποδα τα καλά στοιχεία.

  Η κυβέρνηση λοιπόν αποδεικνύεται να μην μπορεί ή να μην θέλει να αναλάβει οποιασδήποτε πρωτοβουλία, έστω και για προφανή μικροκομματικά οφέλη. Κάτι συμβαίνει λοιπόν εδώ. Η κυβέρνηση άγεται και φέρεται ακόμη περισσότερο από ό,τι μας δείχνει η επιφάνεια. Αν δεν μπορεί ούτε να πανηγυρίσει κάποιες επιτυχίες, με ποιους ανθρώπους και με ποια πνοή θα μεταβάλει στάση και πολιτική σε τόσο ριζικά θέματα; Ποιος θα εκπονήσει ένα πλάνο για τον Σαμαρά, κάτι που να μπορέσει να συναρπάσει τον κόσμο και να πείσει και τους ξένους και τους εγχώριους φεουδάρχες ότι θα πάμε σε κάτι καλύτερο από αυτό που είμαστε σήμερα;

  Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το καλύτερο είναι εφικτό εκτός Μνημονίων. Και μάλιστα, ασχέτως νομίσματος (είναι δυνατόν και το χειρότερο με το ευρώ, και το καλύτερο με τη δραχμή και αντίστροφα, οι άλλες πολιτικές θα μετρήσουν περισσότερο). Αλλά αυτό πρέπει και να οργανωθεί κάπως. Να σχεδιαστεί. Να υλοποιηθεί. Να προπαγανδιστεί. Πώς θα γίνουν όλα αυτά;

  Καταλήγω στο ότι αυτό που ζητάτε από τον Σαμαρά είναι σήμερα σχεδόν ουτοπικό. Μακάρι να σας ακούσει, αλλά δεν το βλέπω...

  Συνεπώς, το σωστότερο για τον ίδιο και για την χώρα θα είναι να αλλάξει πορεία.

  • Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
   Δημήτριος Κοκκαλάκης @ Διογένης 15/10/2012 19:49:08

   !!!!!!!!

 13. akisenv avatar
  akisenv 15/10/2012 15:18:26

  Τα γραφετε σε λογοτεχνικο υφος, για να τα καταλαβαινει καλυτερα ο Αντωνης;
  Θα το επαναλαμβανω μονοτονα μεχρι να γινει κατανοητο και παραδεκτο απο ολους που ακομη και τωρα αρνουνται να το ψελισουν ενω το αντιλαμβανονται...
  Η Ιερη Αγελαδα αυτης της Ιστοριας ειναι 5 Τραπεζες. Ολοι οι υπολοιποι και ολα τα υπολοιπα, ακομη και η ακεραιοτητα της Πατριδας, ειναι αναλωσιμα....απολυτως αναλωσιμα ομως!!!

 14. decodex avatar
  decodex 15/10/2012 15:25:21

  Οραμα, όραμα...και ξανά όραμα.
  Το οποίο δεν υπάρχει.
  Αν θεωρούμε όραμα το να έχουμε χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 τότε σαν λαός πάμε φούντο.
  Εχουμε μπεί σε μία δίνη αριθμών, μέτρων και οικονομικών αναλύσεων. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το πως θα φανούμε "αρεστοί" στους Ευρωπαίους "φίλους" μας ξεχνώντας το κόσμο που ελπίζει σε μιά καλύτερη ζωή.
  Ξεχάσαμε τον άνθρωπο και πιάσαμε το έλλειμα και το δανεισμό ακούγοντας καθημερινά οικονομολόγους, αστρολόγους, μελλοντολόγους για το αν τα μέτρα ήταν σωστά ή δεν ήταν ή τι θα γίνει ή πως θα καταστραφούμε ή πως θα σωθούμε.
  Ξαφνικά όλος ο ευρωπαικός νότος "αποδεικνύεται" ότι δεν εργαζόταν αρκετά, έκλεβε, χάζευε και εκμεταλευόταν τα υπόλοιπα "υγιή" κράτη.
  Ξέρουμε ότι η συνταγή σκοτώνει αλλά τη συνεχίζουμε μέσα στο πλαίσιο παραλογισμού της τρόικα. Είμαστε ηλίθιοι;
  Γιατί το κάνουμε αυτό; Για μία δόση 30κάτι Δις αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το διεθνές παραφουσκωμένο, παράλογο και εντελώς αφύσικο οικονομικό σύστημα έχει εφαρμόσει επιτυχώς τη μέγγενη του δανεισμού εκβιάζοντας πλέον ΛΑΟΥΣ.
  Μετά από χιλιάδες χρόνια επιστρέφουμε πάλι στη φεουδαρχία, με κυβερνήτες και "ηγέτες" εντολοδόχους των νεοφεουδαρχών. Η αξίες ευτελίζονται μέσα στα πλαίσια της "ηθικής" των τόκων, ομολόγων και δόσεων.
  Το Οραμα αφορά στο να κάνεις τον Έλληνα να αλλάξει. Οχι για να γίνει Γερμανός..Αλλά να γίνει συνειδητός πολίτης, να πράττει ξανά αυτό που είναι δίκαιο μέσα στα πλαίσα του φιλότιμου. Ενωμένοι να εργαστούμε όλοι μαζί για να βγούμε από τη δίνη και το βούρκο "του δανεισμού" με όπλα τη παιδεία και το πολιτισμό. Ενας πραγματικός ηγέτης πρέπει να διώξει τη μιζέρια με το να κάνει το κόσμο να πιστέψει ότι ΚΑΙ με τη δική του συμμετοχή όλα θα αλλάξουν.

  Αλλά πρέπει πρώτα από όλα να δώσει το ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ότι πράττει, αλλάζει και βγαίνει έξω από το πλαίσιο της απλής "διαχείρισης" προς τη κατεύθυνση που η κοινωνία έχει ανάγκη. Και αυτό όμως να έχει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ στην πράξη και όχι να γίνεται για επικοινωνιακούς σκοπούς.

  • αγθ avatar
   αγθ @ decodex 15/10/2012 19:27:19

   Πολύ εύστοχο!

 15. αβαρία avatar
  αβαρία 15/10/2012 15:40:07

  Αγαπητέ Φάκτορα,
  Να δείς που πάλι θα βρεθούμε μαζί στο τέλος...
  Πιστεύω οτι αυτά που λές για τον Σαμαρά και συμφωνώ απόλυτα οτι ισχύουν για τον τελευταίο ηγέτη της Δεξιάς στην Ελλάδα, ισχύουν Ακριβώς σαν σε καθρέφτη και για τον Τσίπρα, όσον αφορά τον πρώτο ηγέτη της Αριστεράς στην Ελλάδα.
  Καί βέβαια ο Σαμαράς είναι η τελευταία ελπίδα της Δεξιάς. Οντως
  "Στον Αντώνη Σαμαρά έλαχε ο κλήρος να είναι ο τελευταίος αστός Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης".
  Ομως Στον Αλέξη Τσίπρα έλαχε επίσης ο κλήρος να είναι ο πρώτος αριστερός* Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης. Και αυτός τουλάχιστο μέχρι τώρα, αν τηρήσει έστω και στοιχειωδώς αυτά που λέει, θα κάνει αυτές τις κινήσεις που απαιτούν οι περιστάσεις και τις λένε σε … απλά ελληνικά «out of the box»!
  Εχει μάλιστα το προβάδισμα έναντι του Σαμαρά, γιατί αυτός τουλάχιστο τις ανακοίνωσε και μάλιστα Διεθνώς, ενώ όπως λές, ο Σαμαράς δεν ξέρουμε καν αν τις σκέφτεται...

  *Γιατί μη μου πείς οτι ο Αντρέας και οι κληρονόμοι του ήταν αριστεροί, επειδή γελάνε και οι κατσαρίδες όταν το ακούνε...

  • GreekInLux avatar
   GreekInLux @ αβαρία 15/10/2012 15:54:00

   Το να αποκαλείται ο Τσίπρας, που ακόμα δεν έχει καταφέρει να αρθρώσει σαφή και ξεκάθαρο πολιτικό λόγο, πέρα από αφοριστικά παραληρήματα στα όρια της ύβρεως, ως ο "πρώτος ηγέτης της αριστεράς" στην Ελλάδα, αποτελεί τουλάχιστον βλασφημία, όχι μόνο προς τα πρόσωπα που κατείχαν ιστορικά το ρόλο αυτό, αλλά και για τον ίδια την αριστερά και την ιστορία της.

   • αβαρία avatar
    αβαρία @ GreekInLux 15/10/2012 17:09:35

    Aγαπητέ GreekInLux απο τη δική σου σκοπιά μπορεί να θεωρείς βλασφημία και αφοριστικά παραληρήματα στα όρια της ύβρεως το να θεωρώ οτι ο Τσίπρας είναι ο “πρώτος ηγέτης της αριστεράς” μετά την μεταπολίτευση,(αλήθεια, ευγενής η υποστήριξή σου προς τα πρόσωπα που κατείχαν ιστορικά το ρόλο αυτό, αλλά και για τον ίδια την αριστερά και την ιστορία της) όμως απο τη δική μας σκοπιά, όσων τον ψηφίσαμε, δεν είνα βλασφημία αλλά έπαινος...
    Οσο για την θεώρηση του Σαμαρά, που υπέγραψε και τηρεί και θα ξαναψηφίσει το Μνημόνιο, ως
    " ο τελευταίος αστός Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης και συγχρόνως, οι περιστάσεις απαιτούν από αυτόν να γίνει ο πρώτος επαναστάτης – μεταρρυθμιστής Πρωθυπουργός της Τέταρτης Ελληνικής Δημοκρατίας που γεννιέται. Αυτός είναι ο ρόλος που του επιφύλαξε η Ιστορία.", τι να πούμε, ιδίως αν τον δούμε απο τη δική μας σκοπιά?
    Μήπως είναι προτιμώτερο τελικά πριν συμπεράνουμε να δοκιμάζουμε και τις δυό σκοπιές για να δούμε ποιά τελικά αληθεύει?

    • GreekInLux avatar
     GreekInLux @ αβαρία 15/10/2012 18:23:21

     Αν διαβάζατε προσεκτικά και όχι βιαστικά την απάντηση μου, θα παρατηρούσατε ότι το σχόλιο μου περί αφοριστικών παραληρημάτων δεν αφορά στο πως αντιμετωπίζετε εσείς τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι ένας χαρακτηρισμός από μέρους μου της εντύπωσης που μου δίνει ο πολιτικός του λόγος και πιστέψτε με δεν είμαι ο μόνος. Μπορεί όμως και να κάνω λάθος. Εσείς που προφανώς τον έχετε μελετήσει περισσότερο από εμένα, γιατί σας ενδιαφέρει και περισσότερο απ' ότι ενδιαφέρει εμένα, ως πολιτικός και ως άνθρωπος, μπορείτε να με βοηθήσετε να καταλάβω τι επιτέλους αντιπροσωπεύει και τι εκφράζει με τις πολιτικές του;
     Υγ. Ευχαριστώ για τα εύσημα που μου αποδίδετε σε σχέση με την πρόθεση στήριξης των πολιτικών που μεταπολιτευτικά θεωρήθηκαν ηγέτες της αριστεράς. Αν και «δεξιός» δεν περιχαρακώνομαι σε ιδεολογίες, τουλάχιστον σε βαθμό τέτοιο που να μην αναγνωρίζω τη σημαντική προσφορά της αριστεράς σε πολλά ζητήματα μέσω των εκφραστών της (κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει με έναν αριστερό). Αυτό με κάνει να έχω και την συγκεκριμένη άποψη για τον Τσίπρα όταν νοερά τον συγκρίνω για παράδειγμα με τον Κύρκο και τον Φλωράκη.

