#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/08/2012 10:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η «αραβική άνοιξη» ως σύγχρονη σταυροφορία της Δύσης στην Μέση ΑνατολήΤο φαινόμενο της «αραβικής άνοιξης» και του γεωπολιτικού ντόμινο που αυτό παράγει αποτελεί ένα πολυσύνθετο πλέγμα παραγόντων και αιτιών. Ένας τρόπος να το εξετάσει κανείς είναι ως «σύγχρονη σταυροφορία». Τα μέσα άλλαξαν με τους αιώνες και η αντιστοιχία δεν είναι απόλυτη, μολαταύτα οι ομοιότητες είναι σαφέστατες, όπως και η νοοτροπία που οδηγεί σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις της Δύσης.

Η παρέμβαση της Δύσης είναι χιλιοτεκμηριωμένη και εκτείνεται από την προπαγάνδα και την αδιόρατη προσφορά τεχνογνωσίας και στρατηγικής μέχρι την ξεκάθαρη στρατιωτική βοήθεια και επέμβαση, όπως αυτή που αναμένεται στην Συρία. Η μεγάλη διαφορά με τις απροκάλυπτες επεμβάσεις του παρελθόντος είναι ότι σήμερα η Δύση «το κάνει να φανεί σαν ατύχημα»: από μόνη της ολόκληρη η Μέση Ανατολή εξερράγη∙ από μόνα τους αποφάσισαν όλα αυτά τα κράτη να αποτάξουν τους τυράννους τους – οι οποίοι είχαν επιτύχει να αποκρύψουν όλα αυτά τα χρόνια από την Δύση την στυγερή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μεθόδευαν, όπως στην περίπτωση του Καντάφι, με τον οποίο η Δύση είχε πολυετή αγαστή συνεργασία πριν ανακαλύψει την φρικτή του φύση.

Τα Νέα Μέσα προσέφεραν, σύμφωνα με την κρατούσα ρητορική, απλώς ένα μέσο εκδημοκράτισης: δεν λειτούργησαν ούτε ως χειραγώγηση από όσους ξέρουν να τα παίζουν στα δάχτυλα, ούτε ως ακούσια στρατολόγηση από τους μάστορες της αντίστοιχης πειθούς. Σύμφωνα με την κρατούσα ρητορική, όλη η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε κατά τις «πολύχρωμες» ή «πορτοκαλί» επαναστάσεις (ΟΤΠΟΡ, Σερβία κλπ) δεν αξιοποιήθηκε «άνωθεν» για να εκβιαστεί μια κατάσταση στην Μέση Ανατολή, αλλά οι επαναστατούντες ανακάλυψαν αυτήν την τεχνογνωσία από μόνοι τους.

Πρόχειρη και ολίγον αστεία η προσπάθεια της Δύσης να αποκρύψει ότι πίσω από τις λέξεις κρύβεται Εκείνη: εκτός αν αυτό το αφήγημα προσφέρεται απλώς για να ηρεμούμε τις συλλογικές μας συνειδήσεις, όχι για να το πιστέψουμε πραγματικά.

Τότε, στις σταυροφορίες, το πρόσχημα ήταν η «απελευθέρωση των Αγίων Τόπων»: σήμερα είναι η θεάρεστη επιβολή της «Ντημόκρασυ», η μάχη ενάντια σε φρικτούς τυράννους. (Από το πολύ του έρωτος για την «Ντημόκρασυ» προκύπτουν και ιλαροτραγικά μορφώματα, όπως η προταθείσα ονομασία για τα Σκόπια… «Δημοκρατική Δημοκρατία της Μακεδονίας» - Democratic Republic of Macedonia).

