#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/04/2013 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αβάσταχτη γοητεία και η αφοπλιστική ηλιθιότητα του λαϊκισμούΟ εξοστρακισμός της κοινής λογικής του ορθολογισμού και της αλήθειας, καλά κρατεί στην χώρα.

Ίσως να αποτελεί πολιτική, κοινωνική και  πνευματική απόπειρα αυτοκτονίας να δηλώνει κανείς πολιτικά ρεαλιστής, κοινωνικά μεταρρυθμιστής και νοητικά ορθολογιστής στην Ελλάδα του 2013. Η ελληνική κοινωνία – μαινάδα, μη έχοντας αποδεχτεί την απώλεια ενός καταναλωτικού παραδείσου που στηρίχθηκε στα δανεικά, εξακολουθεί να αναζητά ως λερναία ύδρα, με χίλια – δυο αριστεροδεξιά κεφάλια, εξιλαστήρια θύματα για να ξεσπάσει επάνω τους. Εκτός των εξωτερικών «εχθρών», που προτείνονται με πληκτική ομοφωνία χαρακτηρισμών είτε από την άκρα αριστερά είτε από την οιονεί «άκρα δεξιά»,  όπου δυστυχώς λόγω εκτάκτων περιστάσεων θάλλουν πολλά και μοσχομυριστά «μπουμπούκια», έχει ανακαλυφθεί και ο εσωτερικός «εχθρός» στο πρόσωπο ενός νεφελώδους και πολυπράγμονος «νεοφιλελευθερισμού», ο οποίος περιλαμβάνει  τα πάντα  εντός του και αίρει όλες τις αμαρτίες των πολιτικών νηπίων που εμφατικά τον ξορκίζουν, εξακολουθητικά τον καταριούνται και ακούραστα τον αντιπαλεύουν. Όλοι αυτοί οι θλιβεροί σάντσοι – πάντσοι, καβάλα στον γάιδαρο της πολιτικής αγραμματοσύνης, άγονται και φέρονται από πονηρούς δον-κιχώτες της συμφοράς, στο κυνήγι των «νεοφιλελεύθερων ανεμόμυλων». Και φυσικά, τέτοιοι ανεμόμυλοι είναι το τελευταίο πράγμα που μπορεί να συναντήσει κανείς στην σημερινή πολιτική σκηνή της Ελλάδας!

Παρέα τους αχώριστη και σύντροφός τους πιστός, τους ακολουθεί σαν παρωδία του σκύλου των Μπάσκερβιλ, ο λαϊκισμός. Αυτό το αβάσταχτα γοητευτικό και αφοπλιστικά ηλίθιο ζαγάρι, που ποτέ δεν αναγνωρίζει το αφεντικό του, κουνάει την ουρά του σε κάθε ξένο και τρώει αχόρταγα και την τελευταία ελπίδα του απελπισμένου ανθρώπου. Υπάρχει ένα τεύχος του παλιού καλού Λούκι Λουκ, όπου οι Ντάλτον συναντώνται με τον Ραντανπλάν, σε ένα απίστευτο κρεσέντο εκδικητικής μοχθηρίας από τον Τζόε, αμήχανης συνενοχής από τον Τζακ και τον Ουίλιαμ, σπαρταριστής ηλιθιότητας από τον Άβερελ και  απολαυστικής παρανόησης από την μεριά του σκύλου, που αντί να τους κυνηγήσει όπως διατάχθηκε, τους έθεσε υπό την προστασία του εκτιμώντας πως είναι τα νέα του αφεντικά!  Με τον ίδιο τρόπο, ένα συνονθύλευμα πολιτικών «ντεσπεράντος» της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού πολιτικού συστήματος, γίνονται με το έτσι θέλω ή και χωρίς την θέλησή τους ακόμη, υποχείρια και αφεντικά συνάμα του ελληνικού λαϊκισμού, του «πιο ηλίθιου σκύλου δυτικά του Βοσπόρου».

Σε αυτό τον ηδονικό κατήφορο της λαϊκίστικης κραιπάλης, ενδίδουν αδιάκριτα πολιτικοί και από τις δύο μεριές του πολιτικού φάσματος, ενώ οι εκφραστές των άκρων την έχουν κάνει σημαία και οδηγό τους. Πρόκειται για συνολική έκπτωση μυαλών και συνειδήσεων, που μεταδίδεται ως ιώδης συνδρομή και κινδυνεύει να μεταβληθεί σε επιδημία για ολόκληρη την χώρα. Κάποιος νομιμοποιείται να ρωτήσει εδώ, κατά ποίον τρόπο παρομοιάζεις τον λαϊκισμό με γοητευτικό πλην όμως ηλίθιο σκύλο; Μήπως ζήλωσες δόξα Εμπειρίκου ή Μπουνιουέλ; Ας αποπειραθώ να το εξηγήσω, όσο δύναται να εξηγηθεί μια φενάκη και να ερμηνευτεί μια φρεναπάτη.

Ο λαϊκισμός γαβγίζει! Οι υλακές του κατά της κοινής λογικής, της αλήθειας και των αριθμών είναι ουρανομήκεις, εξακολουθητικές και λυσσαλέες. Οι υλακές αυτές προσπαθούν φυσικά να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τα ουσιώδη, τα χρειώδη και τα δέοντα και να τον προσελκύσουν στις πομφόλυγες, τις ανέξοδες υποσχέσεις και στα υποκριτικά χτυπήματα στην πλάτη των θυμάτων του.

Ο λαϊκισμός κουνάει την ουρά του σε κάθε έναν που θα του χαϊδέψει την ράχη. Είναι φιλικός μέχρις αηδίας, διαχυτικός μέχρι παρεξηγήσεως και καλόβολος μέχρι εκμετάλλευσης. Αλίμονο όμως σε όποιον τον μπάσει στην αυλή του, επειδή ….

Ο λαϊκισμός είναι αχόρταγος! Πεινάει συνεχώς και καταβροχθίζει αδιακρίτως ελπίδες, φόβους, ανησυχίες και ανασφάλειες, «γεννώντας» ασταμάτητα απογοητεύσεις, αποτυχίες και απίστευτες καταστροφές.

Ο λαϊκισμός δαγκώνει! Δαγκώνει κάθε έναν που θα τον αγνοήσει, που θα τον διώξει, που θα επιχειρήσει να τον  περιορίσει. Καμιά φορά από κεκτημένη ταχύτητα, μπορεί να δαγκώσει ακόμη και το χέρι αυτού που τον ταΐζει!

Τέλος, ο λαϊκισμός είναι στην πραγματικότητα μια ιδιάζουσα περίπτωση  ηλίθιου σκύλου, αφού δεν μένει ποτέ πιστός στο αφεντικό του. Σήμερα κουνάει την ουρά του στην αυλή σας, αύριο γλύφει το χέρι του γείτονα, μεθαύριο κάνει χαρές στον εχθρό σας. Δεδομένου αυτού, ο λαϊκισμός δεν κάνει για φύλακας περιωπής, καθώς είναι πολύ πιθανόν να «μπάσει» ο ίδιος τον «κλέφτη» στο σπίτι που φυλάει. Είναι πάντα διφυής και διπρόσωπος, ένας σκύλος χωρίς μπέσα, ένας φίλος χωρίς  τσίπα. Ο λαϊκισμός είναι πάντα μια εν δυνάμει απειλή, τόσο γι αυτόν που τον «ταΐζει» και τον κανακεύει, όσο και γι αυτόν που τον χρησιμοποιεί και τον προστατεύει. Τέλος, είναι οπωσδήποτε ένα οχληρό και δυσάρεστο συναπάντημα για όσους τον απεχθάνονται, τον αντιπαλεύουν και τον αποκαλύπτουν.

Εν κατακλείδι, ο λαϊκισμός είναι δυστυχώς, το γοητευτικό, ηλίθιο σκυλί εκείνων των Πολιτικών, που ονειρεύονται την εξουσία ως μια διαρκή κλινοπάλη, με τον λαό στον ρόλο της τρυφερής οδαλίσκης.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 25/04/2013 12:36:22

  Η αβάσταχτη γοητεία και η αφοπλιστική ηλιθιότητα της ακρότητας θα έπρεπε να είναι ο τίτλος και η ανάπτυξη του άρθρου θα έπρεπε να στηλιτεύει αυτόν ακριβώς! Είτε αυτός είναι δεξιός, είτε αριστερός, είτε συντηρητικός, είτε φιλελευθερός. Σε αυτή τη χώρα η μοναδική μας έννοια είναι να αποδειχθούμε σωστοί (ακόμη κι αν έχουμε προβλέψει την καταστροφή) και να επαληθεύσουμε τις ιδεολογίες μας. Ο συνδυασμός των ιδεολογιών (και δη φαινομενικά αντίθετων πχ. σοσιαλδημοκρατία και φιλελευθερισμός) φαντάζει βλασφημία και προεξοφλείται η αποτυχία του, όταν σε άλλες χώρες ο συνδυασμός ιδεολογιών (όπως των άνω παραδειγμάτων) έχει διαμορφώσει χώρες-πρότυπα σε πολλά θέματα.

  Έχουμε καταντήσει να είμαστε των άκρων. Να ιδιωτικοποιηθούν όλα για να μην φτιάξουμε το Δημόσιο, να κρατικοποιηθούν όλα γιατί φοβόμαστε τον συνάνθρωπό μας και αναζητούμε ένα κράτος πατέρα και όχι ένα κράτος φίλο. Αυτά πρέπει να τελειώσουν κάποτε. Η χώρα δεν θα επιβιώσει ούτε καν μεσοπρόθεσμα αν αυτή η ακρότητα και η αδιαλλαξία συνεχιστεί.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Φοιτητης 25/04/2013 13:40:48

   Συνήθως η ακρότητα και ο λαϊκισμός είναι αδέρφια φίλτατε.

 2. NTUA avatar
  NTUA 25/04/2013 12:38:37

  Δυστυχώς, ούτε όποιος καταγγέλλει τον λαϊκισμό δεν μπορεί να αποφύγει τον λαϊκιστικό λόγο...

  • akenaton avatar
   akenaton @ NTUA 25/04/2013 13:38:35

   Θα ήθελα μια διευκρίνηση παρακαλώ για το τι εννοείτε με αυτό το σχόλιό σας αν είναι δυνατόν, επειδή είναι αδύνατον όσο και να προσπαθώ να το καταλάβω. Ευχαριστώ.

   • NTUA avatar
    NTUA @ akenaton 25/04/2013 14:08:01

    Λόγος βερμπαλιστικός, επιπόλαιος (ως προς το τί είναι λαϊκισμός), λαϊκιστικός από την ανάποδη...

    • akenaton avatar
     akenaton @ NTUA 25/04/2013 14:21:17

     Μπερδεύετε τον (ποιητική αδεία) ελαφρό - λαϊκό τόνο του σημειώματος με τον λαϊκισμό της πολιτικής; Μπορείτε να κρίνετε το κείμενο αισθητικά και καλά κάνετε, αλλά μη μπερδεύουμε και τις έννοιες πια! Δεν υπάρχει λαϊκισμός ή λαϊκιστικός λόγος εκτός πολιτικής πως να το κάνουμε!

     ΥΓ. Την άλλη φορά θα γράψω δοκίμιο ή καλύτερα επιστημονική εργασία με βιβλιογραφία και παραπομπές. Να είστε καλά.

     • NTUA avatar
      NTUA @ akenaton 25/04/2013 14:33:33

      Ακριβώς. Ορισμένες ιδέες παρακάτω σε αυτόνομο σχόλιό μου.

     • B.Q avatar
      B.Q @ NTUA 25/04/2013 17:05:08

      O Nεοφιλελεύθερος αντιλαϊκός λαϊκισμός αγαπητέ, καταδικάζει τάχα όλους τους άλλους λαϊκισμούς, αδυνατώντας (αρνούμενος)να διακρίνει τον αισχρό εαυτό του, μέσα στον παραμορφωτικό καθρέφτη της υποκριτικής κομπορρημοσύνης όπου αυτάρεσκα μακιγιάρεται, για να παραπλανήσει τους αφελείς... Θα τον προδίδουνε πάντα τα κέρατα, η μακριά διχαλωτή ουρά του και κυρίως η σκουριασμένη...τρίαινα !! :-)

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ B.Q 25/04/2013 21:33:06

      Αρνητικός φορός εισοδήματος, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κουπόνια εκπαίδευσης (πχ Νορβηγία, Σουηδία), ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί (δηλαδή όχι ''κοινωνικές'' πολιτικές προς εσένα που θα πληρώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια σου), έλεγχος των ποσοτήτων χρήματος. Αυτά σε γενικές γραμμές είναι που πρότεινε ο Friedman, για να μην πάμε στο Hayek, τον Popper , Von Mises κλπ. Άντε αδέλφια στους δρόμους μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΣΕ και μη γίνει καμιά αξιολόγηση στο δημόσιο και ηττηθούμε από το νεοφιλελευθερισμό...

     • B.Q avatar
      B.Q @ Συριζαλβανία του Χότζα 26/04/2013 00:08:17

      Σημασία έχει πρωτίστως, να ΖΟΥΝ οι άνθρωποι. Οι θεωρίες περισσεύουν. Εγώ στο ...δρόμο, μόνο για το Νερό και τον Ηλεκτρισμό, που αποτελούν αυτονόητα αγαθά.

 3. periopos avatar
  periopos 25/04/2013 12:56:15

  Αν και χιλιοειπωμένα αυτά που λέει ο αρθρογράφος, δεν έχω καταλάβει σε ποιους απευθύνεται.
  Στο σύνολο του πολιτικού κόσμου;
  Στο σύνολο των πολιτών;
  Και στους δύο;

  • akenaton avatar
   akenaton @ periopos 25/04/2013 13:39:23

   Και στους δύο αγαπητέ, κυρίως βέβαια στους πολιτικούς αλλά και τους πολιτικολογούντες. Ευχαριστώ.

