#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/07/2009 23:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει μόνη επειδή δεν αντιδρά στην τουρκική επιθετικότητα


Για να γίνει κατανοητή η κατάσταση που δημιουργείται στο Αιγαίο με τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις δεν αρκεί πλέον η επίκληση στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ούτε οι υστερικές κραυγές και διαμαρτυρίες από διάφορες πλευρές. Χρειάζεται πάνω από όλα να κατανοήσουμε σε βάθος την στρατηγική της Άγκυρας κι αυτό προσπαθεί να κάνει το antinews από την πρώτη ημέρα παρουσιάζοντας αναλύσεις και μελέτες που συμβάλουν στην κατανόηση του προβλήματος.


Σήμερα παρουσιάζουμε ένα άρθρο του Χρύσανθου Λαζαρίδη που επιχειρεί να κάνει κατανοητή τη διάκριση μεταξύ νομικού καθεστώτος και στάτους κβο στο Αιγαίο, ως απαραίτητη προϋπόθεση - εργαλείο για να αντιληφθούμε τι ακριβώς επιδιώκει η Άγκυρα μακροχρόνια σε βάρος της Ελλάδος (http://www.antinews.gr/?p=10237)


Το άρθρο επιχειρεί να εξηγήσει ότι την αστάθεια που δημιουργείται στο Αιγαίο δεν την «χρεώνεται» μόνο η Άγκυρα. Την χρεώνεται και η Ελλάδα, η οποία αρνείται να νομιμοποιήσει την επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά δεν τολμά και να τη σταματήσει εμπράκτως. Με αποτέλεσμα στα μάτια των ξένων η Ελλάδα να εμφανίζεται ότι επιμένει σε δικαιώματα που η ίδια δεν μπορεί να προασπιστεί.


Παρά το γεγονός ότι η επιθετική πλευρά είναι η τουρκική, η Ελλάδα δυσκολεύεται να εξηγήσει τη θέση της και να βρει διεθνή στηρίγματα, διότι στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, η Ελλάδα εμφανίζεται να αρνείται νέα ρύθμιση, ενώ η Τουρκία εμφανίζεται να την επιδιώκει, ζητώντας συνεχώς αναθεώρηση του υφιστάμενου καθεστώτος.


Πως ενεργεί η Τουρκία στο Αιγαίο, όλα αυτά τα χρόνια; Καταρχήν, επεκτείνει τις πρακτικές της, μόνο αφότου πειστεί ότι η αντίπαλός της (η Ελλάδα) δεν θα αντιδράσει, όπως και συμβαίνει δηλαδή κάθε φορά. Και κάθε φορά έχουμε ένα νέο «τετελεσμένο». Οι προκλήσεις μάλιστα της Τουρκίας γίνονται τόσο προσεκτικά, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορεί να υποχωρεί ανεπαισθήτως κάθε φορά, η ίδια να μην εκτίθεται (πολύ) και η διεθνής κοινότητα να μην αντιδρά.


Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα εμφορείται από «νομικίστικες αυταπάτες», επειδή πιστεύει ότι από τη στιγμή που το διεθνές δίκαιο την καλύπτει, αυτό και μόνον αρκεί για να αναχαιτίσει την Τουρκία. Και πιστεύει ότι αργά η γρήγορα το υφιστάμενο νομικό καθεστώς θα γίνει σεβαστό από την Τουρκία υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας. Ούτε που φαντάζεται ότι θα συμβεί το αντίθετο. Ότι δηλαδή, αργά η γρήγορα, η διεθνής κοινότητα θα πιέσει την Ελλάδα να αλλάξει το νομικό καθεστώς, όχι την Τουρκία να το σεβαστεί.


Αυτό είναι το αδιέξοδο της Ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία χρόνια.


Η Ελλάδα μένει δηλαδή μόνη διότι δεν αντιδρά αποφασιστικά στην τουρκική επιθετικότητα.


Κι ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο είναι να δείξουμε ότι η Τουρκία παίρνει μεγάλα ρίσκα όταν θεωρεί «δεδομένη» την παθητικότητα της ελληνικής πλευράς στις προκλήσεις της.


Αν η Ελλάδα δεν θέλει να αποδεχθεί δυσμενή αναθεώρηση του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο, είναι υποχρεωμένη να ανακόψει την τουρκική επιθετικότητα και να σταματήσει την συνεχή επιδείνωση του στάτους κβο σε βάρος της.


Αν η Ελλάδα  δεν είναι διατεθειμένη να πάρει κάποια τέτοια ρίσκα, τότε θα υποχρεωθεί να αποδεχθεί πλήρη συνθηκολόγηση! Που δεν θα σταματήσει στο μισό Αιγαίο. Διότι η Τουρκία δεν μπορεί να ελέγξει το μισό Αιγαίο μακροχρόνια, χωρίς επικυριαρχία και στη δυτική Θράκη…


 Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ: Ναυάγιο Πολιτικής στο Αιγαίο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kgb avatar
  kgb 30/07/2009 02:01:05

  Έξυπνη και μελετημένη ανάλυση. Να τονίσω ότι μαγαλύτερο πρόβλημα από τις ανόητες Ελληνικές διπλωματικές κινήσεις των τελευταίων ετών είναι η συνεχής διολίσθηση του συσχετισμού δυνάμεων στο Αιγαίο σε βάρος της Ελλάδας.

  Όλες οι πρόσφατες κυβερνήσεις είτε δεν έδωσαν την πρέπουσα προσοχή στο θέμα του συσχετισμού δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας προβαίνωτας στις κατάλληλες αγορές και ενισχύσεις όλα αυτά τα χρόνια, είτε το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν οι καλές δημόσιες σχέσεις με τους διάφορους εργολήπτες αμυντικών έργων και εμπόρους μη δίνοντας την πρέπουσα προσοχή στην μέγιστη αξιοποίηση των δαπανημένων χρημάτων για την άμυνα της χώρας.

  Για το μέλλον δεν χρειάζεται να είναι κανείς Κλαούσεβιτς για να καταλάβει ότι οι Τούρκοι περιμένουν τη στιγμή που οι διεθνείς συνθήκες και ο συσχετισμός δυνάμεων των δύο χωρών θα έχει λόγο που θα μεγιστοποιεί την πιθανότητα επιτυχίας μιας επίθεσης στον Έβρο ή/και μιας απόβασης στο ανατολικό Αιγαίο.

  Δυστυχώς εαν συνεχισθεί αυτή η πρακτική της μη αποτελεσματικής χρησιμοποίησης αλλά και της μείωσης των αμυντικών δαπανών ο καιρός υλοποίησης του παραπάνω πιθανού Τουρκικού σχεδίου είναι γαρ εγγύς.

 2. Χι avatar
  Χι 30/07/2009 02:21:30

  Παίδες, απλά τα πράγματα. Θουκυδίδης. Δίκαιο υπάρχει όταν υπάρχει ισορροπία. Τώρα και ανισόρροποι είμαστε και ισορροπία δεν υπάρχει. Επομένως, ό,τι γίνεται ακολουθεί τους νόμους της φύσης.

 3. aris53m avatar
  aris53m 30/07/2009 03:18:49

  Πάρα πολύ καλή η ανάλυση. Θα την πληρώσουμε ακριβά την εκλογική επιλογή μας.

 4. Στέργιος avatar
  Στέργιος 30/07/2009 07:18:53

  Δεν υπάρχει Ελλάδα, παιδιά.

  Υπάρχει μόνο Αθήνα.

  Ο,τιδήποτε βρίσκεται εκτός Αττικής είναι αναλώσιμο:
  Μικρασία, τα δικαιώματα των Ελλήνων σε Κωνσταντινούπολη-Ίμβρος-Τένεδο-Πόντο, Ανατολική Θράκη, Ανατολική Ρωμυλία, Βόρεια Ήπειρος, Κύπρος, Ύμια, και τώρα, το όνομα τής Μακεδονίας, το μισό Αιγαίο και η Δυτική Θράκη.

  Ακόμη και το ότι η Μακεδονία βρίσκεται εντός τής Ελλάδας έγινε από σπόντα και οφείλεται στο ντόπιο αντάρτικο κατά Οθωμανών και Βουλγάρων. Από τους υπόλοιπους Έλληνες, μόνο ο Ίων Δραγούμης και οι Κρήτες βοήθησαν (γι'αυτό και οι Κρητικοί είναι τόσο αγαπητοί στη Μακεδονία).

  Η επίσημη Αθήνα κατέφτασε κατόπιν εορτής.
  Ακόμη και τότε, η αθηναϊκή ελίτ έγραφε στην "Καθημερινή" υπέρ των πλεονεκτημάτων μιας "μικράς" Ελλάδας.

  Το μόνο ιδανικό τής αθηναϊκής ελίτ που μας κυβερνά είναι να μη γίνονται υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Κολωνάκι και κόβει η κρέμα τού εσπρέσσο.

  Φυσικά, όταν μιλάω για αθηναϊκή ελίτ, δεν αναφέρομαι στον αθηναϊκό λαό, ο οποίος είναι εξίσου θύμα αυτής της ελίτ με εμάς.

  Όσο ανεχόμαστε τα ρεμάλια που μας καταδυναστεύουν, θα μετράμε απώλειες. Αυτό είναι νομοτελειακό. Η μόνη λύση είναι ρήξη με το κατεστημένο που μας κυβερνά και μεταφορά πρωτεύουσας. Αλλιώς, μην περιμένετε τίποτα.

 5. Αναρμόδιος avatar
  Αναρμόδιος 30/07/2009 07:57:48

  Ο χωροφύλακας Λουκάς Καλπούζος, το 1884, είχε σαν έργο την φύλαξη μιας απαγορευμένης περιοχής στο αλσύλλιο του Λυκαβηττού. Ενα ζευγάρι κάνοντας τον περίπατό του μπήκε, από λάθος ή άγνοια, στην εν λόγω περιοχή. Ο καλός χωροφύλακας "ζήτησε" από το ζευγάρι να αποχωρήσει. Προφανώς με τον ίδιο ευγενικό τρόπο αρκετών συγχρόνων συναδέλφων του. Διότι ο συνοδός της κυρίας εξύβρισε τον χωροφύλακα. Αλλά και ο χωροφύλακας επιτέθηκε στον κύριο και, κοινώς, τον έσπασε στο ξύλο. Μόνος του. Η "ζαρντινιέρα" δεν χρειάστηκε να επέμβη.

  Δυστυχώς όμως ο κύριος ήταν ο προξενικός αντιπρόσωπος της Αγγλίας στην Αθήνα, Νίκολσον. Ετσι ο χωροφύλακας Καλπούζος τιμωρήθηκε αυστηρότατα. Για να μάθει να διπιστώνει πρώτα ποιον πρόκειται να δείρει στην συνέχεια. Η αγγλική κυβέρνηση όμως δεν έμεινε ευχαριστημένη. Απαίτησε το εξής καταπληκτικό. Να παραταχθεί ΟΛΗ η Χωροφυλακή στην πλατεία Συντάγματος και εκεί, επισήμως, οι εκπρόσωποί της να ζητήσουν συγγνώμη από τον κύριο Νίκολσον.

  Η καλή κυβέρνηση του "ενδόξου" Χαριλάου Τρικούπη, ο γνωστός και με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο "ο δυστυχώς επτωχεύσαμεν", ενέδωσε στην αγγλική αξίωση. Στις 7 Ιανουαρίου του 1885 η Χωροφυλακή παρατάχθηκε στην πλατεία Συντάγματος και όλα έγιναν όπως είχαν απαιτήσει οι Αγγλοι. Το εθνικό φιλότιμο αλλά και η λαϊκή αντίδραση αγνοήθηκε. Μπροστά στα μάτια όλων των συγκεντρωμένων αθηναίων η ελληνική σημαία, της Χωροφυλακής έστω, "προσέκλινε" εμπρός στον Αγγλο πρόξενο, ζητώντας συμβολικά συγγνώμη.

