#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/11/2010 17:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η διαχρονική επικαιρότητα του Στάλιν

Το 1930, πριν από 80 χρόνια, ο Ιωσήφ Στάλιν εφάρμοσε μια σκληρή πολιτική που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας, και που προκάλεσε δεκάδες εκατομμύρια θανάτους. Η πολιτική αυτή είχε να κάνει με τον απόλυτο έλεγχο της γεωργίας της χώρας, από το σοβιετικό καθεστώς.

Ο Στάλιν προχώρησε στη βίαιη κολεκτιβοποίηση της αγροτικής παραγωγής, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις που οι αρχές συνάντησαν όταν προσπάθησαν να την εφαρμόσουν ένα χρόνο νωρίτερα. Οι σοβιετικοί στηρίχτηκαν στη δίωξη, στις εκτελέσεις, και στους εκτοπισμούς, προκειμένου να καταπνίξουν τις αντιδράσεις. Πολλοί νομάδες του Καζακστάν, διέφυγαν στη Κίνα, ενώ πολλοί αγρότες της Ουκρανίας έφτασαν μέχρι τη Πολωνία.

Οι εκτελέσεις και οι φυλακίσεις συνοδεύτηκαν και από οικονομικές πιέσεις. Οι αγρότες φορολογούνταν μέχρι να ενταχθούν στις κολεκτίβες , και οι συνεταιρισμοί μπορούσαν να προχωρούν στη κατάσχεση της παραγωγής όσων δεν εντάσσονταν. Η στέρηση από τους αγρότες της γης τους, και η μετατροπή τους σε δημόσιους υπάλληλους, επέτρεπε στη Μόσχα να ελέγχει τόσο τον λαό όσο και την παραγωγή.

Μόλις ο αγροτικός τομέας της ΕΣΣΔ κολεκτιβοποιήθηκε, άρχισε και  η πείνα. Ήταν αδύνατο να μεταμορφωθούν οι νομάδες σε αγρότες. Αρχίζοντας το 1930, περίπου 1.3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από τη πείνα στο Καζακστάν. Στην Ουκρανία, η σοδιά του 1931 απέτυχε εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, της έλλειψης ζώων και μηχανημάτων, των παράσιτων, των ασθενειών, της εκδίωξης των πιο παραγωγικών αγροτών, και γενικά της ίδιας της κολεκτιβοποίησης.

Σήμερα, με βάση τα σοβιετικά αρχεία, γνωρίζουμε πως το 1932, ο Στάλιν μετέτρεψε εν γνώσει του τον λιμό της Ουκρανίας σε πολιτικό όπλο. Παρουσίασε την αποτυχία της σοδιάς ως εθνικιστική αντίσταση, που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται σκληρότητα και όχι παραχωρήσεις. Και καθώς οι θάνατοι από τη πείνα αυξάνονταν, ο Στάλιν βελτίωσε την εξήγησή του αποδίδοντας τον λιμό σε συνειδητό σαμποτάζ, εκ μέρους τοπικών παραγόντων που όμως ήταν πληρωμένοι πράκτορες ξένων δυνάμεων! Το φθινόπωρο του 1932, το Κρεμλίνο εξέδωσε μια σειρά από διατάγματα που αποτελούσαν εγγύηση για μαζικούς θανάτους. Ένα από αυτά, προέβλεπε τη διακοπή του ανεφοδιασμού οποιασδήποτε κοινότητας δεν έπιανε τους προκαθορισμένους στόχους παραγωγής σιταριού.

Εν τω μεταξύ οι αρχές συνέχιζαν να απαλλοτριώνουν όσα τρόφιμα έβρισκαν, ενώ το 1933 σφράγισαν τα σύνορα της Ουκρανίας ώστε να μη μπορεί να φύγει κανένας από τους λιμοκτονούντες. Όσοι συνέχισαν να εργάζονται στα χωράφια, το έκαναν κάτω από την επίβλεψη ενόπλων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω ασιτίας, τα 3.3 εκατομμύρια από αυτούς ήταν στην Ουκρανία. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα ζούσαν, αν ο Στάλιν έπαυε τις κατασχέσεις της παραγωγής και τις εξαγωγές σίτου για λίγους μόνο μήνες, και τους επέτρεπε τη πρόσβαση στο  ίδιο το σιτάρι τους.

Αυτά τα γεγονότα παραμένουν κεντρικά ζητήματα της πολιτικής ζωής της ανατολικής Ευρώπης μέχρι και σήμερα. Κάθε Νοέμβριο, οι Ουκρανοί τιμούν τα θύματα του 1933. Όμως ο σημερινός πρόεδρος της Ουκρανίας, Viktor Yanukovich, αρνείται ότι οι Ουκρανοί υπέφεραν στα χέρια του Στάλιν, κάτι που έχει να κάνει με τη φιλο-ρωσική του στάση και με τη συμμόρφωσή του στην επίσημη ρωσική άποψη που δεν αποκαλύπτει το πραγματικό μέγεθος των τραγικών συνεπειών της βίαιης κολεκτιβοποίησης των 1930ς.

Ο Πολωνό-Εβραίος δικηγόρος Rafal Lemkin που καθιέρωσε τον όρο «γενοκτονία» θα διαφωνούσε. Είχε χαρακτηρίσει τη περίπτωση του λιμού της Ουκρανίας ως «σοβιετική γενοκτονία». Ο τρόμος είχε ακολουθήσει τη πείνα. Όσοι επέζησαν του λιμού, έγιναν τα νέα θύματα του Στάλιν. Η εποχή του τρόμου (1937-38) ξεκίνησε με μαζικές εκτελέσεις χωρικών, που κόστισαν τη ζωή σε 400.000 ανθρώπους σε ολόκληρη την ΕΣΣΔ, οι περισσότεροι στην Ουκρανία.

Η κολεκτιβοποίηση έχει αφήσει μια μεγάλη σκοτεινή σκιά. Ακόμη και όταν οι ναζί εισέβαλλαν στην Ουκρανία, άφησαν τη κολεκτιβοποίηση της αγροτικής γης ανέπαφη, διότι είδαν πως είναι ένας καλός τρόπος για να ελέγχουν προς όφελός τους την όποια παραγωγή, και αφήνοντας να πεινάσει όποιος αυτοί ήθελαν.

Μετά την επανάσταση του 1948 του Μάο στη Κίνα, οι κομμουνιστές ακολούθησαν και αυτοί το σταλινικό μοντέλο. 30 εκατομμύρια Κινέζοι πέθαναν από τη πείνα μεταξύ 1958-1961, σε συνθήκες όμοιες με αυτές της Σοβιετικής Ένωσης. Η Μαοϊκή κολεκτιβοποίηση συνοδεύτηκε και αυτή από μαζικές εκτελέσεις.

Ακόμη και σήμερα, εν έτει 2010, η αγροτική κολεκτιβοποίηση αποτελεί τη βάση της τυραννίας στη Βόρεια Κορέα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες έχουν πεθάνει από ασιτία στη δεκαετία του 1990. Στη Λευκορωσία, τη τελευταία ευρωπαϊκή δικτατορία, η κολεκτιβοποίηση συνεχίζει να υπάρχει, ενώ ο ηγέτης της χώρας Aleksandr Lukashenko είναι ένας πρώην διαχειριστής αγροτικού κολεκτιβάτου. Τον επόμενο μήνα μάλλον θα εκλεγεί για 4η συνεχή φορά. Όποιος ελέγχει τη γη ελέγχει και τις ψήφους.

