#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/03/2012 14:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η απάτη με το έλλειμμα επιβάλλει την επαναδιαπραγμάτευση του ΜνημονίουΈχουμε ξαναγράψει ότι όποιος ελπίζει στα σοβαρά ότι το νέο μνημόνιο θα βγάλει την Ελλάδα από τη σημερινή κρίση (στην οποία τα μέγιστα συνετέλεσαν οι πολιτικές του πρώτου μνημονίου) είναι μάλλον εκτός τόπου και χρόνου.

Εκτός από τους επιπόλαιους σχεδιασμούς της Τρόϊκα (οι οποίοι όλοι έπεσαν έξω, και αυτός είναι ένας βάσιμος λόγος για να τους αγνοούμε) προστίθεται τις τελευταίες ημέρες μια σειρά στοιχείων τα οποία οδηγούν κατά την γνώμη μας αναγκαστικά στην επαναδιαπραγμάτευση και αναθεώρηση του Μνημονίου (πρώτου και δεύτερου κλπ)

Τα στοιχεία αυτά είναι:

Πρώτον: Η επιστολή του πρώην επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για τα Οικονομικά, Χοακίν Αλμούνια, προς την Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής για το «φούσκωμα» του ελλείμματος από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις καταγγελίες για αυθαίρετο “φούσκωμα” του ελλείμματος του 2009, καθώς η ένταξη των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα, δεν ήταν υποχρεωτική. Συνεπώς το ΠΑΣΟΚ, με τη μέθοδο που χρησιμοποίησε, έβλαψε την οικονομία και επιβάρυνε σε καταστροφικό βαθμό τη χώρα, εκτοξεύοντας με την αναθεώρηση το έλλειμμα του 2009 στο 15,4%. Αν λοιπόν πήγαμε στο Μνημόνιο με τα στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, τότε δεν πρέπει να το ξανασυζητήσουμε; Προσθέστε εδώ την πανταχόθεν πλέον επιβεβαιωμένη πρόθεση του Παπανδρέου να μας πάει με το ζόρι στο ΔΝΤ. Να θυμηθούμε μόνο τις συζητήσεις που ήδη είχε κάνει ο ΓΑΠ με τον… μπερμπάντη Στρος Καν, αλλά και τις αποκαλύψεις, κατόπιν εορτής, του Γ. Προβόπουλου, ότι είχε ενημερώσει τους πολιτικούς για την κατάσταση του ελλείμματος.

Δεύτερο, ο Π. Τόμσεν αποκάλυψε ότι το ΠΑΣΟΚ προτίμησε να επιβάλει φόρους παρά να κόψει τις δημόσιες δαπάνες, για να μην χάσει το πράσινο κράτος που στήθηκε επί δεκαετίες. Ο τροικάνος αποκάλυψε δηλαδή ότι υπήρχε εναλλακτική λύση για την Ελλάδα, πέρα από την άγρια φορολόγηση κυρίως των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Σίγουρα κάποιοι θα πονούσαν, θα υπέφεραν, θα πλήρωναν το μάρμαρο, ίσως κι άθελά τους. Όμως, το βέβαιο είναι ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε σωθεί χωρίς να έχουν οδηγηθεί στην απόλυτη εξαθλίωση εκατομμύρια πολίτες. Κι ενώ το πράσινο κράτος συνέχιζε –και ίσως συνεχίζει- το πάρτι του, χιλιάδες Έλληνες διαβιούν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας ή δουλεύουν μόνο για να πληρώνουν φόρους.

Εδώ θα πρέπει επίσης να θυμίσουμε ότι το «λεφτά υπάρχουν» πήγαινε από τον κ. Παπανδρέου στο ότι πάνω από 30 δις ευρώ είναι η φοροδιαφυγή και μόλις αυτός γινόταν πρωθυπουργός, θα την πάτασσε. Μήπως είδατε εσείς να εισέρρευσαν παλαιές οφειλές, παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις; Μήπως είδατε να πληρώνουν οι μεγαλο-οφειλέτες; Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν συλληφθεί δεκάδες άνθρωποι για χρέη πάνω από 600 εκατ. και έχουν εισπραχθεί μόλις 9 εκατ. Μηδέν λοιπόν το έργο του ΠΑΣΟΚ και στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Τρίτον, Το Ευρωκοινοβούλιο παραδέχθηκε επαναδιαπραγμάτευση. Κάλεσε μάλιστα τον κ. Σαμαρά μόλις εκλεγεί να ξαναδούν το πρόγραμμα. Επομένως, υπάρχουν περιθώρια, αρκεί να κάτσει κανείς σοβαρός και πατριώτης να βρει λύσεις και διεξόδους.

Τέταρτον, πάρα πολλοί ξένοι ομολογούν αποτυχία Μνημονίου. Από το ίδιο το ΔΝΤ και την ΕΚΤ μέχρι κορυφαίους αναλυτές που λένε ότι το φάρμακο είναι θανατηφόρο.

Πέμπτον, η ίδια η Μέρκελ ομολογεί τώρα ότι τρέμει στην ιδέα μήπως η Ελλάδα καταρρεύσει και βγει από την ευρωζώνη, διότι προφανώς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα καταρρεύσει. Η ρητορική του ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια πια ήταν; Να δεχθούμε ασμένως τα μέτρα για να μη βγούμε από το ευρώ. Κι όμως, το βασικό διαπραγματευτικό μας ατού, δηλαδή το φόβο της Ευρώπης για κατάρρευση της ΕΕ, το κάναμε γαργάρα.

