#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/03/2013 20:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κύπρος ζει ένα νέο Αττίλα, οικονομικό αυτήν την φορά

[caption id="attachment_208529" align="alignnone" width="600" caption="Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό (Sigmalive)"][/caption]

Κόλαση. Μόνο έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο κι όπως όλα δείχνουν οι εξελίξεις από εδώ και πέρα μπορεί να αποτελέσουν θρυαλλίδα πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη.

Η Κύπρος μπορεί να είναι μικρή και οι Κύπριοι ελάχιστοι μέσα στα εκατομμύρια της Γηραιάς Ηπείρου, ωστόσο, κανείς δε μπορεί να προβλέψει πόσο μεγάλη θα είναι η επίδραση όλων όσων συμβαίνουν στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.

Η Κύπρος ζει νέο Αττίλα, οικονομικό αυτή τη φορά με τον κόσμο να έχει ξεσηκωθεί, κάποιοι να ζητούν ακόμη και την παραίτηση της κυβέρνησης που δεν έχει ούτε μια εβδομάδα ζωής. Άλλοι αποκλείουν το Προεδρικό Μέγαρο, ορισμένοι ζητούν τους κόπους μιας ζωής που εν μια νυκτί κάποιοι αποφάσισαν να τους πετσοκόψουν.

Κατ΄ αρχάς οι Κύπριοι αισθάνονται προδομένοι. 10 μέρες αφ’ ότου ψήφισαν έναν πρόεδρο με 60% αυτός συναινεί σε μια απόφαση λαιμητόμο. Ασφαλώς ποτέ δεν περίμεναν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Κατά δεύτερο, όλοι οι Κύπριοι αισθάνονται πλέον ότι ο παράδεισος που ζούσαν έχει μετατραπεί σε κόλαση. Μια απόφαση που ουσιαστικά θα διώξει τους ξένους επενδυτές από το νησί. Η Κύπρος θα πάψει να είναι επιχειρηματικό κέντρο, ακόμη και «πλυντήριο» χρημάτων όπως πολλοί αρέσκονται να λένε. Μόνο που σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις, η Κύπρος σε σχέση π.χ. με τη Γερμανία είναι… οσία σε ότι αφορά το «μαύρο» χρήμα ή τη διαφθορά. Εν πάση περιπτώσει, η Κύπρος που ξέραμε πια είναι παρελθόν.

Δυστυχώς μια Κύπρος αδύναμη, εξαρτώμενη από αποφάσεις άλλων δεν μπορεί να αντισταθεί και στις πολιτικές εξελίξεις που έπονται. Αν το σχέδιο Ανάν, εκείνο το ντροπιαστικό για τους Ελληνοκύπριους σχέδιο, είχε απορριφθεί μετ’ επαίνων τότε, τώρα θα επανέλθει και πολύ φοβόμαστε ότι θα περάσει και κανείς δε θα μιλήσει.

Αλλά όσα συμβαίνουν ή θα συμβούν στην Κύπρο σίγουρα επηρεάζουν όλη την Ευρώπη και κυρίως την Ελλάδα. Δεν είναι καθόλου τυχαία η αγωνία της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου το οποίο συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη μαζί με τον διοικητή της ΤτΕ και τους επικεφαλής του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Θεωρείται σίγουρο ότι τα υποκαταστήματα των τραπεζών που εδρεύουν στην Ελλάδα θα περάσουν υπό τον έλεγχο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι καταθέσεις σε υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών δεν «κουρεύονται» ποιος μπορεί να πιστέψει ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον; Πόσες φορές ήμασταν σίγουροι για κάτι και έγινε το εντελώς αντίθετο; Επομένως, ας μην απορήσει κανείς αν φύγουν και πάλι δισεκατομμύρια από τις τράπεζες, όχι μόνο τις κυπριακές στην Ελλάδα, πάνω που επέστρεφαν χρήματα από το εξωτερικό.

Ο Γ. Στουρνάρας διαβεβαιώνει ότι έχει εξασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Μα τα ίδια έλεγαν και οι Κύπριοι όταν «έσκασε» η Ελλάδα και δείτε που βρέθηκαν.

Μια πανευρωπαϊκή αναταραχή, ή ακόμη και μια κοινωνική και πολιτική αναταραχή, αρχικά στην Κύπρο και στη συνέχεια στην Ελλάδα, απειλεί ευθέως το ευρώ και την ΕΕ. Αυτό που πάσχιζαν οι φωστήρες της Ευρώπης να γλιτώσουν μπορεί να το πάθουν από δικές τους αποφάσεις.

Από την άλλη, ότι περνά η Κύπρος είναι ουσιαστικά μια επανάληψη του έργου που ζήσαμε στην Ελλάδα. Απειλές, εκβιασμοί, το πιστόλι στο τραπέζι, το φάσμα της χρεοκοπίας, ο κόσμος έξω από τα ATM’s και φυσικά έκτακτα μέτρα από μια κυβέρνηση που άλλα είχε υποσχεθεί.

Αν διαβάσετε τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη θα καταλάβετε:

«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα. Εθεσαν την Κύπρο ενώπιον του διλήμματος: «Είτε της επιλογής του καταστροφικού σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας, την προσεχή Τρίτη, είτε του σεναρίου μιας επώδυνης, αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετηρία επανεκκίνησης της οικονομίας».

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν προέκυψε τις τελευταίες 15 μέρες και προσθέτει ότι η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει σε κανέναν να μπει στη λογική επίρριψης ευθυνών. Ουσιαστικά το έκανε όμως, όπως ακριβώς έγινε και το 2009 με τον Γ. Παπανδρέου.

Επεξηγεί ταυτόχρονα ότι τυχόν επιλογή του καταστροφικού σεναρίου θα είχε ως συνέπεια, αμέσως μετά την αργία του τριημέρου, τον τερματισμό των εργασιών μιας εκ των δύο κυπριακών τραπεζών που διέρχονται κρίση, λόγω τερματισμού της παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η δεύτερη τράπεζα, αναφέρει, θα ανέστελλε τις εργασίες της, ενώ ούτε αυτή θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση. Ένα τέτοιο φαινόμενο θα οδηγούσε, από τη μια στιγμή στην άλλη, 8.000 οικογένειες στην ανεργία.

 

Επίσης, στην δήλωση του ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει:

- Το κράτος θα ήταν υποχρεωμένο να αποζημιώσει τους καταθέτες, ανταποκρινόμενο στην υποχρέωση του έναντι των εγγυημένων καταθέσεων. Το κεφάλαιο που θα απαιτηθεί σε μια τέτοια περίπτωση θα ανέλθει στα 30 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα αδυνατούσε να καταβάλει.

- Ανάλογο ποσό, που αντιστοιχεί στις καταθέσεις χιλιάδων καταθετών για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, θα οδηγείτο σε έναν φαύλο κύκλο εκκαθάρισης περιουσιακών στοιχείων, με τους εν λόγω καταθέτες να υφίστανται ζημιές πέραν του 60%.

- Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και άλλες επιχειρήσεις θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθούν στις εμπορικές τους συναλλαγές. Ως συνέπεια των πιο πάνω, ο τομέας των υπηρεσιών θα οδηγείτο σε πλήρη κατάρρευση με ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ. Αυτό, πέραν της εθνικής αποδυνάμωσης της Κύπρου, θα οδηγούσε σε υποτίμηση του νομίσματος τουλάχιστον κατά 40%.Στην δήλωση του ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι δεν ωραιοποιεί την κατάσταση, υποστηρίζει όμως ότι η λύση που επιλέχθηκε, αν και επώδυνη, «οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας».

Εμείς εδώ στην Ελλάδα τα έχουμε ξανακούσει όλα αυτά, τα ξαναζούμε τώρα. Μόνο μπουλντόζες έξω από τις τράπεζες δεν είχαμε δει, όμως, η κατάσταση έχει φτάσει στο αμήν. Για όλους τους λαούς, αλλά κυρίως για τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό. Κι έτσι όπως πηγαίνει η κατάσταση, δυστυχώς (ή ευτυχώς) θα επιβεβαιωθεί ο Γιούνκερ που μίλησε για κοινωνική επανάσταση. Η περίπτωση της Κύπρου σίγουρα αλλάζει τα δεδομένα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 16/03/2013 20:53:30

  Δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την άφιξή της στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Κύπρο http://www.naftemporiki.gr/video/627734

  • cyprusnet avatar
   cyprusnet @ η Dimi 19/03/2013 00:23:07

   Κυριοι, μην βιαζεστε ή μπερδευετε την Κυπρο με την Ελλαδα..
   ΔΕΝ περνα κανενα κουρεμα με οποια ποσοστα και να επεξεργαζονται οι Ευρωπαιοι γιατι ο Λαος, οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ και τα ΚΟΜΜΑΤΑ λενε ΟΧΙ σε οτιδηποτε θιγει την βασικη βιομηχανια της(χρηματοπιστωτικα) που εισπρατει ετησιως το 45% του ΑΕΠ της…
   Παραλληλα να γνωριζετε το πλεον εκνευριστικο εδω στο Νησι, που κυκλοφορησε απο την Κυβερνηση και ΑΛΛΑΞΕ το Κλιμα παντελως ακομα και τους ΔΥ.ΣΗκους που στηριζαν τον Αναστασιαδη, ειναι οτι Εκβιαστικε για το Κουρεμα ενω ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ..
   Δηλαδη ”κουρεψε, χασε ολα τα χρηματα απο τις Τραπεζες σου και το Ετησιο 45% των Χρηματοπιστωτικων Υπηρεσιων σου, ΑΛΛΑ δεν εχουμε εγκριση απο τα Κοινοβουλια μας για Βοηθεια ΑΚΟΜΑ.. Μονο απο την ΕΚΤ για την Ανακεφαλαιοποιηση!!!!
   Τι θα γινει;
   ΟΛΟΙ, βουλευτες/ οικονομολογοι/ ελεγκτες και αλλοι, διαβουλευονται για λυση και επαφες με την Ρωσια/ Κινα/ Ευρωπη για επανελεγχο της ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ, ισως και με μειωση αντι αυξησης του ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ και εγγυησεις συναλλαγων.. Εαν αρνητε η Ε.Ε υπαρχουν και ισχυροτατες αποψεις οικονομολογων/ τεχνοκρατων, σταδιακης απαγκιστρωσης απο το ευρω με υποτιμηση 40% του 1.71 του ευρω που κλειδωσε και ομαδικες προκυρηξεις εργων(Καζινο/μαρινες/ εκμεταλευση τουριστικης γης) που ηταν σε εκκρεμοτητα.. Η Κυπρος εχει και θα δυναμωσει τις Οικονομικες Σχεσεις με Τριτες Χωρες, γιατι δουλευουν ΟΛΟΙ για την Χωρα.. (διαβαστε το σχεδιο του Στελιου Πλατη)

 2. Γιώργος avatar
  Γιώργος 16/03/2013 20:55:03

  Πολυκοσμία βλέπω!

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Γιώργος 16/03/2013 22:21:11

   Ελα ντε..

 3. Μαρία avatar
  Μαρία 16/03/2013 21:01:00

  Ἂν θυμᾶστε μόλις τὸ περασμένο καλοκαίρι ὑποτίθεται ὅτι οἱ "φίλοι μας" εὐρωπαῖοι εἶχαν συμφωνήσει γιὰ ἑνοποίηση τοῦ τραπεζικοῦ τομέα ποὺ θὰ ὁδηγοῦσε σὲ πανευρωπαϊκὴ ἐγγύηση καταθέσεων, κλπ. Θυμᾶμαι λάθος;

  Τώρα καταλύθηκε ἀκόμα καὶ τὸ ὅριο τῶν 100.000 Εὐρὼ κατ' ἄτομο. Ἀμφιβάλλει κανεὶς ὅτι ἀπὸ Τρίτη θὰ ἀρχίσει καὶ πάλι ἡ φυγὴ τῶν καταθέσεων ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα; Καὶ ἀπὸ Δευτέρα ἀπὸ τὴν ὑπόλοιπη νότια Εὐρώπη;

  Ἡ Ευρώπη διαλύεται.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Μαρία 16/03/2013 21:22:54

   Η κύπρος δύσκολα μπορεί να επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό την Ελλάδα μία χώρα με οικονομία 12+ φορές μεγαλύτερη.

   Μπορεί να δούμε και λεφτά να επιστρέφουν απο την Κύπρο στην Ελλάδα.

   Σε συμβολικό χαρακτήρα όμως η κίνηση αυτή είναι καταστροφική. Η ευρώπη είναι σπείρα εκβιαστών.

 4. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 16/03/2013 21:02:56

  Η κατάσταση στην κύπρο των 750.000 κατοίκων είναι τραγική προτού καν μπει στο μνημόνιο. Το 1/3 των καταστημάτων κλειστά, ανεργία στο 20%.

  Την Τρίτη κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Αν αρχίσουν να βγάζουν λεφτά δίχως σταματημό θα είναι το τέλος. Και αν η βουλή καταψηφίσει;;; Τίποτα δεν είναι σίγουρο.

 5. dima avatar
  dima 16/03/2013 21:11:33

  Η Κυπρος και οι κυπριοι, εδω και εναν αιωνα τουλαχιστον, σε διαδικασια αργης εξοντωσης. Πολιτικης, φυσικης και τωρα οικονομικης.
  Και εμεις εδω τι κανουμε? Μαλλον ακομα ''κειται μακραν''

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ dima 16/03/2013 23:53:04

   Εδώ εμείς εξοντωνόμαστε...

 6. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 16/03/2013 21:13:31

  «Κατ΄ αρχάς οι Κύπριοι αισθάνονται προδομένοι. 10 μέρες αφ’ ότου ψήφισαν έναν πρόεδρο με 60% αυτός συναινεί σε μια απόφαση λαιμητόμο. Ασφαλώς ποτέ δεν περίμεναν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.»

  Ποῦ νὰ δεῖς σὲ τί ἄλλα θὰ συναινέσει ὁσονούπω...
  Το φάντασμα του Σχεδίου Ανάν πλανάται πάνω από την Κύπρο
  http://www.antinews.gr/2013/02/20/205118/

  • **Mara** avatar
   **Mara** @ Σωτ Μητραλ 16/03/2013 21:40:45

   Αισθάνονται όπως ακριβώς αισθάνθηκαν αυτοί που ψήφισαν Γιωργάκη το 2009.

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ **Mara** 18/03/2013 00:08:25

    Εδώ κάποιοι ψήφισαν Τσίπρα που έλεγε χειρότερα ψέματα από το ΓΑΠ, ότι θα καταργήσει το μνημόνιο -49 δις μέτρα δηλαδή-, θα μείνουμε στο ευρώ και θα μας δίνουν και πέρα από τα ελλείμματα, λεφτά οι Ευρωπαίοι να κάνουμε κοινωνικές πολιτικές

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Σωτ Μητραλ 17/03/2013 23:58:56

   Δεν εκπλήσσομαι απο τον Αναστασιάδη. Είναι συνεπής. Και οι Κύπριοι ας πρόσεχαν.

  • Μαθηματικός avatar
   Μαθηματικός @ Σωτ Μητραλ 18/03/2013 01:43:08

   Προσυπογράφω και με τα δύο χέρια!!!
   Και συμπληρώνω ότι μόνον ένας ανόητος δεν θα μπορούσε να καταλάβει τι ετοιμάζει αυτός ο "πεζεβέγκης" (για να χρησιμοποιήσω και την κυπριακή διάλεκτο). Τα καμπανάκια για το τι εστί Αναστασιάδης, ηχούν χρόνια τώρα και κάποιοι φωνάζουν από το 2004, χρονιά του δημοψηφίσματος.

 7. Christos Iraklio avatar
  Christos Iraklio 16/03/2013 21:14:25

  Ήδη ο Λοβέρδος εγκαλεί Σαμαρά και Στουρνάρα και απαιτεί να απολογηθούν για το γεγονός ότι επέτρεψαν να συμβεί κάτι τέτοιο στην Κύπρο.
  Νομίζω ότι χρειάζεται ψυχραιμία.Η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλουςνα πάρει επίσημα θέση και να ''χαιρετήσει''τη συγκεκριμένη εξέλιξη.Οι Κύπριοι δεν χρειάζεται να τρέχουν πανικόβλητοι στα ΑΤΜ,κανονικά πρέπει να πανηγυρίζουν που θα αποφύγουν την τύχη της Ελλάδας.
  Καλύτερα να σου κόβουν ένα μέρος των καταθέσεών σου για μία και μόνο φορά παρά να σου κλέβουν το μισθό σου συστηματικά και κατ'εξακολούθηση.Αν τα υπολογίσουμε, εμάς μας έχουν πάρει το 500% των καταθέσεών μας με τα κουρέματα των μισθών και τα χαράτσια.Από τους Κύπριους πήραν το 10% και μόνο αυτό.

  • makis Stefanatos avatar
   makis Stefanatos @ Christos Iraklio 16/03/2013 21:23:14

   οι μικροομολογιούχοι-καταθέτες που εμπιστεύθηκαν την Πατρίδα, έχασαν, εκτός των άλλων και το 75 % των αποταμιέσεων τους αγαπητέ...

  • dima avatar
   dima @ Christos Iraklio 16/03/2013 21:31:53

   γιατι, εκει δεν εχουν ηδη ανεργια και υφεση? Τι ''πηραν το 10% και μονο αυτο''? Δουλευομαστε μου φαινεται. Γιατι λες να ειναι η πρωτη φορα που συμβαινει ενα τετοιο ακραιο μετρο, οπως η δεσμευση καταθεσεων στην ευρωζωνη? Για φαντασου λιγο.

 8. Νιόβη avatar
  Νιόβη 16/03/2013 21:18:14

  Δεν ξέρω πόσο σουρεαλιστικό μπορεί να ακουστεί αυτό που θα πω, αλλά μου περνάει από το μυαλό ότι η απόφαση αυτή του Eurogroup ίσως και να ελήφθη για αυτήν ακριβώς την αναταραχή πού ίσως οδηγήσει έως και στη διάλυση της Ευρωζώνης. Το λέω αυτό διότι είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι η ΕΕ δεν μπορεί να πάρει η ίδια (οι ηγέτες της και τα θεσμικά της όργανα) την απόφαση να διαλύσει την Ευρωζώνη. Το συμβολικό και πολιτικό κόστος θα ήταν τεράστιο μιας και το Ευρώ έχει πρωτίστως συμβολική αξία δεδομένου ότι θεωρήθηκε το πρώτο πραγματικά μεγάλο βήμα προς την Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Επιπλέον, ποιός θα μπορούσε να διαχειριστεί την οργή των Ευρωπαίων σε μια τέτοια περίπτωση, οι οποίοι δικαίως θα κατηγορούσαν την ΕΕ ότι τους έσυρε σε μια τραγική όπως αποδεικνύεται περιπέτεια με ένα διακύβευμα που έμελλε να αποτελέσει επική αποτυχία; Και, συγχρόνως, αδυνατώ να πιστέψω ότι είναι τόσο ανόητοι που πήραν μια απόφαση που αφ᾽ ενός αποδεικνύει την αντιδημοκρατικότητα της ΕΕ σε μια εποχή έντονου Ευρωσκεπτικισμού σε ολόκληρη την επικράτειά της και αφ᾽ ετέτου αποδυναμώνει τις ίδιες τις Τράπεζες, για τη διάσωση των οποίων παλεύουν με νύχια και με δόντια τρία χρόνια τώρα. Γι αυτό λέω ότι ίσως, ΙΣΩΣ, έχοντας αντιληφθεί και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες την ανοησία τους και μη θέλοντας να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στη Γερμανία να αναδειχθεί σε «Ευρωκράτορα» διαλύοντας όλους τους υπόλοιπους, να προσπαθούν να εξοργίσουν κάποιον (έλαχε να είναι η Κύπρος) μπας και κάνει την αρχή και γκρεμιστεί το οικοδόμημα. Θα μπορούν μετά να λένε ότι «οι λαοί το αποφάσισαν» και, από την άλλη, οι λαοί δεν θα μπορούν να κατηγορήσουν κανέναν. Το ξέρω, είναι μια α-πιθανότητα, πολλώ δε μάλλον που κατάφεραν και αποκοίμησαν τους λαούς τόσο που δεν κουνιέται φύλλο. Ούτε στην Κύπρο, από ό,τι διαβάζω, κουνιέται φύλλο ακόμα και νύχτωσε κιόλας.

  • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
   ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ Νιόβη 17/03/2013 20:11:12

   Ενδιαφέρον σενάριο.

  • anarcholiberal avatar
   anarcholiberal @ Νιόβη 18/03/2013 19:43:16

   Δεν μπορεις να διαννοηθείς πόσο πολύ πιστευω σ αυτό το σενάριο!! Μη σου πω οτι προσωπικώς, είμαι και σίγουρος!!

 9. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 16/03/2013 21:22:44

  Αυτη τη φορα το παρατραβηξανε.

  Πρωτον, φαινεται πως ΟΛΟΙ οι πολιτικοι ειναι υποχειρια "προειλλημενων αποφασεων" (οπως ειπε και ο Αναστασιαδης) εξωθεσμικων μη εκλεγμενων μη δημοκρατικων οργανων οπως το Eurogroup. Πλεον δεν κρατανε ουτε τα προχηματα. Τα προσωπεια ΕΠΕΣΑΝ!

  Δευτερον, τελος με την καραμελα της κακιας Ελλαδας και του δημοσιονομικα απειθαρχου Χριστοφια. Η Ελλαδα πτωχευε καθε μερα επι 2 χρονια πριν το ελληνικο κουρεμα, αν οι κυπριακες τραπεζες δεν φροντισαν να ξεφορτωθουν τα ελληνικα ομολογα οπως κανανε χιλιαδες αλλες ανα τον κοσμο, φανερωνει απλα για αλλη μια φορα τις ηλιθιες διοικησεις των κυπριακων τραπεζων και τους πιστωνεται ολη η ευθυνη. Οσο για τον Χριστοφια, ασφαλως και ηταν σαν να μην υπηρχε, ασφαλως και ηταν δημοσιονομικα απειθαρχος, αλλα το προβλημα της Κυπρου ειναι τραπεζικο, οχι δημοσιονομικο. ειδαμε και χωρες δημοσιονομικα προτυπα οπως η Ισπανια, η Ιρλανδια, η Ισλανδια με χρεη 25% και δημ.πλεονασμα 2% πως πτωχευσαν μεσα σε μια μερα, ανεξαρτητα ανοητων ιδεοληψιων οπως "δεξιος", "αριστερος", μικρο χρεος, πλεονασμα, κτλ.

  Τριτον, στο μονο που μπορουμε πλεον να ελπιζουμε ειναι οτι οι Κυπριοι θα προκαλεσουν bank run την Τριτη και/ή η κυπριακη Βουλη να καταψηφισει το μετρο. Ως συμπληρωμα, ελπιζουμε οι πανικοβλητες Ασιατικες και Αμερικανικες αγορες να ριξουν τουλαχιστον 8% το ευρω την Δευτερα, σαμπως παρει χαμπαρι κανεις στην Γερμανια (ειτε στην Φρανκφουρτη ειτε στο Βερολινο), γιατι το πραγμα ειναι πλεον σαν απο εφιαλτη.

 10. Zugzwang avatar
  Zugzwang 16/03/2013 21:27:20

  Διαβαζα σημερα τα σχολια αναγνωστων ηλεκτρονικων εκδοσεων γνωστων εφημεριδων της Δυτικης Ευρωπης. Πολλα τα σχολια! Επικρατουσαν οι αρνητικες αντιδρασεις για την αποφαση και ανησυχια! Οι ανθρωποι αδυνατουν να καταλαβουν πως ειναι δυνατον η Ευρωζωνη να πυροβολει το ποδι της και να κλονιζει με αυτο το μετρο την εμπιστοσυνη προς το Ευρω. Ανησυχια γιατι, οπως λενε οι περισσοτεροι σχολιαστες, δεν μπορει να υπαρχει πλεον εμπιστοσυνη στις εγγυησεις των ευρωπαικων κυβερνησεων ως προς τις καταθεσεις στις ευρωπαικες τραπεζες. Ενας φιλος μου ελεγε σημερα οτι η Ευρωζωνη ανοιξε τον ασκο του Αιολου. Ας ελπισουμε οτι δεν θα μας παρουν και μας σηκωσουν οι ανεμοι.

 11. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 16/03/2013 21:28:34

  "Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα. Εθεσαν την Κύπρο ενώπιον του διλήμματος...".

  Είναι έμπρακτη ασφάλεια που παρέχει η συμμετοχή στην ευρωζώνη. Δεν θα αργήσει και το Αναν...

 12. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 16/03/2013 21:34:50

  "Ειτε το παρινετε, ειτε πτωχευετε την ερχομενη εβδομαδα" λενε οτι ειπε ο Σοϊμπλε.

