Η αξιοκρατία ως συστατικό του νέου πατριωτισμού
23/04/2014 20:50
Του Akenaton
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αξιοκρατία ως συστατικό του νέου πατριωτισμού

Ένα λαμόγιο που αποδεδειγμένα χρηματίστηκε.

´Ενας δημόσιος υπάλληλος που στάθηκε αναμφισβήτητα και με την βούλα τριών ελεγκτικών πορισμάτων επίορκος, ένας θεωρητικά «άξιος» δημόσιος λειτουργός, που όμως στην πράξη στάθηκε ανάξιος και πλούτισε παράνομα εκμεταλλευόμενος την θέση του και τα κενά (η αλλιώς «παράθυρα») της δημόσιας διοίκησης, ένας τέτοιος άνθρωπος, είναι ποτέ δυνατόν να υποστηρίζεται ανενδοίαστα από το αρμόδιο Υπουργείο και να επιχειρείται αντί της παραδειγματικής τιμωρίας του, η επαναφορά του ως δημόσιου λειτουργού, με μόνη δικαιολογία και πρόσχημα πως πρόκειται για «δικό μας παιδί» που έχει προσφέρει πολλά στο κόμμα;

Αυτό με ρώτησε με παράπονο ένας φίλος που είναι σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι το συγκεκριμένο περιστατικό, που δεν περιποιεί τιμή όχι μονάχα στο συγκεκριμένο Υπουργείο, όχι μονάχα στο συγκεκριμένο κόμμα, αλλά στο σύνολο του πολιτικού μας κόσμου, καθώς δυστυχώς δεν πρόκειται για εξαίρεση αλλά για τον «χρυσό κανόνα» της πελατειακής πολιτικής μας ιστορίας.

Καθώς έχουμε ανοίξει στο «Αντινιούζ» την ατζέντα της συζήτησης για τον «νέο» πατριωτισμό που έχει ανάγκη η Πατρίδα μας για να ορθοποδήσει στο άμεσο μέλλον και να διακριθεί στο απώτερο, ισχυρίζομαι πως ένα από τα κύρια συστατικά αυτού του «νέου» πατριωτισμού πρέπει να είναι η αξιοκρατία.

Μπορεί σε κάποιους από τους αναγνώστες να φανεί κάτι τέτοιο αταίριαστο, άσχετο ή ακόμη και πολιτικά επιζήμιο για την παράταξη που θα το εφαρμόσει στην πράξη. Όμως, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως αγαπά την Ελλάδα και επιθυμεί την ανάκαμψη, την ενδυνάμωση και την προκοπή της, χωρίς ταυτόχρονα να προασπίζεται την αρχή της αξιοκρατίας, η οποία προϋποθέτει το τέλος των πελατειακών σχέσεων, τον θάνατο του νεποτισμού, τον αφανισμό της συναλλαγής και την πλήρη ανατροπή της αρχής της εύνοιας προς τα «δικά μας παιδιά», μια αρχή που έχει οδηγήσει πολλούς «φελλούς» να επιπλέουν στα ανώτερα και ανώτατα αξιώματα, εκεί όπου μονάχα άτομα πανάξια και πολίτες υπεράνω κριτικής θα έπρεπε να φτάνουν.

Είναι επίσης σχήμα οξύμωρο να θεωρείται κανείς πατριώτης και την ίδια στιγμή να μην εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις, ώστε να είναι ορθάνοιχτος ο δρόμος της επιτυχίας και της ανάδειξης σε υψηλά αξιώματα (και στο ύψιστο αξίωμα του ηγέτη, γιατί όχι;), ακόμη και για τον έσχατο (οικονομικώς, κομματικώς, γεωγραφικώς και κοινωνικώς) συμπατριώτη που έχει τα ανάλογα προσόντα και τις απαιτούμενες ικανότητες.

Ο «νέος» πατριωτισμός όθεν, οφείλει και ωφελεί το Έθνος να έχει ως ένα από τα ουκ άνευ συστατικά του την αξιοκρατία. Η αξιοκρατία μπορεί να μην είναι ικανή από μόνη της, αλλά είναι εν τούτοις η αναγκαία συνθήκη, για να επαληθεύσει και να φέρει στο προσκήνιο την μνημειώδη ρήση του ποιητή πως «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές».