   • Ελλην-1821 avatar
    Ελλην-1821 @ GreekInLux 05/11/2012 09:17:16

    Μην μου πειτε οτι υπαρχει ΑΚΟΜΑ αριστερα , Θα γελανε οι κοττες

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ αβαρία 15/10/2012 17:26:26

   Μα ο Τσίπρας σήμερα και χθες λέει παντού πως η έξοδος από το ευρώ είναι καταστροφή. Η κολοτούμπα! Ο Σαμαράς δεν είπε ποτέ για δραχμή όπως το λαμόγιο που αλλάζει γνώμη μαζί με τα στελέχη του 10 φορές τη βδομάδα μήπως ζαλίσει τους άσχετους και τον ψηφίσουν...

 16. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/10/2012 15:41:31

  Σε κανέναν δεν χαρίζεται αυτή η σκύλα, "βασιλέα ή στρατιώτη".
  Προπάντων δεν χαρίζεται στους "απλούς στρατιώτες", το βλέπομεν άλλωστε.
  "Αστός" ή "μή αστός" (τι άραγε;), όποιος και να είναι Πρωθυπουργός της Ελλάδος τα επόμενα χρόνια, "όπου και όπως στρώσαμε θα κοιμηθεί" (το β' πληθυντικό της ευγενείας). Πολύ αργά για εναλλακτικές. Δεν αλλάζει πιά τίποτε, στην πράξη.
  Το βλέπετε άλλωστε: Η "αξονική" Ευρώπη δεν θ' αφήσει το απερίσκεπτο και κακοπαθημένο περιφερειακό μέλος της ν' αποκοπεί, διότι δεν θα συναινέσει να ακρωτηριαστεί η ίδια. Με Σαμαρά, με Τσίπρα ή με Φούφουτο καπετάνιο στη γέφυρα, η ρότα του καραβιού δεν θ' αλλάξει: Τώρα την ορίζει ο πλοηγός που ανέβηκε να κουμαντάρει στους δύσκολους ελιγμούς.
  Κι εμείς θα χύσουμε δάκρυα και ιδρώτα πολύ, τουλάχιστον για να μη χύσουμε αίμα.
  Μέσα στο δράμα, αυτοί που μεγαλοπιαστήκανε μέχρις ύβρεως στα nineties και στα 2000's, θα ξαναγίνουν αυτό που είναι εκ φύσεως, Μεσογειακή Ευρώπη, Νοτιοανατολική Ευρώπη των Βαλκανίων, Ευρώπη των Ορίων και Οριακή Ευρώπη. Αλλά Αφρική δεν θα γίνουν ποτέ. ¨Οσο κι άν το ονειρεύονται.
  Δεν θα εξέλθουμε ποτέ, κουφάλες απ' τα Κέïμαν...

 17. theo1611 avatar
  theo1611 15/10/2012 15:43:57

  Στην παρούσα συγκυρία εκτιμώ πως δεν θα έπρεπε να σηκώνουμε τον πήχυ ψηλότερα από εκεί που τον βάζει κάθε ώρα και κάθε μέρα ο .... άλτης.

  Εκτός από τον κίνδυνο να περάσει από κάτω, κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, υπάρχει και ένα ζήτημα ηθικής και ρεαλισμού που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον σε αντιπαράθεση με την ηθική και το ρεαλισμό του προσωπικού συμφέροντος και την ανούσια επικοινωνιακή διαχείριση των υποθέσεων.

  Δεν αμφισβητούνται οι καλές προθέσεις, αλλά και ο δρόμος προς την καταστροφή ήταν στρωμένος με καλές προθέσεις!!!

 18. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/10/2012 15:46:26

  Το μόνο που μπορώ να ευχηθώ τώρα, είναι καλή (όσο γίνεται) συνεργασία καπετάνιου και πλοηγού.
  Και να προσέξουν ποιούς θα ρίξουν στα σκυλόψαρα, για να ελαφρώσει το σκάφος. Κάποιοι πρέπει να "θυσιαστούν", άς μην είναι ακόμη πιό άδικες οι θυσίες.
  Τώρα η ευχή και η παραίνεση πάει στον Σαμαρά. Για μεθαύριο, δεν ξέρω.

  • decodex avatar
   decodex @ Ο Θείος 15/10/2012 15:53:31

   Χαχα, ναι...ο πλοηγός όμως έδωσε και τις εντολές να μπούμε στα αχαρτογράφητα νερά...στον άλλο τιμονιέρη...
   Ασε δεν θέλουμε πλοηγούς...Έλληνα καπετάνιο θέλουμε. Είναι οι καλύτεροι. Οι πλοηγοί για Σιγκαπούρη...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ decodex 15/10/2012 17:31:57

    Όλος ο στόλος σε αχαρτογράφητα νερά είναι.
    Ο πλοηγός που ανέβηκε στο σκάφος με την πιλοτίνα - υποτίθεται - εκτελεί εντολές ανωτέρων και "βλέπει" μόνον ότι βλέπει η πλώρη.
    Αλλά εδώ δεν υπάρχει κάν ναύαρχος !
    Σιγά, το Ναυαρχείο κοιμάται...

  • Karenin avatar
   Karenin @ Ο Θείος 15/10/2012 16:28:11

   Μην ανησυχείς, ο απο μηχανής θεός εδω εφευρέθηκε, και κάπου εδώ θα γυρίζει....

 19. nick avatar
  nick 15/10/2012 15:54:01

  Αντώνη Σαμαρά, κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά...

 20. dim avatar
  dim 15/10/2012 15:58:38

  Δε γίνεται να πηγαίνουμε σε εκλογές κάθε τρείς και λίγο.

  Το αν το πακέτο της διαπραγμάτευσης για τα νέα μέτρα, είναι εντός ή εκτός των αντοχών της κοινωνίας, πρέπει να κριθεί από την ίδια την κοινωνία, και αντιπρόσωποι της κοινωνίας είναι οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές. Αν λοιπόν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης κρίνουν ότι το πακέτο αυτό δε μπορεί να περάσει, ή αν περάσει, θα περάσει με μεγάλες απώλειες, και άρα θα τεθεί μετά θέμα νομιμοποίησης της κυβερνησης, πρέπει να το θέσουν υπόψη του Ελληνικού Λαού, μέσω δημοψηφίσματος, εξηγώντας του τα υπέρ και τα κατά, και αφήνοντας τον αυτόν να επιλέξει...

  Το δημοψήφισμα είναι η μόνη καθαρή λύση, αν επαναλαμβάνω, αν, φανεί ότι θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες σε βουλευτές, διότι αν οι αντιπρόσωποι του λαού συμφωνούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

  Οι εκλογές δεν λύνουν τώρα κανένα πρόβλημα, διότι πάλι οι μεν θα τάζουν λαγούς με πετραχήλια και να είσαστε σίγουροι, ότι μόλις τα βρουν σκούρα και αυτοί από τη τρόικα, πάλι και αυτοί στο δημοψήφισμα θα καταλήξουν για να μην αφήσουν την εξουσία, και για να λένε μετά ότι εμεις ότι πει ο λαός θα κάνουμε...

  Και μην αρχίσει κανεις να μου συγκρίνει τη πρόταση αυτή με τη πρόταση του ΓΑΠ. Ο ΓΑΠ τότε δεν είχε καμία λαϊκή νομιμοποίηση, είχε εκλεγεί 2 χρονια πρίν με σύνθημα το "λεφτά υπάρχουν", και κανένα δημοψήφισμα δεν θα τον νομιμοποιούσε να παραμένει στην εξουσία... Ενώ τώρα η κυβέρνηση αυτή βγήκε πριν 3 μήνες με σύνθημα την "επαναδιαπραγμάτευση". Ας φέρει λοιπόν στο λαό το αποτέλεσμα της επαναδιαπραγμάτευσης (πακέτο μετρων, σκληρό κλπ, αλλά συνδεδεμένο με επιμήκυνση, ανάπτυξη και κούρεμα 50δις), και ας αποφασίσει ο λαός με δημοψήφισμα αν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αυτής το αποδέχεται ή όχι... γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις συνέπεις του "ναι" αλλά και τις συνέπειες του "όχι" (παύση χρηματοδότησης, και όπου μας βγάλει, πιθανότατα στη δραχμή εντός λίγων εβδομάδων)

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ dim 15/10/2012 16:11:54

   Χώρα-ανέκδοτο έχει καταντήσει, 5 βουλευτικές εκλογές σε 7 χρόνια:
   2004, 2007, 2009, 2012, 2012...
   Μέσος όρος εκλογές κάθε 1,4 χρόνια (τουτέστι κάθε ένα χρόνο και 3 μήνες).
   Είναι απίστευτα γελοίο, ντρέπομαι ως πολίτης για το θίασο τσίρκουλου που ονομάζουμε "πολιτικό σύστημα"...
   Αλλά και έχω βαρεθεί τα ξαναμμένα κεφάλια των κομματάνθρωπων ή άλλων,
   "...που συνηθίζουν στην κάθε βρωμιά,
   αρκεί να έχουν γεμάτο τον ντορβά
   και επαναστάσεις στα όνειρά τους αναζητούν..."

  • αβαρία avatar
   αβαρία @ dim 15/10/2012 17:59:20

   " Αν λοιπόν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης κρίνουν ότι το πακέτο αυτό δε μπορεί να περάσει".
   Ξεχνάς (θέλω να πιστεύω άδολα) αγαπητή dim οτι οι 50 απ' τους βουλευτές του Σαμαρά δεν του ανήκουν, αλλά είναι Bonus προς αυτόν απο την αντιπολίτευση?
   Κανονικά οι κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης, εξ αιτίας και της ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ αυτής ιδιαιτερότητας (Μοναδική στην Ευρώπη), ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΟΥΤΩς Η ΑΛΛΩς να θέσουν τα μέτρα σε Δημοψήφισμα πρίν τα ψηφίσουν.
   Θα τολμήσουν να ρωτήσουν τον λαό όπως θα έκαναν σε ενα κανονικό Ευρωπαικό κράτος για ενα ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΙΟ ΖΗΤΗΜΑ? Δεν το νομίζω...

