#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/08/2010 13:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ήττα της Στρατιάς Μικράς Ασίας στο Αφιόν Καραχισάρ, τον Αύγουστο του 1922

13η  Αυγούστου 1922  -  Μια ξεχασμένη επέτειος

Την 13η  Αυγούστου 1922 ξεκίνησε η μεγάλη εβδομάδα των παθών του Μικρασιατικού Ελληνισμού με την εκτόξευση της τελικής επίθεσης του Κεμάλ εναντίον της Ελληνικής Στρατιάς Μ. Ασίας στην εξέχουσα του Αφιόν με σκοπό την καταστροφή της. Η σύντομη και άγρια μάχη είχε σαν αποτέλεσμα την ταπεινωτική ήττα των Ελληνικών όπλων. Η υποχώρηση της Στρατιάς από το κεντρικό υψίπεδο της Ανατολίας, οδήγησε στην καταστροφή του Ελληνισμού της Ιωνίας και στην εκρίζωσή του από τις πατρογονικές εστίες του.

Το μεγάλο ανάπτυγμα του μετώπου και τα επακόλουθα μειονεκτήματα. Ενώ διαθέτεις μεγάλες δυνάμεις, πουθενά δεν είσαι ισχυρός.Το πρωί της 13ης Αυγούστου 1922, η Στρατιά Μ. Ασίας με δύναμη 250.000 περίπου ανδρών, τρία Σώματα Στρατού (Α΄, Β΄, Γ΄ ΣΣ), δώδεκα Μεραρχίες Πεζικού  και μία Μεραρχία Ιππικού, κατέχει ένα μέτωπο 800 χλμ από το Αιγαίο μέχρι  ΝΑ του Αφιόν Καραχισάρ και από εκεί μέχρι τη Προποντίδα.
Η βασική αρχή της «συγκέντρωσης των δυνάμεων» έχει παραβιαστεί. Στη πραγματικότητα δεν υπάρχει αμυντική γραμμή. Η Στρατιά κατέχει ορισμένα ζωτικά σημεία τα δε υπόλοιπα επιτηρούνται. Τα κενά είναι τεράστια. Εφεδρείες δεν υφίστανται. Στρατηγική εφεδρεία θεωρείται το Β' ΣΣ, αλλά και αυτό έχει αναλάβει μέρος της αμυντικής τοποθεσίας και βρίσκεται μακριά από τη περιοχή στην οποία θα κριθεί η μάχη. Η μόνη διαθέσιμη ταχυκίνητη εφεδρεία, η Μεραρχία Ιππικού, βρίσκεται στο Ουσάκ, εκατό χλμ δυτικά του Αφιόν και δεν θα συμμετάσχει στον αγώνα.
Το σπουδαιότερο όλων, το ηθικό και το επίπεδο της πειθαρχίας βρίσκονται στο ναδίρ, λόγω της κόπωσης, των μεγάλων απωλειών, της μακράς επιστράτευσης, του πολέμου που συνεχίζεται χωρίς ορατό τέλος, της παρατεταμένης διαβίωσης των ανδρών υπό πολύ σκληρές συνθήκες στο αφιλόξενο περιβάλλον του κεντρικού υψιπέδου της Ανατολίας, της ακινησίας του μετώπου επί ένα σχεδόν χρόνο, των κακών συνθηκών διατροφής ένδυσης και υπόδησης, του μεγάλου αριθμού των λιποταξιών, των αδειούχων που με τις πλάτες των κοτζαμπάσηδων δεν επιστρέφουν στις μονάδες τους, των βολεμένων στα μετόπισθεν, της αντιπολεμικής προπαγάνδας που οργιάζει και πολλών άλλων.

Κανένας δεν γνωρίζει ποιος τελικά είναι ο σκοπός αυτού του πολέμου που συνεχίζεται ανελέητα τριάμισι χρόνια και τους λόγους για τους οποίους ο Ελληνικός Στρατός βρίσκεται σε αυτή την εχθρική περιοχή, που μόνο κάτι ελάχιστα ερείπια θυμίζουν ότι εκεί ζούσαν πριν πάρα πολλά χρόνια χριστιανοί και Έλληνες.

Το πλέον επικίνδυνο και ευάλωτο τμήμα του μετώπου το αποτελεί η εξέχουσα του Αφιόν. Κατέχεται από το Α΄ ΣΣ με τρεις Μεραρχίες. Η νότια πλευρά της εξέχουσας είναι ακόμη περισσότερο ευάλωτη, διότι στοιχίζετε λίγα χιλιόμετρα νότια και παράλληλα της σιδηροδρομικής γραμμής, της μόνης ουσιαστικά επικοινωνίας των Α΄ και Β΄ ΣΣ με τη Σμύρνη. Το υπόψη τμήμα τηρείται από τις Iη και IVη Μεραρχίες. Η γραμμή άμυνας της IVης ΜΠ απέχει μόλις 8 χλμ από το Αφιόν.  Τα στρατηγεία του Α' ΣΣ και της  IV ΜΠ βρίσκονται εντός του Αφιόν, μαζί με σχεδόν όλα τα κλιμάκια διοικητικής μέριμνας. Όλοι μέσα σε μια απόλυτα εχθρική πόλη στην οποία δεν υπάρχει κανένας Έλληνας, μόνο 5.000 Αρμένιοι.

Η αμυντική τοποθεσία που έχει επιλεγεί, στερείται βάθους. Στοιχίζεται σε μία γραμμή υψωμάτων και στη συνέχεια η σιδηροδρομική γραμμή. Οι Τουρκικές θέσεις υπέρκεινται των Ελληνικών και παρέχουν ευρεία παρατήρηση. Η οχύρωση της τοποθεσίας μετά από ένα χρόνο παραμονής του Α΄ ΣΣ σε αυτή, είναι απελπιστικά ανεπαρκής. Στους χάρτες έχει σχεδιαστεί και μια δεύτερη γραμμή άμυνας, την οποία κανένας δεν έχει αναγνωρίσει. Τα κενά είναι τεράστια. Μεταξύ Iης και IVης ΜΠ υπάρχει το κενό του Καγιαντιμπί πλάτους 6 χλμ, που επιτηρείται ασθενώς. Στο δεξιό (δυτικά) της Ι ΜΠ υπάρχει το ορεινό πέρασμα του Τσάι Χισάρ που απλώς επιτηρείται. Στην ουσία ο αμυντικός ελιγμός του Α' ΣΣ είναι άμυνα μέχρις εσχάτων επί της αμυντικής τοποθεσίας, χωρίς ιδέα υποχώρησης.

Ο Έλληνας Αρχιστράτηγος Χατζανέστης έχει το στρατηγείο του στη Σμύρνη, 400 χλμ μακριά. Στην ουσία είναι αδύνατο να επέμβει στη μάχη. Φημίζεται για την αυστηρότητά και το άκαμπτο του χαρακτήρα του. Είναι και ακραία υπερσυγκεντρωτικός. Μόλις ανέλαβε κατήργησε τη διοίκηση του Νοτίου Συγκροτήματος, δηλαδή την υπαγωγή και των οκτώ μεραρχιών των Α΄ και Β΄ ΣΣ υπό την διοίκηση του διοικητού του Α΄ ΣΣ. Θέλει να διοικεί όλα ο ίδιος από το στρατηγείο της Σμύρνης. Δεν επιτρέπει καμιά διάθεση δυνάμεων χωρίς  διαταγή του. Έχει διαπιστώσει το ευάλωτο της εξέχουσας του Αφιόν από το Μάιο που ανέλαβε τα καθήκοντά του,  αλλά δεν αποφασίζει όμως την άμεση μεταφορά της αμυντικής γραμμής δυτικότερα, στην οικονομικότερη και μάλιστα  οχυρωμένη τοποθεσία του Τουμλού Μπουνάρ.

