#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/02/2010 23:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η διαφθορά είναι ο αδύνατος κρίκος του συστήματος που καταρρέει

  Στην χθεσινή συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως για την Διαφθορά ο Αντώνης Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων:

 Η εκτεταμένη σπατάλη και η διαφθορά στο δημόσιο δεν προέκυψαν από μόνες τους. Είναι συστημικό αποτέλεσμα ενός πολιτικού και διοικητικού μοντέλου που χρεοκόπησε. Ενός μοντέλου που έχει πέντε βασικά χαρακτηριστικά:

            * Υπέρ-συγκέντρωση εξουσιών στην κορυφή.

            * Διασπορά αρμοδιοτήτων στη βάση.

            * Ασυμμετρία αρμοδιοτήτων-πόρων παντού.

            * Δημιουργία τεράστιας γραφειοκρατίας ανάμεσα στις «ασώματες κεφαλές» της υπέρ-συγκεντρωτικής κορυφής και στα «ακέφαλα σώματα» της διεσπαρμένης βάσης.

            * Έλλειψη ελέγχου παντού, έλλειψη ευθύνης παντού.

 Η σύγχρονη διοίκηση απαιτεί κάτι εντελώς διαφορετικό: Στην κορυφή μικρό, ευέλικτο και – κυρίως - επιτελικό κυβερνητικό σχήμα: Που χαράσσει κατευθύνσεις, μοιράζει εξουσίες, επιμερίζει ευθύνες προς τα κάτω. Και ελέγχει τους από κάτω. Κι όσο κατεβαίνουμε προς τη βάση, τόσο να συμπίπτουν οι εξουσίες με τις αρμοδιότητες. Και οι αρμοδιότητες με τους πόρους. Ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος. Και να ξέρουμε κάθε φορά, τι δεν πήγε καλά και ποιος φταίει. Και να διορθώνεται το λάθος εύκολα και γρήγορα.

Η σύγχρονη διακυβέρνηση απαιτεί αποκέντρωση εξουσιών και συγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε όλη την κλίμακα της διοίκησης. Ενώ σήμερα έχουμε ακριβώς το αντίθετο: συγκέντρωση των εξουσιών στην κορυφή και πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων στη βάση.

 Χρειαζόμαστε ένα νέο, κοινωνικά φιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης. Γιατί το σημερινό μοντέλο της «Μεταπολίτευσης» έχει χρεοκοπήσει συνολικά. Κι όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση. Έχει χρεοκοπήσει παντού:

* Δεν μπορεί να διαχειριστεί την Ανάπτυξη. Σε καλές εποχές μοιράζει κοινοτικά κονδύλια και επιδοτήσεις. Σε κακές εποχές μοιράζει φορολογικές επιβαρύνσεις και έκτακτα «χαράτσια». Και σε όλες τις εποχές διογκώνει το χρέος, δηλαδή τον δανεισμό μας από τα παιδιά μας.

* Δεν μπορεί να παράγει Ανάπτυξη. Μπορεί να παράγει μόνο ελλείμματα και χρέος.

* Δεν μπορεί να διαχειριστεί τα ελλείμματα. Διότι όσο παίρνει μέτρα περιστολής της δαπάνης, προκαλεί ύφεση, με αποτέλεσμα λιγότερα φορολογικά έσοδα κι ακόμα μεγαλύτερα ελλείμματα.

* Δεν μπορεί να αξιοποιήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Διότι δεν μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

* Δεν μπορεί πια ούτε σταθερότητα να προσφέρει στον Έλληνα επιχειρηματία, ιδιαίτερα το μικρομεσαίο. Διότι τι θέλει ο μικρομεσαίος; Θέλει ρευστότητα, επίλυση του ασφαλιστικού, σταθερό φορολογικό σύστημα χωρίς αιφνιδιασμούς, και θετική ψυχολογία.

* Δεν μπορεί ούτε τη στοιχειώδη ασφάλεια να δώσει στον επιχειρηματία. Διότι αυτή τη στιγμή το εμπορικό κέντρο βρίσκεται καθημερινά στο έλεος κάθε ολιγομελούς ομάδας που κάνει την «επαναστατική γυμναστική της» και αναστατώνει τα πάντα. Κι όταν δεν υπάρχει «διαμαρτυρία» που κλείνει το εμπορικό κέντρο, υπάρχει το παραεμπόριο. Και παραεμπόριο σημαίνει αθέμιτος ανταγωνισμός. Ούτε απ’ αυτά τα στοιχειώδη δεν μπορεί να προστατέψει το κράτος.

