#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/03/2012 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ένδεια ιδεολογιών πλήττει την πολιτικήΟι αγανακτισμένοι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να προσφέρουν μια ξεκάθαρη περιγραφή της νέας οικονομίας, της νέας κοινωνίας ή του νέου ανθρώπου που υποτίθεται θα αντικαθιστούσαν το παλιό καθεστώς. Κάθε θεραπεία που προτείνεται μοιάζει ανεπαρκής και καμιά δεν εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Μετά το 1917, η Ρωσία είχε προτείνει μια μαγική συνταγή: Να περάσει όλη η εξουσία στα χέρια των πολιτικών κομισάριων και σε ένα μόνο κόμμα, μαζί με την κρατικοποίηση των πάντων.

Στην Αμερική του 1932 επελέγη το New Deal: Περισσότερο κράτος, και πολλά δημόσια έργα για να τονωθεί η οικονομία.

Το 1933, η Γερμανία πέρασε σε μια παρόμοια λογική, μαζί όμως με τον πόλεμο. Το σκεπτικό των Γερμανών ήταν να τα πάρουν από τους εχθρούς τους, και να τα μοιράσουν στους δικούς τους, ενισχύοντας την οικονομία μέσα από εξοπλιστικά προγράμματα, με απώτερο σκοπό τα κόστη να καλυφθούν από τις κατακτήσεις. Ένα Ράιχ, ένα έθνος, ένας απόλυτος ηγέτης.

Μετά το 1945 βρέθηκαν άλλες λύσεις.

Στην Ανατολή, το σύνθημα ήταν κρατικοποίηση, βαριά βιομηχανία, κεντρικός οικονομικός σχεδιασμός. Το άτομο δεν μετράει, παρά μόνο το κόμμα.

Στη Δύση ενισχύθηκε η κρατική βοήθεια, και η συνεργασία με πρώην αντιπάλους, παράλληλα με μια οικονομία κοινωνικής αγοράς, πλουραλισμού, και ελεύθερου εμπορίου. Τέλος, καθιέρωση υψηλής φορολογίας, για να χρηματοδοτηθούν οι κοινωνικές παροχές που θα διασφάλιζαν την σταθερότητα.

Αυτό το μοντέλο αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην Δυτική Ευρώπη, όπου εγγυήθηκε την ευμάρεια, και τις ατομικές ελευθερίες που προέρχονταν από τις ιδεολογίες του 19ου αιώνα: Φιλελευθερισμός, συντηρητισμός, σοσιαλισμός.

Στη δεκαετία του 1970, το κοινωνικό κράτος, με την σοσιαλδημοκρατική ή την χριστιανοδημοκρατική του προβιά, αποτελούσε το ιδανικό μοντέλο για τα κράτη στα οποία βασίλευε ο «πραγματικός σοσιαλισμός».

Τώρα, δεν υπάρχει επιστροφή σε αυτό το μοντέλο. Η οικονομία βασίζεται στην εμπιστοσύνη προς τους κανόνες της και στο γεγονός ότι η αξία ενός αγαθού μπορεί, χάρη στο χρήμα, να ανταλλαγεί με ένα άλλο.

Πριν από την κρίση, οι μεγάλοι παίκτες στις χρηματαγορές βασίζονταν στην προχωρημένη τεχνολογία η οποία υποτίθεται ότι θα μείωνε τις πιθανότητες μιας κατάρρευσης. Όταν όμως ήρθε η κατάρρευση, άρχισαν να μιλάνε για το αναπόφευκτο του μέλλοντος και ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να τις διασώσουν. Οι αγανακτισμένοι πολίτες το έριξαν στα θρησκευτικά, κατηγορώντας την πλεονεξία  και άλλες θανάσιμες αμαρτίες καλώντας σε μετάνοια.

Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα μοντέλα του παρελθόντος. Ούτε υπάρχει εύκολος δρόμος προς τα εμπρός. Οι παραδοσιακές ιδεολογίες έχασαν την πειθώ τους. Βέβαια, μπορούμε να υπερασπιστούμε τη θέση ότι η έλευση αυτής της νέας μετά-ιδεολογικής εποχής είναι απλά μια έκφανση της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, που επίτηδες θολώνει τις διαφορές μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, μεταξύ σοσιαλισμού και συντηρητισμού, για να εγκαθιδρύσει την κυριαρχία της. Όμως θα πρέπει επίσης να παραδεχτούμε πως η κινητήριος δύναμη σήμερα δεν είναι οι ιδεολογίες του παρελθόντος, αλλά οι αγορές.

Οι παλιές ιδεολογίες ήταν προϊόντα της πίστης του διαφωτισμού, ότι ο κόσμος μπορεί να διαπλαστεί βάσει της θέλησης των ανθρώπων και των λογικών τους σχεδίων. Για να πιστέψει όμως κάτι ο πληθυσμός, αυτό θα πρέπει να στηρίζεται σε μια ενδιαφέρουσα περιγραφή, κάτι σαν την εκδίωξη του ανθρώπου από τον παράδεισο και την είσοδό του στην γη της επαγγελίας.

Για τους συντηρητικούς, αυτό θα ήταν μια επιστροφή στην χρυσή εποχή.

Για τους μαρξιστές, μια επιστροφή στην αταξική κοινωνία.

Για τους εθνικιστές, ένα εθνικό κράτος που στηρίζει τον λαό του.

Για τους φιλελεύθερους, μια γενική ελευθερία.

Οι διανοούμενοι, αυτοί δηλαδή που δημιουργούν τις ιδεολογίες, δεν πιστεύουν στην ύπαρξη ενός ισχυρού μοχλού, που θα μπορούσε να ανασηκώσει τα θεμέλια του κόσμου.

Αυτό όμως δεν είναι το τέλος. Το τέλος των ιδεολογιών δεν είναι απαραίτητα και το τέλος της πολιτικής. Απλά, η πολιτική παραπαίει.

Τα παραδοσιακά κόμματα, όπως οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Συντηρητικοί, και οι Φιλελεύθεροι, εξασθενούν. Η φθορά της ιδεολογίας, διαβρώνει τα πολιτικά πιστεύω. Η αποδοχή του κομματικού συστήματος, γίνεται μέσα στα πλαίσια ενός συστήματος στο οποίο τα κόμματα διαγκωνίζονται για να ξεχωρίσουν και στο οποίο οι διαμάχες μοιάζουν τεχνητές και δεν έχουν καμία σχέση με το οτιδήποτε, παρά μόνο με τον ναρκισσισμό των πρωταγωνιστών.

Ο νικητής, σε αυτό το παιχνίδι του οργισμένου λαϊκισμού, δεν έχει σχέδιο, ούτε όραμα για το μέλλον. Γνωρίζει πολύ καλά, πως αυτό δεν ενδιαφέρει τους οπαδούς του. Στα παλιά ιδεολογικά κινήματα, ο θυμός ήταν συγκεντρωμένος και υπήρχε η δυνατότητα μέσα από την πικρία να δημιουργηθεί ένα συλλογικό ήθος.

Ο σημερινός όμως λαϊκισμός έχει να κάνει με την ραγδαία εκτόνωση των εντάσεων και της απόγνωσης. Προκαλεί διαδηλώσεις και καταστροφές και τίποτα παραπάνω. Δεν πρόκειται δηλαδή να γεννήσει έναν νέο  Λένιν, Στάλιν ή Χίτλερ….

Αν αναλογιστούμε τις καταστροφές που επέφεραν οι ιδεολογίες του 20ου αιώνα, σίγουρα υπάρχουν και χειρότερα από αυτά που ζούμε σήμερα. Όμως, η σημερινή ιδεολογική κρίση συνοδεύεται και από μια εγγενή κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική. Οι αλλαγές κάποιων ηγετικών φυσιογνωμιών μοιάζουν τυχαίες. Και δυστυχώς, αν και  το σημερινό πολιτικό σκηνικό δεν μας οδηγεί προς κράτη διοικούμενα από τυράννους, ούτε φαίνεται να γεννά κάποιους πραγματικούς πολιτικούς ηγέτες με την έννοια των statesmen.

presseurop.eu

Απόδοση: S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aggelos avatar
  Aggelos 18/03/2012 09:00:59

  τωρα η λυση ειναι μια ενωμενη ευρωπη με παραγωγη παντου,,οχι μνο στο βορα..