 4. cynthia avatar
  cynthia 25/04/2013 13:06:02

  Ιώδης (χρώματος βιολετι) η ιογενης συνδρομή?

  • akenaton avatar
   akenaton @ cynthia 25/04/2013 14:14:44

   Χαχαχα, όποιος βιάζεται ...... Ευχαριστώ για την διόρθωση. Προφανώς "ιογενής συνδρομή" ήθελε να γράψει ο βιαστικός γράφων. Σταμάτησε άπαξ το ραντάρ στην πρώτη (και τελευταία) σάρωση σε εκείνο το σημείο αλλά δυστυχώς, λόγω συνθηκών (βαθιά μεσάνυχτα) δεν ακούστηκε ο συναγερμός! Παρακαλώ τον διαχειριστή αν είναι δυνατόν να διορθωθεί το κραυγαλέο λεκτικό ατόπημα, για το οποίο απολογούμαι.

 5. George avatar
  George 25/04/2013 13:52:02

  Το θεατρικό έργο χρειάζεται θεατές. Αν το κοινό θέλει να δει την παράσταση "Λαϊκισμός" δε χρειάζεται να τα βάζουμε με το μπουλούκι που αναλαμβάνει την τέρψη του. Αν το φιλοθεάμων κοινό αναζητά ταχυδακτυλουργό αυτός θα ευρεθεί. Φυσικά με αμοιβή - θα φροντίσει άλλωστε να την υφαρπάξει από τα πορτοφόλια των θεατών όταν αυτό μαγεμένο κοιτά τα τρικ -Η αμοιβή αυτή όμως δεν είναι και τόσο μεγάλη αν σκεφθεί κανείς ότι το κοινό ζητά και την παράσταση αλλά και να κατηγορήσει τον καλλιτέχνη για ότι κακό του συμβεί.
  Γιατί το κοινό γοητεύεται από τέτοιας χαμηλής στάθμης έργα είναι ίσως το πιο κρίσιμο ερώτημα ...αλλιώς διατυπωμένο: Φταίει ο αρκουδιάρης ή οι θεατές που πληρώνουν και ζητούν ένα νούμερο ακόμα, να χορέψει δηλαδή η αρκούδα, τσιφτετέλι?

 6. NTUA avatar
  NTUA 25/04/2013 14:34:55

  Λαϊκισμός είναι η σύγκρουση ανάμεσα στους «προνομιούχους» και τους «μη προνομιούχους». Κάθε πολιτικό πρόγραμμα που υπερασπίζεται περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες είναι λαϊκιστικό. Το κατά πόσον ο λαϊκισμός είναι αντιδραστικός ή προοδευτικός, εξαρτάται από το περιεχόμενο των αιτημάτων του και όχι από τη δομή και το ύφος του. Ο πιο χαρισματικός λαϊκιστικής ηγέτης του 20ού αιώνα ήταν ο Σάρλ Ντε Γκολ. Κανένας δεν τον χαρακτήρισε απειλή για τη δημοκρατία.

  • akenaton avatar
   akenaton @ NTUA 25/04/2013 15:04:39

   Ενδιαφέρων ο ορισμός σας, θα μου επιτρέψετε φυσικά να μην συμφωνώ με αυτόν ούτε στο ελάχιστο. Για τον Ντε Γκολ δεν έχω άποψη.

  • Albert avatar
   Albert @ NTUA 25/04/2013 15:12:43

   Έχετε κατά νου τον όρο populism που έχει αρκετά διαφορετικό περιεχόμενο από τον όρο λαϊκισμός. Ο αρθρογράφος αναφέρεται στον δεύτερο, εσείς στον πρώτο.

   • NTUA avatar
    NTUA @ Albert 25/04/2013 15:46:17

    Ο λαϊκισμός ή populism είναι ένα και το αυτό. Οτιδήποτε άλλο εμφυλλοχωρεί είναι αμφισβήτηση αν όχι "Μίσος για τη δημοκρατία" (βλέpε ομότιτλο βιβίο του Jacques Rancière, Μετάφραση Βίκυ Ιακώβου, Εκδόσεις "Πεδίο", Αθήνα 2010).

    "Λαϊκισμός είναι μία μορφή κοινωνικο-πολιτικής σκέψης, στρατηγικής και συμπεριφοράς που αντιπαραβάλλει τα συμφέροντα και τις επιθυμίες της μάζας του λαού ενάντια στις ελίτ. Το λεξικό Cambridge ορίζει το λαϊκισμό ως «πολιτική ιδέα και δράση που στοχεύει στην αντιπροσώπευση των επιθυμιών και των αναγκών του απλού λαού».[1] Επειδή είναι μία φορτισμένη ιδεολογικά έννοια, πολλές φορές χρησιμοποιείται με εντελώς λανθασμένο τρόπο στο δημόσιο λόγο. Ο λαϊκισμός είναι μία αξιολογικά ΟΥΔΕΤΕΡΗ έννοια, δεν είναι δηλαδή «κακός» ή «καλός».[2]".
    ______________
    1. Cambridge dictionary, populism.
    2. Margaret Canovan, Populism, 1981.

    (Καμμιά φορά η Wikipedia δίνει τους καλύτερους ορισμούς και αναφορές).

    • akenaton avatar
     akenaton @ NTUA 25/04/2013 16:00:13

     Λυπάμαι αλλά πιστεύω ότι παριστάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Οπότε δεν υπάρχει λόγος ανταπάντησης από μέρους μου.

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ NTUA 26/04/2013 10:15:12

     Οι έννοιες της κοινωνιολογίας μπορεί με απογύμνωση τους από τη διαδικασία πραγμάτωσής των να αποκτούν ουδέτερη υπόσταση. Όμως, αυτό δεν έχει καμία επιστημονική βάση.
     Οι έννοιες αυτές είναι σχεσιακές. Κατανοούνται πάντα σε συνάρτηση με ένα ιστορικό και κοινωνικό χώρο.
     Το ίδιο και η έννοια της Δημοκρατίας. Μόνο σε σχέση κάποιο υπάρχον ιστορικό και κοινωνικό
     καθεστώς Δημοκρατίας μπορεί να κατανοηθεί και συγκριτικά.
     Δημοκρατία ως απόλυτη έννοια δεν υπάρχει, παρά μόνο ως επιστημολογική αφαίρεση.

 7. johny f avatar
  johny f 25/04/2013 14:51:52

  Υπαρχει κατι χειροτερο απ'το λαικισμο, ο Ελιτισμος.

  • akenaton avatar
   akenaton @ johny f 25/04/2013 15:07:02

   Κι ο ελιτισμός ενίοτε μπορεί να είναι βλαπτικός, συνήθως όμως δεν αφορά την πολιτική.

   • johny f avatar
    johny f @ akenaton 25/04/2013 15:20:27

    Ναι βεβαια, η πολιτικη δεν εχει να κανει και με την Ελιτ ( και να της κανει ολα τα χατηρια...) εχει να κανει μονο με το λαο ( και να τον γδερνει βεβαιως βεβαιως...)
    Αν δε βλεπεις το Συνολο της πραγματικοτητας και βλεπεις τα μισα κι ακομα πιο λιγα τοτε ειναι σαν να λυνεις μια μαθηματικη εξισωση αφαιροντας ολους τους παραγοντες που δε σε συμφερουν.....

 8. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 25/04/2013 15:10:58

  Διαβάζοντας το άρθρο σου Akenaton, μου ήρθε στο μυαλό μια σκηνή από μια ταινία, όπου ο πρωταγωνιστής, από το Λίβερπουλ, μπαίνει σε ένα μπαρ φιλάθλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, βγάζει το σακάκι του αποκαλύπτοντας τη φανέλα της Λίβερπουλ που φορά από κάτω και ανάβοντας μια φωτοβολίδα τους (προ)καλεί στον απογευματινό αγώνα των ομάδων τους. Φυσικά στη συνέχεια, τρέχει να ξεφύγει από το πλήθος που τον κυνηγά... (με τη συνοδεία του You'll never walk alone!) :)

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/04/2013 15:13:50

  Ουδεις λογος ανησυχιας.Υπαρχουν οι Βραχοι του Ορθολογισμου,της Αριθμητικης και της Επιστημης Σοιμπλε - Τομσεν και λοιποι τροικανοι επι τω οποιων συντριβονται ολα τα κυματα του λαικισμου.
  Το εμποδιο που αποτελουν αυτοι ειναι αξεπεραστο γιατι ο μονος τροπος για να παρακαμφθουν ειναι η εξοδος απο τη δικαιοδοσια τους και την ευρωζωνη.
  Ο ελληνικος λαικισμος ομως εχει μια ιδιομορφια : θελει να κανει οσα κανει και την ιδια στιγμη να πουλαει την ψευδαισθηση οτι ειναι και "προοδευτικος" .Καθως η προοδος εχει συνδεθει με στενες σχεσεις με τον ανεπτυγμενο κοσμο αδυνατει να συμβιβασει τις αντιφασεις του.Ολοι λοιπον οι λαικιστες λενε,λενε,απειλουν και ορυονται αλλα ελαχιστοι τολμουν να πουν εξω απο το ευρω γιατι φοβουνται οτι οι οπαδοι τους θα ξενερωσουν.Ειναι καταδικασμενοι να πουλανε τσαμπουκα και να γινονται αρνακια.

 10. akenaton avatar
  akenaton 25/04/2013 15:27:13

  Με συγχωρείτε, αλλά το σχόλιό σας δεν παρέπεμπε σε πολιτικές - οικονομικές - πνευματικές ελίτ. "Ελιτισμός" γενικά όπως το θέσατε παραπέμπει σε άλλο πράγμα. Και δεν υπάρχει μονάχα μία ελίτ αν το πάμε εκεί αλλά αρκετές και μάλιστα ορισμένως με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα καμιά φορά.

  • johny f avatar
   johny f @ akenaton 25/04/2013 15:53:35

   Ελιτισμος ειναι αυτο που εφαρμοζεται τωρα (με ακομα μεγαλυτερη σφοδροτητα απο παλια...).
   Ο Ελιτισμος γενναει το λαικισμο.
   Αν θελεις να αποφευγεις την Πραγματικοτητα και να το γυρνας σε φιλολογικες συζητησεις ,δικαιωμα σου αλλα μετα μην κλαις για τα αποτελεσματα.

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ johny f 25/04/2013 18:16:25

    Ἐμένα μ' ἀρέσει ὁ Ἐλυτισμός.

    «Όπου ανθεί ο μέσος όρος παύω να υπάρχω.»
    Ὀδ. Ἐλύτης

    • B.Q avatar
     B.Q @ Σωτ Μητραλ 25/04/2013 19:08:15

     Κι εγώ τάσσομαι υπέρ του ΕλΥτισμού, ερχόμενη από την ...αντίπερα όχθη :-) :
     ''Την αλήθεια την «φτιάχνει» κανείς, ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα '' Ο.Ε

    • Υ.Παραπλανημένος avatar
     Υ.Παραπλανημένος @ Σωτ Μητραλ 26/04/2013 09:39:55

     Κάποια στιγμή πρέπει να βάλουν like στο Antinews........

    • Υ.Παραπλανημένος avatar
     Υ.Παραπλανημένος @ Σωτ Μητραλ 26/04/2013 09:41:09

     @ Σωτ Μητραλ....
     Κάποια στιγμή πρέπει να βάλουν like στο Antinews……..
     (Εδώ πήγαινε το σχόλιο...)

    • Παύλος avatar
     Παύλος @ Σωτ Μητραλ 26/04/2013 14:53:00

     Το καλύτερο που γράφτηκε ποτέ, Σωτ Μητραλ

     • ΛΜ avatar
      ΛΜ @ Παύλος 26/04/2013 15:57:51

      Εσύ Παύλο λόγω ύφους και ήθους, τίθεσαι αυτονόητα εκτός ''ελυτισμού''. Ανήκεις δικαιωματικά στην παρακμιακή και κακοήθη πλέμπα.

 11. akenaton avatar
  akenaton 25/04/2013 15:28:27

  Να είστε καλά, μου προξενήσατε γέλιο μέχρι δακρύων (και το είχα πολύ ανάγκη, καθώς προβλέπω πολύ .... τρέξιμο!).

  • Δαίμων avatar
   Δαίμων @ akenaton 25/04/2013 16:49:04

   Άδικα προετοιμάζεστε. Βγάλτε τη φόρμα και τα αθλητικά σας παπούτσια και μην τρέχετε άδικα. Όσο και να το επιθυμείτε, ουδείς σοβαρός λόγος υφίσταται για να σας ....κυνηγήσουν. Μάλλον χαλαρή προπόνηση θα κάνετε.
   Μας τα έχουν πει --πολύ καλύτερα--, πριν από εσάς, πολλοί άλλοι, λιγότερο κουραστικοί κι εμπαθείς.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Δαίμων 25/04/2013 19:06:07

    Όπως ....... οι;;;;;;

    • Δαίμων avatar
     Δαίμων @ akenaton 26/04/2013 16:33:48

     Οι ...παπιοί. Τους ξέρετε μια χαρά. Κι εσείς, αυτούς συμβουλεύεστε για να εμπνευστείτε.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Δαίμων 26/04/2013 16:38:41

      Θα σας απαντούσα καταλλήλως τώρα αλλά είστε το 100στό σχόλιο και ως εκ τούτου κερδίζετε με το σπαθί σας μια πλήρη σχολιαστική ασυλία με όλα τα ... ροκφόρ!

 12. Διογένης avatar
  Διογένης 25/04/2013 15:52:09

  Κάπου θέλει να αναφερθεί συγκεκριμένα ο αρθρογράφος, αλλά δεν το κάνει σαφές, ούτε καν ως υπονοούμενο. Θα ήταν πιο χρήσιμο το άρθρο αν αφήνε τουλάχιστον να εννοηθεί πού ακριβώς αναφέρεται.

