#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/02/2012 13:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η διαμάχη Κεντροδεξιάς - Κεντροαριστεράς ξεπεράστηκε

Η κρίση αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικόΟ Σαμαράς θα εξελιχθεί στον μοναδικό αστικό ηγέτη-ανάχωμα στο μέτωπο της χρεοκοπίας;

Η κρίση σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, εξαϋλώνει τον κοινωνικό ιστό, αποψιλώνει την αστική τάξη και οδηγεί σε ριζοσπαστικοποίηση μεγάλα στρώματα της κοινωνίας. Η κατάσταση στην χώρα εμφανίζει ομοιότητες με τις μεταβολές που συντελέστηκαν στην κοινωνία κατά την διάρκεια της Κατοχής. Να υπενθυμιστεί ότι τότε, προπολεμικά, στην πολιτική σκηνή επικρατούσε η ενδοαστική αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Βασιλοφρόνων, και μετά τον πόλεμο ο αστικός κόσμος συνενώθηκε εναντίον της Αριστεράς που γιγαντώθηκε στις στάχτες της κατοχικής καταστροφής.

Σήμερα, η πολιτική σκηνή εμφανίζει ομοιότητες με τα όσα συντελέστηκαν τότε. Σήμερα, τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο, η Αριστερά προωθείται και ο κόσμος ριζοσπαστικοποιείται και βγαίνει στους δρόμους, με μια τυφλή οργή, που δείχνει να προτιμά την χρεοκοπία και τον ξαφνικό θάνατο, από την φτώχια του μνημονίου και τον αργό θάνατο.

Από την άλλη, ο αστικός κόσμος γίνεται ακόμη πιο συντηρητικός, και εν πολλοίς φοβισμένος μπροστά στο άγνωστο της χρεοκοπίας, και γι’αυτό στωικά υπομένει την μοίρα που του επιφυλάσσει το μνημόνιο, ανατριχιάζοντας μπροστά στις φλόγες και τα σπασμένα τζάμια στην Αθήνα, που αποτελούν την σημαία ευκαιρίας τμήματος της Αριστεράς. Αυτόν τον φόβο εκμεταλλεύονται και οι διάφοροι «Μπάμπηδες» και ξιφουλκούν υπέρ των δανειστών.

Με βάση αυτές τις συνθήκες, η πολιτική διαμάχη Κεντροδεξιάς-Κεντροαριστεράς [ΝΔ-ΠΑΣΟΚ] της Μεταπολίτευσης είναι πλέον παρωχημένη και ξεπερασμένη από τις εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ βούλιαξε υπό το βάρος των ανομημάτων του και της τραγικής οικονομικής του αποτυχίας, που γέννησε και εξέθρεψε την πολιτική και οικονομική χρεοκοπία.

Το νέο πεδίο αντιπαράθεσης θα είναι μεταξύ:

α] της "Αστικής Τάξης" (της "παράταξης των νοικοκυραίων")  θα παλέψει πρώτα για την επιβίωση και μετά για την αναγέννηση της χώρας, και

β] της Αριστεράς που θα κυματίζει την σημαία της Χρεοκοπίας, της Κοινωνικής Εξαθλίωσης και της χωρίς στόχο Εξέγερσης, με αίτημα την καταστροφή για την καταστροφή.

Ο Αντώνης Σαμαράς σαφέστατα στοχεύει να συσπειρώσει τον αστικό κόσμο, τώρα που το ΠΑΣΟΚ εξαϋλώθηκε, να στεγανοποιήσει ιδεολογικά την παράταξη, να ελαφρύνει όσο του επιτρέπουν οι δανειστές τα βάρη του Ελληνικού Λαού, και να ενεργοποιήσει την αναπτυξιακή διαδικασία. Αυτόν τον σκοπό έχουν οι προσχωρήσεις των 2 από το ΛΑΟΣ, αυτό τον σκοπό είχαν και οι επώδυνες διαγραφές των βουλευτών της ΝΔ που διαφοροποιήθηκαν, πολλοί εκ των οποίων είναι πράγματι αξιόλογα, ηθικά και πατριωτικά στοιχεία.

Η πολιτική παράταξη με το στίγμα του Αντώνη Σαμαρά θα έχει τα χαρακτηριστικά Ευρωπαϊκού Συντηρητικού κόμματος, με τα δεδομένα του σήμερα [φιλελεύθερη οικονομία με αυστηρά δημοσιονομικά κριτήρια, πατριωτισμός, «σκληρή» πολιτική ασφάλειας], και δεν θα θυμίζει την ενοχική και ιδεολογικά χαλαρή Δεξιά του παρελθόντος.

Δεν ξέρω εάν η Νέα Δημοκρατία που ανασυγκροτείται θα δημιουργήσει όραμα σε πλατιές λαϊκές μάζες, που διαπνέονται από συντηρητισμό, ανεξαρτήτως του τι ψήφιζαν. Δεν γνωρίζω εάν θα πετύχει τον στόχο του ο Σαμαράς, το εύχομαι, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ζήσουμε επέλαση της ριζοσπαστικής και εξεγερσιακής Αριστεράς, και η καταστροφή της περασμένης Κυριακής θα γίνει η καθημερινότητά μας.

Πάντως, είμαι πεπεισμένος ότι η νέα διαχωριστική γραμμή στην πολιτική κονίστρα είναι μεταξύ όσων αστών-«νοικοκυραίων» επιθυμούν να στοιχηθούν πίσω από τον Σαμαρά, αγωνιζόμενοι με πόνο και αίμα για ένα καλύτερο μέλλον, και όσων επιλέξουν τον δρόμο της «επανάστασης».

Προσωπικά, πλήττομαι από τις μνημονιακές πολιτικές όπως όλοι, συναισθηματικά θα ήθελα να πει «όχι» ο Σαμαράς, όμως προτιμώ να αγωνιστώ για μια Ελλάδα του μέλλοντος με σκληρή δουλειά, έστω και εάν δεν πληρώνομαι καλά, από μια Ελλάδα της χρεοκοπίας, της φωτιάς και της κουκούλας.

Και προτιμώ να επιλέξω τον Σαμαρά, ως ηγέτη μου και συνομιλητή με τους δανειστές-τυράννους μας, από το να πρέπει να επιλέξω μεταξύ «Μπάμπηδων, φλούφληδων, ντιντήδων» [που λέει και ο φίλος μου ο Φαήλος] από την μια, και κουκουλοφόρων από την άλλη

Dikigoros 7

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. however avatar
  however 18/02/2012 08:23:00

  Αγαπητέ dikigore7,
  Νομίζω ότι στον απόηχο της συζήτησης για το PSI, τη νέα δανειακή σύμβαση, ΤΕΙ θέσεις των ξένων και τη στάση του Προέδρου της ΝΔ ουσιαστικά θέσεις την πεμπτουσία του διλήμματος των επικείμενων εκλογών: το αληθινό διακύβευμα.
  Απλά να προσθέσω ότι δεν αρκεί να έχεις δίκιο ότι πρέπει να αναδειχθεί το όραμα, πρεπει να δημιουργηθεί η πολιτικη και κοινωνικη συμπαραταξη. Αυτη είναι η αναγκαία συνθήκη. Η ικανή συνθήκη είναι να παλέψουμε. Να μπορούμε να παλέψουμε σκληρά, οργανωμένα και αφοβα για το συμφέρον του τόπου και του μέλλοντος του σε όλα τα μέτωπα και επίπεδα. Το πρώτο βήμα γίνει τις τελευταίες ημέρες και θα εξελιχθεί τις επόμενες αλλα θα υπάρξουν πολλές μαχες ακόμα που πρέπει να κερδίσουμε. Συγχαρητήρια για την προσέγγιση σου και ας θυμόμαστε: αυτη είναι η τελευταία ευκαιρία.

 2. Kst avatar
  Kst 18/02/2012 08:56:34

  Με ποιο κριτηριο διαχωριζετε την αστικη ταξη απο την αριστερα;

  • restart avatar
   restart @ Kst 18/02/2012 09:41:48

   αστικη ταξη
   είναι οι σοσιαληστες που χωθηκαν σε ¨διάφορες μ.κ.ο.
   είναι οι σύντροφοι που "εργαζονται" στις μοσχοπληρωμενες δεκο
   έιναι οι εργατοπατέρες που μάχονται για το δίκιο του εργάτη
   είναι οι διαφοροι διευθυνταδες εφοριων, πολεδομιών και λοιπον κρατικων ελεγκτικών μηχανισμών
   είναι οι φαρμακοποιοί με φαρμακειο (οι απλοι πτυχιουχοι ειναι απλοι αριστεροι)
   ειναι οι ταριφες και μεταφορεις μαντράδες, με δωρεαν απο το κρατος αδειες στα χερια, που κανουν αγωνα να μη χασουν την αξια τους.
   οι μηχανικοι-δικηγοροι-γιατροί, όλες αυτές οι υπέροχες κοινωνικές ομάδες που μάχονται για την κοινη ευημερία
   είναι ο εργολαβος που έκανε την αναπλαση της πλατειας Ανω Γιδοχωριου για 500.000 ευρω
   αστικη ταξη έιναι και ο δήμαχος τους παραπανου χωριου καθώς και ο κουμπάρος του, που προμήθευσε τα υλικά.

   οι υπόλοιποι είναι αριστεροί


   υ.γ. Υπάρχουν και κάποιοι αφελείς που δεν ανηκουν σε μια απο τις δυο παραπάνω κατηγορίες.
   Δε μαζεύουν ούτε το 5% του εκλόγικού σώματος, τρομάρα τους :D

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ Kst 18/02/2012 09:42:16

   Με ποιο κριτηριο η αριστερη μπουρζουαζια & σοσιαληστρικη νομεγκλατουρα {ΠΑΣΟΚ 1/2,ΚΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ,ΔΗΜΑΡ } ξεχωριζει την εργατικη ταξη και την θεωρει ιδιοκτησια της μιλωντας και εκφραζοντας την αυθαιρετα ?

   • Kst avatar
    Kst @ Ραβινος 18/02/2012 12:31:07

    Την ιδια ερωτηση κανουμε απο την αντιστροφη.. Η αστικη ή η εργατικη ταξη ή οποιαδηποτε αλλη ταξη δεν εκφραζεται απο ενα μονο κομμα. Γι' αυτο βρισκω εντελως αστοχο τον διαχωρισμο που κανει ο αρθρογραφος.

    • EVANGELOS avatar
     EVANGELOS @ Kst 18/02/2012 13:29:42

     Aπέλπιδες προσπάθειες συσπείρωσης κραδαίνοντας το σφυροδρέπανο ως φόβητρο είναι φίλε μου η αρχική δημοσίευση ...
     Προφανώς και οι τάξεις είναι διάσπαρτες σε όλους τους κομματικούς σχηματισμούς αλλά αυτή η κοινή σε μας διαπίστωση ΔΕ βοηθάει στον αυτοσκοπό (όλων) αυτών των άρθρων ...

     Συνεπώς ας βάλουμε ταμπέλες

     "οι δεξιοί είναι όλοι υπέρ του ΝΑΙ"

     "μη υπογραφή της δανειακής είναι καταστροφή του αστικού πολιτισμού και την απεργάζονται οι αριστεροί"

     κλπ κλπ

     πάω στοίχημα ότι αν μεταφράσω 2 παραγράφους του Κέυνς και τις αναρτήσω θα με κατηγορήσουν για Συριζαίο !!!

     δεν πειράζει ...

 3. Φάνης Γιώτης avatar
  Φάνης Γιώτης 18/02/2012 08:58:55

  Φίλε Dikigoros 7
  Σας συγχαίρω για το άρθρο σας.
  Για να γίνει αυτό και να υπάρξει πλήρης συσπείρωση όσων επιθυμούν την αναγέννηση της χώρας μας μέσα από την ομαλότητα πρέπει εκτός από αυτά που αναφέρατε η Νέα Δημοκρατία με καθαρότητα να διακηρύξει ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει απόλυτη ισονομία και ισοπολιτεία απέναντι σε όλους τους Ελληνες ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων σε όλα του πεδία του δημόσιου βίου θέτοντας τέρμα στις διχαστικές πρακτικές του παρελθόντος.
  Φάνης Γιώτης

 4. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 18/02/2012 08:59:10

  ''... όμως προτιμώ να αγωνιστώ για μια Ελλάδα του μέλλοντος με σκληρή δουλειά,έστω και εάν δεν πληρώνομαι καλά, από μια Ελλάδα της χρεοκοπίας, της φωτιάς και της κουκούλας.''

  Εγώ αυτό το ακούω μίζερο και μοιρολατρικό.
  Προτιμώ να αγωνιστώ για μια Ελλάδα του μέλλοντος με σκληρή δουλειά, με δικαίωμα στη ζωή και στο όνειρο, όπου ο αγώνας για την επιβίωση δεν θα αποτελεί καθημερινό βραχνά και καταδίκη μου, όπου δεν θα αποτελώ πάμφθηνο ανταλλακτικό στις μηχανές παραγωγής πλούτου ντόπιων και αλλοδαπών ΄΄επιχειρηματιών-επενδυτών΄΄, όπου τα παιδιά μου θα έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή και δεν θα εξαναγκάζονται να εκπατριστούν, όπου οι ηλικιωμένοι θα γερνούν με αξιοπρέπεια, οι συνάνθρωποί μου δεν θα κοιμούνται αφημένοι σαν ποντίκια στις λεωφόρους της πόλης μου και ΟΛΟΙ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΟΡΘΙΟΙ, ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΡΠΟΥΝ.
  '' Η Ελλάδα της χρεοκοπίας, της φωτιάς και της κουκούλας'' που επαγγέλεστε, δεν είναι αυτό που θα καταφέρει να με τρομάξει και να με σπρώξει στο συμβιβασμό και στην συνθηκολόγηση. Οι κουκούλες σκίζονται και από μέσα ξεπετάγονται συμφέροντα και σκοπιμότητες. Οι φωτιές σβήνουν και μέσα από τα φρέσκα αποκαϊδια τους, αναδύονται φρέσκα και λαίμαργα τα real estate και οι...ανοικοδομίσεις.
  Είμαστε πολλοί, και αυτοί είναι λίγοι. Και οι κουκουλοφόροι, και οι εμπρηστές και οι εκφοβιστές. Αυτός που καλείται να ζήσει με 400 € καλέ μου φίλε, σε μία χώρα που δεν ΖΕΙΣ αξιοπρεπώς με λιγότερο από 2.000 €, μάλλον δε γίνεται να φοβηθεί ούτε φωτιά, ούτε χρεωκοπία, ούτε κουκουλοφόρους Κυπατζήδες........Δεν τον αφορούν και προ πάντων, αν το τολμήσει, με ευκολία σκίζει τις κουκούλες, σβύνει τις φωτιές και διαλύει όλους τους φόβους.
  Έτσι μόνο θα πάμε προς την Ελλάδα των ονείρων μας και των προσδοκιών μας. Όχι συμβιβαζόμενοι με τη μιζέρια και το ελάχιστο. Επαναστώντας οριστικά ενάντια στη σκοτεινή μας πλευρά, στη μοιρολατρία, στον εκφοβισμό και στα ψευτοδιλήμματα………

  • Agriemenos avatar
   Agriemenos @ BLACKQUEEN 18/02/2012 19:04:01

   +1000000000 στο σχόλιο σου! Εύγε!
   Και επιτέλους σταματήστε να προάγετε το μίσος μεταξύ των ανθρώπων! αφήστε τον κόσμο ελεύθερα να επιλέξει τι πιστεύει εκείνος καλύτερα ότι θα είναι καλό για την Ελλάδα. Τέλος στις ταμπέλες. Λες και οι "από εδώ" είναι περισσότερο πατριώτες από τους "από εκεί", αλλά όλοι μαζί να ζούμε με μισθούς πείνας και συντάξεις ρεζίλι...

