#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/05/2009 13:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Οικολογία ως «σημαία ευκαιρίας» – της διαπλοκής !


Το «Οικολογικό χαρτί» που παίχθηκε στις φετινές ευρω-εκλογές δεν είναι «πράσινο» - είναι γκρίζο. Και είναι και «σημαδεμένο»...


Στο παρελθόν κάθε νέο κόμμα που εμφανιζόταν στο προσκήνιο, είχε πολύ μικρή προβολή κι έβρισκε πολύ μεγάλη αντιπαλότητα. Αυτή τη φορά συνέβη το ακριβώς αντίθετο: Το Κόμμα των «Οικολόγων-Πράσινων» φέτος έτυχε πολύ μεγάλης προβολής και συνάντησε ελάχιστη αντιπαλότητα.


Θα αρκούσε όμως να έδιναν δημοσιότητα τις - ατυχέστατες - θέσεις του κ. Τρεμόπουλου, τις οποίες, για να είμαστε δίκαιοι ο ίδιος ποτέ δεν έκρυψε - για το Μακεδονικό, για τη Γενοκτονία των Ποντίων για τη «λαμπρή ιστορική προσωπικότητα» του Κεμάλ Ατατούρκ, για να τον ταυτίσουν με το «Ουράνιο Τόξο» και τον «προσγειώσουν» σε ποσοστό ολίγων δεκαδικών της ποσοστιαίας μονάδας. Κι όμως αυτό δεν έγινε. Ή μάλλον έγινε πολύ λίγο, πολύ αργά και υπό την πίεση των blogs.


Ποιές είναι όμως οι «οικολογικές θέσεις» τους; Τίποτα άλλο απο αφελή πρωτόλεια. Ουσιαστικά οι άνθρωποι οραματίζονται να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια τεράστια πράσινη Disneyland, χωρίς καμία μορφή ανάπτυξης:


* Δεν θέλουν Γεωργία διότι αυτή «λεηλατεί τα υδάτινα αποθέματα». Αυτό ισχύει για τις σημερινές αποτυχημένες και ακατάλληλες υδατοβόρες καλλιέργειες και για τη σημερινή - καταναλωτική - μορφή των Συνεταιρισμών και της διάρθρωσης της γεωργικής παραγωγής. Αυτό οι «Οικολόγοι» μας δεν μπορούν το να δουν, γιατί είναι παγιδευμένοι στο σημερινό μοντέλο, που πρέπει να αλλάξει. Κι επειδή δεν μπορούν να φανταστούν άλλης μορφής Γεωργία πέρα απ' αυτή που υπάρχει, ουσιαστικά καταργούν τη Γεωργία.


* Δεν θέλουν Μεταποίηση, γιατί αυτή «καταστρέφει» το περιβάλλον. Αυτό ισχύει για τη σημερινή ΜΗ ανταγωνιστική μορφή μεταποίησης, η οποία προσπαθώντας να επιβιώσει λεηλατεί ΚΑΙ το περιβάλλον. Και τελικά δεν μπορεί να επιβιώσει και πεθαίνει (μαζί με το περιβάλλον). Δεν μπορούν να φανταστούν άλλης μορφής ανταγωνιστική μεταποίηση, η οποία θα έχει περιθώρια να είναι φιλική προς το περιβάλλον, επειδή ακριβώς θα είναι ανταγωνιστική. Κι επειδή δεν μπορούν να φανταστούν άλλης μορφής Μεταποίηση, ουσιαστικά καταργούν (και) τη Μεταποίηση.


* Δεν θέλουν Τουρισμό, γιατί «επιβαρύνει το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον». Αυτό ισχύει μόνο για το μαζικό τουρισμό χαμηλής εισοδηματικής στάθμης, όχι για τον ποιοτικό τουρισμό υψηλής στάθμης. Σε αυτόν τον τελευταίο μπορούσαμε να προσανατολιστούμε, αναβαθμίζοντας το Περιβάλλον - φυσικό και πολιτιστικό. Αλλά δεν το κάνουμε γιατί κάθε σχετική επένδυση βρίσκει την αντίσταση των «οικολόγων». Οι οποίοι ουδέποτε αντέδρασαν στα ανοσιουργήματα όσων γέμισαν τα νησιά και τις παραλίες με τα οικτρά rooms to let και τους βανδαλοτουρίστες που προσελκύουν και μαγαρίζουν τα πάντα.


