#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/11/2010 07:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η επόμενη ημέρα (μια πρώτη εκτίμηση της προεκλογικής τακτικής της ΝΔ)

Όσο κι αν το έργο που ανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς πέρυσι τέτοιον καιρό ήταν αληθινά τιτάνιο και η γενική πορεία του κόμματος της ΝΔ στις εκλογές αυτές είναι, τηρουμένων των αναλογιών, καλή, είναι κρίμα το αποτέλεσμα του α΄ γύρου να μην μεταφραστεί σε αντίστοιχα καλά αποτελέσματα στο β΄ γύρο.

Πού οφείλεται όμως αυτή η διαφορά στην εκλογική επίδοση της ΝΔ μεταξύ α΄ και β΄ γύρου;

Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, το «8-5» ανάγεται στην κλάσεις ανώτερη επικοινωνιακή τακτική του ΠΑΣΟΚ.

Ας δούμε ενδεικτικά μερικές μόνον κρίσιμες πολιτικές τακτικές του ΠΑΣΟΚ μεταξύ Α΄ και Β΄ γύρου, που απέτυχε να αντιμετωπίσει η ΝΔ.

Επικοινωνιακή ήττα στον δεύτερο γύρο

1) Αφού στο ΠΑΣΟΚ κατάλαβαν ότι η κίνηση πόλωση με τον εκλογικό εκβιασμό του ΓΑΠ στράφηκε τελικά εναντίον τους, αποφάσισαν να παίξουν τη μπάλα χαμηλά: «Έθαψαν» επικοινωνιακά το β΄ γύρο των εκλογών, σαν να μην υπήρχε, και, κατά κάποιο τρόπο, μπόρεσαν να αξιοποιήσουν υπέρ τους την τεράστια τάση αποχής που ήδη υπήρχε στο εκλογικό σώμα.

Το ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο ότι υπερέχει στον αριθμό των καθαρά κομματικών-πελατειακών ψήφων που ελέγχει (αποτέλεσμα του 30ετούς ελέγχου του κράτους και της κοινωνίας), μπορούσε να αντισταθεί αποτελεσματικότερα στο κύμα της αποχής και της αμφισβήτησης, σε σχέση με τη ΝΔ που έχει κυρίως «ιδεολογικές» ψήφους.

Ευνοώντας, λοιπόν, την αποχή και περνώντας, χάρη στην επικοινωνιακή κυριαρχία του, το μήνυμα ότι περίπου οι εκλογές «τελείωσαν» στον πρώτο γύρο, το ΠΑΣΟΚ πέτυχε την αποπολιτικοποίηση του δεύτερου γύρου.

Η ΝΔ συνέχισε να φωνάζει για το Μνημόνιο, όμως η αντιμνημονιακή ρητορική είχε εξαντλήσει την εκλογική της δυναμική. Από την άλλη, η αποχή (δηλαδή: η απογοήτευση) ήταν και ευκολότερη και ελκυστικότερη για τον ψηφοφόρο.

Η ορθή πολιτική αντιμετώπιση έπρεπε να είναι η ευθεία και ηχηρή καταγγελία εκ μέρους της ΝΔ της τακτικής αυτής του ελλαδικού συστήματος εξουσίας και παραεξουσίας να ενισχύει συνειδητά την αποχή.

Τα πολιτικά αντανακλαστικά της ΝΔ στο καίριο αυτό χτύπημα (που ίσως ούτε οι ίδιοι δεν περίμεναν να πετύχει τόσο πολύ) αποδείχθηκαν ανύπαρκτα...

Αφησαν τον Καρατζαφέρη ασύδοτο

2) Έβαλαν τον Καρατζαφέρη να «στηρίζει» με ακροδεξιά ρητορική τους υποψηφίους δημάρχους της ΝΔ στους τρεις μεγαλύτερους δήμους. Η ρητορεία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αποθαρρύνει πολλούς αριστερούς ψηφοφόρους, που το σκέπτονταν σοβαρά να ρίξουν ΝΔ ως αντιμνημονιακή ψήφο.

Κι εδώ έπρεπε να καταγγελθεί η τακτική αυτή ως Δούρειος Ίππος, αν και όχι επίσημα, αλλά μέσα από όσους διαύλους επικοινωνίας διαθέτει η ΝΔ στον τύπο. Δυο τρία πρωτοσέλιδα στον «παραταξιακό» τύπο, για να τα διαβάσει ο κόσμος το πρωί στα περίπτερα, αρκούσαν για να δώσουν το μήνυμα.

Αλλά ποιός παραταξιακός Τύπος θα μου πείτε. Είναι πολύ μεγάλες τελικά οι ευθύνες της Ρηγίλλης που αφήνει στην τύχη της την παρουσία της στο Ιντερνέτ.

Υποτιμήθηκε ο Μπουτάρης

3) Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, υποτιμήθηκε καίρια η πολιτική επίπτωση του καβγά του Μπουτάρη με το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο.

Μπορεί το περιστατικό αυτό να είναι μεμονωμένο, δείχνει όμως την ανυπαρξία πολιτικών αντανακλαστικών της ΝΔ.

Οι περισσότεροι αναλυτάδες νόμισαν ότι ο καβγάς αυτός θα αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο για το Μπουτάρη.

Παρέβλεψαν όμως ότι ο λόγος του Άνθιμου δεν μπορούσε να έχει καμία επίπτωση σε ένα Ορθόδοξο εκκλησιαστικό ακροατήριο, το οποίο, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, καμία σχέση δεν έχει με τη συμπεριφορά ακροατηρίων χριστιανικών ομολογιών της Δύσης.

Κακά τα ψέματα: Η Ελλάδα, οι ορθόδοξες χώρες, δεν είχαν ποτέ Χριστιανοδημοκρατία.

Ο κ. Άνθιμος εκνεύρισε το εκλογικό σώμα με την απαίτησή του να καθορίσει ο ίδιος το αποτέλεσμα. Δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου από αυτούς που εκνευρίστηκαν. Αν σε εμένα δεν άρεσε το «δεν θα επιτρέψω να εκλεγείς», ας σκεφτούμε πόσο δεν άρεσε σε πολίτες που διατακατέχονται από αντικληρικαλιστικά (όχι απαραίτητα αντιχριστιανικά) αισθήματα.

Ο Μπουτάρης την ασήμαντη αυτή αφορμή την έκανε κεντρικό του – και μοναδικό, στην ουσία! – μοτίβο, με αποτέλεσμα, αφενός, να αποθαρρύνει την αντιμνημονιακή ψήφο αριστερών ψηφοφόρων, αφετέρου, να συσπειρώσει τους οπαδούς του και να τους κάνει να πολεμούν για έναν «ιερό» (για τα δικά τους δεδομένα) σκοπό, αντίστοιχο του οποίου δεν είχαν οι οπαδοί του Γκιουλέκα.

Και αυτό απέτυχαν τα εκλογικά επιτελεία τόσο του Γκιουλέκα όσο και, κυρίως, της κεντρικής ΝΔ, να το διαγνώσουν και να το αντιμετωπίσουν.

Πολύ χρήσιμη θα ήταν π.χ., μια δήλωση Γκιουλέκα ότι απορρίπτει μεν τη ρητορική Μπουτάρη κατά του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, αλλά από την άλλη δεν συμμερίζεται την επίθεση του κ. Άνθιμου και την ευθεία παρέμβασή του στη βούληση του εκλογικού σώματος.

Τα παραπάνω είναι μερικά, μόνον, παραδείγματα σφαλμάτων πολιτικής επικοινωνίας και τακτικής. Το κεντρικό πρόβλημα της ΝΔ στο τομέα αυτόν, όμως, είναι πολύ συνολικότερο.

Επώνυμος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. spiros avatar
  spiros 15/11/2010 07:47:01

  Πέραν των όσων ανέφερες νομίζω ότι και οργανωτικά η ΝΔ δεν μπόρεσε να εμφανιστεί δυναμικά . Δεν κίνησε ετεροδημώτες. Το μεγάλο ερώτημα: από τα λάθη της μαθαίνει ή μωραίνει κύριος;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ spiros 15/11/2010 07:49:20

   Αν το πιστεύεις, ήταν το "4", που πήγα να γράψω και το έσβησα γιατί σκέφτηκα ότι κάποιοι μπορεί να δούλεψαν φιλότιμα και ας μην πάρει η μπόρα δικαίους και αδίκους. Εξάλλου, σε θέματα δουλειάς, η κριτική εκ του ασφαλούς είναι εύκολη και πολλές φορές άδικη. Όχι ότι δεν υπήρξαν, κατά πώς φαίνεται, και εμφανείς οργανωτικές αδυναμίες. Όμως επειδή αυτά τα θέματα δεν είναι "άσπρο-μαύρο", είπα να μην γράψω τίποτα.

   • spiros avatar
    spiros @ Επώνυμος 15/11/2010 09:35:20

    Απλώς το ανέφερα γιατί μάλλον πρέπει να ληφθεί στον μελλονικό σχεδιασμό.

   • λέων avatar
    λέων @ Επώνυμος 15/11/2010 16:03:46

    Επώνυμε έχει δίκιο ο spiros.Ούτε την πρώτη,ούτε την δεύτερη Κυριακή μετακινήθηκαν ετεροδημότες με την ευθύνη του κόμματος.Καταλαβαίνεις ότι στις δύσκολες οικονομικές στιγμές που περνάμε μία μετακίνηση στοιχίζει πανάκριβα.Παλαιότερα υπήρχε έστω ένα τηλεφώνημα από το κόμμα για τον τρόπο που θα μετακινηθούν οι ψηφοφόροι.Φέτος απολύτως τίποτα.Πέρασαν οι εποχές που είμαστε "ρομαντικοί¨ και με ιδία μέσα (σαφώς φθηνότερα)μετακινούμασταν σε όλη τη χώρα.Την επόμενη φορά-όποια κι αν είναι αυτή-το κόμμα να είναι πιο προσεχτικό.Καταλαβαίνεις τι εννοώ......Με γραμματέα από την Αρκαδία χάθηκε η Πελοπόννησος!!!! ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ????Και με ποιόν υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ??????Τον ανεκδιήγητο Τατούλη......Αυτά προς γνώση και συμόρφωση.

   • λέων avatar
    λέων @ Επώνυμος 15/11/2010 16:04:38

    Επώνυμε έχει δίκιο ο spiros.Ούτε την πρώτη,ούτε την δεύτερη Κυριακή μετακινήθηκαν ετεροδημότες με την ευθύνη του κόμματος.Καταλαβαίνεις ότι στις δύσκολες οικονομικές στιγμές που περνάμε μία μετακίνηση στοιχίζει πανάκριβα.Παλαιότερα υπήρχε έστω ένα τηλεφώνημα από το κόμμα για τον τρόπο που θα μετακινηθούν οι ψηφοφόροι.Φέτος απολύτως τίποτα.Πέρασαν οι εποχές που είμαστε “ρομαντικοί¨ και με ιδία μέσα (σαφώς φθηνότερα)μετακινούμασταν σε όλη τη χώρα.Την επόμενη φορά-όποια κι αν είναι αυτή-το κόμμα να είναι πιο προσεχτικό.Καταλαβαίνεις τι εννοώ……Με γραμματέα από την Αρκαδία χάθηκε η Πελοπόννησος!!!! ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ????Και με ποιόν υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ??????Τον ανεκδιήγητο Τατούλη……Αυτά προς γνώση και συμόρφωση.

  • rizospastikos avatar
   rizospastikos @ spiros 15/11/2010 15:59:15

   Aκριβως!!!
   Οργανωτικα η ΝΔ ειναι ΠΕΘΑΜΕΝΗ.
   Και τη πτωτη και τη δευτερη Κυριακη των εκλογων προσωπικα εγω, εψαχνα να βρω διορισμο αντιπροσωπου συνδυασμου.Πιο συγκεκριμενα του κ.Χειμμαρα.
   Οι Διοικησεις στις Τοπικες Επιτροπες του κομματος αλλα και η ΝΟΔΕ αντι να απαρτιζονται απο ατομα με αποδεδειγμενες οργανωτικες ικανοτητες, απαρτιζονται απο κομματαρχες και κομματαρχισκους των τοπικων βουλευτων, οι οποιοι με τη σειρα τους ηταν στη κυριολεξια ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΙ και το μονο που τους ενδιεφερε ηταν να εκλεγουν οι κολλητοι τους εις βαρος των κολλητων των αντιπαλων (πλην ομως στην ιδια ΚΟ) βουλευτων.
   Το ξαναεγραψα και προεκλογικα και δυστυχως επαληθευτηκα.
   Ο Σαμαρας νικησε τους κοτζαμπασηδες περυσι το Νοεμβριο αλλα δε νικησε το κοτζαμπασισμο.
   Και δυστυχως ο κομματικος μηχανισμος αντι να ειναι ο αιμοδοτης του κομματος και ο κοινωνος της νεας αντιληψης του Αρχηγου, ειναι χτυπημενος απο το κοτζαμπασισμο και πλεον ειναι νεκρος.
   Τα ιδια και στο συνδικαλισμο.Υπαρχει σημερα ΔΑΚΕ??
   Αλωνιζει ο Παναγοπουλος σε ΓΣΕΕ, ο Παπασπυρου σε ΑΔΕΔΥ, ο Φωτοπουλος στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κ.ο.κ. και η ηγεσια της ΔΑΚΕ ειναι εντελως ανικανη, οταν δε χαριεντιζεται μαζι τους για το μοιρασμα των οφιτσιων.
   Τα ιδια και στις αγροτοσυνεταιριστικες οργανωσεις.
   Ψαξτε να βρειτε τι επαθαν οι κκ Κοκκινουλης και Νασικας σε Κιλελερ και Τυρναβο αντιστοιχα.
   Ιδεολογικη καθοδηγηση με μια λεξη ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
   Την ιδια ωρα ικανα στελεχη ειτε θαβονται, ειτε απογοητευμενα απο τη περιρεουσα σαπιλα αδρανοποιουνται αυτοβουλως.

