#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/03/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Μεγάλη ΑνατριχίλαΠέντε είναι οι σημαντικοί παράγοντες στήριξης της ανθρώπινης ύπαρξης στο συναρπαστικό όσο και επικίνδυνο ταξίδι από το φως στο σκοτάδι.

Υγεία, Οικογένεια, Εργασία, Ακίνητη Περιουσία, Κινητή Περιουσία.

Η υγεία αποτελεί την αναγκαία συνθήκη των πάντων.
Η οικογένεια σχηματίζει το πλαίσιο από όπου αντλείται αλληλεγγύη.
Η εργασία παρέχει τα απαραίτητα προς το ζην και δημιουργική διέξοδο.
Η ακίνητη περιουσία στηρίζει την επιβίωση και ισχυροποιεί την κοινωνική θέση.
Τέλος, η κινητή περιουσία εξασφαλίζει ευελιξία και άμεση ανταπόκριση στις πιεστικές ανάγκες.

Βιώνουμε κοινωνικό πόλεμο. Στην Ευρώπη, έχει και την μορφή του μετασχηματισμού της από «Ενωμένη» σε «Γερμανική». Πλέον, μόνον αφελείς ή ιδιοτελείς το παραβλέπουν.

Αλλά ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett, τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δεν μασά τα λόγια του : «Διεξάγεται πόλεμος των τάξεων, η τάξη μου, η τάξη των πλουσίων κάνει πόλεμο, και νικάμε».

Ο πόλεμος αφορά την κατανομή των πόρων. Οι πολλοί αποστερούνται σε όφελος των ολίγων. Η πορεία, εάν συνεχιστεί, οδηγεί στην μαζική εξαθλίωση ανθρώπων που μέχρι πρόσφατα λάμβαναν μέρος στο κοινωνικό γίγνεσθαι ως μικροαστοί ή μεσοαστοί.

Όχι τυχαία, βάλλεται η ισχύς και των πέντε παραγόντων για τον μέσο άνθρωπο. 

Η δημόσια υγεία έχει αποδιοργανωθεί.
Η οικογένεια έχει αποδυναμωθεί.
Η εργασία έχει χαθεί.
Η ακίνητη περιουσία έχει απαξιωθεί.

Οι παραπάνω εξελίξεις λαμβάνουν χώρα λίγο-πολύ πανευρωπαϊκά, ενώ στον Νότο καθολικά.

Έμενε, τελευταίο προπύργιο προσωπικής ισχύος και ανεξαρτησίας, η κινητή περιουσία.
Εννοούμε κυρίως τα μετρητά, σε κάθε μορφή.

Γιατί, για παράδειγμα, στην Ελλάδα, από τα άλλα στοιχεία κινητής περιουσίας, τα αυτοκίνητα έχουν ακινητοποιηθεί ή πουληθεί ή κατασχεθεί. Τα δε τιμαλφή, μεταξύ τους και οικογενειακά κειμήλια, έχουν καταλήξει, οικειοθελώς ή μετά από κλοπές, στα ανταλλακτήρια χρυσού, έχουν λειωθεί και ταξιδέψει σε Γερμανία και Τουρκία - μια αθέατη πτυχή της αρπαγής του ελληνικού πλούτου.

Ωστόσο κάποια μετρητά υπάρχουν, αν και επισήμως άνισα κατανεμημένα.
Σε σχέση με τον πληθυσμό εμφανίζονται ακόμα άξιες λόγου καταθέσεις .

Αλλά και παντού στην Ευρώπη, ως κατάλοιπο των συντηρητικών παραδόσεων, οι καταθέσεις αποτελούν το «αποκούμπι» εκατομμυρίων.

Όχι πια.

Ίσως η ιστορικότητα της στιγμής δύσκολα γίνεται αντιληπτή στο παρόν. Όπως όταν ο Τσώρτσιλ μίλησε για «Σιδηρούν Παραπέτασμα» που κάλυψε την μισή Ευρώπη, μετά τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup και κυρίως μετά τον τρόπο με τον όποιο επιβλήθηκαν, μια ανατριχίλα διαπέρασε όλη την Ευρώπη.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες, η χορήγηση μετοχών έναντι των κατασχόμενων καταθέσεων, το γεγονός ότι τα κατασχόμενα ποσά μπορεί τελικά να αποτελούν αποδόσεις τοκοφόρου διετίας, το ότι ένα πρόγραμμα διάσωσης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν θα κατάφερνε να λάβει την έγκριση της γερμανικής Κάτω Βουλής, ωχριούν μπροστά στην τρομακτική ισχύ του μηνύματος :

Έχουμε το δικαίωμα να βάζουμε το χέρι στην τσέπη σας.

Για να γίνει κατανοητή η τελευταία εξέλιξη είναι χρήσιμη μια ελάχιστη επίκληση του Carl Schmitt , ο οποίος μετουσίωσε σε διεθνές δίκαιο τον φεουδαρχικής προέλευσης γερμανικό δεσποτισμό.
Για τους Γερμανούς υπάρχουν μόνο ισχυροί και αδύναμοι, εξουσιαστές και εξουσιαζόμενοι. Κάθε αντίσταση στον ισχυρό από τον στη συγκυρία αδύναμο συνιστά παράβαση του, κατ’ αυτούς, φυσικού νόμου.

Το Δίστομο και τα Καλάβρυτα ήταν ακριβώς απότοκα αυτής της αντίληψης. Δεν διανοούνταν ότι οι κατακτημένοι μπορούν ή δικαιούνται να διαμαρτυρηθούν έμπρακτα για το καθεστώς που τους επιβλήθηκε και τιμωρούσαν την απώλεια γερμανικών ζωών με σφαγή εκατονταπλάσιων ιθαγενών.

Σήμερα, για τους Γερμανούς, η υπερχρέωση συνιστά δουλεία. Και ο δούλος δεν έχει δικαιώματα. Ούτε φυσικά το δικαίωμα του απαραβίαστου των αποταμιεύσεων. 

Οι Έλληνες και οι Κύπριοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι για τον γερμανικό παράγοντα δεν χρωστάει αφηρημένα «το Κράτος» αλλά οι ίδιοι προσωπικά !

Δεν έγινε ευρέως γνωστό τι διαμείφθηκε όταν ήρθε εδώ η Black Rock.
Οι άνθρωποι της είπαν στους εμβρόντητους ανώτερους τραπεζικούς : «τι ανοησίες μας λέτε, χρωστάτε 300 δις αλλά εδώ υπάρχουν (τότε) 180 δις ευρώ καταθέσεις».

Οι Έλληνες, όπως και οι Κύπριοι, νοούνται δια του Χρέους κατακτημένοι. Κατ’ επέκταση οι ιδιωτικές ελληνικές καταθέσεις νοούνται λεία κατοχής. Μήπως ξεχάσαμε τα κατοχικά, υποχρεωτικά δάνεια, από όπου πηγάζουν οι απαιτήσεις για τις περίφημες «γερμανικές αποζημιώσεις»;

Το ότι στην Ελλάδα δεν έγινε ευθέως επέμβαση στους λογαριασμούς οφείλεται στον κίνδυνο κοινωνικής εξέγερσης. Όμως μετά από εντολές της Τρόικα προέκυψαν
- η μερική δήμευση καταθέσεων με την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας

- η απόσπαση μέρους της απόδοσης των καταθέσεων με την αύξηση της φορολογίας των τόκων από 10% σε 15%

- η απόπειρα αρπαγής  καταθέσεων με το πρόσχημα της «αδράνειας λογαριασμού»

- η επιβολή επιπλέον φόρου στους τόκους με τη μορφή « εισφοράς αλληλεγγύης »

- η επιδίωξη να μειωθούν συντονισμένα από τις τράπεζες οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων.

Η Κύπρος, ως ο πλέον αδύναμος κρίκος στην Ευρωζώνη, επελέγη σαν πεδίο εφαρμογής για την τραπεζική «τελική λύση».

Το ευχόμαστε, αλλά θα είναι δύσκολο για τον κ. Στουρνάρα να πείσει ότι «στην Ελλάδα δεν θα συμβεί».

Αυτό που σίγουρα συνέβη ήταν η δημιουργία ενός άδηλου, πανευρωπαϊκού, αντιγερμανικού μετώπου.

Το μήνυμα ελήφθη, από το Πόρτο μέχρι το Βουκουρέστι και από το Εδιμβούργο μέχρι την Αθήνα. Οι απλοί άνθρωποι δεν μιλάνε. Αλλά συνειδητοποίησαν ότι κάποια στιγμή θα έρθει η σειρά τους.

Και τι να κάνει τελικά η Κύπρος ;

Να χρησιμοποιήσει γερμανική σοφία :

In Gefahr und größter Not bringt der Mittelweg den Tod :
Σε κίνδυνο και καιρό δυστυχίας η μεσοβέζικη λύση οδηγεί στον χαμό.

Και να θυμηθεί έναν μεγάλο Πρώσσο, τον Carl von Clausewitz :

«Είναι προτιμότερο μια χώρα να αντισταθεί και να χάσει τον πόλεμο υπερασπιζόμενη την τιμή της, γιατί, όσο τρομερές κι αν είναι οι συνέπειες της ήττας, μετά την καταστροφή θα έρθει η αναγέννηση. Αλλοίμονο όμως στο λαό που υποκύπτει με την θέλησή του. Που δέχεται αδιαμαρτύρητα την ταπείνωση της κατοχής, την ντροπή της σκλαβιάς, την ταπείνωση της εθελούσιας υποταγής. Ένας τέτοιος λαός είναι χαμένος».

Προλαβαίνοντας μερικούς νενέκους που θα μιλήσουν για επίδειξη «βαλκανικού εθνικισμού» θα ρωτήσω : πόσες πιθανότητες έχει πλέον η Κύπρος να παραμείνει εφεξής διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο ;

Προφήτης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. element avatar
  element 18/03/2013 08:00:38

  Καιρός και το antinews να ξαναβρει τον εαυτό του κοντά σε όσους επιλέγουν το θάρρος και είναι έτοιμοι να υποστούν και τις συνέπειες και μακριά από όσους επιλέγουν την κινδυνολογία που σε καταντάει εσαεί γονατισμένο...

  • Παναγιώτης avatar
   Παναγιώτης @ element 18/03/2013 09:05:05

   Πέστα Χρυσόστομε. Να υπενθυμίσουμε στον συντάκτη του άρθρου ότι '' η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας

   , η απόσπαση μέρους της απόδοσης των καταθέσεων με την αύξηση της φορολογίας των τόκων από 10% σε 15%

   , η απόπειρα αρπαγής καταθέσεων με το πρόσχημα της «αδράνειας λογαριασμού»

   , η επιβολή επιπλέον φόρου στους τόκους με τη μορφή «εισφοράς αλληλεγγύης» ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΥΦΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ?

  • Geros avatar
   Geros @ element 18/03/2013 09:13:54

   Για πες μας ποίες ακριβώς συνέπειες είσαι έτοιμος να υποστείς παλικάρι μου?
   Εγώ σε βλέπω να σκούζεις μέχρι τον Θεό για κάθε τι που σε ξεβολεύει.
   Είσαι επαναστάτης δηλαδή? Σου έχω νέα , το να μαζευτούν ένα τσούρμο ανθρώπων μπροστά στην βουλή και να την μουτζώνουν (τους εαυτούς τους μούτζωναν , αυτοί έστειλαν τους βουλευτές στην βουλή) επειδή τους κόψαν διακόσια ευρώ , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
   Κάτσε τώρα στο ωραίο σου το laptop , φάε λίγο λαγάνα , πέταξε και τον χαρταετό και μετά σκέψου να μου γράψεις τις συνέπειες που θα υποστείς για την επανάσταση της ..... ταραμοσαλάτας.

   • Καθαρός ουρανός avatar
    Καθαρός ουρανός @ Geros 18/03/2013 09:51:32

    @ Geros
    Άδικο έχει ο Προφήτης;;;;
    Μια ζωή μοιραίοι και άβουλοι θα παραμένουμε;;;
    Άλλο βάζω τάξη, άλλο νοικοκυρεύω και άλλο ισοπεδώνω.
    Καλή Σαρακοστή.

   • Αρχιμήδης avatar
    Αρχιμήδης @ Geros 19/03/2013 12:52:41

    Για πές μας εσύ γέρο πως φαντάζεσαι οτι θα μας έρθει Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ? χωρίς Laptop και SMS? Με παράνομους ασυρμάτους? Με πατριωτικά εμβατήρια μέσω ΥΕΝΕΔ?Ή μήπως με αυτοπυρπολήσεις αλλά Τυνησία, πλατεία Ταχρίρ και τώρα Βουλγαρία? Η μήπως πιστεύεις οτι οι Υπερτραπεζίτες θα χορτάσουν με την Κύπρο και θα πούν, αρκετά φάγαμε απο PIIGS και Κύπρο, ας αφήσουμε τη Σλοβενία τη Λεττονία και τις λοιπές πρώην Σοβιετικές χώρες για καμμιά άλλη φορά στο μέλλον?

  • aris. aold avatar
   aris. aold @ element 18/03/2013 22:36:10

   ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΝΟΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΕΔΩ;;;;

   ΑΝΕΒΑΣΤΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 2. βαγόνι avatar
  βαγόνι 18/03/2013 08:03:31

  Στο γερμανικό αστικό δίκαιο υπάρχει η πρόβλεψη της

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 18/03/2013 08:26:09

  Ασφαλώς και υπάρχει πόλεμος. Εύστοχες οι περισσότερες διαπιστώσεις του άρθρου, αλλά, θα μου επιτρέψετε, αγαπητέ Προφήτη, να αντιτάξω και πάλι στα όσα γράφετε ότι εδώ ο αντίπαλος, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Η Γερμανία δρα απλώς ως όργανο "αόρατων", πλην πολύ γνωστών δυνάμεων του χρηματοπιστωτικού χώρου.

  Το να θεωρούμε εν έτει 2013 ότι τα κράτη δρουν με βάση τη λογική των εθνικών συμφερόντων τους δεν είναι απλώς άτοπο: Είναι καίριο για τη δυνατότητά μας να ερμηνεύσουμε την πραγματικότητα. Ακυρώνει τη δυνατότητά μας να ερμηνεύσουμε την πραγματικότητα. Ποια λογική υπέρ της Γερμανίας έχει το να "μπει χέρι" στις καταθέσεις των μικροκαταθετών σε μια χώρα της Ε.Ε.; Νομίζετε δηλαδή ότι ο Γερμανός αυτή τη στιγμή λέει μέσα του "καλά τους έκαναν αυτούς που ξεπλένουν χρήμα της ρωσικής μαφίας" ή ανησυχεί ότι αυτός μπορεί να είναι ο επόμενος; Προσεγγίζετε το πρόβλημα με αληθινή οξυδέρκεια, αλλά δεν βλέπετε ότι με την λύση που επελέγη πλήττεται και η ίδια η Γερμανία; Πόσοι Γερμανοί δεν θα προτιμήσουν από αύριο να κρύβουν τις αποταμιεύσεις τους κάτω από το κρεβάτι τους;

  Δείτε άλλωστε και τις δηλώσεις του ίδιου του Σόιμπλε, ο οποίος ήθελε να διατηρηθούν οι εγγυημένες καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ αλώβητες. Όπως και το ΔΝΤ. Αυτοί που δεν το ήθελαν ήταν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και η... κυπριακή κυβέρνηση! Και δεν μπορεί να είναι ψευδής η δήλωση Σόιμπλε, όταν στην διαπραγμάτευση συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι και η δήλωση γίνεται μια ημέρα μετά. Άρα, την κυπριακή κυβέρνηση δεν την ελέγχει ακριβώς η Γερμανία, αλλά οι ίδιοι άνθρωποι που ελέγχουν την Επιτροπή και την ΕΚΤ. Η Γερμανία εδώ έδειξε να κινείται λίγο πιο κοντά στην φωνή της λογικής, αν και τελικά και οι ίδιοι υπερψήφισαν το μέτρο, άρα, ποιος ο λόγος τώρα να λένε κάτι διαφορετικό; Έχει όμως σημασία ότι το είπαν.

  Αλλά και ο ίδιος έχετε μια ισχυρή αντίφαση στα όσα γράφετε. Αναφέρετε τη ρήση του Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος δεν είναι καθόλου Γερμανός, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη λογική των εθνικών συμφερόντων που κατά τα άλλα διέπει το άρθρο σας. Θα έλεγα, δεν γίνεται καν πόλεμος τάξεων. Ο Μπάφετ το είπε έτσι για να μην πει ότι είμαστε πέντε-έξι που ξέρουμε τι γίνεται και βγάζουμε χρήματα εις βάρος της υπόλοιπης ανθρωπότητας. Ο "ταξικός πόλεμος", θεώρημα στον οποίο βασίστηκε ο μαρξισμός, ήταν κατά τη γνώμη μου το καλύτερο ιδεολογικό άλλοθι για να αποκρυβεί ότι αυτό που ονομάστηκε "καπιταλισμός" ήταν κατά βάθος μια συνωμοσία ορισμένων, συγκεκριμένων ανθρώπων, που αποφάσισαν ότι τους συμφέρει ο κόσμος και η οικονομία να κυβερνιέται κάπως και όχι κάπως αλλιώς.

  Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Η ουσία έχει ότι το σκηνικό που διαμορφώνεται εδώ διαμορφώνεται με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο και κατευθύνει τις μοίρες της ανθρωπότητας προς έναν οικονομικό ολοκληρωτισμό, πιθανόν και παγκόσμιο, στον οποίο πολύ αμφιβάλλω αν θα υπάρχει ένα κράτος (π.χ. η Γερμανία) που θα κυριαρχεί έναντι των υπολοίπων, ή αν θα είναι συγκεκριμένες τράπεζες, οι οποίες θα χρησιμοποιούν την κρατική ισχύ για να κυριαρχήσουν έναντι των υπολοίπων. Πρωτίστως, όχι των υπολοίπων κρατών, αλλά των υπολοίπων τραπεζών: Ο βασικός πυλώνας που επλήγη από την διαχείριση της κρίσης σε Ελλάδα και Κύπρο ήταν οι ίδιες οι τράπεζες. Και αν δεν επλήγη τόσο στις άλλες χώρες (κυρίως, Ισπανία) ήταν γιατί οι δυτικές χώρες έχουν κράτη που αποτελούν γνήσιους εκπροσώπους της αστικής τους τάξης, σε αντίθεση με Ελλάδα και Κύπρο. Συνεπώς, υπερασπίστηκαν τις τράπεζές τους από τον αφανισμό, στον οποίον καταδίκασε η "Ευρώπη" τις τράπεζες σε Ελλάδα και Κύπρο.

  Σε τι συνίσταται, όμως, ο οικονομικός ολοκληρωτισμός; Από τη μια, στο όνομα της "καταπολέμησης της φοροδιαφυγής", του "ελέγχου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος" κλπ., επιχειρείται να επιβληθεί ο τραπεζικός έλεγχος στο σύνολο, ει δυνατόν, των συναλλαγών. Βλέπουμε εδώ να γίνονται υποχρεωτικές οι πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, να καταργείται η εκτός τραπεζών συναλλαγή ακόμη και για να πληρώσουμε τους φόρους μας. Και πόσα άλλα δεν έχουν γίνει στον τομέα αυτόν με ευλογοφανείς αφορμές την "καταπολέμηση της φοροδιαφυγής" κλπ. ΟΛΑ κατατείνουν στον περιορισμό της χρήσης μετρητών και στο να καταστεί υποχρεωτική η συναλλαγή μέσω τραπεζών. Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, έρχεται η απόφαση για το haircut στην Κύπρο, η οποία λέει, τα χρήματά σας είναι στο έλεος μιας απρόσωπης εξουσίας, που μπορεί να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε ποσοστό τους για την "σωτηρία σας". Και ναι, το μήνυμα είναι αυτό που γράφεται και εσείς: "Έχουμε το δικαίωμα να βάζουμε το χέρι στην τσέπη σας". Μόνον που, όπως αναλύθηκε παραπάνω, δεν το λένε οι Γερμανοί: Το λένε οι ίδιοι αυτοί που επιδιώκουν να καταστεί υποχρεωτική η συναλλαγή μας μέσω των τραπεζών. Από τη μια μεριά μας αναγκάζουν να χρησιμοποιούμε τις τράπεζες για όλες τις συναλλαγές μας, από την άλλη μεριά "κουρεύουν" τα χρήματα με τα οποία ο καταθέτης θα πλήρωνε αύριο τις συναλλαγές που είχε προγραμματίσει να πληρώσει.

  Η υποταγή αυτή έρχεται λίγο λίγο, όπως ο βάτραχος που για να τον ζεματίσεις δεν τον βάζεις αμέσως μέσα στο βραστό νερό, αλλά του ρίχνεις λίγο λίγο για να το συνηθίσει. Δεν θα επαναληφθεί (σύντομα) αυτό που έγινε στην Κύπρο, αλλά ο διεστραμμένος εγκέφαλος που βρίσκεται πίσω από αυτή την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχίσει να μας εξαναγκάζει να συναλλασσόμαστε μέσω τραπεζών, μέχρι να "συνηθίσουμε" να έχουμε τα χρήματά μας εκτεθειμένα στον κίνδυνο της απώλειάς τους από την απρόσωπη εξουσία που θα το αποφασίσει.

  Last but not least: Στην Καινή Διαθήκη, στην Αποκάλυψη, η δικτατορία του Αντιχρίστου περιγράφεται ότι θα δώσει στους ανθρώπους "χάραγμα" με το 666 στο δεξί τους χέρι ή στο μέτωπό τους, "ἵνα μή τις δύνηται ἀγοράσαι ἢ πωλῆσαι εἰ μὴ ὁ ἔχων τὸ χάραγμα, τὸ ὄνομα τοῦ θηρίου ἢ τὸν ἀριθμὸν τοῦ ὀνόματος αὐτοῦ". Την Αποκάλυψη μπορεί κανείς να την θεωρεί είτε θεόπνευστη προφητεία, είτε φανταστική ιστοριούλα. Δεν μπορεί κανείς όμως να παραγνωρίσει, ακόμη και στην δεύτερη περίπτωση (να θεωρεί δηλαδή κανείς την Καινή Διαθήκη ως φανταστική ιστοριούλα), ότι την παγκόσμια δικτατορία του Σατανά η πλέον διαδεδομένη θρησκεία του κόσμου την περιγράφει ως ένα συναλλακτικό σύστημα, στο οποίο κανένας δεν μπορεί πια να συναλλαχθεί με μετρητά. Αν αυτός ο οικονομικός ολοκληρωτισμός λοιπόν κατατείνει στον πλήρη έλεγχο της οικονομικής μας ζωής, όχι μόνον πραγματικά, αλλά και ψυχολογικά, μέσω της εμπέδωσης του φόβου (φόβου για τα χρήματά μας, αλλά μεγαλύτερου φόβου για την εξουσία, που μας εξαναγκάζει σταδιακά και εν γνώσει μας να εκθέτουμε την περιουσία μας, τον κόπο μας, την ζωή μας, στον πλήρη έλεγχό της), τότε ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ κάτι χειρότερο για την μοίρα της ανθρωπότητας.

  Και αυτό που συμβαίνει δεν είναι υπό τον έλεγο κανενός Γερμανού. Όπως κάποτε ο (αστικός) ολοκληρωτισμός ερχόταν στην ανθρωπότητα δια μέσου της Αμερικής και παντού γεννιόταν αντιαμερικανισμός, έτσι και τώρα που η Αμερική υποχωρεί, ο αστικός ολοκληρωτισμός έρχεται δια μέσου της Γερμανίας. Και στις δύο περιπτώσεις οι δύσμοιρες χώρες είναι ενεργούμενα του χρηματοπιστωτικού παράγοντα, πίσω από τον οποίο βρίσκονται πολύ συγκεκριμένοι άνθρωποι: Μόνον ο Σόρος έχει δώσει 8 δις δολάρια για τις διάφορες οργανώσεις του. Θα πρέπει να είμαστε πολύ γελασμένοι, όμως, αν νομίζουμε ότι ο Σόρος δίνει δικά του λεφτά. Βιτρίνα είναι κι αυτός, όπως βιτρίνα είναι και η Γερμανία. Ας μην χτυπούμε τις βιτρίνες και ας κοιτάξουμε βαθύτερα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Διογένης 18/03/2013 11:52:42

   Η κυπριακη κυβερνηση απερριψε την προταση Σωυμπλε οχι γιατι ο Αναστασιαδης ελεγχεται απο τη ....Μπιλντεμπεργκ αλλα γιατι ηθελε να μοιρασει το βαρος για να μην εξοργισει Ρωσους και Αραβες που χανουν λεφτα απο αβελτηρια των διοικησεων των κυπριακων τραπεζων.
   Ετσι μπορει να πει οτι πληρωνουμε ολοι και να κλαιγεται μας αναγκασαν οι Γερμανοι.
   Εαν ομως ηθελε να διατηρησει την αξιοπιστια της ως χρηματοοικονομικο κεντρο θα προχωρουσε πιο πολυ και θα φορολογουσε μονο τους Κυπριους καταθετες αφηνοντας απεξω τους ξενους.