   • dim avatar
    dim @ αβαρία 15/10/2012 18:35:17

    Δεν είναι 50 οι βουλευτές, στην ουσία είναι ακριβώς 29 οι επιπλέον βουλευτές. Και η απλή αναλογική να ίσχυε, τα ποσοστά των τριών κομμάτων θα ήταν 48,2%, και αν προσθέσεις και το 1,6% της ΔΗΞΑ, που στην ουσία είναι άκρως μνημονιακό κόμμα (και μάλιστα απαιτεί ακόμα πιο βαθιές τομές), φθάνουμε στο 49,8%, άρα 150 στρογγυλοποιημένα. Και δεν βάζω μέσα τους αμφίρροπους (ΛΑΟΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ κλπ). Και μάλιστα αυτό το 50% έχει πολυ πιο μεγάλη αξία πολιτικά, γιατί είναι ένα 50% πέριξ του κέντρου, απαρτιζόμενο από κεντροαριστερές, κεντρώες, και φυσικά πρωτίστως κεντροδεξιές δυνάμεις. Το άλλο 50% είναι πολιτικά μετέωρο, γιατί απαρτίζεται από ακραίες αριστερές (κομμουνιστικές και αναρχικές) και δεξιές (ΑΝΕΛ) και ακροδεξιές (ΧΑ) φωνές, που πέραν την άρνησης τους στο μνημόνιο, δεν μπορούν να φτιάξουν μια ολοκληρωμένη κοινή κυβερνητική πρόταση....

    Για αυτό λέω, ότι αν είναι να περάσει με 155 - 160, και υπάρχουν τόσες απώλειες, τότε καλύτερα να μη περάσει καν, αν πρώτα δεν ερωτηθεί ο λαός. Αν όμως από τους 179, οι 175 πχ είναι δεδομένο ότι πουν ναι, και αφού οι βουλευτές αυτοί αντιπροσωπεύουν τη νωπή βούληση του ελληνικού λαού, τότε καλώς να ψηφιστούν.

    Αν θες τη γνώμη μου, εγώ θα το έθετα ούτως ή αλλως σε δημοψήφισμα, ακόμα και αν έβλεπα ότι έχω το ΟΚ και από τους 179, απλά και μονο για να τελειώσει μια και καλή όλη αυτή η σπέκουλα περί νομιμοποίησης και προδοτικής στάσης κλπ, γιατί είμαι σίγουρος ότι αν το πακέτο είναι μεν πολύ σκληρό, αλλά περιλαμβάνει και επιμήκυνση, ανάπτυξη και διαγραφή των 50δις των τραπεζών, θα περάσει άνετα από το δημοψήφισμα με άνω του 60%. Και αυτό γιατί πιστεύω ότι τα μέτρα που είναι άδικα τώρα, αλλά αναγκαζόμαστε κάτω από πίεση να τα πάρουμε, μπορούμε με ένα νέο νόμο σε 2-3 χρόνια που θα έχουμε απεμπλακεί από το μνημόνιο, να τα αποκαταστήσουμε, ή και νωρίτερα αν μπει η ρήτρα αποκλίσεων και προς τα πάνω και προς τα κάτω.... Αν όμως φύγουμε από το ευρώ, το βιοτικό επίπεδο θα πέσει ακόμα 70%, και η αποκατάσταση θα γίνει σε 10 με 20 χρόνια... Ο λαός δέχεται να υποστεί θυσίες, αλλά θέλει να βλέπει αυτές του οι θυσίες να πιάνουν τόπο... Και αν έχεις το ΟΚ του 60%, μετά πας φούλ για ανάπτυξη, με νέο κλιμα στην αγορά, με νέες επενδύσεις, απαλλαγμένος από το άγχος της εξόδου από το ευρώ, απαλλαγμένος από διαδηλώσεις, απεργίες και γενικά νοσηρό οικονομικό κλίμα κάθε τρεις και λίγο...

    Βέβαια προσοχή, η συλλογιστική μου και αυτών που θα ψηφίσουν ναι είναι η εξής: σκληρά μέτρα αλλά πακέτο με επιμήκυνση, ανάπτυξη και διαγραφή. Μόνα τους τα σκληρά μέτρα, μόνο με κούφιες υποσχέσεις δεν περνάνε ούτε από τη βουλή, πόσο μάλλον από δημοψήφισμα. Σκληρά μέτρα συνοδευόμενα με αυτά που θα φέρουν άμεση ανάσχεση της ύφεσης, και ανάπτυξη, ναί, διότι θα μπούμε σε τροχιά και οι αδικίες θα μπορεσουν σύντομα να αποκατασταθούν....

    • αβαρία avatar
     αβαρία @ dim 15/10/2012 19:30:19

     Kαι 29 να είναι οι "νόθοι" βουλευτές, η άποψή μου είναι πως είναι πάρα πολλοί.
     Η ουσία όμως είναι αυτή που και συ παραδέχεσαι:
     "εγώ θα το έθετα ούτως ή αλλως σε δημοψήφισμα, ακόμα και αν έβλεπα ότι έχω το ΟΚ και από τους 179, απλά και μονο για να τελειώσει μια και καλή όλη αυτή η σπέκουλα περί νομιμοποίησης και προδοτικής στάσης κλπ."
     H έξοδος ειδικά της Ελλάδος απο το Ευρώ είναι πλάον 100% αποκλεισμένη απ' όλους και ιδιαίτερα τους Γερμανούς . Δεν θα καταστρέψουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ευρωζώνης δείχνοντας στις αγορές οτι δεν έχουν χρήματα ούτε για να κρατήσουν το 2% του ΑΕΠ της...Ούτε οι αγορές θα τους πιστέψουν αν ισχυριστούν οτι μας έδιωξαν ενώ είχαν τα χρήματα, αλλά το έκαναν γιατί ή μασταν πολυ κ@λόπαιδα...

     • dim avatar
      dim @ αβαρία 15/10/2012 19:59:14

      Εγω θα το έθετα επειδή θα πίστευα ότι το πακέτο, ακόμα και αν περιλαμβάνει πολύ σκληρά και άδικα μέτρα, αν συνοδεύεται με επιμήκυνση, ανάπτυξη και διαγραφή, θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας, και ο κόσμος θα έλεγε το "ναι" με μεγάλη πλειοψηφία, αν έβλεπε ότι οι θυσίες του θα πιάσουν τόπο, και η οικονομία θα μπει επιτέλους στη σωστή τροχιά, απαλλαγμένη από παθογένειες δεκαετιών. Και στη πορεία, θα αποκαθιστούσα και τις αδικίες.

      Αλλα και "οχι" να πει ο λαός, επίσης κέρδος είναι, αφού αυτή είναι και η ουσία της δημοκρατίας, ο λαός να είναι αυτός που καθορίζει με τις επιλογές του το μέλλον του.... Αλλα το "οχι" να μην στηρίζεται πάλι σε υποθέσεις περί μπλόφας, και δεν τα εννοούν αυτά οι Ευρωπαϊοι κλπ, με μπλοφες δεν παίζουμε το μέλλον των παιδιών μας. Να είναι ξεκαθαρισμένο, ότι "οχι" σημαίνει ακύρωση του μνημονίου, και άρα παύση της χρηματοδότησης. Τωρα αν μετά οι Ευρωπαίοι θα καταφέρουν να ξαναπεράσουν από τα κοινοβούλια τους ένα νέο μνημόνιο, ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης, αυτό είναι άλλο. Πάντω «όχι» θα σημαίνει ότι η υφιστάμενη συμφωνία ακυρώνεται, και από εκεί και πέρα, όπως τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας... (εκτός και αν ξαφνικά 17 κοινοβούλια ξαναπεράσουν νέα στήριξη της Ελλάδος με άλλους όρους πιο ευνοϊκούς για εμάς)

     • αβαρία avatar
      αβαρία @ dim 15/10/2012 21:14:32

      Εμείς οι δύο, έστω και για ψιλοοδιαφορετικούς λόγους θα το θέταμε λοιπόν σε Δημοψήφισμα αγαπητή Dim.
      Mαζί με εμάς και η πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύω. Όμως οι εθνικοί μας αντιπρόσωποι που τους πληρώνουμε με πολύ απο το αίμα μας εν μέσω ανθρωπιστικής καταστροφής που υφιστάμεθα, ενώ αυτοί απολαμβάνουν σε ένα μήνα όσα εμείς κατα μέσο όρο σε εναν χρόνο, ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ, αλλά το αντίθετο, επειδή εξυπηρετούν ξένα προς εμ'ας συμφέροντα...
      Μακάρι να διαψευστώ...

     • αβαρία avatar
      αβαρία @ dim 15/10/2012 21:21:51

      @dim
      Η, εκτός, αν ξαφνικά 17 κοινοβούλια
      αποδεχτούν και ψηφίσουν την πρόταση της αντιπροέδρου της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και υπεύθυνη του κόμματος για την Οικονομία, Ζάχρα Βάγκενκνεχτ(με την οποία συμφωνεί απόλυτα ο Τσίπρας), να κάνουμε όλοι μαζί οι 17 στάση πληρωμών (μέχρι το 60% του χρέους μας) προς τις Υπερτράπεζες των Δανειστών στις οποίες είναι χρεωμένοι και οι 17 (ακόμα και η Γερμανία!!!)σε ποσοστά άνω του 60% του ΑΕΠ που είναι κανονικά το βιώσιμο χρέος μιας χώρας.

 21. franc avatar
  franc 15/10/2012 16:04:52

  Tώρα θείε αρχίσαμε να συμφωνούμε...Η “αξονική” Ευρώπη δεν θ’ αφήσει το απερίσκεπτο και κακοπαθημένο περιφερειακό μέλος της ν’ αποκοπεί, διότι δεν θα συναινέσει να ακρωτηριαστεί η ίδια. Με Σαμαρά, με Τσίπρα ή με Φούφουτο καπετάνιο στη γέφυρα, η ρότα του καραβιού δεν θ’ αλλάξει.
  Αρα δεν υπάρχει πρόβλημα αν ο Σαμαράς δεν γίνει ο πρώτος επαναστάτης – μεταρρυθμιστής Πρωθυπουργός της Τέταρτης Ελληνικής Δημοκρατίας που γεννιέται, όπως εύχεται ο Φάκτωρ στην ανάρτησή του αυτή.
  Μπορεί κάλλιστα τον ρόλο αυτό να του τον πάρει ο Τσίπρας αφού πλέον η εξίσωση Τσίπρας =Δραχμή δεν ισχύει...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ franc 15/10/2012 17:34:27

   Πάντως, ζηλευτός ρόλος δεν είναι. Για κανέναν. Αγγαρεία.
   Απορώ για τη φιλοδοξία τόσων μέχρι τώρα (μετρώ ήδη 3) να τον αναλάβουν...

  • Σχετικά Ασχετος avatar
   Σχετικά Ασχετος @ franc 16/10/2012 09:58:05

   Στη γάγγραινα,ο ακρωτηριασμός θα είναι πάντα Η λύση.