Απέναντι βρίσκεται η σιδερένια θέληση και η άκαμπτη αποφασιστικότητα του Κεμάλ. Διοικητής του Δυτικού μετώπου είναι ο Ισμέτ, Γενικός Επιτελάρχης ο Φεβζή, διοικητής της 1ης Τουρκικής Στρατιάς ο Νουρεντίν. Όλοι τους φανατικοί εθνικιστές. Απόλυτα σταθεροί στην απόφασή τους να εκκενωθεί η Ανατολία από τον Ελληνικό στρατό και να σώσουν την Τουρκία από τη καταστροφή και το διαμελισμό. Όλοι τους περίπου σαράντα χρονών. Το επίπεδο της Τουρκικής ηγεσίας, πολιτικής και στρατιωτικής, απέχει έτη φωτός από το αντίστοιχο της Ελληνικής. Ο Κεμάλ δεν είναι ούτε Γούναρης ούτε Χατζανέστης. Έχει αντιληφθεί έγκαιρα το ευάλωτο της «εξέχουσας». Αποφασίζει η επίθεση να εκτοξευτεί στις αρχές Αυγούστου, εναντίον της νότιας πλευράς της.

Το Τουρκικό σχέδιο είναι απλό στη σύλληψή του, ταυτόχρονα μεγαλοφυές και υπακούει στις βασικές αρχές διεξαγωγής του πολέμου. Τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, ο Κεμάλ συγκεντρώνει με άκρα μυστικότητα και σε ελάχιστο χρόνο, νότια της εξέχουσας του Αφιόν , απέναντι τις Iη και IVη  Μεραρχίες, δώδεκα (12) Μεραρχίες πεζικού, τρεις (3) Ιππικού και το μέγιστο του πυροβολικού του. Αναλογία δυνάμεων 7:1. Σκοπεύει να δώσει μια μάχη συντριβής εναντίον της Ελληνικής Στρατιάς στο σημείο συνδέσμου των Iης και IVης Μεραρχιών με τη χρησιμοποίηση υπέρτερης ισχύος, να υπερκεράσει την Ελληνική τοποθεσία από δυτικά με το ιππικό του, να διαχωρίσει τις Ελληνικές δυνάμεις και στη συνέχεια να τις καταστρέψει διαδοχικά.

Οι Τουρκικές συγκεντρώσεις δεν περνούν απαρατήρητες από την Ελληνική διοίκηση. Η Ελληνική ηγεσία όμως, αδυνατεί να εκτιμήσει το μέγεθος της εχθρικής συγκέντρωσης λόγω απουσίας ακριβών πληροφοριών. Ο στρατηγικός αιφνιδιασμός της είναι απόλυτος. Οι Μεραρχίες του Β' ΣΣ αντί να σπεύσουν σε ενίσχυση του Α΄ ΣΣ, συνεχίζουν να παραμένουν στις θέσεις τους, δεσμευμένες από τον Χατζανέστη. Το πρωί της Τουρκικής επίθεσης διατάσσεται η διάθεση της  VΙΙης Μεραρχίας στο Α' ΣΣ, η οποία ύστερα από σύντονη πορεία 20  χλμ κάτω από τον καυτό Αυγουστιάτικο ήλιο, φθάνει κατάκοπη στο πεδίο της μάχης.

Την 0300 ώρα της 13ης Αυγούστου 1922, ο Κεμάλ μετά της υπόλοιπης Τουρκικής ηγεσίας ανεβαίνει στο παρατηρητήριο της 1ης Τουρκικής Στρατιάς στο ύψωμα Κοτζά Τεπέ, σε απόσταση 8 χλμ από τις Ελληνικές γραμμές, για να διευθύνει την Τουρκική επίθεση. Από το παρατηρητήριό του ο Κεμάλ μπορεί να διακρίνει όλη την Ελληνική γραμμή, ακόμα και τις κινήσεις εντός του Αφιόν.  Ο Χατζανέστης στη Σμύρνη και ο Γούναρης στην Αθήνα συνεχίζουν τον μακάριο ύπνο τους.

Την 0430 ώρα της 13ης Αυγούστου άρχισε η προπαρασκευή του Τουρκικού πυροβολικού. Με ιδιαίτερη σφοδρότητα ο βομβαρδισμός κατευθύνθηκε εναντίον των κέντρων αντιστάσεως:

* Της Ιης Μεραρχίας: Κ.Α. Τιλκί Κιρί Μπέλ ή Τανάς Τεπέ και Κ.Α. Καγιαντιμπί ή Μπελέν Τεπέ.

* Της IVης  Μεραρχίας:  Κ.Α. Καμελάρ και Κ.Α. Μαύρου Βράχου.

Το Τουρκικό πυροβολικό που υπερείχε καταθλιπτικά του Ελληνικού σε διαμέτρημα, βεληνεκές, ποιότητα και στο κρίσιμο σημείο και σε απόλυτο αριθμό πυροβόλων, σύντριψε τις Ελληνικές οχυρώσεις και τα συρματοπλέγματα, σιώπησε το επί της τοποθεσίας ταγμένο Ελληνικό πυροβολικό, διέλυσε τις τηλεφωνικές γραμμές και τις επικοινωνίες, επέφερε μεγάλες απώλειες και κλονισμό του ηθικού στους αμυνόμενους και έσπειρε το πανικό και τη σύγχυση. Περί βολής αντιπυροβολικού από το βαρύ Ελληνικό πυροβολικό ούτε λόγος. Ήταν πολύ μακριά και υστερούσε απόλυτα του Τουρκικού σε βεληνεκές και ποιότητα.  Το απόλυτο σοκ και δέος.

Μετά το πέρας της προπαρασκευής άρχισε η επίθεση των Τουρκικών Μεραρχιών. Στο τομέα της Ιης  Μεραρχίας επιτέθηκε το Ιο Τουρκικό ΣΣ με πέντε (5) Μεραρχίες και στο τομέα της IVης  Μεραρχίας το IVο Τουρκικό ΣΣ με τέσσερις (4) Μεραρχίες.  Το ΙΙο Τουρκικό ΣΣ με τρεις Μεραρχίες τηρήθηκε εφεδρεία. Τέσσερις Μεραρχίες διατίθενται στο σημείο στο σημείο συνδέσμου των δύο Ελληνικών Μεραρχιών για την επίτευξη της επιδιωκόμενης διάρρηξης.