   • Β.Κ.Σ. avatar
    Β.Κ.Σ. @ ψυχραιμια 18/03/2013 13:50:00

    Και που ξέρεις πως δεν το πρότειναν, αλλά το απέρριψαν οι Γερμανοί που θέλουν να πάρουν πίτα από τα λεφτά της ρωσικής μαφίας; (εδώ και δυό μήνες φλομώσαμε από γερμανικά δημοσιεύματα, εξ΄ αίφνης!, για το κυπριακό πλυντήριο...)
    Ψυχραιμία σε έχω σημαδούρα, όπου παρεμβαίνεις καταλαβαίνω πως ο σχολιαστής είναι "επικίνδυνος" κι έτσι ξέρω πως αξίζει να τον διαβάσω! :D

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Β.Κ.Σ. 18/03/2013 17:31:55

     Ευχαριστω ΒΚΣ.Τα νεοτερα ειναι οτι οι Ευρωπαιοι θελουν 5,8 δις και αφηνουν την κατανομη στη Κυπρο.
     Φυσικα για να ελαφρυνθει ο "κοσμακης" παει προς την ελαφρυνση των μικροκαταθετων και την επιβαρυνση των μεγαλων.
     Εαν ομως ηθελαν να μεινουν χρηματοοικονομικο κεντρο θα αναλαμβαναν ολο το ποσο να το πληρωσουν οι Κυπριοι και θα αφηναν Ρωσους και Αραβες αλωβητους.Η επιλογη ειναι δικη τους.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Διογένης 18/03/2013 12:18:22

   @Διογενη
   απολυτα διεισδυτικος, οξυδερκης και τολμηρος. Συγχαρητηρια γιατι εξεφρασες αυτα που παρα πολλοι σκεφτονται και δισταζουν να τα εξωτερικευσουν πρωτον για να μην θορυβησουν τους ασχετους [λαθος] και δευτερον για να μην χαρακτηριστουν καπως.....
   Εκπορευονται τα σχεδια απο Γερμανια μερια, γιατι ο Σιωνισμος και οι σκοτεινοι του εκπροσωποι εχουν αλωσει ολη τη χωρα αυτη που οταν το καταλαβει....Εμεις δε ειμαστε οι σκληροτεροι στοχοι τους γιατι απλα ειμαστε Ορθοδοξοι και αυτη ειναι η απαντηση σε οσους αναρωτιουνται: μα γιατι σε μας τοσο σκληρα μετρα;
   Δεν εχει να κανει η επιθεση με οικονομικα, ολα ειναι προσχηματα, αλλου ειναι η στοχευση και καλο ειναι να την αντιμετωπισουμε με πνευματικο τροπο, ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΥΤΟΠΙΚΟ... ετσι κι αλλιως ολους τους αλλους τροπους τους ειδαμε.
   Μεγαλη Σαρακοστη μπαινει, δεν ειναι φολκλορ, δεν ειναι εθιμο, δεν ειναι γραφικο. Ειναι ο ζωντανος Χριστος μας που περιμενει να παραδεχτουμε οτι δεν τα καταφεραμε και να ζητησουμε τη βοηθεια Του!
   Μην ταμπουρωνομαστε πισω απ τον εγωϊσμο μας και την επιστημοσυνη μας, τη χλευη προς τα Θεια, γιατι αν το ειχαν κανει αυτο οι προγονοι μας, τωρα θα ειμασταν.....γιουσουφακια.

  • Μάνια avatar
   Μάνια @ Διογένης 18/03/2013 19:23:48

   Αγαπητε μου ΔΙογένη
   ολους τους -ισμους αυτοι τους εφευραν , για να χτυπιομαστε μεταξυ μας ,,
   Το ερωτημα μου είναι αλλο τελευταια!
   Ποιος είναι ο απωτερος σκοπος τους;
   Γιατι μπορει στο ποπολο να πλασαρουν Lady Gaga kai playboy για να είναι αποχαυνωμενοι , αυτοι ομως απ οτι ξερω κλασικη μουσικη ακουνε , αρχαιους ΕΛληνες διαβαζουνε, ζωγραφους συλλεγουνε ..
   Αν διαλυσουν την ανθρωποτητα ,- οπου προς τα εκεί το πανε- τοτε ποιος θα υπηρετει τις υψηλες ορεξεις τους..
   Μηπως τελικα προκειται περι τρελων και τυφλων ,που ουτε και ιδιοι ξερουν τι κανουν , και νομιζουν οτι αυτο είναι η ευτυχια και οδηγουν ολον τον πλανητη - και τους εαυτους τους - στην δυστυχια;(εβλεπα τον Σορο προχτες , που ετοιμαζεται ν αγοαρασει φιλετα και λεω μ αυτο είνια αφυσικο,,,με το ενα ποδι στον ταφο και ακομα να ρουφηξει αιμα-προς τι;)
   Οποτε πρεπει με καποιο τροπο λογικο να τους σταματησουμε ,,,να τους εξηγησουμε οτι οσα και να μαζευεται ευτυχια δεν θα βρειτε --και η ευτυχια , η αναζητηση της είναι ζητουμενο σ ολους τους ανθρωπους και αυτο είναι μια θεση)
   Εκτος και αν ( ,,,μεταξυ σοβαρου και αστειου και λιακοπουλικα ) προκειται περι μη ανθρωπινων οντων , που είναι πισω και οργανωνουν ολο αυτο , οποτε οπως και να εχει σκοπος τους είναι αυτος- η καταστροφη της ανθρωποτητας, του πλανητη , του ανθρωπου - οποτε πρεπει να μεταχειριστουμε αλλα μεσα πλεον !

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Διογένης 18/03/2013 20:02:46

   Συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυσή σου. Διαφωνώ σε ένα σημείο. Ο Soros δεν είναι βιτρίνα, είναι μέρος της ολιγάριθμης ελίτ που κυβερνά τον πλανήτη.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Διογένης 18/03/2013 22:00:33

   “Έχουμε το δικαίωμα να βάζουμε το χέρι στην τσέπη σας”. Μόνον που, όπως αναλύθηκε παραπάνω, δεν το λένε οι Γερμανοί: Το λένε οι ίδιοι αυτοί που επιδιώκουν να καταστεί υποχρεωτική η συναλλαγή μας μέσω των τραπεζών. Από τη μια μεριά μας αναγκάζουν να χρησιμοποιούμε τις τράπεζες για όλες τις συναλλαγές μας, από την άλλη μεριά “κουρεύουν” τα χρήματα με τα οποία ο καταθέτης θα πλήρωνε αύριο τις συναλλαγές που είχε προγραμματίσει να πληρώσει.

   Είσαι από τούς λίγους Διογένη πού θίγεις αυτό τό θέμα. Ο περισσότερος κόσμος στήν τωρινή του ένδεια αντιδρά όπως ακριβώς «αυτοί» έχουν προσεκτικά σχεδιάσει. Τί απαντά ο μέσος άνθρωπος; Ποσώς καί μέ ενδιαφέρει. Εγώ θέλω δουλειά καί ένα μεροκάματο νά τά βγάλω πέρα.
   Ο Παπακωνσταντίνου περιόρισε τίς αγορές μέ ρευστό αρχικά στά 3.000 €, σήμερα είναι 1.500 € καί από τόν Μάϊο (συζητείτε απλώς; πέρασε; ) τά 500 €. Στό μέλλον υποθέτω μηδέν. Ολες οι συναλλαγές μέσω «ημών». Τών κυρίαρχων τραπεζιτών. Ακίνητες αξίες ανύπαρκτες. Μόνο λογιστικές μονάδες πού εμείς απόλυτα ελέγχουμε καί δικαίωμα στήν ζωή μόνο μέσω τών λογιστικών μονάδων. Η απόλυτη σκλαβιά. Δέν θά προφθαίνουν ούτε κάν οι «προνομιούχοι» εργαζόμενοι νά πιστώνουν τόν λογαριασμό τους μέ πιστωτικές μονάδες, η αξία τών οποίων θά μετακυλίεται έτσι ώστε νά φθάνει μόνο γιά τά απαραίτητα πρός τό ζήν. Οι υπόλοιποι στήν ουσία αιχμάλωτοι σέ άτυπα (φαβέλες) καί τυπικά κέντρα συγκέντρωσης μέ δελτία επιβίωσης καί υποχρεωτική καταναγκαστική εργασία. Γιά τό «καλό τού κοινωνικού συνόλου» όπως θά προπαγανδίζεται (τών διεθνών εξουσιαστών καί τών εντόπιων υπηρετών εννοείται). Καί όσοι κατέχουν γή ή σπίτια ή άλλη ακίνητη περιουσία καί νομίζουν ότι θά επιβιώσουν καί δέν τούς αφορά είναι δυό φορές γελασμένοι. Γιά νά τά κρατήσουν θά χρειάζονται τόσες πολλές λογιστικές μονάδες (φόρος ακίνητες περιουσίας), ώστε θά είναι θέμα χρόνου η πλήρης απαλλοτρίωσή των.

   Αντιγράφω καί πάλι από τό σχόλιό σου.
   Σε τι συνίσταται, όμως, ο οικονομικός ολοκληρωτισμός; Από τη μια, στο όνομα της “καταπολέμησης της φοροδιαφυγής”, του “ελέγχου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος” κλπ., επιχειρείται να επιβληθεί ο τραπεζικός έλεγχος στο σύνολο, ει δυνατόν, των συναλλαγών.

   Καί η πλειοψηφία τού κόσμου χειροκροτεί. Γιατί;
   Γιατί νομίζει ότι η καταπολέμηση τής φοροδιαφυγής σημαίνει κάποια ανταποδοτικότητα γιά τόν ίδιο. Πώς καταφέρνει πάντα τό σύστημα νά κάνει τό άσπρο μαύρο;
   Πώς η πλειοψηφία τού κόσμου αντιδρά όπως ο πίθηκος;
   Βλέπει μόνον τήν Μπανάνα. Τό κλουβί δέν τό βλέπει.

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Διογένης 18/03/2013 23:52:52

   Εχετε δικαιο. Οι Γερμανοι τρομαξαν να εμπιστευτουν τις τραπεζες . Οπως εμεις οι Ελληνες καποτε τα κρυβαμε στα σεντουκια αντιστοιχα οι Γερμανοι τα εκρυβαν στις καλτες.

 4. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 18/03/2013 08:31:57

  Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΩΧΡΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΑ ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΦΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ-ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Σαρακατσανος 18/03/2013 10:37:38

   Ακριβώς! Απλά εδώ χάνουν χρήματα οι Ρώσοι. Μιλάμε για οικονομικό πόλεμο μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ και Ρωσίας. Πάμε για άσχημα πράγματα...

 5. βαγόνι avatar
  βαγόνι 18/03/2013 08:38:50

  Στο γερμανικό αστικό δίκαιο υπάρχει η πρόβλεψη της uberobligation schwierigkeit, της "υπερενοχικής δυσχέρειας" για όσους μπορούν να την
  επικαλεστούν,σε περίπτωση προφανούς αδυναμίας εκπληρώσεως αναληφθεισών υποχρεώσεων....το παιγνίδι αυτό θέλει ευέλικτους παίκτες, άν μπορεί
  να μεταφερθεί σε ευρωπαικό κάδρο....είναι,ίσως,η μόνη δυνατότητα των
  αδύνατων....διαφορετικά, "ο δυνατός τη δύναμη κι'ο αδύνατος τη λύσσα του"....!
  Αρχίζει,πάντως,να γίνεται ορατή και δια γυμνού οφθαλμού,η γεωπολιτική
  πλευρά του ζητήματος...οι Γερμανοί είναι παλαιόθεν δασκαλεμένοι, μιά
  που ευστόχως αναφέρεσαι στον Carl Schmitt....δεν νομίζω να τους βγεί
  το παιγνίδι,έχουν ήδη κάνει τις γνωστές χοντράδες...διαμορφώνεται πλέον
  το πεδίο αντισυσπείρωσης....σ'ότι μας αφορά,εμάς και τους αδελφούς Κυπρίους,
  καλό είναι να αποφύγουμε το τσαλαπάτημα...τα τραύματα θα επουλωθούν
  στο μέλλον...οι ζωτικές απώλειες όχι...θέλει προσοχή!
  Δεν τίθεται θέμα "βαλκανικού εθνικισμού"....η αναγκαία "βαλκανική ενότητα"
  κάποτε θα αγγίξει τα οράματα του Ρήγα Φερραίου,κάποτε..!
  Η παρέμβαση σου πολύ καλή!

  Υ.Γ. Η πρώτη φράση μου ξέφυγε στα κλαβιέ...είναι κι'η ηλικία!

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 18/03/2013 08:38:59

  Στις 26/12/2010, το Antinews.gr έγραψε και για πολλοστή φορά δικαιώθηκε:
  «Η αλήθεια γιά το Μνημόνιο είναι μία: To επέβαλαν για να σώσουν τις Τράπεζες» http://www.antinews.gr/?p=77669

  Αγαπητέ Προφήτη, Θερμές Ευχαριστίες για την εξαιρετική γραφίδα σου πάντα, και Ευχές για Καλά Κούλουμα. Οι Αετοί υψώνονται κόντρα στους ανέμους.

 7. armel avatar
  armel 18/03/2013 08:50:34

  «Είναι προτιμότερο μια χώρα να αντισταθεί και να χάσει τον πόλεμο υπερασπιζόμενη την τιμή της, γιατί, όσο τρομερές κι αν είναι οι συνέπειες της ήττας, μετά την καταστροφή θα έρθει η αναγέννηση. Αλλοίμονο όμως στο λαό που υποκύπτει με την θέλησή του. Που δέχεται αδιαμαρτύρητα την ταπείνωση της κατοχής, την ντροπή της σκλαβιάς, την ταπείνωση της εθελούσιας υποταγής. Ένας τέτοιος λαός είναι χαμένος».

  ΤΩΡΑ ΞΥΠΝΑΤΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ, Ε;;
  ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ...
  ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ, ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ armel 18/03/2013 10:44:41

   Δεν υπαρχει κανενας πολεμος.Χρεωκοπησες και ζητας να μην πληρωσεις τα χρεη σου και αυτο ειναι ολο.Αυτο δεν ειναι πολεμος.

   • νεφέλη avatar
    νεφέλη @ ψυχραιμια 18/03/2013 12:42:17

    ψυχραιμια
    ..τι μαυρίλα είναι αυτή καθαροδευτεριάτικα;

   • armel avatar
    armel @ ψυχραιμια 18/03/2013 13:10:41

    ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΜΕ;;
    ΑΛΗΘΕΙΑ;;
    ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΜΕ...

    Υ.Γ. :ΣΕ ΠΟΙΟ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 6.000 ΕΥΡΩ ΚΑΘΑΡΑ ΤΟ ΜΗΝΑ, ΜΕ ΤΟ 75% ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ;; ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΕΝΑ...

  • Σταυρουλα avatar
   Σταυρουλα @ armel 18/03/2013 11:34:16

   Δεν ξυπνησαν τωρα .. Και ο ΓΑΠ και ο Σαμαρας με τα επιτελεια τους τα γνωριζαν ολα..Οπως οτι διεξαγεται ταξικος πολεμος.. Προτιμησαν ομως κ οι δυο να σωσουν τους ελληνες ολιγαρχες .. Αν ειχαν πει οχι δεν ξερω αν θα ημασταν καλυτερα(βεβαια ως 1 χρονο ανεργη 30χρονων χωρις μελλον ,δεν ξερω ποσο χειροτερα θα ημουν) σιγουρα ομως θα ημασταν περηφανοι κ ενωμενοι σε αντιθεση με το τωρα που μισουμε ο ενας τον αλλο..

 8. Geros avatar
  Geros 18/03/2013 09:01:55

  Επειδή όλα αυτά τα χρόνια δανειζόταν αόριστα και αφηρημένα το "κράτος" , τον λογαριασμό τον στέλναμε με ευκολία στο "κράτος" και αφελώς νομίζαμε ότι το πρόβλημα το έχει το "κράτος" , τι μας φταίει η Γερμανία?
  Η Γερμανία φταίει που εμείς δεν ξέραμε να υπολογίσουμε ένα και ένα κάνει δυο και να δούμε ότι το κράτος είμαστε εμείς?
  Στην οικονομία ΜΟΝΟ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ. Δεν πληρώνουν κράτη και εταιρείες όπως αφελώς πιστεύουν μερικοί , γιατί απλά δεν είναι δυνατόν. Το να πληρώσει το κράτος το χρέος ή το να πληρώσει η εταιρεία τον φόρο είναι σαν να λέμε ότι θα πληρώσει το τραπέζι που έχουμε στο σαλόνι το χαράτσι στα ακίνητα.
  Τα χρέη των κρατών τα πληρώνουν οι πολίτες και τους φόρους των εταιριών τους πληρώνουν ή οι μέτοχοι τους , ή οι εργαζόμενοι τους, ή οι καταναλωτές των προϊόντων τους. Το ότι αυτά τα απλά πράγματα δεν τα ξέρουμε είναι υπαιτιότητα της Γερμανίας?
  Κάτι τελευταίο , πρέπει να αποφασίσουν μερικοί τι είναι οι τράπεζες και αν τις θέλουμε ή όχι. Από την μια τους χρεώνουν την κρίση , ζητάνε την κρίση να την πληρώσουν οι τραπεζίτες και δεν θέλουν ούτε την διάσωση τους , ούτε την (Θεός φυλάξει) κερδοφορία τους. Από την άλλη κλαίνε γιατί θα πάψει λέει η Κύπρος να είναι διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο! Τι θέλουμε τελικά? Μήπως όλα αυτά είναι απλά μια εύκολη κριτική σε ότι στραβό υπάρχει στον κόσμο? Και επειδή δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου από την κρίση πίσω από τέτοιες κριτικές, καταλήγουν να είναι αντιφατικές.
  Κλαίμε όταν μεγαλώνουν οι τράπεζες , κλαίμε και όταν μικραίνουν. ΕΛΕΟΣ!

  • *partyman avatar
   *partyman @ Geros 18/03/2013 10:05:01

   Γέρο τα έχεις μπερδέψει λιγάκι... μου αρέσει πάντως αυτό που γράφεις για τα "ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ".. μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσε.. αλλά μια ερώτηση: το χρήμα ή τα δανεικά ή όπως θέλεις πέστο, που βρίσκονται σήμερα? είναι υπαρκτά? αν ναι, που έχουν συγκεντρωθεί?

   γιατί δεν μπορεί, κάπου βρίσκονται..

   • m.s avatar
    m.s @ *partyman 18/03/2013 10:33:29

    να σου κάνω και εγώ μια ερώτηση.
    όταν οι άλλοι σχεδίαζαν την υποδούλωσή μας , εμείς υπήρχαμε ή ήμασταν μια άυλη αφηρημένη ιδέα;

    • Χαζούλης avatar
     Χαζούλης @ m.s 18/03/2013 12:28:20

     Ε να κάνω και εγώ μία ερώτηση:
     Ποιοι είναι οι άλλοι και ποιοι οι "εμείς";

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Geros 18/03/2013 10:45:49

   Δηλαδή στη Γερμανία των 7 τρις χρέος και στην Ιαπωνία των αμέτρτων τρις χρέος τι φταίει;

   Η αρχή του κακού είναι ο δανεισμός των κρατών από τις τράπεζες. Και ήταν ο μόνος τρόπος να υπωδουλωθούν οι λαοί και τα κράτη σε 5-10 ανθρώπους που κατέχουν μέσω θυγατρικών και μετοχών τις τράπεζες όλων των ανεπτυγμένων κρατών. Και αυτός ο γόρδιος δεσμός κόβεται μόνο με πόλεμο. Και θα είναι παγκόσμιος...

   • Geros avatar
    Geros @ Γεώργιος Τ. 18/03/2013 11:41:35

    Αγαπητέ χρέος έχουν όλα τα κράτη εδώ και αιώνες , τώρα το θυμηθήκατε?
    Είμαστε τελικά άνθρωποι των άκρων εμείς οι Έλληνες. Φορτώναμε το χρέος μας για τριάντα ολόκληρα χρόνια και δεν μας καιγόταν καρφί! Όποιος έλεγε κάτι για αυτό ήταν γραφικός , εφιάλτης , δημοσιονομιστής , με εμμονές στα νούμερα , αντιλαϊκός , χωρίς κοινωνική ευαισθησία. Τώρα που το χρέος μας έσκασε στα μούτρα είμαστε "ή εμείς ή το χρέος" , δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε με το χρέος ένα πράγμα! Θέλουμε μηδέν χρέος για όλους !
    Χαλαρώστε , δεν ήρθε η συντέλεια , ούτε παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει επειδή εσείς δεν την παλεύετε με την ύφεση.
    Τα κράτη θα συνεχίσουν να έχουν χρέη και όσα το παρακάνουν θα έχουν ύφεση , τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο δεν θα γίνει.

    • apergospastis avatar
     apergospastis @ Geros 18/03/2013 14:39:39

     Η συζήτηση για το Ελληνικό χρέος τί σχέση έχει με την Κύπρο; Μήπως κι αυτοί είχαν υπερδιογκωμένο δημόσιο, συντεχνίες κλπ; Ας μην μπερδεύουμε τα πράγματα παρακαλώ.

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ Geros 18/03/2013 15:16:00

     àGeros
     Μηδενα προ του τελους μακαριζε!
     Εχω ενα φιλο που τρια χρονια τωρα μου εκανε μαθημα αναπτυσσοντας θεωριες, οπως αυτες που αναπτυσσουν καποιοι σχολιαστες-donneurs de leçons εδω στο Αντινιους. Την περασμενη εβδομαδα το οικονομικο τσουναμι που μας κυνηγα τον επιασε και αυτον, παρα το λιπος που νομιζε οτι τον προστατευε. Πηγε να πουλησει ενα ακινητο. Που να βρει αγοραστη με την τιμη που περιμενε! Αυτα που του προσφεραν δεν ελυναν το προβλημα του. Παει και η παλια η αυτοπεποιθηση του σαν donneur de leçons, πανε και οι θεωριες που διδασκε. Ας μην λεμε λοιπον συνεχεια μεγαλα λογια γιατι κανεις δεν ξερει πως τα φερνει η ζωη. Ειναι ελαχιστοι εκεινοι που εχουν τοσο λιπος ωστε να σωθουν απο το τσουναμι. Εμας τους αλλους αργα η γρηγορα θα ερθει η σειρα μας. Γι'αυτο λιγη μετριοφροσυνη και λιγη ταπεινοφροσυνη δεν θα μας εβλαπταν.
     Μηδενα προ του τελους μακαριζε...

    • Αρχιμήδης avatar
     Αρχιμήδης @ Geros 19/03/2013 13:14:00

     "τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο δεν θα γίνει."
     Απ' αυτό το πλευρό να κοιμάσαι γέρο.
     Μην ανυσυχείς. Κανείς δεν θα σε ξυπνήσει...
     Δεν υπάρχει λόγος ν' αλλάξεις πλευρό.

  • Afroditi P. avatar
   Afroditi P. @ Geros 18/03/2013 18:30:24

   @Gero,
   η Γερμανία φταίει ως προς το εξής :

   Οτι δημιούργησε βιαστικά το σκληρό ευρώ με μοντέλο το μάρκο, και έμπασε μέσα 17 διαφορετικές οικονομίες με πολύ διαφορετική δομή και σε άλλη φάση ανάπτυξης την καθεμία - οι δε οικονομίες αυτές έχασαν το ''όπλο'' της υποτίμησης/ανατίμησης του νομίσματος ανάλογα με την φάση ανάπτυξης που βρίσκονται.
   Επίσης φταίει -ηθικά- διότι έκανε τα ''στραβά μάτια'' στο γεγονός ότι οι οικονομίες αυτές ΔΕΝ έκαναν προσπάθειες να προσαρμοστούν με τις επιταγές της ευρωζώνης, π.χ. να διατηρούν χρέος ως 60% του ΑΕΠ, διότι κέρδιζε χρήματα από τα προϊόντα και εξοπλισμούς που πούλούσε στους ''απείθαρχους''.

   Ακόμα περισσότερο όμως φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις που μας έμπασαν στα χρέη ως το λαιμό, χωρίς καμμιά αναπτυξιακή πολιτική και καμμιά μεταρρύθμιση.

   Και ποιές ήταν αυτές οι κυβερνήσεις?

   Λίγο-πολύ , οι ίδιοι που κυβερνούν και σήμερα , και σώζουν τη χώρα.

 9. Καθαρός ουρανός avatar
  Καθαρός ουρανός 18/03/2013 09:13:48

  Στην Ιστορία, όπως και στη ζωή, καμία λύπη, καμια μεταμέλεια, δεν μπορούν να αναπληρώσουν την απώλεια μίας μοιραίας στιγμής, όπως και χίλια χρόνια, δεν μπορούν μα εξαγοράσουν μιας ώρας απερισκεψία.

