#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/07/2010 11:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κύπρος ως βαρόμετρον της εθνικής συνείδησηςΣήμερα συγκρούονται εμφανώς στην χώρα μας οι νεοφιλελεύθερες και οι «νεοσοσιαλφιλελεύθρες» σαλταδόρικες εθνομηδενιστικές ιδέες και απόψεις με τις φιλελεύθερες πατριωτικές και  «παλαιοσοσιαλιστικές» δημοκρατικές αγωνιστικές και αντιστασιακές ιδέες και απόψειςΗ ανάδειξη μιας στρατηγικής για τον ανατολικό μεσογειακό χώρο, και όχι μόνο, αποτελεί πρώτιστο καθήκον του Ελληνισμού σήμεραΤου Πρωτεσίλαου*

Μια ματιά μόνο στον χάρτη της ανατολικής Μεσογείου δείχνει την τεραστία γεωπολιτική θέση της Κύπρου και την μεγίστη  στρατηγική της αξία. Με μια φράση η Κύπρος είναι ο «οφθαλμός» της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος είναι το «παράθυρο» από το οποίο «επι»βλέπει κάποιος την ευρύτερη αφρικανική και ασιατική περιοχή. Η Κύπρος είναι το «κλειδί» που κρατά κάποιος στα χέρια του για να ξεδιπλώσει την οικονομική και πολιτική παρουσία του στην περιοχή. Σε οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη οικονομική ή πολιτική κρίση ή σύγκρουση έχει αναδειχθεί περίτρανα ο ρόλος της αυτός.

Στην Κύπρο παρατηρείται στην πιο μεγάλη της ένταση η σύγκρουση για τον έλεγχο των γεωπολιτικών σφαιρών. Ο νοτιοανατολικός ευρωπαϊκός χώρος συνδέεται άρρηκτα γεωπολιτικά και στρατηγικά με τον ανατολικομεσογειακό χώρο. Οι ακρογωνιαίοι λίθοι επιτήρησης του χώρου αυτού σε επίπεδο συμβατικής αντιπαράθεσης είναι η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Κύπρος. Προστιθεμένης και της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίες ελέγχουν την πρόσβαση στο Αιγαίο καθιστούν την χώρα μας  χώρο υψίστης πολιτικής και στρατηγικής αξίας.  Έτσι, η προσέγγιση του Κυπριακού προβλήματος με όρους υπεράσπισης τοπικών  συμφερόντων έχει ήδη ανατραπεί από την εποχή της ανακίνησης του Κυπριακού προβλήματος. Η ψευδαίσθηση, ειρήσθω εν παρόδω, πολλών στην πατρίδα μας ότι στην Κύπρο συγκρούονταν το ελληνοκυπριακό με το τουρκοκυπριακό στοιχείο, αποτέλεσε ανομολόγητη κρατούσα αντίληψη της κυρίαρχης πολιτικής τάξης στην Ελλάδα,  και οδήγησε πολλές φορές στην χίμαιρα, ότι η καλυτέρευση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων θα οδηγούσαν στην επίλυση του διεθνούς Κυπριακού Προβλήματος.

Εκφράζουμε εδώ την άποψη ότι η παλαιά ρήσις ότι ο Ελληνισμός αναπνέει με δύο πνεύμονες, ο Ελλαδικός με «δεξιό» πνεύμονα, έλαβε την πλήρη έκφρασή του στην Κύπρο, που αναπνέει, ας πούμε, με «αριστερό» πνεύμονα. Η αλήθεια είναι ότι η μεταπολεμική ελληνική ολιγαρχία είχε ταυτίσει τα όποια συμφέροντά της με την υπερατλαντική υπερδύναμη, συγκρουόμενη με την φιλοαγγλική ελληνική παλαιά αστική μερίδα. Η ψευδαίσθηση ότι η ελληνική ολιγαρχία,  συμμετείχε μέσα από την ένταξή της σε διεθνείς αμυντικούς μηχανισμούς στην υπεράσπιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, την οδήγησε στην υπαγωγή των συμφερόντων της, κατά την σύγκρουση Ανατολής-Δύσης, και στην απώλεια της δυνατότητάς της να διακρίνει ευθέως το εθνικό συμφέρον. Αυτό, χωρίς αντιλογία, μετατράπηκε αορίστως σε υπεράσπιση του δυτικού κόσμου, στον από βορρά κίνδυνο και στην αντιμετώπιση του «εσωτερικού κινδύνου».

Έχει προσδιορίσει και έχει επεξεργασθεί η κυβερνώσα ελίτ δόγμα  υπεράσπισης των συμφερόντων της στο ανατολικο-μεσογειακό χώρο ή βαυκαλίζεται με την όποια οικονομική της παρουσία στην νοτιοανατολική Ευρώπη, αδυνατούσα να δει την Κύπρο ως Μητρόπολη του ακόμη υπάρχοντος ανατολικού Ελληνισμού και ως εφαλτήριο οικονομικής συνεργασίας με τα κράτη της περιοχής;  Γίνεται σήμερα αποδεκτό, από οποιονδήποτε εχέφρονα Έλληνα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί μόνη της, χωρίς την ενεργό σύμπραξη της Ελλάδος σε όλα τα επίπεδα, να αντιπαρατεθεί στα όποια τοπικά και διεθνή συγκρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή;

Αν θέλει η Ελλάς να διαδραματίσει τον όποιο ρόλο στην περιοχή, οφείλει να έχει μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας έντονη  παρουσία στον χώρο αυτόν. Η ανάδειξη μιας στρατηγικής για τον ανατολικό μεσογειακό χώρο, και όχι μόνο, αποτελεί πρώτιστο καθήκον του Ελληνισμού σήμερα. Η οικονομική συνεργασία και αλληλεξάρτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος και αμφοτέρων με τις χώρες της περιοχής είναι εκ των ων ουκ άνευ ζήτημα για την αντιμετώπιση της περίκλεισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ανεπιθύμητες συνεργασίες σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Η επαναπροσέγγιση με τον αραβικό κόσμο, μια σταθερά των διεθνών σχέσεων της πατρίδας μας, που διαταράχθηκε την προηγούμενη περίοδο, σήμερα δε οι σχέσεις μας με αυτόν βρίσκονται στο πιο χαμηλό σημείο, αλλά και η αναζήτηση μιας ειλικρινούς συνεργασίας με το Ισραήλ, αφού αναζητηθούν τα αίτια  παλινδρόμησης της πολιτικής του έναντι της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα οδηγήσει σε ανάδειξη –έστω σε περιφερειακό επίπεδο- των πλεονεκτημάτων που έχουμε  ως χώρες.

Εσχάτως ο έλεγχος ενός τμήματος της ενδιάμεσης περιοχής επανέρχεται στο προσκήνιο με τον μανδύα προσέγγισης Ελλάδος-Τουρκίας. Η ελληνική ολιγαρχία, λόγω της ενεσκυψάσης οικονομικής κρίσης, αδυνατεί να επεκτείνει περισσότερο την αλληλεξάρτησή της με τις χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης. Βλέπει στην Τουρκία μια «αγορά», παραβλέποντας την επιθετικότητα της γείτονος. Παραθεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί το έσχατο προπύργιο του Ελληνισμού της καθ΄ ημάς Ανατολής. Βαυκαλίζεται από φράσεις «μηδενικά προβλήματα», που εμπεριέχουν την εκδήλωση των πιο επιθετικών βλέψεων έναντι της πατρίδος μας, και αρνείται να απαντήσει με αντίστοιχη  φράση: «μηδενική ανοχή» στην κατοχή, στον εποικισμό, στον αναθεωρητισμό.

Ακόμα και σήμερα ακούγονται έξωθεν φωνές, και  υπάρχουν δυνάμεις στο εσωτερικό που τείνουν ευήκοον ους σε αυτό, ότι το Κυπριακό Πρόβλημα είναι ένα ζήτημα, που θα το λύσουν οι δύο κοινότητες με την συμπαράσταση των «πατρίδων» χωρών. Εκφράζουν δηλαδή το πιο επιθετικό δόγμα των δυνάμεων εκείνων, που θέλουν να διαιωνίσουν την παρουσία τους στο Νησί, ολισθαίνοντας σε καθοδική αναγωγή του προβλήματος. Από διεθνές πρόβλημα -ζήτημα εισβολής και κατοχής και εποικισμού- σε τετραμερή ή πολυμερή διάσκεψη. Αυτό  απενοχοποιεί και απαλλάσσει πλήρως τον εισβολέα, αποδυναμώνει τελείως κάθε επιχείρημά μας και ωθεί σε  αναζήτηση λύσης εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Δηλαδή στον ΟΗΕ. Μια έκφραση της πολιτικής αυτής τμημάτων των κυρίαρχων ελληνικών ελίτ, που συμπλέκονται εσχάτως με πολυποίκιλα οικονομικά  συμφέροντα στον Μικρασιατικό χώρο, είναι ότι η Ελλάς απλώς συμπαρίσταται, κυριολεκτικώς παρακολουθεί τα τεκταινόμενα,  στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετατρεπόμενη έτσι εκουσίως με μαθηματική ακρίβεια σε «καμηλιέρη» της Τουρκίας στην ΕΕ.Σήμερα συγκρούονται εμφανώς στην χώρα μας οι νεοφιλελεύθερες και οι «νεοσοσιαλφιλελεύθρες» σαλταδόρικες εθνομηδενιστικές ιδέες και απόψεις με τις φιλελεύθερες πατριωτικές και  «παλαιοσοσιαλιστικές» δημοκρατικές αγωνιστικές και αντιστασιακές ιδέες και απόψεις. Η πρώτη, προσέγγιση εμφορείται από το πρότυπο της παγκοσμιοποίησης και της απομείωσης του ρόλου του εθνικού κράτους, χωρίς να προτείνει με πειστικό τρόπο ένα εναλλακτικό πρότυπο. Ακόμα και πολιτικές δυνάμεις που από θέση βρίσκονται στον αντίποδα του προτύπου της παγκοσμιοποίησης, προβάλλουν ιδέες και απόψεις που δεν αφίστανται του ως άνω προτύπου. Σε ποιαν οδό έχουν εκτρέψει ολόκληρο το πολιτικό και οικονομικό σύστημα οι νεοφιλελεύθερες και οι «νεοσοσιαλφιλελεύθρες»  ιδέες και οι απόψεις, αρκεί και μόνο να δούμε μερικά μεγέθη της οικονομικής κατάστασης της χώρας, την κοινωνική και οικονομική της διαστρωμάτωση, την κοινωνική συνοχή και την πληθυσμιακή σύνθεσή της.

