#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/10/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κεντροδεξιά είναι μίαΟ ηγέτης της Κεντροδεξιάς Παράταξης πρέπει και οφείλει να είναι θέσει ή δυνάμει ηγέτης ολόκληρης της χώρας. Τούτη την ώρα, ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς Παράταξης είναι και  Πρωθυπουργός της χώρας. Σε περίπτωση που η Κεντροδεξιά βρεθεί στην αντιπολίτευση, ο ηγέτης της θα είναι εν δυνάμει Πρωθυπουργός. Οτιδήποτε άλλο δεν ταιριάζει στην μεγάλη Κεντροδεξιά Παράταξη, που από την στιγμή της συγκρότησής της από τον Κων/νο Καραμανλή τον πρεσβύτερο το 1974 μέχρι και σήμερα, έπαιξε πάντα πρώτο ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Μάλιστα, σε εποχές δύσκολες, ήταν η πολιτική δύναμη που κλήθηκε να βγάλει τα «κάστανα» από την φωτιά.

Αυτό ακριβώς κάνει και τούτη την κρισιμότατη ώρα για τον τόπο η μεγάλη Κεντροδεξιά Παράταξη με ηγέτη τον Αντώνη Σαμαρά. Το ότι συνεργάζεται σε αυτό τον στόχο με το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, δείτε το απλά ως ένα από τα παρεπόμενα της οικονομικής κρίσης. Όλα δείχνουν πως οι εποχές των κυβερνητικών  αυτοδυναμιών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Δεδομένων των προβλημάτων που μας κληροδότησαν οι ισχυρές, μονοκομματικές κυβερνήσεις του πρόσφατου παρελθόντος, αυτό μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι και θετικό για τον τόπο. Το γεγονός βέβαια πως περάσαμε στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας, δεν αντιστρατεύεται καθόλου την ανάγκη ύπαρξης μεγάλων κομματικών σχηματισμών αρχών και πρωτίστως μιας ισχυρής Κεντροδεξιάς Παράταξης που να δύναται ανά πάσα στιγμή να αποτελέσει τον κυβερνητικό κορμό μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής Ελλάδας.

Οι αρχές πάνω στις οποίες δομήθηκε τούτη η Παράταξη από τον Κων/νο Καραμανλή, δεν έχουν χάσει ποτέ την πολιτική λάμψη τους και είναι grosso modo οι ίδιες αρχές πάνω στις οποίες έχουν δομηθεί τα περισσότερα Κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, όπως εκφράζονται μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Καθένας από εμάς που είμαστε μέλη ή λογιζόμαστε φίλοι τούτης της μεγάλης Παράταξης, μπορεί να βρίσκει πολλά σημεία διαφωνίας με τις παρελθούσες πρακτικές της ή να προκρίνει διαφορετικό μείγμα για τις ακολουθούμενες σήμερα πολιτικές της Παράταξης. Αυτές οι απόψεις, οι διαφωνίες και οι κρίσεις όμως, δεν πρέπει να είναι ικανές να οδηγήσουν την Παράταξη σε διχασμό και να μετατρέψουν τον ηγέτη της από θέσει και δυνάμει ηγέτη όλων των Ελλήνων, σε αρχηγό μιας κλειστής, περιχαρακωμένης και ομογενούς πολιτικής σέχτας.

Μπορεί στο πέρασμα του πολιτικού χρόνου, οι πρακτικές και οι πολιτικές της Παράταξης να προσομοίασαν με εκείνες του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί για κάποιο διάστημα η κομματική νομενκλατούρα της να μιμήθηκε τις πελατειακές πρακτικές και να φάνηκε πως προέκρινε τον κρατισμό, τον νεποτισμό, την αναξιοκρατία, την διαπλοκή, την αδιαφάνεια και την πρακτική της ήσσονος προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ στην απέλπιδα προσπάθειά της να αναρριχηθεί ή να κρατηθεί στην εξουσία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλες αυτές οι στρεβλές, αναποτελεσματικές και καταστροφικές πρακτικές έχουν περάσει και στο σύστημα αξιών και αρχών της Παράταξης και κυρίως, έχουν εκμαυλίσει και εκπορνεύσει πολιτικώς σύσσωμη την βάση της. Αντιθέτως, οι ιδέες και οι αρχές πάνω στις οποίες δομήθηκε τούτη η Παράταξη όπως εκφράστηκαν στο ιδρυτικό της συνέδριο, εξακολουθούν να αποτελούν την συνεκτική ουσία και το υπόγειο πλέγμα πολιτικής συν-ομολογίας μεγάλου μέρους των φίλων, μελών και οπαδών της Παράταξης, ακόμη και αν για κάποιους λόγους είχαν ή έχουν περιστασιακά απομακρυνθεί από κοντά της.

Η ευτυχής πολιτική συγκυρία και η ψήφος της βάσης της Παράταξης, επέτρεψε να βρεθεί στην ηγεσία της ο σημερινός Πρωθυπουργός, ένας ηγέτης που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται ώστε να καταφέρει όχι μονάχα να επαναφέρει την Κεντροδεξιά σε πορεία ιδεολογικής ανασυγκρότησης και μετατροπής της σε πολιτικό υποκείμενο αρχών και αξιών αλλά και να αναλάβει τον ρόλο του Ηγέτη του μεγαλύτερου μέρους  των Ελλήνων – ασχέτως πολιτικού αυτοπροσδιορισμού – σε τούτες τις κρίσιμες για τον τόπο μας ώρες. Αυτό το πολιτικό «δώρο» η Κεντροδεξιά Παράταξη οφείλει να το «εκμεταλλευτεί» όχι μονάχα προς ίδιον όφελος αλλά «προσφέροντάς το» σε ολόκληρο τον λαό μας, μέσω μιας «ιδεολογικής και πολιτικής ηγεμονίας» που θα στηρίζεται στην πειθώ και στην λογική και θα υπενθυμίζει τον πατριωτικό οίστρο που πρέπει να συνέχει  όλους τους Έλληνες, από την μία άκρη του πολιτικού φάσματος ως την άλλη.

Δεν είναι ώρα λοιπόν για μικρόψυχους σπαραγμούς, αλόγιστες και κακόηχες επιθέσεις σε πολιτικούς «αντιπάλους», δημιουργία πολιτικών «εχθρών», διαίρεσης της κοινωνίας και τεχνητής πόλωσης. Ούτε  είναι η ώρα για αποκλεισμούς, ομφαλοσκόπηση και εσωστρέφεια. Το πείραμα της «καθαρότητας» και της μονολιθικότητας έχει γίνει στο απώτερο παρελθόν, μετρήθηκε και βρέθηκε λειψό. Είμαι σίγουρος ότι ο Αντώνης Σαμαράς βγήκε σοφότερος από αυτή την διαδικασία. Το αντιλαμβάνεται κανείς ακούγοντας τον ήπιο και εθνικά ωφέλιμο πολιτικό του λόγο, παρακολουθώντας την δύσκολη και επίπονη πολιτική του διαδρομή από τον Νοέμβριο του 2011 και δώθε, διαπιστώνοντας την άοκνη και συγκινητική προσήλωσή του στον εθνικό στόχο της σωτηρίας της χώρας, αναγνωρίζοντας την ισορροπία του τρόμου  των ρήξεων και των συναινέσεων που θα πρέπει να επιτύχει για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η πολιτική ηγεμονία των αρχών, των αξιών και των θέσεων της Κεντροδεξιάς μονάχα στην χώρα μας αμφισβητείται από όλες τις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου. Κι αυτό, επειδή η ίδια η ηγεσία της  Κεντροδεξιάς Παράταξης τις είχε για χρόνια ξεχασμένες. Η σημερινή ηγεσία, φαίνεται πως αρχίζει να τις επαναφέρει. Ο σημερινός Πρωθυπουργός, δείχνει να έχει αντιληφθεί το διακύβευμα και εμφανίζεται έτοιμος να ηγηθεί ολόκληρης της χώρας. Η βάση της ΝΔ δεν πρέπει να κάνει το λάθος να τον αφήσει μονάχο του σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια, εμπλεκόμενη σε αδιέξοδους τακτικισμούς και διχαστικούς ψευτοϊδεολογικούς ακροβατισμούς που διάφοροι ρολίστες προσπαθούν να «σπρώξουν» στην ατζέντα της. Είναι μοναδική ευκαιρία τόσο για την αναγέννηση και την επανίδρυση της Παράταξης, όσο και για την σωτήρια στροφή όλης της χώρας σε πρακτικές και πολιτικές που θα ακυρώνουν το φαύλο παρελθόν και θα σηματοδοτούν ένα καινούριο ελπιδοφόρο μέλλον. Δεν πρέπει να χαθεί μέσα στην ανόητη και ατελέσφορη προσπάθεια ορισμένων να χωρίσουν παράκαιρα τα «βετούλια» από τα «κατσίκια» την ώρα που ο λύκος είναι μέσα στο μαντρί και θερίζει όλα τα ζωντανά.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 04/10/2013 07:54:05

  Ξεκολλήστε επιτέλους από τους Καραμανλήδες. Έλεος πια.
  Ο Καραμανλισμός δεν είναι ιδεολογία.
  Έχεις ακούσει για Τσωρτσιλισμό; Για Ντεγκωλισμό; Για Κολισμό;
  Αμάν πια με την Ελληνική μυθολογία.
  Όσο είστε εκεί κολλημένοι τόσο ο κόσμος θα απομακρύνεται από εσάς.
  Θα βρει αλλού πορτοκαλιές.
  Λες να μη ξέρουμε κι εμείς το ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ;
  Άσε. Το ξέραμε από το 2006. Πριν από εσάς. Αλλά δεν ακούγατε.
  Too late my friend...

