#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/08/2012 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η επιμήκυνση δεν αρκεί, χρειάζεται νέο «γενναίο κούρεμα» Για την αναζήτηση του άριστου μείγματος, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών. Αντιλαμβανόμαστε ότι αναζητούνται τα μέτρα εκείνα που δεν θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω την ύφεση και την ανεργία. Περαιτέρω αναζητούνται και μέτρα που θα «πλήξουν» καίρια τους φοροδιαφεύγοντες, οι οποίοι και έχουν υποστεί ελάχιστη οικονομική φθορά από την κρίση. Μέτρα που θα αφορούν την κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας και όχι τους πολλούς της βάσης, που ήδη έχουν υποστεί απανωτά χτυπήματα στο εισόδημα τους, που πλήττονται από την ανεργία και την οικονομική δυσανεξία,

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να απεγκλωβισθεί από τον φαύλο κύκλο λήψης μέτρων, αστοχιών, εκτροπής του Προγράμματος που αναπόφευκτα οδηγεί σε νέα μέτρα. Ένα νέο «γενναίο» κούρεμα, το οποίο και θα μετριάσει τα χρήματα που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους μοιάζει αναπόφευκτο.

Η Κυβέρνηση απέφυγε να θέσει «με το καλημέρα» το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης για λόγους τακτικής. Θεώρησε –και μάλλον ορθά- ότι προτού συνεκτιμήσει όλες τις πτυχές του δημοσιονομικού προβλήματος, ήταν πρόωρη και ριψοκίνδυνη η διαπραγμάτευση.

Πόσο βέβαιο είναι για παράδειγμα ότι η επιμήκυνση για δύο χρόνια θα έχει αποτέλεσμα και ότι η χώρα θα μπορεί απρόσκοπτα να εξυπηρετεί το χρέος της;

Περαιτέρω δόθηκε ο χρόνος και στους εταίρους να αξιολογήσουν το υπάρχον πρόγραμμα, τις εμφανείς αστοχίες, αλλά και τις εγγενείς αδυναμίες του.  Η έναρξη  των επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταίρων με στόχο να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο, θα συντελεσθεί μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τα μέτρα. Το πρόγραμμα απέτυχε και στους στόχους και στις προβλέψεις του και αναζητείται άλλο μείγμα μεταρρυθμίσεων,  κρατικής παρέμβασης, φορολογικής φιλοσοφίας. Αναζητείται στην ουσία μία διαφορετική δημοσιονομική φιλοσοφία, με μετρήσιμους στόχους και γρήγορα αποτελέσματα.

Στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες των «μεγάλων» της  Ευρωζώνης έχει ξεκινήσει η τεχνοκρατική εκπόνηση διαφόρων σεναρίων για την «επόμενη μέρα» του ελληνικού χρέους.  ωστόσο τίποτα δεν πρόκειται να ανακοινωθεί πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας. Εάν επιτευχθεί συμφωνία και κριθεί ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, οι αποφάσεις από την πλευρά των εταίρων θα πρέπει να αναμένονται μεταξύ 14 Σεπτεμβρίου (άτυπο Εurogroup στη Λευκωσία) και 18-19 Οκτωβρίου Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. . Μεταξύ των δύο παραπάνω ημερομηνιών μεσολαβεί μια ενδιάμεση συνεδρίαση του Εurogroup στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Τα σενάρια που εξετάζονται σήμερα σε είναι τρία και λαμβάνουν ως δεδομένο ότι η βαθιά ύφεση που πλήττει τη χώρα είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης, αποτέλεσμα και των μέτρων των προηγούμενων χρόνων. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται δραστικές αποφάσεις, σε συνδυασμό με τα μέτρα που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να επανέλθει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016 αντί το 2014. Η λύση αυτή έχει μεγάλο επιπλέον κόστος (30-40 δισ. ευρώ) και  είναι σχεδόν βέβαιο ότι αρκετές κυβερνήσεις θα έχουν πρόβλημα να αποσπάσουν τη σύμφωνη γνώμη των Κοινοβουλίων τους. Το σενάριο αυτό είναι στα χνάρια της λογικής που επικράτησε έως τώρα (περισσότερος χρόνος, περισσότερα χρήματα), αλλά είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθεί

Υπάρχουν και άλλες λύσεις, οι οποίες δεν απαιτούν άμεση άλλα έμμεση στήριξη από τους εταίρους, ενώ μειώνουν δραστικά το ελληνικό χρέος.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη διάθεση των ελληνικών ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ που αγόρασε η ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά στο 70% της αξίας τους, καθώς και την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών που δεν συμμετείχαν στο πρώτο «κούρεμα».

Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η μη συμμετοχή της ΕΚΤ στο πρώτο κούρεμα, το έκανε ατελέσφορο.

Η τρίτη λύση αγνοεί τους ιδιώτες επενδυτές και προβλέπει το «κούρεμα» του συνόλου των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν όχι μόνο η ΕΚΤ, αλλά και όλες οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.

Το χρέος δεν λογαριάζεται μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σημαντικότερο ενδεχομένως είναι το απόλυτο νούμερο των δις του χρέους και η ανάσα που θα δώσε ένα νέο «αυστηρό κούρεμα». Κάποιες δεκάδες δις λιγότερο χρέος και κυρίως η μη ανατροφοδότηση του από νέα ελλείμματα και το «νερό θα έχει μπει στο αυλάκι».

Όταν η οικονομία μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μετά το κούρεμα, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι λιγότερο από 120%.

Αν αναλογισθούμε την απροθυμία πολλών να χρηματοδοτήσουν την επιμήκυνση, τότε το κούρεμα δείχνει ως η μόνη ρεαλιστική λύση.

Μικρός Οδυσσέας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 01/08/2012 10:49:49

  Ὁ ἕνας δήλωσε στήν ἔφορία εἰσόδημα 5000εὐρώ καί ἔβγαλε ἔξω 50.000.000,ἡ ἄλλη δήλωσε 0,01 εὐρώ καί ἔβγαλε ἔξω 200.000...Νά ἕνα ἄριστο μείγμα μέτρων πού ἔχει ἐφεύρει ὁ ἀπλός κόσμος γιά νά ἀποφευχθεῖ ἡ περαιτέρω ὕφεση καί ἡ ἀνεργία.Μέ τήν ἐπάνοδό μας στή δραχμή,φαντασθεῖτε τί χρῆμα ἔχει νά πέσει στήν ἐλληνική οἰκονομία,τί ἐπενδύσεις ἐπίκεινται νά γίνουν γιά νά πληγεῖ ἡ ἀνεργία...
  Ὅσο κούρεμα καί νά κάνει ἡ ΕΚΤ καί οἱ ξένες τράπεζες,τά δικά μας κουρέματα στίς φορολογικές ὁφειλές δέν τά φτάνει κανείς...

 2. GO avatar
  GO 01/08/2012 11:33:09

  Ο Γιούλ Μπρίνερ (Γιούλι Μπορίσοβιτς) ως Ταράς Μπούλμπα.
  Καλή ταινία, καλές ερμηνείες από τον Μπρίνερ και τον Τόνι Κέρτις.
  Η μπάλα στην εξέδρα, για να μην τρελαθούμε τελείως.

 3. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 01/08/2012 11:44:31

  Οι δικοί μας πολυμήχανοι Δαναοί, δεν θέλουν να αλλάξει το κρατιδιστάν μας γιατί έτσι έχουν μάθει 50 χρόνια τωρα να πορεύονται.
  Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες μαζί με το βαθύ κράτος του διοικητικού μηχανισμού.
  Διαχείριση της ξένης βοήθειας και μοίρασμα του κρατικού χρήματος μεταξύ μας είναι αυτό που κατεχουν καλά και με επιτυχία εξασκούν.
  Οσμίζονται τις επερχόμενες εξελίξεις και ξέρουν ότι αν αντέξουν μέχρι την τελική λύση της ευρώπης,εντός του ευρώ, και χωρίς να χαλάσουν το ωραίο τους σύστημα θα επιβιώσουν χωρις σοβαρές απώλειες.
  αυτό δείχνει η μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων , όπου μόλις έφτανε το μαχαίρι στην ρίζα του κακού,στόμωνε,χαλούσε,χάνονταν και διάφορα κόλπα ελληνικά.
  Ακόμη δεν ξέρουμε ποιοί έβγαλαν τα λεφτα έξω, ακόμη δεν ξέρουμε ποιούς πληρώνουμε αέρα επιδόματα και συντάξεις, ακόμη δεν κλείσαμε ούτε τον οργανισμό...διεκδίκησης των ολυμπιακών του 2004. Αν είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι όλα αυτά γίνονται εξ αιτίας αδυναμίας.Γίνονται εξ αιτίας της δύναμης που διαθέτει το κατεστημένο μας ,και το οποίο προφανώς ποντάρει σε δυό άλογα.
  Αν μας πετάξουν έξω απο ευρω, θα φταίνε φυσικά οι ξένοι, θα το γύρίσουμε στο εθνικοπατριωτικό καλαμπούρι (γνωστό είναι και το ξέρουν καλά το παιχνίδι), ταρατατζούμ και πανηγύρια για τους άξεστους ευρωπαίους , βούρ στην δραχμή και...θα γεμίσουμε καμιά διακοσαριά μεγιστάνες-φεουδάρχες που θα έχουν αγοράσει την ελλάδα όλη.Κανείς ξένος δεν θα σκεφτεί όχι να αγοράσει αλλά να μας επισκεφτεί μετά.Και εμείς θα μείνουμε με το χειροκρότημα για το μάθημα που δώσαμε άλλη μια φορά στους ξένους,πολεμάμε σαν ήρωες,τα ΄φωτα του πολιτισμού ,τα ηνία της αντίστασης και άλλα τέτοια όμορφα και παρηγορητικά.