  Στέφαν Τσβάιχ - "Οι μεγάλες ώρες της Ανθρωπότητας¨

  • Καθαρός ουρανός avatar
   Καθαρός ουρανός @ Καθαρός ουρανός 18/03/2013 09:42:44

   ** να εξαγοράσουν

 10. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 18/03/2013 09:15:05

  Δεν νομίζω ότι το antinews είχε χάσει ποτέ τον εαυτό του την ωμή αλήθεια έλεγε ή λέει

 11. ΒΜ avatar
  ΒΜ 18/03/2013 09:45:26

  Πόσο ενδιαφέρον ότι στους σημαντικούς παράγοντες στήριξης της ανθρώπινης ύπαρξης, κατά τον "Προφήτη", δεν συμπεριλαμβάνεται η Παιδεία.
  Και πόσο αποκαλυπτικό για το πως φτάσαμε ως εδώ αλλά και γιατί δεν μπορούμε να αρθρώσουμε απαντήσεις...

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ ΒΜ 18/03/2013 10:00:46

   Σωστός!

 12. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 18/03/2013 09:56:29

  Ἡ ἀκίνητη περιουσία τῆς μισῆς Κύπρου κατακτήθηκε τό '74.
  Ἡ κινητή περιουσία τῆς ἄλλης μισῆς κατακτᾶται τῶρα.
  Μέ τή βία τῶν ὅπλων τή πρώτη φορά,μέ οἰκονομική βία τή δεύτερη,κοινός στόχος καί τίς δύο φορές νά μήν μποροῦν οἱ ἄνθρωποι νά σηκώσουν κεφάλι,νά ὑποδουλωθοῦν.Ἤ,ἀκριβέστερα,ὑποδουλώνονται διά τοῦ πλούτου τους...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Κυθήριος Τ. 18/03/2013 10:50:20

   Δεν είναι τόσο δραματικό το μέτρο της υφαρπαγής 10% των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών επί του εδάφους της Κύπρου. Δεν επιφέρει το μέτρο από μόνο του ανεργία, πείνα, ανυπαρξία φαρμάκων, πετρελαίου, αύξηση τιμών, πτώση βιοτικού επιπέδου. Το πρόβλημα είναι τι θα κάνουν οι καταθέτες με τις καταθέσεις τους στις συγκεκριμένες τράπεζες. Αν τα πάρουν όλα, πάλι θα πτωχεύσουν οι τράπεζες και θα εκβιάζουν οι Γερμανοί για πρόσθετα μέτρα για μεγαλύτερη επανακεφαλαιοποίσηση. Άρα ψυχολογικός είναι ο κίνδυνος που θα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα από ότι είναι.

 13. παρεξήγηση avatar
  παρεξήγηση 18/03/2013 10:14:22

  Προφήτης......μετά Χριστόν;

 14. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 18/03/2013 10:30:30

  Προφήτη, καλημέρα. Όντως, αυτό το νόημα έχουν όλα αυτά τα μέτρα που μας "σώζουν". Η εφαρμογή τους μας οδηγεί, σχεδον μαθηματικά, στην σύγκρουση και σε κοινωνικές αναταραχές που έχουν να εμφανιστούν από τον εμφύλιο. Το ζήτημα, για μένα, και μυστήριο, είναι η άκρως παθητική σταση της κυβέρνησης. Κανένας δεν πιστεύει πως διαπραγματτεύονται, όχι με τον Στουρνάρα του οποίου τα "πιστεύω"είναιλίγο-πολύ γνωστα. Δεν ξέρω τι διαμοίβεται κάτωθεν των τραπεζιών, και η ύπαρξη του Στουρνάρα στο υπουργείο δεν ενέπνεε εμπιστοστοσύνη εξ΄αρχής, αλλά κάναμε την ανάγκη φιλότιμο. Ο κόσμος χάνει πλέον την όποια εμπιστοσύνη είχε και προαπαθεί να δει πως διάολο η στάση και θέση "τα μέτρα δεν βγαίνουν" και τα Ζάππεια συμβιβάζονται με την παθητική στάση τώρα. Μπορεί να ἁγοράζουν"χρόνο αλλά αυξάνουν το χρέος ταχύτερα απ'ότι γίνονται πραγματικές δομικές αλλαγές στο κράτος για να γίνει καλύτερο. Είναι πλέον ανοιχτός ο ταξικός πόλεμος. Σε τοπικό επίπεδο η θέση της Ελλαδικής παγκοσμιοποιημένης ελιτ και των αντιπροσώπων της ενισχύεται. Αυτό το νόημα έχουν και οι φήμες πως την Βουλή την προστατεύουν ξένοι μισθοφόροι και το απέιραχτο των προνομίων της στελεχών της.

 15. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/03/2013 10:38:27

  Μπουρδες.Ο Σοιμπλε δηλωσε οτι η Γερμανια ειχε προθεση να σεβασθει το οριο των 100.000 ευρω των εγγυημενων καταθεσεων (αν και δεν ειχε καμμια υποχρεωση λεω εγω) αλλα δεν το δεχθηκαν οι Κυπριοι.
  http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=30697&title=%25CE%25A3%25CF%258C%25CE%25B9%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25BB%25CE%25B5%253A%2520%25CE%259A%25CF%2585%25CF%2580%25CF%2581%25CE%25B9%25CE%25B1%25CE%25BA%25CE%25AE%2520%25CE%25BA%25CF%2585%25CE%25B2%25CE%25AD%25CF%2581%25CE%25BD%25CE%25B7%25CF%2583%25CE%25B7%2520%25CE%259A%25CE%25BF%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%2583%25CE%25B9%25CF%258C%25CE%25BD%2520%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25B9%2520%25CE%2595%25CE%259A%25CE%25A4%252C%2520%25CE%25B1%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%2586%25CE%25AC%25CF%2583%25CE%25B9%25CF%2583%25CE%25B1%25CE%25BD%2520%25CF%2584%25CE%25BF%2520%25CE%25BA%25CE%25BF%25CF%258D%25CF%2581%25CE%25B5%25CE%25BC%25CE%25B1%2520%25CF%2584%25CF%2589%25CE%25BD%2520%25CE%25BA%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25B8%25CE%25AD%25CF%2583%25CE%25B5%25CF%2589%25CE%25BD

  Σημειο πρωτο : Σε καμμια χωρα του κοσμου δεν υπαρχει απεριοριστη εγγυηση καταθεσεων.Το οριο ειναι 100.000 δολλαρια στις ΗΠΑ,85.000 λιρες στην Αγγλια και 100.000 ευρω στην ευρωζωνη.Πανω απο το οριο αυτο δεν εχουν καμμια υποχρεωση εγγυησης.Και με τη συμφωνια και αυτοι που ειχαν πανω απο 100.000 γλυτωνουν το 90% των καταθεσεων τους.

  Σημειο δευτερο : Η εγγυηση αυτη των καταθεσεων στην ευρωζωνη βασει συνθηκων προσφερεται απο το Δημοσιο του καθε κρατους και οχι την ΕΕ συνολικα.Αρα καμμια υποχρεωση δεν ειχαν οι Γερμανοι ή οι Ολλανδοι να σωσουν τις καταθεσεις των χρεωκοπημενων κυπριακων τραπεζων.Τις εσωσαν ομως σε μεγαλο βαθμο αλλα οχι εξ ολοκληρου γιατι ειχε προηγηθει εξεγερση της αντιπολιτευσης στη Γερμανια.

  Σημειο τριτο : Γιατι ομως οι Κυπριοι δεν δεχθηκαν να εξαιρεθουν οι κατω των 100.000 ευρω καταθεσεις;Γιατι αυτο θα εξοργιζε ακομη περισσοτερο τους Ρωσους και Αραβες που θα πληρωναν τη διασωση της Κυπρου και νομισαν οτι αν μοιραζονταν το βαρος θα απαλυναν τις αντιδρασεις.Εαν ομως ησαν αποφασισμενοι να αναλαβουν πληρως τις ευθυνες των λαθων τους - διοτι οι κυπριακες τραπεζες χρεωκοπησαν διοικουμενες απο Κυπριους και οχι απο Γερμανους - θα ελεγαν φορολογηση 15% μονο των καταθεσεων ατομων κυπριακης ιθαγενειας και κανεις Γερμανος δεν θα μπορουσε να μιλησει ουτε Ρωσους και θα ησαν κυριοι απεναντι σε ολους.Αξιοπρεπης ειναι αυτος που πληρωνει τα χρεη και τα λαθη του και οχι αυτος που τα μεταθετει σε αλλους.

  Τα υπολοιπα περι Διστομου κλπ ασχετα ειναι αριστεριστικος κατσαπλιαδισμους με μπολικο σαλτσα "ελληνισμου".Ουτε για το χρεος της Ελλαδος ουτε της Κυπρου ευθυνονται ξενοι.Ευθυνονται οι ελληνικες κυβερνησεις και κυπριακες και οι λαοι που τις εξελεξαν.

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ ψυχραιμια 18/03/2013 14:01:48

   Ψυχραιμία στρεπτοδικείς μονίμως και θα στο γράψω ωμά. Η Ευρώπη θέλει να βάλει χέρι στα ρώσικα μαύρα. εχέσθη για τις καταθέσεις των κυπρίων. πόλεμος είναι μ΄ αυτόν που την θρέφει ενεργειακά. και κέρδισε μία μάχη. το ό,τι είναι ένας ηλίθιος πόλεμος είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. το ξανθό γένος με την μαφία του είναι ικανό να απειλεί τους κύπριους πολιτικούς, άντε βαρειά κι αυτόν με τις ειδικές ανάγκες, τίποτα περισσότερο ( η ανδραγαθία του στον β΄ παγκόσμιο πόλεμο είναι η αναλαμπή της ιστορίας του και μόνον)

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Β.Κ.Σ. 18/03/2013 17:33:34

    Τοτε να αναλαβουν ολα τα βαρη οι Κυπριοι καταθετες και να αφησουν αλωβητους τους Ρωσους και ολοι θα τους βγαλουν το καπελο.

    • Β.Κ.Σ. avatar
     Β.Κ.Σ. @ ψυχραιμια 18/03/2013 19:24:54

     είναι όρος της γερμανίας και των συν αυτής να φορολογηθούν οι ρώσικες καταθέσεις. χωρίς την φορολόγηση των ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ καταθέσεων η Κύπρος δεν θα πάρει 10 δις. Εάν οι κύπριοι επιλέξουν να φορολογήσουν περισσότερο τις κυπριακές, ελλαδικές, βρεττανικές καταθέσεις και να εξαιρέσουν τις ρωσικές, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ τα 10 δις. Είναι σαφέστατο εδώ και δύο μήνες από τα γερμανικά δημοσιεύματα. Στόχος είναι να μειώσουν την τιμή του αερίου που τους πουλάει ο Πούτιν.

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Β.Κ.Σ. 18/03/2013 20:54:43

      Aσε τα δημοσιευματα.Τωρα η γραμμη ειναι θελουμε 5,8 δις απο τις κυπριακες καταθεσεις και αποφασιστε εσεις απο που θα τα παρετε.
      Εαν η Κυπρος προτεινει τα 5,8 απο μη ρωσικες πηγες δεν θα τολμησουν να το απορριψουν.

     • Β.Κ.Σ. avatar
      Β.Κ.Σ. @ ψυχραιμια 19/03/2013 13:08:17

      Το διακύβευμα πλέον είναι η απόσυρση των καταθέσεων, όχι το 16% που θα τους πάρουν.
      Για να κρατήσουν τα 30 ρώσικα δις στην Κύπρο για τα επόμενα χρόνια, έτσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα πρέπει να τους αλυσοδέσουν με συμφέροντα/ανταλλάγματα. Οι τράπεζες που είναι αέρας πλέον, όπως είπε ο Θείος δεν φθάνουν να τους τις χαρίσουν, τουλάχιστον τη Λαϊκή οπωσδήποτε, πρέπει να τους δώσουν ενεργειακό μερίδηο στη Μεσόγειο.
      Μετά από τόσους αιώνες το ξανθό γένος βάζει πόδι στη Μεσόγειο, όχι χάρη στις ικανότητές του, αλλά χάρη στις ανικανότητες των, τρομάρα μας, ημών των Ευρωπαίων...

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Β.Κ.Σ. 19/03/2013 13:12:46

      Σωστός και ντόμπρος.

  • kouvari avatar
   kouvari @ ψυχραιμια 18/03/2013 16:30:18

   Ολοι μαζι τα φαγαμε...!!

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ ψυχραιμια 18/03/2013 16:50:19

   Πολύ σωστή προσέγγιση. Έντιμη.
   Δυστυχώς, αντί οι πολιτικές μας δυνάμεις, τα ΜΜΕ και εμείς ως πολιτίτες ατομικά και συλλογικά να αναζητούμε άλλωθι, βαρβάρους και εχθρούς, θα μπορούσαμε να δούμε τα δομικά αίτια που μας έφεραν εδώ και να αναζητήσουμε λύσεις ανάπτυξης.
   Δυστύχώς η παιδία μας είναι αυτή των ημιμαθών, φαύλων τηλεοπτικών αστέρων, των κενολόγωνπολιτικών και των αγράμματων δασκάλων και πανεπιστημιακών.
   Οι διοικούντες την Κύπρο έπαιξαν τζόχο. Γνωστο σε όλους. Ο κ. Μαρφίν αφού διέλυσε τον ΠΑΟ, τώρα και την Κύπρο. Εδώ συμμάχησε με τα παιδαρέλια. Στην Κύπρο ποιοί ήταν οι σύμμαχοι του;
   Τι εξυπηρετεί το υποκατάστημα της Μαρφιν στην Εσθονία; Πώς αγοράστηκε και τι αγοράστηκε;
   Θέλω δε να ρωτήσω όλους αυτούς εδώ που αγορεύουν λύσεις και καταδίκες, πού ήταν τόσα χρόνια. Δεν έβλεπαν τι έρχεται; Δεν έβλεπαν τις εγκληματικές πράξεις των οικονομικών και πολιτικών ελίτ της Ελλάδος και της Κύπρου;

 16. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 18/03/2013 10:49:12

  Θαθελα να δω κάποια σκέψη/πρόταση για τη δημιουργία παραγωγής και προϊόντος, αντί για κενόλογες δικολαβικές αγορεύσεις

  • apergospastis avatar
   apergospastis @ Μανιάτης 18/03/2013 14:44:27

   Τί θέλει να πει ο σχολιαστής; Τί προϊόν να παράγει η Κύπρος, σεφταλιές και χαλούμια; Οι Κύπριοι είχαν κάνει την συνειδητή επιλογή να στηρίξουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και την κατασκευή εξαιρετικών υποδομών στον τραπεζικό τομέα - το δικό τους 'προϊόν προς εξαγωγή' αν θέλετε. Τα προβλήματα της Ελλάδας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ίδια με τα Κυπριακά. Πάψτε να πετάτε 'εκσυγχρονιστικές' παράτες σε άσχετο θέμα.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ apergospastis 18/03/2013 16:46:30

    Μονόπλευρος είστε. Το νησί έχει τα πάντα για εξαιρετικό τουρισμό 12 μηνών. Έχει δυνατότητες γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής με εξαιρετικά προιόντα (όχι μόνον χαλλούμια, αλλά θα ξέρετε π.χ. ότι εξάγει πατάτες ποιότητας - και στην Ελλάδα). Τα κοιτασματα χαλκού έχουν εξαντληθεί, φάνηκε όμως το φυσικό αέριο. Οι δυνατόητες για αιολική και ηλιακή ενεργεια είναι μεγάλες.
    Δεν έιναι μονόδρομος η χρηματοπιστωτική "μονοκαλλιέργεια" και οι φούσκες. Δείτε πόσο καλύτερα - πιο ισορροπημενα - τα κατάφερε η αντίστοιχη Μάλτα.

    • Afroditi P. avatar
     Afroditi P. @ Uncle Stgm 18/03/2013 18:50:29

     Η Κύπρος είχε ήδη τουρισμό, αλλά και πολλούς ξένους μόνιμους κατοίκους (πολλοί από Βρετανία)

     Οι πολλοί ξένοι που έχουν εξοχικά, ή μόνιμη κατοικία, τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά ακόμα και οι τουρίστες, ξέρεις τι σκέφτονται τώρα?

     -θα τρέμει από δω και μπρός το φυλλοκάρδι τους να πάνε στην Κύπρο - σου λέει '' άσε που άξαφνα δεν θα βρίσκουμε ΑΤΜ να πάρουμε χρήματα, και θάχουμε και κοινωνικές αναταραχές.. να αγοράσω σπίτι στην Κύπρο??? να ανοίξω τραπεζικό λογαριασμό??? Forget it! ''

     Ετσι λοιπόν θα αναπτυχθεί ο τουρισμός??

     Η, έστω , κάποιες επενδύσεις εταιρειών- αφού όποιες εταιρείες έχουν χρήματα σε λογαρισμούς στην Κύπρο, τώρα ''κουρεύονται'' ? Και ποιός μας λέει ότι ΔΕΝ θα ξανακουρευτούν στο μέλλον??

     • Ιαπετός avatar
      Ιαπετός @ Afroditi P. 18/03/2013 22:08:47

      Αφροδίτη.
      Εκτός από τό κούρεμα καί τήν εφάπαξ αρπαγή υπάρχουν καί οι φόροι καί οι αυξήσεις των. Άμεσοι καί έμμεσοι, ών ουκ έστι αριθμός.

    • apergospastis avatar
     apergospastis @ Uncle Stgm 18/03/2013 20:10:03

     Μπορεί να είμαι μονόπλευρος, έχω ζήσει όμως και στην Μάλτα και δυστυχώς ατυχήσατε στο παράδειγμά σας επειδή γνωρίζω. Αν η Κύπρος είναι κέντρο τραπεζικών συναλλαγών (μεταξύ αυτών και ύποπτων, σίγουρα), η Μάλτα έχει χιλιάδες εταιρείες-φαντάσματα και είναι η πηγή του διαδικτυακού στοιχηματισμού παγκοσμίως. Το δε περιβάλλον της από την υπερδόμηση έχει καταστραφεί τελείως. Δεν θα έλεγα ότι είναι παράδειγμα προς μίμηση και σίγουρα όχι 'ισορροπημένη'.
     Επίσης μην επιχειρηματολογείτε με αναχρονισμούς. Κανένα φυσικό αέριο δεν υπήρχε τα τελευταία 20 χρόνια, και ο τουρισμός ως βιομηχανία είναι πεπερασμένος (πόσα ξενοδοχεία να χτίσεις).
     Τέλος, οι ορντο-φιλελεύθερες ονειρώξεις ότι από τα κατσάβραχα της Πίνδου μέχρι τα ξερονήσια μας θα να φτιάχνονται Όπελ και Φολκσβάγκεν και ότι όλοι οι Έλληνες θα χάσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού τους για να ζουν σε ζηλευτά projects αλά Γκελζενκίρχεν και Βούπερταλ παρακαλώ να λείπουν. Κάθε χώρα έχει το δικό της μονοπάτι προς την ανάπτυξη.

 17. aris. aold avatar
  aris. aold 18/03/2013 10:49:55

  Καλή Σαρακοστή σε όλους.

  Προφήτη και έλεγα που έχεις χαθεί με τέτοιες εξελίξεις.

  Εμάς πάντως η Γερμανίδα γυναίκα του αδερφού μου μας μετράει τις μπουκιές, τα λάδια που έχουμε από το χωριό, το εξοχικό με ελλενίτ στην Λούτσα, και το σπίτι στο χωριό που χτίσαμε.

  Ολα τα βρίσκει πολλά και την ενοχλούν οι ελιές και το μέλι που στέλνει στα συμπεθέρια ο πεθερός πεσκέσι ως ένδειξη υπερβολικού πλούτου.

  Από ότι φαίνεται δικαίωμα για τους Γερμανούς να περνάνε καλά έχουν μόνο οι Βόρειοι.

  Η Κύπρος που είχε καταφέρει να τα πηγαίνει καλά μέσω των τραπεζών τελείωσε και σύντομα θα είναι χειρότερα από την Ελλάδα.

  Οποιος πιστεύει ότι οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για την οικονομική και πολιτική ευρωπαική ενοποίηση είναι μεγάλα κορόιδια.

  Οσοι πιστεύουν όπως εγώ μέχρι χθες ότι είναι ευκαιρία με Γερμανική βοήθεια να κάνουμε επιτέλους κράτος είμασταν παραπλανημένοι.

  Βέβαια για να τα πετύχουν όλα αυτά χρειάζονταν πουλημένους πολιτικούς σε Ελλάδα και Κύπρο και κοιμισμένους πολίτες και από ότι φαίνεται υπήρχαν πάρα πολλοί και από τα δύο.

  • **Mara** avatar
   **Mara** @ aris. aold 18/03/2013 11:56:50

   Φοβερή... νύφη.
   Γέλασα πολύ!!!

  • Geros avatar
   Geros @ aris. aold 18/03/2013 12:11:39

   Με έκανες και γέλασα !
   Και εγώ έχω νύφη Γερμανίδα , μην την συμμερίζεσαι βρε , δεν είναι κακιά , έτσι σκέφτονται. Είναι πιο οικονόμοι από εμάς , δεν ζουν ποτέ πάνω από τις δυνατότητες τους.
   Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια μαγείρεψα για την νύφη μου και τον αδελφό μου στην Γερμανία , ενώ ήμασταν τρεις εγώ μαγείρεψα 6 μερίδες και η νύφη μου με ρώταγε και με ξαναρώταγε γιατί το έκανα!
   Δεν έχουν σπίτι σε χωριό γιατί απλούστατα οι περισσότεροι δεν έχουν χωριό από όπου κατάγονται. Η αστικοποίηση στην Ευρώπη έγινε αιώνες πριν , οι αστοί είναι αστοί και οι χωρικοί χωρικοί. Όταν λοιπόν βλέπουν ότι εμείς έχουμε σχεδόν όλοι κάποια περιουσία σε χωριό τους φαίνεται παράξενο και ένδειξη πλούτου.
   Τα δε Ελληνικά προϊόντα για αυτούς είναι είδη πολυτελείας , αυτά τα δικά μας "πάρε εκατό κιλά λάδι να σου βρίσκονται" είναι σαν να μας πει εμάς "πάρε εκατό φιάλες σαμπάνιας να σου βρίσκονται".
   Μάθε να καταλαβαίνεις το διαφορετικό , μην γίνεσαι ξενοφοβικός.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ aris. aold 18/03/2013 12:48:59

   Αρη, καλη Σαρακοστη και ακομα γελαω. Και γω εχω επαφες με Γερμανους και ειναι ετσι και χειροτερα. Αμα δε ζησουν και καμποσα χρονια στην Ελλαδα μετα δεν μπορουν να ....χωνεψουν τη Γερμανια.Μεταφερουν δε τελειως λανθασμενα τις εκτιμησεις τους εξ ου και η εντυπωση που εχουν για μας. Καποτε αφησα σε ενα τραπεζι ταβερνας 2 ευρω για φιλοδωρημα και εγινε ο κακος χαμος....αφου πληρωσαμε ελεγαν.
   Το ζουμι ειναι αυτα που λες στις 2 τελευταιες παραγραφους σου...

   • **Mara** avatar
    **Mara** @ Ρηνα 18/03/2013 15:32:53

    Α.. υπάρχουν και χειρότερα...
    Του ξαδέρφου μου η γερμανίδα γυναίκα, κατακαλόκαιρο με 40 βαθμούς, να βράζει ο τόπος και δεν έδινε στα παιδιά της νερό μετά τις επτά το απόγευμα για να μην.... κατουριούνται την νύχτα (ο ξάδερφος έλειπε για δουλειά και είχε μείνει μαζί μας, μόνη με τα παιδιά)
    Αυτά τα δόλια να κλαίνε τσιρίζοντας από την δίψα, ζητώντας της νερό και αυτή εκεί αμετακίνητη.....
    Βρέ.. τί να της λέμε, τί να χτυπιόμαστε, τίποτα αυτή.
    Μιλάμε για σκληρότητα, όχι αστεία....
    Μέχρι που το μικρότερο έπαθε αφυδάτωση και το πήγαμε στο νοσοκομείο σε κακό χάλι και την περιποιήθηκε... στα "γαλλικά" ο γιατρός και ησύχασε.
    Το δε πείσμα της δεν περιγράφεται....

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ aris. aold 18/03/2013 14:05:09

   Δεν θεωρεί πως έχουν δικαίωμα να περνάν καλά μόνον οι Βόρειοι.
   Την ενοχλεί η αρχοντιά της προσφοράς των πεσκεσιών. Δεν υπάρχει μέσα στο αξιακό της σύμπαν και την ανταριάζει.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Β.Κ.Σ. 18/03/2013 14:26:11

    «Την ενοχλεί η αρχοντιά της προσφοράς των πεσκεσιών. Δεν υπάρχει μέσα στο αξιακό της σύμπαν και την ανταριάζει». Εξαιρετικό. Πιο κέντρο στον στόχο δεν υπάρχει. (Αν και την ενοχλεί και κάτι: ότι εκείνη δεν μπορεί να περάσει όσο καλά περνούσαν κάποτε οι Νότιοι).