  Γιατι κανει μονο σε μενα εντυπωση γιατι ο Σοϊμπλε ηξερε οτι αυτη την εβδομαδα η Κυπρος θα πτωχευε; Γιατι τοσους μηνες που ειναι ξεκρεμαστη κανεις δεν σκεφτηκε οτι αυτη την εβδομαδα θα πτωχευσει;

  Επισης, στο προηγουμενο σχολιο μου να προσθεσω εκτος απο τις καραμελες κακιας Ελλαδας και απειθαρχου Χριστοφια, η αλλη καραμελα που λεει "δεν μπορουν οι Ευρωπαιοι να πληρωνουν και οι Κυπριοι να μην παθουν τιποτα για την χωρα τους", πρωτον, ποιος τους ειπε οτι η Κυπρος δεν θα πεσει και αυτη απο μεθαυριο σε ενα υφεσιακο σπιραλ συνεχους νεων εισπρακτικων μετρων και δευτερον, κανεις Ευρωπαιος και κανεις Κυπριος δεν θα επρεπε να πληρωσει τα σπασμενα των κυπριακων τραπεζων, παρα μονο οι μετοχοι τους.

  • Geros avatar
   Geros @ Φοιτητης 17/03/2013 09:47:03

   Δεν είναι προφήτης ο Σόιμπλε , απλά όλο αυτό το διάστημα οι Κυπριακές τράπεζες ζούσαν λόγω της ρευστότητας που τους προσέφερε η ΕΚΤ. Χτες είπε ότι αν δεν δεχθούν οι Κύπριοι το κούρεμα θα σταματήσει η ΕΚΤ να τις χρηματοδοτεί. Ούτε συνωμοσίες ούτε τίποτα , έλυσα την απορία σου?

   • mara avatar
    mara @ Geros 17/03/2013 12:13:45

    Kαι ποιος είναι ο Σόιμπλε που αποφασίζει τη θα κάνει η ΕΚΤ;

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Geros 17/03/2013 16:27:54

    Θα επεκταθώ λίγο στο σχόλιο της αγαπητής Μάρας. Τυγχάνει να προβλέπεται από τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απολαμβάνει τη μεγαλύτερη ελευθερία από όλες τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Κανείς, μα κανείς, δεν επιτρέπεται να δώσει οδηγίες ή κατευθύνσεις στην ΕΚΤ. Ο Πρόεδρός της δίνει τριμηνιαίες αναφορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά το Κοινοβούλιο απαγορεύεται να δώσει οδηγίες στην ΕΚΤ. Αν τις δίνει ο Σόιμπλε, τότε μιλάμε για κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης και ο Σόιμπλε πρέπει να λογοδοτήσει και να αποπεμφθεί από κάθε θεσμικό ρόλο.

    Και μετά να αναθεωρηθεί η Συνθήκη που έχει αναγάγει την ΕΚΤ σε κράτος εν κράτει.

    • Geros avatar
     Geros @ Νιόβη 17/03/2013 18:03:52

     Δεν είπα ότι είναι σωστό , απλά είπα τι έγινε.
     Οφείλω όμως ένα σχόλιο : όταν η ΕΚΤ χρηματοδοτεί κατά παράβαση του καταστατικού της όλα είναι μια χαρά , όταν σταματάει να το κάνει ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ!
     Μας κουράσατε.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Geros 17/03/2013 18:17:25

      Αν σας κούρασα, μην με διαβάζετε και μην σχολιάζετε τα όσα γράφω. Είναι πολύ απλό και θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε και πολιτισμένοι.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Geros 17/03/2013 18:53:32

      Δεν χρηματοδοτεί κατά παράβαση του καταστατικού της. Πρωταρχικός στόχος της είναι η νομισματική σταθερότητα και η προστασία του Ευρώ. Μια χαρά μπορεί να δανείζει τις Ευρωπαϊκές τράπεζες με τον σκοπό αυτό.

     • Geros avatar
      Geros @ Νιόβη 17/03/2013 19:32:05

      Το καταστατικό της ΕΚΤ της απαγορεύει να δανείζει κράτη. Με το να δανείζει χρεοκοπημένες τράπεζες κατ εντολή της πολιτικής ηγεσίας αυτό ακριβώς κάνει , και φυσικά παραβαίνει το καταστατικό της.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Geros 17/03/2013 20:29:08

      Δεν κάνει ακριβώς αυτό, Γέροντα. Δανείζει τράπεζες. Η εμπειρία μας μέχρι τώρα επαρκεί για να ξέρουμε ότι όταν δανείζεις τράπεζα ΔΕΝ δανείζεις και το κράτος που την φιλοξενεί. Υποτίθεται ότι έμμεσα, μέσω της Τράπεζας, τροφοδοτείς την αγορά (όχι το κράτος) με ρευστό, αλλά... πού είναι το ρευστό; Το ᾽χει δει κανείς να κυκλοφορεί τελευταία;

 13. η Dimi avatar
  η Dimi 16/03/2013 21:38:57

  Το βίντεο που κόπηκε από τον Πρ. Αρχ. Ραδιοτηλεόρασης http://bit.ly/ZQrBl8 Διαδώστε το να το δουν Όλοι!

 14. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 16/03/2013 21:39:36

  Όποιος τα χώνει στον Αναστασιάδη δε ξέρει τι του γίνεται ή έχει φοιτήσει στην Παπαδημούλεια Σχολή Αρλουμπολογίας. Ο Χριστόφιας είπε ναι στο κούρεμα ελληνικών ομολόγων χωρίς ανταλλάγματα,υποβάθμισε 7 φορές την πιστοληπτική ικανότητα της ΚΔ, καθυστερούσε να υπογράψει μνημόνιο με καλύτερους όρους αφού σχεδίαζε μόνο την πολιτική του απόδραση.Μετά τη σημερινή απόφαση γίνεται σαφές ότι μόνο 2 δρόμοι υπάρχουν για τις άλλες προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης για την ανάκτηση ανταγ/ας 1)εσωτερική υποτίμηση, λίτοτητα σε σκληρό νόμισμα ενδεχομένως με κάποιες αναπτυξιακές ανάσες από μόχλευση κοινοτ. πόρων 2) έξοδος από την ευρωζώνη και υποτίμηση νομίσματος. Διαλέγετε και παίρνετε! Εγώ τάσσομαι υπέρ της πρώτης με όλες τις δυσκολίες της. Τα παραμύθια πάντως των τριπροκαμμένων για κατάργηση των μνημονίων (49 δις μέτρα) με παραμονή στο ευρώ, υδατάνθρακες, αυξήσεις μισθών, συντάξεων... κλπ είναι μόνο για ηλιθίους.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Συριζαλβανία του Χότζα 16/03/2013 22:06:49

   Μιλατε για ηλιθιους, αλλα πιο ηλιθιοι απο αυτους που πιστευουν οτι μπορει να υπαρξει εσωτερικη υποτιμηση δεν υπαρχουν (οταν στην Ελλαδα των μειωσεων μισθων 40% ο σωρευτικος πληθωρισμος απο το 2010 ξεπερνα το 10% - ενω αν υπηρχε εσωτερικη υποτιμηση επρεπε να ειναι σωρευτικος αποπληθωρισμος τουλαχιστον 30%). Οσο για τον Χριστοφια και τον Αναστασιαδη, ποσες φορες πρεπει να πουμε οτι το θεμα ξεπερνα την πολιτικη; Και πως να μην τα ριξεις στον 10 ημερων προεδρο που πηγε και συμφωνησε σε μια αμεση εφαρμογη μετρου απο το Eurogroup στην αποκια ονοματι Κυπρος χωρις να περασει πρωτα απο Βουλη, κτλ; Ειπαμε, ναι, στον κοσμο τους οι Τσιπριοι και οι Καμμενοι, αλλα ακομη περισσοτερο στον κοσμο τους οι εσωτερικοι υποτιμητες και τα ευρωλιγουρια...

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Φοιτητης 16/03/2013 22:55:28

    Δεν είναι θέμα ευρωλιγουριάς Φοιτητή είναι απλά θέμα δύσκολων επιλογών, προς αντιμετώπιση καταστροφικών επιλογών δεκαετιών. Φαντάζομαι καταλαβαίνεις τις δυσκολιες εξόδου, αλλά και το ανεφάρμοστο πάλι κευνσιανών πολιτικών σε μια εσωστρεφή οικονομία. Άλλωστε η Ελλάδα τη διετία 2008-09 είχε ρεκόρ δαπανών και ελλειμμάτων και πάλι ύφεση είχε χωρίς βέβαια να αντιμετωπίσει κανένα διαρθρωτικό της πρόβλημα. Ακόμα και στις ΗΠΑ που κόβουν χρήμα και ενισχύουν τη ζήτηση, μεγαλώνουν τα εμπορικά τους ελλείμματα και το δημόσιο χρέος και σε καθαρό ποσό και επί τοις εκατό. Επι της ουσίας μετάθεση δομικών προσαρμογών για το μέλλον κάνουν. Άλλωστε αν ζούσε σήμερα ο Κέυνς, δε θα ήταν κευνσιανός, γιατί δεν είχε προβλέψει ότι τα κράτη που θα αναθέρμαιναν την οικονομία θα ήταν καταχρεωμένα από πριν.

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 16/03/2013 23:03:57

     Αναφέρομαι σε κευνσιανές επιλογές εντός ευρωζώνης

    • Φοιτητης avatar
     Φοιτητης @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 00:00:03

     Μα εγω δεν σας μιλησα για κεϋνσιανη πολιτικη. Η θεωρια του Κεϋνς λειτουργει οταν υπαρχει λιτοτητα στην αναπτυξη και σπαταλη στην υφεση. Η Ελλαδα παντα σπαταλη ειχε, επομενως ασφαλως και δεν μπορει να εφαρμοσθει κατι τετοιο, οχι τοσο λογω χρεους. Οσο για τις ΗΠΑ, κρατουν ζεστη την οικονομια με την ελπιδα οτι το ελλειμμα (ως % του ΑΕΠ) θα κλεισει σταδιακα απο την αυξηση του ΑΕΠ διατηρωντας το ελλειμμα σε απολυτο ποσο σταθερο ή ελαφρα μειουμενο. Αποτελει μια πολυ καλυτερη προσεγγιση, αλλα τις δραματικες επιπτωσεις της παγκοσμιοποιησης οι δυτικες οικονομιες ειναι μαλλον αργα για να τις αναχαιτισουν. Ας προσεχαν οταν πουλαγαν το πολιτευμα τους για μια τζουρα φθηνων μισθων. Ο κυβερνητικος αυταρχισμος,η ανισοτητα και η φτωχεια ειναι βασικες εννοιες που ηδη εισαγονται στις αναπτυγμενες οικονομιες και θα επικρατησουν οσο η παγκοσμιοποιηση προχωρα και α) οι αναπτυσσομενες χωρες συνεχιζουν να εμμενουν σε χαμηλους μισθους και φορους, β) δεν γινεται μια γενναια διαγραφη χρεων στις αναπτυγμενες οικονομιες για να μειωθουν τουλαχιστον οι φοροι. Οσον αφορα την Ελλαδα, νομιζω οτι συμφωνεις οτι η εσωτερικη υποτιμηση δεν εχει αρχισει (στις τιμες) και ουτε προκειται, ακομη και αν μειωθουν οι μισθοι 99%. Ειναι παραλογο να πρεπει χωρες να προσαρμοζονται στο νομισμα και οχι το αντιστροφο. Και ας μιλησουμε για μεγαλυτερους σχηματισμους. Αν η Ιταλια παραμεινει στο ευρω, για παραδειγμα, σε βαθος εικοσαετιας δεν θα της μεινει φουγαρο γιατι ειναι αδυνατο να ανταγωνιστει την Γερμανια που της κλεβει αργα και σταθερα τα μεριδια αγορας σε αγορες που αλλοτε η Ιταλια ειχε μονοπωλια. Τωρα, οσον αφορα το κλεισιμο των ελλειμματων, με βρισκεις απολυτα συμφωνο, αλλα εχει σημασια για ποια χωρα μιλαμε. Αν πχ. ειχε δημοσιονομικο ελλειμμα η Σουηδια, θα ηταν μονοδρομος οι περικοπες. Αλλα σε χωρες οπως η Ελλαδα και η Ιταλια, πρεπει να κυνηγησεις την μαυρη οικονομια, την φοροδιαφυγη, την διαφθορα, την αναποτελεσματικοτητα, την ελλειψη στρατηγικης, τα καρτελ, τους υπεραριθμους υπαλληλους σε δημοσιες υπηρεσιες. Πχ. αν μειωσεις την μαυρη οικονομια και πλασματικη αναπτυξη θα εχεις (καθως θα μετραται στο ΑΕΠ κατι που παλια ηταν κρυφο) και αυξηση φορ.εσοδων. Μετρα που μειωνουν το ελλειμμα απο δυο πλευρες. Και σε απολυτους αριθμους και σε % του ΑΕΠ (αφου και το ΑΕΠ μεγαλωνει). Αλλα πολιτικες που μειωνουν τις δαπανες 10%, καταληγουν να μειωσουν το ελλειμμα 4% και να προκαλεσουν υφεση 5% (δλδ αυξηση του ελλειμματος ως % του ΑΕΠ) δεν μπορουν να γινονται αποδεκτες.

     Θαρρω οτι δεν διαφωνουμε στον στοχο αλλα στον τροπο.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Φοιτητης 17/03/2013 01:49:12

      Υπάρχουν πράγματα που συμφωνώ και πράγματα που διαφωνώ. Σε σχέση με την παγκοσμιοποίηση για παράδειγμα το εισόδημα των αναπτυσσομένων χωρών αυξάνεται σταθερά και είναι θετικό, βέβαια αντικατοπτρίζει τις δικές μας μειώσεις εισοδήματος μέσω των ελλειμμάτων ισοζύγιων πληρώμων. Ο αυταρχισμός στις ανεπτυγμένες αυξάνεται λόγω μη έγκαιρης προσαρμογης της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους στη νέα εποχή. Δυστυχώς αυτό δεν αντιμετωπίζεται με γενναία διαγραφή χρέους γιατί τότε,για να το πω απλά, θα καεί πολύ κεφάλαιο που κινεί τις παγκόσμιες αγορές που είτε το κατέχουν άλλες ανεπτυγμένες χώρες είτε αναπτυσσόμενες (πχ Κίνα).Ακόμα και να διαγραφεί το χρέος όλο σε 15 χρόνια θα είναι το ίδιο.Είναι σαν το παλιό τσιτάτο "Διαγράψτε τα χρέη της Αφρίκης" Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν ένα μοντέλο να ακολουθήσουν και είναι η agenda 2010 του Σρέντερ που μια ελαφρά εμπορικά ελλειμματική χώρα με λιτότητα και διαρθ. αλλαγές είναι σήμερα η πρώτη χώρα σε αξία εξαγωγών στον κόσμο. Φυσικά σε καλύτερες διεθνείς συνθήκες των αγορών χρήματος και συναλλάγματος από τις σημερινές. Πάρε παράδειγμα την Ιρλανδία το πρόγραμμα δουλεύει και βγαίνει στις αγορές, ο λόγος είναι η ενίσχυση της προ κρίσης σημαντικής ανταγ/τας μέσω λιτότητας και όχι το μεγάλο χρέος ή το μεγάλο έλλειμμά της να καθίστανται σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες. Στα δικά μας τώρα όσο και να μου την πέσει με απάντηση κανένας αντιμνημονιακός ταλιμπάν η παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων θα οδηγήσει σε κούρεμα χρέους (απόφαση Eurogroup Ιανουαρίου) αφού δε θα αυξάνεται πια σε απόλυτη αξία και η εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζύγιου θα είναι το σημείο 0 για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά θα συμβούν εντός 2013.Επομένως μια συζήτηση πρέπει να είναι ανοικτή στη χώρα και μόνο, η παραγωγή νέου πλούτου.Διαρθρωτικές αλλαγές στη ΔΔ,Δικαιοσύνη,Παιδεία,αναπτυξιακό φορολογικό, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών κλπ. Το πρόβλημα του μνημονίου ήταν ότι επεβλήθη σε μια χώρα με πολύ κράτος που οι πολίτες της ήθελαν και θέλουν ακόμα μεγαλύτερο. Και όλο το χρέος να μας κούρευαν σε 10 χρόνια θα είχαμε το ίδιο. Επί 3 χρόνια δε θεραπεύουμε -παρά τη μείωση των ελλειμμάτων- τα διαρθρωτικά μας προβλήματα. Το πρόβλημα της Ελλάδας λέγεται ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς και κρατισμός, και πάντα για να πας μπροστά πρέπει να αλλάξεις μυαλά. Π.χ. αξιολόγηση ΔΥ με εφαρμογή μοντέλου ιδωτικής οικονομίας, αμοιβή βάσει προσόντων,παραγωγικότητας εργασίας, επίτευξης στόχων, αλλίως μείωση μισθού ή απόλυση. Τώρα με την εξισωτική αντίληψη της αριστεράς που επικρατεί σε όλα τα κόμματα οδηγούμαστε σε οριζόντια μέτρα(μειώσεις μισθών, συντάξεων). καθετί οριζόντιο είναι αριστερό και καθετί ατομοκεντρικό είναι δεξιό.Αν αντί γι'αυτά που έγιναν είχε εφαρμοστεί ένα καθαρά φιλελεύθερο πρόγραμμα με μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις ΔΥ, άνοιγμα επαγγελμάτων-αγορών υπηρεσιών κλπ με έμφαση στις δαπάνες για μείωση του κράτους και όχι αύξηση φόρων με στόχο τη διατήρησή του θα είχαμε πολύ μικρότερη ύφεση-ανεργία και ταχύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Αλλά σε μια κοινωνία που περιμένει να φορολογηθεί το μεγάλο κεφαλαίο σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού για να χρηματοδοτήσει ένα κράτος που τις περισσότερες υπηρεσίες του δεν τις έχει ανάγκη τι περιμένεις; Συμπερασματικά, η κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα, βρισκόμαστε στην ίδια μοίρα όμως τώρα γιατί δε μπορούμε να τα χρηματοδοτήσουμε, και αν δεν αρχίσουμε να μιλάμε για τα προβλήματα αυτά, άσπρη μέρα δε θα δούμε εύκολα.Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι εμείς οι 2 τώρα μιλήσαμε με κατεβατά λέξεων, ενώ οι τσιπροκαμμένοι ή όλοι οι ότι να ναι, πετάνε ένα εξέργερση λαών,σκληρή διαπραγμάτευση και κατάργηση μνημονιών και νομίζουν ότι έχουν πολιτική άποψη και δυστυχώς επηρεάζουν τις ζωές όλων!

     • Φοιτητης avatar
      Φοιτητης @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 12:56:33

      Νομιζω οτι υπερβαλλετε. Πρωτον, τα εισοδηματα σε αναπτυσσομενες χωρες αυξανονται με μικρους ρυθμους, ενω στις αναπτυγμενες μειωνονται με μεγαλους. Η παγκοσμιοποιηση δεν γινεται για αλληλεγγυη προς τους αναπτυσσομενους, για περισσοτερα κερδη γινεται. Ετσι, 100 ευρω μειωση μισθου στον αναπτυγμενο σημαινει 1 ευρω αυξηση στον αναπτυσσομενο και 99 αυξηση στον επιχειρηματια αναπτυγμενο ή/και αναπτυσσομενο. Το ερωτημα ειναι για ποσο αυτο το παγκοσμιοποιημενο οικονομικο μορφωμα (που δεν θα το αποκαλουσα καπιταλισμο, τουλαχιστον οχι στην γνωστη, κλασσικη του μορφη) θα μπορει να συνεχισει να ικανοποιει τον αυτοσκοπο του, δηλαδη την αυξηση των κερδων. Πλεον, εχουν καλυφθει ολες οι τρυπες για περισσοτερα κερδη. Πιο αποδοτικα χρημ/κα προϊοντα δεν μπορουν να δημιουργηθουν, πιο κερδοφορες οι επιχειρησεις δεν μπορουν να γινουν, κτλ. Ειμαστε σε μια φαση μεταβασης η οποια ειναι επικινδυνη. Δευτερον, δεν θεωρω οτι υπαρχει καμια ιδεολογικη ηγεμονια, σε δημοσκοπησεις μπορειτε να δειτε οτι απολυσεις ΔΥ και ιδιωτικοποιησεις θελει η πλειοψηφια. Αλλα, οι ιδιωτικοποιησεις για να ειναι πετυχημενες και να εχουν την στηριξη της κοινωνιας, πρεπει να γινονται με πλανο, με υπαρξη λογων που αυτη η ιδιωτικοποιηση θα ωφελησει τους πολιτες, με αποτιμηση αξιας ωστε να ξερει τι να ζητησει το Δημοσιο, με αποτιμηση μετα την ιδιωτικοποιηση (αν επιτευχθησαν οι στοχοι), με ρητρες σε περιπτωση που κατι φανει οτι ειχε αποτιμηθει λαθος και ζημιωθηκε το Δημοσιο και αλλα πολλα που στις μεχρι τωρα ιδιωτικοποιησεις στην Ελλαδα δεν εχουν καν φανταστει. Επομενως, στις ιδιωτικοποιησεις-τσουβαλια που γινονται στην Ελλαδα, πως να μην διαφωνησει καποιος; Τριτον, οι μειωσεις μισθων και συνταξεων δεν μπορουσαν να αποφευχθουν με κανενα προγραμμα που θελει την Ελλαδα στο ευρω (ουτε φιλελευθερο, ουτε οποιοδηποτε αλλο). Βεβαια, οπως ειπαμε και πιο πανω, τιποτα δεν εχει επιτυχει, αφου η Ελλαδα συνεχιζει να πληθωριζεται. Θα συμφωνησω στα βασικα μερα του προτεινομενου προγραμματος σας, δηλαδη στις αλλαγες στην Δικαιοσυνη, το Φορολογικο, την Δημοσια Διοικηση και την μειωση των ΔΥ αλλα απολυοντας εκεινους που και δεν χρειαζονται και με ρουσφετι μπηκαν, για να ειναι πιο δικαιο. Προσωπικα, θελω και περισσοτερη εμφαση σε αυτα που σας ειπα προηγουμενως. Παταξη φοροδιαφυγης, μαυρης οικονομιας, διαφθορας στο Δημοσιο, καρτελ. Τελος, δεν θεωρω οτι η παρουσα κυβερνηση ειναι ικανη για τα παραπανω, οπως και δεν πιστευω οτι θα υπαρξει νεο κουρεμα του ελληνικου χρεους. Το ειπε και ευρωπαιος αξιωματουχος, το λαθος με την Ελλαδα (κουρεμα χρεους της) δεν το ξανακανουμε. Γι' αυτο και στην Κυπρο κουρεψαν αλλο πραγμα.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Φοιτητης 17/03/2013 14:20:58

      Φοιτητή ξέρεις πολύ καλά ότι ο λόγος μη αναλογικής αύξησης-μείωσης των εισοδημάτων στους "2 κόσμους" αντανακλούν τη δημογραφική ανισορροπία και τους αναδιανεμητικούς μηχανισμούς σε κοινωνίες έντασης εργασίας και έντασης γνώσης. Το πόσο θα διαρκέσει αυτό εικάζω λίγες δεκαετίες αλλά δεν έχω απάντηση με τι θα αντικατασταθεί και έχω το φόβο ότι θα είναι κάτι πολύ χειρότερο. Σε σχέση με την ωριμότητα της κοινωνίας για αποκρ/σεις, απολύσεις εγώ διαπιστώνω περισσότερο εκδικητική διάθεση προς ΔΥ παρά ουσιαστικό κοινωνικο και πολιτικό διάλογο για μεταρρυθμίσεις. Κλασική ποδοσφαιροποίηση διώξτους όλους-μη διώχνεις κανένα, όπως μνημόνιο-αντιμνημόνιο.Το τίμημα των ιδιωτικοποίησεων πραγματικά είναι δευτερεύον καθώς στρέφεται αποκλειστικά στην απομείωση χρέους μέσω της επαναγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Έτσι πχ αν πουλήσεις μια Δ.Ε. στο 35% της αξίας που είχε το 2007, αγοράζεις χρέος στο 30% π.χ. της πραγματικής αξίας του ομολόγου. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι είναι νόμος της ζωής όταν χρεοκοπέις πουλάς σε χαμηλότερο τίμημα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μη ανταγωνιστικές ΔΕ

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 14:50:31

      που όσο μετατίθεται προς το μέλλον δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες επενδύσεων αντικατάστασης από το νέο ιδιοκτήτη. Θα ακουστεί κυνικό αλλά είναι σημαντικότερο κάποιος να ανοίξει τη WSJ ή τους FT και διαβάσει ότι ένας κολοσσός παρέχει επενδυτική πίστη σε μια χρεοκοπημένη χώρα παρά το τελικό τίμημα, σε καθεστώς πάντα διαφάνειας ως συντεταγμένη πολιτεία. Έθεσες το θέμα μείωσης μισθών-συντάξεων, αναμφίβολα αποτελούν τ0 75% των κρατικων δαπανών οπότε θα είχαν υποστεί μείωση οποιαδήποτε πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης ακολουθούσες, εγώ στέκομαι στην επιπλέον φορολογία των μισθών και των συντάξεων και αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μείωση δαπανών σημαίνει μείωση ζήτησης για εισαγόμενα προιόντα, αύξηση φόρων σημαίνει χρηματοδότηση ενός σπάταλου-αντιπαραγωγικού κράτους που δε μεταρρυθμίζεται ποτέ, με τη διαφθορά του να αυξάνει το συναλλακτικό κόστος και να κατατρώγει παραγωγικούς πόρους της ιδιωτικής οικονομίας. Μίλησες για απόλυση ρουσφετολογικά διορισμένων πρώτα, διαφωνώ κάθετα, εγώ τάσσομαι υπέρ της αξιολόγησης δε θεωρώ αναγκαστικά ότι η παραγωγικότητα της εργασίας μεταξύ ενός ρουσφετιού και ενός υπαλλήλου ΑΣΕΠ που κάνουν την ίδια δουλειά δε μπορεί να είναι αναντίστοιχη των προσόντων του καθενός. Άλλο από εδώ και πέρα μόνο αξιοκρατικές προσλήψεις όταν γίνουν και άλλο η αξιολόγηση παραγ/τα της εργασίας των ήδη υπαρχόντων. Τέλος για το νέο κούρεμα υπάρχει απόφαση Eurogroup ότι όσο παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα τόσο θα κουρεύεται το χρέος και αποτελεί και διαπραγματευτικό μας εργαλείο. Γιαυτό άλλωστε τα όλα τα ομόλογα υπάγονται σε αγγλικό δίκαιο, ώστε και εμείς να μην κουρεύουμε μόνοι μας το χρέος και να γίνεται συνεναιτικά ώστε να μην αποκλειστούμε για δεκαετίες από τις αγορές, και οι χώρες της ευρωζώνης να μην προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες που θα διέλευαν την πιστοληπτική ικανότητα της ευρωζώνης για πολλά χρόνια και θα καθιστούσαν τις ευρωπαικές οικονομίες αδύναμες σε απορρόφηση αναγκαίων πόρων διανεισμού. Παρά τις κραυγές του ελληνικού λαϊκισμού αυτό συνιστά το αγγλικό δίκαιο. Διαφωνούμε σε πράγματα απλά δεν έχω καταλάβει την πρότασή σου για έξοδο από την κρίση της Ελλάδας και της Ευρωζώνης;

     • Φοιτητης avatar
      Φοιτητης @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 13:11:28

      Α, να προσθεσω στο προηγ.σχολιο μου, οτι η ατζεντα Σρεντερ που λετε εφαρμοσθηκε σε περιοδο τρελης παγκοσμιας αναπτυξης, δεν μπορει να εχει καμια εφαρμογη την σημερον και ποσο μαλλον σε ολες τις αναπτυγμενες χωρες σαν προκατ σχεδιο. Αλλα τι ακριβως πετυχε στην Γερμανια; Δημιουργησε εμπορικο πλεονασμα (απο 0 στα 15δις) λετε και συμφωνω. Οταν το 60% της διαδικασιας παραγωγης των "γερμανικων" προϊοντων γινεται στην Κινα, φερνοντας ημιετοιμο το προϊον στην Γερμανια για τα τελευταια μερεμετια και το ταμπελακι "made in Germany", δεν ξερω, δεν μπορω παρα να πω οτι το εμπορικο πλεονασμα και ο ενδοξος βιομηχανικος τομεας της Γερμανιας ειναι υπερτιμημενα. Ας μην ξεχναμε και τις επιπτωσεις του προγραμματος Σρεντερ με την περαιτερω επιβαρυνση του ηδη επιβαρυμενου συστηματος προνοιας της Γερμανιας.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Φοιτητης 17/03/2013 14:59:23

      Εγώ στέκομαι στο ισοζύγιο πληρωμών Γερμανίας-Κίνας που είναι πλεονασματικό για τους Γερμανούς σε τελικές αξίες αγαθών και υπηρεσιών. Τόνισα και ο ίδιος ότι η agenda 2010 εφαρμόστηκε σε καλύτερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος ανάκτησης ανταγωνιστικότητας εντός ευρωζώνης. Όσο για το κοιν. κράτος μίλησα παραπάνω για αναγκαίες προσαρμογές στη σύγχρονη εποχή που όσο και να τις ξορκίζουμε θα συμβούν. (π.χ. αντι για επίδομα ανεργίας, να δίνεται επίδομα πρόσληψης στους εργοδότες ή επίδομα επανακατάρτισης, σταδιακή μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό κ.α.)