Στον αντίποδα βρίσκεται η φιλελεύθερη εν ευρεία εννοία δημοκρατική προσέγγιση, η οποία προβάλλει την Οικουμενικότητα, όπως άλλωστε απαιτεί το ελληνικό πρότυπο, την ισότιμη  συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούς και προτείνει  ένα ισχυρό οικονομικά και πολιτικά κράτος. Το κράτος όχι ως φιλανθρωπικό ίδρυμα ή σωματείον, ή ΜΚΟ,  αλλά ως δια κανόνων ρυθμιστή και επόπτη των αλληλοσυγκρουομένων ατομικών και συλλογικών συμφερόντων. Η φιλελεύθερη δημοκρατική πατριωτική πολιτική τάξη, αλλά και όσοι Έλληνες εμφορούνται από την  αριστερή  πατριωτική σοσιαλιστική και σοσιαλδημοκρατική αντιστασιακή παράδοση του Ελληνικού λαού, αλλά και όσοι εμφορούνται  από το φιλελεύθερο δημοκρατικό πατριωτικό αγωνιστικό πνεύμα του, που πλειοψηφεί, και διατρέχει οριζόντια όλο το κομματικοπολιτικό φάσμα, απεμπλεκομένη από τα δίκτυα της πανίσχυρης πολιτικοοικονομικής ολιγαρχίας, η οποία αναπαράγεται κατ΄ ευθείαν, δίκην ενδιάμεσης δομής ανατολικού δεσποτικού κράτους, μέσα από την απορρόφηση κρατικών προσόδων  και η οποία οδήγησε την τρίτη Ελληνική Δημοκρατία σε διεθνή ανυποληψία, οφείλει, συνεργαζόμενη αμέσως, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει σχέδιο εξόδου της χώρας από την οικονομική και όχι μόνον κρίση, ώστε να την καταστήσει ισότιμο εταίρο σε συμμάχους και φίλους και περίφοβη στους εχθρούς της.

Η ως άνω διχοτομική ταξινόμηση των κυρίαρχων ελίτ στο  ελληνικό πολιτικό σύστημα εκφράσθηκε με τον πιο έκδηλο τρόπο κατά το δημοψήφισμα του 2004. Όλη η παγκοσμιοποιημένη νεοφιλελεύθερη και η «νεοσοσιαλφιλελεύθερη» ολιγαρχική πολιτική τάξη, η οποία διατρέχει επίσης οριζόντια όλο το πολιτικοκομματικό φάσμα, φοβικής και αμυντικής πολιτικής κουλτούρας, που ελέγχει απόλυτα τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους, μέσω  επιχορηγούμενων δικτύων και  ΜΚΟ, τάχθηκε απροκάλυπτα υπέρ του ΝΑΙ, προφασιζόμενη ότι αγνοεί ότι η τρίτη Ελληνική Δημοκρατία στηρίζεται στο αίμα των Ελληνοκυπρίων. Είναι αυτές οι δυνάμεις που καταπνίγουν κάθε φιλελεύθερη δημοκρατική φωνή αντίστασης της δημοκρατικής πλειοψηφίας για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Είναι αυτοί οι οποίοι ελέγχουν νευραλγικούς τομείς  του κρατικού μηχανισμού, και πρωτίστως τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους, παραμερίζοντας ακόμα και τον φορέα της εξωτερικής πολιτικής, το ΥΠΕΞ, το οποίο φαντάζει στα μάτια τους ως «Υπουργείο Ελληνοτουρκικής Φιλίας», όπως εύστοχα και σκωπτικά το ονόμασε διακεκριμένος δικηγόρος. Είναι αυτές οι δυνάμεις, οι οποίες, παραβλέποντας τον ρόλο του κράτους στο οικονομικό γίγνεσθαι, πρωτίστως και μετά την διεθνή οικονομική κρίση, επιμένουν, μόνον εδώ, να αναμασούν θεωρήματα, τα οποία έχει εσχάτως εμπράκτως εγκαταλείψει και ο πιο σκληρός πυρήνας των θιασωτών της παγκοσμιοποίησης. Είναι αυτές οι δυνάμεις που επανέφεραν ως βάση συζητήσεως προς επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος, χάριν ανομολογήτων απροσδιορίστων «οφελημάτων», κινδυνολογώντας, όπως έπραξαν και το 2004, το κατάπτυστο και απορριφθέν από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων «σχέδιο Ανάν», νομίζοντας ότι έτσι θα πάρουν πίσω την «ρεβάνς».

Το 1997 και το 2004 είναι σταθμοί, μια αφετηρία για την σωτηρία του Ελληνισμού. Αφ’ ενός κατέρρευσε στα μάτια του απλού Έλληνα πολίτη το ιδεολόγημα της ελληνικής ολιγαρχίας, ότι μπορεί να εξημερωθεί η ασιατική επιθετικότητα δια της πολιτικής της προσέγγισης, δηλαδή με την καθοδική υπεράσπιση πλέον του μητροπολιτικού της χώρου  και δια του ευρωπαϊκού εισιτηρίου στην γείτονα χώρα, και αφ’ ετέρου απετράπη δια δημοψηφίσματος η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διατρανώθηκε  δε urbi et orbi ότι η λύση του Κυπριακού Προβλήματος οφείλει να συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε. και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο άνευ της παρεμβάσεως τρίτων δυνάμεων. Αυτό όμως δεν αρκεί.

Η επιχειρηματική μεσαία αστική τάξη, παρά την έντονα εξωστρεφή αντίληψή της, αφού έκπαλαι θεωρούσε τον περίγυρό της ότι οικονομικώς της ανήκει, αποδυναμωμένη και ευρισκομένη κάτω από την ηγεμονία στο οικονομικοπολιτικό σύστημα του τραπεζικού κεφαλαίου και των άλλων  πολυποικίλλων οικονομικών τραστ, δεχόμενη και βιώνουσα έντονα  την διεθνή οικονομική κρίση και τις στρεβλώσεις, που παρουσιάζει εν γένει το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας, αδυνατεί να επεκτείνει την παρουσία της και στον ανατολικομεσογειακό χώρο. Και ενώ, στην προηγούμενη περίοδο, έδειξε μια αξιοσημείωτη παρουσία στην νοτιοανατολική Ευρώπη, συνεπικουρούμενη και επιχορηγούμενη γενναία από κρατικά επιχειρηματικά ιδρύματα και δημόσιους διοικητικούς φορείς, αντιθέτως δεν επέδειξε κανένα ενδιαφέρον για τον ανατολικομεσογειακό χώρο. Και όμως υφίστανται μια σειρά επιχειρήσεων, οι οποίες χωρίς την ελάχιστη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού, ούτε καν αυτού του ΥΠΕΞ, έχουν έντονη παρουσία στην περιοχή. Λειτουργούν όμως χωρίς κεντρικό συντονισμό, με αποτέλεσμα η οικονομική αλληλεξάρτηση να μη γίνεται ορατή και έτσι δεν παράγονται ευρύτερες επιθυμητές συνεργασίες –πολιτικές και οικονομικές- που θα βοηθούσαν εν τη γενέσει να αποτρέψουν μη επιθυμητές συνέργειες άλλων δρώντων παραγόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Στη διαλεύσασα πεντηκονταετία το ζήτημα της Κύπρου καθόρισε την ποιότητα της εθνική συνείδησης ενός εκάστου. Η στάση κάθε Έλληνα πολίτη και προ παντός όσων είχαν και έχουν την ευθύνη υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτέλεσε και αποτελεί το βαρόμετρο  της εθνικής τους συνείδησης.

Ενισχύοντας η Μητροπολιτική Ελλάς την Κυπριακή Δημοκρατία, σε πολιτικό και  οικονομικό επίπεδο -με το πλεονέκτημα της συμμετοχής των δύο κρατών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα:

-υπερασπίζεται την τελευταία ακρόπολη του Ελληνισμού στην Ανατολή.

-εκμηδενίζει τις προσπάθειες αμφισβήτησης του Μητροπολιτικού χώρου.

-επανέρχεται σε ένα χώρο, τον μεσανατολικό, που έχει εδώ και καιρό απολέσει, ελέγχοντας τους θαλασσίους δρόμους, καθισταμένη μεσογειακή δύναμις .

Αρκεί οι άρχουσες –πολιτικοκοινωνικές και πολιτικοοικονομικές-  ελίτ να απολέσουν τα αμυντικά και εν πολλοίς φοβικά τους σύνδρομα.

(* Ανδρέας Θεοδωρίδης)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GSV avatar
  GSV 03/07/2010 12:56:37

  ΕΛΛΑΣ και ΚΥΠΡΟΣ ειναι το ενα και το αυτο. Απο αρχαιοτατων χρονων.

  Μια ερωτηση εχω να κανω σε ολους?

  Πως γεννηθηκε αυτη η διχονοια σημαντικου μερους του κυπριακου λαου ως προς την Ελλαδα? Ποιος τη προκαλεσε?

  Μπορει καποιος να δωσει μια σοβαρη απαντηση?

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ GSV 03/07/2010 13:02:06

   GSV, οι Κύπριοι αφέθηκαν από την Ελλάδα και φυσικά ένοιωσαν μόνοι.
   Πεθαίνουν για στήριξη από την Μητέρα Ελλάδα.
   Αλλά η Ελλάδα ασχολείται με το next greek idol.

   • GSV avatar
    GSV @ Προφήτης 03/07/2010 13:04:49

    εγω φιλε προφητη ξερεις τι εχω καταλαβει?

    Οτι καποιοι εκμεταλευτηκαν πολυ σωστα το γεγονος της χουντας και καταφεραν να καλλιεργησουν διχονοια αναμεσα στο κυπριακο και ελληνικο λαο.

    Το θεμα ειναι ποιοι ειναι αυτοι που το εκαναν?

    Πρεπει να το καταλαβουμε επιτελους. Και τι συμφεροντα ειχαν απο μια διχοτομηση

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Προφήτης 03/07/2010 13:14:43

    GSV, ξεκίνησε με τον μεγάλο Καραμανλή και το "Η Κύπρος είναι μακριά".
    Κατά άλλη ιστορική εκδοχή τον Καραμανλή τον παρέσυρε σε αποχή ο Αβέρωφ, ενώ ο ίδιος ήθελε να στείλουμε ενισχύσεις κατά τον Αττίλα ΙΙ.
    Αν το είχαμε κάνει, υπήρχε υπεροπλία τότε με Φάντομ και υποβρύχια, και είχε αποφευχθεί η υποδούλωση του μεγάλου τμήματος της Κύπρου, θα ήταν αλλοιώς.
    Αλλά να ξεκαθαρίζουμε :
    α)ό,τι χάθηκε τότε δεν κερδίζεται με διαπραγματεύσεις
    β) πάγιος στόχος της Τουρκίας είναι η ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου και ο αφελληνισμός της. Οι εθνοπροδότες του ΥΠΕΞ κάνουν ότι δεν το ξέρουν.

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ Προφήτης 03/07/2010 17:19:00

    Προφήτη

    Αυτά τα περί Κύπρου που είναι μακριά τα έλεγαν οι χουνταίοι.
    Η Αλήθεια είναι ότι κανένας επιτελικός δεν εισηγήθηκε στον Καραμανλή Πόλεμο.
    Ισα-ίσα που τον απέτρεψαν θεωρώντας πως κάθε σκέψη πολέμου σήμαινε καταστροφή.
    Αυτή ήταν η κατάσταση στις ένοπλες δυνάμεις.
    Αν υπήρχαν δυνατότητες γιατί δεν πολέμησαν οι χουνταίοι?

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Προφήτης 03/07/2010 17:43:11

    ΣΟΝ ΠΕΝ, στην υπόθεση του "γιατί δεν πολεμήσαμε στην Κύπρο" έχουν ειπωθεί κάποια συμβατικά ψέματα με κυριότερο το "είναι μακριά" και "αν πολεμούσαμε θα είχαμε καταστραφεί".

    Το "κείται μακράν" το είπε ο Καραμανλής από την Τήνο όπου είχε πάει για να "γιορτάσει" το Δεκαπενταύγουστο. Μη φανταστείς ότι έφυγε για να γυρίσει στην Αθήνα. Εγώ ήμουν πολύ μικρός τότε για να το ακούσω ο ίδιος, αλλά το άκουσαν οι δικοί μου με αυτιά τους στο ραδιόφωνο.

