#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/11/2012 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η διαμάχη ΗΠΑ-Γερμανίας επιβάλλει αλλαγή της διαπραγματευτικής τακτικής ΣαμαράΓράφαμε τις προάλλες σε ένα ακόμα διορατικό κομμάτι του However (ο τελευταίος χορός με την Τρόικα) για το κομβικό σημείο από το οποίο θα κριθεί η επιτυχία και του σχεδίου Σαμαρά και του γερμανικού σχεδίου:

“ Δεν υπάρχει αύριο για την ελληνική οικονομία χωρίς επίλυση της βιωσιμότητας του χρέους της. Το ΔΝΤ θα απαιτήσει – όπως φαίνεται – μία οριστική λύση. Αυτό το σημείο θα είναι κομβικό. Και σε αυτό το σημείο θα κριθεί τελικά και οριστικά και η επιλογή της τακτικής  “αγοράς χρόνου” που ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς (από το Νοέμβριο του 2011), αλλά και η επιτυχία της γερμανικής στρατηγικής...

Ο Αντώνης Σαμαράς κερδίζει εφόσον επιτύχει την οριστική λύση για την ελληνική οικονομία πριν διαλυθεί η πολιτική και κοινωνική συνοχή. 

Οι Γερμανοί κερδίζουν εφόσον το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν διαλυθεί έως ότου έχουν θεσμικά θωρακίσει τους νέους ευρωπαϊκούς όρους…"

Γράφαμε, εξάλλου, χθες (Η Ελλάδα στο κέντρο μιας αδυσώπητης σύγκρουσης ΗΠΑ-Γερμανίας):

Μια αδυσώπητη σύγκρουση μαίνεται μεταξύ  Γερμανίας και ΗΠΑ για την κρίση χρέους και την αντιμετώπισή της. Ο πόλεμος είναι αδυσώπητος καθώς και οι δύο πλευρές θέλουν να επικρατήσουν.

- Οι Γερμανοί δεν αποδέχονται πριν από τις δικές τους εκλογές κούρεμα του ελληνικού χρέους, το γνωστό OSI, και κρατάνε καθυστέρηση.

- Το ΔΝΤ από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και μόνο με νέο κούρεμα μπορεί να δει φως η Ελλάδα.

Στη σύγκρουση αυτή η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση και κανείς δε μπορεί να προβλέψει τι συνέπειες θα έχει αυτό. Όπως λέει ο σοφός λαός, όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχιαΗ ελληνική οικονομία μπορεί λοιπόν να βρεθεί στο ρόλο του βατράχου που κινδυνεύει να τον πατήσει κανένας βούβαλος. Από την άλλη, όμως, η αντιπαράθεση αυτή μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία για να βάλουν κάτω λύσεις οι ισχυροί που θα καλύπτουν το σύνολο του προβλήματος και όχι μεμονωμένα την Ελλάδα.

Το ερώτημα λοιπόν είναι ποια πρέπει να είναι η νέα διαπραγματευτική στάση της Ελλάδας προκειμένου να καταφέρει ο Σαμαράς να επιτύχει το ζητούμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

1. Να παραμείνουμε παραπλεύρως της κεντρικής διαμάχης μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας και μέσω παρασκηνιακών κινήσεων και διακριτικά να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την καλύτερη λύση; Να κάνουμε δηλαδή τον "βάτραχο", όπως συμβουλεύουν ορισμένοι;

2. Ή να παρέμβουμε όσο πιο ενεργά μπορούμε σε αυτή τη διαμάχη παίρνοντας θέση υπέρ αυτών που θεωρούμε εθνικό συμφέρον;

Για να απαντήσουμε πρέπει καταρχήν να ορίσουμε τι είναι η "καλύτερη λύση".

Η καλύτερη λύση είναι εκείνη η λύση που:

1.  Διασφαλίζει την οριστική βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας,

2.  Διασφαλίζει  την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και

3. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΦΙΚΤΗ.

- "Βιωσιμότητα της οικονομίας" σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον βιωσιμότητα του σημερινού χρέους μας (δηλαδή κούρεμα και ότι άλλο εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί από τους δανειστές μας). Και δεύτερον να μην ξανά δημιουργήσουμε νέο χρέος με νέα ελλείμματα - κι αυτό είναι που εξασφαλίσαμε με τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε προχθές. Άρα η Ελλάδα έκανε το καθήκον της.  Με αίμα, αλλά το έκανε.

- "Επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας" σημαίνει να έχουμε μηχανή παραγωγής, που σήμερα δεν έχουμε. Έχουμε ένα σύστημα αποσπασματικό, υποτονικό, παραιτημένο που κατακλύζεται από στρατιές ανευθυνοϋπεύθυνων συμβούλων, παραγόντων και πολιτικών.

- "Εφικτή λύση" σημαίνει ότι "αυτό που θα μας τεθεί - με τη διαμάχη ΔΝΤ και Γερμανίας - ως πλαίσιο νέων όρων για να μας κάνουν το χρέος βιώσιμο να μπορεί να υποστηριχθεί πολιτικά. Να μπορεί δηλαδή η κυβέρνηση να πάει στη Βουλή και να το ψηφίσει.

Επανερχόμενος στο κεντρικό ερώτημα "με ποια τακτική μπορείς να καταφέρεις και τα τρία παραπάνω σημεία", εκτιμώ ότι μόνο με την ενεργή, σοβαρή συμμετοχή της Ελλάδας μέσω του Πρωθυπουργού της σε αυτή τη συζήτηση - διαμάχη, μπορούμε να εξασφαλίσουμε συγκεκριμένες θέσεις και κόκκινες γραμμές.

Θα αφήσουμε τα "βουβάλια" να μας ποδοπατήσουν ούτως ή άλλως,  ή θα ζητήσουμε να πάρουμε ενεργό μέρος στην συζήτηση για την βιωσιμότητα;

Αν τους αφήσουμε να βρουν την λύση κι αυτήν την φορά χωρίς να ακουσθεί η γνώμη της Ελλάδας, τότε φοβούμεθα ότι θα επαναληφθούν οι μεσοβέζικες και καταστροφικές λύσεις των προηγούμενων μνημονίων - η λήψη ημίμετρων που θα επαναλάβουν το χάος μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 2011 όταν ο σχεδιασμός του πρώτου PSΙ αποτέλεσε αντί για την τελική λύση την απαρχή σπασμωδικών κινήσεων στην πλάτη της Ελλάδας.

Και υπάρχει ο κίνδυνος να συμφωνήσει το ΔΝΤ σε λύσεις που οι Γερμανοί θα έχουν ντύσει για λόγους παραδειγματισμού με τόσο σκληρούς όρους, που όχι μόνο που θα είναι αδύνατον να τους αποδεχτούμε, αλλά η κυβέρνηση ούτε καν στο προαύλιο της Βουλής δεν θα μπορεί να πάει για να περάσει τα μέτρα.

Ο ίδιος ο Α. Σαμαρας πρέπει λοιπόν να πάρει μέρος στις συζητήσεις για την βιωσιμότητα

Στόχος να διαγραφεί το χρέος σε όρια που να μπορεί να εξυπηρετηθεί. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να το ζητήσει αυτό επειδή όπως προείπα ανέλαβε με τα μέτρα που ψήφισε πρόσφατα και τον νέο προϋπολογισμό την υποχρέωση να μην ξανά δημιουργήσει νέο χρέος με νέα ελλείμματα .

Παράλληλα με την διασφάλιση μιας οριστικής λύσης για τη χώρα ο πρωθυπουργός πρέπει να προκαλέσει και εκείνο το σοκ που θα ζωντανέψει την  πραγματική οικονομία. Γιατί εάν δεν επιτευχθεί επανεκκίνηση της οικονομίας, δεν θα υπάρξει έλεος από την κοινωνία

Όλα αυτά σημαίνουν κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να αντιληφθούν  στο Μαξίμου, αν δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα: Μετά την  ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού το πολιτικό διακύβευμα για τον Αντώνη Σαμαρά άλλαξε. Με την έννοια ότι στο τέλος αυτής της πορείας   είτε θα υπάρξει μια “νέα” οικονομία είτε δεν θα υπάρχει καν οικονομία.

Η υλοποίηση του  επενδυτικού σοκ πρέπει λοιπόν να στοχεύσει σε συγκεκριμένα έργα υποδομών με υψηλούς πολλαπλασιαστές στο ΑΕΠ, τα οποία μπορούν – εφόσον σχεδιαστούν σωστά – να γίνουν άμεσα, διασφαλίζοντας τις πρώτες νέες άμεσες ξένες επενδύσεις και τον μηχανισμό μετάδοσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Αυτή η παράμετρος βρίσκεται πιο κοντά στον δικό μας – εσωτερικό – έλεγχο και αξίζει να επικεντρώσουμε λίγο την προσοχή μας και σε ότι αφορά τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (πχ υποχρεωτική πρόβλεψη για διοχέτευση δανειακής χρηματοδότησης σε ανάπτυξη υποδομών) και σε ότι αφορά τη δομική αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του συστήματος παραγωγής.

Αρκούν αυτά; Όχι, πάνω από όλα χρειάζεται θάρρος, δηλαδή ικανότητα να αναλαμβάνεις το κόστος των επιλογών σου και ιδίως αυτών για τις οποίες γνώριζες το κόστος τους εκ των προτέρων. Αυτό σημαίνει ηγεσία. Τότε μπορείς να κάνεις το “σωστό” που διαφέρει από το να κάνεις τα πράγματα σωστά. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δείξει ότι είναι και πρέπει (για το καλό του τόπου) να παραμείνει τέτοιος πολιτικός. Γιατί τώρα θα κριθούν πολλά.

FactorX

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 13/11/2012 08:20:09

  Χωρίς μείωση ή διαγραφή του πιο μεγάλου μέρους του χρέους ,αυτό δεν καθίσταται βιώσιμο. Το 2009, το χρέος ήταν στα 129% του ΑΕΠ(τότε το ακάθάριστο εισόδημα ήταν περίπου 230 δισ. ευρώ και το χρέος 280 περίπου. Σήμερα , μετά τις μνημονιακές πολιτικές το χρέος έχει ανέλθει στο 170% τουλάχιστον. Το 2020 ευελπιστούν να κατέβει στο 142% , αν θα υπάρχει μέχρι τότε ελληνική οικονομία. Άρα, σωστά λέει ο Factorx, πως πρέπει να διαπραγματευτούμε σθεναρά, ούτως ώστε να επιλεγεί η μόνη συμφέρουσα λύση, αυτή του κουρέματος του χρέους.

  • GO avatar
   GO @ Γεώργιος 13/11/2012 08:26:40

   Το 2009, το χρέος ήταν το 120% του ΑΕΠ.

   • GreekinEurope avatar
    GreekinEurope @ GO 13/11/2012 15:35:43

    Ναι ήταν στο 120% του ΑΕΠ αλλά κάθε χρόνο το έλειμμα ήταν 15% του ΑΕΠ και αύξανε ισόποσα το χρέος. Το ετήσιο έλειμμα βέβαια αναρριχήθηκε εκεί μετά τις εξυπνάδες του Παπακωνσταντίνου που έκαψαν τελείως την Ελλάδα και την ανάγκασαν να μπεί στο Μνημόνιο για να δανειστεί και να επιζήσει.
    Το πρώτο πρόβλημα ήταν να μειωθεί η γαγγραινα του ελείμματος. Αυτό ουσιαστικά επιτυγχάνεται με το τελευταίο αυτό πακέτο που ψηφίστηκε. Αν μπορούσε να επιτευχθεί νωρίτερα και με πιο ανώδυνο τρόπο αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε, αλλά σίγουρα την εποχή ΓΑΠ δεν υπήρξε πολιτική βούληση για ιδιωτικοποισεις, ξεβόλεμα συντεχνιών, άνοιγμα κλειστών επαγγελάτων. Εξαγγέλονταν διαρθρωτικές αλλαγές και οι υπουργοί (βλέπε Ρέππας, Σκανδαλίδης, αργότερα επί Παπαδήμου ο Βορίδης κλπ) σαμπόταραν τις αλλαγές σε σύμπνοια με τις συντεχνίες.
    Εάν δεν είχαν παρθεί μέτρα και η Ελλάδα μπορούσε να συνεχίσει να δανείζεται αδιάκοπα (πράγμα μη ρεαλιστικό κατά τη γνώμη μου), σήμερα το ΑΕΠ μπορεί να ήταν 225 δις αλλά το Δημ. Χρεος θα ήταν στο 185% του ΑΕΠ περίπου δηλ. στα 410 δις!
    Αρα μην λέμε ότι εφ'όσον το 2020 θελουμε να φθάσουμε το 120% ατό συνιστά ουσιαστικά επαναφορά στο 2009. Γιατί έπρεπε ΝΑ ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ για να πάμε από το 2009 στο 2020 με 120% και αυτό θα απαιτούσε πολύ πιο αιματηρά μέτρα από αυτά που παίρνουμε σήμερα....

    • GO avatar
     GO @ GreekinEurope 13/11/2012 21:01:57

     Το έλλειμμα ήταν 15% του ΑΕΠ μόνο το 2009.
     Τεράστια ελλείμματα το 2009 είχαν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
     Αλλά το κυριότερο απ΄όλα είναι, το 15%, είναι γνωστό τοις πάσι ότι ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ!!!

     • Βατάτζης avatar
      Βατάτζης @ GO 14/11/2012 00:33:33

      Μόνο τους 3 τελευταίους μήνες του 2009 ΑΝΕΒΗΚΕ ΕΠΙΤΗΔΕΣ το έλλειμμα... Χωρίς τις πρώτες ηλίθιες περικοπές του ΓΑΠ στους δημοσίους και την πρόωρη απόλυση συμβασιούχων, θα είχε ελατωθεί μέχρι την ανοιξη του 2010 στο 5-7%

 2. monomaxos avatar
  monomaxos 13/11/2012 08:23:20

  Αφού μιλάμε με παροιμίες εδώ ταιριάζει το "δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα".

  Γιατί παιδιά ο αχυρώνας είναι δικός μας και όσο και λάθη διαπραγματευτικά να έχουμε κάνει, αυτό δεν αλλαζει.

  Άρα στο τι πρέπει να κάνει ή να είχε κάνει ο Σαμαράς είναι απλό:

  Αφού αυτοί οι 2 δεν μπορούν να συμφωνήσουν για την δόση, να μας αποδεσμεύσουν από τον βραχνά του Μνημονίου Ι που μας απαγορεύει να δανειστούμε από χώρες όπως η Ρωσσία, η Κίνα ή από τις Αραβικές χώρες.

  Ας μας αφήσουν ελεύθερους για να φανεί πόσο πραγματικά αξιόπιστη και ελκυστική είναι η χώρα μας, που εγχώρια και ξένα λαμόγια προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο.

  Για να τους πούμε τότε Νταβατζήδες go home......