* Δεν θέλουν ούτε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - κυρίως αιολικά πάρκα - επειδή «χαλάνε» το φυσικό περιβάλλον. Στην πραγματικότητα δεν θέλουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακόμα κι όταν δεν έχουν σχέση με την «οπτική επιβάρυνση» του περιβάλλοντος - σε απάτητα βουνά, ή καταμεσίς το πελάγου. Έτσι παίζουν - περιέργως - το παιγνίδι των πετρελαιάδων, που εισάγουν στη χώρα πανάκριβους υδρογονάνθρακες. Είναι οι μόνοι «οικολόγοι» στον κόσμο, που πολεμάνε τις ανανεώσιμες πηγές, υπέρ των εισαγόμενων υδρογονανθράκων.


* Υπερασπίζονται τους εισαγόμενους, όχι τους γηγενείς (και πολύ φθηνότερους) υδρογονάνθρακες. Κι έτσι πολέμησαν και κατάφεραν να ματαιώσουν τις μονάδες λιθάνθρακα, που αποτελούν την πιο φτηνή πηγή ενέργειας με άφθονα υπέρ-επαρκή αποθέματα στην Ελλάδα για αιώνες! Πρόσχημα της πολεμικής τους, η «επιβάρυνση του περιβάλλοντος». Η οποία είναι υπαρκτό πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν τεχνολογίες για να εξουδετερωθεί - πλήρως - αυτή η επιβάρυνση. Υπάρχουν τεχνολογίες για την παγίδευση του διοξειδίου του άνθρακος, που ακόμα κι αν συνυπολογιστεί το κόστος της, η εκμετάλλευση του - αβλαβούς πλέον - ελληνικού λιθάνθρακα θα έδινε τρείς και τέσσερις φορές πιο φθηνή ενέργεια από το εισαγόμενο πετρέλαιο (και από το αέριο). Αλλά αυτό οι Οικολόγοι μας είτε δεν το ξέρουν είτε δεν μας το είπαν. Και η εκμετάλλευση του λιθάνθρακα ματαιώθηκε. 


* Δεν έβαλαν ποτέ σε προτεραιότητα τη δημιουργία μονάδων θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων, η τη δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων βιολογικού καθαρισμού, ή τη γενίκευση των αφαλατωτών με σύγχρονες τεχνολογίες και ανανεώσιμες πηγές. Όλα τα αιτήματα του σοβαρού - και αυθεντικού - Οικολογικού κινήματος στον κόσμο, οι δικοί μας είτε τα αγνοούν είτε τα περιφρονούν.


Θ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Simakos avatar
  Simakos 31/05/2009 16:29:07

  Σε γενικές γραμμές δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς αλλά στέκομαι σε αυτό που γράφετε για τις μονάδες λιθάνθρακα: είστε σίγουροι ότι οι "Οικολόγοι" τις ματαίωσαν; Διότι η αντίδραση στις τοπικές κοινωνίες, στο βαθμό που μπορώ να γνωρίζω, υπήρξε καθολική.

  Όσο για την προέλευση της πρώτης ύλης, δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι επρόκειτο να αξιοποιηθούν ελληνικά κοιτάσματα (για να μην πω ότι είμαι βέβαιος περί των εκτεταμένων εισαγωγών). Έψαξα πολύ πρόχειρα και βρήκα αυτό http://www.antinews.gr/?p=5821

  Επίσης έχω να πω ότι οι οικολόγοι (και όχι μόνο) εδώ και χρόνια έχουν ανοίξει... πόλεμο με τις πετρελαϊκές εταιρείες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα όχι πολύ μακριά από τη Βιστωνίδα που την έμαθε το πανελλήνιο κυρίως λόγω Βατοπεδίου.