  Ο Τρικούπης βέβαια έπεσε από την εξουσία, εξαιτίας του συμβάντος. Αλλά ποιο το καλό? Ακολούθησε ο Δεληγιάννης που διόρισε στο δημόσιο μέχρι και τον τελευταίο μπράβο και ψηφοφόρο του.

  Ηθικό δίδαγμα δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως ένα ηθικό ερώτημα: Οταν ψηφίζουμε αντιπροσώπους και άρχοντες μέχρι ποιο σημείο τους δίνουμε δικαιοδοσία? Το "γράφει κάπου"? Δεν μπορούμε να βάλουμε κάποια έστω όρια ώστε να γλυτώνουμε τέτοιους εθνικούς εξευτελισμούς τύπου Νίκολσον και Αγαθονησίου?

  Διότι τέλος πάντων αν είναι μόνον ο εξευτελισμός να το καταπιώ. Αλλά μαζί με τον εξευτελισμό έρχονται και οι κίνδυνοι τύπου εδαφικής ακεραιότητας και εθνικης κυριαρχίας.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • El_Gekko avatar
   El_Gekko @ Αναρμόδιος 30/07/2009 09:34:03

   Θυμάμαι μία αντίστοιχη αναφορά σε βιασμό της συζύγου ή/και της κόρης του Γερμανού πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη, κάπου την ίδια περίοδο. Οι Γερμανοί τότε το έκαναν γαργάρα.

   Ξέρει κανείς κάτι παραπάνω;

   • Olympiada avatar
    Olympiada @ El_Gekko 30/07/2009 13:38:21

    Είναι αληθές και μάλιστα έκανε την πάπια ο πρεσβευτής εν όψει τις στενής συνεργασίας και των Γερμανικών συμφερόντων. Στο εξαιρετικό Paradise Lost αναφέρεται αναλυτικά το συμβάν.

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 30/07/2009 07:58:55

  Στο προηγουμενο ποστ για το Καστελλορριζο αναλυθηκε η αιτια της σημερινης εντασης.Βασιζομενη στο νεο θεσμο του Διεθνους Δικαιου ,την ΑΟΖ = Αποκλειστικη Οικονομικη Ζωνη,η Ελλαδα επιδιωκει να κατοχυρωσει οχι πια το Αιγαιο αλλα τη θαλασσια περιοχη νοτιως της Τουρκιας προς την Αιγυπτο και οχι με αλυσιδα νησιων οπως στο Αιγαιο αλλα με ενα μονο μικρο νησι.
  Αυτη δεν μου φαινεται καθολου υποχωρητικη πολιτικη.Διοτι μπορει το Διεθνες Δικαιο να ειναι υπερ αλλα σκεφθειτε αν ειναι λογικο ενα νησακι 200 κατοικων να δικαιουται σχεδον ολη την ΑΟΖ απο Νοτια Τουρκια ως Αιγυπτο και να αποκλειονται απο την εκμεταλλευση οι μεσογειακες ακτες της Τουρκιας με εκατομμυρια κατοικους επειδη ειναι λιγες εκατονταδες μετρα βορειοτερα απο το Καστελλορριζο.
  Ετσι θα το δουν οι τριτοι ξενοι αν φθασει η στιγμη να μεσολαβησουν και να μην εχουμε αμφιβολια.

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 30/07/2009 08:05:11

  @ Αναρμοδιος
  Αναφερεσαι σε μια εποχη (1885) οπου η Ελλαδα ειχε το μεγεθος των σημερινων Σκοπιων ενω η Μ.Βρεταννια κατειχε το ενα πεμπτο της επιφανειας της γης και παρηγαγε το ενα τεταρτο της παγκοσμιας οικονομιας,ηταν δηλαδη οτι σημερα οι ΗΠΑ και μαλιστα η τοτε Ελλαδα περιμενε απο την ευνοια της χωρας αυτης να απελευθερωσει και αλλα οθωμανικα εδαφη οπου κατοικουσαν Ελληνες.Μαλλον σωστα επραξε ο "εκσυγχρονιστης" Τρικουπης.

  • Αναρμόδιος avatar
   Αναρμόδιος @ ψυχραιμια 30/07/2009 08:14:41

   Οχι κύριε. Η αναφορά στην εποχή είχε ευθυμογραφικό χαρακτήρα.

   Απλώς αναρωτήθηκα αν υπάρχουν όρια στην δικαιοδοσία που παρέχει στους άρχοντες η ψήφος μας. Για τόσο σοβαρά ζητήματα τέλος πάντων.

   Αλλά φαίνεται δεν το διατύπωσα ευνόητα.

   Αναρμόδιος

   • ο νοών...νοείτω avatar
    ο νοών...νοείτω @ Αναρμόδιος 30/07/2009 08:49:04

    Ολόσωστα το διατύπωσες.
    Απλά δεν υπάρχει στο συλλογικό μας υποσεινήδητο, πλέον, λέξεις όπως υπερηφάνεια και φιλότιμο.
    Δεν είναι politically correct.
    Πάντα θα υπάρχει η απορία: Εάν δεν έπραττε έτσι ο "εκσυγχρονιστής" Χ. Τρικούπης, και αρκετοί άλλοι, τώρα θα είμασταν Βρεττανική, ή άλλης χώρας, αποικία;

  • Tηλέμαχος avatar
   Tηλέμαχος @ ψυχραιμια 30/07/2009 10:54:25

   Και τι σημασία έχει το μέγεθος της Ελλάδας και της Βρετανίας τότε, δεν το κατάλαβα; Και προς τι ο παραλληλισμός με τα Σκόπια;

   1. Η αξιοπρέπεια δεν κοιτάζει μεγέθη. Ίσα ίσα που ισχύει το αντίστροφο. Όσο μικρότερος είσαι τόσο μεγαλύτερη ανάγκη από αξιοπρέπεια έχεις. Αυτό είναι που θα σε "μεγαλώσει", αν όχι σε μέγεθος σίγουρα σε κύρος

   2. Δηλαδή τα "μικρά Σκόπια" εκτιμάς ότι αντιγράφουν την "σωστή" αυτή ενέργεια (για σένα) του Τρικούπη; Γιατί εγώ βλέπω ακριβώς το αντίθετο. Η ανάγκη για αξιοπρέπεια από την οποία αντλούν ισχύ, είναι αυτή που τους οδηγεί στην αδιαλλαξία τους. "Είμαστε Μακεδόνες πάει και τελείωσε", λένε και δε βάζουν νερό στο κρασί τους.

   Πολύ ωραία τα είπε και τα εννόησε ο Αναρμόδιος Θράκας. Πάντα μας έλειπε η εθνική αξιοπρέπεια. Όσο πιο εκυγσχονιστές τόσο μεγαλύτερο το έλλειμα.

 8. F avatar
  F 30/07/2009 08:06:50

  Μέσα σε 40 μόλις χρόνια από κατάσταση ισοδυνάμων χωρών φτάσαμε, η μεν Τουρκία να εμφανίζεται ως "παγκόσμια" δύναμη (να τα βάζει ακόμα και με την Κίνα), η δε Ελλάς να είναι μια ασήμαντη πια οντότητα που υποχωρεί ακόμα και μπροστά στις Σκιπερία και ψευδο-Μακεδονία...Το χειρότερο είναι ότι την δουλοπρέπεια αυτή την έχει εγχύσει ως δηλητήριο το πολιτικό σύστημα και στον λαό, που βλέπει πλέον μοιρολατρικά το μέλλον...Σου λέει κι ο νέος : Κι οι παππούδες που πολέμησαν το '40, τι κέρδισαν; Μήπως θα'ταν καλύτερα να είχαμε παραδοθεί αμαχητί στους Γερμανούς, όπως κάτι Βέλγια, Ολλανδίες κλπ ;

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 30/07/2009 08:14:55

  @ F
  To 1922 η Τουρκια ειχε 12 εκατ πληθυσμο,στον 2ο Παγκοσμιο Πολεμο 24 εκατ. ,την εποχη της εισβολης στην Κυπρο 40 εκατ. και τωρα 75 εκατ.
  Προκειται για τοπικη εκδηλωση του φαινομενου της δημογραφικης εκρηξης του μουσουλμανικου κοσμου που επηρεαζει ολη τη γη και αλλα διεθνη προβληματα οπως το Κοσοβο,τα Σκοπια ή και το μεσανατολικο.
  Δεν ηταν κατι που μπορουσε να αντιμετωπισθει.Θα μπορουσε να ειχε γινει καλυτερη διαχειριση στη μεταπολιτευση,αυτο ειναι δεδομενο-και παλι ομως η ελληνικη κοινωνια ειχε πολλα αριστερα χρωστουμενα και απωθημενα που καπως θα πληρωνονταν.

 10. ΝοΜέρψυ (Κιλλ εμ ολλ) avatar
  ΝοΜέρψυ (Κιλλ εμ ολλ) 30/07/2009 08:55:49

  Να δω που θα βρουν οι δικοί μας στρατό να πολεμήσει με το ξεπούλημα που κάνουν.
  Γιατι πλέον όπως επιβεβαιώνεται καθημερινά όχι μόνο δεν αξίζει καμία θυσία αλλά θα είναι και μάταιη καθώς όλα θα είναι προσυμφωνημένα.
  Πρώτα θα πρέπει να κρεμάσουμε τους 'δικους' μας απο τις κολώνες της Συγγρού (δεν ξέρω αν φτάνουν) και μετά να ζωστούμε τ' άρματα..

 11. Αναρμόδιος avatar
  Αναρμόδιος 30/07/2009 09:11:56

  @ο νοών...νοείτω

  Κατά την ταπεινή μου γνώμη, και άλλοι σοφώτεροι από μένα συναναγνώστες ας με διορθώσουν, στα μεγάλα και κρίσιμα εθνικά ζητήματα του παρελθόντος, η ελληνική πολιτική ελάχιστες φορές έκανε αυτό που εδικαιούτο, που έπρεπε και που μπορούσε. Σε καταφανέστατη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα και φιλότιμο. Και μερικές φορές έφτασε και ξεπέρασε τα όρια του εθνικού μας εξευτελισμού.

  Και όπως το άρθρο σωστά εξηγεί, (αν και οι αριστεροί διανοούμενοι είναι ικανοί να θεωρητικοποιήσουν ακόμη και ένα ερωτικό καβγαδάκι), όταν κάνεις πίσω ο αντίπαλος θα καλύψει το κενό, ακόμη κιαν κατέχεις "νομικά" ισχυρώτερη θέση.

  Αποικία με την πλήρη έννοια της λέξης, δεν υπήρξαμε Βρεττανική. Αλλά ο πόνος και τα πάθη μας δεν ήταν λιγώτερα από καθαυτό "ιθαγενείς". Διότι και αρκετούς εμφυλίους με αγγλικό δάκτυλο υποφέραμε αλλά και μερικούς αγγλικούς ναυτικούς αποκλεισμούς που μας οδήγησαν σε λιμούς και χίλια μύρια όσα άλλα δεινά. Και γεμίσαμε ματωμένα ονόματα τόπων, χρόνων και ανθρώπων εξ αιτίας τους.

  Ισως ίσως ακόμη και την "μη-εκβιομηχάνισή" μας ως χώρα, την εποχή που η βιομηχανική επανάσταση σαρώνει την Ευρώπη στους Βρεττανούς την οφείλουμε και στον έλεγχο που ασκούσαν στις ελληνικές τράπεζες ώστε να μην χρηματοδοτήσουν μια ελληνική βιομηχανική επανάσταση, που από ότι φαίνεται είχε τις δυνατότητες να υπάρξει.