  • Geros avatar
   Geros @ monomaxos 13/11/2012 09:05:10

   Ναι ! Ουρές κάνουν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι να μας δανείσουν , γιατί δεν τους αφήνουν να μας δανείσουν που το έχουν μεράκι οι κακόμοιροι?
   Η Ελλάδα είναι αξιόπιστη και ελκυστική , πραγματικός παράδεισος επενδύσεων που οι καταραμένοι οι δανειστές μας τον κρατάνε κρυφό για να τον χαίρονται μόνοι τους!
   Όπως επίσης κρατάνε κρυφό το ότι μας ψεκάζουν.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ monomaxos 13/11/2012 10:55:17

   Την ζητάει η ψυχή μας την παραμύθα, αρκετά πιά η ιστορία με τους "εξωγήινους ελεήμονες"...

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ monomaxos 13/11/2012 11:19:30

   Παντού υπάρχει ένας μύθος... Και δεν είναι η μπίρα.

  • Lampros avatar
   Lampros @ monomaxos 13/11/2012 11:36:54

   μονομαχε, δυστυχως το παραμυθι αυτό κουρασε. Αν (που εχω τις επιφυλαξεις μου) ηθελαν να βοηθήσουν θα το ειχαν κάνει οι Ρωσοκινέζοι κοκ. Ουτως η άλλως όμως δεν θα βοηθούσαν κάποιον που εξ ορισμου δεν εχει ελπίδα, και σε καμια περιτπωση δεν θα εδιναν τα λεφτα τους στον βροντο, δηλαδη για να τα τρωει το καθε λαμόγιο πάλι. Δηαδήκαι εκει θα υπήρχαν όροι & προυποθέσεις. Τελος πάντως όμως, δεν νομιζω οτι ποτέ ηθελαν να ασχοληθουν πραγματικά, "όπου υπαρχει θέληση υπαρχει και τροπος".

   • monomaxos avatar
    monomaxos @ Lampros 13/11/2012 14:17:16

    Ρε παντογνώστες, μην αναπαράγετε τα κομπλεξικά που μας λένε χρόνια για την "Ψωροκώσταινα" την Ελλάδα.

    Το ερώτημα είναι απλό: πρέπει να διεκδικήσουμε να δανειζομαστε από όποιον γουστάρουμε ή όχι. Αφού μόνοι μας δεχτήκαμε και υπογράψαμε την απαγόρευση της Τροϊκας, πως θέλετε να δείτε τις ουρές και τους επενδυτές?

    Για σκεφτείτε ρε ταλαίπωροι, αφού η πατρίδα μας είναι όπως λέτε στα χάλια της και πεθαμένη, τι καούρα είχαν να μας απαγορεύσουν με νόμο τις οικονομικές δοσοληψίες με αυτούς που όπως γνωρίζετε έχουν τα φράγκα και όλοι τους παρακαλάνε να τα χώσουν?

    Όταν ρε δύστυχοι έγινε ο μηχανισμός στήριξης, η Μέρκελ σας, στην Κίνα πήγε να ζητήσει λεφτά να τον στήσει. Δηλ. εμείς πληρώνουμε μεσιτικά στη Μέρκελ επειδή δεν μπορούμε να σηκώσουμε ανάστημα να διεκδικήσουμε το αυτονόητο.

    Γι' αυτό σας φλώμωσαν με τα Τούρκικα σήριαλ, γιατί ξέρουν τι ραγιάδες είστε.

  • noldor avatar
   noldor @ monomaxos 13/11/2012 14:04:56

   Κάποιος από τους προλαλήσαντες κατακριτές του monomaxos μπορεί να μας εξηγήσει πειστικά γιατί μπήκε αυτός ο όρος;

   • monomaxos avatar
    monomaxos @ noldor 13/11/2012 16:22:59

    Να σου πω εγώ φίλε noldor.

    Αν Googlαρεις το "Οι δανειστές μας δανείζονται πιο ακριβά από εμάς" θα δεις στην έγκυρη Καθημερινή ότι οι ξένοι έχουν υψηλότερα επιτόκια δανεισμού και ωστόσο δανείζουν σε εμάς με μικρότερο.

    Αυτό όπως καταλαβαίνεις κάτι βρωμάει: ή τους έχουν και αυτούς για φούντο και περιμένουν να τους σερβίρουν μνημόνια ή (το χειρότερο) έχουν εμάς για φούντο και περιμένουν να ρεφάρουν με την περιουσία μας.

    Όποιος βλέπει κάτι άλλο, με χαρά μου να με πείσει.

    Αν το συνδυάσεις μετον ανώτερο όρο, σημαίνει ότι αυτοί κάτι ξέρουν.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ monomaxos 14/11/2012 10:40:38

     Χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο (που χάνουν απο το δούναι λαβείν επιτοκίων δανεισμού), ξέρουν ότι άν βουλιάξουμε εμείς, έχουν μετά σειρά αυτοί...
     Έχουν απλώς το ένστικτο αυτοσυντήρησης (που λείπει απο μερικούς νοτιο-νοτιοβαλκάνιους).
     "Βρέχονται", αλλά δεν πιάνεις ψάρια άν δεν βρέξεις κώκο...

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ monomaxos 14/11/2012 10:43:10

     Το "ούνα φάτσα ούνα ράτσα" δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και "ούνα φάτσα ούνα τέστα"...

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 13/11/2012 08:41:40

  Ερώτηση: Και το ΔΝΤ και η ΕΕ δέχονται ότι μετά το 2014 το ελληνικό χρέος θα αρχίσει να μειώνεται και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Άρα, αυτό που δεν συμφωνούν είναι η ημερομηνία που θα επιτευχθεί η μείωση στο 120% - που βάσιμα μπορούμε να προβλέψουμε, αφού θα επιτευχθεί ούτως ή άλλως γοργός ρυθμός μείωσης, ότι θα μειώνεται και στο μέλλον, μετά το 2020-22, με εξίσου γοργούς ρυθμούς.

  Αν λοιπόν δέχονται και οι δύο ότι ναι, θα μειώνεται στο ορατό μέλλον το ελληνικό χρέος, γιατί δεν το θεωρούν βιώσιμο; Το ποσοστό είναι το θέμα ή η ύπαρξη διατηρήσιμης δυναμικής μείωσης του χρέους;

  Εμένα η διαμάχη μου φαίνεται περί όνου σκιάς. Σε δέκα χρόνια το ποιο θα είναι το ακριβές ποσοστό χρέους και από αυτό να κολλάει η χρηματοδότηση της Ελλάδας, ε, πάει πολύ. Καθαρή μελλοντολογία.

 4. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 13/11/2012 08:43:54

  Ἑάν ὑποτεθεῖ ὅτι θά δινόταν σύντομα μιά ὁριστική λύση στό πρόβλημα τῆς βιωσιμότητας τοῦ χρέους,πότε θά μποροῦσαμε νά ξαναβγοῦμε γιά δανεισμό στίς ἀγορές καί νά ἀπαλλαγοῦμε ἀπό τό βραχνά τῶν δανειστῶν τῆς τρόϊκας;

 5. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 13/11/2012 08:44:41

  Μία ΕΕ με τους όρους της προτεσταντικής επικίνδυνης Γερμανίας η οποία θέλει δούλους δεν έχει νόημα να υπάρχει. Όταν η μεσοαστική Ευρωπαϊκή τάξη το αντιληφθεί και το φωνάξει, ίσως τότε αλλάξουν κάποιοι τρομάξουν και αλλάξουν τους όρους του παίγνιου.
  Το ευρώ, ως νόμισμα, δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση.
  Από μόνο του ένα νόμισμα ΔΕΝ παράγει πλούτο (wealth). Ένα ανταλλακτικό μέσο είναι και τίποτε περισσότερο.
  Η ουσία είναι ΤΙ ανταλλάσεται με αυτό το μέσο.
  Ο πλούτος παράγεται από τη μεταταποίηση.
  Η μεταποίηση απαιτεί ΕΝΕΡΓΕΙΑ. (Βασικό θεώρημα της θερμοδυναμικής: χωρίς κατανάλωση ενέργειας δεν παράγεται έργο)
  Η ενέργεια υπόκειται σε κανόνες γεωπολιτικών παίγνιων (βασικό αξίωμα: γεωπολιτική = ενεργειακοί πόροι)
  Άρα ευρώ = γεωπολιτική.
  Ό,τι πήραμε από την ΕΕ πήραμε.
  Θαρρώ πως πλησιάζει ο καιρός να την κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια...όταν το αντιληφθούν, όχι ως μπλόφα, αλλά ως πραγματικό πιθανό σενάριο, το οποίο (υπο)στηρίζεται από την αστική τάξη της χώρας...τότε θα χεστούν πάνω τους...

  ΥΓ. Η λέξη "διακύβευμα" μου αρέσει πολύ...παίζει πολύ τα τελευταία 2-3 χρόνια...ΧΙ!ΧΙ!ΧΙ!

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ Τί να λέμε; 13/11/2012 08:49:10

   http://www.desertec.org/global-mission/focus-region-eu-mena/

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Τί να λέμε; 13/11/2012 11:33:38

   Η γεωπολιτική είναι χρήσιμη, αλλά όχι για να εξηγήσει τους ανοδικούς και καθοδικούς οικονομικούς κύκλους...
   Πολύ περισσότερο, είναι ακατάλληλη για να τους αντιστρέψει ή καταργήσει.

   • Τί να λέμε; avatar
    Τί να λέμε; @ Ο Θείος 13/11/2012 12:15:16

    Η γεωπολιτική εξηγεί τα οικονομικά πολύ καλύτερα από τους οικονομολόγους...άλλωστε, με τόσα PhD οικονομικών που έχουμε γεμίσει (και διοικηθεί από δαύτους) θα έπρεπε, ως χώρα τουλάχιστον, να πετάμε...όμως, όπως βλέπεις δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
    Η επιστήμη των οικονομικών απέτυχε παταγωδώς στην πρόβλεψη αυτών που βιώνουμε σήμερα. Το ίδιο και οι πολιτικοί οι οποίοι στηρίχθηκαν στις συμβουλές αποκλειστικά των οικονομολόγων....
    (Αμάν όχι άλλους οικονομολόγους από το LSE)...
    Αντίθετα, η γεωπολιτική τα εξηγεί...όσοι παρακολουθούσαν εδώ και 4-5 χρόνια τα τεκταινόμενα, ειδικά στην περιοχή μας, μπορούσαν να προβλέψουν αρκετά...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 13/11/2012 12:55:52

    Ναι ξέρω:
    Όσοι παρακολουθούσαν πρίν το 2008 τα τεκταινόμενα απο γεωπολιτική άποψη, είχαν προβλέψει ότι θα σκάσει η Ελληνική και Ιταλική καταναλωτική φούσκα, η Ισπανική στεγαστική φούσκα...
    Είχαν προβλέψει και την Τουρκική οικονομική άνοδο...
    Τίποτε από αυτά δεν είχαν προβλέψει οι "γεωπολιτικοί".
    Μόνον μερικοί "τρελοί" νεο-Κευνσιανοί οικονομολόγοι στις ΗΠΑ (π.χ. ο Ιρανός "Dr Doom" Ν. Roubini) προέβλεπε ότι θα σκάσει η στεγαστική φούσκα και θα προκαλέσει παγκόσμια κρίση. Και οι "ορθόδοξοι" νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι του έρριχναν στα συνέδρια σάπιες ντομάτες....
    Όσοι παρακολουθούσαν εδώ και 4-5 χρόνια τα τεκταινόμενα απο γεωπολιτική άποψη, δεν είχαν προβλέψει ούτε κάν την ...λεγόμενη ¨αραβική άνοιξη".
    Παραμύθια τούμπανα...

    • Τί να λέμε; avatar
     Τί να λέμε; @ Ο Θείος 13/11/2012 18:08:26

     "Όσοι παρακολουθούσαν εδώ και 4-5 χρόνια τα τεκταινόμενα απο γεωπολιτική άποψη, δεν είχαν προβλέψει ούτε κάν την …λεγόμενη ¨αραβική άνοιξη”.
     Παραμύθια τούμπανα…"
     Οι επί χρήμασι εκδίδοντες αναλύσεις φορούν παρωπίδες. Και γι'αυτό δεν θα δεις καμία πρόβλεψη από τους γνωστούς αναλυτές...γιατί αυτοί αναλύουν μετά-το-γεγονός. Πριν το γεγονός δεν μπορούν να προβλέψουν τίποτε. Κάνουν αναλύσεις και όχι συνθέσεις...το έχω ξαναναφέρει εδώ μέσα: είχα ΓΡΑΨΕΙ το 2006 και το 2007 για τις σημερινές καταστάσεις...ακόμη και για επερχόμενες αυτοκτονίες είχα γράψει...το 2010, δύο-τρεις μήνες πριν τα γεγονότα στην Τυνησία είχα ΓΡΑΨΕΙ για τα βορειοαφρικανικά παράλια της Μεσογείου....αλλά ξέρεις κάτι Θείε; Έχω ένα ελάττωμα: δεν ήμουν, και δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος. Οπότε αυτόματα, με έβλεπαν σαν γραφικό, σαν ούφο...Ειδικά για τις αυτκοτονίες είχα φάει χοντρή ειρωνία....Τώρα; Εμένα η κρίση λίγο με επηρέασε εώς καθόλου...οι άλλοι; Ας πρόσεχαν...και έχω γίνει πολύ σκληρός με τους άμυαλους αδύναμους...ας είχαν αυτιά να ακούν...και να μην πιστεύουν τους αριστεροδεξιούς πολιτικάντηδες....

    • Geros avatar
     Geros @ Ο Θείος 13/11/2012 18:47:51

     Ο Roubini είναι Εβραίος γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη και μεγαλωμένος στην Ιταλία. Οι γονείς του γεννήθηκαν στο Ιράν αλλά αυτό δεν τον κάνει Ιρανό.
     Εξήγησε μου τον όρο ορθόδοξοι νεοφιλελεύθεροι και πες μου σε ποιο συνέδριο έριχναν σάπιες ντομάτες.

     • Τί να λέμε; avatar
      Τί να λέμε; @ Geros 14/11/2012 00:00:03

      @ Geros:
      Κανονικά θα πρέπει ο Θείος να εξηγήσει, αλλά έχω μόνο μία παρατήρηση:
      Υπάρχουν Έλληνες πολίτες Ιουδαίοι στο θρήσκευμα. Ποιό το πρόβλημα; Δεν νομίζω να μας φταίνε αυτοί τώρα για τη δική μας κατάντια...
      αφήνω την εξήγηση για τους "ορθόδοξους" νεοφιλελεύθερους στον Θείο...κι εγώ είμαι περίεργος να τη διαβάσω...

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Τί να λέμε; 14/11/2012 11:19:59

      "Millions will lose their life savings as they lose their homes. And the housing foreclosures have precipitated a global slowdown. There is an increasing consensus on the prognosis: this downturn will be prolonged and widespread".

