#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/11/2010 14:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να συναντηθεί με την Αριστερά εναντίον του ΔΝΤ

Αν κάτι χαρακτήρισε αυτές τις εκλογές είναι ο εξευτελισμός μας, ως χώρας.

Καταρχάς, δεν δέχομαι ως νίκη των αντιμνημονιακών δυνάμεων το να είναι οριακά πρώτο ένα κόμμα που κορόιδεψε ξεδιάντροπα τον λαό, που έφερε με τρόπο απολύτως τεχνητό τη χώρα σε κατάσταση δήθεν «χρεωκοπίας», ένα κόμμα που έχει αποκτήσει το δικαίωμα να θεωρεί όλους τους άλλους ηλίθιους.

Εκτός από εμάς τους ίδιους ως λαό, εξευτελίστηκε όμως και το σύστημα εξουσίας, που συντηρεί το ΠΑΣΟΚ. Η αλαζονική τους αυτοπεποίθηση συνετρίβη σχεδόν παντού! Από τον Τατούλη και το Σγουρό, μέχρι την αποτυχία απόκτησης προβαδίσματος στη Θράκη, παρά το σχεδόν εθνοπροδοτικό προσεταιρισμό της μειονότητας, το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ υπέστη ουσιαστικότατη πολιτική ήττα.

Η πολιτική στρατηγική δεν διαμορφώνεται βέβαια μέσα σε πέντε ημέρες προεκλογικού αγώνα, όταν, μάλιστα, το σύστημα ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ έχει διαμορφώσει δυσμενές επικοινωνιακό περιβάλλον για τη ΝΔ, ακόμη και σε αυτό το επίπεδο.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές πτυχές που, αν προσεχθούν ακόμη και αυτές τις ημέρες, θα δώσουν σημαντικούς πόντους στις υποψηφιότητες της ΝΔ στον δεύτερο γύρο.

Είναι καταρχάς αναμφισβήτητο ότι το αποτέλεσμα του α΄ γύρου αποτελεί στρατηγικό θρίαμβο της πολιτικής επιλογής Σαμαρά να «περάσει» τη ΝΔ σε ένα χώρο πολιτικά «άγνωστο» για το συμβατικότατο αυτό κόμμα, αντιτασσόμενος στο Μνημόνιο. Η ΝΔ διατήρησε και αύξησε σε πολλές περιπτώσεις τη δύναμή της (μην ξεχνούμε και τη φθορά λόγω Ντόρας), αποκτώντας παράλληλα τη δυνατότητα να αναπτυχθεί πολιτικά σε ζωτικούς λαϊκούς χώρους, τους οποίους φαινόταν να έχει απωλέσει οριστικά από το 1981 και μετά.

Το ΠΑΣΟΚ, το αντιλήφθηκε αυτό πολύ καλύτερα από την ίδια τη ΝΔ. Και για τον λόγο ακριβώς αυτόν επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να συκοφαντήσει έντεχνα την αντιμνημονιακή ειλικρίνεια του Σαμαρά.

Η τακτική αυτή θα αποτελέσει και στο β΄ γύρο την αιχμή του δόρατος στην άμυνά του στο προνομιακό για τη ΝΔ αντιμνημονιακό γήπεδο.

Η τακτική αυτή ενισχύεται και από τη ρητορική των ηγεσιών των κομμάτων της αριστεράς, που είτε δεν πιστεύουν είτε δεν θέλουν να πιστέψουν την αντιμνημονιακή ειλικρίνεια της ΝΔ.

Ο Σαμαράς δεν έχει, πάντως, να φοβηθεί απολύτως τίποτε στο συγκεκριμένο ζήτημα: Γνωρίζουμε ότι η αντιμνημονιακή του ειλικρίνεια είναι δεδομένη.

Θα πρέπει, ωστόσο, να καταστήσει σαφές στους ψηφοφόρους της αριστεράς τις διαφορές της αστικού χαρακτήρα και της σοσιαλιστικού-μαρξιστογενή χαρακτήρα αντίθεσης στο Μνημόνιο.

Ένα αστικό κόμμα όπως η ΝΔ δεν μπορεί, ας πούμε, να αρνηθεί να πληρώσει το δημόσιο χρέος. Κάτι τέτοιο θα ήταν κάθετα αντίθετο σε αυτό που ο σκληρός πυρήνας των οπαδών της αντιλαμβάνεται ως αστική εντιμότητα. Με τον όρο «αστική εντιμότητα» δεν εννοούμε, φυσικά, ότι οι αριστερής παιδείας πολίτες είναι «ανέντιμοι» καθ’ οιονδήποτε τρόπο, αλλά απλώς ότι δεν τους διακρίνει δογματική αφοσίωσή στην τυπικότητα αστικών υποχρεώσεων, όπως η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Υπερτερούν, αντιθέτως, σε πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικού χαρακτήρα εκτιμήσεις.

Μια τέτοια ανατροπή του κατεστημένου δεξιού τρόπου σκέψης, που εκκινεί δογματικά από το σεβασμό στην ατομική ιδιοκτησία, δεν είναι καν επιθυμητή από τους αστικής νοοτροπίας πολίτες. Είναι περίπου αδιανόητη.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ούτε ότι δεν υπάρχει περιθώριο αστικής, καθαρά, αντίθεσης στο Μνημόνιο, ούτε ότι η ΝΔ δεν είναι ειλικρινής στην αντιμνημονιακή της επιλογή. Υπάρχουν ένα σωρό αστικότατοι λόγοι αντίθεσης, με πρώτο τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας.

Η ΝΔ πρέπει λοιπόν να κάνει σαφές ότι μπορεί και συναντάται με την Αριστερά στην απόλυτη αντίθεσή τους στο Μνημόνιο, όμως μπορεί να μην συναντάται σε επί μέρους ζητήματα αντιμετώπισης της κατάστασης, πράγμα λογικό άλλωστε για κόμματα που εκκινούν από αντίθετες κοσμοθεωρίες.

Αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι η ΝΔ είναι «φιλομνημονιακή δύναμη».

Αν εξηγηθούν αυτά τα πράγματα με απλότητα, σαφήνεια και στοιχειωδώς κατανοητή από τους αριστερούς φρασεολογία, τότε είναι βέβαιο ότι η αλήθεια, που είναι η ειλικρίνεια της αντιμνημονιακής στάσης της ΝΔ θα λάμψει και θα επιτρέψει τον δημιουργικό απεγκλωβισμό από κλισέ, αντιδεξιά στερεότυπα και φιλομνημονιακή προπαγάνδα.

Δεν είναι όλοι ίδιοι!

Η ΝΔ έχει παραμελήσει την αποδόμηση της προπαγάνδας «όλοι ίδιοι είναι».

Όχι! Δεν είναι όλοι ίδιοι!

Ακόμη και αν δεχθούμε ότι «ο Καραμανλής κατέστρεψε την οικονομία» (προπαγάνδα που, πάντως, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα), η ουσία είναι ότι ποτέ η ΝΔ, ούτε ο Καραμανλής, δεν έφεραν «Μνημόνιο» στη χώρα!

Ούτε θα έφερναν, όσο δύσκολη και αν ήταν η κατάσταση. Θα έπαιρναν βέβαι μέτρα, αλλά ποτέ τέτοιας σκληρότητας, ούτε θα υποδούλωναν συνειδητά και σκόπιμα τη χώρα στον ξένο παράγοντα και στο διεθνές τραπεζικό καρτέλ!

Εδώ δεν έφερε Μνημόνιο ούτε και αυτός ο επαίσχυντος υπηρέτης των ξένων, ο Μητσοτάκης, που παρέλαβε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και την Οικουμενική πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση από ό,τι παρέλαβε ο ΓΑΠ!

Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται το πιο νεοφιλελεύθερο και ξεπουλημένο σε ξένα συμφέροντα κόμμα που πέρασε από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα!

Θέλει η αριστερά να συμπράξει έστω και δια της μη συμμετοχής της στο διενεργούμενο έγκλημα κατά της χώρας;

Ακόμη και ο Λένιν πολέμησε με τον Κερένσκι κατά του Κορνίλωφ.

Το ζητούμενο είναι, το αύριο να είναι καλύτερο για την Ελλάδα.

Και θα είναι, με νίκη των αντιμνημονιακών δυνάμεων και συντριβή του ΠΑΣΟΚ στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η νίκη αυτή θα είναι νίκη λαϊκή, κοινωνική και εθνική ταυτόχρονα.

Δεν έχει δικαίωμα να πει ο κόσμος της αριστεράς «όχι» σε μια τέτοια νίκη.

Η ευθύνη για τις «ακόμη χειρότερες μέρες» που θα φέρει ο ΓΑΠ θα είναι και όσων έχουν, σήμερα, τη δυνατότητα να κάνουν κάτι και δεν θα το κάνουν.

Επώνυμος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. donaE avatar
  donaE 08/11/2010 14:35:43

  Οντως προς το παρον δεν υπαρχει νικη των αντιμνημονιακων.Υπαρχει μονο λογικη μπλοφας υποψηφιων ΚΑΙ ψηφοφορων.

  • rizospastikos avatar
   rizospastikos @ donaE 08/11/2010 20:38:04

   Μπα??
   Τι μας λετε καλε??
   Αστικη Ηθικη εε??
   Για διαβαστε πως εβγαλε ο Ουγγρος Αστος Ορμπαν τη χωρα του απο το ΔΝΤ και ποιοι καλουνται (επιτελους) να πληρωσουν τη κριση.
   Σταματηστε να αναμασατε το κουτοχορτο που σας σερβιρουν οι υραπεζες περι αστικης εντιμοτητας την ιδια ωρα που αυτες φερονται με τον πιο ανηθικο και ανεντιμο τροπο.
   Ακομα και τα κοκκαλα του Ανταμ Σμιθ θα τριζουν εξαιτιας των πρακτικων των συγχρονων ληστων...
   Δε μπορειτε να επικαλειστε την αστικη εντιμοτητα και την αστικη ηθικη οταν εχουμε να κανουμε με ληστες ανεντιμους και ανηθικους.

   Εγω τουλαχιστον στη καθημερινοτητα μου αισθανομαι πιο κοντα στο Μαρξιστη οπαδο του ΚΚΕ παρα στους Αστους κ.κ.Σαλλα και Π.Ψωμιαδη (της Ασπις), νοιωθω οτι εχω πιο πολλα κοινα με το Κνιτη παρα με το συνεχως παραπονουμενο και διαρκως φοροδιαφευγοντα "μικρομεσαιο" ...

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ rizospastikos 09/11/2010 11:16:42

    Αυτό που έκανε ο Ορμπάν δεν ήταν καθόλου αντίθετο με την αστική ηθική. Αντίθετο θα ήταν να έλεγε "δεν πληρώνω το χρέος σε εσάς". Μια χαρά συμβίβασε αστική ηθική και ριζοσπαστική πολιτική.

 2. NIKH avatar
  NIKH 08/11/2010 14:39:53

  Συμφωνώ με όλα. Όλοι πρέπει να βοηθήσουν στον πόλεμο του μνημονίου, αλλά πριν από όλα να ενημερώνονται για το τι αποσκοπεί στην πραγματικότητα. Προτείνω το http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/2223.aspx . Η λεηλεσία της Ελλάδας και η χρεωκοπία που θα την ακολουθήσει πρέπει να αποφευκτεί με κάθε θυσία και οι συνεργασίες είναι απαραίτητες.

 3. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 08/11/2010 14:40:47

  Για να μιλήσουμε έντιμα για το χρέος του ελληνικού δημοσίου, πρέπει ΠΡΩΤΑ να ξέρουμε τι χρωστάμε. Κι εμείς, ο λαός, δεν ξέρουμε τι χρωστάμε. Και τι πληρώσαμε ως τώρα. Και τι φαγώθηκε σε μίζες.

  Δεν έχει δοθεί από τον ΟΔΔΗΧ ή τις κυβερνήσεις τόσα χρόνια μια λίστα των δανείων του ελληνικού δημοσίου, στην δημοσιότητα ώστε να την μελετήσουν και οι ειδικοί. Και να μας πουν και μας, τον λαό, να καταλάβουμε και μεις, ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΝΕ.

  Να αναγνωρίσουμε την "υπογραφή του κράτους" κάτω από τα δάνεια. Ναι. Αλλά ποια δάνεια; Και τα δάνεια της διαφθοράς;

  Εμ, αυτό δεν είναι εντιμότητα, (αστική ξε-αστική ούτε που με νοιάζει) αφέλεια είναι.

  Να δούμε πρώτα τι χρωστάμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ λοιπόν. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα ΧΡΕΗ μιας πατριωτικής πολιτικής δύναμης. Οχι να καλεί τον λαό να πληρώσει τα κρυφά δάνεια, από φιλότιμο γιατί "το κράτος έβαλε την υπογραφή" του.

  Και με ποιόν είναι τελικά αυτό το κράτος; Με τον λαό του ή με τους κερδοσκόπους και τους διεφθαρμένους;

  Μετά μιλάμε και για εντιμότητα. Αστική, μαρξιστική, ούτε που με νοιάζει εμένα.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Greg avatar
   Greg @ Θραξ Αναρμόδιος 08/11/2010 14:49:42

   Ένα μήνα πριν το 2011 μαγειρεύουν ακόμη το έλλειμμα του 2009, το οποίο έχει ήδη τριπλοτσεκαριστεί και τρις αναθεωρηθεί από Γιούροστατ, ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, και μας στέλνουν νέο λογαριασμό! Μεγάλο δούλεμα τρώμε..

 4. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 08/11/2010 14:45:31

  Οσο για το αντι-μνημονιακό μέτωπο έχω να πω και τούτο.

  ΠαΣοΚοι και ΝεοΔημοκράτες και όλοι οι δημοκράτες πολίτες και πατριώτες των άλλων κομμάτων και παρατάξεων. Μην περιμένετε να σας πει το κόμμα σας να κάνετε μέτωπο αντι-μνημονιακό με τον συνέλληνά σας. Κάντε το μόνοι σας.

  Στην επόμενη αντι-μνημονιακή διαδήλωση-συγκέντρωση, δώσει δεν δώσει το κόμμα σας την ευχή του, ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ.

  ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ.

  Μην περιμένετε με την ΨΗΦΟ σας μόνο να γίνει κάτι.
  (αν και με μερικούς από αυτούς που είδα για δημάρχους και περιφερειάρχες, ο θεός να μας φυλάει...)

  Θραξ Αναρμόδιος

  • peripeton avatar
   peripeton @ Θραξ Αναρμόδιος 08/11/2010 19:36:56

   Ακριβώς! Συμφωνώ απολύτως. Υπάρχουν πάμπολοι αυτοχαρακτηριζόμενοι δεξιοί που φοβούνται ή αισθάνονται άσχημα να κατεβούν σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες επειδή η προπαγάνδα έχει συνδέσει τέτοιες εκδηλώσεις με την αντίδραση και την αριστερά. Αυτό ακριβώς θέλουν οι εξουσιαστές μας.

   Πιστέψτε με, ένα πράμα που ο μέσος αριστερός και δεξιός πολίτης έχουν κοινό, είναι η προσπάθεια για κάτι καλύτερο. Όμως αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να γίνει μέσα από την εγωιστική, πλεονεκτική τακτική του νεοφιλελευθερισμού. Αυτό τό'χουμε αναγνωρίσει αλλά έχουμε εγκλωβιστεί στα χαρακώματα της Μεσσιομανίας και προσωπολατρείας (ο Σαμαράς θα μας σώσει) και της κατηγοριοποίησης των ανθρώπων (αυτός είναι δεξιός άρα θέλει να εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους ή είναι χουντικός). Ξυπνείστε και δείτε επιτέλους ότι όλοι βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Όχι μόνο η πατρίδα, η οικογένεια ή οι μετανάστες. ΟΛΟΙ. Γινόμαστε πρόβατα και άβουλα ζόμπι και οδηγούμαστε στην σφαγή.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ peripeton 09/11/2010 11:07:39

    @peripeton: "Πιστέψτε με, ένα πράμα που ο μέσος αριστερός και δεξιός πολίτης έχουν κοινό, είναι η προσπάθεια για κάτι καλύτερο"

    Ξαναδιαβάστε αυτή την πρόταση κύριοι. Ολοι μας. Ολοι μας.

    Αν θέλουμε να καταλάβουμε τι εστι πατριωτισμός, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε αυτή την πρόταση του peripeton.

    Αυτό είναι ο πατριωτισμός σε σύνοψη.
    Το "πνεύμα μονάδος" για όσους θυμούνται την θητεία τους.

    Η κοινότητά μας δηλαδή.

    Θραξ Αναρμόδιος

 5. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 08/11/2010 14:46:15

  Θα ήθελα να σε συγχαρώ για το κείμενό σου, Επώνυμε.
  Παρουσιάζεις με άρτιο τρόπο ένα λεπτό και δύσκολο στον χειρισμό του θέμα. Αλλά η πράξη είναι πάντα δυσκολότερη από τη θεωρία.
  Να γίνω πιο σαφής: Πιστεύω πως με την πατριωτική Αριστερά, είτε αυτή είναι ΠΑΣΟΚ, είτε αυτή είναι του χώρου του Ρεσάλτο ή του Άρδην, η ΝΔ του Σαμαρά μπορεί να έχει άριστες σχέσεις, όσο και αν υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες (που είναι και θεμιτές και επιβαλλόμενες, διαφορετικά κάθε κόμμα θα διεκδικούσε για λογαριασμό του τον ρόλο του Μωυσή με τις 10 Εντολές...). Θέλετε να συγκαταριθμήσω και ένα μέρος του ΚΚΕ; Τους πιο μετριοπαθείς; Θα το κάνω, ευχαριστως.
  Τί γίνεται όμως με την Αριστερά τύπου Αλεβιζάτου (τη "ροζ"), τύπου ΣΥΡΙΖΑ, Αλαβάνου, ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Εντάξει, η ροζ Αριστερά είναι μνημονιακή, στην παρούσα συγκυρία την αφήνουμε εκτός. Η άλλη Αριστερά όμως; Τι συννενόηση να γίνει στο αντιμνημονιακό μέτωπο οταν σε μία σειρά άλλα θέματα υπάρχει χάος μεταξύ ΝΔ και αυτών;
  Δείτε τη στάση αυτής της Αριστεράς, της άκρας Αριστεράς, στα γεγονότα του Δεκέμβρη 2008, στην ιστορία με το "σχισμένο Κοράνι", στο παραεμπόριο που εξαθλιώνει το περιβάλλον της πόλης μας και πλήττει εμπόρους και εθνική οικονομία, στη λαθρομετανάστευση, που για μένα είναι το υπ'αρ. 2 εθνικό θέμα, αν δεν είναι το υπ΄ αρ. 1... Δείτε τον ακραίο διεθνισμό της, στον οποίο συναντάται με την ροζ Αριστερά και τους νεοφιλελεύθερους (ο Πάσχος Μανδραβέλης ήταν ο πιο αυστηρός επικριτής του - δημοκρατικού, κατ' εμέ - γιαουρτώματος του Αλαβάνου). Δείτε τη σταση του ΠΑΜΕ με τις απεργίες των "λιμενεργατών" (αυτών που επινοικιάζουν Πακιστανούς, ναι...).

  Αν η ΝΔ επιδιώξει να συμπορευθεί μαζί με αυτή την Αριστερά σε "αντιμνημονιακό μέτωπο", φοβάμαι ότι θα είναι σαν το γάιδαρο που ήθελε να πάει ταξίδι στην ίδια βάρκα με τον λύκο και την αλεπού. Και μόλις μπάρκαραν, θυμήθηκε η αλεπού και ο λύκος ότι θα έπρεπε το κάθε ζώο να εξομολογηθεί τις αμαρτίες του, από τις οποίες μόνο εκείνες του γαϊδάρου ήταν ασυχώρετες...

  • Tassos avatar
   Tassos @ ΒΙΣ 08/11/2010 14:58:17

   100 % δίκιο έχεις. Αυτοί είναι κάτι τελείως άλλο. Είναι αυτοί που καίγαν τις πόλεις το Δεκέμβρη, είναι η "επιτιθέμενη αριστερά" του μαλάκα του Κουφοντίνα (Φάκτορα, αν παρεξηγηθεί δώσε τα στοιχεία μου στην ...Ιατροπούλου να με κάνει μήνυση) είναι δυνάμεις ανωμαλίας. Μήπως πιστεύετε ότι το ΚΚΕ δεν επιχαίρει όταν όλα γίνονται στάχτη και Μπούρμπερη? Η ίδια μήτρα τους γέννησε. Αν θέλουν να φαν ΓΑΠ στην μούρη ας το κάνουν. Η ΝΔ πρέπει να ηγεμονεύσει πολιτικά με την ΔΙΚΗ της ιδεολογία, όχι με τις ανοησίες του χοντρού.

   • peripeton avatar
    peripeton @ Tassos 08/11/2010 19:41:52

    Όσο επαναλαμβάνετε με τέτοιο φανατισμό και τύφλωση τους αφορισμούς αυτούς, τόσο ο νεοφιλελευθερισμός θα συνεχίζει να μας περνάει απο την μηχανή του κιμά και να γινόμαστε όλοι άβουλα όντα.