Μα, αν είναι  έτσι, τότε γιατί ο Αντώνης Σαμαράς είπε το «ναί»;

Δυο χρόνια τώρα  η ΕΕ, αλλά και τα ξένα ΜΜΕ φορτώνουν την ευθύνη της αποτυχίας του  προγράμματος της Τρόϊκα στην άρνηση του Προέδρου της ΝΔ να στηρίξει το Μνημόνιο.

Το «ναι» του Σαμαρά ήταν ένας τακτικός ελιγμός. Τίποτα περισσότερο.  Για να δείξει ότι δεν φταίει αυτός που δεν πάει καλά το Μνημόνιο αλλά το ... ίδιο το Μνημόνιο, η συνταγή της αποτυχίας. Και εφόσον από την αρχή έλεγε που θα φτάσουμε, πως θα είναι η Ελλάδα του Μνημονίου,  νομιμοποιείται τώρα να ζητήσει διαπραγμάτευση και αλλαγή των όρων.

«Κάναμε το καλύτερο που έπρεπε να κάνουμε. Ανάκαμψη ζητούσαμε τότε, ανάκαμψη ζητούμε και τώρα. Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Απομονωθήκαμε στο εξωτερικό. Έχω κάνει το παν, για να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε και πάλι μια Ελλάδα σοβαρότητας και στο εξωτερικό. Διορθώνω, όσο μπορώ, τα λάθη, τα οποία έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια. Δεν αλλάζω πολιτική. Προσπαθώ να φυλάξω και να διαφυλάξω ό,τι γίνεται. ...»

Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη ώστε αμέσως μετά τις εκλογές, να παρουσιαστεί ένα αξιόπιστο και βιώσιμο πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση. Κι αυτό μόνο ο Σαμαράς μπορεί να το κάνει που από την αρχή είχε προβλέψει τι θα γίνει.

Τα μνημόνια, νέα και παλιά, είναι ζήτημα χρόνου να τα «κηδέψουμε» με τις δέουσες τιμές.

Η λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης θα είναι πολιτική και θα  αφορά το σύνολον των μελών της που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Διαφορετικά, η Ευρωζώνη δεν έχει μέλλον.

Το βλέπουμε ήδη στην Ιβηρική. Η Ισπανία πρέπει να παρουσιάσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό με μέτρα για περικοπές δαπανών πάνω από 40 δις την ώρα που η ύφεση της χτυπά για τα καλά την πόρτα. Η Πορτογαλία είναι έτοιμη να ζητήσει δεύτερο πακέτο βοήθειας ενώ ο Μ. Μόν τι απειλεί με παραίτηση γιατί λέει ότι δεν τον αφήνουν τα συνδικάτα να πάρει μέτρα.

Είναι θέμα χρόνου, λοιπόν, η τριάδα των χρεοκοπημένων, πλην της Ελλάδας, να βαρέσει κανόνι. Και μόνο τότε θα καταλάβει η Μέρκελ ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και θα βάλει μπρος μια πιο ευέλικτη και ταχύτατη διαδικασία επίλυσης της κρίσης, συνολικά. Πότε θα γίνει αυτό; Κάποιοι το τοποθετούν προς το τέλος του 2012, αρχές του 2013. Γι’ αυτό μέχρι τότε η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο παιχνίδι και κυρίως να μη δίνει αφορμές να τις φορτώνουν και τις αποτυχίες των υποτιθέμενων …..σωτήρων της.

Σίγουρα η Ελλάδα έχασε πολλές μάχες, κυρίως αυτές που οι κυβερντώντες πήγαν με κατεβασμένα τα χέρια. Το μέλλον μιας χώρας όμως κρίνεται από τον πόλεμο και ποιος θα τον κερδίσει στον τέλος.

Και να θυμίσουμε κάτι: Ο Τρωϊκός Πόλεμος τελείωσε με τον Οδυσσέα….

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GO avatar
  GO 29/03/2012 14:34:30

  Επιτέλους!!!
  Να μια πολιτική στρατηγική.

 2. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 29/03/2012 15:04:13

  Βεβαίως, υπάρχουν όλες οι προυποθέσεις για να οδηγήσει ο Αντώνης Σαμαράς την Ελλάδα στο δύσκολο, αλλά σωστό, δρόμο της σταδιακής επανάκαμψης, μέσω της απαραίτητης επαναδιαπραγμάτευσης.

 3. Ηλίας avatar
  Ηλίας 29/03/2012 15:05:31

  Ο οποιος Οδυσσεας μετα βολοδερνε τους συντροφους του 10 χρονια μεχρι να βρει την Ιθακη..

  • factorx avatar
   factorx @ Ηλίας 29/03/2012 15:14:21

   Καλά εσύ μείνε με τις Σειρήνες

  • Mara avatar
   Mara @ Ηλίας 29/03/2012 15:40:14

   Ηλία, την βρήκε όμως!
   Γιατί είχε πίστη!
   Γιατί είχε πείσμα!
   Γιατί είχε ελπίδα!
   Γιατί παρά το ότι ήταν καταδικασμένος από τους θεούς, να βρίσκει ανυπέρβλητα εμπόδια και να βολοδέρνει από εδώ και από εκεί, στο τέλος η πίστη και η θέληση του για επιστροφή στην πατρίδα, λύγισαν ακόμα και τους θεούς και του έδωσαν συγχώρεση.

  • juliet avatar
   juliet @ Ηλίας 29/03/2012 15:53:31

   Hλια,
   αφιερωμένο
   Η σκέψη μου και τ' όνειρό μου θάναι
   πάντα η Τροία.
   Εστω και με τέχνασμα,
   με ψεύτικο άλογο θα μπω
   την Πόλη να κουρσέψω.
   Το να με λέν πολύπαθο
   δεν είναι λίγο
   πολύ είναι και αυτό.
   Και ,βρε Ηλία ,άλλο να κατακτάς πολεμώντας και άλλο σε τιμόνι κότερου άντε αεροπλάνου .