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Συριζαλβανία του Χότζα 16/03/2013 23:10:46

   Υπάρχει και 3). Να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή συντεχνία των αχρήστων και να δημιουργηθούν νέες συμμαχίες με όρους ισότητας, σεβασμού και αλληλοβοήθειας. Αυτό που σήμερα παριστάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μία αισχρή και μαφιόζικη ένωση παραδόπιστων εκβιαστών. Δεν την χρειάζονται οι λαοί.

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Queen For The Black Side 16/03/2013 23:18:28

    Μέχρι να σχηματιστεί αυτό οι λαοί με πολλά προβλήματα θα έχουν μπει σε πολέμους με άλλους λαούς με πολλά προβλήματα μέχρι να τους σώσουν ή να τους αγοράσουν λαοί με λιγότερα προβλήματα

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 07:54:35

     Εδώ και κάποιον καιρό, οι λαοί βρίσκονται ΉΔΗ σε άγριο πόλεμο με τους ΓερμανοΝαζιστές και τους συμμάχους τους. Τους λαούς τους ληστεύουν, τους υποτάσσουνε μ΄ αισχρούς εκβιασμούς κι εξαγορές ''ηγετών''.
     Το αίμα ρέει και οι νεκρές ψυχές σωριάζονται καθημερνά. Δεν το βλέπετε; Ο πόλεμος μαίνεται!!

   • dim avatar
    dim @ Queen For The Black Side 17/03/2013 04:11:10

    Αντικειμενική πραγματικότητα: Χρειάζεστε άμεσα 15 δις… Αν θέλετε βρείτε τα μόνοι σας… Αν θέλετε, θα σας βοηθήσω με 10 δις, αλλά πρέπει κι εσείς να βρείτε άλλα 5 δις άμεσα, για να λυθεί το πρόβλημα...

    Δύο εναλλακτικές για να βρείτε τα 5 δις: α) περικοπές 50% σε μισθούς και συντάξεις κλπ κλπ κλπ, β) κούρεμα 10% σε καταθέσεις, με δεδομένο ότι οι καταθέσεις σε αυτή τη χώρα είναι 5 φορές μεγαλύτερες από το ΑΕΠ της χώρας !!!... (κάτι βρωμάει εδώ, δε συμφωνείτε????)...

    Όλη η Ευρωζώνη να έχει λόγο ΑΕΠ / καταθέσεις, 1 προς 1, και δύο χώρες να έχουν 1 προς 5 και 1 προς 10... Κάτι πρέπει να γίνει νομίζω ε???

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ dim 17/03/2013 09:56:06

     Ολόσωστος!

    • HeadWind avatar
     HeadWind @ dim 17/03/2013 09:59:55

     Βέβαιααααα! Πρέπει άμεσα να μετακομίσει η...δυσαναλογία, κάπου αλλού που να ΤΟΥΣ συμφέρει (των τοκογλύφων). Ορίστε μας!

     • dim avatar
      dim @ HeadWind 17/03/2013 14:57:14

      Εσένα σου αρέσει δηλαδή η χώρα μας να έχει λόγο καταθέσεις προς ΑΕΠ κάτω από ενα, και Κύπρος και Λουξεμβούργο να έχουν 5 προς 1 ή 10 προς 1?

      Εδώ η επιχειρηματικότητα μικρών και μεσαίων να στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας και να πρέπει να υπομένουμε λουκέτα και μειώσεις μισθών, και κάποιοι παράδεισοι να έχουν τόσο δυσανάλογα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους ύψος καταθέσεων?

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ dim 17/03/2013 15:50:13

      Σωστός

     • HeadWind avatar
      HeadWind @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 09:08:41

      Να και η ουρά, ο Χότζας.

     • HeadWind avatar
      HeadWind @ dim 18/03/2013 09:07:51

      Mη μου πεις οτι επενέβησαν στην Κύπρο οι Ναζί με τη σπάθα της δικαιοσύνης, επειδή λυπήθηκαν εσένα κι εμένα που ...υπομένουμε τα δεινά που οι ίδιοι εκβιαστικά μας επέβαλλαν; Αυτά πες τα στη γιαγιά σου. Παίζει να σε πιστέψει.....

 15. aris. aold avatar
  aris. aold 16/03/2013 21:45:00

  Η οικονομία για να λειτουργήσει χρειάζεται ασφάλεια και καλή ψυχολογία.

  Η απόφαση για κουρεμα των καταθέσεων δυναμιτίζει ακριβώς αυτούς τους δύο βασικούς παράγοντες.

  Υπάρχει περίπτωση φίλος -σύμμαχος χώρα που θέλει να σε βοηθήσει να σε έσπρωχνε εκβιαστικά να πάρεις μια τέτοια απόφαση;;

  Οχι βέβαια.

  Μια τέτοια απόφαση θα έπαιρναν όσοι θα ήθελαν να σε διαλύσουν.

  Μια τέτοια απόφαση είναι πέρα από κάθε λογική.

  Τώρα που άρχισαν τα πράγματα να ηρεμούν να ισορροπούν τώρα που είχε απομακρυνθεί όπως μας έλεγαν ο κίνδυνος της χρεοκοπίας τώρα που άρχισαν να επιστρέφουν καταθέσεις τώρα κάποιοι ξαναέβαλαν φωτιά στον κάμπο.

  Αυτή την φορά όχι με δημοσιεύματα και δηλώσεις πολιτικών τύπου Ρέσλερ αλλά με πράξεις και μάλιστα βάζοντας χέρι στις οικονομίες των απλών πολιτών.

  Τι νόημα έχει το 7% κούρεμα στα 30.000 ευρώ;;

  Είναι προφανές ότι Ελλάδα και Κϋπρος μεθοδικά και συστηματικά τεμαχίζονται και καταστρέφονται.

  Το σιγά σιγά γίνεται για δύο λόγους.

  Πρώτον για να μας πιάνουν συνέχεια στον ύπνο και να μην επαναστατούμε πιστεύοντας κάθε φορά ότι είναι μικρή η ζημιά και δεν αξίζει τον κόπο να τα κάνουμε λαμπόγυαλο και δεύτερον για να είμαστε ποιο εύπεπτοι για τις χώρες που προωθούν την οικονομική κατοχή και διάλυση των χωρών μας.

  Είναι τραγικό αλλά όπως πάνε τα πράγματα θα δικαιωθεί ο Καζάκης με τον Τράγκα που σπάγαμε πλάκα με τα λεγόμενα τους.

  Τα στοιχεία πωλήσεων των ελληνικών εταιρειών δείχνουν για πρώτη φορά ο Μάρτιος να εξελίσεται σε χειρότερο μηνα από τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο και η αγορά είναι σε πλήρη καθίζηση.

  Οι τελευταίοι μεγάλοι επιχειρηματικοί ελληνικοί όμιλοι οργανώνουν την φυγή τους από την χώρα δείγμα της κατάρρευσης που επέρχεται.

  Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μοιραίο άβουλο για να μην πω διεφθαρμένο και εκβιαζόμενο.

  Αυτό το σύστημα που ταπεινώθηκε για 6 δις θα ανακηρύξει ΑΟΖ και θα προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα απέναντι σε μια θηριώδη Τουρκία;;

  Οι χθεσινοβραδυνές εξελίξεις η αφωνία της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτό το έγκλημα η μοιρολατρεία που δείχνει απέναντι στα γεγονότα την καθιστούν ανίκανοι στα μάτια όλων μας.

  Για όσους Ελληνες χαίρονται με το πάθημα της Κύπρου πραγματικά τους λυπάμαι και ντρέπομα για αυτούς.

  Δηλαδή ένα νησί στο στόμα του λύκου τι περίμεναν να κάνει για να επιβιώσει.

  Να φτιάχνει πυραύλους για να ζήσει;;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ aris. aold 16/03/2013 23:33:17

   Nα προσεχει τις τραπεζες του να μην ανοιγονται.Δυσκολο ειναι;
   Oι Γερμανοι φταινε για το Βγενοπουλο;Κεντρικη τραπεζα εκει δεν υπηρχε;

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ ψυχραιμια 17/03/2013 00:35:32

    οπως προσεχαν τις τραπεζες λ.χ. στην Ιρλανδία .. και εκει φανταζομαι κουρεψαν καταθετες... (ή μηπως όχι..)

   • aris. aold avatar
    aris. aold @ ψυχραιμια 17/03/2013 00:48:42

    Οσο υπήρχε και στην Ελλάδα με τον Λαυρεντιάδη και στην Ισπανία με κάποιον άλλο.

    Είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι η απόφαση πάρθηκε για να μην πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι την συμμετοχή τους στα 6 δις ευρώ.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ aris. aold 17/03/2013 10:23:13

     Kαι ομως στη Γερμανια υπηρχε πολυ μεγαλη αντιδραση και απο σοσιαλδημοκρατες και πρασινους ακριβως λογω των Ρωσων ολιγαρχων.Δεν περναγε η σωτηρια των καταθεσεων τους με λεφτα Γερμανων.

     • Angeleyes avatar
      Angeleyes @ ψυχραιμια 17/03/2013 18:37:01

      Ολοι ξεχνάτε τίς πιέσεις πού δέχτηκε καί δέχεται μέ εβδομαδιαίες πλέον ριπές η Ελβετία από τις ΗΠΑ στόν τομέα τών Τραπεζών μέ αποτέλεσμα τά κεφάλαια νά περνάνε αργά αλλά σταθερά τήν Ασία. Τό τραπεζικό σύστημα τής Ευρώπης καί τής Αμερικής είναι σέ ύφεση, λόγος πού ανάγκασε τόν Ομπάμα νά ζητήσει τήν οικονομική ένωση ΗΠΑ καί Ευρώπης. Η Κύπρος δέν έχει δυστυχώς τά όπλα τών Ελβετών καί έτσι σέ λίγο όλοι οι μεγαλοκεφαλαιούχοι θά έχουν αποσυρθεί μέ κατεύθυνση Singapore. Στήν Ευρώπη η Γερμανία κάνει ό,τι τό δυνατόν γιά νά σωθεί από τήν λαίλαπα πού έρχεται, η Αμερική ακριβώς τό ίδιο καί εμείς τρώμε πολύτιμο χρόνο ασχολούμενοι μέ τόν κάθε Τσίπρα, τό ΚΚΕ, τό Πασοκ, τήν ΝΔ καί τήν ΧΑ. Όταν θά ξυπνήσουμε θά διαπιστώσουμε ότι η Ασία έχει γίνει τό καινούριο αφεντικό καί μείς δέν έχουμε πιά μία. Καί τότε η μοναδική λύση στό πρόβλημά μας θά είναι η έλευση τών εξωγήινων, γιά τόν απλό λόγο ότι γήινοι πιά δέν θά έρθουν.

  • billi smart avatar
   billi smart @ aris. aold 18/03/2013 00:59:39

   οχι….αλλα να μην ειχαν την επαρση και την απαξιωση οι αδερφοι κυπριοι για την μαμα ελλαδα…..το μαυρο φραγκο τους ειχε κανει αλλαζονες…ηχαν ποτιστει στον ευκολο πλουτισμο….

 16. roadrunner avatar
  roadrunner 16/03/2013 21:48:26

  Μοιάζει κάπως παράξενο, ότι το πρωτοφανές κούρεμα στα κεφάλαια των τραπεζικών καταθέσεων ξεκίνησε από την Κύπρο, αντί για παράδειγμα να ξεκινήσει από τις χώρες τις Ιβηρικής, οι οποίες, πέρασαν νωρίτερα στο διεθνή οικονομικό έλεγχο και οι οποίες, είχαν επίσης πρόβλημα στο τραπεζικό τους σύστημα. Ποια θα μπορούσε να είναι η εξήγηση; Τι θα ήταν διαφορετικό και για ποιους, αν αντί για την "εφάπαξ φορολόγηση" των τραπεζικών κεφαλαίων, εφαρμοζόταν, ένα πρόγραμμα λιτότητας και περικοπών, παρόμοιο με το Ελληνικό ή το Ισπανικό ;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ roadrunner 16/03/2013 23:36:42

   Oτι υπηρχαν ρωσικες καταθεσεις στην Κυπρο.Μου αρεσει οτι βρισκουν ολοι φυσιολογικο μια χωρα που ηταν η ιδια σε διχοτομηση μισο αιωνα να βαλει λεφτα για να σωσει τα λεφτα των ανθρωπων που ειχαν τη μιση κατοχη.
   Η αποψη των Γερμανων για τους Ρωσους δεν διαφερει απο την αποψη των Κυπριων για τους Τουρκους.Για φαντασου να ελεγες σε Κυπριους οτι πρεπει να δωσουν λεφτα σε ενα αλλο κρατος για να σωθουν καταθεσεις Τουρκων μεγαλοσχημονων;

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ ψυχραιμια 17/03/2013 00:13:42

    Δηλαδή, η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ, απλά υπακούουν παθητικά, στην Άνγκελα και τον Σόιμπλε. Γι' αυτό ακολουθούν τις επιλογές της Γερμανίας, οι οποίες εδράζονται, αποκλειστικά σε απωθημένα του διχοτομημένου παρελθόντος της .... χμμμμ.. μάλλον δεν αρκεί η εξήγηση.

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ roadrunner 17/03/2013 15:00:06

     Πέστα Χρυσόστομε

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ roadrunner 17/03/2013 15:06:26

     Υπάρχει κι άλλο σενάριο: η Λαγκάρντ και το ΔΝΤ και η Άνγκελα και ο Σόιμπλε υπακούν από κοινού στους ίδιους εντολοδόχους που έχουν βρει στην ιστορικά καταγεγραμμένη και θηριώδη μεγαλομανία της Γερμανίας το κατάλληλο εργαλείο προκειμένου να ξανακαθηλώσουν τους λαούς στην ένδεια και την απόλυτη εξάρτηση.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Νιόβη 17/03/2013 15:07:22

      «Εντολείς» και όχι «Εντολοδόχοι», συγγνώμη.

  • Angeleyes avatar
   Angeleyes @ roadrunner 17/03/2013 18:47:51

   Απλά Roadrunner οι Γερμανοί καί οι Αμερικάνοι δέν θέλουν άλλες φορολογικές καί τραπεζικές οάσεις εκτός από τίς δικές τους γιατί τούς φεύγουν τά κεφάλαια καί οι φόροι. Ενας επιπλέον λόγος είναι ότι στήν Κύπρο τό μεγαλύτερο μέρος τών κεφαλαίων είναι ρώσικο. Τά συμπεράσματα υποθέτω μπορείς νά τά βγάλεις μόνος σου.

 17. fch avatar
  fch 16/03/2013 21:49:05

  μην ανησυχειτε ...οπως μας ελεγαν - αντιπολιτευομενοι τον συριζα- ΜΕ ΑΝΟΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ...ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩς ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ξαφνικα ΚΑΙ Ο σΑΜΑΡΑς, το προβλημα ειναι η ελλαδα και οι ιδιαιτεροτητες της, οχι σε καμμια περιπτωση ευρυτερο ευρωπαικο, δομης ευρωζωνης και ευρω, κυριαρχιας της Γερμανικης οικονομικης πολιτικης κλπ...καλα ξεμπερδεματα!

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ fch 16/03/2013 21:56:14

   Λες και ο Syriza που αντιπολιτεύεται τώρα τον εαυτό του (προεκλογικές υποσχέσεις για δήμευση καταθέσεων), ζητώντας εξηγήσεις για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο...θα μας ξεμπέρδευε!!!

   • βαγγελης avatar
    βαγγελης @ roadrunner 17/03/2013 00:22:39

    ο ΣΥΡΙΖΑ μιλουσε για εσωτερικο δανεισμο (υποχρεωτικο πανω απο 20000 ευρω και εθελοντικο κατω) κι αυτο ηταν προταση του Γλεζου-σταματηστε να παραπληροφορητε...

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ βαγγελης 17/03/2013 00:38:38

     Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.. άκου υποχρεωτικός δανεισμός !!!
     Αφού και σε αυτή την πρόταση του syriza,
     δεν θα ήταν απαραίτητη η συναίνεση του καταθέτη,
     ούτε εγγυημένη η επιστροφή των δανεικών φυσικά ! Τουλάχιστον, με την εφάπαξ φορολόγηση οι καταθέτες διατηρούν το 90% έως 95% του κεφαλαίου τους.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ fch 16/03/2013 22:41:08

   Ακόμα δεν έχεις καταλάβει ότι δεν υπάρχουν μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί και είναι ψευτοδίλημμα για χαζούς, υπάρχουν μόνο προβλήματα ανταγωνιστικότητας που γεννούν σταδιακά χρέη και ελλέιμματα, προβλήματα δανειοδότησης. Τα αντιμετωπίζεις με σκληρό ή μαλακό νόμισμα, και οι δύο επιλογές είναι δύσκολες ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ? Αλλά ξέχασα στη σύγχρονη Ελλάδα πετάς ένα μνημονιακό ή αντιμνημονιακό τσιτάτο και καθάρισες οπότε δε χρειάζεται να το κουράζω.

   • κανενας avatar
    κανενας @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 01:46:40

    πολυ σωστος..να μιλαμε ουσιαστικα..

 18. **Mara** avatar
  **Mara** 16/03/2013 21:50:33

  Ο Γλέζος τί το διαφορετικό έλεγε εδώ:
  http://www.youtube.com/watch?v=HPHrz42bFwI

 19. Κατερίνα avatar
  Κατερίνα 16/03/2013 21:57:15

  http://www.youtube.com/watch?v=Vj8pJPVun3A

  Για όσους δεν ξέχασαν.....

 20. anamaria avatar
  anamaria 16/03/2013 21:57:35

  Η Κυπρος διαλυεται οριστικα μετα την χθεσινη αποφαση. Ποιοσ σοφρων ανθρωπος θα κρατησει ταε λεφτα του εκει...φετος 7% χαρατσι του χρονου 27% και ποιοςε ξερει. Η φυγη κεφαλαιων θα δημιουργησει τρομερη υφεση...η ανεργιασ θα φτασει 30%. Κατα τα αλλα την σωσανε και την Κυπρο.... Νομιζω ομως τωρα οτι οι Γερμαναδαρες θατην πατησουν απο τους Ιταλους και τους Ισπανους. Εν πασει περιπτωση η αντιστροφη μετρηση για την διαλυση της Ευρωζωνης αρχισε...

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ anamaria 17/03/2013 00:15:48

   Δε διαφωνώ απόλυτα απλά η ΚΔ έχει δύο ανταγωνιστικά πλεονέκτηματα. 1) Υψηλά επιτόκια καταθέσεων, που θα αυξηθούν και άλλο ως μέσο αποτροπής μεγάλης φυγής καταθέσεων 2) Το 1/2 των καταθετών είναι Ρώσοι που θα διατηρήσουν το απόρρητο των καταθέσεών τους κάτι που ενδιέφερε τη Μόσχα γι'αυτό μάλλον θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα των 17 δις. Δε λέω ότι είναι τέλεια, λέω ότι θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα, δηλ. ή άτακτη χρεοκοπία ή κούρεμα 40% για άνω των 100.000 ευρώ δηλαδή σε Ρώσους καταθέτες που έφευγαν αμέσως

 21. πολίτης avatar
  πολίτης 16/03/2013 22:25:37

  Εγώ πάλι κύριε Χότζα μου, εύχομαι στο τέρας που ονομάζεται ευρωζώνη να μπει μπουρλότο!!

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ πολίτης 16/03/2013 22:59:52

   Εγώ πολίτη ήμουν αρνητικότατος στην είσοδό μας στην Ευρωζώνη γιατί δεν είχαμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και τσακωνόμουν με φίλους μου δεξιούς που εκθείαζαν τότε το Σημίτη. Απλά τώρα θεωρώ ότι δε μας παίρνει

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ πολίτης 16/03/2013 23:14:40

   Φωτιά και τσεκούρι Α Μ Ε Σ Α !!!! Δεν περισσεύει άλλη ανοχή.
   Οι ασχροί εταίροι-τοκογλύφοι-δανειστές-εκβιαστές, το μαγαζάκι το διατηρούν πίνοντας το αίμα μας. Ας κλείσει.

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Queen For The Black Side 16/03/2013 23:27:50

    Αν κλείσει, εμείς για ποια χώρα μας βλέπεις λαθρομετανάστες? Για τη ν/φ Γερμανία, ΗΒ, Αυστραλία?

    • **Mara** avatar
     **Mara** @ Συριζαλβανία του Χότζα 16/03/2013 23:59:02

     Αυτοί που το ανοίξανε το "μαγαζάκι" του ευρώ, αυτοί και θα αναγκαστούνε να το κλείσουνε.
     Ψάχνανε εδώ και τρία χρόνια να μας φορτώσουν το λουκέτο.... αλλά προφανώς δεν τους βγήκε.
     Επαναλαμβάνω. Θα το κλείσουνε αυτοί που το ανοίξανε.
     Όσο για τις συνέπειες, μην τρελλαίνεσαι....
     Θέλουν δεν θέλουν, θα τρέχουνε και δεν θα φθάνουνε για να βρούνε λύση.
     Κανέναν δεν συμφέρει να εξεγερθούν οι λαοί.
     Εκτός και άν το θέλουν... Όποτε πάμε αλλού.... Μιλάμε για άλλα... σχέδια που αγγίζουν ίσως και ξεπερνάνε τα όρια της συνωμοσιολογίας.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ **Mara** 17/03/2013 02:03:54

      Αν εξεγερθούν οι λαοί θα αρχίζουν να προσλαμβάνουν εργαζομένους οι επιχειρήσεις? Πότε θα καταλάβουμε ότι ζούμε σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού?

