#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/07/2010 15:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου

Η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, στην πρόταση ΣαμαράΤου Χρύσανθου Λαζαρίδη

Είχα υποσχεθεί τρία κείμενα επεξηγηματικά για το Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας.

- Το πρώτο αφορούσε μια τεχνική πτυχή για το «δυνητικό ΑΕΠ» και το δημοσίευσα σε προηγούμενη ανάρτηση του antinews («Ναι, μπορούμε»).

- Τώρα θα αναφερθώ στο δεύτερο και πιο σημαντικό ζήτημα: την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και το αν είναι δυνατό να βρεθούν 50 δισεκατομμύρια ρευστότητας μέσα σε 2 χρόνια. Γιατί αυτό το ερώτημα τέθηκε από κάποιους φίλους, κι εδώ που τα λέμε είναι εύλογο κι αξίζει να απαντηθεί.

Πολύ περισσότερο γιατί αφορά μια πολύ σημαντική πλευρά της στρατηγικής Σαμαρά (πώς θα απαλλαγούμε από τους όρους του Μνημονίου μέσα σε 2 χρόνια περίπου. Αντί των 4 και πλέον, που προβλέπει το Μνημόνιο).

Το ερώτημα αυτό είναι κεντρικό στο πρόγραμμα Σαμαρά. Διότι αφορά το αν και πως θα απαλλαγούμε από την ανάγκη στήριξης του «Μηχανισμού» (Κομισιόν, ΔΝΤ) και από τους όρους του Μνημονίου. Αλλά αφορά και τον περιορισμό του δημοσίου χρέους που προβλέπει το Σχέδιο Σαμαρά, έναντι της προοπτικής που προσφέρει το Μνημόνιο που αυξάνει το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη (ως 150% του ΑΕΠ, από 115 που ήταν στα τέλη του 2009).

Συνεπώς το ερώτημα για 50 δισεκατομμύρια είναι πράγματι πολύ σημαντικό...

Πρώτο σημείο: Η γνωστή ακίνητη περιουσία του Δημοσίου πρέπει να φτάνει σήμερα τα 350-400 δισεκατομμύρια σε αντικειμενική αξία. Δηλαδή ξεπερνά κατά πολύ το σύνολο του δημοσίου χρέους.

Αναλυτικά αθροίζουμε:

- τα 272 δισεκατομμύρια στα οποία υπολογίζεται (με ασφαλείς υπολογισμούς) η αντικειμενική αξία των ακινήτων που «διαχειρίζεται» η ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρία Δημοσίου),

- τα 50-60 δισεκατομμύρια στα οποία ανέρχεται η ακίνητη περιουσία των ακινήτων που βρίσκονται στην κυριότητα ΝΠΔΔ της Υγείας (Νοσοκομεία και Πρόνοια) τα οποία τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν αναλυτικά και έχουμε στη διάθεσή μας την πλήρη κατάστασή τους,

- τα Ολυμπιακά Ακίνητα (που τώρα καταρρέουν και απαξιώνονται ή υπολειτουργούν) και κοστίζει η συντήρησή τους.

- η ακίνητη περιουσία άλλων ΝΠΔΔ και υπουργείων που βρίσκεται εκτός ελέγχου, αλλά άρχισε τα τελευταία χρόνια να καταγράφεται (π.χ. υπουργείο Πολιτισμού, πέρα από τα Ολυμπιακά Ακίνητα).

- τα κληροδοτήματα του Δημοσίου που είναι ανεξέλεγκτα και που τώρα επιβαρύνουν με μεγάλο κόστος συντήρησης το ευρύτερο Δημόσιο, χωρίς να αποφέρουν τίποτε...

Όλα αυτά υπολογίζονται σε 350 δισεκατομμύρια αντικειμενική αξία κατ’ ελάχιστον, και σε 400 κατά πιο συμβατικούς υπολογισμούς.

Τα 350 όμως είναι από ελάχιστους υπολογισμούς βεβαιωμένων ακινήτων. Παίρνουμε, λοιπόν, αυτό τον ελάχιστο αριθμό ως αφετηρία.

Δεύτερο σημείο: Όλα αυτά δεν είναι αναγκαστικά εκμεταλλεύσιμα. Μερικά χρησιμοποιούνται για παροχή δημοσίων υπηρεσιών (κτηριακά συγκροτήματα Νοσοκομείων, ιδιοκατοίκηση υπουργείων, εγκαταστάσεις ΟΣΕ κλπ.). Αλλά αυτό το μερίδιο των επιχειρησιακά ενεργών ακινήτων δεν ξεπερνά το 15% σε αριθμό και το 25% σε αντικειμενική αξία. Μένει λοιπόν, κατ’ ελάχιστον μια εκμεταλλεύσιμη (μη επιχειρησιακή) συνολική αξία ύψους 270 δισεκατομμυρίων.

Τρίτον σημείο: Απ’ αυτά άμεσα εκμεταλλεύσιμα θεωρούνται περίπου το 60% (τα υπόλοιπα είτε έχουν μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα, είτε έχουν δυνητικές εναλλακτικές χρήσεις, είτε έχουν άλλου είδους σοβαρές εμπλοκές – με αρχαιολογία κλπ.) Έτσι τα άμεσα εκμεταλλεύσιμα φτάνουν τα 150 με 165 δισεκατομμύρια.

Τέταρτο σημείο: Απ’ αυτά τα γνωστά, μη επιχειρησιακά και άμεσα εκμεταλλεύσιμα, τα δύο τρίτα περίπου είναι και «εμπορεύσιμα». Δηλαδή μπορούν να πουληθούν σε μεγάλη τμήματα (με real estate development) όχι ως «μεμονωμένα οικοπεδάκια».

Η μορφή του real estate development σημαίνει ότι το κράτος θα οικειοποιηθεί εξ αρχής μεγάλο μέρος της υπεραξίας τους, δεν θα τη «χαρίσει» σε ιδιώτες.

Έτσι προκύπτει ένα σύνολο ακινήτων αντικειμενικής αξίας 90-100 δισεκατομμυρίων που είναι γνωστά, μετρημένα, μη επιχειρησιακά, εκμεταλλεύσιμα και εμπορεύσιμα.

(Δεν περιλαμβάνει, ασφαλώς, μη εμπορεύσιμα, όπως κληροδοτήματα κλπ),

Δεν είναι «ασημικά», γιατί σήμερα «κάθονται» δεν αποδίδουν τίποτε, αντίθετα στοιχίζει στο δημόσιο ακριβά η συντήρησή τους, ή απαξιώνονται ταχύτατα ή καταπατώνται συστηματικά από «επιτήδειους». Για την ακρίβεια από μαφίες και κυκλώματα επιτηδείων που ήδη τα καταπατούν ή τα διαχειρίζονται παράνομα δηλαδή τα σφετερίζονται. Εξ ου και η μεγάλη αντίδραση κάθε φορά που κάποιος τολμά να θέσει ζήτημα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

Πολλά τέτοια κυκλώματα θίγονται και αντιδρούν σήμερα...

Τέταρτο σημείο: Τα ακίνητα αυτά μπορούν να «καθαρίσουν» από πάσης φύσεως «εκκρεμότητες» - νομικά και θεσμικά εμπόδια για την πώλησή τους - με διαδικασίες αντίστοιχες με εκείνες που ακολουθήθηκαν για τις απαλλοτριώσεις εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.Ό,τι μπόρεσε να γίνει με την πρεμούρα των Ολυμπιακών, σίγουρα μπορεί να γίνει επίσης, για να απαλλαγούμε από το Μνημόνιο μιαν ώρα αρχύτερα. Πολύ περισσότερο όταν σε λίγο το Μνημόνιο θα απαιτεί περισσότερα μέτρα και περισσότερες θυσίες που δεν θα πιάνουν τόπο και που δεν θα τις αντέξει η Οικονομία...

Έτσι λοιπόν, «καθαρά» από τέτοιες εκκρεμότητες μπορούν να μπουν για πώληση δημόσια ακίνητα 90-100 δισεκατομμυρίων (αντικειμενικής αξίας).

Πέμπτο σημείο: Όμως η πώλησή τους δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει υπό πίεση! Διότι τότε το τίμημά τους θα είναι υποβαθμισμένο. Όταν ο πωλητής βιάζεται ο αγοραστής επιβάλλει τη (χαμηλότερη δυνατή) τιμή. Αυτό δεν θα συμβεί στην περίπτωσή μας.

Δεν θα πρόκειται για «ξεπούλημα». Αλλά για κανονική διαπραγμάτευση με διεθνείς διαγωνισμούς και με άνεση χρόνου...

Έκτο σημείο: Εν όψει, όμως, μιας προγραμματισμένης πώλησης (εντός τριών ή τεσσάρων ετών), μπορούμε να επιτύχουμε προ-χρηματοδότηση. Είναι το λεγόμενο bridge financing. Γιατί αποτελεί μια «γέφυρα» ρευστότητας, ανάμεσα στη στιγμή που αποφασίζεις να πουλήσεις κάτι και τη στιγμή που εισπράττεις το αντίτιμο της πώλησης...

Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ενυπόθηκα δάνεια στα δύο τρία της αξίας των ακινήτων που έχουμε βγάλει για πώληση. Από τράπεζες του Εξωτερικού ή και ελληνικές.

Ο δανεισμός αυτός έχει ελάχιστο ρίσκο: γιατί γίνεται στα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας. Κι επειδή η εμπορική αξία που θα επιτευχθεί τελικά είναι αρκετά μεγαλύτερη από την αντικειμενική, ουσιαστικά δανειζόμαστε άμεσα το μισό απ’ αυτό που θα πάρουμε τελικά όταν πουλήσουμε.

Επί πλέον – και κυρίως – ο δανεισμός είναι ενυπόθηκος. Συνεπώς δεν έχει καμία σχέση με (ούτε συμπεριλαμβάνεται στο) δημόσιο χρέος, που δεν είναι ενυπόθηκο.

Σε κάθε περίοδο κρίσης υπάρχει μεγάλη ρευστότητα που λιμνάζει στις τράπεζες. Αυτό ονομάζεται «παγίδα ρευστότητας». Μόνο που οι τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να τη ρισκάρουν, διότι λόγω της κρίσης δεν υπάρχουν ελκυστικές χρηματοδοτήσεις, όλες έχουν μεγάλο ρίσκο.