 Ολόκληρο το κοινωνικό μοντέλο της μεταπολίτευσης χρεοκόπησε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Όχι μόνο στην Πολιτική, όχι μόνο στην Οικονομία. Χρεοκόπησε παντού: Αυτά που βλέπουμε ως μεμονωμένα συμπτώματα κρίσης, αυτά που αναπνέουμε ως μολυσμένο αέρα παρακμής, σηματοδοτούν μια κρίση υποδείγματος. Μια γενικευμένη κρίση. Της Ελληνικής οικονομίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Κοινωνίας. Αυτή την κρίση πρέπει να αντιμετωπίσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Χρειαζόμαστε, μ’ άλλα λόγια, «Αλλαγή μοντέλου». «Αλλαγή Υποδείγματος»!

 Η Διαφθορά είναι ο αδύνατος κρίκος του υποδείγματος που έχει χρεοκοπήσει, ενός συστήματος που ήδη καταρρέει. Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε για να αντιστρέψουμε τα εκφυλιστικά της συμπτώματα. Η Διαφθορά είναι μια καλή αφετηρία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 02/02/2010 00:13:18

  προσπαθώ να φαντασθώ τί θα έλεγε σε αντίστοιχες συζητήσεις η Μπακογιάννη, εάν είχε εκλεγεί (και όχι μόνον στη συγκεκριμένη -λόγω Διαφθοράς).
  Ειλικρινά, αδυνατώ.

  {Εδώ μια ανακοίνωσή της που έβγαλε για την ακύρωση της ελληνοαλβανικής συμφωνίας που η ίδια συνήψε, και μπράβο της, και δεν περιέγραφε τα αυτονόητα: την σημαντικότητα της συμφωνίας, τί στο κόρακα είχε επιτεύξει ως ΥΠΕΞ επ΄ αυτής και το απαξιώνει η "σοσιαλιστική" αλληλεγγύη του ΠΑΣΟΚ.}

 2. Orestios avatar
  Orestios 02/02/2010 00:15:57

  Ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση λέγεται αυτό.
  Όχι οράματα, κούφια λόγια και πράσινες αναπτύξεις.
  Ενώ κατακλιζόμαστε από τις χαριτωμενιές μια γελίας και παντελώς ανίκανης κυβέρνησης του GAP, που καθηλωμένη απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις, να καταστρέφουν την Ελλάδα. Ενώ βλέπουμε να ξεχυλίζει η χυδαιότητα από αρρωστημένα μυαλά. Ενώ αγωνιούμε για το μέλλον της Ελλάδας όταν κάποιοι προσπαθούν να διαγράψουν κάθε τί που την προσδιορίζει. Κι ενώ παρακολουθούμε τον θίασο του GAP να παρελαύνει ως καρνάβαλοι, η μόνη ευπρεπής, ειλικρινής, ευγενική και ρεαλιστική πρόταση είναι του Σαμαρά.
  Καιρός η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα. Να απαλαχθεί από τα αρπακτικά.

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ Orestios 02/02/2010 17:51:14

   Tρίχες κατσαρές. Στις διαπιστώσεις ειναι όλοι τους καλοί. Στο ..δια ταύτα ...πέρα βρέχει.
   Ποια ειναι η συγκεκριμμένη προτασή του για την καταπολέμηση της διαφθοράς? Ολοι θέλουμε «Αλλαγή μοντέλου», «Αλλαγή Υποδείγματος»!
   Ποιοι ειναι οι διαπλεκόμενοι, πως θα τους αντιμετωπίσουμε, θα μας πει κανείς τα σχεδιά του? Εκθέσεις ιδεών ξέρω και γω να γράφω...

 3. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 02/02/2010 00:26:14

  Το κείμενο του Σαμαρά δείχνει συγκροτημένη σκέψη. Είναι πολύ καλό. Απομένει να δούμε συγκεκριμένες προτάσεις για πάταξη της διαφθοράς. Θα έλεγα ότι η διαφθορά είναι μέρος μόνο της ανομίας που έχει διαχυθεί παντού στην ελληνική κοινωνία και που γίνεται αποδεκτή από όλους, και από αυτούς που είναι οι κατά τον νόμο αρμόδιοι να την πατάξουν (κυρίως από αυτούς). Και ας μην πάει ο νους μας μόνο στην ανομία "μεγάλης κλίμακας": Η ανομία βρίσκεται παντού. Και γίνεται ανεκτή και αποδεκτή.

