#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/02/2010 12:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αλήθεια για το δημοσίευμα των NY Times

Η ενεχυρίαση του μέλλοντος και η δημιουργική λογιστική(συνέχεια του: Το επίμαχο δημοσίευμα των New York Times)

 Για να έχεις την πλήρη εικόνα για τα δημοσιονομικά μιας χώρας, πρέπει να είσαι από μέσα και γνώστης, και εγώ δεν είμαι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Αποσπασματικά ξέρω, πρωτογενώς, δυο-τρία πραγματάκια και αυτά που ακούω και διαβάζω. Και φυσικά αυτά που λέει η αγορά. Δεν υπάρχουν κακοί κερδοσκόποι που συνωμοτούν σε βάρος μου, υπάρχει αβεβαιότητα για τα νούμερά μας, αβεβαιότητα για τις αντοχές μας και αβεβαιότητα για τις προθέσεις των ξένων.

 Το άρθρο των NYT (http://www.antinews.gr/?p=34418)  είναι ενδιαφέρον. Λέει ότι η Ελληνική Δημοκρατία, από την περίοδο  Σημίτη, έχει πειράξει λιγάκι τους αριθμούς που αφορούν το Δημόσιο χρέος. Λέει ότι, αφήνοντας έξω κομμάτια υποχρεώσεων που αφορούν σε τελευταία ανάλυση το Δημόσιο, υποεκτιμά το συνολικό ύψος. Λέει ότι με συναλλαγές που δεν είναι εύκολα κατανοητές όπως τα currency swaps ή interest swaps μετατέθηκαν ληκτότητες, ή ύψος δανείων.

 Ξέρω αρκετά για να σας πω ότι πρέπει να είσαι αρκετά εξειδικευμένος για να καταλάβεις την ακριβή αξιολόγηση πολύπλοκων χρηματοοικονομικών συμβολαίων, και σας διαβεβαιώνω ότι  ούτε όλα τα στελέχη της …Goldman Sachs καταλαβαίνουν ορισμένα από τα πολύπλοκα προϊόντα που σχεδιάζονται και πωλούνται σε πελάτες. Και από τους δικούς μας; 4-5 καταλαβαίνουν, κι αν υποθέσουμε ότι είναι ανιδιοτελείς, άντε να εξηγήσουν στους …οικονομικούς συντάκτες.

 Για το 2001, σαφώς αναφέρουν οι ΝΥΤ ότι έγιναν μεταχρονολογήσεις και μαγειρέματα. Το άρθρο όμως ανοίγει και μια άλλη πτυχή: Τα δάνεια που δεν αναφέρονται σαν δάνεια, αλλά σας «πωλήσεις» τίτλων. Π.χ. Αν φτιάχνεις έναν δρόμο, τον χρηματοδοτείς είτε με δανεικά (και πληρώνεις από φόρους διόδια κλπ), είτε εκχωρείς τα μελλοντικά διόδια, ή αυτούσια ή σαν εγγύηση για κάποιο δάνειο. Αν τα εκχωρήσεις, μπορεί και να μην εμφανιστούν σαν δάνειο, αλλά σαν έσοδο από πώληση.  Την ίδια παραπλανητική λογιστική ακολουθούν εταιρείες με sale leaseback ή με factoring. Έχεις ένα ακίνητο, το «πουλάς» σε μια τράπεζα, και το ξανανοικιάζεις από αυτήν. Στην ουσία δανείζεσαι με εγγύηση το ακίνητο, αλλά στα βιβλία δεν φαίνεται σαν δάνειο, αλλά σαν πώληση, σαν έσοδο, και απλά αυξάνεις τα μελλοντικά σου έξοδα. Για να το νοικιάζεις.  Στην εταιρική λογιστική, οι ορκωτοί είναι συνήθως ξύπνιοι και τις βλέπουν αυτές τις λεπτομέρειες, αλλά στην κρατική λογιστική δεν έχει ορκωτούς, κι αν έχει, τρέχα γύρευε…  Η λίστα των ΝΥΤ δεν είναι η πλήρης λίστα, και ας βγει ο Παπακωνσταντίνου ( ή ο Αλογοσκούφης) να με διαψεύσει…

 Φαίνεται ότι είτε με τους δρόμους, είτε με το αεροδρόμιο, είτε με ποιος ξέρει τι άλλο, έχουμε πολλές τέτοιες «πωλήσεις» που στην ουσία είναι ενεχυρίαση κάθε τωρινής ή μελλοντικής δραστηριότητας της Ελλάδας.  Αυτό τρομοκρατεί τους πιστωτές μας, γιατί 1) δεν ξέρουν το συνολικό μέγεθος του προβλήματος (άσε το ασφαλιστικό και το ΕΣΥ) και 2) γιατί από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να ανησυχούν αν ο φορολογούμενος που έχει εκχωρήσει κάθε του εκταμίευση, έχει άλλα να δώσει.

 Το τελευταίο αυτό είναι και άλλος φαύλος κύκλος. Καλή η αύξηση του ΦΠΑ. Αλλά  όπως και με εκείνο το έρημο το ΑΕΠ, για να υπάρξει «ΦΠΑ» πρέπει να υπάρχει «Π.Α.», Προστιθέμενη Αξία.  Γιατί αν δεν υπάρχει Π.Α., δεν θα υπάρχει ούτε ΦΠΑ, είτε 19% είναι είτε 29%.

 Η εκχώρηση μελλοντικών εισπράξεων σαν υποκατάστατο δανεισμού, είναι θεμιτή, όταν μετριέται σαν δανεισμός.  Όταν αποκρύπτεται είναι εν δυνάμει καταστροφική.  Εδώ και καιρό διαμαρτύρομαι, για τις ΑΠΕ. Μα τι έκανε η Κυβέρνηση με το που ανέλαβε; Έταξε αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, από το 2011(!)  για να καλυφθούν μελλοντικές αυξήσεις στην τιμή αγοράς ακριβού ρεύματος από περίεργους «επιχειρηματίες», και να υποκατασταθεί μελλοντικός δανεισμός που θα έπρεπε να βαρύνει αυτούς, με αυξημένες εκταμιεύσεις από καταναλωτές. ΘΑ πληρώνουμε παραπάνω, προκειμένου να μπορέσουν να δανειστούν για να μας επιβάλλουν να πληρώνουμε παραπάνω.  Στα πράσινα τέλη κυκλοφορίας, μερικοί επέλεξαν να παραδώσουν τις πινακίδες τους. Στην πράσινη ενέργεια θα παραδώσουν τον μετρητή τους. Στα πράσινα διόδια, θα πάψουν να πηγαίνουν στην δουλειά τους.

 Και τότε;  Τότε θα ισχύει ότι και με τον Φ.Π.Α. Χωρίς Π.Α., η είσπραξη θα είναι ΜΗΔΕΝ είτε 19% είναι  ο συντελεστής, είτε 119%.

 Θα μου πείτε γκρινιάζω χωρίς να έχω κάτι να προτείνω… Έχω βαρεθεί να προτείνω, αλλά θα το ξαναπώ… Χωρίστε τους Έλληνες σε δύο κατηγορίες. Αυτούς που ζητούν από τον κορβανά και αυτούς που συμβάλλουν στον κορβανά… Τα υπόλοιπα είναι εύκολα. Αλλά δεν έχετε τα κότσια, ακόμα κι αν καταλαβαίνετε τι λέω. Οπότε ισχύουν οι συμβουλές σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.

 Archaeopteryx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 15/02/2010 12:42:52

  Χαχα. Πέστα, αρχαίε. Ξέρεις όμως τι θα γίνει τελικά; Ούτε το ΔΝΤ ούτε κανένας δεν μας σώζει τότε. Μόνον όσοι κλάδουν παράγουν πραγματικά και ζουν από το εξωτερικό θα επιβιώσουν. Τουρισμός, ναυτιλία, υγιής αγροτική παραγωγή (όση έχουμε, μαζί με ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.). Για τα υπόλοιπα, θα πεινάσουμε.