  Με απλά λόγια πιστεύω ότι πάθαμε ότι πάθαμε και είμαστε στο χάλι που είμαστε διότι οι πολιτικοί που διαχρονικά μας κυβέρνησαν δεν είπαν τα όχι που έπρεπε. Σε αντίθεση με τον απλό έλληνα άνθρωπο.

  Κι αυτό είναι ένα "συστημικό πρόβλημα". Η παρούσα "διαρρύθμιση" δεν δίνει την δυνατότητα στον απλό πολίτη να ελέγξει τις αποφάσεις και τις πράξεις των πολιτικών που αφορούν σε τόσο σοβαρά ζητήματα όπως είναι αυτό της εθνικής κυριαρχίας.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • ο νοών...νοείτω avatar
   ο νοών...νοείτω @ Αναρμόδιος 30/07/2009 09:26:38

   Αγαπητέ, θα συμφωνήσω απόλυτα.
   Αλλά βλέπεις το πολιτικό "χρέος" μας είναι θεσμοθετημένο ανά 4 χρόνια.
   Επιταγή ανοιχτή, για να συμπληρώνει η κάθε Κυβέρνηση, ότι ποσό θέλει.
   Στο ενδιάμεσο, προγράμματα, θέσεις και υποσχέσεις "μεταρρυθμίζονται¨.
   Είναι πλέον και θεσμικό το πρόβλημα.
   Αλλά δεν άκουσα κάποιν φωστήρα να το αναδεικνύει.
   Και οι ευθύνες μας όμως, ως πολίτες, τεράστιες.

 12. Lavazza avatar
  Lavazza 30/07/2009 09:12:56

  «Ειδικές αποστολές» για λογαριασμό μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας ομολόγησε ότι εκτελούσε ο 30χρονος μουσουλμάνος, ο οποίος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω το απόγευμα της Κυριακής στη Σαμοθράκη.
  Ο φωτογράφος, ο οποίος κατάγεται από το Μ. Δέρειο του Βόρειου Έβρου και κατοικεί κοντά στην Αλεξανδρούπολη, απαθανάτιζε με τον φωτογραφικό του φακό στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δρόμους και άλλες δημόσιες υποδομές στρατηγικής σημασίας, και στη συνέχεια παρέδιδε το υλικό του σε δύο άτομα, που όπως υποστήριξε δεν γνωρίζει ποιοι είναι.
  Ο 30χρονος συνελήφθη μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της αστυνομίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στην κατοχή του βρέθηκαν 600 φωτογραφίες, οι 400 από τις οποίες αξιολογούνται ως πολύ σοβαρές. Εναντίον του ασκήθηκε δίωξη για κατασκοπεία σε βαθμό κακουργήματος, ενώ αναμένεται να οδηγηθεί στον ανακριτή.
  Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», αμέσως μετά τη σύλληψή του ο 30χρονος ομολόγησε ότι έκανε τουλάχιστον 8 «ειδικές αποστολές» μέχρι τώρα και παρέδιδε το υλικό της κατασκοπείας στους Τούρκους. Για κάθε αποστολή αμειβόταν με 500 ευρώ.
  Ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως ιδιαίτερα σοβαρή και με πολλές προεκτάσεις. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, ο 30χρονος να αποτελεί μέλος ενός καλά στημένου δικτύου συνεργαζόμενου με τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

  ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΟΡΓΩΝΟΥΝ ΑΛΒΑΝΟΙ, ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ, ΤΟΥΡΚΟΙ, ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΙ ΕΒΡΑΙΟΙ, Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΠ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΚΟΛΛΗΜΑΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΡΧΩΝ" ΚΑΙ "ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ" ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ...

  ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΡΓΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ 50 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΘΟΥΝ ΚΡΑΝΙΟΦΟΡΟΙ, ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ, ΡΟΠΑΛΟΦΟΡΟΙ, ΑΤΑΚΤΟΥΛΗΔΕΣ, ΜΟΙΧΑΛΙΔΕΣ, ΠΡΕΖΕΜΠΟΡΟΙ Κ.Λ. ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΑΜΕΡΑ...

 13. afelis avatar
  afelis 30/07/2009 09:19:15

  Απ τη στιγμή που η εξωτερική πολιτική μας φροντίζει τα συμφέροντα των σούπερ μάρκετς (όσον αφορά τα Σκόπια) κι απ τη θεία θέληση του αμερικάνου (όσον αφορά την Τουρκία, θυμηθείτε τον Οτσαλάν και το ευχαριστώ του Σιμίτη για τα Ίμια), βλέπετε εσείς φώς στο τούνελ;
  Ας μήν ξεχνάμε, πως η Άγκυρα δεν θάκανε τίποτα αν δεν είχε το ΟΚ απ την Ουάσιγκτων. Το ίδιο και τα Σκόπια.
  Η ΕΕ πρίν λίγα χρόνια, είχε ξεκαθαρίσει πως ευρωπαικά σύνορα και στρατιωτική υπεράσπισή τους, δεν συμβαδίζουν. Και αναφερόταν σε μάς.

 14. Hellenic avatar
  Hellenic 30/07/2009 09:28:15

  Η Ελλαδα σωστα δεν πεφτει στην παγιδα της οξυνσης με την Τουρκια αυτη τη στιγμη καθως αναμφισβητητα πρεπει να κερδισει χρονο οσον αφορα την προετοιμασια της, η οποια και εχει καθυστερησει. Οι φωνες που υποστηριζουν να αντιδρασει τωρα, ειναι επιζημιες και ισως υποκρυπτουν αλλες σκοπιμοτητες. Η ενδεχομενη καταρριψη τουρκικου αεροσκαφους χωρις να εχει προηγηθει ενδειξη οτι ετοιμαζεται επιθετικη κινηση, ειναι δυνατον να χρησιμοποιηθει σαν επιχειρημα οτι η Ελλαδα ειναι ο agressor και οχι η Τουρκια. Με τη σωστη προετοιμασια και ενημερωση των συμμαχων μας την κρισιμη ωρα η Ελλαδα θα μπορει να προβει σε προληπτικη ενεργεια εις βαρος της Τουρκιας εαν χρειαστει,εχοντας το δικαιο με το μερος της. Σημασια δεν εχει να συμβει ενα θερμο επεισοδιο λιγων ωρων, ωστε να βρουν αφορμη οι Αμερικανοι να συρουν την Ελλαδα σε διαπραγματευσεις για το καθεστως του Αιγαιου, αλλα να ξερουν και αυτοι και οι Τουρκοι, οτι τυχοδιωκτικη ενεργεια της Τουρκιας θα αποτραπει με προληπτικο χτυπημα απο την Ελλαδα δυσαναλογα μεγαλυτερο απο την οποια σχεδιαζομενη ενεργεια της Τουρκιας, δηλαδη καταστροφη ολων των στρατηγικων στοχων στη Μικρα Ασια, αλλα και βομβαρδισμος πολεων και πολιτικων υποδομων.

  • ο νοών...νοείτω avatar
   ο νοών...νοείτω @ Hellenic 30/07/2009 09:43:22

   Και ενώ εμείς "προετοιμαζόμασται", συνεχώς από το 1974, και κερδίζουμε χρόνο, οι Τούρκοι αλωνίζουν διότι είναι ήδη έτοιμοι, ή διότι απλά είναι πιο δυνατοί στρατιωτικά και διπλωματικά;

  • διερωτώμαι avatar
   διερωτώμαι @ Hellenic 30/07/2009 09:44:26

   τριάντα-πέντε έτη προετοιμαζόμαστε φίλε μου;;;;;;;;;;;;

   • διερωτώμαι avatar
    διερωτώμαι @ διερωτώμαι 30/07/2009 09:47:50

    πόσα επιπλέον απαιτούνται, ώστε να μπορούμε να αντιδράσουμε απέναντι στους Τούρκους και να εφαρμόσουμε ένα απλό σχέδιο σαν αυτό που προτείνεις; Γείτονα χώρα αντιμετωπίζουμε Hellenic, όχι γαλαξιακό στόλο...

   • ο νοών...νοείτω avatar
    ο νοών...νοείτω @ διερωτώμαι 30/07/2009 09:55:47

    Κατ΄ αρχάς διόρθωσις. ....προετοιμαζόμαστε.
    Τα εισαγωγικά στην λέξη απαντούν στα ερωτηματικά.
    Το κάθε ερωτηματικό σου, είναι και απορία πολλών από μας.

  • Αναρμόδιος avatar
   Αναρμόδιος @ Hellenic 30/07/2009 09:44:50

   Hellenic

   Πρέπει δηλαδή να είναι κάποιος ειδικός, με ειδική τεχνική γνώση σε ζητήματα αμυντικά και εξωτερικής πολιτικής για να μπορεί έγκυρα να εκφέρει γνώμη χωρίς να κατηγορηθεί ότι εξυπηρετεί σκοπιμότες?

   Μα αυτό κάναμε και σκάψαμε τον λάκκο μας. Πιστέψαμε ότι χρειάζεται ειδική τεχνική γνώση για ένα σωρό ζητήματα που μας αφορούν. Και "διορίζουμε" άλλους που τα ξέρουν καλύτερα από μας. Γι' αυτό και η τόση προκοπή μας. Εδώ και δυο αιώνες.

   Ο μέσος έλληνας "απαιτεί" να υπάρξει μία αντίδραση από μέρους μας. Εχει κανείς αμφιβολία γι' αυτό?

   "Τεχνικά" πως θα μεταφραστεί αυτή η "αντίδραση", ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να τον ρωτήσει κανένας. Μήπως τον ρώτησε για άλλα εξίσου σοβαρά ζητήματα?

   (ο λαλίστατος σήμερα)Θραξ Αναρμόδιος

 15. provato avatar
  provato 30/07/2009 09:35:44

  @ Ψυχραιμία, το διεθνές δίκαιο είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχουν ΄΄μικρά νησάκια΄΄. Γιατί η συλλογιστική ΄΄ σου΄΄ (όσον αφορά το δίκαιο και την εφαρμογή του) στη συνέχεια θα έχει ΄΄μικρά κράτη΄΄ , ΄΄μικρούς λαούς΄΄ ... με ότι αυτo μπορεί να σημαίνει. Αν υποθέσουμε ότι έχουν κάποιο δίκαιο οι Τούρκοι, το χάνουν αυτόματα γιατί:
  1. Μας έχουν απειλήσει (και συνεχίζουν) με Casus Belli σε ανύποπτο χρόνο με ότι αυτό σημαίνει τόσο όσο αφορά τις προθέσεις τους όσο και την διάθεση εύρεσης λύσεων.
  2. Εφόσον ΑΥΤΟΙ (Τουρκία) θεωρούν πως θίγονται από το υφιστάμενο ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ, οφείλουν ως κράτος δικαίου και όχι ως διεθνείς τραμπούκοι να ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ διαδικασία αναθεώρησης σύμφωνα με τα παγκοσμίως θεσμισμένα, ώστε αν τεκμηριώσουν με επιχειρήματα ενώπιον της διεθνούς κοινότητας τις όποιες εξαιρέσεις αυτές να μπορούν να περιληφθούν σε μέριμνα αναθεώρησης του νομικού καθεστώτος τόσο της ΑΟΖ όσο και των 12νμ.
  3. Οποιαδήποτε ΄΄συζήτηση΄΄ με κράτος ΄΄τραμπούκο΄΄ που από την μια δέχεται 12 μίλια, ΑΟΖ και οριοθέτησης ΄΄μέσης γραμμής΄΄ σε κλειστή θάλασσα (Μαύρη θάλασσα) , κλείνει διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης , δεν δέχεται τα παραπάνω να ισχύουν και στο Αιγαίο κτλ ενώ είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχει υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας, αναιρεί το νόημα και τις προϋποθέσεις οποιαδήποτε ΙΣΟΤΙΜΗΣ προσέγγισης – συζήτησης και τον λόγο έχει ο … Θουκυδίδης.
  Ο καθηγητής Καρυώτης αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας σε μια συνένευξη στο Λάμπρο Παπαντωνίου φέτος τον Ιανουάριο αναλύει όλες τις πτυχές περί ΑΟΖ και 12 νμ.
  www.noiazomai.net/aoz_kariotis.html

  ΥΓ: Φάκτορα γιατί δεν βρίσκετε τον Καρυώτη για μια ανάλογη συνεύντευξη (σε σχέση και με τις πρόσφατες εξελίξεις και ενέργειες καθορισμού ΑΟΖ απο Ελλάδα και Κύπρο , Τουρκία κτλ); Νομίζω αξίζει το κόπο.