   Αν δεν αλλαξει αυτη η κατασταση λυπαμαι ειλικρινα, αλλα η ΝΔ δεν προκειται να ορθοποδησει ακομα κι αν εξαφανιστουν ολοι οι Μητσοτακικοι απο προσωπου γης.
   Αυτο θα πρεπει να ειναι κατα τη γνωμη μου το κυριο μελημα του Αντωνη Σαμαρα.Η επανασυσταση του κομματικου μηχανισμου αλλα και η απομακρυνση απο διπλα του, καποιων που ειναι τρις χειροτεροι απο τους Μητσοτακηδες...

 2. Ακροβολιστής avatar
  Ακροβολιστής 15/11/2010 07:53:28

  δεν συμμερίζεται την επίθεση του κ. Άνθιμου και την ευθεία παρέμβασή του στη βούληση του εκλογικού σώματος

  Τον άκουσα που το είπε στο Αλτερ αν θυμάμαι καλά (μπορεί να ήταν και στο Mega)

  • Κοινὸς νοῦς avatar
   Κοινὸς νοῦς @ Ακροβολιστής 15/11/2010 12:26:57

   Ναί, τὸ εἶπε. Τὸν ἄκουσα κι ἐγώ, ἀλλὰ δὲν θυμᾶμαι ἂν ἦταν στὸν Ἄλτερ.

 3. GRAEKUS avatar
  GRAEKUS 15/11/2010 08:07:52

  Επώνυμε,
  Κάποιο σχόλιο για την Ανατ. Μακεδονία - Θράκη και το ρυθμιστικό ρόλο που έχει πλέον το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής και το τουρκικό Υπ.Εξ. στις υποθέσεις μίας γεωγραφικής-διοικητικής περιφέρειας της Ελλάδας;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ GRAEKUS 15/11/2010 08:10:31

   Δεν γνωρίζω αγαπητέ τι ακριβώς παίχτηκε εκεί, οπότε ας μιλήσουν καλύτερα για αυτό όσοι έχουν επίγνωση των καταστάσεων από πρώτο χέρι.

   • ΣΚΙΑ avatar
    ΣΚΙΑ @ Επώνυμος 15/11/2010 09:08:29

    Δες που κρίθηκαν οι εκλογές σε Αν. Μακεδονία-Θράκη...

    Νομός Δράμας Περιφερειακή Αναγέννηση(ΝΔ) 27179 Κοινωνική Συμμαχία(ΠΑΣΟΚ) 25857

    Νομός Καβάλας Περιφερειακή Αναγέννηση 34715 Κοινωνική Συμμαχία 31963

    Νομός Έβρου Περιφερειακή Αναγέννηση 40441 Κοινωνική Συμμαχία 34054

    Νομός Ξάνθης Περιφερειακή Αναγέννηση 24830 Κοινωνική Συμμαχία 25823

    Νομός Ροδόπης Περιφερειακή Αναγέννηση 21663 Κοινωνική Συμμαχία 40285


    19.000 ψήφοι διαφορά υπέρ ΠΑΣΟΚ σε Ροδόπη...

    • spiros avatar
     spiros @ ΣΚΙΑ 15/11/2010 09:37:05

     Ο Στυλαινίδης τι έκανε; Μήπως φοβούνται την έδρα τους και δεν μετείχαν; Δεν είδα καμμιά ανακοίνωση.

 4. zackii avatar
  zackii 15/11/2010 08:09:48

  Όλα όσα γράφεις είναι σωστά. Ας λάβουμε υπόψη μας όμως και κάποια άλλα στοιχεία. Στην Ελλάδα έχει αποφασιστεί δυστυχώς να εφαρμοστεί αυτό που δυστυχώς βλέπουμε. Και πες μου ποιά χώρα βγήκε τόσο γρήγορα από τον εναγκαλισμό της με το ΔΝΤ? Όσο κι αν το θέλουμε εμεις δεν γίνεται άμεσα.
  Όλο λοιπόν το πολιτικό σύστημα -άσχετα με ότι λέει ο καθένας στην τηλεόραση- έχει αποδυθεί σε ένα αγώνα να ληφθούν όλα αυτά τα μέτρα, μηδέ της ΝΔ εξαιρουμένης. Θα μπορούσα να σου απαριθμήσω πολλά γιά τα επικοινωνιακά και άλλα λάθη της ΝΔ.
  Μιλάμε γιά αντιμνημονιακό μπλοκ, και βάζουμε υποψήφιο στην περιφέρεια Αττικής τον νέο μεν αλλά λίγο γιά την περίσταση Κικίλια, ενώ με κάποιο άλλο δυνατό στέλεχος η νίκη θα ήταν δεδομένη. Γιατί -αν δεχτούμε τη λογική του κου Σαμαρά περί ανανέωσης- δεν έγινε το ίδιο και στις υπόλοιπες περιφέρειες η δήμους? Μήπως γιατί ο ΓΑΠ πρέπει να πάρει παράταση?
  Δεν εκμεταλλευόμαστε στην Πελοπόννησο δεν εκμεταλλευόμαστε την περίπτωση Τατούλη που ξέρουμε πόση δύναμη έχει στη συγκεκριμμένη περιφέρεια. Ο Τατούλης είχε πρόβλημα καλώς η κακώς με τον ΚΚ. Γιατί τη στιγμή που τώρα υπάρχει νέος πρόεδρος δεν φρόντισε να λήξει τι θέμα, και τον χάρισε στο ΠΑΣΟΚ? Μήπως γιατί ο συσχετισμός στο χάρτη -άρα και οι εντυπώσεις- θα άλλαζαν αν η Πελοπόννησος βαφόταν μπλέ?
  Το έχω ξαναγράψει και δεν θα επεκταθώ. Η κόντρα με την Μπακογιάννη.
  Μαζί με όλα τα άλλα βάζω και την ανυπολόγιστη ζημιά που έκανε ο ΚΚ στην κεντροδεξιά παράταξη με αποτέλεσμα οι περισσότεροι Νεοδημοκράτες να μην πάνε να ψηφίσουν.
  Το παιχνίδι είναι στημμένο. Μας πάνε σαν πρόβατα γιά σφαγή δυστυχώς όλοι μαζί.

  • zackii avatar
   zackii @ zackii 15/11/2010 08:11:34

   Εντάξει..έχω αρκετά λάθη στο κείμενο αλλά σήμερα πιστεύω συγχωρούμαι

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ zackii 15/11/2010 08:16:18

   Απέδειξε πάρα πολλά με τη συμπεριφορά του. Σύγκρινε π.χ. Μαντούβαλο με Τατούλη. Η Ντόρα πάλι; Φταίει ο Σαμαράς εκεί; Για τον Κικίλια τα ξαναείπαμε, ωστόσο η δυναμική του β΄ γύρου έδειξε ότι δεν ήταν τόσο κακή επιλογή. Κανένας άλλος "φθαρμένος" υποψήφιος δεν θα μπορούσε να ανεβάσει τις ψήφους του κατά 200.000 σχεδόν (!) μεταξύ α και β΄γύρου. Μην ξεχνούμε ότι π.χ. ο Ψωμιάδης, που εμφανίζονταν ως η μεγάλη "σιγουράντζα" της ΝΔ μείωσε τις ψήφους του μεταξύ α΄ και β΄ γύρου! Αυτό δείχνει, για μένα, τη διεισδυτική δυναμική που είχε η λογική που πρυτάνευσε στην επιλογή Κικίλια. Μόλις του έφυγε η ρετσινιά του λούζερ (που του την κόλλησαν, δεν την είχε από μόνος του από πριν) μετά την επικράτηση έναντι του "τεράστιου" Δημαρά, ο κόσμος τον πλησίασε σχεδόν αυθόρμητα. Αν ήταν και λίγο πιο κωλόπαιδο, θα τα είχε καταφέρει να πάρει την περιφέρεια. Δεν πειράζει όμως, διότι απέδειξε πάρα πολλά η πορεία του Κικίλια.

   Τέλος, όσο για το αν είναι "εύκολο" να φύγουμε από το ΔΝΤ, αρχικά ήταν πολύ εύκολο, κάθε μέρα που περνάει γίνεται και πιο δύσκολο. Ωστόσο, μια μέρα θα είναι αναπόφευκτο και θα φύγουμε για πλάκα, όπως τόσες και τόσες χώρες. Για μένα είναι καθαρά τεχνητη η υπαγωγή μας εκεί...

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 15/11/2010 08:18:24

    Όχι ακριβώς 200.000, αλλά από 292.000 σε 463.000... Καθόλου λίγο! Κανένας άλλος υποψήφιος της ΝΔ δεν το πέτυχε αυτό στο β΄ γύρο. Ψωμιάδης, από 421.000 στις 406.000! Ας μην μιλήσουμε για το Δράκο!

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Επώνυμος 15/11/2010 08:45:28

     Mην υποτιμας δυο πραγματα : 1)τη φθορα της δημοτικης τοπικης εξουσιας.Και οι τρεις μεγαλοι δημοι αλλαξαν χερια ,ο Πειραιας αντιθετα απο τους αλλους δυο.Εγινε γιατι καμμια διοικηση δεν κατορθωσε να αντιμετωπισει τα προβληματα και ο κοσμος ψηφισε αντιπολιτευτικα.
     2) την εμφανιση αντιδεξιου -με αλλη εννοια απο παλια,με την εννοια του πολυπολιτσιμικου μετωπου στις περιπτωσεις Αθηνας και Θεσσαλονικης.Περιλαμβανει κουβελικους,οικολογους,νεοφιλελευθερους τυπου Μανου που το κοινο σημειο τους ειναι η αντιθεση στις παραδοσιακες αξιες.Μπορει να ειναι μειοψηφιες αλλα προστιθεμενες σε περιπτωση μεγαλης αποχης μετρανε.
     Ο Κικιλιας πραγματι αποδεικνυεται οχι τοσο κακη επιλογη ακριβως γιατι ηταν αφθαρτος.
     Ο Κακλαμανης ηταν κατασταση dead end δεν μπορουσε να γινει κατι καλυτερο.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ ψυχραιμια 15/11/2010 09:01:49

      Σωστές οι παρατηρήσεις σου.

     • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
      ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ψυχραιμια 16/11/2010 00:08:30

      Σωστό για τον Γκιουλέκα. Αν δεν ήταν η Μπακογιάννη θα είχε κερδίσει και το Δήμο άνετα.

   • zackii avatar
    zackii @ Επώνυμος 15/11/2010 08:32:38

    Aν ο στόχος του να ελευθερωθούμε απαιτεί την πρόσκαιρη έστω συνεργασία ακόμα και με τυχοδιώκτες ας γίνει

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ zackii 15/11/2010 08:36:02

     Το ερώτημα είναι, αν οι τυχοδιώκτες είναι απλοί υπάλληλοι των δυναστών μας, που για μένα είναι, πώς μπορείς να τους πάρεις αντίθετα από το σκοπό για τον οποίο οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται...

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ zackii 15/11/2010 13:03:22

   H NΔ "κατέβασε" στροφές στο τέλος για να μην καταρρεύσει το ΠΑΣΟΚ.
   Ο Κακλαμάνης προεκλογικώς θύμιζε τον Καραμανλή παραμονές εκλογών του 2009. ΄Εκανε ότι μπορούσε για να χάσει.

 5. sapphire avatar
  sapphire 15/11/2010 08:11:32

  Σωστή η ανάλυσή σου,να προσθέσω μόνο και τον έτσι κι αλλιώς διαμορφωμένο πολιτικό χαρακτήρα των δεξιών/κεντροδεξιών:καμία μαχητικότητα,ιδεολογία εξαιρετικά ελλιπής,γενική αδιαφορία,κρυφή ζήλια προς τους πασοκους που δεν ευεργετήθηκαν κι αυτοί από το κόμμα τους έτσι (ουσιαστικά ο μέσος πασόκος του 80 αποκαταστάθηκε πλήρως μέχρι και τα παιδιά του και μνημόνιο δεν τον αγγίζει κακά τα ψέμματα,έτσι υπάρχει έτοιμος στρατός ταλιμπάν!),επίσης οι κλασσικές ενδοδεξιές έριδες,η διάσπαση και η τάση για απίστευτη κριτική και απορριψη οποιασδήποτε ηγεσίας με το παραμικρό λάθος (εντάξει μη γίνουμε και πασόκοι αλλά όχι κι έτσι!η χώρα πρέπει να έχει κι άλλη δύναμη και άποψη εξουσίας!).Όλα αυτά βέβαια πως διορθώνονται;σίγουρα όχι μέσα σε ένα χρόνο,θέλει αρκετό καιρό πολιτικής καλλιέργειας!
  Το περί "ιερού" που είπες εγώ πιστεύω ότι δεν κατάλαβαν καλά οι δεξιοί ψηφοφόροι της Θεσσαλονίκης τι θα πει Μπουτάρης και τι θα πει και για το μέλλον τους αν λάβει κανείς υπόψη το πόσο διχαστικός,υβριστικός και φανατικός και επίμονος είναι!Και φυσικά όχι μόνο αυτός!Οι οπαδοί τους που θα κατακλύσουν κάθε δημοτικό κλιμάκιο και γενικά την κοινωνική ζωή της πόλης αποδεικνύονται χειρότεροι, θυμίζω το "δεν είναι άνθρωποι αλλά φασίστες" όσοι δουλεύουν στο ΤΒ100.Μη πω και για τις απόψεις Μπουτάρη στα εθνικά...!
  Η στάση των κεντροδεξιών/δεξιών/πατριωτών ψηφοφόρων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας για μένα έδειξε αφροσύνη και υποτίμηση του κινδύνου.
  Για Καρατζαφέρη τείνω να μη συμφωνήσω γιατί προσωπικά πιστεύω ότι οι περισσότεροι κλασσικοί ψηφοφόροι κατηγορούσαν τις ηγεσίες μας για ενδοτισμό!(αυτό περισσότερο στην Αθήνα)
  Σαφώς βέβαια ρόλο έπαιξαν και τοπικοί παράγοντες και όταν μιλάμε για 300 ψήφους ναι...και η τύχη!Με τον χαρακτήρα των δεξιών όταν είδα τόσο καλή την χτεσινή μέρα άρχισα να πιστεύω ότι θα χάσουμε....

