#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/10/2012 12:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Μέρκελ ποντάρει στην σωτηρία της Ελλάδος για να ...γλιτώσει την ΙσπανίαΤου Κώστα Ροδινού

Είναι αλήθεια ό,τι δεν τρέφαμε μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψη της κας  Μέρκελ στην Αθήνα. Όχι μόνο γιατί η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2010, αλλά γιατί  μια σύντομη επίσκεψη δεν προσφέρεται για ...ανατροπές. Παρ΄ όλα αυτά, οι δημόσιες τοποθετήσεις της κας Μέρκελ μπορεί να μην ήταν αυτές που ανέμεναν  οι ...αισιόδοξοι, ουδεμία σχέση όμως είχαν με το παλαιότερα αυστηρό της ύφος.

 Η δήλωση που δεν ...έγινε

Βέβαια, πολλοί  περίμεναν από την κα Μέρκελ να προβεί σε μια σαφή δήλωση στήριξης. Αντ’ αυτής, η Γερμανίδα Καγκελάριος επανέλαβε τη γνωστή της θέση ο, τι δηλαδή,  εύχεται και ελπίζει για την παραμονή μας στο ευρώ.

Αυτά δημοσίως, γιατί στις κατ΄ ιδίαν  συναντήσεις το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Δημοσίως η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε τόσα, όσα μπορούν, στη φάση αυτή, να κατανοήσουν οι ψηφοφόροι της. Άλλωστε οι σοβαρές και μεγάλες χώρες, δεν αλλάζουν γραμμή από τη μιά στιγμή στην άλλη. Η μεταστροφή θέλει χρόνο για να διασώζονται τα προσχήματα.

 Όταν μιλάει η εικόνα

Όμως, πέραν των δηλώσεων, πολλές φορές η τηλεοπτική εικόνα τα μαρτυρά όλα. Ο ...ρομαντικός περίπατος Μέρκελ-Σαμαρά από την Ηρώδου Αττικού  στους κήπους του Προεδρικού Μεγάλου, λέει  πολύ περισσότερα από χίλιες δηλώσεις. Γιατί δείχνει δυο πολιτικούς να συζητάνε σε εντελώς χαλαρή ατμόσφαιρα σοβαρά ζητήματα  κάτι που πρωτίστως προϋποθέτει εμπιστοσύνη. Ο συμβολισμός είναι τεράστιος, η εικόνα καταλυτική και το μήνυμα άμεσο και ισχυρό.

Μέρκελ και Σαμαράς, φαίνεται να  έχουν καταλήξει σ΄ ένα modus vivendi.   Η κα Μέρκελ αντιλαμβάνεται ό,τι ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσπαθεί. Επί πλέον βλέπει ότι συνομιλεί μ’ έναν άνθρωπο  που ξέρει τα προβλήματα και δείχνει αποφασισμένος να επιτύχει. Γνωρίζει ότι η κοινωνία έχει υπερβεί τα όρια της. Καταλαβαίνει ότι χρειάζεται ελπίδα. Έτσι, όχι μόνον έκανε αναφορά στις δυσκολίες που περνά ο ελληνικός λαός (αυτό ήταν μήνυμα και προς το εσωτερικό της), αλλά για πρώτη φορά έβαλε στο δημόσιο λόγο της τις λέξεις «ανάπτυξη» και «φώς στην άκρη του τούνελ». Από την άλλη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατανοεί  ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, δεν μπορεί να ανασκευάσει δημοσίως, όσα υποστήριζε έως προσφάτως. Θα τη διευκολύνει στη μεταστροφή της προσφέροντας επιχειρήματα. Και ποιά είναι τα επιχειρήματα αυτά. Πρώτον, ό,τι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο, κάτι που  το επισημαίνουν όλοι. Δεύτερον, να μπει ένα τέλος σ΄αυτή τη δαιμονοποίηση της χώρας και των Ελλήνων και στις παράλογες απαιτήσεις της τρόϊκα. Ο ελληνικός λαός έχει «ματώσει», οι θυσίες του αξίζουν σεβασμού και δικαιούται να ελπίζει. Τρίτον, να ενισχύσει την αξιοπιστία, δηλαδή, αυτά που αναλαμβάνουμε, τα φέρουμε σε πέρας.

Προσαρμογή με ανάπτυξη

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων επισημάνθηκε, με έμφαση από την ελληνική πλευρά, ό,τι όχι μόνο δεν έχει εντάσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά αντίθετα «έχει πολύ πιό φιλόδοξους στόχους απ’ αυτούς που θέτει η τρόϊκα».

Υπογραμμίστηκε μάλιστα, ότι ενώ η Τρόϊκα ζητάει αλλαγές από την Κυβέρνηση, δεν της δίνει την ευκαιρία και το χρόνο να τις πραγματοποιήσει κάτι που θα περιόριζε την ανάγκη λήψης μέτρων  εισπρακτικού χαρακτήρα,  τα οποία επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο.

Η μονoδιάστατη επιμονή στη λιτότητα οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα. Έτσι, λοιπόν, στο μοντέλο πρώτα δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή λιτότητα, και στη συνέχεια ανάπτυξη, θα ενισχυθεί  με μια ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση, που τόσο έλειψε και η απουσία της όξυνε το φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Η στρατηγική της κυβέρνησης  συμπυκνώνεται ως εξής: «δημοσιονομική προσαρμογή  με ανάπτυξη».  Αυτό, σημαίνει ό,τι , παράλληλα με τη μείωση των ελλειμμάτων, την προώθηση των  διαρθρωτικών αλλαγών που θα απελευθερώσουν την οικονομία και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, θα στηριχθούν αναπτυξιακές πολιτικές για να ανακοπεί  η ύφεση, Να έχουμε ορατά σημάδια ανάκαμψης που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την ανάπτυξη.

 

Ποντάρουν  στην επιτυχία της Ελλάδος.

Αν η Ελλάδα καταφέρει να στείλει στις αγορές ισχυρά σημάδια ανάκαμψης,  αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στο σύνολο της Ευρώζωνης.

Ένα τέτοιο γεγονός, αναμφίβολα, θα χαλαρώσει τις πιέσεις στις  οικονομίες του χειμαζομένου Νότου και πιθανότατα θα επαναφέρει τα επιτόκια  (σε Ισπανία και Ιταλία) σε ανεκτά επίπεδα.

Μια σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων, με την παράλληλη ενεργοποίηση του ESM και τη διακηρυγμένη πρόθεση του Μάριο Ντράγκι να κάνει «whatever it takes» για τη σωτηρία του ευρώ, εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει την πρόσβαση και την παραμονή της Ισπανίας (πρωτίστως) και της Ιταλίας (δευτερευόντως) στις αγορές!

Τουτέστιν,  η κα Μέρκελ σε μια προεκλογική χρονιά, δεν θα βρεθεί στην ιδιαίτερα δύσκολη θέση να προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές της και δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους ένα ακόμα πακέτο (δηλαδή χρήματα του Γερμανού φορολογούμενου) για τη σωτηρία του σπάταλου Νότου.

Είναι προφανές ό,τι αυτό συνιστά μια μείζονα στρατηγική ανατροπή. Η πολιτική της Καγκελαρίας δεν ποντάρει πλέον στην αποπομπή, αλλά επενδύει στη επιτυχία της Ελλάδος. Και η επιτυχία της Ελλάδος, θα της ...κοστίσει  λιγότερα, χώρια που θα ενισχύσει και το ηγετικό της προφίλ!

 

«Θα τα βρούμε...»

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, η κα Μέρκελ ζήτησε από την ελληνική πλευρά να κλείσει το ταχύτερο δυνατό όλες τις εκκρεμότητες με τα μέτρα και τις αναληφθείσες δεσμεύσεις  και  «θα τα βρούμε».

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να θεωρείται  δεδομένη η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις εντός του Νοεμβρίου.

Παράλληλα, η κα Μέρκελ έδειξε πρόθυμη να συζητήσει και το ζήτημα της επιμήκυνσης.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να μην επιθυμεί να εμπλακεί στη διαμάχη της ΕΕ με το ΔΝΤ όσον αφορά στις εκτιμήσεις του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους. Όμως, ούτως ή άλλως, μια  απόφαση για «κούρεμα» και του επισήμου χρέους ίσως απασχολήσει τα θεσμικά όργανα, αν το ΔΝΤ επιμείνει στην άποψή του.

Η κα Μέρκελ έδειξε ενδιαφέρον και για την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων για αυτό και οργανώθηκε η συνάντηση στο Χίλτον.

Όμως, συζητήθηκε και το ζήτημα της εξεύρεσης πόρων (πέραν της δόσης των 31.5 δις) οι οποίοι θα διοχετευθούν στην  αγορά για την ενίσχυση της ρευστότητας. Αφ΄ενός μεν για εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές  του δημοσίου προς τους ιδιώτες, αφ΄ ετέρου για να στηριχθούν αναπτυξιακές πολιτικές.

Αυτή, ίσως, είναι η  μεγάλη κίνηση που σχεδιάζουν για να αλλάξει το κλίμα...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 10/10/2012 12:30:31

  Ολα καλά λοιπόν, μέχρι τέλος τού έτους, άν όχι νωίτερα:

  http://www.mindfulmoney.co.uk/wp/shaun-richards/will-the-european-stability-mechanism-create-stability-or-yet-more-instability/

 2. rigakisalex avatar
  rigakisalex 10/10/2012 13:01:50

  Πολύ σωστά. Η Ολλανδία όμως είναι επίσης πρόβλημα
  http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2711.aspx

 3. αβαρία avatar
  αβαρία 10/10/2012 13:04:33

  "Όμως, συζητήθηκε και το ζήτημα της εξεύρεσης πόρων (πέραν της δόσης των 31.5 δις) οι οποίοι θα διοχετευθούν στην αγορά για την ενίσχυση της ρευστότητας. Αφ΄ενός μεν για εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, αφ΄ ετέρου για να στηριχθούν αναπτυξιακές πολιτικές.
  Αυτή, ίσως, είναι η μεγάλη κίνηση που σχεδιάζουν για να αλλάξει το κλίμα…"

  Θα ήθελα πολύ να σε πιστέψω αγαπητέ Κώστα αλλά σε έχω ήδη πιστέψει από προχθές που έλεγες τα εξής:
  Του Κώστα Ροδινού.
  "Αλήθεια, υπάρχει ένας σοβαρός οικονομολόγος που να πιστεύει ότι έχουμε, έστω μια πιθανότητα, με το πρόγραμμα της τρόϊκα να ξεφύγουμε από το θανατηφόρο εναγκαλισμό της ύφεσης και να επανέλθει η οικονομία στο δρόμο της ανάκαμψης; Ούτε ο Τόμσεν με την αποτυχημένη παρέα του δείχνουν να το πιστεύουν πια.
  «Έχετε δίκιο. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Να πάμε στο Eurogroup και να το ομολογήσουμε» φέρεται να είπε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στον Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό.
  Γι' αυτό, κατά τη γνώμη μου, δεν οδηγούν τα πράγματα σε λύση, αλλά σε αδιέξοδο. Φορτώνοντάς μας και την ευθύνη της αποτυχίας, παράλληλα!