 16. El_Gekko avatar
  El_Gekko 30/07/2009 09:38:05

  Τι είπες τώρα, "προληπτικό χτύπημα" !!!
  Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

 17. ahab avatar
  ahab 30/07/2009 09:55:40

  @Αναρμόδιε
  Σήμερα έχεις την δυνατότητα να επηρεάσεις κάπως την κατάσταση με σωστά οργανωμένα δημοψηφίσματα στα blogs. Παρά το γεγονός οτι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους ταγμένους (George owe us, ψήφισμα παραμονής Τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, κλπ), αυτή η ηλεκτρονική έστω λαική ετυμηγορία/αίσθημα/απαίτησις/φτύσιμο, αφ΄ενός επηρεάζει αρκούντως τούς άρχοντες(?) αφ΄ετέρου δίνει και nota στους έξω οτι θα υπάρξει αντίδραση.
  Απλά χρειάζεται κάποια υποτυπώδη οργάνωση και συντονισμό των blogs,
  Tο θέλουν οι operators ?

  • Lavazza avatar
   Lavazza @ ahab 30/07/2009 10:09:06

   @Ahab

   αν και η δύναμη των μπλογκ είναι αρκετά μεγάλη δεν νομίζω οτι μπορείς να αλλάξεις το κεφάλι της "Barvo Dora" και του "Bravo Yorgos"...

   • ahab avatar
    ahab @ Lavazza 30/07/2009 10:16:29

    @Lavazza
    Τουλάχιστον ας το δοκιμάσουμε γιατι δεν βλέπω άλλο
    τρόπο αντίδρασης

 18. Ηellenic avatar
  Ηellenic 30/07/2009 10:14:28

  @Διερωτωμαι- Το "απλο σχεδιο" που αναφερεις αγαπητε, σημαινει ΠΟΛΕΜΟ, ολοκληρωτικη συρραξη Ελλαδος-Τουρκιας, και σιγουρα δεν ειναι παιχνιδι στο Playstation που θα παιξεις εσυ με τους φιλους σου. Σημαινει απωλειες, ανθρωπινες ζωες θα χαθουν, περιουσιες θα καταστραφουν, αλλα σημασια εχει να μν θυσιαστουν αδικα, αλλα για την προστασια των κεκτημενων μας, αυτων που κερδισαν οι προγονοι μας με αγωνες. Εσυ και ολοι οι αλλοι που κραζουν για δραση εδω και τωρα, ειστε διατεθειμενοι να δωσετε τη ζωη σας αν χρειαστει για την πατριδα?

 19. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 30/07/2009 10:23:37

  @ provato
  Nαι αλλα λυση στο προβλημα δεν δινεις.Εαν δεν μπορεις να επιβαλλεις πχ. το Διεθνες Δικαιο στο Αιγαιο ποσο μαλλον θα το επιβαλλεις στη Νοτιο Μεσογειο που ειναι πιο μακρια πλησιαζοντας σε στρατιωτικο επιχειρησιακο επιπεδο συνθηκες Κυπρου και απαιτωντας με ενα μονο μικρο νησι να παρεις ολη την ΑΟΖ των νοτιων παραλιων της Τουρκιας.
  Εφ οσον θα ζητησεις διεθνη μεσολαβηση,οι μεσολαβητες δεν υπαρχει περιπτωση να θεωρησουν παρομοια αξιωση λογικη.
  Ωστοσο το νοημα των οσων γραφω ειναι αλλο : Το ποστ και τα σχολια διαπνεονται απο την αντιληψη οτι η ενταση προερχεται απο τις "συνεχεις υποχωρησεις" της ελληνικης πλευρας.Απαντω λεγοντας οτι δεν υπαρχει τετοια κατασταση.Αν η Ελλαδα ηθελε απλως την ησυχια της θα κατεληγε σε συμφωνια να παγωσει η οριοθετηση της ΑΟΖ με ανταλλαγμα να παυσει η "ανησυχια" των Τουρκων στο Αιγαιο.Δεν γινεται ομως.Επομενως υπαρχει μια σειρα πολιτικων που μπορει να μη φαινονται (οριοθετηση ΑΟΖ,ελευση της FRONTEX στα θαλασσια συνορα ) που εχουν ενοχλησει τους Τουρκους και αντιδρουν.
  Δεν μπορω αυτη τη στιγμη να πω ποιος θα ηταν ο καλυτερος χειρισμος του ζητηματος της ΑΟΖ του Καστελλορριζου και αν θα μπορουσε να ανταλλαγει με υποχωρησεις της Τουρκιας στο Αιγαιο σε μια ευρυτερη συμφωνια.Απλως γραφω οτι η εικονα οτι μονο οι Τουρκοι δρουν δεν ειναι αληθης.

  • provato avatar
   provato @ ψυχραιμια 30/07/2009 12:41:02

   Συμφωνώ πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει κινητικότητα τόσο σε Ελλάδα όσο και Κύπρο όσον αφορά την ΑΟΖ. Δεν ξέρω αν υπάρχει γενικό σχέδιο και στρατηγική. Θα δείξει σύντομα. Σίγουρα οι κινήσεις περι ΑΟΖ δεν είναι για επικοινωνιακές φανφάρες αν και οι αντιδράσεις των Τούρκων τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα δείχνουν ότι η Τουρκία δοκιμάζει και θα δοκιμάσει (όπως πάντα) τα όρια μας, χωρίς αναστολές και ιδεολογήματα περι ΄΄καλής γειτονίας΄΄ ΄΄ ενταξιακής πορείας΄΄ κτλ. Που σημαίνει ότι αν δεν είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μέχρι τέλους, ορίζοντας ξεκάθαρα κόκκινες γραμμές στην πολιτική μας τότε θα είμαστε πάλι στο ίδιο έργο θεατές. Συμφωνώ και στο θέμα ότι άλλο είναι η θεμελίωση (θεωρητική) ενός δικαιώματος (ΑΟΖ , 12 μίλια) και άλλο είναι οι δυνατότητες άσκησης του- εφαρμογής του όταν υπάρχει αμφισβήτηση. Αλλά μέχρι εκεί. Αν αποδεχτούμε ως τετελεσμένη την όποια (θεωρητική - πρακτική) ανισοροπία ισχύος πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για την συνακόλουθη δορυφοροποίησή μας. Η απουσία οποιαδήποτε σοβαρής συζήτησης πάνω σε αυτή τη βάση από τα κατεστημένα ΜΜΕ καθώς και η σιωπή ιχθύος των πολιτικών μας απλώς δείχνουν και εξηγούν πολλά από το σημερινό status (παραλογισμό) των Ελληνοτουρκικών.

 20. fatfat avatar
  fatfat 30/07/2009 10:37:09

  O θεσμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης(ΑΟΖ) δεν είναι καινούργιος…..απλώς η Ελλάδα δεν είχε ποτέ μέχρι πρόσφατα συνομιλήσει με καμιά χώρα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και επαναλάμβανε συνέχεια τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια ότι η μοναδική διαφορά τηs Ελλάδαs με την Τουρκία είναι νομικήs φύσηs και αφορά την οριοθέτηση τηs υφαλοκρηπίδαs του Αιγαίου
  Όμως με την νέα σύμβαση του Δικαίου τηs Θάλασσαs, που υπάρχει πλέον από το 1982, δημιουργήθηκε μια νέα θαλάσσια ζώνη, η οποία λέγεται Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Η ΑΟΖ αναφέρεται στο άρθρο 56 τηs σύμβασηs, που καθορίζει τιs αρμοδιότητεs και υποχρεώσειs του παράκτιου κράτουs, μέσα σε αυτήν την αποκλειστική οικονομική ζώνη.
  Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Τουρκία, που δεν έχει υπογράψει και δεν έχει επικυρώσει το Δίκαιο για την Σύμβαση τηs Θάλασσαs, έχει οριοθετήσει ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα με την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Σοβιετική Ένωση (αν δεν κάνω λάθος από το 1986), χωρίs να έχει υπογράψει και να επικυρώσει αυτή την σύμβαση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Δηλαδή η Τουρκία την στιγμή που δεν δέχεται οριοθέτηση ΑΟΖ από την Ελλάδα στο Αιγαίο και την Μεσόγειο και από την Κύπρο στην Μεσόγειο, έχει ήδη προχωρήσει στην οριοθέτηση ΑΟΖ στην Μαύρη Θάλασσα!!!!!!!
  Με αυτόν τον τρόπο όμως η Τουρκία δημιούργησε ένα προηγούμενο, εμμέσως νομιμοποίησε την διαδικασία οριοθέτησης ΑΟΖ,για αυτό το λόγο και δεν στέκει νομικά η άρνησή της για οριοθέτηση ΑΟΖ από την Ελλάδα και την Κύπρο.
  Το Καστελόριζο ως κατοικημένο νησί έχει την δική του ΑΟΖ, η οποία μάλιστα έχει την ιδιαιτερότητα να αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο. Κατά συνέπεια, η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.

 21. palios avatar
  palios 30/07/2009 10:53:34

  Δεν θέλω να πω μεγάλη κουβέντα, αλλά εδώ μπορεί κανείς να δει μια ανάλυση από έναν παλαιό υπασπιστή του Σαμαρά (τον ΧΛ) να ασκεί εμμέσως κριτική στην κα Μπακογιάννη και στην πολιτική της στο Αιγαίο. Ισως όμως να είναι και τυχαίο

 22. Lavazza avatar
  Lavazza 30/07/2009 11:20:56

  Ματαιώθηκε, για αδιευκρίνιστους λόγους, πτήση της Αegean με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, μετά από την άρνηση των τουρκικών αρχών να χορηγήσουν άδεια εκτέλεσης της πτήσης. Αυτή η εξέλιξη σήμανε την πλήρη ανατροπή των καλοκαιρινών διακοπών για τους επιβάτες της πτήσης, η οποία ήταν προγραμματισμένη να απογειωθεί από τον αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στις 2.50 τα ξημερώματα του Σαββάτου.Το αεροσκάφος είχε ναυλωθεί από τουριστικά γραφεία από το Ηράκλειο, στο πλαίσιο πακέτων διακοπών. Ωστόσο, όπως με έκπληξη πληροφορήθηκαν τόσο οι επιβάτες όσο και οι εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων, η πτήση Α34880 για Κωνσταντινούπολη ακυρώθηκε, αφού δεν έλαβε τη σχετική άδεια εκτέλεσης πτήσης από τις αρχές της γείτονος χώρας. Η σχετική πληροφόρηση έλαβε χώρα περίπου στις 5 το πρωί με την ανάγνωση ανακοίνωσης και ενώ οι μισοί εκ των επιβατών είχαν προηγουμένως προχωρήσει σε check in. Η εταιρία της Aegean Airlines δεν ήταν σε θέση να παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τα ακριβή αίτια άρνησης των τουρκικών αρχών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο περιστατικό συμβαίνει για πρώτη φορά. Για τους ταλαιπωρημένους και «άτυχους» επιβάτες δόθηκε εναλλακτική λύση, την οποία περίπου οι μισοί από αυτούς αποδέχτηκαν.Ταξίδεψαν με άλλη πτήση για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, και από εκεί επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και ταξίδεψαν οδικώς έως την Κωνσταντινούπολη. Αυτή η εναλλακτική ήταν χαμηλότερης οικονομικής αξίας, όμως προτιμήθηκε μπροστά στην συνολική ματαίωση του προγραμματισμένου ταξιδιού προς την Πόλη.

