#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/03/2011 14:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ευρωπαϊκή αντεπίθεση του ΣαμαράΗ επίσκεψη Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), άνοιξε μια νέα περίοδο για το ευρωπαϊκό προφίλ του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Πέρασε από την αμυντική σε επιθετική φάση: ως τώρα προσπαθούσε να αποφύγει τις επικρίσεις κάποιων ευρωπαίων ηγετών και την «απομόνωση» που κάποιοι (όχι πολλοί) προσπαθούσαν να του επιβάλλουν και πολλοί (κυρίως στην Αθήνα) διακαώς εύχονταν. Και το είχε επιτύχει κατά κοινή ομολογία...

Τώρα έθεσε ως στόχο να δημιουργηθεί μια ισχυρή τάση μέσα στο ΕΛΚ που θα αμφισβητεί την στρατηγική της ατέλειωτης λιτότητας και τη μεταστροφή της σε στρατηγική ανάπτυξης ως διέξοδο από την κρίση.

Και σε αυτό, πλέον, έχει πολλούς συμμάχους...

Στην προηγούμενη - την αμυντική - περίοδο κύριο επιχείρημα του Σαμαρά ήταν ότι το Μνημόνιο δεν μπορούσε να βγει, άρα δεν θα είχε αποτελεσματικότητα, κι ότι η κοινωνία θα εμφάνιζε συμπτώματα διάλυσης στο μεταξύ. Και θα ’πρεπε να υπάρχει «αλώβητο» ένα ισχυρό ευρωπαϊκό αστικό κόμμα, να προσφέρει εναλλακτική λύση στην ελληνική κοινωνία.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες άκουγαν μέχρι πρόσφατα με ευγενικό σκεπτικισμό το επιχείρημα ότι το «Μνημόνιο δεν μπορεί να βγει». Αλλά πείθονταν πολύ περισσότερο με το επιχείρημα ότι «δεν στηρίζουμε το Μνημόνιο, για να μπορούμε να απευθυνθούμε στην κοινωνία, όταν το Μνημόνιο καταρρεύσει και να της προσφέρουμε τότε ελπίδα εναλλακτικής διεξόδου».

Έτσι ο Σαμαράς γλίτωσε την «απομόνωση» εξ αρχής. Αλλά εμφανιζόταν περισσότερο ως «εφεδρεία» του ΕΛΚ, όταν (και αν) τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στο μέλλον.

Τώρα έφτασε... το μέλλον! Τα πράγματα ήδη δεν πάνε καλά. Το Μνημόνιο δεν βγαίνει...

Κι αυτό δεν αποτελεί πρόβλεψη για το αύριο. Αποτελεί πια διαπίστωση του παρόντος: Πέρσι υπήρξε «περίσσευμα μέτρων» (πάρθηκαν μέτρα παραπάνω απ’ όσα προέβλεπε το Μνημόνιο) και παρ’ όλα αυτά υπήρξε «υστέρηση αποτελεσμάτων», υστέρηση από τους στόχους που είχαν τεθεί.

Και φέτος, στο πρώτο δίμηνο τα δημόσια έσοδα υστέρησαν κατά 9% από πέρσι, έναντι προβλεπόμενης αύξησης κατά 8% σε σχέση με πέρσι!

Κι αυτό δεν αποτελούσε πια ισχυρισμό του Σαμαρά στο ΕΛΚ. Την προηγούμενη μέρα τα στοιχεία αυτά ήταν δημοσιευμένα στην εφημερίδα Wall Street Journal...

Δεν χρειάστηκε να ρωτήσει κανείς το Σαμαρά: εσείς τι προτείνετε; Γιατί αυτό που τους είχε ήδη πει στο παρελθόν, τώρα το παραδέχθηκαν οι περισσότεροι  σιωπηλά, κουνώντας το κεφάλι: Τα αλλεπάλληλα μέτρα, δεν μειώνουν το έλλειμμα, βαθαίνουν την ύφεση. Μειώνουν τη φοροδοτική ικανότητα της Οικονομίας. Το πρόβλημα δεν είναι απλώς τι εναλλακτική λύση υπάρχει. Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι η «λύση» που ήδη εφαρμόζεται χειροτερεύει το αρχικό πρόβλημα.

Έτσι ακριβώς τους το είπε ο Σαμαράς κατάμουτρα, μέσα στη Σύνοδο των αρχηγών του ΕΛΚ:

-- Η εφαρμοζόμενη πολιτική στη χώρα μου δεν σταθεροποιεί την Οικονομία, τη βυθίζει σε παγίδα υπερχρέωσης (debt trap).

Δεν απέφυγε και το λογοπαίγνιο: Το debt trap (παγίδα υπερχρέωσης) ακούγεται πολύ παραπλήσια, κάνει συνήχηση, με το death trap που σημαίνει «παγίδα θανάτου»...Τους το έκανε και πιο λιανά: Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη μεγάλου κύρους οικονομετρική μελέτη, την οποία είχε στα χέρια του και στην οποία παρέπεμψε τους άλλους ηγέτες, για να μειώσει η Ελλάδα στην επόμενη 20ετία το χρέος της στα επίπεδα του 60% (όπως προβλέπει το νέο Σύμφωνο Οικονομικής Διακυβέρνησης) χρειάζεται να διατηρήσει «πρωτογενή πλεονάσματα από 8,4% ως 14,5%!

Η ίδια διεθνής μελέτη αναφέρει ότι τα τελευταία 50 χρόνια καμία ευρωπαϊκή χώρα (πέραν της Νορβηγίας, που δεν ανήκει στην Ένωση) δεν κατάφερε να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 6%. Και η Νορβηγία που κατάφερε λίγο παραπάνω, το πέτυχε λόγων των μεγάλων εσόδων της από τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας.

Πώς η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα πολύ παραπάνω απ’ αυτά; Πώς θα τα καταφέρει για μια 20ετία αυτό που ως τώρα δεν έχει καταφέρει κανείς, όταν ήδη η ύφεση τρέχει με 6,6% και παίρνονται συνέχεια νέα περιοριστικά μέτρα, προεξοφλώντας συνέχιση της ύφεσης;

Οι υπόλοιποι αρχηγοί, για μιαν ακόμα φορά κούνησαν το κεφάλι...