Σε τέτοιες περιόδους κρίσης δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, αλλά υπάρχει λιμνάζουσα ρευστότητα στις τράπεζες! Οπότε τέτοιες χαμηλού ρίσκου χρηματοδοτήσεις (ενυπόθηκες) είναι ελκυστικές και για τις τράπεζες.

Έτσι έναντι πώλησης ακινήτων συνολικής αντικειμενικής αξίας 90-100 δισεκατομμυρίων σε τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια (με προσδοκώμενο αντίτιμο εμπορικής αξίας 120-130 δισεκατομμύρια), μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα σε ένα χρόνο προχρηματοδότηση (bridge financing) της τάξης των 60-66 δισεκατομμυρίων τουλάχιστον.

Κατεβάζουμε αυτό το ποσό στα δύο τρίτα του περίπου (για να είμαστε ακόμα πιο σίγουροι και να βαδίσουμε ακόμα πιο ρεαλιστικά) και προκύπτει ένα ποσό περί τα 45 δισεκατομμύρια άμεσης ρευστότητας σε ένα χρόνο (όσο χρειάζεται να ολοκληρωθεί, δηλαδή η προετοιμασία, νομική εκκαθάριση των ακινήτων, διεθνής διαγωνισμός προχρηματοδότησης κλπ.)

Άλλα 5 δισεκατομμύρια μπορούν να βρεθούν μέσα σε ενάμιση χρόνο από πιο αποφασιστικές αποκρατικοποιήσεις (που επίσης περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα), αλλά και από άλλα συναφή μέτρα, αναθέσεις παραχώρησης περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών για εκμετάλλευση (που επίσης περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα κλπ.)

Έτσι προκύπτει ο υπολογισμός για προσδοκώμενη ρευστότητα (45+5=) 50 δισεκατομμυρίων σε ενάμιση χρόνο από αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι στο σκέλος αυτό του Σχεδίου υπάρχει και ένα ολόκληρο δεύτερο κεφάλαιο για αξιοποίηση περιουσίας με μακροχρόνια μίσθωση, leasing, ΣΔΙΤ κλπ. που μπορεί να αποφέρει μέχρι και 5 δισεκατομμύρια το χρόνο. Και χωρίς να χάσει το Δημόσιο την κυριότητα της ακίνητης Περιουσίας του.

Εδώ δεν «πουλάει» το κράτος. Εκμεταλλεύεται επιχειρηματικά τα ακίνητά του. Υπολογίζεται ένα ποσοστό απόδοσης 5% για ακίνητα της τάξης των 60 δισεκατομμυρίων (που είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμα, αλλά όχι εμπορεύσιμα) και τα οποία σήμερα «κάθονται»), συν τα λοιπά δημόσια έσοδα (ΦΠΑ κλπ.) από τις τέτοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες που σήμερα είναι μηδενικές.

Βέβαια, αυτές οι εκμεταλλεύσεις χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο για να αποδώσουν πλήρως. Αλλά ένα μέρος τους είναι πιο βραχυχρόνιο.

Και εν πάση περιπτώσει στο τέλος της τετραετίας το πολύ, 4-5 δισεκατομμύρια μπορούν να μπαίνουν στα Δημόσια ταμεία, από περιουσιακά στοιχεία που σήμερα είναι ανενεργά. Και να πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους (που σήμερα φτάνει τα 13 δισεκατομμύρια ετησίως).

Όλα τα παραπάνω αφορούν, όπως είδαμε, μορφές εκμετάλλευσης της γνωστής, της καταγεγραμμένης και άμεσα εκμεταλλεύσιμης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που σήμερα δεν αποτελεί τμήμα του Εθνικού Ενεργητικού – είναι μάλλον τμήμα του Παθητικού, αφού έχει κόστος συντήρησης ή απαξιώνεται συνέχεια.

Δεν περιλαμβάνει αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας που δεν είναι γνωστή, δεν είναι καταγεγραμμένη ή δεν είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμη.

Σε πολλούς αυτοί οι αριθμοί φαίνονται «υπερβολικοί»...

Άλλοι που έχουν ασχοληθεί με το θέμα τους βρίσκουν, αντίθετα, «πολύ συντηρητικούς».

[Σε κάθε περίπτωση, αν βάλουμε στόχο να επιτύχουμε αυτά τα νούμερα, και λιγότερα να πιάσουμε, και πάλι θα έχουμε μεγάλο κέρδος. Αν δεν καταφέρναμε να μειώσουμε το χρέος, τουλάχιστον θα το φρενάρουμε, δεν θα το αφήσουμε να εκτοξευθεί στο 150%, και να μας «πετάξει» για πάντα από τις αγορές. Δηλαδή να μας εξαρτήσει για πάντα από το ΔΝΤ...]

Η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για μετριοπαθείς εκτιμήσεις μορφών εκμετάλλευσης μέχρι στιγμής άγνωστων στην Ελλάδα.

Κι είναι το «άγνωστο» που δημιουργεί επιφυλακτικότητα.

Όχι αυτός καθαυτός ο υπολογισμός.

Αλλά όταν αντιμετωπίζουμε πρωτοφανή κρίση, έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να πορευτούμε με την «πεπατημένη» και με συνηθισμένους τρόπους...

Αν δεν βγούμε από την «πεπατημένη», θα βουλιάξουμε πιο βαθιά στην κρίση!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καρανίκας Χρήστος avatar
  Καρανίκας Χρήστος 10/07/2010 17:07:41

  Συγχαρητήρια, εἶναι πολὺ ἀξιόλογη ἡ συλλογιστική σας, καὶ μᾶλλον ἀρκετὰ συντηρητική, ἴσως λόγῳ τοῦ πολέμου τῆς διαπλοκῆς. Ὁ τολμῶν νικᾶ, καὶ ἡ κατάσταση εἶναι πολὺ σοβαρὴ γιὰ οἰασδήποτε μορφῆς ἐπιφυλακτικότητα, τὴν ὁποία εὐτυηχῶς δὲν ἐπέδειξε ἕως τώρα ὁ Ἀντώνης Σαμαρᾶς.

 2. Κώστας Μανίκας avatar
  Κώστας Μανίκας 10/07/2010 17:23:11

  Η ανάλυση είναι εξαιρετικά ακριβής. Όταν πρώτοαναφέρθηκε στο θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας ο Σαμαράς επειδή τυχαίνει να ασχολούμε επαγγελματικά με το real estate και την "εκμετάλλευση" ακινήτων είχα πει, ότι τα άμεσα διάθεσιμα προς διαχείριση ακίνητα πρέπει να κινούνται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ. Έστω και με την πιο απλή μορφή αξιοπίησης μιας μακροχρόνιας μίσθωσης ή leasing με απόδοσγη 5% το κράτος μπορεί άμεσα να έχει έσοδα γύρω στο 2% του ΑΕΠ. Είναι ένας τεράστια ανεκμετάλλευτος πλούτος που για τους γνωστούς πελατεικαούς λόγους μένει στη σκιά (υπάρχουν κρατικά ακίνητα που ενοικιάζονται από μεγάλες εταιρίες με μηδαμινό αντίτιμο).

 3. socrates avatar
  socrates 10/07/2010 17:31:20

  Επειδή δεν έχω καμία απολύτως εμπιστοσύνη στις δυνατότητες (ορθότητα, ταχύτητα, ακρίβεια αποφάσεων) της ίδιας κρατικής μηχανής, η μόνη λύση είναι η συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων στην κατεύθυνση της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.
  Εδώ ακριβώς είναι και το πρόβλημα.
  Ο Παπνδρέου έκανε θανάσιμο (γι'αυτόν και τη χώρα) λάθος να συνεχίζει τα ψέμματα ακόμα και μετά τις εκλογές, έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι έχει καλές προθέσεις. Επίσης ήταν σοβαρό του λάθος να πάει σε εξεταστική εναντίον της Ν.Δ., διότι έτσι ακόμη και εάν θελήσει να τον βοηθήσει ο Σαμαράς (πάντα για το καλό της πατρίδας) τώρα δεν μπορεί, δεν θα τον αφήσει το κόμμα του.
  Έτσι όπως τάκανε σκατά μία είναι η λύση για να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα.
  Εκλογές και κυβέρνηση εθνικής ενότητας, χωρίς τον Παπανδρέου, βέβαια.

 4. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 10/07/2010 18:29:46

  Εξαιρετική και άρτια τεκμηριωμένη ανάλυση

 5. gram avatar
  gram 10/07/2010 18:43:58

  Προσωπικά βρίσκω την ανάλυση υπεραισιόδοξη αλλά φυσικά την βρίσκω ορθή και απαραίτητη επί της αρχής. Αυτό που θα ήθελα να παρατηρήσω είναι ότι κάθε μέρα που περνά μειώνεται η ικανότητα ελλήνων επιχειρηματιών να χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικά σχήματα που να αναδεικνύουν την αξία των ακινήτων του θέματος και η ικανότητα της οικονομίας να υποστηρίξει αποδόσεις επιχειρηματικών σχημάτων που να δικαιολογούν τις θεωρητικές "αντικειμενικές αξίες". Οι μειώσεις αυτές θα βαίνουν εκθετικές όσο ο καιρός περνά

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ gram 10/07/2010 18:55:50

   Aκριβως αυτο ειναι το προβλημα.Τα στοιχεια αυτα μπορει να ισχυουν τωρα.Δεν θα ισχυουν σε τρια χρονια που η ελληνικη οικονομια θα εχει δεχθει ισχυρα χτυπηματα.
   Τελος παντων σημασια εχει να διαδοθει και να τεκμηριωθει εστω για τωρα το σχεδιο και βλεπουμε.

 6. Dimi avatar
  Dimi 10/07/2010 18:49:44

  @ socrates

  Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, εξελέγη από τη Βάση των 800,000
  ψηφοφόρων, Πρόεδρος της καινούργιας Νέας Δημοκρατίας.

  Και αυριανός Πρωθυπουργός. ΟΧΙ! Εν δυνάμει.

  Στη κυριολεξία Πρωθυπουργός.

