#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/09/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αστάθεια της περιοχής ενισχύει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας για τις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας

Ενεργειακά κοιτάσματα στη Μεσόγειο:  Μια ευκαιρία για τις ΗΠΑ να τα σπάσουν με την Τουρκία

 

Του Seth Cropsey

Η στρατηγική και η ενεργειακά πλούσια περιοχή που αρχίζει στην ανατολική Μεσόγειο και εκτείνεται 600 μίλια ανατολικά στην Κεντρική Ασία διασχίζει τρεις ηπείρους, από τη Λιβύη στο Αζερμπαϊτζάν. Η περιοχή υφίσταται αλλαγές τόσο μεγάλες, όσο αυτές που περιέγραψε ο Ντίκενς ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι της επανάστασης. Τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα έχουν ανακαλυφθεί ταυτόχρονα με τις πολιτικές αναταραχές που αναστατώνουν την περιοχή. Σε αυτό το καζάνι, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν  σοβαρές προκλήσεις και ευκαιρίες, γράφει ο Seth Cropsey, καθηγητής στο Hudson Institute και πρώην υφυπουργός Άμυνας, κατά τις κυβερνήσεις Ρόναλντ Ρίγκαν και Τζορτζ Μπους.

Η πολιτική και οι συμμαχίες στην ανατολική Μεσόγειο αλλάζουν και το πλαίσιο της ασφάλειας της περιοχής διασπάται. Η περιοχή χωρίζεται πλέον, τόσο στο εσωτερικό του μουσουλμανικού κόσμου όσο και μεταξύ αυτού και των μη μουσουλμανικών κρατών. Μια νέα τάξη πραγμάτων αναδύεται ως αποτέλεσμα τριών σημαντικών γεγονότων: της επαναχάραξης του χάρτη υδρογονανθράκων της περιοχής, με την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες Κύπρου και Ισραήλ, της υιοθέτησης από την Τουρκία μιας εχθρικής νεο-οθωμανικής ιδεολογίας που την καθοδηγεί στον 21ο αιώνα και της «Αραβικής Άνοιξης». Στο μεσαίο σημείο αυτής της πολιτικής αλλαγής , η Ελλάδα και η Κύπρος -σε συντονισμό με το Ισραήλ - παρέμειναν τα κύρια κράτη της περιοχής που είναι φιλικά προς τη Δύση. Όταν η αστάθεια και ο φόβος αυξάνονται, η προβλεψιμότητα επιβραβεύεται ιδιαίτερα.

Οι ρόλοι της Ελλάδα και της Κύπρου στο πολιτικό πλαίσιο και στην ασφάλεια της Δύσης  προσφέρουν στους Αμερικανούς πολιτικούς ένα τόξο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και φέρνουν την ΕΕ μέσα σε 45 λεπτά από τα σύνορα του Ισραήλ.Η χρήση των λιμανιών, οι ναυτικές εγκαταστάσεις, καθώς και οι στρατηγικές αεροπορικές βάσεις που η Κύπρος και η Ελλάδα παρέχουν από καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπουν στον Έκτο Στόλο των ΗΠΑ - εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιστρέψουν αυτήν την πάλαι ποτέ ισχυρή ναυτική δύναμη έστω και σε ένα κλάσμα της προηγούμενης δύναμής του - τη διαφύλαξη των θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας της περιοχής. Η αυξανόμενη αστάθεια της περιοχής έχει αυξήσει και τους στρατηγικούς ρόλους της Ελλάδας και της Κύπρου και προσφέρει ένα κίνητρο για τους Αμερικανούς πολιτικούς, να προωθήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων που καθιερώνει στενότερες σχέσεις με τις δύο χώρες και ενισχύει την περιφερειακή θέση τους.

Ωστόσο, η ανατολική Μεσόγειος είναι μάρτυρας νέων πολιτικών, στρατιωτικών και ενεργειακών κέντρων βαρύτητας, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει έναν «άξονα» στην Ασία.

Ενώ η Κίνα και η Ινδία θα απαιτούν την προσοχή των ΗΠΑ τουλάχιστον για το υπόλοιπο αυτού του αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την επιρροή τους στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς να διακινδυνεύσουν τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την ίδια τη Συμμαχία εάν το Ιράν γίνει πυρηνική δύναμη (αφήνοντας το Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του) και χωρίς να φαίνονται περαιτέρω σα μια μεγάλη δύναμη σε στρατηγική υποχώρηση.

