Φωτο από ΠΘ
Φωτο από ΠΘ
20/04/2014 20:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η άνοδος της ασημαντότητας

Η ασημαντότητα βγαίνει μπροστά. Πουλάει «ιδεολογίες», «νέες ιδέες», «εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής», «πόλεμο με το παλιό και το κατεστημένο». Αλλά είναι η ίδια το μακρύ χέρι της διαπλοκής

Όταν ο Κορνήλιος Καστοριάδης έγραφε για την «Άνοδο της Ασημαντότητας» είχε ασφαλώς άλλα πράγματα στο νου του, όπως την υπερεκτίμηση του χρήματος και του κέρδους και την υποβάθμιση άλλων αξιών και η εξαφάνιση άλλων σημαντικών για τον άνθρωπο πραγμάτων.

Ωστόσο, αυτή η θεωρία της ασημαντότητας βρίσκει εφαρμογή στην τελευταία εκδηλωμένη σύγκρουση μεταξύ δύο… γιγάντων της παραπολιτικής που τείνει να γίνει πολιτική. Ο λόγος για την ανοικτή πλέον αντιπαράθεση ανάμεσα στον εθνικό μας κονφερανσιέ, τον Ελληνα Μπέμπε Γκρίλο ή κατά κόσμον Λάκη Λαζόπουλο με τον «Ποταμάρχη», τον δημοσιογράφο που έγινε πολιτικός, Σταύρο Θεοδωράκη.

Θα δούμε πολλά επεισόδια στην κόντρα αυτή η οποία ξεκινά από την ανάγκη και των δύο να βουτήξουν στα βαθιά νερά των αναποφάσιστων, κυρίως των νέων ψηφοφόρων που είναι περισσότερο απολιτίκ παρά ενταγμένοι σε κάποιον ιδεολογικό σχηματισμό.

Ο Θεοδωράκης από τη μια έχει κάνει ήδη μια πολιτική κίνηση, έχει εκτεθεί στον κόσμο και διεκδικεί την ψήφο του στις ευρωεκλογές. Έχει βάλει μάλιστα και στόχους, όπως το να πιάσει διψήφιο ποσοστό αλλιώς θα πάει σπίτι του. Με ένα τέτοιο ποσοστό θα μπορούσε να πάει σε εθνικές εκλογές και να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων, ειδικά σε μια περίοδο όπου ο κόσμος είναι στα κάγκελα, απογοητευμένος και απαθής σε όσα συμβαίνουν γύρω του, επομένως επιρρεπής σε λαϊκισμούς και τηλεοπτικά κόμματα.

Από την άλλη ο Λαζόπουλος αρνήθηκε να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, τα υπονοούμενά του, η γενικότερη στάση του και ο χαρακτήρας του άλλα «φωνάζουν». Λένε ότι ο ηθοποιός θα επιχειρήσει πολύ σύντομα να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα, είτε συνεργαζόμενος με τον αγαπημένο του Αλέξη Τσίπρα, είτε κάνοντας ο ίδιος έναν πολιτικό φορέα στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς που έχει γίνει το μεγάλο χωνευτήρι.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό που είπε σε μια πρόσφατη εκπομπή του: «Αν κατέβαινα εγώ στις εκλογές, για πόσο με κόβεις; όσο θα μου έδινε η διαπλοκή; Θα μου δίνε κανά 4%; Σε χαντάκι θα με βρίσκανε σε πέντε ημέρες. Και ξέρω εγώ τι λέω...»

Είναι φοβερό. Ο Λαζόπουλος να το παίζει κυνηγημένος από τη διαπλοκή. Ποιος; Η επιτομή της όπως φυσικά και ο Θεοδωράκης που εμφανίζεται να μην ξέρει τι γινόταν τόσα χρόνια, προερχόμενος από παρθενογένεση.