 2. S.P. avatar
  S.P. 18/03/2012 09:41:21

  Δεν νομίζω ότι φταίει η έλλειψη ιδεολογιών. Και όταν υπάρχουν (πασόκ) γίνονται άλλοθι για την κλεπτοκρατία.
  Μάλον η έλλειψη πρoσωπικοτήτων ισχυρών που να έχουν συνολική θέα των πραγμάτων, και όχι να παπαγαλίζουν την "ανάπτυξη" μέσω ενός αχαλίνωτου χρηματοπιστωτικού συτήματος. Αυτά για την Ευρώπη.
  Στην Ελλάδα τα πράγματα είνα δραματικά: Βλεπω εμφανίσιμες κοπέλλες που πήραν ένα πτυχίο και είναι υποψήφιες κομμάτων. Τι έχουν προσφέρει αυτές στην Ελλάδα και τι μπορούν να προσφέρουν όταν επιλέγουν ως επάγγελμα την πολιτική; Η έλλειψη ιδεολογιών φταίει;.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ S.P. 18/03/2012 09:47:24

   Κανονικά θα γίνονταν τραγουδιάρες, αλλά η κρίση χτύπησε τα σκυλάδικα. Οπότε, αφού έχουν που έχουν ένα (συνήθως πέτσινο) πτυχίο, γιατί να μην το εκμεταλλευτούν;
   Ο κόσμος θέλει να βλέπει κορμάρες στα έδρανα.

   • S.P. avatar
    S.P. @ Strange Attractor 18/03/2012 09:49:53

    Είναι και αυτό μία άποψη!

   • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
    Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Strange Attractor 19/03/2012 02:59:10

    Και ουμανισμού !

  • Γιώργoς Αχαιός avatar
   Γιώργoς Αχαιός @ S.P. 18/03/2012 12:43:33

   Μπα και γιατί να μην ασχοληθούν με την πολιτική και μερικές ωραίες γυναίκες; Αφού έχουν και πτυχίο όπως λες ακόμη καλύτερα.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ S.P. 18/03/2012 13:08:22

   Δεν καταλαβαίνω γιατί μιά ωραία γυναίκα έχει (αναγκαστικά) λιγότερο πολιτικό μυαλό από εναν μουστακαλή με σαμπρέλα και μαλλί "κάμελ".
   Μπερδεύουμε πράγματα που δεν συνδέονται λογικά και νοηματικά. Έτσι τα κάναμε όλα κουλουβάχατα, αδυνατώντας να διακρίνουμε.
   Στατιστικά, έχουν όλα τα προσόντα και θεωρητικά μπορούν να προσφέρουν εξίσου, όταν επιλέγουν ως επάγγελμα την πολιτική.
   Άν φθάσαμε ως χώρα, ως οικονομία και ως πολιτικό σύστημα εδώ που φθάσαμε, σίγουρα ελάχιστα ευθύνονται κάποιες ωραίες γυναίκες. Άς μιλήσουνε καλύτερα για το πόσο ευθύνονται αρκετοί "ομορφάντρες" ή και ομορφάντρες.
   Λέω στον εαυτό μου ότι η ειλικρίνεια, το δίκαιο και η αυτοκριτική πάντοτε αξίζουν, ακόμη και όταν μιλούν εναντίον του φύλου μου.