    Το "γιατί δεν πολέμησαν" η απάντηση είναι ότι η Αμερική τότε είχε τη δυνατότητα να παραλύσει το στρατό μας, αφού ήλεγχε ένα μέρος του, μέσω ενδοστρατιωτικών οργανώσεων όπως η "Κόκκινη προβειά", που ήταν δυνάμεις ελεγχόμενες από το ΝΑΤΟ για την περίπτωση κομμουνιστικής εξέγερσης.

    Στις 21 Ιουλίου μετά από επιτελική σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων της χούντας, ο Αμερικανός πρέσβης Τάσκα πήρε στην πρεσβεία τους τέσσερις αρχηγούς των επιτελείων και στην ουσία τους απαγόρευσε να κινηθούν. Δεν το έθεσε έτσι ακριβώς, αλλά στην ουσία αυτό έκανε. Συνήργησαν πλήρως οι Μπονάνος και Αραπάκης, αλλά και οι άλλοι δύο (Παπανικολάου και δεν θυμάμαι τώρα το όνομα του τέταρτου) δεν ενήργησαν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

    Στην αρχή έλεγαν στους χουνταίους ότι οι Τούρκοι έχουν ανάγκη να δείξουν ότι δήθεν αντιδρούν και ότι κάνουν ασκήσεις, αλλά δεν θα επιτεθούν. Όλα τα σήματα από Αθήνα προς τις ελληνικές δυνάμεις της Κύπρου ήταν ότι πρόκειται για ασκήσεις και να μην αντιδράσουμε. Οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν ανενόχλητοι. Όταν το πήραν χαμπάρι ότι ξεκίνησε πραγματική εισβολή, είχε φύγει το έδαφος κάτω από τα πόδια του Ιωαννίδη. Αλλά οι Αμερικανοί συνέχισαν το δούλεμα. Υποτίθεται ότι αυτό που τους ένοιαζε ήταν η επαναφορά της συνταγματιικής τάξης δηλαδή του... Μακάριου, που ήταν υποτίθεται ο μεγαλύτερος εχθρός των Τούρκων! Η αδυναμία του Ιωαννίδη να ελέγξει το στρατό, η έλλειψη εξωτερικών ερεισμάτων και η χωρίς περιστροφή εντολή του Κίσινγκερ να συμφωνήσει εκεχειρία και να παραδώσει την εξουσία τους πολιτικούς, οδήγησαν στη σταθεροποίηση των Τούρκων, οι οποίοι ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΑΝ να σταθεροποιηθούν, μέχρι το πρωί της 22ης Ιουλίου (τρίτης μέρας του πολέμου), ούτε είχαν καν καταλάβει ακόμη την Κερύνεια, την πόλη όπου έγινε η απόβαση. Λϊγο πριν την εκεχειρία (4 το απόγευμα), που είχε ήδη προαναγγελθεί και είχε ήδη υπονομεύσει το ηθικό του ελληνικού στρατού (αφού στρατιωτικά ήταν ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΛΟΓΗ από ελληνικής πλευράς η σύναψη εκεχειρίας όταν δεν έχει σταθεροποιηθεί ο εχθρός στην απόβασή του, που το μόνο που θα κάνει είναι να τον σταθεροποιήσει) κατελήφθη η Κερύνεια και αμέσως μετά την εκεχειρία και αφού οι Έλληνες είχαν παύσει πυρο έγινε η μεγάλη επίθεση που έφτασαν μέχρι τη Λευκωσία και απέκτησαν επαφή με τον τουρκοκυπριακό τομέα της Λευκωσίας. Δημιούργησαν δηλαδή τον διάδρομο Λευκωσίας-Κερύνειας που επεδίωξαν.

    Προηγουμένως (πρωί της 21 Ιουλίου), η μεγάλη προδοσία είχε γίνει με τη διαταγή στα δύο υπερσύγχρονα για την εποχή υποβρύχιά μας να επιστρέψουν, ενώ είχαν σχεδόν στα περισκόπιά τους τα τουρκικά αποβατικά. 36 τορπίλες για 38 πλοία, χωρίς ιδιαίτερη ανθυποβρυχιακή άμυνα.

    Μετά την 22 Ιουλίου και με τους Έλληνες να τηρούν την "εκεχειρία" (εντός εισαγωγικών, διότι δεν επρόκειτο για εκεχειρία, αλλά για δέσιμο του ελληνικού στρατού) οι Τούρκοι άρχισαν να φέρνουν μαζικά στρατό και βαρέα άρματα μάχης, που θα ήταν ΑΔΥΝΑΤΟΝ να φέρουν, αν πετούσαν τα ελληνικά φάντομ, αν είχαμε εκεί λίγο ναυτικό, αν είχαμε εκεί τα υποβρύχιά μας. Και θα ήταν αδύνατον να στεριώσουν, εάν το ελληνικό πυροβολικό από τον Πενταδάκτυλο έριχνε μερικές βολές στα σημεία της απόβασης και πιο μέσα. Θα τους είχαν ισοπεδώσει. Ο τουρκικός στρατός ήταν συγκεντρωμένος σε πολύ στενή λωρίδα, ιδανικός στόχος για πυροβολικό. Μόλις στις 6 Αυγούστου μπόρεσαν να επεκτείνουν το διάδρομό τους σε μεγαλύτερο πλάτος ώστε να είναι ασφαλές από το ελληνικό πυρβολικό. Τι έκανε ο Καραμανλής από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 6 Αυγούστου; Άφηνε τους Τούρκους ανενόχλητους να αποβιβάζονται. 8 Αυγούστου η διαπλάτυνση του διαδρόμου είχε τελειώσει. Ενώ συνεχίστηκε η απόβαησ και άλλων δυνάμεων, με ασφάλει πια, στις 13 Αυγούστου εγκατέλειψαν οι Τούρκοι τις συνομιλίες, 14 ξεκίνησε ο Αττίλας 2 και 16 τελείωσε η ιστορία.

    Ο κουμπάρος μου υπηρετούσε τότε στα τεθωρακισμένα και μου είπε ότι είχαν φτάσει στο Διδυμότειχο η επιλαρχία του, αρκετές μέρες μετά την εισβολή, και ενώ περίμεναν πότε θα τους δοθεί η διαταγή να περάσουν απέναντι, η διαταγή δεν ήρθε ποτέ και μόλις μια εβδομάδα μετά έφτασε τουρκικός στρατός απέναντι (δηλαδή, σχεδόν τις ημέρες του Αττίλα 2).

    Αυτά τα ολίγα. Στο "γιατί" σου, η απάντηση είναι: ΠΡΟΔΟΣΙΑ! Μας σέρβιραν τον Καραμανλή για εθνάρχη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι "εθνάρχες" ονομάστηκαν εκείνοι οι Έλληνες πολιτικοί που υπηρέτησαν καλύτερα από όλους τα συμφέροντα των ξένων: Βενιζέλος, Μακάριος και Καραμανλής.

    Όχι ότι και οι άλλοι πήγαν πισω. Ο κυπριομάχος Ανδρέας γύρισε στην Ελλάδα στις 16 Αυγούστου. Τυχαίο; Δε νομίζω. Άφησε τους άλλους να βγάλουν τα κάστανα της προδοσίας από τη φωτιά και αυτός γύρισε μετά πίσω για να αρχίσει να καταγγέλει τους άλλους. Όχι τον εαυτό του βέβαια.

    Αυτά τα όλιγα.

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ Προφήτης 03/07/2010 18:00:13

    Επώνυμε

    Ημουν 17 χρόνων στην εισβολή και ασφαλώς γνωρίζω όλα όσα

    αναφέρεις με σημαντικότερο τη στάση των ΗΠΑ-Κισινγκερ.

    Οταν όμως μιλάμε για πόλεμο και μένουμε στα Φάντομ την

    ώρα που ο Αμερικανικός 6ος στόλος αναμείθηκε στην

    αντιπαράθεση, είναι τουλάχιστον ασέβεια προς τον

    Κ.Καραμανλή και τον Αβέρωφ,να τους χρεώνουμε ολιγωρία.

    Μη ξεχνάς ακόμη ότι το θέατρο του πολέμου(ακόμη κι αν

    δεν αναμειγνύονταν οι αμερικανοι,που ανεμείχθησαν)

    ότι τα Ελληνικά νησιά ήταν ανυπεράσπιστα και αξίζει η

    τιμή σε Καραμανλή -Αβέρωφ που ανέτρεψαν στη συνέχεια το

    STATUS και τα εξόπλισαν.

    Τα εξοπλισμένα νησιά με τους ΕΧΟCET βλέπει σήμερα ο

    Νταβούτογλου και βγάζει σπυριά.

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ Προφήτης 03/07/2010 18:02:58

    παρέλειψα

    ότι το θέτρο του πολέμου δεν θα περιοριζόταν στην Κύπρο αλλά θα περιελάμβανε και τα νησιά.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Προφήτης 03/07/2010 18:19:41

    Αν εσύ ήσουν 17, ο πατέρας μου ήταν 48 και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να υποστηρίζει ότι ο στρατός μας ήταν διαλυμένος και ότι θα ηττώμασταν και όλες εκείνες τις παπαριές που σας έβαλε να πιστέψετε ο Καραμανλής.

    Δεν υπήρξε καμία "ολιγωρία" από Καραμανλή-Αβέρωφ. Υπήρξε καθαρή ΠΡΟΔΟΣΙΑ. Και σόρρυ που το λέω έτσι για τα ινδάλματά σου. Δεν βλέπεις εδώ τον Ψυχραιμία πόσο ήθελε κάποια στιγμή ο Σαμαράς να πάρει "μαθήματα" από το πώς φερόταν ο πολιτικός του πατέρας και να μάθει να είναι "σώφρων";

    Τα νησιά πράγματι τα εξόπλισαν οι Καραμανλής-Αβέρωφ, αλλά όχι στη δεύτερη θητεία Καραμανλή. Τα εξόπλισαν μετά τα Σεπτεμβριανά του 1955, όταν εξεδιώχθη από την Πόλη το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και η ελληνική πλευρά εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία να παραβιάσει και αυτή με την πλευρά της τη συνθήκη της Λωζάννης, εξοπλιζοντας τα νησιά.

    Όλος ο αποβατικός στόλος της Τουρκίας ήταν στην Κύπρο. Δεν κατάλαβα. Πώς θα κινδύνευαν τα νησιά;

    Η Τουρκία ήταν παντελώς ανέτοιμη για πόλεμο, πολύ πιο ανέτοιμη από την Ελλάδα. Στην ουσία, είχε μόνον τρεις ημέρες ετοιμασίας ο τουρκικός στρατός, από 17 Ιουλίου που αποφασίστηκε η εισβολή μέχρι το πρωί της 20ης.

    Μαρτυρία συνταγματάρχη που υπηρετούσε στον Έβρο τότε μου είπε κατά λέξη ότι τον ελληνικό στρατό τότε τον ΠΑΡΕΛΥΣΑΝ και όταν αν πολεμούσε θα τους είχαμε σβήσει. Δεν είχε στρατό τότε η Τουρκία να μας επιτεθεί στα νησιά ούτε πουθενά. Ούτε καν στην Κύπρο. Θα τους είχαμε στείλει 100 χρόνια πίσω, αν είχαμε πολεμήσει.

    Και όσο για τον 6ο στόλο, θα γνωρίζεις ίσως ότι οι πιλότοι μας είχαν εγκλωβίσει αμερκανικά αεροσκάφη και ζητούσαν εντολή να τα καταρρίψουν. Η εντολή που πήραν ήταν "γυρίστε πίσω".