  • Απόδημος avatar
   Απόδημος @ Τί να λέμε; 04/10/2013 12:56:25

   Έχουμε ακούσει Θατσερισμό, Ρεγκανισμό. Δηλαδή τι παράξενο σου φαίνεται ακούγοντας Καραμανλησμό. Αυτές τις λέξεις τις βγάζει ο λαός για τους δημοφιλής ηγέτες που άλλαξαν την ροή της ιστορίας.

  • JayGatsby avatar
   JayGatsby @ Τί να λέμε; 04/10/2013 12:56:32

   Αγαπητέ, γκωλισμός υπάρχει.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Gaullism

   Στην οικονομία ειδικότερα χαρακτηρίζεται από dirigisme, από τον οποίο εμπνεόταν ο θείος.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Dirigisme

   • Τί να λέμε; avatar
    Τί να λέμε; @ JayGatsby 04/10/2013 13:39:04

    Αυτά είναι εφευρέσεις των ανθρώπων της εκάστοτε "βασιλικής αυλης" αυτών των ηγετών οι οποίοι είχαν ωφεληθεί τα μάλλα από τις εξυπηρετήσεις που τους παρείχαν. Απλά για τη μυθοπλασία.
    Δεν αποτελούν Ιδεολογία.
    Αποτελούν περιγραφή τρόπου δράσης των συγκεκριμένων ηγετών στις συγκεκριμένες συγκυρίες.. Τίποτε άλλο.
    Αν ένα κόμμα μετάπάο τόσα χρόνια στηρίζεται ακόμη σε αυτό, παέι να επι πως δεν υπάχει όραμα πια.
    Έχω βαρεθεί αυτό το τροπάρι και τις ίδιες οικογένειες.
    Αυτή η θεοποίηση είναι επικίνδυνη.
    Άιντε, ετοιμαστείτε για τον Καραμανλή το Γ'...είναι και τα επερχόμενα κοιτάσματα βλέπεις...το παίνγιο άνοιξε και όλες οι ολιγαρχικές ελίτ ετοιμάζονται να χυμήξουν...αμ δε, άλλοι θα κάνουν τη μοιρασιά, (θα είναι έξυπνος ο κύριος Σαμαράς;)
    Έ, υπάρχουν και κάτι ψιλοδυσκολίες στην οικογένεια από το 2012: http://www.dealnews.gr/nautilia/item/53243-%CE%A3%CE%B5-%CE%BE%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%B7-%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BB%CE%AE
    όπως λέμε: Λουδοβίκος 14ος κλπ...η Απόλυτη Οικογενειοκρατία.
    Πως να σε ψηφίσει μετά ο άλλος κύριε Σαμαρά;
    Έτσι έχεις σκοπό να κάνεις κι εσύ με τα παιδιά σου;
    Θα μας τα φορτώσεις όπως οι Καραμανλήδες και οι Παπανδρέου;
    Και θα μας προβάλλεις ως Ιδεολογία της ΝΔ τον Καραμανλισμό;
    Ξέρετε κάτι;
    Ο Καραμανλής πήρε χωρίς ψηφοφορία τα σκήπτρα από τον Παπάγο. Αν δεν ήταν ο Παπάγος, Καραμανλής γιοκ. Οπότε γιατί να μην είναι ο "Παπαγισμός" η ιδεολογία της ΝΔ;

    • GO avatar
     GO @ Τί να λέμε; 04/10/2013 15:20:45

     Οι γνωστές πια, τιναλεμεκίες!

     • Τί να λέμε; avatar
      Τί να λέμε; @ GO 04/10/2013 17:50:48

      @GO: Απάντησε με επιχειρήματα....(διορισμένος στο δημόσιο είσαι από τους Καραμανλήδες; Μήπως σε πληρώνω με το φόρο μου εγώ το κορόϊδο του ιδιωτικού τομέα;)

     • GO avatar
      GO @ Τί να λέμε; 04/10/2013 18:31:31

      Τις, άκρως πολιτικές και επί της ουσίας απαντήσεις μου, μπορείς να τις δεις σε δύο σχόλιά μου, στο παρόν άρθρο.
      Η Παράταξη, στην οποία ανήκω, έχει προδιαγραφές. Τις ασπάζεσαι; Εντάσσεσαι. Δεν τις ασπάζεσαι; Την ακολουθείς με βαριά καρδιά και δεν θορυβείς ή πας αλλού.
      Τα υπόλοιπα είναι τιναλεμεκίες.

     • Τί να λέμε; avatar
      Τί να λέμε; @ GO 05/10/2013 09:07:28

      Θα πολεμώ κάθε παράταξη που έκαψε τη χώρα. Μέχρι να έρθει αυτή στα μέτρα μου. ή να διαλυθεί. Ως τότε μάλλον σε πληρώνω από το φόρο μου απ'οτι κατάλαβα διορισμένο κομματόσκυλο Όσο αφορά τις μαλακίες; Χμμμμ...είδα που κατήντησε η χώρα ελέω Καραμανλή Junior...2007: "έχουμε θωρακισμένη οικονομία" κλπ....Ό,τι δεν σας αρέσει το βαφτίζετε μαλακίες....Ξέρεις κάτι; γιατί ακόμη να πληρώνω από το φόρο μου τα κόμματά σας όλα τα κόμματα...και το ίδρυμα Κων/νου Καραμανλή; Για να με αποκαλείς εσύ μαλάκα; Αν θα πάω αλλού; Χμμμ. Για ρώτα το Σαμαρά αν του αρέσει να διώχνεις ΕΣΥ τους ψηφοφόρους...με΄τα μη παραπονιέστε για΄τι θα καταποντιστεί η ΝΔ...άνθρωποι σαν κι εσένα ΕΔΙΩΞΑΝ τους δεξιούς από τη ΝΔ...άνθρωποι του Καραμανλή που φοβόταν μη χάσουν τα οφίτσιά τους...ανθρωπάκια...

    • Greg avatar
     Greg @ Τί να λέμε; 05/10/2013 00:19:43

     Λάθος, εάν δεν ήταν η Φρειδερίκη, Καραμανλής γιοκ. Ο Παπάγος είχε ορίσει διάδοχο τον Στ. Στεφανόπουλο, (τον Βούδα) που δεν ήθελε να ορκισθεί Τρίτη και βρήκε τον χρόνο η Φρειδερίκη και επέβαλλε τον Καραμανλή.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Τί να λέμε; 04/10/2013 13:12:50

   Και ο Γκολισμός υπάρχει ως έκφραση!
   Ποιοι είμαστε "εμείς" και ποιοι "εσείς";
   Ποιος μίλησε για καραμανλισμό; η ΝΔ δεν πορεύεται βάσει των αρχών του ιδρυτικού της συνεδρίου; επανιδρύθηκε το κόμμα και δεν το αντελήφθην;
   Το κακό είναι πως σπανίως εφαρμόστηκαν αυτές οι αρχές μετά το 1981. Μια προσπάθεια γίνεται τώρα. οι αρχές αυτές παντού στον δυτικό κόσμο είναι επίκαιρες όσο ποτέ και εφαρμόζονται με επιτύχία από ποικίλα κυβερνητικά σχήματα. Αυτό είναι προϋπόθεση πολιτικής ηγεμονίας. Ο Α. Σαμαράς εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Κάποιοι προσπαθούν να τον εγκλωβίσουν σε παρωχημένα προτάγματα. Να μην τα λέμε δηλαδή όλα αυτά;

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Τί να λέμε; 04/10/2013 14:32:17

   Ο Γκωλισμός ως κύρια κεντροδεξιά παράταξη, μαζί με τους Σοσιαλιστές αποτελούν το ισχυρό πολιτικό δίπολο εξουσίας στη Γαλλία.
   Μη μας τρελαίνετε, αρκετά αδέσποτα ακούμε να κυκλοφορούν.

  • αντιρεαλιστής avatar
   αντιρεαλιστής @ Τί να λέμε; 05/10/2013 14:44:52

   Έχουμε ακούσει για Γκωλισμό ναι...εσύ μάλλον είσαι κάπως απληροφόρητος

 2. giannis avatar
  giannis 04/10/2013 08:07:46

  Για να υπάρχει ισχυρή κεντροδεξιά πρέπει να υπάρχει ισχυρή κεντροαριστερά.Με το συριζα να κάνει πλάκα αρκούμενος στο 25% και στη σιγουριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κεντροδεξιά συνεχώς θα φθίνει χάνοντας ψηφοφόρους δεξιά και αριστερά.
  Είναι εμφανές ότι όπως η χρυσή αυγή με στελεχιαικό δυναμικό του 0,3% δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το 7% έτσι και ο συριζα με 3% δε μπορεί να διαχειριστεί το 25%.
  Τα πάντα λοιπόν εξαρτώνται από το βάθος της κρίσης, αυτή ανέβασε το συριζα και τη χρυσή αυγή και εφόσον η κρίση ανακοπεί θα ξαναγυρίσουν εκεί που ήταν.

  • akenaton avatar
   akenaton @ giannis 04/10/2013 13:16:01

   Όχι απαραίτητα! Η κεντροαριστερά έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει.
   Στα υπόλοιπα έχετε μάλλον δίκιο.

  • mara M. avatar
   mara M. @ giannis 04/10/2013 19:37:48

   Nαι και το ΠΑΣΟΚ θα φτάσει στο 40%. Τι είναι αυτά που διαβάζουμε.

