#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/03/2012 18:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η απειλή της επίσημης χρεοκοπίας και η βεβαιότητα της ηθικής μας χρεοκοπίας

"Αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής"Ποιο είναι το πιο ουσιαστικό/αληθινό διακύβευμα της κατάστασης στην οποία έχουμε περιέλθει: η απειλή της επίσημης χρεοκοπίας; Ή μήπως η βεβαιότητα της ηθικής μας χρεοκοπίας; Ας το σκεφτούμε: για δεκαετίες ανεχτήκαμε την γιγάντωση συμπεριφορών που έφτασαν να καταλύσουν κάθε έννοια δικαίου και ισονομίας. Διαφθορά και φοροδιαφυγή διέβρωσαν κάθε πτυχή του δημόσιου βίου, αποστέρησαν το κοινωνικό σύνολο από αυτονόητες, σε κάθε πολιτισμένο κέντρο του δυτικού κόσμου, παροχές, και έφτιαξαν ένα κακέκτυπο κράτους την αδυναμία και αναποτελεσματικότητα του οποίου καλούμαστε να πληρώσουμε όλοι, πολύ ακριβά και για πολλά χρόνια. Γιατί, τι πραγματικά εντέλει καλούμαστε να πληρώσουμε παρά την έλλειψη κανόνων, την απουσία μεταρρυθμίσεων, την ανυπαρξία ποινών και την εμπέδωση της ατιμωρησίας; Η προσαρμοστικότητά μας στην παρακμή αποδείχθηκε ισχυρότερη από την βούληση να προοδεύσουμε. Ισχυρότερη από την απαίτηση να διοικηθούμε σωστά.

Ακόμη και όλοι εμείς, “οι σιωπηλοί”, που δεν συμμετείχαμε σε κανένα φαγοπότι, που δεν βολευτήκαμε σε αργόμισθες θεσούλες, που δουλέψαμε αντί να κάνουμε μπίζνες, που δεν φοροδιαφύγαμε, δεν δωροδοκήσαμε, δεν γίναμε εταίροι προγραμματικών συμφωνιών, δεν κερδίσαμε έργο με μαθηματικό τύπο,  δεν μας χαρίστηκαν χρέη ούτε επέκταση σύμβασης με το δημόσιο με μεταμεσονύχτια τροπολογία, που δεν κλείσαμε τους δρόμους προασπιζόμενοι την συντήρηση των προνομίων της συντεχνιακής ομαδούλας μας, προσφέραμε την ανοχή μας προσαρμοζόμενοι. Ανοχή στο ουρανοκατέβατο κνώδαλο της σοσιαλιστικής εκδοχής της επιχειρηματικότητας με την τεράστια μαύρη περιουσία από κλεμμένους φόρους, ανοχή στο συνοικιακό εργολάβο που έβγαζε παράνομα τετραγωνικά μέχρι και στα ρείθρα λαδώνοντας από ισόγειο μέχρι ρετιρέ την οικεία πολεοδομία, ανοχή στο “ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε;” αλλά και στην πεμπτουσία του καθεστωτικού “εκσυγχρονισμού” “αυτή είναι η Ελλάδα”, ανοχή σε έκνομες συμπεριφορές που έχουν σακατέψει την δημοκρατία –σε βανδαλισμούς, λεηλασίες, καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας (ανοχή και στους αριστεροπονηρούτσικους γελωτοποιούς υψηλής τηλεθέασης που τις αποθέωναν ή/και τις υποκινούσαν), ανοχή στον εξανδραποδισμό της δημόσιας εθνικής παιδείας σε τέλμα πνευματικής αγκύλωσης και των πανεπιστημίων σε αστείρευτες δεξαμενές “νομιμοποιημένης” διασπάθισης κονδυλίων, ανοχή και στην μετατροπή των αμφιθεάτρων από πεδία γνώσης σε λημέρια κάθε λογής βασιβουζούκων, ντόπιων και μη. Ανοχή και στους ασπάλακες του θλιβερού μικρόκοσμου της εγχώριας πολιτικής σκηνής με τα ανύπαρκτα βιογραφικά αλλά με βουνά κομματικών ενσήμων –που η μόνη γνήσια διάθεση προσφοράς τους είναι πρώτα στην δική τους ζωή και, με το περίσσευμα, στις ζωές των φίλων. Πάντα μικροί, πάντα ολίγιστοι μα ποτέ ολιγαρκείς, πάντα αναπολόγητοι.

Γι’ αυτό και η ανοχή μας είναι στο βάθος συνενοχή – καθώς αποτύχαμε να προστατέψουμε τον αστικό κώδικα τιμής, τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες ανατραφήκαμε και πάνω στις οποίες ακούμπησε όλη η μεταπολεμική γενιά.

“…“Ελευθερία” μουγκρίζετε όλοι, κατά προτίμηση: μα εγώ ξέμαθα να πιστεύω στα “μεγάλα γεγονότα”, όπου γύρω τους ξεσηκώνονται πολλά μουγκρίσματα και πολλή αντάρα. Και πίστεψέ με μόνο, φίλε μου με τον καταχθόνιο πάταγο! Τα μεγαλύτερα γεγονότα – δεν είναι οι θορυβωδέστερες, μα οι σιωπηλότερες ώρες μας. Όχι γύρω από τον εφευρέτη νέου πάταγου: γύρω από τον εφευρέτη νέων αξιών περιστρέφεται ο κόσμος, αδιάκοπα περιστρέφεται”.

Και αυτό είναι που οφείλουμε όλοι εμείς, “οι σιωπηλοί”, σ’ αυτόν τον τόπο και στη συνέχειά του στην ιστορία. Με διάθεση συνεργασίας και όχι με νοοτροπία οπαδού. Με αναδοχή του κόστους και της ευθύνης που θα χρειαστεί αυτό το ταξίδι – πρωτίστως ταξίδι αυτογνωσίας – με εφόδιο την επανεφεύρεση των αξιών μας και προορισμό την επανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας, της περηφάνιας, της ανάπτυξης, σε μια χώρα που στέγνωσε παραγωγικά και ηθικά. Αυτό είναι το τίμημα “που το παρόν χρεώνει στους ανθρώπους του σήμερα με αντάλλαγμα το φως του αύριο”. Πρέπει να γίνουμε άλλοι. Δεν αρκεί να το λέμε. Είδαμε τα λόγια – τα μεγάλα, τα περήφανα, τα ξεσηκωτικά – να κρέμονται ανερμάτιστα και άδεια πάνω απ΄ τα κεφάλια μας με το βλέμμα στυλωμένο σε ένα αύριο που ίσως και να μην μας ανήκει. Πρέπει, επιτέλους, να τελειώνουμε με την αγυρτεία – ατομική και συλλογική. Η προειδοποίηση του Αντώνη Σαμαρά «μην μας ψηφίσετε, δεν σας χρειαζόμαστε» προς τις κρατικοδίαιτες συνδικαλιστικές βδέλλες που πάνω στις προσδοκίες των εργαζομένων έχτισαν διαχρονικά λογαριασμούς, επιρροή και πολιτικές καριέρες είναι καιρός να επεκταθεί, τώρα –πιο αυστηρά, στοχευμένα, αληθινά – στους πραγματικούς «εχθρούς του λαού», τις εγχώριες ύαινες που ξεσκίζουν τις σάρκες μιας πατρίδας που ψυχορραγεί, τους φοροφυγάδες –όλους εκείνους που στις πλάτες των πολλών και με τις πλάτες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας πλούτισαν με τον πιο χυδαίο τρόπο επιβαρύνοντας δυσβάσταχτα τους χιλιάδες συνεπείς πολίτες που φορολογούνται ανελέητα, άδικα και χωρίς ίχνος ανταποδοτικότητας. Και, όπως ακριβώς αναδρομικά ενσκήπτουν στις μέρες του μνημονίου η έκτακτη φορολόγηση και οι περικοπές μισθών και συντάξεων, την ίδια αναδρομική ισχύ οφείλει να έχει και η τιμωρία για το διαρκές, ποινικό τους αδίκημα.

Η νέα ηγεσία θα χρειαστεί να κυβερνήσει όχι μόνο δια του παραδείγματος αλλά και του παραδειγματισμού. Και να το πράξει άμεσα, δεσμευόμενη προεκλογικά γι’ αυτό στους εκατοντάδες χιλιάδες καθημαγμένους πολίτες που έχουν πάψει να ελπίζουν. Γιατί το πάρτυ μπορεί να τελείωσε, όμως κάποιοι έχουν κρατήσει κάβα τζάμπα ποτά. Και περιμένουν την στιγμή που θα υφαρπάζουν περιουσίες με ένα μικρό έμβασμα από τους μαύρους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό και θα αγοράζουν ντόπιους δούλους για τριακόσια ευρώ το μήνα.