  Και αυτό με την Π.Α. που λες, θα ισχύσει ακόμη περισσότερο αν έρθουν μέτρα ΔΝΤ για τον εξής λόγο: Έχετε δει ποτέ την Ελλάδα να κερδίζει σε μικρό τελικό το χάλκινο μετάλλιο; Μόνον πέρυσι που έπαιζαν τα δεύτερα και είχαν ανάγκη από κάποια διάκριση. Αν συνεχιστεί αυτή η τρομοκρατία του "πτωχεύουμε", δεν πρόκειται να υπάρξει Π.Α. που να χτυπιόμαστε. Ο Έλληνας έχει ανάγκη την πρωτιά.

  Φάκτορες, πρέπει να ασχοληθούμε και με τις καταγγελίες του Κοντοπυράκη που δημοσιεύουν οι NYT (http://www.nytimes.com/2010/02/14/world/europe/14greek.html). Νομίζω ότι το τελευταίο είναι πιο σημαντικό, διότι δείχνει οργανωμένο σχέδιο συκοφάντησης της χώρας από τους ερασιτέχνες του ΓΑΠ. Δεν έχει τόση σημασία τι έγινε επί Σημίτη, όσο έχει το σημερινό, του Οκτωβρίου, που μας λέει στην ψύχρα ο άνθρωπος ότι αποφάσισαν να φουσκώσουν το έλλειμμα.

  Ένας δικηγόρος για μύνηση ρε παιδιά. Κατά του ΓΑΠ και του Παπακωνσταντίνου. Νομίζω ότι μια τέτοια μύνηση θα πάει κατευθείαν στη Βουλή, έτσι δεν είναι; Εκεί να δω αν είναι μάγκες οι Νεοδημοκράτες να σηκώσουν το γάντι ή θα πουν "συναίνεση" στη συκοφάντηση της χώρας!

 2. ataktos avatar
  ataktos 15/02/2010 13:03:57

  Μια αφιέρωση στον tiramola κλπ..... http://www.youtube.com/watch?v=5q9H2cd36RU&feature=related

 3. donaE avatar
  donaE 15/02/2010 13:08:23

  Το 'μονο αυτοι που συμβαλουν' στον κορβανα πως οριοθετειται;
  Και η κοινωνικη πολιτικη τι θα γινει;
  Η καταναλωση γινεται απο ολους.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ donaE 15/02/2010 13:26:10

   η κοινωνική πολιτική δεν είναι το μείζον πρόβλημα. Ότι τρώνε 10 κρατικοδίαιτοι, δεν το τρώμε εσύ και εγώ.

  • donaE avatar
   donaE @ donaE 15/02/2010 13:42:53

   Συμφωνω.Αλλα βλεπω γυρω μου οτι αυτοι την πληρωνουν χωρις διακριση.

 4. kanis avatar
  kanis 15/02/2010 14:01:58

  "Οσοι συμβάλουν"...δικαιούνται να ομιλούν.
  Ας εξασκήσουν λοιπόν το δικαίωμά τους ... κάθε στιγμή, καταγγέλοντας, διεκδικώντας, απαιτώντας αλλά και προτίνοντας...

 5. EUROTSOPANHS avatar
  EUROTSOPANHS 15/02/2010 15:50:53

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΒΑΛΕ ΕΝΕΧΥΡΟ ΚΑΙ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ.
  Το ελληνικο δημοσιο λειτουργησε και λειτουργει με κανονες ΝΤΡΑΓΚΕΤΑΣ και ΚΑΜΟΡΑΣ,δεν λεω μαφιας ΓΙΑΤΙ τουλαχιστον οι μαφιοζοι τηρουν τον λογο τους.
  Απο την Κινα μεχρι τη Βραζιλια και απο την Χιλη μεχρι την Ισλανδια ο Τυπος μας χαρακτηριζει ΟΛΟΥΣ,ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΑ.
  ΟΧΙ κυριοι εγω αυτον τον χαρακτηρισμο δεν τον αποδεχομαι υπαρχουν υπευθυνοι με ονοματεπωνυμο και ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ.
  Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΈΥΤΑΙΟ ΚΛΗΤΗΡΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
  Δεν ειναι δυνατον δημοσιοι υπαλληλοι να ειναι ΥΠΕΡΑΝΩ ΝΟΜΩΝ και να εχουν ΠΡΟΝΟΜΙΑ εις βαρος ολων μας.
  ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ...ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΥΤΝΗ.
  ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΔΕΚΑΡΑ ΑΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ Η ΤΣΟΒΟΛΑΣ,ΜΕ ΚΑΙΕΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΕΩΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ.
  ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΦΟΡΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗ.ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ 14 ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ...ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ.
  ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΜΑ ΟΣΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΦΡΟΥΡΕΣ ΣΕ ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥΣ.
  ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΟΜΗ.
  Η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ,ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣΑΝ,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ,ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΚΛΑΙΕΙ,ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΑΣΥΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ, Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΤΩΡΑ.
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ ΝΕΡΑ ΑΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΑ ΣΩΣΙΒΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΑΡΚΕΣ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ Ο ΠΝΙΓΜΟΣ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ EUROTSOPANHS 15/02/2010 16:33:46

   Πώς να μην μας λένε όλοι λαμόγια, από τη στιγμή που έτσι μας αποκαλεί ο πρωθυπουργός μας κάθε φορά που μιλάει στους ξένους;

  • popolaros avatar
   popolaros @ EUROTSOPANHS 15/02/2010 18:38:58

   Οι κακοί δημόσιοι υπάλληλοι να απολύονται και οι καλοί να βραβεύονται.
   Συλλήβδην όλος ο δημόσιος τομέας είναι σκάρτος και να καταργηθεί, είναι ακραίο.
   Πέρα και πάνω από τους δημόσιους υπαλλήλους είναι οι δημόσιοι οργανισμού.
   Θα επιθυμούσα να παραμείνουν στο δημόσιο και να μην ιδιωτικοποιηθούν.
   Ο νεοφιλελευθερισμός είναι υπερ, τα πάντα όλα, να ιδιωτικοποιούνται.Το ΔΝΤ επίσης...για να κάνουν business οι πολυεθνικές.
   Νοσοκομεία,ασφάλιση,δεη,ευδαπ,οτε...όλα ιδιωτικά.
   Καθόλου κοινωνικό κράτος.
   Ναι στην κάθαρση, όχι στο ξεπούλημα.
   Από κει και πέρα, να μην μας παρασύρουν και να παίζουμε το παιχνιδάκι τους.
   Ο ένας εναντίον του άλλου...αυτό θέλουν.

  • gnikos avatar
   gnikos @ EUROTSOPANHS 15/02/2010 19:38:01

   @EUROTSOPANHS έχεις απόλυτο δίκιο
   Και για να το διευκρινίσουμε δεν υπάρχουν καλοί και κακοί δημόσιοι υπάλληλοι.
   Όλοι κακοί είναι
   Θέλετε ένα απλό παράδειγμα
   Η κατηγορία μου πρέπει την 1 Μαρτίου να υποβάλει φορολογική δήλωση
   Δηλαδή σε 15 μέρες.
   Είναι τόσο ανίκανοι οι πιο ¨μπουκωμένοι¨ μισθολογικά υπάλληλοι του συγκεκριμένου υπουργείου που δεν έχουν καταφέρει ακόμα ούτε τα έντυπα των δηλώσεων να μοιράσουν.
   Αν μεταξύ τους υπάρχουν και καλοί τι έχουν να πουν για το θέμα.
   Και μια και θίχτηκε το θέμα έχω μια απορία αναπάντητη πολλά χρόνια τώρα:
   Γιατί πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση πρώτοι οι επιτηδευματίες οι ελευθεροεπαγγελματίες και οι παρεμφερείς που για να το κάνουν πρέπει να κλείσουν βιβλία να βγάλουν αποτελέσματα να κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις... και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι να υποβάλουν τελευταίοι που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν τίποτε άλλο εκτός από τις αποδοχές τους.
   Η μόνη απάντηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αργούν να βγάλουν ακόμα και τις βεβαιώσεις των αποδοχών τους του προηγούμενου έτους.

