#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/06/2013 08:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Νέα Δημοκρατία: από τα ενοχικά σύνδρομα στη μάχη των ιδεών Στην ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας, τον Οκτώβριο του 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέφερε χαρακτηριστικά: "η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Σήμερα σχεδόν σαράντα χρόνια μετά, την ημέρα λήξης του 9ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, καλούμαστε με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, να επαναπροσδιορίσουμε αρχές και αξίες ώστε να γίνει πράξη η μετάβαση από την Μεταπολίτευση στη Νέα Μεταπολίτευση για την Νέα Ελλάδα.

Ο κύκλος της Μεταπολίτευσης έκλεισε οριστικά αφήνοντας κληρονομιά τη Δημοκρατία που η δική μας παράταξη εγκαθίδρυσε στη χώρα. Ταυτόχρονα όμως κληρονομήσαμε στρεβλώσεις που είναι υπεύθυνες για όσα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Στον επιμερισμό της ευθύνης σίγουρα έχουμε και εμείς μερίδιο και δεν πρέπει να το κρύβουμε κάτω από το χαλί των ευθυνών.

Είναι γεγονός πως κάποιες φορές παρασυρθήκαμε από την ανεξάντλητη γοητεία του λαϊκισμού, προσπαθώντας να ακολουθήσουμε τα μονοπάτια άλλων. Αυτών που εισήγαγαν το λαϊκισμό στην πολιτική ζωή του τόπου.

Είναι γεγονός πως κάποιες φορές και εμείς οι ίδιοι, πολιτικοί και πολίτες, κυριευτήκαμε από ενοχικά σύνδρομα απέναντι στον Φιλελευθερισμό, που αποτελούσε και αποτελεί την κύρια ιδεολογική μας έκφραση, λοξοκοιτάζοντας τους δήθεν προοδευτικούς.

Είναι γεγονός πως το πελατειακό κράτος που άλλοι εγκαθίδρυσαν με μοναδικό στόχο την άγρα ψήφων δεν το «χτυπήσαμε» στη ρίζα του και υπήρξαν περιπτώσεις που το υποθάλψαμε, με τις γνωστές για τη χώρα και τους πολίτες συνέπειες.

Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι η παράταξη που πρεσβεύει τον Φιλελευθερισμό και την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Όποιον προσδιορισμό και αν τοποθετήσει κάποιος πριν τον Φιλελευθερισμό, είναι η ιδεολογική αρχή που εμπεριέχει την Δημοκρατία, την ισότητα των πολιτών, προστατεύει την ιδιωτική πρωτοβουλία από την γραφειοκρατία και περιορίζει το ρόλο του κράτους. Το κράτος λειτουργεί ως εποπτεύων ρυθμιστής με κύριο ρόλο την ανεργία, την Παιδεία, την Υγεία και την Εθνική ασφάλεια.

Στην Φιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Νέα Δημοκρατία της Νέας Ελλάδας, ο ιδιωτικός τομέας είναι ο μοχλός ανάπτυξης, με σύμμαχο ένα μικρό κράτος. Το επιχειρείν αποκτά τον πραγματικό του ρόλο. Δεν δαιμονοποιούμε την παραγωγή πλούτου, αντίθετα είμαστε σίγουροι ότι είναι ο μόνος δρόμος για να «ανοίξουν» δουλειές και να διώξουμε τον εφιάλτη της ανεργίας. Αρκετά πληρώσαμε όλοι, το μεγάλο δημόσιο τομέα αλλά και τις κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Στο μικρό κράτος η σχέση του ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο είναι περιορισμένη και το κράτος παύει να είναι επιχειρηματίας.

Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά με την αριστερά που είναι ενάντια σε κάθε επένδυση και με σύμμαχο το λαϊκισμό οραματίζεται το αποτυχημένο στην πράξη μοντέλο, του κράτους επιχειρηματία. Είναι γνωστό άλλωστε ότι όλο το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ που αποβιομηχάνισε τη χώρα και πολέμησε τον ιδιωτικό τομέα, σήμερα βρίσκεται ως άλλη μία συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί μιλούν σήμερα για την ανάγκη μίας επανάστασης. Ναι, είναι αναγκαία. Είναι αναγκαία μία Κοινοβουλευτική «επανάσταση» για το αυτονόητο. Στη Δημοκρατία οι λύσεις είναι πολιτικές και φορείς των πολιτικών λύσεων τα κόμματα του Κοινοβουλίου.

Επικρατεί η άποψη ότι τα κόμματα καθοδηγούν τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές. Μέχρι σήμερα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Τα κόμματα δέσμια των πελατειακών σχέσεων με τα συνδικάτα οδηγούνταν σε αποφάσεις συντεχνιακής λογικής, πέρα από κάθε έννοια γενικού συμφέροντος.

Τις συνέπειες τις έχουμε ζήσει όλοι, σε μία χώρα που απεργεί σε βάρος των πολλών, με πρωτοστάτες πάντα αυτούς που έθεταν ως στόχο την προσωπική τους επιβίωση μέσα στη λογική της ανέλιξής τους στο στρεβλό συνδικαλιστικό «κίνημα» της χώρας. Ένα «κίνημα» που πάντα έβρισκε τρόπους ώστε οι άξιοι και ικανοί να είναι εκτός, ενώ η λέξη αξιολόγηση προκαλούσε αλλεργία, γιατί οι ανεπαρκείς θα διαχωριζόταν από τους επαρκείς. Το μόνο που δεν ενοχλούσε ήταν η συσσώρευση προνομίων έναντι των υπολοίπων. Και αυτά τα προνόμια των βολεμένων πάντα είχαν την προστασία της αριστεράς. Της αμετανόητης αριστεράς που με τη στάση της προσπαθεί να ενισχύσει τα άκρα, ώστε να αποδυναμώσει κάθε προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Η παράνομη μετανάστευση σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έγιναν στοιχεία εκμετάλλευσης από ακραίους σχηματισμούς που μετέτρεψαν σε ψήφο την αγανάκτηση των πολιτών. Η «είσοδος» τους στη Βουλή αλλά και τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, αναδεικνύουν την ευθύνη του πολιτικού κόσμου αλλά και των πολιτών.

Τα κόμματα έχουν ευθύνη γιατί ενοχικά πολλές φορές καθυστέρησαν να αυτοκαθαρθούν από φαινόμενα διαφθοράς, που έδιναν λαβή στα άκρα να νομιμοποιούν τη φασιστική τους λογική, όπως επίσης γιατί δεν έδωσαν τη μάχη των ιδεών απέναντι σε αυτούς που πρεσβεύουν την καταστροφή και το χάος. Έτσι άφησαν κενό που σήμερα καλούμαστε να καλύψουμε.

Έχουμε χρέος να προτάξουμε ένα ευνομούμενο κράτος, σε όλους όσους οραματίζονται μία Ελλάδα που κάποιοι «παλικαράδες» καπηλευόμενοι τον πατριωτισμό δρουν ανεξέλεγκτα, αλλά και σε όσους από το άλλο άκρο διαχωρίζουν τη βία σε καλή και κακή. Η βία, το έγκλημα και τα άκρα δεν έχουν χρώμα.

Έχουμε χρέος να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που ήδη έπρεπε να έχουν γίνει, χωρίς «βαρίδια» από όπου και αν προέρχονται.

Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε με πάθος τις ιδέες και τις αξίες μας, έναντι αυτών που καπηλεύονται όρους όπως Δημοκρατία και πρόοδος.

Έχουμε χρέος να δώσουμε λύση στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας και να μην αφήσουμε κανέναν να βάλει «φρένο» στις επενδύσεις που άρχισαν να γίνονται.

Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα σε κάθε πολίτη και να πούμε την αλήθεια μακριά από λαϊκισμούς και ψεύτικες υποσχέσεις.