Να σημειωθεί ότι «πρωτογενή πλεονάσματα» πάνω από 7,2% σημαίνουν για την Ελλάδα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Δηλαδή δεν αρκεί να μηδενίσουμε το έλλειμμα πρέπει να πάμε και σε πλεόνασμα. Αυτά να τα ακούνε κάποιοι που πίστευαν ότι ο στόχος για μηδενισμό του ελλείμματος ήταν «υπερβολικός» και «αχρείαστος»...

Τώρα με το «κουστούμι» που μας έκοψαν στις Βρυξέλλες, ο μηδενισμός του ελλείμματος είναι «μετριοπαθής» και μάλλον ανεπαρκής στόχος.

Χρειάζεται να πάμε πολύ πιο μακριά. Και η κυβέρνηση που χλεύαζε το «μηδενισμό του ελλείμματος» τώρα υπέγραψε πρόθυμα τα μεγάλα πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια...

Ο Σαμαράς τους το είπε ευθέως: Δεν είμαι αντίθετος με τους στόχους της σταθεροποίησης. Κι εγώ θέλω μείωση του ελλείμματος, και μάλιστα πολύ πιο δραστική. Κι εγώ θέλω διαρθρωτικές αλλαγές που θα απελευθερώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα πολύ πιο αποφασιστικά και γρήγορα. Αλλά η πολιτική με την οποία επιδιώκουμε αυτούς τους στόχους είναι λανθασμένη. Και οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα. Και οι υπόλοιποι αρχηγοί τον άκουγαν, χωρίς καμία διάθεση να τον διακόψουν. Ή να τον αντικρούσουν...

 

Αλλά δεν έμεινε στα ελληνικά. Προχώρησε αμέσως και στο υπό συζήτηση εκείνη τη στιγμή Ευρωπαϊκό Σχέδιο και τους είπε παρόμοια πράγματα:

-- Κι εγώ υποστηρίζω την ανάγκη για μείωση των ελλειμμάτων και έλεγχο στο χρέος των ευρωπαϊκών οικονομιών. Αλλά έχω συγκεκριμένες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα μερικών πλευρών του Σχεδίου που συζητάμε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δύο πιο σοβαρές: Δηλαδή στο να συμμετέχουν ιδιώτες στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων. Αυτό, τους προειδοποίησε, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού των πιο αδύναμων χωρών. Θα φέρει πιο κοντά αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε. Θα σπρώξει χώρες που έχουν πρόβλημα και μπορούν ακόμα να το αντιμετωπίσουν, έξω από τις διεθνείς αγορές, μιαν ώρα αρχύτερα.

Τους προειδοποίησε αμέσως και «για τις αυστηρές προϋποθέσεις» (conditionality) που τίθενται κάθε φορά για να βοηθηθεί μια χώρα με πρόβλημα:

-- Οι προϋποθέσεις αυτές ωφελούν όταν παρέχουν κίνητρα στις χώρες να εξυγιάνουν τις οικονομίες τους και να σταθεροποιήσουν τα δημοσιονομικά τους. Αλλά όταν τους αφαιρούν κάθε δυνατότητα να βγουν από την κρίση, όταν τις βυθίζουν όλο και περισσότερο σε μια κρίση δίχως τέλος, κάνουν μεγαλύτερη ζημιά είναι «σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας» (ελεύθερη μετάφραση του όρου που χρησιμοποίησε: self-defeating).

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκαν αυτά τα επιχειρήματα σε Σύνοδο του ΕΛΚ. Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα είπε ο ίδιος ο Σαμαράς...

Τώρα, όμως τα είπε πιο αποφασιστικά και όλα μαζί. Και τώρα, με την προετοιμασία που είχε γίνει τις προηγούμενες φορές, οι περισσότεροι τα βρήκαν απολύτως λογικά.

Τώρα η Γερμανία (κι όχι απλώς η Καγκελάριος Μέρκελ) βρίσκεται μάλλον στη μειοψηφία. Παρ’ όλα αυτά παραμένει μακράν ισχυρότερη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περνάει τις απόψεις της - πιέζοντας όμως, όχι πείθοντας πια, τους υπόλοιπους.

Και τις περνάει αρκετά «νοθευμένες». Όχι τόσο «νοθευμένες» ώστε να αλλοιώνονται. Αλλά αρκετά «νοθευμένες», ώστε να μην έχουν πολλές πιθανότητες να εφαρμοστούν στην πράξη.

Όπως είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Eurogroup πριν λίγες μέρες, οι αποφάσεις αυτές κινδυνεύουν πια να γίνουν «ένα ακόμα παιδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πεθάνει λίγο μετά τη γέννησή του».

[caption id="attachment_93491" align="alignnone" width="600" caption="Με τον Πέδρο Κοέλιο"][/caption]

Μεταξύ άλλων, ο νέος Μηχανισμός Στήριξης θα έχει (μετά το 2013) στη διάθεσή του κεφάλαια λίγο περισσότερα απ’ ότι ο «προσωρινός», αλλά πολύ λιγότερα απ’ όσα απαιτούνται για να αντέξει το «βάρος» Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, αν το χρειαστούν οι δύο τελευταίες ως τότε. Και με τη πρόβλεψη για «συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο» κάνουν ότι μπορούν να βάλουν και τις δύο Ιβηρικές χώρες σε ένα Μηχανισμό, που δεν μπορεί να τις αντέξει!

-- Το πρόβλημα λοιπόν, της Ευρώπης δεν λύθηκε. Παραμένει. Κι εν μέρει επιδεινώνεται...

-- Το ελληνικό πρόβλημα επίσης δεν λύθηκε με την επιμήκυνση και τη μικρή μείωση των επιτοκίου. Παραμένει κι αυτό. Κι επιδεινώνεται (με τα αλλεπάλληλα νέα περιοριστικά μέτρα που αποδεικνύονται όλο και πιο αναποτελεσματικά, όπως τους είπε καθαρά ο Σαμαράς).

Η διαφορά είναι ότι έχει πέσει πια στο τραπέζι η πραγματική λύση – το ευρωομόλογο – για το οποίο κατ’ επανάληψιν τους μίλησε ο Σαμαράς, όπως κι άλλοι.