Το Τουρκικό Σώμα Ιππικού με τρεις Μεραρχίες κινούμενο νύκτα από το ορεινό και δύσβατο πέρασμα του Τσάι Χισάρ, υπερκέρασε την γραμμή τη Ιης   Μεραρχίας από δυτικά, απέκοψε την επικοινωνία και τη σιδηροδρομική γραμμή με τη Σμύρνη, προσέβαλε μεμονωμένα Ελληνικά τμήματα και έσπειρε το πανικό και τη σύγχυση. (Ο ρόλος του Ιππικού σήμερα, έχει αναληφθεί από τα ελικόπτερα)

Πλην της VΙΙ Μεραρχίας που διατέθηκε στο Α' ΣΣ, ο αρχιστράτηγος απαγόρευσε τη διάθεση κάθε άλλης ενίσχυσης. Οι μονάδες του Α' ΣΣ μάτωναν, διαλύονταν, κατέρρεαν και οι Μεραρχίες του Β' ΣΣ στέκονταν ακίνητες. Η 23η Τουρκική μεραρχία προσέβαλε το κέντρο αντιστάσεως του Καγιαντιμπί. Οι εκεί δυνάμεις του 4ου Συντάγματος Πεζικού φάνηκαν κατώτερες των περιστάσεων και δεν προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το έδαφος. Μοιραίο όμως για όλη την Ελληνική άμυνα αποδείχτηκε το Υψ. Τιλκί Κιρί Μπέλ, εναντίον του οποίου επιτέθηκε η 15η Τουρκική μεραρχία. Επί του υψώματος αμυνόταν τάγμα του 49 Συντάγματος  Κορίνθου. Ήταν το χειρότερο σύνταγμα της Στρατιάς και το διοικούσε  αντισυνταγματάρχης της οικονομικής υπηρεσίας. Πέταξαν τα όπλα τους, εγκατέλειψαν την τοποθεσία και τράπηκαν σε φυγή. Μάταια ο Διοικητής της Μεραρχίας προσπάθησε να τους ανακόψει. Στο δεξιό της IVης  Μεραρχίας προωθήθηκε το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων του Πλαστήρα και ανέλαβε την ευθύνη των Κ.Α. Καμελάρ και Μαύρου Βράχου. Αλλά και εδώ η εξέλιξη της κατάστασης δεν ενέπνεε καμιά ελπίδα. Εναντίον ουσιαστικά ενός συντάγματος επετίθεντο δύο Τουρκικές μεραρχίες, η 11η και η 5η με ισχυρή υποστήριξη πυροβολικού. Ο Μαύρος Βράχος και το ύψωμα 1710 έπεσαν και ο Πλαστήρας υποχώρησε. Η διάρρηξη του μετώπου έλαβε χώρα στο σημείο συνδέσμου των  Ιης   και IVης Μεραρχιών. Ανάμεσα στις δύο Ελληνικές μεραρχίες το υπάρχον κενό διευρύνθηκε, τα ζωτικά εδάφη χάθηκαν και καμιά δύναμη δεν υπήρχε για να κλείσει το ρήγμα. Η 23η και η 11η Τουρκικές Μεραρχίες κατέρχονταν στην πεδιάδα του Αφιόν.

Το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου ο διοικητής του Α' ΣΣ υποστράτηγος Τρικούπης εμπρός στη διαγραφόμενη απειλητική κατάσταση και λόγω αδυναμίας να φράξει τα ρήγματα,  εξέδωσε τη μοιραία διαταγή άμεσης απαγκίστρωσης από την τοποθεσία. Απαγκίστρωση όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας και υπό την πίεση του εχθρού,  σημαίνει ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Η απόφαση του Τρικούπη έχει κατακριθεί από πολλούς και κατά τη γνώμη μου ελήφθη υπό το κράτος πανικού και λανθασμένης πληροφόρησης. Ο στρατηγός Τρικούπης, μολονότι δεν του έλλειπε το προσωπικό θάρρος, συνέχισε μέχρι και την αιχμαλωσία του να λαμβάνει λανθασμένες αποφάσεις και να μη αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που επέβαλαν οι κρίσιμες περιστάσεις.

Η διαταγή του Τρικούπη για άμεση απαγκίστρωση, άνοιξε τις πύλες της κολάσεως και φανέρωσε την εγκληματική απόφαση της ηγεσίας για τη συγκέντρωση των στρατηγείων και των Β΄ κλιμακίων, λίγα χιλιόμετρα από τη γραμμή μάχης. Άρχισε η εκκένωση του Αφιόν από όλο εκείνο το συρφετό που συνωστιζόταν επί ένα χρόνο στην εχθρική πόλη. Μεταγωγικά, επισταθμίες, χειρουργεία, αρτοποιεία, νοσοκομεία, κινητές αποθήκες πυρομαχικών, συνεργεία, βαρύ πυροβολικό, τροχοφόρα, αραμπάδες, εφοδιοπομπές από μουλάρια, αγέλες σφαγείων, όλα ανάκατα, χωρίς οργανικούς δεσμούς, πήραν το μοναδικό δρομολόγιο προς βορειοδυτικά. Ανάμεσα στα στρατιωτικά τμήματα ανακατεύτηκαν και οι 5.000 Αρμένιοι κάτοικοι του Αφιόν.  Ότι δεν μπορούσε να εκκενωθεί παραδόθηκε στις φλόγες. Οι συρμοί γεμάτοι εφόδια και τραυματίες έφευγαν προς Εσκή Σεχήρ.  Ο ασύρματος του Α' ΣΣ φορτώθηκε σε τραίνο για το Εσκή Σεχήρ και χάθηκε.
Η διαταγή της σύμπτυξης δεν έφθασε έγκαιρα σε όλα τα συντάγματα και δεν ορίσθηκαν σύνδεσμοι για να οδηγήσουν τα καταπονημένα τμήματα στις τελικές θέσεις τους. Το σύνταγμα του Πλαστήρα έλαβε τη διαταγή συμπτύξεως αργά το απόγευμα και αποχώρησε τελευταίο από την τοποθεσία. Φθάνοντας το σύνταγμα στη νέα του θέση, στη στενωπό Κιοπρουλού,  δεν βρήκε κανένα αξιωματικό σύνδεσμο της IVης  Μεραρχίας  για να το υποδεχθεί, αντίθετα  βρήκε τη θέση του κατειλημμένη από άλλη μονάδα (το απόσπασμα του συνταγματάρχη Λούφα) και συμπτύχθηκε βορειότερα, χωρίς να ενημερώσει κανένα, λες και υπήρχε και κάποιος.
Το πρωί της 15ης Αυγούστου οι μεραρχίες και τα συντάγματα κινήθηκαν και πάλι προς τα πίσω. Το Σύνταγμα όμως του  Πλαστήρα δεν ακολούθησε τη Μεραρχία του και συμπτύχθηκε δυτικά (;;; και τα ερωτηματικά μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντηθεί!) και έτσι στο τομέα της ΙVης  Μεραρχίας δημιουργήθηκε ευρύ κενό, στο οποίο εισχώρησαν Τουρκικές δυνάμεις. Το κενό διευρύνθηκε, οι δυνάμεις της ΙVης  Μεραρχίας διαχωρίστηκαν, αυτές που προσβλήθηκαν  πανικοβλήθηκαν και διαλύθηκαν, άλλες τράπηκαν προς τα δυτικά και άλλες προς τα βόρεια. Η ΙVη  Μεραρχία διαλύθηκε και κατ' αυτό τον τρόπο διασπάστηκε το Α' ΣΣ και διαχωρίστηκαν οι μεραρχίες του. Οι δυνάμεις που κινήθηκαν δυτικά προς την αμυντική τοποθεσία του Τουμλού Μπουνάρ και απαρτίζονταν από τις Ι και VΙΙη  Μεραρχίες και το Σύνταγμα του συνταγματάρχη Πλαστήρα, τέθηκαν υπό την διοίκηση του διοικητού της Ιης  Μεραρχίας υποστράτηγου Φράγκου και αποτέλεσαν την Ομάδα Φράγκου.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γενικά γνωστά. Την 17η Αυγούστου δόθηκε η μάχη του Αλή Βεράν κατά την οποία καταστράφηκε η Ομάδα του στρατηγού Τρικούπη. Στη συνέχεια η Ομάδα Φράγκου εγκατέλειψε αμαχητί την οχυρωμένη τοποθεσία του Τουμλού Μπουνάρ και οι Σωματάρχες και οι Μέραρχοι της Ομάδας Τρικούπη αιχμαλωτίστηκαν. Ακολούθησε η επονείδιστη φυγή μέχρι το Τσεσμέ. Την 27η Αυγούστου τα Τουρκικά στρατεύματα πατούσαν την πολύφερνη νύμφη της Ιωνίας, την «άπιστη» Σμύρνη.