Και τώρα είναι που χρειάζεται το πραγματικό θάρρος. Αν η αναδρομική (και αυστηρότατη) τιμωρία παραπέμπει κάποιους σε επαναστατικό δίκαιο ας αρκεστούμε να διερωτηθούμε σε ποιες ακριβώς συνθήκες (προεπαναστατικές; προ-εμφυλιακές; – και δυστυχώς δεν πρόκειται για ευφυολόγημα) θα κληθεί να κυβερνήσει η επόμενη κυβέρνηση, χωρίς πολυτέλεια χρόνου, χωρίς περίσσευμα υπομονής, μόνο πλεόνασμα οργής/αγωνίας/φόβου και ας σκεφτούμε πολύ σοβαρά πιο κουμπί θα πατήσουμε όταν έχουμε μόνο δύο επιλογές: Game over ή reset; Και πάλι, από πότε το game over αποτελεί αληθινή επιλογή;

Με αυτό κατά νου – και με αμυδρή την ελπίδα μιας αχτίδας ανατροπής της εικόνας παθητικότητας των Ελληνικών πραγμάτων – άμεσα να επιχειρηθούν:

Επανέλεγχος όλων των ύποπτα περαιωμένων υποθέσεων μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος. Υποθέσεις που εντοπίζονται να έχουν περαιωθεί συμβιβαστικά και όπου το ποσό που καταβλήθηκε είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το ποσό που αρχικώς βεβαιώθηκε και καταλογίσθηκε, να διατάσσεται αυτόματα επανέλεγχος από ειδική ομάδα ελέγχου (πολύτιμη εδώ η ευρωπαϊκή και αμερικανική τεχνογνωσία – θυμηθείτε πως οι αμερικανοί εντόπισαν τις ροές χρηματοδότησης της διεθνούς τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, ακολουθώντας το ίχνος του χρήματος: τι ποσά, από πού, με ποια διαδρομή, ποιο προορισμό), το πόρισμα της οποίας να διαβιβάζεται σε οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι θα οφείλουν να αποφαίνονται σε συντομότατο χρονικό διάστημα. Στις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι ο συμβιβασμός ήταν προϊόν αθέμιτης συναλλαγής, οι εμπλεκόμενοι να υπόκεινται σε αυστηρότατες διοικητικές (άμεση απόλυση και αυτόματη δέσμευση προσωπικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων – όχι άλλες ανώδυνες ΕΔΕ) και ποινικές κυρώσεις (κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υπέρ του δημοσίου).

Επανέλεγχος φορολογικών δηλώσεων σε βάθος εικοσαετίας με βάση την πραγματική οικονομική κατάσταση του φορολογούμενου και σε περίπτωση αναντιστοιχίας κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υπέρ του δημοσίου. Ως προϋπόθεση δε για την άσκηση ένδικων βοηθημάτων εκ μέρους του φορολογούμενου να απαιτείται η καταβολή τουλάχιστον του 50% του ποσού που θα έχει βεβαιωθεί μετά τον επανέλεγχο. Και, βέβαια, έλεγχος πόθεν έσχες προϊσταμένων και υψηλόβαθμων στελεχών σε όλες τις σφηκοφωλιές βαριάς διαφθοράς (πολεοδομικών γραφείων, εφοριών και Υπουργείου Οικονομικών), με τις ίδιες κυρώσεις.

Αν αυτά δεν προβλέπονται από την υπάρχουσα νομοθεσία, τότε έφτασε η στιγμή να προβλεφθούν. Έχουμε ακόμα ένα παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει η αναθεωρητική Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Από το πόσο γενναία και οξυδερκής θα είναι η συνταγματική αναθεώρηση, θα κριθεί η δυνατότητά μας να διατηρηθούμε ως έθνος, αποκτώντας ξανά έναν κώδικα τιμής, τελειώνοντας οριστικά με τις ιδεοληψίες που αναχαίτισαν την πρόοδο σε τούτο τον τόπο και αποκαθιστώντας την αδικία. Δεν γίνεται αλλιώς˙ δεν έχει άλλη οδό διαφυγής η κόλαση που δημιουργήσαμε. Πως/που αλλού θα βρούμε, σε τέτοιες μέρες και ώρες και στιγμές την δύναμη να κρατήσουμε την κοινωνική συνοχή;

Και σε μια κίνηση τόσο ουσίας αλλά ταυτόχρονα και υψηλού συμβολισμού, να προβλεφθεί συνταγματικά η αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Πόσο Έλληνας είναι αυτός που σκυλεύει το ετοιμοθάνατο κουφάρι της πατρίδας του την στιγμή που σέρνεται στο χώμα;  Ή, ακριβέστερα, πόσο άξιος είναι να λέγεται Έλληνας;

Howard Roark

ΣΧΟΛΙΑ

 1. rally monkey avatar
  rally monkey 03/03/2012 18:48:51

  τροποι υπάρχουν, ισως να υπάρχει ακομα και πολιτική βουληση ..
  δυνατοτητα για να πραγματωθει όμως πολύ αμφιβάλλω

 2. ενάντια avatar
  ενάντια 03/03/2012 18:53:53

  Θα κλαίει με μαύρο δάκρυ ο Λάτσης αν του αφαιρέσεις την Ιθαγένεια.
  Και τι ωραία που τσουβαλιάζει το άρθρο μεγάλα και μικρά νοσηρά κατεστημένα: στο ίδιο τσουβάλι η Αττική Οδός, που στοίχισε έξι φορές πάνω από το κανονικό, με το επίδομα έγκαιρης προσέλευσης του οδηγού της ΕΘΕΛ, που του εξασφάλιζε 50 € το μήνα καλύτερη ζωή, έστω μέσα από λάθος μέθοδο.
  Και θα έρθει ο Σαμαράς με την ρομφαία της κάθαρσης να κόψει το νοσηρό πενηντάρικο, αλλά πόθεν έσχες στο Μπόμπολα της Αττικής Οδού ΔΕΝ θα μπορέσει να κάνει. Και θα γίνουμε όλοι μία ωραία δεξιά ατμόσφαιρα με το συνδικαλισμό τιμωρημένο και το Εκάλη Κλάμπ με χαμηλή φορολογία για να εχουμε... ανάπτυξη
  Ας είναι.

  • madprof avatar
   madprof @ ενάντια 03/03/2012 22:43:50

   Σωστός! Αλλά ποιος καταλαβαίνει πλέον τι συμβαίνει;
   Εγώ βλέπω ότι οδηγούμαστε σαν χώρα και πολίτες σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία!
   Οι επιχειρήσεις κλείνουν με γεωμετρική πρόοδο!
   Και εδώ ασχολούμαστε με τα ελεεινά υποκείμενα που θέλουν εκλογές για να αποσυμπιέσουν την κοινωνική χύτρα!
   Τέτοια ξεφτύλα!

 3. aporia avatar
  aporia 03/03/2012 19:29:22

  συγχαρητηρια...αλλα θα εχουμε λιγα σχολια..γιατι οι αληθειες πονανε..

 4. airman avatar
  airman 03/03/2012 19:33:54

  Σήμερα οι ηθικές αξίες είναι δυστυχώς ζητούμενο και όσοι τις πρεσβεύουν χαρακτηρίζονται το λιγότερο κορόιδα.
  Αν το δούμε απλοϊκά, αντικαταστήσαμε το ''μπράβο'' που κάποτε σε γέμιζε και σου έδινε ώθηση, με το ''δώσε κι εμένα μπάρμπα'' του ωφελιμισμού και της λογικής του ανταλάγματος. Και να που καταντήσαμε!
  Αυτή η νοοτροπία έχει πλέον βαθιές ρίζες, πολλά πλοκάμια και πολλούς ισχυρούς υποστηρικτές. Χρειάζεται μεγάλος αγώνας ώστε να πεισθούν απλοί άνθρωποι ότι αξίζει τον κόπο και το κυριότερο τις θυσίες που απαιτούνται για να επανακτήσουμε χαμένες/ξεχασμένες αρχές και αξίες.
  Αλλά για να ζητήσεις θυσίες πρέπει να έχεις υποστεί θυσίες. Και να είσαι έτοιμος να υποστείς και άλλες παραδειγματίζοντας, ώστε να μπορείς να επιβάλεις παραδειγματικές κυρώσεις χωρίς ενδοιασμούς και εκπτώσεις. Για να μπορείς να είσαι σκληρός και άτεγκτος κατά την απόδοση δικαιοσύνης, χωρίς να μπορεί κανένας να σε χαρακτηρίσει εκδικητικό.
  Ας ελπίσουμε ότι αυτή την ίστατη ώρα μπορεί να σωθεί η παρτίδα, που δεν είναι άλλη από την ΠΑΤΡΙΔΑ!