80 χρόνια μετά τη πρώτη βίαιη κολεκτιβοποίηση από πλευράς Στάλιν, ο σταλινικός κόσμος παραμένει σε ισχύ.

Του Timothy Snyder ( Yale University).

S.A.-Project Syndicate

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 18/11/2010 17:41:07

  Το νέο Γολοντομόρ θα σκάσει μύτη σύντομα.
  Σκεφτόμουν να το κάνω θέμα αλλά πολύ ωραία αναφορά για τί συνέβη επί Στάλιν υπάρχει στο μπλογκ Αιολική Γη.

 2. Misha avatar
  Misha 18/11/2010 17:52:44

  Μωρέ , κάθαρμα -ξεκάθαρμα ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς, αν στη θεση του ήταν κανένας Γκορμπατσώφ , το Άουσβιτς θα δούλευε μέχρι σήμερα ful time.

  Άσε που κόβοντας τους Φριτζηδες στα δύο, εσωσε για 50 χρόνια την Ευρωπη από το Δ Ράιχ που βλέπουμε να αργοσέρνεται , πεινασμένο κι εκδικητικό, στα πλευρά μας

  • Orestios avatar
   Orestios @ Misha 18/11/2010 18:09:06

   Δεν είναι σίγουρο αυτό Μίσα. Η συμφωνίες ήταν άλλες με τους έτερους σοσιαλιστές του Χίτλερ. Απλά επικράτησαν οι γνωστές έριδες που υπάρχουν στον σοσιαλισμό και σώθηκε ο κόσμος για κάποια χρόνια. Τώρα οι σοσιαλιστές της παγκοσμιοποίησης ξαναχτυπούν με τον γνωστό φασιστικό τρόπο του Χίτλερ, αφού εξόντωσαν τον κομουνισμό.

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ Misha 18/11/2010 21:45:08

   Οι φρίτζηδες μόνοι τους κόπηκαν στα δύο, Μίσα. Ο Ιωσήφ τους παρείχε τεχνογνωσία στα πρώτα δειλά βήματα, και κάλυψη στην αρχή του πολέμου.

   Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ήταν που μαχόμενος διμέτωπα, κατά του παρανοϊκού Χίτλερ και κατά του μανιακού Ιωσήφ, τσάκισε τους Ναζί.
   Τα ευχαριστώ πάνε στον "Ιβάν", τον άγνωστο Σοβιετικό στρατιώτη, ΟΧΙ στον υπερκακούργο Στάλιν.

  • aengus avatar
   aengus @ Misha 19/11/2010 06:01:42

   +++++ Μίσα
   (να και κάποιος που εξακολουθεί πεισματικά μα μη χάνει την επαφή του με την πραγματικότητα).

  • aengus avatar
   aengus @ Misha 19/11/2010 06:15:58

   Ας αφήσουμε πια την παρωχημένη σοβιετολογία και ας ασχοληθούμε λίγο με το σήμερα, χωρίς αντιπερισπασμούς…
   Εδώ ο Γκορμπατσόφ βραβεύθηκε με το “Μετάλλιο της Ελευθερίας” (για το 2008) από το Εθνικό Συνταγματικό Κέντρο των ΗΠΑ “για τον ρ ό λ ο του στην απελευθέρωση εκατομμυρίων ανθρώπων που ζούσαν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα”…..
   Ποιος απένειμε το μετάλλιο; Ο Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος. Θυμάστε την παλαιότερη ιδιότητα του ….πατρός; Θυμάστε ότι το ίδιο μετάλλιο απενεμήθη στον Κλίντον αλλά και στον Γιουτσένκο της Ουκρανίας; Αντιλαμβάνεστε τον τεράστιο συμβολισμό του πράγματος λοιπόν… (Τι συμβολισμό δηλαδή, που το πράγμα φωνάζει!)
   Έτσι, ξεδιάντροπα γίνονται πλέον οι δουλειές και οι “δουλίτσες”.
   Για το σημερινό ολοκαύτωμα των Ελλήνων δεν ευθύνεται ο …..Στάλιν. Η σκοπιμότητα τέτοιων δημοσιευμάτων είναι προφανής…

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 18/11/2010 18:02:49

  "Παρουσίασε την αποτυχία της σοδιάς ως εθνικιστική αντίσταση".

  Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...

  • Orestios avatar
   Orestios @ Επώνυμος 18/11/2010 18:12:23

   Εκεί να δεις λαμόγια που εκκολάφθησαν Επώνυμε.
   Διάβασε h--p://igaiolos.blogspot.com/2008/11/blog-post_29.html

 4. kiki avatar
  kiki 18/11/2010 19:32:26

  Ο Λενιν πεθανε,
  Ο Σταλιν πεθανε,
  και εγω δεν αισθανομαι καλα τελευταια.
  ΑΧ

 5. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 18/11/2010 19:34:02

  Να και ο πολύς Αραγκόν. Να τι έγραψε για τον Γεωργιανό Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουκασβίλι:

  «Ω μεγάλε Στάλιν, ω αρχηγέ των λαών
  Συ, που έδωσες τη ζωή στον άνθρωπο
  Συ, που γονιμοποίησες τη γη
  Συ, που ξανάνιωσες τους αιώνες
  Συ, που κάνεις να ανθίζουν οι ανοίξεις
  Συ, που κάνεις να δονούνται οι μουσικές χορδές
  Συ, λάμψη της ανοίξεως μου, Ω! Συ
  Ήλιε, που αντανακλάται από εκατομμύρια καρδιές"

  Λ. Αραγκόν
  Πράβδα, 28 Αυγούστου 1936

  lol. lol, lol!!!

  Να και το εγχώριο fun club:

  Τάσος Λειβαδίτης: Το μεγάλο αγκωνάρι

  "Ο Στάλιν δεν πέθανε

  Οταν οι εργάτες χτίζουν τις μεγάλες γέφυρες για να περάσει το μέλλον

  Ο Στάλιν ζει.

  Οταν οι κόκκινοι φαντάροι αγρυπνάνε για την πατρίδα τους και την Ειρήνη

  Ο Στάλιν ζει.

  Οταν μισούμε τον πόλεμο, όταν αντιστεκόμαστε στον πόλεμο

  Ο Στάλιν ζει.

  Οταν ελπίζουμε, όταν τραγουδάμε, όταν παλεύουμε

  Ο Στάλιν ζει.

  (...)

  Γιατί ο Στάλιν δεν είναι ένας άνθρωπος για να μπορεί να πεθάνει

  Ο Στάλιν είναι η ελπίδα και το ψωμί, είναι τ' ατσάλι και η Ειρήνη.

  Ο Στάλιν είναι ποτάμι και φράγμα, υψικάμινος και σημαία.

  Ο Στάλιν είναι το μεγάλο αγκωνάρι που ακουμπάει ο κόσμος."

  lol, lol, lol!!!

