#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/07/2012 12:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η επιμονή στη λιτότητα οδηγεί στην διάλυσηΠρος όσους ακόμα εξακολουθούν να ελπίζουν ότι  οι πολιτικές λιτότητας αποτελούν λύση.

 H Moody’s υποβάθμισε την Ιταλία

Χθες ο γνωστός οίκος υποβάθμισε την Ιταλία κατά δυο βαθμίδες μάλιστα. Ο λόγος;  -«Η Ιταλία είναι πιο πιθανό να βιώσει μια απότομη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης ή να χάσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, λόγω της εύθραυστης εμπιστοσύνης των αγορών και του κινδύνου μόλυνσης από την Ελλάδα και την Ισπανία»!

Σύμφωνα με τη Moody’s, « οι συνθήκες όπως η αύξηση της ανεργίας, εμποδίζουν την Ιταλία να εκπληρώσει τους στόχους της για μείωση των ελλειμμάτων που δημιουργούν τον κίνδυνο η χώρα να μην μπορεί πλέον να τύχει χρηματοδότησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Η Ιταλία, εδώ και μήνες κρατιέται με το ζόρι στις αγορές δανειζόμενη με απαγορευτικά επιτόκια.

Και, όμως, ο Μάριο Μόντι θεωρείται πετυχημένος, επειδή απο τότε που διορίστηκε πρωθυπουργός δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να εφαρμόζει μια σκληρή πολιτική λιτότητας. Ποιά τα αποτελέσματα; Η επιδείνωση της κατάστασης!

 Ιρλανδία: Η συνταγή εφαρμόστηκε, αλλά δεν πέτυχε!

Το άλλο πετυχημένο παράδειγμα της τρόϊκα είναι η Ιρλανδία, η οποία σε αντίθεση με την Ελλάδα, τηρεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα. Ας δούμε τι επισημαίνει η τρόϊκα στην τελευταία της έκθεση: «Η εφαρμογή των  πολιτικών από την Ιρλανδία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, παρά τις αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες. Οι προοπτικές ανάπτυξης για το υπόλοιπο του 2012 και το 2013 παραμένουν περιορισμένες.... παρά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.  Η δε ανεργία, που  έφθασε το 14,9% τον Ιούνιο, βρίσκεται... σε ανεπίτρεπτα επίπεδα. Προτεραιότητα παραμένει να δημιουργηθούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας σε σταθερή βάση».

Και τι προτείνουν οι ...σοφοί της τρόϊκα: «Οι ομάδες της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ συζητούν με τις αρχές τις πιθανές τεχνικές λύσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον διαιωνιζόμενο χαρακτήρα του προγράμματος προσαρμογής»

Αυτό σε ...απλά ελληνικά σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση!

 Ισπανία: περικοπές 65 δις

Στην Ισπανία η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόϊ, σε αναντιστοιχία με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ανακοίνωσε προχτές ένα θηριώδες πρόγραμμα λιτότητας 65 δις μήπως και καταφέρει να κατευνάσει τις αγορές. Και τούτο γιατί παρά το πρόγραμμα «σωτηρίας» των τραπεζών της,  παρά τα προηγούμενα μέτρα που είχε λάβει, το κόστος δανεισμού των 10ετών ομολόγων της παρέμενε στο 7%.

Μάλιστα κάποιοι έσπευσαν, και μάλλον δεν είχαν άδικο, οτι το νέο πακέτο μέτρων δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ο προάγγελος, ένα ακόμα βήμα, για την ένταξη  και της Ισπανία σε καθεστώς μνημονίου!

Εστω, το τίμημα που  έπρεπε να καταβάλει η Μαδρίτη για τη διάσωση  του τραπεζικού της συστήματις! Αλήθεια που  λούφαξαν όλοι αυτοί που έσπευσαν αμέσως να προτείνουν ότι ισχύει για την Ισπανία να ...ισχύσει και για την Ελλάδα;

 Η μάστιγα της ανεργίας

Πριν λίγες μέρες η Eurostat δημοσίευσε τα στοιχεία για την ανεργία στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης: 22,7 εκατ. άνεργοι στην ΕΕ εκ των οποίων 15,7 εκατ. στην ευρωζώνη και 3,1 εκατ. νέοι άνεργοι κάτω των 25 ετών. Στην Ισπανία  το ποσοστό των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών διαμορφώνεται στο  ασύλληπτο 46,2% Ακόμα και οι μεγάλες οικονομίες του Ευρωπαϊκού Νότου καταγράφουν έξαρση της ανεργίας. Στη  Γαλλία οι άνεργοι κάτω των 25 ετών ξεπερνούν το 23%, ενώ στην Ιταλία το το ποσοστό ανέρχεται στο  27%.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι ακόμα πιο δραματικά δεδομένου ότι η επίσημη ανεργία  σκαρφάλωσε στο 23% και εκείνη των νέων στο 50%!

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; «οι λύσεις που προτείνονται από τους κοινοτικούς αξιωματούχους και την ΕΚΤ και εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις προκειμένου να περιοριστούν τα ελλείμματα και τα χρέη, αυξάνουν τον αριθμό όσων μένουν εκτός αγοράς εργασίας για μήνες ή για χρόνια.»

Συμπέρασμα: Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος κάτοχος βραβείου Nobel οικονομικών για να διαπιστώσει το αυτονόητο: η λιτότητα, όπου εφαρμόζεται, οδηγεί την κοινωνία σε διάλυση και την οικονομία στην καταστροφή. Όσο κάποιοι επιμένουν να κάνουν πολιτική τις εμμονές τους η κατάσταση θα επιδεινώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. MAKAO avatar
  MAKAO 13/07/2012 13:04:25

  ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ? ΔΕΝ ΞΕΣΤΡΑΒΩΝΟΝΤΑΙ..

 2. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 13/07/2012 13:09:47

  "Από τη στιγμή που ο καπιταλισμός εισέλθει σε αυτή τη φάση, από τη στιγμή που αδυνατεί να γυρίσει πίσω στον καπιταλιστή ως κέρδος - αντίθετα κάποιες φορές φέρνει πίσω χασούρα - κι αφού, τελικά, δεν υλοποιείται η υπεραξία, τότε χωρίς αυτήν ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει ως καπιταλισμός."
  ...........................
  γράφει ο Ν. Μπογιόπουλος
  http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6945188

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ εναςάσχετος 13/07/2012 13:50:03

   Αυτή ακριβώς είναι και η εικασία του Ν. Ρουμπίνι, άν και δεν είναι μαρξιστής αλλά σκληρός νεο-Κευνσιανός οικονομολόγος.
   Η πτωτική τάση του ποσοστού του κέρδους, λόγω της τερατώδους συσσώρευσης στους πλούσιους, είναι ο μηχανισμός αυτοκαταστροφής του καπιταλισμού.

   • εναςάσχετος avatar
    εναςάσχετος @ Ο Θείος 13/07/2012 14:04:26

    Πιστεύεις εσύ ότι υπάρχει σοβαρός οικονομολόγος που να μην έχει μελετήσει Μάρξ?
    Ασχετο αν δεν το δηλώνουν ανοιχτά, για ευνόητους λόγους.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ εναςάσχετος 13/07/2012 14:15:15

     Τον έχουν μελετήσει επισταμένως όλοι.
     Αλλά εδώ και μερικές δεκαετίες, μετά το 1975, δεν ήταν in να το δηλώνουν.
     Ούτε κάν να τον βάζουν ως υποσημείωση στα βιβλία...
     Ο Ρουμπίνι λέει ότι πιθανώς θ' αποδειχθεί ότι ο Μάρξ είχε δίκιο σ' ένα σημείο όπου ο μέντορας του Ρουμπίνι Τζών Μ. Κέυνς απέρριπτε εντελώς τον Μάρξ.