 6. Γ Καισαριος avatar
  Γ Καισαριος 15/02/2010 16:20:19

  Πιο αναλυτικα για αυτο το θεμα εδω

  http://www.market-talk.net/index.php/essay/article/8096

  και εδω

  http://www.market-talk.net/index.php/essay/article/8104

 7. Γ Καισαριος avatar
  Γ Καισαριος 15/02/2010 16:20:52

  Παντως το θεμα ειναι παρα πολυ σοβαρο και θα πρεπει να δοθουν εξηγησεις

 8. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 15/02/2010 16:28:20

  Εκτός αυτών, τον τελευταίο καιρό οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών στο χρηματιστήριο σημειώνουν πτώση, γιατί;
  οι ελληνικές τράπεζες έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά, ελέγχουν περίπου το 30% της αγοράς σε Βουλγαρία, ρουμάνια, Τουρκία, Σερβία .
  οι εκεί επενδύσεις είναι χρήματα που λείπουν από τη χώρα, ( με τον ένα η τον άλλο τρόπο είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων ) έτσι σήμερα οι τράπεζες στην προσπάθεια τους να σωθούν και να σώσουν τις εκεί θυγατρικές τους «στεγνώνουν» την ελληνική αγορά.

  Με όλα αυτά καταλήγουμε να πούμε ότι στην περίπτωση της ελληνικής οικονομικής κρίσης ο μοναδικός που δεν έχει καμιά ευθύνη είναι ο Έλληνας πολίτης, εδώ και χρόνια κάνει θυσίες για να μπορούν κάποιοι να πλουτίζουν, ( παραβιάζοντας σε αρκετές περιπτώσεις βασικές αρχές του δικαίου), στο όνομα του.
  ως εδώ και μη παρέκει…
  την κρίση δεν πρέπει να την ξαπληρώσει ο πολίτης, ας καταρρεύσει η οικονομία, ο απλός πολίτης δεν έχει να χάσει τίποτα!!! τα καρτελ θα χάσουν…
  για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή υπάρχουν και όρια, κάποιος πρέπει να πει ότι, δεν έχει κανένα δικαίωμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ζητάει από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να σκληρύνουν τις απαιτήσεις τους έναντι των πολιτών της χώρας.
  Υ.Γ.
  μπορεί κάποιος ναεξηγήσει τι είναι αυτό που εγώ ( ως πολιτης) έχω κάνει λάθος ώστε να χρειάζεται να μπω σε 3χρονη περίοδο λιτότητας!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ o βουνισιος 15/02/2010 17:26:02

   Οι επενδύσεις των Ελληνικών τραπεζών (και επιχειρήσεων) στα Βαλκάνια δεν ήταν κακή ιδέα, βέβαι η πτωση των εκεί αγορών δεν βοήθησε. Οι μετοχές των Ελληνικώ τραπεζών έχουν πέσει επειδή το κόστος της δικής τους αναχρηματοδότησης αυξάνει, στην καλύτερη περίπτωση θα αυξήσουν σημαντικά τα επιτόκια χορηγήσεων, στην χειρότερη θα έχουν πρόβλημα ρευσότητας οι ίδιες και θα μειώσουν και τα υπόλοιπα των χορηγήσεών τους. Αυτό θα είναι τόσο κακό σαν σενάριο που μου είναι δύσκολο να το επεξεργαστώ. Και γίνεται και χειρότερο. Σε τι τιμή έχουν τις εμπράγματες ασφάλειες; Κι άλλη φούσκα. Που συντηρείται σε, κάποιο βαθμό, από το εφοπλιστικό και άλλο κεφάλαιο, αλλά πόσο θα κρατήσει;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ o βουνισιος 15/02/2010 18:00:25

   Για μένα το βασικό σου λάθος ήταν που ψήφισες ΠΑΣΟΚ το 1981. Ένα ΠΑΣΟΚ που τα είχε υποσχεθεί όλα αυτά που έκανε και κατέστρεψαν οικονομικά τη χώρα. Δεν μιλάω βέβαια για εσένα ατομικά, μιλάω για το σύνολο των πολιτών που διάλεξαν με πολύ μεγάλο ποσοστό το ΠΑΣΟΚ το 1981.

 9. nasos avatar
  nasos 15/02/2010 17:19:58

  Το Δημόσιο Χρέος είναι ήδη 300 δισ και ανεβαίνει
  το 2020 θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 600 δισ,δηλαδή μη διαχειρήσιμο
  αν αυτό το νούμερο σας φαίνεται υπερβολικό,δείτε πόσο ήταν το 2000 και πόσο το 2010,αυξήθηκε 140% άρα μια άυξηση 100% μέσα στην επομενη δεαετία είναι το best case scenario που λένε και στην Μινεσότα.
  Ο ΓΑΠ πλέον έχει συνειδητοποιήσει πως η χρεοκοπία είναι εξαιρετικά πιθανή και φτιάχνει κλίμα
  η μόνη λύση είναι η στάση πληρωμών,επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και φυσικά έξοδος από το ευρώ
  ειδάλως τα επόμενα χρόνια θα καταντήσουμε σκλάβοι του χρεόυς,καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού θα πηγαίνει για πληρωμή τόκων και δεν περισσεύουν χρήματα για τίποτε άλλο
  επίσης θα πρέπει να δημιουργηθεί μια Εθνοφυλακή από έμπιστους πολίτες,προκειμένου να διαφυλαχθεί η Τάξη μέχρι η κοινωνία και η οικονομία να επανέλθουν σε μια ισορροπία
  και αν όλα αυτά σας φαίνονται εξωπραγματικά,σας συστήνω να ξαναδείτε τα νούμερα

 10. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 15/02/2010 17:53:58

  @archaeopteryx
  πως μπορεί να θεωρηθεί θετικό το γεγονός να επενδύονται κεφάλαια σε άλλες χώρες χωρίς να συμβαίνει το ίδιο στο εσωτερικό της χώρας!
  την ίδια στιγμή οι ελληνικές κρατικές κτλ επιχειρήσεις αγοράζονται από ξένους κρατικούς φορείς κτλ
  Σε κάποια πράγματα δεν υπάρχει λογική σειρά,

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ o βουνισιος 15/02/2010 18:13:54

   Θα ακουστώ κυνικός, αλλά τέτοιες επενδύσεις γίνονται για να βγάλεις λεφτά. όχι για να βάλεις, ιδίως στον τραπεζικό χώρο. Σε μη τραπεζικές επενδύσεις, κάτι πήγε να γίνει, και έγινε για λίγο, αλλά η διαχειριστική μας ανικανότητα στην Ελλάδα δεν συγχωρείται ούτε εκτός Ελλάδος. Μερικές επιχειρήσεις είναι ακόμα εκεί, και θα ήταν μια χαρά αν δεν είχε πιάσει η κρίση.

 11. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 15/02/2010 18:49:19

  Σήμερα τα Βαλκάνια δεν προσφέρουν στις τράπεζες σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης ( ούτε θα μπορούσαν να προσφέρουν από τη στιγμή που είχαν ως βασικό στόχο την αύξηση της κατανάλωσης) αυτό έχει επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και το αντίστροφο.

  δεν σχολιάζω και δεν στέκομαι στο γεγονός των ελληνικών ιδιωτικών επενδύσεων στα βαλκάνια, ήταν αυξημένου ρίσκου, το πρόβλημα είναι δικό τους.
  στέκομαι στο ότι προσπαθούν μέσω της οικονομικής πολιτικής να κάνουν δικό μου ένα πρόβλημα που είναι υπεύθυνοι και έχουν δημιουργήσει άλλοι παράγοντες, μεταξύ των παραγόντων και τα ανοίγματα στα βαλκανια. !

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ o βουνισιος 15/02/2010 18:55:53

   νομίζω ότι πιο πολύ πληρώνεις τους Ελληνες «επιχειρηματίες» στην Ελλάδα, και όχι στα Βαλκάνια

 12. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 15/02/2010 19:08:39

  Δεν ...ανυσηχώ δεν θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε απλά θα μας γδάρουν λίγο παραπάνω.

