#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/11/2011 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα πάσχει από έλλειμμα δημοκρατίας
Πολύ συχνά, ο ρόλος των οικονομολόγων είναι να προαναγγέλλουν κάποια καταστροφή. Για αυτό και ο Thomas Carlyle χαρακτήρισε την επιστήμη των οικονομικών ως «μελαγχολική».

Κάτι ανάλογο συνέβη και στη περίπτωση της Ελλάδας, την οποία βοήθησε η ΕΕ με την μορφή χρηματικής βοήθειας, τυλιγμένης όμως σε ένα πακέτο αυστηρής λιτότητας.

Ο  πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε μια κίνηση που προκάλεσε πανδαιμόνιο στις αγορές, και ανάγκασε την ΕΕ να του στείλει τελεσίγραφα. Ζήτησε δημοψήφισμα.

Δυο σημαντικοί Καναδοί, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Mark Carney, και ο ιδρυτής του κόμματος της Αναμόρφωσης Preston Manning, στηρίζουν την επιλογή δημοψηφίσματος.

Αγνοούν όμως, ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε κάποιες άλλες χώρες, υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα. Το έλλειμμα αυτό έχει να κάνει με το ότι μια πλειοψηφία του ελληνικού εκλογικού σώματος έχει δωροδοκηθεί με κρατικά κονδύλια για τα οποία κανένας δεν πληρώνει φόρους.

Η ελληνική δημοκρατία είναι διαβρωμένη μέχρι το μεδούλι. Δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ούτε μπορεί να λύσει τα όποια προβλήματα ανέκυψαν. Για αυτό και έχει μπει στις ζωές των Ελλήνων η ΕΕ.

Η δημοκρατία βασίζεται σε μια λεπτή ισορροπία οικονομικών συμφερόντων. Οι πολίτες πληρώνουν φόρους, και απολαμβάνουν προνόμια από ένα κράτος το οποίο ελέγχεται με βάση τις δημοκρατικές διαδικασίες. Ξέχωρα από την ρητορική, η φυσιολογική κατάσταση στις δυτικού τύπου δημοκρατίες θέλει τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα να ωφελούνται από το κράτος, και αυτές με υψηλά εισοδήματα να πληρώνουν. Το κρίσιμο όριο για την δημοκρατία έγκειται σε αυτήν ακριβώς  την ισορροπία. Φυσιολογικά, τα νοικοκυριά που ωφελούνται θα πρέπει να είναι λιγότερα από αυτά που πληρώνουν.

Ο ρόλος της δημοκρατίας είναι να πείθει αυτούς που πληρώνουν τα περισσότερα να συνεχίσουν να το κάνουν, στηρίζοντας τον κοινωνικό ιστό, ώστε να βοηθηθούν τόσο αυτοί όσο και η κοινωνία συνολικά. Η δημοσιονομική δημοκρατία λειτουργεί κατ αυτόν τον τρόπο, όσο η απόπειρα να αυξηθούν οι δαπάνες βρίσκει αντίσταση από αυτούς που θα πρέπει να πληρώσουν.

Το πρόβλημα όμως που συχνά δημιουργείται, έχει να κάνει με τα δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία αποκομίζουν οφέλη για τα οποία κανένας (σημερινός ψηφοφόρος) δεν πληρώνει. Το έλλειμμα μεταθέτει τις πληρωμές στις επόμενες γενιές, που ακόμη δεν έχουν γεννηθεί.

Αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, όπου τα χρήματα που δέχεται, θα πληρωθούν από τις επόμενες γενιές των … υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Οι διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας δεν αποτελούν έκφραση δημοκρατίας. Αποτελούν την έκφραση δυσαρέσκειας από πλευράς εκείνων που έχουν στενοχωρηθεί επειδή δεν θα μπορούν πια να «γλεντάνε» σε βάρος των παιδιών τους. Και όπως μας δείχνει η ελληνική εμπειρία, ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η δημοκρατική φρενίτιδα, είναι αν η χώρα πέσει μετωπικά επάνω σε τοίχο. Αν δεν μπορεί δηλαδή να δανειστεί άλλα χρήματα.