    Προσπαθείστε να πάτε ένα βήμα πιο πέρα. Αν είναι δυνατόν να επαναλαμβάνετε τέτοιες ανοησίες! Το παραεμπόριο είναι αυτό που σκοτώνει την οικονομία;;; Δεν είναι η αποβιομηχάνηση της χώρας, οι πολυεθνικές που κλείνουν κατά χιλιάδες τα μικρομάγαζα, η μεταφορά της παραγωγής σε άλλες χώρες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό κτλ κτλ; Εν τέλει, δεν είναι όλα αυτά συνέπειες του καπιταλισμού; Προσπαθείστε να κάνετε μια βαθύτερη ανάλυση και μην μένετε στα συμπτώματα.

 6. lazaros avatar
  lazaros 08/11/2010 14:51:11

  δεν υπαρχει βαση με τις αριστερες δυναμεις για συνεργασια πιστευω...για να ειμαστε ειλικρινεις με τον εαυτο μας το πασοκ προεκυψε απο παρθενογεννεση?ποιος επιβαλλει τοσες δεκαετιες την πολιτικη ατζεντα στον τοπο?το δυναμικο κατεστημενο της διανοησης προς τα που κλινει?
  η ΝΔ μπορει μονη της απλα ο σαμαρας πρεπει να προσεξει τις υποψηφιοτητες και να παψει να νιοωθει απολογουμενος για ενα παρελθον που δεν ειναι δικο του...
  εξαλλου ο σαμαρας θα κυβερνησει τον τοπο ακομα και αν εξαφανιστει για ενα χρονο απ ολα τα μμε απο τον τοπο και φυγει στην γη του πυρος...το πασοκ καταρρεει εχασε ηδη δεκα μοναδες μεσα σε ενα χρονο...συνεπως ο σαμαρας θα κυβερνησει .γιατι λοιπον να συνεργαστει με τις αριστερες παραταξεις?απλα απαιτειται να περιμενει..τιποτα αλλο...υπομονη και επιμονη...εδω ο γιωργακης κυβερνησε τον τοπο!!!ο σαμαρας δεν θα κυβερνησει?...σε ενα χρονο το περισσοτερο προφανως θα εχει περασει μπροστα στις δημοσκοπησεις...να προσεχει τα στελεχη του και να αναζητησει αφθαρτους νεους ή μεγαλους σε ηλικια αδιαφορο,αφθαρτους ομως και με καταρτιση...επισης παιδια προτασεις...ναι στο μνημονιο ειπαμε οχι,αλλα προτασεις...ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για την παιδεια,το δημοσιο ,τον στρατο,τα σωματα ασφαλειας,το διπλωματικο σωμα,τα νοσοκομεια...ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΧΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ αριστερα...
  ετσι νομιζω παιδια.

 7. νεφέλη avatar
  νεφέλη 08/11/2010 14:56:46

  Συνεργασία με τον ..εγω ΘΑ παραιτηθώ πρωτοχρονιάτικα... δεν φαντάζομαι, να υπονοείται στην παρούσαν ανάρτηση....
  Κι όποιος απορεί ακόμη για την συμμαχία του με την επίδοξη μειοψηφική αρχηγό κόμματος, ας αναλογιστεί, ποιοί τον στήριξαν και στην τβ και στο "φιμωμένο" διαδίκτυο!

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/11/2010 15:01:40

  Δεν είναι το πρόβλημα η αριστερά τύπου Αλαβάνου ή Τσίπρα: Πρόκειται για διαλυμένο ρεμπέτ ασκέρι, χωρίς καμμία προοπτική. Ούτε τα διάφορα πασοκογενή Τσόβολα, αυτά βρίσκονται ακόμη στη δεκαετία του '80 και θα μείνουν εκεί ισοβίως.
  Το ΚΚΕ είναι το πρόβλημα και αυτό μόνον αξίζει να σκεφτεί η ΝΔ. Σκεφτείτε, είναι το μόνο τέτοιο καρα-σταλινικό κόμμα σε όλη την Ευρώπη. Στόκοι, δεκαετία όχι του '80 αλλά του '50. Προ-χρουστσωφικοί. Τέτοιες ιδέες υπάρχουν ακόμη μόνον στο Νεπάλ ή στο Σουδάν. Ούτε κάν στην Κούβα.
  Οι υποστηρίζοντες τη φουνταμενταλιστική γραμμή μέσα στη ΝΔ πρέπει να σκεφτούν και το αύριο, κυρίως το μεθαύριο. Όχι μόνον το χθές ή το σήμερα.
  Φυσικά και δεν δίνω διάρα άν θα κυβερνά το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ: Ίδια πολιτική θα εφάρμοζαν, δεν είναι στο χέρι τους να πράττουν τώρα διαφορετικά, στην κατάσταση που μας οδήγησαν. Και οι δύο. Αλλά άς είμαστε ειλικρινείς: Τα μικροκομματικά παιχνίδια πρέπει να έχουν κάποιο όριο.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Θείος 08/11/2010 15:16:28

   Θείο, ότι θα αναβίωνε η χωροφυλακίστικου τύπου επίκληση του "κομμουνιστικού κινδύνου" από τα αριστερά, δεν το φανταζόμουν ποτέ, για να είμαι ειλικρινής. Ευτυχώς που, αν μη τι άλλο, δυνάμεις τύπου ΚΚΕεσ., ΕΑΡ και τώρα ΔΗ.ΑΡΙ, ακούγονταν ΚΑΠΟΤΕ ελκυστικές προς τους αστούς δεξιούς. Όχι πια.

  • peripeton avatar
   peripeton @ Ο Θείος 08/11/2010 19:45:17

   Εσύ είσαι που ακόμη κοιμάσαι σε περασμένη δεκαετία και βλέπεις εφιάλτες του εμφυλίου. Ήμουν αντιΚΚΕ όλη μου την ζωή αλλά παραδέχομαι δημοσίως πως το μόνο κόμμα που μας είχε προειδοποιήσει για το τι επίκειται και γνώριζε πολύ καλά το τι σημαίνει ΕΕ και παγκοσμιοποίηση/νεοφιλελευθερισμός ήταν το ΚΚΕ. Αν θες να συνεχίσεις να ζεις την τύφλωσή σου έχει καλώς. Εάν θες να κάνεις κάτι για να αλλάξει αυτή η καταστρεπτική πορεία στην οποία μεταξύ άλλων, μας έβαλαν και άνθρωποι σαν κι εσένα, τότε ξύπνα και ξεπέρνα τους φανατισμούς σου.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 08/11/2010 20:15:04

   Ο Ελληνικός Εμφύλιος ήταν έγκλημα και βλακεία , και των 2 πλευρών.
   Ο σταλινισμός, στην Ελλάδα και παντού, δεν είχε και δεν έχει τίποτε το σοσιαλιστικό, ούτε και κομμουνιστικό, άν κυριολετούμε (κομμουνισμός = κοινωνισμός, δηλαδή σύστημα για το καλό της κοινωνίας).
   Μια απολυταρχική ταξική εξουσία ήταν, ένας καπιταλισμός χωρίς ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Γνώρισα ζώντας στο εξωτερικό Ανατολικογερμανούς και άλλους "ανατολικούς" που ξεφύγανε. Οι χαφιέδες της Στάζι δεν διέφεραν από τους δικούς μας χαφιέδες του 1950, μάλλον ήταν χειρότεροι, αφού η κάθε αντίσταση σήμαινε φυλακή ή εξορία. Και οι βίλες των στελεχών της νομενκλατούρας έμοιαζαν αφόρητα με των εδώ φοροκλεπτών.
   Εύκολα αρωματίζουμε τα σάπια, αλλά πρέπει να τα ζήσεις για να καταλάβεις. Εκατομμύρια τα ζήσανε, μισό αιώνα. Κι έριξαν μαύρη πέτρα.

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/11/2010 15:06:11

  Δυστυχώς, όλο το κλίμα στον πολιτικό διάλογο και στα ΜΜΕ, το έχει υποβάλει εδώ και 2 - 3 δεκαετίες, σε δυσανάλογη με το ποσοστό του αναλογία, το σταλινικό ΚΚΕ. Το χάλι μας ως χώρα δεν είναι καθόλου άσχετο με αυτή την παρά φύσιν επιβολή.
  Εξάλλου, οι "μακιαβελικές" συμπράξεις ΝΔ -ΚΚΕ είναι παλιά ατυχής ιστορία (βλέπε "γραμμή Πάκη", Καρδίτσες - Τρίκαλα κτλ) και γνωστά τ' αποτελέσματά τους.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Ο Θείος 08/11/2010 15:15:03

   Σε μεγάλο βαθμό έχεις δίκιο, αλλά παραβλέπεις τη δυσανάλογη βαρύτητα που δίνει ο ακτιβισμός στην "άλλη" ριζοσπαστική Αριστερά (Τσίπρας, Αλαβάνος, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, νέο φρούτο αυτό, εκ Κύπρου...). Ακτιβισμός βίαιος και με αιχμή του δόρατος τα ΑΕΙ.
   Αρα, το να λες "ένα ρεμπέτ ασκέρ είναι", είναι υποτίμηση της κατάστασης.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ ΒΙΣ 08/11/2010 15:18:49

    Πάντως, σε σχέση με το ΚΚΕ υποπτεύομαι ότι μετά την Παπαρήγα ο σταλινισμός θα σπάσει. Θα σπάσει όμως για να μετεξελιχθεί το ΚΚΕ ή μέρος του σε ένα είδος ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλαβάνος στο ΚΚΕ ήταν, κλασικό παράδειγμα.
    Δεν είναι πολλά τα περιθώρια συνεννόησης με τη ΝΔ, έτσι και αλλιώς... Ας είμαστε ειλικρινείς.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΒΙΣ 08/11/2010 15:26:48

    Όταν σπάσει ο σταλινισμός, τα ξαναλέμε. Όταν...
    Μέχρι τότε, άς δεχόμαστε τα δεδομένα.

 10. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 08/11/2010 15:11:03

  Επώνυμε, συμφωνώ με το πνεύμα της ανάρτησης, και πολύ περισσότερο με το "δια ταύτα" της. Έχω όμως μια μικρή ένσταση. Από πότε η αμφισβήτηση του χρέους, και του (τεχνητά διογκωμένου) ύψους αυτού, συνιστά αντίφαση προς το σεβασμό στην ατομική ιδιοκτησία;

  Μήπως, αντίθετα, στις συγκεκριμένες συνθήκες που προοιωνίζονται την πλήρη καταστροφή της μεσαίας τάξης και την αρπαγή της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, η αμφισβήτηση του μνημονίου με όλα όσα αυτή συνεπάγεται, συνιστά -απεναντίας- προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας και όχι προσβολή της;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Αυριανιστής 08/11/2010 17:15:19

   Μέσα στο μυαλό μου είσαι, Αυριανιστή! Ήθελα να έγραφα και ακριβώς για το σε ποια περίπτωση ο αστικά σκεπτόμενος μπορεί να δεχτεί την αμφισβήτηση του χρέους ως 'αστικά έντιμη', αλλά το άφησα για να μη γίνει υπερβολικά πολύπλοκο το κείμενο. Θα επανέλθω κάποια στιγμή, αλλά κάπου εκεί που λες κινούμαι. Ωστόσο, για μένα παραμένει 'ακραία' μορφή αμφισβήτησης που πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση που μπορείς να πείσεις τους γύρω σου ότι δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς και ότι σε έχουν στριμώξει επίτηδες και καλά έκανες και ξεστριμωχτηκες. Είναι κάπως προς αυτή την κατεύθυνση η κατάσταση μας, αλλά εμείς μπορούμε, ακόμα, να κάνουμε αλλιώς, οπότε θα πρέπει να εξαντλήσουμε τις προσπάθειες να κάνουμε αλλιώς.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Αυριανιστής 08/11/2010 17:48:53

   Το να αμφισβητεί το χρέος της η 26η πιό πλούσια χώρα του πλανήτη, με τα δάση από 400άρες "καλύβες του Μπάρμπα Θωμά" στα Βόρεια Προάστεια και τις δεκάδες χιλιάδες "Τράμπαντ" και 'Ζάσταβα" τύπου Καγιέν, σαν να είναι η Μπουρκίνα Φάσο ή το Μπάγκλα Ντές, συγγνώμη, αλλά αυτό δεν περιέχει ίχνος αστικής ηθικής και εντιμότητας. Ούτε σοσιαλιστικής. Δεν περιέχει γενικώς ίχνος ηθικής, σκέτος μηδενισμός είναι.
   Το πώς κατανεμήθηκαν εσωτερικά τα "καλά του Θεού" στη χώρα μας, ποιοί κλέψανε το λαρδί, ντόπιο ή Κοινοτικό, ποιοί δεν άγγιξαν ούτε τρίχα, και ποιοί ληστεύθηκαν, αυτό είναι δικό μας θέμα. Εμείς πρέπει να το λύσουμε μεταξύ μας.
   Άν κάποιοι "δικοί μας" λήστεψαν εμας (και ως Κοινόν των Ελλήνων μείναμε ταπί), δική μας δουλειά θά πρεπε να είναι, πώς θα τους τσακώσουμε και να τα πάρουμε πίσω. Όχι όμως να γινόμαστε συνήγοροί τους, για να κρατήσουν τα κλεμμένα, και για να κρατήσουμε άμωμη την ατιμασμένη πιά "τιμή τής οικογένειας".
   Η αστική εντιμότητα, άν υπάρχει, επιβάλλει ότι κάποιοι άσωτοι θα πρέπει να εκδιωχθούν από την παράγκα.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Ο Θείος 08/11/2010 18:05:05

    εξακολουθείς να κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις
    και επιμένεις να ταυτίζεις το ιδιωτικό χρέος με το κρατικο χρέος,

    τι σχέση έχει με αυτά που λες αυτός που πήρε δάνειο για να ανακαινίσει, να αγοράσει ένα διαμέρισμα ή να κτίσει ένα σπίτι ή ένα καλό αυτοκίνητο με 72 δόσεις και ξαφνικά έμεινε μετέωρος ή απολύθηκε ή μειώθηκε ο μισθός;
    και επειδή συνεχώς επιμένεις σε αυτό το μοτίβο αποσιωπάς συνεχώς ότι
    απο τις αρχές του 2010 έχουν αυτοκτονήσει 2 άνθρωποι την ημέρα για χρέη
    ενώ τα πραγματικά περιστατικά είναι περισσότερα, διότι οι συγγενείς
    δεν το δηλώνουν ως αυτοκτονία γιατί δεν τους θάβουν χριστιανικά
    τους αυτοκτονούντες
    ήταν κλέφτες όλοι αυτοί;
    δλδ. τι θέλατε να μένουν στην καλύβα του μπαρμπα Θωμά οι άνθρωποι;

    η φούσκα μπορεί να πρέπει να ξεφουσκώσει
    αλλά πίσω από το ξεφούσκωμα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι
    όταν λέω ότι τρέμει η Deutsche Bank εδώ μη χάσει κανένα τοξικό και δεν της πληρωθεί στο 100%...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 08/11/2010 20:30:17

    Αλλενάκι δεν υπάρχει κανένα ιδιωτικό χρέος, γι αυτά τα κοινωνικά στρώματα που εννοώ. Δεν έχει καμμιά σχέση αυτό που λέω, με το δάνειο που πήρε ο κοινός θνητός, καταναλωτικό, στεγαστικό ή άλλω. Και το εννοώ σαφώς: Αναφέρομαι κυρίως σε φοροδιαφεύγοντες και εισφοροδιαφεύγοντες επί δεκαετίες, με πολυτελέστατη διαβίωση, μετόχους σε εταιρείες φαντάσματα στο άλλο ημισφαίριο, χαριστικές "νόμιμες" φοροαπαλλαγές, πλασματικούς ισολογισμούς, διπλά βιβλία, λαθραία εξαγωγή κινητών αξιών, τέως βιομηχάνους χωρίς βιομηχανίες και νύν ραντιέρηδες του City (τα βγάλανε και αναμένουν τη χρεωκοπία)... Είναι πολλά.
    Ο πλούτος τους ΕΙΝΑΙ το δημόσιο χρέος. Αλγεβρικό άθροισμα.
    Γιατί το μπλέκουμε με άσχετα πράγματα; Αυτοί στους οποίους αναφέρομαι δεν δανείστηκαν. Δεν είχαν ανάγκη να δανειστούν. Δεν αγόρασαν οικόπεδα ούτε έτοιμα με δάνειο, ή άν τα αγόρασαν, τα αγόρασαν πλασματικά, για να "ξεπλύνουν". Με δήθεν δάνειο. Κανείς από αυτούς δεν ήταν μισθωτός. Και οι κάποιοι ολιγάριθμοι golden "μισθωτοί" αυτών των εισοδηματικών επιπέδων, ιδιωτικοί ή δημόσιοι, τύποις "μισθωτοί" είναι. Του τύπου μισθός 4.000 + "ειδικές παροχές" 14.000.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 08/11/2010 20:49:28

    Και φυσικά, μίλησα αποκλειστικά και μόνον για δήμευση (από το Δημόσιο) λογαριασμών και περιουσιών φοροκλεπτών ή εισφοροκλεπτών -που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις νόμιμες οφειλές προς το Δημόσιο.
    Όχι να βγάζουν στο σφυρί οι Τράπεζες για οφειλές ιδιωτών προς αυτές: Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη φοροδιαφυγή και το Δημόσιο χρέος, και πολύ καλώς το Κράτος βάζει εμπόδια στο να γίνει.
    Οι Τράπεζες έπαιξαν κι έχασαν. Φούσκωσαν απερίσκεπτα τις τιμές, παρέσυραν τους πολίτες ν' αγοράσουν ακριβά, είναι δική τους ευθύνη. Τώρα, άς βρούν τρόπο να εξασφαλίσουν κεφαλαιïκή επάρκεια και να καλύψουν τις επισφάλειές τους. Είναι δικό τους πρόβλημα - φυσικά από την κρατική στήριξη ή της ΕΚΤ ένα σοβαρότατο μέρος το φορτώνονται οι πολίτες. Το αντάλλαγμα είναι ότι υπάρχει η δημόσια εγγύηση για τις (μικρές) καταθέσεις των πολιτών - όσων έχουν.
    Ευτυχώς, σε καμμιά Ευρωπαική χώρα η χρεωκοπία τράπεζας δεν έφερε διαγραφή ή δέσμευση μικροκαταθέσεων, ούτε στην Ιρλανδία. Έφερε μόνον ζημία σε μετόχους και φορολογική επιβάρυνση στους πολίτες, αλλά είπαμε, να τετραγωγίσεις τον κύκλο, είναι αδύνατο .
    Ακόμη και στην Ισπανία, ιδιοκατοικούμενα σπίτια δεν βγήκαν στο σφυρί. Μόνον εμπορικά ακίνητα. Το μεγάλο κακό έγινε στις ΗΠΑ, όπου η Deutsche Bank ήταν όντως από τους πρωταγωνιστές, όπως γράφεις. Αγόρασε "παλιόχαρτα", αλλά εκεί το θεσμικό πλαίσιο είναι άλλο και προστατεύει πιό πολύ τις τράπεζες όταν αυτές κάνουν λάθος. Ένας ακόμα λόγος που προτιμώ την Ευρώπη.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ Ο Θείος 09/11/2010 11:05:32

     εσύ μιλάς για την πλουτοκρατία, συμφωνώ

 11. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 08/11/2010 15:15:02

  Η φάση είναι ότι και το ΚΚΕ αυτά περίπου λέει αντίστροφα, "δε χρειάζεται να συμφωνειτε μαζί μας σε όλα" "ελάτε έστω για το αντιμνημονιακό μέτωπο"
  δλδ. υπάρχει αλληλοτροφοδότηση.

  Και ο Λάος από την άλλη ουσιαστικά να εκλιπαρεί τη ΝΔ να συμπράξουν για να μην ανέβει η αριστερά, άλλο τροπάρι αυτός βέβαια.

 12. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 08/11/2010 15:17:41

  Ποιο ποσοστό του χρέους Επώνυμε είναι αυτό που δανειστήκαμε για υποχρεώσεις και ποιο ποσοστό είναι το γκρίζο και ποιο ποσοστό το επαχθές χρέος που μας δάνειζαν ώστε να μας υποδουλώσουν τελικά;

  Πως είναι ένας οικογενειάρχης όταν δανείζεται για να αποπληρώνει δάνεια, έτσι και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή.
  Ο οικογενειάρχης θα πεθάνει και θα ξεχρεώνουν τα δισέγγονα του.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ αλλενάκι 08/11/2010 18:35:52

   Κοίτα, αυτο που λες είναι ακριβώς αυτό που δεν παίζει ΚΑΝΕΝΑ ρόλο για τον καθαρά 'αστικά σκεπτόμενο'. Είναι ακριβώς αυτό που σου λέει ο Θείος παραπάνω. Μην το δεις ως σωστό η λάθος, δες το ως διαπίστωση. Διαπίστωση του πώς σκέφτεται μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ μερίδα συμπολιτών μας, που δεν αποκλείεται, συγκυριακά ή μη, να αποτελεί την πλειοψηφία του κόσμου.

   Το μόνο που θέλω να πω στην ανάρτηση είναι: 'Μην παρεξηγείτε αυτούς που σκέφτονται έτσι!' Είναι ένα δεδομένο, μια πραγματικότητα. Μια ουσιώδης διαφορετικότητα μεταξύ ειλικρινών αντιμνημονιακών δυνάμεων. Αν δεν την κατανοήσουμε, δεν θα επέλθει πότε η αναγκαία σύγκλιση.

   Όσοι το ψάχνετε το θέμα από την οπτική που λες, συνεχίστε να το ψάχνετε. Αλλά ΜΗΝ απαιτείτε από όσους σκέφτονται διαφορετικά να υιοθετήσουν αυτόν τον τρόπο σκέψης. Απλώς δεν γίνεται. Έχουν άλλη αφετηρία που, καλώς η κακώς, σχεδόν δεν τους το επιτρέπει.

