#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/01/2010 21:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η "δημόσια διαβούλευση" ως τέχνασμα για τον αποπροσανατολισμό του πολίτηΠολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες 100 ημέρες για τη δημόσια διαβούλευση ως μέσο ουσιαστικής και ευρείας συμμετοχής του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων, ως κατάκτηση μέσα από την οποία η Κυβέρνηση αφουγκράζεται τις απόψεις της κοινωνίας και τις ενσωματώνει στις αποφάσεις της, σε μια προσπάθεια για δικαιότερη, πληρέστερη και πιο «πολιτοκεντρική» διοίκηση της Χώρας. Αυτή, πράγματι, είναι η θεωρητική εφαρμογή του θεσμού.

Στην κοιτίδα της Δημοκρατίας, δυστυχώς, γνωρίσαμε, εδώ και 3 περίπου μήνες, τη στρέβλωση του θεσμού της δημόσιας διαβούλευσης. Γνωρίσαμε, λοιπόν, και εμπεδώσαμε:

-           Τη διαβούλευση ως μέσο για να κερδίσουμε χρόνο, επειδή π.χ. ως Κυβέρνηση δεν γνωρίζουμε τι απόφαση να πάρουμε, επειδή δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να αποφασίσουμε  ή επειδή δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Πώς γίνεται αυτό; Εύκολα. Αοριστολογίες, αξιώματα και αυτονόητες αρχές τίθενται υπόψη του πολίτη, ο οποίος αντιμετωπίζει διλήμματα του τύπου «χρηστή και αποκεντρωμένη διοίκηση ή σπατάλη του δημόσιου χρήματος και συγκεντρωτισμός»; Το παράδειγμα το πήραμε από το περίφημο σχέδιο «Καλλικράτης». Έτσι και συνεπείς χρονικά στις δεσμεύσεις της είναι η Κυβέρνηση και ο πολίτης είναι ικανοποιημένος που όχι μόνο συμμετέχει αλλά βρίσκει εύκολα και τις απαντήσεις. Από την άλλη, το πρόβλημα το έχει πλέον η Αντιπολίτευση, η οποία καλείται να δώσει συγκεκριμένες θέσεις, χωρίς να μπορεί και να διαφωνήσει με τα αυτονόητα.

-           Τη διαβούλευση ως μέσο για να ρίξουμε «στάχτη» στα μάτια του πολίτη και να κάνουμε τελικά αυτό ως Κυβέρνηση που έχουμε προαποφασίσει ότι θα κάνουμε. Καμιά φορά, όμως, η μέθοδος αυτή έχει παρενέργειες, γιατί μπορεί η κοινωνική κατακραυγή που συνεπάγεται η ρύθμιση να είναι τεράστια και μάλιστα μετρήσιμη, όπως συμβαίνει με το σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια, οπότε πρέπει να αναζητηθεί έστω και προσχηματική αναδίπλωση.

-           Τη διαβούλευση ως μέσο αιφνιδιασμού του πολίτη που από αλλού το περιμένει και από αλλού του έρχεται. Π.χ. δίνουμε σε διαβούλευση τα νέα φορολογικά μέτρα για να έχει να ασχολείται ο πολίτης και, παραλλήλως, καταθέτουμε αιφνιδιαστικώς τροπολογία για τις γονικές παροχές και τη φορολόγηση τσιγάρων και ποτών.

-           Τη διαβούλευση ως μέσο απασχόλησης και τροφής προς τα ΜΜΕ. Δεν έχει η Κυβέρνηση πολιτική και συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματα; Δεν παράγει έργο και κινδυνεύει από την κριτική των δημοσιογράφων; Δίνει σε διαβούλευση ένα πρωτόλειο σχέδιο, συνήθως το πόρισμα κάποιας επιτροπής, οπότε ο Τύπος έχει να σχολιάσει και το αρχικό κείμενο και τα σχόλια και τις προτάσεις των πολιτών, αλλά και το τελικό κείμενο που, κατά κανόνα, θα είναι αγνώριστο. Άρα το ίδιο πράγμα «πωλείται» περισσότερες φορές. Κι έχει ως Κυβέρνηση και την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι έκανε τροποποιήσεις με βάση τη διαβούλευση. 

Αυτή είναι, όμως, η ουσία του θεσμού της δημόσιας διαβούλευσης και της συμμετοχικής δημοκρατίας, την οποία η Κυβέρνηση έχει κάνει σημαία; Η εξαπάτηση του πολίτη, ώστε να νομίζει αυτός ότι συναποφασίζει; Το μόνο βέβαιο από την εμπειρία των 100 τελευταίων ημερών είναι ότι όταν η επικοινωνιακή εκμετάλλευση των πάντων γίνεται αυτοσκοπός, τότε και η πολιτική χάνει το νόημά της και ο πολίτης αποπροσανατολίζεται από την ουσία των θεμάτων. Κάτι σαν τα live Υπουργικά Συμβούλια…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 17/01/2010 21:18:23

  Επιτέλους, κάπου έπρεπε να κωδικοποιηθεί σε λίγες γραμμές η επιδέξια αυτή επικοινωνιακή απάτη που βιώνουμε.