 22. firiki2010 avatar
  firiki2010 15/10/2012 16:12:41

  Εντάξει, το να συνιστούμε κινήσεις "out οf the box" ωραίο ακούγεται (αν και αρκετά αφηρημένο). Με συγχωρείτε όμως, αλλά οι συνθήκες είναι πολύ συγκεκριμένες και οι εναλλακτικές πολύ περιορισμένες. Μπορεί να ενοχλεί και να μην φαίνεται καθόλου ηρωικό, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αποτελεσματική διαχείριση και μάλιστα με πολύ λίγα και συγκεκριμένα εργαλεία. Κι ισορροπίες χρειάζονται και αριθμητικές εξισώσεις και επικοινωνία και όλα. Ζόρικο πράγμα η πολιτική!

 23. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 15/10/2012 16:13:16

  Η λέξη είναι μία και μοναδική και πολύ γνώριμη του Αντώνη, η "Υπέρβαση"! Είναι η μόνη που μπορεί να του κλείσει το ποθούμενο ραντεβού με την Ιστορία και η μόνη που θα δικαιολογήσει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων.

 24. mitikas avatar
  mitikas 15/10/2012 16:14:30

  Όσοι τον ακολουθούμε από τα φοιτητικά μας χρόνια(1990+)αυτό περιμένουμε...

  • αβαρία avatar
   αβαρία @ mitikas 15/10/2012 17:12:21

   Ομοίως και εμείς απο τον Τσίπρα...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ αβαρία 15/10/2012 17:28:00

    Ο πρώτος έχει την ευκαιρία του. Ο δεύτερος δεν προλαβαίνει...

   • BLACKQUEEN avatar
    BLACKQUEEN @ αβαρία 15/10/2012 17:33:40

    .....Επειδή όμως εμείς βιαζόμαστε λίγο, τα ζητάμε όλα από το ΣΗΜΕΡΑ (Α.Σαμαράς). Για το αύριο, μεθαύριο (Τσίπρας), βλέπουμε...

    • Απελπισμενος Συνταξιουχος avatar
     Απελπισμενος Συνταξιουχος @ BLACKQUEEN 15/10/2012 23:43:24

     Να ρωτησω κατι; Με τις θεσεις που φαινεται να εχει ο Τσιπρας για τα λεγομενα εθνικα θεματα και για το λαθρομεταναστευτικο και χωρις ξεκαθαρο σχεδιο για τα οικονομικα, ειναι δυνατον να γινει ποτε πρωθυπουργος της Ελλαδας; Ειναι δυνατον να το πετυχει χωρις να νερωσει και αλλο το κρασι του;

     • Σχετικά Ασχετος avatar
      Σχετικά Ασχετος @ Απελπισμενος Συνταξιουχος 16/10/2012 10:02:36

      Από τη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός ο ΓΑΠ όλα είναι δυνατά.

 25. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/10/2012 16:34:16

  Μαζί με τον αυτόματο πιλότο και έναν καλό πλοηγό, ιδανική τρόικα (χε χε) για πλοηγηση δια μέσου παγόβουνων, στο Βορειοδυτικό Πέρασμα.
  Μας λείπει ο καλός πλοηγός μόνον...

 26. christof avatar
  christof 15/10/2012 17:03:59

  Δεν χρειαζομαστε αλλο ηγετη. Ο Σαμαρας να τα αλλαξει ολα. Καταστατικη συνελευση για αλλαγη συνταγματος, και θα μεινει στην Ιστορια ως ο Ηγετης .

 27. tzagerCrete avatar
  tzagerCrete 15/10/2012 17:17:04

  Ο Σαμαράς προς τιμή του είχε διαβλέπει από πολυ νωρίς ότι η συνταγή όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα πολύ απλά δεν βγαίνει.

  Αυτό και αποδείχθηκε στην πράξη μετά από δυόμιση χρόνια ανηλεούς σφυροκοπήματος των λαϊκών εισοδημάτων.

  Στο δια ταύτα όμως η ρότα άλλαξε και με την μονότονη επίκληση της παραμονής μας στην Ευρωζώνη η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά προχωράει σε μία άνευ προηγούμενου λιτότητα και στην τελειωτική αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων.

  Από μαύρο πρόβατο στους κόλπους των Ευρωπαίων συντηρητικών ο Σαμαράς έγινε ξαφνικά ο καλός ποιμένας που εγγυάται την σταθερότητα στην Ευρωζώνη..!

  Αν παρατηρήσει κανείς την πορεία των τριών ανδρών που ηγούνται των κυβερνήσεων τους στις τρεις πολύπαθες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου ( Rajoy, Coelho, Σαμαράς) είναι σχεδόν ταυτόσημη. Ενώ κοινός ήταν ο χαρακτήρας και ο ρόλος των κυβερνήσεων Mondi και Παπαδήμου.

  Τυχαίο..;;

  • Afroditi P. avatar
   Afroditi P. @ tzagerCrete 15/10/2012 18:28:37

   ''Αν παρατηρήσει κανείς την πορεία των τριών ανδρών που ηγούνται των κυβερνήσεων τους στις τρεις πολύπαθες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου ( Rajoy, Coelho, Σαμαράς) είναι σχεδόν ταυτόσημη. Ενώ κοινός ήταν ο χαρακτήρας και ο ρόλος των κυβερνήσεων Mondi και Παπαδήμου.

   Τυχαίο..;;''

   Επισης, ΚΑΙ οι τρείς αυτές χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, ΒΓΗΚΑΝ από δικτατορικά καθεστώτα το έτος 1974 !

   Επίσης τυχαίο, θα μου πείς..

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ tzagerCrete 15/10/2012 18:41:13

   Η στιγμη ηταν περυσι το Νοεμβριο οταν ο Παπανδρεου εξηγγειλε το δημοψηφισμα.Μπορουσε να απαντησει με ενα ΟΧΙ που θα σημαινε τερμα το ευρω και να περασει ετσι στην ιστορια.
   Αποφασισε αλλιως.Τωρα ειναι αργα.

   • T.V avatar
    T.V @ ψυχραιμια 16/10/2012 12:54:30

    Σωστο!!!!

 28. Τοξότης avatar
  Τοξότης 15/10/2012 17:20:15

  Ανεμολόγιο
  Μουσική/Στίχοι: Μικρούτσικος Θάνος/Τριπολίτης Κώστας

  Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε
  Είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα
  Και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσαμε
  Στο εξής θα παίζουμε σ' αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα

  Κάτω οι σημαίες στις λεωφόρους που παρελάσαμε
  Αλλάξαν λέει τα ανεμολόγια και οι ορίζοντες
  Μας κάνουν χάρη που μας ανέχονται και που γελάσαμε
  Τώρα δημόσια θα 'χουν μικρόφωνο μόνο οι γνωρίζωντες

  Βγήκαν δελτία και επισήμως ανακοινώθηκε
  Είμαστε λάθος μες στο κεφάλαιο του λάθος λήμματος
  Ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε
  Κι οι εξεγέρσεις μας είναι εν γένει εκτός του κλίματος

  Δήλωσε η τσούλα η ιστορία ότι γεράσαμε
  Τις εμμονές μας περισυλλέγουνε τα σκουπιδιάρικα
  Όνειρα ξένα ράκη αλλότρια ζητωκραυγάσαμε
  Τώρα εισπράττουμε απ' την εξέδρα βροχή δεκάρικα

  Ξέσκισε η πόρνη η ιστορία αρχαία οράματα
  Τώρα για σέρβις μας ξαποστέλνει και για χαμόμηλο
  Την παρθενιά της επανορθώσαμε σφιχτά με ράμματα
  Την κουβαλήσαμε και μας κουβάλησε στον ανεμόμυλο

  Δήλωσε η τσούλα η ιστορία ότι γεράσαμε...

 29. klik avatar
  klik 15/10/2012 17:47:01

  Δεν μπορείς να ζητάς από τον Νίνη να παίξει σαν τον Μέσι.

  • ΒLACKQUEEN avatar
   ΒLACKQUEEN @ klik 15/10/2012 19:31:35

   MΠΟΡΕΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΙ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΝΙΝΗ. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ :-)

 30. xp avatar
  xp 15/10/2012 17:48:13

  Θειο με την φράση"17 χώρες πλέουν “χωρίς να έχουν νόμισμα”, είμαστε απλά η μία από αυτές. Τυχαίνει απλά, να είμαστε η πιό ξεχαρβαλωμένη βάρκα του στολίσκου…." ξέρεις τι μου θύμησες?
  Μια φορτηγιδα που ναυλωνα το 2006 είχε φορτωθεί μονόπατα.Εσπασε ενας κάβος ξαφνικά και άρχισε να αναποδογυρίζει.Η φορτηγίδα ήταν δεμένη με ένα ρυμουλκό.
  Το ρυμουλκό θα "εβγαινε" στην στεριά αλλά ένας ναυτης πρόλαβε και αποσύνδεσε τα σχοινιά ,δηλαδή γλυτώσαμε το ατύχημα!
  Το γεγονός ειναι πραγματικό ,μήμπως και η λύση για το πρόβλημα που συζητάμε δεν είναι παρόμοια?

 31. αβαρία avatar
  αβαρία 15/10/2012 18:10:08

  Αυτά περίπου λέει και ο Μίκης Θεωδωράκης:
  " σύγκληση Συντακτικής Eθνοσυνέλευσης, καινούργιο Σύνταγμα. Nα θεσπιστούν όροι δημοκρατικής άρθρωσης και λειτουργίας των κομμάτων, να αποκλείονται από τη Bουλή κόμματα που οι καταστατικές τους αρχές και οι πρακτικές τους αποβλέπουν στην κατάλυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Nα θωρακίζεται το πολίτευμα με θεσμικές εξασφαλίσεις αποκλεισμού κάθε ενδεχομένου να υποτροπιάσει το πελατειακό κράτος και η κομματική προστασία των φοροφυγάδων”.
  O Tσίπρας συμφωνεί μαζί του...

  • Απελπισμενος Συνταξιουχος avatar
   Απελπισμενος Συνταξιουχος @ αβαρία 15/10/2012 23:56:03

   "Να αποκλείονται από τη Bουλή κόμματα που οι καταστατικές τους αρχές και οι πρακτικές τους αποβλέπουν στην κατάλυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.""O Tσίπρας συμφωνεί μαζί του…" Καταλαβαινω καλα; Δηλαδη ο Θεοδωρακης, και ο Τσιπρας που οπως λες συμφωνει μαζι του, θελουν να αποκλεισουν απο τη Βουλη το ΚΚΕ και να απαγορευσουν την εισοδο στη Βουλη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

 32. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ avatar
  ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 15/10/2012 18:20:34

  ''What we do in life, echoes in eternity''
  Κορυφαίο!!
  Δεν ξέρω αν συγκρίνομαι με κάποιο Ρωμαίο μονομάχο , αλλά το βάρος της προ τριετίας σχεδόν επιλογής μου, κυριολεκτικά με συνθλίβει.
  Εάν θα γράψει η Ιστορία για τον Σαμαρά, αφορά αυτόν.
  Το γιατί θα τον γράψει αφορά όλους μας και αγγίζει τις πιο προσωπικές επιλογές μας.