  Αυτή σου η άποψη είναι απόλυτα τεκμηριωμένη. Η σημερινή, Τό ομολογείς άλλωστε, είναι μια ευχή εκ μέρους σου, που για να εκπληρωθεί, ακόμα κι αν έρθουν κεφάλαια, απαραίτητη προυπόθεση είναι να μην εφαρμοστούν τα προς ψήφιση μέτρα τουλάχιστον μέχρι να έλθει η ανάπτυξη και να υπάρξει πλεόνασμα. Αλλά αν γίνει αυτό δεν θα χρειάζονται πλέον τα μέτρα...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ αβαρία 10/10/2012 20:52:57

   ο χρόνος θα δείξει....

 4. romeo avatar
  romeo 10/10/2012 13:21:55

  Καλό και σοβαρό το θέμα αλλά η αναφορά της Ισπανίας στον τίτλο το αδικεί κατάφωρα!

 5. Υπηκοος των Ουννων avatar
  Υπηκοος των Ουννων 10/10/2012 13:31:04

  Δε θα επρεπε αυτος ο λαος που εχει τραβηξει τα πανδεινα τρια χρονια τωρα απο τις ''σκληρες διαπραγματευσεις''των σωτηρων του να ξερει ποιες ειναι οι προθεσεις της προστατιδας δυναμης;αν ειναι να προσπαθουμε μεσα απο υπονοουμενα και μισολογα να βγαλουμε κατι που ισως θα δωσει στηριξη στη καταρεουσα κυβερνηση-και μονο σ'αυτη-τοτε δεν χρειαζονταν να ελθει απο 'δω και να γινει ολη αυτη η φασαρια,μπορουσε να το κανει κι απο το Βερολινο.Εδω που ηλθε ειπε κατι που δεν επιδεχεται αναλυση και επεξηγηση,''ελπιζω και ευχομαι να παραμεινει η Ελλαδα στην ευρωζωνη''.Οση προσπαθεια κι αν κανουν τα παπαγαλακια των μνημονιων τελικα δε τη γλυτωσαμε,παρολη τη τρομοκρατια πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας βγαλει απο το ευρω.

 6. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 10/10/2012 13:47:24

  Κώστα καλημέρα,ἄν σέ κάποιο σημεῖο τῆς διαδρομῆς,ὁ κ.Σαμαρᾶς ἔπιανε ἀπό τό χέρι τήν κ.Μέρκελ,τῆς ἔπαιρνε λουλούδια ἀπό κάποιο μαγαζί καί ἐκεῖ ἀνάμεσα στούς τσολιάδες στήν αὐλής,τῆς ἔσκαγε κι ἕνα τρυφερό φιλάκι,πιστεύω πώς πραγματικά ἡ στήριξη τῆς Καγκελαρίου θά ἦταν τέτοια,πού σέ κάνα δίμμηνο ὄχι μόνο τή δόση θά παίρναμε,ἀλλά θά βγαίναμε καί στίς ἀγορές.

  • αβαρία avatar
   αβαρία @ Κυθήριος 10/10/2012 15:04:53

   Tέτοιο ψυχικό να ζητάς ακόμα κι απο έναν ηγέτη έτοιμο να πεθάνει για το Εθνος, είναι νομίζω υπερβολικό...Μερικά πράγματα μας ξεπερνούν σε σημείο που αδυνατούμε να τα κάνουμε ακόμα κι αν είμαστε σε ύστατη απόγνωση. Θα μου πείς εμείς οι παλιοί κάναμε χρήση και της πετσέτας την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούντες, αλλά φιλί και πετσέτα πως να τα καταφέρει ο άνθρωπος?

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ αβαρία 10/10/2012 15:18:51

    Ἡ ὑποθετική φανταστική εἰκόνα πού περιέγραψα,τήν ἐνεπνεύσθην ἀπό τήν ρομαντική βόλτα τῶν δύο ἠγετῶν πού εἴδαμε στήν τηλεόραση.

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Κυθήριος 10/10/2012 18:29:25

   Το ξέρουμε ότι ο Α.Σ. κάνει ότι είναι δυνατόν για τη χώρα και με το παραπάνω, αλλά μη ζητάμε και να τον εξοντώσουμε ...... Ανθρωπος είναι και μάλιστα καλός . Τέτοια τιμωρία για τον αγώνα του;;

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Diamond Angel 10/10/2012 18:47:00

    Ἔχεις δίκιο Διαμ.Ἄγγελε,δέν τό σκέφτηκα ἔτσι!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Κυθήριος 10/10/2012 20:54:19

   Δεν μπορώ να μη το παρατηρήσω, έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που ...σκέφτεσαι!

 7. Ζωροάστρης avatar
  Ζωροάστρης 10/10/2012 14:02:18

  Εκτός και εαν οι γερμανοί αλλάξουν πολιτική και θελήσουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε (αναπτυξιακό) "εργοτάξιο", η πορεία της ελληνικής οικονομίας, ως έχουν τα πράγματα, είναι προδιαγεγραμμένη. Κλείσιμο των ..."ρολλών" γύρω στα μέσα του '13.

  Η Μέρκελ αυτή τη στιγμή στο μόνο που ποντάρει είναι να "πάνε καλά" Ισπανία και Ιταλία για να "ξεφορτωθεί" την Ελλάδα πριν τις εκλογές της το 2013.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ζωροάστρης 10/10/2012 20:56:41

   Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ τουλάχιστον μέχρι τις Γερμανικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2013.
   Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση.
   Δεν υπάρχει χρόνος για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου.

   • Ζωροάστρης avatar
    Ζωροάστρης @ Κώστας Ροδινός 11/10/2012 00:31:13

    Εαν η κατάσταση Ισπανίας-Ιταλίας βελτιωθεί, μια πίεση για έξοδο της Ελλάδας στα μέσα του '13 θα εκληφθεί θετικά και από τις αγορές και από τους γερμανούς ψηφοφόρους.

    Το πρόβλημα της ΕΕ δεν είναι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας, αυτή από μόνη της αντιμετωπίζεται εύκολα. Το πρόβλημα είναι η μετακύλιση των επιπτώσεων της εξόδου μας στην Ισπανία και στην Ιταλία.

    Εαν αυτές οι δύο βελτιώσουν την θέση τους και αυτό επιδράσει θετικα στις αγορές, μια έξοδος της χώρας μας από το ευρώ ουσιαστικά θα εκληφθεί ως θετικό γεγονός.
    Δυστυχώς.

    Όσον αφορά τις "ειλημμένες αποφάσεις" αυτές πάρθηκαν με προηγούμενα δεδομένα. Εαν αυτά αλλάξουν μην έχετε και τόση εμπιστοσύνη στους Γερμανούς...

    • αβαρία avatar
     αβαρία @ Ζωροάστρης 11/10/2012 10:57:39

     Αγαπητέ Ζωροάστρη,
     Μη μασάς...Εαν η κατάσταση Ισπανίας-Ιταλίας βελτιωθεί, μια πίεση για έξοδο της Ελλάδας στα μέσα του ’13 δεν θα έχει κανένα απολύτως νόημα γιατί τότε το πρόβλημα της Ελλάδας θα λύνεται σε 5 λεπτά.
     Η τιμωρία τελείωσε. Το είπε η ιδια η Μέρκελ.
     Μια έξοδος της χώρας μας από το ευρώ ουσιαστικά θα εκληφθεί ως τελείως αρνητικό γεγονός που θα ακυρώσει κάθε βελτίωση της Ιταλίας και Ισπανίας.
     Όπως είδες σήμερα με την Ισπανία, η S&Poors καραδοκεί και η είδηση μόνο οτι επανέρχεται το αποκλέισθέν οριστικά πλέον σενάριο Grexit, θα επιφέρει την άμμεση υποβάθμισή τους...

   • θρακομακεδονας avatar
    θρακομακεδονας @ Κώστας Ροδινός 11/10/2012 01:55:27

    Κυριε Ροδινε, αντι της αναρτησεως, κατω απο τη φωτογραφια,θα αρκουσε το σχολιο αυτο...
    Με σεβασμο, και στη σκεψη και στον αγωνα που κανετε... απο ενα θρακομακεδονα σε ενα (Δυτικο)θρακιωτη...

   • αβαρία avatar
    αβαρία @ Κώστας Ροδινός 11/10/2012 10:48:55

    Επομένως αφού πάρουμε τη δόση, μπορούμε να παραπέμψουμε την εφαρμογή των μέτρων στην Ελληνική γραφειοκρατία τουλάχιστο ως το Σεπτέμβριο του 2013...
    Η να εφαρμόζουμε μόνο τα ανώδυνα για το λαό. Πχ. κυνήγι των πισινάτων, σκαφάτων, καγιενάτων και εν γένει των εχόντων λίπος, ανεξαρτήτως τελικών εσόδων. Και μόνο το "κυνήγι" αυτό μπορεί να κρατήσει τους πάντες ως το Σεπτέμβριο του 2013...(Βλέπε παράσταση Μόντι)
    Βεβαίως θα μας ξανακατηγορήσουν για πολλοστη φορά ως καθυστερούντες. Αλλα τι να κάνουμε?...

 8. Ενοχλητικός avatar
  Ενοχλητικός 10/10/2012 14:18:42

  Αντώνη , την εχόμενη άνοιξη, ζήτα από τον λαό εντολή και κάνε εκλογές .Απλά .

 9. θησεας avatar
  θησεας 10/10/2012 15:24:20

  αν παρει τα μετρα κ γινουν εκλογες την ανοιξη θα εχουμε κυβερνηση Χ.Αης

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ θησεας 10/10/2012 16:05:31

   δεν θα γίνει αυτό

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 10/10/2012 17:24:28

    Και ομως θα γινει...απο μενα η ΝΔ τελιωσε. Απο εδω και περα Χρυση Αυγη!

    • Αδέξιος Δεξιός avatar
     Αδέξιος Δεξιός @ Γιώργος 10/10/2012 19:19:09

     εσύ έχεις μέλλον.
     Θα προκόψεις...