 7. ataktos avatar
  ataktos 10/07/2010 18:53:56

  σαν ιδέα είναι σωστή .. πάει να ενεργοποιήσει το.. παγωμένο και ανενεργό κεφαλαίο ..που πλήρωσε ο λαός μας με ιδρώτα .. και λιμνάζει αδικαιολιτα αδικαιολόγητα στα αζήτητα...αν υπήρχε πράγματι δημοκρατία για αυτούς τους λόγους θα έπρεπε να πάνε τον ΓΑΠ με την παρέαούλα του ... σε ένα μοναστήρι π.χ.Σινα ..με δημεύσει όλης της προσωπικής και οικογενειακής περιουσίας του .. αλλά είπαμε ..ποιος θα μας ακούσει

  • ataktos avatar
   ataktos @ ataktos 10/07/2010 19:11:42

   ειναι αχορταγει ..σαν τους τράγους ... αυτό η άλλο άγριο ...δεν σας θυμίζει ο αντιπρόεδρος .. δώστε του λιπών ελληνικέ λαέ και άλλο... να ντερλικώσει .. αυτός... δεν σκάει .. απλά...το επαναλαμβάνω ούτε με το... σκεπαρ δεν του βγάζεις την μούρη ..απο την κμας

 8. lornion avatar
  lornion 10/07/2010 19:22:21

  O Σαμαράς έρριξε την ιδέα της εκμετάλευσης των δημοσίων κτημάτων ,Σεις κύριε Παπανδρέου σαν εξουσία εκμεταλευτείτε τον κοιμώμενο πλούτο ,αξιοποιήστε τον να προλάβετε τον χρόνο ,γιατί και ο χρόνος είναι πλούτος ,βοηθήστε την χώρα που εχετε την δύναμη. Μη ολιγωρείτε.ΟΙ καιροί ου μενετοί.

  • ataktos avatar
   ataktos @ lornion 10/07/2010 19:47:15

   μήπως διάβασε ποτέ τον .... Kopernik .. είχε χρόνο... από παιδί .. όλο τρέχει

 9. Γιάννης Χριστόπουλος avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος 10/07/2010 20:00:28

  Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και διδακτική η ανάλυση, ιδιαίτερα για μένα που δεν είμαι τόσο εξειδικευμένος (αν και γενικά γνώστης λόγω επαγγέλματος). Η ανησυχία μου έχει να κάνει με τον τρόπο και τις διαδικασίες βάσει των οποίων θα επιτύχουμε το διεθνές, κυρίως, ενδιαφέρον για την κατά το δυνατόν βέλτιστη αξιοποίηση της λιμνάζουσας ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και των ΝΠΔΔ. Μια χώρα δολίως ευτελισμένη, αναξιόπιστη και, ουσιαστικά, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης στις διεθνείς αγορές, πως θα κινήσει άμεσα και αποτελεσματικά το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον προς τον περιγραφόμενο σκοπό; Ένα κράτος πνιγμένο στην καχυποψία και την ατέρμονη γραφειοκρατία, πως θα αντιμετωπίσει δραστικά και με διαφάνεια (όπως απαιτούν οι περιστάσεις) από απόψεως αποτελεσματικότητας και χρονικής συνέπειας, έναν τεράστιο όγκο νέων υποθέσεων με μεγάλη εθνική και διεθνή, οικονομική, κοινωνική και πολιτική σημασία; Αυτές είναι οι ανησυχίες μου, λόγω της γενικής κατάστασης, εντός και εκτός της χώρας.
  Θα αποτολμήσω να δώσω κάποιες αυτοσχέδιες προτάσεις προς τούτο:
  1) Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, στην οποία θα μετέχουν εξειδικευμένα στελέχη του κράτους, προερχόμενα από τα παραγωγικά υπουργεία και με ad hoc συμμετοχή κάθε φορά των προσώπων που σχετίζονται με το εκάστοτε προς αξιοποίηση περιουσιακό στοιχείο. Βασικό προσόν των προσώπων αυτών, θα θεωρείται η σχετική ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ και ΓΝΩΣΗ του διεθνούς επενδυτικού και τραπεζικού περιβάλλοντος σε σχέση με το real estate development. Για την διοικητική και λειτουργική αυτοτέλεια της Επιτροπής, προτείνω να λάβει την μορφή Ανεξάρτητης Διοικητικής Επιτροπής! Ως εκ περισσού αναφέρω ότι πρέπει να είναι διαρθρωμένη προς τα κάτω, σε τομείς ή/και γραμματείες με εξαιρετική στελέχωση.
  2) Πρόσληψη, μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, ελληνικής ή διεθνούς, καταξιωμένης εταιρείας συμβούλων αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας για την ΠΡΟΩΘΗΣΗ, ΠΡΟΒΟΛΗ και ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ, στην Ελλάδα και, κυρίως, το εξωτερικό, της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με σκοπό την ανεύρεση υποψήφιων ενδιαφερόμενων επενδυτών για συμμετοχή τους στον διαγωνισμό αξιοποίησης.
  3) Πρόσληψη κατά το 2 ανωτέρω και εταιρείας συμβούλων ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ για την διασφάλιση της συμμόρφωσης της όλης διαδικασίας με τις διατάξεις προστασίας του περιβάλλοντος, ώστε να μην διακινδυνεύσει νομικά και χρονικά το όλο εγχείρημα.
  4) Πλήρης και δρακόντεια διαφάνεια με ανάρτηση στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ κάθε φάσης της διαδικασίας και εξονυχιστικός έλεγχος από στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με παράλληλη ανάρτηση στο διαδίκτυο και των σχετικών πορισμάτων του τελευταίου!
  5) Προώθηση δια της Επιτροπής, νέων μορφών αναπτυξιακών ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ μεταξύ ελληνικών και διεθνών, δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών φορέων για την βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, προς το γενικό συμφέρον.
  6) Το πιο σημαντικό όμως θα είναι η στοχευμένη νομοθετική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της απο-γραφειοκρατικοποίησης του οικονομικού περιβάλλοντος στην χώρα μας, καθότι είναι ο κύριος λόγος που τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια ούτε καν ασχολούνται με την Ελλάδα. Γρήγορη σύσταση εταιρικών μορφών, (σχετικά) χαμηλή φορολογία με σαφές και σταθερό φορολογικό σύστημα και ανάκτηση της αξιοπιστίας διεθνώς είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ευόδωση των μεγαλόπνοων σχεδίων που όλοι στηρίζουμε και ευχόμαστε να πετύχουν!

 10. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 10/07/2010 20:01:20

  ξέρετε πως λέγεται αυτή η περιβόητη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας? ξεπούλημα κοψοτιμής, σε κάτι μάγκες που περιμένουν αμάν και που να "αγοράσουν" για ένα κομάτι ψωμί ακίνητα φιλέτα και μάλιστα με την ευλογία τησ ΝΔ. που καταντήσαμε!!

  • ataktos avatar
   ataktos @ παρατηρητής 10/07/2010 20:32:21

   και η μέχρι τώρα¨ λειτουργική εκμεταλλευσε騨 ονομάζετε ..στην οικονομία- απαξιώσει κρατικής( δλδ δική σου και δική μας ) περιουσίας η κεφαλαίου .. άλλα αφού εσένα δεν νοιάζει και... τόσους άλλους ..ελληναραδες .. ..μην κλαψουρίσεις.. άλλο εδώ μέσα τέκνο... ασε μας να τα λέμε και εμπλουτίσουμε το... κεφαλάκι μας... όπως κάνουμε χρόνια τώρα

 11. Aggelos avatar
  Aggelos 10/07/2010 20:19:54

  το παρκο του ελληνικου...απο αυτον τον χωρο μπορουν να βγουν πολλα λεφτα..

 12. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 10/07/2010 21:06:54

  Συμφωνώ με τον Ψυχραιμία πως σε τρία χρόνια θα έχει απαξιωθεί η αξία της δημόσιας περιουσίας. Άλλωστε αυτός ήταν ο στόχος της τωρινής διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Να πουληθούμε μισοτιμής. Αυτό που προτείνει ο Σαμαράς, έπρεπε να γίνει επί διακυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και η γιαγιά μου αν είχε ρουλεμάν....
  Ως πρόταση είναι κρίσιμη γιατί αποδεικνύει την αλητεία του ΠΑΣΟΚ. Ως απόδειξη την κρατάμε. Κι απο κει και πέρα παιχνίδι στην γλώσσα τους. Ας ελπίζουν πως με την έλευση του Σαμαρά θα έχουν να λαμβάνουν, έτσι θα του φέρουν τα λιγότερα εμπόδια ]-η σημερινή νουθεσία του Παπαχελά αναγιγνώσκεται εύκολα.... Με το που θα πάρει τα γκέμια στα χέρια, να σφίξει όλες τις στρόφιγκες, να τα στηλώσει και να τους δείξει πως δεν έχουν να λαμβάνουν ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο κοψοχρονιά. Το ζητούμενο είναι να έχει μια λαοθάλασσα από πίσω να τους τη δείχνει!

 13. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 10/07/2010 23:42:39

  Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα της πώλησης με Leasehold ή με Freehold. Με ΦΡΗΧΟΛΝΤ μπορεί το δημόσιο να πουλήσει ακίνητα σεμέρη και τοποθεσίες που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Αντίθετα, μπορεί να "πουλήσει" με ΛΗΖΧΟΛΝΤ σε "ευαίσθητες" τοποθεσίες - όπως π.χ. ακριτικά νησιά, παραμεθοριες περιοχές για περίοδο φερειπείν 99 ετών ή 149 ετών... Κάθε χρόνο θα καταβάλουν στο δημόσιο μισθώματα τα οποία θα μπορούν να δώσουν χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν στηναποπληρωμή των δανείων.

  Θέληση να υπάρχει και τις λύσεις τις γνωρίζουμε στο εξωτερικό. Η δε εφαρμογή τους είναι δύσκολη αλλά δεν ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗ. Με αποφασιστικότητα τα πάντα θα εφαρμοστούν στις δέουσες και αναγκαίες χρονικές περιπτώσεις.

  Ακόμη έχουμε βρει και λύση αγορά μεγάλλοηυ μέρους του συνολικού χρέους....

  χα χα χα

  το ΔΝΤ θα τρίβει τα μάτια του.... υπάρχει τρύπα.......