 3. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 13/07/2012 13:17:08

  Ερώτηση ενός ανέργου εδώ και 15 μήνες,αφού όλοι πλέον λένε το αυτονόητο γιατί δεν εφαρμόζουν αντίθετη πολιτική;Τους βάζει κανείς εμπόδια,και αν ναι,ποιοι είναι αυτοί και σε τι αποβλέπουν με την συνέχιση αυτής της ''πολιτικής'';
  Εάν απαντήσει κάποιος θέλω ''αποδείξεις και ονόματα'' παρακαλώ,γιατί έχω και εγώ μια απάντηση στην ερώτηση μου αλλά μερικοί με λένε συνωμοσιολόγο και ότι βλέπω παντού φαντάσματα.Ευχαριστώ

 4. Ἀντρέας avatar
  Ἀντρέας 13/07/2012 13:27:24

  Η επιμονή στη λιτότητα οδηγεί στην "παγκοσμιοποίηση"

  Η Μάννα μου το λέει πολύ απλά και καθόλου ...συνομοσιολογικά: Οι πλούσιοι πλουσιότεροι, και οι φτωχοί φτωχότεροι.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ἀντρέας 13/07/2012 14:18:35

   Αντίθετα, η επιμονή στη λιτότητα οδηγεί στον προστατευτισμό και στην περιχαράκωση.
   Το ξέρει κάθε πρωτοετής φοιτητής οικονομικών.

   • Ἀντρέας avatar
    Ἀντρέας @ Ο Θείος 13/07/2012 14:47:16

    ...αλλού το πάω εγώ θείε.
    Περιχαράκωση, ναι, αλλά ΤΙ είδους "περιχαράκωση".

    Περιμένω σύντομα να αρχίσει να συζητείται παγκόσμια η τραγική αδυναμία του συστήματος αυτού των "αρρύθμιστων αγορών" , του παγκόσμιου αδιέξοδου που έχει δημιουργηθεί (μην ξεχνάμε ότι παγκόσμια το 97% του ΑΕΠ όλης της υφηλίου είναι ΧΡΕΟΣ, και αυτό ...τοκίζεται ακάθεκτα, μην ξεχνάμε οτι η Αμερική του σωτήρα Ομπάμα έφτασε αισίως τα 14 τρις)
    Για το μεγάλο αυτό αδιέξοδο, θα προταθεί σιγά σιγά η σωτήρια λύση που θα γλυτώσει την ανθρωπότητα.
    θα πρέπει όμως να χει οδηγηθεί η ανθρωπότητα σε εξαθλίωση, να ψάχνει και να ικετεύει για "οριστική λύση"
    Και αυτό γίνεται με αυτη την αλλιώς ανεξήγητη επιμονή στη λιτότητα
    Σε στάδια προφανώς η"οριστική λύση", για να ναι ακόμα πιό εύπεπτη από την κοινή γνώμη.
    Ενα πρώτο στάδιο μπορεί να είναι πχ η τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη που άρχισε να ακούγεται.

    Η περιχαράκωση είναι του πολύ μεγάλου πλούτου, στα χέρια των πολύ λίγων παγκόσμια της σκοτεινής αυτής ελίτ των χετζ φάντς, των μεγάλων επενδυτικών οίκων.
    Η ανθρωπότητα, οι πολίτες, σε πλήρη έλεγχο, με επιβολή μέτρων παγκόσμιας "νέας τάξης πραγμάτων". Οι πολλοί σε ρόλο όχι μακριά απο τον αρχαίο αυτό των "ειλώτων".

    Ξέρω, ξέρω. Σενάρια συνωμοσίας :)

 5. TARAMAS avatar
  TARAMAS 13/07/2012 13:35:10

  Αυτό που εγώ δεν καταλαβαίνω με τα άρθρα αυτού του ύφους είναι το εξής: Εντάξει ας πούμε ότι η λιτότητα δεν οδηγεί πουθενά. Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος; Ποιος είναι αυτός; Δηλαδή οι χώρες που καλούνται να εφαρμόσουν τη λιτότητα, έχουν δημοσιονομικά πλεονάσματα που αποφασίζουν να τα καταχωνιάσουν και να μην τα δώσουν σε παροχές; Αφού έχουν ελλείμματα και κανείς δεν τους δανείζει παρά μόνο με απαγορευτικά κόστη, τι άλλη επιλογή έχουν; Πέρα από την κοπή χρήματος που απαιτεί μια συνολική ευρωπαϊκή συμφωνία αλλά και πάλι αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία να μην πάει ο πληθωρισμός στα ύψη, ποιος θα κάνει τη χρηματοδότηση και γιατί;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ TARAMAS 13/07/2012 13:55:40

   Η Γαλλία και η Γερμανία δανείζονται σήμερα ως Δημόσια με αρνητικό κόστος (επιτόκια μείον πληθωρισμός).
   Και το κυριότερο, υπάρχει τερατώδης συσσώρευση πλούτου στο μικρό εκείνο ποσοσστό κάθε κοινωνίας (και της Ελληνικής φυσικά - κατ' εξοχήν αυτής) που "του περισσευουν όλα και δεν του λείπει τίποτε".
   Τη χρηματοδότηση θα την κάνει η αναδιανομή: Και περιφερειακή (εντός της Ευρωζώνης), κυρίως όμως εντός του επιμέρους εθνικού κράτους. Οι πλούσιοι θα κληθούν να πληρώσουν, να επεστρέψουν μέρος αυτών που ιδιοποιήθηκαν στις δεκαετίες της φούσκας.
   Αυγό του Κολόμβου είναι.

   • TARAMAS avatar
    TARAMAS @ Ο Θείος 13/07/2012 18:07:43

    Δεν διαφωνώ με όσα λέτε, αλλά έχω μια επιφύλαξη σχετικά με την πρακτική εφαρμογή. Δηλ. σχετικά με την αναδιανομή εντός της Ευρώπης, πόσο ρεαλιστικό είναι να περιμένει κανείς ότι Γαλλία και Γερμανία θα δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο για να καλύπτουν δημοσιονομικά ελλείμματα άλλων χωρών, χωρίς αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής (λέγε με λιτότητα) αυτών των χωρών; Και για πόσο ακόμη θα μπορούν αν δανείζονται με αυτούς τους όρους αν τα χρήματα αυτά πάνε, χωρίς καμιά προοπτική, στο νότο; Αν οι διεθνείς δανειστές δεν έχουν εμπιστοσύνη για απευθείας δανεισμό των χωρών του νότου, γιατί θα έχουν εμπιστοσύνη να το κάνουν μέσω Γερμανίας και Γαλλίας; Σε ελάχιστο χρόνο θα πάψει να είναι ελκυστική η τοποθέτηση των χρημάτων τους σε ομόλογα Γαλλίας και Γερμανίας. Όσο για την αναδιανομή του πλούτου στο εσωτερικό των χωρών, σεβαστός στόχος. Το κακό είναι εδώ ότι μάλλον ότι πλούτος υπήρχε έκανε φτερά για άλλη γη κι άλλα μέρη, κι ακόμη κι αν γίνει κατορθωτή η φορολόγησή του θα είναι κάτι το εφάπαξ με καμία επίδραση στην δημοσιονομική ισορροπία. Όσο για την φορολόγηση του πλούτου στη γένεσή του, (λέγε με "πάταξη της φοροδιαφυγής") αυτό είναι υποτίθεται το Σαγκρι Λα του Ελληνικού κράτους, το άγιο δισκοπότηρο που ποτέ δεν πιάνεται, αλλά και το άλλοθι όποιου ήθελε εκτροχιασμό των δημοσιονομικών (Τσοβόλα δώστα όλα, ε θα τα βρούμε από την "πάταξη της φοροδιαφυγής"). Ε ας την πατάξουμε πρώτα, κι άμα βγαίνει ο λογαριασμός, όντως η λιτότητα θα είναι περιττή. Αλλιώς και πάλι δε βλέπω τον τρόπο δυστυχώς.