  Γράψτε στο Google "Βάσοβα" και θα δείτε τι συμβαίνει εκτός των τειχών της πρωτεύουσας (άντε και της Θεσσαλονίκης) ενώ τα ΜΜΕ ασχολούνται με την... υψηλή πολιτική και ομφαλοσκοπούν.

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 31/05/2009 16:32:15

  συμπλήρωση: θερμικής κατεργασίας απορριμμάτων και παραγωγή καθαρής ενέργειας - δίκτυο τηλεθέρμανσης για τις πόλεις, αυτά πάνε μαζί.

 3. theo1611 avatar
  theo1611 31/05/2009 16:49:56

  Και ποιός είναι ο σχηματισμός που κάνει το ισοζύγιο ανάπτυξης - προστασίας περιβάλλοντος κατά διαφανή τρόπο και προτείνει τα μέτρα υλοποίησης του σχεδίου του?

  Ο πράσινη ανάπτυξη - πράσινα άλογα
  Ο κάνουμε τα πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον?
  Ο πρέπει η ανάπτυξη να είναι ισόρροπη?
  Ο καμμιά ανάπτυξη δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν αλλάξει το σύστημα?

  Ποιός?

  Όπως οι μεν μπουρδολογούν, έτσι και οι δε παίρνουν ακραίες θέσεις. Που είναι το πρόβλημα?

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 31/05/2009 17:21:32

  Η μεγαλύτερη οικολογική επιτυχία στα τελευταία χρόνια ήταν η επανίδρυση της αγροφυλακής του Πολύδωρα. (Λέμε και καμια μακακία για να περνάει η ώρα)
  Όπως μεγάλη επιτυχία η στάση του γιου του "αριστερού" Μίμη απέναντι στους γόνους της πλουτοκρατίας. Σλουυυυυρπππππππ!!!!

 5. Φιλαλήθης avatar
  Φιλαλήθης 31/05/2009 19:28:47

  Κοιτάξτε, όταν χάνουμε λεφτά από τις θάλασσες, πρέπει να τα βγάλουμε από αλλού. Αφήστε να σπρώξουν τα παιδιά, δεν είναι κακό, δεν είναι κακό. Δεν πρέπει να έχομε κάτι για να γελάμε; Μόνο με τα δισκάκια με τις ακολασίες των χιμπατζήδων θα την βγάλουμε;

  Και μια που έγραψα για τα δισκάκια, μια μικρή διδακτική ιστορία για τις εφημερίδες στη μαρτυρική Ινγκλατέρα.

  www.nytimes.com/2009/06/01/business/media/01iht-cache01.html?_r=2&partner=rss&emc=rss

 6. Φιλαλήθης avatar
  Φιλαλήθης 31/05/2009 19:32:25

  Αφιερωμένο ειδικά αυτό το τμήμα:

  "[...] the whistleblower [...] had insisted on one condition: that any newspaper wishing to use the information had to expose members of all political parties. One paper, he said, was rejected because it wanted to report only the expenses of Labor Party members."

 7. Λεωνίδας avatar
  Λεωνίδας 31/05/2009 20:11:53

  Λιθάνθρακα (υψηλής απόδοσης λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα κάρβουνο) δεν έχουμε, επρόκειτο να εισάγουμε. Αυτό που έχουμε είναι κακής ποιότητας-χαμηλής απόδοσης, πλέον, λιγνίτη.

  Σε κάθε περίπτωση του πράσινους τους φτιάξαν τα ΜΜΕ προσπαθώντας να διαμορφώσουν κατάλληλες γι αυτά ισορροπίες, μάλλον κάπου χάθηκε ο έλεγχος.

  Εν πάσει περιπτώσει σε μια βδομάδα παίζεται το αν θα μας κυβερνούν στο μέλλον πολιτικοί ή τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ΜΜΕ. Προσωπικά προτιμώ τους πολιτικούς, ακόμη και τους κακούς...