Κι ότι διαμορφώνεται ήδη στο ΕΛΚ (που είναι η κυρίαρχη δύναμη μέσα στην Ένωση) ένας συνασπισμός χωρών και δυνάμεων που βλέπουν όλο και πιο καθαρά, ότι αυτή η στρατηγική της συνεχούς λιτότητας-τιμωρίας των ασθενέστερων δεν βοηθά κανένα και διαλύει την Ένωση.

* Ο Ενταν Κένυ, ο Ιρλανδός που συμμετέχει στη Σύνοδο του ΕΛΚ - ως προχθές αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σήμερα Πρωθυπουργός της χώρας του - διέσωσε τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της Ιρλανδίας (παρά τις σφοδρές πιέσεις να τους ανεβάσει) και τώρα ψάχνει αλλού (στις ΗΠΑ και όχι μόνο) να βρει οικονομική βοήθεια. Και να μην εξαρτάται μόνο από τη γερμανοκρατούμενη Ένωση.

* Ο Πέδρο Κοέλιο, επίσης μέλος του ΕΛΚ, ανέτρεψε την κυβέρνηση Σόκρατες αρνούμενος να ψηφίσει το τέταρτο πακέτο λιτότητας, και όλα δείχνουν ότι θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός. Διακηρύσσει σε όλους τους τόνους (όπως και ο ίδιος ο ως τώρα Πρωθυπουργός Σόκρατες) πως θα κάνει ό,τι μπορεί να αποφύγει την ένταξη στο Μηχανισμό «για να μη γίνει η χώρα του Ελλάδα».

Η Ελλάδα του Μνημονίου είναι ήδη «παράδειγμα προς αποφυγήν» για τους όλους τους ηγέτες χωρών με παρόμοια προβλήματα. Όχι μόνο γιατί τα μέτρα ήταν οδυνηρά. Αλλά, κυρίως γιατί τα μέτρα είναι αναποτελεσματικά.

Κι αυτό αποτελεί μια ακόμα δικαίωση της κριτικής Σαμαρά.

Τέλος ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόϊ - κι αυτός μέλος του ΕΛΚ - έχει μετακινηθεί σε πολιτική απόρριψης της ατέλειωτης λιτότητας, κι επιμένει να αποφύγει η Ισπανία την ένταξη στο Μηχανισμό. Όπως όλα δείχνουν θα είναι κι αυτός ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας του, πιθανότατα μέσα στο χρόνο.

Κι αμέσως μετά, ο ίδιος προβλέπει, θα πάρει σειρά να γίνει Πρωθυπουργός και ο Σαμαράς στην Ελλάδα...

Τέλος ο Σαμαράς τους είπε και το γεωπολιτικό επιχείρημα: Την ίδια στιγμή που οι κοινωνίες μας δοκιμάζονται από μια εσωτερική κρίση, λόγω της ατελείωτης λιτότητας δίχως τέλος και δίχως αποτελέσματα, δίπλα μας, στη Βόρειο Αφρική ξεσπάνε αλλεπάλληλες κοινωνικές εκρήξεις. Αυτός ο συγχρονισμός δύο κρίσεων, μιας εσωτερικής και μιας εξωτερικής μπορεί να έχει πολύ αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα...

Αυτή η παρατήρηση αναστάτωσε πολλούς παρευρισκόμενους. Γιατί με το επιχείρημα «συγχρονισμού των κρίσεων» καταλαβαίνουν ότι ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση του Ευρωπαϊκού Νότου, θα αρχίσει να απειλεί άμεσα και τον Ευρωπαϊκό Βορρά.

Ο Σαμαράς κλιμακώνει τη μάχη του μέσα στην Ευρώπη, κι ενίσχυσε σημαντικά το προφίλ του μέσα στο ΕΛΚ. Αναγνωρίζεται πλέον ο ρόλος του και η κριτική του. Παρά το γεγονός ότι εκεί που συμμετέχει (ως αρχηγός αντιπολίτευσης στη σύνοδο του ΕΛΚ) δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα. Δεν μπορεί να τα αλλάξει, αλλά δημιουργεί συσχετισμούς διαπραγμάτευσης για τη μελλοντική αλλαγή τους. Κι αυτό άρχισε ήδη να φαίνεται...

Σε αντίθεση με κάποιους άλλους, που υπογράφουν ό,τι τους δίνουν, δεν διαπραγματεύονται το παραμικρό, κι ύστερα εμφανίζουν ως «μεγάλη νίκη» της οριακή βελτίωση αυτών που οι ίδιοι υπέγραψαν πέρσι.

Και που, έτσι κι αλλιώς, δεν βγαίνουν...

Σιγά-σιγά η Ελληνική Κυβέρνηση παύει να είναι το «καλό παιδί».

Μάλλον είναι το «παράδειγμα προς αποφυγήν»...

Ο «σπασίκλας» που ό,τι κι αν κάνει μένει πίσω.

Δεν ξέρω αν ο Κέννι εμφανίζεται πια ως «ο Σαμαράς της Ιρλανδίας»...

Ούτε αν ο Κοέλιο, ως  «ο Σαμαράς της Πορτογαλίας»...

Αν και μερικοί κάνουν τέτοιους συνειρμούς.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Σόκρατες, εμφανίζεται πια ως «ο Γιώργος Παπανδρέου της Πορτογαλίας».

Που η κ. Μέρκελ, παρ’ όλη την «αδυναμία» που του έχει, δεν κατάφερε να τον σώσει...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nίκος Θ. avatar
  Nίκος Θ. 27/03/2011 16:05:29

  Επιτέλους μια ανάλυση ουσίας για την πολιτική παρουσία και θέσεις του Αντώνη Σαμαρά. Μια ανάλυση που δείχνει ξεκάθαρα την πολιτική οξυδέρκεια και στόφα του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, τις οποίες σέβονται όλοι οι μετέχοντες αρχηγοί στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα.

  Και τώρα δύο προσωπικά σχόλια:
  1. Εχουν το θάρρος και, ταυτόχρονα, το θράσος οι "μικροί δημοσιογραφίσκοι - όλοι τους διεφθαρμένοι παπαγαλίσκοι" των αμαρτωλών ΜΜΕ να προβάλουν, έστω και ως ελάχιστη δημοσιογραφική διαδικασία δεοντολογίας; Ασφαλώς οι δειλοί όχι.
  2. Υπάρχουν στην Νέα Δημοκρατία άξιοι και ικανοί, πρώτον να κατανοήσουν και, δεύτερον, να μεταδώσουν τις πολιτικές, τις προσπάθειες και τα μετρήσιμα αποτελέσματα του Αρχηγού των; Πιστεύω πως δεν υπάρχουν και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/03/2011 16:37:22

  Πολιτικό είναι το πρόβλημα.
  Μέρκελ - Σαρκοζύ είανι εντελώς αταίριαστοι.
  Και η Μέρκελ "φεύγει". Σχετικά σύντομα.
  Για τον Σαρκοζύ, θα σας γελάσω.

