#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/03/2013 09:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ευρωλιτότητα σκοτώνει


Καθώς η κρίση του ευρώ προχωρά, τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στα προβληματικά κράτη- μέλη έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα στην υγεία, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Οι ψυχικές ασθένειες, τα ποσοστά αυτοκτονιών και οι επιδημίες έχουν αυξηθεί, ενώ η πρόσβαση στην περίθαλψη έχει συρρικνωθεί.

Οι δημοσιονομικές πολιτικές λιτότητας όχι μόνο απέτυχαν να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση στις χώρες αυτές, αλλά επίσης ασκούν μια σοβαρή πίεση στα συστήματα υγείας τους, σύμφωνα με μια ανάλυση σχετικά με την ευρωπαϊκή υγεία που δημοσιεύει η ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Οι σημαντικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και τις υπηρεσίες υγείας έχουν επιδεινώσει δραματικά τη συνολική υγεία των κατοίκων, αναφέρει η έρευνα. Εκτός από τον εξοντωτικό προϋπολογισμό της δημόσιας υγείας, τα βαθιά μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν από όταν άρχισε η οικονομική κρίση το 2008 αύξησαν την ανεργία και μείωσαν τα εισοδήματα, προκαλώντας κατάθλιψη και κάνοντας τους άρρωστους να περιμένουν περισσότερο χρόνο πριν ζητήσουν βοήθεια ή φαρμακευτική αγωγή, διαπίστωσε η μελέτη.

Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτό είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα -η τελευταία μάλιστα είχε κρούσματα ελονοσίας και HIV, όταν σταμάτησαν τα προγράμματα ψεκασμού για τα κουνούπια και ανταλλαγής συρίγγων για τους ναρκομανείς. Υπήρχαν επίσης κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και δάγκειος πυρετός.

«Τα μέτρα λιτότητας δεν έχουν λύσει τα οικονομικά προβλήματα και έχουν επίσης δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα υγείας» σχολιάζει ο Martin McKee, καθηγητής της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Υγείας στη London School of Hygiene and Tropical Medicine, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. Θα χρειαστούν χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες της κρίσης στην υγεία και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, αλλά μερικά αποτελέσματα είναι ήδη σαφή, αναφέρει η μελέτη. Όχι μόνο έχει υπάρξει μια αύξηση των ψυχικών διαταραχών στην Ελλάδα και την Ισπανία, αλλά ο αριθμός των αυτοκτονιών για τους κάτω των 65 έχει αυξηθεί στην ΕΕ από το 2007. Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Υγείας ανέφερε 40% αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2011, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος.

Οι αξιωματούχοι αγνοούν τα προβλήματα

Ενώ οι περικοπές του προϋπολογισμού στην υγεία έχουν ως συνέπεια την περιορισμένη πρόσβαση στην ιατρική μέριμνα και την αύξηση του κόστους για τους ασθενείς σε αυτές τις τρεις χώρες, στην Ελλάδα υπάρχουν επίσης ελλείψεις σε φάρμακα, νοσηλευτικό προσωπικό και προμήθειες, σύμφωνα με τη μελέτη, που ανατέθηκε εν μέρει από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας, έναν εταίρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατηγορούν επίσης τους ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν έχουν  καταφέρει να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, γράφοντας ότι οι «εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης». «Υπάρχει ένα σαφές πρόβλημα άρνησης των επιπτώσεων στην υγεία από την κρίση, παρότι είναι πολύ εμφανείς» σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής, McKee, συγκρίνοντας την αντίδρασή τους με την «συσκότιση» της καπνοβιομηχανίας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποχρέωση από τις συνθήκες να εξετάσει την επίδραση όλων των πολιτικών της στην υγεία, αλλά δεν έχει παρουσιάσει καμία εκτίμηση των επιπτώσεων από τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από την τρόικα».

Η μελέτη κατηγορεί την τρόικα, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη της διάσωσης των προβληματικών ευρωπαϊκών οικονομιών και την αστυνόμευση της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας, για την επιδείνωση της υγείας στις χώρες αυτές. Η κατάσταση αυτή όμως δεν είναι αναγκαία, προτείνει η μελέτη, αναφέροντας την Ισλανδία ως παράδειγμα. Αν και η χώρα ήταν από τις πρώτες που έπληξε η οικονομική κρίση, «απέρριψε την οικονομική ορθοδοξία που υποστηρίζει τη λιτότητα … και επένδυσε στο ανθρώπινο δυναμικό της, κάτι που όπως δείχνουν τα στοιχεία, είχε ελάχιστες ανεπιθύμητες συνέπειες για την υγεία».

spiegel

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.