 2. strategy avatar
  strategy 17/01/2010 21:40:10

  Oι μάσκες της γιαλαντζί συμμετοχικής δημοκρατίας έπεσαν με τη διαβούλευση του ν/σ για την αλλαγή του ΚΕΚ:
  1. Επιλεκτικό moderation και "κόψιμο" με συνοπτικές διαδικασίες του 60% των σχολίων
  2. Επιστράτευση του κομματικού μηχανισμού για την εξισορρόπηση του ισοζυγίου αρνητικών – θετικών απόψεων και
  3. Επί της ουσίας ακύρωση της "δημόσιας διαβούλευσης", δείτε τι γράφει η σημερινή Ελευθεροτυπία:

  "Η κυβέρνηση παρά τις έντονες αντιρρήσεις από Ν.Δ. και ΛΑΟΣ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφισή του, αφού πρώτα αξιοποιήσει τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση. Οι επίσης πολλές αρνητικές, θέσεις που εκφράσθηκαν, δεν μπορούν να αξιολογηθούν, αφού στην πλειοψηφία τους επαναλαμβάνουν μισαλλόδοξες απόψεις, ζητώντας επίμονα δημοψήφισμα."

 3. popolaros avatar
  popolaros 17/01/2010 21:49:28

  Αμερικανιές και επικοινωνιακές φούσκες δεν πιάνουν σε ένα 'δυσκολοκυβέρνητο λαό', για πάρα πολύ.
  Ιδίως στην εποχή του διαδικτύου, με το 'αντάρτικο' των blogs σε πλήρη εξέλιξη.
  Ο ψεύτης και ο κλέφτης, το πρώτο χρόνο...

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ popolaros 17/01/2010 21:54:57

   Από την περασμένη Τρίτη το link της διαβούλευσης για το μεταναστευτικό με βγάζει στο σχέδιο Καλλικράτης. Δεν μπορώ να σχολιάσω, ούτε να δω τα μέχρι στιγμής σχόλια. Το έχετε αντιληφθεί;

  • ΠΕΤΡΟΣ avatar
   ΠΕΤΡΟΣ @ popolaros 17/01/2010 22:01:30

   Αγαπητέ πολίτη.
   Αυτά να τα βλέπουν μερικοί - μερικοί εδώ μέσα, που μας κατηγορούν ότι ασκούμε υπερβολική κριτική στο "ΠΑΙΝΤΙ".

  • thespieys avatar
   thespieys @ popolaros 17/01/2010 22:13:11

   Θα δουν τι εστί κυβερνητική φθορά σε χρόνο dt!

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 17/01/2010 21:57:03

  Το πασόκ είναι μανούλα σε τέτοια... Μην ξεχνάτε το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ..., τα πατριωτικά του Αντρέα... αυτή είναι «Η» δουλειά τους...

  • ΠΕΤΡΟΣ avatar
   ΠΕΤΡΟΣ @ archaeopteryx 17/01/2010 22:03:39

   Αρχαίε πέστα!!
   Εσύ, λόγω ηλικίας, τα έχεις ζήσει κιόλας. Δεν τα διάβασες!!!!

  • marcuze avatar
   marcuze @ archaeopteryx 18/01/2010 12:56:25

   πρόλαβες και τον μάρκο μπότσαρη; ήταν όντως αρρενωπός;

 5. ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ 17/01/2010 22:42:51

  Γιώργο Παπανδρέου, εφόσον έχεις δημοκρατική λεβεντιά και πιστεύεις στη συμμετοχική δημοκρατία (δεν το αμφισβητούμε), εμείς οι απλοί πολίτες σου προτείνουμε το εξής:
  Μετά την όποια διαβούλευση, θέσε το νομοσχέδιο στο οποίο καταλήγεις, σε δημόσια ψηφοφορία στο διαδίκτυο. Και δεν αξιώνουμε αυτή η ψηφοφορία να είναι δεσμευτική (δεν προβλέπεται εξάλλου από το Σύνταγμα), αλλά να είναι ενδεικτική, συμβουλευτική ας πούμε προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή. Τότε θα αντιληφθείς και εσύ και η Βουλή, πόσο ο κόσμος αποδέχεται ή όχι το νομοσχέδιό σου.
  Γιώργο Παπανδρέου, γνωρίζεις πολύ καλά ότι η Δημοκρατία έχει δύο στοιχεία Α) το διάλογο και Β) την απόφαση από αυτούς που συμμετείχαν στο διάλογο επί των θεμάτων που συζητήθηκαν. Το να γίνεται λοιπόν διάλογος από άλλους και μετά να λαμβάνονται αποφάσεις από άλλους δεν λέει και φυσικά αυτό δεν είναι δημοκρατία. Η Δημοκρατία είναι αμφίδρομη, δεν είναι μονοσήμαντη.
  Μην ακουστούν απόψεις ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί η εγκυρότητα της ψηφοφορίας; μπορεί και πολύ καλά μάλιστα. Δεν είμαστε αφελείς και δεν πρέπει να παριστάνουμε τους αφελείς. Όταν μπορείς να υποβάλλεις τη φορολογική σου δήλωση μέσα από το διαδίκτυο, όταν μπορείς να κάνεις τραπεζικές συναλλαγές, διάφορες αγορές κ.λ.π., μπορείς πολύ εύκολα να διασφαλίσεις ένα "ναι" ή ένα "όχι" επί μιας προτάσεως.
  Λοιπόν αν θέλεις δημόσια διαβούλευση "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα". Διαφορετικά η δημόσια διαβούλευσή σου θα μείνει στην ιστορία σαν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

