#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/06/2013 12:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αρχή του τέλους για την λιτότητα της Ευρωζώνης;Η δημοσιονομική λιτότητα, μια έννοια που η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ υποστηρίζει ότι δε σήμαινε τίποτα πριν από την κρίση, μπορεί να μην έχει πλέον τόση σημασία και στην ευρωζώνη, σχολιάζει ο Gavyn Davies στους Financial Times. Αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ειδικές συστάσεις ανά χώρα, οι οποίες περιέχουν τα δημοσιονομικά προγράμματα για τα κράτη μέλη που υπόκεινται σε διαδικασίες για υπερβολικά ελλείμματα. Τα σχέδια αυτά, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για πολιτική συζήτηση στην επόμενη σύνοδο κορυφής στις 27-28 Ιουνίου, επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού για αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες και η Πορτογαλία.

Επιπλέον, υπήρξαν φήμες στον γερμανικό Τύπο που υποδηλώνουν ότι το Βερολίνο έχει αρχίσει να αναγνωρίζει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να αποδειχθεί πύρρειος νίκη. Αν αυτό αληθεύει, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας προσέγγισης στην ευρωζώνη, βοηθώντας την  πιο αδύναμη περιοχή στην παγκόσμια οικονομία να ανακάμψει από την ύφεση που ήδη σέρνεται πάρα πολύ καιρό. Πόσο πραγματική είναι λοιπόν η προοπτική της αλλαγής;


Το σχέδιο για την δημοσιονομική πολιτική

Οι προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική θεωρήθηκαν ευρέως ως παροχή περισσότερου χρόνου ώστε οι προβληματικές οικονομίες να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κάτω από το 3 τοις εκατό του ΑΕΠ, και αυτό είναι σίγουρα αλήθεια. Εξάλλου, η Ιταλία, ανταμείφθηκε για την καλή συμπεριφορά της με το να αφαιρεθεί από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος συνολικά. Αλλά η αριθμητική του προϋπολογισμού παρουσιάστηκε από την Επιτροπή σε μια τόσο αδιαφανή μορφή, που είναι πολύ δύσκολο να δούμε πόσο η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής θα  αλλάξει πραγματικά τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.

Το βασικό σημείο για την κατάσταση στην ευρωζώνη είναι ότι οι χώρες με υπερβολικά ελλείμματα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τους αυτόματους δημοσιονομικούς σταθεροποιητές πλήρως, ανταποκρινόμενες στην ασθενέστερη αύξηση του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα υποκείμενα διαρθρωτικά ελλείμματά τους μεσοπρόθεσμα. Το αποτέλεσμα είναι τα υψηλότερα ελλείμματα στο άμεσο μέλλον, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν από ένα έως τρία επιπλέον έτη για τη μείωση των ελλειμμάτων κάτω από το 3 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Κατά τα προηγούμενα έτη, τα κράτη μέλη συχνά αναγκάζονταν να «κυνηγάνε την ουρά τους», λειτουργώντας άμεσα για την διατήρηση των ελλειμμάτων τους στο σωστό δρόμο, ενώ η ύφεση βάθαινε. Η πλήρης χρήση των δημοσιονομικών σταθεροποιητών για τις χώρες που εμφανίζουν «καλή συμπεριφορά» είναι μια σημαντική αλλαγή. Πέρα από αυτό, η προβλεπόμενη πορεία για τη μελλοντική δημοσιονομική λιτότητα στην ευρωζώνη έχει τροποποιηθεί, αν και η λιτότητα δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς.

Το συμπέρασμα από τη μελέτη των στοιχείων είναι ότι υπάρχει πολύ λιγότερη λιτότητα για τα επόμενα τρία χρόνια από ότι στην αρχή των προγραμμάτων λιτότητας. Την περίοδο 2009-13, η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής για τις προβληματικές οικονομίες έγινε αυστηρότερη λίγο περισσότερο από 1 τοις εκατό του ΑΕΠ ετησίως. Στα επόμενα τρία χρόνια, 2013-16, η σχεδιαζόμενη λιτότητα βρίσκεται στο 0,5 τοις εκατό περίπου του ΑΕΠ ετησίως, περίπου το ήμισυ του ρυθμού που έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Αν οι χώρες εφαρμόσουν τα σχέδια αυτά σύμφωνα με τους στόχους, τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα δούμε  το «τέλος της λιτότητας», ακόμη λιγότερο την αντιστροφή της, αλλά ο ρυθμός της θα είναι σημαντικά μικρότερος από ό, τι πριν.