  Όσο για τα κόμματα της Αριστεράς...αποδείχθηκαν απλώς δεκανίκια του ΠΑΣΟΚ!Σίγουρα Οικολόγοι και Κουβέλης,όχι τόσο ευθέως ο Συριζα αλλά με εξέπληξε το πόσο πολύ οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ στήριξαν υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ στο δεύτερο γύρο!Αν το δεις πανελλαδικά σχεδόν παντού χωρίς την συνεργασία ΚΚΕ δύσκολα έβγαιναν οι πασόκοι ανατρέποντας το προβάδισμα του α' γύρου!Ίσως γι'αυτό και η Κανέλη και τα άλλα παιδιά ήταν τόσο σιωπηλά χτες...Πλήρης αποτυχία στην έκφραση εναντίωσης στο μνημόνιο από ΚΚΕ!

  • Stalinikos Raveniotis avatar
   Stalinikos Raveniotis @ sapphire 15/11/2010 13:12:06

   Kάποια στιγμή οι βλακείες ότι οι Κομμουνιστές ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ας σταματήσουν. Τα νούμερα δε σας δίνουν δίκιο και καλό θα είναι να διατηρήσετε την όποια σοβαρότητά σας. Το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές δεν είναι δεκανίκι κανενός. Ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΝΔ.

   ΥΓ. Τι εμπόδιζε πχ τη ΝΔ να καταδικάσει την έκρηξη Άνθιμου ή να κατακεραυνώσει τη "γραμμή" της ΧΑ ότι "ψηφίζουμε Νικήτα ως το λιγότερο κακό";

   • geothe avatar
    geothe @ Stalinikos Raveniotis 15/11/2010 14:07:49

    Αγαπητέ σταλινικέ νομίζω κανένας δε μιλά για το στενό πυρήνα του ΚΚΕ αλλά για ψήφους ίσως κεντροαριστερούς που στον Α' γύρο ψήφισαν οργισμένα ΚΚΕ, αλλά στο Β' έπεσαν πάλι στην παγίδα.
    Πάντως κι εγώ πιστεύω πως περισσότερα ήταν τα προβλήματα των υποψήφιων της ΝΔ από τα κεντροδεξιά (κυρίως Ντοράκια στη Βόρεια Ελλάδα)

 6. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 15/11/2010 09:13:50

  Ως μία πρώτη τοποθέτηση στο άρθρο του Επώνυμου:
  1). Το βασικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά είναι η έλλειψη διαύλων απ΄ ευθείας επικοινωνίας με το εκλογικό σώμα. Αυτό είναι προφανές εδώ και πολλά χρόνια γιά το κόμμα και τον εκάστοτε ηγέτη του. Οσο το κόμμα δεν αποφασίζει να δημιουργήσει, γιά το ίδιο το κόμμα αλλά κυρίως γιά τον Πρόεδρο, αυτόνομη και τακτική σχέση επικοινωνίας με τους πολίτες - και πρώτιστα με τα μέλη του - τόσο θα παραπαίει επικοινωνιακά και θα χωλαίνει πολιτικά. Η συστηματική χρήση του ιντερνετ είναι ο μοναδικός σύγχρονος και αποτελεσματικός δρόμος γιά την οικοδόμηση σχέσης επικοινωνίας μεταξύ της ΝΔ και των πολιτών, σχέσης που δεν θα επηρεάζεται από τα στρεβλωτικά πρίσματα των μέσων παραπληροφόρησης του συστήματος. Ιδίως οι νέες ηλικίες ενημερώνονται μέσα από τον υπολογιστή τους. Η αποστολή email από το κόμμα και κυρίως τον Πρόεδρο σε τακτική βάση με ενημέρωση γιά τις τρέχουσες θέσεις του κόμματος: 1). συσπειρώνει τα μέλη στο κόμμα. και 2) μπορεί να ακυρώσει την μαύρη προπαγάνδα του πασοκικού συστήματος. Παράδειγμα: το διάγγελμα Σαμαρά της Παρασκευής μεταδόθηκε από τα κανάλια γιά μερικά δευτερόλεπτα, κουτσουρεμένο και λογοκριμένο. Γιά να το διαβάσεις στο σύνολό του, έπρεπε να το αναζητήσεις στο antinews ή την ιστοσελίδα της ΝΔ. Τόσο δύσκολο ήταν να έχει αποσταλεί με email σε όλα τα μέλη που στις εκλογές του Νοεμβρίου καταχώρισαν την ηλ. διεύθυνσή τους; Τόσο δύσκολο ήταν να έχουν σταλεί τα κυριότερα σημεία του με sms στα κινητά μας, την ώρα που λαμβάναμε κάθε λογής μηνύματα από κάθε λογής υποψήφιο;
  2). Αν κρίνουμε από την Στερεά Ελλάδα - Φθιώτιδα, είναι προκλητικά εξώφθαλμο, οτι οι περιφερειακοί συνδυασμοί της ΝΔ αντιμετώπισαν ανοιχτό ενδοκομματικό πόλεμο από την πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη. Πολιτικό γραφείο βουλευτή (Αθ. Γιαννόπουλου) και πολιτευτές στήριξαν την αντίπαλη υποψηφιότητα και υπονόμευσαν όσο μπορούσαν τον υποψήφιο περιφερειάρχη (Χειμάρα). Από την απάντηση Σαμαρά απέναντι στο φαινόμενο αυτό θα εξαρτηθούν πολλά, όχι τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων, όσο κυρίως σε επίπεδο ουσίας.
  3). Αν, όπως διαφαίνεται, η ΝΔ δεν ήρθε σε συμφωνία με την αριστερά γιά τον β΄ γύρο, πρέπει να θεωρήσουμε, οτι έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την ιδεολογική και πολιτική της αυτονόμηση (ναι, δεν είναι αυτόνομη, ακόμη ετεροκαθορίζεται), αυτονόμηση που είναι απαραίτητη γιά την εκλογική της κατίσχυση.
  4). Η μικρή διαφορά στην Θεσσαλονίκη, αποτυπώνει ανάγλυφα την οργανωτική ανυπαρξία και αστοχία της κινητοποίησης του κόμματος πανελλήνια. Στοιχειωδώς αν είχε κινητοποιηθεί ο όποιος μηχανισμός του κόμματος (όπως έχει κινητοποιηθεί κατά το παρελθόν), τα αποτελέσματα θα ήταν σε πολλές περιπτώσεις διαφορετικά.
  Δημήτρης Κοκκαλάκης.
  Λαμία.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Δημήτριος Κοκκαλάκης 15/11/2010 09:28:48

   Για την επιλογή Κακλαμάνη δεν χρειαζόταν κανένας δίαυλος επικοινωνίας Σαμαρά με κόμμα ή κοινωνία. Χρειαζόταν ένας απλός περίπατος, χωρίς κάμερες, χωρίς να προαναγγελθεί στα ΜΜΕ, στις περιοχές της Κάτω Αθήνας, ειδικά απόγευμα, βραδάκι...

 7. Ηλίας avatar
  Ηλίας 15/11/2010 09:23:08

  Πραγματικά στενοχωρήθηκα μόνο για την Πελοπόννησο σαν τόπο καταγωγής μου και φυσικά προπύργιο της Δεξιάς. Ναι χαιρόμαστε τον Αβραμόπουλο και τον Λυκουρέντζο παιδιά. Φανταστική δουλειά.
  Καταχάρηκα για τον εκβιαστή Κακλαμάνη και τον απίθανο Βαρβιτσιώτη. Μάλιστα θα εξακολουθεί να παίρνει τον λοπού και η Πετραλιά που είχε ετοιμάσει τη βουλευτική μερσεντέ αλλά την έβαλε πάλι στο...γκαράζ!
  Μια χαρά τα αποτελέσματα, θα πω κι άλλα μολις πιω καφε.

 8. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 15/11/2010 09:24:38

  Αγαπητέ Επώνυμε, παραβλέπεις ένα σοβαρότατο σφάλμα Σαμαρά στην περίπτωση της Αθήνας: Τη στήριξη Κακλαμάνη. Ο Κακλαμάνης ήταν αποτυχημένος. Τελεία και παύλα. Το είχαν φωνάξει και από εδώ αρκετοί σχολιαστές, το είχαν φωνάξει και άλλα δεξιά και φιλο-σαμαρικά ιστολόγια, το έλεγε, πάνω από όλα, ο κόσμος στον δρόμο. Βοούσε η κοινή γνώμη, βοούσε η Αθήνα. Τα σεντόνια με τα λαθραία και τους λάθρο μπροστά στην Ακαδημία Αθηνών, στην Ερμού, στο Σύνταγμα, στην Εθνική Βιβλιοθήκη, αφήνω πια τη Βικτώρια, την Πατησίων, κραύγαζαν την αθλιότητα της δημαρχίας Κακλαμάνη. Εισαγγελέας στην Αθήνα μου είπε ότι τους είχε δέσει τα χέρια, εισαγγελέας που ανήκει πολιτικά παραδοσιακά αυτός και η οικογένειά του στον χώρο της Κεντροδεξιάς.
  Ο κόσμος δεν εξέτασε εν τέλει αν ο Καμίνης είναι περισσότερο φίλα προσκείμενος στους λάθρο: Οι πολίτες εξέτασαν την πολιτεία Κακλαμάνη και ψήφισαν τον άγνωστο Χ αντί του αποτυχημένου Ψ(ιψινάκη), κακώς κατ' εμέ, αλλά τον ψήφισαν. Για εμένα ο Καμίνης και ο κύκλος του δεν ειναι άγνωστοι, γνωρίζω άτομα του κύκλου του και ξέρω τι ακραίοι αντιχριστιανοί και εθνομηδενιστές είναι. Αλλά για την πλειονότητα των πολιτών, ο Καμίνης, που έπαιξε πετυχημένα τον ρόλο της σιγανοπαπαδιάς, ήταν άγνωστος, θετικά άγνωστος.
  Ο Κακλαμάνης θεωρούσε ότι θα θεωρηθεί "προοδευτικός" με την "ευσπλαχνική" του πολιτική έναντι των λάθρο, και τελικά οι μεν "προοδευτικοί' τον λοιδώρησαν, και έτσι θα έκαναν, οι μεν πολίτες είτε τον αγνόησαν, είτε τον καταψήφισαν. Και όσοι τον υπερψήφισαν, το έκαναν με βαριά καρδιά.
  Και ας μην πει κανείς ότι δεν μπορούσε να κάνει κατι για τους λάθρο: Στη θέση του, θα είχα κατασκηνώσει μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου, μέχρι να λάβει θέση και μέτρα η πολιτεία έναντι της λαθρομετανάστευσης. Ας είχε ηγηθεί μιας πορείας, χωρίς ακρότητες, των πολιτών της Κάτω Αθήνας στο Μαξίμου. Με περιφρούρηση και αποκλεισμό των ακραίων στοιχείων, χρυσαυγιτών και διαφόρων άλλων βαρεμένων. Μία πορεία με συμμετοχή και των νομίμων μεταναστών, κατόπιν επαφής με τις κοινότητές τους (Πολωνών, Αλβανών, Γεωργιανών, Ρουμάνων, κ.ά.), διότι και αυτοί υποφέρουν από την αφροασιατική ισλαμική επιδρομή.
  Όσο για τη λοιπή πολιτεία του; Εδώ ούτε το παρκάκι του Ευαγγελισμού δεν έφτιαξε ολόκληρο! Εφτιαξε το 60% με δωρεά του Ιδρύματος Πατέρα και το υπόλοιπο είναι αφημένο στην τύχη του. Περπατάς σε ένα μονοπάτι μέσα στο πάρκο, και δεξιά είναι καταπράσινο και αριστερά άθλιο. Πού; Στην πιο "καλή" περιοχή του Δήμου του.
  Και αναρωτιέμαι, επειδή δεν θεωρώ τον εαυτό μου "δεμένο" από κανένα κόμμα και καμία ηγεσία, όσο και να εκτιμώ πάρα πολύ τον Αντώνη Σαμαρά και να τον στηρίζω ως απλός πολίτης:
  Δεν είχε η Κεντροδεξιά παράταξη έναν σοβαρό υποψήφιο, όχι αριστερούλη, όχι ασπόνδυλο ολίγον ροζ, ολίγον κίτρινο. Εναν σοβαρό, αποφασισμένο, αλλά όχι με ακροδεξιά ρητορική και προφίλ, άνθρωπο, ώστε να τεθεί αυτός επικεφαλής της κεντροδεξιάς προσπάθειας στον Δήμο Αθηναίων;
  Γιατί αυτή η φτώχια, γιατί αυτή η δειλία της Δεξιάς; Μήπως τελικά είμαστε άξιοι της τύχης μας; Μήπως η δική μας μετριότητα επέτρεψε στην Αριστερά να κυριαρχήσει παντού;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ΒΙΣ 15/11/2010 09:32:25

   Γιατί αυτή η φτώχια... Οι Γερμανοί λένε ότι η διαφορά πρωτοκλασάτων και δευτεροκλασάτων είναι ότι οι πρωτοκλασάτοι διορίζουν πρωτοκλασάτους και οι δευτεροκλασάτοι... τριτοκλασάτους. Έτσι κάνει η ΝΔ και όλη η δεξιά από καταβολής ελληνικού κράτους και τελικά κάθε γενιά βάζει χειρότερους και έχουμε φτάσει η ΝΔ να έχει στην κυριολεξία τα κατακάθια της ελληνικής κοινωνίας ως στελεχιακό δυναμικό... Στην πλειονότητά τους, τουλάχιστον.