      (Joseph E. Stiglitz, Ιούλιος 2008)

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 14/11/2012 11:26:19

      Συγγνώμη, πιό κάτω έπρεπε να πάει, παραπομπή στον Stiglitz.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Geros 14/11/2012 11:10:16

      Σύμφωνοι για τον Roubini - όντως μεγαλωσε σε Κων/πολη - Ιταλία, έπρεπε να γράψω "Ιρανικής καταγωγής". Θα μπορούσα κάλλιστα να τον αποκαλέσω "Κωνσταντινουπολίτη Εβραίο".
      Άνοιξη του 2006 έγραψε ένα άρθρο στο περιοδικό International Finance, με τίτλο "Γιατί οι Κεντρικές τράπεζες πρέπει να ξεφουσκώσουν τις φούσκες". ¨Οταν ρωτήθηκε άν το πάρτυ με τα ακίνητα τέλειωσε, απάντησε: "Not only is it over, it’s going to be a nasty fall."
      Σεπτέμβριο 2006 μιλώντας σε ακροατήριο οικονομολόγων του ΔΝΤ, ισχυρίσθηκε ότι "μια κρίση εκκολάπτεται και θα καταστραφούν τράπεζες, ακόμη και οι εθνικοί υποθηκοφύλακες Fannie Mae and Freddie Mac". Μόλις κατέβηκε από το βήμα, ο ίδιος ο παρουσιαστής σχολίασε "μετά από αυτά που ακούσαμε, μάλλον χρειαζόμαστε ένα δυνατό ποτό"!
      Ο όρος “ορθόδοξοι” νεοφιλελεύθεροι δεν είναι βέβαια επιστημονικά δόκιμος αλλά μόνον παραστατικός, θα μπορούσα ίσως να γράψω "φονταμενταλιστές των αγορών", "οπαδοί του laissez-faire", "θιασώτες της Σχολής του Σικάγου" και πολλά άλλα.
      Εννοώ πάντως ως "ορθόδοξο" το νεότερο (μεταπολεμικό) ρεύμα στις Αγγλοσαξωνικές χώρες, που ασπάζεται τις εργασίες του M. Friedman, και όχι ευρύτερες νεοφιλελεύθερες δοξασίες ("Αυστριακή σχολή" - F. Hayek, L. von Mises, Röpke, Rüstow) ούτε το Γερμανικό παρακλάδι των Ordoliberalisten.

     • Geros avatar
      Geros @ Ο Θείος 14/11/2012 16:05:07

      Μονο τον όρο "δοξασίες" να μην βάζατε και όλα θα ήταν μια χαρά. Συμφωνούμε ή όχι είναι άσχετο , το θέμα είναι ότι πίσω από αυτές τις θεωρίες υπάρχουν εκατομμύρια εργατοώρες πίσω από λογικά επιχειρήματα και όχι πίσω από την γυάλινη σφαίρα της μάντισσας. Δεν υποβιβάζετε τις θεωρίες αυτές αποκαλώντας τες "δοξασίες" (μερικά Νόμπελ νομίζω είναι αρκετά για να αποδείξουν την επιστημονικότητα τους) αλλά την δικιά σας μελέτη στο θέμα.
      Επί της ουσίας αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι ο Freedman είναι πολύ πιο κοντά στον Keynes από ότι ο Hayek. Η θεώρηση ότι οι νεοφιλελεύθεροι είναι οι ακραίοι φιλελεύθεροι είναι παρανόηση από ανθρώπους που δεν τον έχουν μελετήσει και είναι απλά θύματα της χρήσης που κάνει η παλαβή αριστερά στον όρο. Δεν φταίτε πολύ μιας και έχω ακούσει φιλελεύθερους να κάνουν το ίδιο λάθος .

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Geros 14/11/2012 11:11:17

      Περί Roubini:
      h**p://www.economonitor.com/nouriel/2008/08/15/new-york-times-article-on-nouriel-roubini-as-dr-doom/

     • Geros avatar
      Geros @ Ο Θείος 14/11/2012 11:38:53

      Και οι σάπιες ντομάτες των νεοφιλελεύθερων στα συνέδρια?

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Geros 14/11/2012 12:19:14

      Υπήρξε περιστατικό με ιπτάμενο λαχανικό (το ψάχνω) - αλλά και το τεκμηριωμένο μεταφορικό, το "δούλεμα" που έτρωγε επί χρόνια δεν φτάνει;

     • Geros avatar
      Geros @ Ο Θείος 14/11/2012 13:00:53

      Πάντως εδώ που τα λέμε ένα λαχανικό το θέλει έτσι που μόνιμα μουτρωμένος προφητεύει καταστροφές.
      Η άποψη μου για αυτόν εμπεριέχεται στο κείμενο που παραθέσατε: "Ακόμα και ένα σταματημένο ρολόι λέει σωστά την ώρα δυο φορές την μέρα".

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Geros 14/11/2012 11:13:16

      Μερικά (πολύ γενικά) περί νεοφιλελευθερισμού:
      h**p://www.corpwatch.org/article.php?id=376

     • Geros avatar
      Geros @ Ο Θείος 14/11/2012 11:44:00

      Αγαπητέ σας έχω για σοβαρό , όχι και να μου δίνετε σαν κριτική και ερμηνεία του νεοφιλελευθερισμού την γνώμη ακτιβιστών του συλλόγου Εμιλιάνο Ζαπάτα ! Έλεος!

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Geros 14/11/2012 12:03:16

      Πάντως δεν είναι Μεξικανικός σύλλογος, αλλά από το San Francisco, θυγατρικός των "Φίλων της Γής". Τον γνωριζω απο το βιβλίο "The Corporate Planet: Ecology and Politics in the Age of Globalization, του Joshua Karliner (Sierra Club Books, 1997).
      Έβαλα πάντως τον Stiglitz, Νόμπελ είναι αυτό !

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Geros 14/11/2012 11:15:54

      Προτιμώ βέβαια την - κλασική πλέον - κριτική του Stiglitz:
      h**p://www.project-syndicate.org/commentary/the-end-of-neo-liberalism-

     • Τί να λέμε; avatar
      Τί να λέμε; @ Ο Θείος 15/11/2012 00:41:29

      Θαρρώ πως καλυφτήκαμε. Συνεχίζουμε.

 6. Λύσεις υπάρχουν.... Θέληση; avatar
  Λύσεις υπάρχουν.... Θέληση; 13/11/2012 08:48:30

  Αν θέλετε επανεκκίνηση της οικονομίας ρίξτε άμεσα το βάρος σε τρεις άξονες για να δείτε (δούμε) αποτελέσματα άμεσα: γεωργοκτηνοτροφία, τουρισμός, πολιτισμός... Δεν είναι δυνατόν να τρώμε σκόρδα Κίνας και να πίνουμε Γερμανικά κρασιά, δεν είναι δυνατόν τα ανά την υφήλιο κατσάβραχα να θεωρούνται (για τους πολλούς) πιο όμορφα από το δικά μας μέρη, δεν είναι δυνατόν να γίνονται ουρές χιλιάδων ατόμων κάτω από τα σίδερα του Άιφελ και στους εδώ χώρους παγκόσμιας ιστορικής σημασίας να μη κουνιέται φύλλο. Αναρωτιέμαι όμως. Το θέλουμε πραγματικά;

  • καποιος avatar
   καποιος @ Λύσεις υπάρχουν.... Θέληση; 13/11/2012 10:14:10

   ++

  • alpha avatar
   alpha @ Λύσεις υπάρχουν.... Θέληση; 13/11/2012 14:40:28

   Αν περιμένεις ανάπτυξη με γεωργοκτηνοτροφία θα πρέπει να μπείς στην ουρά πίσω απο τις Αφρικανικές χώρες και την Κίνα.
   Τουρισμός και πολιτισμός ναι με 1000+ Ο τουρισμός μας μπορεί και πρέπει να φτάσει να μας δίνει το 35% τουλάχιστο του ΑΕΠ και ο Πολιτισμός αλλο ένα 15%. ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και δεν θα χρειαζόμαστε να φυτεύουμε σκόρδα, πατάτες και κρεμμύδια και να τα πουλάμε φτηνότερα απ' τους Τούρκους και τους Κινέζους για να είμαστε ανταγωνιστικοί...

   • Κοινὸς νοῦς avatar
    Κοινὸς νοῦς @ alpha 13/11/2012 15:43:05

    Σύμφωνα μὲ τὴν λογική σου, λοιπὸν ἀγαπητὲ Alpha, θὰ φέρνομε ἐδῶ ὅλη τὴν ὑφήλιο, θὰ τοὺς ταϊζομε εἰσαγόμενες πατάτες, σκόρδα, κρεμμύδια, κρέατα, κρασιά, βότκες καὶ οὐσΐσκια, θὰ τοὺς κοιμίζομε σὲ ξένα κρεββάτια, ἔπιπλα καὶ λοιπὸ ντεκόρ, θὰ τοὺς μετακινοῦμε μὲ εἰσαγόμενα αὐτοκίνητα, ἀεροπλάνα, κλπ., θὰ τοὺς ἐξυπηρετοῦμε μὲ ἀλλοδαπὲς καθαρίστριες καὶ μαθητευόμενους τουριστικοὺς ὑπαλλήλους Α. Εὐρώπης, κι ἐμεῖς ὡς ἀενάως καὶ ἀθεραπεύτως "ἔξυπνοι" θὰ καθόοοοοομαστε καί θὰ εἰσπράττομε!

    Ἀγαπητὲ Ἄλφα ξύπνα. Ἀγροκτηνοτροφικὰ προϊόντα δὲν παράγουν μόνον οἱ Τοῦρκοι καὶ οἱ Κινέζοι. Πήγαινε σὲ κανένα σοῦπερ μάρκετ καὶ δὲς τὶς τομάτες Βελγίου, τὰ ὁλλανδικὰ και τὰ γαλλικὰ κρέατα, τὰ λαχανικὰ Ἰταλίας, τὰ γαλλικὰ τυριά, τὰ κεντροευρωπαϊκὰ ἀλλαντικά, τὰ πολωνικὰ μανιτάρια, τὸ βαλκανικὸ γάλα, κλπ., κλπ. Ἀνάπτυξη μὲ τουριστικὲς δουλειὲς γραφείου καὶ Καγιέν δὲν γίνεται. Χρειάζεται παραγωγή. Πρὶν παραγάγομε πυραύλους καὶ ὑψηλὴ τεχνολογία, ἂς ξεκινήσομε ἀπ' τὰ ταπεινὰ σκόρδα καὶ τὶς πατάτες, ἄντε καὶ τὰ κοψιδάκια μας....

    • alpha avatar
     alpha @ Κοινὸς νοῦς 13/11/2012 19:47:27

     Καμμιά δουλειά δεν είναι ντροπή αγαπητέ Κοινέ Νού.
     Και οι ντοματοπαραγωγοί του Βελγίου χρησιμοποιούν πολλούς αλλοδαπούς στις καλλιέργειές τους, καθώς και οι Γερμανοί αμέτρητους Ελληνες και Τούρκους σε όλες τις δουλειές τους.
     Οι πλούσιες χώρες ομολογούν οτι οφείλουν τον πλούτο τους στούς μετανάστες. Είναι άδικο για τους μετανάστες, αλλά τι να κάνουμε αφου ο υπαρκτός σοσιαλισμός απέτυχε και η μεγαλύτερη πλουτοπαραγωγική πηγή είναι η εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας που στο σύστημά μας, μιας και δεν έχουμε καλύτερο, είναι νόμιμη. Το αν είναι και ηθική είναι άλλου παππά ευαγγέλιο...Τώρα αν εσύ είσαι αγροτοκτηνοτρόφος και τα κάνεις όλα με προσωπική εργασία, χωρίς αλλοδαπούς εγώ σε εκτιμώ και σε ευγνομονώ διότι δεν μπορώ να κάνω αγροτικές εργασίες...Καλόμαθα με τα αβέρτα δάνεια της ΕΕ βλέπεις. Με είχαν τρελλάνει οι τράπεζες σε προσφορές ακόμα και για γαμοδάνεια κι ας είμαι παντρεμμένος...

 7. salmonellas avatar
  salmonellas 13/11/2012 08:49:24

  Ωραια η αναλυση και οι επισημανσεις, συμφωνω οτι η υιοθετηση του ρολου του βατραχου ισοδυναμει με ποδοπατημα. Ομως, η Ελλαδα υπο το σημερινο καθεστως δεν μπορει να ελεγξει την οικονομια της. Δεν ελεγχει το κεντρικο επιτοκιο, δεν μπορει να θεσπισει δασμολογικη προστασια, δεν μπορει να εκδοσει χρημα, δεν μπορει να μεταβαλει την ισοτιμια του νομισματος, δεν μπορει να θεσπισει κινητρα οικονομικης πολιτικης, και βεβαια, δεν εχει χρηματα. Τι μπορει να αλλαξει απο τα ανωτερω μεσα στην ευρωζωνη? Η απαντηση ειναι, τιποτα. Το διλημα συνεπως ειναι μεταξυ ποδοπατηματος εντος ευρω και εξαθλιωσης εκτος αυτου. Αυτη φαινεται οτι ειναι η μοιρα των βατραχων που οσο και αν το επιθυμουν δεν μπορουν να γινουν βουβαλια (οπως καταφερε να κανει ο Κολ τη Γερμανια).

 8. alpha avatar
  alpha 13/11/2012 09:03:45

  Στη διαμάχη Γερμανίας - ΗΠΑ η δική μας πλευρα είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΗ είτε το θέλουμε είτε όχι αφου οι Αμερικανικές βάσεις και το ΝΑΤΟ παραμένουν και θα παραμένουν στην Ελλάδα μεχρι να καταργηθούν τα όπλα σε όλη τη γη...Και δεν μπορούν να ισχυριστούν οι εταίροι μας οτι και αυτό δεν το ήξεραν όταν μας έβαλαν στην ΕΕ... Τό ίδιο παραμένουν και θα παραμείνουν οι Αμερικανικές βάσεις στην Γερμανία. Οπότε είναι επίσης ΔΕΔΟΜΕΝΟ, αν η σύγκρουση σοβαρέψει, ποιός θα είναι ο τελικός νικητής.
  Η άποψή μου είναι πως αν μπορούμε να διασφαλίσουμε από τις ΗΠΑ ενα άτοκο ή έστω με 2% για 50 χρόνια δάνειο 100-200 δις δολλάρια (Φωτοτυπίες) από τις ΗΠΑ, μπορούμε να βγούμε άμμεσα απο την κρίση αν βεβαίως το θελήσουν οι Αμερικάνοι κι αν όπως είπα η σύγκρουσή τους με τους Γερμανούς γίνει πραγματική...Τότε με κυβέρνηση Σαμαρά , θα τακτοποιηθούν και τα του οίκου μας και η μείωση της διφθοράς, δεν θα μας διασφαλίσει βέβαια απο τις τραπεζικές κρίσεις αλλα θα μας προσφέρει μικρότερη κοινωνική ανισότητα, που είναι προυπόθεση της προόδου ενός Εθνους.