Η Δύση αποφάσιζε και αποφασίζει ποιο είναι το καλό και ποιο είναι το κακό, ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος, και επιβάλλει το «καλό» και το «σωστό» διά μαχαίρας πάντοτε ευλογημένης από την εκάστοτε ιερολογία. Η επιβολή της Ντημόκρασυ είναι η νέα απελευθέρωση. Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή η ανάγκη της Δύσης να αναζητά πάντοτε πρόσχημα: άλλα καθεστώτα αυτοκρατορικού τύπου μεθόδευαν το γεωστρατηγικό τους συμφέρον με πολύ συντομότερες, ηπιώτερες αφηγήσεις και κόντρα-αφηγήσεις. Το εντυπωσιακό βέβαια δεν είναι ότι αυτή η ανάγκη εμφανίζεται σήμερα, στην εποχή της πολιτικής ορθότητας και των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά ήδη από τότε, με την θεόπνευστη αποστολή της απελευθέρωσης τόπων αγίων.

Μια ακόμα πραγματικά μεγάλη διαφορά είναι η εξής: ενώ η τότε παρέμβαση της Δύσης αντιμαχόταν τα μουσουλμανικά καθεστώτα, σήμερα ουσιαστικά τα… επιβάλλει. Η άνθηση της πολιτικής εκδοχής του μουσουλμανικού στοιχείου (Αδελφοί Μουσουλμάνοι κλπ.) στην νέα, «εκδημοκρατισμένη» εκδοχή των κρατών της «αραβικής άνοιξης» είναι πραγματικά εντυπωσιακή, και αντικαθιστά καθεστώτα με σαφώς μεγαλύτερη ανεκτικότητα στο μη-μουσουλμανικό στοιχείο (να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη καταλαμβάνει εντελώς εξαπίνης το «Δόγμα Νταβούτογλου», το οποίο πλέον σε μεγάλο βαθμό χρήζει επανασχεδιασμού). Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινής γνώμης εξεπλάγη με αυτήν την εξέλιξη, θεωρώντας ότι πιο «ήπια», ανεκτικά και δυτικόφιλα καθεστώτα θα λάμβαναν την θέση των «τυράννων».

Δεν πρέπει όμως να συγχέουμε την «κοινή γνώμη» όπως αυτή εκφράζεται στην δημοσιογραφία και στην μπλογκόσφαιρα με τον στρατηγικό σχεδιασμό των θεσμών που συγκροτούν την αυτοκρατορική δομή της «Δύσης» ως Αμερικής και συμμάχων. Η αντίληψη ότι αυτήν την εξέλιξη δεν την περίμεναν και δεν την επιθυμούσαν όσοι προκάλεσαν ή υποβοήθησαν την «άνοιξη» είναι, τουλάχιστον, αφελέστατη. Το ερώτημα παραμένει, με ποιόν τρόπο βοηθά τα στρατηγικά συμφέροντα της Δύσεως η εγκαθίδρυση σκληρών ή αρκετά σκληρών μουσουλμανικών καθεστώτων στις «απελευθερωθείσες» χώρες.

Μια ενδεχόμενη απάντηση είναι ότι η Δύση λόγω  της ανερχόμενης  «απειλής» του Ισλάμ,  θεώρησε ότι με το να επιβάλει μουσουλμανικά - ελεγχόμενα καθεστώτα, θα μπορεί να ελέγξει την πολύτιμη σε  υδρογονάνθρακες Μέση Ανατολή.

Η «Νέα Σταυροφορία» βρίσκεται πάντως ακόμα εν εξελίξει, οπότε δεν έχουμε παρά να αναμένουμε την συνέχειά της – και κυρίως, την τελική της απόληξη.

Κ.Λ.Μ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/08/2012 11:11:36

  Εμείς ως χώρα, τι ακριβώς είμαστε και κατά συνέπεια, τι θέση παίρνουμε απέναντι στα γεγονότα;
  "Δύση" δεν είμαστε (κατά το σχόλιο, ως φαίνεται).
  Ούτε "Ανατολή", είμαστε, η άτιμη αγελάδα μεταναστεύοντας έβαλε το διαχωριστικό όριο τον Βόσπορο.
  "Μεταίχμιο" είναι πολύ άβολα και ρευστά, κανείς δεν θέλει να είναι.
  Μάλλον μείναμε νοητικά στον πρό του 1989 κόσμο, αλλά αυτός εδώ και καιρό δεν υπάρχει.
  Μήπως ο Πήτερ Πάν να δώσει τη λύση; Είμαστε "Χώρα του Ποτέ και Πουθενά";

