#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/02/2013 15:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ανασφάλεια των υπουργώνΠριν από μερικές ημέρες ένας μάνατζερ μεγάλης πολυεθνικής συναντήθηκε, τυχαία σε κοινωνική εκδήλωση, με κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης ο οποίος με το «γεια σας» έσπευσε να ρωτήσει: «Πώς βλέπει η αγορά την κατάσταση και το κλίμα στην οικονομία;».

Η ερώτηση θα μπορούσε να θεωρηθεί συνηθισμένη, αλλά το άγχος του υπουργού επισκίασε το περιεχόμενο της ερώτησης. Η απάντηση του μάνατζερ ήταν πολύ πιο ψύχραιμη, αλλά δεν λειτούργησε λυτρωτικά για τον κυβερνητικό παράγοντα καθώς του είπε για τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά και στην πραγματική οικονομία.

Η αίσθηση της ανασφάλειας για τα μελλούμενα ήταν εμφανής στην ομήγυρη. Αυτή η συζήτηση διήρκεσε πολλή ώρα και ελέχθησαν πολλά, στο τέλος όμως αυτό που έμεινε στον άνθρωπο της αγοράς ήταν ότι η ίδια η κυβέρνηση έχει ενσωματώσει στη συμπεριφορά της ένα υπερβολικό άγχος και μια ανασφάλεια που εν μέρει δικαιολογούνται από τις εξελίξεις.

Στο πολιτικό πεδίο συμβαίνουν πολλά, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερα συνταρακτικό που να απειλεί έως τώρα την κυβερνητική πορεία, ασχέτως αν υπάρχουν φαινόμενα αδιαφορίας ακόμη και υπουργών για ομόθυμη στήριξη της οικονομικής πολιτικής.

Η μέχρι παρεξηγήσεως ­ συχνά σκόπιμη ­ αδράνεια κυβερνητικών βουλευτών και κομματικών στελεχών της ΝΔ, αλλά και η επαμφοτερίζουσα στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, να συμπαραταχθούν  στην κυβερνητική πολιτική δημιουργεί παρενέργειες που ενοχλούν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ορισμένοι υπουργοί μάλιστα, ενώ απαιτούν κομματική στήριξη για θέματα που αφορούν το υπουργείο τους, δεν κάνουν το ίδιο όταν αυτό αφορά άλλον συνάδελφό τους μέσα στην κυβέρνηση, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εκείνων που μιλούν τουλάχιστον ειρωνικά για το έργο άλλων.

Αυτή η εσωτερική διάσταση του κυβερνητικού μετώπου σχολιάστηκε πολλές φορές εσχάτως σε ενδοκυβερνητικές συσκέψεις παρουσία και του Πρωθυπουργού.

Πολλοί ήδη αναφέρονται και σε ονόματα υπουργών οι οποίοι «σφυρίζουν» αδιάφορα όταν πρόκειται να μιλήσουν δημοσίως για δύσκολα θέματα που δεν τους αφορούν άμεσα.

Η συζήτηση αυτή τη στιγμή που γίνεται αφορά εάν θα πρέπει να μιλήσουν και οι υπουργοί ανοιχτά στην κοινωνία για την πολιτική της κυβέρνησης και τους στόχους της.

Όλοι απαντάνε, όταν τους τίθεται το θέμα της στήριξης, με το γενικό «ναι, βεβαίως», αλλά η συνέχεια είναι μάλλον απογοητευτική. Η υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου, τυγχάνει να είναι μια μοναχική υπόθεση για τον Πρωθυπουργό και το πολύ άλλους δυο-τρεις υπουργούς και οι υπόλοιποι κρύβονται στη γωνιά!

Λόγω αυτής της κατάστασης, συζητείται να δοθεί ντιρεκτίβα στους υπουργούς και στους υφυπουργούς, για την ανάγκη «πολιτικής κινητοποίησης ώστε να στηριχθεί και να εξηγηθεί η κυβερνητική πολιτική και ειδικότερα η οικονομική πολιτική».