  • airman avatar
   airman @ airman 03/03/2012 19:39:14

   Σε κάθε περίπτωση πάντως, το να καταλάβουμε γιατί χάσαμε το παιχνίδι (αν τελικά το χάσουμε), έχει την αξία του.

  • Howard Roark avatar
   Howard Roark @ airman 03/03/2012 21:36:31

   Αγαπητέ airman,
   Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Το φιλότιμο παραχώρησε τη θέση του στη μαγκιά, η αποταμίευση έγινε μπάζα, και όλοι αυτοί οι προοδευτικοί εξυπναδισμοί που άοκνα κυοφόρησαν τα υποπροϊόντα της πολιτικής σκηνής που διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτού του τόπου και οι διαμεσολαβητές τους, υποθήκευσαν στον ευτελισμό μια κοινωνία και την ξέβρασαν σήμερα εδώ – ένα ασπόνδυλο μόρφωμα σε μια βίαιη κατάδυση στο πιο πηχτό σκοτάδι της ανυποληψίας. Και τώρα, τι; Τώρα αυτό το μόρφωμα ξυπνάει απότομα για να «ανακαλύψει» - με προσβλητική έλλειψη σεβασμού στην αλήθεια – όσα μεθοδικότατα ρήμαξε με πράξεις και παραλείψεις στο πέρασμα αυτών των χρόνων και έχει το θράσος; την αφέλεια; να προσδοκά ότι μπορεί να χτίσει το καινούριο με τα θλιβερά απομεινάρια του παλιού, κακού του εαυτού. Την νέα Ελλάδα χωρίς να ματώσει. Όταν το σήμερα για μας είναι ήδη χθες – και ο χρόνος το πιο ακριβό από όλα τα αγαθά. Όταν, όπως γράφει ο Αλεξανδρινός, «άλλη καταστροφή, που δεν την φανταζόμεθα, εξαφνική, ραγδαία πέφτει επάνω μας, κι ανέτοιμους – που πια καιρός – μας συνεπαίρνει».
   Η αποσύνθεση της κοινωνίας είχε μακρά διαδρομή – εκπαιδεύτηκε να πιστεύει ότι χωρίς προσπάθεια, χωρίς αξίες και αρετές, χωρίς κανόνες, χωρίς ατομική ευθύνη, μπορεί να ζήσει το όνειρο και αυτό το όνειρο να κρατήσει. Επί τρεις δεκαετίες εκμαυλίστηκε με δανεικά, αποχαυνώθηκε με την εγχώρια παραγωγή σαθρών προτύπων, έβαλε στόχο να βολευτεί και όχι να προοδεύσει, να αντιγράψει και όχι να καινοτομήσει, να σπεκουλάρει και όχι να προγραμματίσει, να παπαγαλίσει και όχι να μάθει, να μηρυκάσει και όχι να σκεφτεί. Την έμαθαν να λοιδορεί το αξιακό σύστημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η πρόοδος και η ανάπτυξη της μεταπολεμικής Ελλάδας, μυήθηκε στον εξευτελισμό των θεσμών από τους maitres του προοδευτικού αυτού σπορ, και πείστηκε πως το νοικοκύρεμα είναι οπισθοδρομισμός και η προσπάθεια αστικό κατάλοιπο. Μια κοινωνία σε μόνιμη ραστώνη μακαριότητας και εφησυχασμού, ασεβής προς το παρελθόν της, ιδιοτελής με το παρόν της και προκλητικά αδιάφορη με το μέλλον της.
   Και το μέλλον της είναι ήδη εδώ. Χωρίς πυξίδα, χωρίς παράδειγμα, χωρίς προορισμό. Γι΄ αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι η νέα ηγεσία θα χρειαστεί να κυβερνήσει τόσο δια του παραδείγματος όσο και δια του παραδειγματισμού. Το παράδειγμα το έχουν ανάγκη οι (πολλοί) σιωπηλοί, τον παραδειγματισμό τον οφείλει στους φαύλους. Τριάντα χρόνια συστηματικής απαξίωσης κανόνων και θεσμών δεν είναι ανθρωπίνως εφικτό να αποκατασταθούν από την μια μέρα στην άλλη. Όμως ο φόβος των φαύλων μπορεί να γίνει ξανά η ελπίδα των σιωπηλών. Και ο φόβος γεννάται μόνο από την τιμωρία των πεπραγμένων. Σε αντίθετη περίπτωση, εγγράφουμε νέες υποθήκες για μελλοντική ασυδοσία. Και παράλληλα, δια του παραδείγματος, μπορούμε να ελπίσουμε ότι η επόμενη γενιά θα επανεφεύρει τις αξίες και τις αρετές που κάποτε συνταυτίζονταν με το μεγαλείο αυτού του λαού.

 5. however avatar
  however 03/03/2012 19:36:51

  Αγαπητέ Howard Roark
  Συγχαρητήρια για τον καθρέπτη. Ακόμα και εάν η εικόνα είναι επώδυνη, είναι αληθινή. Και για να ξεκινήσει το ταξίδι αυτογνωσίας πρέπει όλοι να κοιταχτούμε, στα μάτια. Και ότι δει ο καθένας..... Και ότι καταλάβει. Και ότι αντέξει. Το σημαντικό είναι να προσπαθήσει για τη νέα αρχή. Χρειάζεται νέα ηγεσία το ενωρίτερο. Έτοιμη και αποφασισμένη. Αποφασισμένη και έτοιμη.

 6. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 03/03/2012 19:47:56

  Η αφαιρεση της Ελληνικης Ιθαγενειας δεν ειναι τοσο ισχυρη τιμωρια στους μεγαλοαπατεωνες. Αυτοι σιγουρα εχουν και αλλα διαβατηρια. Καλυτερα να τους τιμωρησουν με την υστατη ποινη για τη Δημοκρατια μας, που ειναι η στερηση των πολιτικων τους δικαιωματων για 5 χρονια! Ποινη...κολαφος!

  • airman avatar
   airman @ ΝΕΚΚ 03/03/2012 21:13:52

   Αδιαμφισβήτητα πρώτα και κύρια πρέπει να επικρατήσει κράτος δικαίου για όλους ανεξαιρέτως. Οι κυρώσεις να επιβάλλονται άμεσα ώστε να είναι αποτελεσματικές τόσο ως προς τον κολασμό όσο και ως προς τον παραδειγματισμό. Αλλά δεν είναι μόνο η δικαιοσύνη που πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Είτε ως απαραίτητο εργαλείο είτε ως ''μπαμπούλας'' δεν αρκεί από μόνη της για να επιφέρει την ισονομία και την ισοπολιτεία. Ο ρόλος της άλλωστε είναι να κολάζει παρανομούντες και όχι να διαπλάθει νομοταγείς.
   Σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη να κατανοήσουμε όλοι ως ενεργοί πολίτες ότι δε φτάνει να απαιτούμε από τους άλλους την τήρηση νόμων και διαδικασιών ούτε να καταδικάζουμε παραβατικές συμπεριφορές. Οφείλουμε σε κάθε δραστηριότητά μας να σεβόμαστε κανόνες και θεσμούς, να απαιτούμε από τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο και εν τέλει να αυτορυθμίσουμε το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε. Αυτό προϋποθέτει ότι έχουμε αντιληφθεί και αποδεχθεί το μερίδιο της ευθύνης μας, διότι το Κράτος - είτε λόγω ανεπάρκειας είτε λόγω εγγενούς αδυναμίας - δεν είναι σε θέση πλέον να ανταποκριθεί από μόνο του στο ρόλο του ρυθμιστή. Μέχρι αυτό να καταστεί δυνατό (διότι ο πολίτης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αυτός που θα υποκαταστήσει τους κρατικούς μηχανισμούς) θα ήταν ευχής έργον ο καθένας ξεχωριστά να επιδείξει την απαιτούμενη υπευθυνότητα.
   Και είναι πολλά που πρέπει να γίνουν γρήγορα, σωστά και το κυριότερο αποτελεσματικά. Δεν μπορούμε να αρκεστούμε στην προσπάθεια αλλά να στοχεύσουμε επιτέλους στο αποτέλεσμα. Η επιβράβευση μόνο της προσπάθειας και η αποφυγή αξιολόγησης του αποτελέσματος οδήγησε στην αναγνώριση και καταξίωση των μετρίων, στην παραμέληση και τον παραγκωνισμό των άξιων και ικανών, στην καλλιέργεια νοοτροπίας συμβιβασμού με κακής ποιότητας παιδεία, υγεία, δημόσια διοίκηση, πολιτισμό.
   Αυτοί που έπρεπε να είναι στην υπηρεσία του πολίτη, ζυμώθηκαν και γαλουχήθηκαν στρεβλά, με αποτέλεσμα να εκλάβουν την υποχρέωσή τους έναντι αυτού ως χάρη. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία εξέλαβαν τη μονιμότητα ως ασυλία και το ''ρουσφέτι'' (δια του οποίου πολλοί προσλήφθηκαν) ως ''εθιμικό δίκαιο''. Και το χειρότερο, οι πολιτικοί όχι μόνο τους ανέχονταν αλλά και τους ενθάρρυναν ενίοτε, ανάλογα με το συγκυριακό συμφέρον τους (προσωπικό ή κομματικό). '
   Όλο αυτό το πλέγμα που υφάνθηκε επί τόσα χρόνια, με την ανοχή, με τον ενδοτισμό ή και με τη συμμετοχή μας, τώα μας κάνει να αισθανόμαστε σε ένα βοθμό συννένοχοι. Πάνω σε αυτό προσπαθούν σήμερα κάποιοι να επενδύσουν, κουνόντας πολλές φορές το δάκτυλο. Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας και ας μην τους επιτρέψουμε ούτε να μας φοβίσουν αλλά ούτε και να μας ξεγελάσουν για άλλη μια φορά. Είμαστε πιο δυνατοί από αυτούς, το ξέρουν και γι΄αυτό φοβούνται. Και επειδή ο φόβος με φόβο νικιέται, προσπαθούν να μας φοβίσουν αυτοί περισσότερο. Θα τους περάσει;

