08/09/2009 16:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Η Κεντροδεξιά μπορεί να κερδίσει την Κεντροαριστερά»Ο πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Νίκος Καραχάλιος, θεωρεί ότι «η  διαφορά των 4,5 μονάδων είναι αναστρέψιμη, ειδικά σε εκλογές 2 γύρων». Προϋπόθεση γι αυτό είναι η ΝΔ να προσαρμόσει στην ελληνική πραγματικότητα την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για να υποχρεώσει έτσι το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά να παίξουν στο γήπεδο της πραγματικής πολιτικής:

Το 2004 πήγαμε στις εκλογές με τη στρατηγική του «μεσαίου χώρου». Στο 6ο Συνέδριο της ίδιας χρονιάς υιοθετήσαμε ομόφωνα την αντίληψη του «Σύγχρονου Κοινωνικού Κέντρου» που μας οδήγησε στις εκλογές του 2007. Στο 7ο Συνέδριο κάποιο από εμάς μίλησαν για «το τέλος των κύκλων» και την απαίτηση για ένα πιο δυναμικό πολιτικό λόγο με περισσότερες «γωνίες» που θα βασίζεται στη δράση και όχι στην αδράνεια. Στην πολιτική πρωτοβουλιών και όχι στην παθητικότητα. Στην πίστη ότι εμείς που κυβερνάμε μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και όχι στην μοιρολατρία που μας καθίστα έρμαιο των  όποιων εξελίξεων και τυχαίων κρίσεων.

Η νέα αυτή στρατηγική της «Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς» δεν ήταν μόνο ελληνικό ζητούμενο. Ήταν απαίτηση σε όλη την Ήπειρό μας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τη διαμόρφωσε το 2008-2009 και την έκανε πράξη στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα; Νίκες σε 25 από τις 27 χώρες! Μοναδικές εξαιρέσεις η Ελλάδα και .. η Μάλτα…

Αυτό το καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά έχασε τη μεγάλη της ευκαιρία. Ο καπιταλισμός βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ταυτότητας. Η ανάπτυξη σημειώνει αρνητικά πρόσημα. Η ανεργία αυξάνεται και το κράτος φαντάζει ως ο μοναδικός σωτήρας στην οικονομική κρίση. Και όμως σε 20 από 27 χώρες της ΕΕ κυριαρχούν Κεντροδεξιές Κυβερνήσεις. Περιλαμβάνουν τον Nicola Sarkozy στη Γαλλία, την Angela Merkel στη Γερμανία και τον Silvio Berlusconi στην Ιταλία. Ακόμη και στην Βρετανία βρίσκονται ante portas. Προηγούνται 15 μονάδες του Εργατικού Gordon Brown και η επάνοδός τους στην εξουσία είναι ζήτημα χρόνου. Φαίνεται λοιπόν είτε ότι η Κεντροαριστερά έπεσε θύμα της επιτυχίας της, είτε ότι απέτυχε να την καρπωθεί.

Στο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα, υπήρξε πλήρης έλλειψη συνοχής. Οι ηγέτες της Κεντροαριστεράς-παλιοί και νέοι απέτυχαν να αρθρώσουν ενιαίο λόγο. Δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ένα πειστικό μανιφέστο. Για πρώτη φορά ο Keynes ήταν ταμπού, οι Γάλλοι μπλοκάρουν τη συζήτηση για τις αγροτικές επιδοτήσεις φοβούμενοι τους αγρότες τους. Οι Γερμανοί μπλοκάρουν με την σειρά τους την συζήτηση για την καθαρή πυρηνική ενέργεια φοβούμενοι τους Πράσινους συμμάχους τους και όλοι μαζί προτίμησαν να αναλωθούν σε αντιαμερικανικές επιθέσεις μη αντιλαμβανόμενοι ότι η κατάσταση στο εσωτερικό των ΗΠΑ στον κόσμο έχει αλλάξει μετά την εκλογή του Ομπάμα στην Προεδρία

