#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/01/2010 22:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η γεωπολιτική προσέγγιση, ο κ. Νταβούτογλου κι εμείς...Tου Χρύσανθου Λαζαρίδη

Στα τέλη του 19ου Αιώνα ο Αμερικανός Alfred Thayer Mahan ανέπτυξε τη θεωρία της ναυτικής ισχύος, δείχνοντας πώς η θαλάσσια δύναμη εξασφαλίζει τον υψηλότερο βαθμό ελέγχου με τον μικρότερο βαθμό επιβολής.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι κυριαρχία σε ηπειρωτικές εκτάσεις απαιτεί πλήρη επιβολή επί των τοπικών πληθυσμών. Ενώ η κυριαρχία στις θάλασσες απαιτεί όχι πλήρη επιβολή και συνεχή παρουσία, αλλά αποτελεσματικό έλεγχο των θαλασσίων δρόμων.

Έτσι ένα κράτος που είναι περιβάλλεται από θάλασσες έχει αμυντικό πλεονέκτημα έναντι όλων των ηπειρωτικών δυνητικών εχθρών του. Ταυτόχρονα έχει επιθετικό πλεονέκτημα να αιφνιδιάζει όποιον αντίπαλό του επιθυμεί. Και πλήττοντάς τους ένα-ένα μπορεί να τους εξουδετερώσει όλους.

Ένα θαλάσσιο κράτος χωρίς αμυντικούς περισπασμούς μπορεί με μικρότερο κόστος να ελέγχει μεγαλύτερο χώρο, σε σύγκριση με ένα ηπειρωτικό κράτος που οφείλει να έχει αμυντική προετοιμασία έναντι όλων των γειτόνων του και κινδυνεύει να βρεθεί περικυκλωμένο από παντού.

Έτσι ο Mahan έφτιαξε την θεωρία στρατηγικής υπεροχής της θαλάσσιας δύναμης.

Στο Mahan απάντησε, κατά κάποιο τρόπο, ο Βρετανός Halford Mackinder, ο οποίος υποστήριξε, αντίθετα, την υπεροχή της εδαφικής ισχύος έναντι της ναυτικής.

Ο Mackinder υποστήριξε ότι όποια πολύ μεγάλη δύναμη (αυτοκρατορία) ελέγχει εκτεταμένες και συμπαγείς ηπειρωτικές εκτάσεις, μπορεί τελικώς να εξασφαλίσει την απόλυτη κυριαρχία επί των ηπειρωτικών εδαφών της γης – δηλαδή σε ολόκληρη την Ευρασία – και να κυριαρχήσει στον κόσμο.

Ο Mackinder κατέληξε ότι όποιος ελέγχει την «καρδιά» (heartland ή «ενδοχώρα») της Ευρασίας – δηλαδή τη Δυτική Ρωσία, την Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία - ελέγχει ολόκληρη την Ευρασία. Κι όποιος ελέγχει την Ευρασία ελέγχει τελικά τον κόσμο ολόκληρο!

Μπορεί να εξασφαλίσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της «ενδοχώρας», απ’ όλες τις ναυτικές δυνάμεις, διαθέτει άφθονο χώρο να αμυνθεί από τις πιέσεις τους, να αναδιπλωθεί μπροστά στις απειλές τους, να αντεπιτεθεί και να τις εξουδετερώσει μια- μία, προτού αποκτήσει πλήρη έλεγχο της Ευρασίας. Κι εκείθεν να επιβληθεί στις «περιφερειακές» ναυτικές δυνάμεις, που απέχουν πολύ μεταξύ τους για να συνασπιστούν εναντίον της Κεντρικής ηπειρωτικής δύναμης, αλλά καθεμία τους απέχει λίγο από τη συγκεντρωμένη δύναμη της ηπειρωτικής αυτοκρατορίας.

Εδώ έχουμε ένα συνδυασμό γεωμετρικών προβολών ισχύος και γεωγραφικών πλεονεκτημάτων, που καθιστούν τον έλεγχο της ηπειρωτικής ενδοχώρας «ακαταμάχητο» πλεονέκτημα για την παγκόσμια κυριαρχία.

Ο Mackinder και η θεωρία του περί ηπειρωτικής ισχύος στην Ευρασία και την «ενδοχώρα» της, αντέστρεψε το επιχείρημα της θαλάσσιας ισχύος του Mahan.

Κι έθεσε τις βάσεις της γεωπολιτικής προσέγγισης στη διεθνή πολιτική (αν και τον όρο Γεωπολιτική τον εισήγαγε πρώτος ο Σουηδός Rudolf Kjellen).

Συνεχώς διαψεύδεται, συνεχώς επανέρχεται…

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μάλλον διέψευσε τον Mackinder, αφού ανέδειξε την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ, μιας ως τότε «περιφερειακής» ναυτικής δύναμης. Παρ’ όλα αυτά, έδωσε νέα ώθηση στη γεωπολιτική προσέγγιση:

--Πρώτον, διότι οι δύο βασικές ηπειρωτικές δυνάμεις που βγήκαν χαμένες – η Γερμανία που ηττήθηκε και η Σοβιετική Ρωσία που αναδιπλώθηκε στον εαυτό της - άφησαν την «ενδοχώρα της Ευρασίας», την Ανατολική Ευρώπη, χωρίς επικυριαρχία, άρα ανοικτή σε μελλοντική διεκδίκηση.

--Δεύτερον, οι δύο ναυτικές δυνάμεις που νίκησαν - οι ΗΠΑ και η Αγγλία - έτειναν να «εκλείψουν» από το διεθνές προσκήνιο τα επόμενα χρόνια: Οι ΗΠΑ μπήκαν σε περίοδο απομονωτισμού (ούτε στην Κοινωνία των Εθνών, που ίδρυσε ο Πρόεδρος τους, θέλησαν τελικά να συμμετάσχουν), ενώ η Βρετανία βγήκε αρκετά αποδυναμωμένη από την Πανευρωπαϊκό Πόλεμο…

Έτσι δημιουργήθηκε κενό ισχύος ακριβώς εκεί που η παραδοσιακή γεωπολιτική θεωρία υποστήριζε ότι βρισκόταν η «καρδιά» της παγκόσμιας ισχύος!

Το κενό αυτό επέτρεψε σε ένα Γερμανό θεωρητικό, τον Karl Haushofer, να επαναφέρει την γεωπολιτική προσέγγιση ως θεωρητική βάση ισχύος μιας μεγάλης ηπειρωτικής δύναμης. Απ’ αυτόν επηρεάστηκε η θεωρία των Ναζί περί «ζωτικού χώρου», που είχε ανάγκη η Γερμανία, αρχικά για «να αναπνεύσει» και τελικά για να κυριαρχήσει στην παγκόσμια σκηνή.

Ο «ζωτικός χώρος» που διεκδικούσε η Ναζιστική Γερμανία συνέπιπτε σχεδόν απολύτως με τη στρατηγικής σημασίας «ενδοχώρα» την Ευρασίας του Mackinder: Μεσευρώπη (Mitteleuropa), Δυτική Ρωσία και Ουκρανία.

Η Ναζιστική Γερμανία κέρδισε τον έλεγχο της «ενδοχώρας», αλλά έχασε τον Πόλεμο. Και πάλι η αμερικανική αεροναυτική δύναμη νίκησε και οι ΗΠΑ έγιναν παγκόσμιος κυρίαρχος.

Κι έτσι διαψεύστηκε, ξανά, η γεωπολιτική προσέγγιση!

Για χρόνια οι οπαδοί της πέρασαν στην αφάνεια. Άλλωστε, στα μεταπολεμικά χρόνια με την ανάπτυξη της αεροπορίας, των ατομικών όπλων και των διηπειρωτικών πυραύλων, η γεωγραφία έμοιαζε πια χωρίς πολιτικό νόημα. Όλος ο κόσμος είχε γίνει «πολύ μικρός» για την εμβέλεια  των διαθέσιμων όπλων, για να έχει την παραμικρή σημασία η διαφορά «ηπειρωτικών» και «ναυτικών» δυνάμεων.

Όμως, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, η «ισορροπία του πυρηνικού τρόμου» επανέφερε τη Γεωπολιτική.

Αφού τα πυρηνικά όπλα που υπήρχαν στα δύο στρατόπεδα του Ψυχρού Πολέμου δεν επέτρεπε σε καμία από τις δύο υπερδυνάμεις να καταστρέψει την άλλη χωρίς να καταστραφεί κι η ίδια, τα πυρηνικά όπλα ουσιαστικά «αχρειστεύονταν»!. Και η παγκόσμια κυριαρχία επανερχόταν σε τοπικούς συσχετισμούς και κρινόταν από τοπικές περιφερειακές κρίσεις. Όπου ρόλο έπαιζε ξανά η Γεωπολιτική.

-- Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση έλεγχε πλήρως την «Ενδοχώρα» (Ανατολική Ευρώπη, Ουκρανία και Δυτική Ρωσία), αλλά τελικά δεν κατόρθωσε να ελέγξει την Ευρασία.

-- Από την άλλη πλευρά, την ίδια περίοδο, το «μέγα της θαλάσσης κράτος» των ΗΠΑ υπέστη ταπεινωτική ήττα στους βάλτους και τις ζούγκλες του Βιετνάμ.

Παρά το γεγονός ότι η Αμερική κέρδισε τον Ψυχρό Πόλεμο, αυτό υπήρξε περισσότερο αποτέλεσμα της υπεροχής του δημοκρατικού-καπιταλιστικού συστήματος έναντι του «υπαρκτού σοσιαλισμού», όχι αποτέλεσμα της ναυτικής ισχύος των ΗΠΑ.

Η πολιτική και η συστημική ανάλυση νίκησαν την γεωπολιτική προσέγγιση -  τόσο της «ναυτικής κυριαρχίας» όσο και την «ηπειρωτικής ισχύος.

Ο Νταβούτογλου και η σύγχρονη Γεωπολιτική

Ωστόσο, οι γεωπολιτικές θεωρίες παραμένουν δημοφιλείς. Και διατηρούν την επικαιρότητά τους, σε διάφορες τοπικές παραλλαγές, όσο ο κόσμος γίνεται – ξανά πολύ-πολικός.

Πράγματι, τα πρώτα δεκαπέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ έμοιαζε «αδιαμφισβήτητη»…

Ωστόσο, η αποτυχία των ΗΠΑ στο Ιράκ, οι μεγάλες δυσκολίες των αμερικανο-νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και η διεθνής κρίση που έπληξε κυρίως το δυτικό κόσμο, δημιουργούν πάλι «χώρο» για την ανάπτυξη τοπικών περιφερειακών δυνάμεων που καταφεύγουν, ξανά, σε γεωπολιτικούς υπολογισμούς για να εκφράσουν, να προβάλλουν και να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους.

Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία είναι τέτοια παραδείγματα στην Άπω Ανατολή. Το Ιράν στη Μέση Ανατολή. Και η Τουρκία δίπλα μας…

Το δόγμα του «στρατηγικού βάθους» που διατύπωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoğlu αποτελεί, ίσως, την πιο χαρακτηριστική περίπτωση επανεμφάνισης μιας πλήρους γεωπολιτικής στρατηγικής με σύγχρονη μορφή και με υψηλές φιλοδοξίες.

Στην έννοια του «στρατηγικού βάθους», βρίσκουμε όλες τις κεντρικές γεωπολιτικές έννοιες: της εγγύτητας, της «ενδοχώρας» και του «κέντρου βάρους».

* Η «ενδοχώρα της Ευρασίας», σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση, μοιάζει να έχει μετατοπιστεί από την κεντρική Ευρώπη και την δυτική Ρωσία-Ουκρανία, προς νότια: στην Κεντρική– Νοτιοδυτική Ασία: εκεί που βρίσκονται οι ενεργειακές πηγές του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής. Οι οποίες ταυτίζονται με το χώρο του Ισλάμ. Άρα το Ισλάμ αναδεικνύεται πλέον ως ο «ρυθμιστής» της παγκόσμιας «ενδοχώρας».

* Η κοσμική Τουρκία, ως η πλέον εκδυτικισμένη ισλαμική χώρα, είναι «πιο κοντά» στη Δύση - γεωγραφικά και πολιτισμικά.

* Επί πλέον, η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα της περιοχής και η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο (μετά το Πακιστάν και την Ινδονησία).

* Επίσης, η Τουρκία δεν είναι αραβική χώρα. Κι έτσι δεν βρίσκεται αναμιγμένη στους στρατηγικούς ανταγωνισμούς της περιοχής, που καθορίζονται από την αραβο-ισραηλινή σύγκρουση κι από τους ενδο-αραβικούς ανταγωνισμούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η στρατηγική Νταβούτογλου φιλοδοξεί να αναδείξει την Τουρκία σε ηγέτιδα δύναμη του Ισλάμ.

-- Ηγέτιδα γιατί μπορεί να διαμεσολαβήσει τις σχέσεις Ισλάμ-Δύσης.

--Ηγέτιδα γιατί μπορεί να επιδιαιτητεύσει τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς του Ισλάμ.

--Και Ηγέτιδα τέλος, διότι είναι αρκετά μεγάλη για να εμπνέει το σεβασμό παντού, αλλά όχι τόσο μεγάλη, ώστε να συνασπιστούν αυτόματα όλοι οι άλλοι εναντίον της.

Τέλος, η Τουρκία, αναζητώντας και κερδίζοντας ηγετικό ρόλο στο Ισλάμ και διαμεσολαβητική σχέση με τη Δύση, μπορεί να κερδίσει ρόλο πιο σημαντικό από την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τώρα πια μοιάζει να αποκλείεται.

Η στρατηγική Νταβούτογλου, μοιάζει εύλογη και ευφυής.

Σε επόμενη σημείωμά μας θα δείξουμε ποια είναι τα μειονεκτήματά της.

Θα δείξουμε ακόμα, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί από πλευράς της Ελλάδας.

Το τελευταίο που έχουμε να παρατηρήσουμε εδώ, είναι ότι πάντα τέτοιου τύπου γεωπολιτικές προσεγγίσεις έμοιαζαν εξαιρετικά «πειστικές». Αυτό, όμως, δεν τις εμπόδιζε να ηττηθούν στο τέλος…

Όπως έχει δείξει η Ιστορία πολλές φορές, οι ηπειρωτικές χώρες «στρατηγικού βάθους» χάνουν στους ανταγωνισμούς τους με «χώρες μεταίχμιου»

Η υιοθέτηση πολιτικής «στρατηγικού βάθους» εκ μέρους της Τουρκίας, υποχρεώνει την Ελλάδα να υιοθετήσει – κι αυτή από την πλευρά της – ρόλο «χώρας μεταίχμιου». Πράγμα που προσφέρει στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή ένα άλλο τρόπο να συνδεθούν ασφαλέστερα και καλύτερα μεταξύ τους, απ’ ό,τι με τη «μεσολάβηση» της Τουρκίας. Η οποία από «προνομιακός διαμεσολαβητής» Δύσης-Ισλάμ, μπορεί να μετατραπεί σε αδύνατο κρίκο για ολόκληρη την περιοχή.

Γιατί όπως θα δούμε στο επόμενο σημείωμά μας, το μεγάλο μειονέκτημα όσων χωρών επιχείρησαν να παίξουν γεωπολιτικό ρόλο «στρατηγικού βάθους» ως μεγάλες ή μεσαίες ηπειρωτικές δυνάμεις είναι ακριβώς αυτό: ότι μετατράπηκαν σε «αδύνατο κρίκο».

Η στρατηγική Νταβούτογλου είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ένα στοίχημα.

Η επιτυχία της είναι «ζητούμενο» για την Τουρκία, δεν είναι «δεδομένο».

Τα, αφανή για την ώρα, μειονεκτήματά της είναι περισσότερα από τα προφανή, ως τώρα, πλεονεκτήματά της.

Η γεωπολιτική προσέγγιση επί της οποίας στηρίζεται εξέθρεψε συνήθως τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες, αλλά  και τις πιο παταγώδεις αποτυχίες.

Οφείλουμε να την εξετάσουμε προσεκτικά.

Οφείλουμε να τη λάβουμε υπ’ όψιν μας σοβαρά.

Αλλά, αν αντιδράσουμε σωστά, δεν έχουμε κανένα λόγο να τη φοβόμαστε…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. παλιός αναγνώστης avatar
  παλιός αναγνώστης 07/01/2010 22:15:23

  Ξύπνιος ο Πάπας. Ως μια γέφυρα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση χαρακτήρισε την Τουρκία. Όχι ως χώρα που πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, και πολύ περισσότερο, όχι ως ... Δύση.


  Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' χαρακτήρισε την Τουρκία «μία γέφυρα ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση» κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε την Πέμπτη με το νέο Τούρκο πρεσβευτή Κενάν Γκιούρσοϊ στο Βατικανό.

  Ο ποντίφικας δήλωσε ότι η Καθολική Εκκκλησία θα πρέπει να λάβει μία αναγνωρισμένη νομική υπόσταση στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα τη βοηθήσει να «απολαμβάνει πλήρη ελευθερία του θρησκεύματος και θα βοηθήσει στην εξέλιξη της τουρκικής κοινωνίας».
  Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του Βατικανού, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανέφερε ακόμη ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο με το Ισλάμ «στο πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού και της φιλίας», ενώ επαίνεσε την ενίσχυση του ρόλου της Αγκυρας στο Μεσανατολικό.

 2. Λάκωνας avatar
  Λάκωνας 07/01/2010 22:22:55

  τα ελληνοτουρκικά θέματα έχουν καταντήσει ανέκδοτο....να οργανωθούμε παιδιά,έχω φάει 3 κ δεν έχω ρίξει κανέναν

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 07/01/2010 22:43:22

  Τα βλέπω πολύ πιο απλοϊκά τα πράγματα. Η Τουρκία δεν θα υπήρχε στον χάρτη, με την σημερινή της μορφή, αν δεν είχαν ψιλοδικτατορία. Επίσης δεν θα υπήρχε στον χάρτη, αν παλαιότερα δεν ήταν βάση για πυραύλους που έβλεπαν την ΕΣΣΔ, και τώρα δεν είναι ο τσαμπουκάς για τους Κούρδους, ο αποσταθεροποιητής του δήθεν σταθεροποιούμενο (χαχαχα) Ιρακ. Όσο χρήσιμο είναι το Ιρακ (Σιιτες, Σούνιδες, Κουρδοι) άλλο τόσο χρήσιμοι είναι οι Τούρκοι. Η Τουρκία έχει χρησιμότητα λόγω Ιράν. Ο μή Ινδοευρωπαίος μουσουλμάνος εναντίον του Ινδοευρωπαίου μουσουλμάνου, με τον Αραβα από κάτω... Η Τουρκία είναι επίσης χρήσιμη λόγω ...Ελλάδας, μην πάρουμε και πολύ αέρα. Δεν είναι τυχαίο που έχουν τα Δαρδανέλια και έχουμε το Αιγαίο.... Όποιος έχει και τα δύο, δημιουργεί πρόβλημα ...Βυζαντίου.

  Συνεργασία; Βλέπω με απορία την Φινασμπανκ.... την αφήνουν να υπάρχει. Οι Τούρκοι πολύ συτηματικά μας ξεπέταξαν και δεν θα αφήσουν καμια συνεργασία αν αυτοί δεν θέλουν. Εμείς αντιθέτως, εισαγουμε κασσετοταινίες, φυστίκια, σύκα, τσιμέντο, ρεύμα οσονούπω (νασαι καλά Μπιρμπίλη εθνομάνα), κτυπιόμαστε μαζί μας στην Βουλγαρία (ευτυχώς τους αντιπαθούνε οι Βούλγαροι περισσότερο από εμάς)

  Σιγά μην την αφήσουν να πλησιάσει τον Καύκασο. Θα φάει πολύ ξύλο και από τις δύο να μην πω τις τρεις πλευρές.


  Κύριε ΧΛ, δεν ξέρω αν δεν την φοβάσαι εσύ, εγώ... χμμμ... έχω όνειρα ότι διασπάται σε Κούρδους, Φρύγες, Καπαδόκες, Χετταίους κλπ... Και δεν νομίζω ότι οι Άραβες της έχουν καμία αγάπη, ούτε το Ισραήλ μπορεί να έχει ο,τιδήποτε εκτός από οππορτουνιστικές λυκοφιλίες.