Αρματιστής

ΥΓ. Με έντονα γράμματα τονίζονται μερικά από τα πλέον σοβαρά λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις της  Ελληνικής πλευράς, που δυστυχώς αποδεικνύονται διαχρονικές. Ο κάθε σχολιαστής μπορεί να κάνει τις συγκρίσεις του με ανάλογα λάθη παραλείψεις και αδυναμίες που συνεχίζονται στην αντιπαλότητά μας με την Τουρκία από το 1964.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Greco avatar
  Greco 18/08/2010 13:43:47

  μας μαυρισες τη ψυχη...

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Greco 18/08/2010 15:58:47

   Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, αρνούμαστε να τη δούμε και στη συνέχεια κρύβουμε τα δικά μας λάθη στην "εχθρική" στάση των ξένων.

 2. blue nile avatar
  blue nile 18/08/2010 13:58:45

  ...δυστυχώς αφού και τότε δεν παραδειγματιστήκαμε με την απώλεια πανάρχαιων κοιτίδων ελληνικότητας αν και τότε δεν μάθαμε από τα αίτια της ήττας δεν έχουμε καλό μέλλον...τα ίδια και στην Κύπρο το 74...τα ίδια και εμείς θεατές να παρακολουθούμε την συρρίκνωση της πατρίδας...ομόσαι χωρήσαι τοις εναντίοις...είθε...

 3. lpap avatar
  lpap 18/08/2010 14:03:36

  Πολύ σωστά γράφεις πως κανείς τελικά δεν γνώριζε ποιος είναι ο σκοπός αυτού του πολέμου που συνεχίζεται ανελέητα τριάμισι χρόνια. Και γιατί τόσα λάθη; Πάντα η απορία μένει: εσκεμμένα ή από κακή εκτίμηση ή από ματαιοδοξία και αγκίστρωση στο δικό μας αλάθητο;(αναφέρομαι στα πρόσωπα και πολιτικά και στρατιωτικά που διοικούσαν). Αν δεν είχαμε επεκταθεί τόσο πολύ σήμερα ίσως να ταν αλλιώς τα πράγματα. Η ιστορία δεν ξέρω αν ποτέ αποδίδει τις πραγματικές αιτίες-αφορμές γεγονότων. Κι αν μπορεί να καταγράψει τις προθέσεις, τις παρασκηνιακές διεργασίες. Πάντα θα υπάρχει περιθώριο για το υποκειμενικό. Το αντικειμενικό στην περίπτωση είναι η συντριπτική ήττα των Ελλήνων κι ο ξεριζωμός τόσων ανθρώπων και η συρρίκνωση ουσιαστικά της Ελλάδας. Ίσως εκεί έχει την αφετηρία της...

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ lpap 18/08/2010 15:56:46

   Τα στοιχεία που παρουσιάζω, είναι αποκλειστικά και μόνο δικές μας αδυναμίες, λάθη, παραλείψεις, αφορούν στην διαχρονική ανεπάρκεια και αδιαφορία των ηγεσιών, πολιτικών και στρατιωτικών και πιστεύω ότι όλα αυτά μας συνοδεύουν και σήμερα. Τα ίδια λάθη κάνουμε. Ένα προς ένα.
   Και όπως βλέπεις σε όλα τα παραπάνω, απουσιάζει ο ξένος παράγοντας. Αποκλειστικά εμείς τα πράξαμε.

 4. helas george avatar
  helas george 18/08/2010 14:09:07

  ΑΥΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΟΠΟΙΟΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ (ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΑΝΤΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΕΛΩΝ ΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΙΤ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ) Ο ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΘΙΑ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (ΑΠΕΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ DIA ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ Α/ΓΕΕΘΑ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ) ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΞΕΚΟΠΛΑΡΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΧΕΣ ΠΕΡΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΤΛ.ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΕΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ.

 5. Μisha avatar
  Μisha 18/08/2010 16:17:22

  Αρματιστή

  Το περιστατικό με τον κοιμώμενο Χατζηανέστη που περιγράφει ο πρώην ΥΠΕΞ Γ.Καψής το έχεις υπόψιν σου;

  • Βασίλης avatar
   Βασίλης @ Μisha 18/08/2010 20:46:50

   Μisha
   Δεν το γνωρίζω

   Οπωσδήποτε ο Χατζανέστης ήταν μια προβληματική προσωπικότητα και έχουν ειπωθεί πολλά για αυτόν. Όταν ανέλαβε τη διοίκηση, αντιλήφθηκε αμέσως τα προβλήματα που παρουσίαζε το εκτεταμένο μέτωπό, η γενική κατάσταση του στρατού και ιδιαίτερα η "εξέχουσα". Ζήτησε από το επιτελείο του να του ετοιμάσουν προτάσεις για την σύμπτυξη του μετώπου, όπως και έγινε. Η πρόταση του επιτελείου του ήταν πολύ ρεαλιστική και εξοικονομούσε ως εφεδρεία αρκετές μεραρχίες. Δυστυχώς ο Χατζανέστης την άφησε για αργότερα. Τον πρόλαβε όμως ο Κεμάλ. Έχει ειπωθεί επίσης ότι ο Κεμάλ γνώρισε τα σχετικά με τις σκέψεις για σύμπτυξη του μετώπου και επιτάχυνε την ημερομηνία της επίθεσης.

   Ο Χατζανέστης εκανε πολλά και τραγικά λάθη. Το κυριώτερο απ' όλα ήταν ότι με την έναρξη της Τουρκικής επίθεσης δεν προωθήθηκε πλήσιον της γραμμής μάχης για να έχει άμεση αντίληψη της κατάστασης. Έτσι θα υπήρχαν πολλές πιθανότητες να είχε αποφευχθεί η καταστροφή του στρατού και του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

   Είναι όμως βέβαιο ότι ο Ελληνικός στρατός αργά ή γρήγορα θα αναγκαζόταν σε εκκένωση της Μ. Ασίας. Η Ελλάδα και ο στρατός είχαν φθάσει στα έσχατα όρια των δυνατοτήτων τους και δεν άντεχαν άλλο. Τουλάχιστο θα μπορούσε η εκκένωση να μη συνοδευόταν και από την ήττα και τη καταστροφή.