 33. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/10/2012 18:38:37

  Ωραια φιλοδοξια.Κανονικη χωρα της ΝΑ Ευρωπης δηλαδη των Βαλκανιων.
  Μα τοτε πρεπει να φυγουμε απο το ευρω τρεχοντας.Καμμια αλλη χωρα των Βαλκανιων δεν εχει ευρω.

 34. μετοικος avatar
  μετοικος 15/10/2012 19:28:57

  ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ, ΠΩΣ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΤΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΟΝΤΑΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ, ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΘΕΙ ΧΘΕΣ.

 35. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 15/10/2012 19:30:12

  Ο τίτλος της κεντρικής ανάρτησης είναι αποκαλυπτικότατος,πειστικός και απόλυτα ξεκάθαρος.Πέρα για πέρα,η Ιστορία δεν θα χαριστεί στον Σαμαρά,όπως δεν χαρίστηκε σε κανέναν ηγέτη ή πρόεδρο μεγάλης παράταξης και πρωθυπουργό.
  Ανατρέχοντας στο παρελθόν θα διαπιστώσουμε πόσο σκληρή ήταν η Ιστορική Κριτική σε πολιτικούς ηγέτες του διαμετρήματος του Ελ.Βενιζέλου και του Κωννου Καραμανλή.Οι σφοδρές κριτικές πάνω σ'αυτά τα πρόσωπα (με μεγάλη πολιτική πορεία) δεν έλειψαν (μερικές φορές ήταν εντελώς κακόπιστες).Η πορεία της πολιτικής ζωής (και όχι μόνον) έχει διδάξει πως κανείς,μα κανείς,πολιτικός ηγέτης δεν εξαιρείται του αυστηρότατου ελέγχου που ίσως μπορεί ν'αγγίζει και τα όρια της ανεξέλεγκτης πολιτικής ψευδέστατης-χυδαίας κατηγορίας.
  Η περίοδος 1932-1935 και τα έτη 1963,1974 έως 1977 είναι χρονιές που ''σημάδεψαν'' Βενιζέλο και Καραμανλή.Ο πρώτος δεχόταν τρομακτικές επιθέσεις από τους υπόλοιπους βενιζελικούς ηγέτες καθώς και την αντιπολίτευση του Λαϊκού Κόμματος.''Κλέφτης,καταχραστής,κακούργος,δολοφόνος,δράκος'' ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που δίνονταν για το μεγάλο Κρητικό πολιτικό.Το 1963 ο Καραμανλής χαρακτηριζόταν από πολιτικούς ''φίλους'' και αντιπάλους ως ''ρίψασπις,δειλός,άτολμος,δειλός,μοιραίος,καταστροφέας της παράταξης''.Τη περίοδο 1974-77 ο Καραμανλής δεχόταν τόνους λάσπης επειδή κράτησε ουδέτερη στάση στο δημοψήφισμα για το Πολιτειακό,διότι έκλεισε τους πρωταίτιους του απριλιανού πραξικοπήματος στη φυλακή,γιατί νομιμοποίησε το κομμουνιστικό κόμμα και πολλά άλλα.
  Τι θέλω ν'αποδείξω με τα δύο παραπάνω ιστορικά παραδείγματα;Πως ακόμη και οι Βενιζέλος-Καραμανλής (με τη τεράστια,χρονικά,κορυφαία πολιτική διαδρομή τους) δεν ξέφυγαν της αυστηρότατης (και ακραίας) ιστορικής κριτικής.
  Ερχόμαστε στο σήμερα:Η κεντρική ανάρτηση εύστοχα τονίζει πως ''η αναδοχή ή η απεμπόληση αυτού του ιστορικού ρόλου είναι δική του απόφαση''.Είναι αληθές αυτό.Όμως,υπάρχει και κάτι ακόμη:Γιατί αυτή η μεγάλη πολιτική ''μετάλλαξη'' του Σαμαρά;Θ'απαντήσει κάποιος:''Οι συνθήκες ήταν τέτοιες,οι πιέσεις ήταν τεράστιες και δεν γινόταν αλλιώς''.Προσωπικώς,δεν το δέχομαι.Εάν κάποιος βλέπει πως άλλα πίστευε και σε άλλα ''πιέζεται'' να πιστέψει,τότε η αξιοπρέπεια του πολιτικού ταυτίζεται με την έντιμη αποχώρησή του.Θα ισχυριστεί κάποιος πως ''έπρεπε να παλέψει,η πολιτική είναι συνεχείς ελιγμοί και πάνω απ'όλα το καλό της χώρας''.Θα το δεχόμουν αυτό εφόσον έβλεπα το καλό της χώρας,διότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.Ποιό καλό αποτέλεσμα υπήρξε από πέρυσι το Νοέμβριο έως σήμερα και ποια βελτίωση υπάρχει;
  Τι αντικρίζουμε λοιπόν;Η χώρα είναι υποταγμένη-πλήρως εξουθενωμένη,όσοι μας έφεραν έως εδώ κυκλοφορούν ελεύθεροι (αυτό το τρισάθλιο τσίρκο καταχραστών των χρημάτων των Ελλήνων δεν θα λογοδοτήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;),εκατομμύρια των εκατομμυρίων έχουν κάνει φτερά (και την πληρώνουμε εμείς-άραγε πως θα βγάλουμε το χειμώνα και τις υποχρεώσεις μας;-έχουμε ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ),τα μέτρα που θα υπογραφούν είναι η ληξιαρχική πράξη ''θανάτου'' των Ελλήνων πολιτών,η εθνική αξιοπρέπεια έχει πάει ''περίπατο'',η κοινωνία αργοπεθαίνει,η πατρίδα ξεπουλιέται,οι εθνικοί ΚΙΝΔΥΝΟΙ είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ και τα πολιτικά άκρα ''ακονίζουν'' τα μαχαίρια τους για μια ''αναμέτρηση'' που κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί.
  Ο Σαμαράς έπρεπε να γνωρίζει πως,μεταβάλλοντας τη πολιτική στάση από το Νοέμβριο του 2011,θα έμπλεκε στους ατελείωτους διαδάλους του μνημονιακού μινώταυρου που διψάει για ''αίμα υποταγής'' των πολιτικών.Η πολιτική μεταβολή της στρατηγικής του,από τότε,δημιούργησε παρενέργειες στο μήνυμα που εξέπεμπε η ΝΔ,προκάλεσε αμέτρητη σύγχυση στον αντιμνημονιακό ιδεολογικό πυρήνα της παράταξης,πάγωσε πολλούς που πίστευαν στην μέχρι τότε ιδεολογική συνέπειά του και άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για τη περαιτέρω μείωση των εκλογικών ποσοστών της παράταξης.
  Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στο κοντινό μέλλον.Μακάρι η χώρα να ορθοποδήσει και να ξεφύγει από τον αργό θάνατό της(προς τα εκεί βαδίζει πάντως με αυτή τη πολιτική).Δυστυχώς,όμως,παντού αντικρίζει,κάποιος,κατεβασμένα κεφάλια,παραμιλά ο κόσμος στο δρόμο,η απαισιοδοξία κυριαρχεί,η οργή διογκώνεται,το χαμόγελο χάθηκε....Και το χειρότερο,η ελπίδα εξαφανίστηκε......
  Εν κατακλείδι για να μη κουράζω:Η κεντρική ανάρτηση πράττει άριστα και το Antinews,ορθότατα,παρεμβαίνει δυναμικά.Τέτοια κείμενα είναι απαραίτητα,κατά τη προσωπική μου γνώμη,διότι ξυπνούν κοιμισμένες συνειδήσεις και αυξάνουν τη πολιτική επαγρύπνηση,εξουδετερώνοντας τον εφησυχασμό.Από τη πλευρά μου εξέφρασα τις απόψεις μου με βάση το δικό μου σκεπτικό,χωρίς να υποχρεώνω κανέναν να δεχθεί το παραπάνω μακρόσυρτο συλλογισμό μου.

 36. η Dimi avatar
  η Dimi 15/10/2012 19:37:58

  «Μέσα στο κουτί». «Έξω από το κουτί».
  Κύριε Πρόεδρε, πείτε κάθετα ΟΧΙ και διαλύστε τα κάθε λογής «κουτιά» του δόλιου εγκλωβισμού. Mείνετε με τα δώρα που σας δίνουν ζωή και δύναμη να προχωρείτε, ελεύθερα ν’ αναπνέετε, να αισιοδοξείτε, να ισορροπείτε http://tinyurl.com/cs8u4le Τα όνειρα είναι όπως τα θαύματα. Χρειάζεται ακλόνητα να πιστεύουμε σ’ αυτά, για να συμβούν.

 37. FALCON avatar
  FALCON 15/10/2012 19:53:02

  O Μέγας Αλέξανδρος έκοψε τον Γόρδιο δεσμό με το σπαθί του . Περιμένω από τον Αντώνη Σαμαρά να ανασυγκροτήσει το κράτος,, να βάλει τέλος στη διαφθορά και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα , να δώσει ελπίδα στον Ελληνικό λαό . Εγώ ο Έλληνας πολίτης που δεν χρωστάω σε κανέναν και δεν θα χαριστώ σε κανέναν γιατί το πάρτι της διαφθοράς στο δημόσιο συνεχίζεται , στους φοροφυγάδες, στα φακελάκια, στις μίζες του δημοσίου στην τοπική αυτοδιοίκηση , στους οργανισμούς και βάλε. ΔΕΝ ΑΝΤΈΧΩ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΊΑ

  • T.V avatar
   T.V @ FALCON 16/10/2012 12:58:59

   Το δωρακι στη Ζημνες το ξεχασες; Αδικα περιμενεις....

 38. Δρυς avatar
  Δρυς 15/10/2012 20:14:46

  "Η αναδοχή ή η απεμπόληση αυτού του ιστορικού ρόλου είναι δική του απόφαση". Προεκλογικά θα έπρεπε να το σκεφτεί, όχι στο τιμόνι.

 39. Εμμανουήλ Πρόιος avatar
  Εμμανουήλ Πρόιος 15/10/2012 20:38:48

  Στη λίστα της Λαγκάρντ και εσύ?

  • JKAL avatar
   JKAL @ Εμμανουήλ Πρόιος 15/10/2012 21:07:46

   Όχι, αλλά ξέχασε τα ...18 σημεία.

 40. roadrunner avatar
  roadrunner 15/10/2012 20:53:38

  Έπεσε στα χέρια μου σήμερα το τεύχος του Time Magazine, που δημοσιεύει ένα χάρτη με τα πιθανά νέα σύνορα που θα διαμορφωθούν λόγω των αλλαγών στη Μέση Ανατολή. Σε όλα τα πιθανά σενάρια, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται εδαφικά μειωμένη (τη μια αφαιρείται η Κρήτη, την άλλη η Θράκη ή τα Δωδεκάνησα).