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ Β.Κ.Σ. 18/03/2013 22:12:36

    «Την ενοχλεί η αρχοντιά της προσφοράς των πεσκεσιών. Δεν υπάρχει μέσα στο αξιακό της σύμπαν και την ανταριάζει».

    Όντως βρήκες τό κέντρο τού στόχου.
    Αυτό είναι όντως. Μιλώ από εμπειρία.

    • Αρχιμήδης avatar
     Αρχιμήδης @ Ιαπετός 19/03/2013 14:35:26

     Κι εμένα ενας φίλος μου έχει Γαλλίδα γυναίκα, που πάντα μετράει τα φρούτα που αγοράζει ενα-ενα και όχι με το κιλό. Κι αυτή στην αρχή παραξενευόταν με την αρχοντιά της προσφοράς των πεσκεσιών.
     Ομως τώρα μετά απο χρόνια, ομολογεί οτι αυτό είναι το πανίσχυρο στοιχείο υπεροχής των Ελλήνων που την συγκινεί αφάνταστα και της λείπει στη χώρα της. Το συγλονιστικώτερο δώρο που είχε στη ζωή της λέει, ήταν ενα αυγό τηγανητό που της πρόσφερε μια γριούλα που ζούσε μόνη της σ' ένα εγκατειλημμένο χωριό. Ουδέποτε διανοήθηκε να θεωρήσει οτι οι Ελληνες γενικά ζουν ποτέ πάνω από τις δυνατότητες τους, πλήν μιας γελοίας μειοψηφίςα αμόρφωτων νεόπλουτων "Αγκρίκολων" όπως αποκαλεί τους "τζιπάτους"...

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ aris. aold 18/03/2013 16:11:00

   Καλή Σαρακοστή σέ ὅλους!
   Ἀπ' ὅ,τι διαβάζω καί καταλαβαίνω,ὅλες τίς παραξενιές οἱ γερμανίδες τίς ἔχουνε.Οἱ γερμανοί οἱ καημένοι,ἀγαθά ἀνθρωπάκια...

 18. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 18/03/2013 10:50:30

  Το θέμα της Κύπρου είναι αποκλειστικά τραπεζικό. Δόθηκαν δάνεια τα οποία δεν ξεχρεώνονται. Για να κλείσει η χασούρα προτείνεται το κούρεμα των καταθέσεων. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ξένα κεφάλαια τα οποία ήρθαν στην Κύπρο και κινητοποίησαν τον υπερδανεισμό. Με λίγα λόγια τη χασούρα θα την πληρώσουν οι κερδοσκόποι και σε μικρό ποσοστό και ο κύπριος μικροκαταθέτης. Θεωρώ ότι είναι τυχεροί. Θα πληρώσουν λιγότερο από αυτά που πληρώσαμε εμείς. Βέβαια έχουμε διαφορετικό θέμα. Εδώ το θέμα είναι ο κρατισμός.

 19. η Dimi avatar
  η Dimi 18/03/2013 10:52:38

  Σαράντος Ι. Καργάκος: «Delenda Esse»
  Πηγή: EΣΤΙΑ | Ημερομηνία: 21/01/2011

  Eπί 50 ἔτη καί πλέον ὑπῆρξα ἄνθρωπος τῆς παιδείας ἀλλ᾽ οὐδέποτε τοῦ ὑπουργείου «παιδείας». Πάντοτε ὑπῆρξα πολέμιός του, διότι ἄλλοτε ὑπῆρξε ὑπέρμετρα συντηρητικό καί ἐν συνεχεία ἐξελίχθηκε σέ ὑπέρμετρα- «προοδευτικό» -καί τά πάντα ἐγένοντο «μπάχαλο»! Σήμερα, σάν τόν Κάτωνα, ἔχω παγίως πεισθεῖ ὅτι τό ἁμαρτωλό αὐτό ὑπουργεῖο πρέπει νά ἐξαφανισθεῖ (Delenda Esse). Διότι ἐξ αὐτοῦ «ἐρρύη τά φαῦλα», αὐτό εἶναι ἡ πηγή παντός κακοῦ, ὅπως γράψαμε σε προηγούμενο ἄρθρο μας.

  Γιά νά ἀπεξαρτηθεῖ ἡ παιδεία ἀπό τίς τοξικές οὐσίες τοῦ κομματισμοῦ καί ἀπό ἄλλα παράγωγα πάσης διεθνοῦς φρενοβλαβείας πού ἐμφανίζονται ὡς παιδαγωγική πανάκεια, κρίνω ἀναγκαιότατη τήν κατάργηση τοῦ ἐν λόγω ὑπουργείου καί τήν ἀντικατάστασή του ἀπό μιά 7μελῆ ἐπιτροπή 5ετοῦς θητείας, ἡ ὁποία θά ἀπαρτίζεται ἀπό πρόσωπα ἐγνωσμένης ἀξίας, ὑψηλοῦ πνευματικοῦ καί ἠθικοῦ κύρους, γνῶστες τῶν προβλημάτων τῆς παιδείας, καί στήν ἑλληνική καί στήν διεθνῆ διάστασή τους.

  Yπό τήν ἐπιτροπή αὐτή θά λειτουργεῖ εἰδική γραμματεία, ἀποτελούμενη –τό πολύ– ἀπό 50 ἄτομα τά ὁποῖα θά εἶναι ἐπιφορτισμένα μέ τήν ἐφαρμογή τοῦ προγράμματος πού θά καταρτίσει ἅπαξ –κατόπιν ἐνδελεχοῦς μελέτης– ἡ ἐπιτροπή, χωρίς αὐτό νά ἀποκλείει κάποια διορθωτική μετατροπή.

  Κρίνω ἀναγκαῖον τόν ἀπογαλακτισμό τῶν σχολείων ἀπό τούς Δήμους, γιά τήν ἀπομάκρυνση τοῦ κομματικοῦ καί ρουσφετολογικοῦ παρασιτισμοῦ καί τήν ἐπανασύσταση τοῦ ἄλλοτε ἐπιτυχημένου θεσμοῦ τῶν Γενικῶν Ἐπιθεωρητῶν. Αὐτοί, κατά περιφέρειες, πρέπει νά ἔχουν τήν εὐθύνη γιά τήν εὔρυθμη λειτουργία τῶν σχολείων, τήν ἀξιολόγηση τῶν ἐκπαιδευτικῶν καί τή λήψη τῶν ἀναγκαίων μέτρων γιά τήν ἀποτροπή παρεκτροπῶν. Κι ἀκόμη νά ἐπανέλθουν οἱ ὀνομασίες Γυμνασιάρχης καί Λυκειάρχης, ἀλλά μέ οὐσιαστικές ἐξουσιαστικές ἁρμοδιότητες.

  Θεωρῶ ἀκόμη ὅτι εἶναι ἀναχρονισμός σ’ ἕνα καθεστώς ἐλευθερίας ἡ ἔννοια τοῦ «ὑποχρεωτικοῦ» σέ θέματα παιδείας. Πρέπει νά ἀναγνωρισθεῖ τό δικαίωμα τῆς αὐτομορφώσεως τῶν παιδιῶν μέ ἀπόλυτη εὐθύνη τῶν γονιῶν. Εἶναι κρίμα, προικισμένα παιδιά νά σπαταλοῦν ἐξαναγκαστικά 12 χρόνια ζωῆς, γιά νά μαθαίνουν πράγματα πού θά μποροῦσαν νά μάθουν σέ 7 χρόνια καί ποῦ, ἄν δέν μάθουν ὅσα μαθαίνουν στό σχολεῖο βλάβη δέν θά εἶχαν. Τό ποῦ καί πῶς θά μορφωθοῦν τά παιδιά αὐτά, δέν εἶναι ὑπόθεση τοῦ κράτους νά μεριμνᾶ. Τό κράτος δέν μπορεῖ νά κάνει τά πάντα γιά μᾶς – καί μάλιστα στραβά.

  Τά παιδιά πού δέν θά περνοῦν κάτω ἀπό τά Καυδιανά Δίκρανα τῆς ὑποχρεωτικῆς παιδείας, ἀνεξάρτητα ἀπό ἡλικία, θά περνοῦν ἀπό αὐστηρές ἐξετάσεις γιά νά πάρουν ἀπολυτήριο Λυκείου καί ἀκολούθως, πάλι μέ αὐστηρές ἐξετάσεις, θά εἰσάγονται –ἄν μποροῦν– σέ κάποιο ἀνώτερο ἤ ἀνώτατο πνευματικό ἵδρυμα. Ἔτσι ἡ πανεπιστημιακή ζωή γιά κάποια προικισμένα παιδιά μπορεῖ νά ἀρχίζει ἀπό τήν ἡλικία τῶν 15-16 ἐτῶν.

  Κάθε πανεπιστημιακή σχολή θά πρέπει νά ἔχει ἕναν κύκλο μαθημάτων κι ἕναν ἀριθμό συγγραμμάτων. Ὅποιος σπουδαστής ἠμπορεῖ ἐντός τριετίας (ἤ διετίας) νά «περνᾶ» ὅλα τά μαθήματα αὐτά, νά παίρνει –ἀνεξαρτήτως ἡλικίας– πτυχίο. Ἔτσι θά ἀπαλλαγοῦν τά πανεπιστήμια ἀπό φοιτητές-φυτητές πού μετροῦν τά χρόνια τῆς σπουδαστικῆς ζωῆς τους μέ... Ὀλυμπιάδες!

  Δέν ἀποκλείω οὔτε τό ἠλεκτρονικό σχολεῖο. Γιατί νά ἀκούει ἕνα παιδί τόν ἀκατάρτιστο περί τά μαθηματικά «ὑποχρεωτικό» καθηγητή καί νά μήν διδάσκεται τήν τέχνη τῶν μαθηματικῶν ἀπό ἕναν ταλαντοῦχο καί εἰδικευμένο περί τά μαθηματικά ἐκπαιδευτικό, μέ τόν ὁποῖο θά μπορεῖ νά βρίσκεται σέ συνεχῆ ἠλεκτρονική ἐπαφή; Αὐτό μπορεῖ νά γίνει μέ ὅλα σχεδόν τά μαθήματα.
  Εἶναι πλέον καιρός νά σταματήσει ἡ παροχή τῶν δωρεάν «ὑποχρεωτικῶν» ἐγχειριδίων. Αὐτό τό «δωρεάν» (πού μᾶς κοστίζει πανάκριβα) ἐπέβαλε τή δικτατορία τοῦ ἑνός καί μοναδικοῦ βιβλίου, αὐτό ἐπέβαλε καί τό καθεστώς τῆς «παπαγαλίας». Πρέπει νά πρυτανεύσει ἡ ἀρχή τοῦ «Διαβάστε ἀπ᾽ ὅπου θέλετε, ἀρκεῖ νά ξέρετε πλουσιοπάροχα αὐτά πού πρέπει νά ξέρετε». Ἄν ξέρετε περισσότερα ἀκόμη καλύτερα.

  Τό κράτος πρέπει νά ἀφήσει τή μάταιη προσπάθεια λειτουργίας δημοσίων ἐπαγγελματικῶν σχολῶν. Ἀφοῦ τό κράτος ἀπέτυχε παντοῦ ὡς ἐπαγγελματίας, πῶς θά ἦταν δυνατόν νά πετύχει στό θέμα τῆς ἐπαγγελματικῆς παιδείας; Αὐτά πού κακομαθαίνουν σήμερα οἱ σπουδαστές ἐπί μία τριετία ἤ τετραετία στίς πολυώνυμες ἀνά τήν ἑλληνική ἐπικράτεια διασκορπισμένες σχολές, τά μαθαίναμε ἐμεῖς ἐντός 9μήνου στόν «Προμηθέα», τόν «Ἥφαιστο», στήν «Πάλμερ» κ.λπ.
  Φυσικά πληρώναμε, ἀλλά μέ δικά μας λεφτά –ὄχι τοῦ μπαμπᾶ– ἀπό τήν πρωινή καί μεταμεσημβρινή δουλειά. Ἄν πρόκοψαν οἱ πρῶτες μεταπολεμικές γενιές, εἶναι γιατί εἶχαν σπουδάσει τό «Εὐαγγέλιο τῆς Δουλειᾶς». Μεταγενεστέρως ἡ παιδεία πῆρε τόν κατήφορο, διότι τό ὑπουργεῖο ὑπνοπαιδείας ἐπέβαλε τό «Εὐαγγέλιο τῆς Τεμπελιᾶς», κάτι πού δέν θά ἔβλεπε οὔτε στά πιό τολμηρά ὄνειρά του, ὁ Πώλ Λαφάργκ.

  Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ του Πωλ Λαφάργκ (πηγή: alfavita.gr)
  Τα αποσπάσματα που παρουσιάζουμε, προέρχονται απ' το βιβλίο του Πωλ Λαφάργκ Η Θρησκεία του Κεφαλαίου. Το βιβλίο αυτό αποτελεί τα πρακτικά ενός (φανταστικού) Διεθνούς Συνεδρίου που έγινε στο Λονδίνο (δεν καθορίζεται η ημερομηνία), κατά τη διάρκεια του οποίου, οι εκπρόσωποι των πιο επιφανών αστών συντάσσουν τα Πρακτικά μιας νέας θρησκείας που θα λατρεύει το Χάος που δημιούργησαν και που ονόμασαν «πολιτισμένο κόσμο».

  Μιάς θρησκείας ικανής όχι μόνο «να σταματήσει την επικίνδυνη εξάπλωση των σοσιαλιστικών ιδεών» αλλά και να δώσει στον χαοτικό και καπιταλιστικό αυτό κόσμο την φαινομενικά οριστική μορφή του. Πρόκειται βέβαια για μια απολαυστική φάρσα του συγγραφέα του πασίγνωστου βιβλίου «Το Δικαίωμα στην Τεμπελιά» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος και Νησίδες) που τύγχανε να είναι και γαμπρός του Μαρξ. Δυστυχώς το κείμενο αυτό, στο μεγαλύτερο μέρος του, παραμένει ακόμα επίκαιρο.

  Η ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
  ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς ονομάζεσαι;
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μισθωτός.

  Ε: Ποιοι είναι οι γονείς σου;
  Α: Ο πατέρας μου ήταν μισθωτός, καθώς και ο παππούς μου και ο προπάππος μου. Αλλά οι πρόγονοί μου ήταν δουλοπάροικοι και σκλάβοι. Η μάνα μου ονομάζεται Φτώχεια.

  Ε: Από πού έρχεσαι και πού πηγαίνεις;
  Α: Έρχομαι από τη Φτώχεια και πηγαίνω στην Εξαθλίωση, περνώντας από το νοσοκομείο όπου το κορμί μου θα χρησιμεύσει για τα πειράματα στα καινούργια σας φάρμακα και για τις έρευνες των γιατρών που περιθάλπουν τους προνομιούχους του Κεφαλαίου.

  Ε: Πού γεννήθηκες;
  Α: Σε μια σοφίτα, κάτω από την στέγη του σπιτιού που έχτισε ο πατέρας μου και οι συνάδελφοί του.

  Ε: Ποια είναι η θρησκεία σου;
  Α: Η θρησκεία του Κεφαλαίου.

  Ε: Ποια καθήκοντα σού επιβάλλει η θρησκεία σου;
  Α: Δυο κύρια καθήκοντα: το καθήκον της παραίτησης και το καθήκον της εργασίας. Η θρησκεία μου μού επιβάλλει να παραιτηθώ από τα δικαιώματά μου πάνω στη γη, την κοινή μας μητέρα, πάνω στα πλούτη που κρύβουν τα σπλάχνα της, πάνω στην γονιμότητα του εδάφους της και την γονιμοποίησή της από τη ζέστη και το φως του ήλιου. Μού επιβάλλει να παραιτηθώ από το δικαίωμα να έχω έλεγχο πάνω στην εργασία των χεριών και του μυαλού μου, μού επιβάλλει ακόμα να παραιτηθώ από τα δικαιώματα πάνω στον ίδιο μου τον εαυτό: από τη στιγμή που περνάω το κατώφλι του εργαστηρίου μου, δεν ανήκω πια στον εαυτό μου, είμαι κτήμα του αφεντικού μου. Η θρησκεία μου μού επιβάλλει να δουλεύω από μικρός ως τον θάνατό μου, να δουλεύω με το φως του ήλιου και της ασετυλίvης, να δουλεύω μέρα νύχτα, να δουλεύω πάνω στη γη, κάτω από τη γη και μες στη θάλασσα. Να δουλεύω παντού και πάντα.

  Ε: Σου επιβάλλει και άλλα καθήκοντα;
  Α: Ναι. Να συνεχίζω τη νηστεία όλο το χρόνο. Να ζω με στερήσεις χωρίς να χορταίνω ποτέ. Να καταπνίγω όλες τις σαρκικές μου ανάγκες και τις πνευματικές αναζητήσεις.

  Ε: Σου απαγορεύει ορισμένα είδη τροφής;
  Α: Μου απαγορεύει να αγγίζω το κυνήγι, τα πουλερικά, το μοσχαράκι πρώτης, δεύτερης και τρίτης διαλογής, να γεύομαι τον σολωμό, τον αστακό, τα φρέσκα ψάρια. Μου απαγορεύει να πίνω αγνό κρασί και γάλα έτσι όπως βγαίνει από το μαστάρι της αγελάδας.

  Ε: Ποιες τροφές σου επιτρέπει;
  Α: Το ψωμί, τις πατάτες, τα φασόλια, το μπακαλιάρο και την ξερή ρέγγα, τα απορρίμματα του κρεοπωλείου, το γελαδινό και αλογίσιο κρέας, τα χοιρινά. Για να ανακτήσω γρήγορα τις εξαντλημένες μου δυνάμεις μου επιτρέπει να πίνω νοθευμένο κρασί, ρακί από πατάτες και "δηλητήριο" από κοκκινογούλι.

  Ε: Και ποιά καθήκοντα σου υπαγορεύει απέναντι στον εαυτό σου;
  Α: Να ροκανίζω τις οικονομίες μου, να ζω μέσα στην βρώμα και την εξαθλίωση. Να φορώ ρούχα σκισμένα, μπαλωμένα, μανταρισμένα, μέχρι να κουρελιαστούν. Να κυκλοφορώ χωρίς κάλτσες και με τρύπια παπούτσια που μουσκεύουν από το βρώμικο παγωμένο νερό των δρόμων.

  Ε: Τι καθήκοντα έχεις απέναντι στην οικογένειά σου;
  Α: Να απαγορεύω στη γυναίκα και τα παιδιά μου κάθε κοκεταρία, κάθε κομψότητα και εκλέπτυνση. Να τους ντύνω με φτηνο-υφάσματα ίσα για να μη σοκάρουν την αιδώ του μπάτσου. Να τους μάθω να μην παγώνουν το χειμώνα με τα βαμβακερά ρούχα και να μην σκάνε το καλοκαίρι μέσα στα χαμόσπιτα. Να αποτυπώνω στα κεφάλια των μικρών παιδιών μου τους ιερούς κανόνες της εργασίας ώστε να μπορέσουν, από την τρυφερή τους ηλικία, να κερδίσουν τη ζωή τους και να μην ζουν εις βάρος της κοινωνίας. Να τα διδάξω να πλαγιάζουν χωρίς βραδινό και χωρίς φως, να τα εξοικειώσω με την ανέχεια που είναι η μοίρα τους.

  Ε: Ποια είναι τα καθήκοντα που η θρησκεία σου σού επιβάλλει απέναντι στην κοινωνία;
  Α: Να αυξάνω τον κοινωνικό πλούτο πρώτα με τη δουλειά μου και μετά με τις αποταμιεύσεις μου.

  Ε: Τι σου επιβάλλει να κάνεις με τις οικονομίες σου;
  Α: Να τις καταθέτω στο Κρατικό Ταμιευτήριο για να καλύπτουν το κρατικό έλλειμμα ή να τις εμπιστεύομαι στις εταιρίες που έχουν ιδρύσει οι φιλάνθρωποι οικονομολόγοι για να τις δανείζουν στα αφεντικά μου. Τις οικονομίες μας πρέπει να τις βάζουμε πάντα στη διάθεση των αφεντικών μας.

  Ε: Σου επιτρέπει να αγγίζεις τις καταθέσεις σου;
  Α: Όσο το δυνατόν σπανιότερα. Μάς επιβάλλει να μην επιμένουμε όταν το Κράτος αρνείται να τις αποδώσει και να παραιτούμαστε από κάθε διεκδίκηση όταν οι φιλάνθρωποι οικονομολόγοι, προλαβαίνοντας τις ανάγκες μας, μάς αναγγέλλουν ότι οι οικονομίες μας έγιναν καπνός.

  Ε: Έχεις πολιτικά δικαιώματα;
  Α: Το κεφάλαιο μού έχει παραχωρήσει την αθώα διασκέδαση να εκλέγω τους νομοθέτες που φτιάχνουν νόμους για να μας τιμωρούν. Αλλά μάς απαγορεύει να ασχολούμεθα με την πολιτική και να ακούμε τους σοσιαλιστές.

  Ε: Για ποιο λόγο;
  Α: Επειδή η πολιτική είναι προνόμιο των αφεντάδων και επειδή οι σοσιαλιστές είναι κατεργάρηδες που μάς ληστεύουν και μάς κοροϊδεύουν. Μάς λένε ότι ο άνθρωπος που δεν εργάζεται δεν πρέπει να τρώει, ότι όλα ανήκουν στους εργάτες αφού εκείνοι τα παράγουν όλα και ότι το αφεντικό είναι ένα παράσιτο που πρέπει να εξολοθρευτεί. Η αγία θρησκεία του Κεφαλαίου, μας διδάσκει, αντίθετα, ότι η σπατάλη των πλουσίων γεννά την εργασία που μας δίνει ψωμί, ότι οι πλούσιοι συντηρούν τους φτωχούς, ότι αν δεν υπήρχαν πλούσιοι, οι φτωχοί θα χάνονταν. Μάς διδάσκει ακόμα να μην είμαστε τόσο αφελείς ώστε να πιστεύουμε πως οι γυναίκες και οι κόρες μας θα ήξεραν να ντυθούν με τα μετάξια και τα βελούδα που υφαίνουν, αφού οι ίδιες δεν θέλουν να στολίζονται παρά με κακόγουστα βαμβακερά και πως εμείς δεν θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε τα γνήσια κρασιά και να γευτούμε τα ωραία φαγητά, αφού είμαστε συνηθισμένοι σε απαίσια βοδινά και νοθευμένα ποτά.

  Ε: Ποιός είναι ο Θεός σου;
  Α: Το Κεφάλαιο.

  Ε: Ο Θεός σου είναι παντοδύναμος;
  Α: Ναι. Η κατοχή του εξασφαλίζει όλα τα επίγεια αγαθά. Όταν αποστρέφει το πρόσωπό του από μια οικογένεια και ένα έθνος, αυτά βυθίζονται στην αθλιότητα και τον πόνο. Η δύναμη του Θεού-Κεφαλαίου μεγαλώνει όσο αυξάνεται ο όγκος του. Κάθε μέρα κατακτά και καινούργια κράτη. Κάθε μέρα μεγαλώνει το κοπάδι των μισθωτών που, σ' όλη τους τη ζωή είναι ταγμένοι να αυξήσουν τον όγκο του.

  Ε: Ποιοι είναι οι εκλεκτοί του Θεού-Κεφαλαίου;
  Α: Τα αφεντικά, οι καπιταλιστές, οι εισοδηματίες.

  Ε: Πώς σε ανταμείβει ο Θεός σου;
  Α: Προσφέροντας συνεχώς δουλειά, σε μένα, τη γυναίκα μου και τα μικρό μου παιδιά.

  Ε: Αυτή είναι η μοναδική σου ανταμοιβή;
  Α: Όχι. Ο Θεός μας επιτρέπει να ικανοποιούμε την πείνα μας καταβροχθίζοντας με τα μάτια τις ορεκτικές βιτρίνες με τα κρέατα και τα τρόφιμα που δεν γευτήκαμε ούτε θα γευτούμε ποτέ, με τα οποία τρέφονται οι εκλεκτοί και οι άγιοι πατέρες. Η καλωσύνη του μάς επιτρέπει να ζεστάνουμε τα μουδιασμένα από την παγωνιά μέλη μας κοιτάζοντας τις γούνες και τα παχιά παπλώματα με τα οποία σκεπάζονται οι εκλεκτοί και οι άγιοι πατέρες. Μάς παραχωρεί επίσης την εκλεπτυσμένη οπτική απόλαυση να βλέπουμε να περνά εποχούμενη, από τις λεωφόρους και τις πλατείες, η ιερή φυλή των εισοδηματιών και των καπιταλιστών, αστραφτεροί, καμαρωτοί ματσωμένοι, κοιλαράδες, τριγυρισμένοι από ένα συρφετό από βαλέδες με γαλόνια και ψιμυθιωμένες κοκότες. Και καμαρώνουμε στη σκέψη πως αυτά τα θαυμαστά πράγματα, που απολαμβάνουν οι εκλεκτοί και εμείς το στερούμαστε, είναι έργα των χεριών και του μυαλού μας.