 8. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 31/05/2009 20:58:13

  @6 Φιλαλήθης: στο ίδιο άρθρο κατά τη γνώμη μου το σημαντικό είναι το εξής:

  ... Rumors were making the rounds, she (the blogger) wrote on May 21, that the Barclays thought neither Labor nor the main opposition party, the Conservatives, was sufficiently opposed to Britain’s membership in the European Union. As a result, she wrote, the paper had “set upon a deliberate course to destabilize Parliament” by making members of both parties look bad, with the aim of benefiting far-right groups that want Britain to pull out of the E.U

 9. Μάρκος avatar
  Μάρκος 01/06/2009 08:01:23

  @simakos, γιατί νομίζεις ότι οι τοπικές κοινωνίες είχαν ενημερωθεί για το παιχνίδι των Οικολόγων ή πιστεύεις ότι μόνες τους αντέδρασαν; Θυμάμαι κι εγώ, ήμουν 8 ετών όταν στο Μαρούσι είχαν κάνει επεισόδια οι κάτοικοι, γιατί θα φτιαχνόταν "χαβούζα" εκεί που είναι το Μέγαρο του ΟΤΕ. Σιγά το πράγμα δηλαδή, αλλά ποιος να τους πληροφορήσει για το σωστό τότε;

 10. isnogood avatar
  isnogood 01/06/2009 08:10:52

  θερμικής κατεργασίας απορριμμάτων ...

  Για ψάξτε λίγο το θέμα με τον βιολογικό καθαρισμό της Βέροιας και το γιατί αντιδρούν οι εκεί ...Οικολόγοι;

  Ολίγον προβληματισμός τώρα απο αυτό το δελτίο τύπου

  http://www.presspoint.gr/release.asp?id=134159

  Και ολίγον ...σκέψη.

  Αναμένω αποτελέσματα...

  Τι λες ΦΑΚΤΟΡΑ;

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 01/06/2009 08:28:01

  Δεν ξέρω τι λένε οι ίδιοι, πρωτογενώς, μόνο ό,τι λέει η ανάρτηση. Επομένως, σε αυτήν αναφέρομαι.

  Η Ελλάδα, γεωργική χώρα ήταν. Φτωχή αλλά γεωργική. Η ερήμωση της υπαίθρου συμπίπτει με το παράτημα της γεωργίας και την ανάπτυξη της ...πολυκατοικίας. Νερό έχουμε. Λογική χρήση να μάθουμε από τους Ισραηλινούς.

  Ούτε εγώ θέλω Α.Π.Ε., απλά γιατί δεν λύνουν το πρόβλημα. Δεν παράγουν όταν το θές, και αυτό που παράγουν δεν αποθηκεύεται. Ειδικά δεν θέλω φάρμες με ανεμογεννήτριες, εκτός εάν πρέπει να παραδεχτώ ότι τα βουνά είναι για πέταμα. Δεν το παραδέχομαι.

  Τουρισμός είναι η βαρειά μας βιομηχανία. Το πρόβλημα είναι market positioning. Θέλουμε φτηνούς μεθύστακες? Ωραίες ...Σουηδές? Ονειροπόλα παιδιά? Πλούσιους συνταξιούχους? Ανατολικούς? Δυτικούς? Τα μοντέλλα Ισπανίας? Κροατίας?

  Φυσικά και είμαι υπέρ των υδρογονανθράκων (δηλαδή δεν τους αποκλείω, αφού, παρά τα προβλήματά μου, δεν θέλω να ...αυτοκτονήσω). Όσο τα bulk carriers είναι φτηνά, είναι τρέλλα να μην εισάγουμε κάρβουνο. Το Κυότο το έχω γραμμένο. Ειδικά στο ενεργειακό ΟΛΕΣ οι πηγές είναι απαραίτητες. Αν θέλουμε σαν λαός να επιδοτούμε φ/β για να τα παράγει πιο φτηνά σε 20 ή 50 χρόνια η ...Ζήμενς, ας το πούμε με το όνομά του.

  Είναι τρέλλα η μη επεξεργασία απορριμάτων και λυμάτων αλλά στην χώρα που δύο Έλληνες έχουν 5 απόψεις και τις λένε και τις 5 ταυτόχρονα, άντε βγάλε άκρη...

  Οι οικολόγοι είναι κόμμα αντίδρασης. Προτιμώ την πραγματική αντίδραση. ΑΠΟΧΗ (Αποχή, όχι απόχη).