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 15:16:06

      Νομίζω ότι οι φίλοι σχολιαστές μιλούν για την περίπτωση εκείνη που τους λαούς δεν θα τους ενδιαφέρει πια αν ξαναπροσλάβουν εργαζόμενο οι επιχειρήσεις ή που θα έχουν πειστεί ότι ο μόνος δρόμος για να υπάρχουν επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και αξιοπρεπής βίος ταυτόχρονα θα περνάει υποχρεωτικά μέσα από την εξέγερση. Μην ξεχνάτε ότι οι πιο βάρβαρα «καπιταλιστικές» κοινωνίες των περασμένων αιώνων έτσι θρυμματίστηκαν και ότι η Ιστορία έχει την κάκιστη συνήθεια να μην αλλάζει ρεπερτόριο αλλά να παίζει το ίδιο έργο ξανά και ξανά.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Νιόβη 17/03/2013 15:37:46

      Τη σχέση μπορεί να έχει ο προηγούμενος αιώνας με κλειστά οικονομικά σύνορα με τη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που τα κεφάλαια διακινούνται πιο γρήγορα από το τέλος του συνθήματος εμπρός λαε μη σκύβεις το κεφάλι. Αλλίως η εξέγερση θα είναι η κατάλληλη εκτόνωση μέχρι να μεταναστεύσουμε στις νεοφιλελεύθερες χώρες!

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 15:42:14

      Το ότι η ανθρώπινη φύση δεν αλλάζει και το ότι στα ανθρώπινα όντα δεν μπορείς να φέρεσαι σαν σε υποζύγια πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή δεν θα σου δώσουν μια ξεγυρισμένη κλωτσιά στα μούτρα.

     • mara avatar
      mara @ **Mara** 17/03/2013 12:19:25

      Συνονόματη αυτή τη φορά συμφωνούμε απολύτως!!!!!!

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 00:03:16

     Για πολλους Ελληνες το μαγαζι εχει ηδη κλεισει. Πεταξαμε ηδη τους επιβατες της τριτης θεσης στη θαλασσα. Τωρα δουλευουμε για να πεταξουμε και τους επιβατες της δευτερης θεσης. Σε λιγο τελειωνουμε και μ'αυτους. Θα μεινουμε ετσι στο σκαφος Ελλας μονο εμεις της πρωτης και το πληρωμα. Θα μπορουμε να συνεχισουμε να παραγγελνουμε ανενοχλητοι σοκολατακια Godiva απο της Βρυξελλες και να τα πληρωνουμε με Ευρω.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Zugzwang 17/03/2013 00:24:23

      Δε διαφωνώ απλά αυτό θα συνέβαινε και έξω από το ευρώ ως αποτέλεσμα της χρεοκοπίας μας το Μάιο του 2010. Είναι για να το θέσω καλύτερα το αποτέλεσμα της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και της συνδικαλισταράδικης αγωνιστικής Ελλάδας που όποιος ψέλιζε μια ιδέα μεταρρύθμισης τόσα χρόνια καταδικαζόταν στην εσχάτη των ποινών να χαρακτηριστεί νεοφιλελεύθερος και εχθρός του λαού από τους φίλους του λαού...

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 14:46:25

      Ωσπου να ερθουν οι ξενοι αρχιπειρατες και πεταξουν και εμας, τους επιβατες της πρωτης θεσης, στην θαλασσα. Θα κρατησουν μονο τους φιλους τους στις καμπινες πεντε αστερων και τους λαθρεπιβατες.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Zugzwang 17/03/2013 16:02:47

      Εγώ δε ξέρω χώρα πάντως που συσσωρεύει επενδύσεις και συμφέροντα και το βιοτικό επίπεδο πέφτει, αντίθετα χώρα που διώχνει επενδύσεις, βουλιάζει στον κρατισμό της και στα επαναστατικά της τσιτάτα ξέρω. Ζούμε δύσκολα, καιρός για δημιουργικές προτάσεις που δεν κάναμε την εποχή των δανεικών.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 22:17:47

      USA 1929.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 22:24:09

      Δεν αναφερόμουν σε κραχ στη χρηματαγορά με τον όρο επενδύσεις και συμφέροντα αλλά σε ανάπτυξη της παραγωγικής οικονομίας

     • maquis avatar
      maquis @ Zugzwang 17/03/2013 12:06:03

      Tα οποία Godiva είναι εδώ και κάποια χρόνια τούρκικης ιδιοκτησίας (group Yildiz).

     • maquis avatar
      maquis @ Zugzwang 17/03/2013 13:31:13

      Tα οποία Godiva απο το 2007 ανήκουν στον τουρκικό όμιλο Yildiz.

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 07:59:36

     Ας κλείσει και θα σταθούμε στα πόδια μας. ΣΑΝ ΠΑΝΤΑ. Μπορεί με λιγότερα, αλλά σίγουρα αυτή η εθελόδουλη ξεφτίλα, η αναξιοπρέπεια και η κατάντια, δεν μας ταιριάζει. Δεν ξέρω εσείς, αλλά 2.000.000 Έλληνες ζουν ήδη σε άθλιες συνθήκες περίπου ''λαθρομεταναστών'' εντός Ελλάδος, χιλιάδες νέοι εκπατρίζονται και έπεται συνέχεια.....
     Όποιος φοβάται να επαναστατήσει, είναι καταδικασμένος και να εξαφανιστεί.
     ΛΟΥΚΕΤΟ στο Ευρωπαϊκό τους Άουσβιτς !

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Queen For The Black Side 17/03/2013 15:41:05

      Η απάντηση είναι εθνικό φιλεπενδυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με αξιοποίηση των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων. Αυτό θα βρει στον άνεργο δουλειά και θα γεμίσει τα κρατικά ταμεία όχι οι ντουντούκες!

     • Angeleyes avatar
      Angeleyes @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 19:01:35

      καί ποιός θά τό εκπονίσει καί εφαρμόσει; Η ΝΔ; ο Τσίπρας; η Παπαρήγα; οι Νεφελίμ;

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Angeleyes 17/03/2013 19:13:29

      Από το 2010 λέω το πρόβλημα είναι εσωτερικό πολιτικό. Ελπίζω η ΝΔ, δεν μπορώ να ελπίσω σε κάτι άλλο αυτή τη στιγμή

     • HeadWind avatar
      HeadWind @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 09:12:19

      Μπορείς Χότζα, να ελπίζεις να τελειώσει το μαρτύριό σου σύντομα και να μετεμψυχωθείς Γερμανός.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 18/03/2013 12:11:19

      Στην ίδια χώρα θα είμαστε, εγώ σαν μετασαρκωμένος Γερμανός και συ ο μετάναστης από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Ελλάδας και θα ζούμε σε ένα κράτος παραγωγικό και σοβαρό, κάτι που δε θα γίνει -μάλλον- ποτέ η Ελλαδίτσα μας

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Queen For The Black Side 16/03/2013 23:40:04

    @Queen For The Black Side
    Με την αποφαση αυτη η Ευρωζωνη πυροβολησε το ποδι της. Ενα σοβαρο νομισμα δεν κανει τετοιου ειδους "μπακαλικα" παιγνιδια. Τι ειδους εμπιστοσυνη μπορει να εχει πια ενας καταθετης στο Ευρω, στις τραπεζες της Ευρωζωνης αλλα και στις διαβεβαιωσεις και εγγυησεις των ευρωπαικων κυβερνησεων;

    • Afroditi P. avatar
     Afroditi P. @ Zugzwang 17/03/2013 00:36:02

     @Zugzwang ,
     λές - πολύ σωστά :

     '' Τι ειδους εμπιστοσυνη μπορει να εχει πια ενας καταθετης στο Ευρω, στις τραπεζες της Ευρωζωνης αλλα και στις διαβεβαιωσεις και εγγυησεις των ευρωπαικων κυβερνησεων;''

     Την απάντηση σ' αυτό - λόγω των ημερών, Του καρνάβαλου ,των ΜΑΣΚΑΡΑΔΩΝ κτλ - την δίνω με τους στίχους παληού τραγουδιού, αφιερωμένου εξαιρετικά στην Ευρωζώνη και την οικονομική της πολιτική :

     ''Από πιτσιρίκα σε λέγανε μπαμπέσα,
     κι έλαχε σε σένα να δώσω λίγη μπέσα.

     Μου'φαγες όλα τα δαχτυλίδια,
     και κοιμάμαι τώρα,
     τώρα στα σανίδια.

     Ό, τι και αν είχα
     προτού να σε γνωρίσω
     Όλα στα 'χω δώσει
     για να σ’ ευχαριστήσω

     Κι ύστερα από τόσα δαχτυλίδια
     Μ’ έχεις και κοιμάμαι,
     κοιμάμαι στα σανίδια

     Μπράβο σου τ’ αξίζεις
     που μ’ έχεις καταφέρει
     Πως αντέχω ακόμα
     ένας Θεός το ξέρει

     Δε με νοιάζει για τα δαχτυλίδια
     μόνο που κοιμάμαι,
     κοιμάμαι στα σανίδια ...''

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Afroditi P. 17/03/2013 14:48:59

      Ακριβως, Αφροδιτη...Ωραιο!

 22. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 16/03/2013 22:34:27

  Μεταξύ μας: 10 % κούρεμα στους μεγαλοκαταθετες και 6,6 % στους κάτω των 100.000 είναι "χάδι", άν το συγκρίνεις π.χ.:
  Με Ελλαδίτη εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, που ο μισθός του από 1500 πήγε στα 1000 (για να μη πώ παρακάτω). Και επιπλέον, πληρώνεται με καθυστέρηση 4- 5 μήνες κατά μεσο όρο.
  Και πληρώνει χαράτσια εν τω μεταξύ...

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Uncle Stgm 16/03/2013 23:03:57

   Δεν πάει έτσι αγαπητέ Θείε. Δεν είναι αριθμητικό το ζήτημα.
   Πρόκειται για άμεση επίθεση με σκοπό τη διάλυση της Κυπριακής οικονομίας.
   Πρόκειται για '' Μια απόφαση που ουσιαστικά θα διώξει τους ξένους επενδυτές από το νησί. Η Κύπρος θα πάψει να είναι επιχειρηματικό κέντρο'', ώστε αποδυναμωμένη, διχασμένη και με το λαό στους δρόμους, να γίνει εύκολη βορά, οι εκβιαστές τοκογλύφοι να βάλλουν στο χέρι το φυσικό αέριο και να περάσουν εύκολα το Σχέδιο Ανάν 2. Μιλάμε για αισχρή επίθεση κατά του Ελληνισμού και μην το υποβιβάζετε σ΄επιφανειακές συγκρίσεις .....μισθολογίων. Δείτε το φλεγόμενο δάσος, όχι το δέντρο και αναλογιστείτε τη μελλοντική εξάπλωση της πυρκαγιάς. Τους μελλοντικούς εκβιασμούς, την υποδούλωση, την Εθνική μας ήττα.
   Οργή, Ντροπή, Μίσος και περιφρόνηση για την αισχρή Ευρωπαϊκή συντεχνία των χυδαίων αδίστακτων-καιροσκόπων, των ανήθικων εμπόρων των Εθνών.
   Στάχτη και θρύψαλα να γίνει η κουρελιασμένη τους ''Ευρώπη''. Κατάντησε φτηνό εργαλείο φασιστικής επιβολής.
   Ας διαλυθεί μιαν ώρα γρηγορότερα.

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ Queen For The Black Side 16/03/2013 23:18:12

    Tον τελευταίο λόγο τον έχει η Κυπριακή Βουλή, όπου θα πρέπει να υπερψηφιστούν τα σχετικά νομοσχέδια,
    για να εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση του Γιουρογκρουπ.
    Λες, λοιπόν, ότι αν αυτό δεν συμβεί και η Κύπρος πάει σε άτακτη χρεωκοπία, θα γλιτώσει από όλα τα δεινά...

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ roadrunner 17/03/2013 08:06:10

     Εγώ αν ήμουν Κύπρια βουλευτής, ΔΕ ΘΑ ΨΗΦΙΖΑ ποτέ την απόφαση. Ο μπαμπούλας της άτακτης χρεωκοπίας πάλιωσε και θα πρέπει πια να τρομάζει μονάχα τους υποκριτές.

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Queen For The Black Side 16/03/2013 23:24:09

    Όσο υπάρχει μνημόνιο στην Κύπρο, σχέδιο Ανάν 2 δεν υφίσταται, άλλα προβλήματα ναι, τέτοια όχι. Σιγά μη βάλουν οι Γερμανοί και οι Ρώσοι (που θα χρηματοδοτήσουν το μνημόνιο), αλλά και οι Ισραηλινοί συνδικαιούχο την Τουρκία στο φυσικό αέριο

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Queen For The Black Side 16/03/2013 23:38:40

    Toτε εσυ γιατι παρακαλαγες επι 15 χρονια για να βαλεις την Κυπρο εκει;

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ ψυχραιμια 17/03/2013 20:30:45

     @ ψυχραιμία : Άλλη Ευρώπη ονειρεύτηκαν οι Ευρωπαϊκοί λαοί και οι Ηγέτες τους των προηγούμενων γενιών και σε άλλη Ευρώπη μας έχουν εγκλωβίσει οι ΄''αγορές'', οι εκβιαστές, οι Τραπεζίτες, οι κοντόφθαλμοι νάνοι που στέκονται σήμερα στο τιμόνι της Ε.Ε.
     Αφού διαψεύστηκαν οι προσδοκίες, αφού δε σέβονται τίποτε, ας διαλυθεί το μαγαζάκι τους, να λήξει το ατιμωτικό αλισβερίσι.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Queen For The Black Side 16/03/2013 23:48:45

    Ετσι κι αλλιως θα διαλυθει, καμμια ενωση δεν θα μεινει ουτε καν το ΝΑΤΟ. Καθε χωρα θα πορευτει μονη της με την εθνικοτητα της και τις δυνατοτητες της. Ερχεται πολεμος και η τραπουλα θα ξαναμοιραστει....

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ Ρηνα 16/03/2013 23:50:36

     στη βασιλισσα παει το σχολιο

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ Ρηνα 17/03/2013 08:08:32

     Ότι είναι ήδη νεκρό αγαπητή Ρήνα, ας το θάψουμε κι ας προχωρήσουμε. Τι νόημα έχει να σερνόμαστε επαίτες ανάμεσα σε μούμιες οραμάτων περί ..ενωμένης τάχα Ευρώπης; Τέλος.

   • **Mara** avatar
    **Mara** @ Queen For The Black Side 17/03/2013 00:07:32

    Μου φαίνεται αγαπητή βασίλισσα, ότι έκαναν το μοιραίο λάθος.
    Από την "μικρή" αιματοβαμμένη Κύπρο θα αρχίσει το βατερλώ... τους.

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ **Mara** 17/03/2013 08:06:49

     ΕΊΘΕ !!!

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Queen For The Black Side 17/03/2013 13:08:52

    Η άποψή μου: Μακάρι να είχαν βάλει "κούρεμα" 40 % στους καταθέτες άνω των 100.000 και στην Ελλάδα.
    Γνωστή η θέση μου: Το δημοσιονομικό χρέος (Ελλάδα) και το τραπεζικό μείον (Κύπρος, Ισπανία, Ιρλανδία...) είναι ο ιδιωτικός πλούτος. Κατοπτρική εικόνα.
    Αντί να καταστρέφουν την εργασία, το μόχθο του χαμηλομισθου και τη σύνταξη του μικροσυνταξιούχου, τον μικροεπεγγελματία και την μικρή επιχείρηση, άς καταστρέψουν τα ανενεργά κεφάλαια του "τοκιστή και σουλατσαδόρου".
    Κρίση σημαίνει πάντα καταστροφή κεφαλαίων. Πρέπει κανείς να επιλέξει τι θα καταστραφεί.
    Τα υπόλοιπα που λές αγαπητή Βασίλισσα, δυστυχώς χρησιμοποιούνται ως δικαιολογίες των πλουσιων για να καλυφθούν. Αντί να τοκίζουν τα "μαύρα" τους, άς γίνουν τουλάχιστον επιτέλους επιχειρηματιες, καπιταλιστές. Εδώ σε θέλω μάστορα.

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ Uncle Stgm 17/03/2013 20:43:32

     Kαλώς ή κακώς, η οικονομία της Κύπρου βασίζεται και στα ξένα κεφάλαια (παράνομα και μη) που πάρκαραν χρόνια εκεί. Η βίαιη εκδίωξή τους (μέσω της αποσταθεροποίησης) με στόχο να μετακινηθούν σε πιό ''συμφέρον'' για τους νεοναζί περιβάλλον, δεν ονομάζεται ''εξυγίανση'', ούτε ''διόρθωση''. Ονομάζεται ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ επέμβαση, ανήθικος εκβιασμός και προσβολή της αξιοπρέπειας του Κυπριακού λαού. Δεν είναι τα χρήματα που θα αφαιρεθούν. Είναι η διάλυση της οικονομίας που προκαλούν, με στόχο τον ορυκτό πλούτο και την προώθηση των Σχεδίων για τη διχοτόμηση και τον πλήρη έλεγχο του νησιού. Αν οι Κύπριοι υπογράψουν, υπογράφουν την καταδίκη τους.
     Όσο για εμάς, να μην τα ξαναλέμε, εμείς έπρεπε να ρισκάρουμε, να εκβιάσουμε τους εκβιαστές και να πετύχουμε άλλους, ευνοϊκότερους όρους εξυγίανσης της οικονομίας μας.
     Αγαπητέ Θείε, αν στην Ελλάδα κούρευαν τις καταθέσεις άνω των 100.000, δε θα προκαλούνταν οι ίδιες αλυσιδωτές-καταστροφικές αντιδράσεις που σκοπίμως επιχειρείται να προκληθούν στην Κύπρο. Όλα τα άλλα, είναι για να τρέμουν τη βροχή, οι μουσκεμένοι ως το κόκκαλο πλέον.....
     Ας ευχηθούμε οι Κύπριοι, σοφοί απ΄την κατάντια μας, ν΄αντισταθούν και να σωθούν.

 23. deldio avatar
  deldio 16/03/2013 22:40:52

  Οι απλοί (πολλοί) Κύπριοι πληρώνουν τις αντιθέσεις ΕΕ, Ρωσίας και USA οι πλούσιοι (λίγοι) είχαν διώξει τα λεφτά τους διότι είχαν ειδοποιηθεί. 10-12 ημέρες τώρα προσπαθούν να διώξουν λεφτά από την Κύπρο άνθρωποι που γνώριζαν τί θα συμβεί και τα εμβάσματα δεν έφευγαν, τί λέτε λοιπόν, ήταν "κεραυνός εν αιθρία" και "αιφνιδιαστική" για όλους η απόφαση του EUROGROUP; Η μαζική φυγή κεφαλαίων από την Ευρώπη (και όχι μόνο από την Κύπρο) είναι γεγονός πολύ καιρό τώρα, ο λαός της Κύπρου θα πρέπει να ξεπουλήσει τζάμπα την ΑΟΖ και να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για την Ιταλία. Ίδια τύχη περιμένει και εμάς τηρουμένων των αναλογιών. Όσο για τον Christos Iraklio: Από πού συμπεραίνεις ότι το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο θα είναι το τελευταίο μέτρο; Πώς ξέρεις ότι η κρίση θα τελειώσει εκεί; Τα ίδια δεν έλεγαν και λένε κάθε φορά και εδώ όταν πρόκειται να λάβουν νέα μέτρα; Ακόμη να καταλάβεις τί γίνεται;

 24. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 16/03/2013 22:44:47

  Ο Ελληνισμός έχει εισέλθει σε μεγάλες περιπέτειες.Οι κομματικές ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου είναι ''δειλές,μοιραίες και άβουλες αντάμα''.Θα μπορούσα να γράψω μεγάλες αναλύσεις αλλά δεν χρειάζεται.Τις απόψεις μου τις έχω αναλύσει πάμπολλες φορές στο παρελθόν.Τα σύννεφα,που έχουν συσσωρευτεί,είναι πολλά.Τίποτα άλλο.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Komis Montechristo 17/03/2013 07:00:17

   Οι ηγεσίες φτιάχνονται από τη θέληση των πολιτών να αλλάξουν πράγματα και καταστάσεις. Όσο οι πολίτες έκλειναν τα αυτιά τόσα χρόνια σε φωνές που πρότειναν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να μη φτάσει ο Ελληνισμός εδώ που είναι σήμερα,περιθωριοποιούνταν. Τώρα περιμένουν αυτοί οι πανέξυπνοι πολίτες ότι με τσαμπουκάδες οι άλλοι θα σκοντάψουν στο σηκωμένο χαλί που έχουμε χώσει από κάτω τα προβλήματά μας.

  • **Mara** avatar
   **Mara** @ Komis Montechristo 17/03/2013 09:22:39

   Χάθηκες... αγαπητέ κόμη. Γιατί???
   Καιρό έχουμε να δούμε άρθρο σου.

   • Komis Montechristo avatar
    Komis Montechristo @ **Mara** 17/03/2013 10:06:27

    Αγαπητή Μάρα,για να γράψω πρέπει να έχω διάθεση.Και διάθεση για να γράψω,δεν υπάρχει.Αισθάνομαι μια απέραντη αηδία για ό,τι συμβαίνει.Η χώρα βυθίζεται,βουλιάζει εδώ και τρία χρόνια,οι πολίτες αργοπεθαίνουν,αργοπεθαίνουμε.Έχουν χτυπήσει,αρκετοί σχολιαστές,τη καμπάνα του κινδύνου εδώ και πολλούς μήνες,ανάμεσά τους και ο γράφων.Τις απόψεις μου τις γνωρίζεις,εξάλλου τις έχω καταθέσει αρκετές φορές.Παρακολουθώ τις εξελίξεις,όπως όλοι φυσικά.Τη θερμή καλημέρα μου.

    • **Mara** avatar
     **Mara** @ Komis Montechristo 17/03/2013 13:02:34

     Κόμη, ΣΥΝΕΛΘΕ και ΓΡΑΨΕ.
     Η "απόσυρση" σε αυτούς τους καιρούς είναι έγκλημα....
     Πάρε το λοιπόν αλλιώς... και ξεκίνα...

     Υ.Γ.
     Κώστας Ροδινός, Προφήτης και Komis Montechristo είστε κορυφαίοι....
     Δεν φθάνει που τελευταίως μας βγάζουν την ψυχή οι δύο πρώτοι να γράψουν κανένα άρθρο, έχουμε και σένα τώρα που έχεις κατεβάσει... την πέννα και δεν λές να την κουνήσεις... χα χα!

     Καλή Σαρακοστή!!!!
     ....και περιμένω εναγωνίως άρθρο σου.

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ Komis Montechristo 18/03/2013 09:22:06

     @ Komis Montechristo : Με αυτό σας το σχόλιο αγαπητέ Komi, με υποχρεώνετε κι εμένα να σας ζητήσω να εγκαταλείψετε τη σιωπή σας. Είναι ανεπίτρεπτη πολυτέλεια και επιζήμιος εγωϊσμός πια η σιωπή.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Komis Montechristo 17/03/2013 13:02:42

   ᾿Αγαπητέ Κόμη, πραγματικά μᾶς ἔχετε λείψει πολύ. Μήν χαθεῖτε πάλι, χρειαζόμαστε τά ἄρθρα σας!!

   • **Mara** avatar
    **Mara** @ Φωτεινή 17/03/2013 13:29:13

    Φωτεινούλα μου, Καλή Σαρακοστή!!!

    • Φωτεινή avatar
     Φωτεινή @ **Mara** 17/03/2013 15:19:34

     Μάρα μου, ἐπίσης! ᾿Ελπίζω σύντομα νά ποῦμε καί "Χριστός ᾿Ανέστη" (literally and methaphorically)!!! :D

 25. Γεωργία avatar
  Γεωργία 16/03/2013 22:45:40

  Δεν θα υπήρχε κανένας οικονομικός Αττίλας, αν η Κύπρος ακολουθούσε αυτό που προτείνουν οι μη νεοφιλελεύθεροι οικονομλόγοι: επιστροφή στην λίρα, εθνικοποίηση των τραπεζών.
  Αυτό που έκανε η Ισλανδία και προστάτευσε τον λαό της.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Γεωργία 16/03/2013 23:13:55

   Η Ισλανδία είχε σημαντικές εξαγωγές από πριν, και τις ενίσχυσε με την υποτίμηση των ισλανδικών κορώνων. Στην Κύπρο μέχρι να γίνει η αλλαγή νομίσματος και η αναγνωρίση του στο διεθνές συναλλακτικό σύστημα θα είχαν καταρρεύσει όλες οι τράπεζες πλήρως και η τουριστική βιομηχανία λόγω αναστάτωσης και αναταραχών θα έκανε χρόνια να συνέλθει. Άλλωστε πριν το 2018 δε βγαίνει φυσικό αέριο. Μέχρι τότε με τι θα ζούσαν με εξαγωγές χαλουμιού και σεφταλιάς?

   • Σπορέας avatar
    Σπορέας @ Συριζαλβανία του Χότζα 16/03/2013 23:35:45

    Με ότι ζούσαν και πριν.

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ Σπορέας 17/03/2013 02:14:56

     Εκπληκτική απάντηση που απαντά σε όλα τα σύγχρονα προβλήματα...