  Μου έλεγε μία Ρωσίδα γειτόνισσα, παντρεμένη με Έλληνα και μητέρα μικρού παιδιού, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα προσομοιάζει πολύ στην αναρχία. Το έλεγε με αφορμή την επαναλαμβανόμενη καταστροφή της παιδικής χαράς της περιοχής μας από τσιγγανάκια από την Αλβανία, μπροστά στους απαθείς παρόντες έλληνες γονείς και μπροστά στην απαθή φύλακα του Δήμου, που πληρώνεται για να κάνει τη δουλειά που δεν κάνει...
  Η διαφθορά δεν είναι μόνο το γρηγορόσημο, η διαφθορά είναι απλά μία ψηφίδα μέσα στο ψηφιδωτό της νεοελληνικής ανομίας.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Μάρκο Τ 02/02/2010 08:05:15

   Aυτο ειναι γεγονος.Δυστυχως ομως θεωρειται λαικο κεκτημενο.Φοβουμαι οτι οποιοσδηποτε επιχειρησει να βαλει ταξη και σε μη πολιτικοποιημενα πραγματα (π.χ. παρκαρισμα) θα χαρακτηρισθει "αυταρχικος", "στενοκεφαλος" , "ηθικολογος" και αλλα που σκοπο θα εχουν τη συνεχιση της ανομιας.
   Αληθεια με την απαγορευση του καπνισματος τι εγινε;Εφαρμοζεται ακομη ή εχει ατονησει;μαλλον το δευτερο.

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 02/02/2010 06:06:47

  Η Διαφθορά είναι πολύ απλή έννοια.

  --Πληρώνεις τον πολιτικό για να σου κάνει το δικό σου σε βάρος του συνόλου.

  --Πληρώνεις το ΜΜΕ για να πείσει ή να εκβιάσει τον πολιτικό να σου κάνει το δικό σου σε βάρος του συνόλου.

  --Λες ψέματα στο σύνολο, σε συνεργασία με τον πολιτικό και το ΜΜΕ για να πάρεις κάτι που δεν σου ανήκει.

  --Χρησιμοποιείς λεφτά του συνόλου, για να κάνεις όλα από τα παραπάνω, για να κάνεις κι άλλα πράγματα σε βάρος του συνόλου.

  --Κλέβεις, υφαρπάζεις και εκβιάζεις για πράγματα που δεν σου ανήκουν, για ίδιον όφελος.

  --Όταν όλα τελειώσουν, ξεπουλάς και το Έθνος σου

  Η Διαφθορά δημιουργείται όταν υπάρχουν ξένα λεφτά, λεφτά τρίτων, λεφτά φορολογουμένων, χρεωστούμενα φορολογουμένων, μελλοντικοί λογαριασμοί φορολογουμένων, και μηχανισμός βίας, εξαναγκασμού, κοροϊδίας από λίγους, για να τα πάρουν από τους πολλούς. Η Διαφθορά δεν αφήνει δικαίωμα επιλογής, δεν δίνει εναλλακτικές λύσεις. Συμβαδίζει με την ανελευθερία. Δημιουργεί απελπισία και αγανάκτηση.

  Μισώ την ανελευθερία. Απεχθάνομαι το συστηματικό ψέμα. Αρνούμαι να συνεργαστώ με κέφτες εκβιαστές και άρπαγες. Πολλά λάθη έχουν γίνει τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα, και, συμφωνώ απολυτα με τα παραπάνω, συντάσσομαι κατά της διαφθοράς, που σήμερα έχει ονοματεπώνυμο: Νέο Πασόκ.

  • teo avatar
   teo @ archaeopteryx 02/02/2010 08:27:38

   ολα καλα και ωραια αρχαιε προτασεις για μια νεα αρχη εχεις?
   προφανως απο τους 2 μονομαχους δεν εχουμε να περιμενουμε τιποτα
   τα κοματα της αριστερας για καποιο ανεξηγητο λογο δεν μπορουν να πεισουν κανενα
   μηπως ειναι καιρος να ξεκινησει κατι νεο

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ archaeopteryx 02/02/2010 15:47:17

   Δυστυχώς η λύση είναι μία, ένα μεγαλόπρεπο Χ και οικοδόμηση από την αρχή.
   Χρόνια τώρα βάζουμε μπαλώματα στα κουρέλια και ψάχνουμε να δούμε τι φταίει.
   Δυστυχώς η διαφθορά δεν είναι το Νέο ΠΑΣΟΚ ή η παλιά ΝΔ είναι οι αυλές των κομμάτων: οι εργατοπατέρες τους, οι διορισμένοι Πρόεδροι Οργανισμών και επιτροπών, οι κουμπάροι και οι φίλοι που αντλούνται από την κοινωνία.
   Ολοι θέλουμε τη βολή μας και στα δύσκολα σκούζουμε για τα προνόμια των διπλανών.
   Τέρμα σβήσιμο και ξανά κτίσιμο.