  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ...;;;;;;;;

 23. Αρχίδαμος avatar
  Αρχίδαμος 30/07/2009 11:23:56

  Καλα να κανουμε πολεμο και να τους φαμε ολους, ποσοι ομως απο τους 300 νομοθετες μας η από ολοκληρη την ελιτ του τοπου οπως εφοπλιστες, καθηγηταδες, επιχειρηματιες κτλ επηγανε καν φανταροι; Ποσοι αραγες; Χρονια ειχαμε υπουργο αμυνας που δεν υπηρετησε ουτε μερα. Και να κλαρινα μπροστα του οι στρατηγοι. Τι να λεμε τωρα.

 24. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 30/07/2009 11:25:31

  @ Fatfat
  Ωραια.Νομικα η Τουρκια δεν εχει θαλασσια συνορα με την Αιγυπτο επειδη υπαρχει το Καστελλορριζο.Τωρα ξερουμε πολυ καλα οτι οι Τουρκοι δεν θα το δεχθουν αυτο ποτε.Αν η κατασταση φθασει σε κριση τυπου Σισμικ εμεις,η Ελλαδα,ως συνηθως θα ζητησουμε μεσολαβηση.Και οταν ελθει ο μεσολαβητης,Αμερικανος ή Ευρωπαιος ή ισως και Αργεντινος οπως ο Ντε Σοτο στην Κυπρο εμεις θα πουμε τα νομικα μας και οι Τουρκοι θα απλωσουν ενα χαρτη και θα πουν : Θελουν επειδη εχουν αυτη την κουκκιδα -το Καστελλορριζο-να μας αποκλεισουν απο ολο τον υποθαλασσιο πλουτο μεταξυ Μικρας Ασιας και Αιγυπτου και δεν το δεχομαστε.Τι θα γινει τοτε;Θα υπαρξει χωρα που θα ειναι προθυμη να τα βαλει με την Τουρκια για παρομοια απαιτηση;

  • Tηλέμαχος avatar
   Tηλέμαχος @ ψυχραιμια 30/07/2009 11:54:44

   Χρησιμοποιείς το ίδιο επιχείρημα με τους Τούρκους όταν λένε ότι "τα νησιά του Αιγαίου είναι μακρυά από την Ελλάδα, ενώ είναι δίπλα στην Τουρκία" (άρα αυτοί έχουν δικαίωμα διάσωσης/τα νησιά στερούνται υφαλοκρηπίδας και άλλες ασυναρτησίες).

   Ξεχνάτε ότι και τα νησιά αυτά αλλά και το Καστελλόριζο, κουκίδα-ξεκουκίδα είναι Ελλάδα. Όσο δεν έχει νόημα να λέμε "η Σάμος είναι μακρυά από την Ελλάδα" επειδή η Σάμος ΕΙΝΑΙ Ελλάδα, το ίδιο ισχύει και για το Καστελλόριζο.

   Όσο για την κουκίδα υπάρχουν δεκάδες αντίστοιχες περιπτώσεις διεθνώς. Όχι μία, δεκάδες. Πάρτε Αγγλίες, Νορβηγίες, Δανίες και θα δείτε τι γίνεται με τα διάφορα νησάκια στη μέση του πουθενά. Το ξέρετε ότι η Γροινλανδία (μεγαλύτερη σε έκταση από ολόκληρη την Ευρώπη, αν και παγωμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό!) ανήκει στη Δανία;

   Δεν "έχουμε αυτήν την κουκίδα", ΕΙΜΑΣΤΕ αυτή η κουκίδα.

  • provato avatar
   provato @ ψυχραιμια 30/07/2009 12:09:44

   Μα με την ΄΄νόμιμη΄΄ ΑΟΖ πέριξ της Τουρκίας, θεμελιώνουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικών μιλίων θαλάσσιου χώρου με πιθανό υποθαλάσσιο πλούτο. Ας ψάξουν πρώτα σε αυτόν οι τραμπούκοι. Και ωραία λογική αυτά περί ΄΄κουκίδας΄΄ κτλ. Φαντάσου η ΄΄κουκιδο-θεωρία΄΄να πάρει διεθνή διάσταση, θα γεμίσουμε κουκίδες και … τραμπούκους. Και ερμηνευτές-ερμηνείες για ποιος και τι αποτελεί ΄΄κουκίδα΄΄. Η διάσταση που δίνεις σε πιθανή εμπλοκή είναι μέρος αλυσίδας σεναρίων με πολλές δυναμικές παραμέτρους.

 25. nikiplos avatar
  nikiplos 30/07/2009 11:50:10

  Καλημέρα...

  Ο αείμνηστος Κων. Καραμανλής μετά τις συμφωνίες του 1974 (χωρίς φυσικά να φταίει ο ίδιος για γκάφες-προδοσίες προηγούμενων) είχε πεί συμβολικά κουνώντας το κεφάλι του. "Αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς μόνος σου, μην περιμένεις να σε ξύσουν οι άλλοι". Το επανέλαβε αυτό και το 1992 τότε που η πολιτική Μητσοτάκη-Σαμαρά, εκχωρούσε το όποιο δίκαιο στο Μακεδονικό, αναγνωρίζοντας ασμένως Σλοβενία και Κροατία.

  Σε αυτό το πνεύμα λοιπόν, καμία ουσιώδης προετοιμασία δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από ελληνικής πλευράς και ούτε πρόκειται να γίνει. Για πολλούς λόγους και ουχί αναγκαία "προδοτικούς" ή "οσφυοκαμπτικούς". Πρώτα και κύρια γιατί έχει χαθεί το παιχνίδι εδώ μέσα στα εσωτερικά μας...

  Είμαστε προθυμότατοι (για να διορίσουμε φυσικά τα δικά μας παιδιά) να κυνηγήσουμε μέχρις εσχάτου οι μεν τα δε. Κανείς δεν είναι πρόθυμος όμως να κάτσει και να δουλέψει. Η χώρα στερείται επιστημόνων και επιστημονικού - ερευνητικού έργου σημαντικού και προσανατολισμένου, ενώ περισσεύουν αυτοί που κυκλοφορούν με κάλπικα διπλώματα και περισσούς τίτλους άχρηστους για οτιδήποτε... Δεν πάω μακριά. Η Αγορά και αχρηστεία του "συφοράϊ" είναι χαρακτηριστική, όταν στις επιτροπές μπαίνουν σταθερά οι γνωστοί άγνωστοι που όλα τα σφάζουν και τα μαχαιρώνουν. Η SAIG-SIEMΜENS με μικροδωράκια (για ψιλικατζήδες) κατάφεραν να μας φουσκώσουν ότι πιο άχρηστο και αδούλευτο είχαν. Ούτε στους Αιγύπτιους είχαν μπορέσει να το φουσκώσουν πριν λίγα χρόνια. Εμείς δεν καταδεχτήκαμε ούτε να διαβάσουμε τότε τις τεχνικές εκθέσεις των Αιγυπτίων. Τι να τις κάνουμε αφού τα ξέρουμε όλα? Σήμερα ο αξιότιμος κος Χατζηδάκιος βγάζει και τα τελευταία ματάκια των όποιων ερευνητικών κέντρων υπάρχουν στην ελλάδα. Έτσι. Για να αγοράζουμε ασμένως και προθύμως ότι πιο άχρηστο κυκλοφορεί. Και να γελούν στο ΝΑΤΟ με τα χάλια μας...

  Κανένας δεν χρειάζεται λοιπόν να μας υποβαθμίσει, εφόσον υποβαθμιζόμαστε μόνοι μας... Άλλωστε τι το ευκολότερο από το να ρίχνουμε τις ευθύνες στους αδύναμους... στους άλλους... εμείς ποτέ δεν φταίμε...
  Αυτά, φιλικά και ... περαστικά.

 26. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 30/07/2009 12:11:26

  @Τηλεμαχος
  Aν καταλαβες καλα οι Τουρκοι δεν αμφισβητουν την κυριοτητα της κουκκιδας Καστελλορριζου,τουλαχιστον ακομη.
  Αμφισβητουν κατα ποσο σε αυτη την κουκκιδα ανηκει ο θαλασσιος και υποθαλασσιος πλουτος μεταξυ Τουρκιας και Αιγυπτου επειδη ειναι τριακοσια μετρα νοτιοτερα απο τις ακτες τους.Και αν αμφισβητουν τα αντιστοιχα στο Αιγαιο που υπαρχουν πολλα και μεγαλα νησια φαντασου εκει.
  Εγω ισχυριζομαι το εξης απλο : Οτι η Ελλαδα δεν προκειται να βρει διεθνη συμπαρασταση στο ζητημα αυτο.Αν μπορει να επιβαλλει στην Τουρκια να δεχθει οτι το Καστελλορριζο καλυπτει με την ΑΟΖ του το χωρο μεταξυ Τουρκιας και Αιγυπτου εχει καλως.Αν δεν μπορει ομως καμμια ΕΕ και κανεις ΟΗΕ δεν θα πιεσει την Τουρκια ΣΕ ΑΥΤΟ.Σε αλλα μπορει.

 27. Χρύσανθος Λαζαρίδης avatar
  Χρύσανθος Λαζαρίδης 30/07/2009 12:27:15

  @ Απάντηση προς palios
  Δεν υπήρξα ποτέ "παλαιός υπασπιστής" του Σαμαρά. Υπήρξα και είμαι φίλος του Σαμαρά, αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικο πράγμα. Κι ασφαλώς δεν έχων κανένα λόγο να απολογηθώ σε κανένα...

  Δεν ασκώ εμμέσως κριτικη στην κα Μπακογιάννη. Τα αδιέξοδοα πολιτικής στα οποία αναφέρομαι δεν είναι τωρινά (επι θητείας της σημερινής υπουργού Εξωτερικών) είναι παλαιότατα. Και γι' αυτά έχω γράψει απο πολλά-πολλά χρονια...

  @ Απάνηση προς Ψυχραιμία
  Δεν εισηγήθηκα τρόπο αντίδρασης της Ελλάδας. Απλώς παρατήρησα οτι η ΜΗ έμπρακτη αντίδραση οδηγεί σε συνεχή επιδείνωση, όχι σε κάποια εύσημα των ξένων υπέρ ημών γιατί δείχνουμε "ψυχραιμία".
  Ασφαλώς μια έμπρακτη αντιδραση δεν σημαίνει αναγκαστικά και δεν οδηγεί υποχρεωτικά σε Πόλεμο. Επ' αυτού μη το κουράζουμε, διότι η πρόσφατη ιστορία είναι γεμάτη με "θερμά επεισόδια" που δεν οδήγησαν σε πολέμους, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση ενός τυχαίου θερμού επεισοδίου που οδήγησε σε πλήρη πολεμική κλιμάκωση.