 3. Εκπαιδευτικός avatar
  Εκπαιδευτικός 04/10/2013 08:09:21

  Αν το μοναδικό μέλλον ενός κράτους και ενός έθνους είναι η Παιδεία, δεν αναγνωρίζω πρόσφατες ενδείξεις που να στοιχειοθετούν συνεισφορά των αρετών της ηγεσίας και την ιδεολογίας της "κεντροδεξιάς" προς την σωστή κατεύθυνση, είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα. Πείστε με για το αντίθετο.

 4. Εκπαιδευτικός avatar
  Εκπαιδευτικός 04/10/2013 08:10:46

  Αν το μοναδικό μέλλον ενός κράτους και ενός έθνους είναι η Παιδεία, δεν αναγνωρίζω πρόσφατες ενδείξεις που να στοιχειοθετούν συνεισφορά των αρετών της ηγεσίας και την ιδεολογίας της "κεντροδεξιάς" τα οποία περιγράφετε, που να οδηγούν προς την σωστή κατεύθυνση, είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα. Πείστε με για το αντίθετο.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Εκπαιδευτικός 04/10/2013 13:28:17

   Η δομικές αλλαγές δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμη στον τομέα της Παιδείας. Οι βλάβες είναι μακροχρόνιες και πολύ βαριές. Αλλά όταν μιλάμε για Παιδεία, το βάθος χρόνου του σχεδιασμού μας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μιας γενιάς, οπότε, μην περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα ή έστω ενδείξεις αποτελεσμάτων σε 1,5 χρόνο. Προθέσεις καλές υπάρχουν αλλά δεν γίνονται (κι ούτε θα πρέπει να γίνονται) οι διορθώσεις σε τόσο σημαντικούς τομείς στο πόδι. Ας περιμένουμε λίγο καιρό ακόμη.

 5. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 04/10/2013 08:16:51

  η παράταξη αν θέλει να παραμείνει μεγάλη θα πρέπει να απαλλαγεί από τους χωρίς ιδεολογία μεσαιοχωρίτες (παυλόπουλος, αντώναρος κλπ). Η ΝΔ πιστή στις αρχές του φιλελεύθερου συντηρητισμού (όπως όλα τα αδελφά κόμματα στην Ευρώπη) θα πρέπει να δουλεύει συνεχώς στην κατεύθυνση της όσμωσης της συντηρητικής της πτέρυγας (Αθανασίου, Βορίδης, Λαζαρίδης κ.α.) με τη φιλελεύθερη (Γιαννάκου, Ντόρα, Χατζηδάκης κ.α.). Αυτή η όσμωση θα παράξει την ιδεολογική κυριαρχία (εύκολη υπόθεση αν αναλογιστούμε ότι βασικός μας αντίπαλος είναι το ανερμάτιστο μόρφωμα του σύριζα με τον παλαιολιθικό πασοκισμό που εκφράζει) και θα θέσει τις βάσεις ανασυγκρότησης της χώρας!

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Συριζαλβανία του Χότζα 04/10/2013 08:26:52

   Η Γιαννάκου;!;

   • Mariana avatar
    Mariana @ ΚΜ 04/10/2013 11:52:49

    Όχι μόνη της όμως! Θα συμβάλλουν ο Βορίδης και η Ντόρα...

    • Tommy avatar
     Tommy @ Mariana 04/10/2013 14:59:25

     Καθώς και τα πουλέν της κ.Γιαννάκου, οι κ.κ. Δραγώνα και Ρεπούση.

  • Βασίλης avatar
   Βασίλης @ Συριζαλβανία του Χότζα 04/10/2013 14:56:58

   Τη λέσχη Bilderberg την ρωτήσατε άραγε ;

  • mara M. avatar
   mara M. @ Συριζαλβανία του Χότζα 04/10/2013 19:45:40

   Να ξαναγίνει μεγάλη εννοείς.

 6. GO avatar
  GO 04/10/2013 08:21:35

  Επί τέλους ένα παραταξιακό κείμενο. Ένα κείμενο που αφυπνίζει συνειδήσεις μελών, φίλων, συμπαθούντων αλλά και γενικότερα, ενεργών πολιτών που παρακολουθούν τα πολιτικά πράγματα.
  Θα μπορούσε ο καθένας να παρατηρήσει το ένα, το άλλο ή το τρίτο, όμως ας μείνουμε στην κεντρική ιδέα του κειμένου. Ας επαναφέρουμε, ως πρώτη ύλη των πολιτικών νοητικών και νοηματικών μας διεργασιών, τις Αρχές και Αξίες της ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ, τις παρακαταθήκες που μας άφησαν σοφοί πολιτικοί άνδρες και ο Μεγάλος Ηγέτης. Παραμένουν εδώ, αναλλοίωτες, έτοιμες για χρήση!

  Υ.Γ : Φίλε Akenaton, σε ευχαριστώ και σε συγχαίρω για το άρθρο σου, που αποτελεί νησίδα πολιτικής λογικής, μέσα στην καταιγίδα του παραλογισμού, μιας πολύ θορυβούσας μειοψηφίας, που έχει κατακλύσει την σχολιογραφία (και λίγο) την αρθρογραφία του ANTINEWS. Καλημέρα σου.

  • akenaton avatar
   akenaton @ GO 04/10/2013 15:10:36

   Σε ευχαριστώ από καρδιάς για τα καλά σου λόγια φίλε μου.

 7. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 04/10/2013 08:48:35

  Δεν υπάρχει κεντρό.....κεντρό........ είναι και το πασοκ .

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΠΕΛΙΑΣ 04/10/2013 13:29:18

   Όποιος τα πίστεψε αυτό, έχασε και τις εκλογές. Τόσο απλά!

 8. ΠΙΛΟΤΟΣ avatar
  ΠΙΛΟΤΟΣ 04/10/2013 09:07:24

  Τελικά κεντροδεξιά ή Δεξιά ;

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ΠΙΛΟΤΟΣ 04/10/2013 14:35:41

   Έυσι δουλεύει το σύστημα σε όλη την Ευρώπη.
   Και συμμετρικά: Τι είπε χθες ο σοσιαλιστής Σούλτς στον Τσιπρα; "Ο κ. Αλέξης είναι λίγο πιο αριστερός απο μας, αλλά αυτό διορθώνεται"...
   Καταλαβαινόμαστε, ελήφθη το μήνυμα;

   • Σιγά μη φοβηθώ avatar
    Σιγά μη φοβηθώ @ Uncle Stgm 04/10/2013 16:36:58

    Διορθώνεται με το να γίνουν λίγο πιο...αριστεροί οι...Σούλτς;

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Σιγά μη φοβηθώ 04/10/2013 19:13:15

     Αυτό δεν το διευκρίνισε, αλλά δεν το απέκλεισε.
     "Μπορεί αυτοί να στρίψουν, μπορεί εμείς", είπε, "δεν ξέρω"...
     Fog...

 9. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 04/10/2013 09:10:41

  Αν δεν κάνει εκλογές Νοέμβριο
  Η χώρα θα καταστραφει εντελώς.

  Προλαβαίνει...πολλά...απο ανοδο ΧΑ στο 20%+ έως τον Σημίτη.

  Ας κανει 2 εκλογές.

  Μια Νοεμβριο μια με ληξη προεδρίας.

  Αν αγαπάς την πατρίδα σου κανει; το παν να την δώσεις απ τους πραγματικούς φασίστες...τύπου ΓερμανοΠΑΣΟΚΟΥΣ

  Ο Σημίτης έρχεται...!! Ετοιμάζεται.

  ΠΠ

  • GLAD avatar
   GLAD @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 04/10/2013 13:42:57

   Ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφτεί ποτέ.
   Η λέξη όμως "ΓερμανοΠΑΣΟΚΟΥΣ" τα λέει όλα.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 04/10/2013 20:58:08

   Glad to see you back! Always enjoying your comments, ΠΠ!

 10. ΘΥΜΙΟΣ avatar
  ΘΥΜΙΟΣ 04/10/2013 09:12:50

  Aγαπητέ Ακενατών καλημέρα. Σαν το κύκνειο άσμα της "κεντροδεξιάς παράταξης"
  ακούγεται το σημερινό σου άρθρο...Η εικόνα μάλιστα το εκφράζει έντονα...
  Βεβαίως διαλύει τον ανόητο μύθο οτι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το "αριστερό άκρο" του κοινοβουλίου μας, και κατ΄αντιστοιχίαν της αποδίδει τον αληθινό της ρόλο, που είναι η κεντροαριστερά παράταξη.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΘΥΜΙΟΣ 04/10/2013 15:14:02

   Καλημέρα αγαπητέ! Εγώ για ουβερτούρα το έγραψα ... Εισαγωγή στην ανανεωμένη αλλά πάνω στις ίδιες σταθερές αρχές μεγάλη Κεντροδεξιά.

   • ΘΥΜΙΟΣ avatar
    ΘΥΜΙΟΣ @ akenaton 04/10/2013 15:31:21

    Δηλαδή εσύ τώρα aγαπητέ Ακενατών πιστεύεις οτι θα μετασχηματισθεί η γριά της φωτογραφίας στο πίσω πλάνο, στην νέα που είναι μπροστά? Δεν νομίζεις οτι το αντίθετο συμβαίνει?

 11. Greg avatar
  Greg 04/10/2013 09:28:39

  Για να γίνει ο Σαμαράς ηγέτης όλων των Ελλήνων, δεν αρκεί να το θέλει ο ίδιος και κάποιοι από το περιβάλλον του. Χρειάζεται να αποδείξει ότι έχει τη στόφα του ηγέτη. οι ηγέτες δεν χαρακτηρίζονται από τα ΝΑΙ, τα μικρά, τα εύκολα, αλλά από τα ΌΧΙ, τα μεγάλα και τα δύσκολα.