 6. Soustom avatar
  Soustom 18/01/2010 00:34:36

  Εαιρετικά αφιερωμένο στό κ. Πρωθυπουργό από ανώνυμο.
  Ισως να χρειαστεί μετάφραση από τόν ..Γερουλάνο,αλλά χαλάλι. Γράφει λοιπόν ό ανώνυμος blogger

  " Αυτά τα περί δια γραμμάτου εινι για τουν κ. Προυθυπουργό

  Κύριι Προυθυπουργέ
  Σι παρακουλουθώ όταν βγαιν,ς στου γυαλί κι βλέπου ότ «οψις – θρέψις πουλή καλή!!» κι έτς νάσι πάντουτι μια κι «τόφιρι ου διάουλους γυρβουλιά κι τ, Μιχάλ’ η σκούφια», να σ’ έχουμι αφιντ’κό στού Κουβέρνου [ γιατί τούν ..άλλουν άστουν κι καλά ..πιρνάει στ’ ανάκτουρου !! μαναχά για τζίφρις είνι..]
  Είθιλα πουλλά να σ’ γράψου , αλλά; λ’πάμι απ’ έχου πουλύν κιρό κι δε τούν ξουδεύου για να σ’ γράψου ..λ’γότιρα.-
  Σι πιρικουλουθώ απ’ δε χάν’ς ιυκαιρία να τα ..σούρν’ς στούν Καραμανλή κι του κόμμα τ’ […άλλου κάρου μι πατάτις αυτό!!] για ότ στραβό κ’ ανάπουδου έκαναν αυτά τα [6] εξ χρόνια απ’ κυβέρνησαν τούν έρμου αυτόν τόπου..ΣΟΥΣΤΟ!!
  Κι καλά κάν’ς κι τ’ς τα σέρν’ς αυτνή’ς κι αφ΄ν’ς απ’ οξου τα ..πουτουξάδιρφά’ς, τούν Αλέξ κι τ’ν Αλέκα …ΚΑΛΑ ΠΙΔΙΑ κι αυτοι’ν!!
  Αλλά να σι ρουτήσου κάτ’ πραματάκια απ έχου ..απουρία…
  Στα [20] εικουσ’ χρόνια απ΄ κυβέρναγι του ΚΙΝ’ΜΑ , ισί΄ δε μπίρις χαμπάρ τι χαμός γινότανι στού ισουμα απ τ’ ριμούλα - τ’ν κλιψά κι τ’ν απατιουνία απ ρήμαξι τουν τόπου;
  Πού ισνα κι πού ..πιρνουδιάβινις κι δεν έγλιπις τα «συντρόφια ‘ς» απ μπήκαν στου «παζάρ» , ξιβράκουτα [ δεύτιρου βρακί δ΄νε είχι δ’η ου κώλους τ’ς!!] κι γείναν αφιντάδις κι κατουμμυριούχ’ι;
  Δεν ίσι ισύ ικείνους απ ησ’να πουργός πιδίας κι μας παραμύθιαζις μι τ’ς ιξιπνάδις σ’ κι έγινις «μπαρμπέρ’ς σ’ τ’ ..κασιδιάρ του κιφάλ’ι κάνουντας του …δάσκαλου;
  Δεν ίσνα ισύ υπουργός– πιρπατιάρ’ς ιπί τούν ιξουτιρικών υπουθέσιουν κι μας τα΄κανις «ρο΄ιδου» ουλα μι τα τιρτίπια σ’ κι τ’ς..ψαλδουκουλιές σ’ ,τ’ς ζιμπικιές κι τα τσαλίμια σ’ μι του φίλου σ’ του Τζέμ κι τ’ς κουλ’του΄΄ς τ’ς γειτόν’ς κι τ’ς Αμιρικάν’οι;
  Δεν άκσις τίπουτα για του δουράκ’ι τούν 500 ικατουμυρίουν τ’ Μαυ-ράκ’ι η΄ για του Σέρβ’κου του καλαμπόκί τα’ Αθανασόπ’λου απ του ..βάφτ’σι Ρουμέικου για να τσιπώσ’ τ’ διαφουρά η’ για του χρηματηστήργιου η’ για τα 12,5 ικατουμμύρια χρυσές λίρις τ’ Ν.Α.Τ απ τάρπαξι ου ΓΙΆΝΝΟΥΣ κι τα …ιναπέθυσι σ’ Ιλβιτική τράπιζα [ κατ’ ιντουλήν τα’ μπαμπάκασ’!!] για να μη μείνουν ιδώ κι …μουχλάσ’νι !! ‘η για τ’ς χιλάδις διουρισμούς αυτ’νών απ κόλλαγαν τ΄ς φάτσις σας στα , ντουβάρια κι τα δέντρα ή τ’ς λουβιτούρις τ’ Ακη [ απ οπ- πέρασι] η΄ τ’ς ΕΓΙΣ τ’ς μάνας σ’ η΄…η΄ ..;
  Βέβια για τα 200 δις π αφήκατι χρέους στού Καραμανλή , όμους, ξέρ’ς!για τα 12,5 δις απ’ πλέρουνι για τ’ς τόκ’ς αυτ’νών π΄αφήσατι ,δε ξέρ’ς τίπουτα . Α!!
  Γράμματα ξέρ’ς; του λοιπόν…έχουμι κι λέμε 200 π’ αφήσατι ΣΥΝ [ 12,5 Χ 6 χρόνια =]275 σύνουλον 275.- ΑΝ τα βγάλουμε απ τα 300 -275 = 25 δις..ΑΥΤΟ ΕΙΝ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΑΠ Σ’ ΑΦΣΙ Η Ν.Δ; δηλαδή 4,166 δις του χρόνου!! Μάλλιστα.- ΙΣΕΊΣ ΑΦΗΚΑΤΙ 275 δια ΤΟΥ ΕΙΚΟΥΣ’=13,75 ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!! ΓΙΑΤΙ ; ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΤΣΕΠΟΥΣΙ ΚΙ ΤΟΥΝ ΒΓΑΛΑΤΙ ΚΙ ΛΑΔ’ !! ΧΩΡΙΑ ΤΙ ΑΡΠΆΞΑΤΙ ΑΠ Τ’Σ ΙΥΡΟΥΠΕΟΥΣ ΚΙ ΤΑΧΤΙ ΚΑΝ ..ΓΑΡΓΑΡΑ ΚΙ ΣΦΥΡΑΤΙ ΚΙ ΧΑΡΟΥΜΙΝ’ ΚΊ ΚΑΝΤΙ ΚΙ ΤΟΥ ΜΑΓΚΑ..!!!