 3. Θέτις avatar
  Θέτις 27/03/2011 16:48:14

  Δηλαδή, όπως έλεγε κι ο αείμνηστος, έξω πάμε καλά!
  Μέσα............;

 4. Αιμιλια Σ. avatar
  Αιμιλια Σ. 27/03/2011 16:48:25

  Εγω ηθελα να ακουσω ακριβως αυτα που γραφει ο αρθρογραφος και να ενημερωθω για το πως μας βλεπουν πλεον στην Ευρωπη μετα τις πρακτικες "στου κασιδη το κεφαλι".
  Οι ευρωπαιοι λαοι φαινεται να αρχιζουν πλεον να συντασσονται απεναντι σε πολιτικες αγριας λιτοτητας καλβινικου στυλ, και πισωγυρισματος σε προηγουμενους αιωνες. Ακομη και οι Αγγλοι κατεβηκαν χθες κατα εκατονταδες χιλιαδες στους δρομους.

  Ο Σαμαρας τα ειπε και τα ξαναειπε παμπολες φορες, αλλα τα εδω μεσα κουφα... κανεις χαρακτηρισμος δεν ειναι πλεον αρκετος.
  Και απο την αλλη εχεις τον Λυκουρενζο να χαλαει την ολη την ατμοσφαιρα με δηλωσεις, το επιεικοτερο, βλακωδεις!!!

 5. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 27/03/2011 17:27:04

  Είναι να απορεί κανείς, πώς τόσοι μεγαλόσχημοι πολιτικοί της Ευρώπης αδυνατούσαν να καταλάβουν εδώ και τόσα χρόνια τα αυτονόητα που τους έλεγε ο Σαμαράς από την αρχή. Δηλαδή εμείς εδώ ρε παιδιά πιο έξυπνοι είμαστε από αυτούς και το καταλάβαμε αμέσως; Δεν αποκλείεται να είμαστε. Δεν αποκλείεται όμως και το άλλο: Απλώς να τους έχει επηρεάσει όλους η Νέα Τάξη στις αποσταθεροποιητικές πρακτικές της. Μάλλον συμβαίνουν λίγο και τα δύο. Από τη μια η "αγνή και άδολη ανοησία", που έλεγε και ο Μολυβιάτης, και απο την άλλη, η εφαρμογή του σχεδίου για παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, που έλεγε και ο ΓΑΠ.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Επώνυμος 27/03/2011 18:29:38

   Δεν ειναι θεμα κατανοησης.Τοσα χρονια οι Γερμανοι υπερκατανοουσαν και το πακετο Μπαροζο που ειχε συμφωνηθει με Καραμανλη ηταν πολυ ηπιο.
   Ο Παπανδρεου τιναξε στον αερα τα παντα και οι σκληροι οροι του μνημονιου ηταν αντιποινα της Μερκελ.
   Τελικα ομως τωρα πια μονο με την ευρωπαικη οικονομικη κυβερνηση μπορει να σωθει η κατασταση.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 27/03/2011 19:54:45

    Ποια κατάσταση να σωθεί; Ποιο είναι το πρόβλημα που θα λύσει η "ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση"; Μήπως από την ώρα που αρνούμαστε να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας έχουμε προβλήματα;

    Καλή η προπαγάνδα, Ψυχραιμία, αλλά το ακροατήριο είναι νοήμον και, εκτός από νοήμον, είναι και πατριωτικό. Θέλει δηλαδή το συμφέρον και το καλό της χώρας του. Θα μου πεις, εσύ τη δουλειά σου κάνεις. Η δουλειά δεν είναι ντροπή.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Επώνυμος 27/03/2011 20:39:56

     Ποια δουλεια βρε Επωνυμε;Το ευρωομολογο τι ειναι;
     Και η ΝΔ προσπαθει για ευρωπαικη οικονομικη κυβερνηση πια.
     Βεβαια ταυτοχρονα ακουγονται φωνες για σταση πληρωμων και οτι το χρεος ειναι αδυνατον να πληρωθει.
     Εσυ διαφωνεις και απο οτι θυμαμαι ησουν υπερ της εξοδου στις αγορες.
     Ειναι ομως δυνατον αυτο οταν η Πορτογαλια με 85% χρεος εχει προβλημα και η χωρα εχει κατασυκοφαντηθει;

 6. ΚΜ avatar
  ΚΜ 27/03/2011 17:30:11

  Ο Κοέληο (πιθανότατος διάδοχος του Σώκρατες) δεν έχει τόσο ξεκάθαρες θέσεις. Αφενός καταψήφισε τα μέτρα λιτότητας του Σώκρατες (ήπια για τα δικά μας τα στάνταρ) που είχαν σκοπό να σταματήσουν την μνημονιολογία, αφετέρου όμως, μέχρι να γίνουν οι εκλογές τέλος Μαΐου το νωρίτερο, λόγω συνταγματικών κωλυμάτων!), η κατάσταση θα έχει χειροτερέψει γι'αυτούς πολύ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μιλάει ακόμα και για (περαιτέρω) αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 25%, «άν χρειαστεί». Αντίθετα με τον Σαμαρά, που προτείνει φιλοαναπτυξιακές πολιτικές. Τουλάχιστον όμως, όπως και ο Σώκρατες, απορρίπτει το ενδεχόμενο ενός μνημονίου. Ας ελπίσουμε ότι μέσω ενός κοινού μέτωπου με άλλες χώρες του Νότου θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε την θηλειά σε πρώτη φάση και, σε δεύτερη, να την αποτινάξουμε πριν τα τινάξουμε...