Εν πάση περιπτώσει η έμμεση αναφορά του Λαζόπουλου στον Θεοδωράκη και το σακίδιό του («Το εγχώριο σύστημα, πανικόβλητο απ’ την κατάσταση, τρέχει μ’ ένα σακίδιο στον ώμο για να προλάβει την ανατροπή της») δεν ήταν καθόλου τυχαία. Ούτε η απάντηση του δημοσιογράφου ότι ο Λαζόπουλος δεν κάνει σάτιρα αλλά χοντροκομμένη πολιτική προπαγάνδα ήταν τυχαία.

Στην σύγκρουση αυτή δύο «ασήμαντων» προσώπων που θέλουν να γίνουν σωτήρες της χώρας κρύβονται πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Κρύβονται άνθρωποι που κάνουν σχέδια ερήμην του ελληνικού λαού. Που πουλάνε «ιδεολογίες», «νέες ιδέες», «εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής», «πόλεμο με το παλιό και το κατεστημένο». Αλλά που είναι οι ίδιοι τα μακριά χέρια της διαπλοκής και που χρησιμοποιούν Λαζόπουλους και Θεοδωράκηδες ως τους «σημαιοφόρους» της νέας εποχής για την πολιτική ζωή του τόπου.

Στα παρασκήνια, σε γεύματα και δείπνα των Βορείων προαστίων κι όχι μόνο γίνονται πολλές ζυμώσεις και μπαίνουν πολλά θέματα στο τραπέζι: «Πώς θα μοιραστεί από την αρχή η πίτα;», «ποιος θα φάει το μεγαλύτερο κομμάτι;», «ποιοι θα είναι οι νέοι πολιτικοί που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια και θα αντικαταστήσουν το υπάρχον πολιτικό προσωπικό;».

Το σύστημα ασφαλώς και δεν θα αφήσει να χαθεί ούτε στιγμή από τη νέα εποχή που γεννιέται για την Ελλάδα. Η μεταμνημονιακή εποχή που έχει απ’ όλα. Νέους πολιτικούς συσχετισμούς, νέους στόχους και οράματα, νέα δεδομένα για τις μελλοντικές γενιές.

Λαζόπουλοι, Θεοδωράκηδες, Μώραλοι και άλλοι που εμφανίζονται ως το καινούργιο που «σαρώνει» το παλιό δεν είναι καθόλου ανόητοι. Είναι ευφυείς και έμπειροι, με ισχυρές πολιτικές και επιχειρηματικές διασυνδέσεις και κυρίως με ισχυρό λαϊκό έρεισμα. Ο ένας είναι δημοσιογράφος που πούλησε μέσω των εκπομπών του το στιλάκι του «αφάσιου», «απολιτίκ», «χαβαλέ» και έγινε γνωστός γι’ αυτό. Και τώρα με το σακίδιο στο ώμο πουλάει τρέλα αλλά δεν ξέρει ούτε μια σοβαρή πολιτική πρόταση να αρθρώσει.

Ο άλλος, ο Λαζόπουλος, πανέξυπνος, πλούσιος, με πλάτες δυνατών ανθρώπων της Ελλάδας, με ερείσματα στους κύκλους του πολιτισμού και του Κολωνακίου και με λαϊκό έρεισμα αφού η σάτιρα – προπαγάνδα έχει πέραση στον κόσμο.

Και ο Μαρινάκης με τον Μώραλη είναι αυτοί που είναι. Ολυμπιακοί δηλώνουν και όλος ο κόσμος στα πόδια τους.

Όλοι αυτοί και ακόμη όσοι θα βγουν στο προσκήνιο το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η εμπροσθοφυλακή του συστήματος που ψάχνει και ψάχνεται. Και που με ιδιαίτερη ευκολία πλασάρεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αποχαύνωσης ως το καινούργιο που σκοτώνει το παλιό.