  • Geros avatar
   Geros @ alpha 13/11/2012 11:19:45

   100 - 200 δις άτοκα για 50 χρόνια ? Μόνο? Γιατί όχι 700 δις με αρνητικό επιτόκιο για 200 χρόνια? Αφού ονειρεύεσαι που ονειρεύεσαι γιατί κάνεις τσιγκουνιές?
   Τόση είναι η ανάγκη για μια ανώδυνη έξοδο από την κρίση και επιστροφή στο ευδαιμονικό παρελθόν (που βρίζαμε) των δανεικών? Φανταζόμαστε πακτωλούς χαρισμένων χρημάτων , ονειρευόμαστε έναν ουρανό που ανοίγει και πέφτουν δανεικά και αγύριστα!
   Είναι θλιβερό.
   Η Ελλάδα που θυμάσαι , η Ελλάδα των δανικών και των συντεχνιών σε ρόλο ζήτουλα τελείωσε , τώρα ή χτίζουμε μια Ελλάδα βασισμένη στην παραγωγή και στην προκοπή ή βυθιζόμαστε σε τέλμα Βαλκανικής υπανάπτυξης για καμιά εικοσαριά χρόνια.

   • alpha avatar
    alpha @ Geros 13/11/2012 13:11:45

    "τώρα ή χτίζουμε μια Ελλάδα βασισμένη στην παραγωγή και στην προκοπή "
    Δεν είναι κακό να ονειρεύεσαι Γέρο...Το κακό αρχίζει όταν ξυπνάς...

    • Κοινὸς νοῦς avatar
     Κοινὸς νοῦς @ alpha 13/11/2012 15:45:34

     Συγγνώμη, Ἄλφα, ἀλλὰ αὐτὸς ποὺ ὀνειρεύεται εἶσαι μᾶλλον ἐσύ...

     • alpha avatar
      alpha @ Κοινὸς νοῦς 13/11/2012 19:50:41

      Εγώ το κάνω συνειδητά γιατί δεν έχω άλλη λύση αγαπητέ μου και ξαναλέω οτι δεν το θεωρώ κακό. Εσύ έχεις να μου προτείνεις κάτι χειροπιαστό?

     • Κοινὸς νοῦς avatar
      Κοινὸς νοῦς @ alpha 14/11/2012 09:59:04

      Ὁ Γέρος σοῦ ἔδωσε μιὰ λύση. Προφανῶς δὲν σ' ἀρέσει. Τίποτα τὸ περίεργο. Ἄλλωστε εἶναι γνωστὴ ἐδῶ καὶ 2.500 χιλιάδες χρόνια ἡ προτίμηση τοῦ τζίτζηκα γιὰ τὸ τραγούδι...

     • alpha avatar
      alpha @ Κοινὸς νοῦς 14/11/2012 22:07:57

      Μα και εγώ τη λύση του μέρμηγκα προτείνω στους άλλους, στους πολλούς.
      Τον ρόλο του τζίτζηκα τον κρατάω για μένα . Και οι παπάδες δεν παράγουν τίποτε, αλλα τους πληρώνουμε για να ψέλνουν...

     • Κοινὸς νοῦς avatar
      Κοινὸς νοῦς @ alpha 15/11/2012 10:30:58

      Νὰ τὴν προτείνεις καὶ ἐπωνύμως γιὰ νὰ σώσεις τὴν χώρα.
      Δὲν μπορεῖ νὰ πηγαίνει χαμένο τόσο πνεῦμα....

 9. ΕΑ avatar
  ΕΑ 13/11/2012 09:44:29

  Γρπαφεις: "Επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας" σημαίνει να έχουμε μηχανή παραγωγής, που σήμερα δεν έχουμε....

  επειδή πολλά σχόλια διαβάζω περί χρέους/ΑΕΠ που θα εκτιναχθή στο 180% και βάλε... νομίζω πως γίνεται ένα σημαντικό λάθος ανάλυσης, που έχει σχέση και με την προμετωπίδα.
  Τί έχει μεγαλύτερη σημασία γιά εσένα το απόλυτο χρέος σου σε μιά τράπεζα, ή το χρέος/ στο ανασφαλές εισόδημά σου που προκύπτει από τα δανεικά που "τσεπώνει" ο εργοδότης σου;
  Δηλ. ας θυμηθούμε τα στεγαστικά δάνεια που μας επιδαψίλευαν οι τράπεζες με βάση το τελευταίο εκκαθαριστικό!!!... και την ανάλογη εκταμίευση, κάτι τέτοιο συζητούμε και τώρα... να πέση το χρέος ως προς το ΑΕΠ.
  Ποιό ΑΕΠ όμως;
  Είναι ΑΕΠ κάτι που προκύπτει από διαρκή δανεισμό και αναδιανέμεται μέσω των πολλαπλασιαστών και επιταχυντών ώστε να φαίνεται έτσι πως "φτουράει";
  Αυτό είναι απλώς "εισόδημα" που το χρωστάμε ΟΛΟΙ (ακόμη και αυτοί που δεν το έχουν!!), αλλά υπολογίζεται σαν ετήσιο ΑΕΠ, τιποτε άλλο.
  Η "μηχανή παραγωγής", που χάσαμε μετά την ένταξή μας, πιστεύω με δόλιο και προσχεδιασμένο τρόπο, ας μην αυταπατώμεθα- παρένθεση... στην δεκαετία του 80 αναρωτιόμουν γιατί οι σοβαροί ΤΟΤΕ Ευρωπαίοι εξακολουθούσαν να χρηματοδοτούν τον Αντρέα και ταυτοχρόνως να ανέχονται τα αποσκιρτήματά και τις μαγκιές του, που μόνο φιλοσυμμαχικές δεν ήσαν... τώρα έχω την απάντηση!- περιλαμβάνει παραγωγή αγαθών που μπορούν να σταθούν στο ράφι του σούπερ μάρκετ αυτοδύναμα (και όχι μόνο τα τρόφιμα), μπορεί να γίνει αυτό σήμερα με το παγκοσμιοποιημένο άνευ δασμών εμπόριο προιόντων εντάσεως εργασίας δύο ευρώ μεροκάματου;
  Ή μήπως νομίζουμε πως θα μας επιτρέψουν να έχουμε παραγωγή υπερτεχνολογικών προιόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας... αλλά και εάν γίνει κάτι τέτοιο πόσα χρήματα θά απορροφούνται από την καταναλωτική εγχώρια αγορά ως εξερχόμενα κέρδη εν σχέσει με τους γλίσχρους μισθούς που θα δίδονται και τις ανύπαρκτεες τριγωνικές φορολογήσεις;
  Τα πάντα εξαρτώνται από τα ισοζύγια εξωτερικών πληρωμών, είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουμε; Πως διορθώνονται αυτά και με ποιούς μηχανισμούς;
  Μόνο συνειδητοποιημένοι ευπατρίδες καταναλωτές θα μπορούσαν να στηρίξουν μιά τέτοια προσπάθεια, δηλ να μοιρασθούν την "φτώχεια" τους, διασώζοντας όμως τα ατομικά και εθνικά τους κεφάλαια, με ότι μελλοντικά ποιοτικό συνεπάγεται αυτό. Είναι δυνατή σήμερα μιά τέτοια καταναλωτική συμπεριφορά, όταν μάλιστα δεν υπάρχουν εισοδήματα γιά να στηρίξουν ποιότητες;
  Ο μόνος δοκιμασμένος τρόπος γιά την στήριξη της ζωτικής παραγωγής (γιατί κάτι πρέπει να κάνουμε και εμείς εκτός από "υπηρεσίες" που πληρώνονται με διαρκή ξεπουλήματα που κάποτε θα τελειώσουν... έχουμε άλλωστε να ανταγωνισθούμε, προς τα κάτω και εκ. εργατικά χέρια που μας προέκυψαν λόγω ΕΕ) είναι η προστατευμένη οικονομία, με τους δασμούς και τα δημοσιονομικά-νομισματικά εργαλεία της και αυτό λέγεται εθνικό νόμισμα που λύει και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
  Όσο γιά το επιχείρημα πως θα μας εξαγοράσουν οι "έξυπνοι" συμπατριώτες μας που έβγαλαν τα εκατοντάδες δις έξω, το προτιμώ από τις σημερινές εξαγορές του κάθε σόρος και άλλων τινών που γίνονται τώρα γιά ένα κομάτι ψωμί επειδή δεν υπάρχει ούτε ο οβολός γιά τον Αχέροντα... αυτά να εχει υπ' όψιν η ηγεσία, εάν είναι ηγεσία των πολλών λαικών βιοπαλαιστών πολιτών και όχι των μεγαλοσχημόνων.

  EA

  • Delta Lamda avatar
   Delta Lamda @ ΕΑ 13/11/2012 10:08:40

   Αδελφε συμφωνω απολυτα μαζι σου και επαυξανω!

  • Scarface avatar
   Scarface @ ΕΑ 13/11/2012 10:35:07

   Η θεωρια οτι με δραχμη θα ξεπουληθουν ολα ειναι ενα μεγαλο ΠΑΡΑΜΥΘΙ. Με δραχμες και χωρις να εχεις να πληρωσεις χαρατσια και υπερογκους φορους, δε χρειαζεται να πουλησεις την περιουσια σου για να επιβιωσεις. Ουτε το κρατος θα πρεπει να πουλησει λιγνιτες και πετρελαια για να αποπληρωσει το επαχθες χρεος, αφου με δραχμες θα εχεις καταγγειλει ενα πολυ μεγαλο μερος του (αλλιως ποιος ο λογος να κηρυξεις σταση πληρωμων και ΟΧΙ χρεοκοπησεις. Τα κρατη δεν χρεωκοπουν).

 10. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 13/11/2012 09:51:23

  Eκεινο που δεν εχεις καταλαβει ειναι οτι οι ΗΠΑ δεν δινουν λεφτα.
  Ζητουν να χαθουν τα λεφτα των αλλων,των Γερμανων και οχι μονο,και των αλλων Ευρωπαιων για να μειωθει το χρεος.
  Δεν μπορεις να παρεις ανοιχτα το μερος αυτων που θελουν τζαμπα λυση εις βαρος αλλων για να επωφεληθεις εσυ.

  • alpha avatar
   alpha @ ψυχραιμια 13/11/2012 11:00:02

   Αγαπητέ ψυχραιμία λες:
   "Δεν μπορεις να παρεις ανοιχτα το μερος αυτων που θελουν τζαμπα λυση εις βαρος αλλων για να επωφεληθεις εσυ."

   Οταν όμως αυτοί οι άλλοι σε θανατώνουν σιγά-σιγά για να μην χάσουν τα κέρδη τους, το να πάρεις ανοιχτά το μέρος αυτών που θέλουν τζάμπα λύση είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ σου επιλογή για να μην σε πεθάνουν τελικά οι άλλοι με τα δηλητηριασμένα λεφτά που δήθεν σου "δίνουν" μέσω ξένου λογαριασμού που τα ξαναγυρίζει σε αυτούς...

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ alpha 13/11/2012 11:49:26

    Ισως.Αλλα τα δημιουργησες και εσυ.
    Δες και την ειδηση.
    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231221756
    Η γνωστη και μη εξαιρετεα Goldman Sachs μεχρι και Ελληνα ονοματι Θεμιστοκλη Φωτακη προσελαβε για να γνωματευσει οτι πρεπει να ξεχασουν πανω απο 80 δις οι Ευρωπαιοι.
    Αν το πει αυτο η Μερκελ θα την κυνηγησουν εξω απο το Μπουντεσταγκ..

    • alpha avatar
     alpha @ ψυχραιμια 13/11/2012 13:25:06

     Δηλαδή αν ο πληρεξούσιος δικηγόρος σου σου δημιουργήσει ενα τεράστιο χρέος και "την κάνει" για Μπαχάμες, εσύ θα αυτοκτονήσεις επειδή τον εμπιστεύτηκες?

     Και αυτό προτείνεις και σε εμάς? Δεν θα σε πιστέψουμε, αν δεν το κάνεις πρώτος. Αλλα κι αν το κάνεις, εμείς θα το αποφύγουμε γιατί για εμάς τα σημαντικώτερα είναι αυτά που δεν αποτιμώνται σε χρήμα.
     Επι πλέον στις " αγορές" η ηθική λέει οτι αν καταφέρεις να αποσπάσεις απο την τράπεζα δάνειο 1.000.000 ευρώ, δεν έχεις καμμιά ηθική συνέπεια αν δεν το επιστρέψεις. Απεναντίας την έχει η τράπεζα, καθώς και το οικονομικό πρόβλημα...

    • alpha avatar
     alpha @ ψυχραιμια 13/11/2012 13:37:05

     "Αν το πει αυτο η Μερκελ θα την κυνηγησουν εξω απο το Μπουντεσταγκ..."
     Εδώ συμφωνούμε αγαπητέ ψυχραιμία. Αν με διάβασες καλά, είμαι κατά του κουρέματος των Ευρωπαίων που προτείνει το ΔΝΤ και η Goldman Sachs στην οποία "δουλεύουν" με την αρχαία σημασία του όρου αρκετοί συμπατριώτες μας όπως ο Παπαδήμος και ο Φωτάκης που αναφέρεις...
     Είμαι υπέρ του "κουρέματος" της Goldman Sachs και των άλλων Υπερτραπεζών των Rotchild, Rocfeller, Paulsown και ΣΙΑ μέ τον τρόπο του Ομπάμα και της FED, δηλαδή τύπωμα χρήματος. Γι' αυτό μιλάω για δάνειο σε φωτοτυπίες, σε περίπτωση που ο Ομπάμα θελήσει να μας βγάλει απο την κρίση. Το κούρεμα των Ευρωπαίων θα μας οδηγήσει στην καταστροφή της Ευρώπης και στη νίκη των Υπερτραπεζιτών που μετά θα ξαναστραφούν κατά του Ομπάμα και της FED.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ ψυχραιμια 13/11/2012 11:57:05

   Σωστή τοποθέτηση, αγαπητέ. Πόσο μάλλο αν σκεφθεί κανείς, ότι το ΔΝΤ εννοεί να κουρευτούν μόνον τα χρέη των ευρωπαίων εταίρων, και καθόλου το χρέος της Ελλάδας προς το ίδιο το ΔΝΤ, "διότι δεν το επιτρέπει το καταστατικό του". Να φεσωθούν οι άλλοι, δηλαδή, αλλά όχι το ίδιο το ΔΝΤ. Αυτό είναι κάτι που επιμελώς αποκρύπτεται.

   Υπάρχει και κάτι άλλο που αποκρύπτεται. Σήμερα η Ελλάδα οφείλει χι ποσά, εκτός από Γερμανία, και σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο κλπ. Όλα αυτά τα "κουρεμένα" χρέη, θα επιβαρύνουν αύριο τον προϋπολογισμό και το έλλειμμα των κρατών αυτών. Αύριο δηλαδή, η Ελλάδα θα ξαλαφρώνει, υποτίθεται, από ένα μέρος του χρέους της (ποιος ξέρει έναντι ποιου ανταλλάγματος προς τους πάντοτε "δεν δίνω τίποτε δωρεάν" Γερμανούς), ενώ ταυτόχρονα η κρίση της ευρωζώνης θα επιτείνεται και θα διαιωνίζεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα της ίδιας της Ελλάδας να ανακάμψει και να επιτύχει μια στοιχειώδη, όσο και απαραίτητη, ανάκαμψη.