  Κι’ καλά να τα’ κάντι τα’ Καραμανλή κί τ’ς αλληνοί π δε σας ξιβρ΄ακουσαν όταν πήραν του κουβένου κι δε σας χώσαν στου γκισντ’αν’ι, φαίνεστι ο΄τι κι απού κεί μιρια είνι τα ίδια…σκατά!!
  Τώρα στρω’σ του κώλου σ’ κι ασι τς’ ιξιπνάδις γιατί σας πιριμέν’ι……
  Κι κατ άλλου, Λ’ΓΩΤΡ’Η ΓΛΩΣΣΑ ΚΙ ΜΠΙΧΛΙΜΠΙΔΙΑ ΚΙ ..ΛΟΥΣΑ ΚΙ …ΙΒΡΙ-ΔΙΚΑ ΑΥΤΟΥΚΙΝ’ΤΑ ΚΙ ΚΒΕΝΤΙΣ ΠΑΧΙΕΣ ΓΙΑΤΙ η κυρια κονουμουλο΄γα προυχτές ΕΚΑΝΙ ΣΤΟΥ ΓΥΑΛΙ Τ’Ν ΙΜΦΑΝΙΣΙ Τ’Σ ΜΙ ..ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΥ ΤΑΓΙΡΑΚ΄ ΞΙΧΝΩΝΤΑΣ ΟΤ ΥΠΑΡΧΝΙ ΟΙΚΟΥΓΕΝΙΙΣ ΜΙ 500 Ε του ..μήνα!
  Αιντι κι ΟΜΟΥΡΦΑ!!

  Ού
  ΠΙΡΔΙΚΟΥΒΙΛΕΝΤΖΑΣ "

  • ΠΕΤΡΟΣ avatar
   ΠΕΤΡΟΣ @ Soustom 18/01/2010 01:04:23

   Ρε φίλε είσαι άπαιχτος!!!
   Επιτέλους όμως πρέπει και να κοιμηθούμε!!!
   Αυτά να τα βγάζεις πιό νωρίς!!!!
   Πάντως συγχαρητήρια!!!!

 7. μαρικα avatar
  μαρικα 18/01/2010 02:11:03

  Μπραβου ρε πατριοτ,μονου μη την διαλεκτο αυτην μπορεις να τα σερνς,Λεγς να
  παρ ου γερουλανους κανα μεταφραστη;

 8. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 18/01/2010 07:47:05

  Καλημέρα σε όλους. Πριν από λίγο συνειδητοποίησα και μια άλλη οργανωμένη απάτη αυτής εδώ της κυβέρνησης. Άκουγα προηγουμένως στους Λυριτζή - Οικονόμου τον καθηγητή του Παν. Κρήτης Γ. Γραμματικάκη (που μιλούσε γενικώς πολύ καλά) να λέει "γιατί η Ε.Ε. χτυπάει ειδικά αυτή την κυβέρνηση τόσο νωρίς;". Είναι μια πολύ επιδέξια επινοημένη, όσο και υποσυνείδητη απάτη που σερβίρει η παρούσα κυβέρνηση και, κατά τη γνώμη μου, είναι και το τελευταίο καταφύγιο των ανά την Ελλάδα Πασόκων, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα της κυβέρνησής τους. Γιατί όμως είναι απάτη;