Η ασημαντότητα βγαίνει μπροστά. Έχει λεφτά, λαϊκό έρεισμα, ποδοσφαιρικές ομάδες, πουλάει τρέλα. Το σχέδιο έχει μπει για τα καλά σε εφαρμογή και θα δούμε πολλά επεισόδια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 20/04/2014 21:28:40

  Δεν θα δούμε κανένα επεισόδιο γιατί στις Ευροεκλογές ο Θοδωράκης δεν θα πιάσει πάνω απο 2-3% για δύο λόγους: 1. Κανένας απο τη ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ την Χ.Α. τους ΑΝΕλ τη ΔΗΜΑΡ το ΚΚΕ και τους οικολόγους δεν θα τον ψηφίσει. 2. Κανένας ετεροδημότης ή επαρχιώτης. 3. Κανένας νέος κάτω των 30 ετών. Τον θεωρούν ήδη γέρο-συνταξιούχο. 4. Κανένας απ' όσους ψηφίζουν καθαρά ιδεολογικά μικρά κόμματα. 4. Κανένας απ' όσους θεωρούν περιττό να μπούν στη διαδικασία της ψήφου. και θα πάνε παραλία. Αυτοί που απομένουν είναι κάτω απο το 3% των ψηφοφόρων.

 2. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 20/04/2014 21:41:02

  Η Αυτοκρατορία (4η εξουσία) επιτίθεται. Η μόνη ελπίδα για τους πολίτες η Εκτελεστική εξουσία και η Δικαστική εξουσία. Η Νομοθετική εξουσία (Βουλή) παραπαίει. Η μάχη θα κριθεί: -από την ποιότητα των ηγετών των τριών εξουσιών -από την ποιότητα των πολιτών Βασικό "οχυρό" η ΝΕΡΙΤ. Αν "πέσει"η ΝΕΡΙΤ στα χέρια της Αυτοκρατορίας η παρτίδα θα έχει λίγες πιθανότητες να σωθεί...

 3. panas avatar
  panas 20/04/2014 22:33:29

  Πότε θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι; Ποια είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα πισω από τον Θεοδωράκη (ΔΟΛ; ), ποια πίσω από τον Λαζόπουλο και Συριζα (ο Κοντομηνάς;), ποια πίσω από την ΧΑ (κάποιοι εφοπλιστές; ) ποια πίσω από τους ΑΝΕΛ και ΚΚΕ; Πως θίγονται αυτά τα συμφέροντα από την ΝΔ και το Πασοκ που κυβερνούν; Ποιοι κινδυνεύουν από τον Σαμαρά και ποιοι αναμένεται να ευνοηθούν; Το Πασοκικό κράτος σε επίπεδο δημοσίου τομέα θίχτηκε πολύ; Ο Φωτόπουλος είχε μεγάλη μείωση στις αποδοχές του; Πήρε κάποιος πολλά από τα παλιά κομματόσκυλα των ΔΕΚΟ που έχουν εξασφαλίσει και τα πεντακισέγγονα τους; Τα παιδιά του παλιού συστήματος κινδυνεύουν να μεταναστεύσουν; Εγώ και η οικογένειά μου μεταναστεύσαμε και ακούσαμε το Χριστός Ανέστη στο Internet... Συγνώμη για την φόρτιση και το παράπονο...

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ panas 20/04/2014 23:52:58

   ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΦΙΛΕ . ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ . ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΛΠΙΔΑ.

 4. The Don avatar
  The Don 20/04/2014 22:35:59

  Μήπως οι ασήμαντοι αναδεικνύονται, γιατί τα αποτελέσματα αυτών που θεωρούν εαυτούς σημαντικούς, δεν είναι και τίποτα το σπουδαίο;

 5. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 20/04/2014 23:59:48

  ΕΛΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΛΑΚΗ . ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΕΛΒΙΕΛΑΣ.... ΣΕ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ,ΣΥΝΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΙΑΝΗ ,ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΝΕΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ . ΜΗΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΣΑΙ ΟΜΩΣ ,ΔΗΜΗΤΡΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ , ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΟΜΩΣ ΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΔΟΞΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ ΣΟΥ.