   • Παύλος avatar
    Παύλος @ juliet 29/03/2012 16:07:07

    Μπράβο Mara και Juliet ! Και κάτι ακόμα:
    " Τιμή σ' αυτόυς , που έταξαν την ζωή τους να φυλλάττουν Θερμοπύλες ....

    .................και περισσότερη τιμή τους πρέπει,
    όταν προβλέπουν - και πολλοί προβλέπουν-
    πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος
    κ' οι Μήδοι επιτέλους θα περάσουν " !

    • Παύλος avatar
     Παύλος @ Παύλος 29/03/2012 16:10:54

     στη ζωή τους

    • juliet avatar
     juliet @ Παύλος 29/03/2012 16:16:09

     Παύλο ,
     χαιρετώ ,είπες ότι είσαι από Δυτική Ελλάδα από που;

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ juliet 29/03/2012 16:29:59

      Απέκης !!!
      Και συγκεκριμένα Αγρίνιο.

     • juliet avatar
      juliet @ Παύλος 29/03/2012 17:50:33

      Χαχαχαχα,απέκης....μου αρέσει πολύ ο Καραβοσαράς ,έτσι για να δεις ότι ξερω καλά τα μέρη.
      Χθες ήμουνα Μεσσολόγγι ,μέχρι τα Σταμνά.Πατρινιά ,είμαι .Εδώ κοντά μένει μια απο την Κατοχή ,φίλο έχουμε απο το Χρυσοβέργι .Εχω φτάσει και γνωρίζω ποιό πολλούς Απέκηδες και Καλαματιανούς από Πατρινούς.Ημουνα στην Ενωση στο Μεσολόγι.Χάρηκα .

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ juliet 29/03/2012 19:00:13

      Και' γώ Juliet !
      Για ψάρεμα πηγαίνεις καμιά φορά ;;;;
      Αν ναι , να συναντηθόύμε μεσοπέλαγα (Λούρο, Πάππα, Οξιά, ή Κρυονέρι)

    • Mara avatar
     Mara @ Παύλος 29/03/2012 18:55:32

     Kαλησπέρα Παύλο!

     Τελικά από ότι φαίνεται ο Σαμαράς έχει συνεννοηθεί με τους υπόλοιπους ηγέτες των προβληματικών χωρών του νότου, Ισπανία, Πορτογαλία (θα ακολουθήσει σίγουρα και η Ιταλία), να πιέσουν για τα καλά... την Ευρώπη.
     Γι΄αυτό χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση πάσει θυσία... να πηγαίνει στην Ευρώπη και να είναι πανίσχυρος.
     Να ξέρουν οι κύριοι... Ευρωπαίοι ότι, πίσω του έχει ολόκληρο τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ, ΣΥΣΣΩΜΟ!!!

   • GO avatar
    GO @ juliet 29/03/2012 19:32:30

    Δικαιώνομαι σιγά - σιγά, για το πεδίο που πρέπει να δοθεί η μάχη.

  • Ηλίας avatar
   Ηλίας @ Ηλίας 29/03/2012 16:26:44

   ..κι οταν εφτασε τελικα στην Ιθακη, εφτασε μοναχος του. Ολοι οι συντροφοι του πεθαναν στο ταξιδι.

   • Mara avatar
    Mara @ Ηλίας 29/03/2012 18:30:41

    Φταίει ο Οδυσσέας, που δεν έκλειναν τα αυτιά τους στις σειρήνες....?
    Φταίει ο Οδυσσέας, που σε κάθε περιπέτεια έκαναν του κεφαλιού τους αγνοώντας τις οδηγίες του???

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ηλίας 29/03/2012 19:56:49

   Επειδή τα έβαλε με το "Θεό" Ποσειδώνα θανατώνοντας τον Πολύφημο. Βλέπεις για αθεόφοβο τον Αντώνη;

 4. Pantelis avatar
  Pantelis 29/03/2012 15:35:59

  factorx εχεις ξεχασει μερικα :)

  • Pantelis avatar
   Pantelis @ Pantelis 29/03/2012 15:36:47

   html break*

 5. Παύλος avatar
  Παύλος 29/03/2012 15:47:29

  Καταλάβατε τώρα, Factorx και λοιποί σχολιαστές για ποιό λόγο έχουν ...."σκυλιάσει" τα αργυρώνητα ΜΜΕ να λένε :
  "Ο Σαμαράς θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ" ;;;;
  Γιατί έτσι ακυρώνουν στα μάτια των αφελών αυτή την εκδοχή !

  • franc avatar
   franc @ Παύλος 29/03/2012 17:42:53

   Την αφορμή όμως τους έδωσε το "στρατηγικό επιτελείο της ΝΔ" που αμέσως μετά το ΝΑΙ στο μνημόνιο άρχισε να χτυπάει την Αριστερά που την είχε "ξεχάσει" επι 3 χρόνια και όλους τους αντιμνημονιακούς, μάλλον επειδή κατάλαβε οτι τώρα είμαστε με το μνημόνιο και πρέπει να το δείχνουμε ...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ franc 29/03/2012 19:58:38

    Η Αριστερά πρέπει να χτυπηθεί πολιτικά και ιδεολογικά επειδή είναι σε αγαστή συνεργασία από το 80 με το σύστημα Πασοκ και συνεργάστηκε σε πάρα πολλούς τομείς με χειρότερες στιγμές τους αυτά που έγιναν το 89-90 και στο τέλος της θητείας ΚΚ...