  Όσο μπορώ να ελπίζω ότι θα εκδημοκρατιστεί η Κίνα, άλλο τόσο περιμένω να γίνει ευρωπαϊκή η Τουρκία. (Εκτός αν πάρει τελικά την Βιέννη)

 4. thouthou avatar
  thouthou 07/01/2010 22:44:34

  Το θέμα της Τουρκίας, είναι θέμα χρόνου. Είναι θέμα χρόνου να συγκρουστεί με κάποια μεγάλη δύναμη, ή άλλον παίκτη της περιοχής. Η Τουρκία έχει "πασαλίδικη" λογική, Οθωμανική, Κόκκινη Μηλιά κλπ... Άρα είναι θέμα χρόνου να τα σπάσει με το Ισραήλ, το Ιράν, ή αργότερα με τη Ρωσσία ή/και τις ΗΠΑ. Θα καταλήξει κάποια στιγμή σαν την ΕΣΣΔ.
  Απλά το θέμα που μας κόφτει, είναι τί κάνουμε εμείς μέχρι τότε. Οι λογικές είναι δύο:
  Είτε κάνουμε τη χελώνα, μαζευόμαστε και παίζουμε κατενάτσιο, κοιτάζοντας την εσωτερική μας δυναμική, είτε προσπαθούμε να παίξουμε ύπουλη επίθεση εκμεταλλευόμενοι την ρευστή κατάσταση, με Ισραήλ, Άραβες, Βαλκάνια, Κίνα κλπ...
  Αντ' αυτού, αντί να γίνουμε μέρος των σχεδιαζόντων, κάνουμε ό,τι μπορούμε να γίνουμε αντικείμενο των σχεδιασμών, να τους διευκολύνουμε... Έχουμε βαλθεί να αυτοκτονήσουμε... Με τέτοια φρενίτιδα, που σηκώνουν τα χέρια όλοι οι επαγγελματίες ψυχίατροι... Να μου το θυμηθείτε, θα μας στηρίξουν Αμερικανοί και Άγγλοι, γιατί η τόσο γρήγορη κατάρρευσή μας δεν βοηθά τα σχέδιά τους...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ thouthou 07/01/2010 22:55:42

   και το λυπηρό είναι ότι ένας από τους Διχασμούς μας, ακόμα και σε καιρό πολέμου... είμαστε «φιλο-Αγγλοι»; ή «φιλο-Γερμανοί»; Βρε _αμώ το, όλο γύρω γύρω γυρνάει.

 5. μαρικα avatar
  μαρικα 07/01/2010 22:56:22

  Παλι με χρονια με καιρους παλι δικα μας θαναι;;;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ μαρικα 07/01/2010 23:04:05

   ή θα είμαστε νότια της ...Λαμίας!

 6. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 07/01/2010 23:01:49

  @archaeopteryx


  Τουλάχιστον ο Τζέφρευ ειναι φιλέλληνας!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Dubai Expatriate 07/01/2010 23:04:53

   όπως είπε και ο Κινέζος στο παραμύθι "we will see..."

 7. Aris. A avatar
  Aris. A 07/01/2010 23:07:46

  Η διαφορά της σημερινής Ελλάδας με την Τουρκία είναι ότι η πολιτική εξουσία της δεύτερης έχει άποψη για την γεωστρατηγική θέση της χώρας, έχει όραμα και προσπαθεί να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους που θέτει.
  Η ζωή έχει αποδείξει ότι αυτός που έχει στρατηγική ακόμα και αν είναι λανθασμένη διορθώνοντας την όπου χρειάζεται φτάνει πάντα σε ένα αποτέλεσμα. Μπορεί να μην πετυχαίνει πάντα το μέγιστο των στόχων του αλλά πάντως πηγαίνει παράπανω από αυτόν που λιάζεται τρώγοντας τα Εοκικά δάνεια.
  Οποιος είδε απόψε ειδήσεις θα πρέπει να ένοιωσε βαθιά θλίψη για το καταντημά μας. Μια παρέα χαμηλόβαθμων τεχνοκρατών της ΕΟΚ να πηγαίνει από υπουργείο σε υπουργείο και να διασύρει τους υπουργούς. Εχουμε καταντήσει τόσο γραφικοί με τις πλαστογραφίες και τις απατεωνιές μας που το μαστιγωμά μας το έχουν αναθέσει σε κατώτατους υπαλλήλους.
  Μέσα σε πενήντα χρόνια καταφέραμε να χαθεί ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, Ιμβρου, Τενέδου, να κατακτηθεί η μισή Κύπρος, να αμφισβητείται η κυριαρχία μας στο μισό Αιγαίο, και τώρα να βάζει η Τουρκία πόδι στην Θράκη και πιθανόν σε είκοσι χρόνια από τώρα να έχει πετύχει η Τουρκία την αυτονομία της περιοχής.
  Αναρρωτιέμαι ποιός είναι ο πάτος της κατάντιας μας πότε θα ξυπνήσουμε και εάν ξυπνήσουμε ποιά είναι η σωστή αντίδραση.
  Καλή χρονιά σε όλους.

  • Jasmin avatar
   Jasmin @ Aris. A 08/01/2010 00:41:35

   Συμφωνώ απολύτως.
   Να προσθέσω ότι τόσα χρόνια δανειζόμασταν
   και γράφαμε την ΕΕ στα παλιά παπούτσια μας και οι πολιτικοί μας
   είχαν ως κρυφή σκέψη: "Τί θα κάνουν οι χαζοί ευρωπαίοι; αν δεν πληρώσουν αυτοί τα χρέη μας, θα καταρρεύσουν ως αλυσίδα και οικονομίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα υποτιμηθεί το ευρώ"
   Τόσα χρόνια παίρναμε-παίρναμε-παίρναμε και αντί να επενδύουμε σε υποδομές και ανάπτυξη, όλα κατέληγαν σε συγκεκριμένες τσέπες.
   Το πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικοί μας δεν κατάλαβαν
   ότι η Γερμανία "στέναξε" μέχρι να στηρίξει
   την ανατολική Γερμανία.
   Και δεν είναι διατεθειμένη να ξανα-πληρώσει, ειδικά για απατεώνες σαν και τους πολιτικούς μας. Διότι και να μας ξανα-ξελασπώσουν, πάλι τα χρήματά τους θα καταλήξουν στις γνωστές τσέπες.
   Τί μπορεί να γίνει τώρα; Ξεζούμισμα, όσο το δυνατόν σε όλους μας. Και μετά θα μας πασάρουν στην νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία.
   Θα γίνουμε επάξια η μόνη βαλκανική χώρα που θα μας απορροφήσει η Τουρκία.
   Σας φαίνεται ακραίο;
   1) Η Τουρκία είναι η 17η πιο ισχυρή οικονομία στον κόσμο. Θα μας αντέξει λοιπόν.
   2) Πριν από 30 χρόνια διεθνώς Τουρκία και Ελλάδα αντιμετωπίζονταν ως ίσες χώρες. Σήμερα, όλοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα δεν πιάνει ούτε το ένα νύχι της Τουρκίας.
   3) Η Τουρκία έχει τόσο ισχυρό στρατό που και η Ρωσία θα δίσταζε να την προκαλέσει. Και θα δείτε τι έχει να γίνει με τους τουρκογενείς λαούς του Καυκάσου.
   Είχαμε πολλές ευκαιρίες για να σωθούμε, αλλά δυστυχώς, στην Ελλάδα κυβερνούσαν πολιτικοί που ήταν συνεργάτες ή και πιόνια της Τουρκίας. Ξέρω ότι πάλι κάποιοι θα με κατηγορήσετε, αλλά δείτε την αλήθεια: σε λίγα χρόνια με τις ελληνοποιήσεις θα είμαστε μειοψηφία.
   Και δείτε τί άσκηση έγινε για πρώτη φορά στην Τουρκία πέρσι τον Δεκέμβρη για αντιμετώπιση εσωτερικών κρίσεων:
   www.geetha.mil.gr/index.asp?a_id=1716&nid=1225
   Αυτές τις ασκήσεις τις κάναμε πάντοτε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
   Τώρα για πρώτη φορά όλες τις πτωχές βαλκανικές χώρες, μας "φιλοξένησε" η μαμά Τουρκία... Κρίμα, κρίμα, κρίμα

   • man8os avatar
    man8os @ Jasmin 08/01/2010 02:22:54

    Δεν γινετε να συμβει κατι τετιο...
    Πρωτα δε θα το δεχτουμε εμεις, δεν θα το δεχτουν οι Γερμανοι, και οι Βουλγαροι.
    Επισης οι Αμερικανοι δε θα μας αφησουν οσο κρατανε γιατι δεν ειναι φερεγγυα η Τουρκια, ενω οι Ρωσοι θα βρεθουν σε στρατηγικο μειονεκτημα αν η Ανατολικη Μεσογειος περασει στην επηροη της Τουρκιας.

    • Jasmin avatar
     Jasmin @ man8os 08/01/2010 11:07:17

     Το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό. Δυστυχώς.
     Είμαστε πλέον επικίνδυνο βάρος για την ΕΕ. Και δεν είναι το οικονομικό ζήτημα. Είναι ότι δεν ανήκουμε πολιτισμικά πλέον στην Ευρώπη.
     Ξέρεις οτι εδώ μας μιλάνε για 1.000.000 λαθρομετανάστες, ενώ όλοι έξω ξέρουν για 3.000.000; Σε έναν ελληνικό πληθυσμό λίγο παραπάνω από 10.000.000;
     Όταν μπήκαμε στην ΕΕ ήμασταν άλλη χώρα. Σήμερα γινόμαστε κάτι άλλο.
     Κανείς στην Ευρώπη δε θα δεχτεί ελληνοποιημένους Αφγανούς-Πακιστανούς και Βορειοαφρικανούς να σουλατσάρουν ανενόχλητοι στην ευρωπαϊκή επικράτεια.
     Και όσο και αν μας ήθελαν λόγω γεωπολιτικής θέσης, εφόσον είμαστε αλωμένοι εκ των έσω, απλά θα μας πετάξουν από πάνω τους.
     Και μέχρι τότε θα μας επιστρέφουν και αυτοί τους δικούς τους λαθρομετανάστες. Όπως ήδη συμβαίνει.
     Επίσης, για τη Ρωσία σε πρόλαβα. Θέλεις να αυταπατάσαι; Ο τουρκικός στρατός είναι πολύ πιο δυνατός. Και υπάρχουν οι τουρκογενείς πληθυσμοί που κρατούν δέσμια τη Ρωσία.
     Οι αμερικανοί γιατί να μας στηρίξουν; Αφού είμαστε αντι-αμερικανοί ως το κόκκαλο. Τόσα χρόνια που μας στήριζαν εμείς τους επιστρέφαμε φέρετρα. Ενδεικτικά, για την ασφάλεια της πρεσβείας τους στην Αθήνα πληρώνουν τα πιο πολλά χρήματα από παντού.
     Λυπάμαι, Μάνθο, αλλά ο πόλεμος με την Τουρκία είναι πολύ κοντά. Και δε φταίνει οι ξένοι. Έχουν φροντίσει κάποιοι πεμπτοφαλαγγίτες "έλληνες" πολιτικοί και δημοσιογράφοι...