Αντίθετα η Κεντροδεξιά με μια σαφή ατζέντα 5 αξόνων κατάφερε να κυριαρχήσει. Αυτή η ατζέντα εκφράστηκε από το ΕΛΚ  με την Ασφάλεια, την Ισόρροπη Οικονομική Ανάπτυξη, το Περιβάλλον, την Μετανάστευση και την Κοινωνική Συνοχή με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά δυστυχώς ήταν λίγο πιο σύνθετη από τις κραυγές των παπαγάλων των γαλάζιων σποτ.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της πολιτικής της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς είναι ότι αντιλήφθηκε γρήγορα- ότι το νέο προλεταριάτο του 21ου αιώνα είναι πιο σύνθετο από τους «μη έχοντες» του 20ου αιώνα. Είναι μετανάστες, γυναίκες, μερικώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι και είναι κυρίως μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και όχι συνδικαλιστές, είναι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και όχι βιομηχανικοί εργάτες. Είναι πολίτες που μέσα στις σκληρές συνθήκες της κρίσης είναι πιο φιλικά προσκείμενοι στο επιχειρείν  από ότι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που αυτάρεσκα πιστεύουν ότι τους εκφράζουν. Επιζητούν ασφάλεια, ασφάλεια παντού, και αυτό το αντιλήφθηκε έγκαιρα η σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Ασφάλεια στην οικονομία, στην εργασία, στην υγεία, στο σπίτι, στο δρόμο.

Εδώ λοιπόν είναι η μεγάλη πρόκληση για την ΝΔ. Εδώ είναι η δεύτερη μεγάλη και κρίσιμη για το μέλλον της ευκαιρία. Να υιοθετήσει- έστω και καθυστερημένα- μια ατζέντα που πέτυχε σε όλη την Ευρώπη. Σαφέστατα και να την προσαρμόσει στην ελληνική πραγματικότητα. Αλλά μόνο έτσι θα υποχρεώνει την Κεντροαριστερά να παίξει στο γήπεδο της πραγματικής πολιτικής. Αλλιώς στο παιχνίδι της αρνητικής ψήφου σίγουρα θα χάσει.

Η κατάρρευση της Αριστεράς στην Ελλάδα, όπως αυτή εκφράζεται από το ΣΥΡΙΖΑ  δείχνει το δρόμο. Η αποτυχία της επηρεάζει και τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ. Το πάλαι ποτέ κίνημα είναι τριχασμένο ανάμεσα στους Νέο - Παπανδρεϊκούς του Γιώργου, του εκσυγχρονιστές του Σημίτη- Βενιζέλου και τους Παλαιοπαπανδρεϊκούς των συνδικαλιστών. Αυτός σημαίνει ότι ως μόνο συνεκτικό κρίκο έχουν την εξουσία. Όμως τα κόμματα τα ενώνει ή τα διχάζει η πολιτική, όχι οι φιλοδοξίες. Αν το ΠΑΣΟΚ πιεστεί στο επίπεδο της πραγματικής πολιτικής, ειδικά στην οικονομία-στο προεκλογικό διάγγελμά του Πρωθυπουργού ήταν σαφής η πρόθεση του να πιέσει το ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα της οικονομίας- θα τριχαστεί και θα έχει την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ.

 Στο ντόμινο της Κεντροαριστεράς έπεσε ο πρώτος παίχτης. Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα τον διχάσει βαθύτερα. Σε λίγο μπορεί να ακολουθήσει και το ΠΑΣΟΚ έτσι το επόμενο ντόμινο μπορεί να είναι πράσινο. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αφήσουμε πίσω μας τον Κυβερνητισμό της τελευταίας 2ετίας και να ξαναγίνουμε το κόμμα της πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας που εμπιστεύτηκαν οι Έλληνες το 2004.

Ας είναι η μάχη των Ευρωεκλογών η τελευταία που χάσαμε. Η διαφορά των 4,5 μονάδων είναι αναστρέψιμη, ειδικά σε εκλογές 2 γύρων. Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε ότι μπορούμε. Η στρατηγική της Σύγχρονης Ελληνικής Κεντροδεξιάς, μπορεί να δώσει νικηφόρα απάντηση σε μια Παράταξη που δεν επιτρέπεται να χάνει μάχες και με το χρόνο και με την πραγματικότητα.

 ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ FORUM2020

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Jimmy L avatar
  Jimmy L 08/09/2009 17:27:28

  Καλα Νικολα ...Τωρα ....ξυπνησες..Μεχρι τωρα εχει καταβαλεις σοβαρες προσπαθειες προκειμενου να διατηρησεις την σοβαροτητα σου..Μη το ρισκαρεις τωρα στο τελος!!

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 08/09/2009 17:29:12

  Θέσεις και προβληματισμοί, μόνο που σαν κόμμα επιλέγουμε τους ...Ζαγορίτες και ψάχνουμε τι φταίει μετά....

  • Ψάλτης απορών avatar
   Ψάλτης απορών @ Ο Ιθαγενής 09/09/2009 07:52:53

   Αν ένα επιτελείο δεν μπορεί να αλλάξει το... κόμμα του, θα αλλάξει τη χώρα;
   Κι αν ένας επικεφαλής δεν μπορεί να επιλέξει έναν (έναν!) που από τη θητεία του σε κρίσιμο υπούργείο να πείθει ότι "υπάρχουν και άλλοι" τότε... φασκελοκουκούλοστα.

 3. Swell avatar
  Swell 08/09/2009 17:31:09

  Wishful thinking. Και λυπάμαι γιατί δεν έχω συνηθίσει (κι ούτε πρόκειται να το κάνω τώρα) να διαλέγω το μικρότερο κακό από δύο κακά.

 4. donaE avatar
  donaE 08/09/2009 18:42:46

  'Ο καπιταλισμος βρισκεται σε αναζητηση νεας ταυτοτητας';
  'Το νεο προλεταριστο ειναι μικρομεσαιοι επιχειρηματιες'';
  Χαιρετισματα.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ donaE 08/09/2009 18:48:57

   Το λούμπεν προλεταριάτο πλέον είναι οι μετανάστες, με φεουδάρχες στην κορυφή της πυραμίδας, κοινωνία στη βάση και οι διεκπεραιωτές ως δίαυλοι επικοινωνίας και εντολοδόχοι.
   Ο "εκσυγχρονισμός" και η "μεταρρύθμιση" εξαφάνισαν τόσο την μεσαία τάξη (με την Ελληνική διαστρωμάτωση / ιδιομορφία) όσο και την πνευματική ελίτ που κατάντησε επιχορηγούμενος και επιδοτούμενος θίασος.
   Αυτή είναι η φωτογραφία το 2009 και να δούμε τι θα γίνει....

   • donaE avatar
    donaE @ Ο Ιθαγενής 08/09/2009 18:57:16

    Ετσι.

 5. theo1611 avatar
  theo1611 08/09/2009 19:11:44

  Ποιά κεντροδεξιά και ποιά κεντροαριστερά αγόρια μου.

  Αφού έχουν αποϊδεολογικοποιηθεί τα πάντα. Το παιχνίδι παίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα από τα ΜΜΕ, αποϊδελογικοποιημένα.

  Με τη μαγκιά της επικοινωνίας και της παραπλάνησης δηλαδή.

  Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο ΓΑΠ αναδείχτηκε στρατηγός. Χωρίς να κάνει ή να υποσχεθεί τίποτα απολύτως, κάθησε να χάσει μάχες προκειμένου να κερδίσει τον πόλεμο, υπό τις επικρατούσες συνθήκες. Βενιζέλοι και λοιποί, αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, από στρατηγικής εννοώ (αυτοί και οι προωθητές τους).

  Για να μην αναφερθώ στον νικητή των μαχών μέχρι σήμερα και την απονεννοημένη κίνηση προκειμένου να κερδίσει τον πόλεμο (επικοινωνιακή μούφα κιαυτό, ελαφρά πηδηματάκια στην ουσία, συγκράτηση απωλειών και Κύριος οίδε)

  ΥΓ: Όταν έχεις αυξήσει τις κατέτος δημόσιες δαπάνες μισθοδοσίας και σύνταξης δημοσίων υπαλλήλων κατά 25% για τα επόμενα 15 με 35 χρόνια σε σχέση με την κατάσταση που παρέλαβες, διαφημίζεις το πάγωμα του 1 ή 2% αυξήσεων για τα επόμενα δύο χρόνια?