   Με τα αν όμως δεν γράφεται η ιστορία.

   Αρματιστής

   • anonymous avatar
    anonymous @ Βασίλης 18/08/2010 21:13:24

    Αυτά τα περί σύμπτυξης μετώπου τα είχε προτείνει ο Μεταξάς στην Κυβέρνηση. Το ήξεραν και στην Αθήνα ότι δεν πάει άλλο. Οι προτάσεις δεν έγιναν δεκτές διότι
    1) Το στράτευμα ήταν στα χέρια των Βενιζελικών
    2) Θα τους κατηγορούσαν για προδότες.

    Το σχετικό τεύχος του περιοδικού ''τότε'' το έχω.

    Επί της ουσίας μόλις οι Βενιζελικοί είδαν τα σκούρα την κοπάνησαν έβαλαν τη δεξιά και της φόρτωσαν την καταστροφή. Όπως και τώρα που τα φορτώνουν όλα στη ΝΔ ενώ τα φράγκα τα έχουν φάει οι ΠΑΣΟΚοι. Ίδια παράταξη ίδιες τακτικές.

    Τώρα μπορεί να υπάρχουν κι άλλες εκδοχές ότι έβαλαν το χεράκι τους στο παρασκήνιο οι Άγγλοι κλπ. Πάντως ένα είναι βέβαιο. Όλα ήταν γνωστά κι αναμενόμενα.

   • Μisha avatar
    Μisha @ Βασίλης 18/08/2010 21:20:09

    Δεν είναι έτσι αν ισχυουν οι περιγραφές, οι οποίες λένε πανω κάτω τα εξής:
    Βρισκόταν σε εξέλιξη η τελευταία επίθεση των τουρκων, αυτή που έσπασε τελικά το μέτωπο.
    Αγγελιοφόρος φτάνει στη σκηνή του Χατζηανέστη και ζητά να τον δει επειγόντως για να μεταφέρει το αίτημα να ενισχυθούν με τις εναπομείνασες εφεδρείες οι γραμμές αμυνης.
    Ο υπασπιστή του Χ. λέει πως ο στρατηγός αναπαύεται έχει ρητη εντολή να μη τον ενοχλήσει για οποιοδήποτε λόγο.
    Η κατάσταση στην τουρκική πλευρά περιγραφεται ως οριακή γιατί ο Κεμάλ ήταν έτοιμος να ζητήσει συνθηκολόγηση εφόσον αποτύγχανε αυτή η επίθεση, πράγμα που θα συνέβαινε αν έφταναν οι ελληνικές εφεδρίες.

    Θα προσπαθήσω να βρώ το κείμενο και να το βάλω αυτούσιο.

   • Βασίλης avatar
    Βασίλης @ Βασίλης 18/08/2010 21:37:11

    Μisha

    Σε κάτι άλλο θα αναφέρεσαι. Πιθανό στη μάχη του Σαγγαρίου, όταν στη κορυφωσή της και οι δύο αντίπαλοι είχαν φθάσει στα όρια τους. Τότε, τον Αύγουστο του 1921, αρχιστράτηγος ήταν ο Παπαπούλας, ο οποίος όντως διεύθυνε τις επιχειρήσεις από προωθημένο στρατηγείο πλησίον της γραμμής μάχης. Αυτά που έχουν φραφεί ότι ο Κεμάλ ήταν έτοιμος να ζητήσει συνθηκολόγηση, βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας. Ο Κεμάλ και αν έχανε τη μάχη του Σαγγάριο, είχε αποφασίσει να οπισθοχωρήσει στην Σεβάστεια. Ήταν σταθερή η αποφασή του για εκκένωση της Μ. Ασίας από τον Ελληνικό στρατό. Στη πραγματικότητα ο Ελληνικός στρατός ποτέ δεν έφθασε κοντά στη νίκη εναντίον του Κεμάλ. Ήταν πάντα ένα βήμα πίσω.

    Ο Χατζανέστης μέχρι την αντικατάστασή του, δεν απομακρύνθηκε από το στρατηγείο της Σμύρνης ούτε ένα βήμα και ποτέ δεν είχε σαφή γνώση της πραγματικής κατάστασης.

    Πρέπει όμως να θυμόμαστε, ότι η επιλογή της ανωτάτης στρατιωτικής ηγεσίας, είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας. Η πολιτική ηγεσία επίσης, είναι αποκλειστικά η μόνη υπεύθυνη για όλα όσα αφορούν την οργάνωση και το "ετοιμοπόλεμο" των ενόπλων δυνάμεων.

   • Μisha avatar
    Μisha @ Βασίλης 19/08/2010 01:15:55

    Βασίλη,δεν αφορούσε τον Χατζηανέστη τελικά, αλλά τον πρ.Ανδρέα.

    Γράφει ο Γιάννης Καψής:

    «Ο βιογράφος του Κεμάλ, Γάλλος ιστορικός Μεσίν, που βρίσκεται στο στρατηγείο του Ατατούρκ, γράφει: Ο Κεμάλ έχει καταψηφισθεί από την Μεγάλη Εθνοσυνέλευση που ζητά άμεσο τερματισμό του πολέμου και συνθηκολόγηση. Οι Τσέτες έχουν κυκλώσει το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης και κρατούν αιχμάλωτους τους βουλευτές. Εχουν περάσει τρεις ημέρες, κάτι πρέπει να γίνει. Ο αρχιστράτηγος Φεβζί Πασά αναφέρει τηλεφωνικά ότι τα στρατεύματά του έχουν εξαντληθεί και ζητά την άδεια να υποχωρήσει. Ο Κεμάλ του ζητά να κρατήσουν 15 λεπτά ακόμη. Αν η ελληνική επίθεση δεν σταματήσει, όλα θα έχουν χαθεί. Θα καταφύγει με τους πιστούς του στην Ασία.

    Στην άλλη πλευρά; Οι τσολιάδες του Πλαστήρα σκαρφαλώνουν στο Καλε Γκρότο με τρομακτικές απώλειες. Στήνουν τους νεκρούς τους μετερίζια και πολεμούν. Κάποτε όμως εξαντλούνται. Ο Πλαστήρας ζητά ενισχύσεις και ο συνταγματάρχης Φράγκου ζητά από τον μέραρχο, πρίγκηπα Ανδρέα, να ρίξει στη μάχη τις εφεδρείες. Από την σκηνή του μεράρχου βγαίνει ο υπασπιστής του, στρατηγός Γονατάς και απαντά στον αγγελιαφόρο: Ο στρατηγός κοιμάται, δεν μπορώ να τον ξυπνήσω.

    Ο Μεσίν συνεχίζει: Ο Κεμάλ ζούσε στιγμές μεγάλης αγωνίας. Λίγα λεπτά ακόμη και θα διέτασσε γενική υποχώρηση, όταν χτυπά το τηλέφωνο. Είναι ο αρχιστράτηγος Φεβζί που αναγγέλλει θριαμβευτικά: Η επίθεση τών Ελλήνων σταμάτησε... Ο Κεμάλ άφησε ένα μουγγρητό θηρίου. Είχε σωθεί.