Έχουμε χρέος να αποβάλλουμε κάθε ενοχικό σύνδρομο, να φωνάξουμε ότι είμαστε φιλελεύθεροι και να δώσουμε σε κάθε επίπεδο τη μάχη των ιδεών. Τότε θα μπορέσουμε στο μέλλον να κοιτάξουμε τα παιδιά μας στα μάτια και να τους πούμε ότι υπήρξαμε και εμείς συντελεστές της Νέας Ελλάδας.

Βασίλης Τσιαλιαμάνης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 30/06/2013 09:28:32

  Η ΝΔ έχει χάσει το τραίνο. Όταν ακούς ότι θα κλείσει το νοσοκομείο Σπάρτης που εξυπηρετεί 100.000 άτομα λόγω "αναδιάρθρωσης" ή όταν σε εκβιάζουν ότι θα σου πάρουν ακίνητα για τα οποία σε φορτώνουν με πλασματικούς φόρους ενώ είσαι άνεργος, το μόνο που δε σε ενδιαφέρει είναι η μάχη των ιδεών. Η ΝΔ την έχασε εξαθλίωσε αυτούς που τη στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχει αλλάξει τακτική.
  Επίσης δεν κέρδισε καμιά μάχη των ιδεών. Απλά έπεσαν οι άλλοι.

 2. Σ.Κ.Μ. avatar
  Σ.Κ.Μ. 30/06/2013 09:36:45

  Θερμά συγχαρητήρια για το άρθρο σας.
  Πριν όμως απαλλαγούμε από τα ενοχικά σύνδρομα, μήπως μπορείτε να πείτε και δύο ωραία λόγια για την παγίωση του χαρατσίου ;;;

 3. ΜΑΝΟΣ avatar
  ΜΑΝΟΣ 30/06/2013 09:41:08

  Φιλε μου εχεις μπερδεψει τον σημερινο Νεοφιλελευθερισμο της Κυβερνησης με τον Ριζοσπαστικο Κοινωνικο Φιλελευθερισμο της ιδεολογικης βασης της Ν.Δ που προεκυψε απο το συνεδριο της Χαλκιδικης και που δεν αλλαξε μεχρι σημερα. Αλλο το νημα και αλλο το ..κουβαρι.

  • Βασίλης Τσιαλιαμάνης avatar
   Βασίλης Τσιαλιαμάνης @ ΜΑΝΟΣ 30/06/2013 15:22:27

   "Όποιον προσδιορισμό και αν τοποθετήσει κάποιος πριν τον Φιλελευθερισμό, είναι η ιδεολογική αρχή που εμπεριέχει την Δημοκρατία, την ισότητα των πολιτών, προστατεύει την ιδιωτική πρωτοβουλία από την γραφειοκρατία και περιορίζει το ρόλο του κράτους. Το κράτος λειτουργεί ως εποπτεύων ρυθμιστής με κύριο ρόλο την ανεργία, την Παιδεία, την Υγεία και την Εθνική ασφάλεια."