  Με τα πολλά ΝΑΙ θα γίνει ηγέτης ενός φοβικού, μικροαστικού, οικονομικά συντηρητικού σκέλους της κοινωνίας και η ηγεσία του θα διαρκέσει λίγους μήνες. Με τα μεγάλα ΌΧΙ θα κυβερνήσει δυο τετραετίες ακόμη και θα μείνει στην ιστορία. Με τη τρέχουσα πολιτική διαχείριση, δεν εμπνέει μεγαλύτερα ρεύματα από αυτά που αντιστοιχούν στις εκλογές του Μαίου 2012 και θα αποτελέσει απλά μια πολιτική παρένθεση (αντίστοιχη του Παπαδήμου).

  Με την ανάληψη πρωτοβουλιών για χάραξη νέων πολιτικών, μακρυά από στουρνάρειες παραμορφώσεις, θα γίνει ο ηγέτης που έχει ανάγκη η χώρα λόγω της απόλυτης πολιτικής λειψανδρίας που μας χαρακτηρίζει σαν έθνος.

 12. Δρυς avatar
  Δρυς 04/10/2013 09:29:26

  Akenaton, σε ένα τεκμηριωμένο θεωρητικά πολιτικό άρθρο σου, δεν ανέφερες μια φορά τη λέξη Δημοκρατία. Τυχαίο;

  • GO avatar
   GO @ Δρυς 04/10/2013 14:02:26

   Όταν αναφέρεται στις Αρχές και Αξίες της Παράταξης, αυτονοήτως αναφέρεται στη Δημοκρατία, που είναι ΤΟ πρόταγμα στην Ιδρυτική της Διακήρυξη.

 13. patriotis avatar
  patriotis 04/10/2013 09:43:11

  Όταν οι κλέφτες του πασόκ πάνε φυλακή τότε συζητάμε για μεγάλη κεντροδεξιά

  • Samios avatar
   Samios @ patriotis 04/10/2013 10:18:10

   Καί όταν εξαφανιστούν απο την ΝΔ όσοι θεωρούν προσβλητικό τον χαρακτηρισμό ΔΕΞΙΟΣ και μας έχουν τρελάνει με τον απαραδεκτο μεσαίο χώρο και με τον νεοφιλελευθερο διεθνισμό.

  • Greg avatar
   Greg @ patriotis 04/10/2013 11:21:19

   Σωστός.

 14. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 04/10/2013 10:13:02

  Ο αρθρογράφος, φιλελεύθερος όντας, παραπλανά τους αναγνώστες, αγνοώντας ηθελημένα το τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Σε όλη την Ευρώπη τα φιλελεύθερα κόμματα είναι χώρια από τα συντηρητικά και αυτό συμβαίνει και στο Ευρωκοινοβούλιο. Ενίοτε συνεργάζονται στο πλαίσιο κυβερνητικού συνασπισμού (μερικές φορές συνεργάζονται και με τους σοσιαλδημοκράτες, καθώς παίζουν τον ρόλο μπαλαντέρ). Ενίοτε όχι, ειδικά μάλιστα αν οι libéraux-libértins καταβαραθρώνονται στις εκλογές, όπως συνέβη εις την οιονεί Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους πολύ πρόσφατα.
  Εδώ γιατί δεν αποτολμούν οι φιλ την ενηλικίωσή τους; Οι λόγοι είναι προφανείς. Ο αρθρογράφος τους υπαινίσσεται: Η γλύκα της εξουσίας, η σιγουράντζα, που παρέχει η "όλη Κεντροδεξιά" (που είναι πολύ-πολύ Κέντρο και μια σταλίτσα Δεξιά, ίσα ίσα για να ξεγελούμε τους συντηρητικούς...).
  Έχω διατυπώσει τη θεωρία του ξενιζομένου (των φιλελευθέρων) και του ξενιστή (των συντηρητικών, που είναι και ο μεγάλος κορμός της ΝΔ). Αυτή η θεωρία εξηγεί για τον λόγο για τον οποίο οι φιλελεύθεροι δεν θέλουν να αποκοπούν κομματικά από το κύριο συντηρητικό κόμμα, που είναι η ΝΔ.
  Λοιπόν, η Κεντροδεξιά ΜΟΝΟ στην Ελλάδα είναι μία. Ως μη ώφειλε...Και αν κάποτε μπορούσε να είναι μία, σήμερα τα πράγματα έχουν εξελιχθεί αλλιώς. Δεν είναι τα οικονομικά το πρόταγμα, καθώς μικρές διαφοροποιήσεις υπάρχουν ή και επιτρέπονται εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των άλλων συναφών θεσμών.
  Ακόμα, λοιπόν, μία νεοελληνική ιδιαιτερότητα αυτή η ετεροβαρής συστέγαση.
  Τώρα φεύγει από τη μέση το φασιστικό μόρφωμα της ΧΑ, το οποίο προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και στις διεθνείς της σχέσεις, αλλά και καπηλευόταν την συντηρητική ιδεολογία (σπρώχνοντάς την ύπουλα προς τον ναζισμό). Έμαθα πρόσφατα από ενημερωμένο άτομο ότι ο Βορίδης (που σίγουρα είναι δεξιός και ξέρει τον ναζιστή Μιχαλολιάκο από τα χρόνια της ΕΠΕΝ) ήταν από τους κύριους εισηγητές της διάλυσης της ΧΑ και της επιθετικής στάσης απέναντί της. Ελπίζω λοιπόν ότι τώρα θα ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για το μέλλον της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα. Οι ξενιζόμενοι ελευθεριακοί-φιλελεύθεροι δεν με ενδιαφέρουν, φτάνει να απαγκιστρωθούν από την σάρκα της συντηρητικής παράταξης. Αν δεν γίνει αυτό, να είστε σίγουροι πως η πραγματική Δεξιά θα εγκαταλείψει τη ΝΔ. Και να είστε σίγουροι πως οι δημοκρατικοί συντηρητικοί πολίτες στη χώρα αυτή είμαστε πολύ περισσότεροι από τους ελευθεριακούς-φιλελεύθερους.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΒΙΣ 04/10/2013 13:43:22

   Η πολιτική σας σκέψη, αν και δείχνετε γενικά εγγράμματος άνθρωπος, κάπου χωλαίνει. Φοβάμαι πως βαθιά μέσα σας δεν έχετε ξεχωρίσει τον Καίσαρα από τον Θεό. Δοκιμάστε να απελευθερωθείτε από αυτό το δικέφαλο τέρας που κυβερνά το θυμικό σας και θα ξελαμπικάρει και το πολιτικό σας αισθητήριο να είστε σίγουρος.
   Πολύ φιλικά, Ακενατόν.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ akenaton 04/10/2013 14:08:22

    Είδατε πουθενά θεοκρατία ή νύξεις περί θεοκρατίας στο σχόλιό μου;
    Τα "πολύ φιλικά", αν μου επιτρέπεται, μου θυμίζουν επιστολές εταρειών δημοσίων σχέσεων και τα απεχθάνομαι... Μεταξύ ανωνύμων, το "πολύ φιλικά" μόνο ως ειρωνία μπορεί να εκληφθεί.

    • akenaton avatar
     akenaton @ ΒΙΣ 04/10/2013 15:18:51

     Έχετε σχολιάσει τόσες φορές σε κείμενά μου, που δεν σας θεωρώ "ανώνυμο". Αν σας "χαλάει" το αποσύρω το "πολύ φιλικά". Τα υπόλοιπα, δεν τα συμπεραίνω από το παραπάνω σχόλιό σας αποκλεισικά, αλλά από τις πλείστες όσες σχολιογραφικές σας "επιθέσεις" στα γραπτά μου που ανέφερα και πιο πάνω. Μπορείτε να εκλάβετε το παρόν σύντομο σχόλιο ως μια συμπυκνωμένη απάντησή μου σε αυτά, καθώς σπανίως έχω μπει στον κόπο να σας απαντήσω επί συγκεκριμένων σχολίων σας.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ akenaton 04/10/2013 21:08:45

      Θα ήσουν πολύ πιο τίμιος με τον εαυτό σου και με εμένα αν έλεγες νέτα σκέτα ότι διαφωνούμε στην πολιτική θεώρηση των πραγμάτων. Και όχι ότι "η πολιτική μου σκέψη χωλαίνει". Δηλαδή, εσύ έχεις το κριτήριο της ορθοφροσύνης; Αυτό πώς λέγεται ακριβώς; Μήπως ολοκληρωτισμός;
      Θέλω να προσθέσω μία λεπτομέρεια: Όντας μαθητής στο σχολείο στη δεκαετία του '80, η μόνη ερώτηση που έκανα στους κνίτες ήταν αν υπάρχει ελευθερία έκφρασης και λόγου στη Σοβιετική Ένωση. Και δεν απαντούσαν...Δεν τους έθετα ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Αυτά για να καταλάβεις πόση σημασία δίνω στην ελευθερία του προσώπου...

     • akenaton avatar
      akenaton @ ΒΙΣ 05/10/2013 00:12:30

      Σας εξήγησα γιατί πιστεύω ότι χωλαίνει ... Δεν έχει νόημα αναλυτικότερη συζήτηση.