    • franc avatar
     franc @ Γεώργιος Τ. 29/03/2012 20:38:10

     Nα χτυπηθεί η Αριστερά πολιτικά και ιδεολογικά με επιχειρήματα πειστικότερα απο τα δικά της και σε μόνιμη βάση, συμφωνούμε απόλυτα. Αλλά να συμφωνείς πολιτικά μαζίτης επι 2 χρόνια πάνω στο σημαντικώτερο πολιτικό γεγονός στη χώρα, το μνημόνιο, και ξαφνικά , ενώ εκείνη παραμένει αταλάντευτη στην πολιτική της και εσύ αποφασίζεις να κάνεις εναν (προσωρινό ελπίζω ) πολιτικό ελιγμό στην αντίθετη κατεύθυνση, καταντάει παιδαριώδες να προσπαθείς να την κτυπήσεις μόνο στα λόγια. Για την περίοδο 1974-2012 Οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος κατά της χώρας ήταν κατά 60% ΠΑΣΟΚ, 40%ΝΔ . Η Αριστερά ήταν μόνο ηθικός αυτουργός αφού δεν κυβέρνησε ούτε είχε μόνιμη συνεργασία. Και μην νομίσεις οτι με πήρε ο πόνος για την Αριστερά, αλλά πιστεύω ότι όταν αντιμετωπίζεις ποδοσφαιρικά τον αντίπαλο, πρώτος χαμένος είσαι εσύ.

 6. Έχω μάτια και βλέπω avatar
  Έχω μάτια και βλέπω 29/03/2012 15:56:49

  Φάκτορα, μία απορία μόνον...
  που ακριβώς λέει ο Αλμούνια ότι δεν ήταν υποχρεωτική η περίληψη ΔΕΚΟ στο έλλειμμα; Επειδή το ψάχνω και δεν το βρίσκω, ρωτώ.

  Ευχαριστώ.

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 29/03/2012 16:23:59

  Eφ οσον ειναι ετσι πρεπει πριν απο τις εκλογες ο Σαμαρας να δηλωσει.
  1. Θα αλλαξει ο προεδρος της Στατιστικης Υπηρεσιας.
  2. Οι ΔΕΚΟ θα βγουν απο τον υπολογισμο του ελλειμματος της γενικης κυβερνησης.
  Μπορει;

  • franc avatar
   franc @ ψυχραιμια 29/03/2012 17:52:02

   Iδου η Ρόδος. Μπορεί?

 8. ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
  ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 29/03/2012 17:05:20

  http://www.youtube.com/watch?v=8qIuwUSeB1I&feature=youtu.be

 9. franc avatar
  franc 29/03/2012 17:31:25

  Πολύ ωραίο άρθρο. Αν βγεί και αληθινό, μπορούμε να ελπίζουμε...
  "Είναι θέμα χρόνου, λοιπόν, η τριάδα των χρεοκοπημένων, πλην της Ελλάδας, να βαρέσει κανόνι. Και μόνο τότε θα καταλάβει η Μέρκελ ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και θα βάλει μπρος μια πιο ευέλικτη και ταχύτατη διαδικασία επίλυσης της κρίσης, συνολικά. Πότε θα γίνει αυτό; Κάποιοι το τοποθετούν προς το τέλος του 2012, αρχές του 2013. Γι’ αυτό μέχρι τότε η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο παιχνίδι και κυρίως να μη δίνει αφορμές να τις φορτώνουν και τις αποτυχίες των υποτιθέμενων …..σωτήρων της."
  Μέχρι τις αρχές του 2013 είναι ένας ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ χρόνος . Αν λάβουμε υπ' όψιν μας πόσο συμπιεσμένος και πανάκριβα αγορασμένος είναι ο χρόνος της κρίσεως, είναι μάλλον βέβαιο οτι δεν θα αντέξουμε κόβοντας τα μέλη μας ενα ενα για να μην δίνουμε αφορμές να μας φορτώνουν την αποτυχία του μνημονίου.
  Αφού λοιπόν το «ναι» του Σαμαρά ήταν ένας τακτικός ελιγμός. Και αφού στις 6 Μαίου την νέα πορεία της ΕΕ θα χαράξει ο Φρανσουά Ολλάντ με τη Μέρκελ να αναμένει την καθαίρεσή της το επόμενο εξάμηνο (άρα αποδυναμωμένη) η Ελλάδα με Πρωθυπουργό τον Σαμαρά και τους συμμάχους του που θα είναι το 90% τουλάχιστο του Ελληνικού λαού, θα πρέπει να ζητήσει κατ' αρχήν αναστολή του μνημονίου μέχρι τέλους του 2012 με ταυτόχρονη εφαρμογή του αναπτυξιακού του προγράμματος. Αν μάλιστα δεν θέλει να βρεθεί προ εκβιαστικών διλημμάτων του τύπου " εσείς ευθύνεστε για την αποτυχία του μνημονίου", θα πρέπει να το δηλώσει τώρα στο προεκλογικό του πρόγραμμα ώστε να είναι όλοι ενήμεροι και ο Ελληνικός λαός αλλά και κυρίως οι
  Ευρωπαικοί λαοί και εταίροι μας, οτι αν η Μέρκελ 6 μήνες πριν αντικατασταθεί πετάξει την Ελλάδα έξω απο το Ευρώ (κόβοντάς της την επόμενη δόση) δεν θα φταίει η Ελλάδα που δεν εφηρμοσε το μνημόνιο της Μέρκελ, που ούτως ή άλλως ήταν λάθος και με την νέα πολιτική Ολλάντ θα καταργηθεί εκ των πραγμάτων αφού θα εκδοθούν Ευρωομόλογα και η ΕΚΤ θα δανείζει απ' ευθείας τα κράτη.