 7. ELLINFREE avatar
  ELLINFREE 27/03/2011 17:50:33

  Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ,ΟΤΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΕΧΕΙ,ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ,ΚΑΙ ΛΑΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΧΕΙ,ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΒΑΡΙΔΙΑ ΑΣΗΚΩΤΑ,ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ.
  ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΚΕΡΔΙΣΕΙ,ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΙΣ ΚΕΡΔΙΣΕΙ!ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΔΙΚΑΙΑ,ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ!
  ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΦΙΛΕΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΒΛΕΠΩ ΛΟΓΩ ΝΑ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΩ!

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/03/2011 17:56:23

  Άν τυχόν απόψε ο Γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός συντριβεί και όχι απλώς νικηθεί στη Βάδη-Βυρτεμβέργη (2ο σε πληθυσμό Ομόσπονδο κράτος με μέγεθος μεγαλύτερο από την Ελλάδα), υπάρχει ενδεχόμενο ν' ανοίξει ο δρόμος για γενικές Ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία μέσα στο 2011.
  Με μια νέα "κοκκινοπράσινη" καγκελλαρία, ο δρόμος για σύντομη έκδοση Ευρωομόλογου ανοίγει. Η Γαλλία, ακόμη και του Σαρκοζύ, ουσιαστικά δεν είναι αντίθετη.
  Όλες οι (σοβαρές) Ελληνικές πολιτικές δυνάμεις βλέπουν και θέλουν την οριστική λύση της Ευρωπαικής κρίσης με την έκδοση Ευρωομόλογου. Ο ίδιος ο Σαμαράς το έχει διακηρύξει πολλές φορές. Οι άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία), αλλά και Βέλγιο, Ιταλία κτλ έχουν ακριβώς την ίδια άποψη. Γιουνκέρ, Μπαρόζο, Ρέν και άλλοι είναι υπέρμαχοι του Ευρωομόλογου.
  Αντί να σκέφτονται οι Έλληνες πολιτικοί μικρομετατοπίσεις μέσα στο εσωτερικό του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, πρέπει να συντριβή του συνασπισμού CDU/FDP στη Γερμανία και να εύχονται τη λύση των γενικών Γερμανικών εκλογών με κοκκινοπράσινη νίκη.
  Μετά από μια τέτοια εξέλιξη, ακόμη και το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα θα είναι ένα κόμμα εντελώς διαφορετικό από το σημερινό, στο θέμα "Ευρώπη". Θα ξαναγίνει κόμμα της Ευρωπαικής κοινωνικής σύγκλισης, κόμμα της "κοινωνικής οικονομίας της αγοράς", όπως ήταν πρίν λίγα χρόνια.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ο Θείος 27/03/2011 18:23:08

   Πολυ αισιοδοξος εισαι.Η πλειοψηφια του γερμανικου λαου δεν θελει να πληρωνει τους αλλους.Ακομη και αν χασει η Μερκελ εχει να γινει χαμος μολις οι κοκκινοπρασινοι - πραγμα δυσκολο,πιο πιθανος ειναι μεγαλος συνασπισμος- προτεινουν λυσεις που προβλεπουν μονιμη μεταφορα πορων.
   Και δεν ειναι μονο αυτοι.Ολες οι χωρες ΑΑΑ - Ολλανδια,Αυστρια,Φιλανδια κλπ ειναι αντιθετες.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 27/03/2011 18:31:36

    Δύο είναι τα ενδεχόμενα: "Μεγάλος συνασπισμός" μέχρι το 2013 (θα δουλεύουν τότε με συναίνεση) ή πρόωρες εκλογές και τότε, πιθανότατα, με τα σημερινά δεδομένα, κονκκινοπράσινοι.
    Αλλά οι θέσεις των κομμάτων τους για Ευρώπη και Ευρωομόλογο είναι δεδομένες. Οι πολίτες, το παίρνουν υπόψη όταν επιλέγουν κόμμα.
    Δεν είναι ζήτημα αισιοδοξίας μου, αλλά έχω τη λογική που λέει "ανάγκα και θεοί πείθονται". Αυτό είναι Realpolitik, που λένε και οι Γερμανοί.

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/03/2011 17:57:59

  ...πρέπει να επιθυμούν τη συντριβή του συνασπισμού CDU/FDP στη Γερμανία και να εύχονται τη λύση των γενικών Γερμανικών εκλογών με κοκκινοπράσινη νίκη.

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/03/2011 18:26:25

  Το ίδιο το Γερμανικό CDU θ΄αλλάξει ριζικά, θα επιστρέψει στην προηγούμενη Ευρωπαική "τροχιά" του, αφού θα έχει γίνει φανερό ότι με ευρωσκεπτιστικές και ordoiberal πολιτικές και κυβερνητικές συμμαχίες, δεν μπορεί να έχει πλειοψηφία στους Γερμανούς πολίτες.
  Ήδη, μόνον μέσα σε ενάμισυ χρόνο μετά τις εκλογές του Φθινοπώρου 2009 , ο Γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός CDU/FDP έχει χάσει εντελώς τη σημαντική πλειοψηφία που είχε τότε, και τώρα βρίσκεται δημοσκοπικά σημαντικά πίσω από το άθροισμα SPD και Πρασίνων.
  Αυτή την πολιτική που απορρίπτουμε οι Έλληνες (και οι λοιποί Ευρωπαίοι), την απορρίπτει εξ ίσου και η πλειοψηφία των Γερμανών.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ο Θείος 27/03/2011 18:32:48

   Θεωρεις δηλαδη τον Κολ ευρωπαιστη;Μα αυτος επεβαλε το Μααστριχτ που εφαρμοζει η Μερκελ.
   Δεν ειναι ασχετα και τα πολεμικα γεγονοτα.Αγγλια και Γαλλια υπογραμμιζουν την ανεξαρτησια τους και οτι η ευρωπαικη κυβερνηση θα ειναι μονο οικονομικη δηλαδη οι Γερμανοι καλουνται να πληρωνουν για να παιζουν τους μαγκες οι αλλοι.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 27/03/2011 18:47:17