 13. B.Q avatar
  B.Q 25/04/2013 16:23:51

  Α) Επειδή η προσπάθεια να προκαλέσει κανείς την προσοχή χρησιμοποιώντας βαρύγδουμπες φανατικές εκφράσεις και ...χαρακτηρίζοντας τους ιδεολογικούς του αντιπάλους συλλήβδην ώστε να ...καθαρίσει είναι τουλάχιστον φαιδρές, παραθέτω ένα απόσπασμα άρθρου του κ. Δ.Γιαννακόπουλου, που ξεκαθαρίζει αρκετά το τοπίο :
  '' Στη σημερινή Ελλάδα διακρίνουμε τρεις μορφές λαϊκισμού που προφασίζονται ότι κάνουν πολιτική ή πράγματι κάνουν πολιτική: τον παραδοσιακό λαϊκισμό της αριστεράς, τον ακροδεξιό/ρατσιστικό λαϊκισμό και τον αντιλαϊκό λαϊκισμό. Οι δύο πρώτοι είναι τα απομεινάρια μιας ιστορικής εποχής που παρέρχεται, δίχως να μας ρωτήσει και να ενδιαφερθεί για την συναίνεσή μας.Ο τελευταίος είναι το τραγικό σύμπτωμα της επικράτησης αυτών που πασχίζουν να ορίσουν μια νέα τάξη πραγμάτων, όπου το υποκείμενο δεν θα διαχωρίζεται από το αντικείμενο, αλλά το πρώτο θα αναπαρίσταται με την μορφή του δεύτερου, η κοινωνία επίσης δεν θα διαχωρίζεται από την αγορά, το αρσενικό από το θηλυκό, ενώ η γνώση παύει να ορίζεται ως εξέλιξη της σχέσης εργασίας-ζωής-γλώσσας.
  Οι αντιλαϊκοί λαϊκιστές ορίζουν το κοινωνικό και την κοινωνικοποίηση ως «Learning by Numbers»: ο αριθμός παύει να αναπαριστά αξίες και να εκφράζει σχέσεις που ορίζουν οντολογικά συναρτήσεις, ή να δείχνει διαφορές, τάσεις, να βοηθά στην ποιοτική αξιολόγηση κλπ., αλλά μετατρέπεται σε κανόνα δικαίου, ενώ αποκτά υπέρτατα κανονιστικά χαρακτηριστικά.
  Τώρα πια ο αντιλαϊκός λαϊκισμός με το «Learning by Numbers» ορίζει το ορθό και το λάθος έξω από το πλαίσιο κάθε κουλτούρας, έξω από την κοινωνικοοικονομική δομή, έξω από την σχέση εργασία-τεχνολογία-κεφάλαιο, τάχαμου έξω από την έννοια του συμφέροντος και ασφαλώς κάνοντας πως αγνοεί την ιστορία ως διαπάλη για την ηγεμονία, την κάρπωση, την κυριαρχία, την εκμετάλλευση, την ελευθερία, την χειραφέτηση, την ισότητα κλπ.

 14. γελωτοποιος avatar
  γελωτοποιος 25/04/2013 16:32:40

  υπαρχει λαικισμος και λαικισμος..αλλο πραγμα ο λαικισμος της χρυσης αυγης, αλλο του συριζα..αλλο πραγμα ο ελιτισμος της αριστοκρατιας του 18ου αλλο ο ελιτισμος της ελληνικης αρχουσας ''ταξης''.. αλλο ο κρατισμος του Χιτλερ αλλο ο κρατισμος του Α. Παπανδρεου.
  οποιος ειναι αντιμνημονιακος δεν ειναι απαραιτητα λαικιστης..πχ ΚΚΕ, Αλαβανος
  οποιος ειναι μνημονιακος δεν ειναι απαραιτητα ελιτιστης ή προνομιουχος..πχ. Στεφανος Μανος
  η μανιχαιστικη λογικη της γενικευσης και της υπεραπλουστευσης ειναι σιγουρα λαικιστικη και δηλωνει αδυναμια κριτικης σκεψης, απο αυτες τις γενικευσεις φτανουμε πολυ ευκολα και στις προσωπικες επιθεσεις κι οποιον παρει ο χαρος.

  • akenaton avatar
   akenaton @ γελωτοποιος 25/04/2013 19:17:37

   Μα, συμφωνώ απόλυτα με όλα αυτά που λέτε! Που το είδατε να λέω ότι όποιος είναι αντιμνημονιακός είναι απαραίτητα λαϊκιστής; Να μου καταλογίζετε τουλάχιστον όσα λέω, όχι ακόμη και όσα ΔΕΝ λέω!!!

   • γελωτοποιος avatar
    γελωτοποιος @ akenaton 25/04/2013 23:58:15

    δεν απευθυνομαι σε εσας αγαπητε Ακενατον, ζητω συγγνωμη που δεν διευκρινισα, εκανα γενικα μια παρατηρηση βλεποντας καποια σχολια και γενικα το κλιμα που επικρατει στο σαιτ και γενικοτερα στα φορουμ..πολυ εχθρα κι αντιπαραθεση επικρατει χωρις ουσια..

    • akenaton avatar
     akenaton @ γελωτοποιος 26/04/2013 11:00:50

     Τότε και πάλι συμφωνώ και με συγχωρείτε που παρανόησα.

 15. B.Q avatar
  B.Q 25/04/2013 16:34:01

  B) Ο αντιλαϊκός λαϊκισμός δεν ξέρει τι σημαίνει πολιτικά «δεξιά» και «αριστερά», ούτε τον ενδιαφέρει να μάθει, εκφράζει τη «νέα επιστήμη» όλων των επιστημών, αδιαφορώντας για την αρχαιολογία τους και την γενεαλογία τους. Άλλοτε εμφανίζεται ως αγοραίος οικονομισμός (:όλα είναι αγορά), άλλοτε ως νεοφιλελευθερισμός και άλλοτε ως ρεαλισμός στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, της ΕΕ, του νέου κόσμου, όπου το παράδειγμα της ισχυρότερης οικονομίας θα επιβάλει τους όρους ζωής στον πλανήτη, στην πραγματικότητα υπέρ των συμφερόντων αυτού του παραδείγματος και όχι υπέρ της μετατροπής του κόσμου σε αυτό το παράδειγμα – στο βαθμό που δεν έχουν αντίρρηση άλλης μορφής ισχυρά παραδείγματα ιμπεριαλισμού!
  «Ο κόσμος είναι επίπεδος» σου λένε οι αντιλαϊκοί λαϊκιστές και διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις της τελικής σύγκρουσης (λύσης) για την παγκόσμια διακυβέρνηση των χρηματιστών/τραπεζιτών που δήθεν θα προσφέρουν αρμονικές σχέσεις στον κόσμο επιβάλλοντας μια κοινή λογική σε όλο τον πλανήτη, μια κοινή κουλτούρα και ένα κοινό νόμισμα σε ένα κοινό οικονομικό, νομοθετικό, δικανικό και διοικητικό περιβάλλον. Έτσι θα επιβληθεί η ειρήνη, σου λένε, θα σταματήσουν οι εθνικιστικοί και κοινωνικοί ανταγωνισμοί, θα γλιτώσουμε από την μάστιγα της ντεμοντέ πάλης των τάξεων και από την κατάρα του μαρξισμού! ''
  Ελληνικός ….Nεοφιλελευθερισμός = Ο αντιλαϊκός λαϊκισμός ή αλλιώς,
  λέγε με Άδωνη Γεωργιάδη..... :-)

  • dim avatar
   dim @ B.Q 25/04/2013 16:56:53

   Για να μπορέσεις εσύ να αντιπαρατεθείς με τον Άδωνι, θα χρειαστείς τρεις ζωές να κάνεις μαθήματα ιστορίας και μαθηματικών (για να αποκτήσεις ορθολογική σκέψη), και πάλι θα τα βρεις σκούρα απέναντι του... Σε όποιο πάνελ τον βλέπω, στο τέλος δε ξέρουν που να τρέξουν για να κρυφτούν οι Συριζαίοι εκπρόσωποι... Το ίδιο ισχύει και για το Βορίδη... Μακράν οι καλύτερες μεταγραφές της ΝΔ στην μεταγραφική περίοδο προ των τελευταίων εκλογών… Και οι δύο αυτοί αντιπροσωπεύουν τη τάση που θα κυριαρχήσει στα πολιτικά πράγματα της χώρα μας για την επόμενη δεκαετία… αυτή του Πατριωτικού Φιλελευθερισμού, συνδυάζοντας τις συντηρητικές – πατριωτικές απόψεις στα κοινωνικο-εθνικά θέματα, με την ιδεολογία του οικονομικού φιλελευθερισμού που επιτέλους θα πρέπει να επικρατήσει στη χώρα μας αν θέλουμε να δούμε ποτέ καμία άσπρη μέρα… Γιατί τώρα αυτά που βλέπουμε (φόροι, τεράστιο δημόσιο, ελάχιστες ακόμα αποκρατικοποιήσεις), μόνο οικονομικός φιλελευθερισμός δεν είναι…

   • fe avatar
    fe @ dim 25/04/2013 17:01:29

    ιτια ιτιααααααα λουλουδιασμενη .......καλο πασχα και καλη ανασταση ευχομαι.

   • Σπορέας avatar
    Σπορέας @ dim 25/04/2013 17:12:07

    Αν, ειδικά ο Γεωργιάδης είναι από τις καλύτερες μεταγραφές, βλέπω να ακολουθάμε...την ΑΕΚ

    • dim avatar
     dim @ Σπορέας 25/04/2013 17:19:00

     Εγώ θέλω να βλέπω στη παράταξη μου άτομα που ασπάζονται την ιδεολογία του Πατριωτικού Φιλελευθερισμού, και γνωρίζουν ιστορία, σέβονται τις παραδόσεις μας, μιλάνε υπερ της ελεύθερης αγοράς με το κράτος να παρεμβαίνει υπερ των αδυνάμων και όχι να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα... Αυτά τα κριτήρια ο Άδωνις και ο Βορίδης τα καλύπτουν πλήρως και για αυτό λέω ότι είναι πολύ καλές μεταγραφές... Την επιβράβευση δεν θα τη δώσω ούτε εγώ ούτε εσύ αλλά το σύνολο των ψηφοφόρων... Και ο μεν πρώτος βγήκε έκτος στη πιο δύσκολη περιφέρεια της Ελλάδας, ο δε δεύτερος πρώτος με μεγάλη διαφορά στη Περιφέρεια Αττικής...

     • B.Q avatar
      B.Q @ dim 25/04/2013 17:27:21

      Οι ....ψηφοφόροι??? Τώρα μάλιστα! Φυσικά και επιλέγουν τους αδάμαντες πάντα οι ψηφοφόροι!! Αρκεί να έχουν τους κατάλληλους σπόνσορες και να βγαίνουν συχνά στο ...γυαλί. Οι ..φελλοί. :-)

     • dim avatar
      dim @ B.Q 25/04/2013 17:34:32

      Ο Πατριωτικός - Συντηρητικός Φιλελευθερισμός θα κυριαρχήσει για την επόμενη δεκαετία, και προφανώς μαζί του θα κυριαρχήσουν και οι γνήσιοι εκπρόσωποί του...

      Ξέρω αυτό τρομάζει εσάς τους αριστερούς, αλλά τι να κάνουμε, επιτέλους μετά από 30 χρόνια κυριαρχίας της αριστερής - κρατικοδίαιτης λογικής, ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αλλάξει...

     • B.Q avatar
      B.Q @ dim 25/04/2013 17:39:30

      :-) Δεν υπάρχει στη ζωή, στην εξέλιξη και στη ροή της Ιστορίας ...ρεβάνς αγαπητέ για να την....πάρετε!!! Μη βαυκαλίζεστε.
      Αυτά, μόνο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Παίξτε κανένα στοίχημα, γιατί η μελλοντολογία εν προκειμένω, μόνο σαν έκφραση των ευσεβών σας πόθων είναι αποδεκτή.

   • B.Q avatar
    B.Q @ dim 25/04/2013 17:24:56

    ''Και οι δύο αυτοί αντιπροσωπεύουν τη τάση που θα κυριαρχήσει στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας για την επόμενη δεκαετία… ''
    Ωχ Παναγία μου!!
    Αυτό το διατυπώνετε ως απειλή φαντάζομαι, γιατί διαφορετικά δε γίνεται να το εκλάβω!! :-) Απειλή για την παραπέρα κατάντια στην οποία προβλέπετε οτι το ''πολιτικό προσωπικό'' της έρμης τούτης χώρας πρόκειται να περιπέσει... Ανατριχιαστικό πραγματικά ως εκδοχή, αλλά αμελητέες οι πιθανότητες επαλήθευσης.
    Τα υπαλληλάκια των Μπομπολαίων λοιπόν, που προωθούνται στα Μεγκαλοκάναλα ώστε να υπερασπίζονται και να προβάλλουν τα συμφέροντα των σπονσόρων - αφεντικών τους, αποτελούν το πρότυπό σας; Δεν με εκπλήσσετε και τόσο, γνωστές οι...θέσεις σας.
    Όσο για το '' Για να μπορέσεις εσύ να αντιπαρατεθείς με τον Άδωνη....'' :-), να σας ενημερώνω οτι και μόνο η σκέψη, είναι για μένα άκρως απωθητική και δε θα αποτελούσε ...στόχο μου, στον αιώνα τον άπαντα! . Και ειδικά αυτή η ανεπάναληπτη αντιαισθητική του τσιρίδα, είναι μιά τόσο βάναυση διαδικασία, που μόνο οι υψηλά αμοιβόμενοι συνάδελφοί του, υποχρεούνται να ανέχονται. Μιλάμε για κατάρα!