   Και πάλι όμως μπορούμε πάντοτε να βρίσκουμε σε όλα τα ζητήματα τη ριζική, τη βαθιά σωστή λύση που θα τους αφήσει όλους ευχαριστημένους. Αλλά θέλει να κατανοούμε τις προτεραιότητες των άλλων για να βρίσκουμε αυτή τη βαθιά σωστή λύση.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Επώνυμος 08/11/2010 19:16:59

    Έτσι όπως το θέτεις δεν φαίνεται κάποιο σημείο σύγκλισης, διότι και οι δύο δυνάμεις είναι κάθετες σε αυτό.
    Το μεν ΚΚΕ μάλλον λέει "δεν αναγνωρίζουμε το χρέος" ή κάπως έτσι, η δε ΝΔ λέει "το ελληνικό κράτος θα είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του".
    Αλλά δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ΚΚΕ για να αντιληφθεί ότι
    το χρέος αυτό ούτε αποπληρώνεται ούτε συνήφθη με "υγιείς" συνθήκες.

    Τι θα σεβαστεί άραγε η ΝΔ, την υπογραφή που έβαλαν οι Παπ και Παπ στο μνημόνιο...;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ αλλενάκι 08/11/2010 18:40:30

   Πιστεύω ότι και μόνο που υπάρχει ο θεσμός του κρατικού χρέους, υπάρχει ως θεσμός υποδούλωσης. Από κει και πέρα, για μένα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Τα 'δάνεια της ανεξαρτησίας' είναι για μένα τυπική περίπτωση, όπως και όλη η περίοδος 1981-1989. Μεμονωμένα, θα βρει κανείς κι άλλες περιόδους, αλλά νομίζω ότι οι χαρακτηριστικότερες είναι αυτές οι δύο.

 13. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 08/11/2010 15:20:34

  Εδώ σκέφτονται στην Αμερική να εθνικοποιήσουν τράπεζες, και φυσικά μιλάμε για τις μεγάλες, ΒοΑ και δε συμμαζεύεται και μεις έχουμε ακόμα αμφιβολιες για το τι παίχτηκε;

  Και πως με την ΕΕ να αρνείται επίμονα να δώσει τα στοιχεία του επίμαχου swap της Goldman το 2000 εμείς θα αφεθούμε να υποταγούμε σε αυτή τη χρέωση αμαχητί.

 14. Κώστας avatar
  Κώστας 08/11/2010 15:21:43

  Συνάντηση με τον κόσμο της Αριστεράς θα διευκρίνιζα. Και για λόγους καθαρά εκλογικούς(την ξεκάθαρη ήττα των μνημονιακών νεοφιλελεύθερων ψευτοσοσιαλιστών), αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με το απώτερο μέλλον και την διακυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Η φτηνή προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ περί διγλωσσίας είναι εύκολο να πιάσει στον αριστερό ψηφοφόρο. Η ΝΔ οφείλει να εκλαικεύσει και άλλο και να επεξηγήσει πως ναι είναι αντιμνημονιακή δύναμη για μια σειρά λόγους:
  1.Το Μνημόνιο είναι εν τη γεννέσει του αποτυχημένο. Δεν πιάνονται οι στόχοι του με τίποτα. Ο πρώτος λόγος διαφωνίας δηλαδή είναι καθαρά τεχνικός.
  2. Η αασφυκτική λιτότητα, η φτωχοποίηση πλατιών μαζών για την επίτευξη των -ανέφικτων-όρων του Μνημονίου είναι ξένη προς τη λογική του Σαμαρά. Μόνο αφηνιασμένοι νεοφιλελεύθεροι τύπου Παπακωνσταντίνου και ΓΑΠ (δεν του ταιριάζει καν το ψευτοσοσιαληστής, μπρούτος νεοφιλελεύθερος είναι το παιδί) δεν νοιάζονται για την κοινωνική επίπτωση της πολιτικής τους. Και ασφαλώς μόνο σκιτζήδες τύπου Παπακωνσταντίνου στρουθοκαμηλίζουν μπροστά στην παγκόσμια πρωτοτυπία του να αυξάνονται οι φόροι και να μειώνονται τα έσοδα. Πολύ καλά τα είπε λχ χθες ο Μηταράκης όταν ρωτήθηκε αν η ΝΔ λέει ναι σε απολύσεις. Και ξεκάθαρα αποστόμωσε τους ερωτούντες αλαφουζοδημοσιογράφους του Σκάι λέγοντας πως το πρόβλημα των δαπανών του Κράτους δεν οφείλεται στους μισθούς. Ξεκάθαρη θέση. Αυτή η οπτική της ΝΔ που διαφέρει σαν τη μέρα με τη νύχτα από τον νεοφιλελευθερισμό του ΓΑΠ πρέπει να εξηγηθεί στα πλατιά αριστερά στρώματα.
  Και βέβαια ορθά επισημάνθηκε πως μιλάμε για τους οπαδούς του ΚΚΕ, κάποιους του Σύριζα και τους ανένταχτους της πατριωτικής αριστεράς. Δεν μιλάμε για εξαπτέρυγα τύπου Κουβέλη, δαιμονισμένους του Αλαβάνου και μπαχαλάκηδες του Ανταρσύα. Αυτών οι θέσεις είναι αντικείμενο ψυχιατρικής εκτίμησης.

 15. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 08/11/2010 15:22:53

  Δε μου λετε...
  Εστω οτι τσιμπισαν στην μπλοφα του κολλαν.
  Σημερα εχουμε στην εξουσια ενα κομμα με 45% αποχη ακυρα, με ποσοστο 30 κατι% ενω εχει υπογραψει Μνημονιο και Δανειακη Συμβαση και εχει βαλει στο γυψο το λαο χωρις επιστροφη.

  Εχουμε Δικτατορια της Πλειοψηφιας !!!!!!

  ΠΠ

 16. Γιώργος avatar
  Γιώργος 08/11/2010 15:33:37

  Eξέφρασα και σε άλλο σχόλιο τις ενστάσεις μου για την ταύτιση με την αριστερά όσον αφορά την αντιμνημονιακή ρητορική.
  Η ΝΔ νομίζω πρέπει να ξεκαθαρίσει, κύριως στον κόσμο της, τι μπορεί να αλλάξει από το Μνημόνιο και τι όχι.
  Όταν η αριστερά λέει όχι στο Μνημόνιο ξέρουμε τι εννοεί. Επαναφορά στην προηγούμενη περίοδο, όπου όλοι περιμένουν να "μασήσουν" από τον δημόσιο κορβανά, είτε με τη μορφή προσλήψεων, είτε με λαμογιές για γρήγορο κέρδος. Σ αυτά η ΝΔ πρέπει να είναι κάθετα αντίθετη.
  Επιπλέον, όταν η Ν.Δ. αναλάβει την εξουσία, θα έρθει σε σύγκρουση με τους πρώην αριστερούς συμμάχους του "αντιμνημονιακού μετώπου", καθώς αυτοί θα επιδιώκουν επιστροφή στην προήγουμενη κατάσταση της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, ενώ η Ν.Δ. θα είναι υποχρεωμένη να ασκεί υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική.
  Το θέμα είναι όταν έρθει η Ν.Δ. στην κυβέρνηση να μπορέσει να κυβερνήσει και όχι να έχουμε πάλι μια "δεξιά παράνθεση" όπως με Μητσοτάκη ή ακόμα και με τον Καραμανλή.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Γιώργος 08/11/2010 15:41:48

   Πως να κυβερνήσει άν δεν δεχθεί και ομολογήσει το αυτονόητο: Ότι τα χρεωκοπημένα δημοσιοοικοικονομικά ΕΙΝΑΙ ο πλούτος που υπεξαίρεσαν οι αστοί (η μερίδα τους εν πάσει περιπτώσει η κρατικοδιίαιτη, αντιπαραγωγική και φοροδιαφεύγουσα). Αυτό δηλαδή που διστάζει να ομολογήσει και το ΠΑΣΟΚ, και απλώς ψελλλίζει (και μετά ρίχνει μια "καθαρτήρια" περαίωση).
   Αλλά πώς να το ομολογήσει αυτό η σημερινή ΝΔ; Να πάει κόντρα στα κοινωνικά της στηρίγματα; Ν' αυτοκτονήσει, με τη χθεσινή και σημερινή της μορφή και πολιτική;
   Ίσως μια ΝΕΑ Νέα Δημοκρατία. Μέχρι τότε, το μόνο που αφήνει αμυδρές ελπίδες για την βιωσιμότητα της χώρας, είναι το "ανάγκα και Θεοί πείθονται". Η ανάγκη, όχι οι προθέσεις. Γιατί από "καλές" προθέσεις, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ καί των άλλων, έχουμε χορτάσει. Μέχρι σκασμού...

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ Ο Θείος 08/11/2010 16:07:59

    Θείε, αυτό το τμήμα της αστικής (αλλά και μέρος της μεσαίας )τάξης που δημιουργήθηκε από την λαμογιά και την ρεμούλα, στήριζε μέχρι πρότινος ΠΑΣΟΚ.
    Το θέμα είναι αν η Ν.Δ. στην προσπάθεια της να εκφράσει μία γενικευμένη λαική οργή, καταλήξει να εκφράσει μόνο τα απογοητευμένα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ και απωλέσει τις παραδοσιακές κοινωνικές δυναμεις που ανέκαθεν την στήριζαν δηλαδή ελ. επαγγελματίες, βιοτέχνες και τον ιδιωτικό τομέα γενικώς.

 17. deldio avatar
  deldio 08/11/2010 15:36:50

  Ρε παιδιά υπάρχει καμία βάση στα αντιμνημονιακά μέτωπα που περιγράφετε; Ποιά σχέση έχουν αυτά που υποστηρίζει το ΚΚΕ με αυτά που υποστηρίζει η ΝΔ; Συναντιούνται πουθενά; Καλαμπούρια κάνουμε τώρα; Γιωργάκηδες θα γίνουμε για να υφαρπάξουμε την ψήφο του κόσμου με παπάρες του τύπου "λεφτά υπάρχουν";

 18. tiramola avatar
  tiramola 08/11/2010 15:37:30

  Οι αριστεροδεξιές αντιμνημονιακές αρλούμπες μπορεί να γίνουν κοινωνικό κίνημα κατά του μνημονίου?
  Γιατί όχι...
  Από τώρα βλέπω τον Ψινάκη και τον Παφίλη χειριστές μηχανής σε γραμμή παραγωγής αυτοδιαχειριζόμενης μονάδας..

  Σοβαρά τώρα.
  Επώνυμε, τέτοια εξέλιξη το μόνο που θα καταφέρει θα είναι η συσπείρωση των πασόκων σε επίπεδα 1981.
  Κάκιστη υπηρεσία προσφέρεις στο κόμμα σου...

  • Μετανάστης στη χώρα μου avatar
   Μετανάστης στη χώρα μου @ tiramola 08/11/2010 17:15:18

   μπα, δεν το νομίζω...και τι έχουν άλλωστε να φοβηθούν οι ουδεμίαν αυταπάτην πλέον τρέφοντες; το φάντασμα του Κουτσόγιωργα να ανασκουμπώνεται και να αρθρογραφεί κεντρικά στο Βήμα; Με τίποτις...οι καιροί του ΓΑΠ είναι πλέον "Καμινιακοί", "αγκαλιάσματος της διαφορετικότητας". Γι αυτό και τον έχει κατ' ουσίαν αποκηρύξει το Αντρεϊκό ρίζωμα, ως μεταλλαγμένο κλωνάρι. Σαν τον Χριστόφια που απαγορεύει τον απόπλου του Free Gaza στόλου, έχει αυτοπαγιδευτεί στον δικής του σύλληψης "μεσαίο χώρο"...

 19. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 08/11/2010 15:37:47

  Επώνυμε
  Οταν είδα τον τίτλο της ανάρτησης χοροπήδησα στην καρέκλα μου, αρπαξα πληκτρολόγιο και ετοιμάσθηκα φουριόζος για " επίθεση". Ευτυχώς διάβασα το κείμενο, που στην ουσία είναι πολύ διαφορετικό με τον τίτλο. Μάλλον κάλεσμα στην Αριστερά να συναντηθεί με τον Σαμαρά και όχι το αντίθετο (όπως η προτροπή του τίτλου).
  Από κει και πέρα η μόνη Αριστερά που θα μπορούσε πιθανώς να συναντηθεί με τον Σαμαρά είναι η Ευρωπαίκή Αριστερά δηλαδή η "Δημοκρατική Αριστερά" του Κουβέλη(πολύ το χάρηκα που εκπρόσωπος της χθες και -δυστυχώς όχι κάποιος Νεοδημοκράτης- έθιξε τα ιερά και τα όσια του ΚΚΕ:"Δίκιο ΔΕΝ είναι το δίκιο του εργάτη...μόνο" είπε ο Κακουλίδης)
  Η υπόλοιπη "Αριστερά" ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Αλαβάνος,Ανταρσία πως θα μπορούσαν να συναντηθούν με τον Σαμαρα? Η πρόταση τους για έξοδο από το μνημόνιο είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Και για ποιο λόγο να αυτουπονομευθούν μαγαρίζοντας την διαφορετικότητα της άποψης τους?
  Ας αφήσουμε τις σκέψεις για έστω και προεκλογικώς συμπράξεις που ούτε εφικτές είναι, θολώνουν την εικόνα της ΝΔ και μόνο κινδύνους περιέχουν. Στο κάτω-κάτω ξέρεις που οδήγησε η σύμπραξη του Κερένσκι με τον Λένιν.
  Το μόνο που χρειάζεται είναι καθαρές και ρεαλιστικές κουβέντες που δεν θα "χαιδεύουν αυτιά" και παρα πολλή δουλειά ώστε αυτές οι κουβέντες να ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ και να ΠΕΙΘΟΥΝ.

  • tiramola avatar
   tiramola @ firiki2010.wordpress.com 08/11/2010 15:49:57

   Μα ο σκοπός της ανάρτησης του Επώνυμου είναι να ψηφίσουν οι αριστεροί ας πούμε Πελλοπονήσιοι τον Δράκο στον δεύτερο γύρο.
   Απλώς έχυσε πολύ σάλτσα στη μακαρονάδα και έγινε σούπα...

   • ο παγωτατζής avatar
    ο παγωτατζής @ tiramola 08/11/2010 17:32:22

    ......και τόν Βογιατζή στό Β.Αιγαίο..

    • man8os avatar
     man8os @ ο παγωτατζής 08/11/2010 22:38:07

     Θα στειλουν μυνημα.

   • Φαινότυπος avatar
    Φαινότυπος @ tiramola 09/11/2010 22:09:25

    Είναι να μην πέσει ένα κόμμα στην ανάγκη, άμα πέσει τότε χάνει τα αυγά και τα πασχάλια. Νομίζω ότι η Κανέλλη είναι η καταλληλότερη προεξενήτρα για τον λευκό γάμο.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ firiki2010.wordpress.com 08/11/2010 15:55:54

   O Kερένσκι ήταν σοσιαλδημοκράτης, θα λέγαμε δηλ. κάτι σαν το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και την ανανεωτική Αριστερά. Δεν ήταν συντηρητικός. Εννοείται ότι στάθηκε ο "χρήσιμος ηλίθιος" των μπολσεβίκων.
   Συντηρητικός αλλά μεταρρυθμιστής ήταν ο Στολύπιν. Τον οποίο καθάρισαν οι της άκρας Αριστεράς και το ήξερε ότι θα τον δολοφονούσαν κιόλας, από προαίσθηση ή διαίσθηση, δεν το γνωρίζω.

   Επειδή τυχαίνει να έχω πολλούς γνωστούς στην ανανεωτική Αριστερά και έχουμε κουβεντιάσει αρκετά, κάποτε μάλιστα ψήφιζα και Συνασπισμό, αυτό που διαπιστώνω είναι ότι σε πολλά θέματα ένας δημοκρατικός δεξιός θα συμφωνήσει μαζί τους. Οταν, όμως, ερχόμαστε σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, εκεί βλέπεις ότι η όποια κοινή λογική προσκρούει στο τείχος του διεθνισμού τους...
   Βλέπε Νίκο Αλεβιζάτο, για παράδειγμα. Τον κύριο εμπνευστή και αρχιτέκτονα του λαθρονόμου.
   Αφήνω πια τον αντιχριστιανισμό που διέπει το 98% της ανανεωτικής Αριστεράς (ο Σταύρος Ζουμπουλάκης δεν σώζει την παρτίδα...). Γνήσιο, σκληρό αντιχριστιανισμό, όχι αστεία. Η Σώτη Τριανταφύλλου έχει προτείνει στα σοβαρά να κατεδαφιστούν εκκλησίες στην Αθήνα.

  • Billy avatar
   Billy @ firiki2010.wordpress.com 08/11/2010 16:15:07

   Ο Κακουλιδης ειναι γνωστος "προοδευτικουλης με το αζημιωτο" οποτε ο λογος του δεν εχει καμμια αξια,προσκειτε στους συνασποδιασπασμενους και οσο για τις θεσεις του για το σκοπιανο αστο καλυτερα. Τωρα για το βασικο αρθρο,δεν εχω δει μεγαλυτερο γλυψιμο απο δεξιο προς αριστερους αλλα με προυποθεσεις.Δηλαδη ολα για την καρεκλα ετσι;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Billy 08/11/2010 17:22:09

    Γλείψιμο;

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ firiki2010.wordpress.com 08/11/2010 16:16:51

   O Kερένσκι ήταν σοσιαλδημοκράτης, θα λέγαμε δηλ. κάτι σαν το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και την ανανεωτική Αριστερά. Δεν ήταν συντηρητικός. Εννοείται ότι στάθηκε ο "χρήσιμος ηλίθιος" των μπολσεβίκων.
   Συντηρητικός αλλά μεταρρυθμιστής ήταν ο Στολύπιν. Τον οποίο καθάρισαν οι της άκρας Αριστεράς και το ήξερε ότι θα τον δολοφονούσαν κιόλας, από προαίσθηση ή διαίσθηση, δεν το γνωρίζω.

   Επειδή τυχαίνει να έχω πολλούς γνωστούς στην ανανεωτική Αριστερά και έχουμε κουβεντιάσει αρκετά, κάποτε μάλιστα ψήφιζα και Συνασπισμό, αυτό που διαπιστώνω είναι ότι σε πολλά θέματα ένας δημοκρατικός δεξιός θα συμφωνήσει μαζί τους. Οταν, όμως, ερχόμαστε σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, εκεί βλέπεις ότι η όποια κοινή λογική προσκρούει στο τείχος του διεθνισμού τους...
   Βλέπε Νίκο Αλεβιζάτο, για παράδειγμα. Τον κύριο εμπνευστή και αρχιτέκτονα του λαθρονόμου.
   Αφήνω πια τον αντιχριστιανισμό που διέπει το 98% της ανανεωτικής Αριστεράς (ο Σταύρος Ζουμπουλάκης δεν σώζει την παρτίδα...). Γνήσιο, σκληρό αντιχριστιανισμό, όχι αστεία. Η Σώτη Τριανταφύλλου έχει προτείνει στα σοβαρά να κατεδαφιστούν εκκλησίες στην Αθήνα και σε κάθε συνέντευξή της παρουσιάζει την Εκκλησία ως το υπ'αρ. 1 πρόβλημα της Ελλάδας.

 20. politikos sxediasmos avatar
  politikos sxediasmos 08/11/2010 15:40:37

  Ο Άδωνης πήρε 7%.

  Ο Βελόπουλος το ίδιο.

  Ο Μαντούβαλος 20%.

  Ο αθεόφοβος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής μπαινει στο δημοτικό συμβούλιο με πάνω από 5%!!!

  Εσείς "κολλήστε" στην πεθαμένη (κι άθαφτη) Αριστερά μην τυχόν χαρακτηριστείτε "φασίστες" από τον καλλιτεχνικό κόσμο, το αδερφάτο και τις λοιπές προοδευτικές δυνάμεις του τόπου...

 21. john M avatar
  john M 08/11/2010 15:49:06

  Mπραβο λαβατε το μηνυμα .Συνεχιστε να παιρνετε δανεια κρατηστε την προμηθεια σας και βαλτε μας ποιο μεγαλους φορους.Μπραβο λαβατε το μηνυμα

 22. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 08/11/2010 15:58:05

  Οι Financial Times γράφουν χαρακτηριστικά ότι ο ΓΑΠ τώρα "κάνει την πάπια" για τις πρόωρες εκλογές. Και συνεχίζει ότι παρά τις απώλειες που υπέστη το πασοκ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, έκανε πίσω ως προς την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

  "Papandreou demurs over snap poll after regional losses

  Greece’s prime minister backed off from his threat to call a snap election, in spite of losses sustained by his socialist party in local and regional elections on Sunday night."

  ht*p://www.ft.com/cms/s/0/3315f114-ea7c-11df-b28d-00144feab49a.html#axzz14h9dYZeN

  Παρά την τεράστια φθορά του πασοκ, τα αποτελέσματα δίνουν μιά αίσθηση παραίτησης και αδράνειας. Παρά την "αύρα ανανέωσης" που αποπνέει το πρόσωπο και η επικοινωνιακή εικόνα του Σαμαρά, είναι προφανές ότι πρόσωπα όπως ο Ψωμιάδης, Μανώλης, και εκατοντάδες άλλα μεσαία ως ανώτερα στελέχη με παλαιοκομματική μούχλα και διαπλοκές, δεν πείθουν ακόμη για την νέα πνοή στο κόμμα.