Τα συμφέροντα των ΗΠΑ και η συμμετοχή τους στη Μεσόγειο χρονολογούνται από την εποχή του Τζέφερσον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεδίωκαν μια σταθερή περιοχή, δεδομένου ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ μαχόταν τους πειρατές της Βαρβαρίας στις αρχές του 19ου αιώνα για να τους κρατήσει από την επίθεση στα αμερικανικά εμπορικά συμφέροντα, από τους λιμένες τους στη Βόρεια Αφρική. Η άνοδος του ριζοσπαστικού Ισλάμ ως η πιο δυναμική πολιτική δύναμη της περιοχής και οι μεγαλύτερες διασυνδέσεις των ριζοσπαστών με την «Αραβική Άνοιξη», είναι μια μεγάλη απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ - όπως το πρόσφατο κλείσιμο 19 πρεσβειών των ΗΠΑ από τη Βόρεια Αφρική, ως τη Μέση Ανατολή και τον μακρινό νότο όπως η Μαδαγασκάρη. Οι Ισλαμιστές και τα αυταρχικά καθεστώτα έχουν προκύψει μετά την κατάρρευση του παλαιού καθεστώτος της περιοχής. Η περιφερειακή μετατόπιση προς τον αυταρχικό ισλαμισμό είναι μια υπενθύμιση της προειδοποίησης του καθηγητή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Σάμιουελ Χάντινγκτον σχετικά με την σύγκρουση των πολιτισμών και αναφέρεται σε έναν αγώνα τόσο μακρόχρονο και επικίνδυνο, όσο αυτόν που κατέλαβε την προσοχή της Ευρώπης σε όλη τη μακραίωνη βασιλεία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ο διάδοχος των Οθωμανών, η σύγχρονη Τουρκία, έχει εγκαταλείψει το κεμαλικό εγχείρημα και διέπεται από ένα όλο και πιο καταπιεστικό, εχθρικό και ισλαμικό καθεστώς. Η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας έχει ενθαρρύνει τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να πελεκίσει την ιδεολογία του, παραμερίζοντας το δυτικό μέλλον και τον κοσμικό χαρακτήρα της σύγχρονης Τουρκίας που διαδέχθηκε την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας . Στη θέση της, ο Ερντογάν έχει επαναπροσανατολίσει την Τουρκία προς την Ανατολή, με έμφαση στην σουνιτική μουσουλμανική αλληλεγγύη και στην εχθρότητα έναντι των μη μουσουλμάνων συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή. Η πολιτική του Ερντογάν φαίνεται να αποκαθιστά την ηγεμονία που πέτυχαν οι Οθωμανοί προκάτοχοί του. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αυτής της πολιτικής, όπως η πρόσφατη παρέμβαση του τουρκικού ναυτικού στις προσπάθειες του Ισραήλ και της Κύπρου να εδραιώσουν τις προσπάθειες για την εξαγωγή υδρογονανθράκων από τον βυθό εντός των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους. Ή η υπόσχεση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου τον Μάρτιο, να «δέσει και πάλι το Σεράγεβο στη Δαμασκό, τη Βεγγάζη στο… Μπατούμι» (στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στη Γεωργία) και η παρατήρηση του λονδρέζικου Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, ότι «τον Μάρτιο του 2012 η τουρκική κυβέρνηση εισήγαγε ένα πενταετές στρατηγικό σχέδιο για να κάνει την εξοπλιστική βιομηχανία της χώρας μία από τις δέκα μεγαλύτερες στον κόσμο μέχρι το 2016».

Ο συνδυασμός ισλαμιστικής διακυβέρνησης, μιας νεο-οθωμανικής ιδεολογίας και της απόπειρας της Τουρκίας να επιστρέψει ως ηγεμόνας της περιοχής, αντιτίθεται στο στόχο των ΗΠΑ για μια δημοκρατική και ειρηνική περιοχή. Απειλεί τους συμμάχους της Αμερικής - Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και το νέο μέλος της ΕΕ, τη Βουλγαρία, η οποία κατήγγειλε τον έλεγχο της Τουρκίας τόσο στην παροχή όσο και στις τιμές του φυσικού αερίου που διέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τρέχουσα πολιτική της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση με τον παραδοσιακό στόχο της στρατηγικής των ΗΠΑ που προσπαθεί να αποτρέψει την ηγεμονία στην ενδοχώρα της Ευρασίας. Η Αμερική πολέμησε σε δύο παγκόσμιους πολέμους και σε έναν ψυχρό πόλεμο για να αποτρέψει την άνοδο μιας ηγεμονίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Επειδή οι ​​ΗΠΑ διατηρούν το ενδιαφέρον τους για μια ισορροπία δυνάμεων στην ήπειρο, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν γίνει πολύ πιο σημαντικές για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Και τα δύο κράτη έχουν ένα ισχυρό ενδιαφέρον για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, όπως και το Ισραήλ, του οποίου το ναυτικό, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ζήτησε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 760 δις δολάρια για την προάσπιση των νεοανακαλυφθέντων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ. Οι ναυτικές ικανότητες του Ισραήλ συμπληρώνουν τις ανώτερες εναέριες δυνάμεις του. Μαζί , επιδρούν σε περιφερειακό επίπεδο.

Η αυξημένη ισραηλινή ναυτική δύναμη καταδεικνύει τη σοβαρότητα σχετικά με τη λήψη ενός μεγαλύτερου ρόλου στην ετήσια τριμερή ναυτική άσκηση «Noble Dina», στην οποία συμμετέχουν ΗΠΑ, Ισραήλ και οι ελληνικές δυνάμεις από το 2011. Η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να προβάρει την υπεράσπιση των υπεράκτιων εξέδρων γεώτρησης, να προωθήσει το επίπεδο του επιχειρησιακού συντονισμού μεταξύ των τριών πολεμικών ναυτικών και να βελτιώσει την ικανότητα των συμμετεχόντων στην αποτροπή περιφερειακών συγκρούσεων. Η ηγεσία των ΗΠΑ είναι θετική για αυτή την άσκηση –η πολιτική των ΗΠΑ έχει αρχίσει να αναγνωρίζει την αυξανόμενη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, υπό την ηγεσία του σημερινού καθεστώτος της Κύπρου, οι σχέσεις ΗΠΑ - Κύπρου είναι πιο στενές από ποτέ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν το δικαίωμα της Κύπρου να διερευνήσει και να αξιοποιήσει τους πόρους ενέργειας στην δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη και η Κύπρος επιδιώκει να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ Σύμπραξη για την Ειρήνη.