 7. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 03/03/2012 20:36:42

  Καλόν είναι να μην εμπλέκεται η Ελληνική Ιθαγένεια σε αυτά.
  Για πολλούς λόγους.
  Η Ελληνική Ιθαγένεια είναι πολλά περισσότερα από μια απλή φορολογική πίστη και υποταγή...

  Οι φόροι άλλωστε ήταν πάντα ο βαθμός μετρησης της τυραννικότητας...
  Οι Έλληνες εξεγέρθηκαν εναντίον των οθωμανών όταν τα χαράτσια έγιναν δυσβάσταχτα.

  ΕΜΕΙΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΜΕ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ!!!

  Η φορολογική συνείδηση πρέπει να υπάρχει, τα ποσά να εισπραχθούν με ρυθμίσεις, αλλά ο φορολογικός συντελεστής 45% είναι Σοβιετία.
  Παραδεχθείτε ότι έχουμε κομμουνισμό και μάλιστα σκληρότατο να τελειώνουμε...!
  Αν μάλιστα συνεχίσουν οι δημεύσεις κατοικιών ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ λόγω φόρων, μιλάμε για την κομμουνιστική ουτοπία επί γής!
  Και με νεκρή την αγορά ακινήτων πως θα πουλήσει ένας για να ξεχρεώσει;

  Εάν θέλετε όμως ντε και καλά αφαίρεση Ελληνικής Ιθαγένειας στα πρότυπα της Αρχαίας Αθήνας, τότε θα πρέπει να αφαιρέσετε και από όποιον Έλληνα εργοδότη απασχολεί φθηνούς ξένους και τρώνε το ψωμί Ελλήνων.
  Και από όποιον Ελληνα εργοδότη επιδοτήθηκε και μετακίνησε την εταιρεία του στην αλλοδαπή.
  Kαι από τους Έλληνες εφοπλιστές επίσης. Και είναι πολλοί αυτοί με ξένη σημαία και ξένο πλήρωμα στα καράβια.

  Βάσει όμως αυτής της λογικής αυτής, όποιος αλλοδαπός είναι συνεπής φορολογικά αποκτά δικαίωμα στην Ελληνική Ιθαγένεια...
  Αυτά δε λέει και ο τζέφρι;...
  Λοιπόν, ευχαριστώ, δεν θα πάρω...

  Aυτό έκανε πρόσφατα η Αλβανία και τους κράξανε οι νουνεχείς Αλβανοί (τρελοί εθνικιστές με την πάρτη τους...)
  Προσφέρει αλβανική υπηκοότητα σε όποιον φέρνει λεφτά να επενδύσει στη χώρα.
  Και στην Αραβία κάνουν κάτι τέτοια οι σείχηδες.
  Και ο Καντάφι αυτά έκανε και την έφαγε κυριολεκτικά...

  Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, αυτά είναι αμερικανιές και δεν συγκροτείται ΕΘΝΟΣ έτσι.

  Τα πράγματα είναι πιο απλά.
  Υπάρχουν καλοί Έλληνες, υπάρχουν και κακοί Έλληνες.
  Άγιοι Έλληνες δεν υπάρχουν μόνο.

  Ευνομία χρειάζεται, επανεκκίνηση οπωσδήποτε.
  Τώρα στην επανεκκίνηση επάνω, κάποιοι θα καούν μαζί με τα ξερά δυστυχώς, κάποια ξερά θα γλιτώσουν κρυπτόμενα πίσω από χλωρά.

  Γιατί δεν προτείνετε αμισθί προσφορά εργασίας στο κράτος ώσπου να ξεχρεώσει ο υπόχρεος;
  Να καθαρίζει σκάλες στα νοσοκομεία.
  Να καλλιεργήσει χωράφια.
  Να εργαστεί σε ανακαίνιση κτιρίων του Ιστορικου Κέντρου.
  Με αντάλλαγμα ένα πιάτο φαγητό και ύπνο στον ξενώνα των αστέγων, αν του έχει δημευθεί η περιουσία ή σε μογγολική σκηνή...

  Γιατί στη φυλακή θα τον τρέφουμε μαζί με χιλιάδες άλλους εισβολείς.

  Και μην ενοχοποιείτε τους "σιωπηλούς" όπως έκανε ο πάγκαλος, διότι ενέχεται ο κίνδυνος η ενοχοποίηση να οδηγήσει στην αυτο-ενοχοποίηση και αυτή με τη σειρά της στις αυτοκτονίες...

  Αν κοιτάξετε γύρω σας αυτοκτονεί η μικρομεσαία τάξη, αυτοί τους οποίους στηλιτεύετε ως "σιωπηλούς", και ουδείς συγκινείται από τους πλούσιους που έβγαλαν ένα δυο βράδια στην τούφα (ντιζαϊναραίοι, εκδοταίοι κλπ.).

  Και επίσης δεν είναι όλοι οι φοροχρεώστες εγκληματίες.

  ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑΣ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...

  ΥΓ:
  Άλλωστε στην Αρχαία Ελλάδα ο Σόλων ο Νομοθέτης νομοθέτησε τη ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ.

  ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.

  ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΟΥΣΑΜΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ???

  είπα εγώ...

 8. η Dimi avatar
  η Dimi 03/03/2012 20:38:35

  “Αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.”
  προτείνει μεταξύ πολλών, ο πολύς κ. Howard Roark.

  Εν συνεχεία λοιπόν, της αφαιρεθείσης από τους Ελληνες μεγαλοφοροφυγάδες Ελληνικής ιθαγένειας, η εκχώρησή της στους >2,500,000 “φορολογικά ενήμερους” λαθραίους εποίκους της Ελλάδας και δυνάμει ισόβιες “ψηφοθηρικές γλάστρες” υπέρ του τρελαμένου για εξουσία πρασινο-σοβιέτ, συμπληρώνω εγώ.

  Δεν πείθει και δεν εντυπωσιάζει, κυρίως, με αυτά που πιστεύει γιά την αφεντιά του, ο εγωπαθής big shot αρχιτέκτων κ. Howard Roark:

  "I came here to say that I do not recognize anyone's right to one minute of my life.
  Nor to any part of my energy. Nor to any achievement of mine.
  No matter who makes the claim, how large their number or how great their need.
  I wished to come here and say that I am a man who does not exist for others."

  Thumbs down Mr Howard Roark.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ η Dimi 03/03/2012 21:17:02

   εύγε!
   στο ίδιο πνεύμα είναι και το δικό μου σχόλιο

   και ώσπου να εμφανιστεί, παραθέτω ένα συναφές απόσπασμα από μια αναρτηση του Κων/νου:

   "Τα παραπάνω θα ήσαν απλώς φαιδρά, αν στην Ελλάδα δεν είχαμε σήμερα πλέον των 2.5 εκατομμυρίων αλλοδαπών, οι περισσότεροι παράνομοι. Και αναρωτιόμαστε που το πάει (και) αυτή η κυβέρνηση: Να αδειάσουν από λαθρομετανάστες κακοποιούς οι φυλακές, για να μπαίνουν μέσα οι χθεσινοί νοικοκυραίοι, Έλληνες που ατύχησαν στη επιχείρησή τους ή απλώς χρωστούν γραμμάτια και επιταγές; Και σε τελική ανάλυση, ποιός πρέπει να είναι μέσα; Ο λαθρομετανάστης που έκανε φόνο μετά καλάσνικωφ, ή ο ατυχήσας Έλληνας που απλά του έσκασε ακάλυπτη επιταγή; Ποιός είναι ο επικίνδυνος για την κοινωνία;

   Με τέτοια κατορθώματα, αρχίζουμε να γινόμαστε από καχύποπτοι, βέβαιοι: Θέλουν μια Ελλάδα χωρίς εμάς! Μια Ελλάδα χωρίς Έλληνες! Θέλουν τον χώρο, το οικόπεδο γωνία!