  Με βάση αυτό το μετέωρο ακόμα κόμμα, ανάμεσα στο παρακμιακό παρελθόν, και στην επαγγελόμενη ανανέωση, ήταν πράγματι επιτυχία αυτό που πέτυχε χθές ο Σαμαράς.

  Στην Ελλάδα η αριστερά εκπροσωπείται από ένα παλαιοκομμουνιστικό σταλινικό κόμμα και κάποια άλλα θολά και δυσπροδιόριστα αποκόμματα. Το ΚΚΕ έχει δείξει ιστορικά ότι παραμένει ιδεολογικά αμετακίνητο, ή κάνει βήματα προς τα πίσω. Αυτή η μουσιακή του "συνέπεια" ίσως περιστασιακά του δίνει κάποια πρόσκαιρα κέρδη. Όμως, πιστό στην κυνική πολιτική μηχανολογία του Λένιν, χρησιμοποιεί κάθε "συμμαχία" ως μοχλό ενίσχυσης των δικών του δυνάμεων και μόνον. Η "άλλη αριστερά" δεν νομίζω ότι αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ΝΔ ώστε να καλλιεργήσει "συναντήσεις", ή "συμμαχίες".

  Η ΝΔ του Σαμαρά πρέπει πρώτα απ' όλα να χαράξει τον δικό της δρόμο, ο οποίος θα είναι διακριτός και φυσικά όχι σε αντιπαράθεση με την "αριστερά", αλλά ως θετικό άξονα αυτοαναφοράς. Κατ' αρχήν πρέπει να δημιουργηθεί μία ελιτ περί τον Σαμαρά, και γρήγορα να βρεθεί τρόπος να δημιουργηθούν και άλλοι τέτοιοι πυρήνες ανανέωσης σε όλη την επικράτεια. Και αυτό πρέπει να γίνει μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια. Αν δεν κερδίσει το στοίχημα της νέας ταυτότητας, χωρίς ταυτόχρονα να αναδιπλωθεί σε ομφαλοσκόπηση, τότε, ακόμη και την εξουσία να πάρει, θα βραχυκυκλωθεί και θα καταρρεύσει, όπως η διακυβέρνηση Καραμανλή.

  Αντί για προσκλήσεις προς την "αριστερά" για καφέ, εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να αρχίσουν τα tea parties, αλα Ελληνικά. Για όσους θεωρούν το τσάϊ ως πολύ "μαλακό" αφέψημα, ας σερβίρεται και καλό λευκό ελληνικό κρασί, ακόμη και τσίπουρο. (Το κάπνισμα σε δημόσιους κλειστούς χώρους κομμένο.)

 23. George avatar
  George 08/11/2010 16:05:06

  Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ μου θυμίζουν παλιά και ετοιμόρροπα σπίτια, χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα ανακαίνισης.
  Μακριά από την κοινωνία και τα προβλήματά της. Εδώ και δύο, περίπου, μήνες έχω στείλει e-mail στην διεύθυνση e-mail που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Ν.Δ. ζητώντας διευκρινίσεις για κάποιες θέσεις του κόμματος. Ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν έλαβα μιά, έστω, τυπική απάντηση.
  Το ίδιο και με το ΠΑΣΟΚ. Η επικοινωνία με την κοινωνία να γίνεται μέσα από τα ΜΜΕ των νταβατζήδων. Με ήξεις - αφίξεις...
  Αγαπητέ Επώνυμε, όσο κι αν προσπαθήσουν κάποιες υγιείς δυνάμεις (Φαήλος, Χρύσανθος) να ανοίξουν κάποια παράθυρα, να μπεί λίγος αέρας καθαρός σε αυτό το σαπισμένο δωμάτιο που λέγεται Ν.Δ. δεν θα τα καταφέρουν. Μακάρι να έχω άδικο

 24. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/11/2010 16:16:49

  Είναι εύκολο να πει κανείς "συμμαχώ με τον αντίπαλο του αντιπάλου μου" αλλά κάτι άλλο παίζει. Νομίζω είμαστε κλειδωμένοι σε μία συνθηματολογία, δήθεν ιδεολογική, αλλά στην παραγματικότητα ψευδεπίγραφη. Βλέπω, πχ, τον εαυτό μου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ελευθερία της αγοράς είναι το κλειδί της ευημερίας (με κάνει δεξιό;) αλλά ο σκοπός της ευμηρείαες είναι να ευμηερούν οι ...άνθρωποι (τι με κάνει αυτό;) και η συγκέντρωση στο κεφάλαιο είναι κατά της ελευθερίας (αυτό;) και η λαμογιά αίναι καθοριστική για την συγκέντρωση του κεφαλαίου (αντιπασόκος;)

  Προσπαθώ να βρω τον κοινό παρονομαστή σε αυτό το μπέρδεμα, και ομολογώ ότι δεν τα καταφέρνω... Αλλά δες τους κανόνες για το παρκάρισμα στην Αθήνα... ή τις μονοδρομήσεις στο Ψυχικό... Κάπως έτσι και η ιδεολογία μας...

  Λες και οι λέξεις και η χρήση τους είναι επίτηδες φτιαγμένες για να μας μπερδεύουν

 25. Kasut avatar
  Kasut 08/11/2010 16:17:06

  Οποιος θελει αντικαπιταλισμο ριχνει ΚΚΕ.

 26. Kasut avatar
  Kasut 08/11/2010 16:19:07

  Επωνυμε αν ο ρολος του Σαμαρα ειναι να ειναι ο Κερενσκι, ζητω που καηκαμε. Ο Κερενσκι πεθανε στην εξορια. Και αυτο επειδη ο Σαμαρας δεν μπορει να το παιξει Λενιν.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Kasut 08/11/2010 17:47:19

   Δεν λέμε να γίνει Κερένσκι ο Σαμαράς, λέμε να γίνει Λένιν ο αριστερός. Αν δεν θέλει να ψηφίσει Σαμαρά επειδή (έτσι κι αλλιώς) τον βλέπει σαν τον ταξικό εχθρό, απλώς του λέω ότι αυτό, ιστορικά, δεν αποτέλεσε πρόβλημα για την αριστερά.

 27. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 08/11/2010 16:30:23

  ο τίτλος του άρθρου μάλλον παραπέμπει σε λυκοφιλίες....χωρίς προγραμματικές δεσμεύσεις και συγκλίσεις σε καίρια ζητήματα, καμιά ευκαιριακή συμμαχία δεν πρόκειται να φέρει πραγματικά αποτελέσματα..........

  • Billy avatar
   Billy @ δαιμονάκι 08/11/2010 16:37:47

   Επεσες μεσα,βρηκες κεντρο.Κατι σαν οικουμενικη του '89.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Billy 08/11/2010 17:26:42

    Καμία σχέση. Δεν απευθύνομαι καταρχάς στις ηγεσίες. Δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο ηγεσιών αυτή η συνάντηση, διότι τότε θα είχαμε μια εξ ορισμού αποτυχημένη επανάληψη του 1989. Μόνον σε επίπεδο πολιτών μπορεί να γίνει.

 28. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/11/2010 16:32:26

  Ο Κερένσκι και ο Λένιν είναι πιά θέμα για ιστορικούς.
  Ρωσιστί, μάλλον πρέπει να παραδειγματισθούμε από τον Μεγάλο Πέτρο, μπάς και κάνουμε κάποτε τη νοτιοβαλκανική - μεσανατολική μας Μπανανία, σοβαρό Ευρωπαικό κράτος. Με ανάλογα σοβαρή πολιτική παιδεία.

 29. Κώστας avatar
  Κώστας 08/11/2010 16:39:22

  Καλό θα ήταν όσοι ανατριχιάζουν...με την εμπεριστατωμένη λογική του Επώνυμου και του άρθρου του να μας εξηγήσουν με ποιές ψήφους κέρδισε η ΝΔ τους τρεις μεγάλους Δήμους το 1986 με υποψήφιους πρωτοκλασσάτα στελέχη της(Εβερτ, Κούβελα, Ανδριανόπουλο), ένα μόλις χρόνο μετά την νέα επικράτηση του ΠΑΣΟΚ το 1985. Δηλαδή, λάθος ήταν η στρατηγική του 1985; Πρέπει, θέλουν οι αριστεροί ψήφοι να είναι μονίμως στο τσεπάκι του Πασοκ;
  Και αν η παρούσα συγκυρία ευνοεί τη ΝΔ για να προσεταιριστεί τις αριστερές ψήφους, θα πρέπει να το αρνηθεί με επιχειρήματα και σκεπτικά τύπου "Κερένσκι-Λένιν";! Στο τέλος-τέλος ο Σαμαράς μίλησε για ιδεολογική μάχη πριν και πάνω από όλα. Και το έκανε πράξη συγκρουόμενος με κατεστημένες αριστερές θέσεις(πανεπιστημιακό άσυλο, καταλήψεις δρόμων, λαθρομετανάστευση κλπ). Αρα η ιδεολογική ταυτότητα της Κεντροδεξιάς δεν κινδυνεύει. Εξάλλου στον κόσμο και όχι στις ηγεσίες της Αριστεράς πρέπει να απευθυνθεί με εντιμότητα και ειλικρίνεια η ΝΔ. Πού το κακό, από τη στιγμή που ο "μεσαίος χώρος" απέθανε και το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ είναι ξεκάθαρο.
  Για συνάντηση μιλάει ο Επώνυμος, όχι για συμμαχία(που είναι και αδύνατη).
  Τελικά η λογική του ΄"μικρά και έντιμος" είναι βαθειά ριζωμένη σε μερικούς. Καλύτερα "λίγοι και καθαροί"... Ε όχι. Οι αριστεροί δεν πρέπει να χαρίζονται στο ΠΑΣΟΚ. Αρκετά στηρίγματα έχει(ΜΜΕ, εξαπτέρυγα κλπ). Η ΝΔ κρατώντας αναλλοίωτη την ιδεολογική της ταυτότητα μπορεί και πρέπει να απυθυνθεί και στους αριστερούς πολίτες. Οχι για να τους πείσει. Οχι για να προσποιηθεί πως είναι κάτι άλλο από Κεντροδεξιά Παράταξη. Αλλά γιατί η αποχή τους και η εκλογή των υποστηριζόμενων από τον ΓΑΠ υποψηφίων βλάπτει την πατρίδα, την εθνική οικονομία και αφήνει τον χειρότερο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης να αλωνίζει ανενόχλητος με ποικιλώνυμους συμμάχους και εφεδρείες. Ε, οι αριστερές ψήφοι ας μην είναι μία ακόμη εφεδρεία του ΓΑΠ όπως φαίνεται θέλουν μερικοί και όπως δεν αντιλαλαμβάνονται κάποιοι άλλοι για το που οδηγούν τα επιχειρήματα "Κερένσκι-Λένιν"...

  • Billy avatar
   Billy @ Κώστας 08/11/2010 16:53:57

   Α,μονο τις ψηφους θελετε!Μη χαλασει η δεξια καθαροτητα!Ειστε αδιορθωτοι...

   • Κώστας avatar
    Κώστας @ Billy 08/11/2010 17:25:25

    Θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω τι θέλουμε, αν και υποψιάζομαι πως δεν θα καταλάβεις. Μια που την λογική της "καθαρότητας" ξεκάθαρα αποκρούω στο σχόλιό μου, αλλά εσύ θέλεις να μου την κολλήσεις με το έτσι θέλω.
    1. Θέλουμε ένα ακόμη ηχηρό χαστούκι στον θρασύτατο ψευτοπρωθυπουργό που μιλά για "αντιπατριωτική υπονόμευση" αναφερόμενους σε όσους διαφωνούν με την ανερμάτιστη οικονομική του πολιτική. Το θέλουμε ως μία ακόμη ευκαιρία για να μην γονατίσει τον ελληνικό λαό στους φόρους τον ερχόμενο χειμώνα.
    2. Δεν θέλουμε να απέχει κανείς. Αν οι αριστεροί προτιμούν δυνατό ΓΑΠ, ας τον ψηφίσουν. Αν θέλουν αδύναμο ΓΑΠ, να ψηφίσουν τους υποψηφίους της ΝΔ όχι γιατί στην παρούσα φάση η ΝΔ τους έπεισε, όχι γιατί η ΝΔ καμώνεται πως είναι κάτι άλλο από Κεντροδεξιά, αλλά γιατί η αποχή είναι η πιο ανώδυνη λύση για τον αρχιυπάλληλο του ΔΝΤ.
    3. Χθες Παφίλης και άλλα μέλη του ΚΚΕ ξεκάθαρα κατήγγειλαν τον διάλογο ΓΑΠ-Ερντογάν και τις οδυνηρές υποχωρήσεις που έρχονται στο Αιγαίο. Θυμίζω πως στην συζήτηση για το Μνημόνιο ο Σαμαράς ξεκάθαρα είχε εναντιωθεί σε οιαδήποτε διαπραγμάτευση με σοβούσα την οικονομική κρίση. Βλέπεις μεγάλη απόκλιση στις θέσεις των δύο επί του συγκεκριμένου θέματος(Αιγαίο); Η μήπως το θεωρείς δευτερεύον; Οσο πιο πράσινος είναι ο χάρτης τόσο θα λύνονται περισσότερο τα χέρια του ΓΑΠ και τόσο περισσότερο θα αισθάνεται σίγουρος για να προχωρήσει και σε άλλα πεδία να ...διαπρέψει, όπως στο θέμα του Αιγαίου.
    4. Θέλουμε με την Αριστερά καθαρές σχέσεις. Συμμαχία είναι αδύνατη. Και στην κάλπη και στο πεζοδρόμιο . Υπάρχουν όμως-όπως σε κάθε κανόνα- και οι εξαιρέσεις. Και ο β γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι παράδειγμα κλασσικό. Αλήθεια το 1986 δεν το σχολίασες; Ήταν λάθος της ΝΔ; Ήταν λάθος του ΚΚΕ πού έστειλε τους ανδρεοπαπανδρεικούς υποψηφίους στα αζήτητα; Και αν δεν ήταν λάθος η κομματική στρατηγική τότε, γιατί είναι λάθος σήμερα; Σήμερα που η "ιδεολογική ταυτότητα"(και όχι "καθαρότητα", όπως παραποιείς)της ΝΔ είναι δεδομένη. Μια ταυτότητα που λέει όχι άλλους φόρους στη μεσαία και μικρομεσαία τάξη, κόντρα στα σχέδια του Παπακωνσταντίνου που θα μας φανερωθούν μετά τις εκλογές. Δεν καλύπτεται έστω και κατ ελάχιστον ο αριστερός από την εναντίωση της ΝΔ στους φορομπήχτες του ΠΑΣΟΚ;
    5.Θέλουμε το ΚΚΕ να κρατήσει τις θέσεις του. Και θα τις κρατήσει. Και η ΝΔ να κρατήσει τις ιδεολογικές θέσεις της. Και θα τις κρατήσει. Αλλά για παράδειγμα στον β γύρο ο αριστερός κόσμος έχει άμεσο συμφέρον από την καταδίκη του ΓΑΠ. Συμφέρον που για μερικούς οικονομικά ασθενείς ταυτίζεται μα την επιβίωση...
    Την επομένη των εκλογών ο αριστερός ψηφοφόρος θα παραμείνει αριστερός. Και η ΝΔ κεντροδεξιά παράταξη. Με καθορισμένα όμως μεταξύ τους τα πολλά ιδεολογικά και πολιτικά χάσματα, τα ελάχιστα σημεία σύγκλεισης(πχ πτυχές των ελληνοτουρκικών ζητημάτων) και με σύμπραξη στην κάλπη για αποδοκιμασία του εμπνευστή της υποδούλωσης της χώρας στην πιο βάρβαρη κηδεμονία.

    • Billy avatar
     Billy @ Κώστας 08/11/2010 19:39:43

     Αν και βλακας καταλαβα,φιλε Κωστα. Να δω μεχρι ποτε δε θα μπορουμε να τα βρισκουμε λογω διαφορετικων ιδεολογιων,μεχρι ποτε θα μας διαιρουνε για να βασιλευουν,μεχρι ποτε αυτοι οι κατα τ'αλλα χρεοκοπημενοι πολιτικοι οργανισμοι που βαθια μεσα τους δεν εχουν ιχνος ιδεολογιας θα μας χωριζουν. Οσο για ΓΑΠ πρεπει να τον στειλουμε στην πατριδα του οσο πιο συντομα γινεται,

     • MatrixRevolutionEra avatar
      MatrixRevolutionEra @ Billy 08/11/2010 20:55:25

      Συμφωνώ μαζί σου..ως πότε θα μας χωρίζουν εμποδίζοντας μας να δούμε ότι τα συμφέροντα μας είναι κοινά. Βέβαια επιτακτική ανάγκη είναι να εξαφανιστεί και ολάκερο το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον ΓΑΠ. Όσον αφορά εμένα όποιος ψηφίζει ΠΑΣΟΚ πρωτίστως και δευτερευόντως τα εξαπτέρυγά του, πράττει συνειδητή εθνική προδοσία και δεν πρόκειται να βρει από εμένα ίχνος συμπόνοιας σε κανένα επίπεδο ακόμα και αν η τράπεζα τον πετάει έξω από το σπίτι του.
      Ο ΓΑΠ στα χνάρια του παππού του..δεύτερος εθνικός διχασμός!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Κώστας 08/11/2010 17:12:18

   Και τι κέρδισαν η Αθήνα και η Θεσαλονίκη με Εβερτ, Κούβελα, Ανδριανόπουλο;
   Έγιναν ακόμη πιό πολύ Μεσανατολικές τριτοκοσμικές πόλεις, τη στιγμή που άλλες Μεσογειακές και νοτιοευρωπαικές πόλεις αποκτούσαν ένα ανθρώπινο και σύγχρονο πρόσωπο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τους θησαυρούς της ιστορίας τους. Βλέπε τα τελευταία χρόνια πόλεις όπως Βαρκελώνη, Μπιλμπάο, Τεργέστη, Λιουμπλιάνα ή ακόμα και Σόφια.
   Ά ξέχασα, η Θεσσαλονίκη απέκτησε και την "τρύπα του Κούβελα", ενώ η Αθήνα γέμισε πάρκα και πράσινο χάρις στον Νικηταρά τον Δενδροφάγο.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Ο Θείος 08/11/2010 17:38:22

    Το θέμα ήταν, και τότε, να φύγει το ΠΑΣΟΚ. Δεν είχαν σημασία τα πρόσωπα. Αν το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε, αυτο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι απέναντί του ήταν ο Μητσοτάκης και όχι κάποιος που θα διαχειριζόταν πιο σωστά την αντιπασοκική δυναμική του 1988-89.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Επώνυμος 08/11/2010 17:54:12

     Δεν αμφιβάλλω, ότι και με ΠΑΣΟΚο δήμαρχο τά ίδια θα γινόταν. Με τα προταθέντα πρόσωπα και "συνθέσεις" τουλάχιστον.
     Μάλλιασε το πληκτρολόγιο τόσο καιρό: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που γνωρίσαμε, 1975 - 2010, είναι σαν η "κορώνα" και "γράμματα" ενός νομίσματος. Για να τρυπήσεις το ένα πρέπει να τρυπήσεις και το άλλο.
     Προς τί τόση αντιπαλότης χωρίς αντικειμενική υπόσταση;

     • Φαινότυπος avatar
      Φαινότυπος @ Ο Θείος 09/11/2010 22:13:04

      Έχεις το χάρισμα να θέτεις τα καίρια ερωτήματα σε άκαιρους ανθρώπους.

 30. Kasut avatar
  Kasut 08/11/2010 16:52:42

  Να συναντηθει το ΚΚΕ που ειναι υπερ των λαθρομεταναστων με την ΝΔ?
  Να συναντηθει το ΚΚΕ των εορτων της μακρονησου με την ΝΔ?
  Με τι ακριβως να συναντηθει η ΝΔ?

  • politikops sxediasmos avatar
   politikops sxediasmos @ Kasut 08/11/2010 17:12:57

   Μα και η Ν.Δ. υπερ των λαθρομεταναστών και των γιορτών της Μακρονήσου είναι.

   Ο Πάκης ήταν σήμερα πρώτη μούρη στα κανάλια πάλι να μιθλάει για την ολική επαναφορά της Ν.Δ.....

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Kasut 08/11/2010 17:33:37

   Όχι. Να συναντηθεί με τους πολίτες που είναι κατά του Μνημονίου. Στα άλλα, διατηρεί ο καθένας τις θέσεις του. Αλλά αφού υπάρχει μια κεντρική σύγκλιση στο θέμα του Μνημονίου, εκεί γιατί πρέπει να πει κάποιος 'όχι' στη συνάντηση;

 31. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 08/11/2010 17:30:21

  1-Τρικυμία !

  2-Μωραίνει Κύριος κ.λ.π.

  3-Προβοκάτσια !

  4-Χαλασμένη μπουγάτσα (ελπίζω νά'ναι αυτό)

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ τσώφλι πασατέμπου 08/11/2010 17:34:56

   Δε μας λες και λίγο πιο συγκεκριμένα τι σε χαλάει τόσο;

 32. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 08/11/2010 17:36:22

  Οι μισοί έλληνες δεν πήγαν να ψηφίσουν. Κι από αυτούς που ψήφισαν οι μισοί, φαντάζομαι, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν δεν θέλουν να ξέρουν ούτε τι είναι αριστερά ούτε τι είναι δεξιά. Είχαν μια κάψα...