     • (Α)θανάσης avatar
      (Α)θανάσης @ Jasmin 08/01/2010 11:34:48

      Δεν μας μένει τίποτα άλλο από το να συμμαχήσουμε με το Ισραήλ, μπας και σωθούμε απ'τη βέβαια καταστροφή έστω και την τελευταία στιγμή...

      Η μικρή λεπτομέρεια είναι ότι χώρες που (κατά την άνωθεν θεώρηση) είναι πολύ πιο σοβαρές από την εν λόγω "Ελλάδα" τις πλήξανε οι εν λόγω μεγάλοι χωρίς πολλά πολλά... Εμάς γιατί μας γυροφέρνουν τόσο?
      Τι μας προσκυνάν και δεν μας δίνουν μια να πάμε στον αγύριστο, αφού δεν αποτελούμε τίποτε άλλο από ένα καθίκι αδειασμένο στον βαλκανικό χάρτη?

      Ρε μπας και έχει δίκιο ο Λιακό και έρχονται οι Ελ?

     • Υπερίων avatar
      Υπερίων @ (Α)θανάσης 13/01/2010 22:56:54

      Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Η Ελλάδα κατέχει πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση, παρόλο που πολλοί φαίνεται να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε αυτό το γεγονός να μένει στην αφάνεια (και δεν εννοώ φυσικά τον παραπάνω σχολιαστή).

      Επομένως, παρά το ότι η Ελλάδα δεν είναι τόσο ισχυρή είναι όμως "πολύτιμη" και ο έλεγχος της εξωτερικής κυρίως πολιτικής της ζωτικής σημασίας (για κάποιους).

      Το να δοθεί λοιπόν ένα ισχυρό χτύπημα στη χώρα μας είναι θεωρητικά εύκολο. Το πρόβλημα είναι τι θα γίνει αργότερα και ποιοί νέοι "παίκτες" θα εμφανιστούν για να αναλάβουν την κηδεμονία της.

      Για να αναφέρω ένα ιστορικό παράδειγμα, όταν ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 όλες οι Μεγάλες Δυνάμεις στην αρχή ήταν εχθρικές. Η πολιτική τους άλλαξε όταν (μεταξύ άλλων) άρχισαν να φοβούνται η μία την άλλλη ότι θα προσπαθούσε να προσεταιριστεί το νέο αναδυόμενο κράτος για να εξυπηρετήσει τα ευρύτερα συμφέροντά της στην περιοχή. Υπεραπλουστευμένη ανάλυση βέβαια, αλλά για τις ανάγκες της συζήτησης χρήσιμη.

      Τηρουμένων των αναλογιών κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα. Τα τυχόν νεοταξικά σχέδια αποσταθεροποίησης της Ελλάδος προφανώς κάποιους εξυπηρετούν αλλά και κάποιους βλάπτουν. Παράλληλα όμως μπορεί να εμφανιστούν νέοι και συχνά απρόβλεπτοι παράγοντες και το σχέδια να εμφανίσουν απρόβλεπτες περιπλοκές. Πχ επιθυμία της Κίνας να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

      Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι μόνο ο διεθνής παράγων καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό αλλά δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής η σημασία του.

  • anetos avatar
   anetos @ Aris. A 08/01/2010 09:17:31

   ετσι ειναι Αρις . εχεις πολυ δίκιο !

 8. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 07/01/2010 23:11:30

  Είναι επίσης και "φιλοπράσινος"
  Βλέπε

  Ισλάμ, Δολλάριο και ανεμογννήτριες...και όλα τελικά δένουν στο τέλος!


  Υ.Γ Η ανανεώσημες πηγές ενέργειας είναι συμπληρωματικές του πετρελαίου και ουσιαστικάπριμοδοτούν τον άξονα Ριαντ-Ουάσινγκτον.

  Μια μεγάλη συζήτηση της οποίας τις συνιστώσες τις ξέρουν αρκετοί από τους συνσχολιαστές

 9. Greco avatar
  Greco 08/01/2010 01:32:46

  το κειμενο του Aris παραπανω ειναι πολυ σωστο

  να κανω κ γω μια παρατηρηση για τη νοοτροπια των τουρκων:πραγματι νομιζω τους αρεσει να παιζουν ριψοκινδυνα και επιθετικα στη διεθνη σκακιερα,αλλα πιστευω οτι εχουν την αντιληψη οτι αν βρεθουν σε οποιαδηποτε δυσκολη συγκυρια λογω ακριβως αυτης της "ατακτης" συμπεριφορας τους,εχουν την ψυχικη δυναμη να την ανταπεξελθουν.

  Η τουρκικη αντισταση με τον κεμαλ και η κληρονομια του πιστευω χαλυβδωσε το τουρκικο εθνος.Με απλα λογια,δηλαδη,πιστευουν στον εαυτο τους

  ιστορικα παρατηρηστε τη δικια μας καταρρευση οταν μετα την απωλεια της σμυρνης,ουτε κατσαμε να υπερασπιστουμε την ανατολικη θρακη..σκορπισαμε.Κι ας το πε ο Βενιζελος,και ας το απαιτησαν οι Αγγλοι,στη διαχειριση της ηττας και της δυσκολιας φαινεται ποσο μεγαλος ειναι ενας λαος.Κ εμεις οποτε χασαμε,δεν χασαμε απλως,διαλυθηκαμε τελειως (απο ηθικης,υλικης,πολιτιστικης πλευρας).Παρτε απτην καταρρευση του βυζαντιου,ως τη μικρασιατικη καταστροφη και την κυπρο(τα συμπτωματα της τελευταιας μας ηττας και οι επιδρασεις τους στη πολιτικη ζωη της μεταπολιτευσης νομιζω θα τα κρινει ο ιστορικος του μελλοντος αναλογα--μια παρατηρηση μονο:ενα λαικιστικο κομμα σαν το πασοκ δεν θα ερχοταν ποτε στα πραγματα της χωρας αν δεν ειχε γινει η κυπρος)

  για να το πω απλα, δεν ξερω αν εχουμε τα @@ να κανουμε την εξωτερικη πολιτικη που θα θελαμε ολοι,γιατι δεν αντεχουμε την απογοητευση κ την ηττα.Εχουμε προτιμησει να καθομαστε φρονιμοι καρπαζοεισπρακτορες,παρα να διεκδικουμε στα ισα ,ακριβως εξαιτιας αυτου του συμπλεγματος κατωτεροτητας που μας διακρινει

  δεν ξερω αν η πολιτικη μας θα αποδωσει μακροχρονια,ισως αποδωσει κατι ισως οχι---αλλωστε καμια φορα οι ελιγμοι αποδιδουν καλυτερα απο την ευθυτητα---.Παντως δεν ειναι ιδιον ενος μεγαλου λαου,κ αυτο με στεναχωρει

 10. thouthou avatar
  thouthou 08/01/2010 06:45:04

  Τις πατρίδες τις σηκώνουν οι προσωπικότητες. Και σε χώρες σαν την Ελλάδα, οι προσωπικότητες βγαίνουν από τον πνευματικό κόσμο, τις κοινωνικές διεργασίες, τον εθνικό-κοινωνικό οραματισμό, που συμβάινει συνήθως σε μια μεσαία τάξη, που αποτελεί την καρδιά και βάση της κοινωνικής ατμόσφαιρας. Αυτό στην Ελλάδα τα χάσαμε μεταπολεμικά, και καταστρέψαμε την προπολεμική μας δημιουργία.
  Γιαυτό μας έχει πιάσει πρεμούρα με τον νόμο περί ιθαγένειας. Και εμείς μπορούμε να ζήσουμε σε μια Hollywood ή Bollywood κοινωνία, δεν φοβόμαστε μήπως πεθάνουμε. Απλά αυτός ο νόμος είναι που θα στερήσει για άλλη μια φορά την (τελευταία ίσως) πιθανότητα αυτού του λαού να ανασυνταχθεί, μόλις κλείσει αυτή η περίοδος παρακμής και συρρίκνωσης, μετά το '22....
  Οι χαρακτηρισμοί των απόψεων ή των πράξεων, ιστορικά, είναι αστεία... Αυτό που μένει είναι αν ένας λαός έχει την δυναμική και την θέληση να προχωρήσει... Εμείς δείχνουμε να μην τα έχουμε αυτά, αλλά ζούμε σε μια περιοχή που όλοι οι άλλοι τα έχουν... Ιστορικά, έχουμε δείξει ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα, έστω και την τελευταία στιγμή...
  Δυστυχώς όμως, το ταμείο γίνεται πάντα εκ των υστέρων... Και οι μύθοι του "δεν παθαίνουμε τίποτε εμείς" δείχνουν μόνο αδυναμία αντίδρασης....

 11. Νίκος avatar
  Νίκος 08/01/2010 10:15:05

  "Η διαφορά της σημερινής Ελλάδας με την Τουρκία είναι ότι η πολιτική εξουσία της δεύτερης έχει άποψη για την γεωστρατηγική θέση της χώρας, έχει όραμα και προσπαθεί να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους που θέτει".

  Αυτο αγαπητε Αρη ειναι το ενα σκελος του εποικοδομηματος της Τουρκιας. Το αλλο ειναι η παραγωγη προϊοντων και αγαθων, ειδικα στρατιωτικοτεχνολογικων, τα οποια αποφερουν κεφαλαιο, εξαγωγες και αυξηση του ΕΘΝΙΚΟΥ προϊοντως, επομενως και της αυτοπεποιθησης. Εδω στο Ελλαδισταν της κλεπτοκρατιας ουτε βιδες για καροτσια δεν παραγουμε ακομα. Ο κλεπτοκρατικος και κρατικοεπιδοτουμενος μεταπρατισμος επικρατει απο τη σκεψη (ρεπουσοδραγωνιοι ιστορικοι του Κ%$##@λου) μεχρι τα εισαγομενα δημητριακα. Και να σκεφτεις οτι μεχρι πριν λιγα χρονια ειμασταν αυταρκεις σε γεωργικα προϊοντα. Τωρα εισαγουμε...σταφιδες απο την Τουρκια, σιταρι απο την Ρουμανια κλπ. Ω! ναι, η εισοδος μας στην ΕΕ και στο ..."Στενω" μας εκανε καλο (λιγους δλδ). Η εφαρμογη του ανορθολογισμου με ελλαδικη σφραγιδα σε ολο της το μεγαλειο. Η ρηξη θα ελθει οταν το χασμα των "αναγκων" της κρατικοεπιδοτουμενης κλεπτοκρατιας και των αναγκων του λαου γινει αβυσσαλεο.