    • dim avatar
     dim @ B.Q 25/04/2013 17:50:36

     Όταν θα μιλάς απαξιωτικά για κάποιον, θα παίρνεις και την ανάλογη απάντηση... Δε σου είπε κανένας να ασχοληθείς...

     Όσον αφορά τις "γνωστές μου θέσεις"... όποιος είναι υπέρμαχος της κεντροδεξιάς ιδεολογίας του Πατριωτικού Συντηρητικού Φιλελευθερισμού, προφανώς και συμφωνεί με τις θέσεις μου αυτές... Όποιος αριστερίζει, προφανώς και διαφωνεί... Αρκετά όμως ανεχτήκαμε επί δεκαετίες την αριστερή τρομοκρατία και τον κρατισμό... Είμαστε Κεντροδεξιοί, με τις "γνωστές μας θέσεις" και σε όποιον αρέσουμε... Και ευτυχώς που δεν αρέσουμε σε εσάς, γιατί αυτό θα ήταν ανησυχητικό...

     • mara M. avatar
      mara M. @ dim 25/04/2013 20:10:33

      Δηλαδή για να καταλάβουμε τόσα χρόνια υπήρχε αριστερή κυριαρχία, προφανώς εννοείς το ΠΑΣΟΚ με όλο συνονθύλευμα, δεξιούς αριστερούς, φιλελεύθερους,η δεξιά έχει διαγραφεί απο τον πολιτικό χάρτη για 30χρόνια ή την εντάσετε κι αυτή στην αριστερή κυριαρχία; και είχαμε και αριστερή τρομοκρατία (τι ακριβώς εννοείς;) και τώρα έχουμε κεντροδεξιά με τον Αδωνη και το Βορίδη που τους θεωρείς τις καλύτερες μεταγραφές. Κατάλαβα καλά ή έχω διαταραχή νοητικών λειτουργιών;

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ dim 25/04/2013 21:37:52

      Αγαπητή (έ) dim, επίτρεψέ μου να σου κάνω μια φιλική παραίνεση

      _αφού σε συγχαρώ για το κουράγιο σου να αντιπαρατίθεσαι με καβαλημένα αριστερίζοντα, κρώζοντα, αριστεροεμμονικά, φανατικά, παρωπιδοφόρα, που κοάζουν νυχθημερόν, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι γίνονται αφόρητα κουραστικά -
      :
      Μην αναλίσκεσαι με ανθρώπους που δεν διαθέτουν την στοιχειώδη αυτογνωσία να αντιληφθούν, ότι όσα εξακοντίζουν κατά των αντιφρονούντων τους, ταιριάζουν ....'γάντι" στην αφεντιά τους !
      Θα μπορούσα να παραθέσω μυριάδες ....μαργαριτάρια της, αλλά θα περιοριστώ στο πρόσφατο, άκρως αντιπροσωπευτικό :

      "O Nεοφιλελεύθερος αντιλαϊκός λαϊκισμός αγαπητέ, καταδικάζει τάχα όλους τους άλλους λαϊκισμούς, αδυνατώντας (αρνούμενος)να διακρίνει τον αισχρό εαυτό του, μέσα στον παραμορφωτικό καθρέφτη της υποκριτικής κομπορρημοσύνης όπου αυτάρεσκα μακιγιάρεται, για να παραπλανήσει τους αφελείς… Θα τον προδίδουνε πάντα τα κέρατα, η μακριά διχαλωτή ουρά του και κυρίως η σκουριασμένη…τρίαινα !! :-) "

      Ψάξε όλο το Antinews και όλο το διαδίκτυο και πες μου αν υπάρχει άτομο, στο οποίο να ταιριάζουν τόσο πολύ τα λεγόμενά της, όσο στον εαυτό της !;!;!;!;

     • Πέτρος avatar
      Πέτρος @ Παύλος 25/04/2013 22:49:31

      Παύλο, σε πείραξε το κέρατο η ουρά κι η τρίαινα; Εσένα και τη συνομοταξία σου μάλλον επιχειρεί να περιγράψει. Σωστά ενοχλήθηκες. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση ε;; χαχαχα

     • mara M. avatar
      mara M. @ Παύλος 25/04/2013 22:56:20

      Δεν κάνω το δικηγόρο της αγαπητής μου βασιλίσσας σε καμμία περίπτωση. Μπορεί άλλωστε να υπερασπιστεί τον ευατό της καλύτερα απ' ότι όλοι εμείς μαζί.
      Εσύ όμως αγαπητέ Παύλο που μονίμως εκτοξεύσεις προσωπικές ύβρεις και χαρακτηρισμούς εναντίον όσων δεν συμφωνείς, έχεις αναρωτηθεί μήπως είσαι εσύ το άτομο που ψάχνεις στο antinews;

     • B.Q avatar
      B.Q @ mara M. 25/04/2013 23:52:57

      Χαχαχα!! Μη δίνετε σημασία αγαπητή Μάρα. Είναι γνωστή ...κλινική περίπτωση ο άνθρωπος και όσο τον ...συνδέω, τόσο επιμένει!!

     • B.Q avatar
      B.Q @ mara M. 25/04/2013 23:57:37

      ...Σας ευχαριστώ πάντως. :-) Ας τον αφήσουμε να ξεδιπλώσει τον ψυχικό του πλούτο, αβίαστα!! Σκάει όταν δεν του δίνουν σημασία.

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ mara M. 26/04/2013 13:09:24

      Όσο για 'σένα αγαπητή mara M, που ευτυχώς έβαλες το Μ, για να ξεχωρίσεις από την γνήσια Mara, που δεν έχεις καμία σχέση μαζί της,
      έχω να σου πω απλώς ότι με αδικείς σε χίλια ένα σημεία, αλλά θα σου παραθέσω απλώς το τελευταίο : το 1001.

      Αν χαρακτηρίζεις προσωπικήν ύβριν, το να αντιπαραθέτεις τα κείμενα κάποιας, καλώντας την να αντικατοπτριστεί σε αυτά,(ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ), πόση ευφυΐα χρειάζεται κάποιος, προκειμένου να αντιληφθεί, ότι αποτελεί ....ομολογία ύβρεως το κείμενο της ομοΐδεάτισάς σας ;;;;

      Διότι, καημένη mara M, εγώ δεν έγραψα δικές μου σκέψεις, απλώς παρέθεσα τις δικές της !
      Τόσο σας τυφλώνει η μισαλλοδοξία σας πια ;;;;

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ mara M. 26/04/2013 13:17:47

      Και τέλος εσύ B.Q. ή Black Quin, . ή Quin in ....., .ή καβαλημένο στέμμα, ή ότιδήποτε παρεμφερές,
      δεν έχεις καν την σύνεση να αντιληφθείς, ότι ,
      αν δεν μου προκαλούσες καθημερινή βδελυγμία, με τον κατακλυσμό του site από τις εμετικές "ο*ει*ρ*ξεις" σου, δεν θα ασχολιόμουν ποτέ μαζί σου !!!

     • mara M. avatar
      mara M. @ mara M. 26/04/2013 14:23:09

      @Παύλος
      Αγαπητέ Παύλο γι αυτό ακριβώς έβαλα το Μ για να ξεχωρίζουμε με την παλιά Mara και νομίζω ότι το προτιμά και εκείνη, ακριβώς γιατί σε πολλά, όχι σε όλα οφείλω να πω,δεν έχουμε καμία σχέση.
      Οσο για το σχόλιο μου δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο,γι αυτό και το "μονίμως" αν δεν το έπιασες, αλλά και πολλά άλλα που απαντάς με καταιγισμό υβριστικών χαρακτηρισμών όπου δεν συμφωνείς και σε ότι σε ότι θεωρείς αριστερό κατά τη γνώμη σου. Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε σε αντιπαράθεση.

     • Δαίμων avatar
      Δαίμων @ mara M. 26/04/2013 15:41:49

      Φτωχούλη Παύλο, το πρόβλημά σου είναι ο εαυτός σου. Μόνο εσύ δεν το βλέπεις, γιατί απλά δεν σε συμφέρει.

     • Δαίμων avatar
      Δαίμων @ mara M. 26/04/2013 15:47:11

      Και ...Φαύλε Παύλε μην κουράζεσαι άδικα, γιατί αυτή που προσπαθείς να σου απαντήσει, δεν....
      Την πέφτεις τώρα και στη Μάρα και σε όποιον δεν σου αρέσει αστείε συμπλεγματικέ!

     • ΛΜ avatar
      ΛΜ @ mara M. 26/04/2013 16:03:23

      Mάρα Μ., όλοι τον ξέρουμε τον Παυλούκο. Η μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση : Τον αγνοείς. Δεν αξίζει κάτι περισσότερο. Εκτός και είσαι ...ειδική γιατρός ειδικευμένη στην παθολογία του.

     • mara M. avatar
      mara M. @ mara M. 26/04/2013 18:45:33

      Eυχαριστώ για την υποστήριξη και θα προσπαθήσω να ακολουθήσω τη συμβουλή σας αν και είμαι λίγο παρορμητική.

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ mara M. 26/04/2013 19:41:19

      Μας την πέσανε Θεοί και Δαίμων-ες, για να μας καταγγείλουν για επιθετική και υβριστική συμπεριφορά ποιοί ;
      Αυτοί που ξέρουν ΜΟΝΟ να βρίζουν !
      Ακόμα και τα ΛιΜ άρια βγάζουν τη χολή τους !
      Ας είναι. Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα ......!
      Πάντως, εσύ mara M, πραγματικά ξεχωρίζεις και δεν νομίζω ότι σου περιποεί τιμήν, η αποδοχή τέτοιας υποστήριξης. Αντιθέτως, για μένα είναι τιμή, να μου επιτίθενται άγνωστα Δαιμων-ικά και σατανικά και αερικά και διαολικά και ΛιΜάρια και κάθε κομπλεξικό κατάλοιπο !

     • ~Μara~ avatar
      ~Μara~ @ Παύλος 26/04/2013 19:53:21

      Kράτα γερά.... αγαπητέ Παύλο στην επέλαση των αριστερών φίλων χα χα!

      Εύχομαι σε όλους Καλή Ανάσταση και ιδιαιτέρως σε σένα!!!

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ ~Μara~ 26/04/2013 20:47:28

      Σε ευχαριστώ καλή μου ~Mara~.
      Ας είσαι καλά.
      Δεν λέω ότι δεν κάνω λάθη, παραδέχομαι ότι είμαι παρορμητικός και ρηξικέλευθος, αλλά, να πάρει η ευχή, δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο να σου επιτίθεται μια .....σφηκοφωλιά από Δαίμων -ες, μόνο και μόνο επειδή τους τρίβεις την αλήθεια στη μούρη, χωρίς να λένε ούτε μία λέξη για την ταμπακιέρα!

      Καλή Ανάσταση σε όλους και από 'μένα !

     • dim avatar
      dim @ ~Μara~ 26/04/2013 22:57:40

      Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει... Έχουν "επιστρατευτεί" όλα τα nicks για να "φαίνονται" πολλοί...

     • ~Μara~ avatar
      ~Μara~ @ ~Μara~ 27/04/2013 10:57:28

      Δαίμων (...αλήθεια ποιός δαίμων είσαι?)
      Δεν νομίζεις ότι το παρατραβάς με τους προσωπικούς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς???
      Δεν χρειάζεται να σου γράψω ποιοί καταφεύγουν σε σε αυτή την μέθοδο αντιπαράθεσης.
      Καταλαβαίνεις πολύ καλά.....

     • WY avatar
      WY @ dim 27/04/2013 18:38:58

      ## Και ευτυχώς που δεν αρέσουμε σε εσάς, γιατί αυτό θα ήταν ανησυχητικό…##
      ................................................................

      Νά μού επιτρέψετε νά προσθέσω ##........ΚΙ ΕΘΝΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ##.

     • WY avatar
      WY @ WY 27/04/2013 21:16:43

      @@@
      Αμφιδέξια είπε:
      27/04/2013 στις 7:45 pm
      Άλλος ένας ψεκασμένος με φλιτ. Τώρα είσαστε κομπλέ.
      ..........................................
      Ω Αμφιδέξιε,αλλά τοι εξεπίτηδες κτώμεθα εταίρους,ίνα επειδάν αυτοί πρεσβύτεροι γιγνόμενοι σφαλλώμεθα,παρόντες υμείς οί νεώτεροι απαναρθώτε ημών τόν βίον καί έν έργοις καί εν λόγοις.
      Καί νύν,εί τί εγώ καί... dim έν τοίς λόγοις σφαλλόμεθα,σύ παρών επανόρθου.
      .......
      Όθεν καί λακτισθέντα,επειδή ηνήσχετο τινός θαυμάσαντος,ειπείν εί δέ μέ όνος ελάκτισε δίκην άν αυτώ ελάγχανον ;

     • WY avatar
      WY @ WY 27/04/2013 21:24:05

      Ω Αμφιδέξιε,αλλά τοι....

      διορθώνω ,

      Ω Αμφιδέξια,αλλά τοι....

     • WY avatar
      WY @ WY 28/04/2013 10:10:51

      @@@
      Αμφιδέξια είπε:
      27/04/2013 στις 11:10 pm
      Φλιτ. Η μόνη λύση. Διπλή δόση.
      ...................................

      Έχουν πειραματισθή οί ψυχίατροι στό Δαφνί σέ ΄σένα καί γνωρίζεις τήν αποτελεσματικότητά του!!
      Αλλά σέ κάθε περίπτωση,σού αρμόζει ή εξής απάντηση :

      ## Όθεν καί λακτισθέντα,επειδή ηνήσχετο τινός θαυμάσαντος,ειπείν εί δέ μέ όνος ελάκτισε δίκην άν αυτώ ελάγχανον ;##

   • periopos avatar
    periopos @ dim 25/04/2013 18:41:37

    Για να μπορέσει κάποιος σοβαρός άνθρωπος να αντιπαρατεθεί είτε με τον Γεωργιάδη, το μόνο που χρειάζεται είναι να τον καλέσουν σε κάποια από τις δεκάδες εκπομπές που εμφανίζεται εν είδη μόνιμου καλεσμένων.