  Οι πολίτες δεν ψηφίζουν στην βάση αριστερά-δεξιά. Πάει αυτό. Δεν είναι πια η ελλάδα έτσι. Κάποτε ήταν. Τώρα ευτυχώς ΔΕΝ είναι όπως παλιά.

  Κι όμως, εδώ μέσα συναντάμε ακόμη σχολιαστές, που δεν έχουν αντιληφθεί αυτή την ΤΕΡΑΣΤΙΑ αλλαγή: ότι ο έλληνας αποφασίζει στην βάση ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ και ΛΥΣΕΩΝ. Και όχι στη βάση ΙΔΕΟΛΟΓΙΩΝ και ΠΕΡΙΧΑΡΑΞΕΩΝ.

  Και ευτυχώς.

  Βλέπω από ορισμένους να εκφέρουν έναν λόγο που σε κάνει να ανατριχιάζεις. Να ανατριχιάζεις. Σε ποιον κόσμο και σε ποιον πλανήτη ζουν αυτοί οι άνθρωποι;

  Σε ποιον πόλεμο πολεμάνε ακόμα;

  Τι νόημα έχει για τον σημερινό νέο που χθες αντί να πάει στο εκλογικό κέντρο συνάντησε τους φίλους του, η αντιπαλότητα αριστερά-δεξιά, και οι διαχωρισμοί, τα μίση και οι διχόνοιες τους παρελθόντος που μας μάτωσαν ως έθνος; Κανένα.

  Αλλα λόγια θέλει να ακούσει αυτός ο νέος.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Θραξ Αναρμόδιος 08/11/2010 17:41:19

   Εσύ περιγράφεις τώρα αυτούς που δεν ψήφισαν. Εγώ μιλάω για αυτούς που ψήφισαν. Κι αυτοί, ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό με βάση το δίλημμα αριστερά - δεξιά.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Επώνυμος 08/11/2010 17:45:52

    sure... πρώτος ο ψιψινάκις σε ψήφους στην Α Αθηνών.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ αλλενάκι 08/11/2010 17:50:37

     Ωχ μάνα μου, αυτό πονάει...

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ Ο Θείος 08/11/2010 18:07:06

      οι Έλληνες σήμερα ψηφίζουν περσόνες
      όσο πιο περσόνα τόσο πιο εκλόγιμη
      δώστους περσόνα και πάρτους το φαϊ

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 08/11/2010 18:37:45

      ...περσόνες και γκαρσόνες.
      Που "σερβίρουν" τον μαστρο-μπόμπ, τον διπύθμενο, τον τριπύθμενο, τον κυρ σταύρο τον τσουτσουλομύτη και τον μπαρμπαγιώργο τον κεφαλωνίτη.
      Είμαστε μια ωραία κατάσταση!

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Επώνυμος 08/11/2010 17:57:02

    @Επώνυμος

    Εγώ λέω ότι στο σύνολό τους οι έλληνες, ψηφίζουν δεν ψηφίζουν, έχουν σε ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ πάψει να σκέφτονται και να αποφασίζουν με όρους αριστερά-δεξιά. Πάει αυτό και ευτυχώς.

    Οι έλληνες έχουν προβλήματα. ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα. Και αποφασίζουν, ψηφίζουν δεν ψηφίζουν επαναλαμβάνω, στην βάση των προβλημάτων τους.

    Οχι στην παλιά προ- και μετ-εμφυλιακή σχεδόν βάση που συζητιέται καθημερινά εδώ, λες και ώρες ώρες είμαστε κάνα καφενείο της δεκαετίας του '50. Αλλο τι θα δούμε στις μέρες μας. Αντί μπρος, πίσω...

    Θραξ Αναρμόδιος

    ΥΓ. Call me, έχασα τον αριθμό. Κάτω είμαι.

  • κώστας avatar
   κώστας @ Θραξ Αναρμόδιος 08/11/2010 19:23:41

   Συμφωνώ.
   Το θέμα δεν είναι οι μισοί που ψήφισαν αλλά οι μισοί που δεν ψήφισαν. Για τους πρώτους, ας ασχοληθούν τα περιχαρακωμένα, κομματικά, μυαλά.
   Οι δεύτεροι όμως είναι η μαγιά για τη νέα ελλάδα που δυστυχώς το υπάρχον πολιτικό/κομματικό σύστημα, δεν αντιπροσωπεύει.
   Άποψή μου: στο δεύτερο γύρο, αποχή 80% αφού οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν και εμφανίζονται από τον πρώτο γύρο όλοι "νικητές". [Εκτός του Αλαβάνου που δεν υπήρχαν περιθώρια "νίκης" όντας δέκατος στους δέκα].
   Τα βαψίματα στους χάρτες είναι για κομματικούς κρετίνους. Τώρα είναι η ώρα να καταλάβουν οι στρατηγοί ότι όπως πολεμάνε θα μείνουν χωρίς στρατιώτες.
   Βουβή διαμαρτυρία. Αυτό φοβίζει γιατί το βουβό δεν ελέγχεται, δεν τιθασσεύεται από την προπαγάνδα.
   Άλλωστε, σκυλί που γαυγίζει δεν δαγκώνει...αλλά, σκυλί που δεν γαυγίζει, είμαστε σίγουροι ότι δεν δαγκώνει;

 33. 11888 avatar
  11888 08/11/2010 17:55:01

  Μ αρεσει που θεωρειτε ουτοπικους(και οτι αλλο κυριως σε βρισιδι-στολισμα εχω διαβασει εδω)τους κκεδες,αντιεξουσιαστες,αναρχικους κτλ,και απο την αλλη μιλατε για εξοφληση των δανειων λες και ο καπιταλισμος τρεφεται με αλληλεγγυη και στοργη και οχι με δανεια και φτωχεια.
  Θα ηταν πολυ χρησιμο εδω ενα παραδειγμα δυτικου κρατους που δε χρωσταει ή εξοφλησε τους τοκογλυφους καποια στιγμη και απο τοτε ζει μεσα στην ευτυχια και τη χαρα,ωστε να ξερουμε και εμεις οι ασχετοι αν ειναι εφικτο ή οχι.

  Επισης καλο θα ητανε εκει που φτυνετε να μη γυρνατε να γλυψετε.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ 11888 08/11/2010 17:59:06

   Προσωπικά είμαι ένθερμος υπέρ της διαγραφής των δανείων φτωχών χωρών Ασίας, Αφρικής, Λατ. Αμερικής. Όχι όμως και πλουσίων χωρών όπως η Ελλάδα. Το ότι έχουμε φτωχό, χρεωκοπημένο δημόσιο με παμπλουτο το 1/4 του πληθυσμού μέσα στη χλιδή, αυτό είναι αυστηρά εσωτερικό μας θέμα και πρέπει να το λύσουμε μόνοι μας. Υπάρχουν γνωστοί και καταξιωμένοι τρόποι.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Ο Θείος 08/11/2010 18:06:31

    @Ο Θείος

    Να τα πληρώσουμε τα ρημάδια τα δάνεια. Να τα πληρώσουμε. Αλλά να μας φέρουν πρώτα τον λογαριασμό. Ακόμη και στις ταβέρνες σου φέρνουν τον λογαριασμό. Να δεις τι έφαγες. Τι ζημιά έκανες.

    Να μας δώσει κι αυτή η ταβέρνα έναν λογαριασμό πρώτα να ξέρουμε τι πληρώνουμε. Διότι πληρώνουμε. Και τώρα που μιλάμε. 16 δις ευρώ το χρόνο τόκους μόνο. 480 δις τοκοχρεωλύσια την τελευταία δεκατία ακούω.

    Τον λογαριασμό. Να τον δούμε. Μια λίστα. Τι αριστεροί, δεξιοί και σοσιαλιστές. Πατριώτες έχει; Εχει πατριώτες πολιτικούς; Την λίστα ρε γμτ μου. Πως να πληρώσω έτσι; Πως να κάνω περαίωση; Πάλι από μένα ζητάνε. Σιχάθηκα να πληρώνω.

    Κι αυτό το 1/4 άμα το πιάσω! (λολ). Πούντο να βάλει το χέρι στην τσέπη; Ολο κάτι γερόντια την πληρώνουνε.

    Την πληρώνουνε γερόντια και επί φιλελευθερισμού και επί σοσιαλισμού κι εμείς εδώ ακόμη αριστερά και δεξιά.

    Θραξ Αναρμόδιος

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Θραξ Αναρμόδιος 08/11/2010 18:31:38

     Να τα πληρώσ-ΟΥΝ. Όχι -με.
     Υπάρχει η αλάνθαστη "μέθοδος Ρούσβελτ": Ακόμη και τον Άλ Καπόνε για φοροδιαφυγή τον πιάσανε.
     Δηλαδή, άν εκποιηθούν αρκετές χιλιάδες ακίνητα φοροκλεπτών στα Βόρεια και Νότια Προάστεια, στη Μύκονο ή στην Αράχωβα, και άν πουληθούν με λελογισμένη έκπτωση μερικές δεκάδες χιλιάδες κατασχεμένες "μαύρες νεκροφόρες με φυμέ τζάμια" σε Κινέζους νεόπλουτους που κάνουν κρά, θα κινδυνεύσει η Ελλάς;
     Αυγό του Κολόμβου είναι. Αλλά οι χλέμπουρες, ήρθαν και μου κάνανε "περαίωση". Σαν τους προηγούμενους χλέμπουρες. Ύστερα, περίμεναν να πήγαινε ο κόσμος ενθουσιασμένος να ψηφίσει;
     Ή, να λυπόταν τη λεπτή φέτα μορταδέλλας;

   • 11888 avatar
    11888 @ Ο Θείος 08/11/2010 18:18:07

    Αυτο το 1/4 χρεωκοπησε το δημοσιο αλλα θα πληρωσουν τα 3/4.Κανενας ομως δε ρωτησε αυτα τα 3/4 αν εχουν τα απαιτουμενα να πληρωσουν τα χρεη της αστικης μπουζουαρζιας.
    Αν ενα κρατος δεν εχει την δυνατοτητα(πλουτο-παραγωγικη δυνατοτητα ή εστω διαθεση για δημιουργια παραγωγης) να συντηρησει μια λαιμαργη και αχορταγη αστικη ελιτ,ποιος ο λογος να υπαρχει αυτη.Για να παρακολουθουμε με δεος απο το τηλεοπτικο γυαλι τα χλιδατα "επιτευματα" της?

    (ο ορος φτωχα κρατη καλυτερα να αντικατασταθει απο το πτωχευμενα κρατη-πρωην αποικιες)

   • Φαινότυπος avatar
    Φαινότυπος @ Ο Θείος 09/11/2010 22:15:27

    Οι γνωστοί και καταξιωμένοι τρόποι όζουν δυτικισμού, εμείς όμως είμεθα περήφανοι Ανατ0λικοί.

 34. ΜΙΧΑΛΗΣ avatar
  ΜΙΧΑΛΗΣ 08/11/2010 18:07:15

  http://unews.pathfinder.gr/politics/fakelos-poros-h-pragmatikh-para-kybernhsh-ths-elladas.html

  ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ...

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΜΙΧΑΛΗΣ 08/11/2010 18:54:19

   ειναι αληθεια...

 35. headbangers balls avatar
  headbangers balls 08/11/2010 18:42:43

  αν σου χουν τάξει κανα στεϊτζ.....

 36. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 08/11/2010 18:51:18

  Το μνημόνιο αποτελεί ένα απόλυτα επαίσχυντο - κατάπτυστο - προδοτικό κείμενο, που μόνο με τα αντίστοιχα κείμενα που υπέγραψε ο Τσολάκογλου μπορεί να συγκριθεί. Το ακόμα χειρότερο υποστηρίζεται από μια δανειακή σύμβαση, η οποία αποτελεί (πέρα για πέρα) συμφωνία παράδοσης του σκληρού πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας στα διεθνή τοκογλυφικά κεφάλαια και στους διεθνείς κερδοσκόπους.

  Όταν ο Σαμαράς δηλώνει ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί την υπογραφή της, αυτό πως να το εκλάβω εγώ ο αφελής;

  Βεβαίως η ΝΔ δεν υπέγραψε το μνημόνιο και αυτό έχει καταγραφεί. Αντιμνημονιακή όμως πολιτική, σε καμιά περίπτωση δεν στήριξε. Ως εκ τούτου δεν βλέπω σε ποιο σημείο μπορεί να επέλθει προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας με την αριστερά. Άλλωστε το ΚΚΕ που έχει καταγγείλει κάθετα το μνημόνιο, είναι το μόνο που αύξησε ουσιαστικά τη δύνάμη του.

  Ο σκληρός πυρήνας της δεξιάς παράταξης, της λαϊκής δεξιάς αν θέλετε, δεν είναι η «αστική εντιμότητα», αλλά ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ. Έτσι με δίδαξε εμένα ο εργάτης πατέρας μου που κατατάχθηκε εθελοντής και πολέμησε στον «εμφύλιο» και παρασημοφορήθηκε με τρεις πολεμικούς σταυρούς, αριστείο ανδρείας και προαγωγή επ’ ανδραγαθία.

  Ο πατέρας μου δεν πολέμησε για την αστική εντιμότητα, αλλά για την ελευθερία της πατρίδας.

  Ακόμη για τα τεκταινόμενα στα μείζονα εθνικά θέματα, σοβαρότερη πληροφόρηση βρίσκει κάποιος στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και στα διάφορα μπλογκ, παρά στη πολιτική της ΝΔ.

  Όσο αφορά το λεγόμενο δημόσιο χρέος, εγώ δεν το αναγνωρίζω, όπως δεν το αναγνωρίζει και το μεγαλύτερο μέρος του λαού (ίσως και σε ποσοστό πάνω από 80%), που δεν έχει ούτε καταθέσεις, ούτε ομόλογα, ούτε δεκάδες ακίνητα, ούτε ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ, για να φοβάται μήπως τα χάσει.

  Και όταν αυτή η πανάθλια κυβέρνηση δηλώνει ότι υπάρχουν 2.500 γιατροί που δηλώνουν φτωχοί, ενώ διαθέτουν αδήλωτες καταθέσεις από ένα εκατομμύριο μέχρι δέκα (στην Ελλάδα – δεν ξέρουν πόσα στο εξωτερικό), δηλαδή χοντρά 10 δις ευρώπουλα και η ΝΔ κάνει τη πάπια και δεν ζητά στοιχεία και διευκρινίσεις, δεν απαιτεί να κατασχεθούν άμεσα κλπ, μη μου λέτε για αστική εντιμότητα και κουραφέξαλα.

  Όταν σε δύο χρόνια θα χρειαζόμαστε το 40% των εσόδων του κράτους για τους τόκους του χρέους, εγώ δηλώνω ότι δεν αναγνωρίζω το χρέος.

  Και για να τελειώνουμε.

  Το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε το 17% του εκλογικού σώματος και η ΝΔ το 16%. Αυτό είναι το μήνυμα των χθεσινών εκλογών και κανένα άλλο.

  Ο λαός γύρισε τη πλάτη στα αστικά κόμματα. Τα αποστρέφεται και τα σιχαίνεται. Ειδικά οι νέοι.

  Αν η ΝΔ διαβάσει σωστά το μήνυμα έχει καλώς. Θα μπορέσει να ανακάμψει. Αν όχι θα έχει κλείσει το κύκλο της.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Αρματιστής 08/11/2010 19:06:35

   +100

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Αρματιστής 08/11/2010 19:17:08

   @Αρματιστής

   Συμφωνώ κι εγώ μαζί σου.

   Χοντρικά, σε σύνολο 9.598.542 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, και με το 97% περίπου των εκλογικών τμημάτων καταμετρημένο, είχαμε (σε ποσοστά επί τοις %)

   Συμμετοχή 52
   Αποχή 48

   Ελαβαν (επί του 52%) (επί του 100%)

   ΠΑΣΟΚ 34 17
   ΝΔ 32,5 16,2
   ΚΚΕ 11,5 5,7
   ΛΑΟΣ 6,5 3,2
   ΣΥΝ 4,8 2,4

   Ακυρα-Λευκά το υπόλοιπο περίπου ως το 100% του 52%

   Συμπέρασμα;

   Βγαίνει συμπέρασμα;

   Βεβαίως και βγαίνει συμπέρασμα. Και μήνυμα βγαίνει. Και δίδαγμα βγαίνει. Και εντολές προς τους πολιτικούς και απ' όλα.

   Οι μισοί έλληνες

   * πιστεύουν οτι οι εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα
   * πιστεύουν ότι αυτό το πολιτικό σύστημα ευθύνεται στο σύνολό του για την τωρινή κατάσταση, οικονομική, πολιτική και ηθική
   * πιστεύουν ότι αυτό το πολιτικό σύστημα δεν τους δίνει την ευκαιρία να πάρουν μέρος στην σύνθεση των αποφάσεων και στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ επιλογή των προσώπων
   * πιστεύουν τα χειρότερα για το ήθος και την εντιμότητα του συνόλου του πολιτικού συστήματος, και θα συνεχίσουν να τα πιστεύουν, μέχρι να επέλθει κάποιου τύπου κάθαρση και στρίμωγμα της διαφθοράς
   * πιστεύουν, σε αντίθεση με τα δύο μεγάλα κόμματα, ότι το Μνημόνιο πρέπει να φύγει ΤΩΡΑ και όχι αύριο.

   Οι μισοί έλληνες, παιδιά.
   Μην κάνετε ότι δεν τους ακούτε.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Billy avatar
    Billy @ Θραξ Αναρμόδιος 08/11/2010 19:52:31

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ Θραξ Αναρμόδιος 08/11/2010 19:53:50

    Φίλε μου Θράκα καλησπέρα και να είσαι καλά

    Δηλαδή σε ψήφους:

    ΠΑΣΟΚ: 17% (1.631.000)

    ΝΔ: 16,2% (1.535.000)

    ΚΚΕ: 5,7% (547.000)

    ΛΑΟΣ: 3,2% (307.000)

    ΣΥΝ : 2,4% (230.000)

    Άρα το μνημόνιο στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ (1.631.000) + ΛΑΟΣ (307.000) = 1.938.000 Έλληνες (20,1% των εγγεγραμμένων) και μισοκαταδικάζεται και μισοανέχεται από την ηγεσία της ΝΔ και την αστική εντιμότητα.

    Γνωρίζω πολλούς και καλούς νεοδημοκράτες και κάποιους γραμμένους στο κόμμα, πάνω απ’ όλα όμως πατριώτες, που αρνήθηκαν να ψηφίσουν.

   • Στάθης Δ avatar
    Στάθης Δ @ Θραξ Αναρμόδιος 08/11/2010 20:12:41

    Αγαπητέ Θράκα

    Δεν κάνουν ότι δεν ακούν. Δεν θέλουν και δεν μπορούν να ακούσουν. Ο μέν είδε εντολή για "να συνεχίσει τις αλλαγές για τη σωτηρία της χώρας", ο δε "Ολική επαναφορά". Αρα, business as usual, ή, για να το πούμε αλλιώς "δεν μας φτύνετε, απλά βρέχει βρε χαζά"

    Y.Γ Αυτήν την αλητεία με τα δήθεν 9,8 εκκ ψηφοφόρους σε 11 εκκ νοματαίους (που δίνουν και τις αντιστοιχες παχυλές κομματικές επιδοτήσεις ανά έτος από τον κρατικό Π/Υ για μην ξεχνιόμαστε) δεν βλέπω κανένας να θέλει να την διορθώσει. Κι ας τους κράζουν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, κι' ας βγαίνουν λάθος συμπεράσματα περί συμμετοχής

    Οι δηλώσεις των "ταγών" από την σημερινή Ελευθεροτυπία
    [http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=221331]
    [http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=221340]

    Η εκτίμηση για το πραγματικό εκλογικό σώμα (8,3 εκκ αντί για 9,8) από το site της Public Issue
    [http://www.publicissue.gr/1165/euro-analysis-4/]

    @ Επώνυμο
    Τρελό σουρεάλ Επώνυμε... Αλέκα (Λένιν) με Αντώνη (Κερένσκι) εναντίον Γιώργου (Κορνίλωφ). Και προγραμματική συνάντηση των αγνών πατριωτών, νεοδημοκρατών και κουκουέδων εναντίον του μνημονίου. Γιατί όμως εναντίον του αποτελέσματος (μνημόνιο) και όχι της αιτίας (δικομματική αλητεία των τελευταίων 30 χρόνων?)

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 09/11/2010 10:59:16

    @Αρματιστής

    Και μάλιστα σε απόλυτους αριθμούς ψήφων ΟΛΟΙ έχουν χάσει, παρά το ότι δηλώνουν πως νίκησαν όλοι τους.

    Χοντρικά το ΠαΣοΚ έχει χάσει 1.000.000 ψήφους και η ΝΔ γύρω στις 500 με 600.000.

    Πως το λένε αυτό νίκη;

    Ομως το άθλιο της υπόθεσης είναι πως νομικά ακόμη και το 1% του εκλογικού σώματος να πάει να ψηφίσει, θα έχουμε ΝΟΜΙΜΗ κυβέρνηση.

    Δεν είναι δημοκρατία αυτό. Κοροϊδία είναι.

    Θα έπρεπε να προβλέπει το Σύνταγμα μια αυτόματη διαδικασία αναθεώρησης, κάθε που η αποχή παίρνει υψηλά ποσοστά. Τώρα όλα είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους. Ωστε να ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ τίποτε και ποτέ.