  • sofia or8h avatar
   sofia or8h @ ΑΡΚΑΣ 11/07/2010 00:15:33

   Μπράβο Αρκας
   Αν λες αλήθεια οτι υπαρχει τρύπα!!!!!!!
   Γουστάρω να τους την φέρουμε ,τα μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά που έπεσαν πάνω μας να μας ξεκάνουν

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ sofia or8h 11/07/2010 17:38:25

    βάλτε τα πρώτα στη φυλακή τα λαμόγια, μην ξεθαρρέψουν....

 14. παραελληνόφωνος avatar
  παραελληνόφωνος 11/07/2010 00:37:55

  κάτι πήρε το μάτι μου για ευρωπαίο ελληνόφωνο κεντροαριστερό πρόεδρο δεθ. αληθεύει; να ξέρω να ευχαριστήσω το θεό που μου τα χαρίζει όλα αυτά.

 15. armageddon avatar
  armageddon 11/07/2010 07:10:20

  Είναι τα έργα που είχε αναλάβει ο Βέν και τα οποία εστοίχησαν ο κούκος
  αηδόνη .Η ΝΔ επι Προθυπουργίας Κ.Καραμανλή δεν ΄εκανε τίποτα κανέναν έλεγχο
  που πήγαν το χρήματα γιατί πάλι να πληρώσουν τα κοράιδα .Έπρεπε ήδη να
  είχαν αξιοποιηθή ,ποτέ δεν είναι αρ΄γά

 16. nessuno avatar
  nessuno 11/07/2010 07:40:34

  Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2010 (κωδικός 0810) το σύνολο των δαπανών για μισθώματα και αποζημιώσεις χρήσης λόγω επίταξης είναι 224εκ€ (για την ακρίβεια 224.261.700€) με την μερίδα του λέοντος (περίπου 83%) να καταλαμβάνουν μισθώματα κτιρίων (κωδικός 0813).
  Η ακίνητη περιουσία του ελληνικού δημοσίου εκτιμάται σε 300δις€. Ωστόσο αξιόπιστη καταγραφή δεν υπάρχει για το ακριβές της ύψος.

  Στο σκέλος των εσόδων ο προϋπολογισμός του 2010 προβλέπει έσοδα από μισθώματα κινητής και ακίνητης περιουσίας της τάξης 14,5εκ€ (κωδικός 2220), στα οποία περιλαμβάνονται ωστόσο και 800χιλ€ από μισθώσεις ιχθυοτροφιών κλπ (κωδικοί 2222 και 2223). Από τα ακίνητα λοιπόν έχουμε έσοδα περίπου 13,5εκ€.


  Ερώτηση: γιατί δεν στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου σε ιδιόκτητα κτήρια;

  Το κράτος εισπράττει ελάχιστα από την αξιοποίηση της περιουσίας του αυτής. Η απόδοση είναι τραγική 0,02%, τα έσοδα αμελητέα. Ένα πολύ ακραίο παράδειγμα: δυάρι 70τ.μ. στην Κυψέλη αξίας 250,000€ (σκοπίμως υπερβολικό ποσό) ενοικιάζεται προς 200€ (σκοπίμως χαμηλό ποσό) το μήνα, δηλαδή 2.400€ το χρόνο. Ο λόγος εσόδων προς κεφάλαιο είναι 0,96%. Αν το δημόσιο επιτύγχανε αντίστοιχη απόδοση τότε θα έπρεπε να εισπράττει 2,8δις τουλάχιστον, επειδή όμως το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του δημοσίου είναι οπωσδήποτε ανομοιογενές, έστω ότι θα ήταν ικανοποιητικός ένας λόγος της τάξης του 0,5% αυτό, θα έπρεπε σε αυτήν την περίπτωση να εισπράττει 1,5δις€ . Και πάλι όμως η διαφορά είναι μεγάλη.

  Το κόστος διαχείρισης τις περιουσίας εκμηδενίζει τα όποια ελάχιστα κέρδη και ο έλεγχος είναι απλά ανέφικτος. Εδώ δεν είναι δυνατή η καταγραφή της δημόσιας περιουσίας και της αξίας της. η δημόσια περιουσία συνίσταται στην περιουσία του στενού αλλά και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Δυστυχώς στην ιστοσελίδα της ΚΕΔ δεν κρίθηκε σκόπιμο να δημοσιευθούν οικονομικά στοιχεία και πληροφορίες σχετικές με το ζήτημα. Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα του τύπου το σύνολο των ακινήτων που διαχειρίζεται είναι περίπου 71.000 (εφημερίδα Καθημερινή 24/01/10).

  Το χειρότερο όλων είναι η πλήρης αδιαφάνεια στην διαχείριση της περιουσίας αυτής, με αποτελέσματα σκάνδαλα τύπου Βατοπεδίου να είναι αναπόφευκτα. Ο προσδιορισμός των μισθωμάτων και ο τρόπος υπολογισμού τους είναι ένα άλλο ζήτημα και από την στιγμή που δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ο καθένας θα μπορούσε να υποθέσει οτιδήποτε σχετικά με την διαχείριση αυτή, κατά πόσο δηλαδή τα μισθώματα αντικατοπτρίζουν μια δίκαιη τιμή. Πρέπει να θεωρηθεί μάλλον αυταπόδεικτο, ότι όσο μικρότερη η ακίνητη δημόσια περιουσία τόσο μικρότερη και διαφθορά.

  • takis avatar
   takis @ nessuno 11/07/2010 09:06:20

   Για το Βατοπαιδι δεν ευθυνεται η πολιτική ηγεσία, αλλά οι άπληστοι μοναχοί.

   • nessuno avatar
    nessuno @ takis 11/07/2010 09:36:38

    Δεν έχει σημασία ποίος ευθύνεται σε προσωπικό επίπεδο, σημασία έχει ότι το σύστημα όπως έχει, επιτρέπει τέτοια φαινόμενα. Η διαφθορά είναι συνάρτηση του μεγέθους του κράτους, μεγαλύτερο κράτος μεγαλύτερη διαφθορά

   • Γιάννης Χριστόπουλος avatar
    Γιάννης Χριστόπουλος @ takis 11/07/2010 17:40:46

    Ασφαλώς κάνεις πλάκα ότι δεν ευθύνεται (καθόλου;) η πολιτική ηγεσία. Σε μια χυδαία μπίζνα, πάντα υπάρχουν δύο ή και περισσότερα μέρη που την κάνουν. Ή μήπως όχι;

 17. spiros avatar
  spiros 11/07/2010 07:45:18

  Πολύ καλή ανάλυση και ενδιαφέρουσα. Η οικονομική αυτή ανάλυση μπορεί να υλοποιηθεί μόνο αν μελετηθεί και το θέμα της ανδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης σε συνδυασμό με το θεσμικό πλαίσιο ( κατακερματισμένο και αντικρουόμενο ). Η ολοκλήρωση της πρότασης απαιτείται να συνοδεύεται από τον χρονο αλλαγών, τον χρόνο υλοποίησης, όπως επίσης και κριτίρια επιλογής προσώπων που πιστεύουν στις αλλαγές και μπορούν να τις υλοποιήσουν.

 18. Georgios Gialtouridis avatar
  Georgios Gialtouridis 11/07/2010 07:47:10

  http://www.phantis.com/cosmos/spip.php?article749

 19. Χρύσανθος Λαζαρίδης avatar
  Χρύσανθος Λαζαρίδης 11/07/2010 08:05:00

  Τα περισσότερα από τα συμπληρωματικά μέτρα που αναφέρονται στα παραπάνω σχόια - ενιαίος φορές διαχείρισης περιουσίας κλπ. - περιλαμβάνονται στην πρόταση Σαμαρά, όπως μπορείτε να δείτε απο τις διαφάνειες που δημοσιεύτηκαν στο στο antinews.

  • takis avatar
   takis @ Χρύσανθος Λαζαρίδης 11/07/2010 10:03:41

   Ίσως στην τρέχουσα συγκυρία η χαμηλή αποτίμηση των ακινήτων να δρα αποτρεπτικά. Υπάρχει εναλλακτική οδός σε τέτοιο ενδεχόμενο?

 20. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 11/07/2010 08:49:00

  Νομίζω ότι η απάντηση του Χρύσανθου είναι πληρέσταση, ακόμα και με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις.

  Το σχέδιο αυτό, χωρίς να ξεπουλά εθνική περιουσία, και μάλιστα σε περιόδους ύφεσης, μπορεί να στηρίξει μια λύση που στηρίζεται σε ίδιες δυνάμεις, να δημιουργήσει προοπτικές αάπτυξης, παράλληλα με την αντιμετώπιση του χρέους,και το κυριότερο να αποδεσμεύσει τη χώρα σχετικά σύντομα από τα δεσμά του μνημονίου.

  Επι πλέον, είναι σαφές ότι έχει γίνει δουλειά σε βάθος, οι ιδέες φαίνονται επεξεργασμένες.

  Εχει δίκιο ο Χρύσανθος ότι σε περιόδους πρωτόγνωρες πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος την πεπατημένη και να τολμήσουμε.

  Και αυτή είναι μια τολμηρή, αλλά ρεαλιστική πρόταση.

 21. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 11/07/2010 09:06:58

  Τώρα το θυμηθικέ ο σαμαράς? Αθτη είναι πρόταση καρατζαφέρη πολύ καιρό πριν

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΝΙΚΟΣ 11/07/2010 09:16:21

   Ο Καρατζαφέρης διεκδικεί την πατρότητα όλων των ιδεών από κτίσεως κόσμου!
   Εχει δατυπώσει κάποια ολοκληρωμένη πρόταση ο κ. Καρατζαφέρης την οποία δεν γνωρίζουμε;
   Εκτός και αν ως προτάσεις αναφέρεσθε στον κυκεώνα των δηλώσεών του, όπου έχει πεί "τα πάντα όλα"!