   Εμείς, έχουμε το δικαίωμα να τους παραδώσουμε αυτή την πατρίδα;"
   elkeda gr

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ αλλενάκι 04/03/2012 10:23:12

    Αλλενάκι, Kαλημέρα και Καλή Δύναμη όλοι να έχουμε γιά ν’ αντέχουμε.

    Μόνον και μόνον Οταν η Ελλάδα άμεσα Kαι μονομερώς καταργήσει το επάρατο Dublin II το οποίο, την μετέτρεψε σ’ εθνοκτόνο σφιγγοφωλιά άκρατης Λαθρομετανάστευσης ΚΑΙ, φέρει τις υπογραφές των μέχρι σήμερα ατιμώρητων, αμετανόητων, μοιραίων και πιο επικίνδυνων ανθελλήνων αχυρανθρώπων από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, κ.κ. Ααρών Αβούρη (a.k.a Κώστα Σημίτη) και Γιώργου Ανδρέα Mineiko-Chant-Παπανδρέου.

    Μόνον και μόνον Οταν η Ελλάδα ακυρώσει και ξεριζώσει όλα τα παρελκόμενα της Λαθρομετανάστευσης: Λαθρονόνομο και Λαθρο-"Ελληνοποιήσεις" (γιά αμιγώς ισόβιους ψηφοθηρικούς λόγους του αλήστου "εμένα δεν μ'ενδιαφέρουν οι θητείες"), το Λαθρεμπόριο (έκλεισε μαγαζιά και σπίτια, έβαλε λουκέτα, έστειλε στις φυλακές για χρέη Ελληνες εμπόρους, άλλαξε τον κοινωνικο-οικονομικό χάρτη της χώρας), Λαθροπορνεία (για ένα ευρώ το αγοραίο αλλοδαπό σεξ, αδιάντροπα τη νύχτα στη λεωφόρο Πατησίων, με την αναζωπύρωση ξεχασμένων αφροδισίων, με δύο τα περιστατικά ασθενών με "Embola" που μεταδίδεται από τον πίθηκο και με το Λοιμωδών να μην αντέχει πλέον άλλες εισαγωγές), οι “κατά παραγγελία” εγκυμοσύνες λαθραίων αλλοδαπών γυναικών, το Λαθρεμπόριο όπλων, τσιγάρων και ναρκωτικών, οι παραμορφώσεις των άκρων δυστυχισμένων Λαθραίων επαιτών, το Λαθρεμπόριο οργάνων και βρεφών.. οι λίστες της φρίκης δίχως αρχή και τέλος.

    Πριν τη γραφή του πονήματός του λοιπόν, ο υπερόπτης κ. Howard Roark και μαθητής του μεγάλου διδασκάλου και αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright, του οποίου τα θαυμαστά αρχιτεκτονήματα (Πολιτεία Wisconsin) βασίζονταν στην Ελληνική Φιλοσοφία: “The organic architecture in harmony with humanity and its environment“, θα ήταν χρήσιμο να είχε επισκεφθεί και διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, το ΑΙΤΙΟ “της άλλης πλευράς του μεσονυκτίου” στη σημερινή Ελλάδα..


    “Ελληνική Φυλή τί φωνάζεις; Μπήκαν κλέφτες στο μαντρί; Αν τολμάς, έμπα και διώξτους” ~Περικλής Γιαννόπουλος

  • Σκέψεις ατάκτως ερριμμέναι avatar
   Σκέψεις ατάκτως ερριμμέναι @ η Dimi 03/03/2012 22:13:31

   Μερικές φορές οι κοινωνιολόγοι έχουν τον τελευταίο λόγο (μετά τους νομοθέτες, τους δικαστές και τους διώκτες των παρανόμων):

   Σε πρόσφατο άρθρο του Newyorker με τίτλο "Μαζικές φυλακίσεις και ποινική δικαιοσύνη στην Αμερική" (http:// tinyurl.com/7cbvxrs) επιδιώκεται να καταρριφθεί το επιχείρημα ότι όσο περισσότερο κόσμο στέλνουμε φυλακή (οι αμερικανικές φυλακές μετρούν ήδη 6 εκατομμύρια φιλοξενούμενους, περίπου τη μισή Ελλάδα δηλαδή) και όσο βαρύτερες είναι οι προβλεπόμενες από το νόμο ποινές, τόσο μειώνεται το έγκλημα.

   Χρησιμοποιεί στοιχεία κι επιχειρήματα κυρίως για τη Νέα Υόρκη και για εγκλήματα κατά της ζωής και της περιουσίας, τα οποία δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να μεταφερθούν στην ελληνική πραγματικότητα και το οικονομικό έγκλημα, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα.

   Υποστηρίζει με αριθμούς πως το έγκλημα μειώνεται εξαιτίας σειράς μικρών και φαινομενικά απλών ενεργειών αντίδρασης απέναντί του, ή όταν αλλάξουν οι συνθήκες που το ευνοούν, και όχι όταν βαραίνουν οι ποινές.

   Ίσως λοιπόν κι εδώ αντί των βαρύτερων ποινών, να πρέπει να κάνουμε απλές μικρές ενέργειες, αλλάζοντας ταυτόχρονα τις συνθήκες που το ευνοούν. Η πρόταση για αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας και της δήμευσης περιουσίας του παρανομήσαντος (αρκετά μεγαλύτερης από το όφελος που προσπορίζεται, αφού αλλιώς όλοι θα αποφάσιζαν να ρισκάρουν παρανομώντας) θα μπορούσαν να ενταχθούν σ' αυτό το πλαίσιο.

  • Howard Roark avatar
   Howard Roark @ η Dimi 03/03/2012 23:11:00

   Αγαπητή/έ Dimi,

   Ειλικρινά κατέβαλλα προσπάθεια να καταλάβω τον προφανή ίσως για εσάς συνειρμό, φοβάμαι όμως ότι παραμένω στο σκοτάδι. Αν αυτό που εσείς αντιληφθήκατε από τον βαρύ συμβολισμό μιας τέτοιας πρόβλεψης για αφαίρεση της ιθαγένειας από όλους όσοι είναι ανάξιοι να αποκαλούνται Έλληνες είναι η συνακόλουθη «ελληνοποίηση» των λαθρομεταναστών – και δη από την νέα Ηγεσία, γιατί αν διαβάσετε προσεκτικά σε αυτήν αναφέρομαι – τότε αληθινά έχετε χάσει όλα αυτά τα χρόνια το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά από την πολιτική έρημο στο πιο δυνατό φως που πλησιάζει, αυτό του ρυθμιστή των Ελληνικών πολιτικών πραγμάτων.
   Γιατί, αν την είχατε παρακολουθήσει, για την μέχρι σήμερα διαδρομή του ισχύει mot-a-mot το “les chiens abouent, - [ma/mon chere Dimi] - le caravan passe”. Et je crois qui il passera.

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Howard Roark 04/03/2012 11:42:01

    @ Howard Roark
    η Dimi είναι ξεκάθαρα γένους θηλυκού, συνεπώς το Αγαπητή/έ Dimi, είναι εκ περισσού.

    Χαίρομαι ιδιαίτερα επειδή εσείς υπάρχετε και ακολουθείτε το ταξίδι του κ. Αντώνη Σαμαρά από την πολιτική έρημο στο πιο δυνατό φως που πλησιάζει.

    Και επειδή το όνομά σας χρήστη είναι "Howard Roark", επιτρέψτε αυτό το ελάχιστο ενημερωτικό: υπήρξε μαθητής του μεγάλου διδασκάλου και αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright, του οποίου τα θαυμαστά αρχιτεκτονήματα κυρίως στη Πολιτεία των ΗΠΑ Wisconsin και αλλού, βασίζονταν στην Ελληνική Φιλοσοφία: “Τhe organic architecture in harmony with humanity and its environment.“

    Κατά τη γνώμη μου πάντα, και πριν τη γραφή του πονήματός του, θα ήταν χρήσιμο o κ. Howard Roark να είχε επισκεφθεί περιοχές και διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, "το εισαγόμενο" Αίτιο και τα Συμπτώματά του “στην άλλη πλευρά του μεσονυκτίου” της σημερινής Ελλάδας.