  Πρώτον και κυριότερον: Την Ε.Ε. την προκάλεσε η παρούσα κυβέρνηση. Όταν λες τη μια "είμαστε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας" και την άλλη λες "όχι, όχι, δεν είμαστε", έρχεται ο άλλος και σου λέει, ρε φίλε μας δουλεύεις; Όχι μόνον επειδή τη μια λες το ένα και την άλλη το άλλο, αλλά η ίδια η κουβέντα "είμαστε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας", όταν τη λες για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, για να κάνεις πιο εύκολη την κωλοτούμπα από τις προεκλογικές υποσχέσεις, είναι ΤΕΤΟΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΟΗΣΙΑ, που δεν συγκρίνεται με τίποτα από όσα έχω δει τουλάχιστον εγώ τα χρόνια της ζωής μου που έχω συνείδηση των πολιτικώς πραττομένων. Να το πω με μια κουβέντα δηλαδή: Κανένας άλλος δεν έχει κάνει τέτοια τεράστια οικονομολογική ανοησία όπως ο ΓΑΠ με την κουβέντα "είμαστε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας". Όταν το λες αυτό για μια χώρα του ευρώ (και χωρίς μάλιστα να είσαι απολύτως βέβαιο ότι ισχύει) και πλήττεις έτσι και όλους τους υπόλοιπους, τι λες ρε ΓΑΠ, δεν θα σου την πέσουν μετά για να σταματήσει η ανοησία;

  Δεύτερον: Την Ε.Ε. την προκάλεσε ο ΓΑΠ και με την ανοησία με την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν ήδη μια φορά εκτεθειμένες για το προ του 2004 χρονικό διάστημα με την απάτη της μη καταγραφής των εξοπλισμών κατά την παραλαβή τους. Πήγε να κάνει κάτι λαθροχειρίτσες και ο Αλογομούρης το 2007-2008 αλλά δεν του βγήκαν, διότι είχε ήδη μπει τάξη στα στατιστικά μας. Τώρα έρχεται ο ΓΑΠ και λέει "εξαπάτησε η ΝΔ τους εταίρους μας". Έρχονται πολύ σωστά οι εταίροι και λένε "πάλι μας εξαπατήσατε; Ε, δεν παίζεστε, τώρα θα βάλουμε τάξη" και αρχίζει το στενό μαρκάρισμα.

  Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι η αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων είναι άλλη μια απάτη, άλλη μια εφεύρεση του ΓΑΠ προκειμένου να κάνει την κωλοτούμπα από τις προεκλογικές υποσχέσεις του δαπάναις του Καραμανλή. Και βέβαια, δεν ανακάλυψαν μόνον ο Κεφαλογιάννης και ο Σαμαράς, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, τις λογιστικές λαθροχειρίες του ΓΑΠ και του άλλου του Γιωργάκη, που φούσκωναν το έλλειμμα θέτοντας σε κίνδυνο το ευρώ, ήταν πολύ εύκολο να τις ανακαλύψουν και οι Ευρωπαίοι. Που βλέπουν τη μια να κατηγορείται η προηγούμενη κυβέρνηση και την άλλη η παρούσα κυβέρνηση να κάνει την εξωφρενική και πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κίνηση του φουσκώματος του ελλείμματος, δυσκολεύοντας κι άλλο τη ζωή του ευρώ και αναγκάζοντας τους πάντες να ασχοληθούν με πρωτοφανή, για την ευρωζώνη, γεγονότα. Μιλούμε πάντοτε για το φούσκωμα του ελλείμματος, τη στιγμή που όλα τα κράτη είναι μέσα στο άγχος να εμφανίσουν μικρότερο έλλειμμα. Όταν λοιπόν τα βλέπει όλα αυτά η Ευρώπη, πώς να μην αναγκαστεί να ασχοληθεί επισταμένα;