  Η χώρα που έβγαλε και βγάζει τα περισσότερα από την είσοδο της Ελλάδος στο € είναι η Γερμανία.
  Αρκεί να δει κανείς το ισοζύγιο, αγοράζουμε ότι παράγει, της πουλάμε υποδομές και στηρίζουμε και την αμυντική της βιομηχανία...
  (Από κοντά και η Γαλλία)
  Αν κάνουμε μια υπόθεση εργασίας τώρα:

  1. χρεοκοπούμε και τους παίρνουμε μαζί μας (τέρμα η επιστροφή δανείων, οι αγορές αυτοκινήτων, όπλων, Γερμανικής και Γαλλικής ΠΑ)

  2. τους τινάζουμε στον αέρα:

  -ναι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΟΚ και ας τα βγάλουν πέρα με 20,000,000 Τούρκους μετανάστες ενώ μειώνουμε και κατά 3 μονάδες του ΑΕΠ τις αμυντικές μας δαπάνες.
  -κόβουμε όλα τα επιδόματα στο Δημόσιο, Επίδομα άδειας στους συνταξιούχους, ανταποδοτική τη σύνταξη και χτυπάμε φοροδιαφυγή, μειώνουμε δηλαδή τις δανειακές μας ανάγκες
  -ανοίγουμε τα κλειστά επαγγέλματα και μειώνουμε σε 25% πχ τις ασφαλιστικές εισφορές για να πέσει χρήμα στην αγορά και στην κατανάλωση
  -δανειζόμαστε από αλλού πχ Κίνα και μένουν τα χρυσά τους παιδιά χωρίς χρυσά αυγά

  Υπάρχουν χιλιάδες ιδέες θέληση δεν υπάρχει.

  Είμαστε η μόνη χώρα που απεργούν για να μην πληρώσουν φόρο (πχ ταχι και βενζινάδικα) έχουμε υπαλλήλους 16 μισθών και δικαστές με επίδομα γρήγορης διεκπεραίωσης.

  Με απλά λόγια δεν μας φταίνε οι πολιτικοί μας (εμείς τους επιλέγουμε σε βάθος 30 χρόνων), δεν μας φταίνε οι άλλοι (κάνουν τη δουλειά τους) φταίμε μόνο εμείς: δεν θέλει κανένας να ματώσει γιατί μάθαμε να είμαστε Συβαρίτες και τώρα είναι αργά, όχι για αλλαγές αλλά για θέληση, αν κάποιος δεν θέλει να κάνει κάτι δεν του φταίνε πάντα οι άλλοι και ιδιαίτερα δεν φταίνε τα μπλε τα πράσινα ή τα κόκκινα ανθρωπάκια που μας εκπροσωπούν εμείς τα επιλέγουμε ....

 13. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 15/02/2010 19:12:54

  η επενδυτική δραστηριότητα στα βαλκάνια δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στη βόρεια Ελλάδα, οι ελληνικές επιχειρήσεις έψαξαν επενδυτικές ευκαιρίες με αποτέλεσμα να «απογυμνώσουν» την οικονομία της βόρειας Ελλάδας.

  αυτό είχε συνέπειες στην οικονομία,

  στο νότο οι πυρκαγιές, στο βορά η έξοδος κεφαλαίων, παντού οι λαθρομετανάστες, τι μένει στη χώρα;

 14. nasos avatar
  nasos 15/02/2010 20:26:39

  η αρχή του τέλους
  http://www.express.gr/news/finance/266290oz_20100214266290.php3

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ nasos 15/02/2010 20:38:16

   όχι δηλαδή ότι το διάβασες πρώτα εδώ...

   http://www.antinews.gr/?p=32613

  • nasos avatar
   nasos @ nasos 15/02/2010 20:52:30

   Κυβέρνηση τεχνοκρατών με ειδικέ εξουσίες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια
   στάση πληρωμών
   επαναδιαπραγμάτευση του χρέους
   έξοδος από το ευρώ
   δημιουργία Εθνοφυλακής
   είμαι υπερβολικός;

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ nasos 15/02/2010 20:53:42

   όχι δεν είσαι

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ nasos 15/02/2010 21:14:48

   Μην ξεχνάμε πόση ψευδαίσθηση εθνικής ασφάλειας και σταθερότητας μας έχει δώσει το ευρώ... Θυμάται κανείς την περίοδο 1965-1995; Μπρρ...

 15. gap-goup avatar
  gap-goup 15/02/2010 21:12:56

  Γιατι εθνοφυλακη? Δεν εχεις εμπιστοσυνη στην αστυνομια και τον στρατο?
  Τοσο μεγαλη εξεγερση περιμενεις?
  Ψυχραιμο σε κοβω..τα εχεις βγαλει εξω?

 16. xrhxa65 avatar
  xrhxa65 15/02/2010 21:27:02

  Επειδή είμαι λιγάκι αγράμματος σε θέματα οικονομικά....θα με διαφωτίσετε;
  1) Άν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ποιός χρεοκοπεί πραγματικά;
  2)αν χρεοκοπήσουμε σαν χώρα, θα απολυθούν όλοι οιδημόσιοι υπάλληλοι;
  3)Θα δηλώσουμε στάση πληρωμών; και δεν θα τα πληρώσουμε στο μέλλον με κάποιο τρόπο;
  4)Η Ελλάδα έχει προϊστορία στις χρεοκοπίες...έχει δύο τρείς στο ιστορικό της...αυτό δεν σταμάτησε την ύπαρξή της σαν χώρα ....δεν την εμπόδισε να σκέπτεται και να ενεργεί εθνικά και να επεκτείνεται κατά τους βαλκανικούς κτλ...
  5)Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα...εγώ σαν ελεύθερος επαγγελματίας θα πτωχεύσω;
  6)Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα...όλα τα λαμόγια που την κάναν λαχείο τα προηγούμε χρόνια (ακόμα και τώρα που μιλάμε)...θα πτωχεύσουν;
  7)Ποιός θα κλαψει και για ποιόν ακριβώς λόγο (εμπεριστατωμέμα);
  Συγνώμη για την στουπιντικότητα μου αλλά μπορείτε να μου δώσετε μια (έωςεφτά) απάντηση;

 17. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/02/2010 21:35:24

  1) Xρεωκοπια σημαινει οτι δεν μπορουμε να πληρωσουμε τις δοσεις των δανειων.
  2) Οχι,μπορει ομως να απολυθουν μερικοι.
  3) Ναι,θα δηλωσουμε σταση πληρωμων.Μετα θα γινει διασκεψη των δανειστων και θα κανονισει να τα πληρωνουμε σε μικροτερες δοσεις για 50 ή 100 χρονια και ισως επιβαλλουν μονιμο μηχανισμο πληρωμης.
  4) Σωστο.
  5) Οχι απαρααιτητα.Θα πτωχευσουν ομως πολλοι λογω της κρισης.
  6) Τα λαμογια που δεν εχουν δικασθει για κατι δεν θα παθουν τιποτα.
  7) Ολοι θα κλαψουμε γιατι θα φτωχυνουμε.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ψυχραιμια 15/02/2010 22:34:06

   Στο 6 μόνον να πούμε ότι τα λαμόγια, ως κρατικοδίαιτα που είναι, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πτωχεύσουν από τους υπόλοιπους. Το θέμα είναι σε εκείνη τη φάση να παράγεις κάτι που χρειάζεται ο κόσμος. Αγρότες και γιατροί θα επιβιώσουν. Το ίδιο και όσοι εισπράττουν από έξω. Δικηγόροι και λογιστές θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Οι μηχανικοί θα πεινάσουν. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα επιβιώσουν οι τράπεζες. Αν επιβιώσουν, τότε τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άσχημα.

   Η Ελλάδα είναι too big to fail, όπως και η Citibank, οπότε είναι υποχρεωμένοι να τη σώσουν, αλλά το ερώτημα είναι αν ταιριάζει το σώσιμο με το χαρακτήρα του Έλληνα. Μπορεί να πάρει τα λεφτά και να αρχίσει να χοροπηδάει, πολύ απλά. Και δεν μιλάμε για τους πολίτες, αλλά για τον πρωθυπουργό μας, που όσο και αν θέλει να είναι Αμερικανός, σε αυτό το θέμα θα αποδειχθεί εντελώς Έλληνας, αν κάποιος του δώσει λεφτά.