  • nessuno avatar
   nessuno @ ΝΙΚΟΣ 11/07/2010 10:22:02

   Έχει δίκαιο ο Νίκος, είναι πρόταση του Καρατζαφέρη, και μάλιστα προόριζε για την θέση του διαχειριστή τον κ. Ψινάκη τον οποίο εκθείαζε για τα μεταπτυχιακά του στο management…δυστυχώς δεν δέχτηκε…

   • Γιάννης Χριστόπουλος avatar
    Γιάννης Χριστόπουλος @ nessuno 11/07/2010 17:42:11

    Ποιά πρόταση του Καρατζαφέρη; Ακόμη ένας που κάνει πλάκα!

 22. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 11/07/2010 09:22:03

  Υπάρχει ένα θέμα εδώ.
  Συμπίπτω απολύτως στο 5ο σημείο με τον αναλυτή της πρότασης.

  Η πρόταση είναι τεχνοκρατική και ορθολογική και αναπτυξιακή, αλλά υπό κανονικές, ομαλές συνθήκες.

  Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για να "αξιοποιήσει" κάποιος τη περιουσία του;
  Υπό καθεστώς πανικού με το πιστόλι των τοκογλύφων στον κρόταφο ή εν μέσω ενός σχετικά ήρεμου οικονομικού περιβάλλοντος;
  Σε ποια από τις δύο καταστάσεις θα μπορέσει ο κάποιος να ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΕΙ καλύτερα τους όρους της "αξιοποίησης";
  Και το κυριότερο, τι μήνυμα παίρνουν οι δανειστές αλλά και οι επίδοξοι "αξιοποιητές" και στη μία και στην άλλη περίπτωση.
  Νομιμοποιούνται έτσι οι απαιτήσεις τους, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
  Πλακώνουν πάνω από τη χώρα σαν τα κοράκια ΝΑΙ ή ΌΧΙ;

  Θεωρώ λοιπόν ότι κάθε πρόταση αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στην ΤΡΕΧΟΥΣΑ συγκυρία ουσιαστικά αποδέχεται και νομιμοποιεί την ταχυδακτυλουργική και ύποπτη εκτόξευση του χρέους μας σε δυσθεώρητα ύψη, από 119 μ.β. σε 1000 μ.β. την επομένη ήδη της 5ης Οκτωβρίου με το Τ+3 Τ+10, τις τραγικές, έωλες και συκοφαντικές για τον Ελληνισμό δηλώσεις στο παγκόσμιο ακροατήριο, τις δηλώσεις περί Τιτανικού κ.α.

  Στόχος του Ελληνικού λαού όμως είναι η απονομιμοποίηση και ΤΟ ΣΧΙΣΙΜΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟΥ της ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΚΕΔΩΝ.

  Αυτό θα ήταν το δικό μας πιστόλι στο κρόταφο των εκτελεστών και των δανειστών μας.

  Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ !

  • Misha avatar
   Misha @ αλλενάκι 11/07/2010 09:34:43

   Ούτε η Βουλή το έχει νομιμοποιήσει, ούτε οι σχετικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας.
   Δε θα ήθελα να ημουν στη θεση των Συμβούλων Επικρατείας και των δικαστων του Νοικού Συμβουλίου του Κράτους.
   Το τι πιέσεις δέχονται για να κρίνουν συνταγματικό το κατοχικό μνημόνιο ΔΕ ΛΕΓΕΤΑΙ!

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Misha 11/07/2010 09:45:25

    Το επιχείρημα εδώ κατά των ΛΑΚΕΔΩΝ είναι το εξής:

    Διεθνής Σύμβαση το Μνημόνιο; ΟΚ.

    Διεθνής Σύμβαση απαιτεί πλειοψηφία 3/5 στη βουλή, ήτοι 180 βουλευτές.

    Όχι Διεθνής Σύμβαση το Μνημόνιο; Κατώτερο του Ελληνικού Συντάγματος σε καθε περίπτωση και ΑΝΙΣΧΥΡΟ!

    ΚΑΤΩ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΧΟΥΝΤΑ.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ αλλενάκι 11/07/2010 09:55:16

   Αλλενάκι,

   Δεν έχει νόημα να επαναλάβω πράγματα που έχουμε ξαναπεί και συμφωνούμε. Ούτε μπορώ ευκαίρως ακαίρως να απορρίψω κάποιες ενστάσεις σου, που έχουν μια λογική βάση.

   Εκείνο που ήθελα να υπογραμμίσω είναι το εξής. Η πρόταση Σαμαρά, ακόμα και στην παρούσα δυσμενή χρονική συγκυρία, αποτελεί μια άλλη πρόταση - διέξοδο από την κρίση. Σϊγουρα δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν συμφέρον να παραμείνουμε όμηροι. Εκτιμώ, όμως, ότι όταν υπάρχει προοπική, οι αγορές σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά.

   Για να απαλλαγούμε από το μνημόνιο πρέπει να δείξουμε και να πείσουμε ότι μπορούμε, θέλουμε και έχουμε το σχέδιο για να το επιτύχουμε.

   Ο Παπανδρέου μας οδήγησε στο μνημόνιο επειδή ουδέποτε αναζήτησε εναλλακτική πρόταση. Το αντίθετο μάλιστα, επι μήνες έκανε ότι μπορούσε για να καταστήσει το μνημόνιο ...απαραίτητο.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Κώστας Ροδινός 11/07/2010 10:09:16

    Καλημέρα Κώστα.
    Γνωρίζω ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού.
    Έγραψα ότι οι προτάσεις είναι καλές, οκ.
    Είναι προς τιμήν του κου Λαζαρίδη ότι αναφέρει έστω και επιγραμματικά το 5ο σημείο για το καθεστώς πίεσης.
    Χθες διαβάζοντας τις προτάσεις δεν το είχα προσέξει, διότι χάθηκα στο μακροσκελές της ανάλυσης.
    Σήμερα, ξαναδιαβάζοντας και γράφοντας το σχόλιο, το πρόσεξα και με χαροποίησε πραγματικά.
    Το ότι αναφέρεται σε αυτό δείχνει τιμιότητα.

    Σε παραπέμπω επίσης στο σχόλιο του Ψυχραιμία και ιδίως στο σχόλιο της Β.Κ.Σ. ανωτέρω.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 11/07/2010 10:34:01

    Αλλενάκι,

    Οι άνθρωποι που έχουν επεξεργαστεί την πρόταση εργάζονται στο θέμα αυτό μήνες. Σχεδόν το έχουν εξαντλήσει.
    Ξέρουν και τις δυσκολίες γιατί πρώτα αυτές εξέτασαν και μάλιστα διεξοδικά.
    Είμαι σε θέση να το γνωρίζω.
    Πιστεύω ότι η πρόταση είναι εφικτή και μπορεί, όντως να αποτελέσει τη βάση ενός σχεδίου εξόδου από το μνημόνιο.
    Δεν είναι εύκολο. Είναι όμως κάτι που γίνεται και επιμένω: έχει σημασία να δώσουμε το μήνυα ότι υπάρχει και άλλη λύση.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Κώστας Ροδινός 11/07/2010 10:44:23

    Είναι ρεαλιστικές οι προτάσεις.
    Το αναγνωριζω.

    Το timing ειναι ώριμο για υπέρβαση όμως...[αυτός που έχει καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι βεβαίως, σκέψου αυτή την κουβέντα που σου λέω ...]

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 11/07/2010 10:49:18

    Αλλενάκι,

    Σωστό!

    Ομως, αν σε περιόδους κρίσης, αρχίσεις τους συμβιβασμούς, νομοτελειακά, καθίστασαι μέρος του προβλήματος.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Κώστας Ροδινός 11/07/2010 10:54:42

    Μα συμφωνώ!

 23. μικρός οδυσσέας avatar
  μικρός οδυσσέας 11/07/2010 10:04:30

  Τέτοιες προτάσεις, τόσο αναλυτικές και τεκμηριωμένες είναι πρωτόγνωρες στα ελληνικά αντιπολιτευτικά χρονικά
  Καιτο άρθρο μιλά για τη "γνωστή" περιουσία του δημοσίου, των νομικών προσώπων του, των ΑΕ με μοναδικό μέτοχο το δημόσιο.
  Αν γίνει μια σοβαρή προσπάθεια καταγραφής, θα εκπλαγούμε από την ποσότητα και την αντικειμενική αξία των ακινήτων

 24. Aris Mathiopoulos avatar
  Aris Mathiopoulos 11/07/2010 10:58:26

  Η χρησιμοποίση του bridge financing μπορεί να αποφέρει επιπλέον ρευστότητα ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν τα leases. Ο δανεισμός απο τις τράπεζες μπορεί να είναι τόσο μακροπρόθεσμος οσο δηλ είναι η holding period του project οσο και βραχυπρόθεσμος καθώς οι τράπεζες μπορούν να πετύχουν υψηλά κέρδη από ενδεχόμενη μεταπώληση και απο refinancing με υψηλότερη αξία τα επόμενα χρόνια.
  Το πεδίο του real estate είναι αχανές γι'αυτό χρειάζονται επαγγελματίες του real estate που να χρησιμοποιούν σύγχρονες μεθόδος αποτίμησης της αξίας όπως DCF models, option pricing analysis και regression analysis όπου οι αξιές είναι υψηλότερες. Μην είστε καθόλου σιγουροι ότι αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα απο τους "επαγγελματίες του real estate" οι οποίοι κυρίως χρησιμοποιούν τη μέθοδο των comparables. Επίσης απαραίτητη είναι η συνέργεια των υπουργείων τουρισμού (για τη δημιουργία τουριστικών επιχειρήσεων και παραθεριστικών κατοικιών), ενέργειας και υποδομών για την δημιουργεία ενός ανταγωνιστικού προιόντος διεθνώς. Μόνο τότε τα ακίνητα θα αποκτήσουν αξία. Διαφορετικά οι τιμές θα είναι σκοτωμένες όπως προείπε ο Χρύσανθος.
  Το δημόσιο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη δημόσια περιουσία του δημιουργώντας τα λεγόμενα property pools όπου θα εκμεταλλεύεται ομάδες ακινήτων και όχι κάθε ακίνητο μεμονωμένα. Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την λεγόμενη CMBS market που ξέρω ότι πολλοί θα διαφωνήσετε αλλά εάν γίνει ορθά μπορεί να γίνει μια ακόμα μορφή χρηματοδότησης για το κράτος.
  Σίγουρα τα ερωτήματα είναι πολλά κυρίως από την μεριά των επενδυτών όσο και κατά πόσο η σημερινή ζήτηση μπορεί να στηρίξει το εγχείρημα. Παρ'όλα αυτά είναι η μόνη λύση.