 10. romeo avatar
  romeo 29/03/2012 18:19:50

  Αλήθεια, υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα; Τέτοια απάτη τους αφήνει ασυγκίνητους; Εντάξει λοιπόν... Ας περιμένουμε να το βρουν όλοι από το Θεό! Αν και μου φαίνεται πως κι Αυτός μας έχει ξεχάσει!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ romeo 29/03/2012 20:00:20

   Αν υπάρχει Αυτός δεν ξεχνάει! Αν δεν υπάρχει μη μιλάμε για Αυτόν. Ή πιστεύουμε ή αδιαφορούμε. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον εαυτό μας...

 11. romeo avatar
  romeo 29/03/2012 18:34:58

  Όχι δεν φταίει ο Οδυσσέας... Ο Μικρός Οδυσσέας φταίει!

  • Mara avatar
   Mara @ romeo 29/03/2012 18:56:48

   Καλό...!!!

 12. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 29/03/2012 18:47:01

  Spiegel-online 03/28/2012

  Η κρίση του ευρώ θα αποφασιστεί στην Ισπανία

  Τού Wolfgang Münchau

  Ελλάδα; Ξεχάστε την Ελλάδα! Τα πραγματικά προβλήματα της ζώνης του ευρώ βρίσκονται στην Ισπανία. Εδώ οδηγεί τό πρόγραμμα λιτότητας που επιβάλεται από τις Βρυξέλλες μια ολόκληρη χώρα στην οικονομική ύφεση – επίσης η πρόσφατη αύξηση τού ταμείου διάσωσης δεν πρόκειται νά είναι επαρκής.

  Στην Ελλάδα υπήρχε η κρίση, την οποία η Γερμανία πίστευε ότι κατανοεί. Εδώ στο βαθύ νότο ανεύθυνοι πολιτικοί έχουν εξαπατήσει με παραποιημένους προϋπολογισμούς και πιεστικά οδηγήθηκαν σε πτώχευση. Η Ισπανική κρίση μάς είναι δυσάρεστη για πολλούς λόγους. Είναι πιό απειλητική, μόνο καί μόνο από το μεγθος της χώρας, και δεν μπορεί νά ελεγχθεί μέ τά καθιερωμένα στήν Γερμανία πρότυπα σχήματα αντιμετώπισης. Καί αυτό γιατί η Ισπανία, σε αντίθεση με τη Γερμανία, δεν είχε ποτέ παραβιάσει το σύμφωνο σταθερότητας - και μάλιστα έχει μικρότερο κρατικό χρέος από εμάς.

  Ακούμε από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτρέπει την Ισπανία νά λάβει δάνεια από τον νέο Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Αρκετές ισπανικές εφημερίδες ανέφεραν σήμερα αυτή την πληροφορία και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επίσης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι έχει εντοπίσει τήν πηγή αυτής της πληροφορίας. Ο Επίτροπος ανταγωνισμού κ. Joaquin Almunia, ένας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ιστορία ακούγεται εύλογη. Η Ισπανία χρειάζεται τουλάχιστον 100 δισεκατ. € για να εξυγιάνει τις προβληματικές τράπεζές της. Ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει αυτό τό ποσό χρημάτων. Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει πιά κανένα περιθώριο. Και έτσι μένει μόνο ο ευρωπαϊκός μηχανσμός διάσωσης.

  Τα ισπανικά προβλήματα δεν έχουν να κάνουν με μιά ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, αλλά και με ροές κεφαλαίων. Γερμανικές, ολλανδικές και φινλανδικές τράπεζες διοχέτευαν επί σειρά ετών τό περίσσευμα των εμπορικών πλεονασμάτων τους στο Νότο, όπου, άμεσα και έμμεσα, χρηματοδότησαν την φούσκα ακινήτων.

  Αυτή η διαδικασία συσώρρευσε τις ισπανικές τράπεζες και Bausparkassen μέ σωρεία επισφαλειών, τίς οποίες καλούνται νά διαχειρισθούν. Μόνο η διαγραφή των παλαιών επισφαλειών στόν τομέα της κτηματαγοράς, απαιτούν ποσά ύψους 100 έως 200 δισ. ευρώ - ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η αγορά κατοικίας στην Ισπανία.

  Επιπρόσθετα υπεισέρχεται και ένας άλλος κίνδυνος: Η διαφαινόμενη ύφεση στην Ισπανία. Η χώρα σήμερα έχει ένα ποσοστό ανεργίας της τάξης του 23%. Πρέπει να σημειωθεί, ότι αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σέ ποσοστά ανεργίας, πριν κάν ακόμα αρχίσει τό συμμάζεμα τών χρεών. Η επιβαλόμενη απο την Ευρωπαϊκή Ένωση προσαρμογή στόν κρατικό προϋπολογισμό, μέχρι το τέλος του 2013, είναι η μεγαλύτερη, από ότι έχει μέχρι τώρα συμβεί στην Ελλάδα. Και σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ισπανία έχει επίσης το πρόβλημα της υπερχρέωσης του ιδιωτικού τομέα.