    @No Way: Και με εθνικό νόμισμα, αν είσαι κράτος και συνεχώς ξοδεύεις πιο πολλά από όσα εισπράττεις, είσαι σε αδιέξοδο, μήπως νομίζεις ότι ο πληθωρισμός δεν είναι ακριβώς το ίδιο επώδυνος για τα χαμηλά εισοδήματα με την οριζόντια περικοπή μισθών; Για την "ελεγχόμενη οικονομία" δεν είμαι σίγουρος τι εννοείς...

   • Ελευθερία avatar
    Ελευθερία @ Ο Θείος 13/07/2012 18:59:36

    Η έννοια "αναδιανομή του πλούτου" είναι ό,τι πιο φθονερό, ανόητο, ανήθικο κι ανελεύθερο, έχω ακούσει στη ζωή μου.
    Η χρυσή εντολή των σοσιαλιστών όλων των αποχρώσεων. Και όχι μόνο.

    Ο Ομπάμα, ο Γλέζος ή ο Θείος μπορούν να μοιράσουν και όλον τους τον πλούτο ΤΩΡΑ, κάθε στιγμή στους φτωχούς, χωρίς να περιμένουν κι άλλο κυβερνητικό πρόγραμμα πλην της ήδη υφιστάμενης τραγικής φορολόγησης. Εγώ μπορώ να κάνω ό,τι θέλω με τον δικό μου ειδικά αν τον έχω κερδίσει δίκαια; Όχι σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ρητορική. Γιατί; Γιατί κάποιοι άλλοι θέλουν να ελέγχουν τη ζωή μου. Αδιαφορώντας πλήρως για τα δικαιώματα των μειονοτήτων για τις οποίες τόσο πολύ υποτίθεται ότι κόπτωνται οι "ιδεολόγοι" καθώς ξεχνούν πως την πιο μικρή την αποτελεί πάντα το άτομο-ιδιώτης. Είναι πολύ υποκριτικό!

    • Χρήστος Δημάρης avatar
     Χρήστος Δημάρης @ Ελευθερία 13/07/2012 19:52:58

     C'EST LA VIE! O κόσμος μας είναι άδικος. Το βλέπεις με μια ματιά γύρω σου. Παιδιά πεθαίνουν από πείνα! Γι αυτό μην παραπονεθείς αν κάποτε σε κτυπήσει η αδικία της αναδιανομής του πλούτου. C' est la vie!

     • Ελευθερία avatar
      Ελευθερία @ Χρήστος Δημάρης 13/07/2012 22:25:54

      Α, μάλιστα. Και θα μας πει η... κυβέρνηση πώς θα κάνουμε τον κόσμο μας πιο... δίκαιο! Οκ.

      κύριε Δημάρη, είστε ελεύθερος να σώσετε τον κόσμο όσες φορές θέλετε και με όποιον τρόπο εσείς κρίνετε ως καλύτερο. Ποιος σας εμποδίζει; Μην προσπαθείτε όμως να επιβάλλετε το δικό σας σωστό στους άλλους. Δεν είστε εσείς αυτός που θα αποφασίσει για τη ζωή μου, όπως δεν είμαι εγώ εκείνη που θα αποφασίσει για τη δική σας.

      υγ: Λίγους μήνες μετά το μάζεμα των εισφορών αλληλεγγύης που επέβαλαν οι κυβερνήσεις μας (επειδή νοιάζονται για τους φτωχούς...!), θα σας περιμένω να συζητήσουμε για τον βαθμό βελτίωσης της δικαιοσύνης του κόσμου γύρω μας.

     • Χρήστος Δημάρης avatar
      Χρήστος Δημάρης @ Ελευθερία 13/07/2012 23:23:57

      ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ; Ούτε μου πέρασε από το μυαλό να σας επιβάλω την άποψη μου. Θα σας πω όμως ποιός κατά την γνώμη μου είναι ο πραγματικός πλούτος. Τον υλικό του πλούτο μπορεί να τον έχει κάποιος για τον εαυτό του και για την οικογένεια του. Μπορεί όμως να τον μοιράζεται και με τον πλησίον του τον πεινασμένο τον διψασμένο και τον ξυπόλητο. Η χαρά που θα αποκτήσει σε αυτήν την περίπτωση είναι ο πραγματικός πλούτος. Όπως διαπιστώνετε από αυτά που σας γράφω δεν μίλησα καθόλου για δικαιοσύνη.

    • Χιροσιμα avatar
     Χιροσιμα @ Ελευθερία 14/07/2012 01:19:23

     Η εννοια ανδιανομη του πλουτου αναδυεται οταν φτανετε σε σημειο να εχετε απορροφησει (λογω της ελευθεριας σας) σχεδον ολο τον πλουτο και οταν ταυτοχρονα ζητατε ολο και περισσοτερα κομματια απο τον φθινων παραγωμενο πλουτο, μενοντας ουσιαστικα τιποτα πλεον για λοιπους. Η αλαζονεια των φιλελευθερων να μην θελουν με τιποτα την αναδιανομη σε τετοιες καταστασεις φτανει τον καπιταλισμο στα ορια, σε σημειο που μπορει να τον σπασει. Και η Αντουανεττα ελεγε οτι αυτος ο πλουτος ειναι δικος μου και δεν εχετε κανενα δικαιωμα επι αυτου, οσο και αν πεινατε εσεις. Την καταληξη την ξερουμε. Ειλικρινα, με κανετε να πιστευω οτι οι φιλελευθεροι ειναι τσιρακια των κομμουνιστων, σε μια προσπαθεια να διαλυσουν τον καπιταλισμο με την αλαζονεια τους και εχοντας παγκοσμιοποιησει και τα παντα στα προτυπα του Λενιν, να παραδωσουν ετοιμη γη...

