#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/11/2012 17:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κωνσταντινούπολη ζεί τον «Ανδρέα Παπανδρέου» και τον «Σημίτη» τηςΕδώ και κάποια χρόνια ταξιδεύω ανελλιπώς στην Κωνσταντινούπολη. Κάθε φορά, κάθε χρονιά, διαπιστώνω αλλαγές – περισσότερος πλούτος, αύξηση των τιμών και του κόστους ζωής, βιαιότερος εκδυτικισμός και «ανάπτυξη». Όμως, αυτήν την φορά βίωσα πραγματικά μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη.

Η Κωνσταντινούπολη έχει αλλάξει τελείως, και ειδικά το κέντρο της «νέας πόλης» της, δηλαδή η εικόνα με την οποία επιλέγει να αυτοπαρουσιάζεται. Πλούτος και επίδειξη πλούτου, άμετρη πλήθυνση αμερικάνικων και ευρωπαϊκών μεγαλοκαταστημάτων, εκπληκτική, ασύδοτη εκτόξευση των τιμών, μαζική αλλαγή του τρόπου διασκέδασης: από τους καφενέδες με τα τσάγια και τους ναργιλέδες και τα ταβερνάκια με μεζέδες και ρακί, ταχύτατα η Μεγάλη Οδός του Πέραν γέμισε με μπαρ και κλαμπ δυτικού τύπου (αλλά σε... τουρκομπαρόκ ρυθμό), όπου οι ψυχαγωγούμενοι με σακάκια στοιβάζονται –συχνά κατά εκατοντάδες έξω στον δρόμο- με ένα cocktail στο χέρι.

Όχι ότι αυτός ο τρόπος διασκέδασης δεν υπήρχε πριν, αλλά η ταχύτατη και πλήρης μαζικοποίησή του είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό φαινόμενο, τις διαστάσεις του οποίου πρέπει να τις δεις για να το πιστέψεις. Πάρα πολλά μικρά μαγαζάκια που ήξερα έκλεισαν για να ανοίξουν παγκοσμιοποιημένα lounge bar της κακιάς ώρας, με το Mohito των 12 περίπου ευρώ (!).

Και οι νέοι Τούρκοι λιμασμένοι για «πρόοδο»: δηλώνω υπευθύνως πως δεν βλέπω τόσα smartphones και tablets στο Βερολίνο όσα στα σοκάκια της Πόλης. Μαθαίνω ότι πολλά από αυτά τα χρήματα είναι «αέρας»: τραπεζικά δάνεια πολλών απλών Τούρκων, που τώρα δίνονται ευκολότερα, μην και δεν προλάβουν την πρόοδο του τελευταίου πανάκριβου ηλεκτρονικού αξεσουάρ.

Φυσικά, η Τουρκία δεν έγινε ξαφνικά Μανχάτταν: αν ξύσεις λίγο κάτω από την επιφάνεια, βρίσκεις ξανά την Ανατολή. Την ώρα που τα μπαρ στην Μεγάλη Οδό του Πέραν ανταγωνίζονται ποιος θα βάλει πιο εκκωφαντικά δυνατά, σε ρεσιτάλ ηχορύπανσης, το τελευταίο μπιτάκι της Rihanna, ώστε να τραβήξει τους περιφερόμενους γλεντζέδες.

Σας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά;

Προφανής ο παραλληλισμός με την Ελλάδα της μέσης και ύστερης Μεταπολίτευσης, και κυρίως φανερός στην μαζική αλλαγή του τρόπου διασκέδασης, καθώς και του τύπου δήθεν «ανάπτυξης». Ως προς αυτά, πρόκειται πραγματικά για «βίους παράλληλους». Η επαρχιώτικη μίμηση των ξενόφερτων τρόπων της Ευρώπης, η ξιπασιά της προβολής ενός πλούτου που εν τέλει δεν υφίσταται πραγματικά, η τεράστια αλλαγή της καθημερινότητας, των «κωδίκων», των εθίμων, η Κολωνακοποίηση, η δυσεξήγητη πανταχού παρουσία χρήματος.

Μια σύγκριση του Ερντογάν με τον Ανδρέα Παπανδρέου θα ήταν άστοχη και αδόκιμη – αυτός ο παραλληλισμός απλώς δεν έχει σοβαρή βάση. Το γεγονός όμως παραμένει ότι η Κωνσταντινούπολη, ή σε κάθε περίπτωση οι «μοντέρνες» περιοχές της, βιώνει μιαν απέραντη... Μεταπολίτευση, ανδρεοπαπανδρεϊκού τύπου, με βάση και θεμέλιο το χρήμα-«αέρας» και την ψευτιά, την κιβδηλία. Μία πορεία που οδηγεί στην καταστροφή και την εξαθλίωση του λαού.

Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 09/11/2012 18:00:53

  Με την διαφορά ότι εμείς τα κάναμε αυτά με κατακεφαλήν 30.000 δολλάρια ενώ οι τούρκοι με κατακεφαλήν Βουλγαρίας - Ρουμανίας - και λοιπών ανατολικών, περίπου 13.000 δολλάρια!!!! Έμπλεξαν άσχημα.