  Αναμφίβολα, όμως, μια έμπρακτη αντίδραση έχει ρίσκα. Ποιός μπορεί να διαφωνήσει μ' αυτό;
  Προσθέτω όμως, οτι η έλλειψη κάθε αντίδρασης οδηγεί σε βέβαιαι συνθηκολόγηση. Με την έγκριση όλων των συμμάχων μας, πραγματικών και δυνητικών. Σ' αυτό δεν συμφωνούμε όλοι, το ξέρω...

  Με δύο λόγια προσπαθώ να πώ ότι ανάμεσα σ' αυτό που κάνουμε τώρα (να μην αντιδρούμε και να νομίζουμε ότι το νομικό καθεστώς μας καλύπτει πλήρως) και την... κήρυξη πολέμου (που ουδείς επιθυμεί, εύχεται ή επιδιώκει), υπάρχουν πλήθος "ενδιάμεσες επιλογές". Μερικές απ' αυτές είναι εφικτές και συμφέρουσες για μας. Υπο προϋποθέσεις, βέβαια...

  Κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι ΟΧΙ δεν υπάρχουν "ενδιάμεσες επιλογές". Είτε θα Πολεμήσουμε και θα ηττηθούμε είτε θα (συνεχίσουμε να) υποχωρούμε ώσπου να συνθηκολογήσουμε πλήρως αμαχητί.

  Η αναζήτηση "ενδιάεμεσων επιλογών" ανάμεσα σε ακραία ενδεχόμενα είναι απαγορευμένη στην σύγχρονη Ελλάδα! Κι αυτό είναι ένα από τα πιο νοσηρά χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος που από τον υπερ-πολιτικοποίηση της πρώτης περιόδου του οδηγήθηκε στην ΑΠΟ-ποιτικοποίηση των πάντων.
  Διότι η κατάργηση ή απογόρευση "ενδιάμεσων λύσεων" είναι άρνηση της Πολιτικής.

 28. ataktos avatar
  ataktos 30/07/2009 13:05:25

  Αγαπητέ ...Χρύσανθε Λαζαρίδη- παλιά στην «Αυγή» είχες εισηγηθεί το μπούκωμα στο FYROM Θυμάσαι (???)…

 29. Χρύσανθος Λαζαρίδης avatar
  Χρύσανθος Λαζαρίδης 30/07/2009 13:36:02

  @ Απάντηση στον ataktos

  Βεβαίως και το έγραψα. Και λοιπόν;
  Είχα εισηγηθεί τότε - το 1992 - εκείνο ακριβώς που είχε κάνει η Αυστρία στην Σλοβενία για αντίστοιχο θέμα την ίδια εποχή.
  Πράγματι, τότε η Σλοβενία είχε οικειοποιηθεί ένα εθνικό σύμβολο της Αυστρίας (των θρόνο-θηρεό των Καρίνθιανς) στο νέο χαρτονόμισμά της. Η τότε κυβέρνηση της Αυστρίας (κεντροαριστερή) απείλησε άμεσα τη Σλοβενία με πολεμικά αντιποινα αν δεν απέσυρε το χαρτονόμισμα! Και η Σλοβενία το απέσυρε...
  Αυτό το θυμάσαι; Όχι! Μαλλον δεν το γνώριζες κάν...

  Και τώρα τι θες; να απολογηθώ γιατί πρότεινα κάτι διαφορετικό από τις συνεχείς υποχωρήσεις στις οποίες είναι συνηθισμένη η ελίτ των Αθηνών, όταν Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία όταν χρειαστεί "τρίζουν τα δόντια";

  Και καλά απέπαντι στην Τουρκία δεν θέλετε να παίρνουμε ρίσκα γιατί είναι δυνατή και θα μας συντρίψει. Αλλά ούτε στα Σκόπια, ούτε μια απειλή, όταν δεν υφισταντο καν διεθνώς.

  Το πρόβλημα μερικών δεν είναι ο "υπολογισμός των συσχετισμών ισχύος".
  Το πρόβλημά τους είναι ότι έχουν μόνιμη πολιτική έισήγηση να τα κατεβάζουμε. Απέναντι σε ισχυρούς από φόβο κι απέναντι σε ανίσχυρους γιατί δεν...έχουμε τίποτε να φοβηθούμε!

  Κι αν προτείνει κανείς κάτι ελαφρώς διαφορετικό (όπως μια απειλή ή ανάληψη αυξημένων ρίσκων) το θεωρούν ότι είναι εις βάρος του. Και του το κοπανάνε 17 χρόνια αργότερα, νομίζοντας ότι κάτι κάνουν.
  Ναι το έγραψε εκείνο το άρθρο.
  Για να αντιληφθούν έξω ότι ακομα και στο χώρο της Ελληνικής Αριστεράς ο αναβρασμός του κόσμου έχει ξεπεράσει τα όρια, λόγω της προκληρικότητας των Σκοπίων.
  Κι αυτό το μήνυμα ελήφθη! Κι αν θυμάσαι η ΕΕ μερικές εβδομάδες αργότερα έβγαλε την αποφαση της Λισαβώνας (όπου υποσχέθηκε ΠΟΤΕ να μην αναγνωρίσουν στην Ευρώπη κράτος με το όνομα της Μακεδονίας), ενώ λίγους μήνες αργότερα ο ΟΗΕ έβαλε τα Σκόπια με ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ όνομα, το οποίο τους υποχρέωσε να το διαπραγματευθούν μαζί μας.
  Πράγμα που δεν είχε συμβεί ΠΟΤΕ ως τότε.
  Γιατί; Για τις με τις αντιδράσεις του Ελληνικού λαού πείστηκαν ότι δεν μπορούσαν να αγνοήσουν την αντιθεση της Ελλάδας στο Μακεδονικό ιδεολόγημα τότε.

  Εγώ συνέβαλα όπως μπορούσα να φτάσει αυτό το μήνυμα στις ξένες κυβερνήσεις.
  Κάποιοι άλλοι έκαναν ότι μπορούσαν να πείσουν τις ξενες κυβερνήσεις ότι "σε λίγα χρόνια οι Έλληνες θα το έχουν ξεχάσει".
  Κι απ' ότι αποδείχθηκε έπεσαν έξω.
  Ευτυχώς.
  Και για ότι έγραφα τότε ασφαλώς δεν μετανιώνω.
  Αλλά εσύ δεν αναρωτιέσαι, γιατί η ΑΥΓΗ δημοσίευσε το άρθρο μου τότε;
  Αλήθεια ΓΙΑΤΙ;

 30. Greco avatar
  Greco 30/07/2009 14:33:53

  εγω θα συμφωνησω με την αποψη οτι με τα σημερινα δεδομενα δεν γινεται να παμε κοντρα στην τουρκια

  απλα ειναι δυσκολο να το παραδεχθουμε γιατι φτασαμε εδω με δικα μας λαθη,αυτοκτονικα σχεδον

  πρεπει πρωτα να μπει μια ταξη στο εσωτερικο,να λυθουν τα οικονομικα(ιδιως το χρεος),να προχωρησει η αναπτυξιακη προσπαθεια αλλα παραλληλα να δημιουργηθει μια νεα ενοτητα του ελληνικου λαου,ο οποιος δε θα λεγα οτι χαρακτηριζεται απο συνοχη σημερα

  αφου ισχυροποιηθουμε σαν κρατος μετα μπορουμε να μιλησουμε υπο αλλους ορους

  • ο νοών...νοείτω avatar
   ο νοών...νοείτω @ Greco 30/07/2009 15:13:14

   Σωστά αυτά που αναφέρεις, αλλά για να συμβούν χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις:
   -Αναγνώριση σφαλμάτων.
   -Μακρόπνοος σχεδιασμός.
   -Αταλάντευτη πολιτική.
   Για τα παραπάνω χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις:
   -Οξύνοια και εμπειρία Κυβερνώντων.
   -Ικανότητα πολιτικής διαβούλευσης.
   -Ανεξαρτησία πολιτικήε σκέψης.
   -Πολιτικός, διπλωματικός και στρατιωτικός συγκερασμός.
   Τα παραπάνω χρειάζονται την εξής προϋπόθέση:
   -Πολιτικούς που θα αναδειχθούν από ένα εκλογικό σώμα που γνωρίζει τι του πρέπει και όχι τι τον βολεύει.
   Το παραπάνω χρειάζεται τις εξής προϋποθέσεις:
   -Συλλογική μνήμη.
   -Παιδεία.
   -Αρχές και Αξίες.
   -Ενότητα και όχι οπαδισμό.
   Τα παραπάνω χρειάζονται την εξής προϋπόθεση:
   -;;;;;;;;;;;;;

 31. Νἰκος avatar
  Νἰκος 30/07/2009 15:23:23

  τι να εξηγησουν τα λαμογια ρε παιδια; εδω δεν ξερουν καν τι θα πει υψηλη στρατηγικη και συγχεουν την αποτροπη με την αποφυγη. τετοιοι βλακες ειναι οι της κλεπτοκρατικης αλιτ μας.
  Π.χ., απο τη μια ο Μειμαρακης ανακοινωνει βαρυγδουπα οτι η "στρατηγικη" μας γινεται απο αμυντικη επιθετικη!!! (γελαμε ακομα οπως και οι τουρκοι) και απο την αλλη, προς ψηφοθηριαν, μειωνει τη θητεια σε 9 μηνες.
  Ας γινω βαρετος αλλη μια φορα και ας υπενθυμισω τι ειπε ο Κονδυλης στο τελευταιο κεφαλαιο του βιβλιου του περι πολεμου.

 32. Νἰκος avatar
  Νἰκος 30/07/2009 15:28:05

  "....την αστάθεια που δημιουργείται στο Αιγαίο δεν την «χρεώνεται» μόνο η Άγκυρα. Την χρεώνεται και η Ελλάδα, η οποία αρνείται να νομιμοποιήσει την επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά δεν τολμά και να τη σταματήσει εμπράκτως. Με αποτέλεσμα στα μάτια των ξένων η Ελλάδα να εμφανίζεται ότι επιμένει σε δικαιώματα που η ίδια δεν μπορεί να προασπιστεί".

  χρονια τωρα ξελαρρυγιαζομαστε να λεμε οτι σε ΕΝΙΑΙΟ χωρο (οσοι το αμφισβητουν ας μελετησουν την ιδρυτικη του) οπως αυτον της ΝΑ πτερυγας του ΝΑΤΟ η υπαρξη δυο κρατων δημιουργει τριβες. Εν η Ελλαδα δεν υπερασπιζεται το χωρο ευθυνης της, που δεν ειναι μονο εθνικος χωρος (οι νωοωντες νοησωσιν...) τοτε θα την αντικαταστησουν αλλοι. Στους ΝΑΤΟικους δεν νοιαζει ποιος τον ελεγχει, αρκει να ελεγχεται απο "συμμαχους".

 33. Νἰκος avatar
  Νἰκος 30/07/2009 15:56:48

  Η τουρκια δενε ειναι γιγαντας ομως εσφαλμενα υποστηριζουν πολλοι. Αν μη τι αλλο, ειναι "γιγαντας" με πηλινα ποδια. Επικρατηση της Ελληνικης αεροποριας, και να ειστε βεβαιοι οτι θα επικρατησει, μπορει και να σημανει την αρχη του τελους του κεμαλοναζιστικου καθεστωτος. διοτι δυνητικα εχει πιθανοτητες να επιφερει ζυμωσεις στην τουρκικη κοινωνια. βεβαια, μετα θα εχουμε να αντιμετωπισουμε ισλαμιστες, αλλα αυτο θα φερει συγκεκριμενα πλεονεκτηματα αλλα και μειονεκτηματα. Αλλα αυτα ειναι οχι της πσρουσης συζητησεως.