    Να θυμηθούμε τι έκαναν οι Ισραηλινοί στο USS Liberty το 1967; Ήταν στις 8 Ιουνίου. Μάθε τι έγινε εκεί και μετά πες μου εδώ για τις "παρεχνοχλήσει" του 6ου στόλου. Γι' αυτό σήμερα πια οι Αμερικανοί υποκλίνονται κάθε φορά που ζητάει κάτι το Ισραήλ.

    Χάσαμε δηλαδή και την ευκαιρία να αποκτήσουμε το πάνω χέρι και σε σχέση με την Αμερική!

    Γι' αυτό η προδοσία του "Εθνάρχη" είναι συνολική.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Προφήτης 03/07/2010 18:22:18

    Επώνυμε συμφωνώ, αλλά στο θέμα του λίμπερτι, ακολούθησε μετά μια περίεργη εξαφάνιση ενός ισραηλινού υποβρυχίου αν θυμάμαι καλά.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Προφήτης 03/07/2010 18:25:30

    Ενας πολεμος ειναι αβεβαιος.Η Ελλαδα δεν εχει ποτε κερδισει πολεμο με την Τουρκια χωρις συμμαχους.
    Εκεινοι που αποφασισαν το πραξικοπημα και αρα την συγκρουση με την Τουρκια οφειλαν να ολοκληρωσουν τον πολεμο.Επειδη ομως φοβουνταν για το αποτελεσμα εφεραν τον Καραμανλη για να καλυφθουν.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Προφήτης 03/07/2010 18:27:20

    Πράγματι έτσι έγινε ατράκτορα. Ήταν τα αντίποινα των Αμερικανών και μετά συμφώνησαν να κλείσουν το θέμα. Η επίσημη εκδοχή μέχρι σήμερα είναι ότι η επίθεση στο USS Liberty έγινε κατά λάθος, όμως όλες οι μαρτυρίες που υπάρχουν συνηγορούν περί του αντιθέτου. Φυσικά οι Αμερικανοί δεν υπήρχε περίπτωση να αποδεχτούν ότι έφαγαν τέτοια ξεφτίλα, οπότε συμψήφισαν με το υποβρύχιο και συμφωνήθηκε τελικά η εκδοχή του "λάθους".

    Να συμπληρώσουμε ότι η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια του Πολέμου των 6 ημερών. Τυχαίο; Δε νομίζω. Να ξανασυμπληρώσουμε ότι το 1956 στην εισβολή στο Σουέζ οι Αμερικανοί είχαν πάρει ξεκάθαρα το μέρος των Αιγυπτίων. 11 χρόνια μετά, οι Ισραηλινοί δεν τους άφησαν κανένα περιθώριο να έχουν διαφορετική γνώμη.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Προφήτης 03/07/2010 18:28:25

    ΔΕν υπαρχει καμμια σχεση μεταξυ Ελλαδος και ισραηλ σε νοοτροπια.Το Ισραηλ αποτελειται απο Ευρωπαιους πολιτες που εχουν μεταφερθει στη Μ.Ανατολη ενω η Ελλαδα απο ανατολιτες που εχουν επιφανειακα εξευρωπαισθει.Αυτο εχει συνεπειες στην εργασια,την εφευρετικοτητα,το συντονισμο,την τηρηση των χρονοδιαγραμματων,τη λογικη επεξεργασια των δεδομενων κλπ που μετρανε στο συγχρονο πολεμο οσο και στη βιομηχανια.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Προφήτης 03/07/2010 18:30:00

    Είπα κι εγώ, δεν θα παρέμβει ο Ψυχραιμία.

    Καμία σχέση με όσα λες. Η γνωστή αμερικανική σου προπαγάδνα. Οι χουντικοί πήραν εντολή από τον Κίσινγκερ να μην αντισταθούν και να παραιτηθούν. Να θυμίσουμε και έγγραφα των ημερών εκείνων πριν από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου που μιλούν για αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα εντός των επομένων ημερών.

    Οπότε, τα γνωστά σου παραπλανητικά σχολιάκα άστα καλύτερα για να μη με βάζεις πάλι να γράφω.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Προφήτης 03/07/2010 18:33:29

    Ενταξει.Αφου το θελεις ετσι εαν ισχυει οτι ολες οι εκλεγμενες κυβερνησεις σου αλλα και οι εθνικοφρονες δικτατορες ειναι οργανα ξενων τοτε δεν σου αξιζει να εισαι ανεξαρτητο κρατος.
    Δεν ειναι ετσι ομως : η αποδοση των αποτυχιων σε "προδοτες" ειναι δικαιολογια για λαικη καταναλωση.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Προφήτης 03/07/2010 18:34:37

    Καθόλου "ανατολίτες" δεν είμαστε. Είμαστε μίγμα δύσης και ανατολής, και δύση και ανατολή ταυτόχρονα. Έχουμε τα καλύτερα στοιχεία της δύσης και τα καλύτερα της ανατολής. Μαζί με κάποια εθνικά ελαττώματα, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι ότι επιτρέπουμε σε λαμόγια να μας κάνουν κουμάντο.

    Αυτό που μας κάνει να υπερέχουμε σε σχέση με το Ισραήλ είναι ο ΗΡΩΙΣΜΟΣ που υπάρχει στο DNA του Έλληνα.

    Την Τουρκία την νικήσαμε μια χαρά χωρίς συμμάχους το 1821, αλλά μετά αρχίσαμε τους εμφυλίους και εξουδετερωθήκαμε από μόνοι μας. Το 1974 ήταν παιχνίδακι να τη νικήσουμε, από στρατιωτικής απόψεως, αλλά έγιναν όλα τα γεγονότα που περιγράφονται παραπάνω.

    Μη χάσεις όμως εσύ και δεν σπείρεις ηττοπάθεια. Μην τυχόν και μιλήσει κανείς θετικά για τις ικανότητες και δυνατότητες του Ελληνισμού, παίρνεις αμέσως μπρος.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Προφήτης 03/07/2010 18:35:55

    Άσε τις ατάκες και απάντησε απί της ουσίας . Που η μόνη σου δουλειά είναι να σπέρνεις κατ' επάγγελμα την ηττοπάθεια και να μας πείθεις ότι το μόνο που μας αξίζει είναι να είμαστε υποτελείς της αγαπημένης σου δύσης.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Προφήτης 03/07/2010 18:39:52

    Η ουσια ειναι οτι δεν επρεπε να κανουν το πραξικοπημα.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Προφήτης 03/07/2010 19:00:51

    Η ουσία είναι ότι αυτό που δεν έπρεπε να κάνουν ήταν να μην πολεμήσουν.

    Άκου να σου πω . Αυτό εδώ το έθνος επιβίωσε γιατί όταν οι Τούρκοι είπαν στον Παλαιολόγο να παραδοθεί, αυτός απάντησε "το δεν την Πόλιν σοι δούναι ουτ' εμόν εστί ούτε άλλου των κατοικούντων εν αυτή. Πάντες γαρ αυτοπροαιρέτως αποθανούμενεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών". Πάντες γαρ αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν. Κατάλαβες ανθέλληνα; "Ούτ' εμόν εστίν ούτε άλλου των κατοικούντων εν αυτή" είναι να παραδώσεις ελληνικό έδαφος. Είτε Κύπρος λέγεται, είτε Ανατολική Θράκη. Και εμάς εδώ τους Έλληνες δεν μας νοιάζει αν θα χάσουμε η θα νικήσουμε στον πόλεμο, ώστε να φοβόμαστε "μήπως μας χτυπήσουν και στα νησιά". Εμείς μείναμε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ χάρη σε Λεωνίδες, Διάκους και Παλαιολόγους που πάντοτε στην ελληνική ιστορία έμεναν στις επάλξεις ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ασχέτως νίκης ή ήττας.

    Κατάλαβες ανθέλληνα;

   • GSV avatar
    GSV @ Προφήτης 03/07/2010 19:05:40

    φιλε επωνυμε βλεπω εχεις εξαγριωθει.

    Εδω που τα λεμε και εμενα με ενοχλει η ηττοπαθεια που εχει γινει της μοδας να τη βαπτιζουμε ρεαλισμο τωρα τελευταια.

    Εγω προτιμω τον σπαρτιατικο νομο Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ.

    Και ο λεωνιδας εχασε απο τον Ξερξη στις θερμοπυλες. Αλλα τον Λεωνιδα θυμονται και θαυμαζουν ολοι.

    Οταν εχεις πολεμο η λογικη παει περιπατο. Θελει τρελα.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Προφήτης 03/07/2010 19:10:20

    GVS είσαι σχετικά καινούργιος εδώ και δεν έχει δει τον Ψυχραιμία στα φόρτε του. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εργάζεται για ξένη δύναμη (πιθανότατα την αμερικανική πρεσβεία) ή ΜΚΟ από αυτές που έχουν ως σκοπό τους την καταστροφή του ελληνικού έθνους. Το παίζει Νεοδημοκράτης και προσπαθεί συνέχεια να μας παρασέρνει σε "σώφρονες" θέσεις, όχι μόνον για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και για θέματα εσωτερικής πολιτικής.

    Πρόκειται για εξαιρετικά ευφυή σχολιαστή και γι' αυτό εξαιρετικά επικίνδυνο στην αποστολή που έχει αναλάβει. Αμέτρητες είναι οι περιπτώσεις που έχει αποδείξει το ρόλο του υποστηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα όλα όσα υποστηρίζει για την Ελλάδα η αμερικανική εξωτερική πολιτική. Η κυριότερη δουλειά του όμως είναι να ενσπείρει ηττοπάθεια, εκτελώντας αυτό που στη στρατιωτική γλώσσα λέγεται "ψυχολογικές επιχειρήσεις".

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Προφήτης 03/07/2010 19:10:25

    @Επώνυμος

    Πήρες φωτιά βρε. "Κουλ" που λένε και οι νέοι (λολ). Μην χρησιμοποιείς χαρακτηρισμούς που προσβάλλουν τον άλλον. Δεν έχεις κανέναν λόγο να το κάνεις. Νικάς αλλιώς εσύ.

    Αφού τα καταφέρνεις καλύτερα στα επιχειρήματα. Εγώ γι' αυτό σε διαβάζω.

    Και μια φορά που θα χω χρόνο σκέφτομαι να γράψω ένα όσο πιο πλήρες γίνεται κειμενάκι που να εξηγώ γιατί είμαστε ωραίοι οι έλληνες και να το στείλω στον Φάκτορα με την παράκληση να δημοσιευτεί.

    Συμφωνάω μαζί σου μέχρι κεραίας σ' αυτά που γράφεις πιο πάνω. Δεν έχω γνώση και γνώμη για κάποια και κρατάω κάποιες επιφυλάξεις, μικρές... Αλλά νομίζω ότι έχεις μαζί σου την πλειοψηφία των ανθρώπων εδώ. Το θέμα το κατέχεις καλύτερα από όλους μας. Μας γεμίζεις πολύτιμες πληροφορίες. Τα επιχειρήματά σου είναι ακλόνητα.