  Θα μπορούσε κάποιος να πει, ότι τέτοιοι χάρτες δημοσιεύονταν και πολλά χρόνια πριν. Σύμφωνοι. Πότε όμως ήμασταν τόσο κοντά στο χείλος του κοχλάζοντος καζανιού, όσο σήμερα ; Πότε είχαμε τόσο νωθρή και υποτονική εθνική συνείδηση, όσο σήμερα ;

  Ξεκαθαρίζω ότι δεν ανήκω στους προνομιούχους, αλλά αντίθετα σε αυτούς που ζημιώθηκαν από την πρώτη στιγμή, από τη λιτότητα.
  Παρόλα αυτά, πιστεύω, ότι το μέλλον μας θα υπάρχει, ανεξαρτήτως των όποιων σκληρών οικονομικών μέτρων, ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ, εξακολουθεί να υπάρχει η Ελλάδα. Ολόκληρη. Και να κατοικείται από Έλληνες.
  Η οποία, δεν πρέπει να τεθεί εκτός ευρώ, σε καμιά περίπτωση, καθώς μάλλον, είναι ο μόνος τρόπος για να υπερασπίζεται και την εδαφική ακεραιότητά της. Επί του παρόντος. Για αργότερα βλέπουμε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, ότι δεν μπορεί να διεκδικηθούν ανταλλάγματα, μια που η παραμονή μας εντός ευρώ, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, κρίνει και το πολιτικό μέλλον και ξένων ηγετών.
  Χρειάζεται βέβαια, όλα αυτά που διαβάζουμε τόσο καιρό στο antinews, να γίνουν πράξη από τον Πρωθυπουργό: δικαιοσύνη, αξιοκρατία, αναλογικός επιμερισμός των βαρών πρωτίστως στα λαμόγια, που ρούφηξαν ζωτικό χρήμα επί δεκαετίες. Αυτά, πέρα από την αποκατάσταση του περί δικαίου αισθήματος, θα ξαλαφρώσουν και θα μας ανακουφίσουν τις δυσκολίες μας. Ελπίζω, ότι θα γίνουν, καθώς, προφανώς, είναι διαδικασίες χρονοβόρες και δημιουργούν πολυμέτωπες πολεμικές συρράξεις με τα φέουδα.

  Έχουμε συνηθίσει να κοιτάμε μόνο το πορτοφόλι μας. Από αυτό, μας έχουν μάθει να κρίνουμε το μέλλον μας. Είμαστε λάθος. Και τώρα που ολόκληρη η χώρα σπαρταρά ανάμεσα στις δαγκάνες του παγκόσμιου τοκογλυφικού τραπεζικού συστήματος, θεωρούμε πανάκεια τον απεγκλωβισμό, μέσω «εκτόξευσης», ακόμη και αν αυτή μας προσγειώσει κατευθείαν στο μεσανατολικό καζάνι που βράζει.

  Δεν χρειάζεται κανένα δημοψήφισμα. Χρειάζεται χρόνος. Μεγαλύτερη ταχύτητα και συντονισμός. Δικαιοσύνη. Να ξεκαθαρίσουν οι λίστες Λαγκάρντ. Να αποφεύγονται τα ατοπήματα τύπου Βρούτση και «συμβολαίων θανάτων».
  Προσωπικά, δεν χαρίζω το μέλλον της χώρας μου, σε καμιά Αριστερά (μέσω εκλογών), σε κανέναν αρχηγό της. Γιατί δεν του έχω καμία απολύτως εμπιστοσύνη.
  Και φυσικά η Ιστορία δεν θα χαριστεί ούτε στον Πρωθυπουργό. Ειδικά, αν πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, αφήνοντας τη χώρα στο έλεος της ξεχαρβαλωμένης και παραζαλισμένης Αριστεράς. Αυτό δεν θα ήταν επανάσταση. Θα ήταν εθνική αυτοκτονία.

  • αβαρία avatar
   αβαρία @ roadrunner 15/10/2012 21:51:21

   @Δεν σκέφτηκες όμως οτι και η αριστεροί (που είναι και περισσότεροι) δεν εμπιστεύονται στη Δεξιά την πατρίδα τους και έχουν ισχυρούς λόγους να μην της έχουν καμμία εμπιστοσύνη...

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ αβαρία 15/10/2012 22:00:26

    Οι βέροι αριστεροί βλέπουν μόνο κοινωνικές τάξεις (όχι πατρίδες), και θεωρούν την κρίση ταξική, ανεξαρτήτως πατρίδας. Για αυτούς, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, είτε είναι Έλληνας, είτε Αφγανός, είτε Πακιστανός. Και όταν τους μιλάς για πατρίδα, σε λένε παρωχημένο, ντεμοντέ, και ανεπίκαιρο λόγω κρίσης.

    Οι ψευδεπίγραφοι και νεόκοποι αριστεροί (δηλ. οι μεταλλαγμένοι πασόκοι), αποτελούν ζωντανή απόδειξη του ότι δεν έχουν στέρεα ιδανικά και πιστεύω, μια που ξεπουλήσανε τον πράσινο ήλιο δεκαετιών για την ροζ παραλλαγή της Ρόζας, οπότε πως θα μας πείσουν για την φιλοπατρία τους ;

    • αβαρία avatar
     αβαρία @ roadrunner 15/10/2012 22:14:56

     Και επειδή αυτά θέλεις να πιστεύεις εσύ για τους αριστερούς πρέπει υποχρεωτικά να τα πιστεύουμε και εμείς? Οι μεταλλαγμένοι πασόκοι δεν ήταν ούτε θα είναι ποτέ αριστεροί . Ο Σαμαράς τουλάχιστον σαν γνήσιος Δεξιός ξέρει οτι είναι πολύ πιο πουλημένοι στο χρήμα και απο τους πιό παθιασμένους καπιταλιστές. Πιό νεοφιλελεύθεροι και πιό αρχοντοχωριάτες νεόπλουτοι κεφαλαιοκράτες, που όπως το λές, ξεπουλήσανε τον πράσινο ήλιο δεκαετιών για την ροζ παραλλαγή της Ρόζας και οι ίδιοι πρίν τον είχαν ξεπουλήσει για την κόκκινη δάδα του Καραμανλή και ακόμα πιο πρίν για τη Φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη. Εσύ αυτά τα μόνιμα στην εξουσία πασοκολαμόγια τα κατατάσσεις ακόμα στους Αριστερούς ?
     Και νομίζεις οτι είσαι περισσότερο πατριώτης ας πούμε απο τον ΑΡΙΣΤΕΡΟ Στάθη Σταυρόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ? Μήπως κάπου κάνεις λάθος?

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ αβαρία 15/10/2012 22:32:02

      Όχι καλή μου αβαρία. Τους μεταλλαγμένους πρώην πασόκους δεν τους κατατάσσω εγώ στους αριστερούς. Υπέθεσα ωστόσο, ότι τους κατατάσσεις εσύ, διότι στο αρχικό σου σχόλιο, είχες γράψει:
      "και η αριστεροί (που είναι και περισσότεροι) ...."
      Θεώρησα λοιπόν πως για να τους βγάζεις περισσότερους, μετράς και τις μεταγραφές από πασόκ !
      Αλλά νομίζω ότι γενικά συμφωνούμε. Όσο για τον πατριωτισμό, δεν τον πιστώνω προσωπικά στην αφεντομουτσουνάρα μου. Στο προηγούμενα σχόλιά, αναφερόμουν στην κεντροδεξιά, τόσο σαν την μοναδική (και με ιστορική πολιτική παράδοση) πατριωτική παράταξη, αλλά και στην μεμονωμένη ατομική πατριωτική ιδιοσυγκρασία, που εγώ παρατηρώ (από προσωπικά βιώματα) σε πολλούς φίλους και γνωστούς διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων (από άκρα αριστερά, ως άκρα δεξιά).

 41. panas avatar
  panas 15/10/2012 21:08:09

  " Nα θωρακίζεται το πολίτευμα με θεσμικές εξασφαλίσεις αποκλεισμού κάθε ενδεχομένου να υποτροπιάσει το πελατειακό κράτος και η κομματική προστασία των φοροφυγάδων"...

  Θα γινόμουν φανατικός υποστηρικτής του κόμματος που σέβεται την δημοκρατία και θα έκανε σημαία του αυτόν το στόχο. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι σοσιαλοδημοκρατικό - σοσιαλιστικό ή φιλελεύθερο - νεοφιλελεύθερο κόμμα. Ο Γιανναράς εστιάζει εύστοχα στην πηγή των περισσοτέρων δεινών στη χώρα μας. Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον καρκίνο του πελατειακού - κομματικού κράτους, μπορούμε σαν χώρα να μεγαλουργήσουμε, είτε τονώνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία με φιλελεύθερες πολιτικές, είτε ρυθμίζοντας επηρεάζοντας την οικονομία με κρατικές επενδύσεις και σοσιαλιστικές πολιτικές...

 42. ΒLACKQUEEN avatar
  ΒLACKQUEEN 15/10/2012 21:31:41

  :-) Σωστά. Εννοούσα από καταστήματα κινεζικών προϊόντων, από ...πανέρια, προσφορές κ.λ.π. Τι στο καλό; Τους ακριβοπληρώνουμε. Με ...κουρέλια θα κυκλοφορούν;

 43. Φανη avatar
  Φανη 15/10/2012 21:37:45

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Φανη 15/10/2012 21:44:18

   Γιατί απορείς Φανή ;

 44. Ραβινος avatar
  Ραβινος 15/10/2012 22:06:17

  Ειθε η ελπιδα του μελλοντος να μην πτοηθει απο τον εφιαλτη του παρελθοντος !Καλο κουραγιο Αντωνη Σαμαρα !

 45. GO avatar
  GO 15/10/2012 22:19:31

  Μπράβο Φωτεινή!

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ GO 16/10/2012 01:30:06

   Thank you, GO. :D

   • GO avatar
    GO @ Φωτεινή 16/10/2012 07:45:28

    Για μας, τους πάρα πολλούς νεοδημοκράτες, ο "καραμανλισμός" αποτελεί πολιτική παρακαταθήκη.
    Μακάριοι οι ακολουθούντες τον δρόμο του και δεν αρκούνται σε φωτογραφίες του, ως φόντο.

   • Τί να λέμε; avatar
    Τί να λέμε; @ Φωτεινή 16/10/2012 11:15:25

    Απάντηση στα παραπάνω:
    1. Φυσικά και δεν ανήκω σε κανένα οικόπεδο. Εσείς θεωρείτε οικοπεδάκι σας την Ελλάδα επειδή απλά ανήκετε σε ένα οποιοδήποτε κόμμα;
    2. Οι Καραμανλήδες, όπως και οι Παπανδρέου και οι Μητσοτάκηδες κυβερνούν τη χώρα 80 και πλέον χρόνια. Αυτό είναι Οικογενειακή Φεουδαρχία. Αν σας αρέσει η Φεουδαρχία είστε ή μαζόχες ή όργανά τους.