    • Ρεαλιστης avatar
     Ρεαλιστης @ Γιώργος 11/10/2012 00:23:24

     Μπραβο Γιωργο , μου αρεσει οτι σκεπτεσαι ψυχραιμα

 10. Διογένης avatar
  Διογένης 10/10/2012 16:16:32

  Το άρθρο έχει δίκιο όταν λέει ότι οι Γερμανοί ποντάρουν σε επιτυχία της Ελλάδας. Αυτή είναι όλη η ουσία. Αναρωτηθείτε, γιατί το ΔΝΤ επιμένει ότι θα αποτύχει η Ελλάδα. Έχουμε δύο πόλους, διεθνώς. Από τη μια αυτούς που επιδιώκουν επιτυχία, από την άλλη αυτούς που επιδιώκουν αποτυχία. Είδαμε από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2009 και μετά, ότι έδρασαν στην Ελλάδα αυτοί που επεδίωκαν την αποτυχία. Με την διαστρέβλωση των στατιστικών στοιχείων, τον λάθος χειρισμό του ελληνικού δανεισμού από τις αγορές, τις εξωφρενικές δηλώσεις, τις παροχές των πρώτων 100 ημερών του ΓΑΠ κλπ. Αλλά και με την απειλή του ΓΑΠ για εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2010, όταν τα spreads έπεφταν, και με άλλες κινήσεις, λιγότερο γνωστές.

  Οι ίδιες δυνάμεις δρουν και σήμερα. Η Ελλάδα είχε ένα τεράστιο και πέρα από κάθε πρόβλεψη πρωτογενές πλέονασμα ύψους 1,44 δις ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012 και βρέθηκε 3,4 δις μπροστά από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2012 για το συνολικό έλλειμμα. Αυτά είναι πολλά λεφτά, όχι αστεία. Σχεδόν 1,8% του ΑΕΠ. Τώρα, απαντήστε μου εσείς που είστε και δημοσιογράφοι, ΓΙΑΤΙ δεν μίλησε κανένας για αυτά τα θετικά, θετικότητα στοιχεία από την οικονομία, και ακούμε μόνον τις δυσοίωνες προβλέψεις της τρόικα, τις δήθεν ανάγκες για επιπλέον 2 δις μέτρα, που δεν υπάρχουν ως ανάγκες, κλπ. κλπ. Με βάση τη λογική της τρόικα, όχι μόνον δεν πρέπει να λάβουμε 2 δις επιπλέον μέτρα, αλλά πρέπει να λάβουμε 3,4 δις λιγότερα μέτρα. Δεν το λέω εγώ, οι αριθμοί το λένε, οι επίσημοι του Υπουργείου Οικονομικών:

  http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/37/4a/f9/374af99519c8d2ca56ba2de79972499cd129fff1/application/pdf/%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF+%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82+%CE%91%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85+%282%29.pdf

  Εκεί λοιπόν που κανένας δεν μιλούσε για τα καλά νέα, ξαφνικά έρχονται σήμερα τα καθεστωτικά μέσα και θυμούνται για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα παράγει πλέον πρωτογενή πλεονάσματα:

  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231216935

  Να είναι αυτό άραγε ένα αποτέλεσμα της επίσκεψης Μέρκελ; Μα τόση πια σύμπτωση;

  Είναι φανερό ότι παίζεται ένα τεράστιο παιχνίδι εξουσίας στην Ελλάδα και, αν ευσταθούν αυτές οι σκέψεις, για αυτό το λόγο φαίνεται ότι ήρθε και η Μέρκελ στην Ελλάδα. Για να παίξει σε αυτό το παιχνίδι επιρροής επί των ελληνικών πραγμάτων.

  Η ουσία είναι ότι το πρόγραμμα φαίνεται ότι βγαίνει και ότι όσο λέει η τρόικα ότι δεν βγαίνει, τόσο πιο ύποπτες γίνονται οι προθέσεις της.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Διογένης 10/10/2012 20:57:43

   Διογένη,
   ενδιαφέρον σχόλιο.
   Ευχαριστώ και για το link

  • The Camel avatar
   The Camel @ Διογένης 10/10/2012 22:50:32

   Νομίζω οτι δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχουν κάποιοι που επισήμαναν την προοδο στα δημοσιονομικά προ πολλού. Για δεστε αυτό το link.

   http://www.euro2day.gr/specials/dr_money/131/articles/718727/Article.aspx

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ The Camel 11/10/2012 08:48:23

    Το άρθρο που υποδεικνύετε, επιβεβαιώνει την θέση μου περί "απόκρυψης" των στοιχείων Γεν. Κυβέρνησης του Αυγούστου. Καταρχάς, το ίδιο αναφέρεται σε Ιούλιο και όχι σε Αύγουστο. Για τον εκπλητικά θετικό Αύγουστο δεν μίλησε ΚΑΝΕΝΑΣ. Δεύτερον, το ίδιο το άρθρο μιλάει για πρωτογενές έλλειμμα περί τα 1,8 - 2 δις, όταν το πρωτογενές πλεόνασμα του Αυγούστου είναι στα 1,44 δις (δηλαδή, είμαστε περίπου 3,4 δις μπροστά, όπως αναφέρω στο πρώτο μου σχόλιο). Αυτά είναι νέα που ΚΑΝΕΝΑΣ δεν φρόντισε να αναδείξει. Με δεδομένο μάλιστα ότι αναδεικνύονται τα αντίθετα ακριβώς νέα, η απάντηση στο μόνιμο ερώτημα "βλακεία ή δόλος", συγγνώμη, δεν μου φαίνεται να απαντιέται με "βλακεία".

 11. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 10/10/2012 16:18:25

  Κώστα δες τι γράφει σήμερα ο Wolfgang 'Τειρεσίας" Münchau στον Spiegel:
  "H EKT "έβγαλε το μπαζούκα", το Ταμείο Διάδωσης ESM μόλις "έπιασε δουλειά" και το Ενιαίο Ευρωπαικό Τραπεζικό Σύστημα φαίνεται να πλησιάζει. Στην πραγματικότητα όμως μας απειλεί ένας μεγάλος κίνδυνος - όχι από την Ελλάδα αλλά από την Ισπανία...
  Η Ισπανική οικοδομική φούσκα που χρηματοδοτήθηκε και από Γερμανικές τράπεζες επισκιάζει όλες τις προηγούμενες φούσκες στην Ευρώπη, ακόμη και τη δική μας φούσκα της Γερμανικής επανένωσης. Ακόμη και η τρόμπα που γέμισε αέρα την Αμερικανική φούσκα των υποθηκών αρχίζει να φαίνεται μικρή. Η ιδιωτική χρέωση της Ισπανίας φθάνει το 235 % του ΑΕΠ της. Και οι Ισπανικές τράπεζες περιέχουν πολλούς ακόμη κινδύνους - πολλάπλάσιους απ' όσους έχουν αποκαλυφθεί δημόσια. Η επερχόμενη ανακεφαλαιοποίηση με 60 εκ. Ευρώ είναι αστεία μπροστά στους κινδύνους, στους οποίους είναι εκετεθειμένες οι τράπεζες της Ισπανίας...
  Βλέπω δύο μόνον διεξόδους: Ή η Ισπανία εγκαταελέιπει το Ευρώ - εξαναγκάζεται ίσως μαζί της και η συνδεδεμένη Πορτογαλία - ή οι Ευρω-χώρες πληρώνουν για να ξεχρεώσουν τον Ισπανικό ιδιωτικό τομέα. Το δεύτερο θα υπερφορτώσει τον Ευρωχώρο, και δεν υπάρχουν ακόμη πολιτικές πλειοψηφίες για κάτι τέτοιο....
  h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/schulden-in-spanien-wolfgang-muenchau-ueber-den-ausweg-aus-der-krise-a-860462.html

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ Ο Θείος 10/10/2012 17:49:06

   Η πιθανότητα νά 'αφήσει τήν ΕΖ στήν τύχη της' η Γερμανία (πού τό μόνο πού κάνει είναι νά καθυστερεί καί νά στρώνει μπανανόφλουδες στό δρόμο γιά τήν ολοκλήρωση) δέν περνάει από τό μυαλό σου, θείο;
   Οι Ρώσσοι ανακοίνωσαν ότι θά ποντίσουν ακομα δυό σωληνογραμμές ΦΑ στή Βαλτική, η μιά νά τροφοδοτεί τήν Αγγλία, εντός τών επομένων δυό ετών ενώ έκαναν, παράλληλα, κάποιες πολύ σημαδιακές ερωτήσεις στήν ελληνική αντιπροσωπεία στό φόρουμ τού Εκόνομιστ πρόσφατα.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Ο Θείος 10/10/2012 19:36:50

   Δείτε και αυτή την προχτεσινή έρευνα

   h-p://www.scribd.com/doc/109608523/The-Eurozone-Debt-Crisis-The-Options-now

   Όντως πολλές ιδέες αλλά...

  • franc avatar
   franc @ Ο Θείος 10/10/2012 20:23:30

   Υπάρχει όμως και η απλη πολυδοκιμασμένη και αποτελεσματική λύση Κέυνς, η οποία είναι και αναπόφευκτη: Τύπωμα χρήματος.
   Αλλοιώς υπάρχει και η μετριοπαθής πρόταση της Ζάχρα Βάγκενκνεχτ.(Die Link).
   Στάση πληρωμών απ' ολόκληρη την ΕΕ τουλάχιστο των χρεών που υπερβαίνουν το 60% του ΑΕΠ.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ franc 10/10/2012 20:58:48

    ...ή να αγοράσει ο ESM το χρέος πάνω από το 60%

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ franc 11/10/2012 11:27:20

    Και στο βάθος Φίσερ, ο Γκραμσιανός ("αισιοδοξία της βούλησης" μέσα στην απαισιόδοξη συγκυρία).
    Κάνει μια διαπίστωση:
    "Πολλά ταμπού έσπασαν πλέον, με την ενεργό δράση της γερμανικής κυβέρνησης όπως: Η ευθύνη για την υποστήριξη των τραπεζών, ο μέχρι τούδε ιερός χαρακτήρας που δινόταν στην απαγόρευση υποστήριξης των κρατών, η απόρριψη της οικονομικής ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, η απευθείας χρηματοδότηση των κρατών από την ΕΚΤ, η αμοιβαιοποίηση των χρεών, ο μετασχηματισμός της ΕΚΤ που είχε δημιουργηθεί πάνω στο πρότυπο της παλιάς Μπούντεσμπανκ. Η παλιά Μπούντεσμπανκ παρέδωσε το πνεύμα της στις 6 Σεπτεμβρίου με την υιοθέτηση από την ΕΚΤ του προγράμματος για απεριόριστες αγορές ομολόγων".
    Και τολμά τρείς προβλέψεις:
    1. "Για την Ευρώπη η κρίση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία. Καθορίζει την ατζέντα για τα επόμενα χρόνια: τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση και πολιτική ένωση".
    2. "H άρνηση των ευρωομολόγων, ένα ταμπού που θα εξαλειφθεί λίγο πρίν πριν ή ή λίγο μετά τις γερμανικές εκλογές του 2013".
    3. "Απομένει μια αναπτυξιακή στρατηγική για τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, δεδομένης της δυσαρέσκειας των χωρών του νότου και αυτή είναι αναπόφευκτη»
    h**p://www.antinews.gr/2012/10/10/183505/

 12. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 10/10/2012 17:00:34

  Θείε για αυτό το λόγο λένε πολλοί που ξέρουν πως το ευρώ δεν έχει πολλά ψωμιά. Επειδή οι φούσκες άρχισαν να σκάνε και ήταν πολύ μεγάλες στις υπόλοιπες χώρες για να απορροφηθούν οι απώλειες...