 34. ahab avatar
  ahab 30/07/2009 15:57:01

  @Ψυχραιμία , λες
  "Οτι η Ελλαδα δεν προκειται να βρει διεθνη συμπαρασταση στο ζητημα αυτο.Αμφισβητουν κατα ποσο σε αυτη την κουκκιδα ανηκει ο θαλασσιος και υποθαλασσιος πλουτος μεταξυ Τουρκιας και Αιγυπτου επειδη ειναι τριακοσια μετρα νοτιοτερα απο τις ακτες τους.Και αν αμφισβητουν τα αντιστοιχα στο Αιγαιο που υπαρχουν πολλα και μεγαλα νησια φαντασου εκει.
  Εγω ισχυριζομαι το εξης απλο : Οτι η Ελλαδα δεν προκειται να βρει διεθνη συμπαρασταση στο ζητημα αυτο."

  Κάνεις μεγάλο λάθος . Οι όροι ειναι ξεκάθαροι τι σημαινει ο καθένας ,
  territorial waters (12nm) , Archipelagic waters, contiguous zone(24nm), exclusive economic zone(200nm)
  Το νομικά σωστό δεν ειναι υποκειμενικό και δεν θα παίξουν ούτε οι μεμετηδες ούτε κάποιοι άλλοι την κολοκυθιά. Σου κάνω ελεύθερη μετάφραση απο το άρθρο 121 of the United Nations Convention on the Law of the Sea
  " βραχονησίδες που δεν μπορεί να συντηρηθεί και κατοικήσει ανθρώπος ή να υπάρξει αφ΄ εαυτού οικονομική ζωή δεν έχουν ΑΟΖ ούτε μπορεί να θεωρηθούν ως προέκταση ηπειρωτικού υφάλου."
  Επομένως όλα τα κατοικημένα νησιά έχουν ΑΟΖ
  Μάλλον αγνοείς πώς σκέφτονται όλοι αυτοί που προανέφερες,΄Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Αργεντινοί, Αμερικάνοι κλπ .Συναλλάσομαι μαζύ τους 40 τόσα χρόνια και τους καταλαβαίνω πολύ καλύτερα απο κάτι πολιτικάντιδες δικούς μας.
  Αν έχεις δίκιο και επιμένεις (δεν το απεμπολείς) θα το βρείς τον κώλο τους να χτυπάν περι του αντιθέτου κάποιοι δικοί μας.
  Πλέον και οι περισσότεροι εξ΄αυτών αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.
  Ρώτα τους Πορτογάλους και Σπανιόλους που έχουν παρεμφερές πρόβλημα και δεν βγήκαν μαχαίρια. Η ιστορία πάει ως εξής.
  Οι Ισπανοί διατείνονται οτι θα πρέπει να μοιρασθεί η απόσταση μεταξύ Μαδέρες (Πορτογαλία) και Κανάρια (Ισπανία). Η Πορτογαλία ομως αρνείται ισχυριζόμενη οτι κάποιες ακατοίκητες βραχονησίδες που έχει (Savage Islands) νοτιότερα απο τις Μαδέρες και βόρεια απο τα Κανάρια της δίνουν το δικαίωμα να επεκτείνει την ΑΟΖ ακόμη νοτιότερα . Η Ισπανία έχει καταφύγει σε διαιτησία βάσει του παραπάνω άρθρου.

  Το δίκαιο θαλάσσης και εκμετάλλευσης ειναι ξεκάθαρο όπως και οι οικονομικές ζώνες αιγιαλού, υφάλων, λιμένων και νήσων και δεν μπορεί να γίνονται εξαιρέσεις με βάση το δίκαιο του ισχυρού .
  Αν θεωρούσε η Τουρκία οτι έχει δίκιο θα μας είχε τραβήξει σε διαιτησία αλλά ξέρει οτι θα το χάσει και προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση με εκβιασμούς και απειλές.
  Καλώς νάρθει ευκαιρία να ξεκαθαρίσει και ο κόπρος.
  Αυτά αποκτήθηκαν με αίμα και κανείς πούστης δεν θα τα παζαρέψει για να κοιμάται ήσυχος και μην χάσει τα ρεμουλοκεκτημένα.

  • Φελιξ avatar
   Φελιξ @ ahab 30/07/2009 16:35:33

   ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ.
   ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΟΜΩΣ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΚΛΗΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΟΡΙΣΤΩΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ.

 35. kgb avatar
  kgb 30/07/2009 16:31:50

  Τα άρθρα των ηνωμένων εθνών και τα διεθνή δίκαια είναι προφάσεις εν αμαρτίαις των ισχυρών καρτών για να προασπίζουν τα συμφέροντά τους. Άρθρα είναι, μπλα-μπλα, διεθνο-νομικίστικες μπούρδες, εύκολα παρακαμπτόμενες από χώρες των οποίων η δύναμη είναι μεγαλύτερη από αυτόν που πάνε να αδικήσουν. Δείτε τις ΗΠΑ στο Ιρακ, τη Ρωσσία στον Καύκασο ή μην πάμε μακρυά την Κύπρο από το '74 μέχρι σήμερα.

  Η ουσία είναι η στρατιωτική ισχύς και η ισορροπία δυνάμεων. Στο τέλος αυτή μετράει και αυτή είναι που στην ουσία αποτρέπει τις συρράξεις από το φόβο των αντιπάλων ότι δεν θα κερδίσουν τίποτα εαν έρθουν σε πόλεμο μεταξύ τους. Όταν παύσει η ισορροπία αρχίζουν οι προκλήσεις, οι παραβιάσεις, οι διεκδικήσεις και στο τέλος εαν επιτρέψουν οι συνθήκες για τον διεκδικητή η σύρραξη. Βλέπε Τουρκία με Ελλάδα.

  Όταν η Τουρκία γίνει όσο ισχυρή χρειάζεται για να διεξαγάγει έναν "σίγουρο" πόλεμο στο Αιγαίο και στον Έβρο ΘΑ το κάνει. Κάποια διεθνο-νομικίστικη αιτιολόγηση και αφορμή θα βρεθεί για να δικαιολογηθεί η πράξη της από τα τζιμάνια διπλωμάτες της.

  Μην ξεχνάμε στην Τουρκία διοικεί και κάνει κουμάντο ο "αφρός" της τουρκικής κοινωνίας σε αντίθεση με την Ελλάδα που κάνει κουμάντο η μούργα και η μετριότητα.

  • ahab avatar
   ahab @ kgb 30/07/2009 16:53:07

   Σωστά ο κατιμάς (κομμάτι στο λαιμό)
   Προχθές τρέξαμε ασμένως (Υπ. Αμύνης & Εξωτερικών) να εγκρίνουμε
   επέκταση και αναβάθμιση Αμερικανικής βάσεως Σούδας χωρίς αντάλλαγμα και αναρωτιόντουσαν οι διπλωματικοί γιατί ?
   Αλλά δεν γίνεται να καταργήσουμε νόμους και διεθνής συνθήκες.
   Εκει παλεύεις πριν φθάσεις στα άκρα.

   • kgb avatar
    kgb @ ahab 31/07/2009 00:38:37

    Δεν είπε κανείς ότι δεν χρειάζεται η διπλωματία, απλά χωρίς στρατιωτική ισορροπία όσο καλούς διπλωμάτες και να έχεις διπλωματία ουσίας δεν γίνεται. Μόνο χρόνο κερδίζεις, δεν αποτρέπεις τίποτα. Στα άκρα δεν πρόκειται να το πάμε εμείς ποτέ, οι Τούρκοι προσπαθούν να το πάνε.

 36. Lavazza avatar
  Lavazza 30/07/2009 16:37:26

  Συντονισμένη επιχείρηση για την απομάκρυνση 86 παράνομων μεταναστών, οι οποίοι είχαν καταλάβει δύο παλιά σπίτια στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
  Οι συγκεκριμένες κατοικίες, στις οποίες έμεναν στοιβαγμένοι 86 άνθρωποι, έχουν χαρακτηριστεί από τη Νομαρχία ως εστίες μόλυνσης, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής των αλλοδαπών.
  Δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν έφοδο στα σπίτια, που βρίσκονται στην οδό Σαχτούρη 7, στην πλατεία Κουμουνδούρου, και στην οδό Βερανζέρου στην Ομόνοια, όπου συνέλαβαν συνολικά 86 παράνομους μετανάστες, εκ των οποίων 56 στη Σαχτούρη και 30 στη Βερανζέρου.
  Στην οδό Σαχτούρη, σύμφωνα με τις Αρχές, ένας από τους αλλοδαπούς αποπειράθηκε να επιτεθεί με στιλέτο εναντίον αστυνομικού, αλλά συνελήφθη πριν προλάβει να τον τραυματίσει.
  Ο συγκεκριμένος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως, και αύριο θα οδηγηθεί στο Αυτόφωρο, ενώ οι υπόλοιποι κρατούνται στη Διεύθυνση αλλοδαπών και σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων και θα απελαθούν.
  Κατά την έρευνα των αστυνομικών στο σπίτι της οδού Σαχτούρη, εντοπίστηκαν στιλέτα και ηρωίνη βάρους 40 γραμμαρίων, συσκευασμένη σε σακουλάκια, έτοιμη για πώληση. Στην οδό Βερανζέρου βρέθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής, τον οποίο οι αλλοδαποί χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή πλαστών διαβατηρίων, τα οποία αργότερα πωλούσαν.

  EKEI ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΙΓΚΑ ΣΤΑ ΜΥΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΗΛΟΦΟΡΙΑ (ΟΠΩς ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ), ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙΓΚΑ ΣΤΑ ΟΠΛΑ, ΣΤΑ ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ, ΣΕ ΗΡΩΙΝΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙΑ ΕΤΟΙΜΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΚΤΛ.

  ΣΚΟΥΠΑ ΚΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΝΙΚΕΣ...!

  ΚΙ ΟΣΟΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΣΤ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΣΤΕ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ.

  ΠΟΛΛΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (ΚΑΙ ΔΕΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ) ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ "ΔΙΠΛΑ" ΚΑΙ "ΤΡΙΠΛΑ"...
  ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΦΥΣΙΚΑ. ΑΛΛΑ ΑΡΚΕΤΟΙ...

 37. ΑWACS avatar
  ΑWACS 30/07/2009 17:12:07

  Με δεδομένο την αναβάθμιση των προσπαθειών της Τουρκίας στα πλαίσια της στρατηγικής Νταβούτογλου για τον μετασχηματισμό της σε μια θαλάσσια δύναμη, οι "ενδιάμεσες λύσεις" δεν πρόκειται να αποδώσουν τίποτα αν δεν αυξάνουν το δυνητικό κόστος για τον αντίπαλο σε δυσθεώρητα ύψη.

  Ποιo ακριβώς όμως θα είναι το κόστος της Τουρκίας με την κατάρριψη 1-2 τουρκικών αεροσκαφών, και ποια νομικά πλεονεκτήματα θα αποκτήσουμε όταν την επόμενη στιγμή και κάτω από τις αφόρητες διεθνείς πιέσεις θα βρεθούμε να πράττουμε αυτά ακριβώς που τόσα χρόνια ψάχνουμε να αποφύγουμε;
  Οι "ενδιάμεσες λύσεις" οι κρίσεις και τα θερμά επεισόδια δεν έχουν για τους Τούρκους κανένα ιδιαίτερα κόστος, το αντίθετο. Όπως η Βέρνη, το Νταβός και η Μαδρίτη αποδεικνύουν φέρνουν την Ελληνική κυβέρνηση ακριβώς στο σημείο που θέλει ο αντίπαλος. Θα οδηγήσουν την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διατηρώντας το κύριο εργαλείο προβολής ισχύος, τον στρατό τους και την απειλή χρήσης τους σχετικά αλώβητα αυξάνοντας το άγχος και την πίεση της ελληνικής πλευράς ακόμα περισσότερο.