  • αγθ avatar
   αγθ @ BLACKQUEEN 19/02/2012 07:36:25

   Επικροτώ, όπως και το σχόλιο του alvita πιο πάνω. Δυστυχώς (ή μήπως ευτυχώς;) παρόμοιες απόψεις θεωρούνται εδώ αιρετικές...

 5. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 18/02/2012 09:02:24

  Σωστά τα λές, φίλε, αλλά συντηρητικό και μάλιστα παραδοσιακό ευρωπαϊκό κόμμα, σημαίνει σφιχτή και αυστηρή διαχείρηση, μαχαίρι στις σπατάλες παντός είδους (τέρμα στα κάθε λογής ανθρακορυχεία που συντηρούνται μόνο για να έχουν δουλειά οι... ανθρακορύχοι), σοβαρό μάζεμα του δημοσίου, έλεγχος και βαθμολόγηση των επιδόσεων σε όλα τα επίπεδα, εξορθολογισμό και αυστηρότητα στη χορήγηση των λεγομένων κοινωνικών επιδομάτων, που ξεχείλωσαν τα τζάμπα χουβαρδαλίκια των σοσιαλιστών και των ψυχοπονιάρηδων δεξιών απο την εποχή του Μακρυγιάννη κι ένα σωρό άλλα "καλούδια" που δύσκολα θα τα εφαρμόσει κάποιος εδω πέρα - εκτός άν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά.

  Το φάντασμα του Ανδρέα είναι βαρύ πάνω απ'τη χώρα μας - τριγυρίζει κι εδω μέσα συχνά- πυκνά και μετά τις πολλές ευσπλαχνικές μανάδες που κυβέρνησαν με νανουρίσματα και παραμυθάκια και δανεικά λεφτά αυτόν τον λαό, καιρός είναι να έρθει κι ένας πατέρας να κάνει κουμάντο, μιά αρσενική μορφή σάν την Θάτσερ !

 6. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 18/02/2012 09:14:42

  Θέλω να παρατηρήσω πως η κακοδαιμονία που μας μαστίζει είναι απόρροια του γεγονότος πως η χώρα μας δεν έχει αστική τάξη ικανή να παράγει οικονομία και ιδεολογία.
  Αυτό το γνώριζε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και προσπάθησε να το διορθώσει στα πλαίσια της ντεγκωλικής αντίληψης που είχε υιοθετήσει.
  Το γνώριζε κι ο παπατζής. Μας επέβαλε τα "νέα τζάκια" με θεωρητικό και εκτελεστή τον Αρσένη.

  Το στοίχημα της αναγέννησης της χώρας μας και της πολυσυζητημένης και πολυπόθητης ανάπτυξης περνάει μέσα από την δημιουργία και ενίσχυση ικανής οικονομικά και ιδεολογικά αστικής τάξης.

  Η ύπαρξη ηγεμονικής οικονομικά και ιδεολογικά αστικής τάξης θα επιβάλει τον δημιουργικά υγιή διαχωρισμό του Κράτους από την Κοινωνία των Πολιτών. Θα απαλλάξει την κοινωνία από τον κρατικισμό και τον πολιτικαντισμό και θα επιτρέψει στις δημιουργικές δυνάμεις τους Έθνους να
  λειτουργήσουν ως κινητήριες δυνάμεις μέσα στην κοινωνία, ως οργανικό υποκείμενο του κοινωνικού γίγνεσθαι.

  Πρόταση:
  Η Παράταξη έχει κάποια γνωστά κουσούρια. Ας μελετήσουμε, όπως οι ευφυείς Αμερικάνοι στα πανεπιστήμιά τους, καλά τον Καρλ Πόπερ, αλλά και τον Αντόνιο Γκράμσι και τον μεγάλο Νίκο Πουλαντζά.

  • Εύμηλος avatar
   Εύμηλος @ Μανιάτης 18/02/2012 14:15:04

   +100000000000000

 7. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 18/02/2012 09:22:03

  Dikigoros 7, καλημέρα
  "Πάντως, είμαι πεπεισμένος ότι η νέα διαχωριστική γραμμή στην πολιτική κονίστρα είναι μεταξύ όσων αστών-«νοικοκυραίων» επιθυμούν να στοιχηθούν πίσω από τον Σαμαρά, αγωνιζόμενοι με πόνο και αίμα για ένα καλύτερο μέλλον, και όσων επιλέξουν τον δρόμο της «επανάστασης»."
  Δείτε και τούτο: Πασόκοι που μαζεύτηκαν στον Κουβέλη, με σκοπό την στιγμή που πρέπει να γυρίσουν στο φυσικό τους χώρο, ( βλέπε Πασόκ). Το λένε ευθαρσώς οι ίδιοι.

 8. parsifal avatar
  parsifal 18/02/2012 09:24:03

  Εγινες και αστός δικηγοράκο !
  Ποιά αστική τάξη ; Γιοί ταγματασφαλιτών, μαυραγοριτών και αυτών που εβλεπαν την "Κύπρο μακριά" ;

  • factorx avatar
   factorx @ parsifal 18/02/2012 13:24:51

   Parsifal, η λιτότητα πειράζει το ξέρω συγκρατήσου όμως. Στο κόμμα των κοικοκυραίων αναφέρεται

 9. λενιν avatar
  λενιν 18/02/2012 09:27:35

  Εκτός τόπου και χρόνου το άρθρο, δεν έχει πάρει πρέφα τι συνέβη στην ελληνική κοινωνία.....ποιά αστική τάξη κουμπάρε;

  • kostis avatar
   kostis @ λενιν 18/02/2012 11:31:11

   εγω ειμαι ελευθερος επαγγελματιας, πολιτικος μηχανικος. Ουτε προλεταριος νοιωθω, ουτε μεγαλοαστος αγαπητε μου φιλε. Ανηκω στην μεσαια αστικη ταξη.

   • Takis avatar
    Takis @ kostis 18/02/2012 12:28:56

    Kostis, σαν μηχανικός και εγώ, η υπεραξία που παράγουμε με το μυαλό μας είναι πολύ περισσότερη ποσοτικά και ποιοτικά από αυτή του προλετάριου.
    Η υπεραξία πάει στην τσέπη του εργολάβου, του κατασκευαστή, των μεγαλύτερων γραφείων που μας δίνουν φασόν, κλπ.
    Επομένως, μόνο στα λόγια και στη "κουλτούρα" διαφέρουμε από τους εργάτες (τουλάχιστον όσοι δεν είναι μεγαλο-μηχανικοί).
    Εαν τώρα εσύ είσαι π.χ. εργολάβος για χρόνια, τότε πάλι ούτε Λάτσης έγινες, και ούτε θα διατηρήσεις τη θέση σου με τα μέτρα που μας παίρνουν...
    Πάντα φιλικά.

 10. franc avatar
  franc 18/02/2012 09:45:06

  Νομίζω οτι όλα τα σχόλια αποδεικνύουν την απόλυτη αστοχά αυτού του άρθρου.
  Ο αρθρογράφος μάλλον έχει χάσει πολλά μαθήματα και είναι δύσκολο τώρα να τ α αναπληρώσει. Δε λέω να μελετήσει τον Πουλαντζά, η παρατήρηση του φίλου "Λένιν" παραπάνω τα λέει 'ολα: …..ποιά αστική τάξη κουμπάρε;
  Είναι τουλάχιστον παιδαριώδης και θυμίζει "Μπάμπηδες" η παρακάτω διατύπωση του αρθρογράφου:
  "α] της Αστικής Τάξης που θα παλέψει πρώτα για την επιβίωση και μετά για την αναγέννηση της χώρας, και
  β] της Αριστεράς που θα κυματίζει την σημαία της Χρεοκοπίας, της Κοινωνικής Εξαθλίωσης και της χωρίς στόχο Εξέγερσης, με αίτημα την καταστροφή για την καταστροφή.
  γ] ο κόσμος ριζοσπαστικοποιείται και βγαίνει στους δρόμους, με μια τυφλή οργή, που δείχνει να προτιμά την χρεοκοπία και τον ξαφνικό θάνατο, από την φτώχια του μνημονίου και τον αργό θάνατο."
  Αν πιστεύεις στο γ], η Αριστερά δεν θα κυματίζει καμμία σημαία γιατί θα είναι κυβέρνηση...Και σ' αυτή την περίπτωση θα δικαιωθεί ο archaeopteryx που λέει οτι είναι προτιμώτερο να γίνουμε Ισλανδία.
  Το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε σ' αυτή την περίπτωση είναι η Αριστερά να δεχτεί την ειλικρινή συνεργασία με τον Σαμαρά για την σωτηρία του λαού...

  • factorx avatar
   factorx @ franc 18/02/2012 13:11:54

   Πάλι δεν κατάλαβες καλά (όπως σου είπα και προηγουμένως). Με το "Αστικη Τάξη" δεν αναφέρεται στην "εθνική αστική τάξη" που αν θυμάσαι έχουμε γράψει πολλά γι αυτήν. Αναφέρεται στο "κόμμα των νοικοκυραίων", στην Μεσαία Τάξη. Και άσε τον Πουλαντζά στην ησυχία του γιατί κάνει κρύο και βαριέμαι να βγω στο μπαλκόνι να πηδήξω κι εγώ με αυτά που διαβάζω

   • τσώφλι πασατέμπου avatar
    τσώφλι πασατέμπου @ factorx 18/02/2012 13:21:08

    ...κάποιες φορές δέν παίζεσαι...

   • Εύμηλος avatar
    Εύμηλος @ factorx 18/02/2012 14:26:24

    factorx
    μια ερώτηση.
    Γιατί δεν απαντά στα ερωτήματα που τίθενται από του συνσχολιαστές ο αρθρογράφος και προβαίνεις εσύ σε ερμηνευτικές εξηγήσεις;
    Αντιλαμβάνομαι ότι βλέπεις το κείμενο να χωλαίνει θεωρητικά και πραγματολογικά. Έχω δε την υποψία ότι πρόκειται για αυτολεξεί μεταφραστική απόδοση ξενόγλωσσης ανάλυσης. Εξ ου και αρκετά από τα προκύπτοντα ανελλήνιστα ζητήματα.
    Η έκφραση "αστικός ηγέτης" δεν είναι ελληνικά πάντως.

 11. βαγόνι avatar
  βαγόνι 18/02/2012 10:00:58

  "H Αστική Τάξη πέθανε στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Έκτοτε
  υπάρχουν μόνο ίσχυροί του χρήματος." !!! Thomas Mann 1930
  'Αν αυτό ισχύει για τη μεσοπολεμική Γερμανία και Ευρώπη, φανταστείτε
  για την περιφέρεια....μετά το new deal,οι πλούσιοι βγαίνουν απο την
  άνοδο των μεσοστρωμάτων....δεν υπάρχει "αστική τάξη"...γιατί συντηρείτε
  ανεκπλήρωτες φαντασιώσεις;
  Και ειδικά στην Ελλάδα: "αστικά στρώματα",με κάποια αντίστοιχη
  κουλτούρα,υπήρξαν κυρίως στον προσφυγικό και τον παροικιακό
  ελληνισμό....μετά απο δύο παγκοσμίους πολέμους, το "είδος"... εξεμέτρησε
  το ζείν.
  Ποιοί...αστοί; απο τη μεταπολεμική συσσώρευση κεφαλαίου των liberties
  και των μαυραγοριτών; απο την-ήσσονος σημασίας-συσσώρευση επί
  χούντας; ή, απο την "κοινωνική κινητικότητα",απο το '80 μέχρι την
  κρίση;
  'Ας αφήσουμε στην άκρη ανυπόστατα happy dreams και άς αντιμετωπίσουμε
  τα πράγματα ώς έχουν: φτού κι' απ την αρχή, με καλούς και σοβαρούς
  ανθρώπους που μας απέμειναν,...άν επαρκούν κι'αυτοί!

 12. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 18/02/2012 10:04:01

  "Το νέο πεδίο αντιπαράθεσης θα είναι μεταξύ:
  α] της Αστικής Τάξης που θα παλέψει πρώτα για την επιβίωση και μετά για την αναγέννηση της χώρας, και
  β] της Αριστεράς που θα κυματίζει την σημαία της Χρεοκοπίας, της Κοινωνικής Εξαθλίωσης και της χωρίς στόχο Εξέγερσης, με αίτημα την καταστροφή για την καταστροφή."