  • franc avatar
   franc @ Γεώργιος Τ. 10/10/2012 22:04:33

   Πράγματι αν τελικά οι Ευρωπαίοι πολιτικοί προτιμήσουν να διαλύσουν το Ευρώ και την Ευρώπη για να μην διαγραφούν τα εικονικά χρέη που κατέχουν τα αφεντικά τους οι Τραπεζίτες, θα είναι άξιοι της τύχης τουςπου θα είναι σίγουρα η Λαιμητόμος της Βαστίλλης απο τους sans culotte...

 13. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 10/10/2012 17:11:08

  Καλησπέρα Θείε,
  εκτός από το ...Τειρεσία και ο ....φίλος σου ο Wolf είχε ενδιαφέρον άρθρο, αλλά και η Goldman Sachs έβγαλε ανακοίνωση ...εναντίον της λιτότητας!
  Μας έχουν τρελάνει στις ...ιδέες!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Κώστας Ροδινός 11/10/2012 11:13:58

   "Λύκος" παραγματικός ο Wolf, όνομα και πράμα.
   Τον έφαγε τον Ισπανικό ταύρο, μια χαψιά τον έκανε με το "μαύρο" του σχόλιο. Ο γρουσούζης!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Κώστας Ροδινός 11/10/2012 11:16:51

   Εσύ λές τον άλλο Wolf, αλλά βλέπεις, και ο Münchau "Λύκος" είναι το μικρό του όνομα.
   Λύκοι στο μαντρί !!!!
   Pigs and bulls, όλους μας έχουν περικυκλώσει οι λύκοι...

 14. Σταράτα avatar
  Σταράτα 10/10/2012 17:14:06

  Όταν μιλάει η εικόνα Ενα είναι βέβαιο ότι τήν επόμενη εβδομάδα δέν θά τήν θυμάται κανείς.Η μέρκελ εκτός από μπίζνες ήρθε γιά νά μάς πεί οτί άν δέν κάνουμε αυτά πού θέλει μέχρι τό τέλος τού νοέμβρη θά μάς πάρει τά σώβρακα καί νά κάνουμε υπομονή καί στό τέλος τού τούνελ θά δούμε φώς .τώρα τό φώς θά είναι από ήλιο λάμπα κερί? δέν ξέρω.Αμάν μέ αυτό τό κλισέ τού τούνελ κατί άλλο δέν υπάρχει νά πούμε ποιά. τό βαρέθηκα

 15. Enzo avatar
  Enzo 10/10/2012 17:14:12

  Η καλύτερη λύση για την Ελλάδα ειναι η γρηγορη διάλυση της μεταπολίτευσης της .
  Διάλυση και ξανά στήσιμο απο την αρχή .

  • Αδέξιος Δεξιός avatar
   Αδέξιος Δεξιός @ Enzo 10/10/2012 19:16:47

   η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα είναι να ξαναφέρουμε τον ...Αιώνα του Περικλέους, αλλά δεν έχουμε βρεί ακόμα τον τρόπο.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αδέξιος Δεξιός 11/10/2012 11:29:10

    Χα, χα, "παίζει" και η εποχή του Μίνωα, χάσαμε όμως τη συνέχεια, ας όψεται το άτιμο το ηφαίστειο.

 16. Βαγγέλης avatar
  Βαγγέλης 10/10/2012 17:53:31

  Πάντα επίκαιρο.

  Υποδοχή της Μέρκελ,

  Η πλατεία Συντάγματος ήταν ήδη γεμάτη.... από συντρόφους οικοδόμους φοιτητές...
  Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από την Ομόνοια σαν χείμαρρος, είχε παλμό και αγανάκτηση για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

  Ένα Suzuki terios με υπαλλήλους του Δήμου που είχαν μεταμφιεστεί σε Γερμανούς αξιωματικούς ήταν μπροστά.

  Στην πρώτη γραμμή ο Φωτόπουλος με την γροθιά υψωμένη και δίπλα του ο Παναγόπουλος (με τις 180,000 ευρώ το χρόνο) , μπροστά τους ο Μάκης με τη ντουντούκα ωρύεται .."ο φασισμός δεν θα περάσει" , δεν ξέρω τι δουλειά κάνει, τόσα χρόνια συνδικαλιστή στην ΓΣΕΕ τον ξέρω.
  Δίπλα του η ξαδέρφη μου η Μάρθα από τα 37 της συνταξιούχος, γιατί είχε κλείσει 15ετία στον Ευαγγελισμό με ανήλικο τέκνο.
  Μαζί της η φίλη της η Στέλλα, που 30 χρόνια τώρα παίρνει σύνταξη σαν άγαμη θυγατέρα στρατηγού(με άντρα και παιδιά μεγάλα) και φοβάται μήπως την μειώσουν.
  Παραδίπλα ο Στάθης, η εθελουσία από τον ΟΤΕ του είχε αποφέρει 120. 000 ευρώ και τώρα αγωνιζόταν στο ψάρεμα.
  Παραδίπλα ο Σωτήρης και ο Γρήγορης (40άρηδες) με το νόμο 3717/08 εθελουσία από την ΟΑ με 2,400 ευρώ το μήνα - το ποσό του εφ' άπαξ δεν μας το αποκάλυψε - μόλις είχαν γυρίσει από ουζερί στη Καισαριανή.
  Μαζί και ο Κώστας 46 χρονών, αεροπόρος από τη ΣΤΥΑ, που έχει καταθέσει εδώ και ένα μήνα τα χαρτιά του για σύνταξη (είχε προλάβει να κατοχυρώσει σύνταξη γιατί τα χρόνια υπηρεσίας του ήταν "πολεμικά" και μετράνε διπλά λέει –έγινε κανένας πόλεμος και δεν το μάθαμε;-) και περιμένει εφάπαξ 120,000 ευρώ (μόνο) .
  Δίπλα τους ο θείος μου o Βαγγέλης , δεξιός από σοι, που κατέβαίνε σε πορείες μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα ψάχνει να βρει το μπλόκ του Σύριζα.
  Και από κοντά τα δυο αδέλφια: ο Στέλιος, που του είχε βάλει το ΠΑΣΟΚ τα 2 παιδιά στο Δημόσιο,και ο Γρήγορης, που έπαιρνε τα έργα του Δήμου υπερτιμολογημένα λόγω Δημάρχου γνωστού – του έδινε τις βιταμίνες του μας έλεγε γελώντας-.
  Πίσω, στην δεύτερη σειρά, ακλουθούσε ο Γιάννης, πατέρας: εδώ και κάτι μήνες έκανε χρήση του νέου νόμου περί αδείας και του πατέρα στο Δημόσιο, μαζί με την γυναίκα του την Μάρω, που με τρεις γέννες είχε να πατήσει στην δουλειά της 3 χρόνια.
  Και από κοντά ο Μιχάλης. Εργολάβος με συνεργείο 27 ανασφαλίστους αλλοδαπούς και 3 έλληνες και ο Αγησίλαος που παίρνει εδώ και 20 χρόνια αναπηρική σύνταξη τυφλού αλλά ήρθε από την Ζάκυνθο με το ταξί του.
  Στα δεξιά τους ο Λάκης: φοιτητής ετών 32, παρέα με τον Γιώργο, γιατρό, τον επονομαζόμενο και"ταχυδρόμο" από τα φακελάκια.
  Μαζί τους και ο Θόδωρος, γιατρός του ΙΚΑ, που στο ιδιωτικό του ιατρείο δεν έκοβε ποτέ του αποδείξεις, με τον Κυριάκο Εφοριακό απόφοιτο Δημοτικού που παίρνει 3,200 ευρώ το μήνα και φοβάται ότι θα του κόψουν το… ΔΙΒΕΤ και κάθε 2 χρόνια αγόραζε και ένα διαμέρισμα.
  Και φυσικά δεν θα έλειπε και ο Βασίλης, λιμενικός, πρώτος ταβλαδόρος στο τελωνείο.
  Να και ο Μηνάς έμπορος που είχε ξεχάσει ποτέ έκοψε το τελευταίο του τιμολόγιο, μαζί με τον Ορέστη επιδοτούμενο χρόνια αγρότη, που πήγαινε στο χωριό του μόνο για να ετοιμάσει τα χαρτιά για την επιδότηση (χωράφια δεν είχε).
  Όλοι μαζί σήκωσαν τα χέρια ψηλά και με σφιγμένες τις γροθιές βροντοφώναξαν :
  "Κάτω τα χέρια από τα ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ !",
  “Ρα….ουστ Μέρκελ”

  • Αδέξιος Δεξιός avatar
   Αδέξιος Δεξιός @ Βαγγέλης 10/10/2012 19:17:58

   180000 το χρόνο ο Παναγόπουλος;
   Καταραμένη ...φτώχεια!

 17. theo1611 avatar
  theo1611 10/10/2012 18:26:05

  Αγαπητέ Κώστα,

  Πολύ ωραία όσα μας λές.

  Το θεμελιώδες όμως ερώτημα αφορά την επιλογή της κας Μέρκελ, μια και αυτή την έκανε.

  Ήλθε στην Αθήνα κατά κύριο λόγο για να απευθυνθεί στο εσωτερικό μας ακροατήριο και να κάνει και business, ή επέλεξε να απευθυνθεί από απόσταση στο ακροατήριο της χώρας της και στο διεθνές περιβάλλον, ενόψει των ευθυνών και οικονομικών συνεπειών που καλείται να αναλάβει τώρα και στο μέλλον μετά την σίγουρη αποχώρηση του ΔΝΤ από την ευρωζώνη?
  Τι την καίει τη Μέρκελ και δίνει (μπορεί να δώσει) πειστική ερμηνεία στις επιλογές της?