  Τα ισπανικά νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μειώσουν τα χρέη τους. Ακόμα και τα χαμηλά επιτόκια δεν βοηθούν πιά. Αν συγχρόνως το ισπανικό κράτος αρχίσει το συμάζεμα με λιτότητα, όπως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεούται, τότε θα αρχίσει ο κλασικός οικονομικός φαύλος κύκλος. Η ύφεση θα γίνει βαθύτερη και θα διαρκέσει περισσότερο. Τα κρατικά έσοδα θα μειωθούν.Οι κοινωνικές δαπάνες θα αυξηθούν. Προπάντως οι τράπεζες θα αναγκασθούν να διαγράψουν πολύ μεγαλύτερα ποσά, από όσα είχαν προϋπολογίσει. Για να καλυφθούν αυτές οι νέες τρύπες θα πρέπει να αυξηθούν παρεταίρω οι πολιτικές λιτότητας, ανοίγοντας επομένως τον επόμενο φαύλο κύκλο.

  Η επέκταση τού ταμείου διάσωσης δεν αρκεί

  Η Ελλάδα έπεσε στην παγίδα χρέους, η Πορτογαλία επίσης βρίσκεται μέσα. Καί η Ισπανία μόλις εισέρχεται. Η Ισπανία είναι επίσης ο κύριος λόγος γιατί τώρα έχουμε την συζήτηση τής διεύρυνσης τού Ταμείου Στήριξης.Η μινιμαλιστική λύση τύπου Άνγκελα Μέρκελ για την διεύρυνση, στηρίζεται στήν παράταση τών υπαρχόντων μηχανισμών στήριξης καί στήν μή ενσωμάτωση τών διαθέσιμων ποσών τους στό ύψος τού ποσού των 500 δις, πού έχουν προγραμματιστεί να αποτελεί το ποσό του ESM.

  Αυτό το ποσό αρκεί πιθανώς γιά ένα πρώτο μικρό πρόγραμμα στήριξης της Ισπανίας γιά τήν επανακεφαλαιοποίηση τών τραπεζών, όπως καί γιά παρεμφερή προγράμματα γιά την Πορτογαλία καί Ιρλανδία, πού βρίσκονται ήδη εντός τού μηχανισμού στήριξης. Τό ποσό όμως δέν αρκεί γιά ένα μεγάλο πρόγραμμα στήριξης της Ισπανίας, τό οποίο θα καταστεί αναγκαίο, όταν η χώρα θα γλυστρίσει πιό βαθιά στήν κρίση. Καί το ποσό είναι απολύτως ανεπαρκές γιά στήριξη Ιταλίας καί Βελγίου.

  Ο μηχανισμός προστασίας θά χάσει τόν κύριο στόχο του, πού είναι ο εφυσηχασμός τών αγορών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καί ο ΟΟΣΑ προτείνουν ένα γνήσιο διπλασιασμό τού ποσού σε περίπου 1.000 δισεκατομμύρια €. Μαζί μέ τα ποσά του ΔΝΤ να φθάσει το 1.5 τρισεκατομμύριο €. Αλλά καί τότε δέν θα φθάνει γιά την Ιταλία.


  Γιά μεγέθη τέτοιου ύψους δέν μιλάμε πιά γιά ένα κλασικό πρόγραμμα στήριξης, αλλά γιά κοινωνικοποίηση τών χρεών. Αυτό σημαίνει ότι τα υψηλά χρέη τού ισπανικού ιδιωτικού τομέα στό τέλος θα κοινωνικοποιηθούν. Γιά την Ισπανία δέν υπάρχει άλλος δρόμος εξόδου από τήν ευρωκρίση.

  Ηθικό συμπέρασμα της Ιστορίας. Άν, όπως κάνει η Μέρκελ, αποκλεισθεί η κατάρρευση τού ευρώ, τότε δέν μπορεί συγχρόνως νά περιορισθεί τό εύρος τού ταμείου διάσωσης. Καί άν τό ταμείο διάσωσης στό τέλος αυξήσει τό ποσό στό αναγκαίο ύψος διάσωσης πού απαιτείται, τότε θα έχει εισαχθεί από τήν πίσω πόρτα το Euro-Bond, η κοινή εγγύηση γιά τα χρέη της ευρωζώνης.

  Σέ αυτή την περίπτωση η επιβληθείσα από την Γερμανία συμφωνία δημοσιονομικής σταθερότητας προκαλεί το ακριβώς αντίθετο τού επιδιωκόμενου αποτέλεσματος.
  Οδηγεί χώρες όπως την Ισπανία, κατ’αρχήν στην παγίδα του χρέους καί στήν συνέχεια στόν μηχανισμό διάσωσης καί οδηγεί στό τέλος στήν κοινή εγγύηση όλων τών χωρών τής ευρωζώνης γιά τά χρέη τών μελών της.

  Ελεύθερη απόδοση από τόν Ιαπετό

  • juliet avatar
   juliet @ Ιαπετός 29/03/2012 19:02:51

   Ιαπετέ,
   ευχαριστούμε!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ιαπετός 29/03/2012 19:09:23

   Εξαιρετικό Ιαπετέ, το είχα επισημάνει χθές.
   Ο Μύνχάου τα λέει σταθερά εδώ και 2,5 χρόνια, και δεν έπεσε έξω. Σπουδαία οικονομική δημοσιογραφία.
   Δεν βρίσκω λόγια να ευχαριστήσω, για τον κόπο της μετάφρασης.
   Εν τω μεταξύ, έσκασε προοίμιο κρίσης σήμερα και στην ...Ολλανδία: Δημοσιοικονομική κατρακύλα + αδυναμία εξυηρέτησης ιδιωτικού δανεισμού.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Ο Θείος 30/03/2012 01:06:31

    Ακριβώς ετσι Θειο.. δεν επεσε έξω ουτε μία φορά!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ιαπετός 29/03/2012 19:22:33