Η πιο μεγάλη επιθυμία των δημιουργών της ΕΕ ήταν πως η δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία δεν υπήρχε σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, θα ξεπηδούσε μέσα από την δημοκρατική «μάζωξη» της ένωσης.

Δυστυχώς, η επιθυμία αυτή δεν έλαβε υπόψη την ευαίσθητη ισορροπία των συμφερόντων, που αποτελεί τη βάση της κάθε πετυχημένης δημοκρατίας, και που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι «εκτός λειτουργίας…».

 

Του Michael Walker

The Globe and Mail (Canada)

http://www.theglobeandmail.com/news/opinions/opinion/greece-is-broke-and-so-is-its-concept-of-democracy/article2245167/

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/11/2011 08:38:58

  Η Δημοκρατία (και η εφαρμογή της) έχει ατέλειες. Έχει και καλά.

  Μία από τις ατέλειες είναι η ψευδαίσθηση της επιλογής ανάμεσα σε εναλλακτικές λύσεις. Και αυτό γιατί εάν οι εναλλακτικές λύσεις είναι "μαϊμούδες" και η δήθεν δημοκρατική επιλογή τους θα είναι "μαϊμού".

  Ένα από τα καλά είναι ότι η πλειοψηφική επιλογή είναι η νομιμοποιητική αποδοχή από τους πολλούς, της επιλογής και των συνεπειών της.

  Φυσικά και δεν έχουμε Δημοκρατία. Έχουμε θέατρο συγκάληψης και προσπάθεια υλοποίησης επιλογών που κάνουν "άλλοι" για εμάς. Εκλέγουμε με βάση την ομορφιά του ψέμματος, ή την απέχθεια στην εναλλακτική λύση, ή ποιος τα λέει πιο καλά. Η "πολιτική" συνίστασται σε πολτικάντικες κομματικές μανούβρες για το ποιός καλύτερα εξυπηρετεί τις άγνωστες επιταγές των αγνώστων αφανών. Ακόμα και αυτοί οι αφανείς εκπροσωπούνται από μαϊμούδες. Αρα, ούτε καν μπορούμε να ξέρουμε "τι στην ευχή θέλουν".

  Οι άγνωστες επιταγές των αγνώστων αφανών δυστυχώς μεταφράζονται τώρα τελευταία στα μάτια του Λαού σε "που είναι ρε τα λεφτά".
  Δημοκρατία θα ήταν να υπάρξουν 2-3-4 προτάσεις από ισάριθμες ομάδες ανθρώπων ως προς το "ποιό είναι το πρόβλημα" και "πώς θα το διαχειριστούμε" και "τι συνέπειες θα έχει για εσάς, τον ψηφοφόρο".

  Αντ αυτού, σου-ψου-μου και κρυφές ατζέντες και απίθανο ανακάτεμα κομματικών, ενδοκομματικών, υπερκομματικών μικροπροτεραιοτήτων που και αυτές εχουν σαν παρονομαστή το "που είναι τα λεφτά ρε" ή "σουτ, θα μας καταλάβει η Τουρκία".

  Η Δημοκρατία λοιπόν σήμερα είναι να περιμένουμε πότε θα έρθουν τα λεφτά (για τους 3-4 εργολάβους), ή πότε θα μας πάρει η Τουρκία, να μας δείξει πώς αυτοδιαχειρίζεται κάποιος, ή που θα πάμε εκτός Ελλάδος να βρούμε κάτι να κάνουμε. Τι να σας πώ... Παρακαλώ αναμείνατε στο ακουστικό σας.

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ archaeopteryx 25/11/2011 14:17:10

   Στην Ελλάδα αρχαίε, επικράτησαν δυστυχώς οι ασόβαροι και συμφεροντολόγοι.
   Επικράτησαν όχι ως οι περισσότεροι (ελέω δημοκρατίας) -δεν θα ήθελα να πιστέψω πως είναι οι περισσότεροι- αλλά ως αυτοί που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή και διαμόρφωσαν νοοτροπίες/πρακτικές.