  Mέσα στη μαυρίλα μας και στην απελπισία, που ήδη κυριαρχεί παντού, κάποιοι έχουν όρεξη για ασκήσεις εμφυλίου με κωμικές, ανιστόρητες και βαθύτατα διχαστικές αναφορές( λησμωνόντας προφανώς ως ημιμαθείς την σταθερή ιδεολογική πυξίδα της Παράταξης για Εθνική Ενότητα) , σε μια φαντασιακή κακόγουστη θεατρική παράσταση γ κατηγορίας με τον εαυτό τους στη θέση του ..."αστού" . Πολιτικός σουσουδισμός, καλά αναφέρεται πιο πάνω.
  Από πότε οι κομπραδόροι , οι μεταπράτες , οι αντιπρόσωποι ξένων εταιρειών και οι εισαγωγείς έγιναν Αστική Τάξη; Πόσο βαθειά άγνοια χρειάζεται για να γίνονται τέτοιες κωμικές αναφορές; Η Ελλάδα λόγω ιστορικών και πολιτιστικών ιδιοχαρακτηριστικών ΔΕΝ έχει την ταξική διαστρωμάτωση που έχουν-μάλλον είχαν- οι δυτικές κοινωνίες και αυτό να μην το λησμονούν όσοι θέλουν να κατατροπώσουν τους νέους "εαμοβούλγαρους". Τελικά ο Άδωνις, που σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο κινήθηκαν οι δηλώσεις του, άρχισε να βατσινώνει κάποιους με τα ανιστόρητα αναχρονιστικά διαχαστικά του σκεπτικά και τις υστερικές εμμονές του. Τις ίδιες μπούρδες έλεγε και ο Καρατζαφέρης.
  Και επειδή πιο πάνω αναφέρθηκε και ο μέγας Νίκος Πουλατζάς( όχι "αστοί μου" δεν είναι σουπερμάρκετ, μέγας διανοητής ήταν στον οποίο κάνει αναφορές και ο Αντώνης Σαμαράς που σε αυτά ευτυχώς αλωνίζει) να δούμε τι έλεγε περί Μικροαστικής Τάξης(την ξέχασε αυτήν ο άρθρογράφος):

  "Υπάρχει μια ειδική ταξική κατάσταση των μισθωτών μη παραγωγικών εργαζομένων, τους οποίους έχω ονομάσει νέα μικροαστική τάξη. Υπάρχουν μετασχηματισμοί στην αναπαραγωγή του καπιταλισμού που σχετίζονται με προεκτάσεις των ορίων της εργατικής τάξης , αλλά εντούτοις αυτοί οι μετασχηματισμοί δεν αλλάζουν την ειδική ταξική κατάσταση της νέας μικροαστικής τάξης.
  Αυτοί οι μετασχημαστισμοί επηρεάζουν τη νέα μικροαστική τάξη με την έννοια οτι πολώνεται αντικειμενικά ολοένα και περισσότερο προς την εργατική τάξη, ως ειδική τάξη"

  Αλήθεια οι μισθωτοί που στελεχώνουν την κατά Πουλατζά μικροαστική τάξη θα δεχθούν να μπουν σε μια εμφύλια-πραγαμτική ή ιδεολογική- διαμάχη για να υπερασπιστούν τους μισθούς πείνας που τους εξασφάλισαν τα Μνημόνια του αρχιαποτυχημένου Τόμσεν;
  Είπαμε να σοβαρευτεί ο Άδωνις για ταιριάξουμε. Όχι για να γίνουμε εμείς γελοίοι.

  • factorx avatar
   factorx @ Κώστας ΜΠ 18/02/2012 13:23:38

   Αγαπητέ είτε είσαι τελείως άσχετος, είτε μέσα στην απελπισία σου βλέπεις φαντάσματα.Όπως και οι οι προηγούμενοι αντιλαμβάνεσαι λάθος αυτό που λεέι για "ασστική τάξη" προφανώς επειδη έχεις μείνει στον Κορδάτο. ¨η τον ανακάλυψες τώρα σαν κάποιους δεξιούς που λένε ότι θα ψηφίσουν Τσίπρα επειδή τα λέει "αντιμνημονιακά". Και φυσικά γίνεσαι γελοίος όταν σε κάθε σχόλιό σου αναφέρεσαι στον Άδωνι.

   • Κώστας ΜΠ avatar
    Κώστας ΜΠ @ factorx 18/02/2012 14:07:04

    Eυχαριστώ πολύ.
    Τώρα μπορώ να βάλω τους παρακάτω συνδέσμους, γιατί χθες κάτι πληκτορολογούσα λάθος φαίνεται και δεν δημοσιεύονταν...

    http://www.antinews.gr/2012/01/12/142658/

    http://www.antinews.gr/2012/01/31/145432/

    http://www.antinews.gr/2012/01/10/142377/

    • factorx avatar
     factorx @ Κώστας ΜΠ 18/02/2012 14:25:16

     Αποδεικνύεται και πάλι ότι δεν έχεις επιχειρήματα, απλώς ψαρεύεις σε θολά νερά. Τα λινκς ισχύουν και παραμένουν αναρτημένα. Και αν ο Βορίδης αποδειχθεί διαπλεκόμενος περίμενε να δεις τι θα γράψω

 13. Κατερίνα avatar
  Κατερίνα 18/02/2012 10:11:47

  Με τα σάπια υλικά της πρόσφατης κατεδάφισης χτίζεται το καινούργιο.

  Η "αστική τάξη" είναι η ανακαινισμένη επι ΠΑΣΟΚ αντιπαραγωγική και ετερόφωτη χωρίς τη στοιχειώδη "εθνική συνείδηση" στηριγμένη από εδώ και πέρα στις πατερίτσες του μνημονίου εφορμά....
  (400 ευρώ για τον υπαλληλάκο, 600 ευρώ για το δασκαλάκο, και σε όποιον αρέσει)

  Η άλλη άποψη στηριγμένη στα "οχι" εφορμά.....

  Για όσους δε εκφράζονται με τίποτε από τα δύο....

  "Δέν τολμάς να τραβήξεις μιαν άπο τις αξίες που πιστεύεις ότι ικανοποιούν την εθνική σου φιλαυτία, και βλέπεις να βγαίνουν μαζί της ενα σωρό άνθρωποι των χρηματιστηρίων, που ανεβοκατεβαίνουν στην κόλαση όπως στο σπίτι τους. Δεν κοτάς ν' άγγίξεις μιαν απο τις αξίες που ικανοποιούν τα αισθήματά σου για κοινωνική δικαιοσύνη, και βρίσκεσαι να «κάνεις πορεία» μ' έναν συρφετό άνθρώπων που δεν έχουν δική τους σκέψη αλλά την περιμένουν
  από τον καθοδηγητή τους."
  Έτσι όμως η ψυχή μας υποχρεώνεται να κυλήσει πάνω σε δύο γραμμές που αδυνατουμε να παραλληλίσουμε....
  Ο.Ε.

 14. stamoschios avatar
  stamoschios 18/02/2012 10:35:52

  Πολύ καλό άρθρο. Η σύγκρουση με τους άπλυτους της αριστεράς και τους θολοκουλτουριαρέους είναι σίγουρη. Συστράτευση όλων γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά την εσχάτη ελπίδα του έθνους και γρήγορα. ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ ΟΤΕ ΦΟΙΒΟΣ ΠΑΛΙ ΕΛΕΥΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣ ΑΕΙ ΕΣΕΤΑΙ (εν προκειμένω χωρίς θρησκευτική εκδοχή του χρησμού φυσικά).

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ stamoschios 18/02/2012 13:52:45

   Έχεις χάσει τεύχη φίλε μου.
   Είναι πλέον πλυμένοι, παρφουμαρισμένοι, ντυμένοι με gucci και armani όπως κι εσύ... Και λένε άφθονες θολοανοησίες, ακριβώς όπως κι εσύ...... Να ήξερες πόσο πολύ μοιάζετε πια, σαν δύο όψεις στο ίδιο ακριβώς νόμισμα.
   Και κομπίνες, και λοβιτούρες και συμφωνίες, μια χαρούλα θα συνεννοηθείτε Μην ανησυχείς......

 15. VOLOVOS avatar
  VOLOVOS 18/02/2012 10:46:01

  Δεν υπάρχει πλέον αστική τάξη.Την διέλυσε το μνημόνιο1.Τώρα ο οδοστρωτήρας του μνημονίου 2 ισοπεδώνει ότι έχει απομείνει.Η Ισλανδία που είχε χρεωκοπήσει κρατικοποιώντας τις τράπεζές της προς ώφελος των Ισλανδών χθες ανβαθμίσθηκε από τους διεθνείς οίκους ως προς την πιστοληπτική της ικανότητα από ΒΒΒ- σε ΒΒ+.Ποία διαμάχη;Eδώ και οι δύο μαζί σώζουν τις τράπεζες σε βάρος όλων μας.

  • mx avatar
   mx @ VOLOVOS 18/02/2012 13:49:52

   pes ta xrysostome

  • akenaton avatar
   akenaton @ VOLOVOS 18/02/2012 17:45:27

   Διαβάζω από το πρωί το παραμύθι της Ισλανδίας.
   .Μιλάμε για 300.000 ανθρώπους σε ένα νησί, χωρίς σύνορα, εχθρούς, "φίλους". Ανθρώπους που παλιά ήταν ψαράδες μπακαλιάρου, προσπάθησαν να γίνουν τραπεζίτες και χρηματιστές κι αφού απέτυχαν, ξαναγύρισαν στο ... ψάρεμα. Ο δημόσιος τομέας τους ήταν και είναι αποτελεσματικός και κυρίως χωρίς χρέη. Οι τράπεζές τους απλώς χρεοκόπησαν και η κυβέρνηση δεν τις κάλυψε.
   Όπως βλέπετε, ακριβώς η περιπτωσή μας .... τρομάρα μας!

 16. Kατερίνα avatar
  Kατερίνα 18/02/2012 10:48:14

  Το καινούριο χτίζεται με τα υλικά της πρόσφατης κατεδάφισης.
  Η "αστική τάξη" λέμε τώρα....
  ανακαινισμένη επί ΠΑΣΟΚ αντιπαραγωγική και συνεπώς παρασιτική χωρίς "εθνική συνείδηση" έχει εξασφαλίσει 400 Ε για τον υπαλληλάκο και 600 Ε για το δασκαλάκο (στηριγμένη στις ανελαστικές επιταγές του μνημονίου)
  και εφορμά να κατακτήσει το μέλλον της .....
  Ο "λαουτζίκος" έχει και εναλλακτική.....
  τα "όχι στο μνημόνιο" άνευρα, αδόμητα, σπασμωδικά...

  Για όσους δεν βολεύονται με τίποτε από τα δυό......
  "Δέν τολμάς να τραβήξεις μιαν άπο τις αξίες που πιστεύεις ότι ικανοποιούν την εθνική σου φιλαυτία, και βλέπεις να βγαίνουν μαζί της ενα σωρό άνθρωποι των χρηματιστηρίων, που ανεβοκατεβαίνουν στην κόλαση όπως στο σπίτι τους.
  Δεν κοτάς ν' άγγίξεις μιαν απο τις αξίες
  που ικανοποιούν τα αισθήματά σου για κοινωνική δικαιοσύνη, και βρίσκεσαι να «κάνεις
  πορεία» μ' έναν συρφετό άνθρώπων που δεν έχουν δική τους σκέψη αλλά την περιμένουν από τον καθοδηγητή τους.
  Έτσι όμως η ψυχή μας υποχρεώνεται να κυλήσει πάνω σε δύο γραμμές που αδυνατουμε να παραλληλίσουμε."
  Ο.Ε.

  • Kατερίνα avatar
   Kατερίνα @ Kατερίνα 18/02/2012 11:10:38

   Λάθος το ξαναέστειλα ....μεταλλαγμένο
   Αυτά παθαίνεις αμα φτιάχνεις κρεπες και πληκτρολογείς
   παράλληλα.

 17. αγθ avatar
  αγθ 18/02/2012 10:52:33

  Φοβάμαι πως τους εφιάλτες με κομμουνιστές τους βλέπετε μόνο εσείς, φίλοι!

  Και με τέτοια "άρθρα", σε αυτή τη συγκυρία, θέλω να πιστεύω ότι καταλαβαίνετε τη ζημιά κάνετε στην κοινωνία που ψάχνεται και που σαφώς δεν ανήκει στους "νοικοκυραίους" ή "αστούς" όπως θέλετε να τους ορίσετε - ή και αν ανήκε μέχρι πρόσφατα, τώρα πλέον όχι μόνο δεν ανήκει, αλλά έχει χάσει και την προοπτική να επανέλθει. Και μια τέτοια κοινωνία δεν την κερδίζεις με παρόμοια "άρθρα", αντίθετα την εξωθείς ακόμη περισσότερο στα άκρα, στη λογική "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας" - και ο νοών νοείτο.

  Το ξαναείπα σχολιάζοντας άλλη ανάρτηση, πως αν με παρόμοιες ενέργειες και "συμβουλές" θεωρείτε ότι βοηθάτε την παράταξη, είστε γελασμένοι, και θα το δείτε, πολύ πιο γρήγορα από ότι φαντάζεστε...

  • factorx avatar
   factorx @ αγθ 18/02/2012 13:20:15

   Σοβαρά αγαπητέ; Εμείς δεν απευθυνόμαστε στην "κοινωνία", επειδή δυστυχώς η κοινωνία δεν μας διαβάζει καθημερινά επειδή ασχολείται με την επιβίωσή της. Δυστυχώς κάποιοι σχολιαστές νομίζουν ότι η κοινωνία κρέμεται από το πληκτρολόγιό τους, άσε που ορισμένοι έχουν αυταπάτες από την λιτότητα και νομίζουν ότι την εκφράζουν. Τα γκάλοπ λένε τίποτα διαφορετικό από αυτό που λέμε εμείς;

 18. leon avatar
  leon 18/02/2012 11:12:19

  καλό το αρθρο σου δικηγόρε 7

 19. makis p avatar
  makis p 18/02/2012 11:15:38

  Φίλε dikigore 7 τελικά πως εμείς οι αντιμνημονιακοί πάμε φουλ με Αντώνη.
  κάτι μας τραβάει φαίνεται.

 20. Γιώργος Ρ avatar
  Γιώργος Ρ 18/02/2012 11:19:25

  Dikigoros 7

  Θα μας βοηθούσες αν μας έλεγες
  ποιους συμπεριλαμβάνεις στην " Αστική Τάξη"
  ποιοι είναι οι αστοί "νοικοκυραίοι" .

 21. Nik avatar
  Nik 18/02/2012 11:29:44

  Αστική τάξη μάλλον αντιστοιχεί σε αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν "μεσαία τάξη" και όχι στο μαρξιστικό "μπουρζουά". Με αυτό τον όρο η πλειοψηφία ανήκει στην μεσαία κατηγορία, ούτε φτωχοί ουτε πλούσιοι.

  Η Ελλάδα, με το ψηλό ποσοστό αυτοαπασχολούμενων και πτυχιούχων σαφώς και έχει μεσαία τάξη. Τα περί στανίλας και ψαρίλας ισχύουν για όλους τους λαούς. Οι γεννημένοι σε μια ξένη πρωτεύουσα είναι ποσοστιαία όσοι είναι και οι βέροι Αθηναίοι, οι υπόλοιποι είναι "εισαγόμενοι". Αφήστε λοιπόν τα περί ελληνικής ιδιαιτερότητας. Αυτή η μεσαία τάξη, που δεν βγαίνει να τα κάνει μπάχαλο, θα κρίνει τις καταστάσεις διότι αλλιώς συμπεριφέρεται ο πολίτης στην δημοσκόπηση και αλλιώς στην κάλπη.

  Οσο για την σύγκριση με την Ισλανδία: έχει πληθυσμό 300 000 και όχι 10 000 000, δεν έχει πιεστικούς και διεκδικητικούς γείτονες, το πρόβλημα της ήταν ο τραπεζικός υπερδανεισμός και όχι η κατάρρευση του κράτους. Συγκρίνετε ανόμοια πράγματα.