  Οι γερμανοί το ξέρουν και αυτοί το παραμύθι που πουλάμε ,προσπαθούν να επιβάλλουν μια τάξη στο μαγαζί μας πριν ανοίξουν το τσουβάλι με τα λεφτά και τα μοιράσουν ,γιατί ξέρουν ότι αν δεν το κάνουν ΤΩΡΑ σε μερικά χρόνια τα δικά μας τζιμάνια θα έχουν καταφέρει να ζητάνε άλλα τόσα για να σωθούμε.
  Βέβαια και αυτοί ετοιμάζονται με εναλλακτικό σχέδιο να μας σουτάρουν απο το ευρώ και να διαχειριστούν μετά την ευρώπη που θα την ενώσουν ή θα διαλύσουν.

  Το κακό είναι ότι εμείς ως πολίτες δεν εχουμε επιλογές πολλές, και ούτε μπορούμε να ελπίζουμε στην δική μας κινητικότητα και στους δικούς μας πολιτικούς γιατί δεν μπορούν να ρυθμίσουν το παιχνίδι, το οποίο ποτέ μέχρι τώρα έκαναν.
  Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κρατηθεί εντός ευρώ ελπίζοντας ότι σε ένα δυό μήνες θα λυθεί το θέμα του ευρώ, κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα που θα διαλύσουν το ωραίο κρατιδιστάν μας και αναβάλοντας τις λύσεις ,γιατί στο ωραίο μας κράτος, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.
  Ποιός θα αντέξει περισσότερο?
  Μέσα στον Αυγουστο θα φανεί που πάει το πράγμα. Πάντως μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να κλέισουν τον οργανισμό διεκδίκησης των ολυμπιακών αγώνων του 2004 ,(ο αντίσοιχος της Θεσσαλονίκης Πολιτιστική πρωτεύουσα δεν ξέρω αν έκλεισε οριστικά μετά απο 20 χρόνια) και αυτό σηματοδοτεί πολλά και ανυσηχιτικά για τους εξαποδώ που δεν θέλουν να μας σουτάρουν απο το ευρώ.

  Ζούμε περιόδους πραγματικού κινδύνου αφανισμού της χώρας και τα σοβαρά μυαλά της νδ,δεν λέω της κυβέρνησης, ασχολούνται και φωνάζουν για τα τιτιβίσματα της παπαχρήστου και μάλιστα με ιδεολογικά κιόλας κίνητρα και στόχους, προσπαθώντας να αποσωβήσουν τον νέο Μελιγαλά του έθνους και να διασώσουν τον τράχηλο της πατρίδος απο τα κονσερβοκούτια των κομμουνιστών.
  Και εν τω μεταξύ όχι μόνο παραμένει ο οργανισμός διεκδίκησης των ολυμπιακών του 2004 αλλά μην εκλπαγούμε αν δούμε και διορισμό καινούργιας διοίκησης...για να ασχοληθεί με το Πότε (Ποτέ) ΘΑ κλείσει.
  Καλά Κρασιά αδέρφια...

 4. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 01/08/2012 18:02:51

  η επιμήκυνση της προσαρμογής θα οδηγήσει χιλιάδες έλληνες στα κρεβάτια των χειρουργίων για επιμήκυνση των μορίων τους.

  ο λόγος της κίνησης αυτής θα είναι διττός:

  1ον για να κυνηγήσουν από πίσω σε λίγο καιρό και για αυτονόητους λόγους τους πολιτικούς εγκεφάλους πίσω από την πιθανή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

  2ον για να δοκιμάσουν λόγω ανεργίας την τύχη τους στις ανθούσες βιομηχανίες πορνό του εξωτερικού.

 5. Εύα avatar
  Εύα 01/08/2012 19:00:02

  Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον κουρέα...αν τώρα ζητούν γη και ύδωρ, μετά τι...
  Και η επιμήκυνση...πόνος για περισσότερα χρόνια..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.