  ΥΓ: Όσο για την εικόνα του περιπάτου, μάλλον ήταν ιδέα της Γεωργίας!!! Πολύ καλή!!!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ theo1611 10/10/2012 21:00:34

   γνώμη μου είναι οτι η Μέρκελ ήθελε να απευθυνθεί πρωτίστως στο εσωτερικό της και το διεθνές ακροατήριο.
   Δεν είναι αφελής, γνωρίζει οτι οι έλληνες δεν ...ακούνε!

 18. xp avatar
  xp 10/10/2012 19:09:37

  Τα μνημόνια γίνονται για την μεταφορά σκελετών από τις χρεωκοπημένες τράπεζες (τοις πράξιν) του βορρά ,στους φορολογούμενους. Τα ενεργητικά των μεγαλο-τραπεζών ειναι πολλαπλά από το ΑΕΠ της χώρας ,για τις πλούσιες χώρες.Διοτι οι τραπεζίτες κατήργησαν τους κανόνες και μόχλευαν τα κεφαλαια τους στο μέγιστο δυνατόν.Οσο μεγαλύτερη μόχλευση ,τόσο ποιο αδύνατο το σύστημα δηλαδή μπορεί να σπάσει η φούσκα με πάταγο.Η Ισπανία εχει πολυ...... αέρα και μαλλον θα μπεί σε σκληρό μνημόνιο.Θα ακολουθήσει η Ιταλία ,της οποίας η ελίτ λοξοκοιτά στην λιρέττα .Ισως λόγω των πολλών σκελετών της Ισπανίας ,δεν μας πετάνε έξω για να μην έχουν πολλά μέτωπα(Ειμαστε το 2% αλλά ξεχωριστό μαγαζί).Ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν.
  Η τραπεζοκρατία με την απουσία κανόνων και η ελευθερη διακίνηση κεφαλαίων δημιούργησαν χάος............

  • αβαρία avatar
   αβαρία @ xp 10/10/2012 20:39:48

   Aγαπητέ xp έχεις πιάσει όλη την ουσία της κρίσης.
   Το πρόβλημα δεν είναι μόνο των Ευρωπαικών Τραπεζών (υπάρχουν ακόμα Ευρωπαικές Τράπεζες? Η Societe generale πχ. ανήκει πλέον στους 2 μεγαλύτερους Υπερτραπεζίτες του κόσμου Rotchild-Rocfeller). Είναι κυρίως πρόλημα των 10-12 Παγκόσμιων Υπερτραπεζών κυρίως Αμερικανικών. Αλλωστε απο εκεί άρχισε η κρίση με το σκάσιμο της Lehman Brothers το 2007 . Η μόχλευση που λές έχει φτάσει σε αστρονομικό ύψος!
   Το πραγματικό χρήμα μετα βίας είναι το 1,5% του εικονικού.
   14 τετράκις εκατομύρια δολλάρια το ετήσια παραγόμενο εικονικό χρήμα κυρίως απο τις ανεξιχνίαστες πλέον ενέργειες των τραπεζών και μόνο 70 τρις το παγκόσμιο Πραγματικό χρήμα!!!!

 19. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 10/10/2012 20:48:42

  Φίλε Κώστα, θα ήθελα αν μου επιτρέπεις, να αντικρούσω τα επιχειρήματα σου στην σημερινή σου ανάρτηση.

  Η δήλωση που δεν …έγινε

  Η δήλωση τελικά έγινε, αλλά ήταν αυτή που δεν περιμέναμε να ακούσουμε. Μας έδωσε την ευχή και την ελπίδα της, να παραμείνουμε στο ευρώ και την προτροπή της για προσήλωση στο πρόγραμμα και τις δράσεις του, 89 δράσεις εκ των οποίων, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί και πρέπει να τις επισπεύσουμε. Μας εκθείασε την Task Force, τον Φούχτελ, τον Ράιχενμπαχ, αλλά περί επιμήκυνσης, περί κάλυψης της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών από κεφάλαια του ESM, περί ενίσχυσης της δύναμης πυρός του ESM ώστε να μπορέσει να αγοράσει χρέος κρατών μελών ή τραπεζών, περί, έστω, κάποιας ρητής μνείας ότι είμαστε χώρα του ευρώ και θα παραμείνουμε σε κάθε περίπτωση διότι πολιτικά αυτό είναι το ορθό, δεν ακούσαμε. Πολύ λάδι λοιπόν, αλλά από τηγανίτα, τίποτε…

  Όταν μιλάει η εικόνα

  Εδώ υπεισέρχεται ο υποκειμενικός παράγων. Δεν λέω, επικοινωνιακά, κανείς μπορεί να χτίσει πύργους πάνω στην εικόνα. Όλοι αναφέρονται στην εικόνα του περιπάτου. Προσωπικά ούτε συμβολισμό είδα, ούτε καμιά εμπιστοσύνη ιδιαίτερη, ούτε άμεσα και ισχυρά μηνύματα. Δεν περίμενα άλλωστε από τον Πρωθυπουργό να ασκήσει πολιτική και διπλωματία μέσα σε ένα πεντάλεπτο, όσο διαρκεί ένας περίπατος μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο. Η εικόνα που είδα ήταν μια εικόνα μιας αδιάφορης Καγκελαρίου, που άκουγε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να μονολογεί ενώ η ίδια, κάπου προς το μέσον της διαδρομής, έστρεψε και προς τα πίσω της να δει αν την ακολουθεί η υπόλοιπη αντιπροσωπεία της. Η εικόνα του σώματος και του προσώπου ειδικότερα, μου έδινε την εντύπωση ότι ο ένας, κάπως σφιγμένος, ήθελε να δείξει ότι λέει όσα περισσότερα μπορεί, στον ελάχιστο χρόνο που του αναλογούσε, και η άλλη, δύσθυμη και βαριά, απλώς άκουγε με μικρές παύσεις, αναμένοντας να τελειώσει η διαδικασία περιφοράς και να πάει πίσω στην πατρίδα της.

  Εικόνα όμως είχε και το αεροδρόμιο. Εκεί υπήρξαν κάποιες καταστάσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν φάουλ. Η τήρηση του πρωτοκόλλου επιβάλλει επισημότητα στην υποδοχή του προσκεκλημένου. Εμείς όμως υπερβάλαμε εαυτόν. Περίπου υποδεχτήκαμε την Πρωθυπουργό (Καγκελάριο) της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ως Αρχηγό Κράτους, ενώ δεν είναι. Η Σημαία μας είχε τοποθετηθεί πιο κάτω από το επίπεδο της κεφαλής του ξένου Ηγέτη κατά τη διάρκεια ανάκρουσης των Εθνικών Ύμνων. Αυτά, μπορεί να τα συγχωρέσει κανείς, αν δεχτεί την καλόπιστη εκδοχή ότι θέλαμε να δείξουμε στην υψηλή προσκεκλημένη μας ότι είμαστε ένας φιλικός και συνάμα σύμμαχος λαός των Γερμανών και της ηγεσίας τους. Από εκεί όμως, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να ανιχνεύουμε σύμβολα, κρυφές επιτυχίες, τρομερά μηνύματα και άλλα, νομίζω απέχει πολύ. Τα σημειώνω αυτά διότι καλό είναι να μην ενθουσιαζόμαστε και πολύ από τα διαλαμβανόμενα σε μια επίσκεψη αστραπή 6 ωρών εκ των οποίων οι μισές ώρες δαπανήθηκαν για μετακινήσεις.

  Δημοσιονομική προσαρμογή με ανάπτυξη.

  Κώστα, δημοσιονομική προσαρμογή με ανάπτυξη δεν γίνεται. Όσο κάνεις δημοσιονομική προσαρμογή δεν μπορείς να κάνεις ανάπτυξη. Η δημοσιονομική προσαρμογή πρωτίστως είναι σχετιζόμενη με την μείωση ή τον εξορθολογισμό των δαπανών. Άλλοι το ονομάζουν αυτό, λιτότητα. Η ανάπτυξη από την άλλη, θέλει να ρίξεις χρήμα στην αγορά. Το χρήμα το ρίχνεις με δύο τρόπους. Ή το επενδύεις αυτούσιο μέσω προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων ή άλλων μέσων τόνωσης ρευστότητας, οπότε προσδοκάς από την κυκλοφορία του χρήματος να εκκινήσεις την οικονομία σου, είτε το ρίχνεις έμμεσα, με το να αποφορολογήσεις την βαριά φορολογημένη οικονομία σου και να καταστήσεις οικονομικά ελκυστικότερο το περιβάλλον δραστηριοποίησης της αγοράς σου, ώστε να της επιτρέψεις να κάνει αυτή τις απαραίτητες επενδύσεις που χρειάζονται προκειμένου να ρολλάρει ξανά η μηχανή. Με στρακαστρούκες και ημίμετρα δεν κάνουμε δουλεία.

  Ποντάρουν στην επιτυχία της Ελλάδος.

  Νομίζω ότι ποντάρουν στο ότι η Ελλάδα έχει προδιαγεγραμμένη οικονομική πορεία. Εκτός και αν αύριο ο Ντράγκι πάθει καμιά έξαψη και αποφασίσει να κουρέψει τα ομόλογα της ΕΚΤ και ταυτόχρονα να κόψει νόμισμα για την αγορά χρέους χωρών του Νότου με παράλληλη ανακεφαλαιοποίηση της ΕΚΤ, ώστε να διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια, λόγω μόχλευσης, η πορεία της χώρας είναι απλή. Με 180 % ΑΕΠ δημόσιο χρέος στο τέλος του 2012, ΑΕΠ κοντά στα 190 δις, 26% ανεργία, 55% ανεργία στους νέους κάτω των 25, ύφεση περίπου στο 7% για το 2012, υπερφορολόγηση των συνήθων υποζυγίων, μείωση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων κάτω από το όριο των 160 δις, τα κεφάλαια που οφείλουν οι εμπορικές Τράπεζες σε ΕΚΤ, στο Κράτος και στην Τράπεζα της Ελλάδος να είναι πάνω από 190 δις χρέος, απορώ που οι, κατά τα άλλα, μανιακοί με τον προγραμματισμό Τεύτονες, ποντάρουν και στην επιτυχία μας. Μάλλον ποντάρισμα στον Αστραχάν μου κάνει εμένα. Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Και εκεί που σταματά η οικονομία, αρχίζει η γεωπολιτική. Αλλού ποντάρουν Κώστα. Αλλά εκεί έχουν ποντάρει και άλλοι.

  Θα τα βρούμε.