  Ε: Οι εκλεκτοί ανήκουν σε διαφορετική ράτσα από τη δική σου;
  Α: Οι καπιταλιστές πλάστηκαν από τον ίδιο πηλό με τους εργαζόμενους, αλλά επιλέχτηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες και εκατομμύρια.

  Ε: Τι έκαναν για να αξίζουν μια τέτοια διάκριση;
  Α: Τίποτα. Ο Θεός αποδεικνύει την παντοδυναμία του χαρίζοντας την εύνοιά του σε αυτούς που δεν κουράστηκαν να την κερδίσουν.

  Ε: Δηλαδή το Κεφάλαιο είναι άδικο;
  Α: Το Κεφάλαιο είναι η ίδια η Δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη του όμως ξεπερνά την αδύνατη νόησή μας. Αν το Κεφάλαιο ήταν αναγκασμένο να παραχωρεί τη χάρη του σε εκείνους που την αξίζουν, δεν θα ήταν καθόλου ελεύθερο, η δύναμή του θα είχε όρια. Το Κεφάλαιο επιβεβαιώνει την παντοδυναμία του διαλέγοντας τους εκλεκτούς του, αφεντικά και καπιταλιστές, μέσα από το σωρό των ανίκανων, των μασκαράδων, των τιποτένιων.

  Ε: Πώς σε τιμωρεί ο Θεός σου;
  Α: Καταδικάζοντάς με στην ανεργία. Με τον τρόπο αυτό με αφορίζουν. Μου απαγορεύουν το κρέας, το κρασί, τη φωτιά. Με καταδικάζουν να πεθάνω της πείνας, εγώ, η γυναίκα μου και τα παιδιά μου.

  Ε: Ποια σφάλματα πρέπει να διαπράξεις για να καταδικαστείς στην ανεργία;
  Α: Κανένα. Το Κεφάλαιο αρέσκεται να επιβάλλει την ανεργία για λόγους που το μικρό μυαλό μας αδυνατεί να συλλάβει.

  Ε: Ποιές είναι οι προσευχές σου;
  Α: Δεν προσεύχομαι καθόλου με λόγια. Η δουλειά είναι η προσευχή μου. Κάθε προφορική προσευχή θα παρενοχλούσε την αποδοτική προσευχή της δουλειάς, την μόνη προσευχή που είναι αρεστή γιατί είναι η μόνη χρήσιμη και επικερδής για το Κεφάλαιο, η μόνη που δημιουργεί υπεραξία.

  Ε: Πού προσεύχεσαι;
  Α: Παντού: στη θάλασσα, στη στεριά και κάτω από τη γη, στους αγρούς, τα ορυχεία, τα εργαστήρια και τα μαγαζιά. Για να γίνει δεκτή η προσευχή μας και να ανταμειφθεί, πρέπει να θυσιάσουμε στο Κεφάλαιο τη βούλησή μας, την ελευθερία και την αξιοπρέπειά μας. Πρέπει να σπεύδουμε σε κάθε χτύπημα της καμπάνας, σε κάθε σφύριγμα της μηχανής. Και αφού προσευχηθούμε, πρέπει, σαν αυτόματα, να κουνάμε πόδια και χέρια, να λαχανιάζουμε και να ιδρωκοπάμε, να τεντώνουμε τους μυς, να εξαντλούμε τα νεύρα μας. Πρέπει να είμαστε ταπεινόφρονες, να ανεχόμαστε υπάκουα τις παραφορές και τις βρισιές του αφεντικού μας και των βοηθών του, αφού αυτοί έχουν πάντα δίκιο, ακόμα και όταν φαίνεται ότι έχουν άδικο. Πρέπει να ευχαριστούμε το αφεντικό όταν περικόπτει τον μισθό μας και παρατείνει τις ώρες εργασίας, αφού ό,τι κάνει είναι σωστό και για το καλό μας.

  Πρέπει να νιώθουμε περήφανοι όταν το αφεντικό και οι βοηθοί του χαϊδολογάνε τις γυναίκες και τις κόρες μας, αφού ο Θεός μας, το Κεφάλαιο, εκτός από το δικαίωμα να αποφασίζουν για τη ζωή και το θάνατό των μισθωτών, τους παραχωρεί και το δικαίωμα να βάζουν χέρι στις εργαζόμενες. Αντί να παραπονεθούμε, αντί να βράσουμε από θυμό, αντί να απεργήσουμε, αντί να επαναστατήσουμε, πρέπει να υπομένουμε όλη τη δυστυχία, να τρώμε βρώμικο ψωμί και να πίνουμε λασπωμένο καφέ. Αφού για να τιμωρήσει την ανυπακοή μας, το Κεφάλαιο οπλίζει το αφεντικό με κανόνια και τουφέκια, με φυλακές και εξορίες, με γκιλοτίνες και αγχόνες.

  Ε: Μετά το θάνατο, ποιά θα είναι η ανταμοιβή σου;
  Α: Πολύ μεγάλη. Μετά το θάνατο, το Κεφάλαιο θα με αφήσει να κάτσω και να ξαποστάσω. Δεν θα υποφέρω πιά από το κρύο και την πείνα, δεν θα αγωνιώ για το καθημερινό ψωμί, ούτε για εκείνο της επόμενης μέρας. Θα απολαμβάνω την αιώνια ανάπαυση του τάφου. - (Aπό το περιοδικό DISCORDIA)

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ η Dimi 18/03/2013 11:38:32

   Προβολή στο μέλλον Η ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ, αγαπητή Dimi. Εξαιρετικό όσο και ζοφερό.

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Νιόβη 18/03/2013 16:49:51

    Πολύ Aγαπητή Νιόβη, Χρόνια Πολλά. Έτσι όπως τα λες ακριβώς. Για δε τους άλλους πολυώνυμους που μονίμως βιάζονται γι αυτό και δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν, ορούν αλλά δεν βλέπουν, δεν ακούν, όμως, περί παντός επιστητού (την έτοιμη εργασία των άλλων) μονίμως κριτικάρουν, για όλους αυτούς που μας βρήκαν εδώ και δεν τους αρέσουμε, ε και, Δεν θα μπορέσουμε!

  • gaskouk avatar
   gaskouk @ η Dimi 18/03/2013 11:52:56

   Αν ζουσε στη Ελλάδα 100 χρονια αργοτερα, θα έγραφε τη για λατρεια του Δημοσιου Τομέα. Θα ηταν πιο κοντά στην πραγματικοτητα εκείνο το βιβλιο απο αυτο που παραθετετε.

 20. παρεξήγηση avatar
  παρεξήγηση 18/03/2013 10:53:06

  Προφήτης..........μετά Χριστόν;

 21. τοξο avatar
  τοξο 18/03/2013 11:00:38

  Ο πρόεδρος Ομπάμα ζητούσε από τους Ευρωπαίους να κουρέψουν μέρος του χρέους της Ελλάδος.Τώρα γιατί δεν ζητά από τις Αμερικανικές εταιρείες να πληρώσουν την αξία της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ; Αυτοί που τον επαινούσαν τότε,τώρα έχουν αλαλία.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ τοξο 18/03/2013 11:21:30

   Γιατι δεν ενδιαφερονται.Στην Αμερικη παραγεται φυσικο αεριο απο σχιστολιθο με νεα μεθοδο που στοιχιζει το 1/3 αυτου που πουλαει ο Πουτιν.
   Τι να ελθουν να κανουν εδω;
   Πότε θα ελθει η μεθοδος αυτη στην Ελλαδα;Ποτε.Βλαπτει το περιβαλλον.

 22. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 18/03/2013 11:04:27

  Σόιμπλε: Η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο.
  Δευτέρα πρωί: Δείκτης ΜCSI( πανασιατικός) με μεγαλύτερη εδώ και ένα 10μηνο πτώση, Νikkei, Hang Seng την μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 12, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Κίνα όλα κάτω.
  Τελικά είναι γίγαντες με μυαλό μικρού παιδιού. Τελικά ο μακαρίτης ο Μοργκεντάου ( υπουργός του Ρούζβελτ) είχε δίκιο: έπρεπε να είχαν μπουκάρει οι συμμαχικές δυνάμεις στις βιομηχανικές περιοχές της Γερμανίας και να μη μείνει κολυμπηθρόξυλο( αυτό προέβλεπε η πρότασή του, ξεθεμελίωμα της Γερμανίας). Αυτοί δεν βάζουν μυαλό.

  Εντύπωση προκαλεί η άποψη τύπου " δεν θα κλάψω για τις καταθέσεις των ρώσων μαφιόζων". Γεμίσαμε ηθικολόγους. Όσοι την εκφέρουν καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν πως εκφέρουν την μισή αλήθεια, χειρότερη δηλαδή από ψέμα. Από πότε η ΕΕ ενοχλείται από το μαύρο χρήμα; Αν δεν κάνω λάθος μαύρη οικονομία υπάρχει παντού. Στην Γερμανία( όπου όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι διαφθαρμένες και σέρνονται στα δικαστήρια του πλανήτη) υπάρχει μαύρη οικονομία σε ποσοστό 13,5% του ΑΕΠ! Άρα και οι καταθέσεις που προκύπτουν από αυτό το ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας είναι μαύρες. Οι κήνσορες να απαντήσουν: να βάλουμε χέρι και στις καταθέσεις των Γερμανών κατά ποσοστό ανάλογο με το 13, 5% της οικονομίας τους που είναι μαύρο;
  Τα ποσοστά της μαύρης οικονομίας είναι υψηλότατα και στους φίλους της Γερμανίας Λιθουανούς( 29%) και στους Εσθονούς ( 28, 6%). Να πάρουμε και αυτών τις καταθέσεις μια που δεν κλαίμε , όπως λένε οι υποκριτές, για την φορόλογηση καταθέσεων μαύρου χρήματος;
  Οι υποστηρικτές της άθλιας πρότασης του Eurogroup κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν την ποιοτική διαφορά που υπάρχει μεταξύ κατάθεσης και μισθού, φόρου κλπ. Η κατάθεση( το κεφάλαιο) είναι ιερή σε κράτος δικαίου γιατί αφορά στο παρελθόν , σε χρήματα του αποταμιευτή που απέκτησε στο παρελθόν και καμία αναδρομική επιδρομή δεν δικαιολογείται, ενώ ο μισθός ή ο φόρος αποτελούν κομμάτι του κοινωνικού συμβολαίου που αφορά στο παρόν και είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον οι αγανακτούντες με τα μαύρα λεφτά των Ρώσων προφανώς θεωρούν τα λεφτά του Λιχνεστάιν , της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου πάλευκα, πλυμένα και ηθικά. Ή τάχα σε μια τραπεζική κρίση στο Λουξεμβούργο θα έβαζαν χέρι στις καταθέσεις; Δεν θα το έκαναν γιατί η κατάρευση της Ευρώπης θα ήταν ζήτημα ωρών. Να σταματήσουν την υποκρισία λοιπόν οι υποστηρικτές. Άλλο πράγμα οι δικές μας ευθύνες( Χριστόφιας, Βγενόπουλος, Αναστασιάδης, ελλαδικό PSI, ακηδεία για τα δημοσιονομικά σε Ελλάδα και Κύπρο) και άλλο η άθλια και αντιευρωπαική απόφαση.
  Και λίγα λόγια για τους γραφικούς του κίβδηλου "αντιμνημονίου": Δεν βαρέθηκαν να διαψεύδονται; Επί χρόνια υποστήριζαν ρέποντες στη συνομοσιολογία πως τάχα Ρωσία και Κίνα θα δάνειζαν την Ελλάδα. Δεν έβαλαν μυαλό από την ρωσική περιφρόνηση προς την Κύπρο; Αγανακτούν , όπως και εμείς , με την απόφαση του Eurogroup. Tην πρόταση Γλέζου για "αναγκαστική" ( είναι και φαιδρός ο όρος) προσφορά σε ποσά άνω των 20.000 δεν θυμάμαι να την καταδίκασαν ως ανήκουστη και άθλια...Γιατί τέτοια ήταν. Μια άθλια πρόταση απότοκος της δημοκοπίας. Το παραμύθι της κακιάς Μέρκελ ( για να εξαγριώνουν τους αφελείς) θα το συνεχίσουν τώρα που Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι υποστήριξαν θερμά την δήμευση των κυπριακών καταθέσεων; Τώρα που όλος ο Νότος συνετάχθη με την πρόταση;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Kώστας ΜΠ 18/03/2013 11:19:13

   Εαν προσεξεις τις βαθμολογιες των οικων αξιολογησης θα δεις οτι ποτε μια τραπεζα ενος κρατους δεν εχει βαθμο μεγαλυτερο απο το Δημοσιο του κρατους αυτου.
   Δε νοειται να χρεωκοπησει κρατος και οι καταθεσεις να μεινουν αθικτες.
   Αυτο εγινε στην Ελλαδα λογω παρεμβασης ΕΕ και επειδη η χρεωκοπια δεν ονομασθηκε χρεωκοπια αλλα PSI.
   Aρα οι καταθεσεις δεν ειναι καθολου "ιερες".Ειναι ιερες οσο αντεχει το κρατος που τις εγγυαται για τις κατω των 100.000 και καθολου για τις πανω των 100.000.Πιο "ιερα" ειναι τα ομολογα Δημοσιου που εδω κουρευθηκαν απο το PSI.
   O ανιερος Σωυμπλε προτεινε τη σωτηρια των καταθεσεων κατω απο 100.000 και 12,5 δηλαδη τη σωτηρια του 87,5% των μη εγγυημενων καταθεσεων για τη χρεωκοπια τραπεζων για τις οποιες δεν ειχε καμμια ευθυνη.

   • Kώστας ΜΠ avatar
    Kώστας ΜΠ @ ψυχραιμια 18/03/2013 11:49:06

    Ψυχραιμία κοίτα να δεις,
    με μισές αλήθειες και με "τα δικά σου δικά μου" δεν βγαίνει συμπέρασμα.
    Εξηγούμαι: από την πραγματικότητα παίρνεις τα δόγματα, τα αξιώματα, που σε συμφέρουν. Γράφεις: " Δε νοειται να χρεωκοπησει κρατος και οι καταθεσεις να μεινουν αθικτες. Αυτο εγινε στην Ελλαδα λογω παρεμβασης ΕΕ και επειδη η χρεωκοπια δεν ονομασθηκε χρεωκοπια αλλα PSI".
    Σωστό. Αλλά λες τα μισά.
    Τα άλλα μισά είναι:
    - δεν νοείται να χρεοκοπήσει χώρα μέλος της Ευρωζώνης. Απλά δεν γίνεται. Θα βρεθεί πάντα μια λύση. Χρεοκοπία υπάρχει μόνο εκτός ευρωζώνης, γιατί τη στιγμή που θα υπάρξει εντός της θα παύσει και η Ευρωζώνη να υφίσταται. Αυτό το "δόγμα" έχει μεγαλύτερη αξία από αυτό που παραθέτεις γιατί αν δεν κάνω λάθος δεν μιλάμε θεωρητικά, αλλά για τις συγκεκριμένες οικονομίες της Ευρωζώνης. Λοιπόν: χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης δεν γίνεται και δεύτερον η δήμευση καταθέσεων χώρας της ΕΕ είναι η πιο βαθειά αντιευρωπαική πράξη.
    Αν θες να μιλήσουμε πιο πραγματιστικά: στην Ελλάδα υπάρχει ο λαικισμός του "αντιμνημονίου", των "τοκογλύφων" του 0,9% κλπ. Αλλά οι δυνάμεις που τον εκφράζουν δεν κυβερνούν. Στην τάχα σοβαρή Γερμανία( όπου ξαναλέω είναι πρωταθλητές της διαφθοράς) κυβερνούν οι λαικιστές. Αφού εξέθρεψαν το άθλιο ψέμα του τεμπέλικου Νότου , τώρα αποκρύβουν από τον λαό τους την αλήθεια: πως θα πληρώσουν. Θες να στο κάνω πιο προκλητικό; Θα μας πληρώσουν. Γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Άμα θέλουν ευρώ θα πληρώσουν. Τζάμπα ηγεμονία δεν υπάρχει. Θα πληρώσουν με ΟSI , θα πληρώσουν με εγγύηση καταθέσεων, θα πληρώσουν μελλοντικά με ευρωομόλογα. Να κόψουν λοιπόν οι γερμανοί τον λαικισμό. Και να μην κουνάνε δάχτυλο. Κανείς δεν δικαιούται να κουνά δάχτυλο, ούτε αυτοί , ούτε εμείς. Και ποιός σου είπε πως όσοι διαφωνούμε με την άθλια πρόταση του Eurogroup, τάχα θα συμφωνούσαμε αν η πρόταση προέβελεπε δήμευση μόνο αν ήταν πάνω από 100.000; Και έτσι θα διαφωνούσαμε. Και έτσι θα ήταν ολέθρια. Ή βάζουμε κανόνες στην ΕΕ ( οι καταθέσεις δεν αγκίζονται) ή αλλιώς να το κλείσουμε το μαγαζί της Ενωμένης Ευρώπης και να ανοίξουμε μπακάλικο. Γιατί μπακαλίστικό είναι το επιχείρημα Σόιμπλε( " εγώ είπα για πάνω από 100.οοο") . Και γιατί δηλαδή πάνω από 100.000; Να μπει το όριο στις 200.000 , λέω εγώ. Αμα ο Σόιμπλε ως ασόβαρος θέλει κολοκυθιά να την παίξουμε καλά την κολοκυθιά. Την απάντηση της παίρνει από τα ασιατικά χρημαστιστήρια. Έπεσε έξω. Πάλι. 'Ασχετος και θρασύς. Ανάξιος για ευρωπαική ηγεσία.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Kώστας ΜΠ 18/03/2013 12:55:16

     Να βαλουμε κανονες λες.Αλλα υπαρχουν καποιοι κανονες και ο Σοιμπλε βασει αυτων μιλαει.
     Δε νοειται χρεωκοπια χωρας της ευρωζωνης λες.Και τι γινεται αν ενας παλαβος ξοδευει μεχρι χρεωκοπιας;
     Διοτι την ιδια στιγμη απαγορευεται και η βοηθεια απο χωρα σε χωρα.Ενα απο τα δυο θα παραβιασθει.
     Και εφ οσον θα δοθει βοηθεια και δεν υπαρχουν κανονες ,τους κανονες θα τους γραψουν αυτοι που τη δινουν.

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ Kώστας ΜΠ 18/03/2013 13:02:21

     Απολυτα σωστο: τσαμπα ηγεμονια δεν γινεται...

  • gaskouk avatar
   gaskouk @ Kώστας ΜΠ 18/03/2013 11:58:55

   Γιατι ειναι αποδεκτη η φορολογια της ακινητης περιουσιας και οχι των καταθεσεων; Δηλ. αν την αποταμιευση μου την εχω στην Τραπεζα ειναι ιερη ακομη κι αν η Τραπεζα χρεοκοπησει, αλλα αν την εχω σε ομολογα, σε ακινητα κλπ ειναι αναλωσιμη; Δεν εχει νοημα αυτο που λετε.

   • Kώστας ΜΠ avatar
    Kώστας ΜΠ @ gaskouk 18/03/2013 12:09:01

    Τα ομόλογα είναι επένδυση. Όπως και οι μετοχές. Εμπεριέχουν το ρίσκο( της απώλειας και του κεφαλαίου) εν τω γεννάσθαι.
    Μιλάμε για το κεφάλαιο των καταθέσεων. Οι τόκοι των καταθέσεων φορολογούνται και ορθώς. Αλλά αν το κεφάλαιο υπόκειται σε δήμευση , η πίστη πάει περίπατο.
    Γι΄αυτό άλλωστε τις καταθέσεις( και όχι τα άλλα που αναφέρετε) εγγυώνται κράτη και διεθνικοί οργανισμοί( βλ. πρόταση Μόντι). Ακούσατε ποτέ καμιά πρόταση για εγγύηση ομολόγων, μετοχών, ακινήτων;

    • akenaton avatar
     akenaton @ Kώστας ΜΠ 18/03/2013 12:16:59

     Τα ίδια κράτη που εγγυώνται τα κρατικά ομόλογά τους, εγγυώνται και τις καταθέσεις των τραπεζών τους. Μάλιστα η εγγύηση στα κρατικά ομόλογα είναι απεριόριστη, ενώ των καταθέσεων μέχρι ενός ποσού. Όταν αγοράζεις κρατικό ομόλογο, το κράτος εγγυάται πως θα στο αποπληρώσει στο ακέραιο. Γι αυτό άλλωστε και παλαιότερα θεωρούνταν επένδυση μηδενικού ρίσκου και ΟΛΕΣ οι καταθέσεις που περίσσευαν στις τράπεζες οδηγούνταν στην πετατροπή τους σε κρατικά ομόλογα. Όταν ένα κράτος χρεοκοπεί, δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον την αποπληρωμή των ομολόγων που εξέδωσε. Πως είναι δυνατόν να εγγυηθεί τις καταθέσεις των αποταμιευτών, που στην πλειονότητά τους έχουν μετατραπεί σε τέτοια ομόλογα; Νομίζετε πως αν η ΕΚΤ δεν εγγυούνταν την ρευστότητα, θα υπήρχαν ελληνικές τράπεζες και κατά συνέπεια καταθέσεις σε αυτές;

     • Kώστας ΜΠ avatar
      Kώστας ΜΠ @ akenaton 18/03/2013 12:41:41

      Θεωρητικά ναι.
      Πρακτικά όχι. Το κρατικό ομόλογο είναι - για τον ιδιώτη- επένδυση. Εξ ου και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και αποτίμησης από διεθνείς οίκους. Εξ ου και οι διαφορετικές αποδόσεις τους. Αν όλα τα ομόλογα είναι ΠΑΝΤΟΤΕ εγγυημένα , προς τι αξιλόγηση/αποτίμησή τους; Και η διαφορά στην αξιολόγησή τους αποτύπωνε- ήδη και προ κρίσης- την υπαρκτή μικρή πιθανότητα να υπάρξουν απώλειες. Το κεφάλαιο των καταθέσεων έχει μια ποιοτική διαφορά. Δεν είναι επένδυση και γι' αυτό στην εγγύηση τους στηρίζεται η πίστη.

      Επί της ουσίας, για να φύγουμε από τα άλλα. Γράφετε:
      "Νομίζετε πως αν η ΕΚΤ δεν εγγυούνταν την ρευστότητα, θα υπήρχαν ελληνικές τράπεζες και κατά συνέπεια καταθέσεις σε αυτές;".
      Όχι δεν το νομίζω. Νομίζετε πως τώρα περιμένουμε να το μάθουμε; Αλλά η ορθή παρατήρησή σας έχει και συνέχεια.Γιατί σταματάμε εκεί; Γιατί μόνο σε μια γωνιά της πραγματικότητας;
      Νομίζετε πως αν η ΕΚΤ δεν εγγούνταν την ρευστότητα θα υπήρχαν πορτογαλικές/ιρλανδικές/ ισπανικές καταθέσεις σε αυτές; Και εν τέλει θα υπήρχε ευρώ αν δεν έκανε η ΕΚΤ το παραπάνω;
      Σε πολιτικό επίπεδο: αν μια φορά είναι ψέμα ο λαικισμός των "τοκογλύφων", είναι δέκα φορές ψέμα ο λαικΙσμός του " μας σώζουν, εμάς τους κακούς οι καλοί"( δεν υπονοώ πως στηρίζετε το τελευταίο). Το ευρώ και η νομισματική ένωση δημιουργεί δεσμά. Και υποχρώσεις. Για όλους. Οι χώρες της περιφέρειας λίγο πολύ το καθήκον τους το κάνουν.Με αιματηρή δημοσιονομική προσαρμογή. Και ορθώς. Δεν γινόταν αλλιώς. Αλλά ο πυρήνας δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του. Και στην Κύπρο , με το χέρι στις καταθέσεις, διέπραξε ολίσθημα ιστορικών διαστάσεων.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Kώστας ΜΠ 18/03/2013 12:49:44

      Η διοχέτευση του ρευστού σας σε κυπριακές τράπεζες κατά την γνώμη μου αποτελεί επένδυση και όχι αποταμίευση (λόγω των περίεργα ελκυστικών επιτοκίων).
      Κάθε κράτος εγγυάται τα δικά του ομόλογα. Ανάλογα με την οικονομική ευρωστία του, πάει και η απόδοσή τους (αντίστροφα φυσικά). Εσείς μιλάτε αποκλειστικά για την ευρωζώνη από ότι καταλαβαίνω. Ε, σας έχω κι άλλα νέα. Τίποτε από όσα συνέβησαν με την χρεοκοπία της Ελλάδας (PSI, εγγυήσεις της ΕΚΤ, μνημόνια, μετατροπή χρεών, κλπ) δεν ήταν, ούτε είναι, ούτε και θα είναι στο μέλλον παγκόσμια χρηματοοικονομική πρακτική. Όλα αυτά αποτελούν εξόφθαλμες παραβιάσεις της καλής συναλλακτικής πίστης! Στο ελαφρύ κούρεμα των καταθέσεων του κυπριακού τραπεζικού παραδείσου κολλήσατε;

     • Kώστας ΜΠ avatar
      Kώστας ΜΠ @ akenaton 18/03/2013 13:12:52

      "Τίποτε από όσα συνέβησαν με την χρεοκοπία της Ελλάδας (PSI, εγγυήσεις της ΕΚΤ, μνημόνια, μετατροπή χρεών, κλπ) δεν ήταν, ούτε είναι, ούτε και θα είναι στο μέλλον παγκόσμια χρηματοοικονομική πρακτική. Όλα αυτά αποτελούν εξόφθαλμες παραβιάσεις της καλής συναλλακτικής πίστης!"