  Και οι θεωρητικοί σου δεν σκαμπάζουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν με την νέα επικοινωνιακή απάτη?

 6. vasilis karajenis avatar
  vasilis karajenis 08/09/2009 19:12:29

  Δια χειρός της Φάνη Πάλλη Πετραλιάς ο ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. χρήζεται δικαιούχος του Ο.Ε.Κ.
  Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009 και παρά την προκήρυξη των εκλογών το Δ.Σ. Ο.Ε.Κ. παραχωρεί οικόπεδο εμπορικής χρήσης έκτασης 103.177 τ.μ. στην κοινοπραξία «REDS A.E. – ΑΚΤΩΡ A.T.E.» η οποία αναλαμβάνει την κατασκευή, λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση των ακινήτων και των εγκαταστάσεων αυτών για 50 έτη.
  Ο Ο.Ε.Κ. προσφέρει το ακίνητό 103.177 τ.μ. εμπορικής χρήσης χωρίς κανένα αρχικό όφελος, η κοινοπραξία «REDS A.E. – ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.» θα κατασκευάσει και θα διαχειριστεί έργο που θα περιλαμβάνει εμβαδόν επιφανειών προς μίσθωση μεγέθους 50.069 τ.μ. Για κάθε τετραγωνικό μέτρο ενοικίασης ο Ο.Ε.Κ. θα εισπράτει το 12% της αξίας ενώ η κοινοπραξία – διαχειριστής το 88%.!!!
  Η συνολική ζημιά του Ο.Ε.Κ. υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ!!!
  Η περιουσία του Ο.Ε.Κ. «εκποιείται», ζημιώνονται τα συμφέροντά των εργατοϋπαλλήλων της χώρας αφού η κοινοπραξία «REDS A.E. – ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.» αντιμετωπίζεται σε προεκλογική περίοδο ως δικαιούχος με έντονες κοινωνικές ανάγκες

  • Πυροπαθής avatar
   Πυροπαθής @ vasilis karajenis 08/09/2009 20:08:17

   Ιδιοκτήτης του ΑΚΤΩΡΑ είναι αυτός που ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ έλεγε νταβατζή ή κάνω λάθος;
   Μάλλον θα του ξέφυγε κι αυτό όπως του ξέφυγε και το "Αρχιερέας της διαπλοκής".
   " Που 'σαι νιότη μου που 'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος"
   Πλήρης απογοήτευση μετά 5,5 χρόνια.

 7. F avatar
  F 08/09/2009 19:15:06

  Μόνο ποὺ ὁ κος Καραχάλιος θὰ ἔπρεπε νὰ γνωρίζει ὅτι ἡ Ἑλλὰς ἔχει ἀκόμη τὶς δομὲς τῆς ὀθωμανικῆς περιόδου...

 8. 21 avatar
  21 08/09/2009 19:54:25

  Eπιτέλους φαίνεται ότι ξυπνούν και ακόμα και οι κομμισσάριοι της ΝΔ σαν τον Καραχάλιο. Η κεντροδεξιά μπορεί να κερδίσει μόνο αν πάψει να ντρεπεται γιά το ότι δεν είναι αριστερή...Ο Σαρκοζύ έδειξε τον δρόμο Κύριοι της ΝΔ

 9. anonymous avatar
  anonymous 08/09/2009 20:17:05

  Ξύλινος λόγος που δε μου λέει τίποτα σχετικά με τις θέσεις της κεντροδεξιάς η οποία φαίνεται τελικά αυτή να είναι σε αναζήτηση ταυτότητας. Τουλάχιστον μου έλυσε την απορία σχετικά με την αδράνεια της κυβέρνησης Καραμανλή....τώρα εξηγούνται όλα!

  'Στην πολιτική πρωτοβουλιών και όχι στην παθητικότητα. Στην πίστη ότι εμείς που κυβερνάμε μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και όχι στην μοιρολατρία που μας καθίστα έρμαιο των όποιων εξελίξεων και τυχαίων κρίσεων.'