 18. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 15/02/2010 21:47:32

  Δες αυτό το άρθρο,
  http://www.spiegel.de/international/business/0,1518,588419,00.html

 19. Orestios avatar
  Orestios 15/02/2010 22:04:29

  Αρχαίε, ο υπερπληθωρισμός πότε έρχεται ακριβώς?

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Orestios 15/02/2010 22:10:58

   χμμμ... αυτό δεν παίζει ακόμα. Αλλά όπως είχα γράψει και το φθινόπωρο του 2008, δεν τα πολυξέρουμε τούτα εδώ που γίνονται, μπορεί εμείς να ζοριζόμαστε, αλλά το παγκόσμιο μαγαζί δεν κα΄θεται και πολύ στα καλά του... Για υπερπληθωρισμό πρέπει να τυπώνεις χρήμα που να τροφοδοτεί ζήτηση. Χρήμα έχει τυπωθεί ένθεν και ένθεν, αλλά ζήτηση γιοκ. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι Κινέζοι ΔΕΝ αντιμούν το νόμισμά τους (από τι νομίζεις ζούνε; από εξαγωγές).΄

   Θα δούμε άλλα χειρότερα πριν δούμε υπερπληθωρισμό, φοβάμαι (αλλά έχω δει πολλά κινηματογραφικά έργα και ίσως ο φόβος μου είναι υπερβολικός) 8)

  • Orestios avatar
   Orestios @ Orestios 15/02/2010 22:16:29

   Το θέμα είναι να μην υπάρχει ζήτηση δηλαδή, μήπως τιναχθεί το σύστημα στον αέρα?

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Orestios 15/02/2010 22:24:02

   Το παράδειγμα του ΦΠΑ που απλοϊκά μαζέυεται για να ξεπληρώσει χρέος. Αν δεν έχεις οικονομική δραστηριότητα (ζήτηση) όσο ανεβάζεις το ΦΠΑ, τόσο μειώνεται η ΠΑ.

   Η ύφεση είναι το πρόβλημα, και ειδικά στην Ελλάδα, η διάλυση τουο παραγωγικού ιστού, από το 81 και μετά (ίσως και από λίγο νωρίτερα). Αν το μόνο που παράγεις είναι φραπέδες στην καφετέρια με εισαγόμενο νες, τι ακριβώς θα κάνουμε για «ανάπτυξη»; Ακόμα και οι πρασινάδες της Μπιρμπίλη προϋποθέτουν ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ καταναλωτές να πληρώνουν το ακριβό ρεύμα. Εκτός αν μας σπρώχνουν στο να ζούμε όπως πριν το 1950, οπότε πάμε σε άλλα...

 20. nasos avatar
  nasos 15/02/2010 22:18:52

  Αν δεν ήταν η Τουρκία δίπλα,η επιλογή της χρεοκοπίας δεν θα φάνταζε και τόσο παράλογη.
  Αντί να μείνουμε στο Ευρώ,που μας σκοτώνει σιγά-σιγά,καλύτερα να βγούμε και να επαναφέρουμε την Δραχμή.
  Θα υποφέρουμε δυο-τρία χρόνια αλλά μετά η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί και δεν πιστεύω πως θα ζούμε και τόσο άσχημα-υπό την προϋπόθεση βέβαια πως θα ανακάμψει και η παγκόσμια οικονομία-θα έχουμε το βιοτικό επίπεδο που μας αξίζει από έσοδα του τουρισμού,της ναυτιλίας και τις εξαγωγές,όπως γίνονταν πάντα.
  Αυτό που θα χάσουμε είναι η καταναλωτικές εξαλλοσύνες που προκάλεσε το Ευρώ και τα αφύσικα χαμηλά επιτόκια του.

 21. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 15/02/2010 22:40:31

  Σήμερα υπερπληθωρισμός στην οικονομία του ευρώ είναι δύσκολο να συμβεί.
  αν είχαμε υπερπληθωρισμό όσοι πολίτες χρωστάνε στις τράπεζες και έχουν απόθεμα σταθερού νομίσματος θα ξεχρέωναν εύκολα.

 22. xrhxa65 avatar
  xrhxa65 15/02/2010 22:43:23

  Ψυχραιμία ευχαριστώ για την διαφώτηση

  Λοιπόν μην ανυσηχείτε....δεν πρόκειται να πτωχεύσουμε.....
  Υποστηρίζουμε ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις δόσεις των δανείων αλλά έχουμε στήσει ένα ψιλό κουβεντολόΪ για το άν θα κόψουμε από το εισόδημά μας μερικά ευρουλάκια....ποιός θα πληρώσει 200-300 ευρώ παρπάνω στο εκκαθαριστικό του ....δεν έχουμε να πληρώσουμε τις δόσεις ως κράτος αλλά να συντηρούμε σχεδόν ένα εκκατομύριο δημόσιους μισθωτούς(ευρύτερα ή στενοτερα ) ....εκεί έχουμε.....και δεν γλιτώνουμε από αυτους ούτε με πτώχευση....
  ΑΝ κανένας ανυσυχούσε για πτώχευση (απ'τους κυβερνώντες ενοώ) το πρώτο που θα έκανε θα ήταν μείωση του τερατώδους κράτους μας...
  Αυτό που υποψιάζομαι είναι ότι έχει γίνει τόσο τερατώδες που ελέγχει την σκέψη και την ψυχή κάθε κυβερνώντος, έτσι ώστε του προβάλουν τρομερές ιστορίες χαμού για να μπορέσουν να το βάλουν κάπως στο χέρι....
  Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν κυνδυνεύουν άμεσα από την πτώχευση του κράτους αλλά από την αγωνία πτώχευσης....και άν δεις γύρω σου τώρα τί γίνεται...και εδώ και ενα δύο χρόνια επίσης...αλλά άν το σκευτείς λίγο σοβαρότερα, και τα τελευταία 30 χρόνια κανένας δεν νοιάστηκε για τον ελεύθερο επαγγελματία.....όλοι από αυτόν προσβλέπουν να έχουν έσοδα...τον ζηλεύουν γιατί αυτός έχει έσοδα δικά του...δεν τον λυπούνται και μάλον χαίρονται όταν τον ξεκάνει η φορμπηχτική πολιτική....είναι κάτι σαν το ανέκδοτο για τους κομουνιστές....(γιατί ειναι τόσο φανατισμένοι εναντίον του κεφαλαίου;-γιατί δεν είναι δικό τους).....
  Συμπέρασμα ....οι ελέυθεροι επαγγελματίες κλείνουν πιό εύκολα ενόψιν πτώχευσης, παρά μετά.....μετά υπάρχουν δεδομένα ....
  Και σαν απόδειξη του πολέμου εναντίον του ελευθερου επαγγελματία,
  άκουσα και κάτι που με τρομοκράτησε στις ειδήσεις:το υπουργείο δίνει τηλέφωνο επικοινωνίας στο οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να καταγγελουν ΑΝΩΝΥΜΑ (κατά λέξη:)"ελεύθερους επαγγελματίες που παρανομούν και δεν εκδίδουν αποδείξεις......"...(αν αυτό δεν είναι προγκρόμ....)

  • gnikos avatar
   gnikos @ xrhxa65 15/02/2010 23:12:04

   Δεν είναι μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι και οι επιτηδευματίες ή όσοι έχουν μικρή ατομική επιχείρηση και είναι πάρα πολλοί...
   Το διευκρινίζω γιατί όταν λέμε ελεύθ. επαγγελματίες το μυαλό πάει σε γιατρούς & δικηγόρους....

  • Determinism Is Dead avatar
   Determinism Is Dead @ xrhxa65 16/02/2010 12:26:46

   Άμεση αντεπίθεση χρησιμοποιώντας τα όπλα του αντιπάλου!