    Σαφώς ευρωπαιστής ο Κόλ, και μάλιστα. Το Μάαστριχτ αποδείχθηκε ανεφάρμοστο, ήταν ένα λάθος, μια αιθεροβάμων ουτοπία, ήθελε να συνδυάσει πράγματα που δεν συμβιβάζονται. Έχουμε ήδη από καιρό transferrunion, αναδιανεμητική Ευρώπη, όλα τα διαρθρωτικά προγράμματα ήταν ήδη αναδιανομή.
    Για την Βρετανία σωστό. Θα είναι "έξω από το σακί", για πόσο καιρό θα δούμε, έχει να κάνει με το πόσο θα την συμφέρει πιό πολύ η υπερατλαντική της πρόσδεση και ποιά η σχέση ανταλλαγής στερλίνας με ευρώ. Άν από 0,88/1 που είναι τώρα γίνει 1,40 / 1, σαν το δολλάριο, το ξανασυζητάμε.
    Πόσο αποκλειστικά οικονομική θα είναι η Ευρωπαική διακυβέρνηση, το δείχνει ήδη η Γαλλία, που έβαλε όλους σχεδόν στο Λιβυκό κόλπο, αυτή τη φορά ακόμα και τη Βρετανία, με τη Γερμανία σε απομόνωση.
    Οι Γερμανοι (και όχι μόνον) καλουνται ΚΑΙ να πληρώνουν, όχι για να παιζουν τους μαγκες οι αλλοι, αλλά για να λειτουργεί η Ευρωζώνη σαν σταθερή αγορά, με την Γερμανική οικονομία στο ρόλο του παραγωγού και προμηθευτή - και όχι μόνον του συνταξιούχου τουρίστα στις Βαλεαρίδες.
    Και αυτό οι σοβαροί Γερμανοί το ξέρουν καλά, σε αντίθεση με τη Bild, τους Τευτονο-Tories του Βέστερβέλε και τους Ανατολικογερμανούς που ακόμη δεν έμαθαν τι είναι οικονομία της αγοράς.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Ο Θείος 27/03/2011 19:03:13

     Τα πακετα Ντελορ ηταν αλλος τυπος βοηθειας και οχι transferunion ,επικουρικος και κατα περιπτωση αναλογα με τη συγκυρια και τις συμφωνιες.
     Εδω αυτο γινεται μονιμο και αυτο δεν το ηθελε ο Κολ αν δεν παρει πολιτικα ανταλλαγματα.
     Οι Αγγλογαλλοι δεν δεχθηκαν να γινει πολιτικα ιση η Γερμανια - που σημαινει κοινο πυρηνικο οπλοστασιο και κοινη εδρα της Ευρωπης στο Συμβουλιο Ασφαλειας και με πιονι την Ελλαδα -ως συνηθως - θελουν να ριξουν τη Γερμανια να πληρωνει και αυτοι να εχουν μονοι τους τα πυρηνικα και τις επεμβασεις τυπου Λιβυης.
     Θα μου πεις αφου εχασαν τους παγκοσμιους πολεμους οι Γερμανοι μια ζωη θα πληρωνουν.Θα το δουμε ομως αυτο αν θα κρατησει.
     Εχουν δελεαστικες προσφορες απο Ρωσια.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 27/03/2011 18:59:53

    Αυτά που λέει η Bild και οι πολιτικάντηδες και κονδυλοφόροι φίλοι της Μέρκελ, ότι οι Γερμανοι καλουνται δήθεν ΤΩΡΑ να πληρωνουν, είναι ψηφοθηρικά παραμύθια για να παρασύρουν τους πιό αφελέις Γερμανούς ψηφοφόρους.
    Οι Γερμανοί (και όχι μόνον) πληρώνουν εδώ και πολλές δεκαετίες, με όλα τα διαρθρωτικά προγράμματα της ΕΕ. Και σε αντάλλαγμα κερδίζουν ως παραγωγοί άλλα πράγματα: Πελάτες, παραγγελίες κτλ
    Τώρα, το πώς "αξιοποιήσαμε" εμεις αυτές τις εισροές από διαρθρωτικά προγράμματα είναι μια άλλη θλιβερή ιστορία. Που πρέπει όμως να την ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας, δεν αφορά αυτούς.
    Το ίδιο και το πόσο καλοί και προσεκτικοί αγοραστές και πελάτες είμασταν ως Δημόσιο (δηλαδή, "ποιοί, πώς και πότε τα φάγανε", που αποφεύγει να διευκρινήσει ο παχύς αμπελουργός).

 11. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/03/2011 19:05:14

  Τι λέγαμε;
  Έσκασαν ήδη τα exit polls, την χάσανε οι κυβερνητικοί την Βάδη-Βυρτεμβέργη, ξαναβγαίνουν σοσιαλδημοκράτες στη Ρηνανία Παλατινάτο.
  Πράσινος ή Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός στη Στουτγκάρδη;

 12. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/03/2011 19:08:34

  Πράσινος μάλλον.
  CDU 38 %,
  Grünen 25 %,
  SPD 23,5 %
  25 + 23,5 = 48,5. Ο μεγάλος μάγειρας, ο μικρός σερβιτόρος. Έτσι ψήνεται το καλό λουκάνικο και κάνει καλό αφρό η μπύρα.

 13. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/03/2011 19:18:16

  Στην κυβέρνηση της Μαγεντίας (Μάιντς, πρωτ. Ρηνανίας-Παλατινάτου), ο σοσιαλδημοκράτης Κόυρτ Μπέκ παραμένει πρωθυπουργός αλλά χάνει την απόλυτη πλειοψηφία. Χρειάζεται και τους Πράσινους.
  Το FDP εξωκοινοβουλετικό, κάτω του 5 %

 14. kakofonix avatar
  kakofonix 27/03/2011 19:37:04

  Αυτό το ευρωομόλογο αρχίζει να θυμίζει το ''λεφτά υπάρχουν''.
  Το ευρωομόλογο θα μπορούσε να φρενάρει ελαφρώς τον κατήφορο του νότου, αλλά σε καμία περίπτωση δε λύνει τα δύο βασικότερα προβλήματα:

  1. Τραπεζική φούσκα
  2. Χρέος

  Τα υπόλοιπα που τους είπε ο Σαμαράς σαφώς είναι σωστές διαπιστώσεις. Κάποιος όμως θα πρέπει να απαντήσει πώς ακριβώς θα εξυπηρετηθεί ένα χρέος 400 δις (τόσο θα είναι όταν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη).