    Ενα ερώτημα στο οποίο θα πρέπει ν’ απαντήσει κάθε αντικειμενικός σχολιαστής είναι: ποια θα ήταν η εξέλιξη του μικρασιατικού δράματος αν ο στρατηγός δεν κοιμότανε;»


    h**p://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_11_20/05/2007_227672

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ Βασίλης 19/08/2010 02:04:18

    Φίλε Μisha

    Η υπερβολή είναι πάντα χαρακτηριστικό όταν η ιστορία γράφεται σαν μυθιστόρημα, άντε σαν ελεύθερη διήγηση.

    Σχολιάζω λοιπόν το παρακάτω του Γιάννη Καψή:

    "Στην άλλη πλευρά; Οι τσολιάδες του Πλαστήρα σκαρφαλώνουν στο Καλε Γκρότο με τρομακτικές απώλειες. Στήνουν τους νεκρούς τους μετερίζια και πολεμούν. Κάποτε όμως εξαντλούνται. Ο Πλαστήρας ζητά ενισχύσεις και ο συνταγματάρχης Φράγκου ζητά από τον μέραρχο, πρίγκηπα Ανδρέα, να ρίξει στη μάχη τις εφεδρείες. Από την σκηνή του μεράρχου βγαίνει ο υπασπιστής του, στρατηγός Γονατάς και απαντά στον αγγελιαφόρο: Ο στρατηγός κοιμάται, δεν μπορώ να τον ξυπνήσω."

    Ξέρεις στο Κάλε Γκρότο, έγινε μια τιτανομαχία (και που δεν έγινε κατά τη μάχη του Σαγγάριου;) και οι Βενιζελικοί όπως και ο Καψής, θέλουν τις δόξες δικές τους. Το Κάλε Γκρότο λοιπόν το κατέλαβε το 43 Σύνταγμα της Vης Μεραρχίας του Β΄Σώματος Στρατού. Το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων του Πλαστήρα ανήκε στη ΧΙΙΙ Μεραρχία, του Β΄Σώματος που ενεργούσε δυτικότερα. Και το Ευζωνικό του Πλαστήρα πολεμούσε δυνατά, αλλά στο Κάλε Γκρότο και στη συνέχεια του, στο Ουλού Ντάγκ που καταλήφθηκε και αυτό από τη Vη Μεραρχία γινόσαντε τιτανομαχίες που ξέφευγαν από τον ανθρώπινο νου.

    Τώρα ο πρίγκιπας Ανδρέας ή και "καψοκαλύβας", αδελφός του Κωνσταντίνου, στη μάχη του Σαγγαριου δεν ήταν μέραρχος, αλλά ο σωματάρχης του Β΄Σώματος. Τα άλλα ονόματα που αναφέρονται μάλλον είναι λάθος. Ο Γονατάς τότε δεν ήταν στρατηγός άλλα συνταγματάρχης, άρα δεν θα ήταν και υπασπιστής του Ανδρέα. Κατάτην υποχώρηση το 1922, συνταγματάρχης ακόμη (ήταν ο ένας από την επαναστατική τριανδρία του 1922), διοικούσε τη ΙΙα Μεραρχία. Ο συνταγματάρχης Φράγκος στη μάχη του Σαγγάριου, νομίζω ότι ήταν ο διοικητής της Ιης Μεραρχίας και υπαγόταν στο Α΄Σώμα Στρατού.

    Στη μάχη του Σάγγαριου το Β΄ ΣΣ, κατείχε το άκρο δεξιό (ανατολικό) της Ελληνικής διάταξης καιως εκ τούτου ήταν πολύ εκτεθειμένο και αρκετά μακριά για να ανεφοδιάζεται. Κατά την έναρξη της επιθέσης την 10/8/1921, μολονότι θα μπορούσε να υπερκεράσει την αμυντική τοποθεσία του Κεμάλ από ανατολικά διότι μπροστά του δεν υπήρχε τίποτε, η Στρατιά το διέταξε να μην επιτεθεί. Στη συνέχεια όταν το διέταξε να επιτεθεί, μπροστά του στέκονταν πέντε Τουρκικές μεραρχίες. Όταν κατέλαβε και το Ουλού Ντάγκ, έσχατο σημείο της Ελληνικής επίθεσης, η Στρατιά του αφαίρεσε την ΙΧ Μεραρχία και το διέταξε να παραμείνει στη θέση του σε αμυντική διάταξη.

    Όπως καταλαβαίνεις πολλές υπερβολές και αρκετός μύθος.

 6. lpap avatar
  lpap 18/08/2010 21:26:17

  http://www.youtube.com/watch?v=tcCrzn-hSPM&NR=1
  Εξαιρετικά αφιερωμένο
  αν και δε συμπαθώ το Νταλάρα..

 7. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΓΙΑΔΗΣ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΓΙΑΔΗΣ 18/08/2010 22:19:50

  ΣΤΗΝ ΔΙΗΓΗΣΗ ΣΑΣ ΕΧΕΤΕ ΩΡΙΣΜΕΝΑΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ
  1. ΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΙΧΟΝ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΙΝ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ ΘΑ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ή ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝ "ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΧΙΟΥ".
  2. ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΟ ΒΡΑΧΟ ΟΥΔΕΙΣ ΥΠΕΧΩΡΗΣΕ-ΕΠΕΣΑΝ ΟΛΟΙ!
  3. Ο ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΔΕΝ ΑΠΗΝΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ, ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΟ ΒΡΑΧΟ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΔΙΕΤΑΞΕ Ο ΣΤ. ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ, ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ, ΑΛΛΑ ΕΣΤΡΑΦΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΤΟΥΛΜΟΥ ΜΠΟΥΝΑΡ ΠΟΥ ΤΑ ΦΡΟΥΡΟΥΣΕ Ο ΓΟΝΑΤΑΣ ΚΑΙ ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ ΟΔΕΥΣΑΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΙΟ! ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΡΙΨΑΣΠΙΔΕΣ ΑΛΛΑ ΕΝΟΧΟΙ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ!
  4. Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΛΗ ΒΕΡΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΛΑΜΠΡΟΤΕΡΑ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ "ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ" ΔΙΟΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΜΟΝΟΝ ΧΑΡΙΣ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΦΥΪΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΕΝΙΚΗΣΑΝ! ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΔΥΟ ΗΜΕΡΑΣ ΑΫΠΝΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΣΙ ΤΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΣΥΝΤΑΚΤΟΙ ΕΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΗΡΩΪΣΜΟ!
  5. ΤΑ ΜΟΝΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΗΡΩΪΚΩΣ ΗΣΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΚΕΦΑΛΑ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ!
  ΓΙ ΑΥΤΑ ΤΙ ΛΕΓΕΙ Ο ΚΑΨΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΨΙΜΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑΙ ΤΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΗΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ???