   ΥΓ

   ...γιατί σε κάθε συζήτηση των μονομάχων μου μυρίζει ...Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και ΔΝΤ προ των πυλών;
   Μας δουλεύουν ή δουλευόμαστε;

 5. isnogood avatar
  isnogood 02/02/2010 09:32:33

  Συμπληρώνω και δυο ακόμη βασικά στοιχεία τα οποία δεν λέγονται μέσα στη βουλή:
  Πρώτον έχουμε την απάθεια όλων των Ελλήνων μπροστά στο θηρίο της καταστροφής. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο ΟΙΚΑΔΕ που εκπορεύεται απο την σημερινή κυβέρνηση και που θα το ακολουθήσει μια καταστροφή και ένα ΓΟΥΔΙ.
  Και δεύτερον, το άθλιο εκφυλιστικό γενικευμένο φαινόμενο της ΚΛΟΠΗΣ μεταξύ του λαού. Ο ένας κλέβει τον άλλον: στις εφορίες, στην Πολεοδομία, στα νοσοκομεία, στα ΚΤΕΟ, στα ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ, στα εμπορικά, στα Υπερμάρκετ, παντού, παντού, παντού! Το μόνο που μας νοιάζει είναι να έχουμε φουσκωμένο πορτοφόλι. Δεν μας ενδιαφέρουν πλέον οι συνέπειες που προξενούμε στην κοινωνία.
  Και όλα αυτά γιατί τα τελευταία τριάντα χρόνια, σταμάτησε να ισχύει η σοφή παροιμία του λαού μας: ο φόβος φυλάει τα έρημα...
  Γιατί έτσι είναι δυστυχώς ο Έλληνας: όταν βλέπει οτι τόσα χρόνια δεν μπαίνει ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΥΛΑΚΗ, ξεσαλώνει!
  Και τόσα χρόνια δεν έχει πάει κανένας μέσα...
  Κανένας πολτικός, κανένας αξιωματούχος του κράτους, κανένας ανίκανος μάνατζερ. Και όλα τα ρίχνουμε στον απλό λαό...

  Σωστά λοιπόν αυτά που μας είπες πρόεδρε, αλλά το ζητούμενο είναι το ΠΩΣ θα γίνουν πράξη. Με ποιούς βουλευτές, ποιούς συνεργάτες, ποιά στελέχη...
  Γιατί δυστυχώς μετά τριάντα χρόνια συνεχούς διάβρωσης θεσμών και χαρακτήρων της ελληνικής κοινωνίας, το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ της εντιμότητας του πολιτικού, του κρατικού αξιωματούχου, του δημοσίου υπαλλήλου που υπήρχε, σήμερα έχει γίνει δυστυχώς το δυσεύρετο ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ!
  Και εκεί βρίσκεται το μέγα πρόβλημα...

  • anonymous avatar
   anonymous @ isnogood 02/02/2010 10:49:12

   Αυτό για τον αθώο λαό το ακούω συνέχεια. Δυστυχώς ο λαός είναι ο υπ' αριθμόν ένα ένοχος. Αυτός τα δημιουργεί για να μην πω τα απαιτεί και τα ανέχεται όλα αυτά. Όποιος μπορεί να σκαρώσει κομπίνα τη σκαρώνει.

 6. ΜΗΤΣΟΣ avatar
  ΜΗΤΣΟΣ 02/02/2010 10:37:52

  ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΄΄ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ'' ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΡΑΞΕΙΣ, ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΛΠ. ΟΛΟΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΟΠΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΄΄ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ.'' ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ,ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ,ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, ΜΗ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΕΛΛΗΝΑ,ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ ΜΟΝΟ Η ΕΝΟΙΑ ''ΦΙΛΟΤΙΜΟ'' ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΕΛΛΑΧΙΣΤΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΑΝ ΑΡΧΗ,ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΝΤΟΥ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΤΩΝ 300..ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ!

 7. kapouKapote avatar
  kapouKapote 02/02/2010 10:42:33

  "...Και τόσα χρόνια δεν έχει πάει κανένας μέσα…"
  Ακριβώς, όταν κανείς δεν μπαινει μέσα και τους βλέπεις όλους σ'ενα high με τουπέ και παίζοντας τη τρελλή αραδιάζοντας λενα μυριο μλκς, όταν έχουν φάει τον άμπακο και το δείχνουν( ο βήχας και το χρήμα δε κρύβονται), όταν ο λαός βλέπει ότι ότι και να κάνει είναι απο κάτω, ε στο τέλος θα πει το δε γα...στε εγώ μλκς είμαι στη τελικη? Η αγανάκτηση βλέπεις. Φυσικά σε 30 χρόνια αυτό έγινε χιονοστιβάδα. Ιδού τα αποτελέσματα. Τώρα άντε να μαζευτεί. Μετά απο δεκαετίες λεηλασίας της νόμιμης εξουσίας, μάλλον πρέπει να αλλάξουν μερικές γεννιές για να έρθει στα ίσα του αυτή η συμπεριφορά, και να υπάρξει επιτέλους δικαιοσύνη, γιατί και αυτή την κάνανε όπως θέλουν. Αυτοί είναι οι φοβεροί πολιτικάντιδες, δε φτάνει που τα φάγανε όλα ξεδιάντροπα, έκαναν και το λαό σαν τα μούτρα τους.
  Και ακόμα βγαίνουν πολλοί απο αυτούς και μιλάνε ακόμα προσπαθώντας να φανούν πάλι ως σωτήρες..ελεος..απλά έλεος!