   • Γεωργία avatar
    Γεωργία @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 10:32:13

    Η Κύπρος έχει πρόβλημα τραπεζικό και όχι κρατικό.
    Μέσα σε ένα μήνα θα είχε λυθεί το πρόβλημα, με την χρήση διπλού νομίσματος.
    Λύσεις υπάρχουν, πολιτικοί δεν υπάρχουν.

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ Γεωργία 17/03/2013 15:05:18

     Μέσα σε ένα μήνα δε θα υπήρχει ούτε 1 ευρώ κατάθεση σε κυπριακή τράπεζα και το τραπεζικό πρόβλημα θα γινόταν αμιγώς κρατικό. Ρεαλισμός παιδιά αυτός σώζει όχι ουρανικατέβατες θεωρίες!

     • Γεωργία avatar
      Γεωργία @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 17:49:48

      Όταν σε δανείζει η Ρωσία, αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια δεν θα φύγουν. Αυτό λέγεται real politic.
      Όταν όμως πας και πετσοκόβεις αυτά τα κεφάλαια, όπως και προτείνει η Μερκελική ΕΕ, σαφώς και θα σηκωθούν και θα φύγουν. Οι νεοαποικιοκρατικές πολιτικές χαμένους έχουν πάντα τις αποικίες.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 21:53:52

      Ενώ με τη δήμευση καταθέσεων θα τρέξουν οι καταθέτες από όλη την υφήλιο να γεμίσουν τα ταμεία των Κυπριακών τραπεζών;

 26. MCA avatar
  MCA 16/03/2013 22:53:12

  Πάει και το άβατο των καταθέσεων. Έβαλαν χέρι και εκεί. Μία μία οι σταθερές καταρρέουν.

 27. Μπούμστος avatar
  Μπούμστος 16/03/2013 23:02:15

  Ο Γιουνκέρ μας προετοίμασε με τις δηλώσεις του την εβδομάδα που πέρασε για τα μελλούμενα ,μην λέμε τότε ότι δεν γνωρίζαμε και δεν προετοιμαστήκαμε όπως πρέπει !!

 28. roadrunner avatar
  roadrunner 16/03/2013 23:26:03

  Έτσι

 29. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 16/03/2013 23:51:14

  ...ὁ ἄνθρωπος δεσμεύτηκε!

  [Νίκος Αναστασιάδης, δήλωση πριν τις προεδρικές εκλογές, 12/2/2013]

  «Θέλω με τον πλέον ξεκάθαρον και κατηγορηματικόν τρόπον να δεσμευτώ και δεσμεύομαι προς τους Κυπρίους συμπατριώτες μας αλλά και τους ξένους επενδυτές, αλλά και ταυτόχρονα να στείλω σαφέστατα μηνύματα προς όλους τους αποδέκτες στο εξωτερικόν ότι δεν πρόκειται –και το υπογραμμίζω- ο Νίκος Αναστασιάδης να υπογράψει το όποιο Μνημόνιο που θα περιέχει οποιαδήποτε πρόνοια για κούρεμα καταθέσεων».

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ABMRrxNHwSs

  • cresswell avatar
   cresswell @ Σωτ Μητραλ 17/03/2013 00:37:51

   Δεν είναι σαφές πως η πρώτη πράξη των Ευρωπαίων "εταίρων" αποσκοπούσε στο να τον ταπεινώσει και να τον εξευτελίσει; Ώστε να σταλεί το μήνυμα στον Κυπριακό ΕΛληνισμό πως το "νέο" (το ίδιο το παληό θα είναι ) Σχέδιο Αναν, πρέπει να περάσει χωρίς πολλά πολλά;
   Νομίζω πως ο Ελληνισμός βρίσκεται ήδη μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, αντίστοιχο κάποιων ιστορικών στιγμών που χάραξαν την πορεία του, ιδιαίτερα στον 20ο αιώνα. Το θέμα είναι αν έχει αυτό γίνει αντιληπτό στην ηγεσία εδω και στη Λευκωσία. Ο απλός άνθρωπος νομίζω πως αρχίζει και το καταλαβαίνει. Και ίσως είναι πιο έτοιμος απο αυτούς.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Σωτ Μητραλ 17/03/2013 08:11:32

   Ένα άχρηστο ανδρείκελο, στο τιμόνι της Κύπρου ! Να χαριεντίζεται με τη Διευθύντρια των τοκογλύφων και να΄χει προσυμφωνήσει την προδοσία.
   Φρίκη! Τα χειρότερα έρχονται, αν δεν τον αποκαθηλώσουν ΤΩΡΑ.

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ Σωτ Μητραλ 17/03/2013 10:34:18

   ....όπως δεσμεύτηκαν και άλλοι!!!
   Δεν έχουμε πλέον πολιτικούς.

 30. Simos avatar
  Simos 16/03/2013 23:57:21

  Πέραν των εγκληματικών ενεργειών του Χριστόφια και το λάθος Αναστασιαδή να μην προετοιμάσει το κόσμο για αυτό το ενδεχόμενο, έκπληξη μου προκαλεί η στάση της Ελλάδος, η οποία συναινεί σε μια τέτοιου είδους είδους λύση, η οποία θα φέρει μακρά ή γρήγορα Ελλαδίτες & Κύπριους ¨ αντιμέτωπους" στα χαρακώματα....

  Εντύπωση μου κάνει πώς ο Στουρνάρας έπραξε σαν να ήταν έτοιμος από καιρό για να το κάνει ...


  Μήπως το μοντέλο των δύο Ελληνικών κρατών έφτασε στο τέλος του? Το λέω υπό την έννοια πως το ελλαδικό κράτος ανέκαθεν διακήρυσσε, μετά το 74, την αμέριστο υποστήριξη στην Κύπρο.

  Περαιτέρω, διερωτώμαι πώς θα πράξει η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος όταν θα έρθει η ώρα η σειρά της να συναινέσει σε μια λύση μη πολιτικά αποδεκτή γεωστρατηγικά (2008- Νάτο- Σκόπια) και ασκηθούν και σε αυτή, παρόμοιες πιέσεις που ασκήθηκαν και στην Κύπρο ?

 31. firiki2010 avatar
  firiki2010 17/03/2013 00:04:16

  Μέσα σε όλη αυτή την Ευρωπαϊκή κρίση υπήρχε ένα ταμπού: "Οι καταθέσεις σε ευρώ είναι διασφαλισμένες". Το ταμπού δεν υπάρχει πλέον. Οι σχολιαστές που καλοτυχίζουν τους Κύπριους που θα υποστούν απλώς ένα κούρεμα των καταθέσεων τους ας το ξανασκεφθούν. Πόσες από τις κουρεμένες καταθέσεις θα μείνουν στις Κυπριακές Τράπεζες; Θα μπορέσουν οι Τράπεζες να αντέξουν την φυγή των καταθέσεων; Με τι θα χρηματοδοτούν επιχειρήσεις; (όσες μείνουν) Η φυγηή καταθέσεων και επιχειρήσεων δεν θα έχει επιπτώσεις σε ανεργία, ύφεση κλπ; Γιατί όχι άλλο ένα κούρεμα 15% σε 3 μήνες; Γιατί όχι κούρεμα και στην Ελλάδα; Γιατί να αισθάνεται ασφαλής ο Πορτογάλος ή κι ο Βέλγος καταθέτης; Κι αφού το ταμπού έπεσε τι εμποδίζει την οποιαδήποτε κυβέρνηση να λύνει εφεξής τα προβλήματα της βάζοντας το χέρι της στην τσέπη του καταθέτη; Για να προσλαμβάνει 100.000 ΔΥ ή να βολεύει 100.000 ψηφοφόρους; Θα έχει βέβαια το προβληματάκι ότι για τον διορισμό της επόμενης φουρνιάς δεν θα βρίσκει ούτε σέντσι αλλά θα το ανακαλύψει αργά.

  • dim avatar
   dim @ firiki2010 17/03/2013 03:57:20

   Οι καταθέσεις χωρών με normal αναλογία ΑΕΠ προς καταθέσεις είναι εγγυημένες, διότι αυτό που έχεις να χάσεις από μια τέτοια ενέργεια είναι μεγαλύτερο από αυτό που υποτίθεται πας να κερδίσεις...
   Όμως, πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια ισορροπία στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά για χώρες που έχουν κοινό νόμισμα… Δε μπορεί μια χώρα να έχει σχέση ΑΕΠ προς καταθέσεις 1 προς 5 ή 1 προς 15, και μια άλλη χώρα με το ίδιο νόμισμα να έχει σχέση 2 προς 1 ή 1 προς 1… Όποιος θέλει να έχει τις καταθέσεις του σε χώρες που ξεπερνάνε τη αναλογία του μέσου όρου, θα πρέπει να ξέρει από εδώ και πέρα ότι κανένα προνόμιο δε δίνεται πλέον σε κανέναν, χωρίς το ανάλογο ρίσκο.. Κάθε απόδοση συνοδεύεται από το ανάλογο ρίσκο… Μεγάλο ρίσκο? Μεγάλη και η απόδοση αν τα καταφέρεις, αλλά μεγάλη και η πιθανότητα να μη τα καταφέρεις… Πάμε προς τραπεζική, δημοσιονομική ένωση… Όλες οι κραυγαλέες αποκλίσεις κλπ. πρέπει να ισορροπήσουν… Δε γίνεται σε μια Ε.Ε με ΑΕΠ 17 δις πχ, να υπάρχουν συνολικές καταθέσεις στις τράπεζες των χωρών αυτών 17 δις πχ. αλλά κάποια χώρα με ΑΕΠ πχ 15 δις, να έχει καταθέσεις 100 δις… Κάτι δε πάει καλά…

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ dim 17/03/2013 09:30:54

    Γνωρίζω τις ενοχλητικές ιδιαιτερότητες του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος και ειλικρινά δεν ξέρω μέσα από ποιες διαδικασίες θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν. Η επιλεγείσα διαδικασία πάντως φοβάμαι πως δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που λύνει στην Κύπρο ( δεν νομίζω ότι τα μέτρα θα μείνουν στο συγκεκριμένο "κούρεμα" γιατί το κούρεμα θα έχει συνέπειες ) και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου πανευρωπαϊκά θέτοντας σε αμφισβήτηση την εμπιστοσύνη στο ευρώ.

   • Γεωργία avatar
    Γεωργία @ dim 17/03/2013 10:36:01

    Δηλαδή το Λουξεμβούργο με 600 δις καταθέσεις και 40 δις ΑΕΠ είναι εγγυημένες;

    • dim avatar
     dim @ Γεωργία 17/03/2013 15:05:20

     Εσυ τι νομίζεις? Αν δε χρειάζεται βοήθεια, φυσικά και είναι εγγυημένες.. Αν όμως ζητήσει βοήθεια, πακέτο διάσωσης, προφανώς ο δανειστής θα σου πει: βάζω εγώ τα 10, βρες κι εσύ άλλα 5... Σε τέτοιες χώρες με δυσαναλογία ΑΕΠ / Καταθέσεις, ο πιο σίγουρος και ανώδυνος τρόπος για να βρεις τα 5 δις είναι απο τις καταθέσεις... Αλλιώς θα πρέπει να κόψεις μισθούς και συντάξεις 70% πχ... (και πάλι δε ξέρω αν θα έφθαναν)... Ενώ σε χώρες σα τη δική μας που οι καταθέσεις ήταν ήδη κάτων απο το ΑΕΠ, δεν έχει νόημα να εφαρμόσεις τις εξυπνάδες του Γλέζου και του Στρατούλη, γιατί και δε θα μαζέψεις το ποσό που θες, και θα δημιουργήσεις μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που πας να λύσεις...

     • Γεωργία avatar
      Γεωργία @ dim 17/03/2013 17:54:39

      Σε μια χώρα πήγε να εφαρμοστεί, και ήταν η Ισλανδία του 2008. Δες που είναι σήμερα η Ισλανδία και κάνε σκέψεις που θα ήταν αν είχε ακολουθήσει τους εκβιασμούς του ΗΒ και το πρόγραμμα του ΔΝΤ.
      Βλέπεις η ιστορία βρίθει από παραδείγματα.
      Και μην βάζεις στην συλλογιστική σου μωρές συλλογιστικές όπως αυτές του Γλέζου, αν και προσωπικά τις έχω στην ίδια υπόληψη όπως αυτή του ΔΝΤ και του Σόιμπλε.

     • dim avatar
      dim @ Γεωργία 18/03/2013 16:44:41

      Η Ισλανδία είχε δικό της νόμισμα...

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ dim 17/03/2013 11:29:51

    Όντως, κάτι δεν πάει καλά (για το 1% που κυβερνά την υφήλιο και θέλει κι άλλο) όσο χώρες και πολίτες κατορθώνουν να ξεφεύγουν από το σχέδιο φτωχοποίησης των λαών. Δεν είναι η αναλογία το πρόβλημα, αλλά ότι ο Γερμανός έχει μάθει να ζει μια ζωή στο ενοίκιο κι ότι οι πολιτικοί του, για να μην αναβαθμίσουν το δικό του βίο κι αυτός κακομάθει κι αρχίσει να ζητάει κι άλλα, προτιμούν να του παράσχουν ηθική ικανοποίηση παίρνοντας τα πλεονάζοντα από τους υπόλοιπους. Και ο Γερμανός, θηλαστικό κι αυτός, επικροτεί τη δήμευση των καταθέσεων στην Κύπρο και ούτε που του περνάει από το μυαλό ότι έρχεται κι η σειρά του. Ούτε βέβαια του περνάει από το μυαλό να αξιώσει να ζει αυτός καλύτερα (σαν τους άλλους) αντί να απαιτεί να ζουν οι άλλοι χειρότερα (σαν κι αυτόν). Αφήστε τα, αγαπητέ/-ή. Ο στόχος είναι όχι μόνο η φτωχοποίηση των λαών, αλλά η εθελούσια φτωχοποίηση αυτών, με τη συναίνεσή τους και τις ευλογίες τους. Όλα τα άλλα είναι τεχνηέντως εξυφασμένα επιχειρήματα, με μπόλικη επιστημοσύνη και άλλη τόση ηθικολογία της δεκάρας (ας μας πει η ηθική Γερμανία γιατί δέχεται να περιθάλπει το «μαύρο χρήμα» που η ίδια κυνηγάει από αλλού και γιατί ρισκάρει η ίδια τα τοξικά πλεονάσματα στην οικονομία της) για να πείθονται τα θηλαστικά και να λένε και δόξα τω θεώ που τους αφήνουν και δέκα δεκάρες παραπάνω για να νοικιάζουν τις γνωστές δυτικοευρωπαϊκές τρώγλες, στις οποίες ζουν φοιτητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, και να τρώνε ό,τι φθηνότερο υπάρχει από τροφή στα σουπερμάρκετ, παρακαλώντας από μέσα τους να τρώνε τουλάχιστον άλογο και όχι τίποτα αρουραίους από τους υπονόμους.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ dim 17/03/2013 11:44:30

    Και κάτι ακόμα: Ξέρετε ποιός ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους, μετά τον ήλιο και τη θάλασσα, που έκαναν την Ελλάδα δημοφιλή τόπο διακοπών για Γερμανούς, Ολλανδούς και λοιπούς Εσπέριους; Το φαγητό. Η ποικιλία, η ποιότητα και η ποσότητα. Με εξαιρετικά λιγότερα χρήματα, έτρωγαν στην Ελλάδα ένα μήνα όπως δεν μπορούσαν να φάνε στις χώρες τους ένα χρόνο. Κρέας καλό κάθε μέρα στας Ευρώπας; Ούτε να το φανταστείτε, ούτε και τώρα ακόμα. Τυχαία νομίζετε τρώει όλη η Βόρεια Ευρώπη όσους τόνους λουκάνικα δεν τρώει όλος ο υπόλοιπος (κρεατοφάγος) πλανήτης μαζί; Για ρωτήστε τους αν μπορούσαν να έχουν μοσχαράκι κάθε μέρα στο τραπέζι τους όταν εδώ το αγοράζαμε με τα κιλά και γεμίζαμε τους καταψύκτες και θα καταλάβετε από πού πηγάζει τόσο μένος για το Νότο και τις «σπατάλες» του (αυτό που εδώ ονομάζαμε «αξιοπρεπή βίο»).

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ Νιόβη 17/03/2013 11:54:40

     Συμφωνω απολυτα μαζι σου Νιοβη

   • Kostas avatar
    Kostas @ dim 17/03/2013 12:58:06

    Γράφεις "Όποιος θέλει να έχει τις καταθέσεις του σε χώρες που ξεπερνάνε τη αναλογία του μέσου όρου, θα πρέπει να ξέρει από εδώ και πέρα ότι κανένα προνόμιο δε δίνεται πλέον σε κανέναν, χωρίς το ανάλογο ρίσκο.. ".
    Εγώ ξέρω ότι αν πάω σε μια "αξιόπιστη" τράπεζα να ακουμπήσω χρήματα θα πρέπει να μου πει από πριν πόσο είναι το ρίσκο να τα χάσω.
    Γράφεις : Δε μπορεί μια χώρα να έχει σχέση ΑΕΠ προς καταθέσεις 1 προς 5 ή 1 προς 15, και μια άλλη χώρα με το ίδιο νόμισμα να έχει σχέση 2 προς 1 ή 1 προς 1…
    Γιατί δεν μπορεί; Καπιταλισμό δεν έχουμε; Όλα δεν είναι προσφορά και ζήτηση; Αν μια τράπεζα δίνει παραπάνω επιτόκιο να μην την προτιμήσει κανείς;

    • dim avatar
     dim @ Kostas 17/03/2013 15:13:40

     Να την προτιμήσει... Αλλα να ξέρει ότι αν κάποια στιγμή αυτή η χώρα αντιμετωπίσει δημοσιονομικό πρόβλημα και ζητήσει βοήθεια, οι δανειστές θα της πουν: θες 15 δις? σου δίνουμε τα 10, αλλά κοίτα και εσύ να βρεις από κάπου τα 5 δις...

     Και προφανώς σε μια χώρα με μικρό ΑΕΠ αλλά τεράστιες καταθέσεις (ή και μεγάλο ΑΕΠ αλλά πάντως δεκαπλάσιες του ΑΕΠ καταθέσεις), ο πιο εύκολος και μάλλον και πιο ανώδυνος τρόπος θα είναι η έκτακτη εισφορά επί των καταθέσεων... αλλιώς θα έπρεπε να μειώσουν μισθους και συντάξεις κατά 70% πχ.

     Ελεύθερη αγορά εχουμε, δεν είπα να έλθει ισορροπία δια νόμου... Εννοώ ότι όταν πια θα ξέρει ο καταθέτης ότι η χώρα δίνει υψηλά επιτόκια, αλλά δεν έχει γερές βάσεις σαν οικονομία, η υψηλή αυτή απόδοση που του δίνει η τράπεζα, εμπεριέχει και υψηλότερο ρίσκο, θα αμβλυνθούν αυτές οι ακραίες διαφορές μέσα απο την ορθολογική συμπεριφορά του "καταναλωτή" - αποταμιευτή... Αυτός είναι όρος απαράβατος στην ελεύθερη αγορά: Υψηλή απόδοση πάει μαζί και με υψηλό ρίσκο... και το αντίστροφο..

 32. cresswell avatar
  cresswell 17/03/2013 00:22:52

  Aνεξάρτητα από την οικονομική διάσταση του θέματος (κρίση χρέους ευρωζώνης), εδώ υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό θέμα: η Κύπρος τιμωρείται παραδειγματικά για το ΟΧΙ στο άθλιο και ρατσιστικό σχέδιο Αναν, στο οποίο είχαν συναινέσει εκ των προτέρων (είναι πασίγνωστο και τεκμηριωμένο - σε όποιο βαθμό τεκμηριώνονται αυτές οι ενέργειες ...) οι Σημίτης-Παπανδρέου και Κληρίδης.

  Νομίζω πως είναι πασιφανές σε όποιον δεν θέλει να πιπιλάει το δάκτυλο. Άλλωστε, όταν ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup με το περίεργο όνομα και την ψυχεδελική αλαζονική φάτσα (μπροστά του Junker είναι άγγελος ...) τι πιστεύετε ότι εννοεί όταν σπεύδει να δηλωσει "Δεν τιμωρούμε την Κύπρο";

  Πρόκειται για κομβικής σημασίας γεγονός και θα πρέπει να συνταράξει όσους ακόμη (του ΑΣ συμπεριλαμβανομένου) διατηρούν την παραμικρή ψευδαίσθηση για το πού βαδίζουμε.

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ cresswell 17/03/2013 08:12:30

   + 100000000000000000000000

  • **Mara** avatar
   **Mara** @ cresswell 17/03/2013 15:15:09

   Άλλα τόσα + και από μένα.
   Μπράβο cresswell!!!

 33. η Dimi avatar
  η Dimi 17/03/2013 00:41:44

  Η μεγάλη Ώρα για την Ελλάδα, φαίνεται να έρχεται. Και Δεν μας ενδιαφέρει, Και Δεν μας αφορά και Δεν θέλουμε μήνες, ούτε εβδομάδες, ούτε μέρες, ούτε ώρες, ούτε λεπτό, να περιμένουμε πλέον. Επειδή, παγερά αδιαφορούμε για την a priori προδιαγεγραμμένη πολιτική συντριβή της "λιτής" μεθυσμένης-σφιγμένης. Για την Ελλάδα, Ώρα τώρα, να εισπράξει μέχρι και του τελευταίου ευρώ, τις επιβεβαιωμένες γερμανικές αποζημιώσεις. Ακόμα και "τα γερμανικά σώβρακα" νόμιμα να πάρει, εφόσον αυτό απαιτηθεί. Και αν τυχόν η γερμανίδα συνεργάτης/ συνένοχος/συνεργός του ιπτάμενου τουρίστα-πρωθυπουργού ΔΝΤ, Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου, από θέση αδυναμίας, θελήσει hardball να παίξει και να μας απειλήσει με αποκαλύψεις και ονόματα της κατοχής μιζαδόρων, προδοτών, μαυραγοριτών, λαδεμπόρων, του χίτλερ συνεργατών/δολοφόνων/συνεργών, Μακάρι, να το κάνει. Χάρη θα μας κάνει! Για να λυτρωθεί επιτέλους, η Ελλάδα. Για να πετάξουμε ανεπιστρεπτί στον Καιάδα, τη πλέμπα και τις βδέλλες της πολιτικής, απ’ όποια πολιτική παράταξη, απ' όποια οικονομική πυραμίδα απάτης κι αν αυτές προέρχονται. Κι επειδή, έχουμε προ πολλού τα όρια της υπομονής και της αντοχής μας ξεπεράσει, κι επειδή «Το Αυθημερόν Τελευθησάτω» στην Ελλάδα της ευρωπαϊκής αταξίας Δεν υφίσταται πλέον, οι Πολίτες, άμεσα απαιτούμε: Eιδικά Δικαστήρια, και Χωρίς το ευεργάτημα της υπεράσπισης, δημεύσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας και μετρητών των Εθνικών Ληστών, και, δια βίου πυτζάμες ριγωτές να δούμε και αμισθί υποχρεωτικό κοινωνικό έργο (καθαρισμοί, δενδροφυτεύσεις) ως αμοιβή για τη φυλακή, φύλαξη και διατροφή, που με τις δικές μας στερήσεις και θυσίες, δια βίου θα παρέχουμε στους Εθνικούς Ληστές. Μόνο με την εξάντληση της αυστηρότητας των Νόμων, θα μπορέσει να ξεπλυθεί αυτό ΤΟ ΑΓΟΣ που όλοι αυτοί προκάλεσαν. Και θα σταλεί ξεκάθαρο το μήνυμα στους επίδοξους, συνειδητούς κακούργους υποτακτικούς, που από πρόθεση και κατά συρροή, τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της πατρίδας, τυχόν θα ορέγονται να διαλύσουν. Μόνο με τη παραδειγματική τιμωρία, θα γίνει κρυστάλλινα κατανοητό ότι τα νέα θύματα του 4ου οικονομικού ράϊχ και των συνεργατών τους/συνεργών/Εθνικών Ληστών, Εμείς, Δεν πρόκειται και Δεν είμαστε διατεθειμένοι ποτέ, να γίνουμε. Αγγέλα, basta!

 34. ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ avatar
  ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ 17/03/2013 00:44:31

  Αν οι Κυπριοι δεν πουν οχι και υποκυψουν στον εκβιασμο
  τοτε τους περιμενουν τα χειροτερα.
  Και οι επιπτωσεις των Μημονιων που θα υπογραψουν
  θα τους οδηγησουν σε εσωτερικη καταρευση πολυ πιο γρηγορα
  απ' οτι στην Ελλαδα.
  Μην περιμενετε καμια λυση τοσο στην Ελλαδα οσο και στην Κυπρο μεσα
  στο Ευρω και στην συμμορια των Βρυξελλων.
  Αυτοι ειναι εκβιαστες χειροτεροι και απ' την Καμορα.
  Η λυση ειναι μια.
  Επιστροφη στα Εθνικα μας νομισματα ΤΩΡΑ.
  Και σταματηστε να γινεσται παπαγαλακια των Βρυξελλων και να τρομοκρατειται τον κοσμο, πωπω τι θα παθουμε αν φυγουμε απ΄το Ευρω.
  Φυσικα και δεν υπαρχουν ευκολες λυσεις .
  Αλλα και η παραμονη στο Ευρω υπ'αυτους τους ορους των εκβιαστων δεν συνιστα πλεον λυση.
  Θα περασουμε δυσκολες στιγμες αλλα αλοιμονο στους Λαους που φοβουνται να πολεμησουν για την ελευθερια τους.