    • GO avatar
     GO @ Τί να λέμε; 16/10/2012 11:30:45

     Τι σχέση έχει η διακυβέρνηση του Καραμανλή (Κων/νου και Κώστα) με αυτήν των Παπανδρέου (Γεωργίου, Ανδρέα και Γιωργάκη);
     Τι ακριβώς συγκρίνεις;
     Τον Καραμανλή που την ψωροκώσταινα μετέτρεψε σε Ελλάδα, με τον Παπανδρέου που την Ελλάδα την ξανάκανε ψωροκώσταινα;
     'Ημαρτον και έλεος μαζί.

     • BLACKQUEEN avatar
      BLACKQUEEN @ GO 16/10/2012 14:51:20

      Καλέ μου Mr. Go, αφαιρέστε τις γαλανές παρωπίδες και παραδεχτείτε οτι ο κ. Κώστας Καραμανλής, έχει σχέση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τόση, όσο ο Μητσοτάκης με την καλοτυχία !!! Έλεος πια η εθελοντική τύφλωση :-))

     • GO avatar
      GO @ GO 16/10/2012 21:24:40

      Your Majesty,
      1.- Δεν εθελοτυφλώ και δεν συγκρίνω τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με τον Κώστα.
      2.- Συνέκρινα και μάλιστα με περισσή άνεση τον Κώστα Καραμανλή με τους Παπανδρέου και τους Μητσοτάκηδες, αφού ο "Τι να λέμε;" τους έβαλε όλους στο ίδιο τσουβάλι.
      3.- Η εμπάθειά σου για τον Κώστα Καραμανλή επεκτείνεται και σε όσους έχουν διαφορετική πολιτική άποψη από την δική σου, για τα της πολιτείας του.
      4.- Δέξου την διαφορετική άποψη και γίνε κομψότερη στους χαρακτηρισμούς σου.
      5.- Τέλος πάντων και για να θέσουμε την όποια συζήτησή μας σε κάποια βάση, για μένα ξέρεις το πολιτικό μου στίγμα. Το δικό σου ποιο είναι;

    • GO avatar
     GO @ Τί να λέμε; 16/10/2012 11:38:48

     Και κάτι ακόμα.
     Το να είναι κάποιος μέλος ενός κόμματος είναι εγκληματική ενέργεια;
     Τα κόμματα είναι πυλώνες της δημοκρατίας.
     Υπερηφανεύομαι ότι είμαι νεοδημοκράτης.
     Πιστεύω ότι το κόμμα μου και γενικότερα η παράταξή μου έχει προσφέρει πολλά και καλά στον τόπο.

     • GO avatar
      GO @ GO 16/10/2012 12:25:00

      Πέραν της θεωρίας υπάρχει και η πολιτική πρακτική.
      Ο καραμανλισμός είναι πολιτική πρακτική.
      Η πολιτική πρακτική δύο περιόδων διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή. Της χρυσής οκταετίας 1955 - 1963 και του εκδημοκρατισμού και της εισόδου της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ 1974 - 1980.

     • GO avatar
      GO @ GO 16/10/2012 14:04:32

      Και βεβαίως, καθιερωμένος υπάρχει μόνον ο όρος "καραμανλισμός". Δεν υπάρχουν οι άλλοι που αναφέρατε.

   • GeorgeK avatar
    GeorgeK @ Φωτεινή 16/10/2012 19:28:58

    Σταματήστε τα ληγμένα, βλάπτουν

 46. victoria (true) avatar
  victoria (true) 15/10/2012 22:24:18

  Ο γόρδιος δεσμός δεν λύνεται, κόβεται.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ victoria (true) 15/10/2012 22:35:21

   Εξαρτάται τι συγκρατεί ο γόρδιος δεσμός. Στην περίπτωση του Μ.Αλεξάνδρου δεν συγκρατούσε τίποτα. Το πρόβλημα (γόρδιος δεσμός) λύθηκε για το αυτόνομο πρόβλημα.
   Τι γίνεται όμως αν ο γόρδιος δεσμός, συγκρατεί την (πιθανή) πτώση σου σε ένα γκρεμό ;

   • BLACKQUEEN avatar
    BLACKQUEEN @ roadrunner 16/10/2012 11:25:21

    Τότε ρισκάρεις !!! Την ''πιθανή πτώση'', ή τη ΛΥΤΡΩΣΗ .

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ BLACKQUEEN 16/10/2012 13:50:41

     Η πτώση αφορά εδώ ένα ολόκληρο έθνος. Την ύπαρξη μιας ολόκληρης Ελλάδας, αφορά το ρίσκο. Δεν μπορώ να δώσω βέβαιη απάντηση, ούτε και να κρίνω αν η δική σου είναι σωστή ή λάθος. Φοβάμαι ότι κανείς δεν θα μπορούσε. Γιατί θα έπρεπε να ρωτήσει τους πάντες όσους αφορά. Και δεν εννοώ δημοψήφισμα ή εκλογές. Όταν κάποιος ηγείται ενός έθνους μια δεδομένη στιγμή, ιστορικά δεν είναι μόνος του, με το λαό του. Έχει μαζί του και την ιστορία. Στήριγμα και βάρος. Έχει παρέα του και κριτές του, τους χιλιάδες που επί αιώνες θυσίαζαν τη ζωή τους για να υπάρχει μέλλον για αυτό το έθνος. Πως ρισκάρεις λοιπόν την (χωρίς επιστροφή) πτώση ενός έθνους, όταν δεν μπορείς καλά-καλά, να βρεις ένα μέτρο γης κατά τόπους στη χώρα, που να μην κρύβει από κάτω θυσία και ιστορία ;

     • victoria (true) avatar
      victoria (true) @ roadrunner 16/10/2012 17:03:18

      Δεν ξέρω φίλε roadrunner, ούτε είμαι πρωθυπουργός.
      Με καλύπτει η blackqueen...

      Με την επιχειρηματολογία αυτή του να "μην τα πετάξουμε όλα στον άνεμο" οι νεοδημοκράτες κατάπιαμε πολλά, αλλά κάποια στιγμή το πολύ το repeat?!

      Αν λύνω για να μην κόψω, και λύνω, λύνω, λύνω, και βλέπω κουβάρι πίσω από το κουβάρι πίσω από το κουβάρι, ε... Να σου ο γόρδιος τι θέλει να σου πει.

      Είμαστε εκεί; Δεν είμαστε; Μήπως το κουράσουμε πριν να είμαστε; Το καλό timing σε αυτήν την απάντηση θα επιβραβευθεί από την ιστορία.

      Προσεύχομαι ως Ελληνίδα το timing να είναι του Σαμαρά.

     • Ελλην-1821 avatar
      Ελλην-1821 @ roadrunner 05/11/2012 09:37:06

      Θυμηθειτε την πραξη του Κουντουριωτη. Παρατολμη, επικινδυνη αλλα η κινηση του εφερε την νικη. Απλα ειναι θεμα ανθρωπου. Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ.

 47. ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΙΔΗΣ avatar
  ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΙΔΗΣ 15/10/2012 22:25:27

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ...ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ...

 48. θοδωρης avatar
  θοδωρης 15/10/2012 23:02:44

  Για την ιστορια δεν ξερω ,αλλα για τον κοσμο εχω τις αμφιβολιες μου.

 49. rasputin avatar
  rasputin 15/10/2012 23:53:25

  Ο Σαμαράς το παλεύει σωστά σε γενικές γραμμές , αλλά οι έξω δεν ικανοποιούνται με τίποτα.Δεν είμαι ιδιωτικός υπάλληλος αλλά αυτή η επιμονή τους να πολτοποιηθούν οι μισθοί δεν θα μας βγει σε καλό . Ο κόσμος δεν αντέχει,οι ξένοι δεν αντέχουν και στην μέση ο Σαμαράς που προσπαθεί να τρέξει κουβαλώντας στην πλάτη του και την λίστα του Μπένυ . Και οι μισοί υπουργοί εκτός τόπου και χρόνου .
  Από την άλλη ακούς τον Τσίπρα και χάνεις πάσα ιδέα με την αστάθειά του . Αυτός πριν τρεις μήνες έλεγε ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ και σήμερα είπε πάλι άλλα .
  Μόνο το μπλοκ του ενωμένου Νότου μπορεί να μας σώσει . Και τους πειθαρχημένους Πορτογάλους τους έβαλε η φράου στην κατσαρόλα και έκλεισε γερά το καπάκι μην χάσει καμια σταγόνα ζουμάκι .

 50. ΜΠΛΟΥΜ avatar
  ΜΠΛΟΥΜ 16/10/2012 01:18:34

  Χλωμό το βλέπω να ανακάμπτουμε ως οικονομία με τόσα που θα μας βάλλουν πάλι να πληρώσουμε και αναδρομικά........
  κι εξακολουθεί να μοιράζει λεφτά στους πολιτικούς και στα λαμόγια της τηλεόρασης!!!!
  πρώτα απ όλα έπρεπε να φτιάξει τις ειδήσεις να είναι αληθινές και αξιοπρεπείς!!

  • Φανη avatar
   Φανη @ ΜΠΛΟΥΜ 17/10/2012 16:30:10

   Απο που ν αρχισει κανεις και τι να πρωτοφτιαξει;

 51. ΕΛΛΗΝ avatar
  ΕΛΛΗΝ 16/10/2012 01:53:27

  ''................... “What we do in life, echoes in eternity’ (ό,τι κάνουμε σε αυτήν την ρημάδα ζωή απηχεί στην αιωνιότητα)..............''

  Τι τα θες τα Αγγλικά...........αφου αυτό είναι απο τα βασικά του Ελληνορθόδοξου Χριστιανισμού.

  Και όχι μόνο ό,τι κάνουμε αλλά και ό,τι λέμε και σκεφτόμαστε.