Η κυβέρνηση ετοιμάζει συγκεκριμένη στρατηγική που θα ξεδιπλωθεί σε τέσσερα μέτωπα: στην οικονομία ­ όπου η προσπάθεια προσλαμβάνει χαρακτήρα «πολιτικής επιστράτευσης» και θα ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες ­, στα αγροτικά, στην παιδεία και στην υγεία.

Μ. Α. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. polites avatar
  polites 12/02/2013 16:36:28

  ΝEW KID IN (DIAPLOKHS) TOWN...

  Και η... σύζυγος του Βιδάλη στη «λίστα Λαγκάρντ»

  Συνεχείς εκπλήξεις αναφορικά με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων φαίνεται ότι προσφέρει η επονομαζόμενη «λίστα Λαγκάρντ» ...

  Σήμερα όμως έρχεται στο προσκήνιο και το όνομα ενός άλλου γνωστού και λίαν αμφιλεγόμενου πολιτικού προσώπου, του Ευθύμιου ΒΙΔΑΛΗ, στενού φίλου και συνεργάτη του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ. Το όνομα της συζύγου του κ. Βιδάλη, Μαρίας, φέρεται να περιλαμβάνεται στη «λίστα Λαγκάρντ» ...

  Ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης κατέχει σήμερα, ύστερα από εισήγηση και έντονη πίεση του κ. Χατζηδάκη, τη θέση του διαπραγματευτή για την κρίσιμη αποστολή της επανεκκίνησης των τεσσάρων μεγάλων οδικών έργων παραχώρησης, των οποίων η χρηματοδότηση έχει διακοπεί από τις τράπεζες λόγω της πιστωτικής κρίσης που ενέσκηψε στη χώρα. Οι δύο άνδρες είναι στενά συνδεδεμένοι πολιτικά με την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ...

  Παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του κ. Χατζηδάκη, την πλήρη κάλυψη που έδωσε στον φίλο του και τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο προσέγγισε το κομβικό για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έργο του, ο κ. Βιδάλης έχει παρουσιάσει ελάχιστη μόνο πρόοδο και δεν έχει κατορθώσει να τηρήσει κανέναν από τους χρονικούς στόχους, ακόμα και τους αναθεωρημένους, που μόνος του έθεσε και υποσχέθηκε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό.

  Αρχικά, το σχέδιο του περίτεχνου και πολύχρωμου χρονοδιαγράμματος ενεργειών και αποτελεσμάτων που παρουσιάστηκε στον Αντώνη Σαμαρά καθόριζε τα μέσα Δεκεμβρίου σαν το διάστημα για την πιθανή επανεκκίνηση των έργων, τα οποία θα δημιουργούσαν περίπου 70.000 νέες θέσεις εργασίας απʼ άκρου εις άκρον της Ελλάδας. Καθώς η ημερομηνία πλησίαζε και πέρναγε, ο κ. Χατζηδάκης, για να προστατεύσει το κύρος του συνεργάτη του αλλά κυρίως το δικό του, επιστράτευσε την ειδικότητά του στις μεγαλόσχημες ανακοινώσεις και άρχισε εντέχνως να ομιλεί για καταρχήν συμφωνία με τους κατασκευαστές, που θα οδηγήσει «στο να μπουν οι μπουλντόζες μπροστά τον Απρίλιο».

  Τώρα, καταπώς φαίνονται τα πράγματα, οι μπουλντόζες όχι μόνο δεν πρόκειται να πάρουν μπρος τον Απρίλιο, αλλά είναι πλέον αμφίβολο αν θα ξεκινήσει οτιδήποτε ...

  Σε όλη τη διάρκεια της εμπλοκής τους στο θέμα, η έμφαση των κ. Χατζηδάκη και Βιδάλη δεν ήταν, όπως φαίνεται, να μεγιστοποιηθεί με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης το έργο που θα βοηθούσε την ανάσχεση της ανεργίας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, παρά η διασφάλιση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, ακόμα και εις βάρος του συνολικού αντικειμένου του έργου. Ετσι, ο ανεξήγητος σχεδιασμός που επέβαλε το δίδυμο προέβλεπε την περικοπή ακόμα και εθνικά κρίσιμου αντικειμένου από τα έργα, που όμως δεν αφορούσε τα συγκεκριμένα συμφέροντα και την αντίστοιχη επιδότηση του αντικειμένου των ευνοουμένων επιχειρηματιών ...