  Τριτόν: Η αδυναμία της κυβέρνησης αυτής να πάρει έστω και εισπρακτικά μέτρα είναι παροιμιώδης. Η τέχνη της πολιτικής είναι να μπορέσεις έστω και να επιβάλεις έναν φόρο και να πληρωθεί αυτός ο φόρος χωρίς να ξεσηκωθούν όλοι. Τρομοκρατεί τους πάντες και τους έχει πιάσεις όλους η μαύρη αντίδραση απέναντι σε κάθε μέτρο. Αφήνει π.χ. υψηλά τα τέλη κυκλοφορίας για εισπρακτικούς λόγους και τελικά χάνει τη μπάλα, μαζί με τα αυγά και τα πασχάλια, και μπαίνει και μέσα. Δεν ξέρει να κάνει μια σωστή αύξηση στους φόρους των τσιγάρων (φυσικό, αφού δεν ρωτούν τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για το πώς να γράψουν το νόμο, αλλά τον γράφουν οι σύμβουλοι του Γιωργάκη του Παπακωνσταντίνου) και σήμερα εφημερίδα φιλοπασοκική (το Έθνος, αν δεν κάνω λάθος) σχεδόν διαφημίζει πρωτοσέλιδα την πώληση λαθραίων τσιγάρων μέσω... delivery! Άντε μετά να καπνίσει ο άλλος νόμιμα τσιγάρα. Καλύτερα να μην κάνουν τίποτα, να μην μιλάνε. Μίλησαν για κάποια δραστικά μέτρα και πέραν του ότι τα κατάφεραν με τη μία να διώξουν καταθέσεις (γράφτηκε το νούμερο των 11 δις ευρώ χωρίς ποτέ να διαψευστεί) τα έβαλαν σε "διαβούλευση", προχωρώντας έτσι το κόλπο της εξαπάτησης μέσω opengov όχι μόνον έναντι του πόπολου, αλλά και έναντι των κουτόφραγκων! Ρε φίλε, όταν λες ότι είσαι σε χρεωκοπία, είναι δυνατόν να βάζεις φορολογικά μέτρα σε διαβούλευση μέχρο το Μάρτιο;;; Προφανώς, προφανέστατα είναι ένα ακόμη κόλπο του ΓΑΠ για να μην πάρει μέτρα που η λαϊκιστική παπανδρεϊκή καρδουλα του δεν αντέχει να φορτωθούν στο πόπολο και στην εικόνα της συμμετοχικής διακυβέρνησής του. Όταν βλέπεις λοιπόν τέτοιο δούλεμα, τι να κάνει η έρμη η Ευρώπη; Δεν θα αυξήσει κι άλλο το στενό μαρκάρισμα;

  Τέταρτον, last but not least, που λέμε και στα ελληνικά: Την Ε.Ε. την προσκαλεί ο ίδιος ο ΓΑΠ για να μπορέσει η σοσιαλιστική καρδούλα του να περάσει τα μέτρα στο πόπολο χωρίς να έχει ο ίδιος την πολιτική ευθύνη. Διαδόθηκε ευρέως, π.χ., ότι οι ελεγκτές που μπήκαν στο Υπουργείο Αμύνης μπήκαν με εντολή του Μαξίμου, ενώ ο Βενιζέλος αρνιόταν. Μπήκαν και ήρθαν να μας πουν να... κόψουμε τις παρελάσεις (αυτό το σκέφτηκαν σίγουρα όσο ήλεγχαν τα στοιχεία και δεν τους έδωσε καμία ΜΚΟ) για οικονομία. Αλλά δεν υπάρχει μόνον αυτό το συμβάν. Οι παρόλες "περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας" ήταν φανερό από την αρχή ότι αποσκοπούσαν στο "απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο" και στο να φορτώσουμε όλη τη σκληρή πολιτική στην Ε.Ε. Και, ναι, δεν λέω, όλες οι κυβερνήσεις λίγο πολύ τα έριχναν στην Ε.Ε. για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα σκληρά μέτρα, αλλά τούτος εδώ το παράκανε και θέλει όχι απλώς να τα ρίξει στην Ε.Ε., αλλά και να τα πάρει τα μέτρα η ίδια η Ε.Ε., προκειμένου να μην πληγωθεί κι άλλο η σοσιαλιστκή του, παπανδρεϊκή καρδούλα του.

  Ας μην μας λένε λοιπόν και, κυρίως, ας μην αφήνουν να εννοηθεί στους τελευταίους πιστούς οπαδούς τους ότι τάχατες "πρώτη φορά μας ασκεί τέτοια πίεση η Ε.Ε.". Όχι μόνον την προκάλεσε ο ίδιος ο ΓΑΠ αυτή την πίεση, αλλά τη θέλει κιόλας προκειμένου να περάσει όποια μέτρα διαρρέει/αναγγέλλει, όποια μέτρα σχεδιάζει, όποια μέτρα τελικά μπορέσει/θελήσει να περάσει. Και, βέβαια, για να μπορέσει να αξιοποιήσει και το πολιτικό πλεονέκτημα που του δίνει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι "πρώτη φορά τρώει τέτοια πίεση ελληνική κυβέρνηση, ενώ ακόμη σχεδόν δεν εξελέγη".

  Αλήθεια ρε ΓΑΠ, όμως, για πες μας: Εσύ δεν είσαι που μας έλεγες για το υψηλό σου κύρος στην Ευρώπη και στον πλανήτη όλο και πόσο πολύ κόσμο ξέρεις και πόσο σε πιστεύουν οι ξένοι και πόσο μεγάλη μαγκιά είναι που είσαι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και άλλα παρόμοια; Για εξήγησέ μας τώρα, αν δεν ισχύουν τα παραπάνω, πώς είναι δυνατόν να σου την πέφτουν εσένα ειδικά με το τεράστιο κύρος όλοι οι ξένοι και να ξεφτελίζουν καθημερινά την κυβέρνησή σου; Άραγε τους είσαι πιο αντιπαθής από τους άλλους γιατί πλήττεις τα συμφέροντά τους; Ας καγχάσουμε δυνατά. Δεν γίνεται ο υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν, ο νεκροθάφτης του Μακεδονικού την περίοδο που διετέλεσε ΥΠΕΞ, ο νεκροθάφτης της πολιτικής των αγωγών του Καραμανλή (έχουν παγώσει όλα από τότε που ανέλαβε), ο εκλεκτός της Νέας Τάξης που θα ελληνοποιήσει όλους τους μετανάστες, δεν γίνεται λοιπόν ο ίδιος άνθρωπος ΚΑΙ να κάνει όλα τα χατήρια των ξένων ΚΑΙ να μας το παίζει Φιντέλ Κάστρο. Απλώς δεν γίνεται. Το δούλεμα έχει και όρια. Προχωρημένο δούλεμα, δε λέω, αλλά έχει και όρια. Μπάστα!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Επώνυμος 18/01/2010 07:52:55