Η επιθυμία της Κυπριακής Κυβέρνησης να ενταχθεί στη Σύμπραξη για Ειρήνη του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει τη διαδικασία για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επικροτηθεί. Η προώθηση της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της συμμαχίας. Η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα επεκτείνει τα σύνορα της συμμαχίας στην ανατολική Μεσόγειο, θα μειώσει τη ρωσική επιρροή στον αμυντικό τομέα της Κύπρου και θα μειώσει την πιθανότητα να κερδίσει η Ρωσία μια στρατηγική θέση στην περιοχή. Η ανατροπή της απαρχαιωμένης απαγόρευσης των ΗΠΑ σχετικά με την εξαγωγή όπλων προς την Κύπρο θα ενθαρρύνει τις στρατιωτικές σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου και αυτό με τη σειρά του θα μειώσει την εξάρτηση της Κύπρου από τη Ρωσία, ως θεματοφύλακάς της έναντι τέτοιων απειλών, που μπορεί να προέρχονται από την Τουρκία. Η Άγκυρα είναι πράγματι πιθανό να αντιταχθεί στην ένταξη της Κύπρου στην Σύμπραξη για την Ειρήνη, όπως έχει αντιταχθεί συχνά στην ένταξη της Λευκωσίας σε άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σύμπραξης για την Ειρήνη, η Κύπρος θα ανθίσει και είναι πιθανό να γίνει ένα κομβικό σημείο για τη σταθερότητα στην ασφαλή Ανατολική Μεσόγειο που επιδιώκει η αμερικανική πολιτική. Η αύξηση της κυπριακής ασφάλειας θα βοηθήσει επίσης στη διασφάλιση των μαζικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, στην οποία αμερικανικές εταιρείες έχουν άμεση συμμετοχή. Οι πρόσφατες ασκήσεις  των ελληνικών και ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων  εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και η χρήση τους για τη στρατηγική αεροπορική βάση στην Πάφο δείχνουν πώς οι τρεις θα μπορούσαν να συντονίσουν την εξασφάλιση των πόρων στο μέλλον.

Η ΕΕ εξαρτάται σήμερα από τρεις μεγάλους ενεργειακούς διαδρόμους για να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της για φυσικό αέριο. Το 2012, η Νορβηγία, η Ρωσία και η Βόρεια Αφρική παρείχαν τα δύο τρίτα της κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ. Ο κίνδυνος που σχετίζεται με τις πολλές ομάδες τζιχαντιστών που προσπαθούν για επιρροή στην κατάσταση χομπσιανού πολέμου που άφησαν οι καθαιρεμένοι ηγέτες στη Βόρεια Αφρική, δημιουργεί ένα όλο και πιο αβέβαιο μέλλον για την ασφάλεια των πρόσφατα ανακαλυφθέντων ενεργειακών πόρων, καθώς και εκείνων που θα μπορούσαν να βρεθούν στο μέλλον. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε δει δεκάδες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου από τζιχαντιστές στην Αλγερία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Αυτά έχουν διαταράξει τον εφοδιασμό της ΕΕ και του Ισραήλ .