      Δεν ήταν; Σίγουρα; Στο πρόσφατο παρελθόν η καλή συναλλακτική πίστη παραβιάστηκε μόνο στην Ελλάδα; Αλήθεια; Σας έχω νέα, που λέτε και εσείς. Η καλή συναλλακτική πίστη έχει παραβιαστεί κατάφορα πρόσφατα πολύ πριν την περίπτωση της Ελλάδας. Και απείρως πιο χοντροκομένα και με απείρως πιο συστημικές συνέπειες.
      Γιατί εγώ θυμάμαι πως στην κατάρρευση της Λίμαν ο Χένρι Πόλσον μάζεψε μια Παρασκευή τους επικεφελής των επενδυτικών τραπεζών και τους ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ μέχρι την Δευτέρα να εξαγοράσουν τη Λήμαν. Η καλή συναλλακτική πίστη παραβιάστηκε λοιπόν, πριν την ελληνική υπόθεση, ( δεν γινόταν αλλιώς) σε αντίθεση με αυτά που γράφετε. Εν συνεχεία ξαναπαραβιάστηκε όταν με χρήματα φορολογουμένων αγοράστηκαν χρεοκοπημένες ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη( και πάλι δεν γινόταν αλλιώς). Πολύ πριν εμείς οι μιαροί έξανγκάσουμε δια της οικτρής μας κατάστασης το σύστημα σε PSI και κουρέματα.
      Επίσης σας ξαναλέω πως εγγυήσεις έδωσε η ΕΚΤ για Ισπανικές, Πορτογαλικές κλπ τράπεζες; Γιατί αναφέρετε μόνο την Ελλάδα; Και αν ενοχλεί η πολιτική των κυπριακών τραπεζών, τι να πούμε για το όργιο δανείων των ισπανικών τραπεζών στην πρωτοφανή φούσκα ακινήτων τους; Με αποδιοπομπαίους τράγους ούτε στην αλήθεια θα φτάσουμε εμείς που την αναζητούμε, ούτε η Ευρωζώνη θα μακροημερεύσει. Και η απόφαση του Eurogroup βρήκε αποδιοπομπαίο τράγο , γιατί ήταν βολικό και εύκολο. Αλλά κοινό νόμισμα με τέτοιες νοοτροπίες και με μέτρα και σταθμά που αλλάζουν κατά το δοκούν δεν γίνεται.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Kώστας ΜΠ 18/03/2013 13:20:46

      Σωστά τα λέτε, δεν αντιλέγω. Γιατί μας έπιασε ο πόνος για την Κύπρο; Να κάνω μια πρόσβλεψη; Η Κύπρος θα τα καταφέρει καλύτερα από μας και σύντομα θα ανακάμψει. Μην τους κλαίτε τους κυπρίους είναι κ(γ)άττες!

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Kώστας ΜΠ 18/03/2013 12:58:05

      Και οι τραπεζες εχουν βαθμολογια απο τους οικους.Η βαθμολογια των τραπεζων ειναι αξιολογηση κινδυνου απωλειας των καταθεσεων.Η βαθμολογια κινδυνου των ομολογων ειναι αξιολογηση κινδυνου των ομολογων και παντα τα ομολογα εχουν μεγαλυτερο ή ισο βαθμο απο τις τραπεζες γιατι θεωρουνται ασφαλεστερη επενδυση απο τις καταθεσεις.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Kώστας ΜΠ 18/03/2013 12:08:38

   Μήπως λέτε κάποιες ανακρίβειες; Ο φόρος (χαράτσι) στα ακίνητα δεν αφορά χρήματα του αποταλιευτή που απέκτησ στο παρελθόν; Και η συνολικά αβάσταχτη φορολογία δεν θα πληρωθεί από τις αποταμιεύσεις του παρελθόντος αφού τα τωρινά εισοδήματα δεν φτάνουν να την καλύψουν;
   Τέλος παντού στον κόσμο οι καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι ένα ποσόν. Από ότι ακούγεται, η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση αρνήθηκε να μείνουν απείραχτες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ (οι εγγυημένες δηλ) και να επιβαρυνθούν με 12,5% χαράτσι οι άνω των 100.000 ευρώ. Εικάζω πως το έκανε με την ελπίδα να μην φύγουν οι "μαύροι" καταθέτες των τραπεζών της που μέχρι σήμερα εξασφάλιζαν με την μονοκαλλιέργειά τους την ευημερία του ελληνοκυπριακού λαού.

   • Kώστας ΜΠ avatar
    Kώστας ΜΠ @ akenaton 18/03/2013 12:17:10

    Δεν νομίζω πως λέω ανακρίβειες. Ανακρίβειες λέμε όταν από ειδικές περιπτώσεις( Ελλάδα, ΕΤΗΔΕ) προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα με καθολική ισχύ.
    Αν μιλάμε τυπικά: το χαράτσι δεν είναι φόρος, είναι τέλος.
    Αν μιλάμε ουσιαστικά: είναι ένα άδικο μέτρο , υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Αλλά είναιι άδικο γιατί υπερβαίνει το μέτρο και την ήδη υπάρχουσα κατάσταση, δηλαδή την φορολόγηση των ακινήτων. Που υπήρχε πάντα και θα υπάρχει πάντα και ορθώς. Και το χαράτσι είναι άδικο ως μέτρο που πάει στα άκρα μια προυπάρχουσα παραδεκτή πραγματικότητα: την φορολόγηση των ακινήτων. Στις καταθέσεις ΔΕΝ υπάρχει καμια προυπάρχουσα πραγματικότητα. Υπάρχει το αντίθετο: η "ιερότητά" τους.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Kώστας ΜΠ 18/03/2013 12:21:26

     Να σας το κάνω πιο λιανά: εμένα φέτος μου ζητούν 6.000 ευρώ φόρο για φανταστικά εισοδήματα που δεν έχω. Αυτά που έχω ίσα που φτάνουν για να ζήσω την οικογένειά μου. Ευτυχώς έχω κάποιες καταθέσεις από παλιά και θα πληρώσω με αυτές. Αυτό δεν είναι δήμευση των ιερών μου καταθέσεων;
     Η Κύπρος δεν βρίσκεται σε ειδική περίπτωση χρεοκοπίας;

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ akenaton 18/03/2013 12:25:55

      Παραβλέπετε τη σημειολογία του πράγματος, αγαπητέ akenaton, καθώς και την αναγκαία πίστη που πρέπει να υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα των «κοινωνιών των αγορών» προκειμένου να λειτουργήσουν και οι τράπεζες και οι αγορές.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Νιόβη 18/03/2013 12:34:31

      Αγαπητή Νιόβη, αυτή η σημειολογία που λέτε δεν περιλαμβάνει τα "χρηματοπιστωτικά κέντρα" που ελκύουν "καταθέσεις" με υψηλότερα επιτόκια που βγαίνουν από υψηλότερου ρίσκου τραπεζικές τακτικές (στην Κύπρο ανεξέλεγκτα δάνεια στην real estate αγορά). Όποιος επιλέγει να κατευθύνει το χρήμα του σε τέτοιες "ελκυστικές" τράπεζες ανά την υφήλιο, παύει να είναι "ιερός καταθέτης" και μετατρέπεται σε επενδυτή. Και επενδυτής σημαίνει παγκοσμίως και ανάληψη του σχετικού ρίσκου.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ akenaton 18/03/2013 12:49:06

      Θα μου επιτρέψετε να αντικρούσω ότι εδώ τίθεται θέμα ερμηνείας. Μπορούμε να δούμε τις τράπεζες με τα υψηλά επιτόκια σαν «χρηματοπιστωτικά κέντρα» και τους εκεί καταθέτες σαν «επενδυτές» ή σαν μαγαζιά που στην ελεύθερη αγορά έχουν τη δυνατότητα να διακινούν πιο ελκυστικά προϊόντα.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Νιόβη 18/03/2013 12:52:26

      Το ίδιο λέτε! Καταθέτης είμαι όταν "παρκάρω" τα λεφτά μου στο πιο ασφαλές πάρκιν, που (ω! της συμπτώσεως!) μου παρέχει συνήθως και το χαμηλότερο επιτόκιο. Όταν τα κουβαλάω δώθε-κείθε για να πετύχω καλύτερες αποδόσεις, τότε λογίζομαι επενδυτής!

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Νιόβη 18/03/2013 13:11:12

      Δεν έχω σύνδεσμο για να σας απαντήσω κάτω από το δικό σας σχόλιο, οπότε το κάνω εδώ. Όπως προείπα, τίθεται θέμα ερμηνείας, αγαπητέ akenaton. Για σας, είναι λογικό να θεωρείτε τον καταθέτη που κυνηγά τα υψηλά επιτόκια επενδυτή. Για μένα, όχι. Για μένα είναι άλλος ένας πελάτης προς άγραν ικανοποιητικών προϊόντων. Το προϊόν που αγοράζει με το κεφάλαιό του είναι το υψηλότερο επιτόκιο. Δεν συμμετέχει στις επενδύσεις της Τράπεζας που λαμβάνουν χώρα με την πλάτη του κεφαλαίου του. Ας μας πει και κάποιος άλλος πιο καταρτισμένος στα οικονομικά τη γνώμη του, όμως σκεφτείτε και το εξής: για σας, η κατοικία σας δεν αποτελεί επένδυση. Είναι ένα προϊόν, ένα απόκτημα που χρησιμοποιείτε. Όμως, ο ανελέητος τελώνης που ψάχνει από κάπου να συλλέξει νομίσματα μπορεί, αν το θέλει, να το βαφτίσει «επένδυση» έστω και με υποθετικό κέρδος (το ενοίκιο που δεν πληρώνετε κάπου αλλού και άρα το βάζετε στην τσέπη) και να σας φορολογήσει το εικαζόμενο αυτό «κέρδος».

     • Karenin avatar
      Karenin @ akenaton 18/03/2013 12:45:46

      Tο κούρεμα στην Κύπρο λέγεται επίσημα φόρος. Για αυτό και κανείς δεν μπορει να διεκδικήσει τίποτα νομικά.

 23. **Mara** avatar
  **Mara** 18/03/2013 11:19:49

  Το ακαριαίο χτύπημα στην Κύπρο έχει στόχο κυρίως την Ελλάδα.
  Δεν είναι τυχαίο που βάλανε "φωτιά" τώρα που παίζεται το ενεργειακό παιχνίδι.
  Να δούμε πως θα το χειριστεί ο Σαμαράς και το κυριότερο, άν θα αντέξει....
  Χτυπήσανε την κόρη... για να πονέσει η μάνα....

  Αγαπητέ Προφήτη, εξαιρετικό το άρθρο σου!

 24. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 11:26:34

  Κάτω τα χέρια από το δημόσιο! Όλοι στους δρόμους να διαμαρτυρηθούμε για τα δόλια σχέδιά τους για αξιολόγηση εκπαιδευτικών και ΔΥ! Μαζί με τους αγωνιστές φοιτήτες,σουβλατζήδες, ιδιοκτήτες ακινήτων κατά του σχεδίου "Αθηνά".Στην πορεία μας θα ζεσταθούμε από την ένθερμη συμπαράσταση ταξιτζήδων,συμβολαιογράφων,φαρμακοποιών κ.α. για το άνοιγμα των επαγγελμάτων τους. Πότε θα καταλάβουμε επιτέλους ότι 3 χρόνια μνημόνια ήταν το αποτέλεσμα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας τις οικονομίας μας που γεννούσε συνεχώς ελλείμματα,δημόσιο χρέος,ανάγκη συνεχούς δανεισμού και εξάρτηση από εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών; Πέρα από το άτσαλο συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών, πότε θα μιλήσουμε σε αυτή τη χώρα για την αξιοποιήση όων των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και τη διάχυση ανταγωνιστών αγαθών και υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές; Κρίμα πάντως για το άρθρο στην αρχή ξεκίνησε με ουσιώδεις προβληματισμούς για την κατανομή του παγκόσμιου πλούτου και κατέληξε ένα ακόμα αντιγερμανικό άρθρο του συρμού...

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 12:16:30

   Ας αφήσουμε όλα τ᾽ άλλα στην άκρη προς το παρόν κι ας αναρωτηθούμε κάτι εξαιρετικά απλό, έως απλοϊκό, αλλά τελικά όλα εκεί καταλήγουν: στα πολύ απλοϊκά (φαγητό κυρίως, υγεία και ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής): τι θα προτιμούσες αν έπρεπε να διαλέξεις, φίλε Χότζα; Λαό που ζει καλά, απολαμβάνει κοινωνικά δικαιώματα και αυτοδιάθεση (κι ας μην είναι η χώρα του και πολύ ανταγωνιστική) ή λαό που δουλεύει για την ανταγωνιστικότητα της χώρας και των επιχειρηματιών του (σαν τους Κινέζους, ας πούμε), αλλά ο ίδιος έχει φτάσει στο σημείο να μετρά κρούσματα αυτοκτονιών από τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και μολυσμένους υδάτινους πόρους από τα απόβλητα των σούπερ ανταγωνιστικών βιομηχανιών;

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Νιόβη 18/03/2013 13:47:55

    Από πότε το φαγητό και το κάλο επίπεδο διαβίωσης δεν εξαρτάται από το βαθμό ανταγωνιστικότητας? Από που θα έρθουν τα λεφτά για τα παραπάνω από τον κρατικό δανεισμό; Και δε νομίζω να χάθηκαν τα πρότυπα χωρών στην Ευρώπη και γενικά στη δύση για να τα ακολουθήσουμε τόσα χρόνια, άλλωστε γι'αυτές τις χώρες φεύγουμε μετανάστες πια οι Έλληνες.

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 14:03:11

     Αυτό θα ήθελα να μάθω. Ποιός είναι ο βαθμός ανταγωνιστικότητας και σε ποιούς τομείς, εν τέλει, που διαμορφώνει ένα καλό επίπεδο ζωής χωρίς να ρουφάει τους ανθρώπους. Και ποιοί και πόσοι απολαμβάνουν αυτό το επίπεδο στο τέλος. Δεν ξέρω αν έχεις ζήσει ποτέ σ᾽ αυτές τις χώρες-πρότυπα που αναφέρεις. Εγώ ναι, σε τρεις από αυτές. Με διαβαθμίσεις, βέβαια, θα σου πω ότι το «μεροδούλι-μεροφάι», ο ρομποτικός βίος και ο ύπνος από τις δέκα για να βγει η επόμενη μέρα είναι ο χρυσός κανόνας, από τον οποίο ελάχιστοι έχουν την τύχη να ξεφύγουν. Δεν είναι Κίνα, βέβαια, αλλά νομίζω ότι σε κανα-δυο δεκαετίες θα φτάσουν πολύ κοντά.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Νιόβη 18/03/2013 14:09:10

      Νιόβη δυστυχώς το μοντέλο του Έλληνα ΔΥ,φοροφυγά εισαγωγέα καταστηματάρχη και επιδοτούμενου αγρότη κ.α. δεν αποτελεί πρότυπο παραγωγικής διαδικασίας σε καμμιά ανεπτυγμένη χώρα πλην της χώρας μας

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 13:11:38

   +100000000. Αντι να διαβασουμε το προβλημα καλα και να παμε να δωσουμε λυση προσπαθουμε να αρνηθουμε η να ξεχασουμε τι μας οδηγησε εδω. Ξεχασαμε τις συντεχνιες, τους αφισοκολλητες, τις περα απο καθε λογικη αμοιβες σε ανθρωπους χωρις γνωση και χωρις ορεξη για εργασια. Ξεχασαμε την φοροδιαφυγη , την εισφοροδιαφυγη. Ξεχασαμε τα παντα. Μιλαμε για τουρισμο αλλα βριζουμε τους Γερμανους, μιλαμε για τουρισμο αλλα πολλα Ξενοδοχεια εκλεισαν εξ αιτιας του ΠΑΜΕ. Μιλαμε για τουρισμο οταν τα Λιμανια δεν ξεραμε ποτε θα ειναι ανοιχτα. Με τοσο ασθενη μνημη μονο χειροτερα μας περιμενουν. Οι αναρθρες αντιγερμανικες κραυγες τυπου Τραγκα θα κλεισουν πολλες μικρες τουριστικες επιχειρησεις εφετος. Δυστυχως δεν υπαρχει η στοιχειωδης λογικη αλλα βασιλευει η απιστευτα ανοητη Συνομοσιολογια. Εμεις τα ξερουμε ολα , μετα τους Αμερικανους τους φονιαδες των λαων τωρα δημιουργησαμε νεο εχθρο. Λυπαμαι τις απωλειες των τιμιων φορολογουμενων που ναι μεν δεν ελαβαν μερος στο παρτυ της κρεπαλης αλλα ειναι τα πρωτα θυματα.

   • Ρεαλιστης avatar
    Ρεαλιστης @ Ρεαλιστης 18/03/2013 15:47:17

    To +1000000000 πηγαινει στον Συριζαλβανία του Χότζα

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ Ρεαλιστης 18/03/2013 16:05:26

    Δεν τα ξεχασαμε τα χρονια προβληματα μας, αγαπητε. Χεσμενη την εχει τη φωλια του το ελληνικο, το ιταλικο, το κυπριακο περιστερι, αλλα καμια δικαιοδοσια δεν εχει ο γερμανικος αετος να ερχεται και να χαλαει την φωλια επειδη ειναι βρωμικη (ιδιως οταν τοσα χρονια το ηξερε αλλα εκανε τα στραβα ματια). Επικεντρωνοντας στο θεμα της Κυπρου, ειναι γνωστο οτι οι ευρωπαϊκες τραπεζες πρεπει να απομοχλευθουν. Επειδη η Γερμανια δεν εχει προβλημα στις χρεωκοπημενες τραπεζες της λογω ξενης ρευστοτητας και δεν θελει να πειραξει την επι γερμανικον εδαφος (και ελεγχο) ΕΚΤ, σημαινει οτι ολοι οι υπολοιποι ας κοψουν το λαιμο τους. Ε, αυτο δεν ειναι νομισματικη ενωση και ποσο μαλλον οταν θελει να αντεξει. Ακομη και την Ολλανδια αφησε στην μοιρα της η Γερμανια. Ευτυχως, η Ολλανδια το περιορισε σε 1 bank, ειναι (ακομη) 3Α και δανειστηκε να την κρατικοποιησει. Αλλα για ποσο; Που πρεπει να εκτοξευθουν τα ελλειμματα και τα χρεη σε χωρες με υποδειγματικα δημοσιονομικα (Ιρλανδια, Ισπανια) για να βαλουμε μυαλο οτι η αλαζονεια της Γερμανιας λογω της αρνησης της η ΕΚΤ να πνιξει την αγορα με ευρω και μετα να αρχισει την εκκαθαριση σκελετων θα αποβει μοιραια και κανεις δεν φταιει να ειναι θυμα αυτης της ξεροκεφαλιας; (Ξεχνα το ελληνικο προβλημα, εδω μιλαμε για το bigger picture)

    • Ρεαλιστης avatar
     Ρεαλιστης @ Φοιτητης 18/03/2013 20:36:23

     Δεν μπορω να διαφωνησω γιατι λογικα μου φαινονται αυτα που γραφεις αγαπητε φοιτητη. Βεβαια καποιοι δημοσιογραφοι τυπου Τραγκα δημιουργουν παλι ενα μενος εναντιον των Γερμανων χωρις να σκεπτονται οτι ειμαστε μια τουριστικη χωρα. Αν καποιες εκ. χιλιαδες Γερμανοι στραφουν στην Νοτια Ιταλια η στην Ισπανια η στην Τουρκια τοτε θα δουμε πολλα κανονια τον ερχομενο Σεπτεμβρη. Γιαυτο επιμενω οτι χρειαζεται ψυχραιμια , κρυο αιμα και πολυ λογικη στις δηλωσεις μας και στις ενεργειες μας.

     • Φοιτητης avatar
      Φοιτητης @ Ρεαλιστης 18/03/2013 21:39:57

      Τοτε συμφωνω μαζι σου, φιλε μου.

  • Μηχανικός avatar
   Μηχανικός @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 13:18:01

   Ποτέ!

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 15:56:11

   Το σχολιο απο το "Ποτε θα καταλαβουμε..." ειναι καλο, το κομματι απο την αρχη μεχρι το "Ποτε θα καταλαβουμε..." απλα εξισωνει αυτους με τους προβληματισμους της παρουσας φασης ως λατρεις της σπαταλης, των ελλειμματων, της ελλειψης στρατηγικης, κτλ. Δεν ειναι ετσι.

   Συμφωνω απολυτα για την αξιοποιηση των ανταγωνιστικων πλεονεκτηματων μας. Πρωτα απο ολα, ενα fast track για εταιρειες logistics. Αμεση λειτουργια του Θριασιου Πεδιου και ενθαρρυνση δημιουργιας νεων, μεγαλυτερων εμπορευματικων κεντρων απο ιδιωτες (μιας και το Δημοσιο δεν εχει λεφτα). Η υπηρεσια του σιδηροδρομου και των λιμανιων για οσο το δυνατον ταχυτερη μετατροπη της Ελλαδος σε εμπορευματικο κεντρο μεταξυ των 3 ηπειρων που μας περιβαλλουν. Να ενα ανταγωνιστικο μας πλεονεκτημα που και πολλα λεφτα απο φορολογικα εσοδα θα φερει και καλους μισθους.

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Φοιτητης 18/03/2013 16:04:35

    Ακριβώς αυτά έπρεπε να συζητούσαμε από το 2010 και όχι για τη λύκαινα του Βερολίνου και τους ναζί Γερμανούς και τέτοιες παπαριές...

   • Ρεαλιστης avatar
    Ρεαλιστης @ Φοιτητης 18/03/2013 23:59:26

    Και τι θα γινουν οι κορμορανοι στο Θριασιο? Και το ΠΑΜΕ θα συμφωνησει? Αφου θα επανακρατικοποιηθουν το Λιμανι, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ . Ακομα και η Ολυμπιακη. Χρειαζομαστε μια νεα γεννια 45ρηδων συνταξιουχων. Αχ αγαπητε φοιτητη... Τωρα ειμαστε σε πολεμο με την Γερμανια :) . Αλλα οι Γερμανοι δουλευουν στα χωραφια τους και παραγουν 3ης ποιοτητας προιοντα λογω κλιματος αλλα δεν εχουν Αλβανους και Βουλγαρους σαν εργατες. Δουλευουν μονοι τους...

 25. akenaton avatar
  akenaton 18/03/2013 11:37:30

  Δυστυχώς αγαπητέ Προφήτη, σκεπάζετε τον καθρέφτη όπου θα έπρεπε να κοιταχτούμε αν θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι και να πάμε μπροστά και δείχνετε έναν βολικό "εχθρό" ξεσηκώνοντας τον κόσμο για έναν λεκτικό πόλεμο χωρίς αντίκρυσμα. Τρία χρόνια τώρα, αυτά διαβάζει, αυτά τρώει και αυτά χωνεύει η ελληνική κοινωνία. Φτάσαμε να μην αντιλαμβανόμαστε τι πραγματικά μας συμβαίνει και να "πολεμάμε" από τους καναπέδες και τις πολυθρόνες, φανταστικούς σιδηρόφρακτους τευτονικούς ιππότες της κόλασης.
  Φοβάμαι πως όταν (και αν) ξυπνήσει η ελληνική κοινωνία, θα της λείπουν πλέον και τα βασικά (τροφή, φάρμακα, καύσιμα, χαρτία υγείας) και τότε θα χυθεί αίμα. Και πάλι θα βρεθούν οι "καλλιτέχνες" που θα το χρεώσουν στους βολικούς "ξένους", ώστε να συνεχίσουν να μας κυβερνάνε οι μοιραίοι που μας καταντήσανε σε αυτή την κατάσταση!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ akenaton 18/03/2013 13:04:58

   Ο αντιγερμανισμος του σημερον ειναι φτυστος ο αντιαμερικανισμος του χθες που οδηγησε στο μηδεν.
   Ο Καραμανλης - ο κανονικος - ειπε μια φραση για την οποια τον μισησαν πολλοι.Έλληνες ή Αμερικανοι στρατιωτικοι εκαναν το πραξικοπημα της 21ης Απριλιου;Έλληνες ή Αμερικανοι στρατιωτικοι έκαναν το πραξικοπημα κατα του Μακαριου;
   Φωνη βοωντος απο τους ελληναρες.Τους ιδιους που νομιζουν οτι εχει υποχρεωση η Γερμανια να πληρωσει τα σπασμενα του Βγενοπουλου.