  • yianna avatar
   yianna @ Nik 18/02/2012 12:17:55

   Συμφωνώ απολύτως,
   Και το πως θα σκεφθούν αυτοί, την ώρα της κάλπης δεν το ξέρει κανείς. Άλλωστε αυτό προβληματίζει και την Ευρώπη.

 22. makis p avatar
  makis p 18/02/2012 11:47:58

  το θέμα είναι ποια η συμπεριφορά της αστικής τάξης διαχρονικά.

 23. factorx avatar
  factorx 18/02/2012 13:07:21

  Προφανώς είναι ο ηλίθιος αδελφός του Λένιν, που τον διέγραψαν οι σταλινικοί απόν τα βιβλία της ιστορίας. Εννοεί φυσικά την μεσαία τάξη, αυτούς που παράγουν σε αυτήν την κοινωνία

 24. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 18/02/2012 13:19:04

  Φίλε Δικηγόρε ,νομίζω πως τα υπεραπλουστεύεις λίγο. Ναι, υπάρχει σαφώς αυτό το μέτωπο αντιπαράθεσης που περιγράφεις, ιδίως αυτή τη στιγμή λόγω της ανόδου της Αριστεράς λόγω Μνημονίου.

  Αλλα υπάρχει και η αντιπαράθεση με το "μετωπο" της Διαπλοκής , δηλαδή των δημιουργημένων επί ΠΑΣΟΚ Ολιγαρχών-λαμόγιων (αντιδιαστέλω σαφώς με τους σοβαρούς επιχειρηματίες) , που υποστηρίζονται απο μιά ισχυρή "πραιτωριανή φρουρά" πάσης φύσεως κρατικοδίαιτων ,που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα...

  Ετσι έχουμε το μοναδικό φαινόμενο (το ζούμε χρόνια τώρα) ,ενώ σε όλο τον κόσμο τα Συντηρητικά κόμματα έχουν την υποστήριξη της επιχειρηματικής τάξης ,στην Ελλάδα να συμβαίνει το αντίθετο ,και το "χρήμα" να υποστηρίζει τους δήθεν αριστερούς ,σοσιαλιστές και παραμύθια!

  (το γιατί ο κόσμος που τους ψηφίζει δεν προβληματίστηκε ποτέ απ’ αυτή τη συμπόρευση με τα λαμόγια , είναι αξιοπερίεργο. Λίγο η πλύση εγκεφάλου απο τα media, λίγο τα “λεφτά υπάρχουν" και τα “Τσοβόλα δώστα όλα”...)

  • dikigoros 7 avatar
   dikigoros 7 @ ΣΤΕΛΙΟΣ 18/02/2012 15:12:11

   συμφωνώ με τον προβληματισμό σου. ευχαριστώ όλους για τα σχόλια, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Φίλε Εύμηλε, σέβομαι την κριτική σου, ακόμη και για τα ελληνικά μου, σε διαβεβαιώ πάντως ότι το κείμενο είναι δικό μου, και όχι μετάφραση ξενόγλωσσου, όπως εσφαλμένως υποψιάζεσαι. όταν μιλώ για αστική τάξη, σαφέστατα εννοώ την μεσαία τάξη των αυτοδημιουργητων, αυτοαπασχολούμενων, δυναμικών στρωμάτων της κοινωνίας, και όχι την αστική τάξη που δημιουργήθηκε από τα λεφτά τρίτων που αφειδώς μοίραζε το ΠΑΣΟΚ. Ευχαριστώ και το antinews για την ανάρτηση του άρθρου μου, καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.
   Υ.Γ. ουδέποτε υπήρξα αριστερός, ούτε προσπαθησα να ερμηνεύσω την αριστερή σκέψη, κατανοώ, επομένως τους φίλους αριστερούς που αρνούνται την δομή του προβληματισμού μου σε ιδεολογικό επίπεδο, αλλά δεν συμφωνώ μαζί τους

 25. antonis1 avatar
  antonis1 18/02/2012 13:27:19

  Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, σαφέστατα η μοναδική λύση που απέμεινε ώστε να κρατηθεί τουλάχιστον το ελλαδιστάν μας κοντά στους γερμανούς και την ευρώπη τους,είναι ο αντώνης.
  Το πρόβλημα είναι όμως, με ποιυς θα πορευτεί ο αντώνης.
  Με ποιά παράταξη? Και ποιό θα είναι το νέο ελντοράντο για τα δικά μας αρπαχτικά που θέλουν να λέγονται κιόλας αστική τάξη, με τα λεφτά στην ελβετία και την δραχμή στο μυαλό τους.
  Και ο κόσμος ? Που δυό χρόνια τώρα γαλουχήθηκε με γουδιά,προδότες και γουδοχέρια και τώρα πρέπει να προσγειωθεί απότομα και ανώμαλα απο τους ουρανούς της επανάστασης στο σκληρό έδαφος της ευρωπιακής μας πορείας.
  Εκεί είναι η δυσκολία του αντώνη...Πώς θα πείσει την κοινωνία ότι το μνημόνιο ,το δικό του , είναι καλύτερο απο του γιωργάκη.
  Οι περί τον αρχηγό εύκολα άλλαξαν γραμμή και στόχο, εκτός απο τους πονηρούς και ανίκανους τζάμπα μάγκες, όμως ο κόσμος της δεξιάς είναι ακόμη μουδιασμένος.
  Το μήνυμα που εξέπεμπε η νδ μέχρι τώρα ήταν πολύ ασαφές και κυρίως άφηνε να διαχέεται μια αντιευρωπαική χροιά με όλα αυτά τα επαναστατικά μεγαλεία, τα μέτωπα με τους τσιπραίους που εύχονταν πολλοί ηρακλειδείς, το ευχολόγιο της δραχμής που της φορτώθηκε επειδή μάλλον κάποιος καπνός θα βγήκε απο διάφορους πονηρούς και απο συγγρού μεριά...
  Τώρα επανέρχεται στον φυσιολογικό της χώρο, ευρωπαικής χροιάς, απομακρύνεται απο το διαμορφούμενο αντιευρωπαικό μέτωπο και τους συμμάχους της δραχμής και σπρώχνει τον καρατζαφέρ στα άκρα να ανταγωνιστεί με την χρυσή αυγή για την κατάληψη του υπαρκτού δεξιού αντιευρωπαικού ρεύματος της κοινωνίας .
  Οσοι ονειρεύονταν δεξιές επαναστάσεις και μέτωπα με κομμουνιστικές συνιστώσες ,νομίζω ότι το κατάλαβαν .
  Εκαστος στο είδος του.
  Για μετά τις εκλογές...Πάμε σε οριστικό ξεσκαρτάρισμα των υπαρχόντων σχηματισμών.Ο βενιζέλος με ότι θα μαζέψει απο το πασόκ θα διαμορφώσει τον άλλο πυλώνα ,απο την μεριά της κεντροαριστεράς , των φιλοευρωπαικών δυνάμεων, και αναγκαστικά θα συνκυβερνήσουν ,,όπως προφανώς τους ζήτησαν απο τον περασμένο ιούνιο ,αλλά δεν επετεύχθη τότε.
  Οι υπόλοιποι μικροί θα λειτουργούν ως δορυφόροι των δύο ισχυρών πυλώνων του συστήματος απο δεξιά ή αριστερά.
  Οσο και αν στις δημοσκοπίσεις που κυρίως εκφράζουν το θυμικό του κόσμου φαίνεται ότι το πασόκ καταρέει, στο τέλος θα συμαζευτεί...Τα διλήμματα είναι σκληρά, δεν παίζεις εύκολα με τα ευρά σου ,που είναι εν τω μεταξύ στις ελληνικές τράπεζες.
  Ο καρατζαφέρ είναι μάλλον χαμένος μετά την τραγική του κωλοτούμπα,αν κρατιόταν με λίγη ψυχραιμία στο μπλόκ με τον σαμαρά θα είχε πιό πολλες ευκαιρίες να διασωθεί στις εκλογές.Τώρα αυτοκτόνησε. Θα τον καταπιεί η χρυσή αυγή που επελαύνει στα χωράφια του.
  Το ότι είμαστε ως χώρα μια ειδική περίπτωση σε όλα μας το κατάλαβαν όλοι. Εμείς γιατί επιμένουμε ακόμη να αναπαραγάγουμε κλισέ απο τας λόντρας περί αστικής τάξης και λοιπά κουαφέξαλα...Πώς ορίζεται η αστική τάξη στο ελλαδιστάν μας?
  Με τα αγγλοσαξωνικά κριτήρια περί παραγωγής πλούτου,ισχύος οικονομικής και πολιτικής εξουσία είναι κυρίως τα δικά μας αρπαχτικά που έχουν τα ευρά τους έξω και σπρώχνουν την χώρα στην δραχμή...
  Μ΄αυτούς θα μας σώσει ο αντώνης? Ούτε τρείς μήνες δεν θα μείνει στην εξουσία...
  Εδώ κατάφεραν να επιβιώσουν απο τον ανδρέα (θυμάστε την μάχη του τελάρου, τις κεντρικές αγορές αγροτικών προιόντων που δεν έγιναν ποτέ, το λαθρεμπόριο καυσίμων,εθνοπατριωτικών ιδεών,ν φοροδιαφυγής κλπ).
  Οσο είναι εργατική τάξη, το πολυπλόκαμο τέρας του γραφειοκρατικοσυνδικαλιστικού κομμουνιστικού καπιταλισμού που διαχειρίζεται την καθημερινότητα των πολιτών, άλλο τόσο είναι αστική τάξη , με ισχυρη κουλτούρα πατριωτισμού και έθνους οι συνήθεις μαυραγορίτες και λαθρέμποροι που κυβερνούν την χώρα τα τελευταία 50 χρόνια.
  Αυτά πρέπει να τελειώσουν ,αν θέλουμε να επιζήσουμε...
  Το δύσκολο για τον αντώνη λοιπόν είναι να διαμορφώσει τις συμμαχίες του στην κοινωνία και στους ισχυρούς.
  Συμμαχία ,σημαίνει ότι πετω στα σκουπίδια τα μοναδικά ευαγγέλια της αποκλειστικής δικής μου καθαρότητας και ορθότητας .Σε όλους τους χώρους υπάρχουν σωστοί Ελληνες, με κεφαλαίο Ε, και δεν είναι το χρώμα της ψήφου που καθορίζει το ποιόν τους.
  Αυτό να μην το ξεχνάμε ,εμείς οι πολίτες πρώτα πρωτα..
  Αυτοί οι πολίτες απο όλους τοςυ χώρους θα είναι η μαγιά...Οχι η "αστική" τάξη..Ποτέ δεν υπήρξε τέτοια τάξη, ούτε θα υπάρχει σε ένα κράτος που γεννήθηκε,ανδρώθηκε και οργανώθηκε απο αρμοτολούς και κλέφτες.

 26. factorx avatar
  factorx 18/02/2012 13:38:13

  Προσπαθείς να αντιγράψεις τον Λούλη και τις μεσαιοχωρίτικες θεωρίες του Καραμανλή, αλλά θέλεις δουλειά ακόμα

  • EVANGELOS avatar
   EVANGELOS @ factorx 18/02/2012 13:46:16

   o Λούλης (ευτυχώς) μετά το παλαιό εκείνο άρθρο του Φαήλου δεν τόλμησε να ξαναμιλήσει για την ΝΔ ... Ο Καραμανλής πάλι (κατ εμέ) έπαψε να αποτελεί λύση μετά την υπερψήφιση της δανιακής αν και εξακολουθώ να θεωρώ ότι ως πρωθυπουργός ήταν μακράν ο καλύτερος από το 81 και μετά ...

   μην προσπαθείς να βάλεις κάθε άποψη σε ένα προκαθορισμένο κουτί ... είναι άδικο να χαρακτηρίζεις συνεχώς και τόσο αβίαστα

   στο έχω ξαναπεί είμαι πλήρως απαισιόδοξος για το μέλλον της χώρας ... όπως έγραφε ο λατίνος ποιητής "abandon all hope all ye who enter here"

   • Ραβινος avatar
    Ραβινος @ EVANGELOS 18/02/2012 14:07:46

    ''Ο Καραμανλής πάλι (κατ εμέ) έπαψε να αποτελεί λύση μετά την υπερψήφιση της δανειακής αν και εξακολουθώ να θεωρώ ότι ως πρωθυπουργός ήταν μακράν ο καλύτερος από το 81 και μετά …'' .Συμφωνω !!!!

    • Kst avatar
     Kst @ Ραβινος 18/02/2012 14:16:15

     Και εγω θα συμφωνησω με το δευτερο σκελος. Ας οψεται που του εσκαβαν τον λακκο εντος και εκτος της παραταξης....