Το 2011, η αμερικανική Noble Energy ανακάλυψε επτά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (TCF) φυσικού αερίου στο Μπλοκ 12 της Κύπρου. Εκατόν εβδομήντα  μίλια ανατολικά της Κύπρου, το Ισραήλ έχει βρει μια ακόμα μεγαλύτερη πηγή: 31 TCF φυσικού αερίου. Η Κύπρος πιστεύει ότι κατέχει μέχρι και 60 (ΤCF) φυσικού αερίου σε 12 τμήματα, τα οποία , αν αποδειχθεί, θα καταστήσουν το νησί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας της ΕΕ μετά τη Νορβηγία. Η Κύπρος έχει υπογράψει πρόσφατα ένα μνημόνιο κατανόησης με την Noble Energy για να ξεκινήσει η κατασκευή του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη νότια ακτή της,  στο Βασιλικό. Τα πρωτοφανή κοινά σχέδια ανάπτυξης μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου, να αναπτύξουν τους πόρους τους και να τους ενοποιήσουν, θα μετατρέψει τα δύο κράτη σε μεγάλους περιφερειακούς εξαγωγείς ενέργειας, ενώ θα βελτιώσει τις ήδη ισχυρές σχέσεις τους.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα , Άριε Μέκελ, υπογράμμισε την  περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία: «Έχουμε πει στην ελληνική κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο ότι θα είμαστε ευτυχείς να κάνουμε την Ελλάδα ένα κομβικό σημείο για το φυσικό αέριο που θα διοχετεύεται στην Ευρώπη. Μπορεί να φτάνει εδώ μέσω αγωγών ή υγροποίησης και να έρχεται με βυτιοφόρα. Θέλουμε επίσης η Κύπρος να συμμετέχει σε αυτό, επειδή επίσης βρήκε φυσικό αέριο και πιστεύουμε ότι αυτές οι τρεις χώρες, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, αν εργαστούμε από κοινού και χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας όπως και στον τομέα του φυσικού αερίου, θα μπορούσαμε να γίνουμε από κοινού μια περιφερειακή δύναμη που θα είναι σε θέση να σταθεί απέναντι σε άλλες περιφερειακές δυνάμεις». Η θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και ως μέλος της ΕΕ την καθιστά την κύρια χώρα διέλευσης τόσο για το ισραηλινό όσο και για το κυπριακό φυσικό αέριο, όταν θα έρχεται σε απευθείας σύνδεση στο τέλος της δεκαετίας. Οι επιλογές εξαγωγής περιλαμβάνουν έναν  προτεινόμενο  αγωγό «Ανατολής-Μεσογείου», σταθμούς επανα- αεριοποίησης σε ένα νησί κοντά στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και, στο μέλλον, σταθμούς επανα- αεριοποίησης στο βόρειο λιμάνι της Καβάλας για την προμήθεια στη δυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Οι πρόσφατες τουρκικές ναυτικές επιδρομές μέσα και γύρω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, οι απειλές για χρήση στρατιωτικής βίας για την αποτροπή περαιτέρω γεωτρήσεων και οι 40.000 στρατιώτες που κατέχουν το βόρειο τμήμα του νησιού, αποτελούν άμεση απειλή για αυτές τις επιχειρήσεις και τα συμφέροντα των ΗΠΑ . Ο ορισμός «κόκκινων γραμμών» στην Τουρκία που θα επιβληθεί με την μεγαλύτερη παρουσία αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, θα εξασφαλίσει σταθερό εμπόριο και πιο αποτελεσματική διπλωματία σε κάθε κράτος που θα παρεμβαίνει στην ανάπτυξη κοινών σχεδίων Κύπρου και Ισραήλ για τους υδρογονάνθρακες. Η ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στη Σούδα της Κρήτης, καθώς και πρόσθετες κοινές στρατιωτικές  ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις των ελληνικών και ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην απρόσκοπτη εξαγωγή μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, καθώς και τη γενική ασφάλεια.

Ο Τζον Μέιναρντ Κέινς είχε πει κάποτε: «Η δυσκολία δεν έγκειται τόσο πολύ στην ανάπτυξη νέων ιδεών αλλά στον να ξεφύγουμε από τις παλιές». Οι ΗΠΑ θα είναι δύσκολο να επηρεάσουν τα γεγονότα στο μέλλον της περιοχής αν συνεχίσουν να θεωρούν την Άγκυρα ως τον σύμμαχο που σίγουρα ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Το 1910, ο Γουίνστον Τσόρτσιλ δήλωσε ότι το αναπόφευκτο του πολέμου μεταξύ της Βρετανίας και της Γερμανίας ήταν «μια ανοησία». Τον Ιούλιο του 1911, η γερμανική κανονιοφόρος Panther ελλιμενίστηκε στο μαροκινό λιμάνι του Αγκαντίρ και άλλαξε τη άποψή του για τη Γερμανία. Η κρίση στο Αγκαντίρ διέγραψε όλες τις αμφιβολίες του Τσόρτσιλ σχετικά με το αν η Γερμανία ήταν μια απειλή. Οι ναυτικές επιδρομές της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και οι υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο και νότια μέχρι τη Ρόδο θα πρέπει επίσης να θεωρηθούν ως προειδοποιητικά σήματα. Αν η ιστορία είναι ένας οδηγός, η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών σχετικά με την μεγάλη επέκταση της βιομηχανίας εξοπλισμών της Τουρκίας που αναφέρθηκε παραπάνω, δεν είναι λιγότερο ανησυχητική.

Οι ΗΠΑ θα προωθήσουν το  επιβεβλημένο ενδιαφέρον τους για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ανεξαρτησίας, τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και το μέλλον του ΝΑΤΟ ως μια αποτελεσματική συμμαχία, επανεξετάζοντας την παλιά ιδέα τους για την Τουρκία και ενισχύοντας τις συμμαχίες της με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Η εναλλακτική λύση - η παθητικότητα του «να οδηγείς από πίσω»- δεν προσφέρει τίποτα εκτός από αδυναμία και πρόσθετα στοιχεία ότι σιγά-σιγά αποσυρόμαστε από τον κόσμο.

hudson.org

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ορεσέιβιος avatar
  ορεσέιβιος 11/09/2013 09:57:50