   Αυτοί οι παράγοντες δεν συνυπολογίζονται καθόλου από όσους ελκύονται από τον πειρασμό του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους.

   • alpha avatar
    alpha @ Διογένης 13/11/2012 13:26:54

    Αγαπητέ Δοιγένη συναντιώμαστε και πάλι.
    ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ.!!!

 11. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 13/11/2012 09:57:31

  Πολύ καλή η αναλυση αλλά ας δούμε επιτέλους και την ουσία.
  Η δόση θα δοθεί με δόσεις... και κάθε φορά θα παρακαλάμε για την επόμενη πιστευοντας οτι θα ειναι και η τελευταία! Ετσι γίνεται και με τα πρεζόνια! Πέφτουν καταχαμα στους δρόμους, ζητάνε την δόση τους, σηκώνονται μεχρι να ξανασωριαστούν εκλιπαρώντας για την επόμενη μεχρι που κάποια στιγμή καταλήγουν οπως καταλήγουν... Δυστυχώς, ως κράτος και πολιτική συμπεριφερόμαστε ετσι!
  Θέλοντας και μη λοιπόν, θα βρεθούμε ειτε εκτός ευρω είτε θα καταλήξουμε οπως καταλήγουν οι περισσότεροι ναρκομανεις με την πολιτική που ακολουθούμε!
  Αργα ή γρήγορα, η ευρωζωνη θα διαλυθει!
  Το ερωτημα ειναι αν πρεπει να πάρουμε εμεις την τυχη στα χέρια μας και να κάνουμε το βήμα της εξόδου τωρα που τσακώνονται τα βουβάλια (έχοντας μάλιστα και ενα αλλοθι στα μάτια της διεθνούς γνωμης) ή να περιμένουμε μέχρι να μας ξεζουμίσουν και να βρεθούμε κάποια στιγμή (δεν θα αργήσει και πολυ) ανεξέλεγκτα στο έλεος του Θεού ως στημένες λεμονόκουπες?
  Εγω προτιμάω, οπως εχω γράψει εδω απο τον Δεκέμβριο του 2010, το πρωτο!
  Εξοδος απο το ευρω και πρόσδεση στο δολάριο για τουλάχιστον ενα χρόνο. Καλυτερα υποκατάστημα των Αμερικανών (επιχειρηματικά μπορεί να δέσουμε καλύτερα με αυτούς) παρά προτεκτοράτο των Γερμανων (με αυτους θα μας χωριζει πάντα αβυσσος)!
  Και τότε θα δείτε πως ξηλώνεται το πουλόβερ και σε πόσο χρόνο διαλύεται η ευρωζώνη... και τότε θα δούνε οι Γερμανοι τι εστι βερυκοκο!

 12. LEWNIDAS avatar
  LEWNIDAS 13/11/2012 10:42:18

  σε τετοιες διαμαχες παντα στεκεσαι με τις ναυτικες δυναμεις. παντα υπαρχει και πρεπει να υπαρχει το σεναριο του δολαριου. ειναι πυρηνικο οπλο αλλα υπαρχει

 13. η Dimi avatar
  η Dimi 13/11/2012 10:53:36

  .. «Το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται στον συνδυασμό της γερμανικής τεχνολογίας με το ελληνικό πνεύμα.» ~Aδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου»

  «Προς χάριν της ιστορικής αλήθειας, οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνον οι Έλληνες από όλους τους αντιπάλους μου, πολέμησαν με παράτολμο θάρρος και με ύψιστη περιφρόνηση προς τον θάνατο.» ~Αδόλφος Χίτλερ, Ράϊχσταγκ, 5/1941

  «Σε συνεννόηση με τους Άγγλους θα ξεπληρώσουμε τη θυσία σας με μια Ελλάδα κυρίαρχη στη Μεσόγειο, μια Ελλάδα μεγάλη όχι μόνο πνευματικώς αλλά και εδαφικώς.» ~Στάλιν, από ραδιοφώνου της Μόσχας, 4/1942

  «Την 28ην Οκτωβρίου 1940 παρεσχέθη εις την Ελλάδα προθεσμία τριών ωρών και όχι τριών ημερών ή τριών εβδομάδων. Και τρία όμως χρόνια προθεσμία αν είχε δοθεί η απάντησης θα ήτο η ιδία: ΟΧΙ.» ~Φραγκλίνος Ρούσβελτ, 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ (1936-1945)

  «Αν δεν υπήρχε η καθυστέρηση δύο και πλέον ζωτικών μηνών, λόγω της πεισματώδους αντίστασης των Ελλήνων, άλλη θα ήταν η πορεία του πολέμου και άλλοι θα ήταν στο εδώλιο όπου κάθομαι εγώ σήμερα.» ~Βίλχελμ Κάϊτελ, δεξί χέρι του Χίτλερ και Στρατάρχης Γ’ Ράϊχ, στη Δίκη της Νυρεμβέργης (1945-1946). Ένοχος για: Εγκλήματα κατά της Ειρήνης, Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, Εγκλήματα Πολέμου, Συνωμοσία. Ποινή: Θάνατος δι’ απαγχονισμού (~wikipedia.org: Δίκη της Νυρεμβέργης)

  «Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.» ~Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ, για τη σθεναρή αντίσταση του ελληνικού στρατού, στη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου 1940.

  «Η Κρήτη απέδειξε ότι οι μεγάλες ημέρες των αλεξιπτωτιστών τελείωσαν.»
  ~Αδόλφος Χίτλερ, για τη Μάχη της Κρήτης (5+6/1941). Την οποία Κρήτη, οι κουζουλοί, σε «Νεκροταφείο» 4000+ της επίλεκτης 7ης μεραρχίας γερμανών αλεξιπτωτιστών και των 170 αεροσκαφών τους, μετέτρεψαν. Σύμφωνα δε με τους συμμαχικούς υπολογισμούς, οι κουζουλοί, με τίμημα αίματος βαρύ, περισσότερες από 16,000 απώλειες στον γερμανό κατακτητή, προκάλεσαν. Εκτοτε, παρόμοιας κλίμακας αεροπορική απόβαση, οι στρατιωτικά και αριθμητικά υπέρτεροι γερμανοί, σε όλη τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, ουδέποτε αποτόλμησαν.

  «Η Κρήτη δεν χρειάζεται νοικοκυραίους, αλλά κουζουλούς. Οι κουζουλοί είναι αυτοί που τη κάνουν αθάνατη.» ~Νίκος Καζαντζάκης

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ η Dimi 13/11/2012 11:17:35

   Γιά σένα Dimi:
   Μή κλαῖς πικρέ τραγουδιστή
   καί δέν θά γίνω σκλάβα.
   Στοῦ χρόνου τά γυρίσματα
   καί στῶν καιρῶν τό διάβα
   ὅσες σκλαβιές κι ἄν γνώρισα,
   ὅσους ἐχθρούς κι ἄν εἶδα,
   ἔγερνα σκλάβα ἀποβραδύς
   μά ξύπναγα ΕΛΛΗΝΙΔΑ.

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Κυθήριος 13/11/2012 12:51:37

    Κυθήριε, θερμά ευχαριστώ.

  • Delta Lamda avatar
   Delta Lamda @ η Dimi 13/11/2012 11:33:03

   @ Dimi,
   Δηλαδή πιστευεις οτι οι "συγχρονοι" νεοέλληνες ταιριάζουν σε κάτι με ολους αυτούς που πολέμησαν κατα τον Β' Παγκοσμιο Πόλεμο?
   Λυπάμαι, πολύ καλές οι ρήσεις αυτων που αναφερεις και καλά θα ειναι να τις ξέρουμε και να παραδειγματιζομαστε, αλλά θα σε απαγοητεύσω αν σου πω οτι το σημερινό μας φρόνημά μας απέχει ετη φωτός απο το αντιστοιχο των προγόνων μας.

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Delta Lamda 13/11/2012 12:56:58

    @ Delta Lamda Οι απαντήσεις, στο προηγούμενο άρθρο με τίτλο: "H Eλλάδα στο κέντρο μιάς αδυσώπητης σύγκρουσης ΗΠΑ-Γερμανίας". Με φιλικούς, αισιόδοξους χαιρετισμούς πάντα.

   • alpha avatar
    alpha @ Delta Lamda 13/11/2012 14:21:57

    Επιφανειακά μπορεί να μη μοιάζουν . Τόχουν όμως μέσα τους και οι ξένοι που μας ξέρουν απ' την καλή, τόχουν επανειλλημένα διαπιστώσει.Πχ. Jacqueline de Romiilly: "Oι σημερινοί Ελληνες, όπως και οι αρχαίοι πρόγονοί τους, είναι ο πιο ανθρώπινος λαός στον κόσμο". Αυτό φάνηκε στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Απ' όλους τους Ευρωπαίους ΜΟΝΟ οι Ελληνες ληταν 95%!!!!!! ΚΑΤΑ... Μονο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά...
    Η πολύ αγαπητή Dimi είναι ακριβώς αυτή η βαθύτερη φωνή μας...

    • η Dimi avatar
     η Dimi @ alpha 13/11/2012 14:54:30

     "Oταν νικήσουμε, θα μπούμε στη Βουλγαρία ως τιμωροί, στη Γιουγκοσλαβία ως ελευθερωτές και στην Ελλάδα ως προσκυνητές."~Ιωσήφ Στάλιν

     • Σταύρος avatar
      Σταύρος @ η Dimi 13/11/2012 15:51:11

      !!!
      Ειδικά το "προσκύνημα" του Πατερούλη... ο έρωτας μεταμφιεσμένος ήταν.

      Πάλι καλά να λέμε, φιλενάδα, που δεν είχε κακούς σκοπούς ο άνθρωπος.
      Φαντάζεσαι πόσο ακριβά θα το πληρώναμε έως και της σήμερον;!

     • η Dimi avatar
      η Dimi @ Σταύρος 13/11/2012 16:19:36

      Σταύρο, συμφωνούμε. Όμως για το συγκεκριμένο γνωμικό, σημασία έχει Ποιός ηγέτης το είπε, και Ποιάς αχανούς χώρας ηγέτης το είπε.

  • Mara avatar
   Mara @ η Dimi 13/11/2012 16:08:04

   Dimi,

   εξαιρετικά αφιερωμένο το παρακάτω σχεδόν άγνωστο τραγούδι της αξέχαστης Σοφίας Βέμπο,, σε σένα αλλά και σε όλους τους σχολιαστές.

   Στίχοι Τραϊφόρος, μουσική Σουγιούλ, τραγούδι Σοφία Βέμπο:

   «Ποιος το περίμενε στ’ αλήθεια,

   να βγουν ψευτιές και παραμύθια

   και να ξεχάσουν πια τα λόγια εκείνα τους,

   που μας τα λέγαν κάθε βράδυ απ’ τα Λονδίνα τους…

   Σε κάθε χιονισμένη ράχη, σαν πολεμούσαμε μονάχοι,

   όλοι λαγούς με πετραχήλια μας ετάζετε

   και μες τα μάτια με λατρεία μας κοιτάζετε.

   Μα ξεχασμένα όλα εκείνα, η Πίνδος και η Τρεμπεσίνα,

   ίσως μια μέρα εμάς που τόσο αίμα χύσαμε

   να μας καθίσουν στο σκαμνί γιατί ΝΙΚΗΣΑΜΕ…

   Μα φυσικό θα μας φανεί κι’ αυτό ακόμα

   και στην Ελλάδα μας θα πούμε μ’ ένα στόμα:

   Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου, όσο μπορείς κρατήσου

   και στα παλιά παπούτσια σου γράψε όσα λεν οι εχθροί σου,

   κι’ αν μας την έσκασαν με μπαμπεσιά

   οι σύμμαχοι στην μοιρασιά,

   κάνε κουράγια Ελλάδα μου μην μας αρρωστήσεις,

   γιατί το θέλει κι ο Θεός να ζήσεις και θα ζήσεις»

 14. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/11/2012 11:31:23

  Βασικά, δεν είναι διαμάχη ΗΠΑ - Γερμανίας, αλλά νεο-Κευνσιανοί εναντίον νεο-Φιλελεύθερων (σε διάφορες παραλλαγές).
  Μετά την κρίση του 2008, στην γεννήτρια χώρα του νεο-φιλελευθερισμού ΗΠΑ (πάντοτε οι Αμερικανοί είναι πιό πρακτικοί και δεν συμπαθούν τις ιδεολογίες) έγινε απότομη στροφή ως προς το τί είναι "economically correct". Ο ίδιος ο "πάπας εν υπηρεσία" του νεο-φιλελευθερισμού Allan Greenspan ομολόγησε απολογούμενος μπροστά στο εμβρόντητο Κογκρέσσο ότι οι μέχρι τότε απόψεις του αποδείχθηκαν λανθασμένες και οι "αγορές", ότνα δεν υπάρχει ενεργή Δημόσια παρέμβαση στον οικονομικό κύκλο αποδεικνύονται (αυτο)καταστροφικές. Ήδη απο τις τελευταίες ώρες του Μπούς 2ου και μαζικά επί Διοίκησης Ομπάμα-Μπερνάνκι, οι ΗΠΑ τυπώνουν μανιωδώς δολλάρια, τα διοχετεύουν για στήριξη της κατανάλωσης, σώζουν τις βιομηχανίες τους, κρατικοποιούν ή πουλούν μισοτιμής σε Ιάπωνες κατεστραμμένες τράπεζες και γενικώς κάνουν ότι μπορούν για να κρατήσουν σε υποφερτά χαμηλά επίπεδα την ανεργία και πάση θυσία σε θετικό ρυθμό την μεταβολή του ΑΕΠ. Το Δημόσιο χρέος και η καταπολέμησή του είναι γι αυτούς μόνον "παράπλευρο πρόβλημα"της δυσπραγίας στην πραγματική οικονομία.
  Οι Αμερικανοί κάνουν το αντίθετο από αυτό που κάνει η Ευρώπη υπό "δεξιά" καθοδήγηση.
  Από τις άλλες "ισχυρές δυνάμεις" του ΔΝΤ, η Γαλλία μετά την εκλογή Ολλάντ έχει αποσκιρτήσει απο το Ευρωπαικό νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο (ποτέ άλλωστε η χώρα αυτή δεν αισθανόταν οικεία με τις νεοφιλελεύθερες δοξασίες), που φαινόταν ανίκητο επί Μερκοζύ. H Ιαπωνία έχει παρόμοια προβλήματα με τις ΗΠΑ, παρόμοια και η στάση της. Μεγάλες δυνάμεις των BRICS (Κίνα, Βραζιλία, Ινδία), άν και διαφέρουν πολύ ως προς την εσωτερική τους οικονομική πολιτική, βλέπουν τον κίνδυνο και πιέζουν την Ευρώπη να λύσει το πρόβλημά της με τον μόνο τρόπο που υπάρχει για να λυθεί: Να γίνει και αυτή "Αμερική". Οι πλειοψηφίες στο ΔΝΤ είναι σαφείς.
  Απομένει η συντηρητικο-φιλελεύθερη Βρετανία που καρκινοβατεί στην οικονομία, οι μεγάλες χώρες του Ευρωπαικού Νότου υπό κεντροδεξιά διακυβέρνηση (Ιταλία, Ισπανία), που παίζουν παιχνίδι ισορροπιών και η ίδια η Γερμανία, με κυβερνητικό οικονομικό δόγμα εδώ και 5 χρόνια το κεντροευρωπαικό νεοφιλελεύθερο δόγμα των Ordoliberalen.
  Δεν ήταν πάντοτε έτσι. Ιδού το σοβαρό επιχείρημα:
  Μην ξεχνάμε ότι μεσουρανούσης της νεοφιλελεύθερης φούσκας στις ΗΠΑ (1998 - 2005), οι Αμερικανοί και οι ακόλουθοί τους έλεγαν ότι το κράτος δεν πρέπει ποτέ να επενδύει ως επιχειρηματίας". Ταυτόχρονα οι πρώτες Ευρωπαικές χώρες που παραβίασαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και δημιούργησαν χρέη ελλείμματα πάνω από το 3 % για να τροφοδοτήσουν με δημόσιο χρήμα την πραγματική οικονομία, ήταν ακριβώς η Γαλλία των Γκωλικών (Σιράκ) και η "κοκκινοπράσινη" Γερμανία των Σρέντερ-Φίσερ. Η σημερινή Γερμανική οικονομία "τρώει" ακόμη απο την αναπτυξιακή ώθηση που της έδωσε εκείνη η τυπικά Κευνσιανή τροφοδοσία της οικονομίας με δημόσια ρευστότητα. Φρόντισε βέβαια ο Σρέντερ ταυτόχρονα (2005), βλέποντας την επερχόμενη φούσκα, να της "βάλει τάπα" με την Agenda 2010.
  Δέκα χρόνια πρίν, το 2002, η Γερμανία είχε την νεο-Κευνσιανή και οι ΗΠΑ την νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική. Σήμερα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί.
  Οι πολιτικές των χωρών αλλάζουν και ο πλανήτης γυρίζει, όπως συνέβαινε πάντα. Μην πυροβολείτε και μην αφορίζετε τον Γαλιλαίο...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ο Θείος 13/11/2012 11:54:34