    Μην αφήνεις να σε εκνευρίσει τίποτε.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Προφήτης 03/07/2010 19:19:52

    Θράκα, το θέμα είναι ότι αλλιώς μιλάς με κάποιον που απλώς διαφωνείς (βλ. τιραμόλα) και αλλιώς με κάποιον που πληρώνεται για να γράφει εδώ μέσα (ή σε άλλα φόρα). Διαφορετικές περιπτώσεις. Στη δεύτερη πρέπει να το πεις. Και ο Ψυχραιμίας είναι ο πιο έξυπνος, μακράν ο πιο έξυπνος από αυτούς που πληρώνονται για να γράφουν, γι' αυτό και προσπαθώ συστηματικά να αναδεικνύω το ρόλο του, κάθε φορά που ξεσκεπάζεται εκτελώντας την αποστολή του.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Προφήτης 03/07/2010 19:20:00

    Φωναζεις αλλα συγκρινεις εντελως ανομοιες περιπτωσεις.Ο Παλαιολογος δεν ειχε πολλες επιλογες γιατι οι αλλοι ειχαν τη πρωτοβουλια των κινησεων.
    Οι χουντικοι ειναι αλλη περιπτωση.Αυτοι δημιουργησαν την κριση στη Κυπρο.Παρατηρω μια δυστοκια να καταδικασεις το πραξικοπημα κατα του Μακαριου.Για εχθρος της αμερικανικης πρεσβειας δεν θα επρεπε να εχεις προβλημα.
    Η ουσια ειναι οτι για τους χουντικους η υπαρξη ενος δευτερου ελληνικου κρατους (γιατι αυτο ηταν η Κυπρος το 1974) ηταν απαραδεκτη και επρεπε με το ζορι να ενωθουν υπο τον ελεγχο τους αδιαφορωντας για τις συνεπειες.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Προφήτης 03/07/2010 19:25:43

    Όταν επιτίθενται σε ελληνικό έδαφος, όλες οι περιπτώσεις είναι ίδιες. Και αν εσύ τη μέγιση θυσία του Παλαιολόγου την αντιμετωπίζεις με αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύεις με αυτό περίτρανα τη μη ένταξή σου στο ελληνικό έθνος. Είχαν λέει οι Τούρκοι την πρωτοβουλία των κινήσεων. Τι λε ρε μεγάλε;

    Φυσικά και δεν με ενδιαφέρει και τόσο το πραξικόπημα. Και, ναι, φυσικά και δεν το "καταδικάζω" με την έννοια που το λες εσύ. Το πραξικόπημα ήταν απλούστατα ΛΑΘΟΣ. Αν βοηθούσε την υπόθεση της Κύπρου, καλώς να γινόταν. Αν την έβλαπτε, κακώς έγινε. Την έβλαψε. Συνεπώς, ήταν λάθος. Το έγκλημα και η προδοσία ήταν στην εγκατάλειψη της Κύπρου και στη διενέργεια πράξεων που ευθέως υπονόμευσαν την άμυνα του νησιού, με κορυφαίες την ανάκληση των υποβρυχίων και τη σύναψη της εκεχειρίας.

    Το πρόβλημα της Ένωσης υποτίθεται ότι ήταν ο πόθος και της Κύπρου και της Ελλάδας. Δεν ήταν ψυχολογική εμμονή των χουνταίων. Καταλαβαίνω ότι δεν έχεις τι να πεις, αλλά μη λέμε και ότι να 'ναι.

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ Προφήτης 04/07/2010 15:25:29

    Επώνυμε

    Τα νησιά εξοπλίσθηκαν μετά την εισβολή στην Κύπρο.

    Χιλιάδες στρατιώτες μας το ξέρουν.

    Επι χρόνια μετά το 1974 έσκαβαν και έρριχναν μπετόν.

    Μετά το 1955...νομίζω ότι εξοπλίστηκε η Λήμνος που

    σχετίζεται με το καθεστώς των στενών του Ελλήσποντου.

    Ας μας διαφωτίσει κάποιος καλύτερα.

  • Έλεος, φτάνει πια, ας σιχτίρ! avatar
   Έλεος, φτάνει πια, ας σιχτίρ! @ GSV 03/07/2010 15:35:09

   το 1974 που η Ελλάδα έπρεπε να βοηθήσει την Κύπρο, ποιός είπε την φράση που έμεινε στην ιστορία " η Κύπρος βρίσκεται μακριά"

   • stroumfaki avatar
    stroumfaki @ Έλεος, φτάνει πια, ας σιχτίρ! 03/07/2010 22:10:05

    Ρε παιδιά πως την είπαμε την οργάνωση, την ξέχασα,
    ε νομίζω απο Α αρχίζει.... α ναι Α-ΠΙΔΑ
    Α ΤΏΡΑ ΘΥΜΉΘΗΚΑ
    "ΑΣΠΙΔΑ" Αυτή τώρα πως μου ρθε.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ GSV 08/07/2010 08:56:52

   GSV
   Από τη δική μου εμπειρία, αν ο Ελλαδίτης προσεγγίσει την Κύπρο και τους Κύπριους με σεβασμό, διάθεση να καταλάβει και να ανακαλύψει τις ιδιαιτερότητες τού νησιού, και πλήρη επίγνωση τής ιστορικής ευθύνης τής Ελλάδας και της διαχρονικώς καταστροφικής στάσης τής κολωνακιώτικης ελίτ απέναντι στην Κύπρο, δεν υπάρχει περίπτωση να συναντήσει αρνητικά συναισθήματα.

   Αν τώρα ο Ελλαδίτης, και κυρίως ο μεγαλοπιασμένος Αθηναίος, πάει στο νησί με το υφάκι που έχει όταν πηγαίνει στην επαρχία, με το ένα να του βρωμάει και το άλλο να του μυρίζει, και αρχίσει να πετάει μακακίες τύπου "αφού είστε άλλη χώρα, γιατί λέτε ότι είστε Έλληνες;" ή "γιατί οδηγάτε αριστερά σαν τα αφεντικά σας τους Άγγλους;", τότε μπορεί να περιμένει εχθρική συμπεριφορά ακόμη και από υποστηρικτές τής ΕΟΚΑ Β'. Και δικαίως.

 2. Προφήτης avatar
  Προφήτης 03/07/2010 12:57:28

  Ποιος να τα κάνει αυτά, ο Γιώργος;
  Η Μινεζότα δεν κινδυνεύει, για να νοιαστεί.

 3. Προφήτης avatar
  Προφήτης 03/07/2010 13:23:28

  Φάκτορα, ανέβασε και την αφίσσα "Δεν Ξεχνώ", με την ματωμένη Μεγαλόνησο.
  Ας θυμόμαστε.

 4. katerina avatar
  katerina 03/07/2010 13:50:08

  Παιδιά έχω ζήσει στην Κύπρο, καμία σχέση οι νέοι με τους παλιους κυπραίους, συγνώμη προσωπικά ούτε να τους βλέπω δεν θέλω, κακομαθημένα πλουσιοπαιδα,υπάρχουν σίγουρα και εξαιρέσεις άλλα έπι το πλείστον είναι τομάρια

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ katerina 03/07/2010 14:02:37

   Και οι νέοι ελλαδίτες, κατερινα, παρόμοια έχουν εξελιχθεί

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ katerina 03/07/2010 14:51:08

   Αρκεί μια σπίθα για να πέσουν στη φωτιά τα νέα Κυπριόπουλα. Για τα Ελλαδιτόπουλο δεν ισχύει το ίδιο, τουλάχιστον όχι για όλα.

   • skeptiki avatar
    skeptiki @ Επώνυμος 03/07/2010 15:06:10

    ασε σιγά τα αίματα, που θα πολεμήσουν στην oxford street? με τις διθέσιες bmw? Σιγά τη φωτιά, οι περισσότεροι είναι έξω και θα φύγουν όλοι αν γίνει καμιά στραβή....

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Επώνυμος 03/07/2010 16:02:19

    Υπερβάλλεις Επώνυμε.Και τα δικά μας και τα Κυπριωτάκια, ίδια είναι πλέον. Μαλθακά (εμού συμπεριλαμβανομένου).

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ katerina 03/07/2010 17:43:22

   katerina

   Ας μην παίζουμε το παιχνίδι των εχθρών μας.

   Στο κάτω-κάτω δε μας ενδιαφέρει τί είναι οι Κύπριοι.

   Το Εθνος υπερβαίνει τις γενιές.

   Παλαιότερα ή μελλοντικά μπορει να υπήρχαν ή να υπάρξουν

   χειρότεροι ή καλύτεροι Ελληνες.

   Το ζήτημα δεν είναι θέμα συμπάθειας ή αντιπάθειας,

   αλλά επιβίωσης του Ελληνισμού.

   Κάποτε ο Ελληνισμός ανέπνεε όχι με δύο πνεύμονες μόνο

   αλλά εμβόλιζε όλο το χώρο της εγγύς Ευρασίας.

   Μικρά Ασία,Μαύρη θάλλασσα,Ρουμανία,Ανατολική Ρωμυλία,Αίγυπτος

   έδιναν οικουμενική διάσταση στον Ελληνισμό και μια

   βιοϊσοδυναμία,αντίστοιχη με το πεπρωμένο του,που ήταν η όσμωση

   με άλλους πολιτισμούς και η πολιτισμική του κατίσχυση.

   Ας μη χάσουμε λοιπόν και την Κύπρο που δίνει ακόμη στον

   Ελληνισμό την ΕΛΠΊΔΑ να βλέπει την ευρύτερη γειτονιά του

   από ένα τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο.

 5. Greg avatar
  Greg 03/07/2010 14:33:40

  Σύμφωνα με την γνωστή ρήση, δεν μπορείς να κερδίσεις με διπλωματία ό,τι έχεις χάσει με πόλεμο. Άρα η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να έχει καμία προσδοκία από διαπραγματεύσεις. Η προοπτική ντε γιούρε διχοτόμησης της Κύπρου είναι προβληματικό σενάριο για την Τουρκία όχι για την Ελλάδα.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Greg 03/07/2010 14:53:39

   Δεν συμφωνώ με αυτή τη ρήση, ούτε παραπάνω που το είπε ο Προφήτης συμφωνώ. Καταρχάς, συνέβη τουλάχιστον μια φορά, το 1897, όταν η Τούρκοι είχαν φτάσει μέχρι τη Λαμία και με διπλωματία πήγαν πίσω στα σύνορα του 1881 (σύνορα Θεσσαλίας - Μακεδονίας). Δεύτερον, στην ουσία και το 1974 χάσαμε με διπλωματία. Ήταν οι προτεραιότητες των ΗΠΑ και του Κίσινγκερ (που ενεργούσε στην ουσία για τα συμφέροντα του Ισραήλ) που τους ώθησαν να παραλύσουν τον ελληνικό στρατό, να φέρουν στην κυβέρνηση τον αρχιπροδότη Καραμανλή και να επιβάλουν τη de facto διχοτόμηση του νησιού, την εθνοκάθαρση και όλα τα σχετικά.

   Σιγά τον πόλεμο που έγινε. Αν είχε γίνει, θα τον είχαμε κερδίσει.

 6. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 03/07/2010 14:56:38

  Θαυμάσιο κείμενο, συμφωνώ απολύτως με όλα, με μίδα διαφορά μόνον.

  Ο στόχος δεν είναι και δεν μπορεί να είναι "η προστασία της Κυπριακής δημοκρατίας". Όλος ο αγώνας από ελληνικής πλευράς έγινε πάντα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Μέχρι και τις 22 Ιουλίου 1974, που συνάψαμε την επαίσχυντη και προδοτική εκεχειρία, για την Ένωση πολεμούσαμε. Αντιθέτως, Άγγλοι και Τούκροι (και μετά Αμερικανοί) πολεμούσαν για να αποτρέψουν την ένωση.

  Συνεπώς, το Κυπριακό θα λυθεί όταν φτάσουμε στη μόνη πραγματικά δίκαιη λύση του: την αυτοδιάθεση, την πραγματική αυτοδιάθεση του κυπριακού λαού, την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

  Ας μοιάζει μακρινό, ας μοιάζει άπιαστο, το παν είναι να το ξαναθέσουμε ως στόχο. Να ξε-ηττηθούμε από την μεγάλη, την τεράστια ψυχολογική ήττα του 1974.