    • EVANGELOS avatar
     EVANGELOS @ Ραβινος 18/02/2012 15:41:06

     θενκς που διόρθωσες το ορθογραφικό λάθος μου στη λέξη "δανειακή" ... κατά τα άλλα πολλοί είμαστε που λέμε τα ίδια πράγματα αλλά για κάποιο περίεργο λόγο μας συμπεριφέρονται σαν "απόκληρους" ή ξένους προς την παράταξη ... τέσπα

 27. ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
  ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 18/02/2012 13:40:44

  Ο Σαμαρας ειναι ο μονος πολιτικος που μπορει να θεσει τις βασεις,τα θεμελια μιας νεας εποχης για ενα κρατος περισσοτερο φιλελευθερο(κοινωνικα φιλελευθερο).Απεδειξε οτι πορευεται με εθνικη λογικη και μαλιστα στις πιο δυσκολες συνθηκες προσπαθει να οδηγησει την χωρα σε εκλογες μεσα σε κλιμα ομαλοτητας και σταθεροτητας.Ειδαμε οτι καποιοι δεν μπορεσαν να τον βοηθησουν σε αυτη την αποφαση.Αυτο σημαινει οτι οι ανθρωποι που μπορουν να διχειριστουν δυσκολες καταστασεις ειναι απαραιτητοι.Η μονη υπευθυνη σταση ηταν αυτη του Σαμαρα ,ο οποιος επεμενε στην ευρωπαικη πορεια της χωρας.Αλλοι που ακολουθουν μια αντιμνημονιακη πολιτικη και εχουν υψηλα ποσοστα,το μονο που κανουν ειναι να εγκλωβιζουν τον κοσμο στον λαικισμο.Δεν νοειται καποιος που δεν πιστευει στην ευρωπαικη πορεια της χωρας και θελει μια χρεοκοπια ,ατακτη χρεοκοπια να θεωρει οτι κανει και αντιμνημονιακη πολιτικη.Για να κανεις αντιμνημονιακη πολιτικη πρεπει πρωτα απο ολα να εισαι στο ευρω,αυτη η πολιτικη που ακολουθει πχ η αριστερα ειναι αντιευρωπαικη.Και αν ο κοσμος θελει η χωρα να βγει απο το ευρω εχει επιλογη το ΚΚΕ ,αλλα αυτο δεν ειχε δικαιωμα κανενας να το προεξοφλησει απο τωρα.Ειδικα την στιγμη που υπαρχει η δυνατοτητα να συνασπιστει ο Σαμαρας με τις χωρες του ευρωπαικου Νοτου και απο κοινου να πιεσουν την αποτυχημενη Μερκελ να αλλαξει το πραγραμμα λιτοτητας,να δεχτει την εκδοση ευρωομολογου και να κοψει χρημα η ΕΚΤ.Οταν μεσα στην ευρωπη δημιουργηθουν νεα δεδομενα η Ελλδα θα πρεπει να ειναι εντος αυτης.Οσοι επιθυμουσαν την χρεοκοπια ,αυτο ηταν η επιθυμια του ΠΑΣΟΚ ,το οποιο ολο αυτο το διαστημα οχι μονο κατεστρεψε την Ελλαδα αλλα βοηθησε και στην επιθεση στο ευρω,δεν το πετυχαν.Αλλα και η ευρωπη αποδειχθηκε οτι ειναι σαν την σιωπη του στρατωνα ,εξαιτιας της Μερκελ.Οι λαοι που αντιμετωπιζουν προβλημα εξαιτιας της πολιτικης που επεβαλε η Γερμανια εχουν την δυνατοτητα να πιεσουν την Γερμανια να αλλαξει σταση,ειδικα αν οι δυναμεις αυτων των χωρων συνασπιστουν.Και τοτε η Ελλαδα θα ειναι σε καλυτερη μοιρα.Οχι οπως τωρα που καποιοι προσπαθουν να μας βγαλουν απο το ευρω.Ακομη και η αριστερα η οποια τοσα χρονια αποδειχθηκε ενα πολυ καλο στηριγμα του πασοκ,πουλουσε ψηφους στο πασοκ ,ειναι μηχανισμος του πασοκ.Αν στην Ελλαδα υπαρξει ενα πιο κοινωνικα φιλελευθερο κρατος δημιουργοντας μια καινουργια ταξη μεσα στην κοινωνια,την επιχειρηματικη ταξη (και δεν εννοω μεγαλοεπιχειρηματιες,εννοω μικρομεσαιους) τοτε και αυτη η επιχειρηματικη ταξη θα ειναι λαος.Θα εχει δικαιωματα.Δεν θα ειναι λαος μονο οι εργατες οπως θελει το ΚΚΕ. Ετσι ολη η ιδεολογια της αριστερας θα φαινεται ενα πολυ παλιακο πραγμα που δεν θα ανταποκρινεται στα νεα δεδομενα εντος της χωρας.Βεβαια εαν αυτος ο λαος της επιχειρηματικης ταξης εδραιωθει σταθερα μεσα στην χωρα,δεν θα εχει την ευκολια η καθε αριστερη πρωτοβουλια να σπαει και να ριμαζει περιουσιες.Περα απο αυτο ολα τα χρονια επικρατουσε ενα κομμουνιστικο -σοσιαλιστικο κρατος για αυτο δεν λειτουργουσε τιποτα,ουτε η δημοκρατια γιατι ειμασταν σοβιετ.Αυτο που δεν ειχε ποτε η Ελλαδα ειναι ενα φιλελευθερο κρατος και αυτο μπορει να αποτελεσει την ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ.Ολοι οι Ελληνες πρεπει να εργαστουν για την διαμορφωση ενος κοινωνικα φιλελευθερου κρατους και αυτο το κρατος ενας πολιτικος μπορει να το στηριξει.Αυτος ειναι ο Αντωνης Σαμαρας.Ισχυρο παραδειγμα πολιτικου που εδιωξε τον κομμουνισμο ειναι ο Πουτιν.Ετσι πρεπει να γινει και στην Ελλαδα!

 28. factorx avatar
  factorx 18/02/2012 13:49:24

  Καλά τώρα, επιδίδεσαι σε ατέλειωτη ... ταμπελολογία σε κάθε σχόλιό σου και μόλις σου απαντήσω ...δεν είμαι δημοκρατικός

  • Kst avatar
   Kst @ factorx 18/02/2012 14:02:30

   Δεν χρειαζεται να ομαδοποιουμαστε ουτε να μπαινουμε σε καλουπια. Ειναι εντελως αστοχος ο διαχωρισμος αριστεροι καταστροφεις και αστικοι. Ελεος με την κομμουνιστοφοβια..

   • factorx avatar
    factorx @ Kst 18/02/2012 14:08:01

    Γιατί επιμένεις να αναπαράγεις τα "πράσινα", "γαλάζια", και "κόκκινα" καφενεία; Γιατί δεν βλέπεις την πραγματικότητα;

  • Kst avatar
   Kst @ factorx 18/02/2012 14:11:40

   Η οποια πραγματικοτητα ποια ειναι; Οτι πρεπει να διαλεξουν καποιοι στρατοπεδο αλλιως επιδιωκουν την καταστροφη της χωρας;

 29. Ιωαννης Τ avatar
  Ιωαννης Τ 18/02/2012 14:08:53

  ...Το νέο πεδίο αντιπαράθεσης θα είναι μεταξύ:
  α] της Αστικής Τάξης που θα παλέψει πρώτα για την επιβίωση και μετά για την αναγέννηση της χώρας, και
  β] της Αριστεράς που θα κυματίζει την σημαία της Χρεοκοπίας, της Κοινωνικής Εξαθλίωσης και της χωρίς στόχο Εξέγερσης, με αίτημα την καταστροφή για την καταστροφή....
  well(που λεει και ο παπαδημος) διαφωνω. ειναι αποψη που αντιπροσωπευει το παλιο και εντελως εκτος πραγματικοτητας γιατι εν ετη 2012 πιστευω κανεις δεν θελει την καταστροφη της χωρας του. ουτε δεξιοι ουτε αριστεροι ουτε κανενας αλλος. ο εχθρος δεν ειναι η αριστερα. ο εχθρος βρισκετε στην γερμανια και αλλες σκατοχωρες τηε ευρωπης. γιατι στο τελος θα μας βαλουν να σκοτωνομαστε μεταξυ μας και αυτοι θα γελανε. αλλωστε τετοια θελουν για να μας πεταξουν απο την ευροζωνη ανετα και ωραια...

  ....Και προτιμώ να επιλέξω τον Σαμαρά, ως ηγέτη μου και συνομιλητή με τους δανειστές-τυράννους μας, από το να πρέπει να επιλέξω μεταξύ «Μπάμπηδων, φλούφληδων, ντιντήδων» [που λέει και ο φίλος μου ο Φαήλος] από την μια, και κουκουλοφόρων από την άλλη....

  ηγετης και συνομιλητης δανειστων-τυρρανων δεν πανε μαζι, φιλε συν του οτι δεχεσαι οτι οι δανειστες ειναι τυρρανοι και πρεπει να τους ανεχομαστε σε οτι και αν ζητησουν γιατι δεν πειραζει δουλεια εστω και με 300 ευρω το μηνα ειναι καλα. και μαλιστα θελεις σαμαρα πρωθυπουργο για συνομιλητη. να μιλησει και να τους παρακαλεσει αν του επιτρεπεουν. ...μου φαινεται δεν παμε καθολου καλα.

 30. karenin avatar
  karenin 18/02/2012 14:23:33

  Η τελευταία τρίπλα Σαμαρά άφησε 21 πολιτικά πτώματα στο έδαφος. Τώρα όσοι την κατανόησαν και ξαφνικά την αποδέχθησαν προσπαθούν να την περάσουν σαν την κύρια αντίθεση μέσα στην κοινωνία. Οι αστοί που πρέπει να αγωνισθούν κόντρα στα μέτρα και πολιτικές χρεοκοπίας που επιβάλει η
  αριστερά, και τους οδηγεί σε αφανισμό.... Τι λέτε ρε παιδιά, και που να αρχίσουν για τα καλά οι παρέες με το σύστημα Πασοκ.

  • factorx avatar
   factorx @ karenin 18/02/2012 14:26:14

   Κανένας δεν περίμενε ότι ο Σαμαράς θα θυσίαζε 21 πιόνια στο παιχνίδι για την Ελλάδα. Συμπαρίσταμαι στον πόνο σου, αλλά τι να κάνουμε...

 31. karenin avatar
  karenin 18/02/2012 14:46:32

  Καλά, θα δούμε στην συνέχεια χωρις την λαική δεξιά, ποιος θα κάνει τις κοινωνικές συμμαχίες για λογαριασμό του ΑΣ.

  • factorx avatar
   factorx @ karenin 18/02/2012 14:50:31

   Δηλαδή η "Λαική Δεξιά" είναι ο ...Μανώλης;

  • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
   Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ karenin 18/02/2012 15:51:25

   Εγώ δεν τους λυπάμαι καθόλου τους 21 που έδιωξε ο πρόεδρος.
   Τους προειδοποίησε.
   Τον αμφισβήτησαν.
   Τους έστειλε στα σπίτια τους.
   Ο Σαμαράς ξεκίνησε να καθαρίζει το σπίτι του πρώτα.
   Και απέδειξε ότι δεν αστειεύεται.
   Ας μην αρχίσουν τις κλάψες τώρα,ότι δήθεν παρασύρθηκαν,
   ότι δεν αμφισβητούν την αρχηγία του κόμματος,ότι ο χώρος
   της ΝΔ είναι ο μοναδικός που τους εκφράζει..
   Κι έπειτα από μερικές εβδομάδες αρχίσουν κι αυτοί τις κωλοτούμπες τους.Επιδημία !
   Βρε ουστ !

 32. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/02/2012 14:46:54

  Οσοι ενοχλουνται απο το φορτισμενο ορο 'αστικη ταξη" και τα συμπαρομαρτουντα μπορουν να χρησιμοποιησουν τους απλουστερους ορους της δεξιας και της αριστερας.Το ΠΑΣΟΚ κατερρευσε υπο το βαρος των αμαρτιων του και τωρα οδηγουμεθα στο κλασικο ντερμπυ : Δεξια εναντιον αριστερας.
  Μπορειτε να το ονομασετε οπως θελετε αλλα αυτο ειναι.

  • dikigoros 7 avatar
   dikigoros 7 @ ψυχραιμια 18/02/2012 15:14:14

   αυτό είναι το κεντρικό νόημα και του άρθρου μου.

 33. ΚΠ avatar
  ΚΠ 18/02/2012 15:16:06

  Σωστά τοποθετείτε τα εισαγωγικά στο “Αστική Τάξη”. Το “παράταξη των νοικοκυραίων” θα μπορούσε να αντικατασταθεί απλώς από το "μικροαστοί" (μικροϊδιοκτήτες, αγρότες με κτηματική περιουσία έστω και μικρή). Δυστυχώς εκ των πραγμάτων, από την χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας λείπουν σήμερα οι αστοί. Πιστεύω ότι αν και μόνο αν οι Έλληνες αστοί που έχουν διασκορπιστεί και διασκορπίσει τις επενδύσεις τους στα τέσσερα σημεία της υφηλίου γυρνούσαν πίσω στα πάτρια εδάφη χωρίς φόβο για μια νέα "Αλλαγή" α λα '81, η πατρίδα μας δεν θα χρειαζόταν ΔΝΤ, μέρκελ και σόιμπλε. Και μια τελευταία παρατήρηση: οι σημερινοί προλετάριοι (οι τελευταίοι εκ των ελάχιστων πια βιομηχανικών εργατών, οι οικοδόμοι, οι "μπλοκάκηδες" μηχανικοί, δημοσιογράφοι κλπ, και αρκετοί "μικροί" ελεύθεροι επαγγελματίες) δεν ανήκουν σώνει και καλά στην Αριστερά. Αυτοί που κυματίζουν την σημαία της χωρίς στόχο Εξέγερσης, με αίτημα την καταστροφή για την καταστροφή είναι τα οικονομικώς επωφελούμενα κομματικά στελέχη ΚΚΕ και Σφύριζα και οι οικονομικά επωφελούμενοι παρατρεχάμενοι, οι ούτως ή άλλως ακαλλιέργητοι πιτσιρικάδες που αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση με χουλιγκάνικό χαβαλέ εξαήμερης τους οποίους ιστορικά εκμεταλλεύονταν τα κόμματα κυρίως της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αρκετοί ηλίθιοι, χρήσιμοι και μη, συνήθως απληροφόρητοι / αστοιχείωτοι μικροαστοί που δεν γνωρίζουν ότι είναι μικροαστοί. Σχηματικά πάντως, όντως το παιχνίδι θα παιχτεί ανάμεσα στους wannabe αστούς και τους wannabe επαναστάτες._Κ.Π.

 34. karenin avatar
  karenin 18/02/2012 15:20:30

  Με μία μόνο ένσταση ψυχραιμία. Αν η ΝΔ μετά το ναί, θα είναι και ο βασικός εκπρόσωπος της πολιτικής των τροικανών το ελ κλάσικο με την αριστερά είναι αναπόφευκτο. Οι συνθήκες όμως έχουν καθαρά στοιχεία εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, οπότε κάποιοι βιαστικοί ας το δουν πιο πατριωτικά το θέμα πριν τον εμφύλιο.....

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ karenin 18/02/2012 19:19:29

   Eσυ το βλεπεις ετσι αλλα δεν το βλεπει ετσι ουτε καν ο βασικος αντιπαλος δηλαδη το ΚΚΕ που λεει οτι το ζητημα ΔΕΝ ειναι εθνικοαπελευθερωτικο αλλα καπιταλισμος εναντιον σοσιαλισμου.
   Βεβαιως υπαρχει και η πιθανοτητα αναδυσης ενος ΠΑΣΟΚ - 2 που θα ζητει απλως αποχωρηση απο την ΕΕ αλλα προς το παρον δεν το βλεπω.

 35. aeroporos avatar
  aeroporos 18/02/2012 15:33:00

  ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ ΠΑΡΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ.

  Πρώην Νεοδημοκράτης

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ aeroporos 18/02/2012 17:00:48

   και νυν τι?

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ aeroporos 18/02/2012 17:10:47

   ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ ΠΑΡΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ.

   Νυν Νεοδημοκράτης

   • Τιγράνης avatar
    Τιγράνης @ Δικερως 18/02/2012 17:20:34

    +10000000000000

 36. Οικαδεκοντούτης avatar
  Οικαδεκοντούτης 18/02/2012 15:38:05

  Πολύ αφαιρετικά, αστική τάξι πρέπει να είναι αυτή που αφ΄ενός δεν δέχεται να την ποδηγετεί ηγεσία κατώτερη στο πνεύμα, αφ΄ ετέρου δε αισθάνεται ότι θα επετύγχανε και μόνη της άνευ μεγαλομεσιτών και οιωνδήποτε τσάτσων.