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ kakofonix 27/03/2011 22:03:50

   Συμφωνώ απόλυτα Kakofonix. Το ευρωομόλογο μπορεί να σταθεροποιήσει και να λύσει την κρίση αξιοπιστίας του ευρώ, αλλά δεν πρόκειται να λύσει το ελληνικό πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, θέτουν και την αρχή, κάπιου είδους λύσης, και του ελληνικού προβλήματος, υπερβολικού χρέους. Είναι οφθαλμοφανές ( το λένε άλλωστε ), ότι η Ελλάδα, θα οδεύσει στό μέλλον, πρός συντεταγμένη χρεωκοπία. Αλλη λύση δεν υπάρχει. Είναι η καθαρή λύση, πού μετατίθεται χρονικά, λόγω της οικτρής θέσης τού ευρωπαικού τραπεζικού συστήματος. Προσώρας, επιτρέπουν οι κυβερνώντες, με την απεριόριστη παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, να σπεκουλάρει ( το τραπεζικό σύστημα ) σε όλους τούς τομείς της οικονομίας. Κάνουν πως δεν βλέπουν τον παράλογο τζόγο ( θα αφαιμάξει τεράστια ποσά από το σύνολο της πραγματικής οικονομίας ), με την ελπίδα, ότι λογιστικά, σε δύο-τρία χρόνια, θα κλείσουν τις τεράστιες τρύπες τους ( το πόσο ανήθικο και καταστροφικό για τούς πολίτες της ένωσης, και όχι μόνο, είναι μια άλλη ιστορία ). Οταν φθάσει αυτή η στιγμή ( άν φθάσει ), τότε θα έχουμε αναδιάρθρωση του ελληνικού ( και άλλων ενδεχομένως ) χρέους καί κούρεμα σε επίπεδα, ώστε να είναι βιώσιμο. Απαραίτητη προυπόθεση είναι ο ελληνικός προυπολογισμός να γίνει μέχρι τότε πλεονασματικός και να συνεχίσει πλεονασματικός. ( απο το ύψος του πλεονάσματος και της βιωσιμότητάς του ) θα εξαρτηθεί και το κούρεμα.
   Τότε θα έρθει και το ευρωομόλογο, με σαφείς δεσμεύσεις για τα ελείμματα (3%) και το χρέος ( 60 % του ΑΕΠ ) και τον ρυθμό μείωσής του ( αυτού πού θα έχει απομείνει απο το κούρεμα ), μάλλον ένα εικοστό κατ έτος, μέχρι να πιάσουμε την βάση του 60%. Αν όλα πάνε καλά και όπως σχεδιάζονται. Και αυτό το ξέρει καλά και ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς. Το πρόβλημα των πολιτικών είναι η μή αλήθεια. Πώς να πείσουν τον κόσμο, ότι είναι η καλύτερη λύση πού έχουμε, αλλά δυστυχώς μεγάλος περιορισμός τής χάψας για τούς βολεμένους και μεγαλύτερη φτώχια, για τούς φτωχούς;
   Τα υπόλοιπα και οι διαπιστώσεις, είναι ναυτικό δελτίο, γιά μη ναυτιλομένους στεργιανούς.

 15. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/03/2011 20:08:13

  Απόψε φαίνεται ότι "θα βγουν μαχαίρια" και σκληρές γκλίτσες στο Γερμανικό μπλόκ του nein. Με πράσινη λαβή από βελανιδιά, σκαλισμένα από ορεσίβειους κτηνοτρόφους του Μέλανος Δρυμού.
  Άν γίνει έτσι, μήπως στους δικους μας ευρωσκεπτικιστές πρέπει να ετοιμάζουν κάποιοι τις μαύρες πλερέζες;
  Χα χα, θα χάσουμε τη "θεία" (όχι τη συμβία μου εννοείται, φτου χτύπα ξύλο);

  • Misha avatar
   Misha @ Ο Θείος 27/03/2011 22:07:43

   Θείο, πάει η Μέρκελ ...
   Τη χάνουμε τη θεία και τους βεστερβέλε μαζί.
   Mετά από 58 χρόνια η Βάδη Βυρτεμβέργη ντυθηκε μελισσούλα :)

   Καλά το λές για την «οικονομία του αέρα»! Καμμιά πρόταση πλήν της μυοκτονίας, έχεις κατά νου;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Misha 27/03/2011 22:38:03

    Μελισσούλα την κατάντησαν με πράσινες και κόκκινες ρίγες τη "δεύτερη ιδιαίτερη πατρίδα μου"! Δεν τα λέγαμε από μέρες που πάει το πράμα;
    Misha, φοβάμαι ότι θα τη χάσουμε τη "θεία". Θα τη φάνε οι Σβάμποι (οι κάτοικοι της Βυρτεμβέργης - Στουτγκάρδης, λόγω της διαλέκτου και της ξεροκεφαλιάς, είναι κάτι σαν τους δικούς μας "πόντιους" για τους άλλους Γερμανούς).
    Πρόταση; Μια χαρά τουριστικά ακίνητα προς μόνιμον ενοικίασιν για συνταξιούχους Γερμανούς πολιτικούς έχουμε στην Ελλάδα ! Να φέρει ο Βέστερβέλε και τον σύντροφό του.

    • Mακεδονας Θεσσαλονικιος avatar
     Mακεδονας Θεσσαλονικιος @ Ο Θείος 28/03/2011 23:07:15

     Alles klar Onkel,wir haben verstanden!
     Was ist mit dem Bürgermeister von Berlin,darf er auch seinen partner bringen?
     Die Schwaben sind auch sehr geizig,extrem geizig,würde ich sagen,
     sie haben auch die Griechen die da leben infiziert.....

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Ο Θείος 29/03/2011 12:08:54

     Ha, ha, geizig! Gniggrich, die Schwaben sagen! "Mir gäbat nix"!

     Aber darf ich auch eine englische Antwort geben?
     "Now we took Stuttgart, September we take Berlin".
     Also, endlich im Hochdeutsch zu sprechen, "auch der Wowereit willkommen ist"!