   Επικράτησαν και καταπίεσαν τους υπόλοιπους, που δεν μας πήγαινε κάτι καλά και πριν, στην εποχή των παχιών αγελάδων (και ήμασταν γραφικοί), όχι μόνο τώρα.

 2. Stergios avatar
  Stergios 25/11/2011 08:40:39

  "Οι διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας δεν αποτελούν έκφραση δημοκρατίας. Αποτελούν την έκφραση δυσαρέσκειας από πλευράς εκείνων που έχουν στενοχωρηθεί επειδή δεν θα μπορούν πια να «γλεντάνε» σε βάρος των παιδιών τους".

  Αν σε αυτόν τον Michael Walker έκοβαν το 40% τού μισθού του για κάποιο κοινό καλό που κανείς δεν διακρίνει, δεν θα διαμαρτυρόταν; Έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια λέει κανείς. Καλά θα κάνει ο κ. Walker να ασχοληθεί με το κοινωνικό κράτος τού Καναδά, το οποίο σαλαμοποιείται και ξεπουλιέται (όπως Αμερική) για να κερδίζουν οι τρομεροί και φοβεροί Αγγλοσάξωνες τραπεζίτες και χρηματιστές, και να αφήσει την Ελλάδα ήσυχη.

 3. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 25/11/2011 09:18:51

  Η Ελληνική Δημοκρατία είναι διαβρωμένη. Αυτό λέμε εδώ και 30 χρόνια.Ποίοι την διάβρωσαν; Αυτοί που την διάβρωσαν έφυγαν ή προσπαθούν με τους υπαλλήλους βουλευτές τους να λύσουν το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν; Μιλάω φυσικά για τους 5-7 μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας μας που δυστυχώς έχουν ταυτίσει τα συμφέροντά τους με συμφέροντα ξένα και όχι Ελληνικά.Γιατί αυτοί ποτέ δεν ένιωσαν την Ελλάδα Πατρίδα τους και τους Έλληνες συμπατριώτες τους και φυσικά κοντά σε αυτούς πλήθος πολιτικού κόσμου κυρίως προερχόμενου από το ανώμαλο συνονθύλευμα που λέγεται ΠΑΣΟΚ , με πρωταγωνίστρια την οικογένεια ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

 4. takis avatar
  takis 25/11/2011 10:02:12

  [Video] ''Λαγός'' ο Αδωνις στην Μυτιλήνη. http://shar.es/outFa

 5. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 25/11/2011 10:34:00

  Η υπερβολική ελευθερία σε ανατολίτες βλάπτει.

  • Agni avatar
   Agni @ ΝΙΚΟΣ 25/11/2011 12:24:44

   Εγω ξέρω οτι μια χαρά μετριοπαθείς ήταν και είναι οι Έλληνες απο αρχαιοτάτων χρόνων,το οτι οι άλλοι αντιλαμβάνονται τη ζωή εντελώς μηχανιστικά δεν σημαίνει οτι οι Έλληνες δεν είναι ικανοι για Δημοκρατία..Τι να πω δεν φταίνε τελικά αυτοί που φέρονται φασιστικά στο λαό,βρίσκουν και τα κάνουν,δεν έχεις αισθανθεί ακόμα ολοκληρωτισμό στο πετσί σου γι αυτό τα λες αυτά με τέτοια μυαλά όμως Έρχεται και θα πονέσει πολύ..

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΝΙΚΟΣ 25/11/2011 22:06:29

   Μια χαρά τα λέει η Agni. Αλλά για περισσότερα δες αυτή την ομιλία.

 6. juliet avatar
  juliet 25/11/2011 17:07:46

  To θέμα δεν είναι να παρέχεις ελευθερίες ,το θέμα είναι να μάθει τον άνθρωπο να ζει με την αίσθηση της ελευθερίας.Ελευθερία σημαίνει να σέβεσαι τα δικαιώματα του άλλου.Η Ελευθερία έχει κανόνες δεν είναι ασύδοτη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.