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Ο Θείος 21/08/2012 11:49:43

   Είμαστε η χώρα που κατοικείται από ανθρώπους που κατηγορούν τους πάντες για διπλά μέτρα και σταθμά, αλλά εμείς είμαστε οι πρώτοι που τα εφαρμόζουμε. Είμαστε η χώρα του "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου" ακόμα κι αν έχει σφάξει εκατομμύρια. Είμαστε η χώρα που αγανακτεί με το φόνο από την αστυνομία 30 κατσαπλιάδων στη Ν. Αφρική, αλλά κλείνει το μάτι στον κάθε Άσαντ ή Σαντάμ όταν σκοτώνει χιλιάδες γυναικόπαιδα και σε αυτή την περίπτωση ρωτάμε ποια είναι τα κίνητρα των αντιπάλων του. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις το σημαντικό είναι όχι τι κάνει κάποιος, αλλά ποιος το κάνει. Αν θεωρούμε είναι "φίλος" μας, του συγχωρούμε τα πάντα. Αν εξυπηρετεί τους κακούς δυτικούς, είναι εκ των προτέρων ένοχος. Αν ένας σφαγέας θεωρούμε ότι εξυπηρετεί "δικά μας" συμφέροντα, ο λαός του είναι καταδικασμένος όταν αντιδρά, να θεωρούμε ότι το κάνει διότι είναι υποχείριο των δυτικών. Με άλλα λόγια εμείς που θεωρούμε το λαό μας θύμα μεγάλων δυνάμεων, καταδικάζουμε (με τη στάση μας μόνο ευτυχώς, δεν επηρεάζουμε και κανένα) άλλους λαούς να ζουν κάτω από σφαγείς και στιγματίζουμε οποιαδήποτε περίπτωση εξέγερσης του σαν υποκινούμενη από το δυτικό σατανά. Κι οι Οθωμανοί θεωρούσαν ότι η επανάσταση του 21 ήταν υποκινούμενοι από τους δυτικούς, διότι σε πολλές περιπτώσεις αυτοί μας εξόπλισαν και μας υποστήριξαν. Σύμφωνα με την νεοελληνική λογική, έπρεπε τότε να αρνηθούμε κάθε ξένη βοήθεια, να πολεμήσουμε τους οθωμανούς με πέτρες και ξύλα και να ζούμε ακόμα υπό τη μπότα του σουλτάνου.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ TARAMAS 21/08/2012 11:55:22

    Το δόγμα “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου”, είναι ο Μακιαβελισμός του κουτοπόνηρου.
    Συνταγή ετεροκαθορισμού, άρνηση κάθε εθνικής στρατηγικής.

   • Γιώργος1 avatar
    Γιώργος1 @ TARAMAS 21/08/2012 12:55:50

    Στην Σαουδική Αραβία γιάντα δεν επαναστατούν;;;

    • TARAMAS avatar
     TARAMAS @ Γιώργος1 21/08/2012 15:44:55

     Άντε πες μας. Μήπως για τον ίδιο λόγο που δεν επαναστατούν στο Ιράν και στην Κούβα;

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Γιώργος1 22/08/2012 10:24:24

     Κάνουν όμως "εξαγωγή επανάστασης" και επαναστατικών πράξεων οι Ουαχαμπίτες.
     Βλέπε Αφγανιστάν, Άλ Κάιντα και οι συναφείς Δίδυμοι Πύργοι και Πεντάγωνο.
     Υπήρχαν από το 1985 και οι "χρήσιμοι ηλίθιοι"που τους εξόπλιζαν με "Στίνγκερ" για να χτυπούν τα Ρωσικά ελικόπτερα μάχης. Και με άλλα "καλούδια".
     Ώσπου οι ίδιοι "επαναστάτες" έφαγαν μια γωνία από το Πεντάγωνο, όπου η έδρα των χρήσιμων ηλίθιων...
     Πάντα η ίδια ιστορία: "Επαναστάτες" και χρήσιμοι ηλίθιοι πάνε πακέτο...