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΓΙΑΔΗΣ 18/08/2010 23:56:32

   Επιβεβαιώνεις το σχόλιό μου της 18/08/2010 at 21:13

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΓΙΑΔΗΣ 19/08/2010 01:14:11

   Κύριε Γεωργιάδη
   Εγώ αναφέρω τελείως λακωνικά τα καθαρά στρατιωτικά γεγονότα. Δεν μπορώ να μπω σε συνομοσιολογικές ερμηνείες διότι δεν διαθέτω τέτοια στοιχεία. Στηρίζομαι αποκλειστικά και μόνο στις εκδόσεις της Διεύθυνσης Στρατιωτικής Ιστορίας. Μάλιστα ο σχετικός τόμος, "Υποχωρητικοί αγώνες των Α΄και Β΄Σωμάτων Στρατού", συντάχθηκε με διευθυντή της παραπάνω διευθύνσεως τον αντιστράτηγο Κ. Κανελόπουλο, υπασπιστή του Τρικούπη κατά την περίοδο της μάχης που αναφέρομαι, δηλαδή βασιλικό αξιωματικό, ο οποίος και προλογζει το βιβλίο.

   Αν διαβάσετε τη παράγραφο που αναφέρεται στο ηθικό, θα δείτε ότι γράφω για την προπαγάνδα που γινόταν σε βάρος της της πολεμικής προσπάθειας του έθνους, μέρος της οποίας κατευθυνόταν από τους αμυνίτες αξιωματικούς (βενιζελικούς), που είχαν καταφύγει στη Κωνσταντινούπολη.

   Οι αδυναμίες μας και τα ολέθρια λάθη που έγιναν δεν ήταν αποτέλεσμα της προπαγάνδας, αλλά της ανικανότητας των ηγεσιών να διαχειριστούν τη κατάσταση. Ειδικά της κυβέρνησης των Αθηνών, του αρχιστρατήγου του Τρικούπη και των τοπικών μεράρχων. Όλοι ακραιφνείς βασιλικοί. Το σχεδιάγραμμα φανερώνει τα λάθη της δικής μας στρατηγικής και τακτικής και τη μεγαλοφυία της Τουρκικής ηγεσίας. Η παραπάνω επιχείρηση θα πρέπει να διδάσκεται στις σχολές πολέμου και επιτελών μέρες και εβδομάδες.

   Και για να καταλάβετε ότι δεν διδασκόμαστε από τα λάθη μας, πριν λίγο καιρό, κάποιοι ειδήμονες στα επιτελεία, είχαν προτείνει να μεταφέρουμε την έδρα του Β΄Σώματος Στρατού στο Διδυμότειχο, δηλαδή σε απόσταση 1000 μέτρων από τη πιθανή γραμμή μάχης.

   Αλλά αν θελήσετε να δείτε τι γίνετε και σήμερα, θα παρατηρήσετε ότι συμβαίνουν ανάλογα λάθη..... Ο στρατός είναι απλωμένος σε ένα μέτωπο 1000 χιλιομέτρων. Οι αερομεταφερόμενες εφεδρείες δεν διαθέτουν ελικόπτερα ..... Ή αγοράζουμε άρματα χωρίς πυρομαχικά και δεν διαθετούμε σύγχρονο πυροβολικό, που δυστυχώς και πάλι διαθέτουν οι Τούρκοι..... κλπ

   Το πρόβλημα με το Πλαστήρα δεν είναι το τι έγινε στα Κέντρα Αντιστάσεως Καμελάρ και Μαύρου Βράχου, άλλωστε αποχώρησε από την τοποθεσία τελευταίος, όταν όλοι δεξιά και αριστερά του είχαν συμπτυχθεί, τα ερωτήματα γενιούνται για το τι έγινε στη στενωπό του Κιοπρουλού τη νύκτα της 14ης και το πρωί της 15ης Αυγούστου!! Το έχω βάλει σε ερωτηματικό και λέω ότι ακόμα δεν έχει απαντηθεί. Προσωπικά έχω άποψη, αλλά χρειάζεται χρόνος για να απαντηθεί. Μια φορά η αποψή μου δεν συμφωνεί σε καμιά περίπτωση περί προδοσίας του Πλαστήρα.

   Όσο αφορά τη μάχη στο Αλη Βεράν. Πράγματι ήταν μια ηρωική ανθρωποθυσία τεσσάρων Ελληνικών Μεραρχιών χάρις στα ολέθρια λάθη του στρατηγού Τρικούπη που οδήγησε στη κύκλωση τα Α΄ και Β΄ Σώματα Στρατού. Τα μάχιμα τμήματα δεν υπέκυψαν ούτε παραχώρησαν τις θέσεις τους και τιμήσαν τα όπλα τους και τις σημαίες τους. Όμως ο ηρωισμός ανακατεύθηκε και με πολύ δειλία. Μετά τη μάχη η Ομάδα Τρικούπη έπαψε να υφίσταται σαν αξιόλογη δύναμη. Επομένως μιλάμε για χορό του Ζαλόγκου..... Οι δε Τούρκοι έχουν υψώσει περίλαμπρα μνημεία... και εμείς ούτε και σήμερα έχουμε αναζητήσει τους ομαδικούς τάφους των ηρώων μας, που άνοιξαν οι Τούρκοι....

 8. Mχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Mχάλης Σ. Βάρδας 19/08/2010 00:31:33

  Είναι αλήθεια ότι την 13ην Αυγούστου 1922, η Ελληνική στρατιωτική και
  πολιτική ηγεσία αιφνιδιάσθηκαν. Δεν είχαν προβλέψει την πιθανότητα να
  εκδηλωθεί η Τουρκική επίθεση σύντομα, διότι τα δελτία πληροφοριών που
  ελάμβανε η Στρατιά Μ.Ασίας και προωθούσε στην Κυβέρνηση στην Αθήνα,
  ανέφεραν ότι ο τουρκικός στρατός ευρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης !

  Η επίθεση εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 13/8/1922, με σφοδρό
  βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων στον τομέα ευθύνης των Ι και ΙV ελληνικών
  μεραρχιών, με ταυτόχρονη επίθεση μονάδων τουρκικού ιππικού το οποίον
  είχε καταφέρει να διεισδύσει στον αφύλακτο χώρο μεταξύ των δύο
  ελληνικών μεραρχιών από την παραμονή (12/8/1922) , πορευόμενο σε δύσβατα
  ορεινά μονοπάτια της κοιλάδας του ποταμού Ακάρ , παραποτάμου του ποταμού
  Σαγγαρίου, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τις διοικήσεις των ελληνικών
  μεραρχιών !

  Τα υπόλοιπα είναι περίπου αυτά που αναγράφονται στην αρχική ανάρτηση.