    Ναι μεν έχει πολλές γνώσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι με τις ίδιες γνώσεις.
    Η ουσία της αντιπαράθεσης, δεν θα γίνει σε επίπεδο γνώσεων μόνο, αλλά κυρίως σε επίπεδο επιχειρημάτων και δεδομένων δηλώσεων.

    Η γνώση ιστορίας και μαθηματικών, σαφέστατα δημιουργεί ορθολογική σκέψη, αλλά δυστυχώς για κάποιους, περιέχει διδαχές που όχι μόνον δεν εφαρμόζονται από τους "επαΐοντες", αλλά τουναντίον χρησιμοποιούνται συλλήβδην, ως μέσον δημιουργίας εντυπώσεων, κρύβοντας την ουσία και την αλήθεια, μέσα σε ένα ωραιότατο περιτύλιγμα λόγου που εντυπωσιάζει τους αδαείς.

    Όταν λοιπόν οι χορηγοί της "ορθολογικής σκέψης", ανοίξουν τις πόρτες και σε πιο σοβαρούς συνομιλητές, τότε θα δούμε κατά πόσον οι γνώσεις χρησιμοποιούνται προς όφελος παρά προς εντυπωσίαση.

    • Παύλος avatar
     Παύλος @ periopos 26/04/2013 20:02:30

     @ Δαίμων και ΛΜ:
     Παρακαλώ πολύ, μην με αναγκάζετε κάθε τόσο, να διπλώνω την εφημερίδα μου, για να χτυπώ, ή να απωθώ ενοχλητικά έντομα, που με ενοχλούν στριφογυρίζοντας κοντά μου απρόσκλητα!
     Και όχι τίποτα άλλο, αλλά εσχάτως παρατηρείται έλλειψη κινίνης, οπότε, αντιλαμβάνεστε, ότι οι ανωφελείς κώνωπες δρουν επικινδύνως !!!!!!

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ Παύλος 27/04/2013 21:28:12

      Δαίμωνα, δεν θα είχα καμία αντίρρηση να δεχθώ το πείραγμα σου, αν δεν στερούνταν έμπνευσης ( αφού αποτελεί αντιγραφή από το δικό μου),
      αλλά κυρίως, αν δεν αντιστρατεύονταν την λογική :
      Από πότε άρχισαν τα έντομα να ψεκάζουν τους ανθρώπους ;;;;;;;;;
      Πάντως για σένα υπάρχει ακατανίκητο όπλο :
      ".....φρίττει γαρ και τρέμει ( ο διάβολος), καθορών Αυτού την δύναμην" !!!

     • Αμφιδέξια avatar
      Αμφιδέξια @ Παύλος 27/04/2013 23:06:43

      Έλα, κούρασες βρε άνθρωπε με την επιθετικότητά σου. Τι άξεστος! Κόψτο πια να τελειώνουμε. Εσύ και 2-3 άλλοι εδώ μέσα βγάζετε τα άλυτα προσωπικά σας θέματα επί των άλλων σχολιαστών. Μάθε να σέβεσαι για να σε σέβονται.

  • akenaton avatar
   akenaton @ B.Q 25/04/2013 19:14:27

   Για να βοηθήσω κι εσάς και τους φίλους που ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν στο παραπάνω κείμενο που προτείνετε, σας παραθέτω το λίνκ όπου μπορούν να το διαβάσουν ολόκληρο ώστε να διαμορφώσουν άποψη μόνοι τους περί τίνος πρόκειται. Ευχαριστώ μαντάμ με τα πολλά προσωπεία και την μοναδική(;) άποψη.

   http://kafeneio-gr.blogspot.gr/2012/12/blog-post_7868.html

   • B.Q avatar
    B.Q @ akenaton 25/04/2013 23:03:15

    Παρακαλώ, αλλά όσο και να σας ενοχλεί (και σας ενοχλεί σίγουρα), η περιγραφή του ''αντιλαϊκού λαϊκισμού'' την οποία επιχειρεί ο συγκεκριμένος κύριος και στο σημείο του άρθρου του που παραθέτω, καλύπτει πλήρως τη νεοφιλελεύθερη λαϊκίστικη οπτική την οποία κι εσείς συχνά υιοθετείτε. Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ''πάνσοφος'' ή ''αυθεντία'' για να καταφέρει να εκφράσει σωστά τη Νεοφιλελεύθερη λαϊκίστικη πρακτική!!!!
    Αυθεντία και πάνσοφος δεν είστε εξ άλλου ούτε κι εσείς, αλλά διατυπώνετε σκέψεις.... Και για εσάς μπορεί να πεί κανείς ''δείτε περί τίνος πρόκειται''. Ή δεν μπορεί λέτε; :-) Μην το λέτε....Μπορεί.

    • akenaton avatar
     akenaton @ B.Q 26/04/2013 11:53:43

     Φυσικά και μπορεί! Εξάλλου ούτε και εγώ το λέω υποτιμητικά για τον εν λόγω αρθρογράφο. Τα σέβη μου μαντάμ και θα το εκτιμούσα πολύ όταν σχολιάζετε δικά μου γραφόμενα να χρησιμοποιείτε το ..... επίσημο νικ σας, με το οποίο σας συνήθισα και λατρεύω να σας διαβάζω. Κάτι "Πέτροι", "Αίαντες" και "Αθώρ" με ξενερώνουν αφάνταστα και είμαι σίγουρος πως δεν εκφράζουν απόλυτα το πάθος που κυριαρχεί στην θυελλώδη προσωπικότητά σας.
     Σας ασπάζομαι την αριστεράν χείραν.

     • B.Q avatar
      B.Q @ akenaton 26/04/2013 13:58:56

      Tα nicks που αναφέρετε δεν με αφορούν, πέσατε έξω!! Όλες οι μάσκες μου (αν θα έχω) θα είναι επίσημες και θα φορώ ενίοτε όποιαν χρειάζεται, αρκεί να με ευχαριστεί. Η παράκλησή σας, δε γίνεται αποδεκτή. Δε βαρεθήκατε ακόμη να επαναλαμβάνεσθε επί ματαίω; Έτσι κι αλλιώς, άλλο σας ενοχλεί (το γραφόμενο)και όχι το όνομα-παιχνίδι, που είναι στη διακριτική ευχέρεια του γράφοντος!!! Επικεντρωθείτε λοιπόν σ΄αυτό και μην πετάτε το...κέρμα στην εξέδρα. Ηθοποιοί πολλοί συγκεντρωθήκατε κι οι ρόλοι είναι λίγοι, για αυτό ερμηνεύετε το ίδιο μονόπρακτο.
      Τι ανία!!
      Τα σέβη μου Φαραώ. :-)

   • B.Q avatar
    B.Q @ akenaton 25/04/2013 23:48:04

    Παρακαλώ ..μεσιέ ! Πολύ σωστά ενοχληθήκατε, γιατί στο μέρος του άρθρου που παραθέτω, μια χαρά περιγράφεται ο Νεοφιλελεύθερος αντιλαϊκός λαϊκισμός που σήμερα ειδικά (και όχι μόνο), σας διακατέχει.

    • B.Q avatar
     B.Q @ B.Q 25/04/2013 23:50:18

     Και για εσάς μπορεί να πεί κανείς ”δείτε περί τίνος πρόκειται”. Ή δεν μπορεί λέτε; Μην το λέτε….Μπορεί.

    • B.Q avatar
     B.Q @ B.Q 26/04/2013 00:02:30

     Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ”πάνσοφος” ή ”αυθεντία” για να καταθέσει δυό σωστές σκέψεις. Αυθεντία και πάνσοφος δεν είστε εξ άλλου ούτε κι εσείς.

 16. cobalt avatar
  cobalt 25/04/2013 16:57:09

  Το ότι αποτύχατε να συλλάβετε την αλληγορία του Δον Κιχώτη και αποκαλείτε τον Σάντσο Πάντσα θλιβερό, ενώ ταυτόχρονα πετύχατε διάνα στην παρομοίωση του Ραν-ταν-πλάν, μου λέει πολλά για το άρθρο.

  Ποιος αποφασίζει τι είναι λαϊκισμός, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ή τα καλά και συμφέροντα;
  Λαϊκισμός, ξέρω πως σημαίνει το να χαϊδεύεις τα αυτιά του κόσμου, με το να τους λές π.χ. Πως "Η Ελλάδα σηκώνει τα μανίκια" ή πως "το κλίμα έχει αρχίζει να αλλάζει" ας πούμε, ενώ όλα διαλύονται υπό τη λάμψη των προβολέων ενώπιον όλων.
  Διότι η αγαρμποσύνη μαζί με το φάλτσο τραγούδι του τριο γκιταρα της κυβέρνησης, μου είναι ανυπόφορα λαϊκίστικο και με προσβάλει πολύ τελευταία.
  Το κάνω μια τρύπα στο νερό και την παρουσιάζω σαν τουριστική ατραξιόν, το βρίσκω χειρότερο απ' όλα.
  Θυμηθείτε την περίοδο Σημίτη, την οποία αναβιώνουμε πλέον.
  Το μακέτο ήταν τέλειο και όποιος έλεγε κάτι κακό για το μακέτο, ήταν λαϊκιστής. Το χρηματιστήριο ήταν αποκάλυψη και ευλογία, όποιος έλεγε κάτι για το χρηματιστήριο ήταν λαϊκιστής. Δε με πιστεύετε; Ρωτήστε τον αντιπρόεδρα Μπένυ και τον Πάνγαλλο το κοράκι.
  Η Κωστοπούλεια, Αναστασειάδικη και Πρετεντέρικη αντίληψη των πραγμάτων τότε, ήταν πως όποιος δεν πίνει νερό στο όνομα του Σημίτη και δεν ευλογάει τρείς την ημέρα το ιερό όνομά του, ήταν μίζερος και παλιάνθρωπος. Βέβαια ο Σημίτης, τότε, είχε την ατυχία, πως οι ελεύθεροι άνθρωποι νοιάζονταν ακόμη και η αντιπολίτευση αντιλαμβανόταν τα πράγματα ποιο ξεκάθαρα. Τώρα η κυβερνώσα αποτέτοια, έχει την ευτυχία να έχει απέναντί της τους Μαζού έντ δε ζου και τα ξώγαμα του Κούρτ Κομπέιν. Ενώ και οι ελεύθεροι άνθρωποι δεν είναι τόσοι πολλοί πια.

  Οπότε ποιος ορίζει τον λαϊκισμό; Βέβαια εσείς, ψυχανεμίζομαι, πως θέλετε να μας πείτε οτι, όπως και τότε, η διαφωνία με την πολιτική της Κυβερνητικής παιδικής χαράς, που είναι ό,τι ποιο ηρωικό και όμορφο έχει απαντηθεί στη νεότερη ιστορία, είναι λαϊκισμός. Οι αντιδρώντες στην φοβερή επένδυση της Ιερισσού είναι λαϊκιστές. Όσοι βλέπουν την παράξενη πώληση του ΟΠΑΠ με μισό μάτι, είναι λαϊκιστές. Όσοι διακρίνουν κάτι σκοτεινό πίσω από την συζήτηση για τον τρόπο και τα ποσοστά στις απολύσεις των Δ.Υ. (δεν είμαι, το ξεκαθαρίζω), είναι λαϊκιστές. Τι μένει; Μια στείρα ελιτίστικη (ο αντίποδας, αν δεν έχεις μέτρο), αποτυχημένη, πολιτική στρατηγική. Που σα μια συνοικιακή γκομενίτσα με λίγο ψώνιο παραπάνω, διατείνεται πως είναι μοντέλο. Δεν είναι. Ας φερθεί ανάλογα κι ας μην προσπαθεί να ξανά-ορίσει τα σημαίνοντα όπως τη συμφέρει. Διότι αυτή είναι και η μεγαλύτερη διατράνωση της αποτυχίας, όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε τις έννοιες, γιατί η πραγματικότητα δε μας ευνοεί.

  Αλλά λίγο να έχεις επαφή με τα ουσιαστικά, δεν ξεγελιέσαι κι επαναλαμβάνεις απο μέσα σου: "τους λογισμούς διόρθωσον, τας εννοίας κάθαρον και ρύσαι ημάς από πάσης θλίψεως"

  • akenaton avatar
   akenaton @ cobalt 25/04/2013 22:47:16

   Δεν ξέρω από που συνάγετε την ιδέα ότι εγώ είμαι απολογητής της τρικομματικής κυβέρνησης. Η εκπεφρασμένη εμπιστοσύνη μου μέχρι σήμερα στον Πρωθυπουργό δεν σημαίνει ότι θα απολογούμαι και για όλες τις εκφάνσεις της. Και φυσικά δεν θεωρώ λαϊκιστή όποιον είναι πολιτικά αντίθετος στην κυβέρνηση ντε και καλά. Άλλωστε αρκετός λαϊκισμός ξεχειλίζει ήδη και μέσα από τις τάξεις της και αυτό όσο πάει και γίνεται περισσότερο φανερό. Εκτός αυτού εμποδίζει και το κύριο έργο που χρειάζεται να γίνει στην χώρα, τις μεταρρυθμίσεις δηλαδή και την αλλαγή ολόκληρου του αποτυχημένου πολιτικο-οικονομικού της μοντέλου.
   Αυτά .....

 17. Σπορέας avatar
  Σπορέας 25/04/2013 17:14:58

  Αγαπητέ Akenaton :

  Καλά εγώ:
  - "πολιτικό νήπιο",
  - "θλιβερός σάντσο – πάντσας, καβάλα στον γάιδαρο της πολιτικής μου αγραμματοσύνης",
  έχω (υποθέτω) την άδειά σου να παραμένω "εραστής του σκιρτήματος των ζαρκαδιών και μύστης των φύλλων της ελιάς".
  έχω (υποθέτω) την άδειά σου να ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου "οι εμπόροι θα εισπράττουν σκύβοντας το κέρδος των δικών τους πτωμάτων" και όπου "οι χωροφυλάκοι θα καίγονται θυσία στο βωμό της Ανάστασης".