 2. Νίκος Μιχαηλίδης avatar
  Νίκος Μιχαηλίδης 09/11/2012 18:08:20

  εξαιρετικά εύστοχη παρατήρηση! που να δείτε και σε επαρχιακές πόλεις και χωριά της ανατολίας και του ευξείνου τι συμβαίνει, τα iphones τελευταίας τεχνολογίας πάνε και έρχονται καθώς και τα κουρέματα και ενδυμασίες δυτικού "υποτίθεται" τύπου...και όχι μόνο!άκρατος μιμητισμός που συνοδεύεται από περαιτέρω θρησκευτική συντηρητικοποιηση. υπάρχουν χιλιάδες πολιτών αυτής της χώρας που ακόμα και τα τσιγάρα τους τα αγοράζουν με πιστωτική κάρτα! οι τράπεζες στέλνουν συνεχως μηνύματα μέσω κινητού σε πελάτες τους ανεξαιρέτως εισοδηματικής επιφάνειας, καλώντας τους να πάνε να δανειστούν για να αγορασουν ρούχα και διακοπές!
  το "μοντέλο Τουρκία" που συνδυάζει, υποτίθεται, Ισλάμ και φιλελεύθερη δημοκρατία είναι ένα καλοφουσκομένο μπαλόνι με ξένα κεφάλαια το οποίο χρησιμοποιείται ως εργαλείο αλλαγής στις ισλαμικές χώρες της μέσης ανατολής. όταν όμως τελειώσει το παιχνίδι (μετά την Συρία μάλλον και το Ιράν) και την ηγεσία του ισλαμικού κόσμου αναλάβουν Αιγύπτιοι και Σύριοι, η έκρηξη του "μοντέλου" μάλλον θα είναι εκωφαντική!

 3. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 09/11/2012 20:16:04

  «οι τράπεζες στέλνουν συνεχως μηνύματα μέσω κινητού σε πελάτες τους ανεξαιρέτως εισοδηματικής επιφάνειας, καλώντας τους να πάνε να δανειστούν για να αγορασουν ρούχα και διακοπές!»

  Καλὲ ποιό «μοντέλο Τουρκία»; Αὐτὸ ποὺ συμβαίνει εἶναι καραμπινάτο «μοντέλο Ἑλλάδα»... Ποῦ'σαι Σημίτη γιὰ νὰ δεῖς τὰ παιδιὰ τῆς ἀλλαγῆς!

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 09/11/2012 23:08:10

  O συνωστισμός της Πόλης, τρομάζει.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ η Dimi 10/11/2012 11:05:53

   Απορώ πως κινείται το τράμ στην φωτογραφία.

  • Γιάννης avatar
   Γιάννης @ η Dimi 10/11/2012 13:09:04

   Ο δρόμος τής φωτογραφίας είναι η πασίγνωστη Μεγάλη Οδός τού Πέραν, ένας δρόμος που φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει μια Πόλη με 1, το πολύ 1,5 εκατομμύριο κατοίκους (εκ των οποίων οι 250-300.000 ήταν Έλληνες). Σήμερα η Πόλη έχει συνολικό πληθυσμό άγνωστο πόσο, της τάξεως των 12-15 εκατομμυρίων ανθρώπων. Όποιος γνωρίζει καλύτερα τα της Πόλης, ας με διορθώσει αν κάνω λάθος.

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Γιάννης 10/11/2012 16:19:50

    Γιάννη, σ' ευχαριστώ πολύ γιά τη πληροφορία. Τώρα εξηγείται η έκφραση: "η ωραία του Πέραν"..

    • η Dimi avatar
     η Dimi @ η Dimi 10/11/2012 19:52:29

     “η ωραία του Πέραν" είναι κάτι ανάλογο με την "ωραία των Αθηνών" (Γεωργία Βασιλειάδου).

  • Φανη avatar
   Φανη @ η Dimi 10/11/2012 13:56:44

   Εμενα ξερεις τι με τρομαζςι; οταν θα θελεις 7 ωρες περπατημα για να συναντησεις ανθρωπο.....

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 10/11/2012 16:06:24

   Γιώργο, όταν πρωτοείδα τη φωτογραφία, νόμιζα ότι κάποιο ατύχημα είχε συμβεί και το τραμ ήταν υπό κατάληψη.

   Φανη, να αισιοδοξούμε. Για προκοπή, συνέχεια, στόχους, ανάπτυξη, ζωή, για δημιουργία πλούτου να μιλάμε. Και στα καλύτερα να ελπίζουμε. Επειδή, ό,τι σκεφτόμαστε, αυτό είμαστε. Για φτώχεια, μιζέρια, ερημιά, δεν συζητούμε. Επειδή είναι, σαν στη ζωή μας να τις προσκαλούμε.. Των μογγόλων η τερατούπολη, με του Βοσπόρου την αλησμόνητη, ευωδιαστή Αρχόντισσα της καρδιάς μας, ουδεμία σχέση έχει. Ούτε ανά τους αιώνες, με τη Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη, θα μπορούσε ποτέ, σχέση να έχει.