  • Β.Κ.Σιάπκα avatar
   Β.Κ.Σιάπκα @ ΒΙΣ 04/10/2013 18:13:42

   Συμφωνώ απόλυτα ΒΙΣ. Και μ' ενοχλεί αφόρητα αυτή η προσκόλληση των φιλελεύθερων στο δεξιό κόμμα.
   Πάντως οι Δράσεις, οι Δημιουργίες ξανά, οι Δησες δεν πείσαν. Από την άλλη ένα φρέσκο καθαρό φιλελεύθερο κόμμα θα είναι μόνιμος εταίρος πλέον αφού οι αυτοδυναμίες ευτυχως μας τελείωσαν.. πχ οι Δημοκρατικοί. Και απέναντί τους στα αριστερά το ασκε.
   Τα ηλίθια τα μμε αντί να αναδεικνύουν θετικά τον εναλλακτικό λόγο στην κρίση φροντίζουν να διπλασιάσουν την χρυσή αυγή

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Β.Κ.Σιάπκα 05/10/2013 08:01:37

    Δεν διαφωνώ καθόλου με την προοπτική ένα φιλελεύθερο κόμμα να είναι συμμέτοχος στην κυβέρνηση δίπλα σε ένα συντηρητικό-πατριωτικό. Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη και οι αυτοδυναμίες, σωστά το γράφεις, ευτυχώς τελείωσαν. Οι μόνοι που δεν το βλέπουν είναι όσοι μιλούν για ¨μεγάλη γαλάζια παράταξη", λες και ζούμε στο 1980...Ας δουν τι γίνεται στα σχολεία, όπου βρίσκεις είτε ακροδεξιά-Χα είτε Αντίφα. Η ΝΔ είναι γενικότερα τελειωμένη στις γενιές κάτω από 40. Η ύπαρξη δύο διακριτών κομμάτων που μπορούν να αποφασίζουν ελεύθερα αν θα συνεργαστούν ή όχι και που η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση είναι αντίστοιχη της εκλογικής τους δύναμης είναι σημείο πολιτικής υγείας και εντιμότητας. Αυτή τη στιγμή, στη ΝΔ οι ελευθεριακοί-φιλελεύθεροι κατέχουν πολύ μεγαλύτερη ισχύ σε σχέση με την εκλογική τους δύναμη και αποτρέπουν σοβαρούς συντηρητικούς να ενταχθούν οργανικά στο κόμμα. Ο Σ. Μητραλέξης είχε γράψει επανειλημμένα κάτι για το έλλειμμα στο στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ....
    Επειδή ζητώ να ισχύσει στην Ελλάδα αυτό που ισχύει σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και στο Ευρωκοινοβούλιο, με λοιδωρούν οι κατ' όνομα "φιλελεύθεροι", ενώ ο λαμπρός αρθογράφος με παραπέμπει σχεδόν σε ψυχαναλυτή για να σκοτώσω το τέρας που κρύβω μέσα μου (οποιαδήποτε σχέση με τα σοβιετικά ψυχιατρεία είναι απλώς συμπτωματική...). Αυτή είναι δυστυχώς η σημερινή ΝΔ και ίσως αυτή ήταν πάντα, μόνο που τώρα με το διαδίκτυο και εμείς οι μη κομματικοί έχουμε φωνή και αποκαλύπτονται "πολλών καρδιών διαλογισμοί"...Και δεν καταλαβαίνουν οι συγκεκριμένοι κομματικοί ότι με τη στάση τους θα φτάσουν τη ΝΔ στο μέγεθος του βενιζέλειου ΠΑΣΟΚ. Ο καιρός γαρ εγγύς, που λέει και ο μέγας φιλόσοφος Λιακόπουλος...

 15. anonymous avatar
  anonymous 04/10/2013 10:45:13

  Δεν υπάρχει κεντροδεξιά. Υπάρχει δεξιά και κέντρο. Όλα αυτά τα χρόνια οι φλούφληδες καπηλεύονταν τους δεξιούς. Τώρα δεν πάει άλλο. Οι διεργασίες για τη δημιουργία δεξιού κόμματος έχουν ξεκινήσει. Απλά τόσο ο Καμμένος όσο και η ΧΑ δε μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις των δεξιών. Απλά είναι τα πράγματα.

 16. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 04/10/2013 10:51:02

  Οταν ερθουν τα ΚΛΕΜΜΕΝΑ πισω(ουτοπια.....) τοτε να μιλησουμε για κεντροδεξια παραταξη.Σημερα εχει καταργηθει απο το ΣΑΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ η αστικη ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ και οπως....παει το πραγμα η καταστροφη ερχετε με τη γιγαντωση των δυο ΑΚΡΩΝ που θα ειναι και το τελος της χωρας. Αν δεν τσακιστει το ΑΝΟΜΟ και ΣΑΠΙΟ πολιτικο κατεστημενο που ευθυνετε για ΟΛΑ μεχρι τωρα, μην εθελοτυφλουμε για.....παραταξεις. Μπραβο για τη ΦΩΤΟ του κειμενου, αλλα τη χωρα μας την απεικονιζει η ΕΤΟΙΜΟΘΑΝΑΤΗ ΓΙΑΓΙΑ.

 17. ΠΙΛΟΤΟΣ avatar
  ΠΙΛΟΤΟΣ 04/10/2013 11:43:38

  Ραγκούσης στον Βαξεβάνη :
  Η Νέα Δημοκρατία μετά τον Καραμανλή έκανε στροφή στην ακροδεξιά με την ηγεσία Σαμαρά !
  Σας χτυπάνε οι πασόκοι και οι συριζέοι και σείς τα βάζετε με το Φαήλο !

 18. ΠΙΛΟΤΟΣ avatar
  ΠΙΛΟΤΟΣ 04/10/2013 11:53:27

  Αν προσπαθήσω να δω στο μέλλον (2-3 χρόνια μετά) απο το κέντρο και πιο Δεξιά θα υπάρχουν 3 κόμματα.
  Ένα στη λεγόμενη κεντροδεξιά (φιλελεύθερο), ένα δεξιό (Πατριωτικό) και ένα Εθνικιστικό.
  Με λίγα λόγια δε θα αλλάξει ο αριθμός του σήμερα. Απλά οι εκλογές θα θέσουν κάποιους εξ αυτών εκτός των σημερινών κομμάτων, ακόμα κι αν μιλάμε για τις σημερινές ηγεσίες.

 19. patriotis avatar
  patriotis 04/10/2013 12:02:06

  Αυτό ξαναπες το.Όπως φαίνεται όμως δεν μας θέλουν στη νέα δημοκράτια τους.Θέλουν τους φίλους τους τους πασόκους,τους αναρχοφασίστες του σύριζα

 20. GO avatar
  GO 04/10/2013 12:18:37

  Στη σχολιογραφία ενός τόσο ενωτικού και παραταξιακού κειμένου, κυριαρχεί και πάλι ο θόρυβος!
  Κήρυκες της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού και της διαίρεσης, λάτρεις της "καθαρότητας", της περιχαράκωσης και εν τέλει του πολιτικού αυτισμού, καταλαμβάνουν και πάλι πολύτιμο πολιτικό χώρο.
  Το γιατί, ας απασχολήσει τους αρμόδιους.
  Σαν σήμερα, 39 χρόνια πριν, ο Ιδρυτής της Ν.Δ, περιέγραψε με το υπέροχο ΠΟΛΙΤΙΚΟ κείμενό του, το τι ακριβώς είναι η Νέα Δημοκρατία. Αυτές οι θέσεις είναι που ένα νέο κόμμα, το κατέστησαν αμέσως Μεγάλη Παράταξη, με τεράστια προσφορά στον τόπο.
  Το θέλουν, δεν το θέλουν, ορισμένοι, η Νέα Δημοκρατία είναι -και ευτυχώς- κάτι πολύ ευρύτερο των δικών τους πολιτικών απόψεων, γι' αυτό και είναι Μεγάλη.
  Οι ακραίες απόψεις, έμεναν διαχρονικά, έξω από τη Ν.Δ, έχοντας πάντα μικρό εκλογικό ποσοστό. Τώρα, πολλοί από τους φέροντες τέτοιες απόψεις επιθυμούν, για διάφορους λόγους, να ενταχθούν στην Παράταξη, θέλοντας όμως ταυτόχρονα να αλλάξουν την πολιτική φυσιογνωμία της. Ε, δεν θα τους γίνει το χατίρι!

 21. George avatar
  George 04/10/2013 12:40:49

  Πολλά θα μπορούσε να καταμαρτυρίσει κάποιος για τις πρακτικές της ΝΔ μέχρι τώρα αλλά όπως λένε στο χωριό μου there's no use crying over spilt milk.
  Το θέμα είναι αλλού. Μοιάζει να αγνοεί που παράγεται ο πλούτος ή όπως ξαναλένε to know which side one's bread is buttered. Αναδιανομή του τίποτα είναι τίποτα, όσο και να μην βολεύει. Ενα σοσιαλιστικό ή αριστερό κόμμα τι διαφορετικό θα είχε κάνει από αυτά που έκανε/κάνει η σημερινή κυβέρνηση? Αν η απάντηση θέλει σκέψη, τότε πως θα πείσει?

 22. Αναξιμανδρος avatar
  Αναξιμανδρος 04/10/2013 12:52:31

  Ο κόσμος κουράστηκε τη θεωρία και τα μεγάλα λόγια ....πράξεις θέλει που δεν τις βλέπει....