  Οι ΦΙΛΙΚΕΣ σχέσεις του κ. Βιδάλη με συγκεκριμένους μεγάλους κατασκευαστές είναι γνωστές. Δεν περιορίζονται μόνο σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά λέγεται ότι έχουν δοκιμαστεί και σε λίαν κερδοφόρα έργα που είχαν ανατεθεί από τον σημερινό διαπραγματευτή κατά τη διάρκεια της θητείας του στη βιομηχανία. Η «λίστα Λαγκάρντ», εξάλλου, πέραν της συζύγου του κ. Βιδάλη, φέρεται να περιλαμβάνει και εκπροσώπους των εν λόγω κατασκευαστών (σσ Μπόμπολα) ...

  Απάντηση-διαμαρτυρία του Στ. Παπασταύρου

  Η προχθεσινή έντονη απάντηση-διαμαρτυρία του κ. Σταύρου Παπασταύρου για τους λόγους που το όνομα του περιλαμβάνεται στη «λίστα Λαγκάρντ» ακούγεται λογική και είναι ευπρόσδεκτη από όλους. Το θέμα που αναδεικνύεται αφορά το αν, ΟΠΩΣ στην περίπτωση του κ. Βιδάλη, η λίστα περιλαμβάνει ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ του πρόσωπα στον ΠΡΩΤΟ ΒΑΘΜΟ ...

  h//p://www.dimokratianews.gr/content/13563/%CE%BA%CE%B1%CE%B9-

  • tasos1 avatar
   tasos1 @ polites 12/02/2013 17:29:31

   Κύριε πρωθυπουργέ, είναι αλήθεια όλα αυτά; Αφού δεν τήρησαν το χρονοδιάγραμμα, τι τους φυλάς; Γιατί δεν τους στέλνεις στον αγύριστο;

 2. romeo avatar
  romeo 12/02/2013 17:24:10

  Πρόεδρέ μου Αντώνη Σαμαρά, βγάλε και καμιά κόκκινη κάρτα! Τώρα...

 3. Γιωργος Π. avatar
  Γιωργος Π. 12/02/2013 18:57:30

  Παιδιά όλο για την κυβέρνηση και τα αρνητικά της γράφετε.

  Ποτέ δεν λέτε για τους ανεγκέφαλους του ΣΥΡΙΖΑ!!

 4. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 12/02/2013 19:03:25

  Αγαπητέ polites. Tο σχόλιό σου ποταμός, σε άσχετη ανάρτηση δηλώνει ιδιοτέλεια εκ μέρους σου. Οπότε άκυρη η παρέμβασή σου και τα σχόλιά σου. Φανερώνει επίσης και τα προβλήματα συμπεριφοράς που έχει να ξεπεράσει ο Σαμαράς και η κυβέρνηση. Καλό κουράγιο σε όλους μας

  • polites avatar
   polites @ Σωκράτης 13/02/2013 03:08:00

   Γνώμη σου και, μάλιστα, λανθασμένη, αγαπητέ Σωκράτη.
   Γιατί το άρθρο μιλάει για "μέχρι παρεξηγήσεως ­ συχνά σκόπιμη ­ αδράνεια κυβερνητικών βουλευτών και κομματικών στελεχών της ΝΔ" και, γενικά, ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ υπουργών, η οποία, ουσιαστικά, φρενάρει τον Σαμαρά και το έργο του.
   Ακριβώς αυτά έκανε ο Χατζηδάκης και ο φίλος του, οι οποίοι "είναι στενά συνδεδεμένοι πολιτικά με την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ".

   ΥΓ1. Το προλαμβάνειν κάλιον του θεραπεύειν.

   ΥΓ. Το 'ιδιοτέλεια' δεν ήταν πολύ εν θερμώ και λίγο πρόχειρο; ή, για να το αντιστρέψω, ίσως και ιδιοτελές εκ μέρους σου;

 5. Θόδωρος XVII-VI-MMXII avatar
  Θόδωρος XVII-VI-MMXII 12/02/2013 19:15:08

  Δεν πειράζει Μάρκο Αυρήλιε, εδώ είμαστε εμείς, ο Πρόεδρος δεν είναι μόνος! Απάνω τους κι ας μην διστάζει.