   Καταγγείλατε στο νούμερο διεφθαρμένους διευθυντές/υπαλλήλους Δ.Ο.Υ., Πολεοδομίας, υπαλλήλους ελέγχου Ι.Κ.Α., τελωνειακούς, δασκάλους της Ο.Λ.Μ.Ε. ιδιαιτεράκηδες, τον βουλευτή της περιοχής σας, τον δικαιούχο επιδόματος μεταφοράς εγγράφων (από τον 1 στον 2 όροφο), τους 16 μισθούς των υπαλλήλων(;) της Βουλής, τα 2εκ. ζημιά την ημέρα του Ο.Σ.Ε. κ.α.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ xrhxa65 17/02/2010 12:39:46

   Και γιατί να μην καταγγείλω τον ελεύθερο επαγγελματία που ΔΕΝ δίνει απόδειξη, άρα με κλέβει, αφού με βάζει και πληρώνω τον ΦΠΑ, που αυτός δεν αποδίδει; Ξέρω πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες που δίνουν πάντοτε αποδείξεις, όπως και ξέρω πολλούς άλλους που κοιτούν να τη γλιτώσουν.
   Δεν είναι θρασύτατο να διαμαρτύρονται κλέφτες ελεύθεροι επαγγελματίες επειδή εξαναγκάζονται να κόβουν αποδείξεις, δηλαδή το αυτονόητο; Είναι κλέφτες και λωποδύτες, πώς να το κάνουμε. Τους αρέσει-δεν τους αρέσει, αυτό είναι.
   Σε λίγο θα διαμαρτύρονται και οι διαρρήκτες γιατί δεν μπορούν να κλέβουν ελεύθερα και νόμιμα...

 23. Αρμαγεδδών avatar
  Αρμαγεδδών 15/02/2010 23:03:53

  To σχεδόν ένα εκκατομύριο δημόσιοi μισθωτοί(ευρύτερα ή στενοτερα), κάθε 1η και 15η του μηνός μόλις πληρωθεί, αφού έχει φέρει από το σπίτι του προηγουμένως το καροστάκι της λαϊκής για να μπορέσει να κουβαλήσει τόν ασηκώτου βάρους μισθό του κι αφού επιστρέψει ξανά σπίτι του κατεβαίνει στο υπόγειο, ανοίγει το παλιό σεντούκι βάζει μέσα τον μισθό του, διπλοκλειδώνει την κλειδαριά και μετά κάααααθεται και σκέφτεται που να τα επενδύσει.

  Δεν τα "ακουμπάει" στην αγορά και σε κάτι αετονύχηδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς και άλλους.

  Δεν μας παρατάτε αγαπητοί γιατί μας έπεσε και λίγο βαριά η ταραμοσαλάτα σήμερα;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Αρμαγεδδών 15/02/2010 23:06:33

   Έχει ξαναγραφτεί σε αυτήν την ιστοσελίδα, ότι δεν είναι «ΤΟ» πρόβλημα οι δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε πρέπει να μας βάλουν να τσακωθούμε μεταξύ μας.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Αρμαγεδδών 15/02/2010 23:27:24

   Συμφωνώ. Τέτοια ώρα δεν πρέπει να είμαστε διχασμένοι απέναντι στην χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Χρειαζόμαστε ισχύ, διότι η ισχύς εν τη ενώσει.

 24. Αρμαγεδδών avatar
  Αρμαγεδδών 15/02/2010 23:14:46

  Που archaeopteryx γιατί εγώ να τους περνάτε γενναιές 14 βλέπω συνεχώς.

  Ας είναι, θα πεθάνουν από την "πείνα" ένα εκατομύριο δημόσιοι.
  Δεν έγινε και τίποτα, θα μείνουν άλλα 9 μύρια, βάλε και άλλο ένα με τους μετανάστες που νάτοι πετιούνται και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

  • Αρμαγεδδών avatar
   Αρμαγεδδών @ Αρμαγεδδών 15/02/2010 23:18:38

   Θα ξαναγίνουν 10 εννοούσα.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Αρμαγεδδών 16/02/2010 07:32:58

   και ο Ιθαγενής και εγώ το λέμε...

 25. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 15/02/2010 23:23:30

  την Πέμπτη το απόγευμα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑς συζήτηση για την Κρίση και Πώς θα βγούμε απ΄ αυτήν, με Δελιβάνη, Ρομπόλη, Ρουμελιώτη.

 26. xrhxa65 avatar
  xrhxa65 15/02/2010 23:55:22

  Καλά να τους λυπηθώ τους καημένους....αλλά ένα κράτος 10 εκατομυρίων ΤΙ ΤΟΥς ΘΕΛΕΙ ΤΟΣΟΥΣ;
  Και όταν λέμε ελεύθερους επαγγελματίες ενοούμε όλους αυτούς που κρατούν βιβλία εσόδων εξόδων...δεν είναι ούτε κατά φαντασία αυτοί που ανέφερες, ίσως τους λέτε επιτηδευματίες ...δεν ξέρω....αλλά απ΄τον περιπτερά, τον κατστηματάρχη...δεν ξέρω ,όποιος δεν είναι υπάλληλος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, νομίζω....και για τα λεφτά που παίρνετε ,εσείς οι του δημοσίου.......εγώ επειδή σόλη μου την ζωή κάθε δραχμή που έφαγα την άξιζα...(αγρότης-λαικατζής)...πάνε ρώτα αν το μαρουλάκι έχει βασική τιμή 1 ευρώ και επίδωμα 1.8..σύνολο 3,5 ευρω....
  Και όχι...δεν φταίτε εσείς και ούτε θέλω να πεινάσετε για να ικανοποιηθώ εγώ (παρόλο που ψυλιάζομαι κάτι τέτοιο από μέρους σας για εμένα...)
  Αλλά απάντησέ μου: στην Ολανδία που ο αγροτικός τομέας είναι απο τους πιο δυναμικούς στην Ε.U.,πως τα καταφέρνουν 2500 εργαζόμενοι στο υπουργείο τους της γεωργίας και κάνουν τα πάντα τέλεια (σε σχέση με μας) και εδώ στο δικό μας ΥΠΑΑΤ...(ΧΕΣΕ ΨΗΛΑ ΚΙ ΑΓΝΑΝΤΕΥΕ)...ενώ έχει 14500 υπάλληλους, δεν μπορεί να διεκπαιραιώσει τη διανομή 4,5 δις επιδοτήσεων...και την αναθέτει σε εργολάβους (που τους πληρώνει ο αγρότης),ενώείναι και η μόνη δουλειά που έχει κρατήσει το ελληνικό ΥΠΑΑΤ για λογαριαμό του....(έχει απεμπολήσει το δικαίωμα εκπαίδευσης...το δικαίωμα παραγωγής πολλ/κου υλικού...το δικαίωμα εκπόνησης επενδυτικών σχεδίων....το δικαίωμα-πάειι λέγοντας....)
  Οι υπάλληλοι σε αυτό και άλλα υπουργεία, και σε θέσεις που υπολειτουργούν, ή που δεν έχουν κανένα αντικείμενο....τί κανουν εκεί;
  Πρέπει να μπεί κάποιος εισαγγελέας να διαπιστώσε ποιός δουλεύει και ποιός όχι;Δεν υπάρχει τρόπος εσωτερικής αξιολόγησης;(κόρακας κοράκου μάτι....)
  Εγώ προσωπικά δεν θέλω μειώσεις σε κανέναν μισθωτό...αυτό που θέλω είναι η άρση της μονιμότητας γενικά στο δημόσιο, και η επαναφορά της αξιολόγησης προκειμένου για προαγωγές κτλ....δεν υπάρχει θέμα κεκτημένου για μένα....