Κατά την γνώμη μου, αυτή η ρήση του εθνικού μας ποιητή θα πρέπει να είναι το εθνικό μότο στην πορεία για έναν νέο πατριωτισμό που θα καταφέρει να συνενώσει ξανά προς μία τελεσφόρα και μεγαλειώδη πορεία το σύνολο των ικανών, δημιουργικών και αυθεντικών δυνάμεων του Έθνους μας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 24/04/2014 09:16:46

  Θέσατε το θέμα "επί τον τύπο των ήλων"...Σ΄αυτό το θέμα θα κριθούμε ως πολίτες και ως χώρα που θέλει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη...

 2. Πλούς avatar
  Πλούς 24/04/2014 12:29:16

  Το πιό καίριο ζήτημα είναι ακριβώς αυτό, και μπράβο Ακένατον που το θίγεις. Να το ξανακάνεις! Στην ακεραιότητα και ανιδιοτέλεια διακρίνεται η αγάπη για την Ελλάδα και όχι στους κομματικούς σωλήνες, στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και σε ρητορικές που γαργαλούν μια παρηκμασμένη και κοιμισμένη εν πολλοίς κοινωνία. Όταν μια κοινωνία εμφορείται από αγαπή για την προκοπή για ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως δεν υπάρχουν περιθώρια για φθόνους και παιδαριώδεις ζήλιες όπως συμβαίνει. Οφείλει να ξαναεθιστεί η κοινωνία μας στην αγάπη για την αριστεία και ευγενή άμιλλα!

 3. Aργός Ναύτης avatar
  Aργός Ναύτης 24/04/2014 14:56:47

  Συμφωνώ απόλυτα.Ο ρόλος του πατριώτη εν καιρώ πολέμου είναι γνωστός. Οπως γνωστές είναι και ''οι συνέπειες''παραβίασης αυτού του ρόλου. Ας τοποθετηθούν λοιπόν όλοι με σαφήνεια γιά το ποιός θα πρέπει να είναι ο ρόλος του καθένα μας εν καιρώ ειρήνης, οι συνέπειες της παραβίασης, και οι δεσμεύσεις αυστηρής εφαρμογής του.

 4. George N avatar
  George N 24/04/2014 15:00:49

  Η αξιοκρατία δεν πρέπει να υπάρχει γιατί έτσι είναι το σωστό. Αν ήταν έτσι θα αφορούσε μοναχά την ηθική φιλοσοφία και τους ποιητές. Όταν υπάρχει ωφελεί όχι τόσο αυτόν που είναι άξιος. Αυτός θα βρει τον δρόμο του έτσι ή αλλιώς, στον ιδιωτικό τομέα ή ακόμα και στο εξωτερικό. Ωφελεί πρώτα και κύρια όλους εμάς. Αντίθετα η αναξιοκρατία βλάπτει πρώτα από όλους εμάς, το δικό μας πορτοφόλι, την δικιά μας εργασία σε μια επιχείρηση που θα κλείσει με τους λάθος ανθρώπους, την υγεία της μητέρας μας στο νοσοκομείο, το ατύχημα του παιδιού μας στον κακοφτιαγμένο δρόμο. Με λίγα λόγια η αναξιοκρατία μας κοστίζει πάρα πολύ. Κάνει και κάτι άλλο όμως. Λειτουργεί ως φράκτης στην συμμετοχή των ανθρώπων στο οικονομικό γίγνεσθαι. Μια και η τράπουλα είναι σημαδεμένη δεν έχουν κανένα λόγο να παίξουν. Όσο λιγότεροι παίζουν όμως, τόσο φτωχότεροι γινόμαστε όλοι. Με την αναξιοκρατία μπορεί να καταφέρεις να είσαι από τους πιο αδρά αμειβόμενους σε μια φτωχή χώρα. Θα είσαι όμως πολύ χειρότερα αμειβόμενος από τους φτωχότερους εργαζόμενους σε μια αξιοκρατική χώρα.