   Ο κατά τα λοιπά συμπαθής καθηγητής, βγήκε σε διατεταγμένη υπηρεσία: Τέλειωσε λέγοντας «έχουν πολλά να κάνουν, να τα καταφέρουν». Δικαίωμά του, οραματιστής αστρονόμος. Αλλά διατεταγμένη υπηρεσία.

  • tiramola avatar
   tiramola @ Επώνυμος 18/01/2010 08:19:30

   Σε διατεταγμένη υπηρεσία και ο Γραμματικάκης?
   ....

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Επώνυμος 18/01/2010 11:31:16

   Πού ' σαι ρε φίλε τιραμόλα, μου έλλειψες... Ο Γραμματικάκης είναι ένας σοβαρός και αξιόλογος άνθρωπος. Ότι λέει είμαι σίγουρος το πιστεύει. Και εγώ τιραμόλα πιστέυω ότι λέω. Με έχουν φωνάξει και μένα στην ΕΤ-2 6-7 φορές. ΠΑΝΤΑ ήταν σε συνεννόηση με ύψιστα γραφεία. Εγώ είπα αυτό που πίστευα, αλλά ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ με έβαλε στην κάμερα. Την ξέρω την άσκηση.

  • tiramola avatar
   tiramola @ Επώνυμος 18/01/2010 12:17:28

   Γειά σου φίλε Αρχαίε.Τέρμα η λούφα τόσο καιρό...
   Έπεσε δουλειά στην εταιρεία , δεν ανεβαίνουν και εύκολα τα ποστ...

   Γράφει ο Μπέντζαμιν Μπάρμπερ στο βιβλίο του "Ισχυρή Δημοκρατία" "Από την στιγμή που οι μάζες αρχίζουν να διαβουλεύονται , να ενεργούν , να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν , πάουν να είναι μάζες και γίνονται πολίτες.
   Έχει προλογίσει πολλές φορές βιβλία του ο Κοτζιάς...
   Είναι γεγονός ότι ο όποιος καινούργιος θεσμός , μία νέα διαδικασία κλπ μπορεί από μεγάλο μέρος του πλυθησμού να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία ή ακόμα και με καχυποψία.
   Ερωτήματα και εγώ έχω , όπως αν αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται για να μετρήσουν κοινωνικές αντιδράσεις , ένα είδους γκάλοπ για την όποια πρόθεση υπουργού όταν ανεβάζει ένα νομοσχέδιο.
   Μήπως όμως αυτό δεν είναι το ζητούμενο?
   Άποψή μου είναι , επειδή γνωρίζω τον πολιτικό Παπανδρέου ότι πιστεύει πραγματικά στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας αφού το πιστεύω του είναι ότι με αυτόν τον τρόπο ανατρέπεται εν μέρει η αριστοκρατική αντίληψη της νομενκλατούρας της εξουσίας ότι η κοινωνία δεν μπορεί να αποφασίσει και ότι το μέλλον γράφεται και οργανώνεται από τεχνοκράτες "ειδήμονες".
   Ίσως να ανήκω στους "ευκολόπιστους" , αυτός είμαι.
   Σε καμία περίπτωση όμως δεν είμαι αρνητικός στη διαδικασία διαβούλευσης και φυσικά θα προέτρεπα τους ΝΔκράτες σχολιαστές της ιστοσελίδας να απαιτήσουν και από τον Σαμαρά όταν κάποτε γίνει πρωθυπουργός την όποια βελτίωση και όχι την απόρριψη τέτοιου είδους διαδικασιών.

   ΥΓ άσχετο με το ποστ...
   Εκεί που πραγματικά θα κινδυνεύσει να πέσει η κυβέρνηση θα είναι με τον Καλλικράτη.Δεν ξέρω αν μπορείς να φανταστείς τι λαμογιά πέφτει σε τοπικό επίπεδο...
   Πρόσθεσε σε αυτά και τον Ζουράρι που θα αγωνιστεί για άλλη μιά φορά για την "ανεξαρτησία" του Βραχασίου και έχεις την εικόνα...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Επώνυμος 18/01/2010 12:55:37

   Nα μια απαντηση στις αποριες Γραμματικακη και αλλων προοδευτκων απο ανταποκριση σε δικη τους εφημεριδα.
   http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=121651

 9. F avatar
  F 18/01/2010 09:48:53

  Ἀπογοήτευση ἀπὸ τὀν Ὀμπάμα στὴν Ἀμερική, μόλις ἕνα χρόνο μετὰ τὴ θριαμβευτικὴ νίκη. Εὐφράδεια λόγων, ἀλλὰ ἀπὸ ἔργο μηδέν. Ἀπὸ τὸν Ὀμπάμα τῶν Βαλκανίων, σὲ ἕνα μήνα μόλις...Πραγματικά, βίοι παράλληλοι.