 27. gnikos avatar
  gnikos 16/02/2010 01:11:28

  Σιγά ρε Αρμαγεδδών μην πεθάνουν από την ¨πείνα¨...
  Ο φίλος ο ¨λαϊκατζής¨ και όλοι οι υπόλοιποι του σιναφιού μας άμα αρρωστήσουμε ένα μήνα σβήσαμε. Οι ¨μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει¨ και ένα χρόνο να αρρωστήσουν δεν τρέχει τίποτα.
  Εμείς αν φαλιρίσουμε δεν έχει ούτε ταμείο ανεργίας ούτε άλλη κοινωνική πρόνοια....
  και άλλα που καλύτερα είναι να μην τα σκεπτόμαστε.
  Ετέθη ένα ερώτημα για το ΥΠΑΑΤ....εγώ έθεσα άλλο ένα στην αρχή των αναρτήσεων για το Οικονομικών ή όπως αλλιώς το ονομάζουνε τώρα.
  Με τέτοιες απορίες είναι λίγο δύσκολη η συμπόρευση

 28. Αρμαγεδδών avatar
  Αρμαγεδδών 16/02/2010 08:11:01

  Gnikos

  Ναι αυτοί οι παλιοδημόσιοι υπάλληλοι τα κάνουν όλα. Αυτοί που αργούν να εκτελέσουν τις εντολές των κοματοκαρεκλοκένταυρων κάθε 4 χρόνια (τρόπος του λέγειν σχεδόν κάθε εξάμηνο κοντεύουμε να έχουμε εκλογές).

  Αυτοί οι παλιοδημόσιοι υπάλληλοι βγάζουν αποφάσεις που καταστρέφουν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες.
  Οι παλιοδημόσιοι υπάλληλοι, αυτοί είναι που με το παραμικρό, έρχονται στο νου όλων και ζητάμε την κεφαλήν του επι πινακίου φακής.

  Αυτοί οι παλιοδημόσιοι υπάλληλοι, που πληρώνουν πρώτα όλο τον φόρο τις εισφορές και μετά εισπράττουν τον μισθό τους.

  Αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι που μην έχοντας άλλη δυνατότητα τρώνε τα μαρουλάκια τίγκα στο λίπασμα και το φυτοφάρμακο που οι διάφοροι επιτηδευματίες τους πασάρουν.
  Κοιτάξτε να δείτε το κράτος, το δημόσιο όπως θέλετε πείτε το δεν το δημιούργησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Μεγάλοι, Πεφωτισμένοι το δημιούργησαν κι έβαλαν μέσα πολλα πολλά μικρά κι ασήμαντα ποικιλόχρωμα στρατιωτάκια για να τους εξυπηρετούν.
  Να εφαρμόζουν τους νόμους και τις διατάξεις που εκείνοι σχεδιάζουν, νομοθετούν κι εφαρμόζουν.
  Να μην πληρώνονται κιόλας; Δεν τους απασχολούν 8 ώρες από τη ζωή τους βάλε και το πήγαινε έλα 10 ώρες και βάλε;
  Δεν τους αναγκάζουν να ζουν και ν α δουλεύουν κάτω από αρκετά απαράδεκτες συνθήκες πολλές φορές και να συνυπάρχουν με άλλους, θέλουν δεν θέλουν;

  Δεν είναι αυτοί οι παλιοδημόσιοι άνθρωποι, τα κτήνη που όλοι βρίζουν με την πρώτη δυσκολία;

  Και ξέρετε και κάτι άλλο; Ξέρει κανείς σας τι είναι να είσαι δημόσιος υπάλληλος και κάθε πρωϊ που πας στη δουλειά να σκέφτεσαι ποιος θα σε βρίσει σήμερα και θα σου πει: Εγώ σε πληρώνω ΡΕ, εγώ σε τε στρέφω κυφήνα, μπήσε δείξε κι άλλα ωραία.Εγώ κι οι φόροι μου ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕ! (οι φόροι που δεν πληρώνει, αλλά να μην πουμε και καμια χαριτωμενιά να περάσει η ώρα;

  Και πότε υπήρχε συμπόρευση σε ποιο ακριβώς θέμα γιατί ξέρεις κουράστηκα να σκέφτομαι πια

  @xrhxa65

  Άκουσες ποτέ δημόσιο να λέει να κοπούν τα εισοδήματα των αγροτών η να μην πάει καλά η σοδιά τους; Άκουσες κάτι τέτοιο; Εγώ άλλα ακούω μετά από φυσικές καταστροφές (χαλάζι, παγετό). Όλοι λυπούνται για τα κόπια των αγροτών που πάνε χαμένα σε λίγα λεπτά της ώρας.
  Πάνε χαμένα και τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα ΑΛΛΑ ποιος τα Χ_ζει αυτά.

  ΔΗΜΟΣΙΟΣ είμαι κοινωνία και σου μοιάζω

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Αρμαγεδδών 17/02/2010 12:44:30

   Οι καλοί μας αγρότες που μας κουβάλησαν τους Πακιστανούς και έμαθαν να κάθονται στον καφενέ και να ζουν από τις επιδοτήσεις (με μαγικό πολλαπλασιασμό στρεμμάτων και μαγικό πολλαπλασιασμό των αρνιών), άμα κοπούν οι επιδοτήσεις σε λίγο, να κοιτάξουν να βολέψουν τα Πακιστανά τους και να μην μας τα πλασάρουν στις πόλεις γιατί έχουμε πολλά από δαύτα.

 29. gnikos avatar
  gnikos 16/02/2010 08:41:32

  Πώ πω
  Αφού είναι τόσο άσχημα φίλε μου γιατί δεν βγαίνεις απόξω από το φρούριο για να δεις πόσα απίδια πιάνει ο σάκος ;;

  • Αρμαγεδδών avatar
   Αρμαγεδδών @ gnikos 16/02/2010 09:17:20

   Φίλε μου μια ζωή στην απόξω είμαι, που και που ξώφαλτσα μέσα και ξανά στην απόξω.

   γιατί απλά,,

   Αγαπώ τον καφέ με το γάλα
   τα μικρά τα ψαράκια στη γυάλα
   τα παιδιά που κλωτσάνε μια μπάλα
   κι’ άλλα τέτοια απλά μα μεγάλα
   αγαπώ τον καφέ με το γάλα

   Αγαπώ τα μπαλκόνια με θέα
   τα τραπέζια σε μοβ προκυμαία
   τους φαντάρους που πίνουν παρέα
   κι’ άλλα ασήμαντα τέτοια σπουδαία
   αγαπώ τα μπαλκόνια με θέα

   Αγαπώ τις κρυφές συναντήσεις
   το ..σε θέλω πολύ μην αργήσεις
   το ..μην πίνεις πολύ θα μεθύσεις
   κι’ άλλα τέτοια που αξίζει να ζήσεις
   αγαπώ τις κρυφές συναντήσεις

   Αγαπώ τα τυφλά κουταβάκια
   της αυγής τα θαμπά τ’ αστεράκια
   τα παράνομα τα ζευγαράκια
   κι’ άλλα τέτοια απλά πραγματάκια
   αγαπώ όλα αυτά, κι’ όλα τα’ άλλα

   Τώρα σε χαιρετώ, πρέπει να ψάξω για καινούργιο μπαούλο. Γέμισε το άλλο.

 30. xrhxa65 avatar
  xrhxa65 16/02/2010 08:47:28

  Φίλε "Αρμαγεδδών"
  Για την ιστορία και μόνο....όσο συχνά ακούς εσύ ότι σε πληρώνει ο καθένας που δεν εξυπηρετείται....και όχι μόνο...τελευταία που κλείσαν οι δρόμοι τα άκουγα κάθε μέρα ε΄πλπυς τπυς τόνους και από όλους(κανάλια εφημερίδες ,στο δρόμο ,παντού....)οι άχρηστοι αγρότες που ζουν από τις επιδοτήσεις κτλ....
  Αλλά για την ταμπακέρα δεν άκουσα κάτι....άρση μονιμότητας...αξιολόγηση.....
  ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΛΛΑΘΗΤΟ....
  Στην δύση είναι ο Πάπας....εδώ όλοι οι δάσκαλοι και καθηγητές....

  Λοιπόν....άρση μονιμότητας ....αξιολόγηση...τι έχεις να πείς;

  • Αρμαγεδδών avatar
   Αρμαγεδδών @ xrhxa65 16/02/2010 08:54:40

   Εγώ δεν μίλησα για ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ κι ούτε θα μιλήσω. Κανείς δεν είναι άχρηστος.