   • marios avatar
    marios @ Ο Θείος 18/03/2012 17:31:02

    Όπως ο σαμπρέλας σαπιοκοιλιάς δεν θα πάει να γίνει μανεκέν ή μοντέλο, επειδή έχει το γνώθι σαυτόν, έτσι και οι χαζοχαρούμενες ντίβες καλά θα κάνουν να μην μας σώζουν στην Βουλή.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ marios 19/03/2012 09:23:58

     Υπάρχουν μερικές χαζοχαρούμενες και άφθονοι χαζοχαρούμενοι.
     Δυστυχώς ο σαμπρέλας σαπιοκοιλιάς, ακόμη και άν δεν πάει στα καλλιστεία, έγινε το μοντέλο της νεοελληνικής κοινωνικής "επιτυχίας".
     Έχει όντως γνώθι σαυτόν. Αλλά υπερβολική αυτοπεποίθηση, και αυτό θα τον φάει.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/03/2012 14:13:59

  "Τα παραδοσιακά κόμματα, όπως οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι, εξασθενούν".
  Τα κόμματα αυτά, ως βασικοί κορμοί, μας έρχονται από τον 19ο αιώνα. Από την εποχή των Torys εναντίον Whigs, Jean Jaurès εναντίον Georges Clemenceau και των Ferdinand Lassalle - August Bebel εναντίον του Otto von Bismarck.
  Έχουν διανύσει πολύ μεγάλη διαδρομή, έχουν ακόμη κάποιο δρόμο να κάνουν (έστω και εξασθενώντας). Ωστόσο ήταν και είναι πολύ πιό ανθεκτικά από τους αυτοκαταστροφικούς σχηματισμούς των άκρων, που ξεπήδησαν αρχικά ως παρακλάδια τους (οι Μπολσεβίκοι από την Σοσιαλδημοκρατία, οι Ναζιστές από την ακραία συντηρητική δεξιά) και προσωρινά, έγιναν οι δήμιοι των μητρικών κομμάτων. Αλλά μόνον προσωρινά.
  Ένα είναι το σίγουρο: Η πολιτική απεχθάνεται τα κενά. Οι νέες καταστάσεις γεννούν νέα κόμματα - πολιτικούς εκφραστές τους. Για μεγάλο διάστημα όμως, θα συνυπάρχουν με τα παλιά και θα ενηλικιώνονται στη σκιά τους, συνεργαζόμενα ή αμιλλώμενα με αυτούς: Στην πραγματικότητα, στην πολιτική δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί, αλλά συνεργάτες και ανταγωνιστές. Εναλασσόμενοι, συχνά.

 4. δημης avatar
  δημης 18/03/2012 14:18:24

  ...... ΑΜΑ Η "ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ" ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΓΑΝΤΙ ΠΟΥ..ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ.......
  ΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ "ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ " ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ.....
  Η Αριστερή πλευρά της Ελλάδος!!

  ΑΛΛΙΩΣ ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΟΜΗ ΑΛΛΑΞΑΝ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ
  ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ..........
  ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΒΕΒΑΙΑ.

  ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ..
  ΠΟΥ ΈΓΙΝΑΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ!

  Γιώργος Μπόμπολας: Ο ΕΠΟΝίτης που έγινε βαρόνος. Δε χρειάζονται πολλές συστάσεις. Καναλάρχης, μεγαλοεκδότης, κατασκευαστικές εταιρείες, τα πάντα όλα. Έχει ακόμα μεγάλη αδυναμία στο ΚΚΕ.

  Σταύρος Ψυχάρης: Κληρονόμος-Πρόεδρος του ΔΟΛ (Λαμπράκη), Πρόεδρος του Δ.Σ. του mega κ.τ.λ. Από κομμουνιστική οικογένεια, έκανε τα πρώτα του βήματα στο ΚΚΕ.

  Μάνια Τεγοπούλου: Εκδότρια Ελευθεροτυπίας, MEGA κ.τ.λ. Κόρη του καπετάνιου του ΕΛΑΣ, Κίτσου Τεγόπουλου, θεωρείται ακροαριστερή.