  Εσύ όμως:
  - "πολιτικά ρεαλιστής"
  - "κοινωνικά μεταρρυθμιστής"
  - "νοητικά ορθολογιστής"
  Θα έπρεπε λογικά να μην σε αφήνει να ησυχάσεις η παλιά κουβέντα του Βλαδίμηρου "συγκεκριμένες λύσεις στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο".
  Αντί για αυτό, κατασκευάζεις εχθρό και σκιαμαχείς εναντίον του.
  Νεοφιλελευθερισμός, κατά τον Μπαμπινιώτη, είναι ότι αναφέρεται και στο λήμμα φιλελευθερισμός χωρίς όμως καμία κρατική συμμετοχή.
  Δυστυχώς παλιότερα λεξικά, όπως του Δημητράκου ή ο Ήλιος δεν περιλαμβάνουν το λήμμα αυτό.
  Από που συνάγεται λοιπόν ότι αυτός που μάχεται τον νεοφιλελευθερισμό είναι λαϊκιστής?
  Από που συνάγεται δηλαδή ότι αυτός που θέλει κρατική συμμετοχή πχ στην παιδεία ή στην κοινωνική ασφάλιση ή ακόμα και σε άλλους τομείς είναι λαϊκιστής?
  Πιστεύω ότι όντας "πολιτικό νήπιο" και εξ αυτού ¨πολιτικώς αγράμματος", δεν μπορώ να παρακολουθήσω τους εννοιολογικούς σου ακροβατισμούς
  Μέσα σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πολλοί, πρόχειρα μπορώ να αναφερθώ σε κείμενα του Κώστα Ροδινού αλλά και του Σωτήρη Μητραλέξη, που έχουν τονίσει ότι πρώτα πρέπει να καθορίσουμε ποιοί ήμαστε και τι θέλουμε.
  Μέσα από τέτοια διαδικασία αυτογνωσίας μπορούμε να καθορίσουμε τους στόχους μας και φυσικά τους "συμμάχους" και τους "εχθρούς" μας.
  Αλλιώς θα ψάχνουμε πάντα αν "η κότα γέννησε το αυγό ή το αυγό την κότα"
  (Θαυμάσιες οι γελοιογραφίες του Φωκίωνα Δημητριάδη και τον Τσάτσο που είχε αναρωτηθεί υπαρξιακά).

  • akenaton avatar
   akenaton @ Σπορέας 25/04/2013 19:27:22

   Δεν υπάρχει κανείς "νεοφιλελευθερισμός" ούτε στη Ελλάδα, ούτε - πολύ περισσότερο - στην Ευρώπη ή καλύτερα στην Γερμανία του 4ου Ράιχ όπως αρέσκονται κάποιοι να την ονομάζουν. ΚΑΝΕΙΣ και ΤΙΠΟΤΕ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ. Ούτε καν Φιλελεύθερο θα έλεγα (για την Ελλάδα τουλάχιστον)! Άρα εξ ορισμού, όποιος "αντιμάχεται" τον "Νεοφιλελευθερισμό" στην Ελλάδα, είναι :
   1. ψεύτης αφού ΔΕΝ υφίσταται τέτοιο πράγμα
   2. γνωρίζει ότι ψεύδεται
   3. το κάνει επίτηδες ώστε να προσποριστεί προσωρινά πολιτικά οφέλη

   Όλα τα παραπάνω μαζί, είναι ένας από τους ορισμούς του πολιτικού λαϊκιστή. Καταλάβατε τώρα από που το συνάγω;
   Όλα τα παρακάτω που λέτε για τους εκλεκτούς συναδέλφους αρθρογράφους εδώ μέσα είναι δικαίωμά σας να τα πιστεύετε και να τα λέτε. Όπως άλλωστε, δικαίωμά σας ήταν να ταυτιστείτε ή όχι με όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς που περιέχει το παραπάνω άρθρο και φυσικά επ' ουδενί τους απηύθυνε ποτέ ο αρθρογράφος προσωπικά εναντίον σας.
   Ευχαριστώ.

 18. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 25/04/2013 18:25:41

  Ούτε ο ίδιος ο Γιάννης Πρετεντέρης δε θα μπορούσε να το διατυπώσει καλύτερα.
  Κατά τα άλλα, ας βοηθήσουμε με τέτοια κείμενα τη δημιουργία στρατιάς υποταγμένων, μη αντιδρώντων, δυστυχισμένων πολιτών στην Ελλάδα, κατά πως "πρέπει" για να 'μαστε ...σύγχρονοι και "ανταγωνιστικοί"
  Ζήτω ο ελιτισμός, ζήτω η αμπελοφιλοσοφούσα κατά το δοκούν πολιτική και κοινωνική ελίτ.

  • B.Q avatar
   B.Q @ Ρύκιος 25/04/2013 18:35:27

   Zήτω ο Νεοφιλελεύθερος αντιλαϊκός λαϊκισμός!!!!

   • Σχετικά Ασχετος avatar
    Σχετικά Ασχετος @ B.Q 26/04/2013 10:58:17

    Αφήσαμε τα ποιήματα και το ρίξαμε στα συνθήματα;

    • B.Q avatar
     B.Q @ Σχετικά Ασχετος 26/04/2013 11:15:59

     Τίποτε δεν αφήνουμε. Όλα παίζουν! Ταυτοχρόνως κι εκ παραλλήλου.

 19. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 25/04/2013 18:30:42

  Άλλο ο νεοφιλελευθερισμος (που πάντως δεν είναι αυτό που λέτε εσείς ή ο Μπαμπινιώτης) κι άλλο ο "νεφελώδης και πολυπράγμων «νεοφιλελευθερισμός», ο οποίος περιλαμβάνει τα πάντα εντός του".

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ MAYRO XABIARI 25/04/2013 18:31:09

   @Σπορέας

 20. άγρυπνη avatar
  άγρυπνη 25/04/2013 19:28:18

  Επιτομή λα'ι'κισμού υπήρξε η πολιτική του Α.Παπανδρέου.Αξίζει να γίνει αντικείμενο μελέτης και μεταπτυχιακής εργασίας στα Πανεπιστήμια του κόσμου.Ενας πολιτικός δεν χαρακτηρίζεται λα'ι'κιστής μόνο από τον λόγο του,αλλά και την επιστράτευση του ανάλογου προσωπείου γητευτή του πλήθους.Πόσο μοιραίος υπήρξε!

 21. akenaton avatar
  akenaton 25/04/2013 19:41:05

  Και κάτι ακόμη, για να δείτε πόσο λάθος κρίνετε: ΔΕν υπάρχει κόμμα, μικρό ή μεγάλο που να ευαγγελίζεται στην Ελλάδα την πλήρη ΑΠΟΧΗ του κράτους από τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Κοινωνική Ασφάλιση. ΚΑΝΕΙΣ, ούτε καν ο Μάνος, ο Τζήμερος ή όποιος ακόμη έχει "βαπτιστεί" ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ λέει πουθενά για πλήρη ιδιωτικοποίηση αυτών των τομέων. Κι από όσο δύναμαι να γνωρίζω, αυτό δεν το λέει πουθενά ΚΑΝΕΙΣ στον κόσμο (ούτε η Θάτσερ ή ο Ρήγκαν δεν το είπαν ή το έκαναν), αλλά για να είμαι πιο ακριβής ΔΕΝ το λένε πουθενά τουλάχιστον οι ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ του Μονεταρισμού (αυτού δηλαδή που ονομάζουν σήμερα στην χώρα μας και αλλαχού: νεοφιλελευθερισμό)!!!

  • Π.Μ.Μ. avatar
   Π.Μ.Μ. @ akenaton 25/04/2013 20:55:43

   Akenaton, συμφωνώντας πλήρως με το πνεύμα του άρθρου σου, θα ήθελα να σε προτρέψω να μην παρασύρεσαι από τύπους που μπέρδεψαν την προπαγάνδα των δεκαετίων μετά τον Αντρέα και την πέρασαν για πολιτική ανάλυση.
   Πώς να καταλάβει ο δύσμοιρος πρωην ΠΑΣΟΚος ότι το "νεοφιλελεύθερες" είναι ένας όρος που σίγουρα δεν ταιριάζει σε πολιτικές οι οποίες απλά ακολουθούν την κοινή λογική. Διότι όταν μια οικονομία χρηματοδοτείται κατά 60% άμεσα (πχ δ.υ. και επιχειρήσεις με έργα από το δημόσιο) και κατά 25% έμμεσα (οι υπόλοιποι που έχουν συναλλαγές με τους προηγούμενους, εκτός από κάτι ήρωες -π.χ. εξαγωγικές επιχειρήσεις- του εναπομείναντος 15%) από το Δημόσιο, τότε η προσπάθεια να το μειώσεις στο επίπεδο ενός 40%-50% (από σύνολο 85%) θα φαινόταν λογική μέχρι και στον Κάστρο (που απέλυσε το 50% των δ.υ. σε μια μέρα)! Είναι σα να θέλουμε να κάνουμε το δικό μας μπ...λο λιγότερο μπ...λο (κάτι σαν τη Γαλλία, η οποία σε εμάς φαίνεται όνειρο αλλά άλλοι γελάνε). Αυτό και μόνο σε επιβεβαιώνει, στο μέρος του φιλελευθερισμού.
   Στο μέρος που αναφέρεσαι στο λαϊκισμό, νομίζω ότι σε συνδυασμό με τα παραπάνω σχόλια, επιβεβαιώνεσαι πλήρως. Όπως είχε πει ο Καραμανλής (ο μεγάλος): "Δε με ενδιαφέρει να γίνομαι αρεστός, με ενδιαφέρει να είμαι χρήσιμος". Η αντίστροφη φράση, θα μπορούσε να είναι ο ορισμός του λαϊκισμού.

 22. B.Q avatar
  B.Q 25/04/2013 20:24:35

  Θα συνηθίσετε να ζείτε έστω και κρώζοντες υστερικά, με τους ιδεολογικά αντίθετούς σας. Οι ...αριστερίζοντες, θα είναι πάντα η ανίκητη φοβία κάθε φανατικού, δεξιοεμμονικού παρωπιδοφόρου.
  Έτσι είναι η ζωή. Αγαπά τις αντιθέσεις.

 23. Νεοθουλίτης Γερμανοτσολιάς avatar
  Νεοθουλίτης Γερμανοτσολιάς 25/04/2013 21:57:20

  άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!!!υιέ του Ηλιου!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Νεοθουλίτης Γερμανοτσολιάς 25/04/2013 22:32:32

   Το παν είναι να αγαπιόμαστε! Όλα τα άλλα τα βρίσκουμε .....

 24. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 26/04/2013 00:19:24

  Πολυ ωραία, Ακένατον.
  Δυστυχώς, έχεις δίκιο.
  Σου προτείνω το ¨Στον Αστερισμό του Λαϊκισμού¨ του Αγγελου Ελεφάντη.
  Ο λαϊκισμός κατέστρεψε και καταστρέφει και την Αργεντινή. Ο περονισμός συνεχίζει το καστροφικό του έργο. Έχει καλούς μαθητές στη χώρα μας.
  Έχει, όμως, την γοητεία της Εβίτα και της παραλίγο διάδοχόυ της τη Μιμή.
  Όπως, όμως, αναφέρεις κι άλλα πολλά κενόλογα παλληκαράκια κραυγάζουν λογίδρια πύρινα υπέρ Πατρίδος.

 25. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 26/04/2013 00:31:23

  Η συζήτηση αποκαλύπτει πολλά, περισσότερα από τα προφανή, αγαπητέ Φαραώ και αγαπητοί συν-σχολιαστές.
  Θα συμβάλλω αναφέροντας το καλύτερο που έχει ειπωθεί για το αντίθετο του λαικισμού. Που φυσικά δεν είναι ο ελιτισμός, αλλά απλά, το να λές στον κόσμο την αλήθεια.
  Το είπε λοιπόν ο Αυστριακός συγγραφέας και δημοσιογράφος των αρχών του 20ου αιώνα Κάρλ Κράους, κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου πολέμου:
  "Οι αναγνώστες μου κι εγώ συνεννοούμαστε πολύ καλά: Εκείνοι δεν θέλουν ν' ακούσουν αυτά που θέλω να λέω εγώ, κι εγώ δεν θέλω να πώ αυτά που θέλουν ν' ακούν εκείνοι".