  • Γιάννης Χριστόπουλος avatar
   Γιάννης Χριστόπουλος @ Aris Mathiopoulos 11/07/2010 17:37:34

   Άρη Μαθιόπουλε, αν δεν σου είναι κόπος, μπορείς με λίγες λέξεις να μας δώσεις και τους ορισμούς των εξής:
   holding period του project,
   DCF models,
   option pricing analysis,
   regression analysis,
   CMBS market
   Δεν είμαστε όλοι ειδικοί της αγοράς στην σελίδα! Σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων.

   • Κώστας Μανίκας avatar
    Κώστας Μανίκας @ Γιάννης Χριστόπουλος 12/07/2010 11:05:30

    Παίρνω το θάρρος να σου απαντήσω εγώ Γιάννη μου, ως γνωστής του αντικειμένου.
    Το holding period προφανώς είναι ο χρόνος εκεμτάλλευσης ενός project.
    Τα CDF (discounted cash flow) είναι ένας τρόπος ανάλυσης με βάση τις προβλεπόμενες μελλοντικές εισροές αλλά αποπληθωρισμένες.
    Το option procing είναι πιο χρημτιστηριακό εργαλείο, κια αφορά κι αυτό πιθανές μελλοντικές τιμές.
    Το regression analysis είναι μια φόρμουλα ανάλυσης όπου ψάχνεις τη μεταβολή μιας σταθερής μεταβλητής ανάλογα με τη διαφοοποίηση άλλων μη σταθερών μεταβλητών.
    Το CMBS (commerical mortgage-backed security) το οποίο μάλλον είναι κοντά σε αυτό που σκέφτεται να κάνει το ΠΑΣΟΚ μέσω τρπαπεζών είναι ένα είδος ομολόγου των υποθηκών εμπορικών ακινήτων.
    Αυτά περιληπτικά. Επειδή πέρα από το πολύ καλό άρθρο του Χρύσανθου υπήρξαν πολύ ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις στα σχόλια επιφυλάσομαι για μια εκτενέσταρη παρουσίαση του θέματος τις επόμενες ημέρες απο το μπλογκ μου http://maxitikoi-polites.blogspot.com

 25. Δε Σου Λεω avatar
  Δε Σου Λεω 11/07/2010 15:13:23

  Ναι,ναι ηρθε και η κατεχομενη παλαιστινη προς τα δωθε!!!
  Γεια σου καραγκιοζη-γεια σου μπαμπακο!

 26. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 11/07/2010 16:00:56

  1 Θα ήθελα να ρωτήσω όσους σχολιαστές έχουν την -δημοφιλή ομολογώ- άποψη ότι αξιοποίηση σημαίνει ξεπούλημα τι ακριβώς σκοπιμότητα (οικονομική,κοινωνική ,εθνική) εξυπηρετεί μια τεράστια περιουσία που δεν αποφέρει ούτε ένα ευρώ?
  2 Εχοντας κάποια πείρα από διαχείριση ακινήτων φοβάμαι ότι οι προσπάθειες αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου θα προσκρούσουν σε εμπόδια περιβαλλοντικά, πολεοδομικά, νομικά ή απλώς γραφειοκρατικά που θα μειώσουν την αποτελεσματικότητα της όποιας προσπάθειας. Απαιτείται ενιαίος φορέας διαχείρισης, νέο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης με στενή συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων, επιτάχυνση διαδικασίας επίλυσης των διαφορών που θα αναφύονται και προφανώς διαφάνεια.
  3 Χρήσιμο θα είναι να αρχίσουμε να μιλάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις γνωστές στον κόσμο (πχ πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού, Ολυμπιακά Ακίνητα κα) και με νούμερα για να καταλαβαίνουμε όλοι η μη αξιοποίηση των "ασημικών" τι μας στοιχίζει.
  4 Σε μια κανονική Ευρωπαική χώρα η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα ήταν κάτι αυτονόητο και δεν θα περίμεναν να έρθουν δύσκολοι καιροί για να την ... συζητήσουν
  5 Η αξιοποίηση σίγουρα μπορεί να αποφέρει μεγάλα έσοδα και να λύσει μεγάλα προβλήματα. Ας μην την υπερτονίζουμε όμως -κυρίως για ψυχολογικούς λόγους- για να μην νομίζουν μερικοί ότι ξαφνικά βρέθηκε κάποια μαγική λύση που θα μας επιτρέψει χωρίς προσπάθεια και χωρίς αλλαγές στη νοοτροπία κυρίως, αλλά και στις δομές να την ..σκαπουλάρουμε.

  • Misha avatar
   Misha @ firiki2010.wordpress.com 11/07/2010 16:13:22

   Αγαπητό Φιρίκι, ξεπούλημα είναι πχ όταν δίνεις στον κολλητό σου ιδιώτη να κάνει ένα δρόμο προεισπράττοντας δυσβάστακτα διόδια από τους πολίτες.Έτσι όπως πάμε, θα καταλήξουμε πολύ σύντομα να πληρώνουμε 100 ευρω διόδια πήγαινε-έλα Θεσσαλονίκη!
   Αν είναι έτσι,προτιμότερη χίλιες φορές η ΜΟΜΑ και κρατική διαχείριση, υπό κοινωνικό έλεγχο και ορκωτούς ελεγκτές, όλων των ζητημάτων.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Misha 11/07/2010 16:59:25

    ο ιδιώτης εργολάβος που εισπράττει διόδια είναι αυτός που χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου την κατασκευή του δρόμου, και την αποπληρώνεται σταδιακά με τις εισπράξεις των διοδίων. Η ΜΟΜΑ (που δεν υπάρχει πια) είχε κόστος λειτουργίας, και τα χρησιμοποιούμενα υλικά επίσης - όπως γνωρίζεις, το δημόσιο ταμείο "δεν έχει σάλιο" κατά τας γραφάς. Θέλεις υποδομές ή όχι, και με ποιόν τρόπο?

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 11/07/2010 17:20:10

    Θέλω δημόσιες και δωρεάν υποδομές.
    Με τα χρήματα που έχουν παρει οι μεγαλοεργολάβοι , κι εγω που δεν έχω ιδέα από επιχειρήσεις και τεχνικά έργα μπορώ να γίνω Καλατράβα.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Misha 11/07/2010 17:43:53

    δρόμε, κάθε δημόσια οικονομική ενέργεια συνίσταται σε ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ αποφάσεις και όχι σε οικονομικό ορθολογισμό.
    Το βασικό ερώτημα είναι "για ποιον";

    Τα ΣΔΙΤ και οι παραχωρήσεις είναι το σκάνδαλο του αιώνα.
    Η Νέα Οδός και Σια, που έχουν πάρει την ΠΑΘΕ ελέω Σουφλιά, εισπράττουν διόδια από τον Ιανουάριο του 2008 και τα τοκίζουν.
    Άρχισαν αξιόλογα έργα στο τέλος του 2009.
    Όταν είχαν μαζέψει τα λεφτά του κόσμου. ΔΕΝ ΕΒΑΛΑΝ ΜΙΑ.
    Αν αυτό το λες "επιχειρηματικότητα" εγώ το λέω ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ, τουλάχιστον στο Μεσαίωνα οι λέξεις εξέφραζαν την πραγματική έννοια.

    Η θατσερική αντίληψη ΤΙΝΑ (There Is No Alternative), η αρχή της επέλασης του νεοφιλελευθερισμού, μεταφράζεται σε εξυπηρέτηση ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων που πλουτίζουν ΑΤΟΜΙΚΑ από κάτι που είναι και έχει δημιουργηθεί ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ.

    ΕΓΩ, ο φορολογούμενος, πλήρωσα φόρους για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτησίες απ' όπου θα περάσουν οι δρόμοι και οι πρόγονοί μου έχυσαν αίμα για να απελευθερωθεί αυτός ο τόπος. Η δημόσια γη ανήκει στο "Κοινό των Ελλήνων" και αυτό οφείλει να την εκμεταλλεύεται όχι ο κάθε εργολάβος.
    Το να μην υπάρχει ΜΟΜΑ ή αντίστοιχη υπηρεσία εκτέλεσης δημοσίων έργων είναι πολιτική επιλογή και στάση : ιδιωτικοποιούμε τον δημόσιο τομέα.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Misha 11/07/2010 17:54:40

    Μίσα, είναι πολλοί αυτοί που τα θέλουν όλα και δωρεάν, αλλά το δέντρο που γεννάει λεφτά δεν έχει μεγαλώσει ακόμη.

   • firiki2010.wordpress.com avatar
    firiki2010.wordpress.com @ Misha 11/07/2010 17:55:29

    Αγαπητέ Μisha
    Aυτά που αναφέρεις περι δρόμων,διοδίων κτλ νομίζω ότι δεν έχουν με το ζήτημα της αξιοποίησης της αναξιοποίητης και "ρημάζουσας" περιουσίας του Δημοσίου.
    Το να δίνεις ένα έργο στον κολλητό σου δεν έχει να κάνει με την ελεύθερη οικονομία, έχει να κάνει με την στρεβλή λειτουργία οποισδήποτε οικονομίας. Επί της ουσίας για τους δρόμους σου απάντησε ο ..."δρόμος".
    Θέλεις δημόσιες και δωρεάν υποδομές. Το δημόσιες το συζητάμε (σε ποιους κλάδους , με ποιες προυποθέσεις κτλ) Το δωρεάν απλά ..."δεν υπάρχει". Και ούτε υπήρξε ή θα υπάρξει ποτέ. Πάντα κάποιος πρέπει να πληρώσει. Το θέμα είναι ποιος ,πόσο και πως. Προφανώς εκεί "οξύνονται " και οι διαφωνίες μας. Απλώς αν θέλεις σκέψου ότι π.χ. το πως διανέμεις τον πλούτο (δηλαδή από ποιον θα ζητήσεις να πληρώσει και σε ποιον θα δώσεις τζάμπα) εξαρτάται το αν και πόσος πλούτος θα παραχθεί αύριο (και άρα ποιον θα υποχρεώσεις να πληρώσει μεθαύριο).