  Κώστας Γιαννίκος: Γνωστός κομμουνιστής, προερχόμενος από την πρώην ΕΣΣΔ.
  Για ένα φεγγάρι είχε αγοράσει την διεθνούς φήμης κομματική εφημερίδα «Πράβντα».
  Είναι βασικός μέτοχος (και διευθύνων σύμβουλος) του καναλιού Alter, ιδιοκτήτης των ραδιοφωνικών σταθμών John Greek, Oasis, Captain Jack, ιδιοκτήτης της εκδοτικής εταιρείας Modern Times, των τηλεοπτικών περιοδικών Tivo και Avanti, των δισκογραφικών εταιρειών Legend, MBI, Eros, Κίνησις, ΛΥΡΑ κ.λπ.

  Αναστασιάδης Θέμος: ΑΝΤ 1, ΚΝΕ.

  Στρατής Λιαρέλης: Διευθυντής ειδήσεων του ΑΝΤ 1. ΚΝΕ.

  Νίκος Ευαγγελάτος (ή Εισαγγελάτος): ΚΝΕ.

  Όλγα Τρέμη: MEGA, ΚΝΕ.

  Παύλος Τσίμας: MEGA, πρώην δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη, ΚΚΕ.

  Μανώλης Αναγνωστάκης: MEGA Σαββατοκύριακο, ΚΝΕ.

  Οι του Ιού της Ελευθεροτυπίας: ΚΚΕ εσωτερικού και εν συνεχεία Β' Πανελλαδική (ακροαριστερή διάσπαση της νεολαίας του ΚΚΕ εσωτ., το 1978, εξέδωσαν το περιοδικό «Σχολιαστής»).
  Στην Β' Πανελλαδική συμμετείχαν επίσης και οι Χρύσανθος Λαζαρίδης, (της λεγόμενης «γενιάς του πολυτεχνείου»), σήμερα πολιτικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά.

  Παναγιώτης Παναγιώτου, (ή Παν. Παν.): στέλεχος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού του Μπόμπολα (Έθνος κ.α.)

  Αλέξης Παπαχελάς: Καθημερινή, ΣΚΑΪ κ.λπ., ο οποίος μάλιστα ήταν Γραμματέας της Β' Πανελλαδικής στο. Κολέγιο Αθηνών.

  Σταύρος Λυγερός: Καθημερινή, της «γενιάς του πολυτεχνείου», ήταν και στην «συντονιστική επιτροπή» του πολυτεχνείου, ΟΣΕ («Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση»).

  Τάσος Τέλλογλου: ΣΚΑΪ, ΚΝΕ.

  Βασίλης Λυριτζής: (ο επονομαζόμενος «Τρότσκι», λόγω καταπληκτικής ομοιότητος): στην πρωινή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ, ΚΚΕ εσωτ.

  Δήμος Βερύκκιος: Alpha, ΚΝΕ.

  Λάκης Λαζόπουλος: Alpha, Κνίτης, ....το πουλάκι μας.

  Γιώργος Κύρτσος: Ο. «φιλελεύθερος» εκδότης και τηλεσχολιαστής, κι αυτός στην ΚΝΕ ήτανε.

  Μάκης Τριανταφυλλόπουλος (κοινώς. «Ταρζάν», «Ζούγκλας», ή «Κατακίτρινος»):
  Αριστεριστής γενικώς, φίλος των Ξηρών και μόνιμος απολογητής της κόκκινης τρομοκρατίας, «αδέσποτος» σήμερα, άγνωστο αν ήταν κάπου οργανωμένος παλαιότερα.

  Γιώργος Βαρεμένος: τηλεσχολιαστής, τελευταίως έχει χαθεί, ΚΚΕ, σπουδές Μόσχα.

  Αλέξης Οικονόμου: Ο σημερινός. «αριστερός πατριώτης» του Καρατζαφέρη, προηγουμένως δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη και στέλεχος του ΚΚΕ.

  Παντελής Καψής: γιός του υπουργού του ΠΑΣΟΚ, αδερφός του Μανώλη, του
  φανατικού. εκσυγχρονιστή του MEGA, Διευθυντής στα ΝΕΑ, ΚΚΕ εσωτ.

  Χρήστος Μαχαίρας: Διευθυντής στο Έθνος του Μπόμπολα, ΚΚΕ εσωτ.

  Θανάσης Τσεκούρας: ΝΕΤ, ΚΚΕ εσωτ.