   Θέλω να πιστεύω (και ας μην αρχίσουν όλοι να λένε ότι το γράφει σχολιαστής του antinews και άρα κάτι μπορεί να ξέρει από τους συνομιλητές του Σαμαρά κλπ., είναι ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΨΩ) ότι η στήριξη Κακλαμάνη με δεδομένη τον ευάλωτο της υποψηφιότητας, είχε και ένα μακιαβαλλικό στοιχείο από την πλευρά Σαμαρά. Ελπίζω δηλαδή να είχε και να μην είναι τόσο καλόπαιδο ο Αντώνης. Του τύπου: Αφού μάλλον χάνει ο Κακλαμάνης (και σύμφωνα με τα γκάλοπ έχανε από τη Φώφη), τότε, τον αφήνω, και, ή κερδίζει, και κερδίζει η ΝΔ, ή χάνει, και τελειώνει πολιτικά το φίδι στον κόρφο μου. Ο ΓΑΠ μετά φέρθηκε ακόμη πιο μακιαβελλικά (κι αυτό εκτίμησή μου είναι), βάζοντας τον Καμίνη, που έχανε στα γκάλοπ, και δίνοντας μια πραγματική ευκαιρία στον Κακλαμάνη να κερδίσει: Ή κερδίζει ο Καμίνης, και δίνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ώθηση στην πολυπολιτισμική κουλτούρα αλλοίωσης της ελληνικής κοινωνίας μέσω των λάθρο, ή κερδίζει ο Κακλαμάνης, οπότε συντηρείται το φίδι στον κόρφο του Σαμαρά. Κέρδισε η κουλτούρα των λάθρο, τελικά, αλλά τουλάχιστον ψόφησε το φίδι στον κόρφο του Σαμαρά...

   Τώρα αυτά μπορεί να είναι παντελώς αστήρικτες σεναριολογίες δικές μου, αλλά τέλος πάντων, σας τις λέω ανοιχτά μια που καλό είναι (κατά τη γνώμη μου) να τα λέμε ΚΑΙ αυτά τα πράγματα, από τη στιγμή που δεν είμαστε θεσμικοί παράγοντες στη ΝΔ.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Επώνυμος 15/11/2010 09:57:43

    Επώνυμε, δύο παρατηρήσεις στην απάντησή σου:
    1. Είπες: "έχουμε φτάσει η ΝΔ να έχει στην κυριολεξία τα κατακάθια της ελληνικής κοινωνίας ως στελεχιακό δυναμικό… Στην πλειονότητά τους, τουλάχιστον".
    Σε παρακαλώ, ξαναπες το...
    Το ίδιο πιστεύω και εγώ.

    2. Μακιαβελλική η στήριξη Κακλαμάνη;
    Να σου πω εγώ ένα άλλο σενάριο, εξίσου "μοχθηρό" για τον Κακλαμάνη:
    Ο Κακλαμάνης αυτοπροτάθηκε. Όντως. Και ας υποθέσουμε ότι η ΝΔ, αντί να συρθεί να τον στηρίξει, τον αφήνει για λίγο και κατόπιν τον αδειάζει, προβάλλοντας δική της ισχυρή και άφθαρτη υποψηφιότητα.
    Τι ποσοστα θα δίνατε στον Κακλαμάνη τότε; Κανένα 10%; Ε, ας το έπαιρνε ο άνθρωπος και ας πήγαινε στην ευχή του Θεού....
    Η στάση του Σαμαρά έναντι του Κακλαμάνη ήταν μεγάλο πολιτικό σφάλμα, το επαναλαμβάνω.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ ΒΙΣ 15/11/2010 10:04:40

     Αν, επαναλαμβάνω ΑΝ ισχύει το σενάριο που λέω, προφανώς ο στόχος του Σαμαρά ήταν να κερδίσει το κοινό του Κακλαμάνη, το "ντορικό", να το πούμε έτσι, κοινό. Μεσοπρόθεσμα δηλαδή θα του αποφέρει την προτίμηση των ψηφοφόρων της ΝΔ, που δεν ήταν δεδομένη πιο πριν. Είναι θέμα αξιολόγησης. Και αυτό που λες εσύ, φυσικά είναι σωστό. Θα ήταν ίσως πιο ριζικό, αλλά σ' αυτή την παλιοζωή ποτέ δεν είσαι σίγουρος ότι θα σου αποδώσει. Μην ξεχνούμε άλλωστε ότι ο εχθρός είναι πανίσχυρος (άλλο ότι θα τον νικήσουμε στο τέλος).

     Όσο για το άλλο που λες, θα το ξαναπώ, μια που σου αρέσει να το ακούς:

     ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ Η ΝΔ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΩΣ ΣΤΕΛΕΧΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ...

     Πλην εξαιρέσεων, φυσικά...

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Επώνυμος 15/11/2010 10:07:23

      Το ντορικό κοινό ψήφισε Καμίνη, εκτός από μερικούς ντορικούς με πιο ισχυρά δεξιά αντανακλαστικά.

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ ΒΙΣ 15/11/2010 10:05:20

     Η ΝΔ έχει βέβαια και χαμηλής ποιότητας στελεχιακό δυναμικό, γιατί ακόμα και από τους μορφωμένους ανθρώπους του κεντροδεξιού χώρου ελάχιστοι έχουν μία "θεωρητική" κατάρτιση. Ελάχιστοι γνωρίζουν τις ζυμώσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στη Δύση, το ρεύμα που έχει ανορθωθεί κατά της πολυπολιτισμικότητας. Φταίει ίσως και το γεγονός ότι οι εκδοτικοί οίκοι αριστεροκρατούνται και δεν μεταφράζουν βιβλία σοβαρών συντηρητικών στοχαστών, παρά ελάχιστα. Θα πρέπει να είναι κανείς αγγλομαθής και γαλλομαθής.
     Οι σοβαρές εφημερίδες αναπαράγουν ως τη μόνη "ορθή" ιδεολογική γραμμή είτε τον νεοφιλελευθερισμό (Καθημερινή), είτε την νέα Αριστερά (Βήμα), αγνοώντας παντελώς τη συντηρητική σκέψη, με μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις το βήμα που έχει δοθεί στον Χρήστο Γιανναρά. Ουσιαστικά, ο κίτρινος και ροζ διεθνισμός των bien-pensants κυριαρχεί απόλυτα.

     Επομένως, έχουμε φτάσει στο σημείο ως δεξιοί να ακούμε τι μας λέει ο κάθε αγράμματος Πορτοσάλτε και να θεωρούμε αυτό ότι είναι "αντι-αριστερός" λόγος, ενώ το ανθρωπάκι αναμασάει ό,τι του λέει ο Μπάμπης την προηγούμενη, διότι μόνο του είναι αδύνατον να παράξει σκέψη.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ ΒΙΣ 15/11/2010 10:11:30

      Να μη σου πω ότι κι ο Γιανναράς λιγάκι άλλοθι του συστήματος μου μοιάζει...

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ ΒΙΣ 15/11/2010 13:02:10

      Oχι, δεν είναι άλλοθι ο Γιανναράς. Ο Γιανναράς έχει κάνει ξεθεμελιωτική δομική κριτική στον ΓΑΠ και την ροζ Αριστερά. Θυμάσαι τί του είχε σούρει ο Σωμερίτης πριν από χρόνια με αφορμή το Πανεπιστήμιο Κύπρου; Ο Σωμερίτης είναι η ξινισμένη γριά θυρωρός της συστημικής φράξιας της ροζ Αριστεράς.

     • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
      ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΒΙΣ 16/11/2010 00:21:12

      ΒΙΣ

      Ο Γιανναράς δυστυχώς προωθεί το "όλοι το ίδιο είναι" βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ήτοι τις παρατάξεις της "κομματοκρατίας" όπως λέει. Έτσι, αναλώνεται σχεδόν κάθε Κυριακή σε αφορισμούς για όλους που υποκρύπτουν έναν ελιτισμό, κατά τη γνώμη μου αντιπαραγωγικό. Κατά τ' άλλα είναι εθνοκεντρικός χωρίς κόμπλεξ του ασπόνδυλου πολυπολιτισμού μούλτι κούλτι, και έχει πολεμηθεί βάναυσα από τον αριστερόζ προοδευτισμό και μπράβο του που άντεξε αξιοπρεπώς.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΒΙΣ 15/11/2010 10:55:27

   Γιατι δεν υπαρχει συγκροτημενη πολιτικη σκεψη αγαπητε μου.
   Ο Κακλαμανης ειναι ενα κακεκτυπο του Καραμανλη και του Παυλοπουλου.Υπαρχει το συγεκριμενο προβλημα της λαθρομεταναστευσης.Ξερουν οτι η βαση τους αγανακτει αλλα δεν τολμουν αν και εχουν την εξουσια να συγκρουσθουν με την κατεστημενη πολιτικη ορθοτητα.Ετσι καταληγουν αν αποφευγουν καθε κινηση.Η πολιτικη ομως απεχθανεται τα κενα.Αν δεν εχεις εσυ μεταναστευτικη πολιτικη το κενο θα το καλυψουν οι αντιπαλοι με το δικο τους προγραμμα.
   Θα ηθελα να υπενθυμισω οτι η ΝΔ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΘΕΣΗ για την ιθαγενεια των μεταναστων και οταν αποφασισε το ΠΑΣΟΚ να φερει το νομο,ετρεχε ο Σαμαρας και οι βοηθοι του να δουν τι ισχυει στις αλλες χωρες της ΕΕ και να παρουσιασουν την αντιθεση τους με συγχρονο ευρωπαικο λεξιλογιο.Και αυτο οταν μολις ειχε κυβερνησει 5,5 χρονια.
   Την ελλειψη θεσης την καλυπτε ο Καραμανλης με την αποδοχη των θεωριων της αριστερας περι πολυπολιτισμου στα λογια και τη διαρροη ανεπισημως οτι καποια Νεα Ταξη,καποιοι περιεργοι εχθροι δεν μας αφηνουν να εχουμε δικη μας μεταναστευτικη πολιτικη.
   Ο Κακλαμανης ηταν η εκδοχη αυτης της αντιληψης σε δημοτικο επιπεδο.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ ψυχραιμια 15/11/2010 13:04:25

    Ακριβώς έτσι είναι όπως τα περιγράφεις. Ελπίζω τέτοια σχόλια, όπως και άλλα εδώ μέσα, να τους δίνουν κάποια ελάχιστη, έστω, σημασία εκεί επάνω, στις αγέρωχες κορυφές της ΝΔ...

 9. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 15/11/2010 10:04:40

  Δεν μας φταίει κανείς περισσότερο από αυτούς που έκατσαν στον καναπέ τους.

  Μέντα και βαζελίνη τώρα.

 10. βαγόνι avatar
  βαγόνι 15/11/2010 10:05:58

  Μήν υπερβάλλουμε πάνω στον διχασμό "πολυπολιτισμικών" και
  "παραδοσιακών".....στην πράξη η κυρίαρχη τάση είναι η κουλτολυρα
  ερζάτς.......παίρνουμε απ'όλα ότι βολεύει, κατα κανόνα επιφανειακές
  επιλογές...και μόνο το σοβαρότερο αιτούμενο- η συνομιλία της "καθ΄ημάς
  ανατολής" και του "ευρωπαικού διαφωτισμού" στην καθημερινή ζωή-
  μοιάζει ανέφικτο.....εξ΄ού και τα διάφορα κουφά που βλέπουμε και
  ακούμε......ακόμη και η "αποχή" αρχίζει να παίρνει διαστάσεις life style!...,
  γιατρός της περιοχής μας, πανταχόθεν κονομημένος, διαφήμιζε ως
  "επαναστατική" πράξη την αποχή και έπνιγε τον πόνο του για τα "χάλια"
  της χώρας ,κάνοντας δώρο επετείου γάμου στη σύζυγο ένα διαμαντάκι
  cartier ..κάποιων καρατίων.....η πανευτυχής σύντροφος απάντησε με
  μακρά ολονυκτία νοικιάζοντας τον παπά της περιοχής!

  Δε συμμαζεύονται εύκολα όλα αυτά!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ βαγόνι 15/11/2010 10:11:56

   Καλό!!!

 11. Bloody_Ophelia avatar
  Bloody_Ophelia 15/11/2010 10:29:01

  Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το συνολικό συμπέρασμα των εκλογών είναι ότι στον α' γύρο οι πολίτες ψήφισαν εν πολλοίς με κριτήριο την τιμωρία του ΠΑΣΟΚ για να στείλουν μήνυμα και στον β' με βάση τα πρόσωπα. Δεν είναι παράλογο. Η Ν.Δ θα έπρεπε να έχει κάνει σοφότερες επιλογές από έναν εκνευρισμένο κι εκνευριστικό δήμαρχο Αθηναίων, έναν σεμνό αλλά άκρως συντηρητικό δήμαρχο Θεσσαλονίκης, από ένα 0 υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής, ένα λαμογο- υποψήφιο περιφερειάρχη στερεάς Ελλάδας που τον έκραζαν μέχρι και οι δεξιοί.
  Επίσης: 1. Δεδομένου ότι η δόλια Θεσσαλονίκη ήταν για χρόνια βουτηγμένη μέσα στη μιζέρια και την γραφικότητα των Ψωμιαδο-Ανθιμο- κλεφτοπαπαγεωργόπουλων αποφάσισε τώρα να αποτάξει το τυράκι "οι κακοί Αθηναίοι που μας έχουν χεσμένους και οι κακοί Σκοπιανοί που μας επιβουλεύονται". Δια του γραφικού Μπουταρη και δια των ολίγιστων ψήφων που μαζεψε ο έτι γραφικότερος Ψωμιάδης, δείχνουν ότι δεν θέλουν άλλη πατριδοκαπηλευτική ρητορική. Προς γνώση και συμμόρφωση.
  2. Μην υπερεκτιμούμε τόσο τη Ντόρα για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα. Σαφώς και στήριξε Μπουτάρη και Τατούλη. Αλλά στήριξε και Κακλαμάνη, Χειμάρρα και ένα κάρο Δημάρχους που πήγαν τελικώς σπίτι τους.

  • Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
   Δημήτριος Κοκκαλάκης @ Bloody_Ophelia 15/11/2010 11:36:10

   Είναι δεδομένο, οτι Χειμάρα δεν στήριξε. Αντίθετα, έβαλε λυτούς και δεμένους γιά να τον κάνει να χάσει. Αυτός ο ανοιχτός πόλεμος, σε συνδυασμό: 1). με εγγενείς αδυναμίες της υποψηφιότητας Χειμάρα, και 2). ατυχέστατους χειρισμούς στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου στην Βοιωτία, έφεραν το γνωστό αποτέλεσμα.
   Δημήτρης Κοκκαλάκης
   Λαμία.

 12. leo avatar
  leo 15/11/2010 11:28:10

  Τα παρακάτω θα ήθελα να πω
  1. Το χω πει πολλές φορές. Ας το πω και άλλη μία δεν χανουμε και τίποτα.
  Η ΝΔ χωρίς δικό της ΜΜΕ δεν μπορεί να κανεί ΤΙΠΟΤΑ. Να δούμε πόσα ΧΡΟΝΙΑ ή ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ θα τους πάρει να το καταλάβουν.
  2. ΜΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!
  Συγκηνιτική η προσπάθεια από το αντινιους να τους πάρει με το μέρος τους αλλά οι αριστεροί είναι πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ . Πως να το κάνουμε. Και η φιλία πολιτικα πάντοτε μαζί τους είναι ΠΑΝΤΑ μια λυκοφιλία.....
  3. Καταφέραμε να χάσουμε Πελοππόνησο και Θεσσαλονίκη. Δύο προσωπικές ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ του κόμματος. Ας ελπίσουμε να μην επαναληφθούν.
  4. Ακούστηκαν πολλά για την στήριξη στην Ντόρα από Κακλαμάνη, Γιαννοπουλο, Κυριακο και Έλσα. ΑΝ ισχύουν δρόμο ΤΩΡΑ !
  5. Το κόμμα θέλει πολλή δουλειά ακόμα και φυσικά ΔΕΝ είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Εάν δεν κινειθεί ΠΟΛΥ πιο γρήγορα ίσως να χαθούν οι ευκαιρίες που έρχονται.
  6. Εκεί στα νησιά έχει γίνει καμμιά ανάλυση , γιατί η ΝΔ πατώνει ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΣ;;

  • ΑΝΔΡΕΑΣ avatar
   ΑΝΔΡΕΑΣ @ leo 15/11/2010 19:22:48

   Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα φίλοι με υγιείς απόψεις μακριά απο φανατισμούς και παραλογισμούς!ευγε φιλε μου

 13. leo avatar
  leo 15/11/2010 11:57:00

  Φίλε ΒΙΣ όταν στο ίδρυμα Καραμανλής ο Σαμαράς βάζει Μειμαράκη τι να πούμε δηλαδη......
  Δεν μας φταίνε οι άλλοι.
  Η Δεξιά στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ πραγματικά. Ένα μπλε ΠΑΣΟΚ είναι.

  Και η ντόρα, αν το κόμμα είχε ιδεολογική αυτοπεποίθηση και όχι να ακολουθεί την μόδα, καλό θα μας έκανε γιατί θα έπερνε απο το ΠΑΣΟΚ. Επειδή όμως η ΝΔ ακολουθεί το τι κάνει το ΠΑΣΟΚ θα τρέχει παντοτε ΠΙΣΩ από τις εξελίξεις...

  Και ο Καραμανλής φέρει καίρια ευθύνη για την σημερινή εικόνα . Στην προσπάθειά του να κρατήσει την εξουσία αναστάτωσε ένα ολόκληρο κόμμα.
  Δείτε μόνο τι λέει ο Μαρκεζίνης για τον Γράψα....

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ leo 15/11/2010 13:02:16

   Υπήρξε ως παράταξη, αλλά όχι ως κόμμα. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει και ως κόμμα. Ή θα το κάνει ο Σαμαράς, ή θα αποτύχει...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ leo 15/11/2010 13:08:17

   Είναι ο Βαγγέλας στο Ίδρυμα Καραμανλή, που υποτίθεται ότι είναι η "δεξαμενή σκέψης" της ΝΔ;
   Ε τότε, μας αξίζουν όσα παθαίνουμε. Ας φάμε τώρα τα άπαντα του Τάκη Καμπύλη και του Δ. Χριστόπουλου, που είναι κολλητοί του Καμίνη, στη μούρη, για να γίνουμε και εμείς προβληματισμένοι και χαρωποί μούλτι-κούλτι...
   Εάν το άλας μωρανθεί εν τίνι αλισθήσεται;
   Αυτό έπαθε η ΝΔ, και δεν το έπαθε τώρα, το έχει πάθει εδώ και καιρό...
   Ο Καραμανλής ήταν συμπαθής όσο ήταν και ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄. Και εξίσου ανίκανος για τη θέση που κατείχε.

   • leo avatar
    leo @ ΒΙΣ 15/11/2010 13:56:24

    ΒΙΣ ο Βαγγέλας είναι ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ιδρύματος Καρμανλή!!!!!

    Απο και πέρα ο Μαρκεζίνης στο βιβλίο του λέει ότι υπήρξε εντολή απο τι ΥΠΕΞ τηε Ντόρας για απομάκρυνσή του , λόγω του στρατηγικού σχεδιασμού που ετοίμαζε στις βραχονησίδες: φύλαξή τους με στρατιώτες. Κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Τουρκία. Εξ ου και η απομποπή του, αν και φίλος του Καραμανλή.
    Και ΕΔΩ κύριοι είναι το πρόβλημα.

    Το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΛΟ για την ΝΔ είναι η έξοδος της οικογένειας από το κόμμα. Ο Καραμανλής απέτυχε κατα την γνώμη μου ΚΥΡΙΩΣ γιατί ΔΕΝ μπόρεσε να ελέγξει την Ντόρα. Την ἀφησε στο ΥΠΕΞ να κάνει ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ και τα έκανε ροιδο. Δεν είχε τα κότσια να τα βάλει μαζί της. ΛΑΚΙΣΕ και έτσι η χώρα τώρα μπήκε σε περιπέτειες.

    Η αριστερά έχει ατζέντα και ιδεολογία . Η δεξιά αν δεν έχει κόμμα να εκφραστεί παραμένει μια ουτοπία σαν τον κομμουνισμό.
    Πριν την Χουντα και μετα την Χούντα δηλ. τι; όλα μαυρα ; ΤΡΙΧΕΣ ! Να το δεχτώ για 10 χρόνια αλλά όχι και για 36 χρόνια !!!Έλεος δηλ.

    Φιλοι μπείτε στο σάιτ της ΝΔ.Aπό τις 18 !!! γραμματείες του κόμματος μονο οι 3! έχουν ιστοσελίδα . Οι δε γυναικών και απόδημου ελληνισμού στο φωτογραφικό τους άλμποθμ έχουν σε ΟΛΕΣ τις φωτογραφίες τους τους αντίστοιχους επικαφαλείς ΧΩΡΙΣ να παρουσιάζονται οι ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ συνεργάτες !! Λες και οι γραμματείες είναι προσωπικα φέουδα και ηλεκτρονικά μπαλκόνια για τον κύριο και την κυρία γραμματέα.
    Η δε γραμματεία σχέσεων κοινωνίας και κόμματος ΔΕΝ έχει ιστοσελίδα!!! Απίστευτα πράγματα δηλαδή......

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΝΔ.

    Κυριοι θελουνε ΠΟΛΥ δοθλειά ακόμα !

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ leo 15/11/2010 13:09:38

   Επειδή δεν το έχω διαβάσει το βιβλίο του Μαρκεζίνη, μπορείς να μας πεις τι λέει για τον Γράψα;

   • Στάθης Δ avatar
    Στάθης Δ @ ΒΙΣ 15/11/2010 14:49:29

    @ ΒΙΣ

    Σχετικά με την παραίτηση Γράψα, δες τα παρακάτω
    ΗΜΕΡΗΣΙΑ
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=14089152
    ΠΑΡΟΝ
    [http://www.paron.gr/v3/new.php?id=60847&colid=&catid=34&dt=2010-11-14%200:0:0]
    Ανιχνεύσεις
    [http://www.anixneuseis.gr/?p=3365]

  • GUS P avatar
   GUS P @ leo 15/11/2010 13:24:28

   Αγαπητέ νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτούμε όλοι ότι δυστυχώς η πλειοψηφία στην Ελλάδα έιναι κεντροαριστερή ή τουλάχιστον έτσι θέλει να πιστεύει. Για τους λόγους αυτούς και ΚΚ ανακάλυψε τον "μεσαίο χώρο" Προσπάθησε μα την ρητορική του κατευνάσει τις αριστερές και αριστερίστικες αγκυλώσεις τους και να τους προσελκύσει προκειμένου να κυβερνήσει. Και τα κατάφερε μόνο ως προς το σκέλος του να κατακτήσει την εξουσία. Για να εφαρμόσεις όμως πολιτική πρέπει να κυριαρχείς και ιδεολογικά. Εκεί οφείλεται και η επαμφοτερίζουσα στάση της ΝΔ του ΚΚ.
   Ο "μεσαίος χώρος" αποτελεί "ξένο σώμα" προς τον ιδεολογικό χώρο της ΝΔ. Με το πέρασμα του χρόνου και προϊόντος της κυβερνητικής φθοράς συνεβηκαν δυο τινά 1. Ιδεολογική σύγχυση στη ΝΔ και απομάκρυνση των δεξιών ψηφοφόρων και 2. απομάκρυνση του "μεσαίου χώρου" προς τον φυσικό του ιδεολογικό του χώρο την κεντροαριστερά όπως αυτή εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ. Ο Παπανδρέου αυτή τη στιγμή κατά την αποψή μου θα συντελέσει, αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, να οδηγήσει στη απαξίωση της κεντροαριστεράς όπως αυτή την ξέρουμε στην Ελλάδα και ίσως σε πολυδιασπασή της. Μόνο τότε ένα Κεντροδεξιό/Δεξιό κόμμα θα έχει τύχη να κυβερνήσει την Ελλάδα και όχι απλά να καταλάβει την εξουσία.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ GUS P 15/11/2010 13:59:48

    Σωστό και από την άποψη αυτή θα προσφέρει θετικό έργο ο ΓΑΠ, έστω και μέσα στην ανοησία του (γιατί είναι ανόητος).
    Οπως θετικό έργο, διά της απαξίωσης της ροζ Αριστεράς στην πράξη, θα προσφέρει ο Καμίνης, που ανήκει στον πλέον σκληρό κύκλο της πολυπολιτισμικής Νέας Αριστεράς. Το ότι ανήκει στον πλέον σκληρό κύκλο, το φανερώνουν οι στενοί του συνεργάτες και υποστηρικτές. Είχα στείλει εδώ το λινκ με τα ονόματα των μελών του ΚΕΜΟ, μπορείτε να το βρείτε στο διαδίκτυο. Κάποια άτομα από εκεί τα γνωρίζω προσωπικά. Αυτοί είναι ο κύκλος του Καμίνη.

 14. anonymous avatar
  anonymous 15/11/2010 12:04:07

  Εγώ διαφωνώ με αυτά που γράφεις για τη στάση του Άνθιμου. Θεωρώ ότι ο Άνθιμος καλώς έπραξε. Δε μπορεί να βγαίνει ο κάθε ένας και να κάνει διαρκώς επιθέσεις σε βάρος στοιχείων της υπόστασης του Έλληνα. Αυτό το στοιχείο πρέπει να είναι αιτία καθημερινού πολέμου.

  Σωστά λοιπόν αντέδρασε ο Άνθιμος. Αν οι Έλληνες είναι τόσο βλάκες και θέλουν να εξαφανιστούν ως λαός από προσώπου γης δικό τους θέμα.

  Ο Γκιουλέκας δε θα έχανε αν τραβούσε λίγο περισσότερο (δεν τραβούσε) κι αν ο Παπαγεωργόπουλος δεν τα είχε κάνει μούσκεμα.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ anonymous 15/11/2010 13:01:10

   Κοίτα, αν ο Άνθιμος έλεγε πολύ απλά στο Μπουτάρη όταν πήγε να προσκυνήσει και να του φιλήσει το χέρι "δεν ντρέπεσαι λίγο, υποκριτή, πρώτα με βρίζεις και τώρα έρχεσαι αναίσχυντα να πάρεις ευλογία επειδή έχεις εκλογές μεθαύριο;" και του έδινε κανονικά ευλογία, παρά την επίπληξη, ΠΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ αποτέλεσμα θα είχε στον κόσμο! Θα αποδείκνυε το Μπουτάρη αυτό που πραγματικά είναι, ένας σαλτιμπάγκος, όπως τότε με τον Παπαγεωργόπουλο που είχε υπογράψει δήλωση μετανοίας... Θα έδειχνε δηλαδή ότι πουλάει ανέξοδο αντικληρικαλισμό, αλλά θέλει κατά βάθος να είναι "και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ".

   Υπήρχε τρόπος να αντιδράσει ο Παναγιώτατος και το πρόβλημα ήταν καθαρά, κατ' εμέ, το "δεν θα σε αφήσω να εκλεγείς"... Λέγεται, Παναγιώτατε, τέτοια κουβέντα;... Και τώρα τι θα κάνεις; Δεν θα τον ορκίσεις, όπως έλεγες;

   Πώς να κάνεις τώρα κηρύγματα για τη Μακεδονία;...

   Έχει ακυρωθεί ο λόγος σου και ο ζηλευτός δυναμισμός σου από την αμετροέπεια μιας στιγμής και μόνον...

   Αλλά ο καλός Θεός βλέπει και νομίζω ότι έδωσε στον Παναγιώτατο μια θαυμάσια αφορμή μετανοίας. "Παν κλήμα ο καρπό φέρει, καθαίρει αυτό, ίνα πλείονα καρπό φέρει"...

