#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/06/2012 11:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η απαγόρευση του καπνίσματος θα αυξήσει το λαθρεμπόριοΟ Αμερικανός συγγραφέας Charles Hanson Towne, είχε γράψει κάποτε πως η ποτοαπαγόρευση στην Αμερική, στη δεκαετία του 1920, ήταν μια από τις πιο αυστηρές απαγορευτικές εμπειρίες όλων των εποχών στον δυτικό κόσμο.

«Μας επισκέφτηκε στα ξαφνικά, σαν φάντασμα…», έγραφε.

Σήμερα, ένα ανάλογο φάντασμα έχει επιστρέψει για να μας στοιχειώσει, αν δώσουμε βάση σε μια πρόσφατη αναφορά του Γάλλου βουλευτή Yves Bur, προς το υπουργείο Υγείας.

Με την στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του νομοθετικού του πλαίσιου αναφορικά με τον έλεγχο του ταμπάκου, πολλά κράτη σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν δεσμευθεί να απαγορεύσουν εντελώς την χρήση καπνού και να τιμωρήσουν τις καπνοβιομηχανίες.

Εκτός από τους όλο και υψηλότερους φόρους επί των ειδών καπνού, συνεχώς εφαρμόζεται και μια όλα και πιο σύνθετη απαγορευτική νομοθεσία.

Επειδή όμως όλα αυτά δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα και η χρήση καπνού δεν δείχνει να υποχωρεί, όλοι αρχίζουν να συζητούν για την προοπτική της ολοκληρωτικής απαγόρευσης!

Στη Φιλανδία, έχουν βάλει στόχο, η χώρα να είναι «καθαρή» (smoke-free) ως το 2040.

Στην Ισλανδία συζητούν το ενδεχόμενο τα είδη καπνού να πωλούνται μόνο σε φαρμακεία, ενώ σε μερικά χρόνια από τώρα, η πώλησή τους να γίνεται μόνο με  ιατρική συνταγή.

Στην Ασία, το βασίλειο του Μπουτάν το πήγε ένα βήμα παραπέρα, απαγορεύοντας από το 2004 το κάπνισμα παντού!

Η πρόσφατη πρόταση του Γάλλου βουλευτή, έχει σκοπό να οδηγήσει την χώρα του στο ίδιο μονοπάτι. Αναφέρει την ανάγκη αύξησης της τιμής των ειδών καπνού, νέων φόρων για τις καπνοβιομηχανίες, αλλά και την διάθεση των τσιγάρων μόνο μέσω ιατρικής συνταγής.

Αν και η πρόθεση δεν είναι (ακόμη) να καταστεί και η Γαλλία smoke-free, οι συνέπειες της νέας πολιτικής, αν ακολουθηθεί, θα είναι το ίδιο. Είτε έχεις μια απαγόρευση de jure όπως στο Μπουτάν, είτε μια de facto, μέσα από πολιτικές «εξομάλυνσης». Και οι δυο περιπτώσεις αγνοούν την οικονομική πραγματικότητα και απλά χειροτερεύουν την κατάσταση.

Τέτοιου είδους πολιτικές όμως, δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξουν τις αιτίες για τις οποίες υπάρχει η τεράστια ζήτηση για καπνό.

Οι εμπειρίες των ΗΠΑ στην απαγόρευση του αλκοόλ, καθώς και αυτές του Μπουτάν, στην απαγόρευση του καπνίσματος, αποδεικνύουν ότι με τις γενικευμένες απαγορεύσεις δεν επιτυγχάνεται ο σκοπός που ορίζεται εξ αρχής. Το απαγορευμένο προϊόν, κάθε άλλο παρά εξαφανίζεται.

Οι υπέρμαχοι της απαγόρευσης αγνοούν το απλό γεγονός ότι όσο υπάρχει ζήτηση, θα υπάρχουν και ευκαιρίες για κερδοφορία. Το να τεθεί εκτός νόμου ο καπνός, απλά θα μεγεθύνει το πρόβλημα της λαθρεμπορίας η οποία θα κληθεί να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί. Για αυτό και  στο Μπουτάν, σύμφωνα με μια τελευταία έκθεση, «επειδή υπάρχει η απαγόρευση, έχει θεριέψει η μαύρη αγορά».

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυναμική μαύρη αγορά, η οποία είναι οργανωμένη σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντιπροσωπεύει το 11% της παγκόσμιας αγοράς και ενθαρρύνεται από την υψηλή φορολογία, η οποία στην Γαλλία τουλάχιστον αντιστοιχεί στο 80% της τελικής τιμής πώλησης ενός πακέτου τσιγάρων. Έτσι, τα λαθραία τσιγάρα θα αντικαταστήσουν τα πανάκριβα νόμιμα, ή τα απαγορευμένα γενικώς, αν η Γαλλία προχωρήσει σε τέτοια μέτρα.

Τα λαθραία όμως τσιγάρα έχουν και άλλα προβλήματα, τα οποία αγνοούν οι καταναλωτές τους. Τα περισσότερα είναι ιδιαίτερα χαμηλής ποιότητας, πιο δυνατά και πιο επικίνδυνα για την υγεία.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα παράνομα και λαθραία τσιγάρα που διακινούνται διαθέτουν υψηλά επίπεδα καδμίου και μόλυβδου (βαριά επικίνδυνα μέταλλα), πολλές φορές 6.5 έως 14 φορές υψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο.