  Νίκος Μεγγρέλης: έχει περάσει από πολλά κανάλια (MEGA, ΑΝΤ1), τώρα είναι Διευθυντής Διεθνών Τηλεοπτικών Εκπομπών της ΕΡΤ Α.Ε., ΚΚΕ εσωτ.

  Μπάμπης Παπαπαναγιώτου: ΝΕΤ τώρα ΣΚΑΪ, ΚΚΕ εσωτ.

  Σεμίνα Διγενή: Έχει χαθεί τελευταία, ΚΝΕ και αυτή.

  Γιάννης Λάτσιος: O κύριος, life style του ΑΝT1, ΚΚΕ εσωτ.

  Σταμάτης Μαλέλης: Γενικός Δερβέναγας του. κουτσομπολίστικου καναλιού STAR και αναμφισβήτητος. άρχοντας του life style. Ακροαριστερός (τροτσκιστής) στα νιάτα του.

  Γιάννης Βλαστάρης: Διευθυντής σύνταξης της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, ΚΝΕ.
  Δημήτρης Τσιόδρας: Πρώην διευθυντής του Flash (Κόκκαλης) και νυν υπεύθυνος πολιτικού της Ελευθεροτυπίας, ΚΝΕ.

  Ηλίας Θεοφύλακτος: Διευθυντής στην εφημερίδα Ισοτιμία, ΚΝΕ.

  Στέλιος Κούλογλου: «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» στην ΝΕΤ (συμμετέχει και στο Δ.Σ. της κρατικής αυτής εταιρείας), TVXS κ.τ.λ. Στο. υπερεπαναστατικό ΕΚΚΕ ήταν ο κύριος (σύντροφος).

  Μπήλιω Τσουκαλά: ΝΕΤ, στο ΕΚΚΕ κι αυτή.

  Σπύρος Παπαδόπουλος: Ο ακριβοπληρωμένος της ΝΕΤ «στην υγεία μας βρε παιδιά» ή «στην υγεία σας κορόϊδα»), ΕΚΚΕ.

  Ανδρέας Μικρούτσικος: Ο big brother. Έχει χαθεί τελευταία, αλλά δεν αποκλείεται να επανεμφανιστεί. Επαναστάταρος του ΕΚΚΕ κι αυτός.

  Δημήτρης Ψυχογιός: Βήμα, οργανωτής της αριστερίστικης «20ης του Οκτώβρη».


  Επειδή και οι δημοσκόποι έχουν άμεση σχέση με τα ΜΜΕ, ας μπούμε για λίγο στον θαυμαστό κόσμο τους:

  Ηλίας Νικολακόπουλος: Ο. πατέρας όλων των δημοσκόπων. Παλιό δραστήριο μέλος αριστερίστικων οργανώσεων σε Ελλάδα και Γαλλία (29η Μάη, Curiel Apparat). Παλιά έγγραφα της ΚΥΠ τον ενέπλεκαν και με την τρομοκρατία. Ωστόσο, δεν αποδείχθηκε τίποτα.

  Γιάννης Μαυρής: Γενικός Διευθυντής της Public Issue, ΚΚΕ εσωτ.

  Χριστόφορος Βερναρδάκης: Γενικός Διευθυντής της VPRC, ΚΚΕ εσωτ.

  Στράτος Φανάρας: Γενικός της Metron Analysis, ΚΚΕ εσωτ.

  Τάκης Ρουτζούνης: Γενικός της Κάπα Research, τ. Γραμματέας Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ.

  Τάκης Θεοδωρικάκος: Γενικός της GPO, τ. Γενικός Γραμματέας της ΚΝΕ.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ δημης 18/03/2012 14:38:07

   Φάκελλος που "δαγκώνει", και με τα ούλα του.
   Ασάφεια μόνον για κάποιους που ήταν στο ΚΚΕεσωτ-ΡΦ: Ποιοί (εκτός των maximi leaders Παν. Παν και Χρ. Λ.) προσχώρησαν τότε στους "Πανελλαδικάριους" και ποιοί όχι; Αλλά αυτό το θέμα, είναι ούτως ή άλλως πολύπλοκο και μπερδεμένο.