   Θειε οι Γερμανοι δεν εχουν αναγκη να τα κανουν αυτα.Ειναι η μονη βιομηχανικη χωρα της Δυσης που κρατησε τη βιομηχανια της και εχει τεραστιο πλεονασμα.Ας φροντιζαν και οι αλλοι.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 13/11/2012 12:19:34

    Τα έκαναν όμως (1998 -2005)!
    Έχει σήμερα τεράστιο πλεονασμα (και χαμηλή ανεργία), εκτός των άλλων και επειδή πέρασε την "Κευνσιανή" επταετία Σρέντερ -Φίσερ. Η βιομηχανία της, η απασχόλησή της και οι εξαγωγές της επιδοτήθηκαν με δημόσια ρευστότητα. Παραβίασαν όλους τους κανόνες του Μάαστριχτ και της Λισαβώνας για χρέος και έλλειμμα (καλό ή κακό είναι άλλη συζήτηση, αλλά το έκαναν!).
    Αυτά είναι ιστορία. Το ερώτημα για την Γερμανία είναι:
    Έχει σήμερα τεράστιο πλεονασμα, αλλά θα έχει αύριο άν στνεχίσουν έτσι;
    Δες το σενάριο του οικονομολόγου κάτω...

   • beniz avatar
    beniz @ ψυχραιμια 13/11/2012 14:59:39

    Μέ πάρα πολλά δολάρια ...από τό 1945 καί μετά...!!!

    • beniz avatar
     beniz @ beniz 13/11/2012 15:04:18

     τό σχόλιο είναι για ..τόν ψυχραιμία...!!!!

   • alpha avatar
    alpha @ ψυχραιμια 13/11/2012 19:53:37

    Ξέρεις πόσο γρήγορα θα εξαερωθεί το πλεόνασμά τους αν δεν τυπώσουν χρήμα μέσα στο επόμενο εξάμηνο?

  • Geros avatar
   Geros @ Ο Θείος 13/11/2012 13:01:59

   Αγαπητέ δυστυχώς και εσύ ανακυκλώνεις τον μύθο του νεοφιλελευθερισμού. Του κακού λύκου των "αχαλίνωτων αγορών".
   1. Ο Allan Greenspan δεν είναι καν νεοφιλελεύθερος , πόσο μάλλον Πάπας. Δεν είναι υπέρ του παρεμβατισμού φυσικά αλλά άλλο αυτό και άλλο νεοφιλελεύθερος. Οι νεοφιλελεύθεροι θέλανε την κατάργηση της FED και ο Greenspan ήταν πρόεδρος της FED! Επίσης η παραδοχή του Greenspan για "λάθος στον συλλογισμό του" στο κογκρέσο απέχει πολύ από αυτό που αναφέρεις εσύ. Σε τελική ανάλυση ο Greenspan τάιζε την φούσκα των ακινήτων για χρόνια , τι θα έλεγε στο κογκρέσο? Καλά έκανα και την τάιζα? Και πως είναι δυνατόν να θεωρηθεί το τάισμα της φούσκας από έναν θεσμικό παράγοντα φιλελεύθερη πολιτική?
   2. Η Γερμανία λες ότι σήμερα πάει καλά αλλά όχι εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί αλλά λόγω της πολιτικής του .... Shredder , σιγά μην είναι και λόγω της πολιτικής του Bismarck ! Από την άλλη λες ότι αυτό που κάνει ο Obama είναι πετυχημένο άσχετα αν δεν υπάρχει ούτε καν υποψία για αυτό , ούτε καν ο Obama δεν το ισχυρίζεται , λέει ότι ΘΑ πετύχει. Πας μπρος - πίσω στον χρόνο και χρεώνεις εντελώς αυθαίρετα επιτυχίες στην οικονομική σχολή που προτιμάς και αποτυχίες σε αυτή που δεν σου αρέσει.
   3. Φιλελεύθερες οικονομίες που δεν τις έχει αγγίξει η κρίση δεν τις αναφέρεις ή τις αναφέρεις χωρίς να πεις ότι είναι φιλελεύθερες. Την Βρετανία την αναφέρεις ως φιλελεύθερη αλλά λες ότι .... καρκινοβατεί. Θα σε πείραζε να ... καρκινοβατούμε σαν την Βρετανία να υποθέσω?

   Το δίπολο Κευνσιανισμός - φιλελευθερισμός υπάρχει σε θεωρητικό επίπεδο (δες εδώ ένα καταπληκτικό τραγουδάκι για το θέμα http://www.youtube.com/watch?v=d0nERTFo-Sk ) , στην πράξη ο κόσμος είναι περίπλοκος και ουδέποτε οι πολιτικές δεν είναι καθαρά από την μια ή την άλλη πλευρά. Μην ψάχνεις να ερμηνεύσεις τόσο ασπρόμαυρα το θέμα γιατί καταλήγεις σε υπεραπλουστεύσεις και παρερμηνείες.

   Με εκτίμηση.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Geros 13/11/2012 13:41:25

    Αγαπητέ Γέρο,
    συμφωνώ ότι το δίπολο "κευνσιανισμός – νεοφιλελευθερισμός" (ακριβέστερα "κευνσιανισμός - μονεταριστική παραλλαγή της νεοκλασικής θεωρίας) είναι σχηματικό. Ο κόσμος δεν έχει μόνο άσπρο-μαύρο αλλά αποχρώσεις του γκρίζου, πολύ περισσότερο χρώματα.
    Ωστόσο, για να συνεννοούμαστε, οι ριζικά διαφορετικές κατευθύνσεις στο πώς (πρέπει να) παρεμβαίνει το κράτος στους οικονομικούς κύκλους υπάρχουν. Και η αντίστοιχη πράξη. Ιστορικά, το πιό ανάγλυφο παράδειγμα είναι στην άλλη κρίση του 1929 - 1932, ως "δίπολο Χούβερ- Ρούσβελτ".
    Στα συγκεκριμένα:
    1. Ο Allan Greenspan ως επικεφαλής της FED ήταν εναντίον κάθε ρύθμισης και ελέγχου του χρηματοπιστωτικού τομέα και η τροφοδότηση της φούσκας θα ήταν αδύνατη χωρίς αυτήν την deregulation. Η φούσκα ακινήτων στις ΗΠΑ δεν έγινε με δημόσιο χρήμα, αλλά με τρομακτικής έκτασης μόχλευση επενδυμένων ιδιωτικών κεφαλαίων.
    Ιδού τι απάντησε στον Γερουσιαστή Waxman o Greenspan, απολογούμενος στο Κογκρέσσο (Οκτ. 2008):
    REP. HENRY WAXMAN: In other words, you found that your view of the world, your ideology, was not right, it was not working?
    ALAN GREENSPAN: That is - precisely. No, that's precisely the reason I was shocked, because I had been going for 40 years or more with very considerable evidence that it was working exceptionally well.
    2. Είναι γενικά παραδεκτό ότι οι οικονομικές πολιτικές ωριμάζουν και αποδίδουν σε χρόνο πενταετίας - δεκαετίας. Προφανώς ισχύει και για την Γερμανία με την θητεία Σρέντερ (1998 - 2005). Η σημερινή πολιτική (2008 - 2013) θα "καρποφορήσει" γύρω στο 2015.
    Η "αμυντική" πολιτική Obama με την παροχή δημόσιας ρευστότητας είναι "πετυχημένη" στο βαθμό που οι ΗΠΑ δεν πέφτουν σε ύφεση και η ανεργια μένει σε επίπεδα υποφερτά. Αυτοί είναι οι στόχοι της άλλωστε. Τoυς οικονομικούς κύκλους μπορείς να τους επηρεάσεις "αντικυκλικά", όχι όμως να τους αντιστρέψεις (Schumpeter, Keynes...).
    3. Η Βρεττανία απέφυγε την οξεία φάση της τραπεζικής κρίσης χάρις στην ισχυρη Δημόσια παρέμβαση του Γκόρντον Μπράουν (RBS κτλ). Φοβάμαι ότι η σημερινή πορεία είναι πολύ εύθραυστη. Ο Κάμερον αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα με την οικονομία.
    Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική σπρώχνει τη χώρα στην ύφεση.
    Μια σειρά από μεγάλα και πολλά υποσχόμενα επιχειρηματικά project κατέρρευσαν ή “κόλλησαν” τελευταία: Π.χ. η σιδηροδρομική γραμμή West Coast Main Line με σύνδεση από Λονδίνο έως Εδιμβούργο, με αποτέλεσμα 50 εκατ. ευρω χρήματα φορολογουμένων να πηγαίνουν στο Βρετανο-Γαλλο-Ολλανδικό κοσνσόρσιουμ κατασκευαστών ως ρήτρες.
    Εν τω μεταξύ, το έλλειμμα της Βρετανίας για το 2012 θα είναι 7,8 % του ΑΕΠ κατά την Morgan Stanley. Το μεγαλύτερο στην ΕΕ, έναντι 6,3 % πρόβλεψης για την Ελλάδα και 6 % για την Ισπανία.

  • alpha avatar
   alpha @ Ο Θείος 13/11/2012 13:17:43

   Θείο chapeau!!!
   H ANAλυση... συγχαρητήρια!!!

 15. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/11/2012 11:35:19

  Ένα εκπληκτικό άρθρο – “νοητικό παιχνίδι”, και μάλιστα Γερμανικής προελεύσεως, του οικονομικού επιστήμονα Gustav Horn (διευθυντής του “Ινστιτούτου Μακροοικονομίας Hans-Böckler”, στην διαδικτυακή “Zeit” του Αμβούργου.
  “Την ημέρα που η Γερμανία θα φύγει από την Ευρωζώνη”:
  Υποθέτει κατ’ αρχήν ότι η Βουλή παίρνει την απόφαση να αποχωρήσει η Γερμανία απο το Ευρώ με πλειοψηφία 2/3 (καταψηφίζουν μόνον οι “Πράσινοι”). Επαναφέρουν με νόμο το γερμανικό μάρκο, με ισοτιμία 1 Ευρώ = 1 μάρκο.
  Σε χρόνo dt οι αγορές ανατιμούν το μάρκο. Η ισοτιμία αλλάζει σε 1 μάρκο = 1,5 ευρώ. 200 Γερμανοί οικονομολόγοι πανηγυρίζουν για την “ελευθερία που ανέκτησε η Γερμανία με το εθνικό νόμισμα”.
  Η ΕΚΤ μετακομίζει από τη Φραγκφούρτη στο Παρίσι και αρχίζει να τυπώνει Ευρω και ν’ αγοράζει απεριόριστα ομόλογα. Εξοφλεί όλα τα οφειλόμενα Ευρώ στην Γερμανία, αλλά αυτό είναι τώρα υποτιμημένο κατά το 1/3. Το Γερμανικό δημόσιο χρέος ανεβαίνει ανάλογα.
  Σε 2 – 3 εβδομάδες καταρρέουν οι πωλήσεις Γερμανικών αυτοκινήτων στην λοιπή Ευρώπη. Είναι πιά πανάκριβα.
  Σε 4 μήνες, τα Γερμανικά πλεονάσματα εξωτερικών συναλλαγών μειώνονται κατά 50 % και γρήγορα μηδενίζονται. Η λοιπή Ευρωπη μένει σταθερή, αλλά τα κρατικά χρέη αμοιβαιοποιούνται.
  Οι VW, ΒΜW και Daimler αρχίζουν να μεταφέρουν εργοστάσια σε άλλες Ευρωπαικές χώρες, “η εσωτερική αγορά είναι πολύ μικρή”. Οι μετοχές τους ανατιμώνται.
  Σε 1 χρόνο η Γερμανία είναι σε βαθειά ύφεση με ανερχόμενη ανεργία. Τα αρχίζουν να κεφάλαια φεύγουν απο τη χώρα και η άνοδος του μάρκου επιτέλους σταματά.
  Σε 2 χρόνια, το υπόλοιπο της Ευρωζώνης θα έχει και πάλι ανάπτυξη της τάξης του 2 %, αλλά η Γερμανία στασιμότητα και πολύ ψηλή ανεργία. 200 Γερμανοί οικονομολόγοι καλούν με δραματικό τόνο “να ανεβάσει η Γερμανία την ανταγωνιστικότητά της”. Ισχυρίζονται ότι “η Γερμανική αγορά εργασίας είναι ανελαστική, οι μισθοί πολύ ψηλοί, οι κοινωνικές παροχές πολύ σπάταλες, η Ελλάδα και η Ισπανία ανέρχονται, η Γερμανική οικονομία είναι ανάπηρη”.
  Θυμίζει τίποτε;

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Ο Θείος 13/11/2012 11:59:35

   Το σκεπτικό της παραπάνω οικονομικής ανάλυσης-πρόβλεψης είναι πολύ καλό. Με τη διαφορά ότι η Ελλάδα είναι στον αντίποδα: Η Γερμανία εγκαταλείπει το ευρώ = η ισχυρότερη οικονομικά χώρα της ΕΕ εγκαταλείπει το ευρώ. Γι' αυτό και η πρόβλεψη για το 1 μάρκο = 1,5 ευρώ, ενώ σε εμάς το 1 δραχμή = 1 ευρώ θα γίνει...1000 δραχμές = 1 ευρώ, αν όχι πιο πολύ...
   Λυπούμαι, αλλά στην παρούσα κατάσταση για την Ελλάδα, δεν είναι αυτό που βλέπω τόσο η απουσία αποτελεσματικής στρατηγικής, όσο Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ.
   Ουσιαστικά, είμαστε στο "βλέποντας και κάνοντας" και δεν νομίζω ο Σαμαράς στο σημείο αυτό να διαφέρει από τον Παπαδήμο, λόγου χάρη. Ισως όμως και να μην μπορεί να διαφέρει, εδώ που βρισκόμαστε. Αν βρίσκεσαι σε ένα κελλί, είτε γράφεις ποιήματα στον τοίχο, είτε παίζεις τρίλιζα, αν δεν μπορείς να δραπετεύσεις, μικρή σημασία έχει.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΒΙΣ 13/11/2012 13:07:21

    Έτσι είναι. Ο Horn είναι ρεαλιστής, δεν έχει ιδεοληπτικές προσκολλήσεις σε οικονομικά και πολιτικά "δόγματα". Το χαρακτηριστικό είναι το τέλος:
    Οι Ordoliberalen οικονομολόγοι θα ζητούν από την Γερμανία “μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, ελαστικότητα στην αγορά εργασίας, χαμηλότερους μισθούς, μείωση στις κοινωνικές παροχές...”.
    Αυτά ακριβώς που ζητουν σήμερα απο την Ελλάδα.
    Φυσικα δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτε. Αν και είναι χώρα με δεκαπλάσιο σχεδόν πληθυσμό και εικοσαπλάσια οικονομική ισχύ (ΑΕΠ) από την Ελλάδα, θα βρίσκονται στο ίδιο "κελλί" που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα.
    Η αλληλοεξάρτηση στην παγκόσμια οικονομία - και πολύ περισσοτερο στην Ευρωζώνη - είναι αδυσώπητη.