 12. Νίκος avatar
  Νίκος 08/01/2010 10:16:02

  Οχι του "του ΕΘΝΙΚΟΥ προϊοντως" αλλα προϊοντος. Ο δαιμων του πληκτρολογιου...

 13. popolaros avatar
  popolaros 08/01/2010 10:34:47

  Εγώ πάλι είμαι ρομαντικός και ελπίζω να εμφανιστεί ένα πατριώτης ηγέτης και να σηκώσει το έθνος στους ώμους του.
  Το οποίο δεν σημαίνει πολέμους και να το παίζουμε τσάμπα μάγκες.Όχι.
  Απλά να κάνει εθνική πολιτική για τα συμφέροντα της χώρας και όχι για ξένα συμφέροντα ή της παρέας.

 14. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 08/01/2010 10:42:56

  Μην φοβάστε τον Νταούτογλου και την Τουρκία, όταν έρθει η ώρα θα τους "παίξουμε για πλάκα".

  Να φοβάστε τους ντόπιους προδότες.

 15. Νίκος avatar
  Νίκος 08/01/2010 13:38:13

  "Είμαστε πλέον επικίνδυνο βάρος για την ΕΕ. Και δεν είναι το οικονομικό ζήτημα. Είναι ότι δεν ανήκουμε πολιτισμικά πλέον στην Ευρώπη".

  Οχι, κανετε λαθος κυρια μου. Απο το 1961 που "συνδεθηκε" με την τοτε ΕΟΚ η Ελλαδα καθε χρονο πληρωνε ΕΙΣΦΟΡΑ. Ο,τι μας εδωσαν ηταν τα ανατοκισμενα κεφαλαια. Ειναι αλλο ζητημα αν η κλεπτοκρατια εφαγε πολλα και επιδοτουσε τους μεταπρατες.

  "...δεν ανήκουμε πολιτισμικά πλέον στην Ευρώπη...;" Οριστε; Τι λετε; Επισης κανετε λαθος. Δεν χρειαζομαστε πινακιδες και ταμπελες ευρωπαϊκου καθωσπρεπισμου. Η διαφορα μας με τους Ευρωπεους ειναι οτι δεν καλυπτομαστε με ευφημισμους. Μπορει οι νεοταξιτες μας, ναι, αλλα οχι εμεις, ο λαος.
  Σιγα, μην ζηλεψουμε τους εγκληματιες ευρωπεους. Ποσες φορες αιματοκυλισαν την Ευρωπη, τον κοσμο ολον τον περασμενο αιωνα; Σιγα, πρεπει να μαθουμε να αναμετρωμαστε με τον (κακο) εαυτο μας. Απλα.

 16. Νίκος avatar
  Νίκος 08/01/2010 13:43:30

  "Η Τουρκία έχει τόσο ισχυρό στρατό που και η Ρωσία θα δίσταζε να την προκαλέσει. Και θα δείτε τι έχει να γίνει με τους τουρκογενείς λαούς του Καυκάσου".

  Αγαπητη Ιασμινη(;). Η τουρκια ειναι "γιγαντας" με πηλινα ποδια. Μπορει η ελίτ μας να φοβαται. Ο Λαος ΟΧΙ. Μην ξεχνας τι παθανε οι Ιταλοι το 40 και οι Γερμανοι ακομα.

  Καλη η προπαγανδα που κανεις αλλα ατελεσφορη εδω μεσα. Μπορει πολλες φορες να κρινουμε και να κατακρινουμε αλληλους και την Ελλαδα, αλλα αυτο επ' ουδενι δεν σημαινει οτι φοβομαστε. Ειμαστε πραγματιστες και αν χρειαστει κανουμε και τακτικες υποχωρησεις, αλλα μην κανεις το λαθος να παιζεις παιχνιδια των εχθρων. Εκτος και αν δεν σε νοιαζει.

  • Jasmin avatar
   Jasmin @ Νίκος 08/01/2010 15:14:15

   Το μεγαλύτερο παιχνίδι των εχθρών είναι ο εφησυχασμός και το "δεν βαριέσαι, αδελφέ"...
   Αυτά που μας έχουν φέρει δηλαδή σε αυτό το σημείο σήμερα.
   Τί να πω; Δε σηκώνεστε από τον καναπέ με τίποτα.
   Έχετε δίκιο, οι κακοί ευρωπαίοι μας φθονούν,
   μας χρωστάνε και από πάνω,
   η Τουρκία έχει πήλινα πόδια,
   αυτά θα πούμε και στις καραβιές των ισλαμιστών
   και θα τους αφομοιώσουμε μαγικά...
   και έχετε δίκιο: τα παίρνω από τους ανδρομεδιανούς για να κάνω προπαγάνδα...

 17. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 08/01/2010 14:50:50

  Άμα κ. Λαζαρίδη οι πολιτικοί μας είχαν διαβάσει (και κατανοήσει) έστω και το 140 σέλιδο "Geopolitics: A Very Short Introduction" του Oxford Univ. Press, θα είμασταν ευτυχείς και ο Νταούτογλου σίγουρα θα'τα βρισκε πολύ σκούρα.

  Δυστυχώς όμως αμφιβάλλω εαν οι ηγεσίες που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από το υπ. εξωτερικών είναι σε θέση να αντιληφθούν και να κατανοήσουν πραγματικά τις 1516 λέξεις που γράψατε εδώ. Πάνω από τις 300 με 500 που έχει το μέσο άρθρο της μέσης ελληνικής φυλλάδας κουράζονται...

 18. Hellenic avatar
  Hellenic 08/01/2010 15:15:46

  H Ελληνικη πολιτικη elite ζει ακομα προφανως στον προηγουμενο αιωνα, παντως οχι στο σημερα. Η Τουρκια σημερα ειναι χωρα μελος του G-20, εχει μια διαρκως αναπτυσσομενη οικονομια και μια αγορα 70 εκατ. ατομων. Θα διαπραγματευτει ειδικη σχεση με την Ε.Ε., χωρις στο ελαχιστο να κανει οποιαδηποτε παραχωρηση οσον αφορα τις απαιτησεις της σε βαρος της Ελλαδος. Οι Ελληνες, παραμυθιασμενοι για χρονια οτι "θα τους σωσουν οι Ευρωπαιοι" βλεπουν το κρατος να χρεωκοπει και το μισο Αιγαιο να περναει σταδιακα στην σφαιρα επιρροης της Ρωσιας. Πολυ φοβαμαι οτι σε λιγο θα ειναι πολυ αργα για να υπερασπισει η Ελλαδα τα κεκτημενα του 1912-13.

 19. Hellenic avatar
  Hellenic 08/01/2010 15:23:52

  H Ελλαδα ειναι ενα κρατος που χρεωκοπησε οχι μονο οικονομικα, αλλα πολιτικα και κοινωνικα. Χρονια τωρα στο βωμο του "ανηκομεν εις την Δυσην", τα ξεπουλησε ολα, και πρωτα απο ολα την πολιτιστικη της ταυτοτητα. Ολοι κληθηκαν να φορεσουν την μασκα του ανεπτυγμενου Ευρωπαιου, αλλα αντι να παρουν οτι καλο πηραν οτι χειροτερο. Ενω επρεπε η χωρα να γινει ανταγωνιστικη και με ισες ευκαιριες γιγαντωσε ενα παρασιτικο δημοσιο συστημα, εκανε την διαφθορα θεσμο και διελυσε το συστημα της παιδειας και της υγειας. Τωρα πια που χρεωκοπει αναζητει εναγωνιως σωτηρια, ενω οσον αφορα τις σχεσεις με την Τουρκια, ηδη το μισο Αιγαιο τεινει να περασει στη σφαιρα επιρροης της αναδυομενης ΝεοΟθωμανικης Τουρκιας. Ενα νεο 1897 μας περιμενει.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Hellenic 08/01/2010 15:43:42

   δεν έχεις πολύ άδικο, αλλά σίγουρα δεν προσπαθείς να μου αναπτερώσεις το ηθικό...

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Hellenic 08/01/2010 16:12:11

   Ναι, ας αφήσουμε την καταστροφολογία. Όπως λέει και το Ρεσάλτο "είμαστε ακόμα ζωντανοί, και αυτό είναι το κυριότερο". Ζωντανοί και με τις απόψεις μας ακέραιες. "Θέλησαν να μας εξοντώσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν".

 20. Νίκος avatar
  Νίκος 08/01/2010 16:16:42

  Jasmin, αυτα που λες σε μερικη αντιπαραθεση με τα λιγα που εγραψα δεν ειναι αυτοματως αλληλοαποκλειομενα. Βαζεις τα ζητηματα σε πλαισιο ασπρου-μαυρου, και δεν ειναι ετσι. Το οτι φταιμε, ως ελιτ και ως κοινωνια ειναι γεγονος, αυτο δεν σημαινει οτι οι ΕυρωΠΕΗ ειναι καλυτεροι. Ψυχολογικα αυτο μας λες, ή κανω λαθος;

  Λοιπον με δεδομενα γιατι βαριεμαι το μπλα-μπλα-μπλα, δλδ την αεναη απεραντολογια.
  Ταδε εφη ο Κος Σοϊμπλε, υπουργός της των Οικονομικών του 4ου Ραϊχ :«Δεν μπορούμε εμείς οι Γερμανοί να πληρώσουμε τα λάθη των Ελλήνων»….
  και επισης «η χώρα μας (Η Γερμανια) αντιμετωπίζει τη χειρότερη κατάσταση προϋπολογισμού από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο". Μαλιστα,
  Ξερεις οτι η Γερμανια εχει έλλειμμα 6% και αυξήσε το δημόσιο χρέος της κατά 132% ;
  Αν μπορεις εσυ να μου εξηγησεις γιατι η "κραταια" "Ευρωπαϊκη", και επομενως καθως πρεπει συμφωνα με τα εδω υποδουλα γραικυλια, Γερμανια εφτασε εκει τοτε θα σε προτεινω για Ωνασσειο.

  Και δεν ειναι θεμα φθονου. Που το ειδες αυτο; Γεωπολιτικα παιχνιδια ειναι. Τους συμφερει η Ελλαδα να ειναι αδυναμη οπως και ολοι οι αλλοι στη γειτονια. Γιατι νομιζετε διελυσαν την Γιουγκοσλαβια οι καθως πρεπει Ευρωπεη;
  Ουσιαστικος εφυσηχασμος ειναι η στρατηγικη "να μας ταϊζουν αλλοι και αλλοι να μας φυλαν τα συνορα" με κορωνιδα το δογμα "οταν η τουρκια μπει στην ΕΕ θα γινει αυτοματως αρνακι..." που ακομα πιπιλιζεται απο την ανικανη αλητ μας. Αυτο ειναι εφυσηχασμος.