  Αυτή είναι η πραγματικότητα ...
  Δεν υπάρχει χώρος για μόσκοβο στην νοτιοανατολική μεσόγειο και ευρώπη και όσοι τον ονειρεύονται και ελπίζουν θα απογοητευτούν ακόμη μια φορά.
  Αν δεν μας έγινε μάθημα το 1944-455 ,όταν ο Τολμπούχιν σταμάτησε τα στρατά στα βόρεια σύνορα της χώρας ενώ οι περιχαρείς επαναστάτες του κκε περίμεναν να τους βοηθήσει, έχουμε μια ευκαιρία ακόμη να διαπράξουμε το νέο λάθος.
  Πέρα απο ιδεοληψίες, οι επιλογές των κρατών και κυβερνήσεων βασίζονται στην πραγματική ισσοροπία.
  Στρατηγικά ανήκομεν εις την Δύσιν όπως επισήως το εδήλωσε ο κανονικός καραμανλής ,ο παπούς.Τελείωσε αυτό και δεν χωρά καμιά αμφιβολία.
  Στρατηγικά , οι αμερικανοί κάνουν κουμάντο στην περιοχή..Οι γερμανοί, απο ότι φαίνεται ανέλαβαν να σουλουπώσουν, βάζοντας χρήμα φυσικά, το μαγαζί ελλάς,όχι χωρίς συμφωνία των αμερικανών.
  Εκεί μέσα πρέπει να κινηθούμε εμείς κερδίζοντας όσα παραπάνω μπορούμε...Μια νέα ευκαιρία μας ανοίγεται, αν την χρησιμοποιήσουμε όπως έγινε με επιτυχία το 1826,το 1912,το 1917-1920 και το 1940-45 θα είμαστε πάλι κερδισμένοι πάνω απο τις στρατηγικές μας δυνατότητες ως κράτος.
  Τώρα,οι επαναστάσεις που ονειρεύονται οι κοτσυφάκηδες και οι καμμενοβαρεμένοι,είναι εκτός τόπου και χρονου.
  Είναι πολλά τα λεφτά αδέρφια που διακυβεύονται στην περιοχή μας για τα επόμενα 50 χρόνια...
  Μας αναλογούν λόγω θέσης, τουλάχιστον 2-3 γιγαντιαία λιμάνια για να μεταφερθούν προιόντα απο και προς την ευρώπη..Οι εμπορικοί δρόμοι ανατολης-δυσης και βορά-νότου έχουν σαν κομβικό σημείο την χώρα μας,ως θέση όχι ως κράτος.Χώρια τα υπόλοιπα σε σοβαρές υποδομές με τραίνα κανονικά και όχι τα οδοντωτά των καλαβρύτων ή την γραμμή της ανατολής του 1870 στην βόρρεια ελλάδα.(Απο τότε δεν έχει γίνει τίποτε ουσιαστικό πλήν της εγνατίας,παθε στον τομέα υποδομών).Συν τα αναγκαία εργοστάσια υποστήριξης...
  Αν κάνουμε το λάθος,υπάρχουν εναλλακτικές για την θέση,δεν θα τους εμποδίσει το καραγκιόζ κράτος που στήσαμε , ούτε θα είναι εμπόδιο στα μεγαλόπνοα αλλά αναγκαία έργα διασύνδεσης των ηπείρων σε ενέργεια, μεταφορές κλπ που ΠΡΕΠΕΙ να περάσουν και να γίνουν στην χώρα μας.
  Οποιος αρνείται να το δει και να το καταλάβει, τουλάχιστον απο αυτούς που ονειρεύονται να κυβερνήσουν και να διαχειριστύν τις τύχες μας, είναι είτε χρήσιμος ηλίθιος ή συνειδητά θα ενεργήσει για να διαμορφώσει όσα πρέπει να γίνουν υπερ των εξαποδώ φυσικά.
  Καιρός για χαρούμενες επανασταστικές γυμναστικές με αφορμή ότι μερικοί κοτσύφάκηδες θα πρέπει να δουλέψουν επιτέλους στον τομέα που τους σπούδασε και τους μισθοδοτεί το κράτος μςα πιά, αντί να παίζουν τους συνδικαλισταραίους δεν υπάρχει.
  Αν δεν στρωθούμε στην δουλειά ως χωρα και κοινωνία , θα μας διαλύσουν...
  Και δεν θα υπάρχει κανένας μόσκοβος να τρέξει για την σωτηρία μας...Η κύπρος το διαπίστωσε πικρά και σκληρά τα τελευταία 50 χρόνια.
  Η μόνη διαφορά για τους εξαποδώ θα είναι ότι το βόρειο λιμάνι απο το νότιο θα ανήκει σε άλλη κρατικη υπόσταση.Ε καί?
  Και τα δυό κρατιδιστάν οι ίδιοι θα τα ελέγχουν ή θα τα μοιράσουν στις εταιρείες τους.Και αν είναι μόνο σύο τα μορφώματα ,πάλι καλά...Για καμιά 5 μας βλέπω τουλάχιστον αν το παρατραβήξουμε το σχοινί..
  Το ότι θα είναι όλα λαικές απαιτήσεις και επαναστατικές πράξεις είναι δεδομένο..Οσο υπάρχουν χρήσιμοι ηλίθιοι και πρόθυμοι ανόητοι.
  Να στρωθούμε λοιπόν σαν χώρα και σύστημα σε σοβαρή δουλειά, να φτιάξουμε ένα σχέδιο της χώρας εντός του πλαισίου που διαμορφώνεται για το 2050 και να αρχίσουμε επιτέλους να σουλουπώνουμε το μαγαζί..
  Διαφορετικά θα πάμε για αναδιάρθρωση εν διαλύσει αν εξακολουθούμε να πουλάμε τρέλλα....Τα ΄πράγματα είναι ζόρικα γύρω μας,και δεν αστειεύονται οι εξαποδώ...

  • ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ avatar
   ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ @ ορεσέιβιος 11/09/2013 23:02:24

   Εύγε φίλε μου....... Και σωστά τα λες και το στυλ σου έχει ωραίο τέμπο......

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 11/09/2013 10:04:45

  Καλημέρα.
  Η ανάλυση, ορθή στα θεμελιώδη. Πρέπει να υπογραμμίσω πως για να στηρίξει η Ελλάδα (και η Κύπρος) την στρατηγική τηςε παρουσία (που θα ενισχύει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους στην περιοχή) θα πρέπει η διοικούσα ελίτ να απαλαχθεί από την Ευρωφρένειά της. Η μισόκαρδη στήριξη σε 2 βαρκες (ΗΠΑ/Γερμανία) πρέπει να σταματήσει. Και ας μην βιαστούν οι μανιχαϊστές της Ελλαδικής εμπειρίας να μας κατηγορήσουν για ευρωεχθρότητα. Τουναντίον.
  Αποτελεί θεμελιώδη και εδώ και πάνω από 60 χρόνια αναλλοίωτο παράμετρο των σχέσεων στην Μεσόγειο τα συμφέροντά μας να συμπλέουν ΜΟΝΟ με όποιον ηγεμονεύει την Μεσόγειο. Το κατανόησε ο Ε. Βενιζέλος και ο (μεγάλος στην στρατηγική σκέψη Ι. Μεταξάς). Αν η Ελλαδική ελίτ δεν απεμπλακεί από τον μονοσήμαντα θανάσιμο εναγκαλισμό με την Γερμανία η Ελλάδα θα γωνρίσει όχι μόνο οικονομική κτάρρευση αλλά και άλλες περιπέτειες. η Ευρώπη πρέπει να γίνει για την Ελλάδα χώρος δράσης, όπως και η εγγύς Ανατολή. Η παθητική συμμετοχή στην νομισματική ένωση πλουτίζει μόνο λίγους εις βάρος της Ελλάδας και των συμνεφρόντων της.

 3. Tonia G. avatar
  Tonia G. 11/09/2013 10:32:50

  Αν έγραφε Ελληνας ένα τέτοιο κείμενο θα ήταν ιμπεριαλιστής, φασίστας, γουρούνι. Θα τον έβριζε σύσσωμη ο γνωστός γραφικός περιφερόμενος καταστροφικός συρφετός: λαϊκοδεξιοι, θρησκόληπτοι, Αριστεροί, Κοινωνιστές, Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές ΜΛ & ΛΜ, Οικολόγοι έτσι & αλλιώς κτλ.
  Κατά συνέπεια δεν έχει σημασία τι θα πράξει η Αμερική σε σχέση με την επιλογή αλλαγής στενού συμμάχου και συγκεκριμένα της Ελλάδος. Το θέμα είναι αν σε εκείνη την ιστορική στιγμή εμείς (και εννοώ τα 4/5 των κομμάτων που εκφράζουν την κρίσιμη μάζα του 80% της κοινής γνώμης) θα είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε αυτόν τον αναβαθμισμένο ρόλο και να πράξουμε αναλόγως.
  Και αφού πράξουμε αναλόγως (δηλαδή να είμαστε ενεργοί σύμμαχοι και όχι μόνο στα χαρτιά) τότε να χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι την ώρα που γίνεται το μοίρασμα της πίτας... για π.χ. όπως θα θυμάστε τόσο στον Α' όσο και στο Β΄ ΠΠ κάτι "εσωτερικό μας" πάντα μας στερουσε από το να λάβουμε το δίκαιο κομμάτι αποζημιώσεων & κερδών από τη συμμετοχή μας ως νικητές.

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ Tonia G. 11/09/2013 11:18:53

   Γιατί έχω την αίσθηση πως πράγματι το έγραψε Ελληνας? Ελληνικό Λόμπυ μου μυρίζει!

   • MCA avatar
    MCA @ ΣΤΕΛΙΟΣ 11/09/2013 14:25:36

    Λέτε;;;

   • Vee avatar
    Vee @ ΣΤΕΛΙΟΣ 13/09/2013 22:47:10

    Πάντως το όνομα Seth είναι Εβραικό. Θα ήταν ωραία αν το Ελληνοαμερικανικό λόμπυ μπορούσε να επηρεάσει τόσο, αλλά δεν το νομίζω.

 4. Ρηνα avatar
  Ρηνα 11/09/2013 11:20:53

  To χερι στο τραπεζι αγαπητη Τονια δεν το χτυπησαμε ποτε γιατι τις κρισιμες στιγμες στερουμαστε απο ηγετες. Οι ηγετες στη χωρα μας " φυτευονται" και εμεις αργουμε να το ανακαλυψουμε και οταν τελικα γινεται φανερο τα πραγματα εχουν δυστυχως προχωρησει οχι επ ωφελεια μας βεβαια.....