  Το παραπάνω το θεωρούσα δεδομένο, αλλά φαίνεται πως έκανα λάθος. Τί άλλο θα διαβάσουμε και θα δούμε (φώτο φακτορα)

 10. perastikos avatar
  perastikos 08/09/2009 20:24:35

  Ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός έχασε κάθε κοινωνική νομιμοποίηση λόγω της αδυναμίας του να διασφαλίσει κράτος δικαίου. Τα μέσα παραγωγής βρέθηκαν στα χέρια λίγων, έτσι η κατανομή του κοινωνικού προϊόντος βρέθηκε ανάμεσα στα συμφέροντα των λίγων και τις ανάγκες του συνόλου, με λίγα λόγια η εξυπηρέτηση των αναγκών του συνόλου σήμαινε ζημιά για τους λίγους. Την ίδια στιγμή ο ανταγωνισμός συμφερόντων των λίγων οδήγησε στις πολιτικές επιπτώσεις που όλοι γνωρίζουμε.
  Σε αυτό το τοπίο η κεντροαριστερά μη μπορώντας και μη θέλοντας να οδηγήσει τα πράγματα σε άλλο δρόμο υιοθέτησε βασικές νεοφιλελεύθερες καπιταλιστικές αρχές, τούτο σημαίνει και μετάλλαξη των μελών της. Στον ασύμβατο, με τους αρχικούς της στόχους , δρόμο των πολιτικών της επιλογών και προσπαθώντας να μην αποκοπεί από τη μάζα των ψηφοφόρων της προσπάθησε με ανακατανομή της ανεργίας και με μοίρασμα της ίδιας πίτας σε περισσοτέρους να δημιουργήσει υλική εξασφάλιση στο σύνολο. Η πολιτική αυτή δεν μπορούσε και δεν δημιούργησε προϋποθέσεις οικονομικής επέκτασης στη βάση της κοινωνίας, εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι συρρίκνωσε το κοινωνικό Κράτους και σε αρκετές περιπτώσεις την ίδια τη δημοκρατία. Σήμερα τα μη προνομιούχα στρώματα της κοινωνίας αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα.

  Επομένως, πέρα από την πολιτική ανανέωση είναι αναγκαίος και ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης πολίτη- πολιτικής στη βάση των πραγματικών αναγκών.
  Στην ελληνική πραγματικότητα νομίζω ότι ο ρεαλισμός της Κεντροδεξιάς στην εξωτερική πολιτική
  ( μεταναστευτικό, fyrom, ktl) και ο νέος προγραμματικός λόγος στην οικονομία { δλδή οι εξαγγελίες για πάταξη της φοροδιαφυγής, της αισχροκέρδειας κτλ, (ειδικά αν συνοδευτούν με κίνητρα νομιμότητας)} δίνουν ( στην κεντροδεξιά) ιδεολογικό και εκλογικό πλεονέκτημα.

 11. perastikos avatar
  perastikos 08/09/2009 21:21:10

  Υ.Γ. η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι έρχεται από το παρελθόν…
  μην ξεχνάτε ότι οι κεντροαριστεροί προτιμούν σε συνεργασίες τους «πράσινους» !!
  Στο πρόσφατο παρελθόν ( στη Γερμανία) η κυβέρνηση του Gerhard Schröder είχε συνεργαστεί αρμονικά με τον "πράσινο" Joschka Fischer

 12. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 08/09/2009 22:18:51

  Ξυλινολογία ως συντηρητικός αντίποδας της Αλέκας. Οι κύριοι επιμένουν να αγνοούν, ότι με τέτοια επιχειρηματολογία ψηφίστηκε η ΝΔ. μόνο επειδή ο κόσμος είχε σιχαθεί την εικοσαετία Πασόκ. Η εποχή αυτή ΠΕΡΑΣΕ. Αντί να κάτσουν να σκεφτούν πως θα λύσουν κανένα πρόβλημα κάνουν παραδόσεις σε θέματα που δεν χαμπαρίζουν. Δεν είναι μόνο τα βαρίδια, αλλά και οι τσελιγκάδες.
  Το δράμα της Ελλαδικής προγραμματολογίας είναι ότι περιορίζεται σε εξαγγελίες για μείωση των συνεπειών των συμφορών και δεν τολμά δυναμικού τύπου προβληματισμό.
  Δυστυχώς ο ασθενής δεν πάσχει από σπυράκια ή κρυολόγημα. Σκεφτείτε κάτι για την φυματίωση, τον καρκίνο και το aids. Η φούσκες, οι ασπιρίνες, και οι εξορκισμοί σε λίγο δεν θα καλύπτονται από το ΙΚΑ.