 5. Γιάννης avatar
  Γιάννης 10/11/2012 13:05:50

  Ταΐζουν τον μόσχο τον σιτευτό μέχρι τους Ολυμπιακούς τού 2020, τους οποίους θα πάρει κατά πάσα πιθανότητα η Πόλη. Μετά θα επακολουθήσει "σφαή", που έλεγε και η Λωξάντρα.

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Γιάννης 10/11/2012 15:52:37

   Ἄ, δηλαδὴ μπαίνουν καὶ οἱ Ὀλυμπιακοὶ στὴ μέση ὡς σημεῖο καμπῆς;;; Τί μοῦ θυμίζει βρὲ παιδί μου... τί μοῦ θυμίζει... σπάω τὸ κεφάλι μου!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 10/11/2012 20:36:09

    Οσο σκεφτομαι τους γείτονες και γειτόνισσες, που τους τηλεφωνούν 10 φορές την ημέρα από τις τράπεζες για να τους δανείσουν, ένα αίσθημα deja vu με τυλίγει: "Κουράγιο Μεχμέτ, κουράγιο Φατμέ, θα σταματήσει να κουδουνίζει, φούσκα είναι, θα σκάσει"...

 6. ΜΑΙΡΗ avatar
  ΜΑΙΡΗ 10/11/2012 17:34:24

  ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ..ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΜΕΛΙΣΘΕΙ ΣΕ ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ.

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 10/11/2012 19:55:56

  Η επόμενη φούσκα έρχεται ταχέως και σίγουρα, στην γειτονιά μας...

 8. MCA avatar
  MCA 10/11/2012 23:42:06

  Και βέβαια αυτοί σίγουρα κόβουν αποδείξεις,οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν όλα τα εισοδήματα τους και πληρώνουν τους φόρους τους,οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εργατικοί και παραγωγικοί,έχουν μηχανοργάνωση,δεν υπάρχει γραφειοκρατεία,ενώ για μπαξίσι ούτε για αστείο,δεν υπάρχουν offshore,οι επιχειρηματίες δεν είναι κρατικοδίαιτοι ούτε φοροδιαφεύγουν,το κράτος δεν είναι σπάταλο.........Γι' αυτό η οικονομία τους παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια τόσο μεγάλη ανάπτυξη........Ενώ εμείς που δεν τα κάναμε αυτά καταστραφήκαμε.....

 9. Kostas avatar
  Kostas 14/11/2012 22:20:30

  Ο δρόμος της φωτογραφίας είναι η λεωφόρος Istiklal. Είναι ένας εμπορικός πεζόδρομος που ξεκινάει από την πλατεία Ταξίμ, κάτι σαν τη δικιά μας Ερμού. Σ'αυτόν βρισκεται και το Ελληνικό προξενείο. Δεν είναι όμως τόσο δημοφιλής πλέον για τους Τούρκους. Σ'αυτόν συχνάζουν πια τουρίστες (κυρίως Ελληνες) και φοιτητές γιατι έχει πολλά φτηνά μαγζιά για φαγητο. Η μεγάλη ανάπτυξη και η "ευρωπαϊκή" ζωή είναι πια απέναντι στην Ασιατική πλευρά της Πόλης και ιδιαίτερα κατά μήκος της Λεωφόρου Βαγδάτης, όπου έχουν ανοίξει και όλα τα γνωστά ονόματα σε ρούχα και καφέ ....
  Μη ξεχνάμε ακομα ότι απο το 2009 μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει και 3 μεγάλα Mall, που είναι τριπλάσια από το δικό μας Athens Mall. Συμφωνώ ότι όλα αυτά μπορεί να είναι μια μεγάλη φσύσκα. Ομως οι Τούρκοι φρόντισαν να μη καταστρέψουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας τους και ιδιαίτερα τον πρωτογενή τομέα. Εχουν μια αναπτυσσόμενη βαριά βιομηχανία. Μη ξεχνάτε το εργοστάσιο της Murat (η Τούρκικη θυγατρική της Fiat) που εφοδιάζει με ταξί όλες τις Αραβικες χώρες και φυσικά δεν έχουν εγκαταλείψει την γεωργικη τους παραγωγή. Μη ξεχνάμε το πλήθος αγροτικών προϊόντων που εισάγουμε από αυτούς. Και βέβαια να μη ξεχνάμε και τον τουρισμό τους που τρέχει με ρθυμό ανάπτυξης 7% ετησιως. Ολα αυτά δεν έχουν καμιά σχέση και καμιά ομοιότητα με την Ελλάδα η οποία στήριξε την ανάπτυξη της αποκλειστικά στα δάνεια, στην οικοδομή και στο μεταπρατικό εμπόριο, καταστρέφοντας κάθε παραγωγική δυνατότητα που είχε.
  Οσο για τα i-phones που είδατε στη Πόλη, απλα θέλω να ρίξετε μια ματιά στον αριθμό των αντίστοιχν συσκευών που πουλούνται από την Apple στην Ελλάδα της κρίσης και θα εκπλαγείτε !!!.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.