 37. Οικαδεκοντούτης avatar
  Οικαδεκοντούτης 18/02/2012 15:46:09

  Μένει να ορισθή τι εστί σύγχρονη δεξιά, εν σχέσει με την αστική τάξι και που "μπαλατζάρει" μεταξύ οικονομικής επιτυχίας και ατομικής-συλλογικής αξιοπρέπειας.

 38. yianna avatar
  yianna 18/02/2012 16:02:46

  Η μάχη θα κριθεί ανάμεσα σε αυτούς που έχουν όραμα για την χώρα, χρόνια τώρα και πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί σε σωστή βάση και στους κρατικοδίαιτους, τους φοροφυγάδες, τους αεριτζήδες, τα λαμόγια, τους καρεκλοκένταυρους, τους συνδικαλιστάδες.
  Ο ΑΣ πως θα προχωρήσει στην ανόρθωση των ερειπίων? Με ποιούς μαζί του?
  Και ποιούς θα έχει απέναντί του?
  Μην κοροϊδεύομαστε μεταξύ μας. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ούτε ένα 10% δεν έχει πεισθεί στην ουσία για την αναγκαιότητα των μέτρων.
  Ούτε ένας δεν σκέπτεται ότι τόσα χρόνια ζούσαμε με δανεικά, έξω από τις δυνατότητές μας. Δεν αναρωτήθηκε ποτέ κανείς, ούτε και διαμαρτυρήθηκε.
  Και ένα σχόλιο για τη δημοσκόπηση της Real News που φέρνει τη ΝΔ στο 24%, με την αναγωγή. Δηλαδή τι θέλουν να μας πούν ότι η ΝΔ χάνει 2,5% την ημέρα?
  Ήμαρτον, τι άλλο θα ακούσουμε πλέον?

 39. Factorx avatar
  Factorx 18/02/2012 16:05:55

  Επαναλαμβάνω για ορισμένους που αναπαράγουν ιδεολογικά κουτάκια του παρελθόμτος. Το κέιμενο δεν εκφράζει πολιτικές βουλήσεις, ή τι πιστεύει ο Σαμαρας και το ...antinewsgr. Εκφράζει μια πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα . Πχ ποια αντίθεση έδειξε η συγκέντρωση της Κυριακής;

  • yianna avatar
   yianna @ Factorx 18/02/2012 16:29:13

   Εξήγησέ το σε παρακαλώ, ποιά αντίθεση έδειξε?

  • Κώστας ΜΠ avatar
   Κώστας ΜΠ @ Factorx 18/02/2012 16:42:55

   "Το κέιμενο δεν εκφράζει πολιτικές βουλήσεις, ή τι πιστεύει ο Σαμαρας και το …antinewsgr"

   Eυτυχώς που είναι έτσι. Αν ήταν έτσι το κείμενο θα ήταν η πιο μεγάλη παγίδα στον Σαμαρά και την ΝΔ. Οι χωροφύλακες του μνημονίου και οι επίδοξοι νέοι Γρίβες που θα κατατροπώσουν τους οπαδούς της δραχμής να φανατασιώνονται νέες εμφυλιπολεμικές συρράξεις αλλά να μην νοθεύουν το μήνυμα του Σαμαρά που είναι βαθειά ενωτικό. Η ΝΔ πιστεύει στην Εθνική Ενότητα και οι όψιμοι μνημονιακοί να σταματήσουν να σπεκουλάρουν. Τώρα ανακάλυψαν πως μεγάλο τμήμα της αριστεράς μάς θέλει εκτός ΕΕ; Όχι. Μήπως φοβήθηκαν πως με τις 3-4 μονάδες που θα τσιμπήσει το ΚΚΕ θα αποκτήσει πιθανότητες να κερδίσει κάτι; Και πάλι όχι.
   Ιδεολογική τρομοκρατία κάνει το άρθρο και τσουβάλιασμα. "Δεν συμφωνείς με το Μνημόνιο; Είσαι κομμουνιστής ή συνοδοιπόρος", το υποβόσκον μήνυμα.
   Δεν στέκεται καθόλου στις διαφορετικές και αντίθετης πρόελευσης αντιμνημονιακές ενστάσεις: από το "λάθος συνταγή-θέλει τροποποιήσεις" (Σαμαράς) , μέχρι την στάση πληρωμών ή την έξοδο από το ευρώ( Αριστερά).
   Κίβδηλη διαχωριστική γραμμή, φαντασιακά στρατόπεδα, πολιτική ρηχότητα. Αλήθεια η Διαπλοκή ποιανών το μέρος θα πάρει στο φαντασιοκόπημα αυτό;

 40. middle aged apolitical avatar
  middle aged apolitical 18/02/2012 16:34:46

  Τα γραπτά μένουν και μαζι με αυτα η υπογραφή Σαμαρά. Οταν καταλάβουμε τι εχουν υπογραψει θα παρακαλάμε να είχαμε πτωχεύσει χθες... Τα όσα περί κοινωνικών τάξεων και κομμάτων μικρή σημασία εχουν για τους δανειστές μας... Ειναι για εσωτερική κατανάλωση ...

 41. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/02/2012 16:42:40

  Το μπέρδεμμα είναι ιστορικο κατάλοιπο με γεωπολιτικές πτυχές.

  Νομίζω ότι για μερικές ηλικίες, το αριστερό-δεξιό σημαίνει "φιλορωσικό" και "φιλοαμερικανικό" (ή "φιλοαγγλικό") και το κεντρώο σημαίνει "φιλογερμανικό" ή "φιλογαλλικό". Αυτό φυσικά είναι ανεπαρκές, και δημιουργεί και σύγχυση με τις λυκοφιλίες και τα θέατρα που παίζονται στο Μεγάλο Παιχνίδι (δόκιμος όρος).

  Για άλλους, το αριστερό-δεξιό αναφέρεται στο μοντέλλο διαχείρισης και ιδιοκτησίας της "οικονομικής πίτας" και το κεντρώο παριστάνει ότι θέλει να τα έχει καλά και με τον θεό και με τον διάβολο, αλλά στην πράξη, ρίχνει την μπάλα στις κερ΄κίδες και το γυρίζει σε νεο-φεουδαρχισμό.

  Για τους δυνατούς του κόσμου, αυτοί οι όροι είναι το πακετάρισμα του "ιμπεριαλισμού" τους (για να χρησιμοποιήσω αριστερό όρο) ή για την προώθηση της "ελευθερίας", (για να χρησιμοποιήσω δεξιό όρο). Για τους δήθεν τεχνοκράτες, το διαχειριστικό δίλημμα είναι equity vs. efficiency, και τα λάθη προέρχονται από λανθασμένη αντίληψη του διαχειριστικού ορίζοντα, ή του συνόρου του υπό διαχείριση συστήματος. Για την πλέμπα οι όροι είναι για το ποια ομάδα έχει το καλύτερο χρώμα, και πως βολευόμαστε μέχρι αύριο.

  Η ταπεινή μου προτίμηση είναι για αυτό που περνάς καλύτερα, μακροχρόνια, χωρίς να θυσιάζεις την ελευθερία σου, και μην με ενοχλείς να μην σε ενοχλώ, και απαγορεύονται τα καρτελ και οι επιδοτήσεις. Από την άλλη μεριά, εάν η ελευθερία έχει και "εθνική πτυχή" δέχομαι να θυσιάσω λίγη πρόσκαιρη ευημερία για λίγη αυτοδιάθεση, αλλά εάν ήμουν οικονομολόγος, αυτό θα το εξέφραζα σαν ελαχιστοποίση του συστημικού ρίσκου. Π.χ. καλά περνάνε οι καταναλώνοντες φτηνά καλά Κινέζικα, μέχρι να ανακλύψουν ότι ξέχασαν πως να φυτεύουν σκόρδα. Στην ταπεινή μου προτίμηση, η ΕΕ, είναι κάτι μεταξύ Βεελζεβουλ και 7 πηγών του Φαραώ (και οι 7 μαζεμένες, όχι μία μία όπως τις είχε ο Φαραώ). Αλλά αν ήμουν Ολλανδός θα μου άρεσε πολύ (βασικά γιατί οι Ολλανδοί είπαν μεν άει σιχτίρ στις ΑΠΕ της ΕΕ, αλλά μας πουλάνε τουλίπες ΝΑ Μεσογείου, και γάλα Νουνού.)

 42. Black avatar
  Black 18/02/2012 16:43:01

  Πτώση ΝΔ απο το 30% στο 24% δείχνει αυριανή δημοσκόπηση,όντως η πολιτική Σαμαρά αρχίζει να αποδίδει!

  • alakran avatar
   alakran @ Black 18/02/2012 16:58:34

   Η ίδια εταιρία δημοσκοπήσεων παρουσίαζε σαν ντέρμπι την εκλογή προέδρου στη Ν.Δ και αργότερα τον Γιάννη Δημαρά ως θριαμβευτή περιφερειάρχη Αττικής.
   Η προπαγάνδα μάλλον αποδίδει,γιατί τα ψάρια τσιμπάνε πάντα.

   • Black avatar
    Black @ alakran 18/02/2012 18:00:47

    Όταν μας συμφέρουν οι δημοσκοπήσεις είναι καλές αλλιώς είναι στημένες,αλλά δυστυχώς για εσένα και άλλες δημοσκοπήσεις βρίσκουν τα ίδια αποτελέσματα. Δεν ξέρω για ψάρι πάντως πρόβατο δεν είμαι.

    • alakran avatar
     alakran @ Black 18/02/2012 18:19:11

     Αναφέρθηκα όχι σε ερμηνείες δημοσκοπήσεων αλλά σε πραγματικές δημοσκοπήσεις του παρελθόντος που διαψεύστηκαν πανηγυρικά .Δυστυχώς για σένα, τα ίδια αποτελέσματα (ή παρόμοια) προέβλεπαν και άλλες εταιρίες.
     Εύχομαι πραγματικά να μην είσαι πρόβατο.

 43. Maria Chrysostomidu avatar
  Maria Chrysostomidu 18/02/2012 17:02:04

  Μην σας απογοητεύσω παιδιά, και εγώ τον Σαμαρά ετοιμαζόμουν να ψηφίσω, αλλά τώρα δεν βλέπω γιατί... Μας έχωσε με τον ΓΑΠ σε πολύ βαθιά νερά και εμείς περιμένουμε να μας σώσει? Και ένα άλλο, για πια αστική τάξη μιλάτε? Οι μεγαλοαστοί μας ενδιαφέρουν? Αυτοί δεν χάνονται. Αν εννοείτε την μεσαία τάξη, αυτή με τα μέτρα που έχει υπογράψει και ο Σαμαράς, έχει ήδη χαθεί μόνο που δεν το κατάλαβαν ακόμα. Σε λίγο δεν θα έχουμε μεσαία τάξη. Και ένα άλλο όλοι μας είμαστε τελικά αδιάφοροι που χάνουμε την εθνική κυριαρχία μας? Αυτό είναι τώρα το πρόβλημα. Πιστεύετε, ότι θα αφήσουν τον κάθε Σαμαρά να κάνει επενδύσεις και ότι συμφέρει τους Έλληνες? Όχι. Θα χορεύουν οι μαριονέτες μας όπως θα θέλουν οι Γερμανοί και οι άλλοι. Ναι, θα ψήφιζα την ΝΔ με κάποιον που δεν θέλει το μνημόνιο. Αυτός το θέλει, και υπέγραψε ότι θα το τηρήσει. Αν ψηφίζαμε κατά του αποτελέσματος και όχι λόγια, θα ήμασταν σήμερα πολύ καλύτερα. Ελπίζω να βρεθεί έστω και την τελευταία στιγμή κάποιος που θα είναι ο λόγος του σπαθί. Να τον εμπιστευτώ με κλειστά τα μάτια. Τον Σαμαρά μετά την υπογραφή του μνημονίου δεν μπορώ. Όσο για τον φόβο τον αστών, λυπάμαι, αλλά αυτά που φοβάσαι περισσότερο σου έρχονται. Βλέπω, ότι τελικά δεν έχει νόημα να λες κάτι. Αν το πάθημα δεν μας γίνει μάθημα την πρώτη φορά, η δεύτερη φορά μπορεί να είναι και η μοιραία.

 44. Πεπόνης avatar
  Πεπόνης 18/02/2012 17:06:04

  Πάντως, την μεγαλύτερη πλάκα από όλους την έχουν αναμφισβήτητα οι πολέμιοι των θεωριών συνομωσίας, που θέλωντας, με νύχια και με δόντια, να απορρίψουν οποιαδήποτε θεωρία εξηγεί την ύπαρξη βρωμερών κορακιών σε κάθε κοινωνικό σχηματισμό, τα οποία δημιουργούν εκ του μηδενός και, αν δεν γίνεται αλλιώς, με την χρήση ωμής βίας, τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αρπάξουν οτιδήποτε δεν είναι γερά βιδωμένο στο έδαφος, ανεξάρτητα από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές ή σε ανθρώπινες αξίες, επιμένουν ότι όλα αυτά που ζούμε σήμερα μπορούν να εξηγηθούν με την λογική και, φυσικά, με την "εξευγενισμένη αιτιολόγιση".

  Αυτοί, λοιπόν, οι πολέμιοι/πολέμαρχοι των/κατά των θεωριών συνομωσίας, καταλήγουν να ανακαλύπτουν θεωρίες πολύ πιο ευφάνταστες, από εκείνες που αρχικά λένε ότι απεχθάνονται. Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά, θα είχα πάθει ανακοπή καρδιάς από το γέλιο.

  Για όλα φταίει "η μάνα μας κι ο πατέρας μας" - αλλά ποτέ (μα τι λέω; Ποτέ των ποτών!) οι Σόρος/Ρόθτσιλντ/Ροκφέλερ και λοιπός συρφετός. Ειδικά αυτοί οι τρεις, πρέπει πραγματικά να κινδυνεύουν από ανακοπή καρδιάς λόγω ασταμάτητων γέλιων, έτσι όπως μας βλέπουν να τρωγώμαστε για πενταροδεκάρες, την ίδια ώρα που η δικιά τους βαρεμάρα θα δικαιολογούσε στα μάτια κάποιου "ανεκδιήγητου" Θεού ακόμη περισσότερα από όσα μας κάνουν, σε συνάρτηση με και σαν απάντηση στην αδυσώπητη βλακεία που μας δέρνει.