   Η συλλογιστική του Μύνχάου:
   1.5 τρις € στόν Μηχανισμό Διάσωσης (= το big Bazooka του Τ. Γκάιτνερ) = κοινή εγγύηση όλων τών χωρών τής ευρωζώνης γιά τά χρέη τών μελών της = EuroBond (σε μορφή εγγυήσεων, άν δεν μπεί Ισπανία ή Ιταλία στον Μηχανισμό Διάσωσης).
   Αλλά οι εγγυήσεις είναι "ρευστότητα σε αναμονή". Δεν μπορείς να μην τις ενεργοποιήσεις, άν και όταν χρειαστεί.
   Και πώς θα εξασφαλίσει ο μηχανισμός τη ρευστότητα; Εκδίδοντας ομόλογα σε μεγάλη κλίμακα με συνυπευθυνότητα των χωρών (το κάνει ήδη σε μικρή κλίμακα για τους 3 μικρούς).
   Τι λέμε;

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Ο Θείος 30/03/2012 01:10:44

    ..λέμε απλα οτι το ΠΑΣΟΚ προφτασε να καταστρεψει την Ελλάδα και ότι εμεινε να το υποθηκεύσει..
    Η Ελλάδα μπανανία και οι υπολοιποι 'unsecured' ευρωομόλογο.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ rally monkey 30/03/2012 15:32:14

     Μην υπερβάλλουμε: Σήμερα το Eurogroup ενέταξε στον προσωρινό μηχανισμό EFSF και το πρώτο πακέτο για την Ελλάδα (είχε ενεργοποιηθεί ως διακρατικό πριν την ίδρυση του EFSF) .
     Ήδη συνένωσαν τη "δύναμη πυρός" του EFSF με του Μόνιμου Μηχανισμού ESM, ώστε συνολικά να έχουν "φορτώσει" ως διαθέσιμα + εγγυήσεις από την πλευρά της ΕΕ 800 δις. Σκοτεινά σημεία είναι 2: Τι θα γίνει μετά το 2013, που λήγει ο EFSF, θα αποσυρθούν τα μεγέθη του; Και άν θα μπορέσει ο Μηχανισμός να αντλήσει από τις αγορές τη ρευστότητα που θα χρειαστεί, με μεγάλο όπλο τις εγγυήσεις των χωρών με ΑΑΑ.
     Όλοι θα "τραβούν" πλέον "απόσταγμα" από το ίδιο καζάνι. Το νέο επείγον ερώτημα είναι άν θα "φορτώσουν" έγκαιρα τη ρευστότητα για ανακεφαλαιοποίηση των Ισπανικών Τραπεζών. Μόνο γι αυτές υπολογίζουν 100 (ΔΝΤ) έως 200 (Stratfor) δις.

 13. factorx avatar
  factorx 29/03/2012 18:52:10

  http://www.antinews.gr/2012/03/28/153612/

  • Έχω μάτια και βλέπω avatar
   Έχω μάτια και βλέπω @ factorx 29/03/2012 20:48:11

   Θα μου επιτρέψεις αλλά αυτή δεν είναι η επιστολή αλλά το δικό σου σχόλιο επ αυτής...

 14. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 29/03/2012 19:04:36

  Η συλλογιστική τού άρθρου τού κ. Wolfgang Münchau απαντά τίς αιτιάσεις τών αντιμνημονιακών. Η ευρωζώνη «ρέπει» πρός τά Euro-Bond καί η θέση τής Ελλάδας είναι μέσα στήν ευρωζώνη, παρακολουθώντας τίς εξελίξεις καί πιέζοντας όπως μπορεί γιά αλλαγή τής ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Αυτό δέν πρόκειται νά αποκαταστήσει τούς χαμένους παραδείσους τών δανεικών, αλλά θά δώσει τήν αναγκαία προοπτική σέ βάθος χρόνου πού έχει ανάγκη η χώρα νά διαφοροποιήσει τό οικονομικό της μοντέλο καί νά επωφεληθεί από μιά αναγκαία, όπως διαφαίνεται «κοινωνικοποίηση» τού χρέους της. Γιά τούς μνημονιακούς, αλήθεια ποιό ηλίθιος διαχωρισμός δέν μπορούσε νά υπάρξει, νά τονιστεί ότι η «κοινωνικοποίηση» τού χρέους μας δέν θά πέσει μόνο στίς δικές μας πλάτες, αλλά θά επιμερισθεί καί σέ άλλες, πιό ισχυρές, ευρωπαϊκές πλάτες. Έτσι οργανώνεις τις πολιτικές σου θέσεις, παίρνεις τίς αναγκαίες αποφάσεις όταν πρέπει καί στοχεύεις. Δέν είναι πολιτική η αντιμνημονιακή ρητορική, ιδιαίτερα όταν απευθύνεται σέ ανθρώπους πού τούς έχει γονατίσει η κρίση, μέ μοναδικό στόχο τής αεράτης υφαρπαγής τής ψήφου των γιά προσωπική πολιτική καριέρα. Είναι τελείως ανήθικο νά προτείνεις μή λύση, μόνο καί μόνο γιατί χαϊδεύει τόν πόνο τσαλακωμένων από τήν κρίση συμπατριωτών μας.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ιαπετός 29/03/2012 19:32:43

   Ορθότατο πολιτικό συμπέρασμα.
   Η ευρωζώνη «ρέπει» πρός τά Euro-Bond, διότι εκεί την πάει η πίεση της πραγματικότητας. Η γραμμή Μέρκελ - Σαρκοζύ ήταν εκτός οικονομικού και πολιτικού ρεαλισμού, αλλά μόλις τώρα αυτό φάνηκε.
   Ο Wolfgang Münchau τα ίδια λέει εδώ και 2 χρόνια, αλλά αντί απαντήσεως επί της ουσίας, οι "εγκέφαλοι" του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, απαντούσαν "μα αυτός συμπαθεί πολιτικά τους Πράσινους". Όπως το Σοβιετο-αμερικανικό ανέκδοτο, "...μα κι εσείς δέρνετε τους μαύρους".