  Αλλά μήπως τα ίδια δεν πάθαμε και στην Κύπρο τον Ιούλιο (20/7) και τον
  Αύγουστο (14/8) του 1974 ; Μήπως περίμενε κανείς την τουρκική απόβαση
  στις 20 Ιουλίου 1974 ; Κανείς απολύτως ! Όταν ο τότε ταξίαρχος Ιωαννίδης,
  ουσιαστικός πρωθυπουργός της εποχής, έδινε εντολή στις δυνάμεις της
  Κυπριακής Εθνοφρουράς να ανατρέψουν και να φονεύσουν τον πρόεδρο της
  Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, γιατί και πως δεν σκέφθηκε
  ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει στην Τουρκία το πρόσχημα να παρέμβει ;;
  Από ποιούς είχε διαβεβαιώσεις ο Ιωαννίδης ότι η Τουρκία δεν επρόκειτο να
  κινηθεί στρατιωτικά ;

  Περίμενε κανείς στην Ελλάδα, την τουρκική επίθεση (Αττίλας 2) της 14ης
  Αυγούστου 1974 ; Δυστυχώς κανείς ! Γιατί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν
  απέστειλε , ως ώφειλε, ενισχύσεις στην Κύπρο , κατά το εικοσαήμερο που
  ήταν ήδη πρωθυπουργός ;; Ποιοί είχαν διαβεβαιώσει τον Κωνσταντίνο Καραμαν
  λή πως η Τουρκία δεν επρόκειτο να επεκτείνει το μικρό σφηνοειδές προγεφύ
  ρωμα που είχε εγκαταστήσει κατά την πρώτη φάση της εισβολής ; Ποιοί ;;

  Τίποτα λοιπόν δεν μαθαίνουμε από τα σοβαρά λάθη μας και εξακολουθούμε να
  "ετοιμαζόμαστε" σήμερα γιά τα επόμενα λάθη μας που θα είναι :

  1. H εκχώρηση του πανάρχαιου ελληνικού ιστορικού ονόματος της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  μας στους επήλυσες Σλαύους των Σκοπίων.

  2. Ο διοικητικός διαμελισμός της Πατρίδας μας με το σχέδιο "Καλλικράτης"
  που θα επιβάλει , σε λίγα χρόνια, την αυτονόμηση της ΘΡΑΚΗΣ και την εγκατά
  σταση μικτής συνδιοίκησης από έλληνες και μουσουλμάνους που, εν τω μεταξύ,
  θα έχουν αυτοπροσδιορισθεί ως "τούρκοι" .

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Mχάλης Σ. Βάρδας 19/08/2010 01:29:25

   Κύριε Βάρδα πολύ σωστά.

   Διορθώστε μόνο ότι το Τουρκικό Ιππικό δεν εισχώρησε στο κενό μεταξύ των δύο Ελληνικών Μεραρχιών Iης και IVης, αλλά υπερκέρασε το δεξιό (δυτικό) της Iης Μεραρχίας από το αφύλακτο κενό του Τσάι Χισάρ. Φαίνεται καθαρά στο σχεδιάγραμμα που παραθέτω. Μάλιστα το Τουρκικό Ιππικό ήταν το Vο Τουρκικό Σώμα Ιππικού με τρίς μεραρχίες. Στο σχεδιάγραμμα είναι τα τετράγωνα με τη μια διαγώνιο.

   Στο κενό μεταξύ των δύο Ελληνικών μεραρχιών (φαίνεται στο σχεδιάγραμμα) ει΄σεδυσε η 11η Τουρκική Μεραρχία.

   Όποιος θέλει μπορεί να τα δει αυτά στο Google Earth. Οι Τούρκοι έχουν σημάνει τις θέσεις εξόρμησης των τεσσάρων Μεραρχιών τους (15η, 23η, 11η, 5η) που επιτέθηκαν στο σημείο συνδέσμου των δύο μεραρχιών μας.

   Επειδή ο "εγγκληματίας" γυρίζει πάντα στο τόπο του εγκλήματος, οι Τούρκοι σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις εναντίον της Ελλάδας, ανάλογες τακτικές θα εφαρμόσουν. Ανάλογες εφάρμοσαν και στη Κύπρο το 1974.

 9. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 19/08/2010 01:02:19

  Πάντως ο Liddel Hart, γνωστός από πολλά συγγράμματα πολεμικής ιστορίας, περιγράφει δύο στρατούς καταρρακωμένους και θυμάμαι ότι, τελείωνε το κεφάλαιο για την έναρξη της μάχης κάπως έτσι:
  " ... κανένας δεν ήταν σε θέση να νικήσει. Τώρα όλα ήταν θέμα ποιός θα έσπαγε πρώτος!".
  Και άρχιζε το επόμενο κεφάλαιο έτσι:
  " Πρώτοι έσπασαν οι Έλληνες!"

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ ΠΗΛΕΑΣ 19/08/2010 01:34:01

   Αναφέρεται στη μάχη του Σαγγαρίου τον Αύγουστο του 1922. Σε αυτή τη μάχη, ύστερα από μια ανθρωποθυσία είκοσι ημερών, έμεις είχαμε εξαντληθεί τελείως και δεν είχαμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε άλλο, ο δε Κεμάλ είχε και αυτός εξαντληθεί, αλλά είχε τη δυνατότητα να υποχωρήσει στο βάθος της Ανατολίας.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ ΠΗΛΕΑΣ 19/08/2010 02:05:26

   Διορθώνω: Η μάχη του Σαγγάριου, Αύγουστος του 1921

 10. Βασιλικός Ευάγγελος avatar
  Βασιλικός Ευάγγελος 27/12/2010 15:06:10

  Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής : Ας υποθέσουμε ότι όλα τελείωναν καλώς για τα Ελληνικά χρώματα, και τουλάχιστον η Σμύρνη μαζι με τα περίχωρα της γινόντουσαν Ελληνικά εδάφη. Με πόση σιγουριά θα λέγαμε, ότι ακόμα και σήμερα, τα εδάφη αυτά θα εξακολουθούσαν να είναι Ελληνικά, όταν μιλάμε για μιά έκταση η οποία βρίσκεται μέσα στην απειλητική αγκαλιά της Τουρκίας ? Νομίζετε ότι δεν θα υπήρχαν οι ευκαιρείες και οι αφορμές για τους Τούρκους, σε αυτά τα 90 σχεδόν χρόνια, τα εδάφη αυτά να τα κάνουν Τούρκικα εδάφη με τον α ή β τρόπο, ειρηνικό ή όχι ?

 11. Αγγελικη Κορινθος avatar
  Αγγελικη Κορινθος 08/01/2012 17:30:42

  Λυπαμαι πολυ που κανετε τετοια σχολια σχετικα με το ταγμα 49 συνταγμα κορινθου!Θα ηθελα να ηξερα την ηλικια σας για να δω αν εχετε το δικαιωμα να κανετε αυτα τα σχολια για τα 19 χρονα που πολεμησαν στα βουνα της Τουρκιας!!!
  Δεν πεταξαν τα οπλα τους και δεν τραπηκαν σε φυγη αντιθετα πολεμησαν με ολη τους την ψυχη και εδωσαν τα σπλαχνα τους στα ορνεα για εμας τους Ελληνες!!ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ!!!!

 12. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ 10/01/2012 17:26:09

  Δυστυχως, ειναι τραγικο λαθος φιλοι μου να απομονωνουμε τα γεγονοτα του εφιαλτικου δεκαπανθημερου απο τις 13/8 μεχρι τις 27/8/1922. Τα αιτια της καταστροφης ειναι πολυ βαθυτερα και χρηζουν ενδελεχους αναλυσης

 13. Τασος avatar
  Τασος 30/09/2013 17:20:24

  Συγχαρητήρια για το θέμα .
  Εκατό χρόνια μετά , συγκινεί !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.