 7. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 03/07/2010 15:21:16

  Επώνυμε, επειδή υπηρέτησα σε ελληνική υπηρεσία στην Κύπρο, συνυπογράφω τη θέση σου.

  Οι νέοι Κύπριοι είναι ελληνοκεντρικοί στη σκέψη και στο πολιτικό τους γίγνεσθαι. Δεν νομίζω ότι όπως λες πολύ σωστά κι εσύ, ένας Ελλαδίτης θ΄ανέβαινε τον ιστο της τουρκικής σημαίας για να την κατεβάσει γνωρίζοντας ότι σε ένα δευτερόλεπτο θα ήταν νεκρός. Κι όμως το έκανε ο Σολωμού.
  Ο διαλυτικός ρόλος του ΑΚΕΛ , που χρησιμοποίησε την επαναπροσέγγιση, ως ΄μελλοντικό όρο συνοίκησης των δύο κοινοτήτων, αλλά και το εφεύρημα του κινήματος των νεοκυπρίων , δίνει αυτή την ψευδή εικόνα προς τα έξω για τους Κυπρίους. Κι όμως, οι Κύπριοι δεν έπαψαν και δεν θα πάψουν να προσφέρουν στην Ελλάδα. Παράδειγμα φέρνω τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Γιαλλουρίδη,γυμνασιάρχη και πατέρα του νυν καθηγητή του Παντείου, Χριστ.Γιαλλουρίδη, ο οποίος έφυγε μαζί με άλλους για να πολεμήσει στην Αλβανία το 1940. Κι άλλα πολλά παραδείγματα......

  Η Ελλάδα είναι που ακροβατεί στην αμέριστη υποστήριξή της προς τον ελληνισμό της μεγαλονήσου.
  Κάποτε διανοήθηκα να πώ σε κάποιον ότι είναι Κύπριος και θυμωμένα μου απάντησε:΄Οχι Κύπριος , Ελληνας της Κύπρου.

 8. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 03/07/2010 15:24:17

  Το άρθρο -αν και σε σημεία του δεν συμφωνώ- είναι τομή, στις πολιτικές αναρτήσεις όλων των μπλογκς. Είναι από τα λιγοστά που ασχολούνται με το Κυπριακό, το οποίο στην καθημερινή γλώσσα των δημοσιογράφων "δεν πουλάει".

 9. Νίκος avatar
  Νίκος 03/07/2010 15:57:54

  Πρωτεσίλαε, είναι σαν να διαβαζεις τις σκεψεις μας. Εύγε!

  • Κ.Τ. avatar
   Κ.Τ. @ Νίκος 03/07/2010 16:08:00

   +1000

 10. neotera avatar
  neotera 03/07/2010 16:06:14

  Χωρίς το γκρέμισμα της "ολιγαρχίας" που λέει το άρθρο δεν έχουμε μέλλον ούτε εμεις ούτε οι τσίπριοι αδερφοί. Η ΑΛΗΤ μας προδίδει τώρα και τους δυό ελληνικούς λαούς, όπως έκανε στο δημοψήφισμα για το σχέδιο αυνάν, όπως έκανε το 74, ή το 59 με τη συνθήκη της γενεύης που διορίστηκε η τουρκιά εγγυήτρια δύναμη, τον "εθνάρχη" μου μέσα μαμώ...
  Μόνο με γκρέμισμα της ολιγαρχία στην ελλάδα μπορεί να προκύψει αστική τάξη, ή υποκατάστατο άξιο να προσφέρει ηγέτες στο λαό μας.

 11. Κ.Τ. avatar
  Κ.Τ. 03/07/2010 16:09:20

  +10000

 12. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 03/07/2010 16:10:51

  Λίγο Κατσικικό. Ιδεολογικά και γλωσσικά.

  • neotera avatar
   neotera @ Θραξ Αναρμόδιος 03/07/2010 17:12:02

   Δε σου κρατώ κακία, αφού δηλώνεις και πατριώτης και αναρμόδιος !

 13. anonymous avatar
  anonymous 03/07/2010 16:22:28

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5755846,00.html

 14. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 03/07/2010 16:39:22

  Σύμφωνα με την εφημερίδα Αποκαλύψεις πωλούνται 60 Ελληνικά νησιά, βραχονησίδες και ακατοίκητα, ατόλες.

  • Factorx avatar
   Factorx @ αλλενάκι 03/07/2010 16:46:26

   σοβαρή εφημερίδα το λεει

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Factorx 03/07/2010 16:50:18

    θεώρησα καλό να το αναφέρω, διότι εντάσσεται στη φημολογία περί πωλήσεων νησιών, έχοντας μάλιστα φωτογραφία τον υπουργό Παπακωνσταντίνου στο κομμάτι, υπονοώντας προφανώς ότι η κίνηση είναι κρατική για να μαζέψουν έσοδα, και δεν αφορά ιδιωτικά νησιά.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ αλλενάκι 03/07/2010 16:53:08

   Αυτή δεν είναι του Σεραφείμ Κ.; Α καλά, δεν έχει καμία σημασία τότε.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Strange Attractor 03/07/2010 16:57:10

    εντάξει, εγώ πάντως ανησύχησα γιατί γράφει αποκλειστικό

 15. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
  I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 03/07/2010 17:30:13

  Η Κύπρος είναι θύμα των γεωστρατηγικών συμφερόντων του αγγλοσαξωνικού παράγοντα στην περιοχή. Οι δικές μας ηγεσίες, είτε δημοκρατικές (με την εξαίρεση ίσως του Γ. Παπανδρέου) είτε χουντικές, ευθυγραμμίστηκαν με τα παραπάνω συμφέροντα υπακούοντας στις εντολές τους. Γι αυτό και δεν έγινε πραγματικός πόλεμος στην Κύπρο το '74, παρά μόνο σκόρπιες μάχες με άνισους όρους. Αυτό που επιθυμεί ο αγγλοσαξωνικός παράγοντας είναι είτε η κατάσταση που επικρατεί τώρα, είτε μία λύση τύπου Ανάν που τον τελικό λόγο θα τον έχουν αυτοί (μέσω των 'ανεξάρτητων' δικαστών). Για την ώρα το μόνο (δυστυχώς) που μπορούμε να κάνουμε είναι να πετάμε τη μπάλλα αράουτ και να προετοιμαζόμαστε για όταν οι συνθήκες γεωπολιτικά θα είναι πιο ευνοϊκές για εμάς. Όμως, αυτό είναι το μόνο που δεν γίνεται. Η ελληνοκυπριακή 'ελίτ' ακολουθώντας τα χνάρια της ελλαδικής 'ελίτ' προσπαθεί να επιβάλει την εθνοαποδόμηση μέσω του ιδεολογήματος της κυπριακής ταυτότητας (σε αντιδιαστολή με την ελληνική ταυτότητα). Πρωταρχικά (και περιοριστικά προς το παρόν) πρέπει να επιδιωχθεί η αναστροφή αυτού του εσωτερικού κλίματος. Αν γίνει αυτό, μπορούμε μετά να μιλήσουμε και για όλα τα υπόλοιπα.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 03/07/2010 17:50:30

   Ακριβώς

 16. Greco avatar
  Greco 03/07/2010 18:04:48

  πρεπει να πιστεψουμε στη δυναμικη του Ελληνα

  σκεφτειτε ουτε μεσα σε 200 χρονια απτην απελευθερωση μας,κατεστραμμενοι,και σαν κρατιδιο κατω απτη λαμια με πληθυσμο 1 εκ,..

  φτασαμε να απελευθερωσουμε σχεδον ολο το αιγαιο,να πατησουμε τις βουνοκορφες της μακεδονιας,μεχρι και στη μικρα ασια βαλαμε ποδι

  και αν δεν ειχαμε κανει τραγικα λαθη θα ειμσταν ακομα καλυτερα και θα ειχαμε πολλες ακομα περιοχες
  Παρηγορο ειναι οτι παραμενουμε πρωτη δυναμη στα Βαλκανια με πληθυσμο που πρεπει να μας ανησυχησει ομως γιατι προοδευτικα συρρικνωνομαστε,αν δεν δρασουμε

  ολα αυτα τα πετυχαν οι προγονοι μας εχοντας στη καρδια τους το πνευμα του 21΄,αυτο που ειναι το μονο ικανο να οδηγησει τον ελληνισμο να μεγαλωσει και να θαυματουργησει ακομα περισσοτερο,γιατι ειναι ενα πνευμα αγριο,μεγαλειωδες που τρομαζει και φοβιζει--ακομα και τους τουρκους που φτασαμε να τους φοβομαστε--ενα πνευμα που οποιος θελει να το κατανοησει πρεπει πρωτα να διαβασει ολους τους στιχους του εθνικου μας υμνου

  τα συνορα του ελλαδας ειναι:
  η ηρωικη χειμαρα του σπυρομηλιου,το νησακι της γαυδου στη γενναια κρητη,η κωνσταντινουπολη της αυτοκρατοριας και το ακρωτηρι του αγιου αντρεα στη κυπρο
  σαυτο τα τεσσερα σημεια περικλειεται το μεγαλειο της ελλαδας,ο σκληρος της πυρηνας--εξαιροντας τις διαφορες αποικιες σε ολη τη μεσογειο,στη δαλματια,στον ποντο και στις βορειες ακτες της μαυρης θαλασσας

 17. ανέστης avatar
  ανέστης 03/07/2010 19:22:20

  Διχόνοια το προαίωνιο πρόβλημα του Έλληνα . Δεν μπορώ να ξέρω αν πραγματικά υπήρξε προδοσία η ολιγωρία . Αυτό που ξέρω είναι οτί η μικρή αλλά ένδοξη και ιστορική χώρα μας έχει την τύχη η την ατυχία να βρίσκεται σε ένα απο τα πιο σημαντικά - γεωπολιτικά - σημεία του πλανήτη . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι απανταχού υπερδυνάμεις να ασχολούνται μαζί μας . Το μόνο που μπορούμε να αντιτάξουμε είναι η ομόνοια και η γνώση της μακραίωνης ιστορίας μας . Οι Κύπριοι είναι κομμάτι αυτού του πολύχρωμου παζλ που λέγεται ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ όπως είναι οι κρητικοί οι πόντιοι , οι θράκες , οι μακεδόνες , οι βορειουηρώτες , οι θεσσαλοί οι πελλοπονήσιοι οι τουρκόφωνοι κρυπτοχριαστιανοί στην τουρκία οι έλληνες της διασποράς ανα τον κόσμο κλπ . Αν το αντιληθφούμε αυτό θα ξανααποκτήσουμε όραμα και δύναμη να αντιμέτωπίσουμε τους δυσκολους καιρούς που έρχονται

 18. Νίκος avatar
  Νίκος 03/07/2010 20:42:02

  "Η ανάδειξη μιας στρατηγικής για τον ανατολικό μεσογειακό χώρο, και όχι μόνο, αποτελεί πρώτιστο καθήκον του Ελληνισμού σήμερα...".

  Εδώ και 50-60 χρόνια αυτό είναι το ζητούμενο και, αν και θα γίνω βαρετός, αυτό προυποθέτει την ύπαρξη ελληνικά, ΕΘΝΙΚΑ σκεπτόμενης ελιτ, οχι της κλεπτοκρατικής αλητ που μας προέκυψε, είτε με αριστερο μανδύα είτε με δεξιό. Πως, γαμώτο μου, να έχει προκοπή ένα σπίτι όταν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του το κλέβουν, πως; Από τα έρμα τα πανεπιστημία που τα διέλυσαν μέχρι και την ίδια την χώρα. Όταν κυνηγούν εδώ και χρόνια ο,τι ελληνικο; Όταν η ελλάδα είναι χώρος δράσης και όχι χώρα για τα κομματικά τσουτσέκια που έχουν ως μόνη ικανότητα την κλεψιά και το ατέρμονο ψέμμα προς τους πολίτες; Αϊ σιχτρίρ πια...