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 22/08/2012 10:26:14

      Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα, για το τι βλακεία είναι να πιστεύει κανείς ότι “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου”.

   • Θεόδωρος avatar
    Θεόδωρος @ TARAMAS 22/08/2012 11:31:29

    Aγαπητέ ΤΑΡΑΜΑΣ,
    κάτι φαίνεται να σου διαφεύγει, ελπίζω όχι σκοπίμως. Σου διαφεύγει βασικά η γνώση της σύγχρονης ιστορίας της Μ.Ανατολής. Τέλοσπάντων(sic), ας δούμε τις "παγιωμένες" καταστάσεις π.χ.Ιράκ. Συγκρίνεις την σταθερότητα του καθεστώτος Σαντάμ με την σημερινή κατάσταση? Την θεωρείς δημοκρατία? και τί είναι, τελος πάντων, αυτή η δημοκρατία? πανάκεια? Τί γνωρίζουν οι Αραβες από δημοκρατία και γιατί θα έπρεπε να γνωρίζουν? δεν μπορούν να διαθέτουν "ίδιες" πολιτικές αντιλήψεις? Εν κατακλείδει, πόσοι ήταν οι νεκροί επί Σαντάμ και πόσοι οι νεκροί προς εγκαθίδρυση και πλέον προς διατήρηση της "δημοκρατίας" σε μια τριχοτομημένη χώρα? Μήπως ξεπερνούν αισθητά το εκατομμύριο? ο "δυστυχής" Σαντάμ ήθελε δέκα ζωές και μεγάλη προσπάθεια για να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα. Ας συγκρατήσουμε λοιπόν τα δάκρυα χαράς για τις πτώσεις των τυράννων κι'ας δούμε με καθαρό μάτι τί τους διαδέχεται.

    • TARAMAS avatar
     TARAMAS @ Θεόδωρος 22/08/2012 14:18:45

     Από κάθε εξέγερση μπορεί να προκύψει κάτι χειρότερο, μπορεί και όχι. Θεωρώ ότι είναι δική μας γαϊδουριά να υποβαθμίζουμε μια λαϊκή εξέγερση απέναντι σε ένα τύραννο, σαν a priori κατευθυνόμενη και ψεύτικη, κρίνοντας μόνο με το κριτήριο της σταθερότητας.Και ο Μέτερνιχ ήταν εναντίον της ελληνικής επανάστασης όχι διότι δε μας χώνευε αλλά διότι ανησυχούσε για τη σταθερότητα και τη διάδοχη κατάσταση. Εγγυήσεις φίλε μου δεν υπάρχουν για τίποτε, μια εξέγερση μπορεί και να φέρει πολύ χειρότερα αλλά λαός που δεν ελπίζει σε κάτι καλύτερο είναι πεθαμένος. Εμείς που ανησυχούμε για τη σταθερότητα, θα αντιμετωπίζαμε με το ίδιο μάτι μια π.χ. Κουρδική εξέγερση στην Τουρκία ή εκεί αλλάζουν τα μέτρα και σταθμά; Το θέμα είναι αν βλέπεις τα πράγματα από τη σκοπιά του ψυχρού τρίτου παρατηρητή που βρίσκει δικαιολογίες σταθερότητας για τους αντιδυτικούς τυράννους ή νοιώθεις και αυτόν που εξωθείται να ξεσηκωθεί.

  • man8os avatar
   man8os @ Ο Θείος 21/08/2012 12:10:58

   Ειμαστε μεταιχμιο πρεπει να κινουμαστε εξαιρετικα προσεκτικα

  • The Vorlon avatar
   The Vorlon @ Ο Θείος 21/08/2012 12:43:00

   Αν,αυτή την ύστατη ώρα,θελήσουμε να κοιτάξουμε τα χαρακτηριστικά της ιδιοπροσωπίας μας,θα δούμε οτι ο χρόνος δεν "σταμάτησε" το 1989 αλλά το 1453..Τότε-ίσως και από το 1204-ολοκληρώθηκε η πορεία με αδήριτο και σχεδόν αμετάκλητο τρόπο του τελευταίου Ελληνικού πολιτισμού..