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 21/04/2014 12:00:41

   Ουδείς αναμάρτητος...Μea coulpa...

 6. κοινόν Κιλελέρ avatar
  κοινόν Κιλελέρ 21/04/2014 10:15:22

  Χριστός Ανέστη! υποβάλαμε μία άποψή μας για την διοικητική οργάνωση της Πατρίδας μας, πρόταση ενότητας, με θεμέλιο την Ελληνική Κοινότητα όπου δεν μπορούν μα ευδοκιμήσουν ποτάμια, ελιές κ.λ.π δημιουργήματα των σκοτεινών "πεφωτισμένων". δικαίωμά σας να μην την δημοσιεύσετε. Επειδή δεν κρατήσαμε το κείμενό μας παρακαλούμε να μας το επιστρέψετε στην διεύθυνσή μας για να το ξανακοιτάξουμε. Εάν θέλετε σημειώστρ μας τι σας ενόχλησε. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ και η ΕΛΛΆΔΑ μας ενώνει

 7. yiannis avatar
  yiannis 21/04/2014 11:30:28

  Κατά τη διάρκεια των εσωκοματικών εκλογών, ο Λαζόπουλος βοήθησε το Σαμαρά να εκλεγεί, καθώς ξέσκιζε μόνο την αντιπαλό του... Τέτοιοι αστείοι τύποι αναδείχθηκαν, γιατί κάπου στη διαδρομή κανένας δεν νοιάστηκε για το μέσο άνθρωπο. Και κάπου εδώ φταίμε όλοι, γιατί βάλαμε το εγώ μας πάνω απ'όλα.

 8. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 21/04/2014 15:20:00

  Αυτή την θέση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν την περίμενα. Να μας λένε καθημερινώς ότι είναι ήδη εξουσία, να μας λένε ότι ο Αλέξης είναι ήδη πρωθυπουργός, να μας λένε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή βούληση, και τώρα να φοβούνται έναν παρακμιακό συστημικό δημοσιογράφο ότι θα τους εκτροχιάσει από την εξουσία. Αυτή είναι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ ? Ένα σακίδιο τους κόβει τον δρόμο προς την εξουσία ?

  • Ηλίας avatar
   Ηλίας @ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 22/04/2014 11:25:45

   Παρακμιακός συστημικός δημοσιογράφος ο Θεοδωράκης ? Σε ποιόν πλανήτη ζεις ??

 9. Π.Κ. avatar
  Π.Κ. 21/04/2014 17:22:42

  Είδαμε και τους σημαντικούς πολιτικούς μας από το 81 και μετά σε τι κατάσταση μας έφεραν και μάλιστα ατιμώρητοι και με την δικαιολογία ότι όλοι μαζι τα φάγαμε......Και ο αδαής ΛΑΟΣ τσίμπησε και μάλιστα....νοιώθει και ενοχές. Τελικά σε αυτόν τον τόπο που πολλοί τον λένε Κολομβία των Βαλκανίων ή μας έχουν ψεκάσει ή από το πολύ...βόλεμα κοιμούμαστε στον ύπνο του δικαίου και έχουμε βρεί έναν Άκη και ένα Βασίλη που μόνο αυτοί έκλεψαν. Τελικά σε όλους τους κρίσιμους τομείς της κρατικής μηχανής υπάρχει ένας πασόκος και για να....εξυγιανθεί η Χώρα και να καθαρίσει θα πρέπει να περάσουν άλλα 50 χρόνια, δηλ. δύο γενιές χαμένες για τους Άκηδες και τους συν αυτώ.