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ Ρηνα 11/09/2013 13:15:54

   Αγαπητή Ρήνα,
   ακριβώς. Αλλά υπάρχει και μια ακόμη διάσταση. Οι "ηγέτες" ενδίδουν είτε λογω εξαρχής της μικρότητας του αναστήματος τους είτε πιεζόμενοι. Οι ισχυρές χωρες για το λόγο αυτό έχουν κατασκοπεία και αντικατασκοπεία έτσι ώστε οι ηγέτες τους (εννοώ οι πολιτικοί αρχηγοί) να μην "πιάνονται" από συμφέροντα τρίτων.
   Φυσικά εδώ, διαχρονικά έχουμε και τις δυο κατηγορίες πολιτικών. Στην πραγματικότητα όμως οι ξένες δυναμεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ακόμη κι αν ο ηγέτης είναι ΒΡΑΧΟΣ.
   Όταν ο Ηγέτης είναι καθαρός τους παίρνει φυσικά κάποιο χρόνο, αλλά τα ΜΜΕ και οι εγχώριοι συνεργάτες να είναι καλά και από Βατοπέδια, υποθέσεις Βαβύλη, "υποκλοπές", υποθέσεις "Νέας Μακρης", 17Ν, Πυρήνες, μπουρλότο Marfin, Πολυτεχνεία παλαιότερα, και τόσα μα τόσα, άλλο τίποτα....
   Στην πραγματικότητα το Παρακράτος ουδέποτε έφυγε. Ανακατωσούρα μπορεί να δημιουργηθεί όποτε επιθυμήσουν να κινηθούν τα νήματα.
   Γι' αυτό χρειάζεται δομική αλλαγή όλο το σύστημα με ξήλωμα του ντόπιου καθεστώτος ΜΜΕ, πολιτικών & οικονομικών οικογενειών και της κουστωδίας τους. Αυτό κατά τη γνώμη μου θα ξεκινήσει πρώτα με αλλαγή του πολιτεύματος προς την ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με κλειστή θητεία 5 ετών για Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο. Με Βουλή ανεξάρτητη από την εκτελεστική εξουσία, που δεν θα εκλέγεται ταυτόχρονα με τον Πρόεδρο και Δικαιοσύνη αυτοκέφαλη και συνταγματικά κατοχυρωμένα ως οικονομικά ανεξάρτητη και ίση με το ποσοστό αμυντικών δαπανών ως προς το ΑΕΠ.
   Διότι χωρίς Δικαιοσύνη δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε Κράτος, ούτε Πολίτες, ούτε Κοινωνική Ειρήνη.
   Αφού γίνουν αυτά, τότε θα χουμε μια κάποια ΕΛΠΙΔΑ για πρόοδο στα υπόλοιπα ζητήματα, αλλοιώς υποχείριο θα είναι η Πατρίδα μας όπως άλλωστε ιστορικά αποδεικνύεται συνήθως δυστυχώς.

 5. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 11/09/2013 11:50:34

  Η κατανόηση της εξωτερικής πολιτικής επιβάλλει ένα ευρύ πεδίο γνώσεων , όμως την ίδια ώρα συγκρούεται ο Κοινός Νούς με την στρατευμένη σκέψη.Πολλοί θεωρούν ότι σε κάποια σκοτεινά γραφεία ένας κύκλος ανθρώπων χαράσσουν τις εξελίξεις , την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι το δίκαιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση διεθνών συσχετισμών.Μόνιμοι εχθροί δεν υπάρχουν, ούτε μόνιμοι φίλοι παρά μόνο μόνιμα συμφέροντα.

  Με δεδομένη την ενεργειακή απεξάρτηση των ΗΠΑ οι όποια ανάλυση μας πρέπει να επικεντρωθεί στο γεγονός πως η Αμερικανική διπλωματία στοχεύει αποκλειστικά στην ανάσχεση της Ρωσικής Ισχύος , της Ιρανικής επεκτατικότητας και την διασφάλιση των συμφερόντων του Ισραήλ.Η Γερμανία ως ηγετική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν δείχνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. , η γερμανική διπλωματική σκέψη επικεντρώνεται καθαρά σε οικονομικά μεγέθη


  Η Αραβική Άνοιξη αποτέλεσε προϊόν και εξωτερικών παρεμβάσεων αλλά και εσωτερικών υπόγειων κοινωνικών διεργασιών, θα χρειαστεί δε μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ισορροπήσουν εκ νέου σε νέο σημείο οι αραβικές κοινωνίες.

  Η Τουρκία με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ αλλά και την συμπαράσταση του Ισραήλ , της πανίσχυρης ισλαμικής αδελφότητας Γκιουλέν ως και της Μουσουλμανικής αδελφότητας προσπάθησε να εξάγει το μοντέλο του ήπιου Ισλάμ ως υπόδειγμα δημοκρατικής διακυβέρνησης των Αραβικών κρατών. Η προσπάθεια απέτυχε εξαιτίας πολλών παραμέτρων,μερικές απο αυτές είναι, η σύγκρουση πολιτισμών, η ενδοπολιτισμική αντιπαλότητα, οι εθνοτικές συγκρούσεις, τα αντικρουόμενα γεωστρατηγικά συμφέροντα, ο αντιαμερικανισμός, η τεχνητή ενότητα της τουρκικής κοινωνίας και το γεγονός πως η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στον ισλαμικό και αραβικό κόσμο δίνοντας στην εξωτερική της πολιτική νεοοθωμανικά χαρακτηριστικά.