    • Βραβευμενος avatar
     Βραβευμενος @ Ελευθερία 14/07/2012 02:01:09

     Ειστε εναντιον οποιασδηποτε αναδιανομης πλουτου; Ειστε δλδ υπερ μιας στασιμης εικονας; Απο το 2008, η ετησια ερευνα παραγωγης και διανομης του πλουτου δειχνει μια τρομακτικη αναδιανομη του απο την βαση στην κορυφη, σε επιπεδα που συντομα ξεπερασαν σε ποσοστα αποκλισεων αυτη του 1929. Οσοι οικονομολογοι προβλεψαν την κριση παραδεχονται οτι προεβλεψαν τον δεικτη αναστροφης αναδιανομης πλουτου (οπως τον λενε εμπειρικα). Οσο δικαιη, ελευθερη, ηθικη, εξυπνη και ανιδιοτελης ειναι αυτη η αναδιανομη, αλλο τοσο ειναι και η αλλη που συζητουν οι απανταχου σοσιαλιστες και την οποια μισειτε. Γιατι θεωρω οτι μισειτε μονο την μια. Καταλαβετε οτι οσο αυξανεται ο ρυθμος παραγωγης πλουτου, μπορουν ολοι (εργατικη και επιχειρηματικη ταξη) να ζητουν περισσοτερα. Οταν ο ρυθμος φθινει και η επιχειρηματικη ταξη συνεχιζει να ζητα περισσοτερα, πρεπει να απορροφησει κομματια πλουτου απο την εργατικη. Οσο το συστημα δεν επεναφερει την παραγωγη πλουτου και εχεις και την επιχειρηματικη ταξη να ζητα περισσοτερα σαν να μην συνεβη τιποτε, τοτε το συστημα ειναι πλεον μη βιωσιμο. Εκει ξεκινα ταξικος πολεμος, οπως θα ελεγε και ενας αριστερος. Οσο παραλογο ειναι να ζητα αυξησεις μισθων ενας εργατης σημερα, αλλο τοσο παραλογο ειναι να ζητα αυξησεις κερδων μια επιχειρηση. Και ομως, αυξηση κερδων οχι μονο ζητουν αλλα και πετυχαινουν οι επιχειρησεις. Οχι λογω εξυπναδας και αλλα ωραια, αλλα λογω μειωσεων μισθων και απολυσεων. Ασχημο ναι, ψεμμα οχι. Η πορεια της Δυσης ειναι πλεον προδιαγεγραμμενη, αν συνεχιστουν απο τους καιριους ανθρωπους αποψεις σαν τις δικες σας. Το συστημα που την εξυψωσε, θα την διαλυσει. Θα φανει οτι ο καπιταλισμος εκανε υπομονη και παραχωρησεις τοσα χρονια στην Δυση, περιμενοντας να γινει ευχαριστος στην Ανατολη και να μετακομισει εκει, προκειμενου να ρουφηξει τα φρουτα της χαμηλης φορολογιας και εργατικου κοστους. Οι κομμουνιστες θα φανουν απολυτα σωστοι στις προβλεψεις τους. Αναλογη μοιρα σε μερικους αιωνες θα εχει και η Ανατολη. Λυπαμαι που το λεω, αλλα ο δυτικος καπιταλισμος θυμιζει την φεουδαρχια στα τελευταια της...

  • No Way avatar
   No Way @ TARAMAS 13/07/2012 16:23:32

   Φυσικα , ο δρομος της οικονομικης επιστημης , υιοθετηση εθνικου νομισματος και ελεγχομενη οικονομια
   Αδιεξοδα υπαρχουν μονο ΣΤΗΝ ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ , η ευρωζωνη προς τα εκει βαδιζει με μαθηματικη ακριβεια

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ No Way 13/07/2012 16:39:28

    Εθνικό μας νόμισμα είναι το Ευρώ.
    Τελεία και παύλα.
    Σε όποιους αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε.

    • ειδωλοκλάστης avatar
     ειδωλοκλάστης @ Ο Θείος 13/07/2012 17:41:07

     'Εθνικό μας νόμισμα είναι το Ευρώ'.

     Κάπως πασέ ακούγεται πλέον αυτό τό εξαπανέκαθεν οξύμωρον.

 6. Χρήστος Δημάρης avatar
  Χρήστος Δημάρης 13/07/2012 13:41:52

  Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ: Καλημέρα κύριε Ροδινέ. Για να ξεπεράσουμε την κρίση πρέπει να ενωθούμε όλοι οι Έλληνες. Όμως η ένωση των Ελλήνων είναι αδύνατη να γίνει γύρω από τις θέσεις που εκφράζουν τα κόμματα της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Δεν χρειάζεται φιλοσοφία για το καταλάβει κανείς αυτό. Γι αυτό πιστεύω πως τα παραπάνω κόμματα πρέπει απαγκιστρωθούν (που λέει και ο Κουβέλης) από τις σημερινές τους θέσεις και να υπερασπισθούν επιτέλους τα συμφέροντα των αδυνάτων. Και επειδή πιστεύω πως η ρίζα του κακού είναι η ίδια η Ευρώπη βάζω, για να διαβάσει όποιος θέλει, τις απόψεις του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς για την Ευρώπη: Η ΛΕΥΚΗ ΔΑΙΜΟΝΙΑ: http://ahdoni.blogspot.gr/2012/07/blog-post_5601.html?m=1

  • Δίων Κάσσιος avatar
   Δίων Κάσσιος @ Χρήστος Δημάρης 13/07/2012 16:46:36

   Τι δουλειά έχετε εσείς, οι Χριστιανοί, με τους Έλληνες, αγαπητέ;

   Έλλην_ας = άθεος, άπιστος (στον Ιαχβέ), ειδωλολάτρης, αντίχριστος, μας λένε τα χριστιανικά κείμενα. Νομιζεις τα ξαχάσαμε; Παραμυθιάζεσαι ότι σβήσαμε από την μνήμα μας τις λεπίδες σας στο λαιμό των προγόνων μας, ένεκα των διαταγμάτων των ...Μεγάλων και ... ...Αγίων Θεοδοσίου, Ιουστινιανού κλπ; Χα!

   Άντε τραβάτε σε καμιά Νεκρά Θάλασσα, ως νεο- Ιουδαίοι, ή σε καμιά Ρώμη, ως νεο- παλαιο- Ρωμιοί.

   ΥΓ. Άμα βάλετε τις αγίες σας γυμνόστηθες και τους αγίους σας τσιτσίδι στις εκκλησίες σας, όπως οι αρχαίοι απεικόνιζαν τα θεία τους, τότε, τα ξαναλέμε. Μέχρι τότε, back to your desert's hole...

   • Χρήστος Δημάρης avatar
    Χρήστος Δημάρης @ Δίων Κάσσιος 13/07/2012 17:50:04

    ΚΟΙΤΑΞΕ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΣΟΥ: Δεν ξέρω τι σχέση έχουν οι Χριστιανοί με τους Έλληνες. Εγώ πάντως είμαι σίγουρα Έλληνας. Έχω και την επιστημονική απόδειξη. Διάβασε εδώ http://www.filonoi.gr/eisai-ellin-des/ και κοίτα να δεις αν είσαι Έλληνας και εσύ. Και στην περίπτωση που είσαι και συ Έλληνας για πες μου: Σου αρέσει ο Επίκουρος ή οι Στωϊκοί;

    • Δίων Κάσσιος avatar
     Δίων Κάσσιος @ Χρήστος Δημάρης 13/07/2012 23:06:52

     @Χρήστος Δημάρης

     Έλληνας, από τον 4ο αι. πΧ και μετά, είναι όποιος έχει ελληνική παιδεία.
     Όποιος φρονεί/σκέφτεται σαν Έλληνας.
     Για πόδια, αίματα και φλέματα απευθύνσου στον Μιχαλολιάκο.

     Οι Χριστιανοί και οι προπάτορές τους Ιουδαίοι, πάντως, δεν είναι Έλληνες κατά την παιδεία, στο μυαλό, στο φρόνημα. Ο Έλληνας, εκτός από καταγωγή/φυλή/αίμα, είναι και πνεύμα/φρόνημα/ιδεολογία. Αν το δεύτερο δεν υφίσταται, δεν έχει σημασία το πρώτο.

     ΥΓ. Άμα βάλετε τις αγίες σας γυμνόστηθες και τους αγίους σας τσιτσίδι στις εκκλησίες σας, όπως οι αρχαίοι απεικόνιζαν τα θεία τους, τότε, τα ξαναλέμε. Μέχρι τότε, back to your desert’s hole…

     • Χρήστος Δημάρης avatar
      Χρήστος Δημάρης @ Δίων Κάσσιος 13/07/2012 23:48:51

      ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ; Μα αυτό ακριβώς σας ρώτησα. Ποιά ακριβώς είναι η Ελληνική παιδεία; Αν είναι αυτή των Στωϊκών τότε είμαι και κατά τον δικό σας ορισμό Έλληνας. Και επειδή μου γράφετε συνεχώς για γυμνόστηθες και τσίτσιδους να σας ρωτήσω και το εξής: Μήπως οι Έλληνες πρέπει να έχουν και σήμερα δούλους όπως είχαν και στα χρόνια στα οποία αναφέρεστε;

   • flou avatar
    flou @ Δίων Κάσσιος 13/07/2012 18:12:13

    Έλληνα Κάσσιε, άντε να αγοράσεις καμιά χλαμύδα, να κάνεις και καμιά τελετή και μετά τα λέμε!