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Misha 11/07/2010 18:00:31

    Προφήτη, η ιδιοκτησία της γης παραμένει στο δημόσιο, ο εργολάβος χρηματοδοτεί την κατασκευή χωρίς να έχει ιδιοκτησία. Θα μου επιτρέψεις να ξέρω καλύτερα (το λέει και το όνομά μου άλλωστε...) ότι οι εργασίες έχουν εκτελεσθεί, είναι ορατές και σώσανε και ένα σωρό ζωές στο πέταλο του Μαλιακού που διασχίζαμε παλιότερα υπ'ευθύνη μας ο καθένας... Αν έχεις πρόταση χρηματοδότησης δημόσιας υπηρεσίας κατασκευών, πες την στον Ρέππα, θα χαρεί τα μάλα.

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 11/07/2010 18:10:36

    Αγαπητέ Δρόμε, μήπως ξέρεις πώς φτιάχτηκαν οι τέλειοι δρόμοι της Γερμανίας;Και γιατί δεν έχουν εκεί διόδια;
    Ενώ εμείς που ταξιδεύουμε σε καρόδρομους πληρωνουμε τα μαλλιοκέφαλα μας;
    Να σου πω γιατί ;
    Γιατί.... Μπόμποκλπ ;)

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Misha 11/07/2010 18:33:36

    δρόμε, επίτρεψε και σε μένα να ξέρω

    1. Μια κατατοπιστική καταγραφή εδώ
    ".. η νέα Εθνική Οδός στον Μαλιακό έπρεπε να παραδοθεί στην κοινοπραξία Νέα Οδός Α.Ε., η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65, από Λαμία έως Εγνατία μέσω Θεσσαλίας). Η εταιρεία θα «χρησιμοποιήσει» τον Μαλιακό, μέσω της κατασκευής δύο σταθμών διοδίων, ώστε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Ε65.
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_04/07/2010_406896

    Στην Αμερική που οι άνθρωποι εκφράζονται λιτά το λένε other people's money.
    Στην Ελλάδα "κάνω μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα" ή καλύτερα "με ξένο κ.λο γίνομαι κι εγώ π..της"..

    2. Εικάζω ότι νοείς μόνο τεχνοκρατικά το θέμα, σαν ένα "ντηλ", όχι στην πολιτική του διάσταση.
    Προφανώς δεν εννοώ ότι ο παραχωρησιούχος αποκτά την κυριότητα των ιδιοκτησιών απ' όπου διέρχεται η οδός, αν και στον Ε65 αποζημιώνει η Οδός, με διόδια που θα ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ από τον 4ο σταθμό διοδίων.
    Αυτό που εννοώ είναι ότι ο εθνικοαπελευθερωτικός χαρακτήρας του αγώνα που θεμελίωσε το νεοελληνικό κράτος καθιστά ασύμβατη την εκμετάλλευση μιας εκτεταμένης και εμφανώς δημόσιας λειτουργίας για προσωπικό πλουτισμό.

    2.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Misha 11/07/2010 18:52:29

    ούτε η Αττική οδός, ούτε οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που χρηματοδοτούνται από τα ΣΔΙΤ είναι καρόδρομοι, Μίσα. Αυτό ίσχυε για τους παλιότερους που χρηματοδοτούσε το ελληνικό δημόσιο, που φυσικά καμμία σχέση δεν έχει με το γερμανικό, όπως καλά γνωρίζεις. Ας μην επαναλαμβανώμαστε συνεχώς.

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 11/07/2010 20:20:58

    To ελληνικό δημόσιο, δρόμε, «δεν έχει καμμιά σχέση με το γερμανικό» γιατί το μισό αμμοχάλικο το έτρωγαν σε μίζες οι πολιτικοί.Ψάξε και βρες μου σε ποια ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει καθεστώς διοδίων σαν το δικό μας με δρόμους άθλιους σαν τους δικούς μας.Το πρόβλημα είναι και πάλι πρόβλημα εντιμης διαχείρισης των πολιτικών, και όχι ανικανότητας του τεχνικού προσωπικού της χώρας.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Misha 11/07/2010 20:53:08

    αγαπητέ Προφήτη, αν η πληροφόρησή μας περιορισθεί στην αρθρογραφία των εντύπων Αλαφούζου, σου θυμίζω πως μπορεί η ματιά μας να γίνει...επικίνδυνα "πολιτική".

    Δεν χρειάζομαι κανέναν να μου εξηγήσει γιατί η κατασκευή του μεγαλυτέρου τμήματος του πέταλου του Μαλιακού, επί Σουφλιά, ολοκληρώθηκε με άρτιο τρόπο και σε χρόνους ρεκόρ. Έβλεπα με τα μάτια μου τα συνεργεία να δουλεύουν τρελλές βάρδιες, μέχρι τα μεσάνυχτα και ίσως πιό πολύ, κάθε φορά που διέσχιζα το φονικό κομμάτι. Ρώτα και τους Λαμιώτες, να σου πούνε ποιός τους έσωσε από τη λαιμητόμο.

    Τα 23 χλμ. που απομένουν για να ολοκληρωθεί το πέταλο, δηλ. η παράκαμψη της Στυλίδας και μόνο, είναι σχεδόν έτοιμα, αφού έχουν προχωρήσει πάρα πολύ τα μεγάλα τεχνικά (γέφυρες, σήραγγες-και έχει αρκετά τέτοια). Για τις συμβατικές προθεσμίες δεν ξέρω, θα ξέρει σίγουρα ο Ρέππας. Δεν σκοπεύω να υπερασπισθώ τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ.

    Το θέμα συζήτησης ήταν η χρηματοδότηση των έργων. "Εκμετάλλευση δημόσιας λειτουργίας για ιδιωτικό πλουτισμό" ? Ας κάνει λοιπόν το κράτος καρόδρομους, όπως λέει και ο Μίσα, όπως παλιά, αν περίσσεψε τίποτε στα ταμεία του μετά από το μεγάλο φαγοπότι. Επειδή όμως σίγουρα έχεις ακούσει ότι καμμία επένδυση δεν χρηματοδοτείται πια, άφησέ μου μια μικρή ελπίδα τα παιδιά μου να φτάνουν μελλοντικά στον προορισμό τους ζωντανά μέσα από ασφαλείς κλειστούς αυτοκινητοδρόμους, κι ας τους κατασκευάζουν με έξοδά τους οι κακοί ιδιώτες.

    Άλλωστε, αν διαβάσεις το άρθρο που παρέθεσες μέχρι το τέλος, θα δεις ότι το κράτος χρωστάει στις εταιρείες 70 εκ. ευρώ από ολοκληρωμένα ΔΗΜΟΣΙΑ έργα. Μην με παρεξηγήσεις, δεν είμαι εργολάβος, αλλά δεν μπορώ να διαβάζω προφανείς αναλήθεις και "πολιτικές" αναγωγές.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Misha 11/07/2010 21:04:00

    ώπα δρόμε, ώστε οι νέοι δρόμοι των ΣΔΙΤ δεν είναι καρόδρομοι; Πες τα μας βρε παιδί μου, όχι πως δεν είχαμε καταλάβει τι είσαι.

    Αφήνω την Αττική Οδό, το χάλι της διαρκώς επισκευαζόμενης και μηδέποτε σε καλή κατάσταση ΠΑΘΕ "εσύ που ξέρεις", το έχεις πάρει χαμπάρι; Άσφαλτος που φεύγει με φρενάρισμα φορτηγού.
    Τη Σήραγγα των Τεμπών που κατασκευάζεται χωρίς οπλισμό οροφής την πήρες χαμπάρι;
    Την τελευταία υπογραφή Σουφλιά - δώρο στους εργολάβους την πήρες χαμπάρι, την εξωσυμβατική μικρή διαπλάτυνση του πεζοδρομίου στη Σήραγγα, δηλαδή αύξηση της ακτίνας του θόλου, δηλαδή ΣΚΑΨΙΜΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΥΒΙΚΑ;

    Από τους απατεώνες Γεωργάκη με την ΑΤΕΜΚΕ που πήραν την ΠΑΘΕ και το Σείριο ελέω ΠΑΣΟΚ και κατασκεύασαν ...ανισόπεδο οδόστρωμα, στους σημερινούς πειρατές που έχουν κάνει την ΠΑΘΕ "γεφύρι της Άρτας", από δρόμο ταχείας κυκλοφορίας επικίνδυνο μονοπάτι μιας λωρίδας, αθλίου οδοστρώματος, με θανατηφόρα διαχωριστικά.

    Ο δρόμος Κατερίνη-Θεσσαλονίκη, 40 χλμ πριν τη Θεσσαλονίκη, το μόνο τμήμα που δεν έχει χρειαστεί να επισκευαστεί, κατασκευάστηκε το 1971.
    Ο δρόμος Ιτέα-Ναύπακτος, επίσης με ελάχιστες απαιτήσεις επισκευής για 40 χρόνια, κατασκευάστηκε το 1970.
    Από τη ΜΟΜΑ. Γι' αυτό δεν θέλεις να υπάρχει, γιατί θα ήσουν αχρείαστος.

    Οι εργολάβοι έχουν δημιουργήσει μια ομάδα "ταλιμπάν", μηχανικάκους που βάζουν "επικεφαλής έργου" και τους φορτώνουν τα πάντα. Εκεί μάλλον ανήκεις.

    Και που 'σαι, πρόταση για το Ρέππα υπάρχει.Αλλά είναι ο εφιάλτης σου.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Misha 11/07/2010 21:15:20

    δρόμε, το ότι επί Σουφλιά κατασκευάστηκε το Πέταλο του Μαλιακού σε κανονικούς χρόνους, ενώ το κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ 20 χρόνια εισέπραττε από διαρκείς δημοπρασίες μελετών και δεν κατασκεύαζε τίποτα, στοιχειοθετεί την πολιτική φαυλότητα του παπανδρεϊσμού και όχι την αξία των ιδιωτών.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Misha 11/07/2010 21:26:08

    χαχαχαχαχα.... και σε πρόλαβα, ΔΕΝ είμαι εργολάβος, ΟΥΤΕ επιβλέπων κατασκευής, ΟΥΤΕ καν δημοσιογράφος διαπλεκόμενος !!! Μου αρέσει όμως που ξεκίνησες λέγοντας πως μαζεύουν τα λεφτά του κοσμάκη και δεν βάζουν μία ... για να καταλήξεις ότι κάνουν συνεχώς επισκευές στον (προϋπάρχοντα και καταταλαιπωρημένο) ΠΑΘΕ....