Παράλληλα, οι απαγορευτικές πολιτικές θα πλήξουν και τα δημόσια κρατικά ταμεία. Εκτός από την μείωση των εσόδων από τους διάφορους φόρους της νόμιμης αγοράς των ειδών καπνού, που ανέρχονται στα €13.2 δισεκατομμύρια, τα απαγορευτικά μέτρα θα ανεβάσουν και τα έξοδα, αφού θα πρέπει να διατεθούν πόροι για την καταπολέμηση της μαύρης αγοράς και την επιβολή της απαγόρευσης. Και να μην ξεχνάμε το ρίσκο δημιουργίας ενός ολόκληρου υπόκοσμου με το οργανωμένο έγκλημα, την βία και την διαφθορά.

Παραδόξως λοιπόν, η ύπαρξη μιας νόμιμης παρουσίας του καπνού, αποτελεί και την μόνη άμυνα απέναντι στις παράπλευρες απώλειες μιας τυχόν απαγόρευσης.

Οι αρχές των ευρωπαϊκών κρατών δεν θα πρέπει να αγνοούν όλα τα παραπάνω, στην προσπάθειά τους να μειώσουν την κατανάλωση καπνού.

lesechos.fr

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. roadrunner avatar
  roadrunner 11/06/2012 12:08:25

  ... θα ενισχύσει και το χασισεμπόριο. Θυμόμαστε και την απεγνωσμένη προσπάθεια του ΓΑΠ να περάσει το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ενώ τα πάντα γύρω του κατέρρεαν ..

 2. TopGunZ avatar
  TopGunZ 11/06/2012 12:40:34

  Το κάπνισμα μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο εκπαιδευτικά-κοινωνικά.Ας αφήσουν πρωτίστως τις αναπόδεικτες μπούρδες του παθητικού καπνίσματος (εκτός αν απαγορέψουν στα εστιατόρια και την ελεύθερη κυκλοφορία υστερικών νηπίων) και ας δείξουν από μικρά στα παιδιά τι μπορεί να τους προκαλέσει το κάπνισμα.

 3. The Saint avatar
  The Saint 11/06/2012 12:50:34

  Kαλά, να μην μιλήσω καλύτερα γιά το τί γίνεται ΕΔΩ πλέον με το παραεμπόριο τσιγάρων.
  Οσο γιά την ποιότητα του καπνού, θα πρέπει να ΤΟΝΙΣΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ, ότι απο τότε που έχουν γίνει οι αυξήσεις στις τιμές, και ΠΑΡΑ ΠΟΛΥΣ κόσμος έχει στραφεί στο παράνομο, έχει ταυτόχρονα ΠΕΣΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ η ποιότητα καπνού στα νόμιμα τσιγάρα (σβήνουν μόνα τους, καιγονται μόνο στο κέντρο του τσιγάρου με ένα περίεργο τρόπο, γεύση..) αντιθέτως η ποιότητα στα παράνομα είναι καλή πλέον, και υπάρχουν ΚΑΙ ελαφριά τσιγάρα...
  Το ότι βρίσκονται στο ένα τρίτο περίπου, της τιμής ένός νόμιμου πακέτου, το αφήνω τελευταίο...

  • thpr avatar
   thpr @ The Saint 11/06/2012 13:51:12

   "Αγιε"
   Νομίζω οτι πρέπει να το ψάξεις λίγο καλύτερα το θέμα με την ποιότητα που λές.
   Δεν ισχύει οτι λογω ποιότητας σβήνουν τα τσιγάρα. Τα τσιγαρα σβήνουν γιατί θέσπισαν πρόσφατα πρότυπα μειωμένης ροπής ανάφλεξης τσιγάρων (reduced cigarette ignition propensity – RCIP) για τα προϊόντα καπνού. Σου στέλνω τη διευθυνση για να ενημερωθεις καλύτερα.
   h++p://www.pmi.com/grc/tobacco_regulation/regulating_tobacco/pages/reduced_cigarette_ignition_propensity.aspx
   Οσον αφορά την τιμή έχει να κάνει με τη φορολογία. Το 80% της τιμης είναι φόρος. Για αυτό ο κόσμος στρέφεται στα λαθραία τα οποία πιστεύω οτι είναι απαράδεκτα ποιοτικά αν όχι επικίνδυνα.

 4. The Saint avatar
  The Saint 11/06/2012 21:29:04

  Η άποψη μου για την ποιότητα έχει ώς αναφορά και την εμπειρία τη δική μου (η κακή ποιότητα αντιληπτή κατα το κάνισμα), αλλά και πολλών φίλων/γνωστών που ξέρω ότι καπνίζουν παράνομα. Οπως και να έχει, είναι πάντως γεγονός, ότι πολύς κόσμος αγοράζει παράνομα, αν γνωρίζεις τα "στέκια" θα το διαπιστώσεις.
  Απο την άλλη ΔΕΝ γνωριζα πραγματικά, γιά τις καινουργιες προδιαγραφές ανάφλεξης... Που απ'ότι αναφέρεται, δεν οδήγησε τελικα σε μείωση των πυρκαιών απο πέταμα αναμένου τσιγάρου...
  Απο την άλλη ΔΕΝ μας λένε ΠΩΣ επιτυγχάνεται αυτός ο έλεγχος, με κάποια πρόσθετα? Είναι αυτά επιβλαβή ή όχι?
  Ευχαριστώ γιά το link πάντως. Ηταν ενδιαφέρον.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.