  • The Saint avatar
   The Saint @ δημης 19/03/2012 00:48:24

   Aman!!!
   Να μιά λίστα που αξίζει ιδιαίτερης μνείας, και ακόμη-ακόμη, ιδιαίτερης "μεταχείρησης" εδώ στο Antinews, ούτως ώστε να μπορεί κανείς να αναφέρεται σε αυτήν όποτε χρειάζεται, εύκολα...
   Μάλιστα... Ομολογώ πώς έχω μείνει άναυδος!
   Και αναρωτιέμαι, είμαστε όλοι σίγουροι, ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν μας κυβερνούσε η ....αριστερά;
   Τελικά οι αριστεροί ιδεολόγοι που είναι και παραμένουν τέτοιοι, (στα έργα και τις ημέρες τους) πρέπει να είναι μάλλον ελάχιστοι.
   Και η αριστερά (γενικώς) πρέπει να είναι η παράταξη η οποία πάσχει απο ακατάσχετη "αιμοραγία", μιάς και έχει τα περισσότερα απολωλότα πρόβατα...

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 18/03/2012 14:29:13

  ...Μάνια Τεγοπούλου: Εκδότρια Ελευθεροτυπίας, MEGA κ.τ.λ. Κόρη του καπετάνιου του ΕΛΑΣ...!!!!!!
  "Ο Χρ. Τεγόπουλος γεννήθηκε το 1920 στα Τρίκαλα και σε πολύ νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα και στην Εθνική Αντίσταση, πληρώνοντας με αρκετά χρόνια εξορίας την επιλογή του. Ηταν ιδρυτικό μέλος της Ενιαίας Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας (1951), που στάθηκε πρόδρομος της Δημοκρατικής Νεολαίας της ΕΔΑ. Μετά ένα σύντομο πέρασμά του από την εφημερίδα «Αυγή», ασχολήθηκε με επιτυχία με το εμπόριο χάρτου"

  Δεν νομίζω να διετέλεσε καπετάνιος του ΕΛΑΣ. Αντάρτης του, ίσως.

  • δημης avatar
   δημης @ Strange Attractor 18/03/2012 21:47:36

   "Αντάρτης του, ίσως."......

   "Ο Χρήστος Τεγόπουλος ήταν εκδότης και αγωνιστής της Αντίστασης (Τρίκαλα, 1920- Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2006), ο οποίος ταυτίστηκε με τις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία» και «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», τις οποίες ίδρυσε.

   Από πολύ νωρίς εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα και την Εθνική Αντίσταση. Μετά από χρόνια εξορίας, αφέθηκε ελεύθερος, οργανώθηκε στην ΕΔΑ και εργάστηκε για ένα διάστημα στην εφημερίδα Αυγή ως δημοσιογράφος. Στην περίοδο της Δικτατορίας έφυγε για το Παρίσι και στη συνέχεια για την Αμερική, απ' όπου επέστρεψε αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση και ίδρυσε την Ελευθεροτυπία.

   Διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και διακρίθηκε για την αγωνιστική του δράση. Από τις εκδοτικές του επιτυχίες αξίζει να αναφερθεί η έκδοση, σε δημοτική γλώσσα, της εγκυκλοπαίδειας «Δομή», το 1966, και του Λεξικού «Τεγόπουλου - Φυτράκη», περίπου τριάντα χρόνια μετά. Ήταν, επίσης, μέτοχος του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel."
   AYTA ΓΡΑΦΕΙ... H Βικιπαίδεια.... ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ.....
   ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥ ΑΠ-ΓΑΠ .....
   ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ..ΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ (ΗΤΑΝ) ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ;;;;;;
   ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΟΥΒΕΝΤΑ;;;;;
   ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΤΗΝ ΑΓΚΙΤΑΤΣΙΑ...