 23. Hawk avatar
  Hawk 04/10/2013 12:57:53

  Είτε κεντροδεξιά την πούμε είτε δεξιά είτε απλά ΝΔ, θα πρέπει να μας παρουσιάσει ένα καλό λόγο για τον οποίο πρέπει να την ψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

 24. elpiniki avatar
  elpiniki 04/10/2013 13:00:55

  Σε λίγο αυτές οι διακρίσεις δεν θα έχουν καμμία απολύτως σημασία .Είναι σαν ένα παιχνίδι μονόπολης που πουλάς ,ξεπουλάς και στο τέλος μένεις χωρίς τίποτα (φυσικα αφού πλέον δεν μπορείς να αγοράσεις και να πάρεις πίσω τίποτα ) και χαμένο φυσικά τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού

 25. cp avatar
  cp 04/10/2013 13:03:32

  Κατά την γνώμη μου η συμπολίτευση και η μείζον αντιπολίτευση δεν διαφέρουν παρά ως εσωκομματική αντιπολίτευση ή ως συνιστώσες ενός ενιαίου ευρωπαικού κόμματος.
  Ακολουθούν τον ευρωπαικό άνεμο , πιστά και αξιόπιστα. Με διάφορες παραλλαγές βέβαια για την διακριτοποίηση τους έτσι ώστε να μπερδευόμαστε και να μην κάνουμε έναν συνολικό απολογισμό για την καταστροφική πορεία στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Ουσιαστικά όλες οι παρατάξεις συμπορεύονται με το κέντρο των Βρυξελών . Από το 2010 η εντολή ήταν δημιουργία ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ,την παραμονή στην ζώνη του ευρώ με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας , την ύφεση , την υπερφορολόγηση και την μείωση της ρευστότητος. Ιδεολογικές διαφορές δεν υπάρχουν ουσιαστικά !
  Επομένως και η κεντροδεξιά είναι μια αυταπάτη , πλέον !
  Τι ώρα είναι?
  Οτι πουν οι Βρυξέλλες και η τρόικα κύριε!!!

 26. Παπάγος avatar
  Παπάγος 04/10/2013 13:22:09

  Η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήταν ισχυρή γιατί κατάφερε να ενώσει την κεντροδεξιά. Εσείς επιθυμείτε να τη συρρικνώσετε αφαιρώντας την ουσία της και μετατρέποντάς την σε φοβικό δεξιό ....σύνδεσμο. Μάλλον θα χάσετε.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Παπάγος 04/10/2013 15:20:01

   Σε εμένα αναφέρεστε; (!!!!!)

   • Παπάγος avatar
    Παπάγος @ akenaton 04/10/2013 16:42:33

    Όχι βέβαια. Σε έναν Χρυσαυγίτη που έλεγε τα ...δικά του και που (σωστά),...εξαφανίστηκε.

 27. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 04/10/2013 13:26:05

  Ισως γινει ετσι... αλλα οτι απομεινει απ το Πασοκ και τη Δημαρ, που θα παει ??

 28. NIKOS avatar
  NIKOS 04/10/2013 13:32:54

  Η ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΟΑΣΑ ΠΟΥ ...ΑΠΛΑ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ...

 29. firiki2010 avatar
  firiki2010 04/10/2013 13:38:45

  Το άρθρο σου πολύ καλό Akenaton και στη σωστή κατεύθυνση.

  Αδυνατώ όμως να κατανοήσω τις αυτοκαταστροφικές τοποθετήσεις των περισσότερων σχολιαστών. Αλλος δεν θέλει τον Λαζαρίδη επειδή ήταν Ρηγάς, άλλος δεν θέλει τον Παυλόπουλο επειδή είναι "μεσαιοχωρίτης", άλλος θέλει στην παράταξη μόνο "δεξιούς", άλλος δεν θέλει τη Μπακογιάννη, άλλος συζητάει για Κεντροδεξιά αν μπουν φυλακή οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ, άλλος φαντασιώνεται τριχοτόμηση της παράταξης και διάφορα άλλα περίεργα. Μπορούμε να απαλλαγούμε από την "ταμπελλομανία"; Μπορούμε να συζητήσουμε για και να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε για συγκεκριμένα πράγματα; Μπορούμε να δούμε πως θέλουμε τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία, πως θέλουμε την οικονομία την φορολογία , τα θέματα ασφάλειας, τα εθνικά; Είναι τόσο δραματικές οι διαφορές μας που δεν επιτρέπουν την συνύπαρξη σε μια παράταξη που έχει στο DNA της την πολυσυλλεκτικότητα και τη σύνθεση των απόψεων; Ο ιδρυτής της παράταξης και του πολιτικού προγόνου της που ήταν άνθρωπος με ισχυρή άποψη δεν είχε κανένα πρόβλημα να συνεργασθεί δημιουργικά και με επιτυχία με ανθρώπους, που πολιτικά και με τα κριτήρια που βάζουν πολλοί σχολιαστές, θα έπρεπε να ήταν απέναντι. Γιατί διάολε δεν μπορούμε να περπατήσουμε στον ίδιο δρόμο; Γιατί πρέπει οπωσδήποτες να χωριστούμε με διάφορες περίεργες ταμπάλλες; Οι "δεξιοί", οι "πιο δεξιοί", οι "κεντρώοι", οι "φιλελεύθεροι". Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο είναι αυτοκαταστροφικό;Αν ο καθένας μας διατηρώντας την "καθαρότητα" θέλει να αλλάξει 10 πράγματα δεν καταλαβαίνει ότι το "καθαρό" κόμμα του δεν θα μπορεί να αλλάξει κανένα κι ότι θα φάει στη μάπα τις αλλαγές που θέλει η πραγματικά "άλλη" πλευρά; Ενώ σαν μια ενιαία παράταξη μπορούμε να αλλάξουμε έστω τα 5 από τα 10; Ειλικρινά αυτές τις αυτοκτονικές τάσεις δεν τις καταλαβαίνω.

 30. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 04/10/2013 13:46:31

  Α! και κάτι ακόμη.
  Απ'ότι βλέπω εδώ: http://lykavitos.gr/archives/55151
  η συγκεκριμένη εταιρεία ΑΝ ΔΕΝ κάνω λάθος, έχει χτυπήσει σχεδόν όλους τους διαγωνισμούς...μήπως συμβαίνει τίποτε περίεργο; Με, ή χωρίς συνεταίρους, αυτή φαίνεται σχεδόν συνέχεια...
  Δεν το ψάχνετε λίγο;;;
  ίσως και να κάνω λάθος...

 31. Tommy avatar
  Tommy 04/10/2013 14:56:06

  Θεωρίες-αμπελοφιλοσοφίες που, πόσο αλήθεια, απέχουν από ανέκδοτα.... Η ανεργία βαδίζει σε επίπεδα που συγκλονίζουν τους πάντες - πλην διαπλεκομένων μεγκάλων παπαγάλων - και μία πρώην μεσαία τάξη να περνάει το δεύτερο στάδιο φτωχοποίησης (έπεται τρίτο και τέταρτο εν είδει χαριστικής βολής) στα πλαίσια της εσωτερικής υποτίμισης (που είναι περίπου στα μισά του δρόμου ακόμα). Δεν έχουν νόημα εκθέσεις ιδεών και επιθυμιών που μας παραμυθιάζουν.

 32. Γιώργος avatar
  Γιώργος 04/10/2013 15:08:24

  Η δική σας δεν χωλαίνει;

 33. akenaton avatar
  akenaton 04/10/2013 15:22:36

  Μην τα διαβάζετε αγαπητέ μου! Πόσο μάλλον, μην τα ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ. Αρκεστείτε στα εμπεριστατωμένα σχόλιά σας προς υπεράσπιση της ΧΑ που κατακλύζουν καθημερινώς τον παρόντα ιστόχωρο ...

 34. Anastasia avatar
  Anastasia 04/10/2013 16:00:03

  Θα ήθελα πολύ να αφουγκραστώ το υψηλό νόημα του συγκεκριμένου άρθρου, αλλά κοιτώντας ταυτόχρονα και τον λογαριασμό της ΔΕΗ, μου ΄ρχεται ένα βαρύγδουπο αει στο διάλα (sic).

  • akenaton avatar
   akenaton @ Anastasia 05/10/2013 00:16:55

   Καλά αγαπητή Αναστασία, ξέρετε ο καθένας μας πόσες φορές τον μήνα λέει μέσα του αυτό το "αει στο διάλα;" που αναφέρετε; Αυτό δεν πάει να πει ότι θα εκβαρβαριστούμε και θα πάψουμε να σκεφτόμαστε για τα κοινά ως πολιτικά όντα που ήμαστε (άνθρωποι γαρ!).

 35. Θόδωρος 17.06.2014 avatar
  Θόδωρος 17.06.2014 04/10/2013 17:43:39

  Αυτή είναι η Ελλάδα μας, αγαπητέ φαραώ! Αυτός είναι ο Ελλ. λαός επί του παρόντος. Η οικον. κρίση τράβηξε το καπάκι του βόθρου και μας πήρε η μπόχα.
  Αυτά είναι τα ποσοστά των "ψεκασμένων" συμπολιτών μας, των "χαμηλής αντίληψης" που άγονται και φέρονται από τον κάθε λαοπλάνο, δημαγωγό, των συμφεροντολόγων που κοιτάν μόνο τον εαυτό τους και τον βάζουν ακόμα και πάνω απ' την Πατρίδα, των εταίρων και των πουλημένων ψυχών για 30 αργύρια.

  Αλλά και των "κορόϊδων" που παντα πληρώνουν την νύφη από αγάπη για το παρελθόν αυτού του ευλογημένου τόπου που θέλουν να το ξαναφτιάξουν, των μετριοπαθών και του "μηδέν άγαν" που κοιτάζουν τον Περικλή να αγορεύει στην Εκκλησία του Δήμου όπως και τον Σωκράτη και τον Αριστοτέλη. Τον Αλέξανδρο να αφιερώνει στην Ακρόπολη 300 ασπίδες των "χρυσοφόρων Μήδων".