 16. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/11/2012 11:35:46

  “Την ημέρα που η Γερμανία θα φύγει απο το Ευρώ”:
  h**p://www.zeit.de/wirtschaft/2012-11/deutschland-euro-austritt

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ο Θείος 13/11/2012 11:56:20

   Καλη επιστημονικη φαντασια αλλά φαντασια.Το made in Germany καθιερωθηκε μετα απο δεκαετιες οπως και η ολη εργασιακη νοοτροπια του λαου.Δεν αντιγραφονται μονο και μονο απο διακυμανσεις των νομισματων.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 13/11/2012 12:38:38

   Δεν είναι φαντασία. Η έξοδος από το Ευρώ προβάλλεται στη Γερμανία ως εναλλακτική λύση. Υπάρχουν δυνάμεις που αντιμάχονται σταθερά το Ευρώ.
   Εντάξει ο "σοσιαλδημοκράτης τραπεζίτης" Ζάρατσιν (αυτός με το "Εβραικό γονίδιο") είναι καραγκιόζης...
   Αλλά τα ονόματα Peter Gauweiler (βουλευτής CSU) και Hans Werner Sinn (IFO) δεν λένε τίποτε;
   Οι λεγόμενοι "αντάρτες¨ βουλευτές στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι πάνω από 30.
   Καθηγητές οικονομικών και νομικοί έχουν προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ουκ ολίγες φορές εναντίον του Ευρώ.
   Προσπαθούν τώρα να ιδρύσουν καθαρά ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, βλέποντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι συμμαχική είτε CDU-SPD, είτε SPD-Grünen ή και CDU-Grünen.

   • DI.KO avatar
    DI.KO @ Ο Θείος 13/11/2012 13:58:43

    Θείε,
    "Αλλά τα ονόματα Peter Gauweiler (βουλευτής CSU) και Hans Werner Sinn (IFO) δεν λένε τίποτε;"
    Απολύτως τίποτα. Είναι συνυφασμένα με μια καθαρά ελιτίστικη γερμανική νοοτροπία. Ιδιαίτερα ο Sinn, που πάντοτε καταφέρεται κατά της Ελλάδας και σε ερωτήματα για την έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής σφυρίζει αδιάφορα. Όταν άρχισαν να κλυδωνίζονται και οι οικονομίες των άλλων μεσογειακών χωρών σταμάτησε μερικώς τις αχαλίνωτες προσβολές του απέναντι στην Ελλάδα. Τον αποστόμωσαν αρκετοί σε τηλεοπτικές συζητήσεις. Όσον αφορά στον Peter Gauweiler, αυτόν το ξέρουμε καλά από την στάση του όταν ήταν υπουργός. Το σκέτο δράμα. Κατά τ' άλλα συμφωνούμε.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ DI.KO 13/11/2012 16:05:49

     Δεν είναι τόσο απλά. Εκφράζουν διαδεδομένες απόψεις και συμφέροντα. Τον Σεπτέμβριο 2012 εκδικαζόταν στο Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο οι (απορριφθείσες) προσφυγές εναντίον της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά ομολόγων. Είχαν προσφύγει μεταξύ των άλλων ο Gauweiler και βουλευτές του ....αριστερού κόμματος Die Linke (!)
     Δες τι έγραψε 15 Σεπτεμβρίου στο twitter ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Jürgen Trittin:
     "Ο Gauweiler και αριστεροί προσφεύγουν εναντίον της ΕΚΤ, προκειμένου να μην αγοραζει ομόλογα. Εθνικιστές όλων των χρωμάτων αγωνίζονται χέρι με χέρι, για να χρεωκοπήσει η Ελλάδα και άλλοι".
     Δεν τα λέω εγώ...

     • DI.KO avatar
      DI.KO @ Ο Θείος 13/11/2012 18:08:01

      Σωστά θείε. Με τη διαφορά ότι όλα γίνονται από τον Σεπτέμβρη και μετά για εσωτερική κατανάλωση λογω εκλογών....
      Η Linke βασικά θέλει αναδιάρθρωση ή διαγραφή του χρέους της Ελλάδας (Wagenknecht). Τον Σεπτέμβρη 2012 οι βασικοί παίχτες στο Συνταγματικό δικαστήριο ήταν από CDU/CSU. Παρ' όλα αυτά η κατάσταση στη Γερμανία ειναι αρκετά ρευστή. Κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι προβοκάτορες της Bild, που καλύπτοντας το εσωτερικό κατεστημένο, θέλουν να παραβλέπουν ότι και η Γερμανία αρχίζει να έχει τα προβλήματα της. Όπως επίσημα ανακοινώθηκε χθες από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης 36% των Γερμανών είναι αρνητικά διατεθειμένοι απέναντι στους ξένους. Σημεία των καιρών, παρόμοια με αυτά στην Ελλάδα, με αυξανόμενη την οικονομική πίεση.
      Πιστεύω, δεν το ελπίζω, ότι η κατάσταση στη Γερμανία θα χειροτερέψει.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ DI.KO 14/11/2012 11:41:47

      Θα έχουν σκληρό προεκλογικό μπάχαλο, για ένα χρόνο.
      Το οικονομικό κλίμα καταρρέει, οι εξαγωγές μειώνονται.
      Τα κόμματα "χτυπάνε" το ένα το άλλο μέσα στη "φωλιά" του.
      Αποκαλύφθηκε από κυβερνητικούς ότι ο αντίπαλος υποψήφιος καγκελλάριος της SPD έπαιρνε τεράστια "δικαιώματα" από δήμους κτλ για διαλέξεις.
      Η προκαθήμενη της Γερμανικής Προτεσταντικής Εκκλησίας Katrin Göring-Eckardt (έχουν μόνον επισκόπους, όχι αρχιεπίσκοπο, αλλά μη κληρικό προκαθήμενο με τον Λατινικό τίτλο Präses), κατεβαίνει επικεφαλής υποψήφια με τους "Πράσινους"...

 17. blue nile avatar
  blue nile 13/11/2012 13:29:02

  Τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν δεν στοχεύουν στο να μην δημιουργήσουμε ξανά χρέος με νέα ελλείμματα. Μακάρι να γινόταν κάτι τέτοιο
  Αν το ήθελαν αυτό τότε απλά θα είχαν επιβάλει μέτρα 2,3 δις για δύο χρόνια που είναι αρκετά για να εξαφανιστούν τα πρωτογενή ελλείμματα.
  Το ότι επιβλήθηκαν μέτρα 13,δις στοχεύει στο να δημιουργηθεί τέτοιο πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να αρχίσουν να αποπληρώνονται οι δανειστές μας.
  Όμως με τη παρούσα κατάσταση αυτό είναι αδύνατο.
  Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να στείλουμε την ύφεση στο 10% και το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ στο 200%
  Δηλαδή οποιαδήποτε κουβέντα για επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας συνιστά ουτοπία.
  Mάλλον για κηδεία πρέπει να μιλάμε.

  Ας υποθέσουμε τελικά ότι η Γερμανία συναινεί και κουρεύεται το ελληνικό χρέος.
  Φτάνει αυτό;
  Καταρχήν σε ποιο ποσοστό πρέπει να είναι αυτό το κούρεμα για να είναι επαρκές;
  Αλλά ας δεχτούμε ότι το κούρεμα θα φτάσει για να χαρακτηριστεί το χρέος βιώσιμο.

  Από εκεί και πέρα είναι απαραίτητες τρεις προυποθέσεις.
  1) Διασύνδεση του ρυθμού αποπληρωμής του εναπομείνοντος χρέους με τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας (όταν έχουμε ύφεση δεν πληρώνουμε ή πληρώνουμε λιγότερο)
  2) Το χρέος των ελληνικών τραπεζών να μην εγγράφεται στο δημόσιο χρέος αλλά στην ΕΚΤ
  3) Να μπορέσουμε να αντλήσουμε τα κεφάλαια από το ΕΣΠΑ.
  Μια πρόταση θα ήταν να διαχειριστεί την διάθεση αυτών των κεφαλαίων η ευρωπαική τράπεζα επενδύσεων υπό τον όρο να συνεισφέρει κι 'αυτή άλλα τόσα (ή έστω ένα 50% επιπλέον) Ας επιλέξουν αυτοί που θα πάνε τα χρήματα μέσα στην Ελλάδα αρκεί να αυξήσουν το παρεχόμενο ποσό.

  Μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά αντί να διαπραγματεύεται δέχεται αδιαμαρτύρητα τις γερμανικές αξιώσεις και απαιτήσεις.
  Η κόντρα ΔΝΤ και Γερμανίας έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες.
  Το ΔΝΤ σα να έβαλε μυαλό και άρχισε να βλέπει τους λόγους αποτυχίας του μνημονίου.
  Βέβαια δεσμεύεται από τον όρο ότι για να δανείσει μια χώρα πρέπει το χρέος της να είναι βιώσιμο.
  Το σημαντικότερο είναι ότι το ΔΝΤ (οι ΗΠΑ ουσιαστικά) δεν θέλουν επουδενί μια ελληνική αποπομπή από την ευρωζώνη γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι κατι τετοιο θα διέλυε την ευρωζώνη και θα αποσταθεροποιούσε με απρόβλεπτες συνέπειες το παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα.
  Τέσσερα χρόνια μόλις μετά την Κρίση του 2008 που ακόμα δεν μπορούν να ξεπεράσουν.
  Από την άλλη η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται για την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος αρκεί να πάει σε εκλογές εκεί με λιτότητα εδώ για να μη χάσει κάνα ψηφοφόρο. Όταν μάλιστα είδε ότι αυτό δεν βγαίνει προσπάθησε να μας εκπαραθυρώσει το καλοκαίρι. Γι'αυτό είχαμε από την άνοιξη ένα μπαράζ ανθελληνικών δηλώσεων.
  Όταν βέβαια συνειδητοποίησε ότι η ελληνική έξοδος έχει ανυπολόγιστο κόστος ψιλοηρέμησε αλλά συνεχίζει να επιμένει στην αδιέξοδη λιτότητα.
  Είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση έπρεπε να πάρει το μέρος του ΔΝΤ ασχέτως αν το συμπαθούμε ή όχι.
  Όπως και όταν Μόντι Ολάντ και Ραχόι συμφώνησαν τον προηγούμενο Ιούνιο και πίεσαν την Μέρκελ για εγγραφή των τραπεζικών χρεών στην ΕΚΤ έπρεπε να είχαμε συνταχθεί μαζί τους.

  Τελικά μάλλον αυτά που απαιτεί η Γερμανία θα κάνουμε χωρίς καμιά ή με ελάχιστη διαπραγμάτευση. Ότι γίνεται μέχρι τώρα δηλαδή

  Οι σχέσεις στοργής βλέπετε του ελληνικού πολιτικού συστήματος με τα γερμανικά συμφέροντα ( Siemens. οπλικά συστήματα) δεν μπορούν να διαρραγούν έτσι εύκολα...

  • alpha avatar
   alpha @ blue nile 13/11/2012 13:58:44

   +1000!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ blue nile 13/11/2012 14:14:50

   Μιά πολύ μικρή ἀπορία-ἄν μοῦ ἐπιτρέπεις-στήν ἐμπεριστατωμένη,ὅπως πάντα καί εὐστοχώτατη ἀνάλυσή σου,ἀγαπητέ blue nile:
   Γράφεις,ἐπιβλήθηκαν μέτρα ὕψους 13,5δίς εὐρῶ,γιά νά ἀρχίσουν; ἤ γιά νά συνεχίσουν νά ἀποπληρώνονται οἱ δανειστές μας.

   • blue nile avatar
    blue nile @ Κυθήριος 13/11/2012 16:51:14

    ...για να αρχίσουν να παίρνουν περισσότερα μιας που το χρέος αυξάνεται...δίκιο έχεις...

 18. Wolf avatar
  Wolf 13/11/2012 14:36:40

  Κέντησες πάλι Φάκτορα!!!!

 19. klik avatar
  klik 13/11/2012 15:46:15

  Η λύση δεν είναι ούτε να πάμε με την Γερμανία ούτε με τις ΗΠΑ.
  Πρέπει να αλλάξει το παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο. Μπορεί να αρχίσει αυτό από την Ελλάδα? γιατι όχι?

  Πρέπει, μας λένε, να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Άρα να παράγουμε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο. Γιατί όμως? μόνο για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αν τελειώνουμε πιο γρήγορα τη δουλειά μας, δεν θα υπάρχει δουλειά για τους υπόλοιπους, οπότε δημιουργείται ανάγκη για επιπλέον άχρηστα προιόντα που για να τα αποκτήσουμε θέλουμε δανεισμό. Φαύλος κύκλος.

  Η λύση είναι:
  Μείωση των ορών εργασίας στο μισ;o, τετράωρο δηλαδή, ώστε να δουλεύουν όλοι, να έχουν ελευθερο χρόνο για τα παιδιά τους, να μην παράγουμε άχρηστα πράγματα, να μη δανειζόμαστε.
  Η λύση είναι απέναντι, να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα.. να δουλεύουμε λίγο και όλοι, και φυσικά ο μισθός να αρκεί για διαβίωση και μικρή αποταμίευση.