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Επώνυμος 15/11/2010 13:14:02

    Ο Ανθιμος θα μπορούσε να είχε πει στον Μπουτάρη "Κύριε Μπουτάρη, δεν με αδικείτε όταν με αποκαλείτε μουτζαχεντίν; Και τώρα έρχεστε να ασπαστείτε τον σταυρό; Δεν είναι υποκρισία αυτό;". Εκεί και τελείωσε. Αλλά δυστυχώς μίλησε με ύφος όχι πνευματικού πατέρα, που μπορεί και να ελέγξει, και πρέπει να το κάνει, αλλά με ύφος δεσπότη που έχει μάθει να εξουσιάζει.
    Φαντάζομαι θα το έχει κατανοήσει. Ηταν μια κακή στιγμή, που είχε όμως ευρύτερες συνέπειες.

 15. nick avatar
  nick 15/11/2010 12:19:08

  Στις 4 Οκτωβρίου 2009 το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε 43,92% και η ΝΔ 33,48%. (διαφορά 10,44%). Στις 7 Νοεμβρίου 2010 οι υποψήφιοι περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσαν 34,70% και οι αντίστοιχοι της ΝΔ 32,70% (διαφορά 2%)

  Αν στις 4 Οκτωβρίου 2009 υπήρχε «Καλλικράτης» το ΠΑΣΟΚ είχε προβάδισμα σε 13 περιφέρειες και η ΝΔ σε καμία. Στις 14 Νοεμβρίου 2010 το ΠΑΣΟΚ έχει προβάδισμα σε 8 περιφέρειες και η ΝΔ σε 5.

  Στις 4 Οκτωβρίου 2009 το ΠΑΣΟΚ ήταν μπροστά σε 48 νομούς και η ΝΔ ήταν μπροστά σε 6. Στις 14 Νοεμβρίου 2010 η ΝΔ είναι μπροστά σε 33 νομούς και το ΠΑΣΟΚ σε 21.

  Μπορεί να βάφεται όλη η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας–Θράκης πράσινη άλλα η αλήθεια είναι πως η ΝΔ είναι μπροστά στους Νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Έβρου και είναι πίσω και μάλιστα πολύ στο Νομό Ροδόπης (και φαντάζομαι όλοι ξέρετε γιατί). Άρα το 4-1 υπέρ της ΝΔ, μέσω του Καλλικράτη δίνει χρώμα πράσινο.

  Σε πολλές από τις περιφέρειες που χάθηκαν η αναλογία της ήττας ήταν περίπου ΠΑΣΟΚ 52% - ΝΔ 48% ή 51-49%. Όμως αυτό το 48-49 % η ΝΔ το πέτυχε μόνη της εντελώς. Ενώ αυτό το 52% του ΠΑΣΟΚ, έχει ευγενικές χορηγίες από Δημοκρατική Αριστερά, Σύριζα, Οικολόγους και κάποιους από το ΚΚΕ, από ανθρώπους δηλαδή που δε μπορούν να φανταστούν ότι το χέρι τους θα ρίξει δεξιό ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

  Αν λάβουμε όλα αυτά υπόψιν, η ΝΔ πήγε μια χάρα. Καλύτερα απ’ ότι θα περίμενε κανείς λίγους μήνες πριν.
  Εκεί που χάνονται οι εντυπώσεις είναι στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Και εκεί λειτούργησε η λογική 51-49 που ανέφερα πιο πάνω, αλλά οι δήμοι αυτοί και ειδικά αυτός της Θεσσαλονίκης δεν έπρεπε να χαθούν.

 16. Aggelos avatar
  Aggelos 15/11/2010 12:28:14

  "Η Δεξιά στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ πραγματικά. Ένα μπλε ΠΑΣΟΚ είναι."

  πριν τη χουντα μια χαρα υπηρχε..

  επι Καραμανλη αμα ησουν αριστερος σε εβριζαν..

  θα ξαναλλαξει ..

 17. γιωτα avatar
  γιωτα 15/11/2010 12:33:23

  Συμφωνω με τα περισσοτερα σχολια κ τις αναλυσεις των οσων εγραψαν παραπανω .Θελω ομως να προσθεσω πως η ΝΔ πρεπει να βρει το δικο της δρομο μεσα απο μια δικη της ιδεολογικη πλατφορμα κ οχι να περιμενει καθε φορα να την ψηφισουν οι αριστεροι κ λοιποι. Οσο για την Ντορα,παει αυτη εφυγε δεν μπορουμε ουτε να περιμενουμε ουτε να απαιτουμε να στηριζει το κομμα η' υποψηφιους του. Πηρε το δικο της δρομο εκτος κ το καλυτερο που εχουμε να κανουμε ειναι να βρουμε κ μεις το δικο μας εντος!

 18. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/11/2010 12:43:11

  Οσον αφορα τις σχεσεις της ΝΔ με την αριστερα κατα τη γνωμη μου το φανερο φλερτ -που ειναι εντονο και απο πολλους εδω - φερνει τα αντιθετα αποτελεσματα.Υπαρχει χαος θεωρητικο και πρακτικο και ιστορικη αντιπαλοτητα που δεν ξεπερνιεται.
  Εκεινο που εχει να κανει η ΝΔ ειναι να προβαλλει την ιδεολογια του κοινωνικου φιλελευθερισμου σαφως χωρις ανουσια γλυψιματα αλλα και χωρις υβρεις τυπου ΛΑΟΣ προς την αριστερα και οποιος θελει εν οψει των αδιεξοδων της χωρας ας προσχωρησει.
  Οποιαδηποτε αλλη τακτικη δημιουργει την εντυπωση οτι η ΝΔ θελει να μιμηθει την τακτικη του ΠΑΣΟΚ παλια και προκαλει αντανακλαστικη αντιδραση ποσο μαλλον που η συμπρσξη του παλιου ΠΑΣΟΚ με την αριστερα ειχε καποια δικαιολογηση ενω η σημερινη δεν εχει.
  Θα πρεπει δε να ξερετε οτι αν στον οικονομικο τομεα πια το ΠΑΣΟΚ ειναι απομονωμενο απο την καθ αυτο αριστερα,τα μοντερνα ρευματα που φερνουν μαζι ΠΑΣΟΚ και ΔΑ ή ως ενα σημειο το ΣΥΡΙΖΑ διατρεχουν εστω και υπογεια ολοκληρη την αριστερα -και το ΚΚΕ - και αρα ειναι πιο κοντα στο ΠΑΣΟΚ οταν ειναι αναγκασμενοι να διαλεξουν.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ψυχραιμια 15/11/2010 12:56:45

   Αν δεις προσεκτικά τις δικές μου τουλάχιστον θέσεις, νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιος γλείψιμο. Αυτό που λέω, και θα το λέω, είναι ότι οι αριστεροί έχουν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να δουν κάποια πράγματα πέρα από το μαρξισμό τους. Δεν είναι για να μας κάνουν τη χάρη. Δεν τους παρακαλάμε στα ψεύτικα σαν Μητσοτάκηδες και Κωστάκηδες. Αν και ο μαρξισμός έχει κάνει μεγάλη ζημιά στον τρόπο σκέψης των αριστερών, ωστόσο σχεδόν όλοι έχουν κρατήσει μέσα τους κάποια πράγματα ανέπαφα για πατρίδα και άλλες "συντηρητικές" αξίες, που μας κάνουν να υπάρχει πεδίο επικοινωνίας στις θεματικές που ενδιαφέρουν εμάς τους υπόλοιπους.

   Αυτό που χρειαζόμαστε ως χώρα να μας μεταγγίσουν οι αριστεροί είναι ο δυναμισμός τους. Δυστυχώς, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας σπαταλάει (κατ' εμέ) το δυναμισμό του σε αριστερού τύπου στοχεύσεις, ενώ το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι πρόβλημα κοινωνικής-θεσμικής αναξιοκρατίας και πρόβλημα κράτους-προτεκτοράτου. Αυτά είναι αστικές προβληματικές, όμως ο αριστερός τις βλέπει μέσα από σοσιαλ-μαρξιστική οπτική και χάνει τη στόχευση, νομίζει ότι έχει να κάνουμε καίρια με κοινωνικά θέματα, ενώ πρωτίστως έχουμε να κάνουμε με κρατική-αστική-εθνική ολοκλήρωση που ποτέ δεν ήρθε. Γι' αυτό ο ροζ διεθνισμός ασκεί τέτοια πολιτικώς ορθή έλξη στους αριστερούς, αν και κατά βάθος οι περισσότεροι δεν τον συμμερίζονται. Είναι η μη ολοκληρωμένη εθνική μας υπόσταση που τους κάνει να υιοθετούν πιο εύκολα συμπλέγματα κατωτερότητας έναντι άλλων λαών - κυρίως δυτικών. Αν η ελληνική αριστερά είχε ελληνικές, πρωτίστως, αξίες, η χώρα θα ήταν διαφορετική. Έχει κυρίως δυτικές, περιλαμβανομένου και του μαρξισμού, που είναι κατεξοχήν δυτικό δημιούργημα.

   Η ουσία είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη μια ΟΥΣΙΩΔΗ μετάλλαξη της αριστεράς, που στην ουσία θα την κάνει να μην είναι αριστερά όπως την ξέραμε και την ξέρουμε. Θα στοχεύει όμως στα ίδια πράγματα που στόχευσε και πριν αυτή η μεταλλαγμένη αριστερά. Αυτή είναι η ιδεολογική πρόκληση για το Σαμαρά, να καταστήσει την αριστερά αχρείαστη ιδεολογικά, δίνοντας μέσα από αστικές αντιλήψεις όσα ζητάει ο αριστερός.

   Για να το πω με τα λόγια του Σάββα Ξηρού: "Αν λειτουργούσαν οι θεσμοί, εμείς δεν θα είχαμε ρόλο"...

   Το αστικό κράτος πρέπει να αποδείξει την αξία του. Τότε θα "κερδηθεί" ουσιαστικά ο αριστερός και θα αποκτήσει ιδεολογική κυριαρχία ο σήμερα πολλαπλά υπανάπτυκτος αστικός χώρος.

 19. xbab avatar
  xbab 15/11/2010 12:46:21

  Επώνυμε πρέπει να αφήσουμε τις αναλύσεις και να γίνουμε πιο ρεαλιστές.
  Πράξεις και πρωτοβουλίες...
  Απλά πράγματα:
  Μερικοί δηλώνουν δεξιοί και ψηφίζουν υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ(γιατί;).
  Τα εξαπτέρυγα ψήφισαν αναφανδόν τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ(γιατί;).
  Οι υποψήφιοι της ΝΔ δεν είχαν την ανάλογη στήριξη από στελέχη του κόμματος(γιατί;)
  Υπήρξαν ατυχείς επιλογές(γιατί;)
  Δεν κινητοποιήθηκε ο κομματικός μηχανισμός(γιατί;).
  Η αποχή έπληξε όλες τις παρατάξεις(ποιός φταίει;)
  Δεν υπάρχουν στελέχη της ΝΔ που θα σηκώσουν το βάρος μιας επικοινωνιακής προσπάθειας(γιατί;).
  Ελάχιστα τα στελέχη και αυτά όταν βγαίνουν στα media δεν τους αφήνουν να μιλήσουν τα γιουσουφάκια της παραπληροφόρησης(δεν τους σέβονται, μιλούν ειρωνικά, τους διακόπτουν, μεροληπτούν με τρόπο φανατικό κλπ).
  Τα ΜΜΕ έπαιζαν και παίζουν τον κυρίαρχο λόγο στη διαμόρφωση πολιτικού κλίματος και φυσικά επιζήμιο για τη ΝΔ.
  Υπάρχουν γκλαμουράτοι αλλά και καθημερινά γιουσουφάκια που έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα και δεν τους αγγίζει κανείς.
  Ακόμη και η κρατική τηλεόραση έχει μετατραπεί σε άντρο παραπληροφόρησης και χειραφέτισης της κοινής γνώμης με "καμικάζι" υπαλλήλους.
  (Στην κυριολεξία η τηλεόραση, γενικά, δουλεύει ψιλό γαζί τη ΝΔ και αυτή δεν παίρνει χαμπάρι ή τα υπομένει αγόγγυστα, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα)
  Και δεν μιλάει κανείς.
  Σ' αυτά τα ερωτήματα πρέπει να προβληματισθούν οι υπεύθυνοι.
  Γιατί το μέλλον της ΝΔ, δυστυχώς για μας τους απλούς και σταθερούς ψηφοφόρους, προβλέπεται ζοφερό.
  Κάτι πρέπει να γίνει για σύμπτυξη δυνάμεων, εδώ και τώρα.
  Όχι τρία κομμάτια θα γίνει η λεγόμενη κεντροδεξιά παράταξη, αλλά παρά πολλά με το μυαλό που κουβαλούν μερικοί (αυτοί που θέλουν να ηγούνται πάντα... και αυτοί που δεν κάνουν κάτι για την ενώσουν)
  Όλοι πρέπει να κατανοήσουν το κοινό συμφέρον της παράταξης. δεν θα γίνουν όλοι αρχηγοί ή ηγέτες ή ηγεμόνες της πρωινής και εσπερινής ζώνης.
  Νέα στελέχη(που είναι;)
  Ας παραδειγματιστούμε και ας προβληματιστούμε από τη στάση των ψηφοφόρων της απέναντι μεριάς. Μπετόν, παρά τα τέρατα και σημεία που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική κοινωνία.
  ...

 20. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 15/11/2010 12:48:39

  Πωπωωω, θέλει κάμποσες αναρτήσεις για να απαντηθούν τα ερωτήματά σου... Ας είναι, μου δίνεις ιδέες για το μέλλον. Θα τα πούμε μελλοντικά, μην χαραμίσουμε τόσο ωραίες θεματικές σε σχόλια!

  • xbab avatar
   xbab @ Επώνυμος 15/11/2010 12:58:26

   οκ..