  Τραβήξτε μια φωτογραφία όπως είμαστε όλοι μαζί να τη δείχνουμε στα παιδιά μας, τουλάχιστον αυτά να μην ξανακυλήσουν τόσο χαμηλά!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Θόδωρος 17.06.2014 04/10/2013 19:34:22

   Όχι φωτογραφίες τώρα φίλε μου! Μας πιάσανε με τα παντελόνια κάτω ...

 36. popaia avatar
  popaia 04/10/2013 18:43:05

  Έχουμε και λέμε:
  - Κεντροδεξιά: Σύριζα αλλά μνημονιακός.
  - Νεοφίλ Δεξιά: Ησυχάζουσα πλειοψηφία της Κεντροδεξιάς.
  - Δεξιά σκέτο: Θορυβούσα μειοψηφία, δεν εκπροσωπείται.
  - Κεντροαριστερά: Συριζαίϊκη Αριστερά γεμάτη πασοκτζήδες, φετίχ οι λάθρο, τα γκέτο, το έγκλημα, τα Εξάρχεια, δόλωμα η αντιμνημονιακότητα, μόλις το φας κλείνει η φάκα.
  - Μνημονιακή, ελληνοεχθρική Κεντροαριστερά: Δημάρ.
  - Ριζοσπαστική Αριστερά: Ανταρσύα+Αντιεξουσιαστικός χώρος. Νο κόμεντ, σύντομα και στη Βουλή (τολμήσατε ναζιστικά γουρούνια να βάλετε στο Κοινοβούλιο την ΧΑ και θ' αφήσετε απ' έξω τα παιδιά;;;).
  - Ορθόδοξη Αριστερά: ΚΚΕ. Εμμονή στην αντιμνημονιακή αντίσταση, εκ του ασφαλούς βέβαια και με τη σιγουριά ότι ό γέγονε γέγονε, καλή ψυχή τώρα μικροαστοί....

  Έχουν πολλές επιλογές τελικά οι δεξιοί, τί φωνάζουν;

 37. Μανταμ Σουσού avatar
  Μανταμ Σουσού 04/10/2013 19:29:30

  Ο ὀρος "Κεντροδεξιά" ανήκει στο πολιτικό λεξιλόγιο της εποχής της "μεταπολίτευσης." Ὀποιος γαντζώνεται στην επιβίωση Κεντροδεξιάς ονειρεύεται για νεκρανάσταση του συστήματος της μεταπολίτευσης. Πριν την μεταπολίτευση είχαμε 4 παρατάξεις -- Δεξιά, Αποστάτες, Κέντρο, και Αριστερά.

 38. akenaton avatar
  akenaton 04/10/2013 19:40:54

  Ευχαριστώ αγαπητέ φιρίκη. Για να πω την αλήθεια, ήμουν σίγουρος για το είδος του σχολιασμού που θα ακολουθύσε το παρόν σημείωμα. Άλλο όμως να το φαντάζεσαι και άλλο να το εισπράττεις. Το έχω ξαναγράψει: ώρες - ώρες τον Πρωθυπουργό πραγματικά τον συμπονώ ...

 39. GO avatar
  GO 04/10/2013 19:49:15

  Και πιο πριν τη Δεξιά, το Κέντρο και την Αριστερά, τους Βενιζελικούς και τους Βασιλικούς, τους Αγγλόφιλους και τους Ρωσόφιλους, τους... Παιδόφιλους και τους Νεκρόφιλους... και η Ελλάδα, μέσα στον διαρκή διχασμό, πήγαινε απ' το κακό στο χειρότερο (εξαιρείται, περιτράνως, η μικρή περίοδος της σύμπνοιας και των υπέροχων αποτελεσμάτων της).
  Λοιπόν;

  • Μανταμ Σουσού avatar
   Μανταμ Σουσού @ GO 04/10/2013 21:32:05

   Το λοιπόν είναι οτι το ζητούμενο σήμερα δεν είναι η παλινόρθωση των Αποστατών υπό το σχήμα (πρό-σχημα, κατασκεύασμα, "μόρφωμα") της "Κεντροδεξιάς." Έχουν ήδη αποδείξει πολλαχώς μέχρι που πάνε οι ικανότητές τους γιά αποκατάσταση εθνικής ομοψυχίας.

 40. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 04/10/2013 20:52:26

  GO,

  Γνωστή ἡ ἐμπάθεια τῆς βασίλισσας γιά Καραμανλισμό λόγω ἀριστερῆς ἰδεολογίας, μή τήν παραξηγεῖς! :D

 41. firiki2010 avatar
  firiki2010 04/10/2013 21:49:06

  Τι άσχετα περί αποστατών, περι του πολιτικού φάσματος το 1967 κλπ είναι αυτά που λέτε μαντάμ ;;;; Η Κεντροδεξιά παράταξη υπάρχει εδώ και 39 χρόνια στην Ελλάδα και δεν είναι κάποιου είδους παγκόσμια πρωτοτυπία. Μπορείτε να πείτε απλά ότι δεν σας βολεύει, ότι την αισθάνεσθε σαν εμπόδιο και την προτιμάτε διασπασμένη. Αυτό... καταλαβαίνεται, όχι όμως αυτά τα άνευ νοήματος που γράφετε.

  • Μανταμ Σουσού avatar
   Μανταμ Σουσού @ firiki2010 05/10/2013 00:51:46

   Οι Αποστάτες παραπέμπουν στο Μητσοτακέϊκο γι'αυτό και τους αναφέρω, επειδή αποτελούν την εκ των ουκ άνευ της "Κεντροδεξιάς." Αντί ο Σαμαράς να εκλακτίσει το αποστατικό Μητσοτακέικο και να ανασυστήσει την λαϊκή Δεξιά όπως μας διαλαλούσαν τα Αντινέα ότι θα έκανε, εναγκαλίστηκε τον μνημονιακό Βενιζέλο. Προδώθηκε, λοιπόν, η υπόσχεση της λαϊκής Δεξιάς με την υπόκλιση στο αποστατικό Μητσοκακέϊκο, όπως προδώθηκε η υπόσχεση για αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με τη υπόκλιση στο Βενιζέλο. Αυτό το μόρφωμα που ονομάζουμε Κεντροδεξιά σήμερα και προσπαθεί ο Φαραώ να το αναστήσει με περισπούδαστη αρθρογραφία τεχνητής αναπνοής αποτελείται απο ονόματι δεξιούς (έτσι γιά τα μάτια του κόσμου) που υποκλίνονται σε αποστάτες και μνημονιακούς. Τα λέω έτσι όσο πιό απλοϊκά μπορώ για να τα καταλάβης, αγαπητέ μου.

 42. Γιάννης Π. avatar
  Γιάννης Π. 05/10/2013 01:52:11

  Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας αποτελούσε και αποτελεί η μη παραγωγή ικανών στελεχών στη λογική και τις ιδεες που έχει ο Αντ. Σαμαράς για τη διακυβέρνηση της χώρας και την ενδυνάμωση της παράταξης.

  Μέχρι σήμερα αδυνατώ να καταλάβω γιατί η παράταξη δεν έχει αναδείξει εκείνες τις προσωπικότητες που θα διαδεχτούν κουρασμένες φιγούρες του χθες. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες έτοιμες λύσεις εκ δεξιών (Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης).

  Κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τον διαχωρισμό της Κυβέρνησης απ' το κόμμα. Δεν μπορεί καθε φορά που η Ν. Δημοκρατια αναλαμβάνει την εξουσία, το κόμμα να αδειάζει γιατί όλοι μεταφέρονται στην κυβερνητική μηχανή. Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν κινείται στη βάση - καμία ομιλία, καμία κινητοποίηση για την δραστηριοποιηση των μελων και την ενημέρωσή τους. Πράγματα χιλιοειπωμένα αλλά που κανένας δεν τα λαμβάνει υπόψη του!

 43. dim avatar
  dim 05/10/2013 02:44:13

  Τι εννοεί κάποιος όταν χαρακτηρίζει κάποιον ως «Δεξιό» και «Αριστερό»? Άλλος θεωρεί «δεξιό» κάποιον που είναι υπερ της ελεύθερης αγοράς στην οικονομία, και «αριστερό» αυτόν που είναι υπερ του κρατισμου. Άλλος θεωρεί «δεξιό» αυτόν που έχει μια εθνικιστική ιδεολογία, και «αριστερό» αυτόν που είναι υπερ του ατόμου και δεν τον νοιάζει η εθνική ταυτότητα. Άλλος τέλος θεωρεί «δεξιό» κάποιον συντηρητικό στα κοινωνικά θέματα και «αριστερό» κάποιον που είναι προοδευτικός σε θέματα κοινωνικά. Άρα, το τι είναι «δεξιός»και τι «αριστερός» έχει να κάνει με την παράμετρο που εξετάζεις. Οι ΦΙΣ πχ και ο Μάνος, είναι «δεξιοί» στα οικονομικά, και «αριστεροί» στα άλλα, για αυτό και το σλόγκαν: «δεν είμαστε ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, είμαστε από πάνω»... βάζοντας τους άξονες διαγώνιους, ώστε η θέση τους να τοποθετείται «πάνω»...(εξού και τους Φιλελεύθερους τους τοποθετούνε στο κέντρο, στην ουσία μόνο κέντρο δεν είναι, αλλά βγαίνουν «κέντρο», ώς συνισταμένη των «δεξιών» θέσεων στα οικονομικά, και των «αριστερών» στα κοινωνικο-εθνικά...)