 8. Νίκος avatar
  Νίκος 02/02/2010 10:46:56

  Δεν υπαρχει ουτε ενα σημειο σε ο,τι διατυπωσε ο Κος Σαμαρας που να μην συμφωνουμε. Αν δεν επιστρεψει η ιεραρχια και ο επιμερισμος ευθυνων αλλα κυριως η αντιστοιχια πορων και σκοπων-προγραμματων, θα μας κυβερνησουν ξενοι. Οσοι ακομα νομιζουν οτι δεν συμβαινει (Ευρωπαϊκος επιτροπος ηδη εγκατασταθηκε εις Αθηνας), πλανωνται πλανην οικτραν. Και επονται οι Τουρκοι. Ετσι, για να μαθουμε, ή θα κανουμε κρατος ΕΘΝΙΚΟ (και ας μην βιαστουν να εξαγουν επιφανειακα "επαναστατικα" συμπερασματα οι επαγγελματιες κρατικοδιαιτοι "προοδευτικοι" εδω μεσα) της προκοπης ή θα ξαναυποδουλωθουμε.

 9. Νίκος avatar
  Νίκος 02/02/2010 11:10:37

  Μερος της προχειροτητας και της ελλειψης στρατηγικης ειναι και ο τροπος που χειριστηκαν την ανταλλαγη επιστολων αναμεσα στον επι κεφαλης του νεοοθωμανισμου Ερντογαν και στον εν Ελλαδι τοποτηρητη του.
  Λεει ο "Πολιτης":
  Στη χθεσινή Προ Ημερησίας Συζήτηση στην Βουλή , σε κάποια αποστροφή του λόγου του ο κ. Γ. Παπανδρέου αφού πρώτα δήλωσε ότι…. «πέρασε» 8 χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε στην ερώτηση «Τι συζητάτε με την Τουρκία»,που του τίθεται από πολλές πλευρές του πολιτικού φάσματος.

  «Συζητάμε για το δίκαιο(!!!!!!!!) της Ελλάδας» απάντησε ο κ. Γ. Παπανδρέου, σηκώνοντας τον τόνο της φωνής του μέσα στα πλαίσια της καθιερωμένης εδώ και πολλά χρόνια «θεατρικής παράστασης του κοινοβουλίου» . ΟΡΙΣΤΕ ΚΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ; ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ; ΣΟΒΑΡΑ; ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΝΝΟΜΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ "ΔΙΚΑΙΟ"; ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΤΕ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ; Δεν θα κρατησω την αναπνοη μου για απαντηση.

  Όμως μέσα από την απάντηση του ( λογική θα πει κάποιος που θα σκεφτεί επιφανειακά) προκύπτουν πολλά ερωτηματικά και αντιφάσεις.

  Αν συζητάει ο κ. Παπανδρέου για το αυτονόητο, δηλαδή για το δίκαιο της Ελλάδας, ΠΡΟΣ ΤΙ η ΜΗ δημοσιοποίηση των επιστολών Ερντογάν; Υπάρχει κάτι που συζητείται και …δεν είναι προς το συμφέρον(=ΔΙΚΑΙΟ) της Ελλάδας;

  Μη παραξενεύεστε! Πολλές φορές το πως … «αντιλαμβάνονται» διάφορα πολιτικά πρόσωπα την έννοια του συμφέροντος της χώρας μας, έρχεται σε αντίθεση με την κοινή γνώμη και την λογική. Ενίοτε έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ συμφέρον της χώρας μας. Τα τελευταια χρονια συνειδητα υπηρετουν ξενα συμφεροντα στο "χωρο Ελλαδα".

  Θυμηθείτε την υπόθεση των Ιμίων και πως αντιλαμβάνονταν κάποια πολιτικά πρόσωπα το συμφέρον της Ελλάδας ( Τότε , αλλά ΚΑΙ σήμερα αφού …τυγχάνει τα ίδια πρόσωπα να βρίσκονται στους κυβερνητικούς θώκους). Θυμηθείτε διάφορες συμφωνίες μετά από …συζητήσεις ( Μανδρίτη) και κατά πόσο αυτές συμβαδίζουν (όπως αποκαλύπτει ο μεγάλος Αληθο-βάρδος, ο ΧΡΟΝΟΣ) με το πραγματικό συμφέρον της Ελλάδας.