  Βεβαίως και θα τα βρούμε για τη δόση. Άλλωστε, με μόλις ένα με δύο δις από το σύνολο των τριάντα ένα δις (σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις) να προορίζεται για την ελληνική οικονομία, ενώ η μερίδα του λέοντος θα πάει για ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών, αποπληρωμή υποχρεώσεων και κάλυψη οφειλών του Δημοσίου έναντι προμηθευτών, η Καγκελάριος έχει κάθε συμφέρον να τα βρούμε καθώς αν δεν τα βρούμε και κάνουμε τσαφ, το επόμενο που θα ακουστεί στην Ευρώπη δεν θα είναι τσαφ, αλλά ΜΠΑΜ. Δεν είναι ώρα για τέτοια πράγματα, 6 μήνες πριν τις εκλογές στη Γερμανία και με τον Αμερικάνο μόλις να έχει βγει από την εκλογική διαδικασία.

  Συμπέρασμα δικό μου.

  Η επίσκεψη ήταν χρήσιμη για να ακούσει, αν άκουσε, από πρώτο χέρι το πρόβλημα όπως το βιώνουμε καθημερινά στην Ελλάδα. Η Καγκελάριος φαίνεται ότι συμμερίζεται ως ένα βαθμό τις δυσκολίες μας, έχει όμως ακόμη ακλόνητη πεποίθηση ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε είναι μια χαρά, αποτελεσματικό και ορθό, και απλώς εμείς φταίμε που δεν δείχνουμε την απαραίτητη δέσμευση στην τήρησή του. Προφανώς αυτό θεωρείται αδιανόητο για τους φίλους Γερμανούς, ενόσω η Ελλάς, δια της Κυβερνήσεώς της και του Πρωθυπουργού της, έχει αποδεχτεί την ιδιοκτησία των προγραμμάτων και δηλώνει σε κάθε επίσημη δήλωση και ευκαιρία, ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα πάντα – όλα. Η τιμωρητική προσέγγιση του ελληνικού προβλήματος δίνει εκλογικούς πόντους στην Καγκελάριο καθώς οι Γερμανοί, Άγγελοι της διαφάνειας από γεννησιμιού τους και αδιάφθοροι όλοι τους από τη φύση τους, χαίρονται και καμαρώνουν τη Σιδηρά Καγκελάριο, που μας έχει βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι και μας κοπανάει κάτω σαν τα χταπόδια, ενώ εμείς, συναισθανόμενοι την αμαρτία, ταπεινά ζητούμε συγνώμη και δόση, μπας και σώσουμε τη χώρα και μαζί και με αυτή, το σάπιο πολιτικό μας σύστημα, για το οποίο οι φίλοι Γερμανοί έχουν την καλύτερη άποψη, αφού είναι γνωστό ότι ουδέποτε Έλληνας Πολιτικός και Οικονομικός Παράγοντας δεν πήρε ούτε κουραμπιέ από τα χεράκια Γερμανού…

  Άσ’ τα φίλε Κώστα, αυτή την κατάσταση δεν ξέρεις από πού να την πιάσεις και που να την αφήσεις.

  Ο Ιστορικός του μέλλοντος, όταν ανοίξουν οι κλειστοί φάκελοι του δράματος της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια, θα κατανείμει στον καθένα την ευθύνη που του αναλογεί.

  • to anthos tou kakou avatar
   to anthos tou kakou @ Ιεροφάντης 10/10/2012 22:27:06

   Άψογος Ιεροφάντη.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Ιεροφάντης 10/10/2012 23:09:02

   Σέ σχέση μέ τήν ὑποδοχή στό ἀεροδρόμιο ἀγαπητέ Ἱεροφάντη:
   Ὅλοι οἱ ὑπουργοί καλοσώρισαν τήν Μέρκελ στά ἀγγλικά μά τά γνωστά κλισέ καί φτάνοντας μπροστά στόν διπλωματικό ἀκόλουθο ἀκούει ἕνα ''εἶσαι καλά;'' Δέν πιστεύω νά θεωρεῖς φάουλ καί ἕναν παραπάνω τόνο οἰκειότητας;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ιεροφάντης 11/10/2012 01:06:05

   Αγαπητέ Ιεροφάντη,
   διαβάζω πάντα με προσοχή τα σχόλια σου-άρθρα, αλλά σήμερα μάλλον αδικείς τον εαυτό σου.
   Θα επιχειρήσω, λοιπόν, και εγώ επιγραμματικά να ..ανταπαντήσω στην κριτική σου.
   Πρώτον, όσον αφορά στη δήλωση. Το είχα γράψει και πριν από ημέρες. Η Μέρκελ ήρθε ως Καγκελάριος. Οχι, ως προεδρεύων της ΕΕ. Και οι μεγάλες χώρες δεν αλλάζουν γραμμή έτσι στο ....εξωτερικό. Για σκέψου, λοιπόν, να έλεγε οτι δεσμεύεται για την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ. Υποθέτεις, φαντάζομαι το επόμενο ερώτημα από τον πρώτο γερμανό δημοσιογράφο. "Αν η παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ απαιτεί περισσότερα χρήματα;" Τι θα απαντούσε η Μέρκελ; Αν έλεγε όχι, η δέσμευση ήταν άνευ αντικειμένου! Αν έλεγε ναι, άντε να τα εξηγήσεις στους ...Βαυαρούς. Αρα, λοιπόν, στην παρούσα συγκυρία έκανε αυτό που μπορούσε.

   Δεύτερον, σε ενόχλησε η εικόνα του αεροδρομίου και τη θεωρείς υπερβολική (τέτοια κάνει ο Αβραμόπουλος που είχε την ...εθιμοτυπία), αλλά δεν θεωρώ οτι προσβάλει τη χώρα.
   Ας μη διυλίζουμε τον κώνωπα.
   Ομως, η σημειολογία αυτών που αναφέρω στη πολιτική μετράει. Προφανώς και δεν λύνει προβλήματα, δημιουργεί όμως ένα περιβάλλον για υπάρχει ένα καλύτερο πλαίσιο επικοινωνίας.
   Και για μια χώρα, που είναι δαχτυλοδειχνούμενη τέτοιες ευκαιρίες επικοινωνίας σε παγκόσμια προβολή, έχουν αξία.

   Τρίτον, δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει, μεταξύ άλλων περιορισμός ελλειμμάτων. Τα ελλείμματα δημιουργούν χρέη. Είναι η ρίζα του κακού. Ποιός είπε οτι δεν μπορείς να περιορίζεις τα ελλείμματά σου και παράλληλα να αναπτύσσεσαι.
   Αυτό επισημαίνω και προφανώς όχι συνέχιση της λιτότητας, Και μη ρωτήσεις πως θα περιορίσεις τα ελλείμματα χώρις λιτότητα, γιατί έχω βαρεθεί να το επισημαίνω.

   Τέταρτον, για το αν βγαίνουν τα νούμερα ή όχι έγραψα προχτές. Τα νούμερα με τη σημερινή πολιτική, όμως, Για σκέψου ένα σενάριο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να περνάει στον ESM, τα ομόλογα της ΕΚΤ να περνάνε, επίσης, στον ESM σε τιμή απόκτησης από τη δευτερογενή αγορά, να γίνεται repofiling των διακρατικών δανείων, να μειώνεται το επιτόκιο δανεισμού (που τα μειώσει τις ετήσιες δαπάνες για τόκους πολύ κάτω από τα 10 δις. Θα μιλάμε για άλλο τοπίο ναί ή όχι;

   Πέμπτον, αν ποντάρουν στην επιτυχία μας. Ξέρεις, μετά από τόσα χρόνια, ότι δεν θα έγραφα ποτέ κάτι τόσο σοβαρό, χωρίς προηγουμένως να το έχω διασταυρώσει.
   Πέραν των λόγων που αναφέρω στην ανάρτηση και παρέλκει να επαναλάβω, είναι ειλημμένη απόφαση η παραμονή μας στο ευρώ, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.
   Βέβαια, στην πολιτική τόσος χρόνος είναι αιώνας και πολλά πράγματα μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα.

   Εν κατακλείδι, πέραν της δόσης, καταβάλλονται προσπάθειες να δοθεί στη χώρα μας και ένα ...αναπτυξιακό πακέτο. Για να ανασχεθεί η ύφεση.
   Θα γνωρίζουμε τις επόμενες εβδομάδες.

   Ομως, όλα αυτά είναι σχέδια. Το ζήτημα στην πολιτική είναι οι αντοχές της κοινωνίας.
   Αντέχει η κοινωνία πρόσθετα μέτρα λιτότητας;
   Θα εμπεδωθεί αίσθηση δικαίου, οτι θα πληρώσουν αυτοί που δημιούργησαν την κρίση και ωφελήθηκαν από το προηγούμενο πάρτυ;
   Θα μπορέσει η Κυβέρνηση να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές για να αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό κράτος και ένα περιβάλλον που θα στηρίζει την ανάπτυξη;
   Θα μπούν στη θέση τους οι συντεχνίες και οι οργανωμένες μειοψηφίες που λυμαίνονται την κοινωνία εξασφαλίζοντας προνόμια;
   Με άλλα λόγια, για να παραφράσω μια διάσημη ρήση του JFK αντί να ρωτάμε τη κάνει η Μέρκελ για την Ελλάδα, ας ρωτάμε τους εαυτούς μας, τι κάνουμε εμείς για την πατρίδα μας.
   Πάντα είναι ευχάριστο να ...διαφωνώ μαζί σου,

   • Ιεροφάντης avatar
    Ιεροφάντης @ Κώστας Ροδινός 11/10/2012 19:00:01

    Κώστα μου, ξεκινώντας από την τελευταία σου πρόταση, επέτρεψε μου να πω, ότι η χαρά είναι όλη δική μου, καθώς σπανίζουν οι συνομιλητές, με τους οποίους μπορείς να διαλεχτείς, χωρίς να παρεξηγηθείς. Και εσύ είσαι ένας από αυτούς

    Με παραξενεύει όμως που μου επισημαίνεις ότι μάλλον αδικώ τον εαυτό μου με τα όσα παρατήρησα. Δεν είχα τέτοια συναίσθηση όταν τα έγγραφα.

    Τελοσπάντων, επί των επισημάνσεών σου, θα ήθελα να προσθέσω – διευκρινίσω, με την άδειά σου

    Πρώτον, όσον αφορά στη δήλωση. Δέχομαι εν μέρει την επιχειρηματολογία σου. Εικάζω όμως, ότι αντί των ευχών και των ελπίδων, μια διατύπωση «Η Ελλάδα είναι μέρος της ευρωζώνης και θα παραμείνει, διότι αυτό είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας. Η Γερμανία θα συνδράμει την Ελλάδα, την Κυβέρνησή της και τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην τιτάνια προσπάθεια που υλοποιούν τόσο στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και σε αυτό των μεταρρυθμίσεων, με σεβασμό στις θυσίες των πολιτών της χώρας. Δυστυχώς έχουν κατά το παρελθόν σημειωθεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, που αποτελούν τροχοπέδη στην εκτέλεση των αναληφθέντων υποχρεώσεων της χώρας, και αυτές (οι καθυστερήσεις) θα πρέπει στο μέλλον να αποφευχθούν», σίγουρα θα έστελνε άλλο μήνυμα στις αγορές καθώς και στο εσωτερικό και εξωτερικό στης χώρας. Δυστυχώς δεν έγιναν έτσι τα πράγματα.