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ 17/03/2013 09:54:29

   Εντάξει βρέθηκε η σωτηρία..
   Μόλις γυρίσουμε σε δραχμή όλοι θα τρέξουν άδοντες να καταθέσουν τα λεφτουδάκια τους στις τράπεζες.
   Κανείς δεν θα σκεφτεί να αποσύρει τα ευρά του .
   Μόλις ανακοινωθεί η πρώτη επίσημη υποτίμηση ,χαρές και πανηγύρια όλοι οι καταθέτες ..
   Αν πέφτει ένας πανικός με μια εισφορά 10%, τι θα γινει με μια υποτίμηση 50%?
   Θα μου πείτε ,τα επιτοκια θα αυξηθούν..Πάμε πάλι στα εικοσάρια λοιπόν της δεκαετίας του 90...Ομως τα επιτόκια χορηγήσεων που θα ανεβούν?Θυμάται κανείς?
   .
   Μπορούμε να δούμε τι θα γινόταβ και σε μας αν μεθαύριο στην κύπρο ξαναπαιξουν μερικοί το παιχνίδι της μαγκιάς...
   Μπλοφάρουν οι γερμανοί...Μπλοφάρουν οι τούρκοι ,τους έλεγαν το 74.
   Τα κατάφεραν οι τότε ελληναράδες ,το έπαιξαν μάγκες και΄μετά όταν ήρθαν τα ζόρικα εξαφανίστηκαν.
   Αν δεν συμφωνήσουν στο σχέδιο, εύκολο είναι μια απλή ψηφοφορία, ας σταθμίσουν κινδύνους και ωφέλη και ας αποφασίσουν μόνοι τους οι κύπριοι για το μέλλον τους.
   Οι αρχηγοί τους τουλάχιστον ξέρουν τι τους περιμένει και στην μία και στην άλλη περίπτωση.
   Καλά αυτοί του ΑΚΕΛ τι συζητούσαν τόσο καιρό? Δραπέτευσαν και θέλουν να φορτώσουν τις ευθύνες στον απληροφόρητο κοσμάκη...Δημοψήφισμα...ωραία διέξοδος...Κανείς μετά δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν...Ο λαός αποφάσισε, ο λαός θα τα υποστεί.
   Αφού εν τωμεταξύ τόσα χρόνια κάποια έκαναν πάρτυ με τους τραπεζίτες και επίδοξους σωτήρες σαν τον δικό μας τονβγενό που έβγαινε κιόλας ως επίδοξος σωτήρας μας.
   Τα ξεχάσαμε γρήγορα.
   .
   Και ο γιωργάκης καπως έτσι σκέφτηκε να την κοπανήσει , με το δημοψήφισμα του..εξω απο το ευρώ και ήρωας ο γιωργάκης εν τω μεταξύ...Και πάρτυ οι πανταλάκηδες με τα ευρά στην ελβετία.
   Θα είμασταν όμως υπερήφανοι....
   Θα τους τρίβαμε την μπλόφα τους στα μούτρα..
   Οπως το 1974.

   Νόμίζω ότι η Ιφιγένεια της Τραπεζικής Ενωσης βρέθηκε..
   Θα το μάθουμε αύριο αν τελικά γίνει και η θυσία.

 35. νεφέλη avatar
  νεφέλη 17/03/2013 02:59:35

  Μήπως τελικά φταίει που το "χρυσοπράσινο φύλλο"
  βιάστηκε, να δηλώσει, ότι θα χαρίσει μέρος του υποθαλάσσιου πλούτου του
  στη μητέρα χώρα ... για να καλύψει τα χρέη της;

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ νεφέλη 17/03/2013 10:18:52

   Καλημέρα, Νεφέλη. Αυτή η ψηφοθηρική αλητεία κατά του Ελληνισμού, φαίνεται να έχει ωμό, εκβιαστικό, αποπνικτικό, Και αυτοκαταστροφικό, άρωμα μαντάμ. Αναρωτιέται, δήθεν απορημένη, η Bild: «Eμποδίζει η Γερμανία (το γύναιο κι ο πυροβολημένος, τα πιόνια δηλαδή, λέω εγώ), τη διάσωση της Κύπρου;» Νομοτελειακά, η δράση προκαλεί αντίδραση. Γιά να επέλθει η χαμένη ισορροπία. Γι αυτό και οι Κύπριοι, οι οποίοι ζουν ειρηνικά και με την εργασία τους και την οικονομική συμβολή τους συνεισφέρουν τα μάλα στην ανάπτυξη της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας, θ’ απαντήσουν ανάλογα. Λέγεται, ότι τα φώτα στη Βόννη, παρέμειναν αναμμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

   Ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, Ο Κύπριος Πρόεδρος του ΟΧΙ, έφυγε νωρίς. Πολύ νωρίς.

   • νεφέλη avatar
    νεφέλη @ η Dimi 17/03/2013 13:52:25

    Tελικά μήπως είμαστε πολύ πλούσιοι σε υπέδαφος και δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει;
    Τελικά μήπως υποτιμήσαμε την σημειολογία του Καστελόριζου και δεν την εκμεταλευτήκαμε κατάλληλα;
    Τελικά μόνο στο χρηματηστήριο γίνονται προεισπράξεις;

    • η Dimi avatar
     η Dimi @ νεφέλη 17/03/2013 18:26:22

     Kαι στα τρία εύλογα ερωτήματά σου, η απάντησή μου είναι σταθερά, Ναί.

     Η Ελλάδα μας, αυτός ο Περιούσιος Τόπος, είναι όπως η χαρισματική, καλλονή γυναίκα που μαγνητίζει. Όλοι θέλουν να την έχουν, ενίοτε με τη βία. Και η οποία, για πολλοστή φορά αποδεικνύει ότι τα δίχως τέλος Ελληνικά δράματα και τα βάσανά της, ουδέποτε υπήρξαν τυχαίο γεγονός. Από καταβολής αρχέγονης υπάρξεώς της.

     ΠΕΤΡΟΓΡΑΦΙΑ – ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΛΛΟΓΕΝΕΣΗ ΤΩΝ ΗΦΑΙΣΤΙΤΩΝ ΤΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΤΩΝ, ΜΑΡΩΝΕΙΑ Δ.ΘΡΑΚΗ
     http://www.geo.auth.gr/ege2004/articles/PT6_45.pdf (κατόπιν αποδοχής των Όρων Χρήσης Adobe).

     πηγές: Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας| τομ. XXXVI, 2004
     Πρακτικά 10ου Διεθνούς Συνεδρίου | Θεσ/νίκη | Απρίλιος 2004

     «Το απέραντο γαλάζιο και το Καστελλόριζο» (Castello Rosso, Το Κόκκινο Κάστρο)
     (απόσπασμα) ..«Για να παραμείνει απέραντο το γαλάζιο μας πρέπει να δώσουμε έμφαση και βαρύτητα στα ακριτικά νησιά μας. Στο επίπεδο των νησιών μικρές αλλαγές στις γωνίες της ελληνικής ΑΟΖ, έχουν τεράστια επίπτωση σε μακρινές αποστάσεις κι ειδικά στα τριπλά σημεία επαφής. Ξέρουμε ήδη τις επιπτώσεις στο τριπλό σημείο ανάμεσα σε Αίγυπτο – Ελλάδα – Κύπρος από τις αποκαλύψεις όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου.» ~Δρ Νίκος Λυγερός Στρατηγικός Αναλυτής του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, Προέδρου της Κύπρου του ΟΧΙ.

     Σημειολογικά,"το έχον δόξα σοφού" χρηματιστήριο δεν φαίνεται να είναι τυχαίο ότι βρίσκεται στην οδό Σοφό-κλέους.

     • νεφέλη avatar
      νεφέλη @ η Dimi 17/03/2013 20:51:51

      ...κι όμως με τόση δύναμη,
      γιατί δυσκολευόμαστε τόσο να επωφεληθούμε αναλόγως;;;;

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ νεφέλη 17/03/2013 21:18:43

      Από την εποχή της Ρωμαϊκής κατάκτησης των Ελληνικών εδαφών (146 π.Χ.), οι Έλληνες είναι υπόδουλοι σε διαδοχικά αφεντικά. Βάλτε τα κάτω, είναι περισσότερα από 2.000 χρόνια (ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι με τη Βυζαντινή αυτοκρατορία υπήρχαν δεσμοί πολιτισμικοί, γλωσσικοί και αργότερα θρησκευτικοί, δεν παύει η Ελλάδα να ανήκε ως επαρχία σε μια μη αμιγώς Ελληνική δύναμη). 2.000 χρόνια δουλείας είναι πάρα πολλά για να σβήσουν έτσι εύκολα από το συλλογικό ασυνείδητο.

     • νεφέλη avatar
      νεφέλη @ Νιόβη 17/03/2013 22:12:43

      Γνωστά αυτά.
      Αν η περηφάνια μας στεκόταν ψηλότερα, περισσότερα θα καταφέρναμε! Ασε που το αρχαικό αλλά κα το ορθόδοξο μέσα μας είναι ανθρωπινότερο κάθε άλλου κατοπινότερου...

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ νεφέλη 17/03/2013 22:31:01

      Δεν διαφωνώ καθόλου, αλλά εκεί ακριβώς έγκειται η απορία μου: πού να τη βρει την περηφάνια ο δούλος που έχει ξεχάσει τι σημαίνει ανεξαρτησία για δυο χιλιετίες.

     • νεφέλη avatar
      νεφέλη @ νεφέλη 17/03/2013 22:40:45

      ε, ας κουνίσουμε λίγο το κεφάλι μας, ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη....,
      Κι ας μην διστάζουν οι πολιτικοί μας!
      Κι ας σιωπίσουν οι τεχνοκράτες που πίσω από τους αριθμούς βλέπουν χαρτιά κι όχι ανθρώπους Ελληνες!

 36. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 17/03/2013 09:04:48

  Μέρος Πρότασης Λιλλήκα
  Εναλλακτική λύση δανεισμού
  »Η Κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές επιλογές για εξασφάλιση δανείου, με ευνοϊκότερους όρους από άλλες χώρες. Μια τέτοια χώρα είναι η Ρωσία με την οποία διατηρούμε διαχρονικά πολύ φιλικές σχέσεις.
  Με δεδομένες τις ανησυχίες της Μόσχας αλλά και το ενδιαφέρον της για το Φυσικό Αέριο, εισηγούμαι όπως η Κυβέρνηση ετοιμάσει και υποβάλει προς τη Ρωσία ολοκληρωμένο πακέτο συνεργασίας. Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι αμοιβαίου οφέλους και προτείνω όπως περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:
  α. Παραχώρηση οικοπέδου στην Κυπριακή ΑΟΖ σε ρωσική εταιρεία.
  β. Συμμετοχή της Ρωσίας με ποσοστό 20-30% σε ένα επενδυτικό πακέτο για την ενεργειακή μας υποδομή:
  γ. Ανακεφαλαιοποίηση μιας εκ των δύο τραπεζών μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αφαιρώντας έτσι ένα σημαντικό ποσό από το δημόσιο χρέος.
  δ. Παροχή ενός δανείου ύψους 5 έως 10 δις Ευρώ με επιτόκιο αντίστοιχο αυτού που προτείνει η Τρόικα, δηλαδή μεταξύ 2,5 και 3%».

  Δυστυχώς για τους σύγχρονους Κατσώνηδες δεν έμαθαν απο το δόγμα του Πότε θε ν΄άρθει ο Μόσκοβος.. ή δεν θέλουν να ομολογήσουν το βάθος της στάσης της Ρωσίας απέναντι των Ρωσικών κεφαλαίων τα όποια βρίσκοναι εκτός κρατικού ελέγχου

  Οσοι έχουν ασχοληθεί μέ την Τουρκική Εισβολή του 1974 θα γνωρίζουν καλά πως δεν αποτέλεσε ως γεγονός κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτέλεσμα διεργασιών πάνω απο 50 έτη και σε εσωτερικό επίπεδο.Η δε τουρκική ενέργεια ετυχε και της έγκρισης της Ρωσικής διπλωματίας

  Η Κύπρος πληρώνει ότι και η Ελλάδα (διαπραγματευτική στάση Παπανδρέου) την απουσία εναλλακτικής ΣΟΒΑΡΗΣ πρότασης κατα την διαπραγμάτευση του μνημονίου

 37. η αλήθεια του τοπικού Λόγου avatar
  η αλήθεια του τοπικού Λόγου 17/03/2013 09:29:13

  Eνα από τα ουσιαστικώτερα ‘παράδοξα’ της κρίσης: Ενώ όλοι χρωστάνε σε όλους οι μόνοι που δεν μπορούν ‘να βγουν στις αγορές’ και μπήκαν στα ‘τιμωρητικά’ μνημόνια είναι η Ελλάδα και η Κύπρος! Αμερικές, Αγγλίες, Γαλλίες, Ιταλίες, Ισπανίες κλπ μείναν απέξω! Γιατί οι μόνοι ‘τιμωρημένοι’ είναι η Ελλάδα και η Κύπρος;

  Και είναι οι νικητές που κανονίζουν την ιστορία, και όχι οι χαμένοι! Για την κρίση ευθύνονται οι νικητές/ κερδισμένοι του πολέμου και όχι οι τρομαγμένοι και υποτακτικοί ηττημένοι. Μόνο ανόητοι όπως οι Έλληνες ‘είναι με τους νικητές’ και ταυτόχρονα με τους χαμένους!! (βλ. την Μικρασιατική τραγωδία, που ακολούθησε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον εμφύλιο που ακολούθησε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη σημερινή εξαθλίωση χωρίς πόλεμο!).

  Η Ελλάδα οδηγήθηκε, χωρίς προφανείς και επαρκείς εξηγήσεις, στη διεθνή απομόνωση, στη γενική απαξίωση/περιφρόνηση, και τον μισό πληθυσμό της στην ανεργία, στα συσσίτια και στην αναζήτηση τροφής στους κάδους απορριμμάτων, καταστρέφοντας όλες τις κατακτήσεις των τελευταίων εβδομήντα ετών και υποθηκεύοντας την χώρα για άλλα πενήντα χρόνια.

  Αποσπάσματα απο το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Γιάνη Γεράση:
  http://neosmonokeros.blogspot.gr/

 38. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 09:53:56

  Εσύ το βλέπεις με όρους αντίστασης του 1950 με κλειστά σύνορα όπου το κεφάλαιο φοβόταν τις κοινωνικές αντιδράσεις. Στο 2013 σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού τα κεφάλαια διακινούνται πιο γρήγορα από τα μπλοκ διαδηλωτών στο Σύνταγμα. Η μόνη απάντηση είναι κατάθεση ένος φιλεπενδυτικού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης με έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα τις χώρας μας. Αυτό θα βρει στον άνεργο δουλειά, αυτό θα γεμίσει τα δημόσια και τα ασφαλιστικά ταμεία, και τέλος αυτό θα δώσει χρήματα για βελτίωση της παιδείας, υγείας, άμυνας κλπ

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 10:07:18

   Η αντίσταση των λαών δεν έχει ημερομηνία λήξης και τις κοινωνικές αντιδράσεις τις φοβούνται ΟΛΟΙ, απλά έχουν φροντίσει διά του δόγματος του σοκ και της πνευματικής απονεύρωσης των πολιτών - καταναλωτών, να τις ελέγχουν. Αλλά κάποια στιγμή, το φράγμα τους θα υποχωρήσει και τότε....
   όσο για τα ...φοβερά ''επενδυτικά πλεονεκτήματα'' της χώρας, η Βουλγαρία προσφέρει περισσότερα, αλλά δεν ανθίζει. Λόγια , θεωρίες και σχέδια στα χαρτιά, δεν μας σώζουν. Μόνο εφυσηχάζουν τους βολεμένους κι αποκοιμίζουν τους αφελείς...

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Queen For The Black Side 17/03/2013 22:36:46

    Φοβούνται τις αντιδράσεις των πολιτών ως παράγοντα παράλυσης του συστήματος με τυφλή οργή και αντισυστημικά κόμματα αλλά οι κεφαλαιούχοι έχουν πολλούς προορισμούς για τα κεφάλαιά τους. π.χ. κοιν. έκρηξη στην Ελλάδα μεταφορά μεγάλων καταθέσεων στν Τουρκία, μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά, περισσότερα λουκέτα και πάλι φαύλος κύκλος

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ Queen For The Black Side 18/03/2013 09:04:22

    Αυτό που φοβούνται κι αυτό που δεν διανοούνται, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ.....
    Πρέπει να το προκαλέσουν λιγάκι ακόμα μόνο.
    Ελπίζοντας βέβαια να μην έχουν πετύχει την πλήρη ρομποτοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών.....

 39. Ewiak Ryszard avatar
  Ewiak Ryszard 17/03/2013 10:04:33

  Πού πάμε; Η Αγία Γραφή λέει: «Και [ο βασιλιάς του βορρά] θα γυρίσει στη γη του με μεγάλη ποσότητα αγαθών [1945], και η καρδιά του θα είναι εναντίον της άγιας διαθήκης [η εχθρότητα προς τους Χριστιανούς]. Και θα ενεργήσει [υψηλή δραστηριότητα στη διεθνή σκηνή] και θα γυρίσει στη γη του [1991-1993. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και της Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τα ρωσικά στρατεύματα επέστρεψαν στη γη τους]. Τον προσδιορισμένο καιρό θα επιστρέψει [η μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη, η διάλυση όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θα επιστρέψει στη ρωσική σφαίρα επιρροής]. Και θα μπει στα νότια [Γεωργία]· αλλά δεν θα είναι όπως την πρώτη φορά [1921] και όπως την τελευταία φορά [2008]». (Δανιήλ 11:28, 29) Στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα επιτεθεί η Ρωσία. (Δανιήλ 11:30α)

  Ο Μωυσής έγραψε: «Και πλοια από πλευρά της Κιττίμ [το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ], και θα ταλαιπωρήσουν τον Ασσουρ [Ρωσία], και θα ταλαιπωρήσουν τον Εβερ [άλλους εχθρούς, όπως το Ιραν και η Κίνα]». (Αριθμοί 24:24α)

  Θα είναι ένα πυρηνικό πόλεμο. (Αποκάλυψη 6:4) «Μαχαιρα μεγαλη» = πυρηνικό όπλο. Αυτό είναι «η αρχή της γέννησης τύψεις». (Ματθαίος 24:7, 8).

 40. Στέργιος avatar
  Στέργιος 17/03/2013 11:08:11

  "Κατ΄ αρχάς οι Κύπριοι αισθάνονται προδομένοι. 10 μέρες αφ’ ότου ψήφισαν έναν πρόεδρο με 60% αυτός συναινεί σε μια απόφαση λαιμητόμο. Ασφαλώς ποτέ δεν περίμεναν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο".

  Ε και τι περίμεναν οι Κύπριοι όταν ψήφισαν για Πρόεδρο έναν άνθρωπο που φυσιογνωμικά θυμίζει τον Αρτέμη Μάτσα από τις ελληνικές ταινίες, έναν άνθρωπο που είχε πει προκαταβολικά "ναι" στο Σχέδιο Ανάν και στο Μνημόνιο; Ότι θα διαπραγματευόταν;

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ Στέργιος 17/03/2013 12:10:32

   Στο χέρι τους είναι να διώξουν αναστασιάδη και λοιπά, να μην πάρουν τα ευρά των γερμανών και να σωθούν.
   Ακόμη πιστεύουν μερικοί στον μόσκοβο ....Δεν βλέπουν ότι όλα γίνονται και με την συμφωνία του πούτιν...
   Μπορούν κάλιστα οι αδεφοί κύπριοι να δέιξουν τον δρόμο της αυτοδιάλυσης...Θα ξέρουμε την Δευτέρα το βράδυ.
   Αν δεν αποφασίσουν να αποδεχτούν το σχέδιο, τράπεζες δεν προκειται να ανοίξουν την δευτέρα...
   Οποιος μπορεί να σκεφτεί ψύχραιμα ,χωρίς να μετουσιούνει τις ευχές σε πραγματικοτητα βλέπει καθαρά τι θα γίνει...
   Θα αφεθούν να καταρεύσουν 1-2 τράπεζες για να χάσουν τα λεφτά τους κάποιοι ρώσοι, και μερικοί δικοί μας κύπριοι και έλληνες μαζί.Κανείς δεν θα κλάψει γιαυτούς.Ούτε ο πούτιν.
   Εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν υπάρχουν εναλλακτικές .Πριν 2-3 χρόνια ίσως.Τωρα ειναι αργά.
   Το πως θα κρατηθεί η κρίση μόνο στις 2 τράπεζες είναι το θέμα.Κρατικά ομόλογα ,άρα κρίση σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν...Οτι πάθουν οι κύπριοι θα το πάθουν μόνοι τους.
   εμείς είχαμε φεσώσει καμιά διακοσάρα σε όλους οπότε υπήρχε μια χασούρα σε κάποιες τράπεζες και χώρες.
   Τα 5-10 δίς των κυπρίων όμως είναι εωτερική υπόθεση.Γιαυτό και εύκολα μπορεί να αφεθεί ...Το πολύ πολύ κάποια ρώσικη τράπεζα να βαρέσει κανόνι..
   Ή κύπρος είναι χαμενη απο χέρι...Την τρίτη το πρωί πρέπει να έχει διαβεβαιώσεις ότι λεφτά υπάρχουν στις τράπεζες.αυτό μόνο ο σόιμπλες μπορεί να το πεί πια.
   Ο πούτιν δεν θα κλάψει κιόλας.
   Εντελώς τυχαίο..Οι αμερικανοί ΔΕΝ θα εγκαταστήσουν το αντιπυραυλικό τους σύστημα σε πολωνίες ρουμανίες κλπ..Αφήνονται έρμαια πιά οι εκεί επαναστάτες ...Ανταλλάγματα δεν υπάρχουν?
   Ανακοινώθηκε μόλις χτες...Καληνύχτα μας.
   Θα έρθει ο μόσκοβος να μας σώσει...όπως το 1974...Ακόμη περιμένουν μερικοί και ελπίζουν...
   Δούναι και λαβείν είναι αδέρφια ο παγκόσμιος χώρος...Τα πιόνια δεν μπορούν να επαναστατήσουν...Μόνο να εκτιμήσουν σωστά που ΘΑ τοποθετηθούν ,μπορούν να κάνουν.
   Διαφορετικά πλάνα και αεροπλάνα είναι τα πλαν μπί.
   Δεν υπάρχει πλαν μπί όταν πέφτεις στον γκρεμό..μόνο να ελπίζεις ότι θα κρατήσει το δίχτυ που απλώνουν κάτω.
   Αυτή την φορά άπλωσαν ένα δίχτυ...Ακριβοπληρωμένο, μπορεί τρύπιο,μπορεί να μην αντέξει αλλά είναι δίχτυ.
   Το να φωνάζουμε βγάλτε το και μέχρι να πέσουμε ίσως βρούμε άλλο είναι ο ωραιότερος δρόμος για την κόλαση..
   Μπλόφες χωρίς γερο χαρτί δεν περνάνε.Ούτε στο "κεντρί" τολμούσαν να τις δείξουν.
   Μπλοφάρουν οι τούρκοι,έλεγαν το 1974...Μερικοί άφρονες ελληναράδες το πίστεψαν...Και έκαναν τους καμπόσους...Ακόμη όμως μυξοκλαίμε για προδοσίες και λοιπά.
   Ούτε οι τούρκοι μπλόφαραν οπως ελπίζαμε, ούτε ο μόσκοβος ήρθε να μας σώσει όπως ελπίζαμε..
   Καιρός να ξαναδοκιμάσουμε...Πάλι η κύπρος είναι το πείραμα της μπλόφας..Αυτή την φορά όμως όλα είναι ανοιχτά..Δεν χωρά καμιά δικαιολογία...Μόνοι τους οι κύπριοι θα τραβήξουν χαρτί και θα παίξουν τα ρέστα τους ή θα πάνε πάσο και θα χάσουν μια παρτίδα, ελπίζοντας να ρεφάρουν.
   Ενδιαφέρον παιχνίδι..Για την τύχη μιας χώρας..Και πολύ διδακτικό.

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ ορεσείβιος 17/03/2013 15:51:23

    Ρεαλιστής όπως (νομίζω) πάντα.

   • cresswell avatar
    cresswell @ ορεσείβιος 17/03/2013 19:57:03

    Θα μου συγχωρήσεις (ελπίζω) την οξύτητα της έκφρασης, αλλά τα όσα γράφεις για το τι έγινε το μαύρο καλοκαίρι του 1974, δείχνουν άγνοια των γεγονότων και συνθηματολογικού χαρακτήρα ανάγνωση μίας τεράστιας τραγωδίας.

    Σεντόνια θα μπορούσε να γράψει κανείς για όσα αφελή γράφεις, αρκεί όμως ένα: το ¨μπλοφάρουν οι Τούρκοι" το είπε μόνο (στην ουσία) ένας σκοτεινός δικτάτορας, έχοντας μάλλον εμπιστευθεί χαμηλόβαθμα στελέχη της CIA (όπως ο Γκας-Λάσκαρης Αβρακώτος ή πιθανώς τον εν Αθήναις σταθμάρχη) και δυστυχώς, αυτό ήρκεσε. Το τι είναι ακριβώς "προδοσία" ή "ηλιθιότητα" είναι δύσκολο να το ορίσει κανείς αλλά δεν έχει καμμία σημασία. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος ίσως να επιβλήθηκε τότε για να "λύσει" (με το πραξικόπημα και την εισβολή) το Κυπριακό.