    • Δίων Κάσσιος avatar
     Δίων Κάσσιος @ flou 13/07/2012 23:09:57

     @flou

     Πσσσσσσσςςςςςςςςςςςς!!!

     Η ...Κανέλλη είσαι, ή ο "γιαδεσιμότατος" Άγ(ρ)ιος Πειραιώς;

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/07/2012 13:46:07

  Η μεγάλη οικονομική τοιχογραφία της κρίσης δείχνει διαρκώς ότι είναι σωστότερη η διαχείριση Ομπάμα. Αυτοί που είχαν το τιμόνι της Ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια είναι εγκλωβισμένοι στο λάθος τους.
  Πολιτικό είναι το πρόβλημα. Έτσι ήταν και το 1929, στην άλλη κρίση.
  Δυστυχώς οι αγορές έχουν πιό γρήγορα αντανακλαστικά και "μυρίζονται" που είναι το λάθος: Θέλουν ενίσχυση της ζήτησης. Χωρίς αυτήν, μας λένε, ποτέ δεν θα υπάρξει προσφορά, δηλαδή νέες επενδύσεις.
  Αυτό το καταλαβαίνουν εύκολα οι Στίγκλιτς και Ρουμπίνι (Κευνσιανοί γαρ), αλλά και οι Μπάφετ ή Σόρος (ξέρουν πώς "ρέει" το χρήμα).
  Όμως δεν θα το καταλάβει ποτέ ένας πολιτικός με μικροαστικό πνευματικό ορίζοντα που νομίζε ότι το πιό σημαντικό πράγμα στον κόσμο είναι οι δημοσκοπήσεις.

  • Σταράτα avatar
   Σταράτα @ Ο Θείος 13/07/2012 14:07:31

   kαί τού ομπάμα θά τού σταματήσουν τήν κοπή κάι διάθεση ντόλαρς γιά νά βάλει <>>στό εσωτερικό του

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Σταράτα 13/07/2012 14:16:56

    Ποιος μπορεί να τον σταματήσει άν έχει τον λαό μαζί του ;

    • Σταράτα avatar
     Σταράτα @ Ο Θείος 13/07/2012 14:32:13

     αυτοί πού έχουν παύση καί τούς άλλους προέδρους καί είχαν μέ τό μέρος τους τόν λαό

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ Ο Θείος 13/07/2012 17:44:14

   Τό 60% τού προυπολογισμού τών ΗΠΑ προέρχεται από φρεσκοτυπωμένα δολάρια πού έχουν γιά αντίκρυσμα αέρα κοπανιστό.

   • TARAMAS avatar
    TARAMAS @ ειδωλοκλάστης 13/07/2012 18:15:04

    Σε αντίθεση με ποιο νόμισμα που δεν έχει αντίκρυσμα αέρα κοπανιστό; Fiat money λέγεται η έννοια, κι όσο δεν κατρακυλάει ανεξέλεγκτα η αξία του, όλα καλά, σημαίνει ότι κάποιο αντίκρυσμα έχει.

    • ειδωλοκλάστης avatar
     ειδωλοκλάστης @ TARAMAS 14/07/2012 05:32:34

     @TARAMAS
     Μήν ταράζεσαι φίλτατε, όλα γίνονται έτσι ώστε νά στηριχθεί τό fiat currency τών ΗΠΑ έως τόν Οκτώβριο, κατά τό δυνατόν όμως δίχως άλλα QEs καί twist operations. Μετά...γαία πυρί μειχθήτω καί θά ανέβουν μόνον όσα χαρτιά έχουν αντίκρυσμα σέ εγχώριες πρώτες ύλες, κυρίως ενεργειακές (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο).

     • TARAMAS avatar
      TARAMAS @ ειδωλοκλάστης 14/07/2012 23:33:01

      Τον Οκτώβριον λοιπόν ο Αρμαγεδδών του δολαρίου. Ίδωμεν.

 8. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 13/07/2012 14:18:29

  Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση. Μέχρι σήμερα όσοι μπλέχτηκαν με τα πίτουρα, μνημόνια, ΔΝΤ, προγράμματα στήριξης, ανακεφαλαιώσεις, λιτότητα, τους έφαγαν οι κότες. Ας αποφασίσει τελικά η Ευρώπη αν βαρέθηκε και θέλει να κλείσει το μαγαζί για να ξέρουμε.

  Πράγματι ασθενήσαμε από δικά μας, οικτρά λάθη, πήγαμε όμως σε κομπογιαννίτες γιατρούς, οι συνταγές των οποίων μάς έφεραν ανεργία, πείνα, έγκλημα, ανομία και αυτοκτονίες. Καιρός να δοκιμάσουμε το φάρμακο της αποκομματοσκυλοποίησης του κράτους, της παιδείας, της ανάπτυξης, των επενδύσεων, της μείωσης της φορολογίας, της δημιουργίας, της παραγωγής. Εντάξει, αρκετά παίξαμε τον καραγκιόζη της υφηλίου, καιρός να σοβαρευτούμε και να κοιταχτούμε στον καθρέφτη της ιστορίας.

 9. η Dimi avatar
  η Dimi 13/07/2012 17:57:09

  11 Ιουλίου 2012: ασύμμετρος πόλεμος αστυνομίας-ανθρακωρύχων έξω από το Υπουργείο Βιομηχανίας στη Μαδρίτη http://bit.ly/Mp3Knh

  Υπενθύμιση: η βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, είναι: αδελφή του τέως της Ελλάδας ο οποίος, με τίποτα δεν λέει να ξεκολλήσει από δω κι αραχτός ολημερίς πίνει τις καφεδιές του, στη “πλατεία”. Ενώ τ’ ανέμελα βλαστάρια του με μετρητό ζεστό και πανάκριβα yachts, οργώνουν τις Ελληνικές θάλασσες http://www.greekroyalfamily.gr/ !!! Πόθεν έσχες ο ανεπάγγελτος “His Royal Highness” λέει, σύζυγος Marie Chantal, αυτόκλητης ”Crown Princess of Greece” !!!, και γαμπρός πεθερού δισεκατομμυριούχου, Παύλος, ο οποίος στο PERISCΩPE AGORA απορεί κι εξίσταται: “Ελλάδα: Πως η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό, αλλάζοντας τα θεμέλια της σύγχρονης δυτικής δημοκρατίας πήρε τόσο λάθος πορεία και ΠΩΣ μπορούμε να τη διορθώσουμε;”!!!. ΚΑΙ, κουνιάδα της Δανέζας Αννα-Μαρίας, καρπερής συζύγου του τέως, KAI συμπατριώτισσας του ΔΝΤ Δανού Pοul Thomsen ο οποίος, oύτ' αυτός δεν λέει με τίποτα να ξεκολλήσει από δω και να πάει να... δανειστεί. ΚΑΙ, ο Ισπανός “ζωόφιλος” βασιλικός κηφήνας, Χουάν Κάρλος, είναι Επίλεκτα Mέλη της “Αριστοκρατίας της Σκοπιμότητας” (Aristocracy of Purpose). Ετσι αυτάρεσκα αυτοαποκαλείται το χολερικό “Bilderberg Group” (πηγή: o πολυβραβευμένος κι ορκισμένος κυνηγός της “σκοτεινής Elite”, δημοσιογράφος Daniel Estulin (*).