    Φιλικά
    η Dimi

 9. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 03/03/2012 20:41:47

  Οι νεοέλληνες πάσχουμε από έλλειψη παιδείας κατ΄αρχήν.
  Τα λανθασμένα πρότυπα κυριάρχησαν στην κοινωνική ζωή και αναδείχθηκαν στον ύψιστο βαθμό αξίες σαθρές.
  Η παλιότερη γενιά των 40-50 ετών, δύσκολα αλλάζει, ούτε καν κοιτάζει στον καθρέφτη, ακόμα και τώρα, στο τελευταίο σκαλί της παρακμής.
  Ας ελπίσουμε τουλάχιστον στην νέα γενιά, να την μορφώσουμε σωστά, να της διδάξουμε τις αξίες και αρετές της ιστορίας του Ελληνισμού, ώστε να γίνουν πραγματικό βίωμα και κανόνας ζωής ...
  και προπάντων ,
  να μην την διώξουμε απ΄αυτήν την χώρα, την πατρίδα της.

  • Απλή σκέψη avatar
   Απλή σκέψη @ Απλή σκέψη 03/03/2012 20:49:09

   Κάτι ακόμα, η τιμωρία , ο παραδειγματισμός, δείχνουν κοινωνίες χαμηλού πολιτισμικού επιπέδου.
   Ναι στην απόδοση δικαιοσύνης, αλλά το επόμενο βήμα για μια κοινωνία ανώτερου πολιτισμού, είναι νομίζω να ζούμε και να δρούμε με αξίες και αρχές που θα μας θωρακίσουν από φαύλες συμπεριφορές και από την ανοχή στρεβλών φαινομένων.

   • Χαζούλης avatar
    Χαζούλης @ Απλή σκέψη 03/03/2012 21:29:32

    Η εκπαίδευση από τη μία και η παίδευση (τιμωρία/κάθαρση) από την άλλη.
    Δύο πυλώνες πνευματικής ανάπτυξης που αλληλοσυμπληρώνονται. Ταπεινή μου άποψη.

   • Howard Roark avatar
    Howard Roark @ Απλή σκέψη 03/03/2012 22:14:48

    Αγαπητέ/ή Απλή σκέψη,
    Αυτό που πιστεύω είναι ότι όταν αγγίζεις το σημείο μηδέν, το σημείο που ανθρώπινες ζωές και όνειρα τινάζονται στον αέρα, που το γκρίζο γίνεται ομοιόμορφο και άκαμπτο και σε κλείνει από παντού, δεν αρκεί η υπόσχεση ότι τα πράγματα θα αλλάξουν από δω και πέρα. Το «από δω και πέρα», όσο ουσιαστικό και να αποδειχθεί στην πορεία, σήμερα, εδώ που βρισκόμαστε, δεν φτάνει για να εκτονώσει την οργή και να επουλώσει τις χαίνουσες πληγές της αδικίας – προσδοκίες που μόνον διαψεύδονται συσσωρεύτηκαν πολλές. Υπάρχει ένα όριο πέραν από το οποίο δεν περισσεύει άλλη επιλογή. Αυτό το όριο είναι που ξεπεράστηκε προ πολλού. Και όχι μόνον: έχουν σκουπισθεί πια πάρα πολλά κάτω από το χαλί και ήρθε η ώρα να το τινάξουμε. Να δημιουργήσουμε ξανά ζωτικό χώρο για τις «αξίες και τις αρχές που θα μας θωρακίσουν από φαύλες συμπεριφορές και από την ανοχή στρεβλών φαινομένων». Η μόνη επανάσταση που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία είναι να μάθει ξανά να υπακούει σε κανόνες.
    Όσο για την τιμωρία και τον παραδειγματισμό, υπήρξαν αμφότερα θεμελιώδεις αρχές της αρχαίας αθηναϊκής κοινωνίας. Δεν ισχυρίζομαι ότι η τιμωρία ήταν πάντα δίκαιη ή σωστή, όμως εκείνη η κοινωνία μόνο χαμηλού πολιτισμικού επιπέδου δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.

    • Απλή σκέψη avatar
     Απλή σκέψη @ Howard Roark 03/03/2012 22:59:41

     Έχεις μεγάλο δίκιο σε όλα όσα λες, αλλά πιστεύω περισσότερο στη δύναμη του ¨παραδείγματος¨ και θα ήθελα (ονειρεύομαι ίσως) να φτάσουμε στο επίπεδο (όχι τώρα, δεν είμαστε ώριμοι) , όπου οι νόμοι του παραδειγματισμού και της τιμωρίας να καταστούν ανενεργοί.
     Με λίγα λόγια όταν κατανοήσουμε τα ωφέλη από ένα αξιακό σύστημα που βασίζεται σε αρχές και αρετές, αυτόματα το πολιτισμικό επίπεδο μιας κοινωνίας ανεβαίνει. Σε κοινωνίες όπου επικρατεί ο φόβος της τιμωρίας , το πολιτισμικό επίπεδο είναι χαμηλό.
     Ναι μπορεί να έχεις δίκιο εσύ, ίσως ο φόβος της τιμωρίας , να κρατά καλύτερα την ισορροπία της ζυγαριάς, γιατί πάντα έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και το ιδεατό να είναι ουτοπικό.

 10. Χαζούλης avatar
  Χαζούλης 03/03/2012 21:24:52

  Ένα από τα καλύτερα άρθρα ever

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Χαζούλης 03/03/2012 22:53:46

   αν σ'αρεσε .. τσεκαρε κι'αυτό..
   ***.antinews.gr/2012/02/07/146691/#comment-903276
   (προσωπικα βρισκω το debut-αν δεν κανω λάθος-σχόλιο πολυ καλυτερο αλλα δεν εκανε το αναλογο splash)

 11. Γιάννης Στ. avatar
  Γιάννης Στ. 03/03/2012 21:28:14

  Εγώ για παράδειγμα, δε θεωρώ ηθική αξία το ότι στη χώρα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, τα παιδιά μας διδάσκονται θρησκευτικά σε δημόσια σχολεία. Πότε επιτέλους θα φτάσει ο διαφωτισμός στην Ελλάδα; Έχουμε κολλήσει στο Βυζάντιο.

  Μήπως γνωρίζετε κάποιον πολιτικό που να μπορέσει να εμπεδώσει το "ανήκουμε στη Δύση" γιατί μόνο εμείς, οι Σιωνιστές, οι Τουρκοι και οι Ιρανοί διδάσκουμε τόσο πολύ θρησκεία στα σχολεία μας.

 12. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/03/2012 22:14:50

  Αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής;
  Σιγά μη σκάσουν οι "εθνικά ευαίσθητοι", άν τους την αφαιρέσουν !!!!
  Τι αυταπάτες Θεέ μου !
  Δύσκολο είναι να πάρουν ιθαγένεια Τρινιτάντ εντ Τομπάγκο, ή Ηνωμένου Βασιλείου (οι πιό "καθώς πρέπει"), για να μην τους λένε "απάτριδες";
  Να έχουν και ένα έγκυρο διαβατήριο καλού κακού;

 13. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/03/2012 22:19:54

  Ο "επανέλεγχος φορολογικών δηλώσεων σε βάθος εικοσαετίας με βάση την πραγματική οικονομική κατάσταση του φορολογούμενου και σε περίπτωση αναντιστοιχίας κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υπέρ του δημοσίου" είναι βέβαια ουσιαστική πρόταση και την επικροτώ απολύτως.
  Σημασία έχει να ακουστεί ο ήχος του χρήματος που πέφτει στο Δημόσιο Ταμείο. Να απαλλοτριωθούν οι επί δεκαετίες ιδιωτικοί απαλλοτριωτές (και υπεξαιρεσίες) του Δημόσιου πλούτου.