    Οι Ελληναράδες που το πίστεψαν - όπως γράφεις - δεν υπάρχουν. Ακόμη και οι αξιωματικοί που διατάχθηκαν (το υπογραμμίζω) να εκτελέσουν το πραξικόπημα έφεραν αντιρρήσεις (διάβασε να μάθεις τι ειπώθηκε στη σύσκεψη της 7ης Ιουλίου - ημερομηνία από μνήμης), ακόμη και οι "Στρατηγοί" των Αθηνών προσπάθησαν να κινητοποιηθούν πριν τις 20 Ιουλιου (δες την εκπομπή των Φακέλλων του 2000, εκπληκτική! ισίως τη μαρτυρία Παλαϊνη!).

    Μην γράφεις λοιπόν για πράγματα που είναι φανερό πως τα αγνοείς! Μην μπερδεύεις την τραγωδία που προκάλεσε το αρρωστημένο μυαλό ενός δικτάτορα με "Ελληναράδες" κτλ. Υπήρξε ένα ερεβώδες παρασκήνιο, πολιτικό και στρατιωτικό, τώρα πια το ξέρουμε.

    Και κυρίως, κανείς δεν πίστεψε τότε πως θα έλθει ο Μόσκοβος να μας σώσει! Την ελληνική αεροπορία περίμεναν οι μαχητές της ΕΛΔΥΚ και όχι τα Μιγκ της ΕΣΣΔ!

    Καλό θα ήταν να μην μπλέκεις τα Ορλωφικά του 1776 με τον Αττίλα του 1974. Και να ασχολέισαι με πράγματα που γνωρίζεις στοιχειωδώς!

    • ορεσείβιος avatar
     ορεσείβιος @ cresswell 17/03/2013 21:35:18

     Μακάρι να έχω άγνοια...
     ..
     ακόμη και όταν αναχωρούσαν τα αποβατικά, ακόμη και όταν τα έδειχναν οι τηλεοράσεις οι δικοί μας ελληναράδες πίστευαν (το καλύτερο που μπορούμε να πούμε) ότι οι τούρκοι μπλοφάρουν..
     Τα αποβατικά αναχώρησαν, χθές...Εμείς πρέπει να πιστέψουμε τωρα ότι οι γερμανοί μπλοφάρουν.
     Ετσι μας λένε κάποιοι, έτσι θέλουμε να ελπίζουμε.
     Την λάθος εκτίμηση όμως ποιός θα την πληρώσει?
     Ξέχασα..Να κάνουμε δημοψήφισμα...
     Σε κανά δήμινο..
     Και την τρίτη οι τράπεζες να μείνουν κλειστές...
     Την τετάρτη? Την πέμπτη?
     Τετέλεσται.

 41. Stef avatar
  Stef 17/03/2013 12:35:30

  Ξεχάσατε όλοι σας να μας πείτε και καμμία κουβέντα για το ρόλο του "σωτήρα" Αντώνη μας. Σίγουρα πάντως σφυρίζει αδιάφορα...

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Stef 17/03/2013 15:08:25

   Η πρόταση του Σωτήρα Αλέξη ποια θα ήταν; Το κούρεμα καταθέσεων να χρησιμοποιηθεί για πρόσληψη 50.000 Κυπρίων και άλλων 500.000 Ελλαδιτών στο κυπριακό δημόσιο;

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Stef 17/03/2013 20:56:34

   Τι μπορεί να κάνει δηλαδή ο ''σωτήρας'' Αντώνης; Οι άμεσα υπεύθυνοι δεν παραπλανήθηκαν προ ολίγων ημερών και εξέλεξαν τον υποστηρικτή του σχεδίου Ανάν για να οδηγήσει το καράβι τους; Ας τον πετάξουν στα σκυλόψαρα λοιπόν, με συνοπτικές διαδικασίες. Η Ελλάδα (που φέρει ευθύνη λόγω των τοξικών ομολόγων της), μπορεί μονάχα συμβουλευτικά και ως συμπαραστάτης να υποστηρίξει την Κύπρο. Όχι ν΄αποφασίσει γι αυτήν.

 42. ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ avatar
  ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ 17/03/2013 13:10:16

  Ο Αναστασιάδης έλεγε και διαρρήγνυε τα ιμάτια του ότι ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
  ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ και έτσι ΥΠΕΚΛΕΨΕ συνειδητά
  και με σχέδιο την ψήφο των Κυπρίων και όπως φαίνεται και τις καταθέσεις.
  Αυτό περα από την πολιτική απάτη που διέπραξε εγγίζει και τα όρια της
  καταδολίευσης της βούλησης του Λαου.
  Τα ίδια όμως έκανε και σε εμάς ο Παπανδρέου με το σύνθημα ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
  Και στην συνέχεια οι υπόλοιποι με την δήθεν Επαναδιαπραγμάτευση
  και Πράσινα Άλογα.
  Όσο πιο γρήγορα το πάρουμε χαμπάρι Έλληνες και Κύπριοι ότι λύση μέσα στο Ευρώ των απατεώνων και εκβιαστών των Βρυξελλών δεν υπάρχει τόσο το καλύτερο.
  Αλλά για αυτές τις αποφάσεις χρειάζεται Πατριωτική Πολιτική Ηγεσία
  που θα έχει κοντά της τον Λαό και όχι την Φραου και τον κουτσό.
  Αλλά άμα φοβόμαστε μην χάσουμε την συντάξεις μας , τις καταθέσεις μας
  και τα σπίτια μας ψηφίζοντας τους εντεταλμένους των Βρυξελλών και της Φραου στο τέλος θα τα χάσουμε ΟΛΑ.
  Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν θα περάσουμε δύσκολα αλλά θα ανοίξουμε μόνοι μας σιγά-σιγα προοπτική ανάπτυξης για το μέλλον στην ΔΙΚΙΑ μας πατρίδα και για τα Δικά μας παιδιά.

 43. yianna avatar
  yianna 17/03/2013 13:45:49

  Το ζήτημα για την Κύπρο δεν είναι το 10% haircut στις καταθέσεις αλλά η πλήρης αλλαγή του οικονομικού της μοντέλου. Τους τελειώνουν με αυτά που περιλαμβάνει η συμφωνία.
  Φαίνεται ότι η νέα "Τελική Λύση" των Γερμανών είναι σε πλήρη εξέλιξη. Όπως τότε έτσι και τώρα η διεθνής κοινότητα φαίνεται να μην αντιδρά, όταν το αποφασίσει θα είναι πια αργά. Περιορισμός της Γερμανίας ΤΩΡΑ, πριν είναι πολύ αργά.

 44. ιάκωβος avatar
  ιάκωβος 17/03/2013 13:53:21

  Ταυτόχρονη αποχώρηση Ελλάδος και Κύπρου από το ευρώ και ΕΕ, έκδοση κοινου για τις δύο χώρες νομίσματος που θα έχει αντίκρυσμα την τιτλοποίηση των κοιτασμάτων υδρογοναθράκων και του χρυσού σε χαλκιδική και έβρο,
  φόρος 500% σε όλα τα εισαγόμενα από την γερμανία προιόντα την επομένη,
  να τα βράσω τα ευρώ σας την ζωή μου θέλω πίσω.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ ιάκωβος 17/03/2013 15:11:59

   Αυτό μάλιστα είναι πρόταση με όλες τις δυσκολίες που περιέχει, όχι καταγγελίες μνημονιών 49 δις μέτρων παραμονή στο ευρώ και κάλυψη ελλειμμάτων από την ταπεινωμένη λύκαινα του Βερολινού για να αγοράζουμε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα όπως διατείνονται τα λαμπερά μυαλά των τσιπροκαμμένων

 45. Albert avatar
  Albert 17/03/2013 15:39:53

  Αυτή η νέα εξέλιξη μοιάζει με την ιρλανδική περίπτωση, όπου επίσης είχε υπήρχε μεγάλος τραπεζικός τομέας και χαμηλή φορολογία. Στην Κύπρο επιπλέον ήταν πασίγνωστο ότι πάρκαραν κεφάλαια της διεθνούς Μαφίας, Συνεπώς η κίνηση έχει το ισχυρό άλλοθι ότι δεν μπορεί να υπάρχει τέτοιος φορολογικός παράδεισος στην ευρωζώνη. Στην Ελλάδα το άλλοθι ήταν το ίδιο το σάπιο κομματικοποιημένο κράτος, στην Ιταλία το φαιδρό πολιτικό σύστημα, στην Ισπανία η φούσκα των ακινήτων, στην Πορτογαλία το τυπικό επιχείρημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας.
  Συνεπώς από την ευρωπαϊκή-γερμανική πλευρά, άλλοθι υπήρχαν. Αυτό πρέπει να το ξέρουμε, ώστε να μην αναλαμβάνουμε τον άχαρο ρόλο να υποστηρίζουμε στρεβλές και μη βιώσιμες καταστάσεις. Αντίθετα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο κεντροευρωπαϊκός πυρήνας εκμεταλλεύεται τα άλλοθι αυτά (για τα οποία βέβαια δεν είναι άμοιρος ευθυνών) προκειμένου να εγκαθιδρύσει ντε φάκτο και μόνιμο έλεγχο στο οικονομικό σύστημα της Ευρώπης -οπότε κατόπιν η ενοποίηση του θα είναι σαφώς ευκολότερη.
  Βρισκόμαστε ενώπιον ιστορικών εξελίξεων, και αν η γερμανοποίηση είναι κάτι που δεν επιθυμούμε, θα πρέπει να επιλέξουμε σοφά τα πεδία στα οποία θα στυλώσουμε πόδια. Και το αδιαφανές τραπεζικό σύστημα της Κύπρου μάλλον δεν είναι το καλύτερο πεδίο...

 46. Νικόλας avatar
  Νικόλας 17/03/2013 15:54:16

  Άσχετο αλλά πραγματικά υπάρχει Έλληνας που αγοράζει ακόμη και σήμερα γερμανικά αυτοκίνητα; Επιτέλους ο Νότος δεν πρέπει να απαντήσει με συντονισμένη φορολόγηση των γερμανικών εισαγωγών; Ως πότε θα μας χτυπάνε σαν τα χταπόδια και θα μας εξευτελίζουν;;

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Νικόλας 17/03/2013 19:14:14

   Ως ότου θα είμαστε λαμόγια και άχρηστοι.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Μανιάτης 17/03/2013 19:35:41

    Δεν ξέρω ποιοί είστε εσείς, αλλά εσένα για τέτοιον σε κόβω όντως, γερμανοφύλακα.

   • mara avatar
    mara @ Μανιάτης 17/03/2013 22:48:23

    Οταν σταματήσει η αυτοενοχοποίηση.

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Νικόλας 17/03/2013 21:10:29

   Νικόλα στή θέση πού εἴμαστε τῶρα,οὔτε κινέζικα αὐτοκίνητα δέν μποροῦμε ν' ἀγοράσουμε...

 47. Nik avatar
  Nik 17/03/2013 16:45:51

  "Κυπριοι θα προκαλεσουν bank run την Τριτη"

  Δεν θα το προκαλέσουν οι Κύπριοι. Οι ηλίθιοι τεχνοκράτες τύπου Σόιμπλε θα το προκαλέσουν διοτι ξέχασαν μια μικρή λεπτομέρεια, ότι η Δευτέρα είναι αργεία στην Κύπρο αλλά εργάσιμη στις υπόλοιπες αγορές. Θεωρία του Χάους γαρ....

 48. Evro-skeptikos avatar
  Evro-skeptikos 17/03/2013 16:55:48

  Σωστός ο τίτλος του άρθρου αφού ο Αττιλας ήταν Ουνος όπως και οι επιγονοι του που επικυριαρχουν στην λυκοφωλια του ευρώ! Btw, ξέρει κανείς τι ακριβώς υποστήριξε η μνημονιακη μας κυβέρνηση στο eurogroup σχετικά με τη Κύπρο;

 49. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 17/03/2013 17:10:57

  Επρεπε να τόχαν καταλάβει οι κυβερνούντες στην Κύπρο ότι το πλυντήριο θέλει και ειδικό μέταλλο.
  Και εκείνοι οι πύραυλοί των 2 δισ. από την Ρωσία που τελικά σκουριάζουν στην Κρήτη γιατί παραγγέλθηκαν; Κάποιοι θα γνωρίζουν.
  Αλλά, όπως και νάχει και πάλι οι βάρβαροι θα φταίνε. Εμείς μονάχα οι μάρτυρες...με τις αγίες πράξεις...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Μανιάτης 17/03/2013 21:08:06

   Ο θείος Άκης γνωρίζει γιατί παραγγέλθηκαν...

 50. Tassos avatar
  Tassos 17/03/2013 19:10:22

  Τι λε ρε.!Χάσαν στο πλυντήριο της απανταχού μαφίας τόκους 2 χρόνων (μπορεί και λιγότερο) και κάτι τρέχει στα γύφτικα....

  • ΛΜ avatar
   ΛΜ @ Tassos 17/03/2013 21:01:14

   Άλλος είναι ο στόχος. Η διάλυση της οικονομίας της Κύπρου. Ξεκόλλα από τα λίγα χαμένα Ευρώ. Αυτό είναι το λιγότερο. Μην είσαι νοερά συνένοχος των τοκογλύφων.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ ΛΜ 17/03/2013 21:10:21

    Δεν καταλαβαίνω αυτό το τροπάριο...θέλουν να διαλύσουν την Κύπρο...την Ελλάδα...Τι άλλωθι για την λαμογιά μας!

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ Μανιάτης 17/03/2013 21:14:33

     Η λαμογιά μας δεν διαφέρει σε τίποτα από τη λαμογιά των πάντων όταν τους δίνεται η ευκαιρία. Άλλοθι για τη λαμογιά των Γερμανών έχετε βρει ή ακόμα;

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Νιόβη 17/03/2013 21:24:34

      Η λαμογιά... των Γερμανών τους έφερε πρώτους σε εξαγωγές στον κόσμο, η λαμογιά... των Ελλήνων το 2009 πρώτους σε εισαγωγές στον κόσμο ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ; Σαθρό μη ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο λέγεται αυτό που περνάμε σαν Έλληνες, όχι προδοσία.Άλλωστε όποιος ψέλιζε καμμιά μεταρρύθμιση στα χρόνια της ευμάρειας παλί ήταν προδότης του λαού και ευτυχώς το λαϊκό κίνημα απέκρουε πάντα τα δόλια σχέδιά του...

     • Έκτορας avatar
      Έκτορας @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 21:28:33

      Οι Γερμανοί είναι νεοναζί και πίνουν το αίμα των Ευρωπαίων του Νότου. Για τα ...αμαρτήματά μας, θα μας τιμωρήσει ο Θεός. Όχι η αγά@ητη γκιόσα. Τέλος.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 21:31:03

      Οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονταν να εξάγουν, φίλε μου. Θα στο πω πολύ απλά. Ύστερα από φτώχεια και ανέχεια αιώνων, οι βλέψεις των Ελλήνων ήταν να βάλουν μερικές δεκάρες στην τράπεζα, να κάνουν ένα ή δυο ή και τρία σπίτια (εξαιρετικής συναισθηματικής αξίας το ζήτημα της ασφάλειας το σπίτι για τον Έλληνα) και να ζήσουν και να ντυθούν καλά. Αν είχαν περάσει άλλα τριάντα χρόνια ευημερίας, θα κάναμε και εξαγωγές. Τι δεν καταλαβαίνεις; Και τα κεφαλαία αλλού. Μάθε πρώτα τρόπους αν θέλεις να ανταλλάσσεις απόψεις στο Διαδίκτυο.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Νιόβη 17/03/2013 21:39:39

      Το πιο αυθαίρετο συμπέρασμα είναι ότι αν είχαμε άλλα τριάντα χρόνια ευμάρειας θα κάναμε και εξαγωγές,άρα μπορεί η Μέρκελ να μας δανείζει για άλλα 30 χρόνια τα 24 δις πρωτογενές έλλειμμα του 2009 μπας και γίνουμε εξαγωγικοί. Όσο για τα κεφαλαία δεν το έκανα από πρόθεση και έχεις απόλυτο δίκιο ήταν λάθος ο τρόπος μου.Sorry!

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 21:44:59

      Γιατί το θεωρείς αυθαίρετο; Ποιός είναι σε θέση να ξέρει τι ακριβώς θα μπορούσε να πετύχει ένας έξυπνος λαός με άλλα τριάντα ή σαράντα ή πενήντα χρόνια καλών και σταθερών οικονομικών, διεθνών και πολιτικών συνθηκών; Και, όχι, δεν θέλω τα δανεικά της Μέρκελ (τα οποία τα παίρνει πίσω ακέραια και χωρίς να ξεχρεώνει τα χρέη της δικής της χώρας).

      Apology accepted.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 21:52:22

      Επειδή δε μου έβγαζε απάντηση σου απαντώ από πάνω. Ο λόγος είναι απλός γιατί τα εμπορικά και δημοσιονομικά μας ελλείμματα μας οδήγησαν στην κρίση δανεισμού, μετά στη χρεοκοπία και μετά στο μνημόνιο.Άρα δεν τίθεται θέμα τι θα κάναμε αλλά τι κάναμε πριν και γιατί αργούμε να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές ακόμα και τώρα!

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Μανιάτης 17/03/2013 21:19:48

     Καταλαβαίνεις μια χαρά.

    • ΛΜ avatar
     ΛΜ @ Μανιάτης 17/03/2013 21:23:45

     Βρε Μανιάτη μου, ποιόν κοροϊδεύεις καλέ μου; Τον εαυτό σου; Ο πνευματικός σου τι λέει; Δεν σε συγχώρεσε που είσαι λαμόγιο; Προσπέρασε την αυτοκαταδίκη και δες το ΔΑΣΟΣ !

    • Έκτορας avatar
     Έκτορας @ Μανιάτης 17/03/2013 21:26:02

     Άμα δεν ....καταλαβαίνεις, έχεις πολύ σοβαρό πρόβλημα και πρέπει μετά την Καθαρά Δευτέρα να το φροντίσεις.

     • Έκτορας avatar
      Έκτορας @ Έκτορας 17/03/2013 21:26:19

      @ Μανιάτης

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Έκτορας 17/03/2013 21:36:55

      Απαντώ λοιπόν με μια ιστορία.
      Ο Τατούλης οργάνωσε στη Σκανδιβία 2 εκδηλώσεις για την προβολή της Πελοποννήσου με συνολικό κόστος 40.000 ευρώ.
      Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκα περίπου 40 - 50 άτομα άσχετοι με θέμα.
      Γράφτηκε στον τοπικό Τύπο της Πελοποννήσου. Αντίδραση δεν βλέπω από πούθενα.
      Πώς λοιπόν θέλουμε να απολάμβάνουμε σεβασμό από τα άλλα κρήτη της Ευρώπης;
      Τα υπόλοιπα είναι φαυλότητες και κενολογίες.

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Μανιάτης 17/03/2013 21:40:17

      Γενικά οι ανεπαρκείς αναζητούν άλλωθι.
      Τόσα χρόνια που ζούσαμε κλέβοντας το θεωρούσαμε μαγκιά.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Μανιάτης 17/03/2013 21:40:48

      Ύστερα από τόση λάσπη που πετάξαμε και πετάξανε στην Ελλάδα τέσσερα χρόνια τώρα, 40-50 άνθρωποι σε εκδήλωση για την Πελοπόννησο σε μια αυστηρή και εμμονική με την Προτεσταντική ηθική της χώρα είναι τεράστια επιτυχία και δεν αστειεύομαι.

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Νιόβη 17/03/2013 21:46:35

      Μου φαίνεται πως δεν καταλαβαίνεις. Δεν καταλαβαίνεις την απάτη των διοργανωτών.

     • Karenin avatar
      Karenin @ Νιόβη 17/03/2013 21:58:43

      Απο αυτούς τους εμμονικούς ανθρώπους ζητάς δανεικά, και να σε επισκεφθούν το καλοκαίρι. Και να δείς που σαν ακαμπτοι ηθικά προτεστάντες δεν θα τους αρέσει καθόλου ο τρόπος που ο κάθε Τατούλης σκορπάει τα δανεικά. Φυσικά ουτε θα καταλάβαιναν ποτέ γιατί όλα αυτά ενοχλούν τον Μανιάτη αλλά ουδόλως την Νιόβη.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Μανιάτης 17/03/2013 21:41:28

      +100000000000000

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 21:42:33

      Το +100000000000000 πήγαινε στον Μανιάτη

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 21:43:20

      Το ψευδώνυμό σου από μόνο του είναι τρελό τρολλάρισμα.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 21:47:41

      Μανιάτης: Τι εννοείς με την «απάτη των διοργανωτών»;

     • Έκτορας avatar
      Έκτορας @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 21:49:33

      @ Xotza : -100000000000

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 21:55:52

      Απλά μπορείς να το πεις εκκεντρικό! προφανώς είμαι φιλελεύθερος και άρα αντισυριζαίος

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 21:59:27

      Κι εγώ είμαι δεξιός και αντιφιλελεύθερος και αντισυριζαίος και αντιγερμανός - αλλά εντάξει, εσύ μας έβγαλες όλους συριζαίους με το νικ σου και καθάρισες...

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 22:03:58

      Αντιφιλελεύθερος και δεξιός π.χ. στην οικονομία τι σημαίνει? Κρατιστής?

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 22:08:38

      Πάει να πει, υπέρ της ελεύθερης αγοράς σε γενικές γραμμές αλλά όχι όπως το εννοείς εσύ (για να σε προλάβω). Μη δογματικός. Ότι ενδείκνυται κατά περίπτωση. Η οικονομική θεωρία είναι εργαλείο (χρήσιμο αλλά ατελές), όχι θρησκεία, όπως για σένανε και άλλους κακομοίρηδες της συνομοταξίας σου.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 22:14:02

      Γιατί τα έχεις πάρει μαζί μου? Απαγορεύεται να πιστεύω ότι το κράτος σε μια σύγχρονη χώρα δεν πρέπει να είναι κράτος-επιχειρηματίας?

     • akenaton avatar
      akenaton @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 22:26:45

      @ΚΜ : μάγειρααααααααα, μια σκέτη από γιουβέτσι με λίγο κρέας και καμιά γαρίδα παρακαλώ!
      Α, την σαντιγύ στην κορυφή να μην ξεχάσεις!!!!!!!!

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 22:31:13

      Σου θίξαμε τα όσια!

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 22:39:38

      Εγώ μάλλον τράβηξα ευαίσθητη χορδή σου και αντιδράς έτσι. Τεσπά δεν έχει σημασία

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Συριζαλβανία του Χότζα 17/03/2013 22:42:24

      Στον άλλονε απάντησα. Με σένανε, και πολύ ησχολήθην, να πούμε.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Μανιάτης 17/03/2013 21:41:36

      Φαυλότητες και κενολογίες είναι αυτά που γράφεις εσύ. Δηλαδή επειδή έκανε αυτό ο Τατούλης, φουρνίστε τους! Εσάς που δεν εκδίδετε τον Χριστοφοράκο τί πρέπει να σας κάνουμε τότε μετά;

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ ΚΜ 17/03/2013 21:43:47

      Ο Χριστοφοράκος είναι Γερμανός πολίτης ελληνικής καταγωγής

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ΚΜ 17/03/2013 21:44:53

      Έτερον εκάτερον.

 51. ΝΠ avatar
  ΝΠ 17/03/2013 21:03:25

  Komis Montechristoς :Μα η άποψή σας είναι απαραίτητη , γιατί ισορροπούν οι απόψεις και ακούγονται όλες οι πλευρές.Εξάλλου,άλλωστε, τα γεγονότα επιβάλλουν μόνα τους μια λογική,και δη ηχηρή.Αλλάζουν ταχύτατα οι απόψεις των λογικών πολιτών,εξαιτίας των γεγονότων.Προπάντων,προπαντός
  ίσως χρειαστεί σθεναρή άμυνα και ταχύτατη αλλαγή εθνικής γραμμής,για τη σωτηρία της πατρίδας και την αξιοπρέπεια των πολιτών.

 52. Christos Iraklio avatar
  Christos Iraklio 17/03/2013 21:14:17

  Οι Κύπριοι γλύτωσαν τους μισθούς τους,τις συντάξεις τους και απέφυγαν χαράτσια και έκτακτες εισφορές.Απλά θα πληρώσουν ένα ποσό από τις καταθέσεις τους για την σωτηρία της πατρίδας τους.
  Μια χαρά,αν υπάρξουν εγγυήσεις ότι δεν θα συρθούν σε διαδοχικά μνημόνια και μεσοπρόθεσμα.
  Έχουμε σκεφτεί πόσο καλύτερα θα ήταν τώρα τα πράγματα,αν αυτή η απόφαση είχε ληφθεί και για την Ελλάδα την Άνοιξη του 2010;

  • Κυθήριος Τ. avatar
   Κυθήριος Τ. @ Christos Iraklio 17/03/2013 21:40:19

   Ἔχεις σκεφτεῖ τί θά γινόταν στήν Ἑλλάδα ἄν εἶχε ληφθεῖ μιά τέτοια ἀπόφαση τό 2010;

   • dim avatar
    dim @ Κυθήριος Τ. 18/03/2013 16:47:30

    Δεν είναι το ίδιο να ληφθεί μια τέτοια αποφαση σε ένα σύστημα που οι καταθέσεις προς ΑΕΠ είναι κάτω από 1 προς 1 όπως το Ελληνικό, και τα επιτόκια καταθέσεων μηδενικά, και να εφαρμοστεί σε ένα σύστημα με αναλογία καταθέσεων προς ΑΕΠ 6 προς 1, όπου οι καταθέτες απολάμβαναν επί χρόνια υψηλότατα επιτόκια...