  Γι’ αυτό, ό,τι και να λένε οι εφησυχασμένοι που επιμένουν να εθελοτυφλούν: εδώ, πρόκειται για στοχευμένα κακουργήματα κατά Ζωής, Yγείας, Εκπαίδευσης, Oικονομίας, Ανάπτυξης και Προόδου των Λαών. Πρόκειται για διάλυση “των ενοχλητικών και ανυπότακτων” Εθνών-Κρατών. Πρόκειται για πολυεπίπεδη, πολυμορφική, ποικιλότροπη αποδόμηση κι εξαθλίωση και μακράς πνοής Απο-πληθυσμό του Υπερ-πληθυσμιακού πλανήτη Γη. (U.N. Population Fund (UNFPA): “World Population Exceeded >7 Billion on March 12, 2012”). Για να μπορούν ανενόχλητα τα πλούτη και τ ’αγαθά της Γης να νέμονται, τ’ ανθρωπόμορφα τέρατα της παγκόσμιας νέας αταξίας. Θα τους το επιτρέψουμε;

  (*) Daniel Estulin:” Why Elite Want Us Dead?” http://bit.ly/MpbV35

 10. VENI VIDI VICI avatar
  VENI VIDI VICI 14/07/2012 08:22:36

  Η επιμονή στη λιτότητα, θα οδηγήσει στην πτώση εκείνου που θα υποκύψει στις πιέσεις και θα επιτρέψει με την ανοχή του να εξαθλιωθούν περαιτέρω οι Έλληνες. Ας μην κοροϊδεύονται οι εξουσιάζοντες. Δεν θα διαλυθούμε εμείς ως λαός. ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΟΥΝ.

 11. abc avatar
  abc 14/07/2012 12:28:14

  Πολύ καλή ανάρτηση.
  Αυτοί που μας επιβάλλουν τη λιτότητα ξέρουν πολύ καλά οτι δεν λύνει την κρίση. Ομως Αυτοί κερδίζουν απο την κρίση και επομένως τους συμφέρει να παίζουν θέατρο με συσκέψεις επι συσκέψεων και να καθυστερούν όσο μπορούν τη λύση. Η Μέρκελ το είπε ξεκάθαρα: Δεν βλέπω το λόγο να παίρνουμε βιαστικές αποφάσεις... (Οι αυτοκτονούντες είναι ούτως ή άλλως βλάκες).
  Η λύση στην παρούσα κρίση του καπιταλισμού είναι μία και είναι η ίδια που εφαμόστηκε απο την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: Tύπωμα χρήματος, ή ΟΜΑΔΙΚΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ, που ουσιαστικά είναι το ίδιο, και σημαίνει νίκη των πολλών (λαοί-πολιτικοί) επί των ολίγων (δανειστές-Υπερτραπεζίτες). Υπάρχει και μια τρίτη λύση που προυποθέτει την αποδοχή της ήτας και του αδιεξόδου από τους "δανειστές"-Υπερτραπεζίτες και είναι η ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ. (Διαγραφή του χρέους που δεν πρόκειται να εισπραχθεί ποτέ και δεν έχει νόημα να εισπραχθεί αφού δεν μπορεί να καταναλωθεί ή να επανεπενδυθεί). Το βέβαιο είναι οτι το 1% των ανθρώπων είναι αδύνατο να συνεχίζει να απομυζά μέχρις αυτοκτονίας το 99%. Η λύση της κρίσης θα επιβληθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Εκούσια αναδιανομή πλούτου μόνο στα παραμύθια συμβαίνει. Η αναδιανομή επιβάλλεται σε πολλά χρόνια με την ωρίμανση και την άνοδο του πνευματικού επιπέδου, χωρίς ποτέ να εξαλείφονται οι ανισότητες, αλλά να μειώνονται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο. Αυτό έχει επιτευχθεί μόνο στις Σκανδιναυικές χώρες όπου το μορφωτικό επίπεδο του λαού είναι το υψηλότερο στον κόσμο με αποτέλεσμα να μετέχει μεγάλο μέρος της κοινωνίας στον έλεγχο των ισχυρών.
  Επομένως εμείς ως"νότιοι" της Ευρώπης πρέπει μαζί με τους άλλους "νοτίους" να ενωθούμε πάραυτα και απο κοινού να επιβάλλουμε την λύση στην κρίση με όποια απο τις τρείς παραπάνω μπορέσουμε. Οσο περιμένουμε να μας λύσουν το πρόβλημα αυτοί που μας το δημιούργησαν θα είμαστε άξιοι της τύχης μας...

 12. Ελευθερία avatar
  Ελευθερία 14/07/2012 16:34:10

  Δεν είπα ότι προσπαθείτε να μου επιβάλλετε την άποψή σας στην κουβέντα μας. Αλλά το συγκεκριμένο κυβερνητικό μέτρο σας βρίσκει σύμφωνο έτσι δεν είναι; Το θεωρείτε σωστό και θα είχατε την επιθυμία να το ακολουθήσουμε όλοι. Όμως κάτι που είναι σωστό για έναν άνθρωπο δεν σημαίνει ότι είναι και για κάποιον άλλον. Το ίδιο ισχύει και για την χαρά, τη λύπη, κλπ. Αυτό προσπάθησα να σας πω πιο πριν... Οι νόμοι είναι σωστοί όταν δεν παραβιάζουν τα δικαίωματα όλων εκείνων ανεξαιρέτως πάνω στους οποίους επιβάλλονται.

  Φυσικά και ο καθένας μπορεί να μοιράζεται με τους άλλους ό,τι τραβάει η ψυχή του. Να ρωτήσω ξανά: Ποιος εμποδίζει ποιον να είναι φιλάνθρωπος αν αυτό είναι που επιθυμεί να κάνει στη ζωή του;

  Το περί δικαιοσύνης πήγαινε στο "έχουμε έναν κόσμο άδικο" που εσείς μου είπατε. Και το πήγα λίγο παραπέρα περιμένοντας να μάθω στο μέλλον και με τη δική σας συμβολή αν θέλετε, κατά πόσο θα γίνει πιο δίκαιος ο κόσμος μας με την εισφορά αλληλεγγύης για παράδειγμα την οποία καλούμαστε να πληρώσουμε, διερευνώντας δηλαδή το κατά πόσο ο συγκεκριμένος τρόπος αναδιανομής του πλούτου θα κάνει την οικονομία μας πιο παραγωγική και άρα στέρεη και ανεπτυγμένη, πρακτικά και όχι μόνο συνειδησιακά.

  • Χρήστος Δημάρης avatar
   Χρήστος Δημάρης @ Ελευθερία 14/07/2012 17:54:45

   ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: Θα σας πω την Ορθόδοξη πλευρά από την οποία προσπαθώ να βλέπω την πραγματικότητα. Μία μητέρα επικαλείται τα ατομικά της δικαιώματα όταν θέλει να ρυθμίσει τα της οικογένειας της; Όχι βέβαια. Αγαπά τον άνδρα της και τα παιδιά της και βάζει σε πρώτη μοίρα το δικό τους το καλό. Γι αυτήν η ελευθερία της συμπίπτει με την ενότητα της οικογένειας της. Και γενικότερα δεν υπάρχει η ελευθερία των ανθρώπων δίχως την ενότητα τους. Και αντιστρόφως. Δεν υπάρχει η ενότητα των ανθρώπων χωρίς την ελευθερία τους. Και τέλος κοινωνικό πρότυπο της Ορθοδοξίας είναι η ακτημοσύνη (και όχι η κοινοκτημοσύνη) γιατί μόνο εκεί μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη. Και όπως καταλαβαίνετε ο υλικός πλούτος δεν έχει καμία αξία παρά μόνον όταν χρησημοποιείται για το κοινό καλό. Και για τα πρακτικά θέματα που μιλάτε υπάρχει το επιτυχημένο παράδειγμα του Βυζαντίου. Η παραγωγή στους ιδιώτες και ο έλεγχος στο κράτος.