   Από τότε μέχρι σήμερα υπάρχει μια μόνο τομή στην Ιστορία του Γένους-η επανάσταση του 1821,στις διαφορές της οποίας με τις "άλλες" σχετικά σύγχρονες της επαναστάσεις διακρίνονται τα εν σπέρματι ιδιαίτερα γνωρίσματα ενός νεοελληνικού πολιτισμού που ποτέ δεν ήρθε ή δεν ήρθε ακόμη..Αν θέλουμε να πιάσουμε το νήμα και να ζήσουμε οχι ως σκλάβοι αλλά ως ελεύθεροι άνθρωποι,ας αναγνωρίσουμε το ανολοκλήρωτο του 1821 και ας πάρουμε τη σκυτάλη από εκείνη τη γενιά..

   Αναφορικά με το που "τοποθετούμαστε" σχετικά με την προσπάθεια της Δύσης να επεκτείνει τον αυτοκρατορικό της έλεγχο,εξαρτάται από το αν πιστεύουμε οτι μπορεί ποτέ να ανήκουμε οργανικά σε αυτή και οχι παρασιτικά όπως μέχρι σήμερα αλλά κυρίως από το αν η Δύση είναι σε φάση απόλυτης παρακμής η έχει ακόμη ελπίδα ανάταξης-κυρίως ο ευρωπαικός της πόλος μιας και οι Αμερικάνοι έχουν μεγάλο εύρος επιλογών ακόμη..

 2. ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ avatar
  ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ 21/08/2012 15:42:42

  όταν αποφασίσετε τι είμαστε 8άλτε μια φωνή!

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ 21/08/2012 15:45:42

   Αποφασίσαμε, αλλά θα κοπεί από τους mods.

 3. EL CID avatar
  EL CID 21/08/2012 22:18:29

  Φίλτατε Κ.Λ.Μ., το άρθρο σας είναι εξαιρετικά εύστοχο και κατά τη γνώμη μου απεικονίζει πολύ πιστά την πραγματικότητα. Πράγματι, η αραβική άνοιξη φαίνεται να είναι ένα κακέκτυπο των διαφόρων «πορτοκαλί» επαναστάσεων, που υποδαύλισαν (κατά την προηγούμενη δεκαετία) ειδικά εκπαιδευμένοι σε τέτοια θέματα δυτικοί πράκτορες και διπλωμάτες, στις αποσχισθείσες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (π.χ. Γεωργία και Ουκρανία), με σκοπό την εγκαθίδρυση φιλοαμερικανικών καθεστώτων σε χώρες που βρίσκονται στο λεγόμενο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
  Έτσι, οι εξεγέρσεις σε Τυνησία, Αίγυπτο, Υεμένη, Λιβύη και εσχάτως στη Συρία, κάθε άλλο παρά λαϊκές και αυθόρμητες μου φαίνονται. Κοινός τρόπος πυροδότησης των αντιδράσεων στις συγκεκριμένες χώρες ήταν κάποιες ύποπτες διαδυκτιακές δεξαμενές σκέψης, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αυθαιρεσίες των προηγουμένων ηγετών, ώστε να οργανώσουν αρχικά απεργίες, πορείες, διαμαρτυρίες κ.τ.λ. και να προλειάνουν το έδαφος για την ένοπλη επέμβαση σκληροπυρηνικών μουσουλμανικών οργανώσεων συνεπικουρούμενων από ξένους μισθοφόρους.
  Η απορία σας σχετικά με ποιόν τρόπο βοηθά τα στρατηγικά συμφέροντα της Δύσεως η εγκαθίδρυση σκληρών σουνιτικών μουσουλμανικών καθεστώτων στις «απελευθερωθείσες» χώρες, είναι και εύλογη και καταδεικτική του τί συμβαίνει. Νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής. Εάν συνδέσουμε την είδηση που είχε κυκλοφορήσει τον προηγούμενο μήνα για χρηματοδότηση των ανταρτών της Συρίας από τη Σαουδική Αραβία, με το γεγονός ότι μια ενδεχόμενη πτώση του καθεστώτος Άσαντ θα επιφέρει πρωτοφανή αποδυνάμωση του Ιράν και των ευρύτερων συμμάχων του στην περιοχή (π.χ. Χεσμπολάχ στο Λίβανο), μας δίνει μια ένδειξη για το τί προσπαθούν να επιτύχουν οι αμερικανοσιωνιστές στην περιοχή. Θέλοντας να αποσταθεροποιήσουν και να απομονώσουν το Ιράν, επέτρεψαν την άνοδο των ακραίων ισλαμιστών στη Μέση Ανατολή, θεωρώντας ότι αυτοί μπορούν να ελέγχονται επαρκώς από τη Σαουδική Αραβία, ενώ οι παλαιοί ηγέτες ήταν δυσκολότεροι στο χειρισμό, καθώς στηρίζονταν από τις εθνικιστικές-πατριωτικές δυνάμεις των κρατών τους. Κατά τη γνώμη μου έπαιξαν πολύ με τη «φωτιά» εφαρμόζοντας ένα τέτοιο σχέδιο. Όπως λέει και ο λαός, έσπειραν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες...