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Christos Iraklio 17/03/2013 21:41:24

   Θα ήταν η καλύτερη δυνατή και θα είχαμε γλυτώσει από πολλές στμφορές που ακολούθησαν.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Μανιάτης 17/03/2013 21:42:38

    Έχεις ξεσαλώσει σήμερα.

  • Έκτορας avatar
   Έκτορας @ Christos Iraklio 17/03/2013 21:51:34

   ......Είπε η κοκκινοσκουφίτσα και κοιμήθηκε στην αγκαλιά της γιαγιάς, ε....του λύκου ήθελα να πω.... Φυσικά ΔΕΝ ξαναξύπνησε !

  • cresswell avatar
   cresswell @ Christos Iraklio 17/03/2013 22:03:07

   To θέμα δεν είναι αν έχασαν 10%, αλλά γιατί π.χ. δεν έγινε το ίδιο στην Ιρλανδία, στην οποία το πρόβλημα ΗΤΑΝ ο τραπεζικός τομέας (όπως στην Κύπρο) και στην οποία, το μέγεθος του τραπεζικού τομέα ήταν μεγαλύτερο (ως ποσοσδτό του ΑΕΠ) από ότι στην Κύπρο!

   ΑΠλούστατα, στόχος δεν είναι η διάσωση της Κύπρου, αλλά η καταστροφή της οικονομίας της! Η τιμωρία της για το όχι του 2004, η αρπαγή και τιτλοποίηση του φυσικού αερίου και βέβαια η "λύση" του Κυπριακού (την οποία συναρτούν πλέον ΑΜΕΣΑ από την οικονομική βοήθεια).

   Αντελήφθης αγαπητέ πού είναι το θέμα; Αν ήταν το 10%, θα ήταν ήττα, αλλά όχι καταστροφή. Τώρα είναι η απόλυτη ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ της κυπριακής οικονομίας.
   Όσο για τις εγγυήσεις που γράφεις (πως δεν θα συρθούν σε άλλα μνημόνια ...) το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

   Ο "Μανιάτης" που σχολιάζει από κάτω πως η λύση αυτή θα ήταν η καλύτερη δυνατη, ε, τι να κάνουμε, τόσο καταλαβαίνει. Στην Κύπρο επελέγη η αρπαγή των καταθέσεων (για να μπεί σε ομηρεία εσαεί η οικονομία), εδώ επελέγη η αρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας (μιάς και όπως έλεγε ο Μόσιαλος - τι να γίνεται αυτή η ψυχή;) οι έλληνες έχουν μεγάλη ακίνητη (ιδιωτική) περιουσία και δεν δικαιολογείται.

   τεράστιο βάθος η ανάλυση σου λοιπόν: αν είχαμε κουρέψει τις καταθέσεις θα είχαμε γλυτώσει απο τις συμφορες.

   Ρίχτα μεγάλε! Όλα στην πίστα!!! Δ'ωσε !!!!!

 53. Karenin avatar
  Karenin 17/03/2013 21:26:32

  Το γεγονός δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί όπως πρέπει, και βλέπουμε την μέν κυβέρνηση άναυδη να έχει πάθει αφωνία, ο δέ Σύριζα έχει μπερδευθεί τελείως απο
  την στιγμή που οι Γερμανοί την βγήκαν απο αριστερά.
  Νομίζω πως απο την στιγμή που οι ευρωπαίοι έθιξαν το απαραβίαστο των καταθέσεων πάνε για πιο χοντρό παιγνίδι. Μακάρι να είναι επίθεση της πολιτικής στα παρκαρισμένα κεφάλαια και πίεση να μπούν σε δουλειές.
  Εντύπωση προκαλούν και οι Ρώσσοι που έχουν υποβαθμίσει πολυ το θέμα, και κανάνας σχολιασμός αξιος αναφοράς ακόμα δεν έχει γίνει ακόμη.

 54. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 17/03/2013 22:03:14

  - Την πρόταση του Eurogroup στήριξαν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι. Ο δημοκοπικός μύθος της κακής Mέρκελ να τελειώνει κάποτε. Καμία χώρα του ευρωπαικού νότου δεν συμπαραστάθηκε στην Κύπρο. Καμία. Ισπανία και Ιταλία έχουν προσφάτως εξασφαλίσει ευνοικές για αυτές ρυθμίσεις, η Πορτογαλία πήρε- αλά Ελλάδα- ένα έτος παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή και η Κύπρος βρέθηκε μόνη της. Να τελείωνουμε κάποτε με τους μύθους: όλοι στήριξαν την απόφαση για κούρεμα και σε ότι αφορά τα δικά μας, σε καμία νοτιοευρωπαική συμμαχία δεν χωράμε, διότι ακόμη "μυρίζουμε" αναξιοπιστία.
  - Ναι οι Κύπριοι με το κούρεμα των καταθέσεων ίσως γλιτώνουν ένα πιο υφεσιακό μνημόνιο, αλλά η απόφαση του Eurogroup είναι ολέθρια. Η πρόταση Μόντι για πανευρωπαική εγγύηση των καταθέσεων ήταν ολόσωστη. Δεν πέρασε όμως( βλέπεις και οι Ιταλοί προτίμησαν τον ...Γκρίλο που τώρα καταγγέλει τους συνεργάτες του ως προδότες) . Και τώρα με την απόφαση θίγεται το άβατο των καταθέσεων. Σαν να μην έφτανε αυτό ο ολίγιστος νέος πρόεδρος του Eurogroup δεν απέκλεισε ρητά την εφαρμογή του μέτρου και σε άλλες χώρες. Η ευρωπαική ηγεσία είδε το δένδρο και έχασε το δάσος. Τους αξίζει μια φυγή κεφαλαίων από όλη την ευρώπη προς ανατολάς για να μάθουν πως παγκόσμιος παίκτης χωρίς να πληρώνεις , δεν γίνεται. Και αν πέθανε για μας το τζάμπα , πέθανε και για τους γερμανούς. Ηγεσία επί της Ευρώπης χωρίς να πληρώνουν να το ξεχάσουν. Και OSI θα καταπιούν και ευρωομόλογα και την ΕΚΤ να χρηματοδοτεί. Αλλίως υπάρχει και η λύση τύπου "αποθανέτω μετά των αλλοφύλλων" και να καταλάβουν οι γερμανοί πως δεν θα σκεπτόμαστε πάντα ορθολογικά.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Kώστας ΜΠ 17/03/2013 22:07:48

   Ολόσωστος.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Νιόβη 17/03/2013 22:12:21

    Να δούμε πώς θα το κάνει spin ο Θείος (uncle stgm), που παίζει συνέχεια την κασέτα των αγίων Grünen...

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ ΚΜ 17/03/2013 22:21:57

     :) Έχετε χιούμορ, αλήθεια σας το λέω. Όμως, ο Θείος έχει κατάρτιση. Ένα βήμα τον χωρίζει από την αλήθεια αν θελήσει να το κάνει.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ ΚΜ 18/03/2013 13:29:01

     "Ανάποδο PSI" αγαπητοί μου. Αυτο είναι spin...
     Η μεγάλη βλακεία είναι τώρα, ότι πείραξαν τους κάτω των 100.οοο, που ήταν ταμπού και κατοχυρωμένο στην ΕΕ, αλλά κάτι μου λέει ότι θα το πάρουν πίσω.
     Κατά τα άλλα, τώρα μεταφέρουν την πίεση στην ιδιωτική ανενεργή ρευστότητα, αντί να "κουρεύουν" (PSI) ηλιθιως Δημόσια ομόλογα στο αποθεματικό χαρτοφυλάκιο τραπεζών ή ασφαλιστικων ταμείων και μετά να ρίχνουν με ανακεφαλαιοποιήσεις λεφτά φορολογουμένων σε βαρέλια δίχως πάτο.
     Καλύτερα να καταστρέφουν μεγάλες ανενεργές καταθέσεις παρά μικρομισθούς, εργασία, συντάξεις, μικροεπιχειρήσεις και να χαρατσώνουν πρώτες κατοικίες των 50 τμ. Το μη χείρον βέλτιστον, έστω έτσι...

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Uncle Stgm 18/03/2013 15:30:01

      Αχ, αγαπητέ, Θείε, δεν υπάρχουν ανενεργές καταθέσεις. Είναι η πλάτη και η σπονδυλική στήλη των Τραπεζών και ολόκληρης της αγοράς που αυτές καλύπτουν. Αφού το ξέρετε.

 55. Νιόβη avatar
  Νιόβη 17/03/2013 22:06:24

  @Συριζαλβανία του Χότζα
  17/03/2013 στις 9:52 pm

  Δες τα στοιχεία. Σχεδόν 65% του ΑΕΠ ήταν το χρέος της Γερμανίας το 2007 (κανονικά είχε και αυτή παραβεί τα προβλεπόμενα της Ευρωζώνης που έχει θέσει όριο δημόσιου χρέους το 60% του ΑΕΠ) , πριν από την έκρηξη της φούσκας στην Αμερική, και 89,5% της Ελλάδας. 65% παρά τις εξαγωγές και τη βαριά βιομηχανία και τα κέρατά της μέσα! Και 89% της Ελλαδίτσας που δεν έφτιαχνε τότε ούτε μανταλάκια! Πιστεύεις πραγματικά ότι είναι το δημοσιονομικό μας έλλειμμα/χρέος/λαμογιά κλπ. που φταίει για την τωρινή κατάσταση ή ότι δικαιούται η Γερμανία να μας αποκαλεί απατεώνες και να θέλει να μας νοικοκυρέψει; Ή ότι μπορεί να μας νοικοκυρέψει, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι είναι ειλικρινής; Αν με τέτοια βιομηχανική και εμπορική δραστηριότητα δεν μπορεί να ρίξει το χρέος της τουλάχιστον στο μισό, άσε φίλε μου, ας με νοικοκυρέψει κανάς άλλος.

 56. Νιόβη avatar
  Νιόβη 17/03/2013 22:10:19

  Karenin είπε:
  17/03/2013 στις 9:58 pm
  Απο αυτούς τους εμμονικούς ανθρώπους ζητάς δανεικά, και να σε επισκεφθούν το καλοκαίρι.


  Εσείς ζητάτε δανεικά, αγαπητέ μου. Όχι εγώ. Εσείς τους παρακαλάτε να έρχονται να κατουράνε τις θάλασσές μας, όχι εγώ. Μην μας μπερδεύετε, εσάς κι εμένα, γιατί με θίγετε.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Νιόβη 18/03/2013 11:17:28

   Καλά εσύ που ζεις!!!

 57. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 17/03/2013 22:54:48

  cresswell
  Εγραψα ότι ο Ιούλης του 1974 αποτέλεσε προιόν διεργασιών πάνω απο 50 έτη αυτό δείχνει αν γνωρίζω ή όχι.Ξανακοίτα λοιπόν τα όσα εσύ ανέφερες και θα καταλάβεις ποιού η σκέψη βρίσκεται σε τρικυμία .Για να σε βοηθήσω λοιπόν τα πρώτα σχέδια εισβολή έφεραν ημερομηνία 1964 οποτε μπορείς εκ νέου-με βάση την πληροφορία που δεν γνώριζες- να προσεγγίσεις την Ιστορία αποφεύγοντας να αναπαράγεις ιδεολογήματα

  Επι του Μοσκόβου δεν γνωρίζεις την στάση Πούτιν απέναντι σε Ρώσους ολιγάρχες που έχουν χρήματα εκτός Ρωσίας και είναι και εκτός πολιτικής του και οικονομικής ομάδας.Ολως τυχαίως μεγάλη μερίδα αυτών ενεργοποιείται στην Κύπρο.Η όποια λοιπόν πολιτική του τύπου "Μακάριε στην Μόσχα για να σωθούμε" θα παράγει τα ίδια αποτελέσματα όσα και η πολιτική Μακάριου

  Η Ρωσική διπλωματία έδωσε την συγκατάθεση της στην Εισβολή του 1974 πονά δεν πονά αυτήείναι η αλήθεια η Ρωσία ενέκρινε τα Αγγλοαμερικανικά σχέδια (τα οποία αποτελούσαν κα ιεγγύηση ασφάλειας για το Ισραήλ)

  Η Χούντα του 1967 , έπραξε τα όσα έπραξε ευρισκόμενη σε διατεταγμένη αποστολή,Αν πάλι θες περισσότερη ενημέρωση δες την αποστολή της Ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο, το σχέδιο Ατσενσον και την απόσυρση της απ οτον δικτάτορα και υπάλληλο της cia Παπαδόπουλο.Καθώς και το δόγμα εξωτερικής πολιτικής Παπαδόπουλου (Κεσσάνη)

 58. billi smart avatar
  billi smart 17/03/2013 23:17:47

  απο το κειμενο..."Μόνο που σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις, η Κύπρος σε σχέση π.χ. με τη Γερμανία είναι… οσία σε ότι αφορά το «μαύρο» χρήμα ή τη διαφθορά. Εν πάση περιπτώσει, η Κύπρος που ξέραμε πια είναι παρελθόν."....ποιες διεθνεις αναλυσεις???δηλ στην γερμανια το 60% των καταθεσεων ειναι μαυρα οπως στο νησι??....η επαρση σαξωνικου τυπου των αδελφων Κυπριων που εβλεπες οπου τους συναντουσες και οπου τους μιλουσες και η απαξιωση της μαμας ελλαδας ηρθε η ωρα να πεσει στα μουτρα τους....δεν στεναχωριεμαι καθολου....

 59. cresswell avatar
  cresswell 17/03/2013 23:18:43

  Kατ΄αρχάς, εγώ απάντησα στον "ορεσείβιο" ο οποίος μου ανταπάντησε.
  Εκτός αν γράφεις και με τα δύο nicknames.
  Aνεξάρτητα του ποιός είσαι πάντως, διαφωνώ με τα όσα γράφεις, στο βαθμο που τα κατανοώ πάντως.
  Τα περί Μόσκοβου, Πούτιν κτλ. δεν έχουν καμμία σχέση με όσα έγραψα. Σχολίασα απλά την έκφραση πως κάποιοι περίμεναν το 1974 τη ρωσσική βοήθεια (τον Μόσκοβο) το οποίο είναι ανόητο. Το 1974 δεν υπήρξε κανείς σε Ελλάδα και Κύπρο, οποιασδήποτε ηλικίας, ιδεολογίας, επαγγέλματος και ρόλου που να ανέμενε ρωσσική βοήθεια. Τελεία. (Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως να ήταν 2-3 στο τότε ΑΚΕΛ, αλλά, λές να αλλάζουν τη στατιστική;)

  Τα περί σχεδίων του 1964 είναι γνωστά και τα παραθέτεις λανθασμένα. Είναι ερωτηματικό αν η Τουρκία είχε την πολιτική βούληση για εισβολή, είναι γνωστό πως δεν διέθετε τα στρατιωτικά μέσα (τα οποία έχτισε στην επόμενη δεκαετία) και είναι άγνωστο τι σημαίνει "σχέδιο εισβολής" υπό αυτούς τους όρους.
  Τα περί Κεσσάνης, μεραρχίας, 1967, τα γνωρίζω αρκετά καλά, και δεν μου προσθέτει κάτι το σχόλιό σου. Ανεξάρτητα από αυτό, είναι σαφές πως ο Ιωαννίδης παγιδευτηκε από την CIA και ελάχιστη σημασία έχει αν δόθηκε η έγκριση της ΕΣΣΔ ή όχι. Αν είναι να περιμένεις από τους Ρώσους για να σώσεις τέτοια τραγική επιλογή, χαιρέτα μου τον πλάτανο ...

 60. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 17/03/2013 23:40:06

  Πολυκοσμια βλεπω αποψε στο antinews και χαιρομαι που διαβαζω ενδιαφεροντες αποψεις, αλλα τον γαμπρο στο τελος τον ξυριζουν να δουμε ομως αν θα τον παρουν (συριζα)

 61. Idiot avatar
  Idiot 18/03/2013 07:40:50

  Ουαι τοις ηττημενοις! αναφωνησε ο Ιουλιος Καισαρας οταν οι Γαλατες παραδοθηκαν βλεποντας τον αρχηγο τους να σκυβει για να περασει τα Καυδιανα Δικρανα πριν πλησιασει τον νικητη Καισαρα,μετα την μαχη στον Ρουβικονα ποταμο.
  Καντε τους συσχετισμους που θελετε για να ερμηνευσετε αυτα που μας συμβαινουν,σ᾽αυτην την μεταφορα.Οι σημερινοι Γαλατες ειναι οι Ελληνες.Ο Ρουβικων περαστηκε το 1981 και ο εχθρος μπηκε εντος των τειχων.Απο κει και περα ηταν θεμα χρονου.Οχι οτι δεν υπηρχαν εφιαλτες πρωτυτερα σε ολα τα πολιτικα και κοινωνικα μηκη και πλατη του Ελληνισμου..Ελπιζουμε μονον στον Θεο ..να μας λυπηθει..Οσο για την Κυπρο..δυστυχως ηταν ρασοφορος..

 62. GAETANO avatar
  GAETANO 18/03/2013 10:48:54

  " Permit me to issue and control the money of a nation, and I care not who makes its laws...” Mayer Anselm Rothschild ο ιδρυτής της τραπεζικής δυναστείας .

  Να πως η εκχώρηση ελέγχου του εκδοτικού προνομίου και διαχειρισης του νομίσματος μπορεί να αποτελέσει μηχανισμό ελέγχου κρατών .
  Ελλαδα και τώρα Κύπρος στον έλεγχο της Γερμανικής Ευρώπης . Ο έλεγχος της Ευρώπης απο την Γερμανία με νέα μορφή .

  • gaskouk avatar
   gaskouk @ GAETANO 18/03/2013 12:06:07

   Τιποτε τετοιο δεν ειπε, ακομη μια θεωρια συνομωσιας.

 63. Το κέντρο του κόσμου. avatar
  Το κέντρο του κόσμου. 18/03/2013 10:59:47

  λέει ο Δάσκαλος σε ένα ποίημα. Δεν αφαιρείται η ζωή τους. Δε χάνουν την Πατρίδα τους. Ποιός αττίλας ?

 64. Το κέντρο του κόσμου. avatar
  Το κέντρο του κόσμου. 18/03/2013 11:02:01

  Array

 65. kosvag avatar
  kosvag 18/03/2013 11:21:05

  Μήπως είναι θαυμάσια τα πράγματα για την κύπρο? Το ζόρι τους ήταν οι τράπεζες αλλά τώρα δεν έχουν ζόρι: κρατάν μπλοκαρισμένο όλο το χρήμα (με ευθύνη της ΕΕ!!!) και οι ίδιοι αποφασίζουν τι & πότε θα το κάνουν. Αν δεν υπάρχει σχέδιο ή αν υπάρχει εμπιστοσύνης-δημοκρατίας-εκπροσώπησης κτλ στην ηγεσία δεν τους/μας φταίει κανένας τρίτος.

 66. Νιόβη avatar
  Νιόβη 18/03/2013 11:25:48

  Σίγουρα όχι στην εκτός τόπου, χρόνου και λογικής πραγματικότητά σου.

 67. Πέτρος avatar
  Πέτρος 18/03/2013 19:57:44

  Εγώ βλέπω οτι με τον Α ή Β τρόπο οι Κύπριοι και τα υπόλοιπα κόμματα ανάγκασαν τον Αναστασιάδη να επαναδιαπραγματευθεί όσο μπορεί και ο φαιδρός ρόλος του Σόιμπλε και της Μέρκελ αποκαλύπτεται σιγά σιγά. Ας τα βλέπουν οι δικοί μας.

 68. Παρασκευοπουλος avatar
  Παρασκευοπουλος 18/03/2013 20:05:11

  ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο σε συνέπειες είναι ισοδύναμο με την Τουρκική εισβολή. Όσο θα ξεκαθαρίζει το τοπίο θα καταλάβουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε στην ουσία να αλλάξει το γεωπολιτικό και γεωοικονομικό στάτους στην περιοχή καταστρέφοντας σε πρώτη φάση την οικονομία της Κύπρου .Η Κυπρος οφείλει σε μεγάλο βαθμό την ευμάρεια της, στο ότι είναι ένα από τα λίγα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα στον κόσμο, όπου εκεί εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι και αντλεί ετησίως τεράστιους πόρους .Φυσικά αυτό δεν έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη . Η γεωπολιτική της θέση ακόμη και η συμμετοχή της στο κίνημα των Αδέσμευτων από την εποχή του Μακαρίου έπαιξε το ρόλο της. Ξαφνικά μάθαμε ότι στην Κύπρο γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ οι καθαρές και αγίες τράπεζες είναι αυτές της Ελβετίας και του Λουξεβούργου. Το τρώμε το παραμύθι και οι δικοί μας στην Αθήνα κρύβονται ,σφυρίζουν αδιάφορα και σιωπηρά περιμένουν να ολοκληρωθεί το έγκλημα Λυπάμαι που το λέω ως φίλοευρωπαϊστής …αλλά δεν υφίσταται η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε .Έχουν αλλάξει δραματικά τα δεδομένα και οι γεωστρατηγικές προτεραιότητες, Χωρίς να χάσουμε άλλο χρόνο Ελλάδα και Κύπρος οφείλουμε άμεσα να επανασχεδιάσουμε την εθνική μας στρατηγική. Θεωρώ ίσως προτιμότερη μια καθαρή και ειλικρινή συζήτηση και συνεργασία χωρίς διαμεσολαβητές με την Τουρκία ,παρά να έχουμε αυταπάτες για την Ευρωπαϊκή ασπίδα, που τελικά τείνει να γίνει προκρουστια κλίνη .

 69. η Dimi avatar
  η Dimi 19/03/2013 02:48:39

  Πολύ αγαπητές Νεφέλη και Νιόβη

  Οι Ελληνες πήραν τον Άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του

  Γιά χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλωνίων, έβλεπαν τον Άνθρωπο ως ένα απεχθές ον το οποίο, σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες.

  Οι Ελληνες όμως, πήραν τον Άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος. «Ο κόσμος είναι γεμάτος Θαύματα», έλεγε ο Σοφοκλής, «αλλά τίποτα δεν είναι πιό θαυμάσιο από τον Άνθρωπο».

  «Οι Ελληνες έπεισαν τον Άνθρωπο», όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, «ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του» και δημιούργησαν νόμους, γιά να περιφρουρήσουν τις Προσωπικές Ελευθερίες του.

  Οι Ελληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο Άνθρωπος γιά τον εαυτόν του και γιά τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι, «μιά ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμε».

  Οι Ελληνες πίστευαν στην τελειότητα σε όλα τα πράγματα, γι’ αυτό μάς κληροδότησαν την ομορφιά, που φτάνει από τον Παρθενώνα και τα Ελληνικά αγάλματα, τις τραγωδίες του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή, την ποίηση του Ησίοδου και του Ομήρου, μέχρι τα ζωγραφισμένα αγγεία ενός απλού νοικοκυριού.

  Χωρίς τους Ελληνες, μπορεί ποτέ να μην είχαμε αντιληφθεί τι είναι Αυτοδιοίκηση. Αλλά, πολύ περισσότερο ακόμα κι από τη γλώσσα μας, τους νόμους μας, τη λογική μας, τα πρότυπά μας της αλήθειας και της ομορφιάς, χρωστάμε στους Ελληνες τη βαθειά αίσθηση γιά την Αξιοπρέπεια του Ανθρώπου.

  Από τους Ελληνες, μάθαμε να φιλοδοξούμε χωρίς περιορισμούς, Να είμαστε, όπως είπε ο Αριστοτέλης, «Αθάνατοι μέχρις εκεί που μάς είναι δυνατό».

  The New York Times

  «Όταν σας πήραμε τη Πόλη, σας βγάλαμε τα δόντια.
  Όταν σας πήραμε τη Κύπρο, σας κόψαμε τα χέρια.»
  ~Μουσταφά Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο πρωθυπουργός του Αττίλα

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ η Dimi 19/03/2013 10:33:50

   «Οι Ελληνες όμως, πήραν τον Άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος. «Ο κόσμος είναι γεμάτος Θαύματα», έλεγε ο Σοφοκλής, «αλλά τίποτα δεν είναι πιό θαυμάσιο από τον Άνθρωπο»».

   Νομίζω ότι αυτό είναι το παν, αγαπητή Ντίμι, και ότι περισσότερο από όλα τα άλλα επιτεύγματα του Ελληνικού πνεύματος αυτό είναι που θα φοβάται για πάντα όποιος επιδιώκει την καθυπόταξη των λαών. Μην τυχόν αυτοί θυμηθούν ότι κάποτε οι Έλληνες ανασήκωσαν τον άνθρωπο από την στάση του φόβου και τον έστησαν στα πόδια του να κοιτάζει ψηλά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.