 13. axbax avatar
  axbax 08/09/2009 22:41:16

  Καλή η προσπάθεια ρε Νίκο, αλλά τι δουλειά έχει η σύγχρονη Ευρωπαϊκή κεντροδεξιά με την παλαιοκομματική δεξιά του Σουφλιά που κυβερνά το τελευταίο διάστημα στη θέση του κουρασμένου;

 14. ΕΥΡΩΔΙΟΓΕΝΗΣ avatar
  ΕΥΡΩΔΙΟΓΕΝΗΣ 09/09/2009 00:03:45

  Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΤΥΧΕ ΓΙΑΤΙ ΔΝ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΑΙ ΚΑΝ ΔΕΞΙΑ.
  ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΠΡΟΣ Τ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ.
  ΕΑΝ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΔΩΣΕΙ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ...ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ.
  ΟΙ ΘΩΠΕΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ Η ΟΜΗΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΑ ΕΙΤΕ ΛΑΜΟΓΙΟ ΕΙΤΕ ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΚΕΝΤΡΟ ΟΥΤΕ ΔΕΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΠΟΛΙΤΚΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΥ.

  Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ 5 ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΕΤΗ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΜΜΑ ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ,ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ,ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΤΙΚΟ ΧΩΡΟ.

  Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ...ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΑΙΔΡΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΡΝΗΣ ΤΟΙΑΥΤΗΣ.

  ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΠΟΥ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ.
  ΤΕΛΟΣ ΑΔΟΞΟ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΟΥΝ ΜΕ ΚΟΡΩΝΕΣ ...ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΕΩΝ,ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΑΙΔΡΑ.

  ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΥ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ Η ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΜΕΝΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ.

  ΑΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ..ΖΕΡΒΟΔΕΞΑ.

 15. aris53m avatar
  aris53m 09/09/2009 05:03:49

  σωστός ο theo1611

  δεν έχει νόημα να μιλάμε για κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά στην Ελλάδα.

  Εδώ έχουμε 2 κόμματα πλιάτσικου που υποστηρίζονται (ακόμα) από ένα 70 % των ψηφοφόρων, ένα 5% βασιλικούς, ένα 2% φιλοτουρκικούς, και κάποιοι άλλοι (οι υπόλοιποι) που αναζητούν ταυτότητα και δικαίωση.

  με τέτοια ομάδα και τέτοια υποστήριξη, μπορείς να παίξεις μπάλλα?

 16. koinos_nous avatar
  koinos_nous 09/09/2009 06:39:47

  Με 5,5 χρονια διακυβερνησης και σχεδον μηδενικο εργο μπορει να κερδισει.....καμποσα χρονια στην αντιπολιτευση.
  Πλακα μας κανει μαλλον.

 17. Σαος avatar
  Σαος 09/09/2009 08:28:04

  Φάκτορα Χ, για δες τα παρακάτω άρθρα.

  http://taxalia.blogspot.com/2009/09/blog-post_812.html

  http://taxalia.blogspot.com/2009/09/h-fiba-rpg.html

  Εμπλοκή του πρώην μπασκετμπολίστα του Άρη, Μισούνωφ, με τρομοκρατία και αλυτρωτικές ιδέες σκοπιανών.

 18. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 09/09/2009 08:33:35

  Έφτασες αργά, σου πήρε άλλος τη θέση,
  έφτασες αργά...
  Σε βγάλαν απ' τη μέση.
  Δεν σε θέλει κανείς, επέρασε ο καιρός σου,
  δεν σε θέλει κανείς, λάθος ήτανε δικό σου.