 4. nik avatar
  nik 22/08/2012 07:51:56

  Ατυχής συσχετισμός κατά τη γνώμη μου. Σταυροφόρους αποκάλεσαν το ΝΑΤΟ όταν εισέβαλε σε Ιρακ και Αφγανιστάν. Τώρα πρόκειται για εμφύλιες εκκαθαρίσεις που φυσικά υποθάλπτονται από τη Δύση που έχει συμφέροντα. Ομως, επειδή η Δύση υποστήριζε τα καθεστώτα του Καντάφι, του Μουμπάρακ, του Σανταμ Χουσεϊν παλαιότερα, δεν σημαίνει οτι αυτά ξάφνου, επειδή οι ΗΠΑ γύρισαν πλευρό, αυτά δεν ήταν δικτατορίες. Εξάλλου και ο Ερντογαν ισλαμιστής είναι, αλλά μακάρι κι' εμείς να είχαμε τα τελευταία δέκα χρόνια έναν τέτοιο "ισλαμιστή" για ηγέτη μας. Η αλήθεια πονάει αλλά πρέπει να λέγεται.

 5. nik avatar
  nik 22/08/2012 08:02:10

  @The Vorlon , Η Βυζαντινή αυτοκρατορία ήταν ένα βαθειά "θεοκρατικό" καθεστώς, που έμεινε στον μεσαίωνα, δηλαδή δεν μπόρεσε ποτέ να ανακάμψει από αυτόν. Η πτώση της είχε ξεκινήσει πολύ πριν το 1204...Ο Οθωμανικός ζυγός ήταν το φυσικό επακόλουθο αυτής της πτώσης. Ο "Βυζαντινισμός" στον πολιτικό μας βίο, δηλαδή η διαφθορά και ο νεποτισμός, μας ακολουθούν μέχρι σήμερα, δυστυχώς.