  Άρα, με βάση τους 3 άξονες, το μόνο γνήσιο Κεντροδεξιό Κόμμα είναι αυτό που συνδυάζει:

  Στα οικονομικά, με 1 τον άκρατο κρατισμό, και 9 την απόλυτη ελευθερία των αγορών, και 5 το απόλυτο κέντρο, το 7 είναι ακριβώς το «κεντροδεξιό» (στη μέση ακριβώς του 5 και του 9), φιλελευθερισμός δηλαδή στα οικονομικά, με το κράτος να παρεμβαίνει όμως εξασφαλίζοντας κοινωνικές πρόνειες για τους οικονομικά ασθενέστερους.

  Στα εθνικά, με 1 τον άκρατο ατομικισμό και την μηδενική σημασία της έννοιας του έθνους μπροστά στα θέλω του ατόμου, και 9 τον απόλυτο υπερεθνικισμό, και 5 το απόλυτο κέντρο, το 7 είναι ακριβώς το «κεντροδεξιό» (στη μέση ακριβώς του 5 και του 9), πατριωτισμός δηλαδή και υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων με τρόπο σωστό, και όχι τρόπο μαξιμαλιστικό που οδηγεί εν τέλει σε αντίθετα αποτελέσματα.

  Στα κοινωνικά, με 1 την πλήρη ελευθεριότητα, και 9 τον απόλυτο υπερσυντηρητισμό, και 5 το απόλυτο κέντρο, το 7 είναι ακριβώς το «κεντροδεξιό» (στη μέση ακριβώς του 5 και του 9), συντηρητισμός δηλαδή και υπεράσπιση των παραδόσεων, των αξιών, των εθίμων, της ιστορίας και των θεσμών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα, χωρίς όμως να φθάνεις σε ακρότητες μίσους ως προς κάθε τι διαφορετικό ή στέρησης ατομικών ελευθεριών.

  Για δείτε λοιπόν ποιο κόμμα και ποιός πολιτικός ηγέτης είναι αυτή τη στιγμή στο 7 και των τριών αυτών παραμέτρων? Φιλελεύθερος στα οικονομικά, Πατριώτης στα εθνικά, Συντηρητικός στα κοινωνικά? Είναι προφανές νομίζω... Τώρα από εκεί και πέρα, όταν έχεις 3 άξονες, και 10 σημεία στον κάθε άξονα, δυνητικά θα έπρεπε να έχεις 300 κόμματα για να καλύπτουν πλήρως τις επιθυμίες του κάθε ψηφοφόρου. Επειδή όμως αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, ας σταματήσουμε να τρωγόμαστε μεταξύ μας. Για εμένα όσοι αυτοπροσιορίζονται από το 5 έως το 8 και των τριών αξόνων, τέλος, συστρατεύονται με το Σαμαρά χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όπως επίσης συστρατεύεται και κάποιος που μπορει να τοποθετείται σε ένα άξονα (πχ κοινωνικά) στο 4, αλλά μπροστά στο μείζον, που είναι να τελειώνουμε επιτέλους με το κρατισμό, δε σκορπάει τη ψήφο του σε άλλο κόμμα, με κίνδυνο να χαθεί η πρωτιά από τη ΝΔ κλπ κλπ κλπ....

 44. βαγόνι avatar
  βαγόνι 05/10/2013 10:48:00

  Πάς με 7 το lucky number;

 45. yianna avatar
  yianna 05/10/2013 11:37:44

  Διάβασα με προσοχή όλα τα σχόλια και με έπιασε θλίψη. Ξέχασαν να αναφέρουν ότι η ΝΔ δεν είναι απλά ένα κόμμα. Είναι μια παράταξη που καλείται να κυβερνήσει τον τόπο. Με εσωστρέφειες και περιχαρακώσεις το κόμμα δεν θα κυβερνήσει ποτέ. Αυτή τη στιγμή η παράταξη πλαγιοκοπείται και από δεξιά και από το κέντρο καιτην αριστερά.
  Ιδεολογικές ξεκάθαρες τοποθετήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπ'όψη τους και το γενικότερο περιβάλλον.
  Τι θέλουν λοιπόν οι παραπάνω σχολιαστές που επετέθηκαν στον αρθρογράφο να έχουμε μια ΝΔ ή όπως αλλιώς θα λέγεται με 7 ή 15%? Εάν ναι να το πουν ξεκάθαρα, γιατί εάν αναμένουν με αυτά τα μυαλά εμείς οι παραδοσιακοί δεξιοί της μεσαίας τάξης να ψηφίσουμε μια δεξιά του 1950 πλανώνται πλάνην οικτράν.
  Ακενατόν και GO σας δίνω συγχαρητήρια γιατί τολμάτε και λέτε εδώ μέσα τα αυτονόητα, κάποιοι εδώ σε αυτό το χώρο δεν ενθουσιάζονται, άλλωστε φαίνεται και από τον αριθμό των σχολίων, που όταν έχουν σαν θέμα την ΧΑ, συγκεντρώνουν πάνω από 200 σχόλια ενώ αγνοούν τα αντίστοιχα για τη ΝΔ.
  Αγαπητοί η ΝΔ η μεγάλη Παράταξη του αείμνηστου ΚΚ δεν θα γίνει ποτέ ΧΑ ή ότι άλλο ονειρεύεστε.
  Ξέρω βέβαια ότι δεν θα το δημοσιεύσετε αλλά εάν νομίζετε ότι έτσι κάνετε καλό στον Αντώνη Σαμαρά που πασχίζει να σώσει τη χώρα κάνετε λάθος.

 46. Α3 avatar
  Α3 05/10/2013 20:16:50

  Η δεξιά της αποκατάστασης (1974) και προάσπισης (2013) της Δημοκρατίας, του πατριωτισμού και της οικονομικής προόδου πάντα είχε και εξακολουθεί να έχει έναν αντίπαλο: τον κακό της εαυτό. Είτε αυτός εκδηλώνεται από τους αναρχοδεξιούς με τη φανταχτερή εμφάνιση και το απόλυτο κενό ιδεών, της περιόδου 2005-9, είτε από τους πατριδοκάπηλους νοσταλγούς του Χίτλερ, το έργο τους είχε πάντα το ίδιο αποτέλεσμα: την αποδυνάμωση της απήχησης των δεξιών αντιλήψεων στην ελληνική κοινωνία, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, και την ενίσχυση των ιδεολογικών αντιπάλων, με αποτέλεσμα ο λαός, για τον οποίο διανοητές του διαμετρήματος του Δραγούμη έπαιρναν όρκο ότι δε θα γίνει έρμαιο διαλυτικών ιδεολογιών όπως η κομμουνιστική, να έχει συνηθίσει στην "αριστερή" (κυριολεκτικά: εθνομηδενιστική) ρητορεία και να θεωρείται (ακόμα και μεταξύ μας) ότι η Δεξιά δεν πρέπει να πολιτεύεται με βάση τις ιδέες της, αλλά να υιοθετεί πιο αριστερή πολιτική προκειμένου να γίνεται κυβέρνηση.

  Προσωπική μου άποψη είναι ότι φυσικά και χρειάζεται η ενίσχυση του ιδεολογικού λόγου μας-άλλωστε αυτός εμφορείται από την ανάπτυξη και το σεβασμό στο νόμο και την επιβολή της τάξης, θέσεις που είναι πολύ επίκαιρες προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Βέβαια, ταυτόχρονα, χρειάζεται να ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ, κάτι που δεν έγινε στο συνέδριο. Η πλειοψηφία του παρόντος προσωπικού έχει εκδιωχθεί τόσο από τη βάση της παράταξης όσο και από το λαό σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Και αν δεν ήταν πολύ κρίσιμο το αποτέλεσμα των τελευταίων εθνικών εκλογών δε θα είχε επιστρέψει κανείς. Γιατί μη γελιόμαστε, ο κόσμος δεν ψήφισε όσους η βασική τους δεξιότητα είναι τα παρτι στη Μύκονο-ψήφισε το Σαμαρά γιατί άκουσε καθαρό λόγο (δηλ. δεξιά ρητορική) μετά από τριάντα χρόνια. Και συνεχίζει να στηρίζει και να επιβραβεύει, όσο βλέπει ότι η κυβέρνηση κάνει το αυτονόητο: κυβερνά σεβόμενη την εντολή που πήρε από το λαό. Και η εντολή αυτή ήταν εντολή σταθερότητας και ανόρθωσης, πολιτικής και οικονομικής.

  Όλα αυτά είναι ενδεικτικά για το ότι η ιδεολογική όσμωση των οικονομικών αντιληψεων (που κυριάρχησαν τα τελευταία 20 χρόνια) με τις πατριωτικές ιδέες (τις οποίες είχε εγκαταλείψει η ΝΔ) είναι αναγκαία. Και όσοι δεν δέχονται την ιδεολογική ρητορική και την καθαρό λόγο, δεν καταλαβαίνουν ότι ζούμε σε μία εποχή που μόνο από ιδέες μπορεί να προέλθει το όραμα για ένα καλυτερο μέλλον και η ελπίδα.

  Υ.Γ. Για να ενισχύσω το παραταξιακό "οπλοστάσιο" έναντι του βασικού αντιπάλου (όλων μας -ή των περισσότερων- εδώ μέσα):
  http://4.bp.blogspot.com/-y9SNwWdLPm0/Uk00MQ4e__I/AAAAAAACk9k/liivuYQzUkk/s1600/%CE%A7%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82+%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF.jpg

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.