 5. Aegean times avatar
  Aegean times 24/04/2014 15:52:58

  Αξιοκρατία, όπως λέμε αναπληρώτρια διοικητής του νοσοκομείου Ελενα, δηλαδή με πλαστό πτυχίο.

  • avatar
   @ Aegean times 29/04/2014 21:53:28

   Ξ

 6. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 24/04/2014 19:33:18

  Αγαπητέ αν η αξιοκρατία ήταν μέτρο του πατριωτισμού, όλοι θα ήμασταν Εφιάλτες. Πάντως η αξιοκρατία δεν έρχεται με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, αλλά με συστηματική δουλειά, παιδεία, φτιάξιμο νόμων και θεσμών. Δε φημιζόμαστε ιδιαιτέρως για κανένα από αυτά μέχρι τώρα...

 7. panas avatar
  panas 24/04/2014 21:47:56

  Μπράβο αγαπητέ Akenaton για την ανάδειξη του θέματος. Δεν θα έχει πάρα πολλά σχόλια από τους κομματικούς. Δε θα ξεχάσω ένα βουλευτή πέρυσι που αγόρευε σε ένα τραπέζι υπέρ της αξιοκρατίας και απαντούσε χαμηλόφωνα στο κινητό του που συνεχώς χτυπούσε στερεότυπα με τη φράση: "Ναι, αφού σου είπα θα γίνει..., δεν το ξέχασα..., το έχω δρομολογήσει σου λέω... "

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ panas 24/04/2014 21:53:56

   Ονόματα αγαπητέ,ονόματα για να μή τον ξαναψηφίσουμε(ή να τον ψηφίσουμε)...

 8. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 24/04/2014 22:05:36

  Φίλε akenaton συμφωνώ απόλυτα με την ανάρτησή σου.Αν μου επιτρέπεις,να αντιστρέψω τον τίτλο του άρθρου σου και να πώ ότι και ο πατριωτισμός πρέπει να είναι συστατικό της αξιοκρατίας. Κάποιος ο οποίος δεν εμφορείται από τις αρχές του πατριωτισμού,δεν θα θέτει και την αξιοκρατία ως βασικό συστατικό της προόδου και της ανάπτυξης του τόπου στον οποίο ζεί και δημιουργεί. Όταν δε βάζουμε πάνω από το εγώ,το εμείς και την Πατρίδα,την αξιοκρατία πάντα θα την απαιτούμε χωρίς να την αναγνωρίζουμε...

 9. Athinaios avatar
  Athinaios 25/04/2014 11:21:00

  Αφου λοιπον ο ανδρεας παπανδρεου και ο συντροφος σημιτης κατασκευασαν την κρατικοδιαιτη παρασιτικη ελληνικη αστικη ταξη ανενοχλητοι και αφου αυτος ο πληθυσμος και τα παιδια του εχουν το απολυτο πλεονεκτημα πλεον οικονομικα και κατα συνεπεια εκπαιδευτικα θα κανουμε αξιοκρατια!!! Πολυ ενδιαφερουσα προσεγγιση.......................Δηλαδη ο πρασινος εσμος θα γινει θεσμος και το πρασινο κρατος θα αναπαραγεται θεσμικα πλεον!! Και να σκεφτειτε οτι ο Αντρεας τους ουρλιαζε καποτε απο το μπαλκονια "δεν υπαρχει κανενας θεσμος μονο ο λαος!!!" Πολυ ενδιαφερουσα προσεγγιση περι νεου πατριωτισμου απο ενα ιστοτοπο που υποστηριζει την παραταξη και το λαο της...............Τα νεο ιδεολογηματα και ο νεο πατριωτισμος δεν θα βοηθησουν κανεναν................... Ο λαος αυτης της παραταξης ποτε δεν αναγνωρισε ουτε θα αναγνωρισει ποτε τα πασοκικα τετελεσμενα στην οικονομια-κοινωνια-εκπαιδευση-οργανωση.....................Οσοι πονταρουν σε αυτο αλοιμονο τους.................................!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.