Εξελίξεις στη γερμανική στάση


Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν η Γερμανία θα είναι πρόθυμη να προχωρήσει περισσότερο από τις τελευταίες προτάσεις της Επιτροπής στη διευκόλυνση του δρόμου για τη δημοσιονομική εξυγίανση στις προβληματικές οικονομίες. Εξάλλου, μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ενώ πολύ λίγα έχουν γίνει για την αναγέννηση της οικονομικής ανάπτυξης. Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε έχει αλλάξει πρόσφατα τη ρητορική του, τουλάχιστον δημόσια, λέγοντας ότι χωρίς ανάπτυξη «η ιστορία επιτυχίας μας δεν θα ήταν πλήρης». Έχει επίσης προσπαθήσει πολύ για να υποσχεθεί διμερή βοήθεια τόσο στην Ισπανία όσο και στην Πορτογαλία, οι οποίες εφαρμόζουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Είναι πλέον σαφές, ωστόσο, αν η γερμανική λεοπάρδαλη αλλάζει πράγματι συμπεριφορά. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι ευνοεί κάθε γενικευμένη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, είτε στη Γερμανία ή σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης. Η οικονομική προσέγγιση που διαπερνά τις γερμανικές ομιλίες, και πρόσφατα έγγραφα της Επιτροπής, είναι τα ίδια όπως πριν: μόνο όταν οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες του νέου δημοσιονομικού συμφώνου μπορούμε να εξετάσουμε σοβαρά να κάνουμε κάτι άλλο. Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Υπουργός Οικονομικών έχει προσπαθήσει να καταπολεμήσει τις προτάσεις της ΕΚΤ για την κοινή χρηματοδότηση της ευρωζώνης για την εξυγίανση των τραπεζών και να επικρίνει τις προτάσεις του Μάριο Ντράγκι για τη χρηματοδότηση των μικρών επιχειρηματικών δανείων στο Νότο.

Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές στη γερμανική σκέψη συμβαίνουν μόνο στο περιθώριο και όχι άμεσα. Είναι δύσκολο να περιμένουμε κάτι διαφορετικό στην πορεία προς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ορισμένες αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη. Η καγκελαρία της Μέρκελ φέρεται να ασκείται για τον αργό ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο νότο, που αφορούν κυρίως στις αγορές εργασίας και τις συντάξεις, και σκέφτεται προσεκτικά πώς να σχεδιάσει  συμβάσεις που θα επιβραβεύσουν  την πρόοδο σε αυτό το μέτωπο, επιτρέποντας την πρόσβαση σε πρόσθετα διαρθρωτικά ταμεία από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ (ή της Ευρωζώνης). Η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει ήδη κάποιες προτάσεις στον τομέα αυτό και μπορεί να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Εκτός από αυτό, υπάρχει μια προθυμία να εξετάσουν το ενδεχόμενο η γερμανική τράπεζα ανάπτυξης KfW να παρέχει δάνεια με χαμηλό επιτόκιο σε οργανισμούς ανάπτυξης στην Ισπανία και την Πορτογαλία και να αξιοποιήσουν τα 6 δις ευρώ που διατέθηκαν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων σε όλη την ΕΕ . Μικρό βήμα, ίσως, αλλά είναι μια αρχή και πολύ καλύτερο από το τίποτα.
Όπως είπε ο Τσόρτσιλ για το Ελ Αλαμέιν, αυτό μπορεί να μην είναι το τέλος της λιτότητας στην ευρωζώνη, ή ακόμα και η αρχή του τέλους, αλλά είναι το τέλος της αρχής.

blogs.ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dal avatar
  Dal 01/06/2013 20:38:14

  EZ συνώνυμο της λιτότητας.
  Για να τελειώνουμε με το καταραμένο νόμισμα που μόνο δεινά έφερε/ρει και κανένα όφελος.

  Στα 15 χρόνια της δημιουργίας του Ευρώ κατάφερε να επιφέρει μέση ανάπτυξη στην ΕΖ μόλις 1,26% ετησίως!. Η πενιχρότερη από οποιοδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη.Η δε τελευταία εξαετία μέση ύφεση -0,27%. Με αυτές τις οικονομικές επιδόσεις κανένας από τους σπουδαιότερους μακροοικονομικούς δείκτες δεν μπορεί να βελτιωθεί. Απόδειξη η ανεργία αυξάνει όπως και η σχέση χρέους/αεπ.

  Και επειδή το παρελθόν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον, η διατήρηση της ΕΖ θα σημαίνει διαρκής λιτότητα και υποβάθμισή της στη διεθνή σκακιέρα ,εκτός της Γερμανίας που θα μετατραπεί σε υπερδύναμη ελέγχοντας πλήρως την ΕΖ. Τούτος είναι ο στόχος της.

  Εχει ερωτηθεί πολλάκις.Πιο είναι το όφελος για τα κράτη και τους λαούς ιδιαίτερα του Νότου από την ύπαρξη της ΕΖ;. Απάντηση θετική δεν υφίσταται.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Dal 02/06/2013 13:32:31

   +1000

   Βάλτε πέραν της πενιχρής ανάπτυξης την ραγδαία μείωση της ανταγωνιστικότητας από την τρελή ανατίμηση του νομίσματος αλλά και της αδυναμίας νομισματικής υποτίμησης συγκεκριμένων χωρών.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Dal 02/06/2013 14:37:20

   "Εχει ερωτηθεί πολλάκις.Πιο είναι το όφελος για τα κράτη και τους λαούς ιδιαίτερα του Νότου από την ύπαρξη της ΕΖ;"

   Η αποταμίευση των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε 500ευρα.
   Αυτή είναι η μόνη ωφέλεια από το ευρώ. Έγινε το αποθεματικό των κερδοσκόπων και των λαμογίων, παγκοσμίως. Από τα εκδοθέντα 500ευρα μόνο το 30% βρίσκεται σε κυκλοφορία. Τα άλλα, σε μπαούλα ανά τον κόσμο.
   Όταν ένα χαρτονόμισμα περικλείει αξία που παλιά ισοδυναμούσε με μισό οικόπεδο χανεται η αίσθηση του χρήματος για τον μέσο άνθρωπο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.