 19. rally monkey avatar
  rally monkey 03/07/2010 22:05:42

  @ψυχραιμια "..εαν ισχυει οτι ολες οι εκλεγμενες κυβερνησεις σου αλλα και οι εθνικοφρονες δικτατορες ειναι οργανα ξενων τοτε δεν σου αξιζει να εισαι ανεξαρτητο κρατος.Δεν ειναι ετσι ομως : η αποδοση των αποτυχιων σε “προδοτες” ειναι δικαιολογια για λαικη καταναλωση.''

  το αν χαρακτηριζονται 'προδοτες' κρινεται εκ του αποτελεσματος - το θεμα εξακολουθει να ειναι το πρωτο - αν δηλ. οντως ειναι "οργανα" (με η χωρις επιγνωση του ρολου τους) και με περιορισμενη δυνατοτητα ασκησης εξουσιας

  με το οποιο και διαφωνεις (ειδα στο ποστ)

  ειναι θεμα πεποιθησης - δεν ξερω πως τη στηριζεις - δεν εχω δει κατι που να το στηριζει περα απο ο'τι ολοι πρεπει να θεωρουνται αθωοι μεχρι αποδειξεως του αντιθετου - η τι θα επρεπε να δεις για να αλλαξεις θεωρηση

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ rally monkey 04/07/2010 13:14:20

   Εσφαλμενη ιδεολογια.Η ιδεολογια των εθνικοφρονων της χουντας ειχε στενο πεδιο αντιληψης.Για αυτους η Κυπρος ηταν ελληνικο εδαφος επειδη ετσι το ελεγε η ιδεολογια τους.Το οτι υπηρχε μια διεθνης συνθηκη που ελεγε άλλα δεν τους ενδιεφερες.Το οτι με βαση αυτη τη συνθηκη η Τουρκια μπορουσε να επεμβει δεν το πιστευαν ή νομιζαν οτι μπορουν να το αντιμετωπισουν.Το οτι ενα καθεστως χωρις λαικη στηριξη δεν μπορει να πολεμησει δεν τους περναγε απο το μυαλο.Το οτι η δομη εξουσιας να ειναι ενας ταξιαρχος πανω απο στρατηγους ειναι παραλογη ουτε.
   Τα εθνικιστικα δικτατορικα καθεστωτα συνηθως χανουν τους πολεμους που ξεκινουν.Αυτη ειναι παγκοσμια παραδοση απο το Χιτλερ ως το Βιντελα.Μετα αναζητουνται οι προδοτες.

 20. Προφήτης avatar
  Προφήτης 03/07/2010 23:32:03

  Πρωτεσίλαε, από πού είσαι;

 21. neotera avatar
  neotera 04/07/2010 01:07:25

  Να το ξαναπώ ? Πατριωτικό αριστερόστροφο καθεστώς να κρεμάσει τους "νταβάδες" και τους άλλους πράκτωρες. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια.

 22. αλλαντΑλλα avatar
  αλλαντΑλλα 04/07/2010 07:34:07

  Πατριωτικο!!!!!?????????????!!!
  Αριστερόστροφο!!!!!!!!!!??????????!!!!!!!!!!

  Να κρεμάσει τους νταβατζήδες!!!!!!!!!!!!!!

  Μια ζωή κρεμούσε το ....αριστερόστροφο!!! Και καποτε κάποτε χρησιμοποιούσε και άλλες λιγώτερο εκλεπτυσμένες μεθόδους!
  Παλιά του τέχνη κόσκινο!!!!!

 23. neotera avatar
  neotera 04/07/2010 12:12:49

  Τότε καθεστώς δεξιόστροφο ! Καμμία αντίρρηση, αρκεί να κάνει τη δουλειά !

 24. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 04/07/2010 12:56:15

  H Kα Μαντέλη δηλώνει σήμερα στο Βήμα, πού αλλού;, «...δεν μπορώ να φαντασθώ ότι κάποιος συντονίζει ένα τέτοιο πελώριο σκάνδαλο, χωρίς οικονομικό όφελος».
  Προφανώς κρίνει σύμφωνα με τις προσλαμβάνουσές της αδυνατώντας να αντιληφθεί πως είναι δυνατόν να υπάρχει και άλλης ποιότητας όφελος πέραν του ιδιωτελούς οικονομικού.
  Με το σχέδιο Ανάν, λύσσαξαν οι σφουγκολωλάριοι γιατί συνειδητοποίησαν ξαφνικά πως υπάρχει ένας μηχανισμός που δουλεύει ερήμην τους, που δεν τον ελέγχουν. Και φρόντισαν να οργανώσουν καίρια την επίθεσή τους στήνοντας το σκάνδαλο "Βατοπαίδι" χτυπώντας ευθύβολα στον πυρήνα του μηχανισμού. Από στόμα σε στόμα ξέρουμε, και ποτέ δεν γράφτηκε δημόσια, γιατί δεν πρέπει να λέγονται δημόσια, πρέπει να προστατευθεί αυτός ο μηχανισμός που δεν τον ελέγχουν οι αλήτες, τί γινόταν στο Βατοπαίδι και τί συντόνιζε ο Εφραίμ.
  Προκαλούν οι κιόσες με κάτι Μαντέλες που δεν έτυχε οι έρμες στη ζωή τους να ψυχανεμιστούν περί εθνικών συμφερόντων, αλλά δεν τα έχουν τα μπρίκια να καλέσουν τον ίδιο τον Καραμανλή στην Εξεταστική. Ξέρουν πως είναι ικανός να τους ξεβρακώσει, τους το έχει αποδείξει ήδη.

 25. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 04/07/2010 13:08:07

  Γραφτηκε στα blogs.Αλλωστε το οτι ο Εφραιμ ειναι αδελφος του Ντινου Κουτσου,αρχηγου του κυπριακου κομματος "Νεοι Οριζοντες" ειναι γνωστο.

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ ψυχραιμια 04/07/2010 13:11:22

   είναι άλλο το κομματικό συμφέρον, κι άλλο το εθνικό συμφέρον ψυχραιμία, και δεν μίλησα για κομματικό συμφέρον... για το κομματικό συμφέρον το πολύ να σε αμαυρώσουν πολιτικά, για το εθνικό είναι ικανοί να βεβηλώσουν την ίδια σου την υπόσταση! όπως κι έκαναν.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ψυχραιμια 04/07/2010 13:16:56

   Ναι αλλα αυτο δεν ηταν οποιδηποτε κομμα.Εγινε ακριβως για να αντιταχθει στο σχεδιο Αναν απο τοτε που επωαζοταν χρονια πριν.Εννοω οτι οποιος ξερει τα πραγματα της Κυπρου μπορει να κανει τη συνδεση.

 26. katerina avatar
  katerina 04/07/2010 13:14:17

  Συμφωνώ ότι είναι ένα κομάτι της Ρωμιοσύνης και η Κυπρός και η Βόρειος Ήπέιρος και ότι έχει απομείνει από αλλού, αλλά όταν πήγα δεν περίμενα αυτό από τους νεοκυπραίους, ότι έβλεπα στην Ελλάδα, δόξα στο βόλεμα και την καλόπεραση.
  Εχετε δικαιο παιδια δεν πρεπει να τους αφορίζομαι, όπως και να είναι είναι κομμάτης Ελλάδας, της πιο ουσιαστικής ίσως..
  Ευχαριστώ

 27. αλλαντΑλλα avatar
  αλλαντΑλλα 04/07/2010 13:14:18

  Να μιλήσει ο αμίλητος !!!!
  Επιτέλους, το χρωστάει σε ό,τι έχει απομείνει!!!!
  Τι σημαίνει Βατοπεδι;
  Τι χάνεται μαζί του;
  Τι κερδίζουν και ποιοί;
  Πόσο βαθύ και σκοτεινο είναι το ...στρατηγικό βάθος και πόσο αφορά τους ανάδελφους, τους πρωην Σπόνσορες του κομματος των τελευταίων σφυροδρέπανων του κόσμου,τους Αμερικανούς "φίλους" μας, τους Γερμανούς δανειστές μας;

  Αν δεν Μιλήσει ο Καραμανλής, θα τον βαραίνει η οργή ολου του κόσμου!
  Για πάντα!
  Που τον άφησε στα χέρια τους γυμνό και, προπάντων, ανίδεο!
  Να φυλαχτεί και να φυλλάξει!!!

  Αν δεν το κάνει γρήγορα, εκεί που βρίσκεται ΑΥΤΟΣ, δεν έχει θέση κανένας Ελληνας που σέβεται την ιστορία του και την ζωή των παιδιών του!

  Δεν θα αφήσουμε ατιμώρητος τους οργανωτές, τους υπηρέτες τους,ιματζ μέικερς, τους ΜΜΕμονιτοραϊζερς της καταστροφής της Ελλάδας, στις μέρες μας!
  Την μόνη διαδήλωση που θα ακολουθούσα, θαταν εκείνη κάτω από το σπίτι του, με μια κραυγή και μόνο!
  ΜΙλα! μιλα! μιλα !μιλα!
  Το χρωστας πρώτα απ΄ ολα στα παιδιά σου!

 28. fitsulas avatar
  fitsulas 04/07/2010 13:38:22

  Το ότι η Οθωμανία πούλησε την Κύπρο στους Άγγλους για 100.000 λίρες και δεν έχει δικαίωμα να εγείρει απαιτήσεις, έχει χρησιμοποιηθεί από τους διπλωμάτες μας; Εντάξει το ξέρουμε ότι είναι προδότες, αλλά και από τους ελληνοκεντρικούς δεν έχω ακούσει τίποτα.
  Στον διπλωματικό τομέα, εμείς έχουμε την υπεροπλία. Απλά πρέπει να εξηγηθεί με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους ότι μας κυβερνούν προδότες.

 29. αλλαντΑλλα avatar
  αλλαντΑλλα 04/07/2010 14:34:40

  @Ψύχραιμε!