  • Jasmin avatar
   Jasmin @ Νίκος 08/01/2010 16:50:56

   Δηλαδή, εσύ διαβάζοντάς το σχόλιό μου και την απάντηση
   στον Μάνθο, αυτό κατάλαβες;
   Ότι υπο-νοώ ότι οι Δυτικο-ΚεντροΕυρωπαίοι είναι καλύτεροι από εμάς;
   Ήμαρτον, Κύριε!
   Αναρωτήθηκες μήπως εσύ διάβασες ό,τι ήθελες να διαβάσεις;
   Στο ζήτημα της Γερμανίας είπα ότι αποτύχαμε να προβλέψουμε την οργή της. Και είπα ότι η Γερμανία υπέφερε για να πάρει πάνω της τους κατεστραμμένους ανατολικο-γερμανούς. Χωρίς σεντ οικονομικής βοήθειας από πουθενά. Και ότι αποκλείεται να πληρώσει και για εμάς εύκολα.
   Πού είπα ψέματα; Και πού υπο-νόησα ότι είναι "καλύτεροι";
   Περιέγραψα μια πραγματικότητα. Χωρίς καμιά απόχρωση.

   Διαβάζοντας το σχόλιό σου όμως καταλαβαίνω γιατί "μυγιάζεσαι".
   Έθιξα τους ανατολικο-γερμανούς και προσβλήθηκες.
   Το καταλαβαίνω τώρα που χρησιμοποιείς έναν υβριστικό όρο για τους Ευρωπαίους. Και προφανώς νιώθεις ότι είσαι καλύτερος από αυτούς.
   Είσαι ρωσό-φιλος, ε;
   Συγγνώμη αλλά εγώ είμαι ελληνίδα και δεν μπορώ να σκέφτομαι, ποιός θα θιχτεί με αυτά που γράφω...

 21. Νίκος avatar
  Νίκος 08/01/2010 16:20:57

  Λοιπον, εμεις δεν το βαζουμε κατω ουτε λοιποψυχουμε. Μπορει να αυτοκρινομαστε και ενιοτε να μεμψιμοιρουμε αλλα ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ουτε πτοουμαστε. Γι' αυτο Κα Ιασμινη τα περι "κραταιας" τουρκιας που "ουτε η Ρωσσια δεν τα βαζει μαζι της" κλπ δεν μας πτοουν. Ας οψονται οι Αγγλοαμερικανοι που δεν θελουν το Αιγαιο "κλειστη" θαλασσα.

 22. AWACS avatar
  AWACS 08/01/2010 16:35:34

  Ο Βασίλης Μαρκεζίνης σε πρόσφατο άρθρο στο έθνος του ανέφερε τα εξής ενδιαφέροντα σε σχέση με τη θεωρία Νταβούτογλου:

  [..]H θεωρία του κ. Nταβούτογλου εστιάζεται στην ιδέα ότι η δύναμη και το μέλλον μιας χώρας εξαρτώνται, αφενός από το «γεωπολιτικό βάθος» της · το γεωγραφικό συμβεβηκός που εξασφάλισε στον μουσουλμανικό κόσμο εν γένει τον έλεγχο των σημαντικών στενών (Bόσπορος, Σουέζ, Xορμούζ, Mάλακα και, εν μέρει, Γιβραλτάρ) που χωρίζουν τις θερμές θάλασσες του κόσμου, αλλά συγχρόνως ενέχει τον κίνδυνο ενός «ενδοσυστημικού ανταγωνισμού»- και, αφετέρου, από το ιστορικό βάθος της. Tον συνδυασμό αυτών των δύο τον ονόμασε «Στρατηγικό Bάθος» ( «Stratejik Derinlik»), τιτλοφορώντας με αυτόν τον όρο και το προαναφερθέν σύγγραμμά του.[..]
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=15426&subid=2&pubid=4890842

  Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, φαίνεται πως η στρατηγική Νταβούτογλου δεν αγνοεί την δυναμική της ναυτικής ισχύος στην θεώρηση που κάνει. Απεναντίας θετεί πολύ επιτακτικά το ζήτημα του ελέγχου των κύριων θαλάσσιων προσβάσεων που βρίσκονται στον εγγύς χώρο της Τουρκίας ως μέτρο επιτυχίας της στρατηγικής του.

  Γι αυτό και η Ελλάδα με το Αιγαίο και μέχρι να υπάρξει ο απαιτούμενος έλεγχος του δευτέρου από την πλευρά της Τουρκίας δεν είναι στην λίστα "των μηδενικών προβλημάτων".

  Την παραπάνω ναυτική στροφή έρχεται να την υποστηρίξει η μεγάλη επενδυτική προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία 5 με 6 χρόνια στην ανάπτυξη της ναυτικής της ισχύος. Επενδύσεις σε νέα ναυπηγεία, νέοι ναύσταθμοι, εγχώρια ναυπήγηση πολεμικών πλοίων (Milgem, TF-2000) με παράλληλη εγχώρια ανάπτυξη όλων των επιμέρους συστημάτων μάχης τους (ραντάρ, συστήματα διοίκησης-ελέγχου, ηλεκτρονικός πόλεμος, πυραυλικά συστήματα). Εκτός όλων αυτών βέβαια σχεδιάζει ακόμα και την απόκτηση μεγάλων αποβατικών πλοίων (mini αεροπλανοφόρα) τα οποία αποτελούν πραγματικά πολλαπλασιαστές δύναμης στην προβολή ναυτικής ισχύος σε ικανές αποστάσεις.

  Αναρωτιέμαι λοιπόν αν το όραμα Νταβούτογλου αφορά στην διαμόρφωση μιας καθαρόαιμης ηπειρωτικής δύναμης όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ή αν αποτελεί μια στρατηγική μετασχηματισμού της σε ένα νέο ίσως "υβρίδιο" ναυτικού και χερσαίου κράτους ταυτόχρονα. Μια ηπειρωτική δύναμη ικανή όμως να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο σε πολύ σημαντικούς ναυτικούς διαύλους οι οποίοι τυχάνει να βρίσκονται στην Τουρκική περιφέρεια.

  Οι Τούρκοι γνωρίζοντας φυσικά ότι αργά ή γρήγορα θα μετατραπούν στον αδύναμο κρίκο και θα έρθουν σε ρήξη με κάποια από τις μεγάλες δυνάμεις θα πυρηνικοποιηθούνε ταχύτατα. Ίσως και χωρίς να χρειαστεί καν να δημιουργήσουν το Ιρανικό δίκτυο εγκαταστάσεων εμπλουτισμού. Ειναι γνωστό πως οι κύριοι συνεργάτες των Πακιστανών επιστημόνων στην ανάπτυξη των πυρηνικών τους όπλων αποτέλεσαν Τούρκοι "λαθρέμποροι" υπό την υψηλή προστασία κύκλων της αμερικανικής κυβέρνησης. Το ίδιο δίκτυο ανα πάσα στιγμή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση αρκετού σχάσιμου υλικού ικανού για την παραγωγή μερικών (2 έως 5) πυρηνικών όπλων βασισμένα στην Πακιστανική-Ισλαμική τεχνογνωσία.

  Προσωπικά δεν αποκλείω την πιθανότητα η Τουρκία με βάση το "κακό" παρελθόν της στην ανάπτυξη αλλά και την χρήση βιολογικών και χημικών όπλων να διαθέτει ήδη τέτοια όπλα έστω και απενεργοποιημένα.

  Σε μια τέτοια περίπτωση ο αδύναμος κρίκος μετατρέπεται σε πυρηνικός...

 23. o aristos avatar
  o aristos 08/01/2010 19:29:23

  «Δεν ήλθα ως τουρίστας με σορτσάκι στην Τουρκία»

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/01/blog-post_7503.html

 24. thouthou avatar
  thouthou 08/01/2010 23:23:04

  Η λογική Νταβούτογλου (που δεν είναι δικιά του, είναι παλιότερη) είναι ότι "κάναμε λάθος που αφήσαμε το Αιγαίο στους Έλληνες", και νομίζω ότι το γράφει έτσι ακριβώς σε ένα βιβλίο του... (Άρα είναι επίσημη πολιτική της Τουρκίας, που απλά εμείς ως χέστηδες δεν θέλουμε να δούμε: "θα σας πάρουμε το Αιγαίο"... Δεν βρέχει, μας φτύνουνε...)
  Αυτή ακριβώς την αναθεωρητική πολιτική έκαναν και στην Κύπρο. Από το "δεν έχουμε καμιά εμπλοκή με την Κύπρο", μπήκαν από το παράθυρο ώς προστάτιδα δύναμις, έκαναν προβοκάτσιες, έκαναν στρατιωτικά τετελεσμένα, και συνεχίζουν πολιτικά.
  Αυτό θα κάνουν και με το σύστημα Αιγαίο-Θράκη. Έχουν ήδη κατοχυρώσει "απειλή πολέμου", προκαλούν στρατιωτικά, άρα ήδη η παλάντζα γέρνει εναντίον μας. Ήδη έχουν ξεκινήσει δειλά οι πρώτες "δηλώσεις" που δείχνουν ότι η κατάσταση έχει διολισθήσει από το "ποιος έχει δίκιο-διεθνές δικαιο κλπ" στο "θα μεσολαβήσουμε να μην σας επιτεθούν" (βλ."ΙΜΙΑ, τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών")... Εφόσον έχει ξεκινήσει αυτό, είναι θέμα χρόνου (μόλις οι συνθήκες είναι ανεκτικές) για μια επίθεση σε όποιο μέτωπο είναι πρόσφορο: Κύπρο/Καστελόριζο/Αιγαίο/Θράκη... (αν και εφόσον χρειαστεί βεβαια, και δεν καταρρευσει η Ελλάδα εκ των έσω: βλ.λαθρομετανάστευση και πρόσφατο θέμα ιθαγένειας)
  Το ειρωνικό-εώς ύποπτο, είναι ότι εμείς περιερχόμαστε σε διαλυτική κατάσταση, ανάλογη αυτής του 1974... Είναι λογικό όλες οι διαλυτικές δυνάμεις να επιπλέουν (ως κουράδες) σε μια βοθρολυτική παρακμή. Δεν είναι λογικό όμως όλα αυτά να γίνονται χωρίς αντίδραση, χωρίς συγκρούσεις. Εκεί κολλάει και η συνωμοσιολογική προσέγγιση. Η οποία είναι και η πιο υγιής, γιατί αν δεν ισχύει αυτή, σημαίνει ότι ήδη έχουμε τελειώσει...