  • klik avatar
   klik @ klik 13/11/2012 15:49:21

   και συμπληρώνω:

   Ποιος χρειάζεται την ανάπτυξη, όταν τρώμε ληγμένα, αγοράζουμε σόμπες και καυσόξυλα και παίρνουμε χύμα ανώνυμα φάρμακα.

 20. Κοινὸς νοῦς avatar
  Κοινὸς νοῦς 13/11/2012 15:49:18

  Φάκτωρ, ποιὰ εἶναι ἀκριβῶς αὐτὰ τὰ
  συγκεκριμένα έργα υποδομών με υψηλούς πολλαπλασιαστές στο ΑΕΠ, τα οποία μπορούν – εφόσον σχεδιαστούν σωστά – να γίνουν άμεσα, διασφαλίζοντας τις πρώτες νέες άμεσες ξένες επενδύσεις και τον μηχανισμό μετάδοσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία
  Μπορεῖς νὰ μᾶς δώσεις ἕνα παράδειγμα γιὰ νὰ μὴν ἀεροβατοῦμε ὅλοι μας;

  • Factorx avatar
   Factorx @ Κοινὸς νοῦς 13/11/2012 17:21:44

   Έργα ανάπτυξης των Αεροδρομίων με έμφαση στα μεγάλα και σε νέα όπως το Ηράκλειο και άλλα περιφερειακά, έργα λιμενικής υποδομής (λιμάνια, μαρίνες) που αποτελούν ραχοκοκαλιά του τουρισμού, έργα τουριστικής υποδομής όπως ένα Τερμιναλ για την κρουαζιέρα στη Μεσόγειο που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο κρουαζιέρας διεθνώς, έργα ανάπτυξης της δημόσιας περιουσίας σαν το Ελληνικό, την Αφάντου και άλλα μεγάλα ακίνητα Δημοσίου από τη Χαλκιδική έως την Κρήτη που θα κινήσουν την αγορά, τις τοπικές οικονομίες και θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και άλλα πολλά

   • Κοινὸς νοῦς avatar
    Κοινὸς νοῦς @ Factorx 14/11/2012 10:16:54

    Θυμᾶσαι τὶς προσδοκίες ἀπὸ τὸ ἀεροδρόμιο τῶν Σπάτων ποὺ θὰ ἀνταγωνιζόταν δῆθεν τὸ τῆς Κων/πόλεως; Ἀπεδείχθησαν ἀέρας κοπανιστός. Ὁ μόνος ποὺ πραγματικὰ ὠφελήθηκε ἦταν ἡ Χόχτηφ.
    Ὅσο γιὰ τὸν τουρισμό, πόσο τὸν βοήθησε ἀλήθεια τὸ ἀεροδρόμιο τῶν Σπάτων; Ἐλάχιστα. Μόνον ὅταν περατώθηκε διεπίστωσαν οἱ φωστῆρες ὁτι τὰ τσάρτερ πᾶνε κατ' εὐθείαν στὴν περιφέρεια παρακάμπτοντας ἐντελῶς τὴν Ἀθήνα...
    Τώρα μιλᾶς γιὰ τὸ ἀεροδρόμιο Ἠρακλείου. Τὶ εἴδους πολλαπλασιαστὲς περιμένεις νὰ προκύψουν, ὅταν ἡ Κρήτη πήζει κάθε χρόνο στὸν τουρισμὸ καὶ ὅμως οἱ περισσότερες τουριστικὲς μονάδες της εἶναι ἤδη προβληματικές, καὶ μάλιστα, παρὰ τὸ ὅτι ἀπασχολοῦν φθηνὸ προσωπικὸ Ἀνατολικῆς Εὐρώπης καὶ φθηνοὺς μετανάστες;
    Καὶ ἐρχόμαστε στὸ Ἑλληνικὸ μὲ τὶς - ὑποτίθεται - 100.000 θέσεις ἐργασίας. Καλὰ ὀνειρευόσαστε ἢ μᾶς κοροϊδεύετε;
    Ναί, 100.000 μεροκάματα θὰ προκύψουν: γιὰ φθηνοὺς μετανάστες ἀπὸ τὸ Πακιστάν. Θὰ βροῦν καὶ μερικὲς ἑκατοντάδες δικοί μας δουλειὰ στὴν ἐπίβλεψη. Μετά; Τὶ θὰ γίνει μετά; Δὲν βλέπετε τὶ ἔγινε στὴν Ἱσπανία ὁπου ὁλόκληρη ἡ "ἀνάπτυξη" βασίσθηκε σὲ τέτοιου εἴδους μαζικὸ τουρισμό-ἐμπόριο, κλπ.;
    Μιλᾶτε γιὰ κρουαζιέρα. Ἂντε νὰ κάνομε καὶ 2-3 τέρμιναλ γιὰ κρουαζιερόπλοια Ἔχετε μελετήσει τὶ θὰ φέρουν; Μὲ μερικὲς χιλιάδες τουρίστες ποὺ θὰ κάνουν ἡμερήσιες βόλτες καὶ θὰ φᾶνε μιὰ χωριάτικη στὰ τέσσερα, θὰ ἀγοράσουν πέντε νερὰ καὶ ἕνα τσολιαδάκι θὰ λύσετε τὸ οἰκονομικὸ πρόβλημα τῆς χώρας;

    Πάρτε το ἀπόφαση. Χωρὶς παραγωγὴ δὲν βάφονται αὐγά. Καὶ ἀφῆστε τὰ τσιμέντα στὴν ἄκρη. Τὸ μοντέλλο λειτούργησε μεταπολεμικὰ ὅταν ἡ χώρα ἦταν ἰσοπεδωμένη. Σήμερα τὸ τσιμέντο περισσεύει, ὑποβαθμίζει καὶ κατατρώγει πλοῦτο. Χρειάζονται ἄλλες λύσεις, σᾶς τις προτείνουν διαρκῶς οἱ εἰδήμονες, ἀρκεῖ ἑσεῖς οἱ κομματικοὶ νὰ ἀποφασίσετε νὰ ξεκολλήσετε ἀπὸ τὰ λογῆς κατεστημένα ποὺ κατέστρεψαν τὴν χώρα.

    • ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
     ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ @ Κοινὸς νοῦς 15/11/2012 22:15:58

     Αγαπητοί "factorx & Κοινὸς νοῦς" , καθώς και φίλοι του antinews .
     Όσον αφορά το αεροδρόμιο των Σπάτων , θα ήθελα να σας ενημερώσω για το εξής σημαντικό πρόβλημα :
     Πρίν δύο μήνες κουβέντιαζα με έναν ιδιοκτήτη μεσαίας Ξενοδοχειακής μονάδας στον Ευβοϊκό κόλπο κι' ούτε λίγο ούτε πολύ μου εκμυστηρεύτηκε , ότι του χρόνου που λήγει η σύμβασή του με τουριστικό γραφείο θα δυσκολευτεί να την ανανεώσει , διότι έχουν σταματήσει οι αφίξεις στο "Ελ. Βενιζέλος" , λόγω των υψηλότατων φόρων . Μάλιστα μου ανέφερε ότι οι φόροι ανέρχονται στο ποσό των € 50,00 συνολικά ανά άτομο !!! Αδυνατώ ακόμα και σήμερα να το πιστέψω , αλλά απτόητος ο φίλος , μου ανέφερε ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια Κέρκυρας , Θεσ/νίκης , Ηρακλείου & Ρόδου ,"μάζεψαν" την κίνηση της Αθήνας ... , υποβοηθούσης "βεβαίως - βεβαίως" και της κρίσης του Κέντρου της ...
     Προσοχή λοιπόν σε τέτοιου είδους "ανάπτυξη" ...

 21. Karenin avatar
  Karenin 13/11/2012 15:51:35

  Υπά ρχει προοπτική εκτός απο ευρώ να φτιαχθεί και Ευρωλαός; Δυτικός, είναι πια ξεπερασμένο;

  • Κοινὸς νοῦς avatar
   Κοινὸς νοῦς @ Karenin 13/11/2012 16:16:56

   Ὄχι.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Karenin 13/11/2012 16:24:39

   Η Μέση Γή θα έχει πάντοτε και Χόμπιτ, και Ξωτικά, και Νάνους, και Μάγους, και Όρκ και πολλά άλλα όντα.
   Αλλά η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού θα συνεχίζει τον δρόμο της...

   • alpha avatar
    alpha @ Ο Θείος 13/11/2012 20:00:07

    Θείε μας παρηγορείς σαν πραγματικός Θείος...
    Ευτυχώς που δεν λείπεις σχεδόν ποτέ...

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ alpha 14/11/2012 11:32:27

     Προς Θεού, μην με κάνεις να αισθάνομαι σαν τον αείμνηστο Θανάση Βέγγο, όταν έλεγε "ανήψια μου..."

     • alpha avatar
      alpha @ Ο Θείος 14/11/2012 22:16:20

      Οχι, σου μιλάω με απόλυτη συμπάθεια και βαθειά εκτίμηση, αν και δεν ταυτίζομαι μαζί σου σε πολλά. Αισθάνομαι όμως οτι έχουμε την ίδια κατεύθυνση που λέγεται ΚΕΝΤΡΟ.
      Η διαφορά μας είναι οτι εγώ έρχομαι στο Κέντρο από Αριστερά ενω εσύ έρχεσαι απο Δεξιά . Ομως στο Κέντρο συναντιώμαστε πάντα...

     • Κοινὸς νοῦς avatar
      Κοινὸς νοῦς @ alpha 15/11/2012 10:37:22

      Στὴν ἀριστερὰ ἔμαθες νὰ ἀναζητᾶς ζωὴ τζίτζικα προτείνοντας στοὺς ἄλλους ζωὴ μέρμηγκα;

      Interesting ποὺ λέτε ἐσεῖς οἱ ἔξυπνοι...

     • Κοινὸς νοῦς avatar
      Κοινὸς νοῦς @ alpha 15/11/2012 10:49:38

      Στὴν ἀριστερὰ ἔμαθες νὰ ζητᾶς ζωὴ τσίτζηκα γιὰ σένα καὶ ζωὴ μέρμηγκα γιὰ τοὺς ἄλλους;

 22. η Dimi avatar
  η Dimi 13/11/2012 18:51:09

  Mara, από καρδιάς ευχαριστίες! Κι αυτό από μένα, αφιερωμένο σε σένα και σε όλες τις φυλές Antinews.gr

  Οι Ηπειρώτισσες

  Στίχοι: Πυθαγόρας
  Μουσική: Γιώργος Κατσαρός
  Ερμηνεία: Mαρινέλλα

  Γυναίκες Ηπειρώτισσες
  μέσα στα χιόνια πάνε
  κι οβίδες κουβαλάνε
  Θεέ μου, τι τις πότισες
  και δεν αγκομαχάνε

  Γυναίκες Ηπειρώτισσες
  ξαφνιάσματα της φύσης
  εχθρέ, γιατί δε ρώτησες
  Ποιόν πας να κατακτήσεις;

  Γιαννιώτισσες Σουλιώτισσες
  ξαφνιάσματα της φύσης
  εχθρέ, γιατί δε ρώτησες
  Ποιόν πας να κατακτήσεις;

  Γυναίκες απ΄ τα σύνορα
  κόρες, γριές, κυράδες
  φωτιά μες τους βοριάδες
  Εσείς θα είστε σίγουρα,
  Της Λευτεριάς Mανάδες!

  Γυναίκες Ηπειρώτισσες
  ξαφνιάσματα της φύσης
  εχθρέ, γιατί δε ρώτησες
  Ποιόν πας να κατακτήσεις;

  Γιαννιώτισσες Σουλιώτισσες
  ξαφνιάσματα της φύσης
  εχθρέ, γιατί δε ρώτησες
  Ποιόν πας να κατακτήσεις;

  • Mara avatar
   Mara @ η Dimi 13/11/2012 22:28:40

   Σ΄ευχαριστώ! Να΄σαι πάντα καλά!

 23. Geros avatar
  Geros 14/11/2012 09:52:21

  Κανένα πρόβλημα προς Θεού! Μακριά από εμένα αντισημιτισμοί και άλλες τέτοιες βλακείες , στο site μάλιστα αυτό έχω βάλει αρκετούς αντισημίτες στην θέση τους. Για το τυπικό του πράγματος το είπα , σαν κάποιος να πει ότι ο Νίνης είναι Αλβανός ποδοσφαιριστής και να τον διορθώσεις και να πεις , Έλληνας είναι.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Geros 14/11/2012 11:24:26

   Σωστό αγαπητέ, το έγραψα ήδη ότι ο χαρακτηρισμός "Ιρανός" για τον Roubini είναι λάθος, ισχύει μόνον για την οικογενειακή καταγωγή. Φυσικά ένας/μία Εβραίος/α που μεγαλώνει στην Τεχεράνη ή στο Ισπαχάν, είναι κατά την γνώμη μου τόσο Ιρανός/ή όσο και ο αγιατολλάχ.
   Ιδιαίτερα, επειδή κατά την γνωμη μου, πατρίδα είναι προπάντων τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια.

 24. Κοινὸς νοῦς avatar
  Κοινὸς νοῦς 14/11/2012 09:53:49

  Χαίρομαι ποὺ περιγράφεις σαφέστερα τὸ ὅραμά σου γιὰ τὴν Ἑλλάδα: ἐμεῖς θὰ παίρνομε ἀβέρτα γαμοδάνεια καὶ οἱ μετανάστες θὰ ἐξυπηρετοῦν τοὺς τουρίστες μας ποὺ θὰ μᾶς τὰ ἀκουμπᾶνε γιὰ νὰ καταναλώνουν κάτω ἀπὸ τὸν ἑλληνικὸ ἥλιο τὰ δικά τους προϊόντα ποὺ κι αὐτὰ φτιάχνονται ἀπὸ ἄλλους μετανάστες.
  Ἀγαπητέ, τὰ πιστεύεις αὐτά;

  • alpha avatar
   alpha @ Κοινὸς νοῦς 14/11/2012 21:56:43

   Ξέρεις καμμιά πλούσια τουριστική χώρα που να μη γίνεται έτσι?

   • Κοινὸς νοῦς avatar
    Κοινὸς νοῦς @ alpha 15/11/2012 10:28:34

    Καμμία σοβαρὴ χώρα δὲν ἀντικαθιστᾶ τὴν παραγωγὴ της μὲ τὸν τουρισμό.

    Καὶ καμμιὰ σοβαρὴ χώρα δὲν ἀφήνει τὶς ὑπηρεσίες της στὰ χέρια μαθητευόμενων ἀνατολικοευρωπαίων καὶ φθηνῶν μεταναστῶν.

    Πάντως εἶναι καταπληκτικὸ τὸ πῶς ἕνας Ἕλληνας ἀκόμη καὶ σήμερα νομίζει ὅτι μπορεῖ ἡ χώρα του νὰ εἰσπράττει καὶ νὰ κάααααθεται...

    Ἀθάνατε Φωτόπουλε, ἄφησες ἴχνη....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.