    Ε, αυτό πρέπει να το αλλάξουμε.
    Είναι ένα από τα πατριωτικά μας καθήκοντα αυτό.

    Δεν μπορεί να έχουμε αποχή 50% και να συνεχίζει να λειτουργεί το πολίτευμα σαν να μην έγινε τίποτε.

    Θραξ Αναρμόδιος

    • Θραξ Αναρμόδιος avatar
     Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 09/11/2010 11:02:21

     Κάτι θέλει να πει όλος αυτός ο κόσμος, όλοι αυτοί οι πολίτες που δεν πήγαν να ψηφίσουν. Κάτι θέλει να πει.

     Και πρέπει το Σύνταγμα να προβλέπει διαδικασίες ώστε να μπορούν με κάποιον τρόπο να εκφράσουν όλοι αυτοί οι πολίτες τις αλλαγές που πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν, ώστε να βελτιώσουμε το πολίτευμά μας.

     Θραξ Αναρμόδιος

     • Φαινότυπος avatar
      Φαινότυπος @ Θραξ Αναρμόδιος 09/11/2010 22:20:27

      Οι εκλογές είναι ένα τμήμα της πολιτικής διαδικασίας. Τίποτε περισσότερο. Αυτοί που απέχουν από τις εκλογές πιθανότατα απέχουν από κάθε πολιτική διαδικασία ή δεν ενδιαφέρονται γι'αυτήν. Εάν ενδιαφερόντουσαν θα έβρισκαν τους τρόπους να αυτοοργανωθούν και να παράξουν πολιτικά αποτέλεσμα έστω και χωρίς να συμμετέχουν στις εκλογές.

 37. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 08/11/2010 19:01:15

  Για ποιον λόγο αναζητάς ταμπέλα γιατην ιδεολογία σου? Είσαι οι ... ιδέες σου. Είναι πολύ λειτουργικότερο να συγκρουόμαστε γι αυτές και όχι για ετικέτες που στις περισσότερες περιπτώσεις μας κολλάνε οι άλλοι

 38. occultist avatar
  occultist 08/11/2010 19:07:29

  Kasut είπε:
  ""Να συναντηθει το ΚΚΕ των εορτων της μακρονησου με την ΝΔ?"
  Δεν πιστευω να αγνοείς ότι την Μακρόνησο και τα άλλα νησιά τα καθιέρωσε ο Γεωργιος Παπανδρέου ο Α΄ για τα ""κουμμουνιστικά μιάσματα""

  • προβοκατορας avatar
   προβοκατορας @ occultist 08/11/2010 23:26:59

   τοτε ηταν κεντρωος, αρα δε μετραει

 39. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 08/11/2010 19:11:08

  Γλείφουμε; Πού γλείφουμε;

 40. azxc avatar
  azxc 08/11/2010 19:12:13

  Άριστα!

 41. κλαυσίγελως! avatar
  κλαυσίγελως! 08/11/2010 19:34:44

  Δηλαδή να συναντηθεί ο 'αντιμνημονιακός' Ψωμιάδης με την Παπαρήγα;
  Μα θα κατατρομοκρατηθεί η κακομοίρα από το ΛΑΔΩΜΕΝΟ 45ΑΡΙ ΤΟΥ καουμπόι ΠΟΥ ΤΟΥ ΣΦΥΡΙΖΕΙ Καζαντζίδη για να κρυώσει η κάνη του!
  Κι αυτό να δούμε για να επαληθευθεί πλήρως το nickname!

  • Φαινότυπος avatar
   Φαινότυπος @ κλαυσίγελως! 09/11/2010 22:21:06

   Ο Σούρλας πάντως άρχισε ήδη να τσινίζει.

 42. what avatar
  what 08/11/2010 19:39:10

  Σοφιανός: "Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, εγγραφή των παιδιών τους στα δημοτολόγια, απλοποίηση των διαδικασιών της άδειας παραμονής. "

  • προβοκατορας avatar
   προβοκατορας @ what 08/11/2010 23:31:34

   οραμα πακη παυλοπουλου!!!!!!!

 43. Enzo avatar
  Enzo 08/11/2010 19:48:29

  το συμπερασμα ειναι οτι οι ελληνες τους εγραψαν ολους στα παλια τους τα παπουτσια. πρεπει να συνεχισει και αλλο ο αρχηγος, πιο εντονα. εγιναν ολοι απιστοι θωμαδες.

 44. Κώστας avatar
  Κώστας 08/11/2010 19:58:49

  Aπό που και ως που η αποχή εκλαμβάνεται εκ των προτέρων και με αναπόδεικτη βεβαιότητα ως στάση υψηλού πολιτικού προβληματισμού;
  Καταρχήν, για να ξέρουμε τι λέμε, η αποχή ακόμη και σε εποχές μέγιστης πολιτικοποίησης έφτανε-στις βουλευτικές εκλογές- το 18-25%. Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές το ποσοστό αποχής ήταν ανάλογο του χθεσινού. Δεν θυμάμαι όμως παρόμοιες "αναγνώσεις" για τάχα μου συνειδητοποιημένους πολίτες που στέλνουν μήνυμα μένοντας σπίτι τους.

  Επί της ουσίας τώρα. Υπάρχει αποχή διαφόρων αποχρώσεων. Πχ υπάρχει η αποχή των Νεοδημοκρατών τον Οκτώβριο του 2009. Βαθύτατα πολιτική με μηνύματα που ζεμάτισαν και άλλαξαν την πορεία της Κεντροδεξιάς.Για όποιον θυμάται η Ντόρα το καλοκαίρι του 2009 ήταν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εν αναμονή. Δύο μήνες μετά την αποχή τους οι Νεοδημοκράτες σηκώθηκαν και πραγματοποιήσαν την πιο μεγάλη ανατροπή της μεταπολίτευσης σε εσωκομματική εκλογή.
  Αλλά να δούμε και την χθεσινή αποχή. Ή την αποχή των Ευρεκλογών του 2009, που σε αντίθεση με τη νεοδημοκρατική αποχή του 10/2009 ήταν αποχή απολιτίκ. Μια στάση που περιγράφεται από το "έλα μωρέ, όλοι ίδιοι είναι".
  Η αλήθεια λοιπόν είναι πως ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τέτοια βεντάλια πολιτικών σχηματισμών που να καλύπτει τους πάντες και ιδεολογικά και σε σχέση με την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα:
  1.Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με στάση υπέρ του Μνημονίου
  2. ΝΔ, με νέο αρχηγό και ξεκάθαρη ιδεολογική ταυτότητα
  3. ΚΚΕ. Με τη γνωστή συνέπεια θέσεων
  4.Συριζα, απαλλαγμένος από την αλληθωρίζουσα προς Πασοκ ανανεωτική πτέρυγα και έξαλους Αλαβανικούς.
  5.Αλαβάνος
  6.Δημοκρατική Αριστερά-Κουβέλης
  7.Λαος(λαικίστικη δεξιά)
  8.Οικολόγοι -Πράσινοι
  9. Ανεξάρτητα ψηφοδέλτια ανά νομό και πόλη.

  Από όλα τα παραπάνω λοιπόν τίποτα μα τίποτα δεν εξέφρασε τους απέχοντες συμπολίτες. Τόσο υπεράνω και ανώτεροι είναι που με κανέναν δεν ταυτίζονται , κανείς δεν τους εκφράζει έστω και κατέλάχιστο. Η μήπως έχουν δίκιο μουρμουρίζοντας το βαθύτατα ανιστόρητο και πολλάκις διαψευσμένο " στην Ελλάδα τίποτα δεν μπορεί να γίνει...";
  Τελικά πρόκειται για συνειδητοποιημένη πολιτική αποχή που τάχατες πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε ή για απολίτικα άτομα που το εντέχνως καλλιεργούμενο κλίμα απαξιώσης των πάντων από τα ΜΜΕ τους δίνει το ιδανικό άλλοθι για αυτό που στην πραγματικότητα δεν θέλουν να κάνουν: να σκεφθούν, να πάρουν θέση, να εκτεθούν. Με ό,τι και αν εν τέλει αποφασίσουν. Μήπως δηλαδή μεγάλο μέρος της αποχής(ασφαλώς όχι όλη) οφείλεται σε απολιτίκ στάσεις επιπέδου πανελίστριας μεσημεριανής εκπομπής("καλέ όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι, πάμε για καφέ την Κυριακή") και όχι σε συνειδητοποιημένους πολίτες που στέλνουν μήνυμα. Ή μάλλον μήνυμα που αξίζει να διαβαστεί.

  • bromoskylo avatar
   bromoskylo @ Κώστας 08/11/2010 20:08:12

   σωστός!

  • Minnie avatar
   Minnie @ Κώστας 08/11/2010 21:41:11

   Το μυαλο μου παει και σε μια αλλη κατηγορια που δεν νιωθουν ουτε υπερανω ουτε ανωτεροι, απλα "τσακισαν" ηδη κατω απο το βαρος των μετρων και της υφεσης.

   Αναλογα με την ιδιοσυγκρασια τους, μερικοι πλημμυριζουν απο οργη και τρεχουν να ριξουν την ψηφο τους, ενω αλλοι βυθιζονται στην απελπισια τους και μενουν βουβοι και αμετοχοι.
   Ποιος μπορει να ξερει ποσοι ειναι αυτοι οι τελευταιοι και ποσοι αραγε θα ειναι σε οποιαδηποτε επομενη εκλογικη αναμετρηση?

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ Minnie 08/11/2010 23:42:31

    Όσοι προσπαθούν να απαξιώσουν τους συμπολίτες μας που απείχαν της ψηφοφορίας και προσπαθούν να ερμηνεύσουν την ενέργειά τους κατά το δοκούν, όπως και κάποιοι άλλοι στα ΜΜΕ, είναι αυτοί που δεν έχουν πάρει το μήνυμα των εκλογών.

 45. περήφανος δεξιός avatar
  περήφανος δεξιός 08/11/2010 20:28:36

  αν θέλουμε να έχει τύχη ο κικίλιας πρέπει να προβληθεί η κόντρα πάγκαλου-κκε με κάθε τρόπο..

  http://www.youtube.com/watch?v=BAn0be660vQ&feature=related

 46. deldio avatar
  deldio 08/11/2010 20:56:19

  Με τα ποσοστά που έχουν και οι δύο (Σγουρός-Κικίλιας) θα ιδρώσουν για να πάρουν το 50%+1 ψήφο. Πάντως ψήφο από το ΚΚΕ δεν παίρνει κανείς από τους δύο, το λένε οι ίδιοι, άσε που και να ήθελε ένα κόμμα σήμερα να καθοδηγήσει την ψήφο σε άλλο κόμμα μάλλον θα έσπαγε τα μούτρα του.

 47. Δημητρησς avatar
  Δημητρησς 08/11/2010 20:59:12

  ΠΑΣΟΚΙΑ, ΕΙΤΕ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΣΑΣ.
  ΓΚΕΚΕ. ;

 48. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 08/11/2010 21:02:35

  το ΚΚΕ αποκλείεται να συστήσει στους ψηφοφόρους του να υποστηρίξουν τους υποψήφιους της ΝΔ στον δεύτερο γύρο, διότι :

  - δεν έχει κανένα λόγο να βάλει τρικλοποδιά στον εαυτό του την στιγμή που αύξησε σημαντικά τα εκλογικά του ποσοστά, αφού μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει τριβές και εσωτερικό του κόμματος.

  - θεωρεί και το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ συνυπεύθυνα για την τεράστια οικονομική κρίση των πολιτών.
  Θεωρεί δηλαδή ότι τα 2 αστικά κόμματα εξουσίας έχουν τεράστιες ευθύνες για το χάλι της ελληνικής οικονομίας και την εξαθλίωση των πολιτών.
  Θα προτιμήσει λοιπόν να κρατήσει την σταθερή-αδιάλλακτη πορεία του και να καταδικάζει εξίσου τις πολιτικές-πρακτικές και των δύο κομμάτων(που μάλιστα θεωρεί ένα κόμμα με 2 διαφορετικά προσωπεία), παρά να φανεί στα μάτια των ψηφοφόρων του ανακόλουθο.

  Εξάλλου δεν είναι καθόλου πιθανό ότι οι πολίτες που εμπιστεύθηκαν το ΚΚΕ και το ψήφισαν για πρώτη φορά(ακόμα και ως ψήφο διαμαρτυρίας) να ακολουθήσουν τέτοια ενδεχόμενη κομματική οδηγία ή σύσταση(στήριξης των υποψηφίων της ΝΔ).
  Αυτοί οι πολίτες ψήφισαν ΚΚΕ, γιατί ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα και στα 2 κόμματα εξουσίας, στο πολιτικό σύστημα-κατεστημένο.
  Διαφορετικά αν ήθελαν να καταψηφίσουν μόνο το ΠΑΣΟΚ, πιθανόν να υπερψήφιζαν από τον πρώτο γύρο τους συνδυασμούς της ΝΔ,δηλαδή το "αντίπαλο δέος".......

  • MatrixRevolutionEra avatar
   MatrixRevolutionEra @ δαιμονάκι 08/11/2010 21:26:47

   Μέχρι πρίν ψήφιζα ΝΔ γιατί πίστευα ότι είναι κάτι διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ. Στις προηγούμενες πάλι ψήφισα ΝΔ (με πόνο ψυχής αλήθεια) γιατί δεν ήθελα με καμία και σε καμία κυβέρνηση τον ΓΑΠ. Το μόνο θετικό που συνέβη με αυτήν την καταστροφή (ναι στην εκλογή του ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον ΓΑΠ αναφέρομαι) είναι ότι απελευθερώθηκα...Απελευθερώθηκα από το να ψηφίζω κάτι που με "πρόδωσε" για να αποφύγω το χειρότερο. Η καταστροφή συντελέσθη ...βγάζοντας με έξω από το μαντρί...επιτέλους!
   Σε αυτές ψήφισα Λαική συσπείρωση για τους λόγους που φαντάζομαι ότι όλοι αντιλαμβάνεσθε. Αν έβγαινε το ΚΚΕ να υποστηρίξει υποψήφιο της ΝΔ πραγματικά θα με απογοήτευε..Ασχέτως με τις τεράστιες διαφορές απόψεων που έχω σε πολλά θέματα με τους ΚΚΕδες σέβομαι την συνέπεια τους. Η διαφορά απόψεων είναι θεμιτή...η προδοσία και ιδιατέρως η εθνική δεν συγχωρείται με τίποτα.
   Στις επόμενες δεν ξέρω τι θα ψηφίσω...σίγουρα όχι μπλε, πράσινο και ροζ. Αν και ακούω με προσοχή τα επιχειρήματα υπέρ της αποχής δεν έχω πεισθεί ακόμα....

 49. Φαινότυπος avatar
  Φαινότυπος 08/11/2010 21:12:38

  Κατάθεση στεφάνου από τον Κικίλια στον Χάρο του Γράμου την Τετάρτη. Την Πέμπτη μίνι κρουαζιέρα στη Μακρόνησο. Την Παρασκευή βραδυά Μπελογιάννη στη Ρηγίλλης. Εξαφανίστηκαν ήδη τα γαρύφαλλα από τα λουλουδάδικα της Βουλής.

 50. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 08/11/2010 21:17:13

  και να θυμίσω στον αρθρογράφο ότι το ΚΚΕ πρεσβεύει και έχει δηλώσει δημόσια "άμεση έξοδο από το Μνημόνιο", ενώ η ΝΔ (δια στόματος μάλιστα του ίδιου του κυρίου Σαμαρά) έχει τοποθετηθεί δημόσια ότι θα το τηρήσει αν γίνει κυβέρνηση, απλώς θα προσπαθήσει να επισπεύσει την έξοδο από αυτό.
  Ριζικά διαφορετικές άποψεις.
  Αντιμνημονιακό μέτωπο κατ' επίφαση.

  Αν διαφωνείς με το Μνημόνιο, επιζητάς και παλεύεις για την άμεση έξοδο από αυτό.
  Κάτι τέτοιο κάνει το ΚΚΕ......διαφωνώ μαζί του,αλλά σέβομαι απολύτως την θέση του και την θεωρώ έντιμη και ξεκάθαρη.

  Αν ξέρεις πάλι ότι δεν μπορείς να βγεις από το Μνημόνιο, άμεσα επειδή έχεις ως κόμμα ευρωπαικό προσανατολισμό και επειδή πιστεύεις ότι πρέπει να τηρήσεις τις δεσμεύσεις και την υπογραφή της προηγούμενης κυβέρνησης, τότε δηλώνεις ότι θα το τηρήσεις και ότι ΘΑ προσπαθήσεις να βγάλεις από αυτό το συντομότερο δυνατόν.
  Ξεκάθαρη και έντιμη στάση και αυτή.

  Αλλά σίγουρα 2 ριζικά ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ θέσεις.

 51. paskitis avatar
  paskitis 08/11/2010 21:18:07

  λοιπον ψηφισα κκε μετα απο 20 χρονια συνεχεια που ψηφιζα πασοκ
  πιστευω οτι πρεπει να κανετε προταση στην αριστερα και να κανετε σημαντικες υποχωρησεις σε παγια αιτηματα της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ τα οποια δεν ειναι θεσμικα αλλα ουσιαστικα.
  αφηστε τα υοερ νεοφιλελευθερα και τουλαχιστον εστιασετε στον λαουτζικο που κυριολεκτικα υποφερει
  υπερσπισου κυριε σαμαρα τους φτωχους και ασε τα αναπτυξιακα για λιγο
  κανε ενα βημα πισω με τον καρατζαφυρερ και δωστιυ λιγο αερα
  Ο ΓΑΠ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ

 52. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 08/11/2010 21:18:42

  Οποιαδήποτε στρατηγική συνεργασίας της Ν.Δ. με την αριστερά είτε αυτή είναι σε επίπεδο ηγεσίας (που τη θεωρώ αδύνατη), είτε σε επίπεδο βάσης (που επίσης τη θεωρώ αδύνατη), έστω και αν το στοίχημα είναι η αντιμνημονιακή πολιτική, κατά τη γνώμη μου, θα είναι καταστροφική για τη Ν.Δ.

  Και εξηγούμαι:
  1. Κατ' αρχήν με ποια αριστερά να συναντηθεί η Ν.Δ. όταν η Αριστερά αδυνατεί να ....συναντηθεί με τις διάφορες ....συνιστώσες της;

  2. Η Ν.Δ και η Αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της αντιτίθενται στο Μνημόνιο απο διαφορετική αφετηρία και για διαφορετικούς λόγους.

  3. Η Ν.Δ. πλήρωσε ακριβά όλες αυτές τις προσπάθειες προσέγγισης με την Αριστερά, τα τελεταία χρόνια ιδιαίτερα με τον Καραμανλή. Τέτοιες προσπάθειες δείχνουν αδυναμίας και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

  4. Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε μια προσπάθεια ιδεολογικού επαναπροσδιορισμού της Ν.Δ. από τα φληναφήματα του "μεσαίου χώρου". Αυτή η προσπάθεια θέλει χρόνο, αλλά μακροπρόθεσμα θα αποδώσει.

  5. Το στοίχημα για τη Ν.Δ. είναι να πείσει ότι έχει μια εναλλακτική και αξιόπιστη πρόταση εξουσίας και όχι να αναζητήσει ευκαιριακές συνεργασίες με τους ιδεολογικούς της αντιπάλους.

  Τέλους, αν αρχίσουν αυτά τα σενάρια θα επανακάμψει και ο κυβερνητισμός που απέβη καταστροφικός την πενταετία Καραμανλή.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Κώστας Ροδινός 09/11/2010 09:47:25

   Η ανωτέρω συλλογιστική, πέραν του ότι δεν λαμβάνει υπ' όψη της την αναγκαιότητα κινήσεων τακτικής που έχουν αποβεί επιτυχημένες στο παρελθόν (άμεσο και απώτερο), νομίζω ότι κυρίως λειτουργεί επιβραδυντικά προς την ικανοποίηση της αδήριτης ανάγκης -όσο και υποχρέωσης της ΝΔ-, να απαλλάξει το λαό από την πολιτική του μνημονίου.

 53. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 08/11/2010 21:24:12

  Επώνυμος διαφωνώ...
  Η αριστερά στο άρθρο παρουσιάζεται ως πρωτοπόρος δύναμη. Οι λύσεις όμως που έρχονται στην Ευρώπη είναι προς τα δεξιά και δεξιότερα ακόμα.
  Το αντιμνημόνιο μπορεί να εκδηλωθεί από τη ΝΔ με δύο τρεις κινήσεις
  1. Μεταβίβαση του κ. Σαμαρά στη Ρωσία και συζήτηση με τους Πούτιν και Μεντβέντεφ για Ρώσικες επενδύσεις. Μετά μπορεί να ακολουθήσει διακαναλική
  ομιλία και να πει στον Ελληνικό λαό ότι οι Ρώσοι μας δίνουν αυτά....
  2. Ο Κικίλιας μπορεί να πει ότι έχω συμφωνήσει με Έλληνες πλοιοκτήτες να μεταφέρουμε 1 εκ μετανάστες από την Αττική στις χώρες τους. Τα έξοδα θα επιβαρύνουν την περιφέρεια. Επίσης το παρεμπόριο θα τιμωρείται.
  3. Ο κ Σαμαράς μπορεί να υποσχεθεί ότι θα φορολογήσει τράπεζες και πολυεθνικές. Αντιθέτως η φορολογία στις επιχειρήσεις θα κατέβει στο 10%

  Τα γαλάζια παιδιά που δεν πάνε να ψηφίσουν δεν τα αγγίζει το μνημόνιο.
  Είναι άνεργα,κυνηγημένα, χωρίς στον ήλιο μοίρα. Θέλουν προοπτική.
  Οι γονείς τους έναι με προβλήματα υγείας, από 30 χρόνια προοδευτικής διακυβέρνησης. Έχω την εντύπωση ο κ Σαμαράς πρέπει να στραφεί στην αποχή και στους αναποφάσιστους. Την αριστερά τη γνωρίζουμε χρόνια.
  Την επόμενη Κυριακή θα ρίξει άκυρα ψηφοδέλτια για να συντηρήσει τον αντρεπτικό Μαρξισμό τους. Αυτόν που απέτυχε σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα.