 25. Χρύσανθος Λαζαρίδης avatar
  Χρύσανθος Λαζαρίδης 09/01/2010 12:40:54

  Συμφωνώ με την καταγραφή της ελληνικής αθλιότητας από όλους τους φίλους πιο πάνω. Συμμερίζομαι και τις ανησυχίες πολλών εξ αυτών.
  Όμως στο post που είχε την καλοσύνη να φιλοξενήσει του antinews προσπαθώ να κάνω ένα νοητικό πείραμα:

  Ας ξεχάσουμε, προς στιγμήν την Ελλάδα. Κι ας προσπαθήσουμε να δούμε την Τουρκία και τις προοπτικές που της διανοίγει η στρατηγική Davutoglu.
  -- Ποιές είναι αυτές οι προοπτικές; Ποιά είναι τα δυνατά σημεία αυτής της προοπτικής; Που ποντάρει αυτή η στρατήγική; Έχει αδύνατα σημεία; Και ποιά;
  Μπορεί να εξουδετερωθεί και πώς;
  -- Πρίν εξετάσουμε όλα αυτά τα ερωτήματα, ένα ακόμα: Ποιά αναλυτικά-θεωρητικά εργαλεία χρησιμοποιεί η ανάλυση Davutoglu; Ποιά είναι η θεωρία από πισω; Ποιά είναι η ιστορία αυτων των θεωριών που "υποκρίπτονται";

  Το ανωτέρω post που δημοσίευσα είναι το πρώτο μέρος μιας σειράς άρθρων.
  Προσπαθεί να συνοψίσει (με μεγάλα κενά, αναγκαστικά) την εξέλιξη των γεωπολιτικών προσεγγίσεων.
  Προσπαθεί να δείξει ότι τέτοιες προσεγγίσεις είχαν πολύ μεγάλη πειστικότητα αλλά πολύ συχνά διαψεύστηκαν.
  Κι όταν επαλαθεύθηκαν τα συμπεράσματά τους, αυτό συνέβη για άλλους λόγους, όχι γι' αυτούς που προέβλεπε αυτή καθ' αυτή η "θεωρία".

  Αυτή η διαπίστωση είναι κρίσιμη, διότι έτσι αρχίζει να υπονομεύεται η "πειστικότητα" των απλουστευτικών γεωπολιτικών σχημάτων.

  Μπορεί να ακούγεται πολύ "εύλογο" ότι η Τουρκία έχει και μπορεί να εκμεταλλευτεί το "στρατηγικό βάθος" της, αλλά αυτό δεν συνέβη πάντα επιτυχώς, με άλλες χώρες που είχαν (μεγαλύτερο) ιστορικό βάθος.

  Κι αυτό οδηγεί σε ένα δεύτερο συμπέρασμα: Πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν, πέρα από τις "γεωπολιτικής διαστάσεις" και στοιχεία "συστημικής ανάλυσης":
  --Συστημικής ανάλυσης εσωτερικά (οικονομικό υπόδειγμα μιας χώρας, πολιτικό σύστημα, κοινωνική δυναμική, καθεστωτική ευστάθεια),
  -- αλλά και Συστημικής ανάλυσης διεθνώς (ευστάθεια των διεθνούς συστήματος, συστημικές συσπειρώσεις-αντισυτεσπειρώσεις κλπ.).

  Αφού τα κατανοήσουμε όλα αυτά - και προ πάντων, μάθουμε να τα συζητάμε - τότε ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο: με βάση όλα τα ανωτέρω, τι θα μπορούσε να κάνει μια χώρα όπως η Ελλάδα - ξεχνώντας προς στιγμήν τις τρέχουσες εσωτερικές αναπηρίες της.
  Εκεί θα δούμε την έννοια της "χώρας-μετάιχμιου" (για την οποία ανωτέρω προϊδεάζω, αλλά δεν λέω τίποτε συγκεκριμένο): Μια έννοια που κατά κάποιο τρόπο μπορεί να αποτελέσει την "απάντηση" στην έννοια του "στρατηγικού βάθους".

  Αφού το συζητήσουμε κι αυτό - κι αφού μάθουμε να αναζητάμε διεθνείς ρόλους που προσειδιάζουν στη θέση μας και στη φύση μας (ανεξάρτητα απο τις πολιτικές αδυναμίες και τα αδιέξοδα του συστήματός μας σήμερα), τότε μπορεί να τεθεί και το επόμενο (και πιο κρίσιμο) ερώτημα:
  -- Τι πρέπει να κάνουμε για να ξαναπεράσουμε τις σημερινές αδυναμίες μας και να παίξουμε πιο σημαντικούς ρόλους;

  Κάθε αναγεννητική προσπάθεια - κάθε φαινόμενο "Διαφωτισμού" - ξεκινά από αντίστοιχα "διανοητικά πειράματα"
  Δηλαδή κάποια στιγμή οι διανοούμενοι της χώρας (ή κάποιοι με φιλοδοξίες να παίξουν το ρόλο του "διανοούμενου") παύουν να ομφαλοσκοπούν (αλλά δέν παύουν να ανστισκέκονται στη μιζέρια), βγαίνουν από τα αδιέξοδα και τη μοιρολατρείς που καλλιεργούν τα αδιέξοδα αυτά, κι αρχίζουν να στοχάζονται πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα διαφορετικά.

  Όταν πιστέψουν ότι υπάρχει διαφορετικό μέλλον από το μαύρο που προδιαγράφει το σημερινό τέλμα, τότε πολλαπλασιάζεται η απήχηση των νέων ιδεών και η πολιτική επιρροή όσων πιστεύουν στην Ελπίδα.
  Αν δεν υπάρξει ένα τέτοιοι "κίνημα Διαφωτισμού", αν δεν υπάρξει μια τέτοια αναζήτηση πέρα απο τη Μιζέρια, η (απαραίτητα) Ελπίδα πααμένει (μάταιη) επίκληση ευσεβών πόθων.

  Επομένως, χωρίς να διαφωνώ με καμία από τις παρατηρήσεις σας, απλώς διευκρινίζω ότι το ανωτέρω post αποτελεί την αφετηρία μιας "διανοητικής περιπέτειας", η οποία ίσως μας αφορά όλους, γιατι αποτελεί προϋπόθεση για έξοδο από τα αδιέξοδα που βιώνουμε όλοι.

  Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλους.

  • Αγανάκτηση avatar
   Αγανάκτηση @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 10/01/2010 01:51:48

   κ. Λαζαρίδη καλά τα διανοητικά πειράματα αλλά ενόσω οι διανοούμενοι της χώρας (αλήθεια υπάρχουν αυτοί;) αρχίσουν να στοχάζονται ο χρόνος περνάει.

   Ας είμαστε πρακτικοί. Ζούμε σε μια κομβική περίοδο που είναι πλέον εμφανές και στον πιο αδαή κάτοικο της χώρας ότι ένα μειοψηφικό αλλά καλά οργανωμένο κίνημα από συμφέροντα εντός και εκτός της Ελλάδας προσπαθεί να αποομογενοποιήσει τη χώρα. Για ποιούς λόγους είναι αδύνατον με λογική σκέψη να το εξηγήσει κανείς οπότε αυτό μάλλον θα το δείξει η ιστορία.

   Εαν το ΠΑΣΟΚ παραμείνει στην εξουσία και μετά τον Απρίλιο θα μείνει για όλη την τετραετία ασχέτως εαν και ακόμα στο ενδιάμεσο το ποσοστό του πέσει π.χ.στο 10%. Το ΠΑΣΟΚ με τους 160 βουλευτές που διαθέτει θα περάσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο αλλαγής εκλογικού νόμου ή/και μεταβολής της συνθέσεως του εκλογικού σώματος αυτό θέλει και φυσικά τον βολεύει. Το έχει κάνει και στο παρελθόν άλλωστε με σωρεία συμφεροντολογικών αλλαγών εκλογικών νόμων αλλά και με την εισροή π.χ. των ρωσοποντίων σε περιοχές που αυτό ήθελε.

   Άρα το μείζον πρακτικό ζήτημα στο οποίο πρέπει να δώσει σήμερα λύση κάθε διανοούμενος που σέβεται τον εαυτό του είναι το με ποιόν τρόπο θα αποφευχθεί το παραπάνω σενάριο που παρέθεσα ή πιο ωμά και απλά πως γίνεται να πέσει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση προτού κάνει καμμιά "σοβαρή ζημιά" στη χώρα.

  • Ένας Τυχαίος avatar
   Ένας Τυχαίος @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 13/01/2010 22:36:24

   ΟΚ κ.Λαζαρίδη.
   Παίζω στο πείραμα. Απλά θα ήθελα να μας πείτε πότε θα έρθουν και τ' άλλα άρθρα, ως συνέχειες του παρόντος.

   Φυσικά δε μπορώ να βγάλω κάποιο συμπέρασμα ακόμα, διότι δε κατέχω τη θεωρία επί της οποίας γίνεται το "πείραμα", αλλά μπορώ να πάρω το ερέθισμα.

   Εν αναμονή της συνέχειας σας αντεύχομαι καλή υγεία και χρόνια καλά και πολλά!

 26. Edo avatar
  Edo 09/01/2010 14:46:58

  Διαδήλωση συμπαράστασης στις μειονότητες οργανώθηκε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με συνθήματα και πανό που τόνιζαν ότι «κανείς δεν θα μπορέσει να αγγίξει το Φανάρι και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

  Η πρωτοφανής αυτή εκδήλωση, οργανώθηκε από συνασπισμό φιλελεύθερων, αριστερών οργανώσεων, που αποκαλείται «70 εκατομμύρια βήματα κατά των πραξικοπημάτων».

  Οι διαδηλωτές φώναζαν μπροστά από τον Πατριαρχικό Οίκο «Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών», «Ελευθερία», «να διαλυθεί η Εργκενεκόν» και κρατούσαν πλακάτ στο οποίο έγραφε στα ελληνικά «Όλοι οι λαοί είναι αδέλφια» και στα τουρκικά «να δικαστούν οι πραξικοπηματίες και όσοι σχεδιάζουν 'κλωβούς'».

  Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο «Κλωβός», που αποκαλύφθηκε από την τουρκική δικαιοσύνη πρόσφατα, είναι σχέδιο που επεξεργάζονται δυνάμεις του Στρατού για την δολοφονία προσωπικοτήτων με στόχο να προκληθούν επεισόδια ανάλογα με τα Σεπτεμβριανά.

  Εκπρόσωπος του συνασπισμού διάβασε ανακοίνωση στην οποία παρουσιάζονται οι στόχοι της διαδήλωσης: «Και εμείς θα θέλαμε να λέμε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για πραξικόπημα.

  » Μέσα σε 50 χρόνια έγιναν τρία αιματηρά πραξικοπήματα, ένα μεταμοντέρνο πραξικόπημα και ένα με ηλεκτρονικό υπόμνημα» αναφέρεται στην ανακοίνωση και υπενθυμίζεται ότι «ακόμα κλείνουν τα πολιτικά κόμματα και φυλακιζόνται δήμαρχοι, εκλεγμένοι από τον λαό, ακόμα υπάρχει το άρθρο 301 του ποινικού κώδικα και ότι πρόσφατα δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια των αρχών ο δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ.

  » Δεν αισθανόμαστε ήσυχοι. Διότι σύμφωνα με το σχέδιο 'Κλωβός', ο πρώτος που θα εδολοφονείτο ήταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.»

  Ο συνασπισμός που διαδήλωσε σήμερα στο Φανάρι δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια από διάφορες συνεργαζόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος των διαδηλωτών Γιλντζίν Ενέν:

  «Έχουμε κάνει πολλές εκδηλώσεις κατά του αστυνομικού κράτους και των πραξικοπηματιών» είπε και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ για να μην επιτρέψουμε νέα επίθεση κατα των Ρωμιών και δηλώνουμε ότι θα τους υπερσπασπιστούμε».

  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν βρίσκονταν της στιγμή της διαδήλωσης στο Φανάρι, αλλά ενημερώθηκε για αυτήν από δημοσιογράφους που τον συνόδευαν σε περιοδεία στη Μαύρη Θάλασσα.

  Η κα Ενέν δήλωσε ότι ετοιμάζεται μεγάλη διαδήλωση στην κεντρική λεωφόρο Ιστικλάλ, την παλαιά λεωφόρο του Πέρα στις 23 Ιανουαρίου.

  Newsroom ΔΟΛ

 27. Λιόλιος avatar
  Λιόλιος 10/04/2010 13:20:40

  Απεργία διπλωματών. Φορολογήστε τους και άλλο κύριε Παπανδρέου. Ακόμα δεν έχουν μετανιώσει για τις αδιαφανείς διαδικασίες στις οποίες επιδίδονται μέσα στο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

  Κύριε Παπανδρέου, γιατί δεν καταλογίζετε στις ιδιωτικές περιουσίες καθενός φταίχτη, όλη τη ζημιά που προκαλούν στο δημόδιο (και κατ' επέκταση στην τσέπη μας)όλοι οι κρατικοί λειτουργοί που προκαλούν πετυχημένες αγωγές αποζημίωσης κατά του Δημοσίου;

  Γιατί ο φτωχός, ο μισθοσυντήρητος πολίτης πρέπει να πληρώνει με τη φορολογία του, την αποζημίωση που επιδικάζουν ως ηθική βλάβη τα δικαστήρια, επειδή κάποιος κρατικός λειτουργός, λ.χ. ένα ή περισσότερα μέλη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, άλλαξαν ένα φύλλο ποιότητος ενός κρινόμενου για προαγωγή και το "έχει αντιληφθεί την αξία των κοινωνικών σχέσεων" το μετέτρεψαν με την προσθήκη του "δεν" σε "δεν έχει αντιληφθεί την αξία των κοινωνικών σχέσεων", και τον κόβουν ομόφωνα στις προαγωγές;

  Γιατί επιμένετε κύριε Παπανδρέου να μην τιμωρείτε εκείνους που παραβαίνουν το καθήκον τους και ζημιώνουν με τις ζημιογόνες συμπεριφορές τους την περιουσία του Δημοσίου; Γιατί έχετε καθιερώσει, εθιμικά, τέτοια ασυλία σε παράνομες συμπεριφορές των οργάνων του Υπουργείου Εξωτερικών; Γιατί δεν δίνετε εντολή στον Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου να καταλογίσει τη ζημιά του δημοσίου στην ιδιωτική περιουσία του φταίχτη, λ.χ. στο εξοχικό του στο Μάτι, που θα μπορούσε κάλλιστα να κατασχεθεί και να βγεί στον πλειστηριασμό, αντί να επιβαρυνθεί γι' αυτό ο έλληνας πολίτης;
  Τα ανωτέρω τα έχω αποστείλει σε γερμανικές εφημερίδες και μην πιστεύετε ότι θα διαφύγουν από την προσοχή των οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα μας κρίνουν σε δύο μήνες για την ειλικρίνειά μας (μάλλον τη δική σας ειλικρίνεια, όχι τη δική μας).

  Κύριε Τέρρυ Σταματόπουλε, Πληρεξούσιε Υπουργέ Α' Τάξεως, πρώην μέλος του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών. Τί γνώμη έχετε για τη φορολόγηση του επιδόματος εξωτερικού που σας επιβάλλει τώρα η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού; Πολύ κακό, έ;

  Κυρία Δανάη - Μαγδαληνή Κουμανάκου, Πληρεξ.Υπουργέ Α' Τάξεως Τί γνώμη έχετε για τη φορολόγηση του επιδόματος εξωτερικού που σας επιβάλλει τώρα η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού; Πολύ κακό, έ; Παρόλο που δεν σπουδάσατε νομικά, αλλά Κοινωνιολογία στο Paris IV, θα πρέπει να γνωρίζετε, μια και είστε για δεύτερη θητεία μέλος του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, ότι υπάρχει ένα συνταγματικό δικαίωμα (άρθ.20), το δικαίωμα της ακροάσεως, που έχει κάθε διοικούμενος, από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, να μαθαίνει πότε κρίνεται, και να μπορεί να εμφανίζεται να υπερασπίζει τον εαυτό του, πρόσωπο με πρόσωπο, και όχι κατόπιν εορτής στα δικαστήρια, επειδή φταρνίστηκε πριν 25 χρόνια, όταν με πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που σας έχει προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος επειδή εκδόθηκαν ονομαστικά γι' αυτόν, το εν λόγω δικαστήριο σας έχει απαγορεύσει ρητά να ανατρέχετε σε τόσο μακρυνό παρελθόν.

  Ποιος σας έχει βάλει την ιδέα ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας είναι προαιρετικές για το Υπουργείο Εξωτερικών; Δηλαδή τόσοι δικαστές ξημεροβραδιάζονται για να βγάλουν τις αποφάσεις και εσείς τις κρίνετε ότι είναι "προαιρετικές";

  Κύριε Μιχαήλ Χισκάκη, Πληρεξούσιε Υπουργέ Α' Τάξεως. Τί κάνετε; Πως είστε; Τελικά "είχε ή δεν είχε αντιληφθεί την αξία των κοινωνικών σχέσεων" ο ενδιαφερόμενος;Τί γνώμη έχετε για τη φορολόγηση του επιδόματος εξωτερικού που σας επιβάλλει τώρα η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού; Πολύ κακό, έ;

  Κύριε Χάρη Ροκανά, Πρέσβη, πρώην Γενικέ Γραμματέα, τι κάνετε; Τί γνώμη έχετε για τη φορολόγηση του επιδόματος εξωτερικού που σας επιβάλλει τώρα η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού; Πολύ κακό, έ; Τι κρίμα που δεν ζούμε ακόμα τις μέρες της δόξας με την Ντόρα Μπακογιάννη.

  Εσείς συνταξιούχοι γηραλέοι Πρέσβεις επί τιμή, με το ένα πόδι στον τάφο, που καταστρώνετε διαβολικά σχέδια Οργανισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (τώρα θα προσφέρετε υπηρεσίες με μπλοκάκι αποδείξεων), τι ωραία που τα είχατε μεθοδεύσει το 2007 με την Ντόρα Μπακογιάννη. Φροντίσατε και καθυστερήσατε την κατάθεση στη Βουλή του νέου σχεδίου νόμου περί Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να αποχωρήσουν από την υπηρεσία υποχρεωτικά 4 διπλωματικοί υπάλληλοι με το όριο ηλικίας (επαίσχυντο) του 60ου έτους και να μην υπαχθούν στη ρύθμιση του ενιαίου ορίου ηλικίας του 65ου έτους. Γνώριζαν όλοι ανεξαιρέτως οι διπλωματικοί υπάλληλοι (που σήμερα θρηνούν για το φορολογούμενο επίδομα εξωτερικού τους) ότι αυτοί που θα αποχωρούσαν με την εν λόγω μεθόδευση από την υπηρεσία δεν είχαν συμπληρώσει την 35ετία στο δημόσιο και είχαν στα χέρια τους ανεκτέλεστες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας με το ακυρωτικό περιεχόμενο των οποίων ως προς τις προαγωγές δεν συμφωνούσε η τότε Υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη. Το ήξεραν όλοι, σιώπησαν όλοι, δεν έγραψε ούτε ένας, ούτε μία αναφορά, ούτε μια επιστολή συμπαράστασης. Όλοι δουλικά ταυτίστηκαν με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία η διπλωματική ηγεσία είχε περιγράψει τις υποθέσεις ως άκρως απειλητικές για την ίδια της την υπόσταση, χωρίς την παραμικρή ντροπή.

 28. Nikos T avatar
  Nikos T 19/11/2010 23:06:53

  Αυτά περί Ρωσίας που φοβάται την Τουρκία είναι αστεία, με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούν να τους σβήσουν από το χάρτη. Αν έχεις πιστόλι είναι δυνατόν να φοβηθείς έναν άοπλο;

  Το ότι η Ελλάδα έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα (γεωγραφικά, διασπορά κτλ) δεν είναι αρκετά για να μεταφραστούν σε πράξη. Κανονικά η πιο ισχυρή δύναμη του κόσμου δεν θα έπρεπε να είναι τα Αραβικά κράτη (κρατάν στα χέρια τους το καύσιμο του πλανήτη); Και όμως δεν είναι. Η Ελλάδα δεν έχει το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο; Και όμως στο εξωτερικό κυριαρχούν τα ξένα.

  Συν Αθηνά κ χείρα κινεί. Στην σημερινή Ελλάδα η πολιτική εξουσία έχει δεσμεύσει τις χείρες της για άλλες χρήσεις...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.