  • Ελευθερία avatar
   Ελευθερία @ Ελευθερία 14/07/2012 23:56:49

   Εντάξει, κύριε Δημάρη. Προσωπικά αποφεύγω να εμπιστεύομαι το κράτος (ειδικά αυτό της ελλαδικής επικράτειας) όπως ο διάολος το λιβάνι ακόμα και στα πιο απλά, πόσο μάλλον στη διαχείριση παραγωγής του πλούτου. Η μόνη περίπτωση να το εμπιστευτώ ξανά είναι όταν θα έχω πειστεί πως προστατεύει τα δικαιώματα όλων με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Όχι, μια μητέρα δεν επικαλείται τα ατομικά της δικαιώματα για το παιδί της. Δεν είπε κανείς αυτό! Για τα παιδιά των άλλων όμως όταν την βάζουν να πληρώνει αφήνοντας τα δικά της νηστικά, μπορεί να τα επικαλεστεί πιστεύει-δεν πιστεύει στην ενότητα των ανθρώπων;

 13. Ελευθερία avatar
  Ελευθερία 14/07/2012 16:42:25

  Θέλετε να παράγετε πλούτο και "εμείς" δεν σας αφήνουμε; Ή απλώς θέλετε να οικειοποιηθείτε κάτι που ΔΕΝ σας ανήκει; Δεν καταλαβαίνω το τόσο άγαρμπο τσουβάλιασμα, αλαζονεία πάνω σε τι;
  Έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος παράγει, η παραγωγή του φέρνει κέρδος. Έχουμε και έναν δεύτερο που δεν παράγει και δεν έχει κέρδος από πουθενά. Από πού και ως πού ο δεύτερος έχει δικαιώματα πάνω στην παραγωγή και τον πλούτο του πρώτου; Μήπως εκτός από την τσέπη να κάνει κουμάντο και στο φερμουάρ του; Και στη γραβάτα του; Γιατί όχι και στο κρεβάτι του και στο σύνολο της προσωπικής του ζωής;

  Το διά ταύτα της γαλλικής επανάστασης, το είχε θέσει πολύ εύστοχα η Θάτσερ: δίδαξε περί δικαιωμάτων αλλά δεν είπε τίποτα περί υποχρεώσεων.

  • Χιροσιμα avatar
   Χιροσιμα @ Ελευθερία 14/07/2012 18:01:33

   Πολυ καλα. Αφου ειστε σιγουρος οτι ζειτε σε εναν αγγελικα πλασμενο κοσμο με ισες ευκαιριες για επιτυχια οπου ο πιο καλος κερδιζει, τοτε παω πασο. Θα εκπλαγειτε οταν βγειτε απο την γυαλα σας. Αλλα αφου τα λετε ετσι, ειμαι σιγουρος πως ειστε κατα της δανειακης συμβασης και της ανακεφαλαιοποιησης των τραπεζων, γιατι ελληνικο κρατος και τραπεζες πρεπει να κοιμηθουν οπως εστρωσαν και να πτωχευσουν. Τουλαχιστον εχουμε καποια κοινα...

   • Ελευθερία avatar
    Ελευθερία @ Χιροσιμα 15/07/2012 00:01:27

    Δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο με ίσες ευκαιρίες για όλους. Πού το είδατε να το λέω αυτό; Το ακριβώς αντίθετο ισχυρίζομαι! Ότι ακριβώς επειδή δεν είμαστε πρέπει να δημιουργηθούν ίσες ευκαιρίες. Και πώς θα γίνει αυτό; Όταν το κράτος αντιμετωπίζει όλους με τον ίδιο τρόπο, όταν φέρεται με τον ίδιο τρόπο τόσο στον τραπεζίτη με τα μίντια των θαλασσοδανείων και της προπαγάνδας όσο και στον μέσο παραγωγικό επιχειρηματία που του ζητάει να πληρώσει τα κέρατά του - ενδεχομένως για να αποδεκατιστεί πλήρως η μεσαία τάξη και να επιβιώσει η παρέα του συγκεκριμένου μεγαλοτραπεζίτη κλπ.

  • Παλαιοκαπιταλιστης avatar
   Παλαιοκαπιταλιστης @ Ελευθερία 14/07/2012 18:12:18

   Ενταξει, αφου μας δωσατε και quote της γυναικας που εβαλε φορο στην ασκηση του εκλογικου δικαιωματος και υπογραφεται ως ελευθερια, απλα φανερωνονται ποσο φιλοι της ελευθεριας ειστε εσεις οι φιλελευθεροι. Οσο φιλοι του λαου και οι κομμουνιστες. Αν διαλυσετε τον καπιταλισμο με τις βλακειες σας, θα το πληρωσετε ακριβα. Εμεις οι παλαιοκαπιταλιστες ειμαστε πολυ περισσοτεροι και για ενα χρονικο διαστημα δεν θα ειμαστε και πολυ δημοκρατικοι μαζι σας, να εισαι σιγουρος για αυτο...

   • Ελευθερία avatar
    Ελευθερία @ Παλαιοκαπιταλιστης 15/07/2012 00:15:03

    Μπα; Υπάρχουν και καπιταλιστές σε αυτή τη χώρα; Και είναι και πολύ περισσότεροι;;!
    Ενδιαφέρον. Και πού κρυβόσασταν 40 χρόνι που διαλύουν οι σοσιαλιστές με τα ζιβάγκο την οικονομία της Ελλάδας; Πού ήσασταν να ανεβείτε στα κάγκελα, να φωνάξετε, να απαιτήσετε μικρότερο κράτος, λιγότερους φόρους, άνοιγμα οικονομίας, μεταρρυθμίσεις, μείωση δημοσίων δαπανών, να μην καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, πάταξη γραφειοκρατίας, ισονομία, λειτουργία των θεσμών και όλα τα σχετικά;

    Οκ... Τώρα σε λίγο που θα ρθει ο Τσιπρώφ με 49% τρέξτε να εξοντώσετε και μάλιστα με όχι και τόσο δημοκρατικό τρόπο όπως απειλείτε, και κάποιους τελευταίους που έχουν μείνει να φωνάζουν πως δεν υπάρχει πολιτική ελευθερία χωρίς την οικονομική για να ολοκληρώσετε το έργο σας με πάσα επιτυχία.
    Πάντως να απολογηθώ για το ότι γράφω με το όνομά μου, αυτό κι αν δεν γίνεται.

    υγ: πότε έβαλε η Θάτσερ φόρο για το εκλογικό δικαίωμα; Μήπως αναφέρεστε στον poll tax (κεφαλικό φόρο, poll=head, community charge πιο επίσημα) που ήταν αναδιαμόρφωση ενός ήδη υφιστάμενου φόρου (rates) για τα νοικοκυριά, που όμως ποτέ δεν καταργήθηκε αφού και οι επόμενοι τον διατήρησαν αλλάζοντάς τον εν μέρει, και συνεχίζει να διατηρείται μέχρι σήμερα; Κι αν η Θάτσερ έκανε 1 λάθος (αν), αυτό ακυρώνει τα υπόλοιπα 9 καλά; Φαντάζεστε πάντως να έπρεπε να πληρώσουν φόρο οι τόσοι λαθροπασόκοι για τη ψήφο τους το 2009; Μπορεί και να μην μπαίναμε καν στο ΔΝΤ αφού είναι σίγουρο ότι δεν θα έμπαιναν με τίποτα στη διαδικασία να πάνε να πληρώσουν για ένα κόμμα που ο μόνος λόγος για τον οποίον το ψήφιζαν τόσα χρόνια είναι για να τους πληρώνει εκείνο...!
    υγ2: είστε σίγουρος ότι είστε καπιταλιστής;

    • Παλαιοκαπιταλιστης avatar
     Παλαιοκαπιταλιστης @ Ελευθερία 19/07/2012 14:22:04

     Καπιταλιστης ειμαι, αγαπητε, δεν ειμαι φιλελευθερος. Δεν θελω να μειωσω το κρατος και τους φορους, θελω να το λειτουργησω αποτελεσματικα.