 54. paskitis avatar
  paskitis 08/11/2010 21:26:09

  prepei na bgei kai na kanei o samaras μνημονιο δεσμευσης με την αριστερα
  επιτελους πρεπει να υπαρξει μια συγκλιση η οποια ειναι αδυνατη με το πασοκ της απατεωνιας και της λεηλασιας

 55. arslonga avatar
  arslonga 08/11/2010 21:29:57

  Η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από τους αριστερούς με τον τρόπο που ερμήνευσαν και εφαρμόζουν τις αριστερές ιδέες. Η τάση του πολιτικού ατόμου για δικαιοσύνη και ισότητα έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από αυτοπροσδιοριζόμενους αριστερούς μέσα στο σύστημα δεδομένων σχέσεων εξουσίας. ΄Αλλα λένε για να επηρεάζουν, εξουσιάζουν, συμμετέχουν στην εξουσία και άλλα κάνουν. ΄Οπως λέμε: "να μαζευτούμε να πάτε και "μαζί στον αγώνα και στη μάσα χώρια".

  Η κατάσταση αυτή έφτασε σε παροξυσμό από τη "γενιά του Πολυτεχνείου" και μετά. Το σύστημα πασόκ έκλεψε από την αριστερά τη ρητορεία και εγκλώβισε χιλιάδες ανθρώπους, εξασφαλίζοντας τη διαιώνιση στην εξουσία των υποκριτών και σαλταδόρων.

  Ο Σαμαράς έχει να κάνει ένα μοναχικό ταξίδι εφόσον είναι ακέραιος. Δεν μπορεί να πείσει τους κυνικούς πολιτικούς να τον ακολουθήσουν. Μπορεί όμως να απευθυνθεί στην κοινή λογική, που θέλω να ελπίζω, ότι δεν έχει τελείως καταστραφεί στους έλληνες.

  Το ένα τέταρτο των ελλήνων έχουν συναίσθηση ποιοί είναι και ποιοί πρέπει να είναι και αυτοί κρατάνε τη χώρα. Το άλλο τέταρτο μπορεί ακόμα να αποκτήσει κάποια στοιχειώδη αυτογνωσία και συνείδηση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Εδώ πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια: με όρους ποιοτικούς και κινηματικούς, όχι κοινωνικοοικονομικούς.

  Το υπόλοιπο μισό του πληθυσμού που έφαγε, τρώει και ελπίζει να φάει κλέβοντας το κράτος δεν έχει γιατρειά. Τη λύση εδώ θα τη δώσει δυστυχώς η ιστορική νομοτέλεια.

  Στην ιστορία έχουν γίνει πολιτικές πρακτικές και έχουν κινητοποιηθεί μάζες με αναφορά ηθικών εννοιών όπως αυτοθυσία, συμπόνια, ταπεινότητα, τιμιότητα που βρίσκονται και στις ρίζες του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Μπορεί να δοκιμασθούν και στην Ελλάδα, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, τα έχουμε χάσει όλα.

  Επί του πρακτέου για την επόμενη βδομάδα, περιμένω από τον Κικίλια ( και τους άλλους υποψήφιους της ΝΔ) , οργώνοντας όλη την Αττική πόρτα-πόρτα και χτυπώντας κουδούνια από το πρωί μέχρι το βράδυ, να κάνει πολύ λιανά:

  - τις αρμοδιότητες της περιφέρειας,
  - τις σχέσεις περιφέρειας/κράτους και περιφέρειας/τοπικής αυτοδιοίκησης,
  - τις συγκεκριμένες πολιτικές για να εφαρμοσθούν σε περιφερειακό επίπεδο,
  - τα μέτρα που ο ίδιος πρόκειται να πάρει, (Μνημονίου συνυπολογιζομένου),
  - τη χρηστή διαχείριση με τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους,

  - ποιά είναι η εικόνα της Αττικής τώρα , πως είναι η Αττική μόλις τελειώσει η θητεία του

  σχεδιασμός για :

  -ανεργία,
  -επαγγελματική κατάρτιση,
  -υπερπληθυσμό,
  -αποβιομηχάνιση,
  -εγκληματικότητα,
  -στέγαση,
  - μεταφορές,
  - υγεία.

  Είναι ένα ολόκληρο κυβερνητικού τύπου πρόγραμμα. Υπάρχουν αντίστοιχα συγκεκριμένα παραδείγματα σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό.

  Να τα πει με μικρές προτάσεις, με συγκεκριμένα παραδείγματα, χωρίς να χρησιμοποιείται η υποτακτική και ο μέλλων. ΄Οχι "θα", ούτε "να".

  Ο Τσώρτσιλ κέρδισε τον πόλεμο υποσχόμενος αίμα και δάκρυα και κινητοποίησε το λαό. Οι σημερινές περιστάσεις απαιτούν λίγες και καλές καθαρές κουβέντες.

  Τι να πω: κουράγιο, καλή τύχη, είμαστε μαζί σου Αντώνη.

 56. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 08/11/2010 21:35:27

  @ Κώστας Ροδινός...έχω διαφωνήσει μαζί σου σε αρκετές περιπτώσεις.....συμφωνώ όμως απόλυτα με την παρατήρηση Νο 5 του προηγούμενου σχολίου σου.....ο κυβερνητισμός ΔΕΝ πρέπει να είναι αυτοσκοπός.

 57. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 08/11/2010 21:43:24

  Σε μία ομάδα όταν το αριστερό η το δεξί μπακ κατεβαίνουν στην αντίπαλη άμυνα να βάλουν γκολ ,τη σιγουριά τους τη δίνει η γραμμή. Η δεξιά και η αριστερή. Το δεξί μπακ δεν πηγαίνει αριστερά .......Το πολύ μέχρι το κέντρο της άμυνας. Να καλύψει καμιά αδυναμία. Το ίδιο και το αριστερό μπακ.

  Η υποτιθέμενη αριστερά δεν υποστηρίζει Ελληνικές θέσεις (εθνικά θέματα, λαθρομετανάστευση). Δεν έχει σχέση με την Ευρωπαϊκή αριστερά. Είναι Σταλινική.

 58. rally monkey avatar
  rally monkey 08/11/2010 22:28:57

  Close Encounters of the Third Kind
  (αλλαξτε τον τιτλο στο ποστερ να ταιριαζει με τον τιτλο του αρθρου)

 59. yiannos avatar
  yiannos 08/11/2010 22:30:30

  Κεντρικό πολιτικό αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών είναι η ενίσχυση σε βαθμό καθιέρωσης του Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ. Η στρατηγική Σαμαρά για ένα μικρό αλλά ελεγχόμενο από τον ίδιο κόμμα υλοποιήται.

  Στο ΠΑΣΟΚ έχουν δημιουργηθεί οι πρώτες προϋποθέσεις εσωτερικής ανατροπής του ΓΑΠ οι οποίες μόνο με άμεσες έκτακτες γενικές εκλογές θα μπορούσαν να ακυρωθούν. Σε μερικά χρόνια ο ΓΑΠ θα μετανιώσει που δεν έκανε εκλογές τώρα. Επιλέγει μια πορεία σίγουρης φθοράς χωρίς προφανή αναμενόμενα οφέλη μέσα από ένα μη εκλογικό αντάρτικο από ΝΔ και ΚΚΕ. Μόνο με ανοιχτό εκλογικό πόλεμο θα μπορούσε να επανέλθει σε θέση ισχύος.

  Τα ποσοστά των υπολοίπων σχηματισμών δεν διαφοροποιούν ουσιστικά τις πολιτικές τους δυνατότητες παρέμβασης και επιρροής.

 60. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 08/11/2010 22:51:13

  Το αδύνατο σημείο της ΝΔ αποδείχτηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης που παρέσυρε και τον Κικίλια σε χαμηλά ποσοστά. Το κενό της ΝΔ είναι ιδεολογικό.

 61. astris avatar
  astris 08/11/2010 23:10:05

  Στην επαφή ΝΔ με ΚΚΕ θα βοηθήσει και η Λιάνα Καννέλη που ξαίρει και και τους δύο καλα. Θα κάνει τον πρεσβευτή της ΝΔ στο ΚΚΕ ή και αντίστροφα!

 62. thanos avatar
  thanos 08/11/2010 23:24:42

  Παιδιά με το λεκτικό άντε να δεχθούμε ότι "ο Καραμανλής κατέστρεψε την οικονομία" αυτοπαγιδευόμαστε χωρίς να το καταλάβουμε. Μη ξεχνάμε την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ 4% το χρόνο (το πρόβλημα της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ. επί Κ.Κ. ήταν ότι δεν διαχεόταν (το παραγόμενο προϊόν) στην κοινωνία).
  Δηλαδή επί Ανδρέα Παπανδρέου η οικονομία τι έγινε?
  Επί Γ. Παπανδρέου (ΓΑΠ) πάντως, η οικονομία ανθεί.

 63. Δον Κιχώτης avatar
  Δον Κιχώτης 08/11/2010 23:49:42

  Στο σημερινό μας κόσμο η διάκριση Δεξιάς-Αριστεράς είναι τριτεύουσας σημασίας.Σήμερα κατ'εμέ αναμετρώνται σε παγκόσμιο επίπεδο 3 πολιτικές ριζικά διαφορετικές μεταξύ τους.

  Η 1η είναι αυτή που προωθεί ή/και δέχεται την παγκοσμιοποίηση.
  Η 2η είναι αυτή που αρνείται την παγκοσμιοποίηση αλλά δέχεται και υποστηρίζει και μάχεται για τη διατήρηση της έννοιας Έθνους.
  Η 3η είναι αυτή που μάχεται την παγκοσμιοποίηση αλλά ταυτόχρονα αρνείται/μάχεται την ιδέα του Εθνους.

  Εγώ πια τα κόμματα τα ταξινομώ ανάλογα με αυτή τη διαίρεση.
  Στην 1η κατηγορία ανήκουν οι νεοφιλελεύθεροι(είτε λέγονται Μάνος,είτε Ντόρα είτε Παπανδρέου,είτε ...ο,τιδήποτε που προωθεί την παγκοσμιοποίηση.
  Στη 2η κατηγορία βάζω τον ίδιο το Σαμαρά,μεγάλο κομμάτι του ΛΑΟΣ,αρκετά μεγάλο τμήμα του ΚΚΕ(απλός κόσμος),τμήμα κάποιας αριστεράς(Αρδην,Ρεσάλτο κλπ),Χρυσή Αυγή,μεγάλο τμήμα του ΠΑΣΟΚ (κυρίως παλαιότεροι) κ.α
  Στην 3η κατηγορία μπαίνει γενικά το μεγαλύτερο τμήμα του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Αναρχικοί και τμήματα του ΠΑΣΟΚ(ιδίως φλούφληδες-πρώην χίπυς(στυλ ΓΑΠ κλπ),
  Εγώ ανήκω στη 2η κατηγορία και ψηφίζω εδώ και χρόνια σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό.

  Αν μπορέσει ο Σαμαράς να συννενοηθεί με κάποια Αριστερά,αυτό θα πρέπει να γίνει κάτω από το πρίσμα των παραπάνω σκέψεων και μόνον.
  Αυτό εξάλλου επιτάσσει και ο αντιμνημονιακός αγώνας.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Δον Κιχώτης 09/11/2010 01:25:46

   Πολυ σωστός!

 64. nina avatar
  nina 08/11/2010 23:59:28

  @θρακα,
  @αρματιστή,
  έτσι ακριβώς

 65. Karampinas avatar
  Karampinas 09/11/2010 00:07:03

  Δεν ξέρω τα μικροπολιτικά, για τον δεύτερο γύρο. Αυτό που ξέρω είναι ότι βασικός παράγοντας της σημερινής παρακμής και πτώσης που ζούμε ήταν η αριστερόστροφη ιδεολογία που επικράτησε στην μεταπολίτευση. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ είναι γεμάτο πρόσωπα που στα νεανικά τους χρόνια διαγωνίζονταν σε επαναστατική φαιδρότητα και στο μήκος της γενειάδας. Υπάρχει μία συνεχής ροή και ανταλλαγή στελεχών με την αριστερά. Να συνεργαστεί ο Σαμαράς με αριστερούς για μικροπολιτικούς λόγους, για να δει μία ωραία ημέρα, να του καίνε τα κέντρα των πόλεων, να τον κατηγορούν για ρατσιστή επειδή θα τολμήσει να πάρει κάποια μέτρα κατά των λαθρομεταναστών, να του επιβάλλουν να αποσύρει νομοσχέδια για την παιδεία, και όλα αυτά να κάθεται να τα κοιτάει σαν χάνος, αφού ο ίδιος θα έχε "αφοπλιστεί" από άποψη τακτικής αλλά και ιδεολογικά . Αν πρέπει κάτι να κάνει η δεξιά είναι ιδεολογικό αγώνα να αποδομήσει (κλέβω τον όρο) τις αριστεροβλακείες και ψευδοβεβαιότητες που έχουν διαποτίσει την ελληνική κοινωνία και την έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της διάλυσης, όπως περίπου έκαναν και στην ανατολική Ευρώπη.

 66. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 09/11/2010 01:19:03

  Και μετά απο τετοιες δηλώσεις μιλάτε για πατριωτισμό του ΚΚΕ...
  Να τινάξει στον αέρα την ελληνική κοινωνία θέλει, αν τα εννοεί αυτά όντως.
  Στη συγκέντρωση του Παφίλη την περασμένη Τετάρτη στο Πεδίο του Αρεως είχε και Πακιστανούς με σημαίες του ΚΚΕ. Τους είδα με τα ματια μου, γιατί περνούσα από εκεί πηγαίνοντας σε προεκλογική συγκέντρωση υποψηφίου δημάρχου του τόπου καταγωγής μου σε ξενοδοχείο της περιοχής.

 67. Misha avatar
  Misha 09/11/2010 01:22:26

  Προχτές ψήφισα Παφίλη , την Κυριακή θα ψηφίσω Κικίλια, την Δευτέρα θα είμαι στη μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ ενάντια στο μνημόνιο.
  Θα είμαι εκεί μαζί με πολλούς φίλους της πατριωτικής δεξιάς , από αυτούς που κατηγορούσαν παλιά το ΚΚΕ πως παίρνει ντιρεκτίβες από τη Μόσχα και τώρα- τίμιοι απέναντι στους εαυτούς - δεν ανέχονται να κυβερνάται η πατρίδα από λογιστές των Βρυξελλών και του ΔΝΤ.
  Συμφωνώ Επώνυμε και με το πνεύμα του άρθρου σου και με τις επι μερους παρατηρήσεις σου, όσες πρόκαμα να διαβάσω επί τροχάδην. Είναι βέβαιο πως αν κινητοποιηθούμε σε αυτό το κλίμα, όλοι μαζι (Γεια σου Θράκα!) το κατοχικό μνημόνιο και ο δοσίλογος που κυβερνά την έρμη πατρίδα, θα μάς «αφήσουν χρόνους» σε ελάχιστο χρόνο.

  Και μια πρόσθετη παρατήρηση: Μη πιστεύετε πως ο ΓΑΠ δε θα πάει σε εκλογές.Είναι πλέον εξαιρετικά αδύναμος για να αντέξει τα μέτρα που απαιτούν άμεσα οι Κατοχικοί επίτροποι.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Misha 09/11/2010 02:04:26

   Η συγκέντρωση της ΝΔ εναντίον του μνημονίου πότε γίνεται ;
   H μήπως θα κατέβουν σε μπλοκ μαζί με τους κουκουέδες ;
   Να το δω αυτό και θα ρίξω ψηφοδέλτιο Κικίλια με τα δόντια στην κάλπη.

   • Misha avatar
    Misha @ Κάποιος 09/11/2010 02:18:00

    Kapoios

    Στις πορειες των τελευταίων μηνων κατέβηκαν πολλοί δεξιοί εργαζόμενοι στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του ΚΚΕ εφόσον ο «αστικός χώρος» ρέγχει τον επιθανάτιο μνημονιακό ρόγχο.

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ Misha 09/11/2010 09:52:16

   Άντε και έφυγε ο δοσίλογος (πράγμα πιθανόν) και πες ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο(πράγμα απίθανον). Μετά τι;
   Θα αρχίσουμε πάλι τις προσλήψεις στο Δημόσιο, να βολέψουμε "τα δικά μας παιδιά" , που ξεβόλεψε το ΠΑΣΟΚ;
   Θα ανοίξει πάλι η κάνουλα του δημοσίου χρήματος προς κάθε κατεύθυνση;
   Σ αυτά δεν έχει απαντήσει το "αντιμνημονιακό μέτωπο". Και ο λόγος είναι ότι ΚΚΕ και ΝΔ δεν έχουν την ίδια απάντηση.

   • Misha avatar
    Misha @ Γιώργος 09/11/2010 11:11:17

    Γιώργο,
    το κράτος πρέπει να είναι ο κινητήριος μοχλός για όλα αν θέλουμε να έχουμε μια ισχυρή πατρίδα.
    Αλλιώς ας εκχωρήσουμε την κυβέρνηση (όπως έχει συμβεί ήδη ουσιαστικά) και τυπικά στους τραπεζίτες να ξέρουμε ότι έχουμε πρωθυπουργό τον Στρος Καν και ανθυπατους τον Τράα και τον Τόμσεν και πως η Βουλή είναι απλά μια λέσχη αναγνώσεως ραβασακίων που μάς στέλνουν οι Βρυξέλλες.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Misha 09/11/2010 09:55:47

   Τα μέτρα που θα απαιτήσουν άμεσα οι κατοχικοί γκαουλάιτερ γράφτηκαν ήδη την Κυριακή του α΄ γύρου χωρίς περιστροφές στην αλαφουζοφυλλάδα. Οι γκαουλάιτερ απαιτούν άμεσα να χυθεί αίμα δημοσίων υπαλλήλων (και όχι μόνο), πράγμα που η φυλλάδα προεξοφλεί ήδη ότι οι εγχώριοι Τσολάκογλου δεν θα μπορέσουν να αρνηθούν.

   Ας τα σκεφτούν αυτά οι αριστεροί ψηφοφόροι, καθώς αντίστοιχα και οι δεξιοί ψηφοφόροι (στις λίγες περιπτώσεις που ο β΄ γύρος θα έχει να επιλέξουν μεταξύ αριστερού και πασοκομνημονιακού υποψηφίου).

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ Αυριανιστής 09/11/2010 10:21:10

    Kαι στον ιδιωτικό τομέα η ανεργία αυξάνεται κατακόρυφα, εκεί πρέπει να εστιάσει η ΝΔ, όχι στο δημόσιο.

   • Enzo avatar
    Enzo @ Αυριανιστής 09/11/2010 12:55:52

    ετσι και αλλιως στο δημοσιο ειναι η πελατεια του Πασοκ.
    αυτοι θα χασουν.

 68. deldio avatar
  deldio 09/11/2010 02:44:19

  Σύντομα θα γίνει και συλλαλητήριο για την επικείμενη διανομή και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου που σχεδιάζει η κυβέρνηση παρέα με το ΝΑΤΟ, USA, τον περιούσιο λαό του Θεού και τους λοιπούς συγγενείς (Άλεξ Ρόντος, Ερντογάν). Θα το διοργανώσει το ΚΚΕ γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν προλαβαίνει αφού θα διαπραγματεύεται με την τρόικα για τα νέα μέτρα.

 69. onned pantanassas patron avatar
  onned pantanassas patron 09/11/2010 02:59:15

  misha@ kala th kaneis ! oloi prepei na diadilosoume enantia tou mnimoniou..kala tha kaneis !!kai n akatalavoun oi palaioteroi oti dne psifizoume ton labraki i ton lentaki alla psifizoume to 2010 gia tin sinexisi iparski tou ellinikou kratous....

 70. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
  I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 09/11/2010 05:02:29

  Αυτά δεν γίνονται με επίσημες διακηρύξεις σε επίπεδο ηγεσιών. Το καλύτερο που μπορείς να πετύχεις είναι αποστροφές όπως αυτή του Παπαθεμελή: "καλώ τους ψηφοφόρους μου στο 2ο γύρο να ψηφίσουν ελεύθερα, σύμφωνα με τη βούλησή τους" (ή κάτι παρόμοιο) και όποιος κατάλαβε κατάλαβε (είναι σαφές ποιά είναι η βούληση των ψηφοφόρων του Παπαθεμελή όταν έχουν να επιλέξουν μεταξύ Γκιουλέκα και Μπουτάρη). Το ξέρουν όλοι αυτό, και ο Σαμαράς και η Παπαρήγα και ο Τσίπρας. Όπως ξέρουν ότι και η σκληρή κομματική γραμμή περνάει μόνο σε περιορισμένο αριθμό ψηφοφόρων, ανάλογα με την περίσταση. Π.χ. σε σχετική δημοσκόπηση το 59% αυτών που δήλωναν στην πρόθεση ψήφου ότι θα ψήφιζαν ΚΚΕ, δήλωναν ταυτόχρονα αντίθετοι στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο. Άρα το καλύτερο που μπορεί να περιμένει ο Σαμαράς από τις ηγεσίες της αριστεράς είναι να μη βγουν να πουν: "μαυρίστε τον Κικίλια" ή "ψηφίστε Τατούλη", πράγμα που έτσι κι αλλοιώς δεν πρόκειται να γίνει.