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Professor Moriarty 18/11/2010 21:21:23

   Το "αστείο" είναι ότι ο Γεωργιανός Στάλιν (μαζί με έναν άλλο Γεωργιανό σοβιετικό αξιωματούχο, τον Ορζονικίτζε) ήταν αυτός που έπεισε τον Λένιν να στείλει τον Κόκκινο Στρατό να εισβάλει και να καταλάβει την Γεωργία το 1921. Πάντως το άγαλμα του Στάλιν υπήρχε ακόμη στην κεντρική πλατεία του Γκόρι όταν εισέβαλαν για δεύτερη φορα το 2008 οι Ρώσοι.

   • A.M. avatar
    A.M. @ Professor Moriarty 18/11/2010 22:08:05

    Αυτό που ίσως λίγοι γνωρίζουν ή έχουν διαβάσει είναι ότι ο Στάλιν είχε μελετήσει καλά έναν άλλο Καυκάσιο μεταφυσικό της εποχής του τον Γεώργιο Γκουρτζίεφ και είχε μάθει καλά το μάθημα σχετικά με το πως να χειρίζεται τον άνθρωπο και την ανθρώπινη μάζα.
    Όσο είχε ο Νίτσε επηρρεάσει τον Χίτλερ και τους φασίστες
    άλλο τόσο είχαν επηρρεάσει και οι διδασκαλίες του Γκουρτζίεφ τον Στάλιν.

    • Professor Moriarty avatar
     Professor Moriarty @ A.M. 18/11/2010 23:22:43

     Και ο Χίτλερ είχε επηρεαστεί σε κάποιον βαθμό από τον Γκουρτζίεφ. Όσο για τον Στάλιν, αμφιβάλλω αν η εσωτερική μυστικιστική μέθοδος του Γκουρτζίεφ για "αρμονική ανάπτυξη του ανθρώπου" είχε κάποια ουσιαστική συμβολή στον μετέπειτα χαρακτήρα του. Ο αβυσσαλέος ψυχισμός του διαπλάστηκε στην παρανομία, όπου σαν μπολσεβίκος μίλιταντ δρούσε στα νιάτα του ως γκάγκστερ στην Γεωργία ληστεύοντας τράπεζες και κάνοντα ς απαγωγές και εκβιασμούς για να χρηματοδοτεί τους μπολσεβίκους, μαζί με δολιοφθορές και αγκιτάτσιες. Όταν οι μπολσεβίκοι απαγόρευσαν τις ληστείες για ένα διάστημα απεσύρθη, αν δεν κάνω λάθος.

     Τέλος πάντων, η επιστήμη του χειρισμού των μαζών σε μεγάλη κλίμακα είναι ο λενινισμός. Ο Στάλιν τον έφτασε στα όριά του προσθέτοντας την μεγα-τρομοκρατία ως εργαλείο της σοβιετικής εξουσίας. Επί Στάλιν η Τρομοκρατία έγινε δομικό, αν όχι μεταφυσικό, στοιχείο του καθετώτος.

     Ο πρώτος που έκανε γνωστές τις διαστάσεις της σταλινικής τρομοκρατίας ήταν ο Άρθουρ Καίσλερ, στο "μηδέν και άπειρο" (darkness at noon). Το Άουσβιτς φαντάζει παιδικό παιχνίδι μπρος στην σταλινική τρομο-μεγα-μηχανή.

     • aengus avatar
      aengus @ Professor Moriarty 19/11/2010 05:56:40

      Διάβασα το «Μηδέν και το Άπειρο» σε πολύ νεαρή ηλικία και επηρεάστηκα, όπως και το «Σταυροφορία χωρίς Σταυρό» και «Κομισσάριος και Γιόγκι». Ήταν τα εκ των ων ουκ άνευ της αντικομμουνιστικής μας εκπαίδευσης.
      Πέρασαν πολλές δεκαετίες για να διαπιστώσω ότι αυτά τα βιβλία του Κέστλερ (όχι βέβαια τα άλλα, όπως το εκπληκτικό «Οι Ρίζες της Σύμπτωσης» και «Ιανός») ήταν μέρος της ψυχροπολεμικής βιομηχανίας με τεράστια ψεύδη και θηριώδη προώθηση.
      Σήμερα, ακόμη και το περιοδικό American Historical Review έχει αποκαταστήσει την αλήθεια…
      Κανείς δεν μπορεί να επικαλείται ως πηγή ΣΗΜΕΡΑ τα βιβλία εκείνης της περιόδου του Κέστλερ (όχι του ύστερου Κέστλερ, επαναλαμβάνω, που ασχολούνται με τα θέματα που πραγματικά τον «έκαιγαν»).

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 19/11/2010 09:54:59

      Μήπως και το Κατίν ήταν μέρος της ψυχροπολεμικής βιομηχανίας;;

      Ε, τότε και το Άουσβιτς ήταν μέρος της αντι-ναζιστικής υστερίας.

      Αν διάβασες το darkness at noon θα θυμάσαι ότι αναφέρεται στην ψυχολογική, και μεταφυσική, διάσταση της σταλινικής τρομοκρατίας και βασίζεται σε γεγονότα που είναι γνωστά ως δίκες της Μόσχας. Οι ίδιοι οι σοβιετικοί δεν τα αρνούνταν. Όπως και πολλά άλλα τα οποία ουτε οι σοβιετικοί δεν αρνήθηκαν. Υπάρχουν αρχεία και ιστορικά τεκμήρια. Η μόνη συζήτηση που ίσως έχει κάποιο νόημα για το πόσα εκατομμύρια είναι τα θύματα του σταλινισμού.

     • aengus avatar
      aengus @ Professor Moriarty 19/11/2010 12:14:40

      @Professor Moriarty
      Διάβασε τα σχόλια στην ανάρτηση αγαπητέ. Η απάντηση έχει δοθεί: στο περιοδικό «American Historical Review» της American Historical Association εδώ και πολλά χρόνια…. Να μην σε επιβαρύνω τώρα και με την προσωπική μαρτυρία του ήπιου Μπέρναρντ Σω και είκοσι παρατηρητών του στη Σ.Ε., που είναι πολύ πιο παλαιό υλικό …

    • Professor Moriarty avatar
     Professor Moriarty @ A.M. 19/11/2010 13:49:45

     Με διασκεδάζεις, διότι μάλλον δεν κατάλαβες αυτό που διάβασες στο review. Εκτός αν είσαι ικανοποιημένος από τα εκατομμύρια που ήταν έγκλειστοι των γκούλαγκ και των άλλων "ανθρωπιστικών" ιδρυμάτων του σταλινισμού. Πάρτο ολόκληρο και δες σε τι αναφέρεται

     ht*p://sovietinfo.tripod.com/GTY-Penal_System.pdf

     Για να υπολογίσεις τα θύματα του σταλινισμού πρέπει να συνυπολογίσεις στα γκούλαγκ και τις άμεσες εκτελέσεις, τον λιμό που επέβαλε σε τεράστιες περιοχές και τους συνεπαγόμενους θανάτους, τις εθνοκαθάρσεις με την μορφή μαζικών μετακινήσεων ολοκλήρων εθνοτήτων μέσα από τις στέπες χωρίς τα στοιχειώδη. Μεταξύ των θυμάτων και πολλοί έλληνες του καυκάσου, πόντιοι, κλπ. Καθώς και αρκετά άλλα, όπως τα θύματα της εισβολής στην Γεωργία, αρχιτέκτονας της οποίας ήταν ο Τζουκασβίλης, και τις επακόλουθες εκκαθαρίσεις μενσεβίκων και διαφωνούντων, και άλλα παρόμοια, και θα δεις την στατιστική των εκατομμυρίων νεκρών του πατερούλη να ανεβαίνει σε ασύλληπτα ύψη.

