#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/03/2013 09:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κύπρος είναι η « Lehman Brothers» της Ευρωζώνης»; 

Ένα εντυπωσιακό άρθρο που δείχνει ακριβώς τι συμβαίνει στην Κύπρο, έγραψε ο Matthew Lynn και δημοσιεύεται στο Marketwatch. Ουσιαστικά ο τίτλος του είναι ότι η Κύπρος είναι η « Lehman Brothers» της Ευρωζώνης». Όπως αναφέρει ο αναλυτής, όπως το 2008 οι Αμερικανοί, βρέθηκαν αντιμέτωποιμε την επιλογή να διασώσουν την τράπεζα της Wall Street το 2008, αποφάσισαν ότι δεν άξιζε τον ηθικό κίνδυνο. Εκτίμησαν ότι ήταν καλύτερο να την αφήσουν στην τύχη της παρά να επιτρέψουν σε μερικούς άγριους, καλοπληρωμένους επενδυτικούς τραπεζίτες να περάσουν τις ζημιές τους στο κράτος.

Όπως αποδείχθηκε, ήταν τεράστιο λάθος. Μετά τη Lehman ξέσπασε πιστωτική κρίση και μία πενταετής παγκόσμια ύφεση. Αν ο χρόνος γύριζε πίσω, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί οι ίδιοι ρυθμιστές και πολιτικοί θα έδιναν στην Lehman τα λίγα δισεκατομμύρια που χρειαζόταν για να επιβιώσει. Αντίστοιχα, Γερμανία και Γαλλία αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερα να επιβαρύνουν με ένα μέρος του κόστους τους πιστωτές των τραπεζών. Το πρόβλημα είναι πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατανοούν το πώς δουλεύουν οι αγορές. Δεν έχουν καταλάβει πόσο στενά συνδεδεμένες είναι μεταξύ τους ή πόσο εύκολα μπορούν τα σχετικά μικρά περιστατικά να επιφέρουν μεγάλες συνέπειες αν στείλουν τα λάθος μηνύματα.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα και στην Ευρώπη. Για λίγα δισεκατομμύρια ευρώ η Γερμανία στραγγαλίζει 750.000 πολίτες και θέτει σε κίνδυνο της βιωσιμότητα όχι μόνο μιας χώρας αλλά και ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Οι Κύπριοι ζουν τραγικές στιγμές. Ηδη στην αγορά υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας με τις τράπεζες να είναι κλειστές από την Παρασκευή και το λουκέτο να πηγαίνει τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Τρίτη.

Κι όμως, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε με τους δορυφόρους τους επιλέγουν να διαλύσουν το καλό κλίμα που είχε αποκατασταθεί μετά και την χορήγηση της δόσης μαμούθ στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα. Οι ΗΠΑ, με τη χαλαρή νομισματική της πολιτική περνά μια χαρά, η Wall κάνει απανωτά ιστορικά ρεκόρ. Στην Ιαπωνία αντιμετώπισαν τους κραδασμούς μετά το ατύχημα στην Φουκουσίμα ενώ και στην Κίνα συνεχίζονται οι εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης. Κι όμως, κάποιοι βλέπουν κοντόφθαλμα και απειλούν να τινάξουν στον αέρα αυτό το καλό κλίμα.

Οι Γερμανοί δεν πήραν μαθήματα από το αμερικανικό Βατερλό με τη Lehman Brothers. Σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.