  Το Ισραήλ στοχεύει στην μείωση της Ιρανικής επεκτατικότητας, στην ματαίωση του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, στην ανάσχεση των τουρκικών βλέψεων, στην γεωστρατηγική περικύκλωση του Ιράν, στην επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος στην αύξηση του γεωστρατηγικού του βάθους και στην ένταξη του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.Κατα συνέπεια ο Αξονας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας προσφέρει το μέγιστο στρατηγικό βάθος προς ΝΑΤΟ,Βαλκάνια και Ευρωπαϊκή Ένωση.Οπως και ο Αξονας Ισραήλ-Κουρδιστάν-Αζερμπαϊτζάν προσφέρει την γεωπολιτική περικύκλωση του Ιράν

  Η Αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ στόχευε στην σταθεροποίηση του Κουρδικού Μορφώματος του Νοτίου Κουρδιστάν.Σήμερα η τουρκοκουρδική σύμπραξη ΠΚΚ-Ερντογάν, η πίεση στο Κουρδικό μόρφωμα της Συρίας έχει ως στόχο την ενσωμάτωση του Δυτικού Κουρδιστάν στο Νότιο Κουρδιστάν και την πολιτική σταθεροποίηση του πλέον φιλικού καθεστώτος για Ισραήλ,ΗΠΑ ,Τουρκία, αυτό του Μασούντ Μπαρζανί

  Ο σκοπός είναι να εξαλειφθεί κάθε πηγή έντασης Ελλάδος-Τουρκίας, να ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ, να επιλυθεί το Κυπριακό στην βάση του σχεδίου Ενός κράτους και δύο Κοινοτήτων και να παγιωθεί ο άξονας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα.Η Τουρκία αποτελεί χώρα κομβικής σημασίας για τις ΗΠΑ και Ισραήλ και είναι χώρα μαζί με το Κουρδιστάν στο κέντρο των εξελίξεων.Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων με ότι συνεπάγεται.

 6. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 11/09/2013 12:24:07

  Φοβερό άρθρο το οποίο εξηγεί για όσους δεν καταλαβαίνουν κ´ το μεγάλο άνοιγμα προς τις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό απο τον Α.Σαμαρα

  • fotis160 avatar
   fotis160 @ Διηνεκης 11/09/2013 22:07:56

   Φοβερο ανοιγμα τοσο πολυ που παραχωρει τον ορο Μακεδονια στα Σκοπια.Ενισχυθηκε πολυ ο ρολος της Ελλαδας .Τσαμπα οι μαγκες του Σαμαρα επι Μητσοτακη.Με τις υγειες μας να τους χαιρομαστε.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ fotis160 12/09/2013 00:43:17

    Πίνεις τίποτα περίεργο;

    • Anonymouse avatar
     Anonymouse @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 12/09/2013 10:21:21

     "...Το θετικό είναι ότι συζητάμε με τα δύο μέρη για ένα όνομα το οποίο θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία..."

     http://www.matrix24.gr/2013/09/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1/

     Ποιος ειναι ο ψευτης ;

     Ο Νιμιτς ή η κυβερνηση που δεν τον διαψευδει;

    • fotis160 avatar
     fotis160 @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 12/09/2013 16:06:20

     Μαλλον εσυ πινεις μιας και εχεις και τα φραγκα για να τα αγορασεις ειδικα τωρα που μαθαμε και τις τιμες....

    • ρεμαλι avatar
     ρεμαλι @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 12/09/2013 21:25:28

     εχεις αποδειξεις οτι πινει κατι; χικ χικ

    • galanos avatar
     galanos @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 14/09/2013 06:57:05

     Λαθραιο πετρελαιο

 7. MCA avatar
  MCA 11/09/2013 14:52:10

  Η Τουρκία αποτελεί αντίβαρο για την Ρωσσία. Οι ΗΠΑ την χρειάζονται. Από την άλλη δεν την θέλουν τόσο ισχυρή ώστε να τους φύγει από τον έλεγχο.

 8. ρεμαλι avatar
  ρεμαλι 11/09/2013 17:32:14

  σαν να ακουω καποιον εθνικιστη σε εκπομπη Χαρδαβελα, Ας σοβαρευτουμε . Μην δινετε ομορφες λυσεις για να χρυσώσετε το χάπι της αποτυχίας στην οικονομική κρίση.

 9. η Dimi avatar
  η Dimi 13/09/2013 20:46:39

  Η Παγκόσμια Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα αποφάσισε να προτείνει και να καθιερώσει το μόνο όνομα που μπορεί να γίνει αποδεκτό για τα Σκόπια:- «ΝΕΟΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» - “NOVOBALKANIAN REPUBLICA” με την εθνότητα-ταυτότητα και γλώσσα «Νεοβαλκανική», τους κατοίκους- «Νεοβαλκάνιους» και το διεθνές σύμβολο «ΝΒ»!

  Μία μοναδική ευκαιρία ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας με άμεση ένταξη της “NB” σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ http://www.noiazomai.net/novobalkanian.pdf

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.