     • aengus avatar
      aengus @ Professor Moriarty 19/11/2010 14:29:25

      Διασκέδασε όσο θέλεις. Άλλωστε σε λίγο καιρό θα διασκεδάζετε μόνοι σας –η «πλουραλιστική» δημοκρατία σας δεν αντέχει άλλο τη διαφορετική άποψη. Εμάς δεν μας χρειάζεστε άλλο σ΄ αυτήν την πατρίδα.
      Άλλωστε έχετε όλα τα καλά του κόσμου: ελεύθερη αγορά, ελεύθερες πολυήμερες στην κόλαση, ελεύθερο τύπο, βήμα, καθημερινή, α1, ελευθεροτυπία κ.α. εφημερίδες, ελεύθερα επαγγέλματα, ελεύθερες πωλήσεις νεφρών, ελεύθερο το δικαίωμα στην απόλυτη εξαθλίωση, ελεύθερο δουλεμπόριο, απελευθερωμένες κρατικές επιχειρήσεις, απελευθερωμένες ξανθιές γκόμενες, απελευθερωμένη παιδεραστία, και πολλά άλλα που δεν μπορώ να απαριθμήσω εδώ…
      Αλλά όταν αναφέρεις «πηγές» (δλδ τον Τρότσκι και τους τροτσκιστές, αν καταλαβαίνεις τί ακριβώς λες) θα μου επιτρέψεις να χαμογελάσω λίγο….
      ΥΓ.: Πάντως για το γεγονός ότι ο καπιταλισμός μετέτρεψε τον κόσμο σε ένα απέραντο σαβουρομπορντέλο τα τελευταία είκοσι χρόνια, δεν ευθύνεται ο πατερούλης….

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 19/11/2010 14:38:41

      Τις πόρνες όμως του μπορντέλου τις προμήθευσε ο ...παράδεισος του πρώην "υπαρκτού" σοσιαλισμού. Χα-χαα-χα!

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 19/11/2010 15:04:10

      Τι να πω; Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια της! (όπως οι "θυγατέρες" του πατερούλη σήκωσαν τα πόδια τους στο καπιταλιστικό μπορντέλο).

 6. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 18/11/2010 19:42:28

  ΣΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ, ΗΤΑΝ Ο ΥΠΑΙΤΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ 1.040 ΑΠΟ 1.150 ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΤΩΝ 17 ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ (ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ, ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΚΠΝΟΗΣ, Κ.Λ.Π.) ! ΟΜΩΣ, ΟΤΑΝ ΗΛΘΑΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ, ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΝΑ ΕΥΛΟΓΗΣΗ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΑ ΙΕΡΑ, ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚ. ΠΟΛΕΜΟΥ ! ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΤΗΝΩΔΗ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΗ, ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ... (ΕΑΝ ΠΑΜΕ ΕΜΕΙΣ !)

  • aengus avatar
   aengus @ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 19/11/2010 12:20:39

   Εσείς θα πάτε οπωσδήποτε. Η ζωή σας μετά θάνατον εξασφαλισμένη. Η Καινή Διαθήκη ίσως τα λέει λίγο μπερδεμένα για τον πλούτο, αλλά δεν αμφιβάλλω ότι μια σωστή προτεσταντική ανάγνωση θα αποδείξει ότι ο Χριστός ήταν καπιταλιστής.

   • Μisha avatar
    Μisha @ aengus 19/11/2010 13:56:48

    “Αι αλώπεκες, είπε, φωλεούς έχουσιν και τα πετεινά κατασκηνώσεις, ο δε Υιός του Ανθρώπου ουκ έχει που την κεφαλήν κλίνει”.

    «ευκοπωτερον γαρ εστιν καμηλον δια τρυμαλιας ραφιδος εισελθειν η πλουσιον εις την βασιλειαν του Θεου »(Λουκ 18,25)

    Πιο εύκολα μπαίνει ένα καραβόσχοινο στην τρύπα της βελόνας παρά πλούσιος στον Παράδεισο.

    • aengus avatar
     aengus @ Μisha 19/11/2010 14:34:21

     Έτσι, φίλε Μisha

     Αλλά τί τα θες τί τα γυρεύεις…..
     Εμείς είμαστε ξεπερασμένοι. Τί στο καλό κάνουμε ανάμεσα στους «Θείους» και τους «Professors”;

  • aengus avatar
   aengus @ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 19/11/2010 12:23:20

   Θα κάνετε παρέα και με τον κ. αντιπρόεδρο και τον αρχηγό κωλοτούμπα που θα σας λένε ανέκδοτα.

 7. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 18/11/2010 20:27:06

  Άλλος για Γκουλάγκ...

 8. Προφήτης avatar
  Προφήτης 18/11/2010 20:30:48

  Οι ιστορικοί ηγέτες δεν κρίνονται με τα μέτρα των κοινών θνητών.
  Είναι πέραν του Καλού και του Κακού.
  Αρκεί να είναι οι νικητές.

  Ο Στάλιν είχε πει :
  Ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι τραγωδία. Ο θάνατος ενός εκατομμυρίου ανθρώπων είναι στατιστική.

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ Προφήτης 18/11/2010 20:44:14

   "Κάθε λαός έχει τον ηγέτη που του αξίζει". (Στάλιν)
   "Όταν σε επαινεί ο εχθρός σου, να ψάχνεις για τα λάθη σου". (Στάλιν)

   Προχθές ο Στρος- Καν μας επαίνεσε για την ηγεσία μας και την καρτερία μας.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ εναςάσχετος 18/11/2010 20:53:51

    Εμ...

   • ένας Άμλετ avatar
    ένας Άμλετ @ εναςάσχετος 19/11/2010 06:22:39

    Πάλι με τις ευλογίες τους σηκώνει κεφάλι το Ναζιστικό Θηρίο, και αυτοί πάλι στρέφουν την προσοχή μας αλλού. Τέτοιες προβατίνες είμαστε, δυστυχώς!

 9. anonymos avatar
  anonymos 18/11/2010 22:51:34

  Πολύ επίκαιρο, ρε αφήστε τα αυτά το θέμα είναι τι θα γίνει με τα λεφτά μας.

  • ένας Άμλετ avatar
   ένας Άμλετ @ anonymos 19/11/2010 06:25:26

   Το «επικαιροτερότερο»!
   Πλάκα μας κάνουν; Τι να πεις;
   Ο αποπροσανατολισμός, όπως και ο διάβολος, έχει πολλά ποδάρια!