 14. Τεχνοκράτης avatar
  Τεχνοκράτης 03/03/2012 22:24:27

  Φίλε/η Howard Roark
  Chapeau τόσο για την ανάλυση όσο και για τον τρόπο διατύπωσης των σκέψεών και προτάσεών σου. Πραγματικά «ζηλεύω» και ελπίζω είτε να είσαι ήδη κοντά/δίπλα στον ΑΣ ή να αναλάβει πρωτοβουλία για να σε εντάξει στο δυναμικό του και δη σε (αφανή για προφανείς λόγους) επιτελική θέση.
  Αναρωτιέμαι εάν ο ΑΣ θα είχε πράγματι τη βούληση, διάθεση, σθένος, αποφασιστικότητα ή, για να το πω αλλιώς, cohones, για να προωθήσει και υλοποιήσει προτάσεις σαν τις δικές σου. Για να γίνει αυτό, νομίζω ότι πρώτα θα πρέπει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά (για να μην πω συνθλίψει) τις όποιες αντιδράσεις από το εσωτερικό της ΝΔ, όπου, όπως φαντάζομαι, υπάρχουν, λιγότερο ή περισσότερο, προβεβλημένα στελέχη που ενδεχομένως εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, δηλαδή εκπροσωπούν το παλαιό εκείνο καθεστώς που συνέβαλε τα μέγιστα στη σημερινή κατάντια μας. Επίσης, θα πρέπει να στελεχώσει το «πρωθυπουργικό γραφείο» με ανθρώπους τέτοιους που όχι μόνο μοιράζονται τις ίδιες απόψεις, ιδέες, οράματα, κλπ., αλλά έχουν γνώση των πρακτικών του παρελθόντος (δηλ. ξέρουν πως λειτουργεί η πιάτσα), δεν «τα έχουν πιάσει» και είναι αποφασισμένοι να επιτύχουν. Το λέω αυτό γιατί φαντάζομαι το τι έχει να γίνει εάν ο επανέλεγχος παλαιών υποθέσεων «αγγίξει» επιφανείς ΝΔημοκράτες ή/και γνωστούς «βαρώνους»). Τέλος, πολύ φοβάμαι ότι τυχόν συγκυβέρνηση με τον Βενιζέλο θα εμποδίσει, αν όχι το σχεδιασμό, την ουσιαστική εφαρμογή μέτρων όπως αυτών που προτείνεις.
  Να είσαι καλά.
  Τεχνοκράτης

 15. Φελίζα avatar
  Φελίζα 03/03/2012 22:31:54

  ...Σημασία έχει να ακουστεί ο ήχος του χρήματος που πέφτει στο Δημόσιο Ταμείο. ..
  Με συγχωρείτε αλλά τόσα χρόνια, αυτός ο ήχος καθησύχαζε πολιτικούς και πολίτες και οδηγούσε τον καθένα στο να μεταθέτει για την επομένη την ορθή και δίκαιη διαχείριση. Σήμερα εδώ που έχει φτάσει η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού , η ίδια πλειοψηφία που συνεισφέρει ότι της έχει απομείνει στο δημόσιο ταμείο , ΑΠΑΙΤΕΙ την ορθή διαχείριση προς όφελος του ίδιου του λαού.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Φελίζα 03/03/2012 22:38:04

   Άλλαξαν οι καιροί. "Αρχή της επικουρικότητας" - δηλαδή αποφασίζει η Αθήνα για τη διαχείριση - ΤΕΛΟΣ.
   Τώρα ο φόβος (του Επιτρόπου) φυλάει τα έρημα.

   • Φελίζα avatar
    Φελίζα @ Ο Θείος 03/03/2012 23:25:46

    Να ελπίζουμε ότι οι διαχειριστές στην Αθήνα θα εμπνευστούν από τον φόβο του επιτρόπου και θα αλλάξουν πορεία?

 16. akenaton avatar
  akenaton 03/03/2012 23:50:01

  Υπήρχε ένα σύνθημα του αλήστου μνήμης ΓΑΠ, που κατά την ταπεινή μου άποψη λέει συντόμως και περιεκτικώς αυτά που κι εσείς προτείνετε: "ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Ή ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ" !!!!!! Δεν κατάφερε δυστυχώς όχι μονάχα καμιά αλλαγή να επιφέρει ο πολύπλαγκτος ΓΑΠ αλλά αντιθέτως βούλιαξε κι ο ίδιος στο βάλτο της ανυποληψίας και της φαυλότητας, οδηγώντας την κοινωνία στα όρια της ύπαρξής της. Τώρα πια, η αλλαγή, η κάθαρση, η νέμεση, η μεταρρύθμιση, ο επαναπροσδιορισμός αξιών και στόχων αποτελούν δύσκολο και οδυνηρό αλλά απαραίτητο μονόδρομο. Όλοι το βλέπουν, κάποιοι αποστρέφουν το πρόσωπο από τον καθρέπτη και κοιτάζονται έντρομοι στα μαγικά καθρεπτάκια των λογής - λογής κομματιδίων που αναδύονται από τη λάσπη της καταστροφής υποσχόμενα συνέχιση του "πάρτι" με "άλλα μέσα" και κάποιοι αναγνωρίζουν τη στιγμή και την αξία της και στοιχίζονται πίσω από αυτούς που ευαγγελίζονται τις σκληρές αλλά ελπιδοφόρες ανατροπές. Είθε οι δεύτεροι να είναι η πλειοψηφία στις επερχόμενες εκλογές!
  Υ.Γ. Συγχαρητήρια για την ανάλυση!

 17. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 04/03/2012 01:23:20

  '' Οι σιωπηλοί....'' Αποσυρθήκαμε στο περιθώριο ,γιατί μείναμε αβοήθητοι και παροπλισμένοι.....Ομως τις αρχές μας και τις αξίες μας , δεν τις προδώσαμε . Ζούμε μ'αυτές. Η παρακμή δεν τις ήθελε, όπως δεν ήθελε και μας γιατί δεν είχαμε νοοτροπία οπαδού. Θέλουμε οι ηγέτες μας με το παράδειγμά τους ,να μας εμπνεύσουν να τους στηρίξουμε . Με τον παραδειγματισμό ,να μας δώσουν την ελπίδα για μια νέα αρχή ,μιας κοινωνίας που σέβεται τους πολίτες της και τους προστατεύει από τους φαύλους. Η αφαίρεση της ιθαγένειας είναι μία κίνηση με συμβολική σημασία....Howard Roark, πολύ καλές οι ιδέες σου αλλά και ο τρόπος που γράφεις. Οπως είπε και ο Τεχνοκράτης πιο πάνω, ελπίζω ,αν δεν είσαι κοντά στον Α.Σ, τουλάχιστον να σε διαβάσουν. Η εφαρμογή των ιδεών σου σίγουρα θα ''χτυπήσει σε τοίχο '', αλλά σοβαρές προτάσεις ανθρώπων που αγαπούν τη χώρα και βλέπουν το μέλλον μέσα από την προσπάθεια και όχι την άρνηση ή τη μοιρολατρεία, στο τέλος βρίσκουν το δρόμο τους......

 18. Nik avatar
  Nik 04/03/2012 01:57:23

  Δεν μπορείς να αφαιρείς ιθαγένεια. Ψάξτο λίγο από Διεθνές Δίκαιο μεριά. Απαγορεύεται η δημιουργία ατόμων χωρίς εθνικότητα.

  Εξάντλησες την αυστηρότητα μονόπλευρα και επαναλαμβάνεις τις ίδιες ανοησίες περί "αυστηρότητας" που θυμίζουν μπάτσο παλιάς κοπής, που έβλεπε την διαδικασία της σύλληψης σαν τιμωρία (βλέπε καταβολή 50 τοις εκατό πριν την προσφυγή για φόρους).

  Παραβλέπεις το αίτιο της φοροδιαφυγής που είναι η αδικία του συστήματος. Οταν σου χρωστάνε τα παίρνεις εν καιρώ και ατόκως. Οταν χρωστάς πέφτουν πρόστιμα και προσαυξήσεις με τοκογλυφικά μέτρα. Το σύστημα σε τίποτε δεν θυμίζει τον Αμερικανό δικαστή που αργεί πέντε λεπτά, και πριν κηρύξει έναρξη της προγραμματισμένης δίκης, κόβει στον εαυτό του 50 δολλάρια πρόστιμο για καθυστέρηση. Και βέβαια δεν θυμίζει σε τίποτε την αμερικανική εφορία που όταν κάνει λάθος σου στέλνει αποληγητική επιστολή και συνημμένη επιταγή.

  Το παιχνίδι το καθορίζει ο μεγαλύτερος παίχτης, αυτός που έχει τα μπιστόλια, το κράτος. Αν δεν φτιάξεις αυτό, τα υπόλοιπα παράτα τα. Μπουχτίσαμε με αυστηρότητες.