    Η ΜΟΜΑ πέθανε εδώ και χρόνια, αν δεν το έμαθες. Και τα σωτήρια έτη 1970 - 71 ήταν ... προϊστορικά, προ-ιστορίας ΠΑΣΟΚ και σια, άλλων προδιαγραφών εποχές. Καιρός να αναπροσαρμόσεις τα δεδομένα, γιατί ΚΑΙ το ταμείο πέθανε. Το κράτος-πατερούλη το απομυζήσαν άλλοι, και νάθελα τώρα δεν προκάμω να φάω κι εγώ. Λέω να πάω με τον Αντώνη ταλιμπάν, ίσως βρεθούμε σε τίποτε χαρακώματα: θα με γνωρίσεις, θα φοράω κόκκινο κράνος αντί για τραγιάσκα.

   • l
    l' ami du peuple @ Misha 11/07/2010 21:41:06

    ε, οχι και δεν βαζουν μια!!!

    βαζουν οσα δανειζονται με εγγυηση δημοσιου συν οσα μαζευουν απο αλλου, συν τη συμμετοχη του δημοσιου προεξοφλημενη!

    και κοστολογουν οσο γουσταρουν και μελετουν οπως τους συμφερει και με προδιαγραφες του γιαννης κερναει, γιαννης πινει και χωροθετουν οπου γουσταρουν...

    και τους χρωσταει κι ευγνωμοσυνη το ποπολο, για το πως εκτελουν τα εργα τους..
    μετρα ασφαλειας, προσωρινες διευθετησεις, κυκλοφοριακες ρυθμισεις και ελεγχος κατα τη φαση της κατασκευης...στου κασιδη το κεφαλι συνηθως..

    μα αν ηταν "σωστοι" οι ιδιωτες των εργων, τι στο διαολο τους χρειαζεται η διαπλοκη;

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Misha 11/07/2010 22:02:09

    φίλε του λαού, ο Μίσα έχει πάει για ύπνο νωρίς - θα σου απαντήσει εκείνος, αύριο

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Misha 11/07/2010 22:09:46

    δρόμε,
    1.Στα οικονομικά, όχι τα δικά σου, "επενδύω" σημαίνει καταθέτω κεφάλαιο και αναλαμβάνω ρίσκο. Μού δίνουν χαριστικά τα λεφτά και με αναγορεύουν "επιχειρηματία" απαντάται σε καθεστώτα Ζιμπάμπουε.
    2. Παρουσιάστηκε δεύτερος "ψυχραιμία" με παραποίηση σχολίων των συνομιλητών; ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΜΙΑ για την ανάληψη της επιχείρησης και την έναρξη εργασιών στο έργο που θα εκτελέσουν, εκτός από δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, δηλαδή εμένα. Αναλαμβάνω εγώ αγαπητέ.
    3. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΙΑ, αφού εισπράξουν και τοκίσουν τα διόδια επί 2 σχεδόν χρόνια, τότε και μόνον ξεκινούν τις εργασίες συντήρησης που εννοείται οφείλουν να εκτελέσουν. Βέβαια, με το πειρατικό μυαλό σου, προτιμώτερο να έπαιρναν την είσπραξη διοδίων χωρίς καν να κάνουν τίποτα.
    4. Πέθανε το Ταμείο; Είσαι μέσα και το γνωρίζεις;
    5. Το προ ΠΑΣΟΚ είναι προϊστορία; Τάλεγε και ο Φουκουγιάμα, με το τέλος της Σοβιετίας, για τέλος της ιστορίας και θρίαμβο του αμερικανικού καπιταλισμού. Μέσα έπεσε. Σε 15 χρόνια δημιουργήθηκαν "τεντουπόλεις" δίπλα στο Χόλλυγουντ.
    5.ΤΙ ΔΕΝ είσαι το ΔΗΛΩΝΕΙΣ, ανώνυμα. Πολύ φερέγγυο. ΤΙ ΕΙΣΑΙ το δηλώνουν αυτά που γράφεις.

   • Misha avatar
    Misha @ Misha 11/07/2010 22:34:27

    Δρόμε, ακούγεσαι σα να ζεις σε άλλη χώρα.
    Σου τα είπε μια χαρά ο Προφήτης.
    Ανεβοκατεβαίνω στη Θεσσαλονίκη περισσότερα πάνω από 25χρόνια.
    Ράβε ξήλωνε, δουλεια να μη σου λείπει.
    Όχι από κρατικά συνεργεία, από ιδιώτες υπεργολάβους του Μεγάλου Εργολάβου (κατά το Μ.Κωπηλάτης και το Μ.Τιμονιέρης).
    Και συνέχεια αυτή η δουλειά, μέχρι και φέτος που γκ΄ρεμισαν το βουνό με τα φουρνέλα τους στα Τέμπη.
    Αντί να παίρνουν μονοπώλιο τους δημόσιους δρόμους θα έπρεπε να είναι στο μπαλαούροι για τις υπεριτιμολόγησεις, τις καθυστερήσεις και τις κακοτεχνίες τους επί δυο δεκαετίες και βάλε.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Misha 11/07/2010 22:54:26

    Προφήτη, γίνεσαι προσβλητικός, και δεν σε παίρνει.

    1. Δεν ξέρω ποιός έδωσε χαριστικά λεφτά σε ποιόν. Αν το ξέρεις γράψε το, τεκμηριωμένα.

    2. Τα δάνεια δεν τα αποπληρώνεις εσύ, αλλά ο δανειζόμενος.

    3. Παρακαλείσαι να παραθέσεις πότε άρχισε για τον κάθε συμβαλλόμενο η συλλογή διοδίων, και πότε οι εργασίες.

    4. Κάτι τρομοκράτες υπουργοί έτσι ισχυρίζονται.

    5. Ποιός Φουκογιάμα και τρίχες κατσαρές. Σου είπα να μην ανακατεύεις τα προ του 81, άλλα ήθη τότε, άλλες εποχές.

    6. ΤΙ ΕΙΜΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ?

    Είπαμε να συζητήσουμε, για να προοδεύουμε λιγάκι όλοι μαζί, κάθε μέρα και περισσότερο. Αν έχεις κέφια για καυγά, εγώ βαρυέμαι. Τον Ψυχραιμία τον εκτιμώ κατά το ότι με σοβαρότητα και ηρεμία κάθεται και απαντάει σε κάθε προβοκάτορα. Εγώ προτιμώ να διαβάσω καμμιά ενδιαφέρουσα ανάρτηση, κανέναν έξυπνο σχολιασμό. Παίξε μόνος σου.

 27. Misha avatar
  Misha 11/07/2010 16:21:09

  Είπε ο Αντρέας κάτι περί εκκλησιαστικής περιουσίας και έφαγε η Ελλάδα ένα πρόστιμο από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ύψους 3 τρις δρχ, δλδ 9 δις ευρώ.
  Προσωπικά θα πρότεινα σε όσους προσέφυγαν τότε, να διεκδικήσουν τα λεφτά (κάτι που δεν έχουν πράξει για λόγους αλληλεγγύης προς το ελληνικό κλεπτοκράτος) και να στείλουν έτσι τον ΓΑΠ και την παρέα του αδιάβαστους, μια κι έξω.

 28. ataktos avatar
  ataktos 11/07/2010 17:13:49

  υπάρχει και άλλη πρόταση ..να εγκαταλείψει ο ΓΑΠ την Αθήνα ..και ο νέος πρωθυπουργός που θα προκύψει ..να μετακόμισή στο χωρίο μου ...και ξανά στήσει την πρωτεύουσα απο την αρχή

 29. donaE avatar
  donaE 11/07/2010 18:00:04

  Αν δεν πουλησουμε θα μας τα παρουν ειναι απλο εκτος αν βρουμε λεφτα να τους δωσουμε.Σκληρο αλλα απλη μπακαλικη.
  Το θεμα ειναι αν μπορουμε να τα δωσουμε ή μηπως με το μνημονιο δεθηκανε με κανενα ορο που δεν ξερουμε.

  • Misha avatar
   Misha @ donaE 11/07/2010 20:22:23

   Στάση πληρωμών, εξοδος από το ευρω και συνακόλουθη κατάρρευση του Δ Ραιχ που στηνει η Μέρκελ.Θα ζοριστούμε για λίγο αλλά θα είμαστε ελεύθεροι.

 30. moriarty avatar
  moriarty 11/07/2010 19:38:19

  Πόσο ρεαλιστική είναι η εκτίμηση της *εμπορικής* αξίας της δημόσιας περιουσίας; Ποιά εγγύηση υπάρχει ότι θα υπάρχουν αγοραστές για σημαντικό ποσοστό της περιουσίας αυτής; Ότι δηλαδή κάποιοι θα αναμένουν ότι οι επενδύσεις τους, πάνω σε δημόσια περιουσία, θα τους επιφέρουν κέρδη μεγαλύτερα από αυτά που μπορούν να βγάλουν σε άλλες τοποθετήσεις; Αν πάρουμε π.χ. το Ελληνικό και υποθέσουμε ότι πουλιέται για διαμερίσματα και εμπορικό κέντρο. Οι πιθανοί επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν αγοραστές για διαμερίσματα και για εμπορικά κέντρα, σε μια εποχή που η φούσκα των ακινήτων δείχνει να έχει ξεφουσκώσει. Τι μέρος της δημόσιας περιουσίας είναι αξιοποιήσιμο σε εξαγωγικές και ανταγωνιστικές επενδύσεις;

  • ataktos avatar
   ataktos @ moriarty 11/07/2010 22:09:19

   moriarty-ας το εκεί ας σαπίζει .. όπως μέχρι τώρα . τι σε νοιάζει .. δικά σου λεφτά μήπως είναι του λένε . το ΓΑΠ .. εσύ τι λες ..

 31. ataktos avatar
  ataktos 11/07/2010 22:31:59

  φασούλι φασούλι γεμίζει το σακούλι .. έλεγαν στα χωρία μας κάποτε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.