   Για την άρση μονιμότητας και την αξιολόγηση δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου.

 31. exomatiakaivlepo avatar
  exomatiakaivlepo 16/02/2010 12:14:41

  Το 2001 το δάνειο λεγόταν αγορά συναλλαγματικών αποθεμάτων !!!!

  Για να ξέρουμε τι λέμε δηλαδή, το δάνειο που δεν ήταν δάνειο αλλά αγορά συναλλαγματικών αποθεμάτων !!!
  ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΛΩΣΣΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ !!..

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/02/2001.html

 32. xrhxa65 avatar
  xrhxa65 16/02/2010 13:10:48

  Και συνεχίζω .....
  για να μην παρεξηγηθώ ότι και καλά υποστηρίζω εμείς οι αγρότες καλά τα παίρνουμε από τις επιδοτήσεις και καλά είμαστε όπως είμαστε...τα κηπευτικά ποτέ δεν επιδοτήθηκαν....αλλά και οι τομείς που επιδοτήθηκαν ήταν αυστηρά ελεγχόμενοι από κοματόσκυλα....τα 25 από τα 27 εκκοκιστήρια βάμβακος είχαν συνιδιοκτήτη ή μέτοχο κάποιον από σόι υπουργού ή βουλευτή το πολύ δεύτερου βαθμού....αυτοί και οι κολητοί τους βρέθηκαν και με την τελευταία μεταρύθμιση με πολλά "δικαιώματα" αξίας 40-50 χιλάδων ευρώ ο καθείς....
  Η πλέμπα...δηλαδή το 85% των αγροτών έχουν μέσω όρο 2500 ευρω επιδότηση ετησίως....ή και λιγότερα....αντε ζήσε μ'αυτά και να θες...
  Για τον λόγο αυτό και εδώ και μια δεκαετία φωνάζω...εγώ και κάτι άλλοι λίγοι τρελοί...να καταργηθούν οι ενισχύσεις εισοδήματος στους αγρότες....τα λεφτά να πάνε 100% στις επενδύσεις....θέλεις κύριε να αλλάξεις καλιέργεια; (να φυτέψεις π.χ.ακτινίδια;=1700 ευρώ το στρέμα)....πάρτα...θέλεις να κάνεις εγκαταστάσεις σε ψυγεία ώστε να βάζεις μέσα τα ακτινίδια που παράγεις και να τα διαθέτεις στην αγορά όταν θες εσύ και όχι να τα δίνεις κοψοχρονιά στο εμπόριο λόγω έλειψης θποδομών....πάρτα και κανε ότι χρειάζεσαι...
  Πήερς τα λεφτά και τα έφαγες; ολοκληρωτική κατάσχεση κινητών ακινήτων και καταθέσεων (ούτε βρακί να μή σου μείνει...)
  Τέτοια ουτοπικά θέλω να γίνουν... τέτοια προτείνω έτσι για αρχή...καθώς και το ξεβόλεμα όλων των βολεμένων...έτσι σε πήρε και σένα η μπάλα φίλε δημόσιε......αλλά εμείς πάλι μπήκαμε στα συνηθισμένα δρομάκια.....να μην αλλάξει τίποτε βολικό....φταίνε οι ξένοι δάχτυλοι....και οι συνωμοσίες "του διεθνούς κεφαλαίου..."
  Θέλησε ο θεός να Χαθεί το μερμήγκι και του έδωσε φτερά........


  Όταν πιάνω από την αρχή ως το τέλος και σε κάθε δραστηριότητα και σε κάθε τομέα ....και όλοι κουτσαίνουν....μας φταίνε οι ΤΟΎΡΚΟΙ...........δεν μας κληρονόμησαν λίγα απ΄τα καλά τους γονίδια να οργανωθούμε κι εμείς λίγο εθνικά σαν κι αυτούς.....

 33. ti na pei kaneis avatar
  ti na pei kaneis 16/02/2010 13:25:55

  ερωτηση(εις) προς τον αρχαιο: 1. αν ειναι να χρεωκοπισει η χωρα θα εξαρτηθεί απο εμας η απο την ΕΕ?
  2. θα μας το πουν (δηλαδή θα καταλαβουμε ποτε θα γινει) ή θα ειναι εκλπηξη?
  3. οι μικροκαταθετες (γιατι οι μεγαλοι τα "μετοικισαν") βλαπτονται γιατι δεσμευονται οι καταθεσεις τους.... αυτοι που χρωστανε π.χ σε στεγαστικο ή επιχειρηματικο δανειο οφελουνται? ή βλαπτονται?

 34. Πολίτης της Μπανανίας avatar
  Πολίτης της Μπανανίας 19/02/2010 17:12:25

  Όλα εδώ πληρώνονται!

  Διαβάστε λοιπόν και ελάτε να γελάσουμε παρέα, και μάλιστα με τον αγγλικό τρόπο:

  Χόου, χόου, χόου, χόου f#cking χόου!

  http://wp.me/pLjud-El

 35. αλεκος avatar
  αλεκος 27/02/2010 16:58:44

  Τα πραγματα είναι πολύ απλά

  Υπάρχουν 300 βουλευτες, 3000 πολιτευτές (τους βλέπετε κάθε μέρα μα κάθε μέρα κάθε ώρα στην τηλέόραση, τι στο διάολο δεν κάνουν τπτ άλλο;) και καμια 30.000 κολητοί-πρώην αφισσοκολητες-κουμπάροι κλπ) βλέπε πρόεδροι νοσοκομείων, οργανισμών - φαντασμάτων κλπ. συν οι επιχηρειματίες που μόνο ιδώτες δεν είναι αφού έχουν διαπλοκή με δημόσιο (μεταξύ ιδιωτών ΔΕΝ υπαρχει διαπλοκή) βλέπε επιχορηγήσεις - δημ. έργα κλπ.
  50.000 άτομα επί 5-6 εκατομ. έκαστος (μέσον όρο) = χρέος ελλάδας (από αρχές 1980 και έπειτα)

  Παραδείγματα
  Ολυμπιακοί αγώνες
  Κτηματολόγιο
  Εξοπλισμοί (μίζες)
  Δήμοι (ΟΤΑ) και φορείς τους (ίσως η μεγαλύτερη πληγή)
  ΟΣΕ
  Νοσοκομεία (προμήθειες) χωρίς ισολογισμούς χωρίς τπτ
  κλπ, κλπ....

  Θέλετε και άλλα;
  Οι συνδικαλιστες καθηγητές θέλουν νέες προσλήψεις ενώ το 15% των καθηγητών είναι εκτός σχολείων σε πολιτικούς κλπ ή και στα σπίτια τους λόγω ``ψυχολογικών`` προβλημάτα
  Σας μιλά ένας άνθρωπος που ενώ είχε παραπάνω από τα τυπικά προσόντα (πτυχίο, μαστερ, διδακτορικό, 3 ξένες γλώσσες κλπ) δεν προσελήφθει στο εγκληματολογικό της αστυνομίας σε διαγωνισμό ενώ τελικά ΔΕΝ ΚΑΛΥΦΘΗΣΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ..

  Με τιμή

 36. Η χαζή avatar
  Η χαζή 06/03/2010 18:00:24

  Με αφορμή τα καινούρια μέτρα της κυβέρνησης έκανα μια έρευνα στο διαδίκτυο για να ενημερωθώ σχετικά με το θέμα αλλά δεν βρήκα απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα:
  - πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα, (440000 , 1.400.000 ή άλλο νούμερο που δεν βρήκα ;)
  - καταλαμβάνουν μια ή περισσότερες θέσεις ;
  - ποιο είναι τώρα το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους ανά κατηγόριες ,
  - τι φόρο εισοδήματος πληρώνουν εάν πληρώνουν,
  - ποιο θα είναι το καινούριο εισόδημά τους για το 2010 και οι καινούργιοι φόροι;
  Τελικά αναρωτιέμαι εάν ξέρει κανείς να απαντήσει στις ερωτήσεις μου ; Ξέρει κανείς τα πραγματικά στοιχεία;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.