 12. ΑΚΚΜ avatar
  ΑΚΚΜ 01/06/2009 18:42:14

  Ήταν ανεμενόμενο ότι οι Οικολόγοι-Πράσινοι θα δέχονταν βομβαρδισμό επιθέσεων πριν τις εκλογές.

  Όμως το ενδιαφέρον είναι ότι οι πιο λυσσαλέες επιθέσεις προέρχονται από τους λεγόμενους νεο-πατριωτικούς κύκλους και blog, δεξιά ή "αριστερά".

 13. Διονύσης avatar
  Διονύσης 01/06/2009 19:28:02

  Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι απο που προκύπτουν όλα αυτά τα αυθαίρετα συμπεράσματα που φυσικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Είναι τουλάχιστον αφελέστατο να λέει κάποιος ότι οι Ο.Π. είναι κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας!!!! Για όλα τα παραπάνω οι Ο.Π. έχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Κάντε μια βόλτα στο http://www.ecogreens.gr και διαβάστε τι λένε για Γεωργία, Τουρισμό, Ενέργεια, Διαχείριση σκουπιδιών κλπ

 14. ΚΤΜ avatar
  ΚΤΜ 02/06/2009 13:23:40

  Κι όμως πιστέυω ακράδαντα ότι επιθέσεις τέτοιου τύπου: "Φυσικά και είμαι υπέρ των υδρογονανθράκων (δηλαδή δεν τους αποκλείω, αφού, παρά τα προβλήματά μου, δεν θέλω να …αυτοκτονήσω). Όσο τα bulk carriers είναι φτηνά, είναι τρέλλα να μην εισάγουμε κάρβουνο. Το Κυότο το έχω γραμμένο. Ειδικά στο ενεργειακό ΟΛΕΣ οι πηγές είναι απαραίτητες. Αν θέλουμε σαν λαός να επιδοτούμε φ/β για να τα παράγει πιο φτηνά σε 20 ή 50 χρόνια η …Ζήμενς, ας το πούμε με το όνομά του."

  μόνο καλό κάνουν στους οικολόγους.
  Αν συνυπολογίσουμε και τις επιθέσεις από επαγγελματίες απογόνους των ΕΛ(λήνων), τότε σίγουρα θα υπάρξει σοβαρός αριστερός κόσμος, που υπό κανονικές συνθήκες θα το έριχνε άκυρο/αποχή, που μπορεί να τους δώσει μια ευκαιρία. Μετά απ τα σχόλια που διάβασα σε αυτό το μπλόνγκ συγκαταλέγω τον εαυτό μου σε αυτούς. Αρκεί φυσικά να μην γίνουν τίποτα "διορθωτικές" δηλώσεις από τον φόβο των τηλεοπτικών μακεδονομάχων...

 15. Simakos avatar
  Simakos 02/06/2009 22:37:26

  @Μάρκο, επειδή όταν μιλάω για τοπικές κοινωνίες αναφέρομαι σε επαρχιακές πόλεις, που τις ξέρω κάπως καλύτερα από την Αθήνα, σου λέω ότι δεν υπήρχε κανένα κόμμα Οικολόγων. Οικολόγοι ναι, κόμματα και ομάδες της Αριστεράς ναι, "Οικολόγοι" όχι. Σαφές;

  Προφανώς υπήρχαν κάποιοι που ξεκίνησαν την αντίδραση, έτσι δεν συμβαίνει πάντα; Το θέμα είναι ότι καμία ΔΕΗ και καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πείσει τον κόσμο για το δίκιο της. Απόδειξη το γεγονός ότι τα μάζεψαν...

  Αν η σωστή πληροφόρηση είναι αυτή που παρέχει η ΔΕΗ ή η εκάστοτε κυβέρνηση, συγγνώμη αλλά δεν θα πάρω. Έχουν καταφέρει όλοι τους να περιπέσουν σε απόλυτη αναξιοπιστία κι έτσι ο κόσμος τούς υποπτεύεται με το παραμικρό και καλά κάνει.

 16. athelas avatar
  athelas 05/06/2009 12:19:50

  Αφελες, τραγικο, και προβοκατόρικο το reportaz.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.