 15. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/03/2012 19:04:38

  Δεν τσιμπάνε οι εταίροι για απάτες, αυτά είναι περσινά ξινά σταφύλια.
  Και είμαστε πολύ μικρή χώρα ως μέγεθος για να πιέσουμε μόνοι μας.
  Τα ισχυρά επιχειρήματα υπέρ αναδιαπραγμάτευσης είναι άλλα:
  1. Οι Γαλλικές προεδρικές εκλογές, άν χάσει ο Σαρκοζής.
  2. Το Ιρλανδικό δημοψήφισμα του Μαίου για το σύμφωνο σταθερότητας, άν πούν "όχι" (ναι, η κίνηση του Παπανδρέα για δημοψήφισμα ήταν έξυπνη, αλλά με πολύ κακό timing - άν περίμενε λίγο και συντονιζόταν με τους Ιρλανδούς και τις Γαλλικές εκλογές, θα γινόταν σεισμός).
  3. Ο Γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός και ιδιαίτερα το FDP τον Μάιο θα φάει κακό φούμο στη Βόρεια Ρηνανία - μεγαλύτερο Γερμανικό Ομόσπονδο κράτος. Η Μέρκελ το ξέρει, και κάνει τώρα άλλες σκέψεις.
  4. Σαν να μην έφταναν Ισπανία (χρεωκοπημένες τράπεζες) και Ιταλία (δημοσιοικονομικά), εκτροχιάστηκε το δημοσιοικονομικό έλλειμμα και της ....Ολλανδίας, αλλά και τα ιδιωτικά χρέη: Ο "μάστορας" πέφτει από τη σκαλωσιά.
  «Η ολλανδική κυβέρνηση είχε σκληρή γραμμή στην Ευρώπη και τώρα αυτό γίνεται μπούμερανγκ», δήλωσε οικονομολόγος της ...ολλανδικής τράπεζας ING.
  h**p://www.ert.gr/europe/item/7919-Mpoymerangk-ginetai-h-sklhrh-grammh-ths-Ollandias-gia-elleimma-sto-3
  Οι κυβερνώσες δεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη απέτυχαν παταγωδώς. Δουλειά της ΝΔ, μαζί με άλλες ομόλογες Ευρωπαικές πολιτικές δυνάμεις, είναι ν' ανατρέψουν τη γραμμή και τους συσχετισμούς μέσα στο ΕΛΚ. Πότε άν όχι τώρα;

  • franc avatar
   franc @ Ο Θείος 29/03/2012 19:50:58

   Aγαπητέ θείε, σου ξαναβγάζω το καπέλλο!!!
   Σαν τα καρφιά στο πέταλο τα συμπεράσματά σου .
   Αριθμημένα και αδιαμφησβήτητα ένα κι ένα...
   Ας τα δεί και ο Σαμαράς και ας ξανασκεφτεί την πορεία του.
   Εδώ περνάμε Συμπληγάδες με φουρτούνα και το τιμόνι δε σταματάει ουτε λεπτό να στριβει . Πρώτη φορά ο πολιτικός χρόνος είναι τόσο συμπιεσμένος και απαιτεί τόσους ελιγμούς κι αντιστροφές πορείας...

 16. xp avatar
  xp 29/03/2012 20:38:04

  Θείο σε βρίσκω πολυ ενημερωμενο περί των γερμανικών θεμάτων,σπουδάζεις ή δουλεύεις εκεί? Συμφωνώ με την ανάλυση σου

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ xp 30/03/2012 13:37:25

   Δούλευα πρίν μερικά χρόνια.

 17. factorx avatar
  factorx 29/03/2012 21:34:56

  Μάθε να ξεχωρίζεις το σχόλιο από το ρεπορτάζ - και κάνε και κανένα ρεπορτάζ

  http://www.newsbomb.gr/politikh/story/123976/apantiseis-stin-exetastiki-tis-elstat-apo-almoynia-kai-eurostat
  Συγκεκριμένα ο κ. Αλμούνια απαντώντας στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής για το εάν και πόσο δεσμευτικές είναι οι κατευθυντήριες ευρωπαϊκές οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες εντάσσονται στον υπολογισμό του ελλείμματος οι δαπάνες των ΔΕΚΟ σημείωσε ότι αυτές αποτελούν «πηγή έμπνευσης» και «δεν επηρεάζουν τους υπάρχοντες εθνικούς κανονισμούς».

  Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Α. Γεωργίου, εκλεκτός του κ. Παπακωνσταντίνου, ενέταξε στο έλλειμμα τις συγκεκριμένες δαπάνες με αποτέλεσμα από το 13,6% να ανέβει στο 15,8%.

 18. GO avatar
  GO 29/03/2012 22:38:26

  Περιμένουμε να μπει το ΓΚΟΛ (ΓΚάμπριελ - ΟΛλάντ)!!!

 19. rally monkey avatar
  rally monkey 30/03/2012 01:03:58

  Η απάτη του ΠΑΣΟΚ με το έλλειμμα επιβάλλει ..
  να συλληφθουν ΓΑΠ και Παπακωνσταντινου ΑΜΕΣΑ ώς υποπτοι φυγής

  τα υπολοιπα απευθυνονται σε πολίτες με νοητικη ηλικία νηπίου
  και εχουν νοημα μονο εφόσον τιμωρηθούν οι ενοχοι

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.