  Και εάν κάποιος αντικρούσει το ερώτημα («γιατί δεν δημοσιοποιούνται οι επιστολές Ερντογάν») με το λογικό επιχείρημα ότι τα θέματα της διπλωματίας δεν δημοσιοποιούνται ποτέ, τότε Προς ΤΙ η δημοσιοποίηση ΜΟΝΟ της (καθυστερημένης κάποιους μήνες, δείγμα των αργών αντανακλαστικών και της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνηση μας) απαντητικής επιστολής Παπανδρέου προς Ερντογάν;

  Θα υπάρξουν φυσικά και σ` αυτό το ερώτημα οι διαφορετικές απόψεις, που μπορεί να ισχυριστούν ότι η δημοσιοποίηση της απάντησης προκύπτει μέσα από τον στρατηγικό και διπλωματικό ιστό και εξυπηρετούν στην ουσία κινήσεις στην σκακιέρα.
  Μάλιστα. Να το δεχτώ! Όμως απ` αυτές τις απόψεις συνεπακολουθεί ένα άλλο ερώτημα. Αφού κάτι πολύ σοβαρό απαιτεί την μη δημοσιοποίηση του ή την διπλωματική κίνηση της μερικής δημοσιοποίησης , …Γιατί τότε για τις επιστολές Ερντογάν δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα; Γιατί δεν έχει ενημερωθεί επισήμως το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

  Ο χρόνος ως ο μοναδικός βάρδος της αλήθειας μας έχει αποδείξει ότι τα «μεθεόρτια» διαφόρων «συζητήσεων» με την Τουρκία, χωρίς την ενημέρωση ή και την σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ( για Μόνιμο Εθνικό Συμβούλιο ….ούτε λόγος φυσικά. Σημείο και αυτό της προχειρότητας που μας διακατέχει) αποκαλύπτουν τις δυσάρεστες προεκτάσεις εξελίξεων που…. προήλθαν από το μονομερές πολιτικό …ενδιαφέρον για το δίκαιο της Ελλάδας!

 10. ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ 02/02/2010 11:23:31

  Ένα μεγάλο μπράβο στον Αντώνη Σαμαρά.

  Πριν λίγο καιρό είχα κάνει σχετική ανάρτηση με τον τίτλο "ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΝΔ", η οποία είχε ως εξής:

  Προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να αποτελέσει ένα ριζοσπαστικό, σύγχρονο Κεντροδεξιό κόμμα, θα πρέπει επειγόντως να βρει ξεκάθαρο, συγκεκριμένο και ευκολοκατανόητο ιδεολογικό μπούσουλα για να μπορέσει αφενός να λειτουργήσει συντονισμένα και δυναμικά και αφετέρου να οργανώσει τον αντιπολιτευτικό της λόγο και να κάνει συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις επί παντός θέματος που θέτει είτε η ίδια, είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε οποιοδήποτε άλλο κόμμα.
  Πριν από οτιδήποτε, σπεύδω να πω ότι το γήπεδο που δεν μπορεί να παίξει το ΠΑΣΟΚ, ούτε το ΚΚΕ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο ΛΑΟΣ, αλλά μπορεί να παίξει άνετα η Νέα Δημοκρατία είναι η σύγκρουση μεταξύ συγκεντρωτικού και αποκεντρωτικού κοινωνικού και πολιτικού οργανωτικού μοντέλου. Δηλαδή στην ουσία μιλάμε για σύγκρουση μεταξύ Ολιγαρχικού και Δημοκρατικού τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος. Αυτό είναι ένα προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης για τις φιλελεύθερες αντιλήψεις.
  Αυτή η σύγχρονη ιδεολογική πρόταση θα πρέπει να πάρει την ονομασία «Στροφή στον Άνθρωπο». Δεν είναι απλά μια λεκτική πρόταση ή ένα ακόμα σύνθημα, αλλά οφείλει να είναι μια σύγχρονη κοσμοαντίληψη και εξηγούμαι.
  Όλα τα πολιτικά συστήματα που οργανώνουν τους μηχανισμούς άσκησης εξουσίας και όλα τα κόμματα ή πρόσωπα που διεκδικούν την άσκηση αυτής της εξουσίας χρησιμοποιούν τον άνθρωπο συνθηματικά και ουσιαστικά, άλλοτε ως αντικείμενο και άλλοτε ως φορέα της εξουσίας. Η διαφορά μεταξύ Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς, θα πρέπει να καταδείξουμε ότι έγκειται τόσο στον τρόπο οργάνωσης του μηχανισμού άσκησης της εξουσίας, όσο και στο ρόλο του ίδιου του Πολίτη – Ανθρώπου, ως φορέα άσκησης της εξουσίας και όχι ως αντικειμένου της εξουσίας.
  Στην ουσία πρόκειται για την διαφορετική οπτική γωνία με την οποία αντιμετωπίζεται ο ρόλος του Πολίτη – Ανθρώπου μέσα στο μηχανισμό της εξουσίας και αυτό είναι η πεμπτουσία της όλης υπόθεσης. Τα κεντροαριστερά κόμματα θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί και οντότητες πάνω από τον πολίτη για να τον προστατεύουν, αφαιρώντας όμως έτσι από τον πολίτη – άνθρωπο τη δική του αποφασιστική συμμετοχή στη χάραξη της μοίρας του. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει ο «καλός πατερούλης – κράτος» που θα φροντίζει για την ίση μεταχείριση των επιδοτούμενων και βοηθούμενων πολιτών. Έτσι αναγκαστικά τα κόμματα αυτά επενδύουν στον συγκεντρωτισμό.
  Η όποια δυσκολία αντιμετώπισης της ιδέας του συγκεντρωτισμού έγκειται στο ότι είναι θελκτικός σε ορισμένες μάζες, γιατί δημιουργεί την αίσθηση ενός ανώτερου οργανωμένου μηχανισμού που ψυχολογικά απαλλάσσει το αδύναμο άτομο από τις καθημερινές του έγνοιες ή την εκμετάλλευση του από ισχυρότερα άτομα. Στους συγκεντρωτικούς μηχανισμούς άσκησης της εξουσίας και στην ψυχολογία του βοηθούμενου και ξένοιαστου πολίτη, δεν επενδύουν μόνο τα Κεντροαριστερά κόμματα, αλλά και όλα τα ολοκληρωτικά και φασιστικά καθεστώτα, διαφορετικά καταρρέουν.
  Η Νέα Δημοκρατία αντίθετα οφείλει να επενδύσει σε αποκεντρωτικούς μηχανισμούς άσκησης της εξουσίας και να θέσει ως πρωτογενή πηγή εξουσίας αλλά και φορέα άσκησης της εξουσίας την συγκεκριμένη ανθρώπινη οντότητα και προσωπικότητα. Δηλαδή τον υπεύθυνο και ενεργό πολίτη, που δεν θέλει άλλους να αποφασίζουν γι’ αυτόν, χωρίς αυτόν. «Στροφή στον Άνθρωπο».
  Επομένως ο κύριος άξονας της ιδεολογικής αντιπαράθεσης μεταξύ Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς στη χώρα μας, από τούδε και στο εξής θα πρέπει να γίνεται στο γήπεδο που δεν μπορεί να παίξει η Κεντροαριστερά. Δηλαδή στην ουσία, σε μια ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ολιγαρχικού και δημοκρατικού μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος.
  Μέσα από αυτή την ιδεολογική διάσταση διαφαίνονται εύκολα όλες οι διαφορές: π.χ. οι διαφορές μεταξύ συγκεντρωτικών ή αποκεντρωτικών πολιτικών συστημάτων, μεταξύ συγκεντρωτικών και αποκεντρωτικών οικονομικών μοντέλων ανάπτυξης, μεταξύ συγκεντρωτικών ή αποκεντρωτικών μοντέλων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συγκεντρωτικών ή δημοκρατικών εκλογικών νόμων, τρόπων ένταξης των μεταναστών σε μία κοινωνική ομάδα κ.λ.π.
  Για να το επιτύχει όμως αυτό η Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει πρώτα να το πιστεύει η ίδια. Αυτό μένει να αποδειχτεί. Πάντως η διαδικασία εκλογής του Αντώνη Σαμαρά από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας και η πρωτοφανής κοσμοσυρροή σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία είναι ενθαρρυντικά μηνύματα και πρέπει ο Αντώνης Σαμαράς να επενδύσει πάνω σ’ αυτά, όσο το δυνατόν ταχύτερα.
  http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/01/blog-post_14.html

 11. t avatar
  t 02/02/2010 12:24:36

  Ο Παπακωνσταντίνου. είπε το πρωί ότι δε θα υπογράφει πλέον το υπουργείο Οικονομίας επιταγές προς το ΙΚΑ για να καταβληθούν οι συντάξεις.
  Ο Παπακωνσταντίνου ανάφερε επίσης τα περί εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων.
  Αν ο Παπακωνσταντίνου δεν έχει και ο Λοβέρδος δεν έχει, πως θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι;

 12. JOHN avatar
  JOHN 02/02/2010 12:26:47

  Δυστυχως το οικοδομημα που λεγεται Ελλαδα στη κατασταση που βρησκεται δεν επιδεχεται επισκευης.Κατεδαφιση και ξανακτισημο απο την αρχη,με συγχρονες προδιαγραφες και πολυ γερα θεμελια ωστε να μην ειναι ευαλωτο και στο παραμικρο ταρακουνημα.Αυτο ακριβως θελει και η Ελλαδα συγχρονη διακυβερνηση και ανθρωπους με ανοιχτα μυαλα χωρις ταμπου και προκαταληψεις,διοικηση ευελικτη και αποτελεσματικη,απηλαγμενη απο γραφειοκρατιες και τους κρατικοδιαιτους εκφραστες της.Αυτη τη στιγμη η Ελλαδα με τις τεραστιες αδυναμιες της γινεται βορα του καθε τοιχοδιωκτη,ειτε αυτος λεγεται Πολσον η Σορος η καπως αλλιως.Δυστυχως οι διεθνεις χρηματαγορες μιλουν μονο με τη ψυχρη λογικη των αριθμων και του κερδους,κατι σαν ο θανατος σου η ζωη μου.Οχι μεσα σ ενα τετοιο περιβαλλον με τις χρονιες αδυναμιες μας ειναι απιθανο να επιβιωσουμε εαν δεν αναμορφοθουμε ριζικα!