 6. TARAMAS avatar
  TARAMAS 22/08/2012 10:16:09

  Να σας πω την αμαρτία μου, ενοχλούμαι από αναλύσεις που μπορεί να εμπεριέχουν αλήθειες, αλλά που έχουν ένα θανάσιμο μειονέκτημα: Λάμπουν δια της απουσίας οποιασδήποτε αναφοράς στην καταπιεστική φύση του καθεστώτος και στην απόγνωση του λαού και επικεντρώνουν στον ξένο παράγοντα. Τις θεωρώ στρατευμένες σε μια γεωπολιτική σκοπιμότητα και όχι λιγότερο κυνικές από αυτό που υποτίθεται ότι καταγγέλλουν: τα ξένα συμφέροντα. Ο ξένος παράγοντας σαφώς και υπάρχει, αλλά από μόνος του τίποτε δεν θα πετύχαινε αν δεν υπήρχε το βασικό συστατικό μιας εξέγερσης που οδηγεί σε εμφύλιο και που καμία ξένη δύναμη δε θα μπορούσε να εμπνεύσει ποτέ: Την αποφασιστικότητα ενός κόσμου να διακινδυνέψει τα πάντα, να πολεμήσει και να σκοτωθεί γιατί θεωρεί ότι δεν υπάρχει αύριο. Στην περίπτωση της Συρίας, αυτό προκλήθηκε τον τελευταίο καιρό μπροστά στα μάτια μας, από την ίδια τη στάση του καθεστώτος Άσαντ. Αποφασισμένος να μην έχει την τύχη του Μουμπάρακ, αποφάσισε ότι μια πολύ σκληρή απάντηση στις αρχικά ήπιες (στα πλαίσια της «αραβικής άνοιξης») διαμαρτυρίες για φιλελευθεροποίηση, ήταν η ενδεδειγμένη. Το καθεστώς πάντα ήταν τυραννικό, αλλά όταν ο μέσος Σύρος δεν θιγόταν άμεσα, μπορούσε να ζήσει με αυτό, όπως έκανε επί δεκαετίες. Ο ζήλος όμως του μηχανισμού καταστολής τώρα ξεπέρασε τα όρια. Η μαζική και αδιάκριτη καταστολή με ομάδες «άγνωστων» οπλοφόρων, μυστική αστυνομία και στρατό που έκανε μαζικές εκκαθαρίσεις και άφηνε πίσω της δεκάδες πτώματα δικαίων και αδίκων, οδήγησε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην ανασφάλεια και στην απελπισία. Και αντικαθεστωτικός να μην ήσουνα, μπορούσες κάλλιστα να χάσεις τη ζωή σου επειδή ήσουνα σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή ή επειδή δε σε χώνευε ο ρουφιάνος γείτονάς σου. Όταν συσσωρεύτηκε μια κρίσιμη μάζα αίματος, δημιουργήθηκε η αντίληψη σε πάρα πολλούς, ότι δεν υπήρχε αύριο και μόνο η ανατροπή του καθεστώτος τους έδινε ελπίδα επιβίωσης. Όταν κάποιος δεν έχει τίποτε να χάσει, εξωθείται στα άκρα. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο όπλο εναντίον του Άσαντ και το πρόσφερε ο ίδιος στους αντιπάλους του. Καμιά ξένη δύναμη δε θα μπορούσε να το πετύχει αυτό, γιατί τότε θα μπορούσε να το είχε κάνει και στο Ιράν, την Κούβα και στη Β. Κορέα, ή φυσικά και στη Συρία επί τόσες δεκαετίες. Εκατομμύρια καλάσνικοφ να είσαι διατεθειμένος να δώσεις σε εξεγερμένους, αν δεν υπάρχουν χιλιάδες πρόθυμοι να τα κρατήσουν και να θυσιάσουν τη ζωή τους, δεν καταφέρνεις τίποτε. Οποιαδήποτε ανάλυση αγνοεί αυτόν τον παράγοντα και τα ρίχνει όλα στο ίντερνετ, τους μισθοφόρους και τις χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό, κατά τη γνώμη μου είναι στρατευμένη.

  • Θεόδωρος avatar
   Θεόδωρος @ TARAMAS 22/08/2012 11:38:32

   Ελπίζω και το ημέτερο καθεστώς, για άλλους λόγους, να μας οδηγήσει στα ίδια άκρα. Αλλιώς, ελπίδα δε μένει καμμιά!