   • Αρχιμήδης avatar
    Αρχιμήδης @ ψυχραιμια 19/03/2013 14:46:59

    Ελληνας ή Αμερικάνος πολιτικός ήταν τελικά ο ΓΑΠ?

 26. DebbyTant avatar
  DebbyTant 18/03/2013 11:38:33

  Η κυπρος οφειλει να εχει χορτατους υγιεις κατοικους κ οχι να ειναι διεθνες κατι. Η ανοητη μεγαλοβλακεια σας καταστρεψε

 27. τις avatar
  τις 18/03/2013 11:48:05

  Ο Κλαούζεβιτς (στις τρεις πράξεις του) έγραψε και κάτι άλλο... "Έλλειψις χαρακτήρος δημιουργεί έξιν".
  Όταν έχεις χαρακτήρα δεν σκιάζεσαι από φοβέρες, είτε ούτως (Α), είτε αλλέως(Β).

 28. Νιόβη avatar
  Νιόβη 18/03/2013 12:04:39

  Εξαιρετικό άρθρο. Λέει με πολύ πιο σοφιστικέ τρόπο αυτό που πια δεν αποτελεί ταμπού να ειπωθεί. Το παρακάτω είναι αναδημοσίευση άρθρου του Forbes. Το άρθρο βέβαια ασχολείται με την οικονομική πτυχή του ζητήματος (ούτε ανθρωπολόγοι είναι ούτε ιστορικοί), αλλά η οικονομική πτυχή του ζητήματος για όσους μπορούν να κάνουν τις νοερές συνδέσεις δεν είναι ξένη προς άλλες πτυχές, όπως είναι η κουλτούρα και το παρελθόν ενός λαού.

  «Η απόλυτη πηγή της οικονομικής ασθένειας της Ευρώπης είναι η Γερμανία».

  http://www.euro2day.gr/specials/opinions/132/articles/764297/Article.aspx

 29. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 18/03/2013 12:11:38

  Μπράβο σας Προφήτη, η τελευταία παράγραφος ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ !!!!!

  Μπέρτολτ Μπρεχτ (1939-2011): “Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι, κηρύχνουν τη λιτότητα”

  Αυτοί που βρίσκονται ψηλά
  Θεωρούνε ταπεινό
  Να μιλάς για το φαΐ
  Ο λόγος; Έχουνε κι όλας φάει

  Οι ταπεινοί αφήνουνε τον κόσμο
  Χωρίς να’χουνε δοκιμάσει κρέας της προκοπής

  Πώς ν’αναρωτηθούν πού’θε έρχονται
  Και πού πηγαίνουν
  Είναι τα όμορφα δειλινά τόσο αποκαμωμένοι
  Το βουνό και την πλατειά τη θάλασσα
  Δεν τά’χουν ακόμα δει
  Όταν σημαίνει η ώρα τους

  Αν δεν νοιαστούν οι ταπεινοί
  Γι’αυτό που είναι ταπεινό
  Ποτέ δεν θα υψωθούν

  Το ημερολόγιο
  Δεν δείχνει ακόμα την ημέρα
  Όλοι οι μήνες, όλες οι ημέρες
  Είναι ανοιχτές
  Κάποια απ’ αυτές θα σφραγιστεί
  Μ’ έναν σταυρό

  Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί
  Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές
  Οι άνεργοι πεινούσαν
  Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται

  Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι
  Κηρύχνουν τη λιτότητα
  Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα
  Ζητάνε θυσίες
  Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους
  Για τις μεγάλες εποχές που θα’ρθουν
  Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο
  Λες πως η τέχνη να κυβερνάς το λαό
  Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού

  Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε
  Πόλεμος και ειρήνη
  Είναι δυο πράγματα ολότελα διαφορετικά
  Όμως η ειρήνη τους και ο πόλεμός τους
  Μοιάζουν όπως ο άνεμος κι η θύελλα
  Ο πόλεμος γεννιέται απ’ την ειρήνη τους
  καθώς ο γιος από την μάνα
  έχει τα δικά της απαίσια χαρακτηριστικά
  ο πόλεμός τους σκοτώνει
  ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους

  Όταν αυτοί που είναι ψηλά
  Μιλάνε για ειρήνη
  Ο απλός λαός ξέρει
  Πως έρχεται ο πόλεμος
  Όταν αυτοί που είναι ψηλά
  Καταριούνται τον πόλεμο
  Διαταγές για επιστράτευση
  Έχουν υπογραφεί

  Στον τοίχο με κιμωλία γραμμένο
  Θέλουνε πόλεμο
  Αυτός που το΄χε γράψει
  Έπεσε κι όλας

  Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε
  Να ο δρόμος για τη δόξα
  Αυτοί που είναι χαμηλά λένε
  Να ο δρόμος για το μνήμα

  Τούτος ο πόλεμος που έρχεται
  Δεν είναι ο πρώτος
  Πριν απ’ αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι
  Όταν ετέλειωσε ο τελευταίος
  Υπήρχαν νικητές και νικημένοι
  Στους νικημένους ο φτωχός λαός
  Πέθαινε απ’ την πείνα
  Στους νικητές ο φτωχός λαός
  Πέθαινε το ίδιο

  Σαν θα’ρθει η ώρα της πορείας
  Πολλοί δεν ξέρουν
  Πως επικεφαλής βαδίζει ο εχθρός τους
  Η φωνή που διαταγές τους δίνει
  Είναι του εχθρού τους η φωνή
  Εκείνος που για τον εχθρό μιλάει
  Είναι ο ίδιος τους ο εχθρός

  Νύχτα
  Τ’ανδρόγυνα ξαπλώνουν στο κρεβάτι τους
  Οι νέες γυναίκες θα γεννήσουν ορφανά

  Στρατηγέ το τανκς σου
  Είναι δυνατό μηχάνημα
  Θερίζει δάση ολόκληρα
  Κι εκατοντάδες άνδρες αφανίζει
  Μόνο που έχει ένα ελάττωμα
  -χρειάζεται οδηγό

  Στρατηγέ το βομβαρδιστικό
  Είναι πολυδύναμο
  Πετάει πιο γρήγορα απ’ τον άνεμο
  Κι απ’ τον ελέφαντα σηκώνει βάρος πιο πολύ
  Μόνο που έχει ένα ελάττωμα
  -χρειάζεται πιλότο

  Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι χρήσιμος πολύ
  Ξέρει να πετάει
  Ξέρει και να σκοτώνει
  Μόνο που έχει ένα ελάττωμα
  -ξέρει να σκέφτεται

  Μπέρτολντ Μπρεχτ-”Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου”
  (Ποιήματα του Σβέντμποργκ, 1939)

  • τις avatar
   τις @ Queen For The Black Side 18/03/2013 12:54:12

   Αγαπητή Κυρία, μάλλον δεν θα επιθυμούσε να βιώσει ως παγκόσμιες οριστικότητες αυτά που διέβλεπε ο Μπρέχτ στους χρόνους που, εκ παραδρομής, μετεκινήθη η τελευτή του.
   Γιά την ευαισθησία σας περί ποιοτήτων πάντως, αλλά και γιά τις υπόλοιπες ανεξαιρέτως υπέροχες Κυρίες των αντινέων (που προσγειώνουν, επί το φυσικότερον, τους εις τους οικονομετρικούς υπερυπολογισμούς άρρενες εγκεφάλους μας), επιτρέψατέ μου μία αφιέρωση σημειολογική προς την χώρα μας.
   www.youtube.com/watch?v=l6HUR6uSBvU

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ τις 18/03/2013 13:56:19

    Αγαπητέ ''τις'', παρανοήσατε. Δεν πρόκειται περί ...παραδρομής, αλλά περί σημειολογικής υπογράμμισης της διαχρονικότητας. Το ποίημα γράφτηκε το 1939 και είναι σα να περιγράφει το 2011, 12, 13.......
    Αλλά για τα καλά σας λόγια, θα σας αφιερώσω κι εγώ ένα τραγούδι, εκ μέρους και των άλλων κυριών του Αntinews [αν δεν έχουν αντίρρηση :-) ] (άσχετο αλλά ΤΕΛΕΙΟ):
    Adele - Set Fire to the Rain
    h**p://www.youtube.com/watch?v=eVLJ4HOzi1c

    • τις avatar
     τις @ Queen For The Black Side 18/03/2013 16:54:32

     Διέβλεπα τον κίνδυνο αλλ' είμαι παράτολμος και με αφορμή... έδραξα της ευκαιρίας!
     Διεισδυτικό το άσμα... εσμέν Ιανοί...
     Πολύ παλαιά, πριν γεννηθήτε, παιζόταν ένα φιλμ με τον ομώνυμο τίτλο του άρθρου... είχε σχέση με την δική σας αφιέρωση και τα υπέροχά της beaux yeux, σκέπτομαι πόσο ίσως σας αδίκησε η γενιά μου αφού τέτοια θεματολογία δεν θα είχε νόημα σήμερα.
     Τελικώς ίσως μόνο η ομορφιά και η μητρότητα μπορεί να σώσει τον μάταιο τούτο κόσμο, σας ευχαριστώ.

 30. GN avatar
  GN 18/03/2013 12:12:59

  Τι έγινε ρε Προφήτη: Θα επιτεθούμε στην Γερμανία; Γουστάρω.... Αέρα....

  Μπούρδες τίποτα δεν θα γίνει και οι Κύπριοι θα την σκαπουλάρουν ποιο εύκολα από εμάς. Επιμένω ότι όλα έγιναν σε συνεννόηση με τους Ρώσους οι οποίο θα πάρουν όλο η έστω ένα μεγάλο τμήμα του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Το έγραψα και αλλού αν είχα λεφτά θα τα έβαζα αύριο σε κυπριακές τράπεζες στην Κύπρο ποντάροντας στα αστρονομικά επιτόκια. Θα γίνει το έλα να δεις...
  Εντάξει οι Γερμανοί είναι μαλάκες άλλα όχι και τόσο...

 31. Kimon avatar
  Kimon 18/03/2013 12:24:49

  Εμπεριστατωμένη ανάλυση και σωστή τοποθέτηση!!

 32. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 18/03/2013 12:28:06

  Πολύ πολύτιμο κείμενο. Ευχαριστούμε.

 33. David & Goliath avatar
  David & Goliath 18/03/2013 12:29:02

  Δεν μπορώ να συλλάβω την λύση που προτείνουν για την Κύπρο! Θάνατος των τραπεζών αύριο ή θάνατος τον τραπεζών μετά την φορολόγηση, δηλ. μεθάυριο?
  Ποιός πιστεύει ότι η Κυπριακή οικονομία θα αντέξει μετά ακόμα και απο μια απόλυτη διάψευση των όσων γίναν αυτό το ΣΚ? Χωρίς εμπιστοσύνη που πας όταν η οικονομία σου βασίζεται στον χρηματοπιστοτικό τομέα? Οι μειώσεις των μισθών ακολουθούν και οι φυσικοί της πόροι της μάλλον δεν γλιτώνουν την υποθήκευση τους. Ζητούνται ανοιχτά μυαλά ΤΩΡΑ!

 34. Καθαρός ουρανός avatar
  Καθαρός ουρανός 18/03/2013 13:14:05

  Έχω μια απορία και όποιος μπορεί και θέλει μπορεί να μου την λύσει.
  Όταν λέμε κατάθεση ή ομόλογο με την εγγύηση του ελληνικού κράτους ή δημοσίου τι ακριβώς εννοούμε;;; Πάντως θέλω να πιστεύω όχι αέρα κοπανιστό.
  Εαν μαζί με σύζυγο μου έχουμε αποταμιεύσει ένα ποσό 65.000€ μετά απο 30 χρονια εργασίας και των δυο είμαστε επενδυτές-απατεώνες;;;
  Η τράπεζα και το κράτος δεν εκμεταλλεύονται τις καταθέσεις;;;; Δεν φορολογούν τους τόκους;;; Δεν θα τους φορολογήσουν και πάλι με πρόσχημα την αλληλεγγύη;;
  Διαβλέπω από μερικούς μια προσπάθεια απόδοσης συλλογικής ευθύνης, που επικρατούσε μόνο στα φασιστικά -ναζιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα
  Υ.Γ. Καλά θα κάνουμε να στεκόμαστε ευλαβείς και σεβάσμιοι απέναντι στην Ελληνική Ιστορία και τους νεκρούς μας, που την έγραψαν με το αίμα της ζωής τους, και να μην μιλάμε για κατσαπλιαδισμό.... ντροπή...

 35. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/03/2013 13:33:47

  Η πραγματικοτητα.
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231240159
  Μπηκατε μεσα και χρειαζεσθε 17 δις.Μαζεψτε 5,8 δις απο τις καταθεσεις στις τραπεζες που φαλιρισαν και τα αλλα τα δανειζουμε εμεις.Εμεις που δεν ειχαμε ποτε τη διοικηση καμμιας κυπριακης τραπεζας και καμμιας κυπριακης κυβερνησης.
  Δεν υπηρχε κανεις Φουχτελ στην τραπεζα του Βγενοπουλου ουτε Ραιχενμπαχ στην τραπεζα Κυπρου.
  Τα 5,8 δις μπορειτε να τα κατανειμετε οπως θελετε.Θελετε καθολου μεχρι 100.000 ευρω και να τα φορτωθουν ολα οι Ρωσοι και Αραβες;Καμμια αντιρρηση.
  Θελετε μισα μισα οπως τωρα;Παλι καμμια αντιρρηση.
  Θελετε για να διατηρησετε την αξιοπιστια σας ως χρηματοοικονομικο κεντρο να τα πληρωσετε ολα εσεις με 15% φορο και να απαλλαγουν Ρωσοι,Αραβες και λοιποι.Παλι καμμια αντιρρηση.
  Αλλα να φορτωθουν ΟΛΟ το βαρος οι Βορειοευρωπαιοι φορολογουμενοι για να μεινετε εσεις και χρηματοοικονομικο κεντρο και να μη χασετε τιποτα οταν οι δικες σας τραπεζες χρεωκοπησαν δεν γινεται.
  Δεν μπορει να ανεβει το εργο ο καραγκιοζης χρηματοοικονομικο κεντρο.

 36. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 18/03/2013 13:35:49

  Αγαπητέ Προφήτη, σημαντικότερος όλων, η Αγωγή, η Παιδεία.
  Και ο μόνος ως όπλο που μπορεί να φέρει την ανατροπή. Όταν ο Ηρακλής διάλεξε στο σταυροδρόμι ανάμεσα στην Αρετή και την Κακία, άφησε την παρακαταθήκη του για την διαπαιδαγώγηση του Ανθρώπου που θέλει να πάει από το σκοτάδι στο ΦΩΣ. Όσοι αγνοούν αυτή την παρακαταθήκη, η μοίρα τους είναι νά ΄ναι είλωτες, κι αυτοί και τα παιδιά τους.
  Ήρθε ο καιρός να κοιταχτούμε στον καθρέφτη, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να το πάρουμε απόφαση πως ο πόλεμος πατήρ πάντων και να ζωστούμε τα πνευματικά μας γιαταγάνια. όσοι τα διαφυλάξαμε και δεν τα σκορπίσαμε στους πέντε ανέμους.
  Ήρθε ο καιρός.

 37. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 18/03/2013 13:49:59

  ¨Ωχ, και γώ που νόμιζα ότι οι "κακοί" είναι ακόμα οι Αμερικάνοι, με τις "πορτοκαλί επαναστάσεις" και τον "τηλεκατευθυνόμενό τους τον κ. Τσίπρα", πάλι ζαλίστηκα....
  Μα τόσες ζειμπεκιές πιά, μας βάζετε να κάνουμε αγαπητέ Προφήτη, και σείς και γενικώς οι "εθνοκεντρικοί" ομοιδεάτες σας, που θα καταντήσουμε στο τέλος σαν τον ΓΑΠ: Θα ζητήσουμε να γίνει δημοψήφισμα, με ερώτημα ένα και μοναδικό: Ποιος είναι ο "κακός", ο "Αμερικάνος" ή ο "Γερμανός";

  • Kώστας ΜΠ avatar
   Kώστας ΜΠ @ Uncle Stgm 18/03/2013 15:14:53

   Θείε,
   ζειμπεκιές κάνουν όσοι αγανακτούν με τα μαύρα λεφτά στην Κύπρο, αλλά μια χαρά καταπίνουν τα μαύρα σε Λουξεμβούργο, Ελβετία και Λιχνεστάιν.
   Και επειδή θα απαντήσεις "και εκεί να τους κυνηγήσουν" , δια υποθετικού ερωτήματος και με δεδομένο πως εγκρίνεις την απόφαση για χέρι στις καταθέσεις στην Κύπρο, θα αποδειχθεί η δική σου ζειμπεκιά:
   Ας υποθέσουμε πως το Λουξεμβούργο αντιμετωπίζει πρόβλημα στο τραπεζικό του σύστημα και μολύνεται με τραπεζικό χρέος η οικονομία της χώρας. Υπόθεση κάνουμε. Ερώτημα: θα προέκρινες μια ανάλογη λύση όπως αυτή της Κύπρου, δηλαδή χέρι στις καταθέσεις του Λουξεμβούργου; Τη στιγμή που θα απαντούσες "ναι" θα έβαζες τέλος στην Ευρωζώνη. Τυχόν "όχι" πιστοποιεί μερολήψια και "ζειμπεκιά" σου. Αδέξοδος. Μοναδική σου διέξοδος ένα " δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις" , αλά πολιτικό...
   Και αυτό γιατί δεν δέχεσαι πως νομισματική ένωση με χέρι στις καταθέσεις δεν γίνεται.
   Να κάνουν οι Γερμανοί δημοψήφισμα , Θείε. Αυτοί έχουν λαικιστές στην κυβέρνηση, όχι εμείς. Σε αυτούς κυβερνούν οι Ρέσλερ και οι χριστιανοκοινωνιστές, οι πρωταθλητές της δημαγωγίας. Οι δικοί μας είναι στην αντιπολίτευση. Να κάνουν λοιπόν αυτοί δημοψήφισμα ποιός είναι πιο αχαίρευτος: ο Πορτογάλος, ο Ισπανός της Βankia, o Kύπριος της Λαικής, ή ο Ιρλανδός. Να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα και τα αφεντικά της Daimler, της Ζίμενς, της Μan, της Nτόιτσε Τελεκομ( το τελευταίο πρόστιμο των αρχιδιεφθαρμένων αυτών ήταν μια 70αρα εκ. , γιατί πλήρωναν μαύρα στο Μαυροβούνιο) , οι εργαζόμενοι, οι οικογένειες τους και όλοι όσοι επωφελήθηκαν από τη διαφθορά τους. Άστο Θείε. "Μαζί τα φαγανε" και αυτοί. Όχι τα δανεικά. Αλλά τα ωφέλη από την πολιτική δωροδοκιών που εκτεταμένα και πρωτοφανώς εφαρμόζει η Γερμανία και οι επιχειρήσεις της. Χειρότερο από το να λαικίζει κανείς, είναι να κατακεραυνώνει τον νότιο λαικισμό και να αθωώνει/ υποστηρίζει τον βόρειο. Ή όλοι οι δημαγωγοί θα ηττηθούν , ή το μαγαζί θα βαρέσει διάλυση. Και η απόφαση για την Κύπρο ενσαρκώνει έναν άθλιο λαικισμό, που είναι βαθύτατα αντιευρωπαικός. Και δεν καταλαβαίνετε πως εκτός από τη σημειολογία , υπάρχουν και συνέπειες που δεν μετρώνται: δεν θα λείψουν μόνο τα λεφτά που θα φορολογηθούν. Θα φύγουν μαζικά όλα τα κεφάλαια. Θα καταρεύσει το κυπριακό σύστημα, υπό την έννοια πως καμία ανακαιφαλαιοποίηση δεν θα μπορεί να το σώσει, γιατί θα είναι πλήρως αναξιόπιστο και με πρωτοφανή φυγή κεφαλαίων.

   12/2012: "Οπως δείχνει έρευνα της Ernst&Young που δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικούς μήνες, οι Γερμανοί επιχειρηματίες δεν αντιμετωπίζουν τη διαφθορά ως ένα σοβαρό ζήτημα. Το σκεπτικό που επικρατεί, δε, είναι ότι εφόσον χρειάζεται, οι εταιρείες θα «λαδώσουν». Το ένα τρίτο των Γερμανών μάνατζερ δεν φαίνεται, βάσει της έρευνας, να ενδιαφέρονται για τους εταίρους με τους οποίους συνάπτουν συμφωνίες, δηλαδή εάν είναι διεφθαρμένοι ή όχι. Ακόμη, δεν θεωρούν σημαντικά τα αποκαλούμενα «προγράμματα ψυχαγωγίας», τα οποία παρέχουν στους εν δυνάμει πελάτες τους για να «σφραγίσουν» τη συνεργασία.
   Το 38% των Γερμανών μάνατζερ υπογράφουν μετά χαράς τέτοιου είδους έκτακτες δαπάνες. Η έρευνα επισημαίνει ακόμη ότι τα μεγάλα σκάνδαλα δεν ήρθαν στο φως μετά από εσωτερική έρευνα, αλλά από εξωτερικούς παράγοντες, όπως θεσμούς και τράπεζες. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν έχουν αποτελεσματικούς εσωτερικούς μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς."...

   Λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο σε κανέναν. Να κοιτάξουν όλοι τον καθρέφτη τους. Αμφίδρομα λειτουργεί αυτό. Μερικοί επιμένετε πως οι αγαθοί βόρειοι προτεστάντες έχουν δικαίωμα να το κάνουν , στους άσωτους του Νότου. Πιο αποτελεσματική χείρα βοηθείας στους αντιευρωπαιστές δεν μπορούσατε να δώσετε, με μια τέτοια αντίληψη. Είστε η χαρά των Γκρίλο και τάση για αγιοποίηση της Γερμανίας εκτός από κωμικά αναντίστοιχη με τα δεδομένα , είναι και- ακρίβως λόγω της κίβδηλης αγιοποίησης- το καύσιμο του αντιευρωπαικού λαικισμού...

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ Kώστας ΜΠ 18/03/2013 16:09:57

    +++++

    Αγαπητε Kώστας ΜΠ, το σχολιο σας ειναι διαμαντι! Παντα τετοια!

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Kώστας ΜΠ 18/03/2013 16:14:32

    Για να μη τα ξαναγράφω δέκα φορές (φαίνεται ότι δεν παρακολουθείτε αγαπητέ Κώστα): Η άποψη μου για το θεμελιώδες ζήτημα της κρίσης είναι αυτή σε συντομία:

    Ως ιδιωτικές επιχειρήσεις, το 90 % των τραπεζών στην ΕΕ, Βορρά και Νότου, μετά το 2008 είναι νεκρές. Επιβιώνουν ως ζόμπι με “αιμοδοσία” απο τους φορολογουμένους.
    Άν ήταν όντως ιδιωτικές οι τράπεζες, θα έπρεπε να οι περισσότερες να είχαν κλείσει, ακόμη και πολύ μεγάλες του τύπου HSBC, Barclays, Deutsche Bank, Commerzbank, Citybank και πολλές άλλες. Κρατιούνται ενεργές με χρήματα φορολογουμένων, με Δημόσια ρευστότητα.
    Η λυση είναι προσωρινή κρατικοποίηση, σπάσιμο σε τμήμα λιανικής τραπεζικής και σε επενδυτικό τμήμα, εκκαθάριση “σκελετών στη ντουλάπα” (υποθήκες φουσκών, επιχειρηματικά θαλασσοδάνεια κτλ), ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ανακεφαλαιοποίηση άπαξ, και επαναπώληση μετά απο αρκετά χρόνια εξυγίανσης.

    Αυτά που κάνουν τώρα είναι ασπιρίνες σε καρκίνο.

    Εκτενεστερα:
    h**p://www.antinews.gr/2013/03/18/208666/#comment-1140891
    h**p://www.antinews.gr/2013/03/18/208650/#comment-1140911
    Ο νοων νοείτω...