 4. ΧΡΑΠΑΣ avatar
  ΧΡΑΠΑΣ 30/06/2013 10:24:33

  Καθαρές κουβέντες, με καθαρή γλώσσα βουτηγμένη σε πεντακαθαρό μυαλό! Συγχαρητήρια από έναν παππού που τα τελευταία εξήντα χρόνια παρακολουθεί με αγωνία και αδιάπτωτο ενδιαφέρον τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα μας, χωρίς να τα αποσυσχετίζει από τις καταστροφικές περιόδους (Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος και Εκφύλιος σπαραγμός) που αντιμετώπισε η χώρα μας και τις βίωσε και ο ίδιος στις πλέον φρικώδεις φάσεις τους....
  Δυστυχώς, δεν γνωρίζω προσωπικά τον κ. Τσιαλιαμάτη, αλλά αναρωτέμαι: Γιατί οι άνθρωποι της περιοχής του που σίγουρα τον γνωρίζουν (ή έπρεπε να τον γνωρίζουν), δεν του δίνουν τη δυνατότητα να δώσει τη μάχη των ιδεών του, που είναι ακαταμάχητες;
  Τέτοιοι χρήσιμοι άνθρωποι με τόσο ξεκάθαρες, "λαμπικαρισμένες" ιδέες είναι σίγουρο ότι υπάρχουν σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις παρατάξεις. Οφείλουμε να τους εντοπίσουμε όλους και να τους "αγγαρέψουμε" να βοηθήσουν στην άρση του σταυρού του μαρτυρίου που αβοήθητοι κουβαλούμε όλοι εμείς οι δεινοπαθούντες Έλληνες, πληρώνοντας εν πολλοίς αναίτια τις αμαρτίες των αμαρτωλών ... Μόνο έτσι θα ξεκολλήσουμε κάποτε από το τέλμα.

 5. airman avatar
  airman 30/06/2013 12:10:50

  ''Τότε θα μπορέσουμε στο μέλλον να κοιτάξουμε τα παιδιά μας στα μάτια και να τους πούμε ότι υπήρξαμε και εμείς συντελεστές της Νέας Ελλάδας.''
  Δυστυχώς για πολλά χρόνια εμείς δεν πράτταμε ως οφείλαμε, αποφεύγαμε να κάνουμε το χρέος μας.
  Για να μη φορτώσουμε αυτό το χρέος στα παιδιά μας, πρέπει να συντελέσουμε με κάθε τρόπο ώστε να τους δώσουμε την προοπτική που τους αξίζει, την προοπτική που αξίζει ο τόπος. Να πρέξουμε επιτέλους το χρέος μας και να τεθούν οι βάσεις για μια Νέα Ελλάδα, ώστε να μπορούμε να τα κοιτάζουμε στα μάτια!

 6. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 30/06/2013 13:04:14

  ""Είναι γεγονός πως κάποιες φορές και εμείς οι ίδιοι, πολιτικοί και πολίτες, κυριευτήκαμε από ενοχικά σύνδρομα απέναντι στον Φιλελευθερισμό, που αποτελούσε και αποτελεί την κύρια ιδεολογική μας έκφραση, λοξοκοιτάζοντας τους δήθεν προοδευτικούς.""

  Παντως η αντιδιαστολη φιλελευθερισμου και προοδευτισμου (αντι συντηρητισμου και προοδευτισμου ή φιλελευθερισμου και κρατισμου) ειναι ιδιαιτερως πρωτοτυπη - ειδικα στην βιβλιογραφια...

  • Βασίλης Τσιαλιαμάνης avatar
   Βασίλης Τσιαλιαμάνης @ Σωτ Μητραλ 30/06/2013 15:24:22

   "τους δήθεν προοδευτικούς"

  • George avatar
   George @ Σωτ Μητραλ 30/06/2013 17:31:47

   Νομίζω με την νεοελληνική (newspeak) έννοια των όρων δλδ Προοδευτικός=κρατιστής και ως η επικρατούσα είναι και η συντηρητική πολιτική. Επομένως, προοδευτικός=συντηρητικός. Επίσης με την νεοελληνική έννοια το να καταρίξεις δορυφόρο που εκπέμπει μη κρατικό τηλεοπτικό σήμα διασφαλίζει δημοκρατική και πλουραλιστική ενημέρωση. Αρα δημοκρατία=πλουραλισμός=μόνο ΕΡΤ. (βλέπε και Μαρούδας ο Μέγας). Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το 1984 είχαμε ΠΑΣΟΚ(δλδ GreekSoc).....