 13. Βραχυκέφαλος avatar
  Βραχυκέφαλος 02/02/2010 13:22:23

  Συνιστώ σέ όλους πού "ψάχνονται"νά δούν τό AGORA γιά νά καταλάβουν,τηρουμένων τών αναλογιών,τί έρχεται.

 14. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 02/02/2010 13:50:27

  Aν θα έπρεπε να σταθώ σε μία μόνο φράση εγώ θα έμενα στο "ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΑΝΤΟΥ" (ως χαρακτηριστικό του διοικητικού μοντέλλου μας). Τίποτα δεν ελέγχεται τίποτα δεν αξιολογείται, ο δε έλεγος και αξιολόγηση καθ΄ εαυτά είναι για τους πολλούς συνώνυμα της "ρουφιανιάς" του "χαφιεδισμού" και αποδεικνύουν "αντιδημοκρατική νοοτροπία". Λες και δημοκρατία είναι το να κλέβεις ,να τεμπελιάζεις, να "τα παίρνεις", να παρανομείς. Λες και χαφιές είναι αυτός που απαιτεί να κάνεις τη δουλειά σου σωστά,να κόβεις αποδείξεις,να μην δωροδοκείσαι και να μην δωροδοκείς. Η πλάκα είναι ότι ακόμα και αυτοί που δεν είναι αιτία του προβλήματος του προβλήματος (δεν τα παίρνουν, δεν τα δίνουν,κάνουν τη δουλειά τους κτλ) έχουν τόσο ποτισθεί από αυτή τη νοοτροπία-άσε που κινδυνεύουν να μπλέξουν άσχημα αν ενοχλήσουν- που προσφέρουν αφειδώς και αφελώς την ανοχή τους και την συνενοχή τους.Ευθύνες έχουμε όλοι ΜΑΣ.
  ΥΓ Τήν κακιά λέξη "αξιολόγηση" ανέφερε μια-δυο φορές τελευταία και ο κ Παπανδρέου. Ελπίζω να την εννοεί.

 15. Σον Πεν avatar
  Σον Πεν 02/02/2010 13:58:24

  Ο λόγος για τη διαφθορά.
  Δε σας φαίνεται λίγο περίεργο ότι η δίκη για την κατηγορία συμμετοχής του πρώην βουλευτή της Ν.Δ Πέτρου Μαντούβαλου στο παραδικαστικό πέρασε ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ από όλα τα ΜΜΕ, όπως και η πρόταση του εισαγγελέα να δικαστεί κατά το κατηγορητήριο?

 16. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 02/02/2010 15:29:02

  Σωστά μίλησε ό Σαμαράς.Πώς όμως θά τά καταφέρη αυτά μέ τά πρόσωπα πού διαθέτει;
  Εχω φθάσει στό συμπέρασμα,παρακολουθώντας τήν πολιτική πορεία τής χώρας μου,από φοιτητική ζωή καί μετά,ότι,άν ισχύη τό,όπως έστρωσες θά κοιμηθής,ευχαριστώ,θά τό ξεστρώσω,θά τό στρώσω καλλίτερα καί θά κοιμηθώ.
  Δηλαδή,τά χαλάμε όλα καί τά κάνουμε απότήν αρχή,Ελληνικώ τώ τρόπω,διότι τά ευρωπαικά κουστούμια έρχονται στενά στόν Ελληνα,Καί αρχίζουμε από τήν παιδεία,σκύβοντας στά τής πνευματικής μας κληρονομιάς καί όχι νά εφαρμόζουμε τά τού (άκουσον,άκουσον)Φινλανδικού παιδαγωγικού συστήματος(νομίζω τής Γιαννάκου ιδέα ήταν)γιά νά φιάξουμε νεολαία τής προκοπής πού θά συνεχίση τόν Ελληνισμό.Γιά νά μή μακρυγορώ,πιστέυω πώς τώρα χρειάζεται ένας Φίλιππος γιά ανασυγκρότησι,καί μετά ένας Αλέξανδρος γιά νά τιμωρίση αμείλικτα τήν Τουρκία καί νά βάλη στήν θέσι τους, τούς άλλους αυθάδεις γείτονες,καί άν χρειαστή,άς κάψη καί τήν Θήβα.
  Δέν ξέρει κανείς,ή Ιστορία μας είναι γεμάτη απρόβλεπτα.Αλλωστε μετά τό χάος έρχεται πάντα ή δημιουργία.Αεί παίδες,καί ξαναρχίζουμε από τήν αρχή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.