 52. blue nile avatar
  blue nile 16/10/2012 02:52:18

  Ο Σαμαράς επέλεξε τον δρόμο του μνημονίου.
  Πιστεύω ακόμα και σήμερα ότι είναι ο καλύτερος Έλληνας πολιτικός, ο πιο τίμιος και ο μόνος με όραμα.
  Όμως τον τρώνε οι νεοφιλελεύθερες καταβολές του όσο και αν φαίνονται light μπροστά σε αυτές του Μάνου.
  Η επιλογή του ήταν μέγιστο λάθος και ως κάποιο βαθμό μου παραμένει ανεξήγητη.
  Είναι παράλογο να υποβάλεται ο λαός σε ανείπωτες ταλαιπωρίες για να μαζευτούν 13 δις ώστε να συνεχίζουμε να αποπληρώνουμε ένα χρέος που δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε ποτέ, την ίδια στιγμή που με μέτρα 5 τρις θα κατορθώναμε την εξαφάνιση των πρωτογενών ελλειμάτων.
  Η Ελλάδα δεν πληρώνει τα δικά της λάθη.
  Πληρώνει την κακή αρχιτεκτονική του ευρώ. Που στέρησε από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης το υπερπολύτιμο εργαλείο της υποτίμησης των εθνικών νομισμάτων.
  Χωρίς να έχει προβλέψει για ευρωομόλογο που θα έριχνε τα επιτόκια δανεισμού των ευρωπαικών χωρών και δεν θα τις ανάγκαζε να προσφεύγουν για δανεισμό σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και μηχανισμούς στήριξης που με τη λιτότητα που επιβάλουν συρικνώνουν το ΑΕΠ από την φορολόγηση του οποίου περιμένουμε να αντλήσουμε πόρους για να αποπληρωθούν παλιά και νέα δάνεια.
  Και αν έχετε αμφιβολία για το ότι δεν φταίμε εμείς δείτε την περίπτωση της Ισπανίας μιας χώρας που ήταν πλεονασματικότερη της Γερμανίας μέχρι το 2008 και τώρα ακολουθεί την δική μας μοίρα.
  Ελπίζω ότι o Σαμαράς έστω και τώρα θα αλλάξει πορεία.
  Ελπίζω.

  • abba avatar
   abba @ blue nile 17/10/2012 11:08:47

   Αγαπητέ Blue Nile ,η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Χαλάλι στην υπομονή σου. Εγώ έπαψα να ελπίζω πλέον στο Σαμαρά για τους λόγους ακριβώς που περιγράφεις εναργέστατα.
   Ευτυχώς τώρα ελπίζω στον Τσίπρα, αφού είπαμε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...

 53. stls avatar
  stls 16/10/2012 04:20:43

  Δεν θα του χαριστεί,ούτε αυτόν,ούτε και τους υπόλοιπους πορφυρογέννητους,τους δώσαμε την ευκαιρία να κυβερνήσουν την χώρα και αποδείχτηκαν λίγοι.Ε..όλα εδώ πληρώνονται και γι αυτούς και για μας.

  • triste avatar
   triste @ stls 16/10/2012 19:11:55

   ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΕΜΕΙΣ.

 54. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 16/10/2012 12:16:10

  Οι όροι "καραμανλισμός", "παπανδρεϊσμός", "μητσοτακισμός" ή "βενιζελισμός" δεν αποτελούν κυρίαρχες ιδεολογίες. Σε κανένα πανεπιστήμιο δεν διδάσκονται ως μέρος της Πολιτικής Επιστήμης ή της Φιλοσοφίας. (π.χ. αποτελεί γελοιότητα ο όρος "Karamanlism"). Αποτελούν Ελληνικά εφευρήματα... Αποτελούν τίτλους οικογενειακών ιδιοκτησιών πάνω σε μία χώρα. Μου θυμίζουν τη Βόρειο Κορέα που ανήκει σε μία οικογένεια.

 55. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 16/10/2012 15:46:31

  Πολύ ωραία, ας συμβουλευτούμε λοιπόν την Ιστορία μας. Αν λοιπόν ζυγίζαμε τα πάντα με τη στείρα ..λογική, Τότε, το 1821 που παιζόταν η ….τύχη ενός Έθνους, έπρεπε να καθίσουμε στ΄αυγά μας, ήσυχα παραμένοντας διά παντός , υποτελείς στους Τούρκους. Η Επανάσταση, αποτελούσε κίνηση εξόχως παρακινδυνευμένη.....Το 1940 που παιζότανε πάλι η…. τύχη ενός Έθνους, έπρεπε να υπογράψουμε την υποταγή μας στον άξονα. Το 1967-1974 επικροτείτε την απάθεια ολόκληρου του ελληνικού λαού (πλην του ΗΡΩΑ ΑΛΕΞΑΝΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ) που ανέχτηκε τη χούντα και τον επτάχρονο εξευτελισμό; Για να μη σας πάω πιό πίσω σε Σαλαμίνες, Μαραθώνες, Θερμοπύλες !!! Πάντοτε οι ΕΛΛΗΝΕΣ απαντούσαν με τόλμη και γενναιότητα στις προκλήσεις. Ποτέ με μικρόψυχο υπολογισμό και συντηρητική διάθεση. Το δίλημμα είναι πάντοτε το ίδιο, μονάχα οι εποχές και οι επί μέρους συνθήκες αλλάζουν, όπως και το φρόνημα, το ήθος, η τόλμη, το αίσθημα καθήκοντος και η αυτοθυσιαστική διάθεση. Αν σήμερα λοιπόν έχουμε πλέον τόσο εκφυλιστεί, που για μια ξεσκισμένη συνταξούλα, έναν εξευτελιστικό μισθό, μιά μίζερη έρπουσα ζωούλα και ένα ...φάντασμα πορνο-Ευρώ, βάζουμε στο ζύγι την ψυχή μας και βρίσκουμε πως είναι πιό...φθηνή, πολύ καλά, τότε ας γονατίσουμε ευγνώμονες γλύφοντας στωϊκά τις λασπωμένες μπότες των κατακτητών κι ας μην παλέψουμε για τίποτε. Μια χαρά μας αξίζει η μοίρα του υποτελή, του ρεαλιστή και πρόθυμου δούλου, που γαντζωμένος υποκριτικά από το πρόσχημα κάποιου δήθεν και τάχα ...ακριβού διακυβεύματος, δέχεται τον αφανισμό του. Τότε όμως, ας αλλάξουμε και όνομα, ώστε να μην προσβάλλουμε τη μνήμη όλων εκείνων που θυσιάστηκαν μες στους αιώνες, σεβόμενοι την ύψιστη τιμή, ν΄ανήκουνε και να υπερασπίζονται, το γένος των ΕΛΛΗΝΩΝ .....

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ BLACKQUEEN 16/10/2012 17:44:26

   Έχεις δίκιο σε όσα λες και περίπου συμφωνώ μαζί σου, αλλά υπάρχουν κάποια που δεν ανέφερες, και που τελικά κάνουν τη διαφορά.

   Μπορεί μεν, οι Έλληνες να έδωσαν μάχες ηρωικές, (και πολλές, εκ των προτέρων χαμένες) , αλλά ακόμη και τόσο παλιά, όσο το 1821, η επανάσταση δεν ξεκίνησε την επόμενη ημέρα, αμέσως, μετά την πτώση της Πόλης. Υπήρχε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, όσο η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν παντοδύναμη. Και μόνο όταν τα σημάδια της παρακμής της, άρχισαν να διακρίνονται έντονα, ξύπνησαν και εκδηλώθηκαν τα πρώτα επαναστατικά σκιρτήματα, με τη γνωστή συνέχεια δεκαετίες μετά. Υπήρξε λοιπόν, και πολυετής συντηρητισμός για λόγους επιβίωσης, και υπομονή και εγκαρτέρηση, μέχρι να έρθει η σωστή ώρα και να ωριμάσουν οι συνθήκες. Αυτό δεν μπορείς να μου το αρνηθείς.

   Πόσο μάλλον που σήμερα, η μάχη δεν είναι μόνο με το διεθνές τραπεζικό σύστημα, αλλά και με τους γνωστούς από τα παλιά, «φίλους» μας εξ’ ανατολών (αλλά και από τα βόρεια), που καιροφυλακτούν για το τελικό μας ολίσθημα και ξερογλύφονται για να πέσουμε, γλιστρώντας, στην «αγκαλιά τους»!! Πως μπορείς να τα βάζεις, ταυτόχρονα, με δυο, τρείς ή και παραπάνω εχθρούς και πανίσχυρους, χωρίς να έχεις ούτε ένα σύμμαχο ; Πότε στην ιστορία της η Ελλάδα το έκανε ; Κι όταν η κοινωνική συνοχή κοντεύει να απολέσει το συν- ,σαν πρώτο συνθετικό; Μην πω για κάτι ξεχειλωμένες εθνικές συνειδήσεις , σε διψήφια σχεδόν ποσοστά ….

   • ΒLACKQUEEN avatar
    ΒLACKQUEEN @ roadrunner 16/10/2012 20:36:28

    ....Όσον αφορά τους εξωτερικούς κινδύνους, σίγουρα πρέπει να εκτιμηθούν και να συνυπολογισθούν, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αλλά με κανένα τρόπο δεν πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία συμβιβασμού, που θα μας καταδικάσει στην ακινησία και στην πλήρη υποταγή άνευ αντίστασης. Ελεύθερος και δυνατός αλλά και νικητής, είσαι μονάχα όταν υπερνικάς και παύεις να φοβάσαι, τους φόβους που σε καταδυναστεύουν. Όσο για την κοινωνική συνοχή, την ομοψυχία δηλαδή, ΠΑΝΤΑ όταν είμαστε ενωμένοι και καταφέρει ένας ΗΓΕΤΗΣ να μας εμπνεύσει και να μας στοιχήσει σε κοινό σκοπό, καταφέρνουμε τελικά το ακατόρθωτο !!! Στα δύσκολα, πρέπει ν΄ακολουθούμε πάντα τους προγονικούς, δοκιμασμένους και ψυχικά οικείους μας δρόμους. Μας οδηγεί το DNA. Τώρα σερνόμαστε αδύναμοι, κόντρα στην ίδια την ψυχή μας κι η ήττα κάθε μέρα, γίνεται πιό βέβαιη. Έτσι, άλλο ΔΕΝ ΠΑΕΙ.

   • ΒLACKQUEEN avatar
    ΒLACKQUEEN @ roadrunner 16/10/2012 21:28:52

    ....Όσον αφορά τους εξωτερικούς κινδύνους, σίγουρα πρέπει να εκτιμηθούν και να συνυπολογισθούν, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αλλά με κανένα τρόπο δεν πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία συμβιβασμού, που θα μας καταδικάσει στην ακινησία και στην πλήρη υποταγή άνευ αντίστασης. Ελεύθερος και δυνατός αλλά και νικητής, είσαι μονάχα όταν υπερνικάς και παύεις να φοβάσαι, τους φόβους που σε καταδυναστεύουν. Όσο για την κοινωνική συνοχή, την ομοψυχία δηλαδή, ΠΑΝΤΑ όταν είμαστε ενωμένοι και καταφέρει ένας ΗΓΕΤΗΣ να μας εμπνεύσει και να μας στοιχήσει σε κοινό σκοπό, καταφέρνουμε τελικά το ακατόρθωτο !!! Στα δύσκολα, πρέπει ν΄ακολουθούμε πάντα τους προγονικούς, δοκιμασμένους και ψυχικά οικείους μας δρόμους. Μας οδηγεί το DNA. Τώρα σερνόμαστε αδύναμοι, κόντρα στην ίδια την ψυχή μας κι η ήττα κάθε μέρα, γίνεται πιό βέβαιη. Έτσι, άλλο ΔΕΝ ΠΑΕΙ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.