  • hypo avatar
   hypo @ F 18/01/2010 12:27:34

   Ο Ομπάμα έχει την δεύτερη μεγαλύτερη πτώση δημοτικότητας για Αμερικάνο πρόεδρο στον πρώτο χρόνο της θητείας του. Ο άλλος ήταν ο Ρέηγκαν.

 10. yangoolas avatar
  yangoolas 18/01/2010 09:53:48

  Δύο παπατζήδες. Ο ένας εδώ, ο άλλος εκεί. Once papatzis, always papatzis. (Κάποιος να εξηγήσει στον Ομπάμα τι σημαίνει "παπατζής")

 11. ΠΕΤΡΟΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ 18/01/2010 10:15:31

  Βρήκα τη λύση. Να στείλουμε υον ΓΑΠ στις ΗΠΑ. Θα συνεννοηθεί με τον Ομπάμα άνετα (στη μητρική του γλώσσα παρακαλώ), θα μάθει και ο Ομπάμα τι εστί "Παπατζής" και εμείς θα ησυχάσουμε!!!!

 12. Νίκος avatar
  Νίκος 18/01/2010 11:18:45

  Ουρε τι ουραια που τα λιες. Κι γω που νομζα οτι μονου στν Κουζανη μιλουμε ετσι. Ιγω παντους θα παρω τα χλιαρια και θ' αρχισω να τρωου. Πναου πουλυ.

 13. by definition anti (back in 1972!) avatar
  by definition anti (back in 1972!) 18/01/2010 11:30:56

  ΑΠΟ ΤΟ "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ"

  Διαβάστε εδώ για την πλήρωση θέσης Προέδρου του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ-Ορισμός (αδιαφανής) του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Διαχειριστικού Φορέα
  Από: Γιάννη Βλάϊκο

  http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/01/blog-post_3993.html

 14. jhoci avatar
  jhoci 18/01/2010 12:52:20

  Ειναι η μοναδκη χωρα με τοσα βοδια ΑΡΑ μονο εδω περνανε αυτες οι πρακτικες και τις εφαρμοζουν με επιτηχια μονο που το ΠΑΠΑΝΔΡΕΓΚΕΙΤ ξεκινισε και δεν μπορει να το σταματησει κανεις και αυτο το εκαναν απο το 2007 δυο δημοσιογραφοι στις Βρυξελες ΑΜΗΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ

 15. πατριωτης avatar
  πατριωτης 18/01/2010 13:56:20

  Ο παπανδρεου θα μεινη πολλα χρονια στην εξουσια...αυτο ειναι απολυτο..τοσοι πακιστανοι αφρικανοι κλπ υπαρχουν στη Ελλαδα..αυτοι θα ειναι και ο επομενος στρατος κατοχη(ψηφοφοροι) Ξυπνατε Ελληνες..

 16. Orestios avatar
  Orestios 18/01/2010 14:54:48

  Η χυδαιότητα πλέον της κυβέρνησης και του GAP έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.
  Είναι χυδαιότητα να κατηγορούν τους πάντες για τις ευθύνες που τους αναλογούν.
  Είναι χυδαιότητα να μην λενε ξεκάθαρα την άποψή τους, κρυπτώμενοι πίσω από τα ΜΜΕ.
  Είναι χυδαιότητα να επιδεικνύουν τόσο φθόνο για τους Έλληνες, προσπαθώντας να βιάσουν την πολιτική τους έκφραση με νομοσχέδια περί ιθαγένειας.
  Είναι χυδαιότητα η συνολική αισθητική της φτερωτής και των gucci βλαχοταγαριών.
  Αν, όπως ισχυρίζεται το GAP, είχαμε την χειρότερη κυβέρνηση πρίν από αυτούς, τώρα μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως έχουμε την ΧΥΔΑΙΟΤΕΡΗ κυβέρνηση όλων των εποχών.

 17. Ένας Τυχαίος avatar
  Ένας Τυχαίος 18/01/2010 15:19:48

  ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΕΝΩΜΕΝΟ, ΔΥΝΑΤΟ......

  • ΠΕΤΡΟΣ avatar
   ΠΕΤΡΟΣ @ Ένας Τυχαίος 18/01/2010 15:22:34

   Δεν ήρθε μόνο του Τυχαίε. Εμείς το φέραμε. Άσχετα αν δεν το ψηφίσαμε.

 18. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 18/01/2010 20:28:02

  Κανονικά, θα έπρεπε να ονομάζεται "δημόσια διαδούλεψη".

 19. ΒΑΓΓΕΛΗΣ avatar
  ΒΑΓΓΕΛΗΣ 25/01/2010 17:35:17

  Θεωρώ κακόβουλο και μεροληπτικο το άρθρο.
  Η δημοσια διαβουλευση ειναι ενα εργαλειο,εαν καποιος πριν καλα-καλα το δει να λειτουργει σπευδει να το απαξιωσει και να το μειωσει,προφανως εχει αλλη ατζέντα στο μυαλο του και αυτη θελει να περασει

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.