 6. chrisss avatar
  chrisss 18/03/2012 16:22:47

  Δυστυχώς αυτή η μεγάλη κρίση στην πολιτική ζωή όλου του κόσμου- από τους ρεπουμπλικάνους που ασχολούνται μόνο με τις εκτρώσεις, μέχρι τους Γερμανούς χριστιανοδημοκράτες που χωρίζονται σε λομπυ ανάλογα με το ποιες εταιρείες τους αβαντάρουν- τα πράγματα μοιάζουν να οδηγούνται όντως σε λύσεις λαικίστικες, τύπου Καμμένου στην Ελλάδα. Είναι σημείο των καιρών, πως πριν από τον ερχομό ενός απολυταρχικού καθεστώτος οπουδήποτε, προηγουμένως επικρατεί αστάθεια, αναρχία και γενικευμένη αποσταθεροποίηση. Στην Ελλάδα πριν έρθει η χούντα το 67 επικρατούσαν στην πολιτική ζωή της Ελλάδας ανθρωπάκια και πολιτικάντηδες τύπου Παπανδρέου(γέρος). Συνεχόμενες εκλογικές μάχες, συνεχείς διαδηλώσεις κλπ. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, τα 2 μεγάλα κόμματα, με δικές τους ευθύνες φυσικά, κάτω απ' το 50% και η μπάλα πλέον, παίζεται σε άλλο γήπεδο. Ο κόσμος σίγουρα δεν θέλει να ακούσει παροχολογία, αλλά δεν θέλει και δύσκολες αλήθειες..τα τελευταία 3-4 χρόνια, περνάει άσχημα, δεν τον είχαν μάθει έτσι..δεν μπορεί ας πούμε να ακούσει πως όντως πολλοί Έλληνες είχαν και έχουν ευθύνη για τα όσα γίνονται στην Ελλάδα σήμερα, δεν μπορούν να ακούσουν πως σε ορίζοντα δεκαετίας θα ζουν όπως το 80-90. Θέλουν να πιστεύουν στην ύπαρξη μιας άλλης Ευρώπης που την δύσκολη στιγμή θα μας χαρίσει λεφτά, που θα κόψει χρήμα αφειδώς και θα μας μοιράσει, που θα μας δανείσει με 0% επιτόκιο...μια Ευρώπη της αλληλεγγύης λένε. Παράλληλα, αφού ζητούν να σταθούν αλληλέγγυοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι απέναντι στα τοκογλυφικά συμφέροντα, που στόχο έχουν να αγοράσουν την πατρίδα μας τσάμπα, δεν ξέρουν πως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης είναι κάποια άλλα κρατικά funds, των λεγόμενων αναδυόμενων δυνάμεων( Ινδία, Βραζιλία,Σιγκαπούρη, Κίνα, Ρωσία(!)). Αυτοί τυχαίνει να είναι και μερικοί από τους φημολογούμενους , εν Ελλάδι σωτήρες μας, σε περίπτωση εξόδου από το ευρω. Περίεργο; μάλλον..Αρκετοί Έλληνες ηδονίζονται με τα μεγάλα οχι, με τις μεγάλες δηλώσεις, με την αντίσταση, με την ανατροπή. Όλα τα σύνδρομα της ξεφτιλισμένης ιδεολογίας του σοσιαλισμού, βγαίνουν τώρα με την χειρότερη μορφή τους. 30 χρόνια σοσιαλισμού κατέστρεψαν την Ελλάδα και κανείς από τους ψευτοδεξιούληδες της πλάκας, δεν βρέθηκε να ανακόψει την πορεία αυτή. Το τέλος των ιδεολογιών ήρθε, για τον συντηριτισμό-φιλελευθερισμό τουλάχιστον, που ενώνονται στον όρο κεντροδεξιά, γιατί οι ηγέτες ήταν ανίκανοι να διαχειριστούν την εξουσία που τους δόθηκε να πορευτούν σύμφωνα με τις ιδεολογικές τους επιταγές. Αλοίμονό μας αν από δω και στο εξης μας κυβερνούν αποιδεολογικοποιημένα μπουλούκια στυλ Καμμένου και Καρατζαφέρη παλαιότερα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.