    Δεύτερον, σίγουρα η εικόνα του αεροδρομίου δεν ήταν άψογη. Δεν ξέρω αν προσβάλλει τη χώρα, ξέρω όμως ότι ήταν υπερβολική. Η σημειολογία της επίσκεψης per se μπορεί να είχε θετικό αντίκτυπο για ορισμένους στο εσωτερικό και στο εσωτερικό, αλλά ο διεθνής τύπος είναι μοιρασμένος. Επισήμανα όμως ότι η σημειολογία της υποδοχής, επίσης per se, θα μπορούσε να τύχει διαφορετικού χειρισμού.

    Τρίτον, επειδή και εγώ συμφωνώ στη μείωση των ελλειμμάτων και όχι στην οριζόντια λιτότητα που παραλύει την οικονομική δραστηριότητα και γεννά ύφεση, θα συμφωνήσω με τις παρατηρήσεις σου. Δυστυχώς αυτό που σε εμάς τους δύο, που δεν είμαστε οικονομολόγοι, μας φαίνεται λογικό, οι οικονομολόγοι της Κυβέρνησης το αντιλαμβάνονται ίσως διαφορετικά. Έχεις κάποια εξήγηση για αυτό, πέραν από το ότι εκτελούν πειθήνια τις εντολές τους;

    Τέταρτον, αν ισχύσει το σενάριο που μου περιγράφεις, δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ ότι όντως θα μιλάμε για άλλο τοπίο. Αλλά προσωρινά. Διότι το πρόβλημα είναι εν μέρει ελληνικό, αλλά κυρίως είναι ευρωπαϊκό. Το ίδιο πράγμα θα έπρεπε να ισχύσει τότε και για την Ιταλία, και για την Ισπανία, και για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Και τότε θα ξεκίναγαν άλλα προβλήματα και σπέκουλες, όπως για το αν η ΕΚΤ έχει κεφαλαιακή επάρκεια μετά το κούρεμα των ομολόγων των κρατών μελών που μέχρι τώρα διακρατούσε, αν τα κράτη μέλη θα ανακεφαλαιοποιήσουν την ΕΚΤ και με ποιο τρόπο, αν ο ESM έχει το rating να απορροφά δάνεια και οφειλές Τραπεζών και με ποιο capoacity θα το κάνει αυτό, αν επαρκεί η ισχύς πυρός του για να το κάνει, αν τελικά η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει συνθήκες για την υλοποίηση του σχεδίου Τραπεζικής Ενοποίησης ή όχι κλπ. Με άλλα λόγια, θέλω να πω ότι θα πάρουμε μια προσωρινή ασπιρίνη, που θα μας δώσει ένα φιλί ζωής για κάποιους μήνες ή ένα δυο χρόνια, αλλά η ουσία της ακολουθούμενης πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που οδηγεί σε συρρίκνωση των οικονομιών, με το πρόσχημα της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά κύριο στόχο έχει την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους στις χώρες της Ευρώπης και την εκχώρηση αποφασιστικών οικονομικών και πολιτικών αρμοδιοτήτων από τα Εθνικά κράτη μέλη, σε υπερεθνικούς και, εν πολλοίς, όχι και τόσο διαφανείς ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, μηχανισμούς και μη εκλεγμένα πρόσωπα, θα συνεχιστεί, οδηγώντας μας ξανά στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε. Εκεί είναι που ταυτόχρονα με τα οικονομικά υπεισέρχονται και τα γεωστρατηγικά – γεωπολιτικά, και ανακατεύουν τη σούπα. Τολμώ σήμερα να σου γράψω, ότι η Ελλάς σύντομα θα βρεθεί προ του διλήμματος να έχει να επιλέξει μεταξύ της μετατροπής της σε φθίνουσα πληθυσμιακά και πολιτικά επαρχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της εξόδου της από την Ευρωζώνη –και ίσως – της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

    Πέμπτον, αν ποντάρουν στην επιτυχία μας. Η προσέγγισή σου είναι προσέγγιση αισιόδοξου ανθρώπου. Και εγώ αισιόδοξος είμαι, ως άνθρωπος. Προσπαθώ όμως να είμαι και πραγματιστής ως προς αυτά που βλέπω να γίνονται. Δυστυχώς Κώστα, εγώ δεν βλέπω σίγουρη παραμονή μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2013. Κυρίως όμως δεν βλέπω το…αναπτυξιακό πακέτο. Κυρίως γιατί, όπως έχω πει επανειλημμένως, για την ανάπτυξη, χρειάζεται πρώτα να εξασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη, μετά η ισονομία και ισηγορία στην απονομή της δικαιοσύνης, και τέλος, είτε η γενναία ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, είτε η ραγδαία αποφορολόγηση της οικονομικής δραστηριότητας ώστε αφενός να τονωθεί η κατανάλωση και αφετέρου, να προσελκυστούν νέες, θεσμικού χαρακτήρα και μακράς πνοής, επενδύσεις από κεφάλαια του εξωτερικού. Τα θεωρείς αυτά που λέω κουταμάρες; Και αν δεν είναι κουταμάρες, βλέπεις κάτι από αυτά στον ορίζοντα;

    Στο τέλος αναφέρεις τις αντοχές της κοινωνίας. Ε, εδώ είναι που συμφωνώ απολύτως με τα ερωτήματα που θέτεις. Και τα κλείνεις τα ερωτήματα σου με το ιστορικό αλλά παραφρασμένο «αντί να ρωτάμε τι κάνει η Μέρκελ για την Ελλάδα, ας ρωτάμε τους εαυτούς μας, τι κάνουμε εμείς για την πατρίδα μας».

    Ας ρωτήσω και εγώ.

    «Αν αυτό που κάνουμε ήδη, είναι βλαπτικό για την πατρίδα μας και τον λαό της, καίτοι μας έχει παρουσιαστεί ως μονόδρομος, μας ενδιαφέρει τελικά τι κάνει ή τι λέει η Μέρκελ, ή μας ενδιαφέρει πρωτίστως το Εθνικά Ωφέλιμο;»

    «Γιατί η πολιτική τάξη της χώρας αδυνατεί διαχρονικά να παράξει Εθνικά Ωφέλιμες λύσεις για την πατρίδα μας;»

    Για να σε βοηθήσω στην απάντηση των ερωτημάτων που σου θέτω, σου παραθέτω κάποιες πληροφορίες από τη σημερινή ειδησεογραφία.
    1. Σχέδιο Βρούτση με κωδική ονομασία «Αριάδνη» για απογραφή γάμων, κηδειών και γεννήσεων στους συμβολαιογράφους. Καταπληκτική σύλληψη…
    2. Κατάργηση της συνταγογράφησης φαρμάκων με αναφορά και της επωνυμίας σκευάσματος, και αντικατάστασή της από συνταγογράφηση μόνο με τη δραστική ουσία.
    3. Εκκένωση των νησιών με πληθυσμό κάτω από 150 κατοίκους γιατί επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μουσουρούλης ότι του το έθεσε η Τρόϊκα, το διέψευσε αργότερα, αλλά μην έχεις αμφιβολία, ετέθη και ελέχθη.

    Είμαι αυστηρός και σκληρός; Είμαι ακραίος; Είμαι παράλογος;

    Σε ευχαριστώ άλλη μια φορά για τον διάλογο.

 20. xp avatar
  xp 10/10/2012 21:10:05

  Για να ειμαι ειλικρινής ,κάνω σκονάκι.Ενας στενός φίλος έχει σπουδάσει Οξφόρδη και Χαρβαρντ (μεταπτυχιακά) και μου λέει τα βασικά.Επειδή είναι και γιός υπουργού (προ της χούντας) ,μου λέει και άλλα για το πολιτικό σύστημα ,τα οποία δεν γράφονται.

 21. Aris. A avatar
  Aris. A 10/10/2012 21:15:10

  Προσωπικά έχω μια απλή απορία που όποιος μπορεί ας μου την εξηγήσει:

  "Μπορεί ή επιτρέπεται να σπάσει το ευρώ";;;;;;

  Ο Κινέζος ο Αραβας ο Αυστραλός όσοι έχουν αποθέματα αυτού του νομίσματος σε καταθέσεις και θησαυροφυλάκια από ποιον θα ζητήσουν τα ευρώ τους σε περίπτωση που κάποιοι αρχίσουν να φεύγουν.

  Αυτοί πήραν ένα νόμισμα όταν ίσχυαν κάποιες συνθήκες πόσο εύκολο είναι να αλλάξουν στην συνέχεια και να τους μείνουν παλιόχαρτα στο χέρι;;

  Εαν δεν μπορεί να σπάσει το ευρώ εμείς έχουμε κάποια αναπτυξιακή δυνατότητα εντός του;;

  Μιλάμε συνέχεια για ανάπτυξη αλλά αυτά που παράγουμε που είναι χαμηλής προστιθέμενης αξίας και είναι προιόντα που για να πουληθούν στηρίζονται στην χαμηλή τιμή πως θα πουληθούν με ακριβό αυρώ.

  Δηλαδή εμείς είμαστε μέσα στις συμπληγάδες μιας μεγάλης αντίφασης από την μια δεν μπορούμε να φύγουμε και από την άλλη αν μείνουμε μέσα υπάρχουν αμφιβολίες αν μπορούμε να αναπτυχθούμε με ένα σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ.

  Οποιος μπορεί να βοηθήσει με χαρά θα δεχτώ τις παρατηρήσεις του.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Aris. A 10/10/2012 22:30:32

   Τελικά,Ἄρη,μᾶλλον γιά ἐμᾶς θά εἶναι παλιόχαρτα τά εὐρώ σέ λίγο.
   Μιά σταγόνα στόν ὠκεανό μήπως θά ἦταν οἱ ἐξαγωγές προϊόντων μας σέ χώρες ἐκτός εὐρώ;Τό λάδι μας γιά παράδειγμα,γιατί νά τό ἐκμεταλλεύονται οἱ Ἰταλοί καί νά τό πουλούν ὥς δικό τους προϊόν καί νά μήν πηγαίνει ἀλλού,σέ ἄλλες ἀγορές ὡς ἑλληνικό.