 7. Tonia G. avatar
  Tonia G. 01/07/2013 07:51:09

  "Το "δεξιό" κόμμα τής ΝΔ, είναι για μένα το πιο αποκρουστικό. Δεν υπάρχουν πιο πολιτιστικά και πολιτικά, δειλοί άνθρωποι. Θαυμάζουν και υποστηρίζουν ό,τι τους φτύνει και ταλαιπωρούν και περιθωριοποιούν, ό,τι τους βοηθάει ή τούς βλέπει με αγάπη. Έχουν το σύνδρομο, της πόρνης. Θέλουν δυστυχώς, τον νταβατζή τους. Και τον βρήκαν επιτέλους, στο πρόσωπο του Βενιζέλου, της Γεννηματά και των υπολοίπων "μαυρισμένων" προσφάτως από τούς Έλληνες, πολιτικών. Εύχομαι σε όλους τους, καλές εισπράξεις, καλή διαπλοκή, καλά ψέματα προς όλους τούς Έλληνες και καλές και βαθύτατες υποκλίσεις, προς τούς ξένους.
  Να, επιτέλους και μια ευχή προς πολιτικούς, που έχω την υποψία πώς θα πιάσει!
  Ελπίζω, τα όσα σας είπα, να απάντησαν, στις περισσότερες ερωτήσεις σας.
  Αν συμφωνείτε μαζί μου, να ‘ναι ευλογημένο, αν διαφωνείτε, να ‘ναι ακόμη πιό ευλογημένο!

  * Έχω και μία επισήμανση, προς τους πολιτικάντηδες που κατακλύζουν τα κανάλια και τους δημοσιογράφους, πού εντολοδόχοι της εκάστοτε διαπλοκής τους, τους καλούν, για να τούς φέρουν δήθεν με τις παιδαριώδεις και προσυνεννοημένες ερωτήσεις τους, σε δύσκολη θέση.
  Όχι καλοί μου κύριοι.
  Πολιτική, δεν είναι, η τέχνη τού εφικτού.
  Είναι αντιθέτως, η τέχνη τού ανέφικτου!
  Μην ακυρώνετε με τα μυαλά σας -που δε χωρούν την καθαρή σκέψη- όσα η χώρα αυτή, με θυσίες, παλικάρια και αίμα, αιώνες τώρα, απέδειξε.
  Αν εσείς δεν έχετε τα απαιτούμενα "μπιπ", κάντε ενός λεπτού σιγή, για την σημερινή, κατάντια σας».
  http://www.protothema.gr/greece/article/290172/stamatis-spanoudakis-kommatia-dieftharmenon-ellinon-ehoume-ohi-kommata/

  Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από τη προχθεσινή συνέντευξη του Σταμάτη Σπανουδάκη. Προσωπικά είχα χρόνια να διαβάσω τόσο ακριβή και θαρραλέα ανάλυση σχετικά με το χώρο της Κεντροδεξιάς και πως αντιμετωπίζονται οι Δεξιοί πολίτες της χώρας επί 30 χρόνια. Λέει και πολλά άλλα και αξίζει να διαβαστεί από όλους τους Δεξιούς πολίτες.

 8. Βασίλης Τσιαλιαμάνης avatar
  Βασίλης Τσιαλιαμάνης 01/07/2013 09:52:56

  Για κάποιους πολιτική είναι η επιλογή του δυσάρεστου από το καταστροφικό.

 9. Nεστωρίδης avatar
  Nεστωρίδης 09/07/2013 18:17:53

  Γενικά συμφωνώ με τον καθαρό λόγο στα θέματα οικονομίας, εκεί που τα χαλάει όμως είναι στο θέμα του έθνους, της εθνικής ταυτότητας και της αντιμετώπισης της εισβολής λαθρομεταναστών.
  Μόνον αν έχουμε καθαρό λόγο και υπερασπίζουμε με λόγια και έργα την πατρίδα μας και τους Έλληνες εργαζόμενους, τότε μόνον θα σταματήσουμε την άνοδο του Λαϊκού Συνδέσμου και την χαοτική διαλυτική λογική της ακροαριστεράς.
  Εκτός και αν ο αρθρογράφος έχει τόσο μεγάλη δόση φιλελευθερισμού που το εθνικό κράτος του είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη με ξένους δούλους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.