  Όπως έχω πει και σε παλαιότερο σχόλιο μου σε άλλη ανάρτηση, αυτή τη φορά ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

 6. victoria (true) avatar
  victoria (true) 12/02/2013 21:53:57

  O Πρόεδρος δεν είναι μόνος και οι φίλοι του δεν είναι αποκλειστικά μέσα στο Μαξίμου. Το ξέρει και ο ίδιος καλά.

  Επίσης ο Πρόεδρος έχει στόμα να μιλήσει, να πει πού και πώς, να πέσουν όλοι πάνω μονά-διπλά. Αν θέλει να δώσει εντολές, να συνεννοηθεί και να επιβάλλει κιόλας αν χρειάζεται, έχει και συνεργάτες να κάνουν ανά τομέα μια στρατηγική προβολής να το συντονίσουν να πάει παρακάτω. Τι συζητάμε; Επειδή το διαβάζω αρκετά αυτό και δεν το καταλαβαίνω, γιατί χρειάζεται διαρκώς αυτό το ραδιο-αρβύλα μήνυμα 'να βγούν κάποιοι μπροστά'; Πού μπροστά; Στην τηλεόραση; Γιούρια; Ή θέλει μια στόχευση; Γιατί αλλιώς χειρότερα θα είναι να βγαίνει ο καθένας όποτε και όπως του καπνίσει να λέει για το κοντό και το μακρύ;

  Και στο τέλος τέλος, αυτό μας βοηθάει σαν πολίτες; Αυτό μας καίει;
  Σαν πολίτη δεν με αφορά η ανασφάλεια των Υπουργών, ούτε το ποινολόγιο του Μαξίμου. Με προβληματίζει όμως αυτός ο δυισμός, εμείς και 'οι άλλοι' είναι το Μαξίμου σε σχέση με τα Υπουργεία; Αν ναι, κακώς.
  Τι μας λέτε, οι πολίτες επέλεξαν τους Υπουργούς; (τους Βουλευτές ναι, κι εκεί αν...).
  Οι Υπουργοί πρέπει να κάνουν δουλειά, σκληρή δουλειά για τους πολίτες και επ'αυτής να αξιολογούνται (κυρίως). Καλή, χρήσιμη και απαραίτητη η επικοινωνία, αλλά μη χάσουμε το μέτρο σε αυτή τη χώρα.

  Κανείς τέλος δεν μπορεί να υποστηρίξει κάτι, αν ....δεν το ξέρει. Ισχύει ή όχι, πως το φορολογικό πρώτα το μάθαιναν όλοι (και οι Βουλευτές) από τις ειδήσεις, που δεν ξέρουν φαντάζομαι αν είναι ασφαλής η πληροφορία και μετά από κανένα μήνα συζητήσεων στα δελτία το βρήκαν όταν κατατέθηκε στο site της Βουλής;
  Χωρίς άλλωστε να συνεννοηθεί κανείς με τον αρμόδιο Υπουργό, εκεί πχ τον Στουρνάρα, πώς να κάνει δηλώσεις για το φορολογικό;
  Αυτά τα πράγματα θέλουν και κάποιο σχεδιασμό. Εκτός αν εννοούμε μόνο τα τηλεπαράθυρα ως υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, πάω πάσο.

 7. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 13/02/2013 01:14:02

  Αν θυμάμαι καλά, μετά τις εκλογές του Ιούνη είχε κυκλοφορήσει ότι όλες οι επιλογές των υπουργών για στελεχώσεις, θα πέρναγαν μέσα από τη κρισάρα του Σαμαρά και Μαξίμου. Αν αυτό τηρήθηκε, προς τι οι ενστάσεις σας για τον κο Βιδάλη και όποιον άλλο? Αν δεν τηρήθηκε, τις πταίει? Μήπως οι εκπτώσεις από τις σταθερές? Αυτές που δε ζητούσαμε?
  Ζητείται απάντηση

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.