  Ο Κράους, φοβερή πέννα, μέγας είρων, σκληρός πολέμιος της ανόητης αλληλοσφαγής εκατομμυρίων Ευρωπαικής νεολαίας στον Πρώτο πόλεμο, ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τον ψευδή και διεστραμμένο κόσμο των δημοφιλών ιδεολογημάτων, των απατηλών στερεότυπων και κοινοτοπιών του "μέσου πολίτη".
  Για κακή μας τύχη η Ελλάδα 1980 - 2013, δεν είχε και δεν έχει ανθρώπους σαν τον Κάρλ Κράους. Έχει μόνον ένα σωρό "εξάγγελους":

  "Τα νέα που μας έφερναν ήταν όλα μια ψευτιά
  μα ακούγονταν ευχάριστα στ’ αυτί μας
  γιατί έμοιαζε μ’ αλήθεια η κάθε τους ψευτιά
  κι ακούγοντάς τους ησύχαζε η ψυχή μας",

  κι έτσι συνεχίζουμε, περιμένοντας μόνον ευχάριστα, κολακευτικά, "να μας χαιδεύουν τ' αυτιά"

  • akenaton avatar
   akenaton @ Uncle Stgm 26/04/2013 11:15:09

   Ακριβώς έτσι είναι Θείε! Το αντίθεο του λαϊκισμού είναι η αλήθεια. Ο Σολωμός το εξέφρασε για τα καθ' ημάς επακριβώς με την ρήση του: «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό». Αλλά, όπως λέει και ο βουνήσιος παρακάτω, ο λαϊκισμός είναι μάλλον σύμφυτος με την ανθρώπινη φύση. Η παραμυθία που χαϊδεύει τα αυτιά, είναι πολλές φορές βάλσαμο στις ψυχές των απλών ανθρώπων. Αρκεί αυτό να μην γίνεται συστηματικά, άνευ σχεδίου, κυνικά και κυρίως, σε στιγμές όπως ετούτη, που δεν υπάρχουν περιθώρια για υπαναχωρήσεις, απογοητεύσεις και αθετήσεις υπεσχημένων. Και ιδίως είναι πολύ επικίνδυνος ο διχαστικός λαϊκισμός, αυτός που "φορτώνει" σε αποδιοπομπαίους τράγους όλα τα κοινωνικά και πολιτικά αμαρτήματα, ξορκίζοντας την αυτογνωσιακή διαδικασία της κοινωνίας και αποτρέποντας έτσι κάθε ελπίδα αυτή να κατανοήσει τις αιτίες της αποτυχίας της και να προσπαθήσει να αλλάξει ρότα και συλλογική συμπεριφορά.

 26. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 26/04/2013 00:37:07

  Μας λείπει πολύ ο Άγγελος, λείπει απο την αριστερά και όχι μόνον.
  Όταν λίγο πρίν το 1980 ο ΑΓΠ έστηνε θεμέλια για την εγχώρια "αυτοκρατορία" του μικρο-μεσοαστικού λαικισμού, στην οποία υποκλίθηκαν σύντομα τόσο η Ελληνική κομματική αριστερά όσο και η ΝΔ, εκείνος (και ελάχιστοι άλλοι) δεν φοβήθηκε να πεί την αλήθεια.
  Δεν τους άκουσαν.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Uncle Stgm 26/04/2013 10:00:54

   Η Αριστερά πήρε γραμμή από τον Πάγκαλο με το περίφημο άρθρο του στο ΑΝΤΙ το 1980 που καλούσε τους αριστερούς να συστρατευθούν στο Πασόκ.
   Ο λαϊκισμός της "Αριστεράς" τον οποίο τρέφει η πνευματική και πολιτική ανεπάρκεια της "Δεξιάς" μας έφεραν εδώ.
   Ο λαϊκισμός βέβαια είναι γονιδιακό χαρακτηριστικό της νεοελληνικής κοινωνίας λόγω απουσίας οργανικά δεμένων με το κοινωνικό γίγνεσθαι ηγεμονικών παραγωγικών και κατ΄ επέκταση πολιτικών και ιδεολογικών δυνάμεων.
   Μεταπολεμικά μόνο ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να αντιμετωπίσει ριζοσπαστικά τις δομικές ανεπάρκειες της χώρας μας. Πρώτιστα να αντιμετωπίσει την ανικανότητα της ίδιας της αστικής τάξης να ηγηθεί της ανάπτυξης της χώρας και μέσα από αυτή την διαδικασία να επιτύχει ομαλοποίηση του πολιτικού συστήματος.
   Η παρασιτική αστική τάξη στη λυσσαλέα της προσπάθεια να αντιπαλέψει τον Καραμανλή βρήκε σύμμαχο τον "λαό", δηλ. τον λαϊκισμό. Και τα κατάφερε το 1964, αλλά και το 1981. Διαφορετικές, βέβαια, ιστορικές συγκυρίες, κοινό, όμως, αποτέλεσμα.

 27. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 26/04/2013 00:47:47

  Ναι, Θείε, έτσι.
  Όσο θα υπάρχουν Κράους και Νίτσε θα υπάρχει ελπίδα.

  • γελωτοποιος avatar
   γελωτοποιος @ Μανιάτης 26/04/2013 02:46:19

   !!!!!!!

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Μανιάτης 26/04/2013 17:25:19

   "...Τίποτα να μη δίνεις στους ανθρώπους. Καλύτερα να τους πάρεις κάτι και να το σηκώνεις μαζί τους - αυτό θάταν πιο ευεργετικό γι' αυτούς: φτάνει μόνο νά 'ναι ευεργετικό και για σένα!
   Κι αν θέλεις να τους δώσεις, τότε μη δίνεις τίποτα περισσότερο από μια ελεημοσύνη, αλλ' άσε τους και τούτη ακόμα να σου τη ζητιανέψουν.
   Κι αν δεν το μπορείς αυτό, τότε να τους κάνεις να δεχτούν τους θησαυρούς σου! Είναι δύσπιστοι απέναντι στους ερημίτες και δεν πιστεύουν ότι ερχόμαστε για να τους χαρίσουμε.
   Τα βήματά μας ηχούν γι' αυτούς πολύ μοναχικά. Κι όταν, τη νύχτα στα κρεββάτια τους γροικούνε κάποιον να βαδίζει πολύ πριν βγει ο ήλιος, σίγουρα αναρωτιούνται: Κατά που πάει ο κλέφτης;
   Μην πας στους ανθρώπους. Μείνε στο δάσος. Πιο κάλλιο ακόμη αν πας στα ζώα!"

 28. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 26/04/2013 01:06:50

  Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν πολύ χαμηλό εταιρικό φόρο (χαμηλότερο από τη Βρετανία), έχουν οργανώσει την εκπαίδευσή τους βάσει των προτάσεων Φρίντμαν (πχ κουπόνια εκπαίδευσης), με θρησκευτική ευλάβεια παράγουν συνολικά πλεονάσματα στον προϋπολογισμό και οι 3 από τις 4 έχουν εθνικό νόμισμα που δεν διανοούνται να υποτιμήσουν (2012 και οι 3 είδαν τα εθνικά τους νομίσματα να ανατιμώνται) και οι φορολογικές πολιτικές τους πλησιάζουν πια το μοντέλου του αρνητικού φόρου εισοδήματος.Αυτές οι χώρες θεώρουνται οι καλύτερες για να ΖΟΥΝ άνθρωποι! Αφού γέμισαν χρέη έως τις αρχές της δεκαετίας του 90' ξεφορτώθηκαν τις ''θαυματουργές'' κεϋνσιανές-σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές και είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα!

 29. dim avatar
  dim 26/04/2013 01:27:54

  Δε μιλάμε για εντυπωσιασμό.. Μιλάμε για κοινή λογική.. Έχει δίπλα του τον Συριζαίο, του λέει ότι 1 και 1 κάνουν 2... Πόσο πολύ το κράτος κερδίζει με την πώληση του ΟΠΑΠ πχ, και ο Συριζαίος συνεχίζει και λέει τις δικές του κομμουνιστικές αρλούμπες... Μπάζει τόσο πολύ από παντού η αριστερή επιχειρηματολογία, που αρκούν δυο κουβέντες ορθολογικές, με επιχειρήματα και κοινή λογική για να τους ξεμπροστιάσεις... Και αυτό τον λόγο δεν τον έχουν πολλοί... Άδωνις και Βορίδης είναι 2 που τον έχουν... Είναι και άλλοι, αλλά στάθηκα σε αυτούς τους 2 επειδή είναι "μεταγραφές"...

 30. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 26/04/2013 09:44:37

  Καλή η αλήθεια όμως η ανθρώπινη φυση θέλει και τον λαικισμό της...Θέλει να αγοράζει ελπίδες,έστω και φούμαρα, θέλει να πιάνεται απο το αδύνατο έστω και αν ξέρει ότι δεν θα γίνει για να μπορεί να κρύβει λίγο την αλήθεια που οποία δεν μπορεί να αποδεχτεί έτσι σκληρή και άκαρδη που είναι..
  Ετσι διώξαμε ολόκληρες βάσεις του θανάτου, θα διώξουμε στο μέλλον και το μνημόνιο του θανάτου αν χρειαστεί..
  Το κακό είναι όταν ο λαικισμός γίνεται αυτοσκοπός και όχι εργαλείο μιας πολιτικής κατευνασμού και εύπεπτου πειθαναγκασμού όπως θα έπρεπε να είναι..Αντί για μια επικοινωιακή διαχείριση της σκληρής αλήθειας, καταλήγουν να τον πιστεύουν κιόλας ,όχι οι αποδέκτες αλλά και αυτοί που τον χρησιμοποιούν.
  Λίγοι τα καταφέρνουν με επιτυχία αυτά σαν τον ανδρέα που έδιωχνε βάσεις,νάτο,εοκ και λοιπά δαιμονικά..Ο λαικισμός ,όταν εξυπηρετει το σύστημα είναι χρήσιμος...Αποφορτίζει την κοινωνία, διατηρεί το καθεστώς και τελικά καταφέρνει να είναι αποφάσεις του λαού και όχι των κυβερνώντων τα όσα αυτοί μας επέβαλαν.
  Προυποθέτει βέβαια και ένα έξυπνο επιτελείο χειραγώγισης των μαζών, κάτι που μόνο η πραγματική εξουσια διαθέτει.
  Εν τέλει.
  Ο λαικισμός του αλέξη,που κρύβεται πίσω απο τις λέξεις, θα εξυπηρετήσει τελικά το σύστημα ελλαδιστάν, αρκεί ο δραγασάκης και οι λοιποί να μην πιστέψουν και αυτοί ότι θα σωθουμε απο ξανθά γένη και επαναστατικές συμμαχίες των φτωχών.
  Ο λαός όχι μόνο δεν περάζει αν το πιστέψει, είναι απαραίτητο κιόλας για το καλό του (του λαού και του συστήματος).
  Οι βλακείες των ψεκασμενοκαμμένων είναι και πάλι χρήσιμες..Διότι σηματοδοτούν τον ακραίο λαικισμό που δεν μπορεί να γίνει εύκολα πιστευτός ,και έτσι πρέπει, ώστε να περάσει όμορφα και σωστά η επιστημονική πλευρά του λαικισμού.

 31. Νικόλαος avatar
  Νικόλαος 27/04/2013 00:44:03

  Δεν στέκει λογικά η έκφραση "αντιλαϊκός λαϊκισμός" είναι οξύμωρο σχήμα λόγω. Ο λαϊκισμός στηρίζεται σε μία ακραία διαστρεβλωμένη μορφή λαϊκής υποστήριξης των ιδανικών ενός λαού, αλλά δεν είναι απαραίτητα σκόπιμα KATA των λαϊκών στρωμάτων, αλλά οι συνέπειες του κατάντησαν τα λαϊκά στρώματα σε τρισάθλια κατάσταση αυτό είναι το "αντιλαϊκό" κομμάτι.
  Η λέξη ΑΝΤΙΛΑΙΚΟΣ σημαίνει κάτι ή κάποιος ενάντια του λαού οπότε δεν έχει σχέση με το λαϊκισμό και την ιδεολογία του. Τώρα ο υποτιθέμενος λαϊκισμός είναι ίσως μασκεμένες αντιλαϊκές αντιλήψεις ή ελιτιστικές ενάντια του λαού. Μην πετάτε παραφουσκωμένες εκφράσεις που προφανέστατα δεν ξέρετε τι σημαίνουν ή αν βγάζουν λογικό νόημα και μην το παίζεται "έμπειροι" με τις ψευτοδιαννούμενες ελληνικούρες που πετάτε όπως εσείς τις πετάτε εδώ, γιατί τον εαυτό σας ντροπιάζετε έτσι.

  • B.Q avatar
   B.Q @ Νικόλαος 28/04/2013 09:43:16

   Μια χαρά στέκει. Αντιλαϊκός είναι ο Νεοφιλελευθερισμός , γιατί εκφράζει την απόλυτη προσβολή της ανθρώπινης υπόστασης και της αξιοπρεπούς διαβίωσης και λαϊκίστικος είναι, γιατί χρησιμοποιεί τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία, διαστρέφοντας την πραγματικότητα, προκειμένου να χειραγωγήσει τα πλήθη. Αυτά πολύ πρόχειρα, μιας και είναι πασειφανή. Δεν ξέρω αν φταίει η ανικανότητά σας να αντιληφθείτε τα γραφόμενα (!!) που σας ωθεί να παρανοείτε, ή απλά η παιδαριώδης άμυνά σας σε ότι δεν σας συμφέρει. Ο χαρακτηρισμός ''Νεοφιλελευθερος αντιλαϊκός λαϊκισμός'' ,απλά σας χαλάει τα σχέδια της επιχειρούμενης ....''αριστεροποίησης'' ΚΑΙ του λαϊκισμού, εκτός όλων των άλλων ...κακών που συνεχώς επικαλείσθε. Ματαιοπονείτε!
   Ο λαϊκισμός όπως και ο φασισμός, κυκλοφορεί σε πολλά σχέδια και άφθονα χρώματα. Εκφράζει ο καθένας αυτόν που τον ....εκπροσωπεί, άσχετα από τη στολή παραλλαγής που επιλέγει. Δεν πείθετε λοιπον, ούτε και όταν καταφεύγετε αλλάζοντας ονόματα, σε ...προσωπικούς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς . Κανείς δεν πτοείται. Θα ακούτε την αλήθεια που δεν σας βολεύει, όσο και αν σας ενοχλεί. :-)

  • WY avatar
   WY @ Νικόλαος 28/04/2013 11:17:09

   @@@
   Νικόλαος είπε:
   27/04/2013 στις 12:44 am
   ...........................................................................................   ## Zήτω ο Νεοφιλελεύθερος αντιλαϊκός λαϊκισμός!!!!##
   _________________________________________
   Είναι ή νέα θεωρία τής Πολιτικής Οικονομίας,δλδ ή τής ##ΑΡΛΟΥΜΠΑΣ ##,συνταχθείσα/διετυπωθείσα κι αναρτηθείσα/δημοσιευθείσα από τόν............ Καμμένο!!!
   ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ,φλμ!!!!!!!!