 14. Ελευθερία avatar
  Ελευθερία 14/07/2012 17:20:29

  Ωραία λοιπόν. Ας πάρουμε τον πλούτο από όλους όσους τον παράγουν, να τον δώσουμε σε εκείνους που δεν παράγουν, ξεσκίζοντάς τους στους στη φορολογία κι όλους τους σχετικούς νόμους. Αλήθεια, ποια τύχη πιστεύετε ότι θα έχουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν για εκείνους; Μήπως το ακριβώς ανάποδο από αυτό που θα ελπίζατε; Θέλετε δηλαδή οι άνθρωποι της παραγωγής να δίνουν δουλειές αλλά θέλετε να κάνετε αδύνατη τη διατήρησή τους!

  Και τι θα γίνει όταν αυτοί που πήραν μέρος μέσω της αναδιανομής στον πλούτο άλλων, μην έχοντας προβλέψει τρόπο να τον αναπαράξουν αφού εθίζονται στο να τον περιμένουν πάντα από κάπου αλλού, "στεγνώσουν" πάλι; Μέχρι πότε θα έχει ο πλούσιος να δίνει; Πού σταματάει και πού αρχίζει η αναδιανομή που προτείνετε; Δεν το βλέπετε ότι είναι φαύλος κύκλος και πως δεν προκύπτει από πουθενά πως αν κάνεις τον πλούσιο φτωχότερο δεν πρόκειται να γίνει ο φτωχός πλουσιότερος;

  Η καλύτερη αναδιανομή του πλούτου γίνεται στην καθημερινότητα. Όταν πληρώνεις το κόστος παραγωγής και εργασίας αγοράζοντας το εκάστοτε προϊόν ή την υπηρεσία. Αυτή η ΕΚΟΥΣΙΑ συναλλαγή λέγεται καπιταλισμός. Απλώς στην Ελλάδα αφού ισοπεδώσαμε τη βιομηχανική και γενικότερη παραγωγή με τις σοσιαλιστικές κορώνες του πατέρα του μεγάλου στοχαστή ζούμε μια ψευδαίσθηση του καπιταλισμού σχηματίζοντας την ιδέα πως όλο κι όλο το σύστημα είναι οι δέκα οικογένειες που όμως ζουν από το Κράτος ενώ παράλληλα διπλοπληρώνουμε τα πάντα και μέσω φόρων και μέσω ιδιωτών. Όχι βέβαια. Για την ακρίβεια, καμία σχέση.

  Αν θέλετε αναδιανομή του πλούτου ανοίξτε την αγορά προκειμένου να δημιουργηθούν ευκαιρίες που δη-μι-ουργούν με τη σειρά τους πλούτο. Μόνο η απελεύθερωση της οικονομίας μπορεί να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες προκειμένου ισότιμα όλοι να επιδιώξουν μερίδιο στην παραγωγή και τον πλούτο. Δουλεύοντας. Όλοι οι άλλοι οι τρόποι εκτός από ημίμετρα είναι και ανήθικοι. Ή όπως έλεγε ο Λάο Τσε: "από το να ταϊζεις καθημερινά έναν άνθρωπο με ένα ψάρι, είναι καλύτερο για τον ίδιο να του δείξεις πώς να το πιάνει μόνος του".

  • Βραβευμενος avatar
   Βραβευμενος @ Ελευθερία 14/07/2012 18:28:03

   Δυστυχως, βγηκατε εκτος θεματος. Δεν σας ειπα να ξεσκισουμε κανεναν στην φορολογια (αν και η Σκανδιναβια το κανει χωρις να γκρινιαζει κανεις). Σας ειπα οτι οσο παραλογο ειναι να ζητα και να πετυχαινει καποιος αυξηση μισθου αυτη την εποχη ειναι αλλο τοσο παραλογο να ζητα και να πετυχαινει αυξηση κερδων μια επιχειρηση, γιατι ο ρυθμος παραγωγης πλουτου πλεον φθινει και ΟΛΟΙ πρεπει να μειωσουν τις απαιτησεις τους επι αυτου. Αλλιως, ειναι νομοτελεια αν καθε χρονο ενα ή και τα δυο μερη της παραγωγης ζητουν περισσοτερα ενω παραγονται ολο και λιγοτερα ενα απο τα δυο δεν θα εχει στο τελος τιποτα ή θα υπαρξουν αγριες συγκρουσεις. Δεν ξερω για σας, αλλα εγω δεν θα ηθελα να ειμαι μαρτυρας μιας τετοιας καταστροφης...

   • Ελευθερία avatar
    Ελευθερία @ Βραβευμενος 15/07/2012 00:41:28

    Οκ, δεν μου είπατε να τους ξεσκίσουμε στη φορολογία μου είπατε να τους βάλουμε πλαφόν στα κέρδη. Μα για να βάλεις όριο στα κέρδη δεν επιβάλλεις τη φορολογία; Το οποίο το θεωρώ παρανοϊκό αφού όσο πιο πολύ πλούτο παράγει η παραγωγική τάξη τόσο περισσότερο αυτός ο πλούτος περνάει και στα υπόλοιπα στρώματα. Εκτός αν είσαι ένα μεγάλο και μονίμως πεινασμένο κι αχόρταγο κράτος που ζεις με την παρέα σου μέσα από τον παραγόμενο πλούτο των άλλων και τους αναγκάζεις να προβαίνουν σε απολύσεις και μειώσεις μισθών αφού κάπως πρέπει να κρατήσεις την επιχείρηση ανοικτή έστω και με τους μισούς υπαλλήλους.

    Και αυτό που φοβάστε ότι έρχεται το ζούμε ήδη. Η διαφορά είναι ότι οι νοικοκυραίοι άνθρωποι της παραγωγής υποφέρουν στη σιωπή και δεν σπάνε τις περιουσίες των συμπολιτών τους ούτε και καίνε κάθε τρεις και λίγο την πόλη τους σε ένα γενικευμένο πλάτσικο γράφοντας στους τοίχους "eat the poor".

    • Βραβευμενος avatar
     Βραβευμενος @ Ελευθερία 19/07/2012 14:18:16

     Πως ειστε τοσο σιγουρος οτι ο πλουτος περναει και στα υπολοιπα στρωματα; Η ετησια εκθεση διανομης του παραγομενου πλουτου αποδεικνυει περιτρανα οτι καθε χρονο ολο και λιγοτερος απο τον περισσοτερο παραγωμενο πλουτο περναει στα αλλα στρωματα. Μπορειτε να το δειτε παγκοσμια. Ο,τι ακριβως ειπατε για το αχορταγο κρατος ισχυει και για καθε επιχειρηματια. Νομιζω πως απλα εχετε ιδεολογικο κολλλημα με το θεμα κρατος. Και δεν μιλαω για το ελληνικο (που εχετε καθε λογο να ειστε). Μιλαω για γενικα. Να φανταστω οτι πιστευετε οτι η "κρατικιστικη" Νορβηγια αυριο θα πτωχευσει; Αληθεια, αυτη πως τα καταφερε;

 15. Midnight avatar
  Midnight 14/07/2012 18:11:19

  Η μονομερής κρίση υπέρ των βολεμένων αφισοκολλητών στο δημόσιο δεν λέγεται λιτότητα. Λέγεται γραφειοκρατικός καπιταλισμός σοβιετικού τύπου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.