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ Uncle Stgm 18/03/2013 17:02:08

     Αγαπητέ Θείε, Πολύ σωστά αυτά που γράφεις.
     Χωρίς να επεκταθώ περαιτέρω, θέλω σημειώσω πως μήπως το σύστημα υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ ετοιμάζεται για την ενεργοποιήση του Νόμου Κένεντυ Νο:11110;

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ Uncle Stgm 18/03/2013 22:41:19

     Άστο Θείε.
     Η γερμανομανία καί η καθημερινή ενασχόληση μέ τίς απόψεις τής γερμανικής ελίτ δημιουργεί ένα υποσεινήδητο ταυτισμό μέ τίς γενικές κατευθύνσεις τής γερμανικής πολιτικής προάσπισης τών συμφερόντων της.
     Μήν θεωρείς ότι οι απόψεις τών «προοδευτικών» πράσινων καί σοσιαλοδημοκρατών εξυπηρετούν μιά διαφορετικότητα ή κάποιες λαϊκές ανάγκες. Έστω μόνον τής αποηλιθιοποιημένης γερμανικής μάζας. Παιδιά τής ίδιας Μήτρας είναι καί υπηρετούν μέ τόν καλύτερο τρόπο τήν γερμανική ελίτ, όταν καί όποτε μιά «εναλλακτική» πολιτική καθίσταται αναγκαία. Τό απέδειξαν ήδη στήν πολιτική πράξη καί μάλιστα μέ τόση σπουδή καί ζήλο, ώστε πανάξια πρόσφεραν στό σύστημα εξουσίας τόσο πλούτο καί δύναμη πού ξεπέρασε όλες τίς προσδοκίες τού «κατασκευαστή».
     Ότι είναι καλό γιά τήν Γερμανία δέν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι είναι καλό καί γιά τόν υπόλοιπο κόσμο.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Ιαπετός 18/03/2013 22:50:08

      Δηλαδή (μεταφράζω στα καθ' ημάς), ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κτλ, "παιδιά τής ίδιας Μήτρας είναι καί υπηρετούν μέ τόν καλύτερο τρόπο τήν Ελληνική ελίτ, όταν καί όποτε μιά «εναλλακτική» πολιτική καθίσταται αναγκαία";
      Να το δεχτώ;
      Μεταξύ μας, ομολογώ ότι το δέχτηκα μια φορά, Ιούνιο 2012, και δεν πήγα να ψηφίσω στις δεύτερες συνεχόμενες εκλογές. Πρώτη φορά στη ζωή μου.
      Δεν το πιστεύω γενικά. Τα κόμματα στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες είναι κόμματα, με διαφορετικά προγράμματα, στόχους και εκπροσωπήσεις.
      Ειδική περίπτωση ήταν, αισθάνθηκα ότι εκβιαζόμουν. Είμαι σίγουρος ότι την επόμενη φορά θα επιλέξω.

     • Ιαπετός avatar
      Ιαπετός @ Uncle Stgm 19/03/2013 00:42:23

      Να το δεχτώ;

      Καί τό ρωτάς;

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Kώστας ΜΠ 18/03/2013 16:44:33

    Ο δικός μου ευρωσκεπτικισμός έρχεται από προ κρίσης εποχή, ωστόσο το σχόλιό σας είναι όντως διαμάντι, όπως γράφει και ο Φοιτητής.

  • τάσος avatar
   τάσος @ Uncle Stgm 18/03/2013 17:33:04

   αμερικάνος και γερμανός είναι ένα και το αυτό.

 38. unfair avatar
  unfair 18/03/2013 14:14:19

  αγαπητέ Προφήτη,
  επέτρεψε μου, λίγες ακόμα σκέψεις. Στους σημαντικούς κανόνες της ανθρώπινης ύπαρξης, έχουν οπωσδήποτε χώρο η Παιδεία κ η Δικαιοσύνη!
  Το ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί τα μάλα από την δημιουργία της ΕΕ κ ειδικότερα του ευρώ, ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να το αντικρούσει! κ πλέον φαίνεται καθαρά, πως τα κέρδη της, βασίζονται πάνω στις ζημιές των υπολοίπων!!! ...όσο πιο αδύναμος, τόσο πιο μεγάλη η απόσταση από την ισχυρή γερμανική μπότα!
  Η Γερμανία ήταν το μεγάλο πείραμα-όχημα για τους "λίγους" με τελικό σκοπό την παγκοσμιοποίηση! Οι Γερμανοί πολίτες εκπαιδεύτηκαν στο "Arbeit Macht Frei", εργασία κ πάλι εργασία!! ...κ βέβαια, αυτό θέλουν να περάσουν πλέον σ' όλες τις νέες αποικίες τους!!! Βέβαια, εργασία όπως είναι σήμερα στην Ινδονησία [που η Μέρκελ χειροκροτεί!] μιας κ βλέπουν πως τα καταφέρνουν οι Κινέζοι κ έχουν κάθε χρόνο ανάπτυξη 7%!!! κ ζηλεύουν! κ πως θα μπορούσαν διαφορετικά, παρά να δημιουργήσουν στην ΕΕ κάποιους δούλους!!! [το 'χω αναφέρει επανειλημμένα πως μας θέλουν δούλους!].
  Πως; όταν είσαι εξαθλιωμένος, δέχεσαι τα "πάντα" κ σε αυτή την κατάσταση μας οδηγούν! με πόλεμο όπως σωστά λες! Ταξικό κ όχι με τους Γερμανούς που κ αυτοί με την σειρά τους έχουν εξαπατηθεί!!!
  Όσο για τα χρήματα, είναι απλά ένα όπλο που χρησιμοποιούν. Θέλουν να μας οδηγήσουν σε εξαθλίωση.
  Συγχαρητήρια ακόμα μια φορά για το άρθρο!

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ unfair 19/03/2013 13:17:45

   Ο ταξικος πολεμος πολυ γρηγορα μετετρεπεται σε πραγματικο...

 39. Νιόβη avatar
  Νιόβη 18/03/2013 14:15:16

  Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι δεν ξέρεις από άλλες χώρες του πλανήτη και ειδικά της ηπείρου σου. Ρώτα κάποιον που έχει ζήσει σ᾽ αυτές και θα μάθεις. Να έχει ζήσει εκεί, όμως. Όχι να έχει πάει τουρίστας στη πρωτεύουσα για μια βδομάδα σε πεντάστερο ξενοδοχείο.

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Νιόβη 18/03/2013 15:50:53

   Επειδη τυχαινει να κατοικω τα τελευταια χρονια στο εξωτερικο θα διαφωνησω μαζι σου αγαπητη Νιοβη. Οι λαμογιες ειναι μεμονωμενες σε μια οργανωμενη κοινωνια. Στην Ελλαδα μας οι λαμογιες ειναι κανονας σε μια ξεχαρβαλωμενη κοινωνια.

  • mara avatar
   mara @ Νιόβη 18/03/2013 16:04:36

   Aγαπήτέ ρεαλιστή επειδή κι εγώ έχω ζήσει στο εξωτερικό αρκετά χρόνια θα πρέπει να παραδεχθείς ότι οι Ελληνες εκεί είναι απόλυτα νομοταγείς και διαπρέπουν. Αρα μήπως κάτι δεν πάει καλά στη πατρίδα μας;
   YΓ Προφήτη καταπληκτικό αρθρο. Τέτοιες φωνές μας κάνουν να ελπίζουμε ότι δεν έχουν όλα τελειώσει σ'αυτή τη χώρα.
   Συγχαρητήρια!!!

 40. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 18/03/2013 14:42:22

  Δεν υπάρχει λογικό συνειρμός στο σχόλιο σου!
  Πώς μπορείς να έχεις το πρώτο χωρίς το δεύτερο;
  Κι αν προσωρινά το πετύχεις πώς θα το κρατήσεις;

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Μανιάτης 18/03/2013 15:21:35

   Με το σχόλιό μου στην ουσία διατυπώνω έναν προβληματισμό σχετικά με την περίφημη ανταγωνιστικότητα. Είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας η απάντηση για τους πολίτες; Τους εξασφαλίζει ανθρώπινο και ευτυχισμένο βίο; Δεν ξέρω, ρωτάω. Οι πιο ανταγωνιστικές χώρες έχουν πληθυσμούς που κυριολεκτικά υποφέρουν και μεγάλο μέρος αυτών είναι οι ίδιοι που εργάζονται για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους. Σε πιο ισορροπημένες καταστάσεις, σαν κι αυτές ορισμένων χωρών-προτύπων της Δύσης, υπάρχει κι εκεί δυσανάλογο ποσοστό φτώχειας σε σχέση με την ακμάζουσα (φαινομενικά) οικονομία της χώρας. Ζούσα σε μία από αυτές πριν από λίγα σχετικά χρόνια όταν έναν χειμώνα πέθαναν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από το κρύο μέσα στα σπίτια τους γιατί δεν είχαν χρήματα για θέρμανση. Σε άλλες, φαινομενικά προηγμένες και με πιο ισορροπημένη κατανομή πλούτου, και πάλι υπάρχει αδικαιολόγητο ποσοστό φτώχειας. Οι υπόλοιποι, πολλοί εκ των οποίων και κρατικοδίαιτοι και τίγκα στα επιδόματα και τις κοινωνικές παροχές (για να μην νομίζει κανείς ότι αυτά είναι Ελληνικές πατέντες) ζουν ρομποτικά και χωρίς τίποτα «περιττό» πάνω τους ή στα σπίτια τους. Δεν στερούνται τα βασικά, αλλά δεν έχουν απολύτως τίποτα παραπάνω από τα εκατό τοις εκατό απαραίτητα. Φυσικά, ούτε λόγος για αποταμιεύσεις ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης (και μοναδικής) κατοικίας. Προβληματίζομαι, λοιπόν, Μανιάτη. Ιδίως με όσους φέρνουν τις χώρες αυτές ως πρότυπα χωρίς συνήθως να έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλάνε και πείθουν και τους άλλους ότι οι χώρες αυτές είναι παράδεισος ή ότι οι «κακοτεχνίες» της Ελλάδας είναι μοναδικό φαινόμενο στον «πολιτισμένο κόσμο». Και μου σηκώνεται η τρίχα όταν οι ίδιες αυτές χώρες αναλαμβάνουν τη σωτηρία μου, με τη βοήθεια και αυτών που σιγοντάρουν, καλόπιστα μεν, αλλά χωρίς πραγματικά να ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Νιόβη 18/03/2013 16:09:38

    Ρεαλιστης είπε:
    18/03/2013 στις 3:50 pm

    «Οι λαμογιες ειναι μεμονωμενες...»

    Σ᾽ αυτό δεν θα διαφωνήσω καθόλου, αλλά γιατί γίνεται; Διότι τις λαμογιές τις κάνουν οι λίγοι ισχυροί στην κορυφή της πυραμίδας, σε αγαστή συνεργασία με το σύστημα, το οποίο κρατάει σε ασφυκτικό έλεγχο τους μικρούς.

    • Ρεαλιστης avatar
     Ρεαλιστης @ Νιόβη 18/03/2013 20:49:15

     Αγαπητη Μαρα , οι Ελληνες δεχονται πολλα και ειναι νομοταγεις στο εξωτερικο αλλα οχι στην Ελλαδα μας. Οσον αφορα οτι καποιοι διαπρεπουν , μη ξεχναμε οτι διαπρεπουν σαν μοναδες κατι που ειναι ευκολο σε οργανωμενες κοινωνιες να εμφανιζονται μεμονωμενα αστερια.
     Οσον αφορα την φιλη Νιοβη, συμφωνω οτι δεν υπαρχει ο ιδανικος κοσμος και καποιες λαμογιες γινονται απο πολυ μεγαλους. Αλλα στην Ελλαδα , ο νομοταγης και φορολογουμενος πολιτης ανεκαθεν ηταν το θυμα. Παιδεια, υγεια και κοινωνια δεν χτιζονται οταν ο νομοταγης θεωρειται απο ολους μ$%#ας. Δυστυχως τα γραφω με θλιψη αλλα γραφω την αληθεια.

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ Νιόβη 18/03/2013 21:24:33

    «Είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας η απάντηση για τους πολίτες;»
    Όχι κατ' ανάγκη Νιόβη. Η ανταγωνιστικότητα είναι ένας δείκτης καί συμπεριλαμβάνει πολλά. Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (π.χ. City, Λουξεμβούργο, Λίχτενστάϊν, κ.λ.π.), υπηρεσίες γενικά (υγεία, τουρισμός, κ.ο.κ.) καί παραγωγή αγαθών (πρωτογενών, μεταποιητικών, βιομηχανικών, υψηλής τεχνολογίας κ.λ.π.).
    Σέ μιά ανταγωνιατική οικονομία δέν σημαίνει ότι η πλειοψηφία τών υποκειμένων (εργατών, συνταξιούχων κ.ο.κ.) εξασφαλίζει ευτυχισμένο βίο ή γενικότερα τό προσδοκώμενο εύ ζείν. Μπορεί ναί. Μπορεί όχι.
    Σέ μιά μή ανταγωνιστική οικονομία σίγουρα δέν εξασφαλίζεται γιά τήν πλειοψηφία τών υποκειμένων ο ευτυχισμένος βίος ή γενικότερα τό προσδοκώμενο εύ ζείν.

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ Ιαπετός 18/03/2013 22:07:28

     Πώς εξασφαλίζεται η ποιότητα και το είδος της ανταγωνιστικότητας, αγαπητέ Ιαπετέ, που θα την καθιστούν επωφελή και για τους οικονομικούς δείκτες και για τον λαό; Και είναι κάθε είδους οικονομία αρμόζουσα για κάθε λαό;

     • Ιαπετός avatar
      Ιαπετός @ Νιόβη 18/03/2013 23:06:41

      Νιόβη.
      Θέτεις δύσκολες ερωτήσεις. Έχω συγκεκριμένες απόψεις, όπως καί οι άλλοι σχολιαστές.
      Σέ κάθε περίπτωση μού αρέσει ο τρόπος τής προσέγγισής σου σέ πολλά θέματα καί η διεισδυτικότητά σου. Από τήν μεριά μου προσπαθώ νά συνεισφέρω.
      Είναι όντως ουσιαστικό τό ερώτημα πού βάζεις.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Νιόβη 18/03/2013 23:31:22

      Ευχαριστώ, Ιαπετέ. Ελπίζω πραγματικά κάποια στιγμή να έχουμε την ευκαιρία εδώ στο αντινιούζ να την κάνουμε αυτήν τη συζήτηση διεξοδικά. Γιατί δεν ξεκινάτε εσείς με το να γράψετε κάτι;

     • Αρχιμήδης avatar
      Αρχιμήδης @ Νιόβη 19/03/2013 13:04:06

      Αγαπητή Νιόβη δεν έχω πρόχειρες τις λεπτομέρειες της απάντησης στο ερώτημά σου. (Αν και μέσω google είναι εύκολο να τις βρείς .) Εχω όμως την ουσία .
      Πιστεύω η ποιότητα και το είδος της ανταγωνιστικότητας,που θα την καθιστούν επωφελή και για τους οικονομικούς δείκτες και για τον λαό, είναι αυτή που εφαρμόζουν σήμερα οι Σκανδιναυικές χώρες. Οσοι και όσο πιό πολύ καταφέρουμε να πλησιάσουμε το δικό τους οικονομικό μοντέλο τόσο πιο εξελιγμένοι απο κάθε άποψη θα είμαστε. Καλύτερο απ' αυτό το μοντέλο αυτη τη στιγμή στον πλανή τη μας δεν υπάρχει. Ατελές, άδικο και με προβλήματα κι αυτό, αλλα αδιαμφισβήτητα είναι το ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ.
      Δύσκολο να το φτάσουμε. Ας το πλησιάσουμε λοιπόν. Η τουλάχιστο ας το βάλουμε στόχο μεχρι να βρούμε καλύτερο...

 41. τάσος avatar
  τάσος 18/03/2013 17:27:07

  κάθε χρόνο πλέον ο γαϊτάνος φέρνει τη λαμπρή, κι ο ευαγγελισμός τη δραχμούλα.

 42. ΝΠ avatar
  ΝΠ 18/03/2013 17:36:57

  Είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή η εξέλιξη αυτή.Πώς να γίνει συναισθηματικά και λογικά αποδεκτή;ο ελληνισμός νιώθει ταπεινωμένος.και μάλιστα από τους
  συμμάχους!

 43. η Dimi avatar
  η Dimi 18/03/2013 20:10:21

  RT Kaiser Report: - Markets! Finance! Scandal! (E2)
  «A story from Der Spiegel Online: “Short-Selling American lives? That’s right, Short-Selling American lives. How much are American lives worth, these days? Well, according to Deutsche Bank Life Insurance Fund, they are worth something, worth Shorting.» http://bit.ly/16ENMQM
  http://www.spiegel.de/international/business/short-selling-american-lives-deutsche-bank-life-insurance-fund-in-hot-water-a-662447.html

 44. kapar13 avatar
  kapar13 18/03/2013 20:12:06

  Πολύ εύστοχη η ανάρτηση, Προφήτη.
  Εγώ μία απορία έχω:
  Εάν αύριο οι περίφημοι και αναμάρτητοι πιστωτές αποφασίσουν εκτός από τις καταθέσεις να βάλουν χέρι και στις γυναίκες/κόρες/μάνες κλπ των οφειλετών (εντάξει και οι καταθέσεις ταμπού ήταν μέχρι προχθές, εξάλλου υπάρχει και ιστορικό προηγούμενο επί φεουδαρχίας...) πως θα το δικαιολογήσουν οι τροϊκανότεροι των τροϊκανών που ξιφουλκούν από το πρωί;
  Γιατί, δεν μπορεί, κάτι θα βρούνε για να το υπερασπιστούν και αυτό.
  Να τους βοηθήσω λίγο:
  - Είναι η δίκαιη τιμωρία Ελλαδιτών και Κυπρίων για όσα έκαναν τόσα χρόνια στις Ανατολικό-Ευρωπαίες που αναγκεμένες κατέληξαν στην ημεδαπή νύχτα.
  - Με την σωστή εκμετάλλευση του trafficking θα διορθωθεί το εμπορικό μας ισοζύγιο και θα αυξηθεί ο δείκτης FDI.
  - Με τα ισχυρότερα Βόρειο-Ευρωπαϊκά γονίδια θα βελτιωθεί η ράτσα μας (ευγονισμός).
  -κλπ, κλπ.

 45. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 18/03/2013 20:24:49

  Φίλε Προφήτη στα μάτια μου εκδιπλώνεται η αδεξιότητα με την οποία ένα τμήμα της γερμανικής ελίτ - μέσω της γερμανικής κυβέρνησης - προσπαθεί να επιβάλλει τον ηγεμονισμό της εντός του Ευρωπαϊκού χώρου. Οι άστοχες τακτικές κινήσεις αυτής της επιβολής όπως η προχτεσινή, μεσοπρόθεσμα θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε γερμανική ηγεμονία, όσο κι αν φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι προχωρεί ακάθεκτη. Μου θυμίζει λίγο τα χρόνια πριν τον Β' ΠΠ που όλοι τρόμαζαν απέναντι στο αήτητο της Βέρμαχτ. Η κατάληξη είναι γνωστή.
  Δε φτάνει μόνο η οικονομική ισχύς για να έχει μια χώρα αξιώσεις μακρόχρονου ηγεμονισμού. Χρειάζονται και άλλα πράγματα που η Γερμανία δε διαθέτει. Κυρίως δε, δεν διαθέτει κουλτούρα άσκησης ηγεμονίας όπως π.χ. η Αγγλία, η Γαλλία, ακόμα και η Ρωσία.
  (Για τη χώρα μας και την Κύπρο επιφυλάσσομαι σε άλλη παρέμβαση)
  Χαιρετισμούς και δύναμη σε όλους τους φίλους. Υπάρχει μαγιά για να προχωρήσουμε. Ο ζυμωτής κάπου κολλάει. Ίσως να φταίει το αλεύρι που πολυκαίρισε αλλά θα βάλουμε άλλο.

 46. blue nile avatar
  blue nile 18/03/2013 21:16:19

  Προφήτη καλά τα λες ...
  Αναρωτιέμαι όμως μήπως οι Γερμανοί μόλις διέπραξαν την πρώτη μεγάλη γκάφα γιατί αυτό που γίνεται είναι πολύ χοντρό ή εσκεμμένα πάνε να κλονίσουν και άλλο το ευρώ...

 47. ΝΠ avatar
  ΝΠ 18/03/2013 22:14:25

  Queen For The Black Side : Μπέρτολτ Μπρεχτ (1939-2011)
  Να γίνει έλεγχος στις ημερομηνίες.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ ΝΠ 18/03/2013 22:59:18

   @ NΠ : :-) Καλέ μου ΝΠ, αυτό, εξηγήθηκε παραπάνω στον αγαπητό ''τις'', που μπερδεύτηκε επίσης !!!!
   ''Δεν πρόκειται περί …παραδρομής, αλλά περί σημειολογικής υπογράμμισης της διαχρονικότητας. Το ποίημα γράφτηκε το 1939 και είναι σα να περιγράφει το 2011, 12, 13…….''
   Berthold Friedrich Brecht, 10 Φεβρουαρίου 1898 - 14 Αυγούστου 1956

 48. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ 18/03/2013 22:23:08

  Μην ανησυχείτε τόσο πολύ στις πολυθρόνες σας... Ο ΣΑΜΑΡΑΣ νομίζετε ότι δεν ξέρει ποιό είναι το συμφέρον της Ελλάδος;

 49. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ 18/03/2013 22:25:23

  Επίσης θα ήταν ΗΘΙΚΟ να συζητάμε χωρίς ΨΕΥΔΩΝΥΜΑ....
  Καθαρός Ουρανός Αστραπές δεν φοβάται..............

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ 18/03/2013 22:26:51

   Είναι δομική αρχή στη λειτουργία του Διαδικτύου η ανωνυμία διότι επιτρέπει στον γράφοντα να διατυπώνει τις απόψεις του απολύτως ελεύθερα. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο λόγο που η ψήφος είναι μυστική.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ 18/03/2013 23:09:08

   Σιγά μη σας δώσουμε ομάδα αίματος και δακτυλικά αποτυπώματα κύριε Ντόντο μας. Εσείς επιθυμείτε να μας πληροφορήσετε για το ονοματεπώνυμό σας. Προσωπικά, θα θεωρούσα ΗΘΙΚΟ και καλαίσθητο να γράφατε ως ''Άγγελος'', ''Αλέξανδρος'', ''Αντώνης'' ή τέλος πάντων με κάποιο άλλο εύηχο όνομα, κατά προτίμηση από Α :-) . Δεν προσπαθώ όμως να σας επιβάλλω τη θέλησή μου, άρα, μην το κάνετε κι εσείς. Καλή σας νύχτα.

 50. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ 18/03/2013 22:33:29

  Ασχετα τα 2 παραδείγματα σας, πρέπει όλοι να βγάλουν τις "κουκούλες" τους..............

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ 18/03/2013 23:36:21

   Αυτές οι εκφράσεις, εκτός από άκομψες, είναι και εξαιρετικά φορτισμένες από ένα επώδυνο και ντροπιαστικό παρελθόν (στο βαθμό που αφορά τους φέροντες την κουκούλα). Καλύτερα να λείπουν.

 51. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ 18/03/2013 22:35:38

  Αλλωστε δεν κρύβουμε τα πιστεύω μας και την ΠΙΣΤΗ μας, ούτε την ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ μας............

 52. ΝΠ avatar
  ΝΠ 18/03/2013 23:27:29

  Αφήστε το .έχουν γίνει μεγάλες συζητήσεις γι΄ αυτό.η ανωνυμία πρέπει να δια -
  φυλαχθεί,προαιρετικά...
  Αλλού είναι τα προβλήματα,στο ήθος και τη συγκρότηση των μετεχόντων..

 53. Διογένης avatar
  Διογένης 19/03/2013 07:39:58

  Προς αγαπητό "Προφήτη":

  Από το κεντρικό άρθρο του Ελεύθερου Τύπου που είναι αναρτημένο στη δεξιά στήλη του antinews με τίτλο "Γερμανικός ολοκληρωτισμός: Η ιστορία επαναλαμβάνεται". Δείτε το παρακάτω απόσπασμα που επιβεβαιώνει κατά τη γνώμη μου την τοποθέτησή μου: "Το πλέον οδυνηρό για τη Γερμανία θα είναι η υποψία ότι ίσως κάποιοι τη χρησιμοποίησαν, λόγω της προβλέψιμης ιστορικής ροπής της, ως χρήσιμο ηλίθιο για να προώθησουν μια πολιτική την οποία θα χρεωθεί η ίδια."

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Διογένης 19/03/2013 13:16:14

   Τολμώ να πω ότι αυτοί που τη χρησιμοποίησαν είναι ψηλοί (συνήθως), ξανθοί, με κάπως τονισμένα ζυγωματικά.

 54. victoria (true) avatar
  victoria (true) 19/03/2013 11:54:21

  Έτσι και χειρότερα...

  Είναι αυτό που λέμε αν κάποιος επιμείνει στη θέση του πολύ, κάποια στιγμή στο τέλος θα έχει δίκιο (για την Παπαρήγα πχ!)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.