   • B.Q avatar
    B.Q @ WY 29/04/2013 09:58:22

    Ότι και να πείτε, η ΣυριζοΚαμμενοαριστεροφασίζουσα εμμονή σας, σας οδηγεί, ως τυφλό στον Άδη της αρλουμπολογίας.
    Ο Νεοφιλελεύθερος αντιλαϊκός λαϊκισμός είναι η ....ιδεολογία σας, δεν πα να το τραγούδησαν κι οι ...αδελφοί Κατσάμπα.:-)

 32. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 27/04/2013 22:51:43

  Ο Ντέσμοντ Μόρρις στο "Παρατηρώντας τους σκύλους" το έχει λύσει το ζήτημα. Δεν υπάρχουν ηλίθιοι σκύλοι. Όλοι οι σκύλοι είναι έξυπνα, τίμια, ειλικρινή και πιστά ζώα, για όποιον κατανοεί την φύση τους ως λύκων.
  Υπάρχουν μόνο ηλίθιοι απολογητές του νεοφιλελευθερισμού, που καμώνονται τους ορθολογιστές και τους ρεαλιστές, για να συκοφαντήσουν όποιους δεν λατρεύουν τον ψωραλέο μόσχο της "αυτορρύθμισης" της αγοράς και δεν είναι έτοιμοι να επικηρύξουν τους δημοσίους υπαλλήλους.
  Στην αληθινή ζωή, του αληθινού λαού, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 28/04/2013 00:56:01

   Φυσικά και υπάρχουν ηλίθιοι σκύλοι! Κάποτε είχα έναν κι ελόγου μου.
   Και ηλίθιοι άνθρωποι υπάρχουν σε όλα τα μεγέθη, όλες τις κοψιές και όλα τα είδη. Και νεοφιλελεύθεροι που λέτε και λαϊκίζοντες και λαϊκοί και σουσούδες και κολωνακιώτες και αγρότες και εργάτες και εργοδότες και πολιτικοί και απολιτίκ και στρατόκαυλοι και γιωτάδες και ντιντίδες και πατριώτες. Η ηλιθιότητα είναι μια ιδιότητα που δύναται να την φέρει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος, σε οποιονδήποτε τόπο και οποιοδήποτε χρόνο.
   Τέλος, την αληθινή ζωή του αληθινού λαού κανείς δεν την έχει εργολαβία. Έρρωσθε!

   • γελωτοποιος avatar
    γελωτοποιος @ akenaton 28/04/2013 11:55:43

    ''Τέλος, την αληθινή ζωή του αληθινού λαού κανείς δεν την έχει εργολαβία. ''
    εγραψες..αλλα στη χωρα της φαιδρας ειναι πολλοι αυτοι που την εχουν παρει εργολαβια..

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ akenaton 28/04/2013 12:02:28

    Οι σκύλοι γεννιούνται πανέξυπνοι,
    όπως είπε ο κ. Κρανιδιώτης.
    Η ηλιθιότητά μερικών άτυχων από αυτούς,
    είναι επίκτητη.
    Γιατί όπως επίσης, έχει παρατηρηθεί,
    οι σκύλοι μιμούνται το χαρακτήρα και τις συνήθειες του αφεντικού τους, όσο μπορούν, akenaton.

    • akenaton avatar
     akenaton @ roadrunner 28/04/2013 13:58:25

     Αφήστε τις εξυπνάδες. Οι σκύλοι γεννιούνται όλοι πανέξυπνοι !!! Μάλλον κι εσείς δεν γνωρίζετε τίποτε από σκύλους, εκτός από το πετ του σαλονιού που σας χάρισε ο μπαμπάς όταν είσασταν μικρή. Δεν μπορώ φυσικά να κρίνω αν σας έμοιασε το πετ ή όχι όπως ισχυρίζεστε εσείς για τον ηλίθιο σκύλο μου, επειδή ΔΕΝ σας γνωρίζω προσωπικά. Εσείς αντίθετα φαίνεται πως με γνωρίζετε καλά, οπότε έχετε και γνώμη για την πνευματική μου σκευή. Το χειρότερο είναι πως λέτε πως είστε και εκπαιδευτικός. Τέτοια λέτε στα παιδιά που διδάσκετε; Κρίμα ....

  • Φαύλος Ενάρετος avatar
   Φαύλος Ενάρετος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 28/04/2013 09:23:00

   Όπως κάνεις πολύ συχνά αγαπητέ Φαήλο, μιλάς όταν πρέπει, λες αυτά ακριβώς που χρειάζεται και αποστομώνεις με πέντε αράδες τα νεοφιλελεύθερα ζόμπι, που χρειάζονται ατέλειωτα, κουραστικά κενολόγα κατεβατά για να υπερασπιστούν την απανθρωπιά, το έγκλημα και την εξυπηρέτηση των αφεντικών τους.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Φαύλος Ενάρετος 28/04/2013 11:34:03

    Μαντάμ ..... το παρακάνατε !!!

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ akenaton 28/04/2013 12:07:34

     Λέτε ;

     • akenaton avatar
      akenaton @ roadrunner 28/04/2013 14:11:44

      Είστε ο Φαύλος Ενάρετος;

 33. Αμφιδέξια avatar
  Αμφιδέξια 27/04/2013 23:10:16

  Φλιτ. Η μόνη λύση. Διπλή δόση.

 34. roadrunner avatar
  roadrunner 28/04/2013 23:33:21

  Δεν χαρακτήρισα, ούτε εσάς ούτε και το σκύλο σας. Και δεν θα σας χαρακτήριζα ακόμη, κι αν σας γνώριζα σε προσωπικό επίπεδο. Μετέφερα μια γενικευμένη παρατήρηση, που ισχύει «συχνά», όπως έγραψα, άρα αφήνει περιθώρια για εξαιρέσεις. Είναι παρατήρηση και όχι απόδειξη. Άρα, έτσι κι αλλιώς, αρκετά «χαλαρή», ώστε να μην αποτελεί προσωπικό χαρακτηρισμό για εσάς.
  Μου βγάζετε, όμως, ένα προσωπικό άχτι, που το δικαιολογώ μόνο ως πίκρα και καημό, επειδή κατέρριψα τα επιχειρήματά σας, στην ανάρτηση, για τις απεργίες στη διάρκεια των Πανελληνίων. Μην το παίρνεται προσωπικά, απλές συζητήσεις κάνουμε, ανταλλάσσουμε απόψεις. Δεχτείτε το απλά, κανείς δεν είναι παντογνώστης, κανείς δεν έχει το αλάθητο.
  Όσο για το τι κάνω στα επαγγελματικά μου και αν το κάνω καλά, λυπάμαι, αλλά, δεν θα ικανοποιήσω την περιέργειά σας. Με την απορία θα μείνετε…

  • akenaton avatar
   akenaton @ roadrunner 29/04/2013 00:01:29

   Ευτυχώς, τα γραφόμενα του καθένα από εμάς είναι σε κοινή θέα και οι αναγνώστες μπορούν να διαβάζουν και να κρίνουν.

   • akenaton avatar
    akenaton @ akenaton 29/04/2013 00:29:39

    Δεν έχω καμιά απορία, βεβαιότητα έχω μεγαλειοτάτη !!! :)

    • B.Q avatar
     B.Q @ akenaton 29/04/2013 10:03:15

     :-) :-) :-)Έχετε πολύ μεγάλη πλάκα τελικά αγαπητέ Φαραώ. Μιλάμε έχετε πάθει ...ζημιά μεγάλη. Παρακολουθώ τα διάφορα σχόλια στις αναρτήσεις και παρατηρώ οτι όποιος σας κοντράρει, εσάς και 2-3 άλλους (και καλά κάνει), μου τον χρεώνετε. Συνεχίστε, αρχίζω και το διασκεδάζω αφάνταστα! Με βλέπετε πια ΠΑΝΤΟΥ !!! Σας ευχαριστώ. Με κολακεύετε.

  • Φαύλος Ενάρετος avatar
   Φαύλος Ενάρετος @ roadrunner 29/04/2013 00:14:12

   Η αλήθεια είναι οτι ο ...σύντροφος Ακενατών, όταν τα βρίσκει σκούρα, παραλογίζεται και επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις, προφασιζόμενος συνήθως ανούσια κι άσχετα ζητήματα. Να΄χαμε να λέγαμε. Μερικοί δεν αντέχουν τον εαυτό τους!
   ''Ευτυχώς πάντως τα γραπτά μένουν'' και αποκαλύπτουν.

 35. Φαύλος Ενάρετος avatar
  Φαύλος Ενάρετος 29/04/2013 00:07:17

  Εσείς όμως είστε λίγο καβαλημένο καλάμι και επιθετικός, ή μου φαίνεται; Αρχίζουν όμως πια και σας καταλαβαίνουν. Κρυφτείτε λίγο. Παραφέρεστε.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Φαύλος Ενάρετος 29/04/2013 00:34:06

   Είστε η roadrunner ??? :)

 36. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 29/04/2013 21:39:23

  Πολλές φορές όπως και ο καθένας μας βρεθήκαμε απέναντι στον όρο λαϊκισμό.Μια ολάκερη Κοινωνία και αναφέρομαι στην Ελληνική πολλές φορές έχει βρεθεί απέναντι στο δίλημμα πως υπάρχει μια εναλλακτική πολιτική και στρατηγική συμπεριφορά και σκέψη η οποία αντιπαραβάλει τα συμφέροντα και τις επιθυμίες του λαού ενάντια στις ελίτ και που αντιπροσωπεύει με καθολικό τρόπο τις επιθυμίες και τις ανάγκες του του λαού.

  Κατά ένα παράδοξο τρόπο η φορτισμένη αυτή ιδεολογική έννοια ταυτίστηκε στο διάβα του χρόνου με τον εξοστρακισμό της κοινής λογικής , με τον ανορθολογισμό και τούτο γιατί εξ ορισμού θεωρεί τον λαό ως εκείνη την οντότητα η οποία απο την φύση της είναι πνευματικά ανώτερα, διατηρεί αιώνια χαρακτηριστικά όπως η ηθική και η ορθότητα στην σκέψη κα ιτην δράση.Βολεύει δηλαδή στο να οριστεί εύκολα το αντίπαλο δέος και να οικοδομηθεί η θεωρεία του "Δέν".

  Ο Λαϊκισμός λοιπόν απο μόνος του είναι επικίνδυνος ταυτόχρονα όμως αποκτά πολλαπλασιαστική ισχύ με το να γίνεται εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης και προσωπικής ανέλιξης στα χέρια επιτήδειων δημαγωγών. Εχει καταδειχθεί το πως να προσεγγίζεις με ρεαλιστικό τρόπο την διαχρονική εξέλιξη της κοινωνίας μας και του πολιτικού μας συστήματος δεν σε καθιστά και ιδιαίτερα φιλικό .

  Η ρεαλιστική προσέγγιση δεν είναι μια αφηρημένη έννοια , αποτελεί πολιτική συμπεριφορά και ως πολιτική στοχεύει στο να διαμορφώσει μια κοινωνία με βάση ένα όραμα το οποίο και αποτελεί κοινή συνισταμένη ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων, δεν είναι απογυμνωμένη απο το ανθρώπινο συναίσθημα και απο το ανθρώπινο στοιχείο.Αυτό το όραμα ελάχιστες φορές έκανε την εμφάνιση του στην Ελληνική Κοινωνία στην ανωτέρω μορφή του.Το γιατί θεωρώ πως βρίσκεται στην βάση του πολιτικού μας συστήματος και δη στον εκλογικό νόμο τον οποίο και θεωρώ ως μια απο τις βασικές αιτίες της καχεκτικής μας Δημοκρατίας..

  Εκτός απο τον εκλογικό Νόμο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο ορισμός των πολιτικών εκείνων στελεχών που διεκδικούν την ψήφο του λαού.Είτε με την μορφή λίστας εκλογικής είτε με την μορφή σταυρού προτίμησης το βασικό στοιχείο επιλογής για πολλά χρόνια παραμένει η δύναμη που φέρει ο κάθε υποψήφιος , μια δύναμη η οποία προκύπτει απο την θέση του και την σχέση του απέναντι στα κέντρα λήψης αποφάσεων.Είναι η λογική εκείνη η οποία παγιδεύει μαι ολάκερη κοινωνία σε ένα πελατειακό σύστημα, σε ένα σύστημα Συντεχνιών.Αυτή η λογική πρέπει να σπάσει με κάθε τρόπο, ο Βουλευτής ενός κόμματος δεν δύναται ταυτόχρονα να είναι και Υπουργός αυτή η σχέση πρέπει να σπάσει και να οριστεί το ασυμβίβαστο.Ταυτόχρονα θα πρέπει να οριστεί η πολιτική ταυτόσημη με την Ηθική και να πάψει να αποτελεί επάγγελμα αλλά να καταστεί εκ νέου ως το ανώτερο ηθικό χρέος του κάθε πολίτη απέναντι στην Κοινωνία.

  Πρέπει να ανοίξει για τα καλά ο διάλογος για τις δυσαρμονίες του πολιτικού μας συστήματος αλλά και της κοινωνίας μας, πρώτα ως μορφή αυτογνωσίας και μετέπειτα να εισέλθει στην φάση της υλοποίησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων ,προκειμένου όχι απλά να ξεπεραστεί η κρίση που ταλανίζει τον τόπο μας αλλά να δημιουργεί εκείνο το αξιακό υπόβαθρο που δεν θα επιτρέψει παλινωδίες απο το Εθνικώς απαράβατο και απαραβίαστο

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δρόλαπας 30/04/2013 09:27:07

   Εξαιρετικά ενδιαφέρον σχόλιο (όπως πάντα) από τον φίλτατο Δρόλαπα. Προτείνω να διαβαστεί ως το "δια ταύτα" του αρχικού σημειώματος. Ευχαριστώ αγαπητέ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.