 21. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 15/11/2010 12:51:26

  Αυτές οι εκλογές ήταν κοσκίνισμα. Κι αυτό που έδειξαν είναι ότι τα κόμματα, ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΑΖΙ, διαθέτουν ένα 25% περίπου των εκλογέων.

  Το 75% του λαού έχει την άποψη ότι τα κόμματα, ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, πρέπει να αλλάξουν πορεία. Πρέπει να εφαρμόσουν δημοκρατία. Οπου ΠΡΑΓΜΑΤΙ η λαϊκή εντολή γίνεται πράξη. Κι όχι όπως τώρα...

  Εξάλλου ποιον υποψήφιο να επιλέξει ο λαός για άρχοντα; Αυτόν που διάλεξε ο εκάστοτε πολιτικός αρχηγός; Γιατί; Ρωτήθηκε ο λαός για τους υποψηφίους; Ο κομματικός λαός έστω του κάθε κόμματος; Τι κομματική απολυταρχία είναι αυτή;

  Ο λαός ξέρει ότι υπάρχει μία σοβαρή παράδοση που εξακολουθεί και ισχύει: ο νέος άρχοντας θα είναι χειρότερος από τον προηγούμενο.

  Και σε συνδυασμό ότι για 4 χρόνια ο άρχοντας αυτός θα είναι ανεξέλεγκτος από τον λαό, και σε συνδυασμό με την παράδοση που έχουν αναπτύξει Δήμοι και Περιφέρειες στην ρεμούλα και την διαφθορά, τι να πάει να κάνει ο λαός μέσα στον πόνο του και τον καημό του που του κόψαν και τον μισθό και την σύνταξη;

  Να τους δώσει και βραβείο;

  Το πολιτικό σύστημα έχει αυτή τη στιγμή απέναντί του το 75% του λαού.
  Αυτό είναι το νόημα των εκλογών.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Θραξ Αναρμόδιος 15/11/2010 13:05:22

   Το πολιτικό σύστημα έχει ως σύμμαχό του το 75% του λαού που αυτοακυρώθηκε μέσα από την αποχή του.

   Υπάρχουν και δομικά προβλήματα, αλλά παραβλέπουμε το σημαντικότερο: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ!

   • Ο Απο Μηχανης Φτωχος avatar
    Ο Απο Μηχανης Φτωχος @ Επώνυμος 15/11/2010 18:10:13

    Με 9.819.026 εγγεγραμμενους, σε 10.934.097 πληθισμο δεν βγαινει λογαριασμος ουτε με τις οποιες προσαρμογες. Ειναι γνωστα τα προβληματα των εκλογικων καταλογων και κανεις δεν αναρωτιεται γι αυτα σε εποχη (sic) ηλεκτρονικης διακυβερνησης.

    7,355,026 ψηφισαν στις εθνικες 2007
    5.988.678 την πρωτη Κυριακη των περιφερειακων φετος.
    Διαφορα περιπου 10 %.
    Επιπλεον υπαρχει παντα ενα ποσοστο ασθενων, γεροντων, πασης φυσεως ανυμπορων αλλα και αλλων που για διαφορους λογους λειπουν στο εξωτερικο αλλα και στο εσωτερικο. Επισης η οικονομικη κριση επαιξε το ρολο της καθως το κοστος μετακινησης προς την εκλογικη περιφερεια ηταν φετος για πολλους απαγορευτικο.
    Θα αποφυγω τον πειρασμο να αναφερω ποσοστο, παντως μαζι με ακυρα λευκα, η πραγματικη αποχη-αποδοκιμασια των κομματων και της εκλογικης διαδικασιας ειναι ενα κλασμα μονο του 75 % που εμφανιζεται ως ο πυρηνας των πασης προελευσης πολιτικων αναλυσεων.
    Γιατι συμβαινει αυτο ενω οσα προανεφερα ειναι λιγο πολυ γνωστα? Εξυπηρετει απαντες αυτη η προσεγγιση?

    • Ο Απο Μηχανης Φτωχος avatar
     Ο Απο Μηχανης Φτωχος @ Ο Απο Μηχανης Φτωχος 15/11/2010 22:07:50

     Διορθωση: 18% περιπου και οχι 10.

  • Minnie avatar
   Minnie @ Θραξ Αναρμόδιος 15/11/2010 13:13:11

   Μονο που το πολιτικο συστημα επιλεγει να πορευεται με το 25% του εκλογικου σωματος που συμμετειχε.

   Ποιο ειναι τωρα το επομενο βημα για το 75% που βρισκεται απεναντι?
   Σημειωτεον οτι δεν ειναι ενα 75% συμπαγες, αυταπατασαι αν νομιζεις οτι ολοι απειχαν συμπορευομενοι με το δικο σου σκεπτικο.
   Αλλα για να διευκολυνθει η συζητηση, ας υποθεσουμε οτι ειναι συμπαγες...
   τι ακριβως μπορει να κανει αυτη η απεχουσα πλειοψηφια?

   Θελω να μαθω τις σκεψεις σου για συγκεκριμενες ενεργειες, βημα-βημα.

 22. Δ. Μαλαμούλης avatar
  Δ. Μαλαμούλης 15/11/2010 13:18:02

  Οσο ο κ. Σαμαράς στηρίζεται σε παρησιαδηδες στη μαγνησια οθτε ενα δημο δεν θα παιρνουμε

 23. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 15/11/2010 13:35:35

  Είναι ευκαιρία τώρα να απαλλαγεί ο Σαμαράς από τα "βαρίδια", το "έρμα"(κοινώς σαβούρα) που κουβαλάει στο κόμμα του. Αυτό πλήρωσε, κυρίως στην Αθήνα και στην Θεσ-νίκη.

  Στην Αθήνα αυτή η ερμαφρόδιτη υποψηφιότητα Κακλαμάνη που δηλώνει "συντηρητική" αλλά ψιψινίζει και αλλοιθωρίζει, που η μόνη της πολιτική είναι η αδράνεια, ή το πολύ τα ημίμετρα. Σε μιά πόλη που πρέπει να τρέχεις απλώς για να διατηρήσεις μερικά κεκτημένα, αυτοί κάθονταν ακίνητοι και χαλαροί και η ζωή γύρω τους τράβαγε την ...κατηφόρα. Μία ατμόσφαιρα που μυρίζει αποπνικτικά σαν την τελευταία περίοδο της Καραμανλικής αδράνειας και χαλαρότητας.

  Στην Θεσ-νίκη οι παλαιοδεξιοί με τον νεο-βυζαντινό μανδύα και οσμή βυζαντινής διαφθοράς, καβάλα σε ανάπηρους βουκεφάλες, πλαισιωμένοι από παπάδες, χορεύτριες κοιλιάς και σαλτιμπάγκους.

  Είναι κατανοητό στον καθέναν γιατί ακόμη και παραδοσιακοί δεξιοί δεν πήγαν να ψηφίσουν τους προτεινόμενους υποψήφιους σε αυτές τις πόλεις.

  Με αυτό το μετέωρο κόμμα ανάμεσα στην επαγγελθείσα ανανέωση και στην ημι-αναπαλαίωση, το εκλογικό αποτέλεσμα μάλλον προσωπική επιτυχία του Σαμαρά αποτελεί. Υπάρχει όμως και η αποτυχία. Μισή ανανέωση δεν περπατάει, δεν πείθει τελικά. Αυτό έδειξε το παράδειγμα Κικίλια. Είναι η κατάλληλη στιγμή τώρα, με το τεκμήριο των αποτελεσμάτων, να γίνει αυτό που ιστορικά φαίνεται να είναι μονόδρομος για τον Σαμαρά. Αλλιώς η πορεία είναι γνωστή: Είτε μακροχρόνια συρρίκνωση, είτε η ΝΔ θα μετατραπεί σε ένα διαφορετικής απόχρωσης πασοκ, το οποίο θα στερείται της αποτελεσματικότητας και της "αυθεντικότητας" του προτύπου του.

  Ο Σαμαράς βρίσκεται μπροστά στο δύσκολο έργο να διαπαιδαγωγήσει νέα στελέχη, ή να βρεί και να προσελκύσει νέους, ταλαντούχους και άφθαρτους.

  Καιρός για ξεκαθάρισμα. Τα μισά βήματα, ή το ένα μπρός και δύο πίσω, δεν πείθουν.

  • Minnie avatar
   Minnie @ Professor Moriarty 15/11/2010 13:55:55

   Ειχε εναν χρονο στην διαθεση του.
   Ποσο παραγωγικα τον εκμεταλλευτηκε?
   Ποσα χρονια ακομα θα του παρει να ολοκληρωσει αυτες τις κινησεις?

   Εκεινος ισως εχει την πολυτελεια να διαχειριζεται τον χρονο του οπως νομιζει... εμεις ομως, οι πολιτες που νιωθουμε στο πετσι μας την αγριοτητα της σημερινης καταστασης, πολυ απλα, ΔΕΝ την εχουμε.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Minnie 15/11/2010 14:44:02

    Δυστυχώς η πρώτη ευκαιρία να αλλαξει εκ θεμελίων αυτό το περίεργο συνοθύλευμα που κατέληξε να είναι η ΝΔ, χάθηκε. Και αυτό έπρεπε να αρχίσει την επομένη της εκλογής νέας ηγεσίας. Ίσως ο φόβος της λεγόμενης "ενδοστρέφειας", ίσως οι μικροκομματικοί υπολογισμοί εν όψει επερχόμενων εκλογών, έπαιξαν κάποιον ανασταλτικό ρόλο. Τώρα είναι η δεύτερη και τελευταία ίσως ευκαιρία, την επομένη των εκλογών και με νωπό το μήνυμα από Αθήνα Θεσ-νίκη.

    Είναι πάντως κάποιες αλλαγές που θα χρειαστούν χρόνο. Η θέληση όμως της ηγεσίας είναι αυτή που θα γίνει αντιληπτή άμεσα.

    Όμως πιστεύω ότι οι πολίτες πρέπει να πάψουν να τα περιμένουν όλα από τις κομματικές ηγεσίες. Θα πρέπει να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στον χώρο της δουλειάς τους, στον χώρο διαβίωσής τους. Έστω και για τα πλέον αυτονόητα. Για την εφαρμογή των νόμων, για την καταγγελία της ανοχής στην παρανομία, είτε αυτή προέρχεται από εργοδότες, διευθυντές αστυνομικούς, είτε από ομάδες και συμμορίες που θέλουν να επιβάλουν την αυθαιρεσία και το πλιάτσικο ως δήθεν "επαναστατικότητα", στους δρόμους, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στην διασκέδαση, κλπ, κλπ.

    Τα παραδοσιακά κόμματα θα αναγκαστούν να αλλάξουν μόνο αν υπάρξει μία δηλωμένη δυναμική από μέρους των πολιτών για έξοδο από τον σημερινό βάλτο.

    • Minnie avatar
     Minnie @ Professor Moriarty 15/11/2010 15:20:36

     Συμφωνω με ολα οσα λες, αυτο κανω και αυτο θα συνεχισω να κανω.
     Απλως η πικρα ειναι μεγαλη και δυσβαστακτη.

 24. leo avatar
  leo 15/11/2010 13:58:56

  ΒΙΣ ο Βαγγέλας είναι ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ιδρύματος Καρμανλή!!!!!

  Απο και πέρα ο Μαρκεζίνης στο βιβλίο του λέει ότι υπήρξε εντολή απο τι ΥΠΕΞ τηε Ντόρας για απομάκρυνσή του , λόγω του στρατηγικού σχεδιασμού που ετοίμαζε στις βραχονησίδες: φύλαξή τους με στρατιώτες. Κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Τουρκία. Εξ ου και η απομποπή του, αν και φίλος του Καραμανλή.
  Και ΕΔΩ κύριοι είναι το πρόβλημα.

  Το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΛΟ για την ΝΔ είναι η έξοδος της οικογένειας από το κόμμα. Ο Καραμανλής απέτυχε κατα την γνώμη μου ΚΥΡΙΩΣ γιατί ΔΕΝ μπόρεσε να ελέγξει την Ντόρα. Την ἀφησε στο ΥΠΕΞ να κάνει ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ και τα έκανε ροιδο. Δεν είχε τα κότσια να τα βάλει μαζί της. ΛΑΚΙΣΕ και έτσι η χώρα τώρα μπήκε σε περιπέτειες.

  Η αριστερά έχει ατζέντα και ιδεολογία . Η δεξιά αν δεν έχει κόμμα να εκφραστεί παραμένει μια ουτοπία σαν τον κομμουνισμό.
  Πριν την Χουντα και μετα την Χούντα δηλ. τι; όλα μαυρα ; ΤΡΙΧΕΣ ! Να το δεχτώ για 10 χρόνια αλλά όχι και για 36 χρόνια !!!Έλεος δηλ.

  Φιλοι μπείτε στο σάιτ της ΝΔ.Aπό τις 18 !!! γραμματείες του κόμματος μονο οι 3! έχουν ιστοσελίδα . Οι δε γυναικών και απόδημου ελληνισμού στο φωτογραφικό τους άλμποθμ έχουν σε ΟΛΕΣ τις φωτογραφίες τους τους αντίστοιχους επικαφαλείς ΧΩΡΙΣ να παρουσιάζονται οι ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ συνεργάτες !! Λες και οι γραμματείες είναι προσωπικα φέουδα και ηλεκτρονικά μπαλκόνια για τον κύριο και την κυρία γραμματέα.
  Η δε γραμματεία σχέσεων κοινωνίας και κόμματος ΔΕΝ έχει ιστοσελίδα!!! Απίστευτα πράγματα δηλαδή……

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΝΔ.

  Κυριοι θελουνε ΠΟΛΥ δουλειά ακόμα !