 10. parsifal avatar
  parsifal 18/11/2010 23:56:27

  Ευτυχώς ο Προφήτης αποκαθιστά την λογική στις επιπόλαιες κρίσεις για μορφές οπως ο Στάλιν.
  Ρωτήστε τον οχλο στην Ρωσσία για τον Στάλιν : Τον θυμούνται σαν κάποιον που τρόμαζε τους εχθρούς της πατρίδος τους (και τους ιδιους βεβαίως, αλλά ο οχλος κυβερνάται με σιδερένιο χέρι) Τυχαία απολαμβάνει εκτιμήσεως ο Καγκεμπίτης Πούτιν ? Νομίζετε οτι τσιμπούν ολοι στα φούμαρα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στα πρακτοριλίκια της "Διεθνούς Αμνηστίας", των "Γιατρών του Κόσμου" κλπ
  ΜΚΟ ?

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ parsifal 19/11/2010 09:29:59

   Θα πρεπει να ξερεις ομως οτι ο Πουτιν εβαλε το βιβλιο "Αρχιπελαγος γκουλαγκ" του Σολζενιτσυν στα σχολεια της Ρωσιας.
   Υπηρξε ενα διαστημα που η αποσταλινοποιηση σταματησε γιατι συνδεθηκε με την καταρρευση της υπερδυναμης και το χαος που προκληθηκε αλλα τωρα που η Ρωσια βρισκει τη θεση της στον κοσμο
   θα προχωρησει πιο ψυχραιμα και χωρις υπερβολες.

   • ένας Άμλετ avatar
    ένας Άμλετ @ ψυχραιμια 19/11/2010 09:52:55

    Το «Μία ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς», πάντως, δημοσιεύτηκε τη δεκαετία τού ΄60 με εντολή τού Χρουστσώφ.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ ένας Άμλετ 19/11/2010 10:03:01

     Αυτο ηταν πολυ ηπιο.Ουτε για εκτελεσεις εγραφε ουτε για μαζικες εκτοπισεις αλλα απλως για τις δυσκολες συνθηκες σε ενα στρατοπεδο εργασιας.
     Το πραγματικο εργο - σταθμος ηταν το γκουλαγκ και αυτο δεν υπηρχε περιπτωση να δημοσιευθει επι ΕΣΣΔ.
     Επεδιη το εργο αυτο βγηκε το 1974 συνεπεσε με την πτωση της δικτατοριας στην Ελλαδα και εδω δεν ειχε επιδραση καθως ηταν εντελως αντιθετο απο την τοτε ταση του λαου και της νεολαιας που ειχε βαρεθει την αντικομμουνιστικη προπαγανδα της χουντας.
     Στην υπολοιπη Ευρωπη ομως η εκδοση του ηταν η αρχη του τελους των κλασικων κομμουνιστικων κομματων.Ειδικα σε Γαλλια και Ιταλια η επιδραση του ηταν μεγαλη.
     Απο τη στιγμη που υιοθετειται σημερα απο την επισημη Ρωσια εχει γυρισει σελιδα.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ ψυχραιμια 19/11/2010 09:59:49

    Κάτι θα ξέρει και ο Πούτιν που διετέλεσε σταθμάρχης της KGB στην Ανατολική Γερμανία... χα-χα!

 11. aengus avatar
  aengus 19/11/2010 05:42:26

  ΠΟΛΛΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ…..
  …………….
  Παρακολούθησα χτες βράδυ στο ΣΚΑΪ αποσπάσματα του ντοκυμαντέρ Apocalypse που παρουσιάζει σε έξι επεισόδια την εξέλιξη του Β' παγκοσμίου πολέμου. Πρόλαβα λοιπόν να δω ένα κομμάτι της ναυμαχίας του Midway και άλλο ένα για τη μάχη του Στάλινγκραντ. Ομολογώ ότι μέχρι στιγμής μόνο μικρά αποσπάσματα έχω δει από τα επεισόδια, δεν μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη για όλο το ντοκυμαντέρ. Στο απόσπασμα λοιπόν για τη μάχη του Στάλινγκραντ το ντοκυμαντέρ ενημερώνει ότι ο πολιτικός επίτροπος Νικήτα Χρουστσώφ εκτέλεσε κατ' εντολή του Στάλιν 15.000 πεζικάριους του Κόκκινου Στρατού ως δειλούς κατά την πορεία της πρώτης γερμανικής επίθεσης προς παραδειγματισμό των υπολοίπων. Δεν θα κάνω το συνήγορο του Στάλιν ή του Χρουστσώφ έχω όμως μια ειλικρινέστατη απορία.
  Στο φόρτε του ψυχρού πολέμου, τη δεκαετία του ΄70 παρουσιάστηκε το 20ωρο ντοκυμαντέρ "Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα-Ο άγνωστος πόλεμος" σε συμπαραγωγή της αμερικανικής "Air time international Inc." και σοβιετικών κινηματογραφικών στούντιο που παραχώρησαν και το οπτικοακουστικό υλικό. Την παρουσίαση έκανε ο Μπάρτ Λάνκαστερ. Έτυχε πολύ πρόσφατα να παρακολουθήσω το 6ο (νομίζω) επεισόδιο που ασχολούταν με τη μάχη του Στάλινγκραντ. Τα ίδια ακριβώς πλάνα αλλά επιχρωματισμένα χρησιμοποιεί και το Apocalypse, μόνο που το τελευταίο παρουσιάζει έναν τακτικό στρατό που μάχεται για την κατάληψη μιας πόλης (τίποτα δεν είδα περί θηριωδιών του) και έναν κόκκινο στρατό που σκοτώνει τους ίδιους τους φαντάρους του. Αφιερώνει περισσότερο χρόνο σ'αυτό -το κατ'εμέ χονδροειδέστατο ψέμα- παρά στα ιστορικά στοιχεία της μάχης.
  Η απορία μου είναι στο εξής: Γιατί 19 χρόνια μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης η αντισοβιετική φαγούρα φουντώνει αντί να μειώνεται; Γιατί ενώ ανοίξαν τα σοβιετικά αρχεία συνεχίζει να τροφοδοτείται η φιλολογία περί δεκάδων εκατομμυρίων θυμάτων του Στάλιν; Κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα, τα στοιχεία υπάρχουν, δημοσιεύτηκαν ήδη μετά το άνοιγμα των σοβιετικών αρχείων, τον 10/1993 στο περιοδικό American Historical Review της American Historical Association:

  USSR Custodial Population 1934-1953

  Custodial
  Population
  January 1 Gulag
  Working
  Camps Counter-
  revolution-
  aries %
  counter-
  revs. Died %
  Died Freed Escaped Gulag
  Labor
  Colonies Prisons Total
  1934 510,307 135,190 26.5 26,295 5.2 147,272 83,490 510,307
  1935 725,438 118,256 16.3 28,328 3.9 211,035 67,493 240,259 965,697
  1936 839,406 105,849 12.6 20,595 2.5 369,544 58,313 457,088 1,296,494
  1937 820,881 104,826 12.8 25,376 3.1 364,437 58,264 375,488 1,196,369
  1938 996,367 185,324 18.6 90,546 9.1 279,966 32,033 885,203 1,881,570
  1939 1,317,195 454,432 34.5 50,502 3.8 223,622 12,333 355,243 350,538 2,022,976
  1940 1,344,408 444,999 33.1 46,665 3.5 316,825 11,813 315,584 190,266 1,850,258
  1941 1,500,524 420,293 28.7 100,997 6.7 624,276 10,592 429,205 487,739 2,417,468
  1942 1,415,596 407,988 29.6 248,877 18.0 509,538 11,822 360,447 277,992 2,054,035
  1943 983,974 345,397 35.6 166,967 17.0 336,135 6,242 500,208 235,313 1,719,495
  1944 663,594 268,861 40.7 60,948 9.2 152,113 3,586 516,225 155,213 1,335,032
  1945 715,506 283,351 41.2 43,848 6.1 336,750 2,196 745,171 279,969 1,740,646
  1946 600,897 333,833 59.2 18,154 3.0 115,700 2,642 956,224 261,500 1,818,621
  1947 808,839 427,653 54.3 35,668 4.4 194,886 3,779 912,794 306,163 2,027,796
  1948 1,108,057 416,156 38.0 27,605 2.5 261,148 4,261 1,091,478 275,850 2,475,385
  1949 1,216,361 420,696 34.9 15,739 1.3 178,449 2,583 1,140,324 2,356,685
  1950 1,416,300 578,912 22.7 14,703 1.0 216,210 2,577 1,145,051 2,561,351
  1951 1,533,767 475,976 31.0 15,587 1.0 254,269 2,318 994,379 2,528,146
  1952 1,711,202 480,766 28.1 10,604 0.6 329,446 1,253 793,312 2,504,514
  1953 1,727,970 465,256 26.9 5,825 0.3 937,352 785 740,554 2,468,524


  Δεν τολμώ να υποστηρίξω πως επειδή αντί για 20, 30 ή 60 εκατομμύρια(!) τα θύματα του Στάλιν ήταν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες αυτό τον δικαιώνει. Τα θύματα είναι πάντα θύματα. Εξακολουθώ όμως να αναρωτιέμαι. Γιατί φοβούνται ακόμα τη Σοβιετική Ένωση 19 χρόνια μετά;

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ aengus 19/11/2010 15:20:44

   Γιατί αποτελεί σύμβολο του αντίπαλου δέους της αποχαλινωμένης παγκοσμιοποίησης (αμερικανοποίησηςς).
   Γιατί όταν υπήρχε, δεν σήκωνε αστεία. Και μια και "χάθηκε" αντί να ηττηθεί, στο συλλογικό ασυνείδητο υπάρχει πάντα μια φασματική ΕΣΣΔ, ΑΝΙΚΗΤΗ, δηλαδή ισότιμη και ισοδύναμη με την αμερικανοκρατία.
   Όποιος πικραίνεται από την φρικτή τροπή που πήρε ο κόσμος, καταφεύγει στο παρελθόν, την "γλυκειά" δεκαετία του 70 που υπήρχε κάτι που φοβόταν ο σημερινός διάβολος.

   • ένας Άμλετ avatar
    ένας Άμλετ @ (A)θανάσης 19/11/2010 18:39:36

    Πολύ περιεκτική εξήγηση!

 12. ένας Άμλετ avatar
  ένας Άμλετ 19/11/2010 06:40:58

  Και τώρα επιστροφή στην πραγματικότητα --την όντως ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ. Δεν βλάπτει…. (Από το ιστολόγιο .filokalia)
  …..
  Ούτε σύμμαχοι, ούτε εταίροι μας είναι οι Γερμανοί. Ούτε ήταν ούτε θα γίνουν ποτέ.
  Δεν ξέρω για τον λαό, δεν έζησα, δεν τους ξέρω, δεν μπορώ να πω ...;
  Η ηγεσία τους όμως διαχρονικά είναι ένα απίστευτο συνοθύλευμα από ανθρώπους ολοκληρωτικής και ιμπεριαλιστικής νοοτροπίας, που μπροστά τους ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός είναι τρόφιμος νηπιαγωγείου.
  Ηρθαν εδώ στη χώρα μας, κάψαν τα χωριά μας, εξόντωσαν τους παπούδες και τους πατεράδες μας, τις μάνες μας, έκλεψαν, δήωσαν, "δανείστηκαν", σκότωσαν βρέφη και νήπια λιώνοντάς τα αθώα μικρά κεφάλια με την αρβύλα. Οι πατέρες τους. Και 30 χρόνια μετά οι γιοί τους ξανακάνουν κατοχή στην πατρίδα μου. Και διαπράττουν τα ίδια φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και του λαού της πατρίδας μου.
  Εχω τόση οργή μέσα μου που δεν μπορώ να σκεφτώ λογικά πια. Υποτίθεται πως ο παραδοσιακός μας εχθρός είναι οι Τούρκοι. Και πίσω από κάθε σελίδα της ιστορίας μας, ακόμη και στις διαμάχες μας με τους Τούρκους, βλέπεις να "αναδύονται" Γερμανοί.
  Τι ακρίδα είναι αυτή; Τι συμφορά για την ανθρωπότητα είναι αυτές οι Γερμανικές ηγεσίες; Τι στο διάλο θεωρούν ότι τους χρωστάει ο θεός; Πότε τους αδίκησε η πατρίδα μου και ο λαός της; Πότε τους απείλησε;
  Δεν θέλω να ξέρω ούτε τον Μότσαρτ τους, ούτε τον Μπαχ τους, ούτε τον Χάϊνε και τον Γκαίτε και τον πολιτισμό τους.
  Θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι στην θέση των Περσών στον Μαραθώνα, στις Πλαταιές και στη Σαλαμίνα. Μη σου πω ότι θα το θελαν κιόλας.
  Να πάνε στον αγύριστο κι αυτοί και οι πολιτικές τους.
  Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να εκπολιτιστούν ποτέ.
  Κουβαλάνε ακόμη την ίδια βαρβαρότητα όπως τα χρόνια εκείνα που πούλαγαν το σπαθί τους στον βυζαντινό αυτοκράτορα για ένα μεροκάματο.

  Οπως τότε που αιματοκύλισαν αυτή την πόλη την θεσσαλονίκη, σκοτώνοντας τον μισό άμαχο πληθυσμό της, στον ιππόδρομο, 15 αιώνες πριν, γιατί αυτή ήταν η δουλειά τους και για να πάρουν το ματοβαμένο τους μεροκάματο από τον Θεοδόσιο.
  Αυτή την δουλειά κάνουν και σήμερα.

  Ματωβαμένο μεροκάματο βγάζουν.

  Θραξ Αναρμόδιος


  ΥΓ. Φτου στους εφιάλτες μας. Φτου και στους προστάτες τους πολιτικούς.

 13. kiki avatar
  kiki 19/11/2010 07:11:41

  Ας αφησουμε τον "πατερουλη ',στην ησυχια του,εχει κριθει προ πολλου.Εδω ο κοσμος χανεται βαρκουλες ανεμιζουν.
  Δεν κοιταμε και στην δικη μας πολιτικη παραδοση ,μπας και βρουμε κανα καλο παραδειγμα να το ακολουθησουμε,οπως Καραισκακη,Παπαφλεσα,Κολοκοτρωνη,Βελουχιωτη,Παναγουλη.
  Αντε ξυπνατε μωρε Ελληνες.