 10. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 21/04/2014 17:39:26

  Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και η πείρα διδάσκει ότι είναι πιο εφικτό να τα βρεις με τα μεγάλα συμφέροντα των λίγων παρά με τα μικρά των πολλών. Από αυτή την άποψη είναι πιο βολικό για την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον Θεοδωράκη και τον Λαζόπουλο παρά την κριτική βούληση και καχυποψία του λαού.

 11. zame avatar
  zame 21/04/2014 19:32:06

  πολιτικη τεχνη του εφικτου..& η αδυναμια-ενταση της ευκολιας- να τα "βρεις" με την πλειοψηφια οταν σε αυτην στηρίζεται η Δημοκρατια γιατι ο γνωσιακός καπιταλισμός χρειάζεται εργαζόμενους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, ικανούς για αυτόνομη εργασία, ευέλικτους και μετακινήσιμους σύμφωνα με τις ανάγκες του εργοδότη..klp Η άυλη εργασία στα πλαίσια του γνωσιακού καπιταλισμού περικλείει το σύνολο της συναισθηματικής και κοινωνικής δραστηριότητας των εργαζομένων..αλλα η συνείδηση παραμένει ακομα !“μια πνευματική μαύρη τρύπα” ! Πρώτα έρχονται το βίωμα κι η προθετικότητα.. (οπως λεει & ο Χ.Γιαν.) κι έπειτα η διάγνωση της κατάσταση και η σύλληψη της αλλαγής.. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να εντοπίσουμε που πάσχει η σημερινή αντίληψη & πόσο εσφαλμένη διατηρείται.. όταν π.χ. μέχρι που η συνείδηση μου η συνείδηση σας το βασικό γεγονός της ύπαρξης μας αποτελεί μια ανωμαλία μια απόκλιση από το κανονικό..!!! (η συνείδηση παραμένει ακομα “μια πνευματική μαύρη τρύπα”) ..οταν 400 χρόνια της ζωής της, “η επιστήμη έκανε τεράστιες προόδους στην κατανόηση του φυσικού σύμπαντος, σε όλες τις κλίμακες.. εδω-πνευματικη μαυρη τρυπα- ίσως γιατί διευκολύνει την διαδικασία της όποιας παραποίησης ..? Πολιτικός για τους Πυθαγόρειους ήταν ο άνθρωπος που αφού είχε διδαχθεί την φιλοσοφία,λογικη,μαθηματ. & επέστρεφε στον κόσμο για να είναι χρήσιμος στους άλλους.
  Δεν ενδιαφερόταν για αξιώματα και εξουσίες αλλά για την βελτίωση της κοινωνίας. & Σημερα το μόνο που χρειάζεται για να θριαμβεύσει το κακό είναι να μείνουν άπραγοι οι καλοί.
  * Έντμουντ Μπέρκ

 12. Fiscal avatar
  Fiscal 22/04/2014 13:01:00

  Χριστός Ανέστη! Εμπεριστατωμένη ανάλυση με την οποία συμφωνώ πλήρως. Ο τίτλος από το ομώνυμο έργο του Καστοριάδη πολύ εύστοχος.

 13. airman avatar
  airman 22/04/2014 21:32:35

  Ο Λαζόπουλος κάνει μόνο γι' αυτό που ξέρει καλά, για τη σάτιρα. Με αυτό γεμίζει (καλά) την τσέπη του. Με αυτό "βολεύει" τα τηλεοπτικά αφεντικά του, φέρνοντας νούμερα τηλεθέασης. Με αυτό εκτονώνει τους τηλεθεατές (πες τα ρε Λαζόπουλε). Και το ξέρει πολύ καλά αυτό, ότι δηλαδή μόνο γι' αυτό κάνει. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω στην τούρλα των υποψηφιοτήτων τον ενέπλεξε, δε σημαίνει πως το πήρε και στα σοβαρά. Σε ανταπόδωση "πετροβόλησε" το ποτάμι, στα πλαίσια της σάτιρας και "άφρισε" ο Σταύρακας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.