  Μανόλης Αναγνωστάκης

 19. Ατσαλάκωτος avatar
  Ατσαλάκωτος 09/09/2009 09:08:24

  Μπορεί να τοποθετηθεί κανείς αν προηγουμένως διασαφηνιστεί εννοιολογικά, ποια είναι η διαφορά μεταξύ “νεοδεξιάς” και “κεντροδεξιάς”.
  Κεντροαριστερά δεν υπάρχει.
  'Η είναι αριστερά, ή είναι κέντρο.
  Ένα από τα δύο.
  Μεταλλαγμένη αριστερά ή ολίγη αριστερά δεν υφίσταται!!
  Είναι σαν να λέμε:
  Ολίγον τι έγκυος γυνή. Είναι ποτέ δυνατόν???

  • mesaios daktylos avatar
   mesaios daktylos @ Ατσαλάκωτος 09/09/2009 12:28:41

   Ατσαλάκωτος says:
   ""Ολίγον τι έγκυος γυνή. Είναι ποτέ δυνατόν???""

   Τι γνώμη έχεις για το.... ανεμογκάστρι;;

 20. Thomas avatar
  Thomas 09/09/2009 12:13:56

  Σαφώς και είναι ανατρέψιμη η κατάσταση υπέρ της Νέας Δημοκρατίας χωρίς να ξέρω τον χώρο της πολιτικής ιδιαίτερα θα έλεγα ότι στην πολιτική όσα δε φέρνει ο χρόνος όλος τα φέρνει η στιγμή

 21. George Poulos avatar
  George Poulos 09/09/2009 13:54:41

  Στην πολιτική ένα συν ένα δεν κάνει πάντα δύο.
  Οταν ένα κόμα που το θεωρείς ακραίο το προσθέτεις στο δικό σου αριθμητικά για να πάρεις εξουσία,τότε θα έχεις διαροές από την άλλη άκρη των ψηφοφόρων που ξεγέλασες, από το μεσαίο χώρο.

 22. Hellenic avatar
  Hellenic 09/09/2009 15:26:21

  Σημασια δεν εχουν οι ταμπελες, οπως "κεντροδεξια", η "κεντροαριστερα", αλλα το ζητουμενο στην Ελλαδα αλλα και παγκοσμια ειναι ο ρολος του κρατους τον 21ο αιωνα της παγκοσμιοποιησης, της ανεξελεγκτης δυναμης των εταιρειων, την καταρρευση του υγιους ανταγωνισμου που δινει την θεση του στην κυριαρχια των μεγαλων καρτελ, την μεγαλη επιρροη των ΜΜΕ. Κεντρα δηλαδη ισχυος που τεινουν να υποκαταστησουν την κυριαρχια του Κρατους σε εθνικο και υπερεθνικο επιπεδο. Η δημιουργια ισχυρου κρατους με δημοκρατικη λειτουργια ανοιχτο και συμμετοχικο, με αξιοποιηση των νεων τεχνολογιων, ενα κρατος που αυτο θα βαζει τους κανονες του παιχνιδιου αξοιοποιωντας την δημοκρατικη του βαση δηλαδη το συμβολαιο του με το λαο, και τις παραδοσιακες δομες εξουσιας, δηλαδη απολυτο ελεγχο στις ενοπλες δυναμεις τις μυστικες υπηρεσιες και τα σωματα ασφαλειας. Αυτο δεν σημαινει οτι δεν θα εχει το κρατος αυτο σχεση με την υγιη επιχειρηματικη δραστηριοτητα. Αντιθετα πρεπει να ενθαρρυνθει η δραστηριοτητα αυτη με κινητρα και ευκαιριες για ολους και οχι μονο για τους ημετερους και δοσοληψιες με μια ολιγαρχικη δομη εξουσιας που θελει να επιβληθει της πολιτικης εξουσιας. Υπαρχει αναγκη για ενα νεο συμβολαιο με το λαο και αυτο ευχομαι οτι θα πραξει το ΠΑ.ΣΟ.Κ του Γεωργιου Παπανδρεου.

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ Hellenic 09/09/2009 15:58:53

   Άριστες οι διαπιστώσεις σου. Όποιος όμως και εάν τολμήσει την ρήξη, οφείλουμε να μας βρει στο πλευρό του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.