  • aengus avatar
   aengus @ kiki 19/11/2010 08:06:19

   Πολύ σωστά! Αλλά θυμήσου την τύχη κάποιων από αυτούς……
   Ωστόσο το ερώτημα παραμένει : «αντί για 20, 30 ή 60 εκατομμύρια(!) τα θύματα του Στάλιν ήταν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες… Τα θύματα είναι πάντα θύματα. Εξακολουθώ όμως να αναρωτιέμαι. Γιατί φοβούνται ακόμα τη Σοβιετική Ένωση 19 χρόνια μετά;»
   Και μάλιστα τη στιγμή που ο καθένας και η καθεμιά είναι υποψήφιος κιμάς στην κρεατομηχανή του καπιταλισμού…
   Μικρούς μας τρόμαζαν με τον «Μπαμπούλα» και την «Τζίμαινα» για να φάμε το φα’ί’ μας. Τώρα, που δεν έχει φα’ί’, με τον …..Στάλιν!!!!!!!!!

   • aengus avatar
    aengus @ aengus 19/11/2010 08:11:13

    Τι άλλο μέσο είναι ικανοί να χρησιμοποιήσουν αυτοί που μόλις έκλεισαν δύο στρατιωτικά νοσοκομεία και η «πλάτη» τους; …

    • Billy avatar
     Billy @ aengus 19/11/2010 23:33:14

     Εισ' ωραιος,ρωτας απαντωντας στο βαθος και οποιος σε πιασει!!!

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ aengus 19/11/2010 09:34:08

    Ποιος τη φοβαται; Η αντιναζιστικη και αντιχιτλερικη φιλολογια ειναι πολυ μεγαλυτερη απο την αντισταλινικη.
    Απλως σε μερικους η πρωτη θεωρειται φυσιολογικη ενω η δευτερη ενδειξη οτι καποιος κατι φοβαται.
    Με την λογικη αυτη θα ελεγα και εγω γιατι ακομη ασχολουνται με τις εκτελεσεις των Γερμανων,τι φοβουνται;

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ kiki 19/11/2010 08:12:39

   Γενικώς, περυσινά ξινά σταφύλια ανακατεμένα με αμερικάνικα κουραφέξαλα.
   Ο καημός των Αμερικάνων και της CIA που έχασαν τους "δικούς τους ανθρώπους" στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία και να βγει κι ο τύπος απ το Yale να γράψει καμιά μαλ....α, μπας και δικαιολογήσει το μισθό του.

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ kiki 19/11/2010 08:15:34

   Γενικώς, περυσινά ξινά σταφύλια ανακατεμένα με αμερικάνικα κουραφέξαλα.
   Ο καημός των Αμερικάνων και της CIA που έχασαν τους "δικούς τους ανθρώπους" στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία και να βγει κι ο τύπος απ το Yale να γράψει καμιά μαλ....α, μπας και δικαιολογήσει το μισθό του.

   Υ.Γ Αν δεν κάνω λάθος, απ το Yale δεν έχει πάρει το πτυχίο του ο Μπους ο νεώτερος?

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ kiki 19/11/2010 08:15:35

   Γενικώς, περυσινά ξινά σταφύλια ανακατεμένα με αμερικάνικα κουραφέξαλα.
   Ο καημός των Αμερικάνων και της CIA που έχασαν τους "δικούς τους ανθρώπους" στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία και να βγει κι ο τύπος απ το Yale να γράψει καμιά μαλ....α, μπας και δικαιολογήσει το μισθό του.

   Υ.Γ Αν δεν κάνω λάθος, απ το Yale δεν έχει πάρει το πτυχίο του ο Μπους ο νεώτερος?

   • aengus avatar
    aengus @ εναςάσχετος 19/11/2010 08:33:26

    Ακριβώς, από το Yale…….! ;)

    Και μιλάνε αυτοί που, όπως έγραψε κάποιος, “Έχουν στοιβάξει τις μανάδες μας, τους πατεράδες μας, τα παιδιά μας, όλους μας, στα αμπάρια του «Τιτανικού».
    Να πορευόμαστε με τιμονιέρηδες τους «μούτσους που γινήκανε καπεταναίοι».
    Να ποδηγετούμαστε από «πειρατές» που έχουν για έμβλημα τη σημαία της «περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας» και αξιοπρέπειας...”

    Αυτοί που, λέει ο ίδιος,
    « Πλαστογράφησαν. Συκοφάντησαν. Διαστρέβλωσαν. Παραχάραξαν.
    Και όλα αυτά για να επιβάλουν ό,τι είχαν προαποφασίσει:
    Την προγραφή, τον εξανδραποδισμό ενός ολόκληρου λαού, αφού πρώτα τον μετέτρεψαν σε πειραματόζωο.
    Πρόσφεραν τον ελληνικό λαό πειραματόζωο για να παίξουν πάνω του όλα τα παιχνίδια της ταξικής βαρβαρότητας οι πολυεθνικές από την Αμερική μέχρι τη Γερμανία και οι καπιταλιστές από την Κίνα μέχρι το Κατάρ!»

    Αυτοί που
    « Έκοψαν μισθούς, αφαίρεσαν συντάξεις, διέγραψαν εργασιακά δικαιώματα, γύρισαν τη ζωή 100 χρόνια πίσω, φέσωσαν την Ελλάδα μέχρι Δευτέρας Παρουσίας, τίναξαν τους φόρους και τον πληθωρισμό στα ύψη, υπήγαγαν τη χώρα στους «δανειστές» και μάλιστα υπό το αγγλικό δίκαιο (!), ξεπουλούν ό,τι έχει απομείνει να θυμίζει δημόσια περιουσία και πατρίδα.»

    Αυτοί και οι θλιβεροί τσανακογλείφτες τους.

  • Misha avatar
   Misha @ kiki 19/11/2010 08:50:07

   Kική

   Μανιατοπούλα, ασφαλώς γνωρίζεις πως το Βαυαρόδουλο νεοελληνικό κρατίδιο επεφύλαξε για τον μέγα Νικηταρά, τον Αχιλλέα της επαναστάσεως, μια θέση νόμιμης επαιτείας κάθε Παρασκευή έξω από την Εκκλησίας της Ευαγγελίστριας στον Πειραιά.

   Τον έδιωξαν από τον στρατό δίχως μισθό, σύνταξη ή επιδόματα επειδή λέει ήταν ρωσόφιλος, κι αυτό δεν άρεσε στους πάτρονες μας τους Βαυαρούς. Γι αυτό και πέθανε στην ψάθα, σχεδόν τυφλός....

   • kiki avatar
    kiki @ Misha 19/11/2010 18:31:16

    @ Μισα,
    Αν ειναι να με ανασκολοπησουν αυτοι ,γελαστηκαν.
    Ολο κουβεντες και κουβεντες και πραξεις μηδεν.
    Με εχει πιασει το μανιατικο ,εντελως ομως,και θα βρεθω πιο ψηλα καμμια ωρα απο δω που ειμαι,και θα σηκωσω σημαια Νικη η Θανατος.
    Γιατι αισθανομαι ελευθερη,και οχι σφογγοκολαρια των εκαστοτε κυβερνωντων.
    Αφηστε τα λογια .Οργανωθειτε.