   • Ρεαλιστης avatar
    Ρεαλιστης @ Κυθήριος 11/10/2012 00:36:39

    Αγαπητε φιλε , το λαδι μας το εκμεταλλευονται οι Ιταλοι γιατι ειμαστε ανικανοι να κανουμε κατι εμεις. Ουτε τυποποιηση εχουμε ουτε οραμα εξαγωγικο ουτε γνωση. Μικροκαλλιεργητες εχουμε μονο που δεν μιλανε ουτε συνεργαζονται μεταξυ τους. Ειχαν μαθει εδω και δεκαετιες να παιρνουν τις επιδοτησεις με ψεθδεις δηλωσεις και να πουλανε το λαδι σε χαμηλες τιμες. Ειχαν την ΠΑΣΕΓΕΣ και ολους τους αλλους συνεταιρισμους παραρτηματα του ΠΑΣΟΚ. Αντι να επενδυσουν και να φτιαξουν μικρες πολυμετοχικες εταιριες με εξαγωγικο προσανατολισμο , επαιζαν στα καφενεια τις εισπραξεις απο τις επιδοτησεις και οτι εμενε το ξοδευαν με τις αλλοδαπες απο τις ανατολικες χωρες. Δυστυχως αυτη ειναι η πραγματικοτητα και καποιες εξαιρεσεις δεν αλλαζουν τον κανονα.

 22. cobalt avatar
  cobalt 10/10/2012 21:19:31

  Γιατί εμένα μου έρχεται ο τίτλος Η Μέρκελ αποχαιρετά την ΕΕ

  Διάβαζα τον λόγο της και περίμενα να καταλήξει με τη φράση:
  So long and thanks for all the fish, ως επωδό.

  Η Γερμανία είναι all about big business έτσι κι αλλιώς και το παραδάκι θ' αρχίσει να πέφτει σ' άλλη γειτονιά σε λίγο, εδώ παραδίπλα.
  Όπλα + πετρέλαια = πανηγύρι.
  Ποιος ξέρει τι ζήτησε;

  Κάποτε, in a galaxy far far away...
  «Μόλις καθίσαμε, και επειδή η ώρα ήταν λίγα λεπτά μετά τις 3, του είπα αμέσως ότι η Κυβέρνησίς μου, μου είχε αναθέσει να του εγχειρίσω προσωπικά ένα κείμενο, που δεν ήτο τίποτε άλλο, παρά το τελεσίγραφον της Ιταλίας προς την Ελλάδα, με το οποίον η Ιταλική Κυβέρνηση απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της στον Ελληνικό χώρο, από τις 6 π.μ. της 28/10/1940. Αρχισε να το διαβάζει.
  Μέσα από τα γυαλιά του, έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο, και με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή μου είπε: «Alors, c'est la guerre» (Λοιπόν, έχουμε πόλεμο).»

  Εμμανουέλλε Γκράτσι, από το βιβλίο του Η αρχή του τέλους - η επιχείρηση κατά της Ελλάδος

 23. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 10/10/2012 22:03:13

  Η Μέρκελ ποντάρει στη κυριαρχία της Γερμανίας και,ανάμεσα σε πολλά άλλα,στη πλήρη-ολοκληρωτική υποταγή της Ελλάδος.Η επίσκεψή της,κατά τη προσωπική μου γνώμη πάντα,δεν προσέφερε τίποτα το ουσιαστικό για τη χιλιοβασανισμένη πατρίδα και τους βάρβαρα πληττόμενους πολίτες της.Τις απόψεις μου,τις ανέπτυξα (σε γενικές γραμμές) σε δύο παρελθούσες αναρτήσεις,τις προηγούμενες ημέρες.Ας μη κουράζω άδικα.Το τι θα επακολουθήσει θα το δούμε,σε λίγο καιρό,μπροστά μας.Τότε θα λάβουμε μόνιμες και οριστικές απαντήσεις.

 24. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 10/10/2012 22:20:39

  Αν το ΔΝΤ δε συνεχίσει να χρηματοδοτεί, game over. Και για να συνεχίσει πρέπει να γίνει νέο κούρεμα που θα καθυστερήσει. Και δεν προλαβαίνουμε. Το πιο άσχημο είναι να περιμένουμε μέχρι να χρεωκοπήσουμε χωρίς να κινούμαστε με πλάνο εφεδρείας για το τι πρέπει να γίνει αν συμβεί αυτό που δε θέλουμε...

  • αβαρία avatar
   αβαρία @ Γεώργιος Τ. 11/10/2012 10:51:02

   Αν το ΔΝΤ δε συνεχίσει να χρηματοδοτεί, game over.
   Οπως το λές. Πανευρωπαική στάση πληρωμών και οι Τραπεζίτες θα πάρουν τον πούλο όπως και στην Ισλανδία... Λές να τα κόψουν μόνοι τους για να μας τιμωρήσουν?

 25. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 10/10/2012 22:59:39

  Πρέπει νά τηρήσουμε τίς δεσμεύσεις μας,πρέπει νά τρέξουν οἱ μεταρρυθμίσεις,πρέπεινά γίνουν οἱ διαρθρωτικές ἀλλαγές.
  Θά τό σκεφτοῦν γιά τήν ἐπιμήκυνση,γιά τήν ταυτόχρονη ἤ ὄχι ἐκταμίευση τῆς δόσης,τμηματικά ἤ ὁλόκληρης,μέσα στό Νοέμβριο ἤ μέχρι τέλους τοῦ ἔτους.
  Πρέπει τό χρέος νά καταστεῖ βιώσιμο καί νά φτάσει στό 120% τοῦ ΑΕΠ τό 2020.
  Τό πρόγραμμα ὅμως δέν βγαίνει,τό ΔΝΤ διά στόματος Λαγκάρντ καί διά ψιθύρων Τόμσεν ἀπειλεῖ μέ ἀποχώρηση ἀπό τό χρηματοδοτικό πρόγραμμα τῆς χώρας μας.Καί τελικά μένει ἡ καυτή πατάτα πού λέγεται κούρεμα,στά χέρια τῆς κ.Μέρκελ νά τήν ''ξεφλουδίσει'' καί νά τήν διαχειριστεῖ.
  Τελικά ἡ ἀντζέντα τῆς Καγκελαρίου ἦταν πολύ φορτωμένη γιά πέντε ὥρες διαμονή στόν εὐρωπαϊκό νότο...

 26. xp avatar
  xp 11/10/2012 01:26:30

  Η πλάκα είναι με την Τρόικα,το ανέκδοτο με τον Τοτό. Τρείς απόλυτα ελεγχόμενοι υπάλληλοι όλο τρέχουν διαπραγματέυονται κτλ .
  Μα όποιος έχει δουλέψει ως στέλεχος κάπου ,όποιος ειναι δικηγόρος κτλ , εχει κάνει διδακτορικό σε τέτοια παραμύθια.....Δηλαδή εντάξει ......
  Κυρια Μέρκελ καντο σαν τα SM κόλπα ,πες έτσι γουστάρω και τα κάνω ......αλλά δεν είμαστε και ηλίθιοι....ουτε κα μη περπατημένοι....

 27. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/10/2012 11:46:29

  Μια υπενθύμιση:
  Δεν μπορεί να "σπάσει" το Ευρώ. Για τα επόμενα 20 -30 χρόνια τουλάχιστον.
  Το ίδιο και το δολλάριο.
  Ο βασικός λόγος δεν βρίσκεται στην Ευρώπη ή στην Αμερική, αλλά στην ...Κίνα.
  Η χώρα αυτή, εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον, έχει αναπτύξει μια πελώρια εξαγωγική εμπορική μηχανή και ταυτόχρονα ένα πλεόνασμα ρευστότητας που διογκώνεται με ασύλληπτη επιτάχυνση.
  Υπόψη ότι το ΑΕΠ της Κϊνας έφθασε το 2012 λίγο πάνω από το μισό του Αμερκανικού και περίπου στο μισό του ΑΕΠ της όλης ΕΕ. Και η ψαλίδα κλείνει ταχύτατα.
  Υπάρχει ένα συμβιωτικό σύστημα Δυτικού κόσμου (ΕΕ - ΗΠΑ) και Κίνας, όπου ο νέος παγκόσμιος έμπορος και τερατώδης αποταμιευτής χρειάζεται 1) Πελάτες - καταναλωτές σε μεγάλες αγορές (ο έμπορος λόγω μεγεθους ενδιαφέρεται μόνον για "χονδρική") 2) Ένα - ή καλύτερα 2 - αποθετικά νομίσματα, για να επενδύεται κάπου το συνεχώς αυξανόμενο απόθεμα ρευστότητας.
  Άν το Ευρώ καταρρεύσει και μαζί του η Ευρωπαική ενιαία πιά εσωτερική αγορά (τραπεζική και εμπορεύσιμων αγαθών), όλο το παγκόσμιο σύστημα - και όχι μόνον ο Ευρωπαικός κόσμος - θα μπεί σε φάση πολύ μεγάλης αστάθειας. Η Ευρώπη θα "φύγει από το παιχνίδι", αλλά τότε Κίνα και ΗΠΑ θα βρεθούν να διαχειρίζονται μια κατάσταση που υπερβαίνει κατά πολύ τις αλληλοτροφοδοτούμενες οικονομίες τους και κυρίως την πολιτική τους δύναμη διαχείρισης.

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ Ο Θείος 11/10/2012 16:01:57

   Οι cdsΑκηδες θά κληρονομήσουν τόν πλανήτη δηλαδή!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ειδωλοκλάστης 11/10/2012 16:23:38

    Άν - όπως υποπτεύομαι - οι cdsΑκηδες κάνουν κολεγιά και με τίποτα εξωγήινους, την έχουμε πατήσει από τώρα...

    • ειδωλοκλάστης avatar
     ειδωλοκλάστης @ Ο Θείος 11/10/2012 17:57:09

     Οτι τήν έχουμε πρό πολλού πατήσει είναι γενική καί καλά εδραιωμένη πεποίθηση πού δέν κλονίζουν οι επαναληπτικές εμφανίσεις τηλεοπτικών UFO, άρα....αχτύπητο τό 'cdsΑκηδες' μου!

 28. thanos avatar
  thanos 11/10/2012 21:32:05

  Για να έρθει η κα Μέρκελ στην Ελλάδα χωρίς να "κομίσει" κάτι ιδιαίτερο σαν επικοινωνιακό κομμάτι, τότε αναμφίβολα ήρθε για θέματα ουσίας.
  Ποια είναι αυτά? Οικονομία φυσικά και πιο συγκεκριμένα ενέργεια.
  Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ενεργειακό υπόβαθρο της χώρας τον Μάϊο (τότε περιμένουμε αποτελέσματα στις έρευνες που αρχίζουν σε 10 μέρες) τότε η Γερμανία σίγουρα θέλει κομμάτι στην πίτα. Και οι δυνατοί έχουν ¨επιχειρήματα΄απέναντι στους αδυνάτους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.