  Αυτές οι "θεματικές συναντήσεις" γίνονται σε επίπεδο βάσης και δεν προϋποθέτουν καμμία προγραμματική σύγκλιση. Όπως πέρασε τελικά στην κοινωνία ότι το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια όλων των ΜΜΕ περί του αντιθέτου, έτσι περνάει σε σημαντικό ποσοστό και η αντιμνημονιακή ψήφος (άσχετα με το βαθμό αντιμνημονιακότητας του κάθε κόμματος). Σε τι ποσοστό; Θα φανεί την Κυριακή. Και βέβαια, αυτό το ξέρει πολύ καλά και το ΠΑΣΟΚ, γι αυτό και λέει τώρα σε όλους τους τόνους ότι το πολιτικό μήνυμα ήταν την πρώτη Κυριακή και στη δεύτερη ψηφίστε πρόσωπα. Μπας και καταφέρει να αποφύγει ανεπιθύμητες "θεματικές συναντήσεις" των άλλων.

  Τέλος, η αποχή δεν επιδέχεται σε καμμία περίπτωση μονοσήμαντες ερμηνείες. Αντιπροσωπεύει ένα ετερόκλητο πλήθος γνωμών και προθέσεων (ή και έλλειψη γνώμης ή πρόθεσης σε κάποιο ποσοστό). Το πως θα λειτουργήσει στο 2ο γύρο εξαρτάται κατά περίπτωση. Αυξημένη αποχή ας πούμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παγιώνει τη διαφορά και εκλέγει τον Ψωμιάδη, ενώ δεν εξυπηρετεί στον Πειραιά το Μιχαλολιάκο ο οποίος θα προτιμούσε οι Μανιάτες να ψηφίσουν μανιάτικα.

 71. KORONAKIS avatar
  KORONAKIS 09/11/2010 12:21:04

  To KKE θελει????

 72. Enzo avatar
  Enzo 09/11/2010 12:54:11

  κατω απο το τραπεζι γινονται αυτα.

 73. paskitis avatar
  paskitis 09/11/2010 13:10:19

  ολα γινονται αρκει μερικοι ταλιμπαν της νδ να κατανοησουν οτι δεν χρειαζονται εμπρηστικες δηλωσεις και μια κατω απο το τραπεζι επαφη .ιδιαιτερα το θεμα της ικαριας ειναι κατι που εκνευρισε το κκε...ολοι εναντιον του κκε
  επισης το κκε ξερει οτι προτιμα την νδ για αντιπαλο παρα το πασοκ...
  ειναι θεμα αρχης
  πιστευω οτι θα υπαρχουν δραματικες εξελιξεις την κυριακη

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ paskitis 09/11/2010 14:26:32

   Στην Ικαρία φαίνεται ότι όλοι συνασπίστηκαν εναντίον του κομμουνιστή υποψηφίου αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.
   Ο Σταυρινάδης είναι υπερκομματική προσωπικότητα με αριστερές καταβολές που χρήζει προσωπικής αναγνώρισης απο την πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού ακόμα και από αρκετούς κομμουνιστές.

 74. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 09/11/2010 20:16:06

  Απορώ με εσάς που δεν καταλαβένετε και μάλιστα δικαιολογείται
  τις απολιτικοποιημένες μάζες! Ναι το πήρε το μήνυμάς σας,τους
  αποχή --> είναι ανοχή, "συνεχίζουμε σταθερά" στην διάλυση της Ελλάδας.
  Αντί να δικαιολογείται τα κακομαθημένα παλιόπαιδα της φραπεδιάς, έπρεπε
  να βγείτε και τους φωνάξετε "Η ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ"! Το σύστημα το βολεύει η αποχή, αφού το ξέρετε! Απλά η μειοψηφία να διοικεί την πλειοψηφία, τόσο απλά!
  Από την άλλη οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ θέλουν να αγωνιστούν να διώξουν το ΔΝΤ,την τρόικα! Σας πειράζει να συστρατευτούν μαζί με την πατριωτική ΝΔ;
  Όλοι μαζί να διώξουμε τους κλέφτες,τους προδότες εντολοδόχους!
  Επιτέλους μια φορά θα ενωθούν οι Έλληνες;

 75. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 09/11/2010 22:27:40

  @Φαινότυπος

  Να σου πω ότι συμφωνώ τώρα, ψέμματα θα σου πω.

  Αν, από μένα που προκρίνω αποχή ας πούμε, βγάζεις το συμπέρασμα ότι όσοι είναι υπερ της αποχής, "πιθανότατα απέχουν από κάθε πολιτική διαδικασία ή δεν ενδιαφέρονται γι’αυτήν", όπως λες, τότε, να σε πληροφορήσω πατριώτη, αν και μάλλον ΔΕΝ σε ενδιαφέρει και πολύ, ότι λάθος συμπέρασμα έβγαλες.

  Κάργα λάθος όμως.

  Θραξ Αναρμόδιος

  ΥΓ. Οχι ότι αλλάζει κάτι. Μερικοί θα βγάζουν ΠΑΝΤΑ λάθος συμπέρασμα...

 76. προβοκατορας avatar
  προβοκατορας 09/11/2010 22:27:51

  σαν τον ψωμιαδη ενα πραμα, που τον ψηφιζουν ολοι

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ προβοκατορας 10/11/2010 00:40:49

   Καμία σχέση!

 77. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 10/11/2010 13:14:09

  Ο κ. Β. Κικίλιας προσπάθησε στην σύντομη τοποθέτηση του το βράδυ το εκλογών να δώσει ¨αντιμνημονιακό μήνυμα¨. Σίγουρα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής βάσης της Ν.Δ. ( εργαζόμενοι και έντιμοι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή) θα ήταν διατεθειμένο όχι μόνο να τοποθετηθεί ενάντια στο Μνημόνιο , αλλά ( προσωπική μου άποψη ) και να αγωνιστεί και ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Όμως μην ξεχνάμε ότι η Ν.Δ. δεν είναι ένα ¨ταξικό κόμμα¨ , αλλά ένα ¨παλλαϊκό¨-διαταξικό που υποστηρίζεται και από ¨ανώτερες οικονομικά τάξεις¨ , που όχι μόνο υποστηρίζουν το ¨ακατανίκητο¨ της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και το ¨απαραβίαστο¨ της ιδιοκτησίας ( ανεξαρτήτως μεγέθους και θέσης μέσα στην παραγωγή ) . Δηλαδή εκπροσωπεί και ένα τμήμα της λεγόμενης ¨εθνικής¨ - αστικής τάξης το οποίο , λόγο της ιδιόμορφης ιστορικής της εξέλιξης , είναι απόλυτο συνδεδεμένο και εξαρτημένο με τα οικονομικά συμφέροντα των μητροπολιτικών χωρών της Δύσης , δεν θέλει και δεν επιθυμεί την ρήξη με τα πολιτικοοικονομικά τους συμφέροντα .

  Ακόμα και σε συνθήκες άμεσης κατοχής της χώρας ( Αγγλοκρατία , Γερμανοκρατία και Αμερικανοκρατία ) προτιμά τον ρόλο του δοσίλογου - επιλέγοντας την προδοσία του γενικού συνόλου και των γενικών συμφερόντων της χώρας από την προδοσία των ταξικών - οικονομικών της συμφερόντων. Και δεν χρειάζεται να αναφέρω παραδείγματα.

  Συνεπώς η θέση του Α. Σαμαρά είναι δύσκολη στην προσπάθεια να διατηρήσει τις πολιτικές ισορροπίες και τα οικονομικά συμφέροντα στο ¨παλλαϊκό του κόμμα¨. Η λογική λέει πως θα πρέπει να προτάξει τα γενικά , και όχι τα ειδικά, συμφέροντα της χώρας , της πλειοψηφίας των μελών-ψηφοφόρων του.

  Ήδη ένα ιδιαίτερα διαπλεκόμενο - με τα ξένα παγκόσμια καπιταλιστικά οικονομικά συμφέροντα - τμήμα της Ν.Δ, γύρω από την Αγία Οικογένεια και ¨εκσυγχρονιστές¨ επιχειρηματίες ( Μάνος , Ανδριανόπουλος , Καρταζαφέρης κ.α. ¨αυτοδημιούργητοι¨ της ¨ελεύθερης¨-αγοράς και του ¨ελληνικού επιχειρηματικού δαιμονίου¨ ) έχουν αποχωρήσει και αποχωρούν από την Ν.Δ. για καθαρά ¨ταξικούς-οικονομικούς¨ και όχι για πολιτικούς -ιδεολογικούς λόγους.

  Η κοινωνική βάση της Ν.Δ. , ο πραγματικός κορμός της , παραμένει στο ¨κόμμα¨ και προσπαθεί να βρει τον δρόμο της. Τους χλευάζουν ¨λαϊκιστές¨ , ¨αναχρονιστές¨ , ¨καθυστερημένους¨ και ¨εθνικιστές¨. Η πορεία θα δήξει τελικά ποιος θα τελικά θα επικρατήσει. Ο λαός ή οι ¨Αριστοκράτες¨ της Ν.Δ.

  Σε ότι αφορά την συμμαχία , πάνω σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα που αφορά την επιβίωση του λαού και της χώρας , της πατρίδας γενικότερα , του Κ.Κ.Ε. με την Ν.Δ. και αντίστροφα υπάρχει δυστυχώς μια προϊστορία.

  Παραδοσιακά το Κ.Κ.Ε. είχα μια μεγαλύτερη ¨κατανόηση¨ με τον Κ. Μητσοτάκη σε όλη του την σταδιοδρομία από την κατοχή μέχρι σήμερα. Δεν θα επεκταθώ σε γνωστά σε όλους ιστορικά γεγονότα. Δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με τον Α. Σαμαρά. Και το γεγονός αυτό χρήζει μιας ξεχωριστής πολιτικής ανάλυσης και ερμηνείας. ¨Συγκυβέρνηση¨ με τον Μητσοτάκη μπορεί να υπήρξε για να κτυπηθεί το ¨Μοναρχικό-φαύλο-καθεστώςς του ΠΑΣΟΚ¨ το 1989 , για την λεγόμενη ¨κάθαρση¨. ¨Συγκυβέρνηση με τον Σαμαρά¨ δεν μπορεί να προκύψει με τίποτα ¨για την διάσωση της χώρας από το Μνημόνιο και του Δ.Ν.Τ.¨.

  Οι ¨πατριωτικές ευαισθησίες ¨ του Α. Σαμαρά ενοχλούν , ίσως διότι θα μπορούσαν να υποκλέπτουν και κάτι από το ¨πατριωτικό πεδίο¨ που διεκδικεί και το Κ.Κ.Ε. ... Ο Κ. Μητσοτάκης σε αυτό το επίπεδο δεν ήταν ¨αντίπαλος¨ , για ¨άλλες δουλειές¨ του αναγνώριζαν ¨ικανότητες¨.

  Η πραγματικότητα αυτή καθιστά σήμερα την συνεργασία του Κ.Κ.Ε. με την υπό την ηγεσία του Α. Σαμαρά Ν.Δ. δύσκολη . Όχι όμως ανυπέρβλητη .

  Στελέχη του Κ.Κ.Ε. μιλούν ( όχι σαν επίσημη θέση του Κόμματος ) και αρθρογραφούν σήμερα για ¨νέα κατοχή¨ και για την αναγκαιότητα ενός ¨Νέου Ε.Α.Μ. ¨ . Γεγονός που σημαίνει και αναγνώριση της συμμαχίας με άλλες ¨πατριωτικές δυνάμεις ¨ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑΞΕΙΣ , όπως στην Κατοχή με το ¨ 1ο ΕΑΜ¨.

  Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να υποχωρήσει η άμεση υλοποίηση του προγράμματος της ¨Λαϊκής Εξουσίας¨ ( το οποίο για το Κ.Κ.Ε. αποτελεί σήμερα ένα νέο πρόγραμμα ¨Λαϊκής Δημοκρατίας¨ , όπως αυτό που διατυπώθηκε μετά το 1945 , σαν ενδιάμεσο ¨μεταβατικό στάδιο προς τον Σοσιαλισμό¨ ). Προς την κατεύθυνση αυτή ( μιας ενδεχόμενης συνεργασίας για την άμεση επίλυση οικονομικών και εθνικών προβλημάτων του ελληνικού λαού ) η Ν.Δ. θα μπορούσε να συνεκτιμήσει και δύο πρόσθετους παράγοντες :

  1. Το Κ.Κ.Ε σήμερα δεν μιλά ¨για άμεση έξοδο από την Ε.Ε. ¨. Σε αντίθεση με τις παλαιές του πολιτικές του τοποθετήσεις και κινητοποιήσεις ¨ενάντια στην ένταξη στην Ε.Ε.¨ , τα αιτήματα για ¨Δημοψήφισμα¨ για την μη ένταξη στην Συνθήκη του Μάαστριχ¨ και εάν δεν κάνω λάθος και για την ¨ΟΝΕ¨ , ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΗΣ ¨ΣΥΝΘΗΚΕΣ¨ ....Μιλά διαρκώς ¨ενάντια στα μέτρα της Ε.Ε. ¨ , αλλά όχι με το συγκεκριμένο αίτημα ΓΙΑ ΤΩΡΑ .

  2. Σήμερα δεν υπάρχει Σοβιετική Ένωση . Συνεπώς η σοβαρότερη επιφύλαξη που υπήρχε στην ¨Δεξιά¨ του παρελθόντος , η οποία αναφερότανε στην εξάρτηση του από τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας και την απόσπαση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας με στόχο ¨Ομοσπονδιακά Σοσιαλιστικά Βαλκάνια¨ , έχει εκλείψει. Και φαίνεται να έχει κατανοήσει , τουλάχιστον το Κ.Κ.Ε. , τις ¨μειονοτικές πολιτικές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ¨ σαν πολιτικές του ¨διαίρει και βασίλευε του ιμπεριαλισμού¨.

  Υστερεί κάπου στην αντίληψη του για το ¨μεταναστευτικό¨ ( λόγω μιας δογματικής πρόσληψης της ¨ταξικής συναδέλφωσης¨ ) -δεν- φαίνεται να πρεσβεύει όμως και τις ύποπτες ¨πολυπολιτισμικές αντιλήψεις¨ των άλλων μικρότερων τμημάτων της Αριστεράς και δεν θεωρεί πως τα ¨έθνη¨ είναι μια ¨ξεπερασμένη έννοια¨ και ¨φαντασιακή πρόσληψη¨.

  Συνεπώς υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας... για την διάσωση του λαού και της πατρίδας . Από την θέση της ¨Αριστεράς¨ όλων των ρευμάτων συνηγορούν για μια τέτοια συνεργασία και λόγοι συνέπειας των πολιτικών συνθημάτων που επικαλείται σήμερα :

  Εάν πιστεύουν αυτό που λένε , πως η Ελλάδα βρίσκεται υπό ¨καθεστώς ξένης κηδεμονίας¨ και υπό την απειλή ¨γενοκτονίας του λαού της¨ με τις πολιτικές οικονομικής και πολιτιστικής εξαθλίωσης , ΤΟΤΕ πρέπει να επιδιώξει την ¨προγραμματική συμφωνία¨ και με άλλες κοινωνικές δυνάμεις και κόμματα που τις εκφράζουν ( ας πούμε ¨Λαϊκό Μέτωπο¨ ) , και όχι μόνο την συνεργασία σε ένα ¨Ενιαίο Μέτωπο¨ με δυνάμεις της κοινωνικής βάσης¨ γύρο από το πρόγραμμα της ¨Λαϊκής Εξουσίας -Λαϊκής Οικονομίας¨ ( ¨εκσυγχρονισμένο¨ -παλαιό πρόγραμμα του μεταπολεμικού ¨Συνασπισμού των Κομμάτων του Ε.Α.Μ. ¨ ) - υπό την αποκλειστική καθοδήγηση του.

  Εάν συμβαίνει να βρισκόμαστε στην Ελλάδα στο στάδιο που ισχυρίζονται οι ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς ( κατοχή , κηδεμονία , κοινωνική εξαθλίωση και αποδόμησης όλων των κατακτήσεων του 19ου αιώνα ) τότε τα συνθήματα του τύπου : ¨Όλοι – και όλα τα κόμματα είναι το ίδια - καμία ψήφος σε κανέναν ¨ , μπορεί να λέγεται σε συγκεκριμένες κοινωνικοιστορικές συνθήκες : ¨αριστερισμός¨.

  Και ιδιαίτερα το Κ.Κ.Ε στην διαχρονική του ιστορία έχει κάνει σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές για τον τόπο είτε δεξιά ¨λάθη¨ , όταν οι συνθήκες απαιτούσαν ¨αριστερές λύσεις¨ , είτε αριστερά ¨λάθη¨ , όταν οι συνθήκες απαιτούσαν ¨δεξιές¨ λύσεις μετωπικής συνεργασίας …με τεράστιες συνέπειες για τον ελληνικό λαό. Άλλωστε ο λαός έχει ¨αισθητήριο¨ και μπορεί να είναι και η αιτία που το καταδίκασαν για δεκαετίες στο 10-12 % του εκλογικού σώματος. Και αυτό όχι μόνο , όπως συνηθίζουν να λένε σαν ¨δικαιολογία¨ , λόγω της αστικής τρομοκρατίας και καταπίεσης…

  Ποιος δεν θέλει την ¨προγραμματική συμφωνία¨ τμημάτων της ¨αστικής τάξης¨ ( και των κομμάτων που την εκφράζουν ) και της Αριστεράς ;

  Σίγουρα όχι - οι ¨ξένες καπιταλιστικές –ιμπεριαλιστικές δυνάμεις¨ , οι οικονομικά ισχυρές αστικές συντεχνίες που εκπροσωπούνται μέσα στην Ν.Δ. ( που είναι σε αντιπαράθεση με την ευρύτερη κοινωνική της – εκλογική βάση ) ΚΑΙ οι δογματικοί ογκόλιθοι της Σταλινικής σκέψης μέσα στο Κ.Κ.Ε , οι οποίοι σήμερα ίσως παρασυρόμενοι και από τις ¨πολιτικές αναλύσεις¨ των αστικών Μ.Μ.Ε που μιλάνε για ¨τεράστια εκλογική νίκη του Κ.Κ.Ε ¨ ( εννοούν την ποσοστιαία και όχι αριθμητική αύξηση της ¨δύναμης του¨ ) στις εκλογές , είναι σε θέση να πιστεύουν ότι πλησιάζει η ώρα για να ρίξει την κανονιά του από το Φάληρο ένα νέο ¨Αουρόρα¨ για να ξεκινήσει η κατάληψη των ¨Χειμερινών Ανακτόρων του Μαξίμου¨ , οπότε είναι ¨περιττές¨ οι συνεργασίες με την ¨ξεφτισμένη αστική τάξη¨ , ακόμα και εάν κινδυνεύουν η πατρίδα και ο λαός , λείπει όμως ένας Αϊζενστάιν για να καταγράψει το γεγονός…

  Όμως – όμως ο Αλέκος Αλαβάνος με αφορμή την εκλογική του πανωλεθρία στις λεγόμενες ¨αυτοδιοικητικές¨ -εκλογές πρόλαβε , προφανώς για λόγους ψυχολογικού συμψηφισμού να δηλώσει πως αναμένεται ¨ένας τρίτος γύρος¨ : η ετυμηγορία των ¨Αθλίων του Βίκτωρα Ουγκώ¨ στους δρόμους , εν – αναμονή της δεύτερης ¨ Επετείου των ¨Δεκεμβριανών¨ του 2008. Με… πρωτοπορία το ¨επαναστατικό υποκείμενο¨ που λέγεται ¨νεολαία¨ , ίσως επειδή γνωρίζει ότι εργατική ¨τάξη¨ της Ελλάδας , με την συμβολή και της Αριστεράς , δεν υπάρχει πια . Και η θέση του μάλλον εκφράζει όλη την λεγόμενη άλλη -¨νέα¨ νέο- σοσιαλδημοκρατική – ¨υπέρ-εθνική¨ Αριστερά της ¨Νέας Εποχής¨ , των ¨ατομικών δικαιωμάτων¨ και του ¨ετεροκαθορισμού¨ που συγγενεύει με τα ¨οράματα¨ της νέο- ¨φιλελεύθερης¨ κοσμοπολίτικής αστικής τάξης του ¨οικουμενικού καπιταλισμού¨ .

  Το νέο ¨κοινωνικό επαναστατικό υποκείμενο λέγεται τώρα πια : ένα μικρό τμήμα –αγνώστου πολιτικών πεποιθήσεων- της ¨νεολαίας¨ και ένα μικρό τμήμα –ακόμα πιο αγνώστων πολιτικών πεποιθήσεων – των ¨μεταναστών¨ . Όταν διάβασα αυτή την ανακοίνωση του το βράδυ των εκλογών σκέφτηκα ένα πολύ παλαιό απόφθεγμα του Λένιν : ¨Ένας αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό που δεν είναι αδιάρρηκτα δεμένος ενάντια στον οπορτουνισμό – είναι μια απάτη …¨ .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.