 14. anonymous avatar
  anonymous 19/11/2010 08:50:55

  Ο εγγονος του δικτατορα τωρα ειπε στο μεγα οτι το κκε κανονικα πρεπει να βγει εκτος νομου και αρμοδια για το κομμα αυτο ειναι η αστυνομια και η δικαιοσυνη, επειδη το κκε μιλαει για αστικο καθεστως. Οι οικονομοκαμπουραδες αντεδρασαν και εκοψαν την εκπομπη, ρωτωντας τον αν τωρα στην ελλαδα υπαρχει δημοκρατια.

  • ένας Άμλετ avatar
   ένας Άμλετ @ anonymous 19/11/2010 08:57:26

   Έχασα την παράσταση!

  • kiki avatar
   kiki @ anonymous 19/11/2010 15:59:12

   Σας το λεω απο καιρο,αυτοι οι γελοιοι μαζι με τους ακραιφνης πατατομαγειρες,θα την κανουν.
   Κουβερτα και Φολεγανδρο.
   Αμ ξυπνατε μωρε,με την πρωτη στραβη θα το χαρακτηρισουν εκστρεμιστικο και τρομοκρατικο ,και παει εκτος νομου.
   κουβερτα φλισ,και Φολεγανδρο.

   • ένας Άμλετ avatar
    ένας Άμλετ @ kiki 19/11/2010 18:48:45

    Το θυμάμαι ότι τό ΄χεις ξαναπεί αυτό 1-2 φορές. Είναι μια σοβαρή πιθανότητα….

   • ένας Άμλετ avatar
    ένας Άμλετ @ kiki 19/11/2010 18:51:48

    Πάλι, σκέφτομαι, υπάρχει και το παλιό καλό τσουβάλιασμα μαζί με γάτες και μπλουμ στη θάλασσα! Ο κ. αντιπρόεδρος αυτό θα προτιμούσε.

 15. leonard avatar
  leonard 19/11/2010 10:39:10

  Συμφωνώ απολύτως με το πνεύμα του Αengus, σχετικά με τη σκοπιμότητα του αντι-σταλινισμού. Δεν ήταν λουλούδι για μύρισμα ο Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς αλλά και η εκστρατεία εναντίον του στη δύση συμπίπτει χρονικά με την αρχή του ψυχρού πολέμου και την καθιέρωση των ΗΠΑ ως υπερδύναμης μετά τον Β ΠΠ. Η αντισοβιετική, αντικομουνιστική προπαγάνδα φτάνει όμως στα όρια της γελοιότητας: υπήρξε ντοκιμανταίρ που προεβλήθη στον ΣΚΑΪ -που αλλού;- που ισχυρίζετο ότι ο Στάλιν έκανε γενετικά πειράματα με πιθήκους (!) και σχεδίαζε μάλιστα να φτιάξει έναν ολόκληρο στρατό από γενετικά μεταλλαγμένους πιθήκους που να μπορούν να χειριστούν Καλάσνικοφ! Η ανεκδιήγητη αυτή μπαρούφα συνοδευόταν κι από εικόνες φτιαγμένες στο κομπιούτερ με πιθήκους να παρελαύνουν στην κόκκινη πλατεία φορώντας τα διακριτικά του κόκκινου στρατού! Μπορεί να λες βλακείες αλλά άμα το συνοδεύεις και με εικόνα (για την οποία δούλεψαν ένα σωρό γραφίστες) στο τέλος μένει η εικόνα.

  Άμα θέλετε να δείτε πραγματικούς Σταλινικούς ρίξτε μια ματιά εδώ---> http://anasintaxi.blogspot.com/

 16. Blut und Tränen avatar
  Blut und Tränen 19/11/2010 11:01:23

  Θεωρείται φυσιολογικό ακόμη κάποιος να ανεμίζει σφυροδρέπανα και να λέει ότι είναι κομμουνιστής, ενώ θεωρείται έγκλημα να ανεμίζεις σβάστιγκες και να λές πως είσαι ναζιστής. Το να υπερασπίζεσαι τα εγκλήματα του Στάλιν είναι φυσιολογικό για μερικούς. Τι λέω; Πρροδευτικό! Ο Στάλιν και η κομμουνιστική προπαγάνδα ζει και βασιλεύει στο Ελλαδιστάν.

 17. aengus avatar
  aengus 19/11/2010 14:58:38

  Ξέρω πολύ καλά τί λέει η «Review» (όπως ξέρω και τι λέει ο G.B.Shaw…. ) Μάλλον εσύ δεν κατάλαβες, ούτε τι λέει η «Review», ούτε τι λέω εγώ. Και μάλλον δεν γνωρίζεις τα περί εμφυλίου πολέμου, ούτε τις πιο πρόσφατες έρευνες….
  Χρήσιμη η καλή γραφή, αλλά και η καλή ανάγνωση χρησιμότερη.

 18. aengus avatar
  aengus 19/11/2010 15:01:29

  “Τις πόρνες όμως του μπορντέλου τις προμήθευσε ο …παράδεισος του πρώην “υπαρκτού” σοσιαλισμού. Χα-χαα-χα!”

  Αυτό είναι το επιχείρημά σου; Ε, με ρούμπωσες, δεν τα βγάζω πέρα μαζί σου, σηκώνω τα χέρια ψηλά, τρέχω να κρυφτώ στο λαγούμι μου…

 19. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
  I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 19/11/2010 19:51:33

  Ανεξάρτητα από όλα τα άλλα, στον πόλεμο ο Στάλιν είχε στείλει το γυιό του να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή την ίδια εποχή που ο Τσώρτσιλ είχε τον δικό του σε κάποιο υπουργείο...

 20. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ avatar
  ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ 19/11/2010 22:26:59

  ΝΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΦΤΙΑΞΑΤΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ..ΠΕΘΑΝΑ ΣΤΟ ΓΕΛΙΟ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ! ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΣΤΕΡΕΨΕ ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ; ΣΑΣ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ!

  ΑΝ ΤΟ ΡΕΤΟΥΣΑΡΕΤΕ ΛΙΓΑΚΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΑΜΩ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ... ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ......ΔΙΚΟ ΣΑΣ

  Οταν συναντήθηκαν ο Τσώρτσιλ και ο Στάλιν στη Γιάλτα άρχισαν να συζητούν για τα χόμπυ τους.
  -Εγώ, λέει ο Τσώρτσιλ μαζεύω τα ανέκδοτα που λένε οι άνθρωποι για μένα.
  -Τι σύμπτωση λέει ο Στάλιν, εγώ μαζεύω τους ανθρώπους που λένε ανέκδοτα για μένα.

 21. αποκατάσταση avatar
  αποκατάσταση 26/11/2010 00:43:42

  Καλά τόσο δύσκολο είναι εσείς οι κομμουνιστές να αποδεχτείτε ότι ο πατερούλης ο Στάλιν δεν ήταν δα και άγιος. Λες και θα καταρρεύσει το οικοδόμημά σας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.