  Όνομα και πράμα!
  Η ιδεολογία που κατηγορείς, ήταν εκείνη που έδωσε στο δημοψήφισμα του 50 στην Κύπρο, το 98% υπέρ της ενώσεως!

  http://www.youtube.com/watch?v=-hclNBulh_0&feature=player_embedded

  Αυτόν τον αγώνα «γελάστηκαν» να υποστηρίξουν οι «ηλίθιοι»!
  Αυτόν που έδωσε πνοή στην ιδέα της απελευθέρωσης της Κύπρου από τον Αγγλικό βραχνά!
  Οι άνθρωποι που πολέμησαν εκεί ξέρουν ποιοι τους πρόδωσαν και πως στις 8 Αυγούστου ο Αττίλας κρατούσε το 6% του νησιού!
  Στο 33% έφτασαν με τα παραμύθια του Κίσινγκερ και με τη φοβία του Καραμανλή!
  Προχωρούσαν και δεν πίστευαν στα μάτια τους!
  Οι τρείς αρχηγοί που συνέπραξαν στην προδοσία του να μη φτάσει η βοήθεια στο νησί , δεν δικάστηκαν ποτέ! αντίθετα ο γνωστός Τσογ(λ)άνης αμείφθηκε με προαγωγές για το ...έργο του .
  Τον Χανδρινό τον ξέρει κανένας από σας τους ψυχρόαιμους;;;
  Για δείτε εδώ και διαβάστε τι έγινε όταν ΕΝΑΣ , το τονίζω ΕΝΑΣ παράβλεψε τις εντολές των προδοτών Αραπάκη, Μπονάνου, Γαλατσάνου και πάλεψε!
  Έσωσε τη Πάφο, και με την στρατηγική του αποχώρηση νότια αντί Δυτικά, έγινε αιτία ώστε να βυθισθεί από φίλια (Τουρκικά) μαχητικά Α/Φ, το Α/Τ -Kocatepe- με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Giuven Erkayia T.N και να χαθούν 13 Αξιωματικοί και 64 άνδρες του πληρώματός του. Αλλά και δύο άλλα Τουρκικά Αντιτορπιλλικά, το -Adatep - (Κυβερνήτης Αντιπλοίαρχος Rizah Nur Ontzu TN) και -M.Fevzi Cakmak- υπέστησαν σοβαρές και μικρότερες βλάβες, αντίστοιχα

  Τι νοημα έχει άραγε στο μυαλό σου και τι αντιλαμβάνεται η ψυχρόαιμη ψυχή σου ο θάνατος του Ισαάκ και η σφαίρα στο μυαλό του Σολωμού!
  Εθνικιστικές παραλογιές! Άχρηστοι θάνατοι!
  Αχρείαστοι δολοφόνοι!
  Αν δεν υπήρχαν οι ...Θερμόαιμοι, ποια αποκοτιά να μην είμαστε ραγιάδες θα έπαιρνε σάρκα και οστά άραγε!
  Απλά ως μια εποχή, πολύ γνωστή, πολύ καθοριστική, πολύ σημαδιακή (1917), δεν υπήρχαν αρκετοί από τους ψυχρόαιμους, τους ρεαλιστές, τους, μη εθνικιστές! Κι έτσι είδαμε στον εθνικό κορμό την Μακεδονία, τα νησιά και την Θράκη ως την λευτερωμένη μεριά της!
  Μετά,…..ήρθαν οι Ζαχαριαδηδες και οι «ιμπεριαλιστικοί αγώνες των γερμανοτσολιαδων Αγγλόδουλων», να επιτεθούν στον φίλο αλβανικό λαό, διεκδικώντας οι Αλητήριοι, την δυό φορές λευτερωμένη με αίμα, Βόρειο Ήπειρο…

  Σιγά σιγά ευδοκίμησαν και μαγάρισαν ό,τι …αιώνες σκλαβιάς, κατάφεραν να σώσουν!
  Παράλογο;;;
  όχι, μωρέ! Απλά , Κομμουνιστικόν και μη εθνικιστικόν!

  Το ότι «άλλα» έλεγαν οι διεθνείς οργανισμοί το ξέρουμε! Πάντα "άλλα" λένε!
  Τα «ίδια άλλα» έλεγαν επί Μετερνιχ και «είδε» τα σκοτεινά νερά του Δούναβη ο Ρήγας Φεραίος (24 Ιουνίου 1798, ποιος τον θυμήθηκε… Ούτε αυτοί που καπηλεύτηκαν το όνομα, το όραμα και τους αγώνες του)!
  Τα «ίδια άλλα» έλεγαν και οι Άγγλοι όταν κρεμούσαν τον 18 χρονο Ευαγόρα Παλλικαρίδη, τον Καραολή, τον Δημητρίου τον Ζάκο τον Μιχαήλ τον Πατάτσο, όταν ανατίναζαν στον Μαχαιρά τον Αυξεντίου
  . Τα «ίδια άλλα» λένε και σήμερα, παραχωρώντας στο 17% ενός γεωγραφικού όρου, την ιστορία και το μέλλον της Ελλάδος, τα «ίδια άλλα» λένε οι « ίδιοι αυτοί» για το μέλλον και την ύπαρξη της Θράκης σε σχέση με τον εθνικό κορμό!
  Με το «ψυχρό» σου αίμα λοιπόν, να καλοδεχθείς τα μελλούμενα που τα …πολιτισμένα κράτη κάνουν, κατά δήλωση Μπρεζίνσκι, πριν κάνα δυό χρόνια!
  Το Δημοψήφισμα για την αυτονομία στην …Θράκη.
  ΝΑ κριθεί μ΄ αυτό και με την βοήθεια -την ακριβοπληρωμένη δε λέω- των μίσθαρνων που έστερξαν εκεί, για τα …δίκαια του καταπιεζόμενου μουσουλμανικού πληθυσμού. Τόσο ταλαιπωρημένου, που από 60 χιλιάδες το 23, να ξεπερνά σήμερα μαζί με τους σκλαβωμένους σ΄ αυτούς Πομάκους και τους τουρκοποιημένους αρρώτητα Ρομά, τους 200χιλ!
  Ενώ η …περιθαλπόμενη ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, να αριθμεί μετά βίας 2500, γερόντια στη πλειονότητα!
  Όσο για το τι χάνουν τα εθνικιστικά, πως τα λες, καθεστώτα, είναι εκείνα που προδίδουν στα μετόπισθεν οι πέμπτες φάλαγγες που κατασκευάζουν οι ...μη εθνικιστικοί, διεθνιστοραγιάδες !
  Που, όλως τυχαίως, χαίρονται να βρουν προδότες στους άλλους, αλλά ποτέ στη αυλή τους!
  Το 22, το 40, το 44, το 46-49, το 64, το 74 , το 2008, το 2010 είναι ζωντανοί να θυμούνται την …εργολαβία τους!
  Κι αν έχουν μαρτυρηθεί προδοσίες! Των στρατών των «άλλων»!

  Είπαμε Λήθη για το καλό του Μέλλοντός μας, αλλά όχι Ηλιθιότητα!
  Αγνοούντων, μίσθαρνων και, αλλοίμονο, ενίοτε και ΨυχρΟαίμων!

 30. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/07/2010 15:48:03

  Σον Πεν, καμία σχέση. Η Λήμνος επανεξοπλίστηκε με τη Συνθήκη του Μοντρέ το 1936. Η Τουρκία το αμφισβητεί και αυτό και το ΝΑΤΟ δυστυχώς το δέχεται. Διάβασε εδώ:

  http://www.diplomatikoperiskopio.com/index.php?option=com_content&view=article&id=339:2009-01-20-16-34-58&catid=39:2008-05-31-14-19-42&Itemid=65

  αναφέρει καθαρά ότι ο επανεξοπλισμός των νησιών ξεκίνησε το 1964 (εγώ ήξερα το 1955, αλλά δεν έχει διαφορά, η ουσία είναι ότι ξεκίνησε λόγω Κυπριακού) και λογικό είναι να εντάθηκε μετά το 1974, όπως αναφέρει το άρθρο.

  Μετά το 1974 υπήρξε συνολική διαφοροποίηση του ελληνικού αμυντικού δόγματος, καθώς σταματήσε ο στρατός να προσανατολίζεται σε εχθρούς α) από βορρά και β) εσωτερικούς ("κομμουνιστικό κίνδυνο") και άρχισε να προσανατολίζεται κατά κύριο λόγο σε επίθεση εξ ανατολών. Αυτό έντάθηκε μετά το 1990 και την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων και την πλήρη κατάργηση του νατοϊκού δόγματος άμυνας κατά των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

  Οπότε λογικό είναι να έσκαβαν κυρίως μετά το 1974 που άλλαξε συνολικά το αμυντικό δόγμα της χώρας. Το ίδιο ακριβώς γινόταν επίσης και στον Έβρο.

  Στο ίδιο λινκ που σου παραθέτω αναφέρει ότι η Τουρκία δημιούργησε τη λεγόμενη στρατιά Αιγαίου μόλις το 1975.

  Η ουσία είναι ότι το 1974 τα νησιά μας αντικειμενικώς ΔΕΝ ήταν δυνατόν να κινδυνεύουν από τουρκική απόβαση, μια που όλο η τουρκική αποβατική δύναμη βρισκόταν στην Κύπρο.

  Ο μόνος τρόπος για να κερδίσουν οι Τούρκοι εκείνον τον "πόλεμο", που δεν ήταν πόλεμος, ήταν να μην πολεμήσει η Ελλάδα. Όπως και έγινε.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Επώνυμος 04/07/2010 16:00:01

   απο το '74 και μετα θυμαμαι μονο μια ελληνικη κυβερνηση που ειπε 'μολων λαβε' στη γειτονα

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Επώνυμος 04/07/2010 22:08:50

   Επώνυμε

   Το άρθρο που παραπέμπεις μιλάει για μικρής έκτασης μλετρα.

   GOOGLάρισε:γιατί πρέπει να αλλάξει η εξωτερική πολιτική ΤΟ ΒΗΜΑ.

   Πάντως εκτιμώ τον πατριωτισμό σου.

   Ομως όταν τα συμφέροντα μιάς μικρής χώρας αντιτίθενται σ'εκείνα

   μιας υπρδύναμης και όχι απλώς ενός ισχυρότερου αντιπάλου,

   η εμπλοκή σε πόλεμο είναι αυτοκτονία και όχι ηρωισμός.

   Το ίδιο κάναμε(υποχωρήσαμε)στο ζήτημα της Ανατολικής Ρωμυλίας

   πριν 130 χρόνια,το ίδιο στον Ελληνοβουλγαρικό το 1913,

   το ίδιο στην μοιρασιά μετά το 1918 όταν δεν μας απεδόθη η

   Βόρειος Ηπειρος.

   Για τον λόγο ότι δεν γίνεται να αντιπαρατίθεσαι στη νέα τάξη

   πραγμάτων όταν την εφαρμόζουν υπρδυνάμεις.

   Η Ελλάδα πέτυχε με τον ηρωισμό της όταν είχε ισχυρές συμμαχίες

   και όχι με αυτοκτονικές συμπεριφορές όσο ηρωικές και άξιες

   θαυμασμού κι αν ήσαν.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ΣΟΝ ΠΕΝ 06/07/2010 07:25:41

    ΣΟΝ ΠΕΝ, λυπάμαι που θα σου το θέσω έτσι, είσαι τυπικός εκπρόσωπος της Ελλάδας της υποτέλειας. Και λυπάμαι, δεν εκτιμώ καθόλου τον ενδοτισμό σου. Είσαι τυπικός εκπρόσωπος της Ελλάδας που φεύγει, της Ελλάδας της ψωροκώσταινας. Καμία σχέση με την ελληνική ιστορία. Η μεγάλη δύναμη, καιρός να το πάρουμε απόφαση, είμαστε ΕΜΕΙΣ. Ποτέ δεν θα γίνουμε πραγματικά ανεξάρτητο κράτος αν πάντοτε σκεφτόμαστε όπως σκέφτεσαι εσύ. Μια ζωή θα τρώμε σφαλιάρες και θα τρώμε τα αποφάγια από το τραπέζι των "μεγάλων δυνάμεων", αν περισσεύει κάτι.

    Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Ελληνισμός συρρικνώνεται. Είναι θύμα αυτής ακριβώς της νοοτροπίας.

 31. neotera avatar
  neotera 04/07/2010 19:13:19

  Ναι επώνυμε το 55 ξεκίνησαν την οχύρωση των νησιών. Γνώριζα αξιωματικό που σχεδίασε την άμυνα, τα ορύγματα τότε.
  Ηθελα να πω πως είναι πολύ καλή αυτή η ανάρτηση και η συζήτηση το ίδιο.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ neotera 04/07/2010 22:16:33

   Κοίτα την προηγούμενή μου ανάρτηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.