 25. Επαγρυπνών avatar
  Επαγρυπνών 15/11/2010 14:36:39

  Ισως στην θεσσαλονικη υπερ-στηριχθηκαν στο παρακατω επιχειρημα!

  http://taxalia.blogspot.com/2010/10/blog-post_5493.html

 26. Φαινότυπος avatar
  Φαινότυπος 15/11/2010 15:00:46

  Χρήσιμο στοιχείο για τις αναλύσεις σου: στο Νομό Θεσσαλονίκης η απόσταση μεταξύ Ψωμιάδη και Μπόλαρη είναι όση μεταξύ Μπουτάρη και Γκιουλέκα. Ο νέος περιφερειάρχης πέτυχε τη χειρότερη εκλογική του επίδοση στο νομό του οποίου προϊστατο ως νομάρχης.

 27. Minnie avatar
  Minnie 15/11/2010 15:22:49

  Μια ζωη ενα βημα πισω η Θεσσαλονικη.
  Ζηλεψαν το σουργελο της Αθηνας κι'ειπαν να μην υστερησουν...

  Μονο που η Αθηνα παλι μπροστα, προλαβε και απεπεμψε το σουργελο και εξελεξε το λαθρολαγνο.
  Αειντε, Θεσσαλονικεις, στρωθειτε να βρειτε και σεις εναν ανταξιο επομενο... τι στην ευχη, πως θα ζησουμε με μια πρωτευουσα-Καμπουλ χωρις μια συμπρωτευουσα Καμπουλ-ικωτερη?

  Και πριν αρχισετε να μου ριχνετε σφαλιαρες ομαδον, να επαναλαβω οτι μιλαει η πικρα για το χαλι μας.

 28. Γιάννης Ι. avatar
  Γιάννης Ι. 15/11/2010 15:31:48

  1. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ένας από τους πιο αξιόλογους και κοντινούς ανθρώπους του Προέδρου προ της εκλογής του τουλάχιστον, τόνιζε πάντοτε σε αναλύσεις του πως το βασικό πρόβλημα της Ν.Δ. είναι το επικοινωνιακό. Αυτήν την στιγμή η Ν.Δ., όπως και συνεχώς από το 1990 και μετά (μετά το άρπαγμα της Καθημερινής απο τον Αλαφούζο, το κλείσιμο της Μεσημβρινής απο τον Βαρδινογιάννη κλπ), στερείται έστω και μίας στοιχειωδώς σοβαρής εφημερίδας γνώμης που να εκφράζει τις απόψεις της. Ομολογώ ότι στο θέμα αυτό περίμενα σοβαρές κινήσεις από τον Πρόεδρο, διότι ένας τόσο στενός συνεργάτης του φαινόταν ότι το κατείχε και το γνώριζε καλά. Χωρίς ούτε μία σοβαρή εφημερίδα γνώμης και ποιότητας, ένα ραδιοσταθμό με αναλυτές που να ξέρουν τι λένε και ίσως ένα τηλεοπτικό σταθμό που να προβάλλει τις ιδέες της παράταξης, ποια τύχη μπορεί να έχει ακόμη και το πιο μοντέρνο και σοβαρό κόμμα της Ευρώπης σ'αυτήν την χώρα;
  2. Τρόμαξα βλέποντας τα αποτελέσματα με τον τεράστιο αριθμό ανεξάρτητων υποψηφίων, προερχομένων των περισσοτέρων από τον χώρο της Ν.Δ. Η τρομερή φιλοδοξία των περισσότερων στελεχών της και η διάθεσή τους να αναδειχθούν ατομικά, κάνει πολλές το κόμμα να παρουσιάζεται ως άθροισμα "προσωπικοτήτων" χωρίς ιδιαίτερους δεσμούς μεταξύ τους. Χωρίς ομαδικό πνεύμα, υποταγή και υπακοή όμως, καμία συλλογική προσπάθεια δεν ευδοκιμεί.
  3. Η Ν.Δ. στερείται ουσιαστικώς (ηθελημένα) ιδεολογίας, απο την ανάδειξη του Κωστάκη Καραμανλή στην ηγεσία και μετά. Νοείται όμως κόμμα χωρίς ιδεολογία;

 29. DARK-BLUE avatar
  DARK-BLUE 15/11/2010 15:47:22

  Τα εναπομείναντα "σταγονίδια" του προηγούμενου καθεστώτος της περυσινής ατυχήσασας, είναι το μεγάλο πρόβλημα του Αντώνη ! Βλέπεις πως το σφουγγάρι δεν καθαρίζει μόνο πικρίες από συμπεριφορές, αλλά σβήνει και βάρη, που δεν έπρεπε. Οι οπαδοί του Εφιάλτη θα το ξανακάνουν, απελευθερωμένοι πια και ενδυναμωμένοι από το φιλί ζωής, που τους έδωσε απλόχερα ο Αντώνης!
  Τέλος Πρόεδρε το σφουγγάρι, πιάσε την σκούπα.

 30. κωστας avatar
  κωστας 15/11/2010 16:24:36

  στο κειμενο της προηγουμενης εβδομαδας ...στο Αντωνη Σαμαρα αλλαξε τα ολα , συμφωνησα στο 100% .Εκει βρισκεται ολη η ουσια για μενα, πως ενα θριαμβος , σημερα εγινε απλα μια αξιοπρεπης παρουσια . Πριν ενα χρονο , η εκλογη Σαμαρα εγινε κινημα ...Ανθρωποι που εχθες επιναν καφε , παπουδες που λεγανε εχθες τι να παμε να ψηφισουμε τους κλεφτες,πριν ενα χρονο περιμεναν υπομονετικα για 5 και 6 ωρες για να τον αναδειξουν αρχηγο ! Δε στηθηκαν στην ουρα για να βγαλουν αντιδημαρχο της Αθηνας τον Ψινακη , δεν στηθηκαν στην ουρα για να δουν το Δρακο (που περυσι στη Μεσσηνια δεν πηρε θεση δημοσια ΠΟΤΕΕΕ ) μετα απο 12 χρονια ΤΙΠΟΤΑ στη Μεσσηνια να θελει να γινει και περιφερειαρχης . Δεν στηθηκαν στην ουρα για να βλεπουν συσχετισμους ισσοροπιες με λαμογια και ανθρωπους που πολεμησαν με λυσσα το προεδρο περυσι να φιγουραρουν υποψηφιοι ! Και παλι με ολα αυτα ειναι θαυμα τα ποσοστα που πηραν οι υποψηφιοι ...Ρωτησα ενα στελεχος εδω στο νομο μου ,του λεω γιατι δεν επιλεγει ο Μανωλης για τη Περιφερεια , μου λεει ειχε ταβανι το 20% .Ειμαι σιγουρος οτι αυτη την ιδια απαντηση εδιναν και στην Ντορα τα επιτελεια της οταν στη Β αθηνων ειχε 16 στους 17 Βουλευτες μαζι της και εκει επαθε τη μεγαλη συντριβη ! και τον Μιχαλολιακο που ηταν ο πρωτος που βγηκε και στηριξε τον προεδρο παιζοντας και αυτος με την πολιτικη του καριερα ολοι ξεγραμμενο τον ειχαν αλλα εσωσε σε πολυ μεγαλο βαθμο τα προσχηματα !

  400 κοσμος , στηθηκε στις ουρες για να τα αλλαξεις ολα προεδρε , κουραστηκαμε να βλεπουμε λαμογια να σε στηριζουν και να ειναι στο περιγυρο σου ! Αν καταλαβεις γιατι παπουδες περιμεναν 5 ωρες για να σε ψηφισουν τοτε θα τα καταφερεις , αλλιως το συστημα θα σε καταπιει πριν το καταλαβεις ! Μη κανεις τα λαθη του παρελθοντος ! Εσυ κοντραριστηκες πηγε κοντρα στο ρευμα σε καιρους πολυ πιο δυσκολους απο σημερα,σε αποφασεις πολυ πιο σημαντικες για το τοπο ... ο Ελυτης δεν σε εμπιστευτηκε για να δει τον Ψινακη αντιδημαρχο, ο Λεντακης δεν ηρθε διπλα σου για να βλεπει ΚΛΕΦΤΕΣ που επρεπε να ειναι φυλακη να σε βοηθαν με τα καναλια τους( για τη Μεσσηνια μιλαω , που γυρισε μπουμερανγκ στην τελικη) ...Εμεις ολοι που ποτε μας δε ζητησαμε τιποτα, παραμονο ελπιζουμε να σε δουμε πρωθυπουργο της χωρας! Δε βγηκαμε στους δρομους κατω απο τρομοκρατια, οταν απειλουσαν τα σπιτια μας οτι θα τα καψουν το 93 , οταν τρωγαμε αυγα, για να μας ζητησεις να τους ψηφισουμε αυτους ! ο κοσμος αλλαξε , και επειδη ανατροπη ηταν η εκλογη σου στην ηγεσια ...ηρθε η ωρα να κανεις και τι δικη σου ανατροπη στο Κομμα , πριν ειναι πολυ αργα ! Οι πολιτικοι του τιποτα τα λαμογια και οι κλεφτες πεθαναν στις 29 του Νοεμβρη περυσι , εκτος και θελεις να τους αναστησεις απο εκει που ειχαν χωθει στις τρυπες τους ...Νεα Μεταπολιτευση , με Ψωμιαδη, Νικητα και Δρακο , δε γινεται παντως ! Εσυ που εδωσες οραμα στο κοσμο , βρες του ανθρωπους που θα σε στελεχωσουν και οχι που θα σε χαντακωσουν ! Δε χρωστας και δε σου χρωσταμε τιποτα ! Χρωστας πολλα ομως στις τοσες μεγαλες προσωπικοτητες αυτου του τοπου που σε στηριξαν και σε πιστεξαν , και τωρα που σε βλεπουν απο οπου και να βρισκονται ειμαι σιγουρος οτι τους απογοητευεις !

 31. ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 15/11/2010 16:29:40

  Επώνυμε συνήθως προσυπογράφω αυτά που γράφεις. Με αυτό όμως
  "Πολύ χρήσιμη θα ήταν π.χ., μια δήλωση Γκιουλέκα ότι απορρίπτει μεν τη ρητορική Μπουτάρη κατά του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, αλλά από την άλλη δεν συμμερίζεται την επίθεση του κ. Άνθιμου και την ευθεία παρέμβασή του στη βούληση του εκλογικού σώματος."
  Δηλαδή να συρθεί ο Γκιουλέκας σε μια αριστερή ρητορική και να ζητήσει από τον Άνθιμο να καθήσει στ' αυγά του. Ποια είναι όμως τα αυγά του Άνθιμου; Να τον αποκαλεί μουτζαχεντίν ο Μπουτάρης γιατί ο Άνθιμος επεμβαίνει στη δημόσια ζωή. Αν επεμβαίνουν οι νταβατζήδες (με τον εμετικό Χατζηνικολάου) έχει ποιότητα η δημοκρατία; Είμαστε στη γωνία οι κεντροδεξιοί και δεν μπορούμε να βγάλουμε άχνα, μη και μας χλευάσει ο Καμπουράκης με τον Οικονομέα. Αν σχολιάζει ο Άνθιμος και ότι και να πει είναι κακό. Αν βγεί ο Βαλιανάτος και ζητήσει να παντρευτεί τον φίλο του, είναι παρέμβαση στην κοινωνία. Δεν πείσαμε τους Έλληνες επώνυμε. Και ας δούμε λίγο αυτό το "αδιάβλητο" των εκλογών που έσπευσε ο Παπανδρέου να πει. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τί εννοεί το υπουργείο εσωτερικών όταν λέει πως την πρώτη Κυριακή οι εγγεγραμμένοι στην ανατολική Μακεδονία Θράκη, είναι 657133 ενώ τη δεύτερη Κυριακή ήταν 657372. Ή πέθαναν 379 άνθρωποι ή άλλαξε σύνορα η περιφέρεια...

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
   ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 15/11/2010 16:30:07

   239

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 15/11/2010 17:08:25

   Την Θρακη εαν ήθελες να την κερδίσεις,έπρεπε να έχεις 80% συμμετοχή τουλάχιστον,και όχι να προπαγανδίζεται ή αποχή ψήφου ώς ένδειξη πολιτικής διαμαρτυρίας.
   80% συμμετοχή.ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ,φίλτατε.
   Λεωφορεία έχουμε και εμείς,και όχι μόνον οι μουσουλμάνοι....Τούρκοι(;)

 32. nina avatar
  nina 15/11/2010 19:50:01

  το ψηφοδέλτιο Γκιουλέκα ήταν η προσωποποίηση της οικογενειοκρατίας. Γιατί να το ψηφίσει ο μέσος νεοδημοκράτης όταν πρίν ένα μόλις χρόνο έδωσε εντολή στο Σαμαρά να τα αλλάξει όλα.?ποιές ήταν οι αποστάσεις που κράτησε από τον απερχόμενο δήμαρχο με τα σκάνδαλα που τον βαραίνουν? ποιοί ήταν αυτοί που θα έκαναν το νεοδημοκράτη να πάει να ψηφίσει? και τί να περιμένει ο νεοδημοκράτης απ το Γκιουλέκα? στην καλύτερη περίπτωση ότι έκανε και όσο ήταν βουλευτής. το απόλυτο τίποτα δηλαδή. έ όλα αυτά αποτελούν λόγο να πάει να ψηφίσει? άν το άλογο δεν είναι κούρσας δεν σου φταίει ο Ανθιμος.ο Παναγιώτατος εκφράζει τον εαυτό του δεν είναι μέλος του κόμματος . μή χτυπάμαι το σαμάρι ενώ φταίει το γαιδούρι. αμάν πιά

 33. παγωτατζής avatar
  παγωτατζής 15/11/2010 20:10:50

  Ενώ πήγε για τόν άμεμπτο Ψωμιάδη ε;;; Μέ πρωτόδικη καταδκαστική απόφαση....ρε τί άλλο θα ακούσουμε
  Πές τού Ανθιμου αλεύρι..ό Μπουτάρης τον γυρεύει

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
   ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ @ παγωτατζής 15/11/2010 22:13:10

   Ο Άνθιμος τον γυρεύει. Ο Μπουτάρης θα είναι εκεί το πολύ για 4 χρόνια. Ο Άνθιμος ως το τέλος της ζωής του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.