 16. thanasis avatar
  thanasis 27/03/2011 20:32:56

  ο πραγματικα ευρωπαιος πολιτικος και οχι ο ανθρωπος
  του συστηματος που σαν τετοιο τον εκλεξαμε εδειξε
  στους ευρωπαιους πολιτικους εναν δρομο προς
  την αναπτυξη και αν ακολουθηθη θα οδηγηση
  στην εξοδο απο την κριση και οχι στην καταβαραθρωση
  της μεσαιας ταξης του αιμοδοτη της οικονομιας

 17. βαγόνι avatar
  βαγόνι 27/03/2011 21:09:43

  Αυτό που θά αρχίσει να αμφισβητείται,ουσιαστικά,στην Ευρώπη θα
  είναι η ασφυκτική κυριαρχία του "κεφαλαίου" και του τμήματος εκείνου της μεσαίας τάξης,που πριμοδοτείται απο τα..... "φιλελεύθερα" κράτη: στελέχη,
  επιχειρηματίες, επιστημονική μεσαία τάξη ....πάντα συντρίβοντας τη
  μισθωτή εργασία,δημιουργώντας στρατιές ανέργων.....'Αν η "αριστερά"
  δεν μπορέσει θα αναπηδήσουν νέα σχήματα.
  Σε ένα τέτοιο πιθανό τοπίο τα δεξιά,κεντροδεξιά και κεντρο-αριστερά
  σχήματα δεν στέκονται με το σημερινό φορτίο τους,υπο όλες τίς
  γνωστές εκδοχές....Η αποκέντρωση και η λαικοποίηση της οικονομίας,
  η είσοδος ευρέων στρωμάτων στο "επιχειρείν" θα προσδώσει το
  αναγκαίο σφρίγος στις ήδη αποθαρρυμένες κοινωνίες.
  Η δημοκρατία πρέπει να διεισδύσει παντού...κυρίως,όμως,στην οικονομία!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ βαγόνι 27/03/2011 21:25:04

   Αυτό που βλέπω απόψε στη Γερμανία, εκτός των άλλων, είναι τα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές, γύρω στο 70 %, εντελώς ασυνήθιστα υψηλά για βουλευτικές εκλογές επιμέρους Ομόσπονδου Κράτους. Τα συνηθισμένα για τέτοιες εκλογές είναι κάτω από 50 %, τα τελευταία 10 - 15 χρόνια.
   Φαίνεται να πήγε στις κάλπες, αυτή τη φορά και μια λεγόμενη "απολιτική" "σιωπηλή πλειοψηφία", πέραν εκείνου του τμήματος πολιτων που γράφεις, που πάντα ψηφίζουν: "Του τμήματος εκείνου της μεσαίας τάξης που πριμοδοτείται απο τα….. “φιλελεύθερα” κράτη: Στελέχη,
   επιχειρηματίες, επιστημονική μεσαία τάξη", αλλά και πέραν των πιστών κομματικοποιημένων οπαδών.
   Το ιδιαίτερο μείγμα ζητημάτων που τίθενται και εκεί (διογκούμενη οικονομική ανισότητα με ταυτόχρονη κακοδιαχείριση από τους κυβερνώντες, διαφθορά και χλιδή των ολίγων με ταυτόχρονη λαικίστικη δημαγωγία και αποδιοπομπαίους τράγους, υποκρισία με ακραία πολιτική ανεπάρκεια των κυβερνώντων, και φυσικά ο πυρηνικός τρόμος και η όλη καταστροφή του περιβάλλοντος), έστειλε κόσμο στις κάλπες.
   Ξέρω γιατι γράφω, στην πλούσια, τεχνολογικά εξελιγμένη, γεμάτη εξαίρετα πανεπιστήμια και φημισμένες βιομηχανίες Βάδη Βυρτεμβέργη, έζησα 15 χρόνια.
   Και εκεί, η "οικονομία του αέρα" απειλεί την πραγματική παραγωγή και την ζωή των ανθρώπων.

 18. βαγόνι avatar
  βαγόνι 27/03/2011 21:56:20

  Fertig fur alles?

 19. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 27/03/2011 22:14:44

  Ολα αυτά που εξιστορεί το άρθρο καλό θα ήταν να συνοψίζονταν - από την Νέα Δημοκρατία - και με ένα ηλ. ταχυδρομείο να στέλνονταν σε κάθε μέλος (που έχει δηλώσει ηλ. διεύθυνση), ώστε να μη μέινουν.... μεταξύ μας. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ ούτως ή άλλως δεν είπαν τίποτα.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Δημήτριος Κοκκαλάκης 28/03/2011 00:27:46

   Πράγματι. Επιτέλους, ενημέρωση!

 20. Γιάννης Χριστόπουλος avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος 28/03/2011 02:54:26

  Πολύ καλό και κατατοπιστικό άρθρο (& σχόλια) για εμάς τους μη ειδικούς στα...μνημονιακά και ευρωπαϊκά οικονομικά. Να συνεχιστούν παρακαλώ άρθρα τέτοιου τύπου.

 21. dikaios7 avatar
  dikaios7 28/03/2011 05:47:07

  Που να παρει η οργη , πανε 66 χρονια απο την ολοκληρωτικη καταστροφη της Γερμανιας. Το 1945 μετρουσε 9 εκ. νεκρους, ειχε χασει το 1/4 της γης της και ηταν ολοκληρωτικα διαλυμενη. Πως τα καταφερε ρε γαμωτο να γινει υπερδυναμη σε τοσο λιγο χρονικο διαστημα και εμεις πλατσουριζουμε στα σκατα?

  Κανονικα ακομα αποζημιωσεις θα επρεπε να πληρωνουν αφου απο τους Ναζι πεθαναν τουλαχιστον 70 εκ. ανθρωποι!

  Υ.Γ Και απ'οτι μαθαινω χρηματικη αποζημιωση δεν πηραμε ποτε παρα μονο κατι σαπιοκαραβα που ειχαν ξεμεινει

 22. tak avatar
  tak 28/03/2011 14:23:19

  Κάνω αναφορά στο πρώτο σχόλιο του κ. Nίκου Θ., ο οποίος έχει απόλυτο δίκιο. Τα πρωινά για παράδειγμα κακόφωνα "δημοσιογραφικά όργανα" του ΣΚΑΙ TV, απαξιώνουν συνεχώς και χωρίς λόγο τον κ. Σαμαρά, που δεν τον ξέρει και κανείς τους, ενώ όλες τις αμαρτίες τις φορτώνουν στην προηγούμενη κυβέρνηση. Δε νομίζουμε πως εκφράζουν τις απόψεις τους. Τη φωνή του κυρίου τους μεταφέρουν, ενώ από τη Νέα Δημοκρατία δεν απαντά κανείς. Υπάρχουν χίλιοι τρόποι να δοθούν απαντήσεις...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.