  Γιατί άραγε να αποδεχτούμε τα πασιφανή αυτονόητα, όταν μπορούμε να τρώμε τον χρόνο μας και να μπερδευόμαστε επιμένωντας ότι η γη είναι επίπεδη... Χμ...

 45. Οικαδεκοντούτης avatar
  Οικαδεκοντούτης 18/02/2012 17:22:05

  Λοιπόν είχαμε..έχουμε και θα έχουμε μία κοινή νεοελληνική οικογένεια με κοινές προσλαμβάνουσες, κοινές οικονομικές προυποθέσεις και κοινή παιδεία και κινουμένου του χρονοβέλους παραλαμβάνουμε ένα δεξιό έναν αριστερό και ένα κεντρώο με ίδια οικονομικά προσόντα ή για να το κάνω πιό εύκολο με πιό πλούσιο τον αριστερό, πιό είναι το συμπέρασμα;
  Λέγω ότι γιά εμένα ο θιασώτης ελέγχου και νομιμότητος-μη βλαξ, είναι ο ως άνω δεξιός γιατί γιαυτόν η δεξιά δεν είναι "κλέψε για νάχης δούλεψε για να φας" αλλά κάτι άλλο που οι άνθρωποι της ηλικίας μου θεωρούσαν αυτονοήτως αυτονόητο και ο πλούσιος αριστερός το παρεβίασε για να γίνη πλούσιος... σκέτο πλούσιος χωρίς ταμπέλα.
  Τουτέστιν όταν "κάνεις χοντρά λεφτά" δεν ήσουν ποτέ ούτε δεξιός ούτε αριστερός απλώς ενόμιζες όπως νομίζει το 95% του λαού γιαυτό είναι ευεξήγητες και οι κολοτούμπες.
  Υ Γ βεβαίως υπάρχουν και παράμετροι όπως δόξα, έρως, αντιζηλίες κλπ που κάνουν εκθετική την εξίσωσι αλλά ας μη το βαρύνουμε...γιαυτό άλλωστε το Τσαουσεσκικό 95%.

 46. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 18/02/2012 18:27:42

  Τό ελληνικό κράτος δημιουργήθηκε, μεγάλωσε καί συντηρήθηκε γιά νά εξυπηρετήσει τίς γεωπολιτικές ανάγκες (όπως καί έγινε)τής βρετανικής αυτοκρατορίας στήν περιοχή. Η όλη πορεία αυτού τού κράτους στηρίχθηκε στίς γεωπολιτικές αναγκαιότητες τής αυτοκρατορίας, η δέ όποια άρχουσα τάξη του συνέδεσε τήν ύπαρξή της μέ αυτή τήν αναγκαιότητα.
  Η δημιουργία ελληνικής αστικής τάξης ακολούθησε παρόμοια πορεία. Ήταν ο ατζέντης-τοποτηρητής τών αυτοκρατορικών συμφερόντων. Τό κράτος- έθνος (σέ όλη τήν ιστορική του πορεία) είχε πρώτιστο στόχο νά προστατεύσει τά αυτοκρατορικά συμφέροντα, μέ οποιοδήποτε κόστος. Η μικρασιατική καταστροφή καί τό κυπριακό είναι οι τραυματικές εμπειρίες αυτής τής επιλογής.
  (( Ο οξυδερκής Κονδύλης τό εντοπίζει καί τό αποκαλεί «καχεξία του αστικού στοιχείου». Η χαλαρή κοινωνική συνομάδωση που ονομάστηκε ελληνική αστική τάξη, δεν κατόρθωσε ποτέ «να δημιουργήσει γηγενή και αυτοτελή αστικό πολιτισμό». Χώρα με ασήμαντη θέση στον διεθνή καταμερισμό της υλικής και πνευματικής εργασίας, και επιπλέον υποπαραγωγική και χρονίως εξαρτημένη από την ξένη προστασία, η Ελλάδα ήταν επόμενο να διολισθήσει στον παρασιτισμό. Ακόμη και η νεοελληνική ιδεολογία, ο τρόπος δηλαδή που κατανοούμε τον εαυτό μας, είναι εν μέρει προϊόν εισαγωγής.

  Το ότι ο παρασιτισμός μπόρεσε επί τόσες δεκαετίες να είναι συγχρόνως και υπερκαταναλωτής, ο Κονδύλης το εξηγεί επικαλούμενος την ιστορική συγκυρία. Διαρκούντος του Ψυχρού Πολέμου, οργανισμοί όπως η Ατλαντική Συμμαχία και η Ευρωπαϊκή Ενωση δημιούργησαν για τις χώρες της Δύσης ένα θεσμικό και οικονομικό θερμοκήπιο εντός του οποίου η Ελλάδα κατέλαβε οιονεί θέση πτωχού πλην ομοτράπεζου συγγενούς. Η εξωτερική βοήθεια από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ έως εκείνη των ποικιλώνυμων κοινοτικών «πακέτων» συνιστούσε κατά κάποιο τρόπο το υλικό αντίτιμο της γεωπολιτικής της νομιμοφροσύνης. Μόνο που τα τεράστια αυτά ποσά σπανίως διατέθηκαν προς όφελος δραστηριοτήτων πράγματι παραγωγικών, αλλά το συνηθέστερο διέρρευσαν απευθείας στην ιδιωτική κατανάλωση. Το ίδιο συνέβη με τον ιλιγγιώδη εξωτερικό δανεισμό της χώρας. Το σύνολο σχεδόν της ελληνικής «ανάπτυξης» των τελευταίων δεκαετιών προέρχεται από την κατανάλωση, άρα από την αγοραία κατασπατάληση των ξένων μεταβιβάσεων και δανείων.
  Σε οξεία αντίθεση προς όσους τείνουν να επιρρίπτουν την ευθύνη σε μία μόνο κοινωνική μερίδα (τους πολιτικούς, το κράτος, την «πλουτοκρατία», τη δημοσιοϋπαλληλία, τους ελεύθερους επαγγελματίες κ.ο.κ.), ο Κονδύλης μιλάει ευθέως για ένα «επαίσχυντο κοινωνικό συμβόλαιο». Η νοοτροπία του παρασιτικού καταναλωτισμού, γράφει, αφορά τη «συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού όλων των κοινωνικών στρωμάτων». Δεν έχουμε να κάνουμε με «έναν λίγο-πολύ υγιή εθνικό κορμό, ο οποίος έχει αρκετές περισσές ικμάδες ώστε να τρέφει και μερικά παράσιτα ποσοτικώς αμελητέα, παρά για ένα πλαδαρό σώμα που παρασιτεί ως σύνολο εις βάρος ολόκληρου του εαυτού του, ήτοι τρώει τις σάρκες του, συχνότατα και τα περιττώματά του». Με τα δύο τρίτα των προϋπολογισμών του κράτους να κατευθύνονται επί δεκαετίες ολόκληρες σε μισθούς, συντάξεις και αγροτικές επιδοτήσεις, και με ένα επιπλέον 20% να διατίθεται για τοκοχρεολύσια, άρα εν πολλοίς για τον ίδιο σκοπό, η εκτίμηση αυτή του Κονδύλη είναι αμάχητη. Το παράδοξο της ελληνικής περίπτωσης είναι ότι ο παρασιτικός καταναλωτισμός μας ήταν οργανωμένος δημοκρατικά, η διανομή του ξένου χρήματος γινόταν με πνεύμα γνήσιας κοινωνικής δικαιοσύνης…(ΠΗΓΗ: Καθημερινή, 13.3.2011 του Κ. Κουτσουρελη) )).
  Συμφωνώ απόλυτα μέ τίς διαπιστώσεις. Όσο καί νά μάς πονάει, αυτές είναι οι γενικές διαπιστωτικές συντεταγμένες τού ελληνικού προβλήματος.
  Μέ λύπη μου επίσης διαπιστώνω, ότι οι περισσότερες κινήσεις τού πολιτικού κόσμου (ιδιαίτερα τής ονομαζόμενης αριστεράς), στρέφονται μέ έκδηλη αγωνία στήν κατεύθυνση διάσωσης αυτού τού πλαδαρού σώματος, πού παρασιτεί ως σύνολο εις βάρος ολόκληρου του εαυτού του.

 47. Οικαδεκοντούτης avatar
  Οικαδεκοντούτης 18/02/2012 19:36:48

  Μερική ανάλυσι, αλλά τίθεται ένα θέμα συγκριτικό, γιατί μας υπερέβαλαν Ισπανία και Πορτογαλία; πως ένα δημόσιο έλλειμμα 30% επι πραγματικού ΑΕΠ έγινε 130% και βάλε και μάλιστα επι πλασματικού πλέον, ποιός ο ρόλος της οικογένειας Τσαντ στην αποδόμησι της εγχώριας πολιτικής λογικής- σπέκουλα στην βία και νοθεία του 61, γιατί μονίμως το ΑΕΠ μας επιβαρύνεται με 4% ταρίφα στα εξοπλιστικά- έχει υπολογίσει κάποιος πως θα ήταν άνευ αυτού το χρέος; γιατί από αυτοσυντηρούμενος του 60-70- με πανακριβα εισαγόμενα-κερβερος ο Ζολώτας έγινα μετά ο Λάκης ο εισαγόμενος; ποιός με έσπρωξε στο χρηματιστήριο; ποιά η σχέσι των κομματικών κατεστημένων με τους διαπλεκόμενους-όρος που χρησιμοποίησε πρώτος ο Μητσοτάκης πριν πέσει και πόσο επεβάρυνε το χρέος, πόσο κοστίζει ο εκμαυλισμός-ναρκωτισμός-εκφυλισμός κλπ της νεολαίας που αφήνεται να πεθάνη με νόμους όπως η ΑΥΤΟΠΡΟΣΒΟΛΗ και πολλά άλλα που δεν συγχωρεί ο χώρος.
  Το κυριώτερο όμως είναι θέμα ηθικής τάξεως, πόσο κοστίζει η ζωή σε δύο παγκ. πολέμους- στον πρώτο εσύρθημεν για να υποστούμε τελικώς τον ανεπίστρεπτο ακρωτηριασμό και μετά στόν εσωτερικό και όσα επηκολούθησαν για να επικρατήσουν με αναμφισβητήτως ολιγότερες ανθρώπινες απώλειες -ίσως και κάτι περισσότερο, οι μεγάλοι σύμμαχοί μας;
  Ας μη υποτιμούνε την λογική μας και ας μας πούνε καθαρά και ξάστερα τι θέλουνε να πάρουμε το ταγάρι μας όσοι ελάχιστοι γέροι απομείναμε και να σας αδειάσουμε την γωνιά.

 48. jIM avatar
  jIM 18/02/2012 19:43:48

  Ολοι αυτοι οι ιδεολογικοπολιτικοί διαχωρισμοί είναι που φέρνουν τη κοινωνία μας σε συγκρουσιακες λογικές !

  Ξεκολλήστε επιτέλους !!

  "προτιμώ να αγωνιστώ για μια Ελλάδα του μέλλοντος με σκληρή δουλειά, έστω και εάν δεν πληρώνομαι καλά"
  Όποιος τα γράφει αυτα απο εδω και περα οφείλει να μας δείχνει και τη "καβατζες " σε χρήματα διαθέτει. Ολα τα άλλα είναι ευχολόγια για τους φτωχούς μουζίκους.

  Ας σταματήσουμε τα παραμύθια. Εδω έχουμε να κάνουμε με το ποιοι είναι οικονομημένοι και έχουν την άνεση της υπομονής και με το ποιοι πνίγονται απο την ανεργία και τα χρέη. Τα υπόλοιπα είναι μια φθηνή προπαγάνδα.

 49. alvita avatar
  alvita 18/02/2012 20:18:55

  Και τι σχέση έχει η "αστική τάξη" (ελίτ, σαλόνια, διαπλοκή) με την "παράταξη των νοικοκυραίων" (μικροί-μεσαίοι); Οι μεν κατέστρεψαν τη χώρα και συνεχίζουν να την γονατίζουν, ασχέτως αν θα εξαφανιστούν και κάποιοι από αυτούς μέσα στην κρίση, και οι άλλοι παλεύουν για την επιβίωσή τους.

  Είσης, για ποιά "αστική τάξη" γίνεται λόγος; Για τη Λούμπεν Μεγαλοαστική Τάξη που είναι ξεπουλημένη και ξενόδουλη, ή για τη γέννηση μιας ΕΘΝΙΚΗΣ αστικής τάξης. Ας αποκτήσει πρώτα εινική συνείδηση η αστική τάξη και μετά τα συζητάμε τα υπόλοιπα.

  Και κάτι τελευταίο. Ανέκαθεν, μόνιμη πηγή που τροφοπδοτούσε με λαό και στελέχη όλα τα κόμματα και αυτά της Αριστεράς, ήταν οι μικροί, οι μεσαίοι και οι ευκατάστατοι διανοούμενοι. Ενίοτε, η Αριστερά είχε αρκετά στελέχη και από τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας.

  Κατά συνέπεια, ο συντάκτης του κειμένου ή είναι εντελώς άουτ, ή συνειδητά επιλέγει να προβάλλει τις -ξεπερασμένες πάντως- νεο-εμφυλιοπολεμικές κορώνες που θέλει το σύστημα, και δημιουργεί τον μπαμπούλα της Αριστεράς. Μακάρι βέβαια, η υάρχουσα ελληνική Αριστερά να ήταν πραγματικά επαναστατική. Ισως κάτι να σωζόταν από τη σημερινή Ελλάδα.Aν άκουσε κανείς όμως, χτές τη νύκτα την Αλέκα στην ΕΤ3 θα διαπίστωνε ότι είναι πιο συστημική και από το σύστημα.

  Ως ιδεοληψία ΜΕΡΙΔΑΣ της Αριστεράς, βέβαια, να συμφωνήσω με τον συντάκτη του κειμένου ότι θέλει "την Χρεοκοπία, την Κοινωνική Εξαθλίωση και της χωρίς στόχο Εξέγερσης, με αίτημα την καταστροφή για την καταστροφή". Κι'αυτό όμως, σηκώνει πολύ νερό. Λογικό είναι.Μήπως όμως, η εξαθλίωση δεν είναι εδώ; Και αυτή δεν είναι κινητήρια δύναμη για την αλλαγή μιας κοινωνίας και σε πολιτικό και σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο; Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι η εξαθλίωση της κοινωνίας, μόνον από την Αριστερά δεν εξαρτάται. Το σύστημα την επιβάλλει. Οχι η Αιστερά. Είναι σαν κι αυτό που λένε οι Πασοκοι, Νεοδημοκράτες και Λαοτζήδες, ότι θα έρθούν οι κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια. Μα, ρε μάγκες, αφού μας τα παίρνουν πρώτες οι Τράπεζες. Αν είναι δυνατόν, επιχειρήματα πειδικπού επιπέδου.