  • EL CID avatar
   EL CID @ TARAMAS 22/08/2012 11:48:47

   Πιστεύω ότι είστε κάπως επηρεασμένος από την παραπληροφόρηση των ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης, τα οποία είναι και οι πραγματικοί «στρατευμένοι» στη μάχη της διεθνούς προπαγάνδας. Φιλικά, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι, από πληροφορίες οικείων προς εμένα προσώπων που διαμένουν μόνιμα στη Συρία, τα γεγονότα όπως παρουσιάζονται στα δελτία ειδήσεων δέν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι οι αρχικές διαδηλώσεις του απλού λαού και το αίτημα για μεταρρυθμίσεις, υποσκελίστηκαν γρήγορα από τους ακραίους ισλαμιστές, χάνοντας ταυτόχρονα και το όποιο έρεισμα είχαν στα πλατιά κοινωνικά στρώματα. Μετά ακολούθησαν και οι μισθοφόροι ένοπλοι, για να δέσει το γαϊτανάκι... Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το κλίμα στη Συρία έχει αλλάξει δραματικά εναντίον των ανταρτών, καθώς ο απλός κόσμος έχει υποστεί πάμπολλες δολοφονίες και λεηλασίες από τους δήθεν επαναστάτες. Ακόμα και οι σουνιτικές συνοικίες του Χαλεπίου συνεργάζονται πλέον με τον συριακό στρατό, για να διώξουν από τη χώρα τους «κατσαπλιάδες» πράκτορες. Αν πιστεύετε ότι οι εξεγέρσεις στη βόρεια Αφρική και στη Συρία ήταν αποτέλεσμα των κοινωνικών ζυμώσεων, τότε θα πρέπει να ενημερωθείτε καλύτερα σε θέματα γεωπολιτικής. Προσωπικά, πιστεύω ότι η τελευταία αυθόρμητη και όχι εξωτερικά υποκινούμενη επανάσταση στη σύγχρονη ιστορία, ήταν εκείνη του 1821 !!!

 7. TARAMAS avatar
  TARAMAS 22/08/2012 12:36:31

  Να μου επιτρέψετε, με κάθε εκτίμηση, να αμφισβητήσω την αντικειμενικότητα των γνωστών σας στη Συρία. Πήγαν π.χ. οι ίδιοι στη Χούλα για να δουν τα αποτελέσματα της σφαγής ή άκουσαν τις γνωστές καθεστωτικές προπαγανδιστικές αστειότητες στην τηλεόραση; Έγιναν μάρτυρες των αδιάκριτων βομβαρδισμών στο Χαλέπι ή αντλούν την πληροφόρησή τους από τα καθεστωτικά μέσα; Να σας υπενθυμίσω πως χρειάστηκαν να περάσουν πάνω από 10 χρόνια για να αρχίσει και στην Ελλάδα να ακούγεται η λέξη Σρεμπρένιτσα που μέχρι τότε ήταν "ανύπαρκτη προπαγάνδα";

  • EL CID avatar
   EL CID @ TARAMAS 22/08/2012 15:02:57

   Επικαλεσθήκατε τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα από τον Σερβικό στρατό τον Ιούλιο του 1995. Πράγματι, επρόκειτο για έγκλημα πολέμου. Ποιός είπε όμως ότι στους πολέμους δεν γίνονται εγκλήματα και μάλιστα πρωτοφανούς αγριότητας; Σε κάθε έγκλημα όμως υπάρχει τόσο ο φυσικός, όσο και ο ηθικός αυτουργός. Ποιός υποκίνησε την εξέγερση των Βόσνιων μουσουλμάνων και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας; Δέν νομίζω να ξύπνισαν ένα πρωί οι Σέρβοι και να είπαν: «πάμε να σφάξουμε μερικούς μουσουλμάνους». Ξεχνάτε επίσης τα γεγονότα που προηγήθηκαν, δηλαδή τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των δυνάμεων του Νάσαρ Όριτς (ηγέτου των Βόσνιων μουσουλμάνων) κατά σερβικών χωριών της μεθορίου με ορμητήριο τη Σρεμπρένιτσα και τελικά την πλήρη εγκατάλειψη των αμάχων όταν πληροφορήθηκε την επικείμενη έλευση του σερβικού στρατού. Όπου ανακάτεψε την τράπουλα το ΝΑΤΟ, είχαμε θύματα, καταστροφές και πρόσφυγες. Έτσι και στη Συρία. Δηλαδή τί θα έπρεπε να κάνει ο Άσαντ; Να πει: «περάστε κύριοι και κάντε παιχνίδι»; Ε, όχι! Δέν γίνεται έτσι στην παγκόσμια ιστορία.

   • TARAMAS avatar
    TARAMAS @ EL CID 22/08/2012 16:40:28

    Ο λόγος γίνεται για την αντικειμενικότητα της επί τόπου πληροφόρησης και την άρνηση συμβάντων. Η συζήτηση που ανοίγετε είναι άλλη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.