  Νικ

 19. rally monkey avatar
  rally monkey 04/03/2012 01:58:51

  η φαση των διαπιστωσεων εχειπερασει, νομιζω τεινουμε να εξαντλησουμε και τη φάση των προτάσεων, μπορει καποιος (που εχει ασκησει εξουσία εστω για λιγες ώρες στη ζωη του) να εγγυηθεί οτι μπορει να υλοποιήσει μετρα που θα αποκαθιστουν την κοινωνικη δικαιοσυνη...
  χωρις κοινωνικη δικαιοσυνη - οι θυσιες που θα ζητηθουν απο τους πολιτες δεν εχουν καμμια ηθικη νομιμοποιηση
  πρακτικα τωρα ...το ΣΔΟΕ εχει επιβαλει καμποσα δις προστιμα - εκανε τη δουλεια του -όλα καλα - ποσα απο αυτά εισπραχθηκαν ;.. το ποσοστο δεν πρεπει να ξεπερνά το 5% - και καπου εκει τελειωνει το πραγμα..
  τη λυση οι αμερικάνοι τη λενε enforcement και zero tolerance -
  αυτο δεν υπαρχει στην πολιτικη ατζεντα της ΝΔ
  και πως θα μπορουσε αλλωστε.. το πολιτικο προσωπικο βιτρινα της ΝΔ τα εχει αφησει να γινουν μπάχαλο στο οχι πολυ μακρινο παρελθόν.. ποιος θα τους πιστεψει .. ποσα να σου κανει και ο Α.Σ. μονος του..
  το goodwill τελειωσε

 20. Nik avatar
  Nik 04/03/2012 02:05:02

  Δες το θέμα του ΦΠΑ όπου το κράτος μετατρέπει όλους μας σε απλήρωτους φοροεισπράκτορες. Η περιπλοκή του ΦΠΑ επιβάλλει την πρόσληψη λογιστού που χωρίς αυτό θα ήταν αχρείαστος.

  Το ΦΠΑ σε βαρύνει από το στιγμή έκδοσης τιμολογίου, έστω και αν ποτέ δεν εισπράξεις το τίμημα. Αυτός που δεν σε πληρώνει, ο φυσικός αυτουργός της μη απόδοσης του ΦΠΑ, δεν παθαίνει τίποτε. Αυτός μάλιστα δικαιούται να το περάσει στα βιβλία του και να το εκπέσει.

  Με ένα τέτοιο σύστημα πως να μην έχεις φοροδιαφυγή! Για να μην πούμε για τις απανωτές συνάφειες και το καραγκιοζιλίκι των μαθηματικών τύπων γραμμένων στο πόδι βάσει των οποίων μας τα πήρανε.

  Και η απάντηση ότι έτσι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν στέκει. Εκεί την πληρώνει τη νύφη και ο κακοπληρωτής του τιμολογίου. Εκεί δεν ξέρουν την λέξη συνάφεια, που κανείς δεν μπορεί να μεταφράσει σε ξένη γλώσσα διότι δεν υπάρχει σαν πράξη σε πολιτισμένα λογιστικά συστήματα.

 21. Howard Roark avatar
  Howard Roark 04/03/2012 15:29:24

  Αγαπητή Dimi,
  Αν είχατε χρησιμοποιήσει ελληνικούς χαρακτήρες στην απόδοση του ονόματός σας η διττή μου προσφώνηση θα είχε ασφαλώς αποφευχθεί. Ωστόσο η προσφώνησή μου αυτή, για λόγους ευγενείας, μόνον εκ του περισσού δεν ήταν. Αν δεν έχετε την τάση να αισθάνεστε ότι είσαστε η μοναδική Dimi σε τούτον τον κόσμο, χρήσιμο θα ήταν να γνωρίζατε ότι υπάρχουν και κάποιοι ακόμα χιλιάδες άρρενες που έχουν το θράσος να οικειοποιούνται το όνομά σας – δυο-τριών εκ των οποίων την δουλειά τυγχάνει να γνωρίζω ή/και να παρακολουθώ: ο Dimi Reider, ισραηλινός δημοσιογράφος και blogger, του οποίου η δουλειά αποτελεί συστηματικά σημείο αναφοράς και παραπομπών σε μέσα όπως οι N.Y. Times, The Washington Post, The Guardian, Le Monde, La Republicca, El Mondo, και άλλα, ή πάλι, ο Dimi Nakov, συγγραφέας, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ή πάλι, ο αυτοδίδακτος συγγραφέας Dimi Macheras που έδωσε ζωή στους ντόπιους θρύλους της γενέτειράς του.
  Όσο για την εμμονή σας – συμπαγής, θωρακισμένη και ολοκληρωτική – σε θέσεις που δεν έχουν καν υπονοηθεί στο κείμενό μου, θα αρκεστώ να παρατηρήσω ότι όταν το μυαλό μας έχει μάθει να λειτουργεί με σύνθημα/clichet και όχι με επιχείρημα, όσες φορές και να διαβάσουμε κάτι ποτέ δεν θα πετύχουμε να κερδίσουμε την ουσία του. Γιατί η εμμονή είναι ο ασφαλέστερος εχθρός του δημόσιου διαλόγου, εκείνη που κρατά τα μονοπάτια του μονίμως μπλοκαρισμένα – και γίνεται επικίνδυνη ιδιαίτερα σε τέτοιες συνθήκες όπου παίρνει σάρκα και οστά η μεγάλη διάψευση των ψευδαισθήσεων, ακριβώς γιατί είναι τόσο αναμενόμενη και συνεπώς τόσο εύκολη για να χειραγωγηθεί από κάθε είδους κοινωνική ακρότητα. Και αυτό, ξέρετε, ιστορικά έχει οδηγήσει στο να διαπραχθούν υπερβολές ασυγχώρητες.
  Αποχαιρετώντας σας, να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου γιατί με κάνατε λίγο να ευθυμήσω. Μου θυμίσατε το jingle της Vodafone των πρωϊνών ραδιοφώνων, στο οποίο ό,τι και να ρωτούν τον μονολιθικό πρωταγωνιστή του αυτός πάγια απαντάει: «έλα αύριο στο μαγαζί, να μπω στον υπολογιστή να δω στην αποθήκη».
  Hopeless, ma chere Dimi!

  • Τεχνοκράτης avatar
   Τεχνοκράτης @ Howard Roark 04/03/2012 16:32:14

   Επειδή, εκτός από τεχνοκράτης, είμαι και "πικραμένος ΑΕΚτζής", θα ήθελα να παρατηρήσω ότι και στη φανέλα που φοράει ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ, Δημήτρης Κωσταντόπουλος, αναγράφεται το όνομα "Dimi".
   Κατά τα λοιπά, υποκλίνομαι και πάλι. Τέλος, φίλες/φίλοι σχολιαστές: Μήπως λέω μήπως (που έλεγε και η μέγιστη Τζένη Καρέζη) θα έπρεπε, πέρα από τις θεωρητικές/φιλοσοφικές προσεγγίσεις, να επικεντρωθούμε σε πραγματικά υλοποιήσιμες προτάσεις/εναλλακτικές που θα βοηθήσουν ώστε να οργανωθεί η επόμενη μέρα, αφού είναι γνωστό ότι το antinews διαβάζεται από τον soon to be decision maker?
   Φιλικά
   Τεχνοκράτης

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Howard Roark 04/03/2012 17:33:52

   Hopeless indeed, Monsieur/Madame Howard Roark

 22. jettyleggie avatar
  jettyleggie 04/03/2012 20:00:09

  Είναι ένα από τα καλύτερα άρθρα που έχω διαβάσει τις τελευταίες ημέρες. Είναι κρίμα τέτοιες αναλύσεις να χάνονται μέσα στο σαββατοκύριακο... Παρακολουθώ το antinews εδώ και μήνες αλλά λίγες φορές κινητοποιήθηκα να σχολιάσω ένα άρθρο.
  Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Howard Roark. Διαβάζοντας τις προτάσεις στα μέσα του άρθρου περί ανατροπής της παρούσας κατάστασης έπιασα τον εαυτό μου να λέει "πολύ ωραία, αλλά σιγά μη γίνουν αυτά στην Ελλάδα"...Ξαφνικά λοιπόν συνειδητοποίησα αυτό που αναφέρεται στην αρχή του άρθρου "Η προσαρμοστικότητά μας στην παρακμή αποδείχθηκε ισχυρότερη από την βούληση να προοδεύσουμε. Ισχυρότερη από την απαίτηση να διοικηθούμε σωστά." ΠΟΣΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ! Και πόσο λάθος είμαστε όλοι μας που το ακολουθούμε..
  Για ακόμη μια φορά συγχαρητήρια για στον Howard Roark! Εξαιρετική ανάλυση και εξαιρετική γραφή.

 23. jettyleggie avatar
  jettyleggie 04/03/2012 20:04:40

  Και κάτι ακόμη προς το antinews...ανεβάστε το άρθρο αυτό ξανά μέσα στην εβδομάδα...είναι καλό να το διαβάσει περισσότερος κόσμος!

  • however avatar
   however @ jettyleggie 04/03/2012 21:03:48

   Θα συμφωνήσω μαζί σας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.