  Οπως και να'χει και η Αριστερά μέσα από την κρίση θα ενηλικιωθεί. Κι αν δεν το κάνει, θα την ξεπεράσει η κατάσταση και θα δημιουργηθεί μια νέα Αριστερά. Οπως ακριβώς θα γίνει και σε όλους τους πολιτικούς-κομματικούς χώρους.

  Το υπάρχον πολιτικό σύστημα πρέπει να αντιληφθεί ότι η θεαματική ισχυροποίηση της Αριστεράς σε αυτή τη φάση, με τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοστών ψήφου δυσαρέσκειας, είναι προς όφελος της χώρας. Μόνον έτσι θα σφίξουν οι κώλοι και εντός και εκτός. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε μετά.

  Συτο κάτω κάτω της γραφής γιατί να φοβόμαστε τις εξεγέρσεις. Ετσι ανέκαθεν γραφόταν η ανθρώπινη ιστορία σε ακραίες περιόδους. Αν χρειαστείο να το κάνει αυτό ο Ελληνας, γιατί όχι; Μήπως λίγες εξεγέρσεις έκανε; Τι ήταν το '21 δηλαδή; Μήπως λίγες έχουν κάνει όλοι οι λαοί όταν φτάνουν στο αμίν; Δηλαδή, δεν θα έπρεπε να κάνουν την αστική επανάσταση οι Γάλλοι και να στήσουν τις γκιλοτίνες, επειδή θα έπεφτε το κεφάλι της κακομοίρας της Αντουανέτας;

  Να μαστε λίγο σοβαροί και κυρίως σε αυτή την περίοδο, όχι εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα.

  Εγώ με τον Δεξιό συνάδελφό μου στη δουλειά (ασε που μου βγαίνει συνήθως πιο αριστερά από μένα) δεν έχω να χωρίσω τίποτα. Αντίθετα είμαστε κοινό μέτωπο, γιατί όπως ξεσκίζουν αυτόν, ξεσκίζουν και μένα και τον Πασοκο. Ζητουμενο είναι η πανεθνικλή συστράτευση, σαν να είχε καταληφθεί η χώρα και να έπρεπε να κάνουμε εθνική αντίσταση. Υπάρχουν μέσα στην ελίτ και το σύστημα τέτοιες δυνάμεις για να συστρατευθούν; Καλοδεχούμενες. Δεν υπάρχουν; Θα μας βρούν απέναντί τους.

 50. alvita avatar
  alvita 18/02/2012 20:31:05

  Πάντως, σίγουρα όχι την αντίθεση που περιγράφει το κείμενο. Ανάμεσα σε αριστερά και νοικοκυραίους (τίγκα στους νοικοκυραίους ήταν και τα μπλόκ του ΠΑΜΕ που δεν έφτασαν στο σύνταγμα, τίγκα και τα υπόλοιπα). Να πηγαίνουμε και σε καμμιά συγκέντρωση για να βλέπουμε τι συμβαίνει, εντάξει σύντροφε; Ακόμα και εκεί που πλακώνονταν τα ΜΑΤ με μπάχαλους , ξέρεις ποσοι νοικοκυραίοι ήταν που όσο γίνονταν επεισόδια κάθονταν εκεί και έτρωγαν δακρυγόνα, και όταν τους την έπεσαν τα ΜΑΤ πήραν κοτρώνες και τις πέταγαν;

 51. alvita avatar
  alvita 18/02/2012 20:45:03

  Ελπίζω να μην πέσει ο Σαμαράς στην παγίδα του εμφυλιοπολεμικού και αντιαριστερού-αντικομμουνιστικού κλίματος που διαμορφώνουν τα συστημικά ΜΜΕ, η ακροδεξιά τάση της ΝΔ (και κάποια κομμάτια από την Πολαν) και οι κατεστημένοι-καθεστωτικοί πολιτικοί της ΝΔ που προέρχονται από τζακάτες πολιτικές οικογένειες, έχουν ροκανίσει επί δεκαετίες την Ελλάδα και τώρα φοβούνται ότι θα χάσουν τις έδρες τους. Ο ρόλος του είναι να το κάνει εδώ πέρα "της Αργεντινής", και όχι να υποχωρεί βήμα το βήμα. Αυτό περιμένουν ακόμα και οι "νοικοκυραίοι", όσο φοβισμένοι κι αν είναι, κι όσο κι αν όταν τους βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό με το δήθεν επιχείρημα "ευρώ ή δραχμή" κάνουν την πάπια. Μέχρι πότε θα το κάνουν αυτό όμως;

 52. Πέτρος Κορμικιάρης avatar
  Πέτρος Κορμικιάρης 18/02/2012 21:15:11

  Eνδιαφέρον το σχόλιο.Βλέπει τα πράγματα απο μια διαφορετική οπτική γωνία.Άν και νομίζω ότι ο κλασικός τρόπος αντιμετώπισης και ανάλυσης των πραγμάτων παραμένει αξεπέραστος.
  Η διαφορετικότητα ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά είναι διαχρονική και δεν εξαρτάται απο πρόσκαιρες συγκυρίες.Όπου δεξιά σηματοδοτεί τον φιλελευθερισμό και τον συντηρητισμό, τα αστικά και πατριωτικά στρώματα και αριστερά σηματοδοτεί τον μαρξιστικό διεθνισμό και τον κοινωνισμό, τα εργατικά στρώματα.Το ριζοσπαστικό στοιχείο ενυπάρχει και στις δύο πλευρές.Είναι αυτό που τις φέρνει κοντά.Ριζοσπαστισμός για την δεξιά είναι η υιοθέτηση για ορισμένες φορές του πανεπόπτη και κοινωνικού κρατισμού(κοινωνικό κράτος) και για την αριστερά είναι η υιοθέτηση της μικτής οικονομίας(συνύπαρξη δημόσιου κια ιδιωτικού τομέα).
  Στη προκείμενη περίπτωση έχουμε ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι.Ο Σαμαράς έχει βενιζελική πολιτική καταγωγή.Αυτό που κάνει εναρμονίζεται με την ιδεολογία του.Προσπαθεί να μπολιάσει στη δεξιά νεωτεριστικά κεντρογενή στοιχεία.Κάτι που έκανε παλαιότερα ο Μητσοτάκης.Θα τα καταφέρει;ή η δεξιά θα αντιδράσει δυναμικά;

 53. Οικαδεκοντούτης avatar
  Οικαδεκοντούτης 18/02/2012 21:33:19

  Αποκλείεται η δεξιά συν τοις άλλοις εκτός του πατριωτικού, που είναι και θέμα γεωγραφικό αλλού όπου δεν υφίστανται εξωτερικοί κινδυνοι και καταντά διατήρησι του φολκλορ, να είναι και το ένστικτο επιβιώσεως των πάμπολλων ανοργάνωτων- παλιά σιωπηλή πλειοψηφία, έναντι των ολιγίστων οργανωμένων για διαρκή νομή και κατοχή της εξουσίας;

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ Οικαδεκοντούτης 18/02/2012 21:47:08

   Δεν αποκλειεται καθολου,my friend.

 54. Ηράκλειτος avatar
  Ηράκλειτος 18/02/2012 22:00:38

  "α] της “Αστικής Τάξης” (της “παράταξης των νοικοκυραίων”) θα παλέψει πρώτα για την επιβίωση και μετά για την αναγέννηση της χώρας,"
  Με λίγα λόγια δηλαδή "σκάστε και πιείτε τον τώρα και ζείστε στη μιζέρια για χρόνια χωρίς να διαμαρτύρεστε".
  Ωραία πολιτική άποψη της ΝΔ είναι αυτή ;
  Συγνώμη κύριε δικηγόρε μου επιτρέπει η δεξιά ανατροφή μου να αναρωτιέμαι γιατί στην εποχή της συγκυβέρνησης που οι νοικοκυραίοι όπως τους εννοείς σφαγιάζονται , οι εφοπλιστές παραμένουν ακόμη αφορολόγητοι και τις off shore με τα ακίνητα δεν τις αγγίζει κανείς ;
  Γιατί δεν μειώνονται και οι μισθοί και οι συντάξεις των βουλευτών ;
  Γιατί δεν ελέγχονται όσοι έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό ;
  Γιατί δεν καταργείται όπως η μονιμότητα των ΔΥ σε μια μέρα και ο νόμος περι ευθύνης υπουργών ;
  Γιατί δεν ανοίγεται ούτε γι αστείο μια σοβαρή συζήτηση για κοινωνική διακιοσύνη στα μέτρα ;
  Αν αναρωτιέμαι γι αυτά και για πολλά άλλα μήπως αυτό σημαίνει ότι είμαι αριστερός ; Μήπως κατά βάθος είμαι κουκουλοφόρος ;
  Να ξεγραφτώ απο τη ΔΑΚΕ τότε και να πάω να γραφτώ στο ΣΥΡΙΖΑ.

 55. Οικαδεκοντούτης avatar
  Οικαδεκοντούτης 18/02/2012 22:16:46

  Το 74 και προεπταετιακά δεν είχε ανάγκη κάποιος να είναι σφραγισμένος κομματικώς σώνει και καλά για να αισθάνεται πολίτης με μέσα δικαιώματα, πάντα υπήρχαν τα παρατράγουδα και θα υπαρχουν όσο οι άνθρωποι είναι δίποδες και άπτεροι κατά Σωκράτη, υπήρχε αξιοπρέπεια του πολίτη- προσωπική κατάθεσι με όλες τις κυβερνήσεις.
  Ολα τα άλλαξε ο Αντρέας, χωρίς σφράγισμα κομματικό δεν γινόταν τίποτε- με πετάξανε έξω από το μαγαζί που δούλευα το 83 ως φασίστα γιατί δεν πήγα στα επινίκια και πολλά άλλα που ζήσαμε όλοι οι παλαιοί και αισθανθήκαμε την έννοια "πολίτης μειωμένων δικαιωμάτων", και να είχε σχέσι με οικονομική υπεραξία!...τίποτε, αυριανισμός, ντομπρισμός και δέν συμμαζεύεται παρολίγο ολοκληρωτισμός. Η ΝΔ με τον Μητσοτάκη εμιμήθη δεν γινόταν αλλοιώς πάσσαλος πασσάλω, αλλά η ευγενική αχλύς του ακομμάτιστου αλλά αξιοπρεπούς πολίτη έναντι του κράτους εχάθη, τότε που έδιναν όλοι δημοκρατικές εξετάσεις όχι τώρα που δεν υπάρχει Ελληνικό κράτος. Θά αναπολώ όσο ζω αυτή την δεκαετία του 70 ΟΛΗ, της σιωπηλής πλκειοψηφίας που η αγορά μου έδινε ευκαιρίες να ζήσω χωρίς κομματικό σκονάκι- που είχα ατομικά δικαιώματα φουλ με αντιστάθμισμα τα ομαδοκοινωνικά μου, που άλλωστε άλλοι μου τα προέβαλαν χωρίς να με ερωτούν, που εκτίμησα τί σημαίνει δεξιά και τη όρισα.

 56. Γιάννης avatar
  Γιάννης 19/02/2012 01:06:46

  Όταν το παλιό πεθαίνει και το νέο έρχεται τότε το παλιό συνασπίζεται απέναντι στο νέο έως ότου δεν αντέξει και καταλήξει γιατί το νέο πάντοτε είναι στην επιφάνεια λόγω των εκάστοτε καταστάσεων ενώ το παλιό προσπαθεί να προσαρμοστεί στις καταστάσεις που το ίδιο δημιούργησε. Αν το νέο τώρα είναι ΝΔ ΠΑΣΟΚ μαζί ως ευρωπαικές δυνάμεις ή κάτι άλλο θα εμφανιστεί κανένας δεν το ξέρει. Πάντως οι δημοσκοπήσεις λένε Σαμαρά πρωθυπουργό με ΠΑΣΟΚ δεκανίκι αυτή είναι η πραγματικότητα η οποία θα χωνευθεί όπως και τόσα άλλα υπό την απειλή της χρεωκοπίας της εξόδου από το ευρω της εξόδου από την Ευρώπη.

  • Οικαδεκοντούτης avatar
   Οικαδεκοντούτης @ Γιάννης 19/02/2012 01:22:42

   Με φύτεψες γιέ μου πριν την ώρα μου, σε ευχαριστώ!

 57. mk avatar
  mk 19/02/2012 01:42:14

  Πατριωτες, μην αναλωνεστε στην ομφαλοσκοπηση.. τα πραγματα ειναι απλα... ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΛΕΟΝ, ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΦΙΡΜΕΣ (LIDL, MEDIAMARKT...). Εξοργιζομαι τοσο πολυ να βλεπω στο δρομο ολοκαινουρια VW, OPEL, BMW..
  **** ΔΕΝ ΕΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΛΕΟΝ..**** ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ..

 58. Γιάννης avatar
  Γιάννης 20/02/2012 12:44:09

  Είναι δυνατόν να πιστεύετε οτι υπάρχει αστική τάξη στην Ελλάδα?

  Ποτέ δεν υπήρξε.

  Οι μόνοι εκπρόσωποι αυτής της τάξης ήταν ο Ωνάσης ο Νιάρχος και τέλος.

  Οι υπόλοιποι είναι μικροαστοί ψιλικατζήδες, νεόπλουτοι Βλάχοι.

  Κατά συνέπεια, υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ λαού και βολεμένων.

  Και του λαού φυσικά ο οποίος θα ήθελε να βολευτεί και δεν μπόρεσε.

  Χρειάζεται ανασύνταξη και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ένα "αστικό" κόμμα δε μπορεί να προσφέρει χωρίς άλλες συμφωνίες.

  Μακάρι να μπορούσε, αλλά δυστυχώς αγαπητοί φίλοι, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα: Κάνει κουμάντο το ΠΑΣΟΚ του 8%.

  Σε καλή μεριά.

 59. Κώστας Μ. avatar
  Κώστας Μ. 25/02/2012 18:02:30

  Η αναλυση εχει ενα μικρο προβληματακι! Ποιοι νοικοκυραιοι συγκροτουν το ενα στρατοπεδο? Αφου τους εξοντωσε το Μνημονιο 1 (ΠΑΣΟΚ) και τους εξαφανιζει οριστικα το Μνημονιο 2 (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κλπ). Μαλλον απεναντι τους στελνει ολους αυτους, στη φτωχοποιηση, την αγανακτηση και την οργη... Καλη η θεωρια, αλλα να στηριζεται σε υπαρκτα κι οχι κατασκευασμενα στοιχεια... Και σεβαστη η επιθυμια να ιδεολογικοποιησουμε την κωλοτουμπα, αλλα με καμποση σοβαροτητα, εστω και λιγη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.