  Η ιστορία λοιπόν διδάσκει ότι οι "ενδιάμεσες λύσεις" των θερμών επεισοδίων-κρίσεων δεν αποτελούν ποτέ κάποιες "τελικές λύσεις" προς έναν απαραίτητο σε βάθος χρόνου συμβιβασμό, όταν δεν είναι δυνατόν από μόνες τους και αποσπασματικά, να ακυρώσουν τον βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίζεται ολόκληρη η Τουρκική στρατηγική, δηλαδή την στρατιωτική ισχύ και την απειλή χρήσης τους.

  Οποιαδήποτε στρατηγική συμβιβασμού και ειρήνης με την γείτονα δεν ακυρώνει αυτό το εργαλείο είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Αυτό δίδαξαν και οι Ισραηλινοί τον τελευταίο μισό αιώνα. Την "στρατικοποίηση των σχέσεων" δεν την επέβαλε η Ελλάδα αλλά η Τουρκία, άρα την ευθύνη της κλιμάκωσης σε καμιά περίπτωση δεν θα την φέρουμε εμείς αλλά οι Τούρκοι. Όποιος μασά τα λόγια του και δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους, ιδιαίτερα δε όταν επαναλαμβάνει συνεχώς ότι ένας πόλεμος ισοδυναμεί με ήττα για να στηρίξει τα επιχειρήματά του, είναι το ίδιο επικίνδυνος με όσους κάνουν την πάπια.
  Την ίδια στιγμή μάλιστα κατά την οποία η πολεμική μας αεροπορία απολαμβάνει πλήρη και αντικειμενική υπεροχή σε όλους τους τομείς.

  Αν το θερμό επεισόδιο-αντίδραση αποτελέσει απλά την δικαιολογία για να πάμε μετά σε εφ όλης της ύλης διαπραγματεύσεις με αμερικανική επιδιαιτησία, να βγούνε και να μας το πούνε στα ίσα για να διαπραγματευτούμε και χωρίς επεισόδια.
  Να καταργήσουν και τον στρατό και να τελειώνουμε με τα παραμύθια…

 38. ΑWACS avatar
  ΑWACS 30/07/2009 17:22:31

  Το δράμα της Ελλάδας και το μεγάλο της ψυχολογικό αδιέξοδο είναι ακριβώς ότι από την μια θέλει πάση θυσία να αποφύγει το θερμό επεισόδιο για να μην συρθεί σε επώδυνες διαπραγματεύσεις, και από την άλλη δεν έχει τα κότσια ώστε να ενεργήσει προληπτικά στην Τουρκική απειλή.

 39. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/07/2009 17:49:48

  Θρέφε φίδι το χειμώνα να σε φάει το καλοκαίρι.


  ΠΠ

 40. nik avatar
  nik 30/07/2009 18:40:40

  Το θέμα είναι ότι κι αν αντιδράσει πάλι μόνη θα είναι. Αλλά πρέπει να υπάρχει και γεωστρατηγική σκέψη, η εκστρατεία στη Μ.Ασία γιατί απέτυχε, διότι μια χώρα που ελέγχει και τις 2 ακτές του Αιγαίου, ελέγχει το Αιγαίο και οι θαλάσσιες δυνάμεις απεχθάνονται τον πλήρη έλεγχο θαλάσσιου περάσματος από μια χώρα, αν δεν είναι οι ίδιες, ετσι ο έλεγχος μοιράστηκε, η Τουρκία πήρε τα Στενά και τα δυτικά παράλια η Ελλάδα σχεδόν όλα τα νησιά. Οι σημερινές τουρκικές διεκδικήσεις είναι η μακρινή συνέπεια εκείνης της μοιρασιάς, και βρίσκουν την ίδια ανταπόκριση στις μεγάλες δυνάμεις που έβρισκαν και τότε, δηλ. δεν πρόκειται να συνηγορήσουν υπέρ των ελληνικών θέσεων αν αυτές σημαίνουν πλήρη έλεγχο του Αιγαίου (και πέραν αυτού) από την Ελλάδα, ανεξάρτητα του πόσο νομικά δίκιο έχουν.

 41. Νἰκος avatar
  Νἰκος 30/07/2009 18:52:55

  Νικ, η "συνηγορια" των μεγαλων δυναμεων δεν ειναι δεδομενη, ουτε και για την Τουρκια. Την Αμερικη και το ΝΑΤΟ δεν τους ενδιαφερει αν το Αιγαιο το ελεγχει η Ελλαδα ἡ η Τουρκια, αρκει καποιο "Συμμαχικο" κρατος να το ελεγχει. Το διλλημα ειναι η υπαρξη δυο κρατων σε "ΕΝΙΑΙΟ" ΝΑΤΟικο χωρο. Παρ'ολη την σχετικα μικρη του επιφανεια, το Αιγαιο ειναι σπουδαιο διοτι διαθετει, λογω εκτεταμενων ακτων και διασπαρτων σχεδον 3000 νησιων, στρατηγικο βαθος. Μπορει να ειναι ευκολο (και για την Τουρκια) να καταλαβει οποιο νησι θελει. Αλλα να εισαι βεβαιος οτι δεν θα το κρατησει για πολυ, ειδικα μετα απο ελληνικη αεροναυτικη επικρατηση, που τη θεωρουμε δεδομενη. Αν μη τι αλλο, η αποκοπη οιασδηποτε εχθρικης αποβατικης δυναμεως σε νησι θα αποβει κολαση μετα. Εκτος και αν οι Τουρκοι επιτυχουν μιαν των ημερων απολυτο αιφνιδιασμο με μαζικο πρωτο κτυπημα. Κατα την ταπεινη μου αποψη θα ειναι λαθος οι Ελληνικες ενοπλες δυναμεις να υποπεσουν στο λαθος του κατακερματισμου και του τακτικιστικου τοπικισμου, π.χ. προσηλωνομενες σε ανακαταληψη μιας ἡ περισσοτερων νησιων. Ειμαι βεβαιος οι οι Ελληνες επιτελικοι θα εχουν πολλαπλα εναλλακτικα σχεδια στα συρταρια τους. Αυτο ας το εχουν υπ'οψην τους οι Τουρκαλαδες. Στην περιπτωση του Αιγαιου συμφερει την Ελλαδα να διαδραματισθει η συγκρουση εντος του Αιγαιακου χωρου.

 42. Νἰκος avatar
  Νἰκος 30/07/2009 19:00:27

  By the way, που λενε στη πιο επισημη γλωσσα του αυνανισταν, συμφωνα με το σημερινο τυπο η κ. Μπακογιαννη προεβη "σε νέες αυστηρές συστάσεις προς την ΠΓΔΜ και την Τουρκία από το βήμα της 7ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού. Υπερασπιζόμενη την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι στόχος ήταν και είναι η επωφελής συνεργασία της χώρας μας με τους γείτονές της".

  Θα τρεμουν Τουρκοι και Σκοπιανοι απο την σκληρη της σταση. Σιγα κ. Μπακογιαννη, δεν συναδει αυτο με την Ευρωπαικη μας ταμπελα. Η αποτρεπτικη πολιτικη σε ολο της το μεγαλειο.

 43. Ηellenic avatar
  Ηellenic 30/07/2009 19:01:42

  @nik- Η Τουρκια γιατι να ελεγχει και τα δυο οχθες των στενων του Βοσπορου? Για να μπορει να τα κλεινει οποτε θελει?-ουτε αυτο νομιζω οτι αρεσει στις Μεγαλες δυναμεις και συγκεκριμενα στη Ρωσια.

 44. nik avatar
  nik 30/07/2009 19:17:48

  "Την Αμερικη και το ΝΑΤΟ δεν τους ενδιαφερει αν το Αιγαιο το ελεγχει η Ελλαδα ἡ η Τουρκια, αρκει καποιο “Συμμαχικο” κρατος να το ελεγχει."

  Εγώ λέω ότι δε θέλουν να το ελέγχει κανείς εκ των δύο "αποκλειστικά". Πρέπει να πουληθούν και κάποια όπλα κλπ.

  Hellenic τα Στενά είναι διεθνή ύδατα και δεν κάνει ό,τι θέλει, το καθεστώς χρήσης διέπεται από την Συνθήκη του Μοντρέ.

 45. Sakis avatar
  Sakis 30/07/2009 23:17:25

  Από τη μια η κρυφή αλλά διάχυτη αγωνία του λαόυ μας για τα Εθνικά θέματα και απο την άλλη η διαρκής εσωτερική πολιτική τριβή για γρύπες, εκλογές και λοιπές μπαρούφες που κάθε τόσο "προκύπτουν"...!Ο τέλειος συνδιασμός για πλιάτσικο!Και δεν ξύπνησα (μάλλον δεν μπορώ να κοιμηθώ) ξαφνικά και είδα το φως το αληθινό...Όχι.Χρόνια τώρα παρακολουθώ να είμαστε μια χώρα χωρίς Εθνική Στρατηγική!Εάν λοιπόν απαιτηθεί μια Στρατιωτική ενέργεια, απάντηση σε κλιμάκωση της Τουρκικής ή όποιας άλλης προκλητικότητας, ποιός θα το αποφασίσει;Μόνο ο εκάστοτε Πρωθυπουργός;Μα δεν μάθαμε από το Παρελθόν μας;Ξεχνάμε ότι απόντος Πρωθυπουργού έγιναν τα ΙΜΙΑ;Ενός Πρωθυπουργού που καλώς ή κακώς συγκέντρωνε κάποια στοιχεία ενοτικά στα Εθνικά θέματα;Μετά την προθανάτια παραίτηση του Α. Παπανδρέου δεν έγινε η τελευταία μεγάλη πράξη αμφισβήτησης της Εθνικής μας κυριαρχίας με τρεις νεκρούς Ήρωες;Βλέπετε σήμερα να μπορέσει να ληφθεί απόφαση άμεσα και αποτελεσματικά;Από τη μία ο κ. Καραμανλής πιθανόν να θελήσει να σώσει ότι θα μπορεί τότε να σωθεί και από την άλλη η κ.ΥΠΕΞ θα τρέχει να τηλεφωνεί στους Αμερικάνους για το πως να χειριστεί την κατάσταση...ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ;...ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!
  Η Εθνική Πολιτική δεν μπορεί να χαράζεται και να εφαρμόζεται με ορίζοντα τετραετίας, ούτε να είναι προσωπική υπόθεση κανενός.Κατά την ταπεινή μου γνώμη απαιτείται Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας με μέλη τους Πολιτικούς Αρχηγούς, τη Στρατιωτική ηγεσία και τον ΥΠΕΞ, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Να είναι όργανο θεσμικό και από εκέι να εκπορεύονται όλα. Αμυντικά δόγματα, Στρατιωτικές δαπάνες,Εξοπλισμοί,Θητεία, Επαγγελματικός Στρατός, Διπλωματια κ.ο.κ, και επιτέλους μέσα από αυτό η Πολιτική και Πολιτειακή μας ηγεσία να δεσμέυεται και να εφαρμόζει, ανεξαρτήτως της εκάστοτε κυβερνόσας παράταξης, την Ελληνική Εθνική Πολιτική που θα αναθεωρείται ΜΟΝΟ από το ίδιο όργανο. Τότε θα ξέρουν και οι γείτονες ότι κάθε ενέργεια θα έχει και τις ανάλογες κυρώσεις...!!!
  Απαιτείται Εθνική Ομοψυχία που σήμερα κανένας μας, μα κανένας μας δεν την επικαλείται. Άραγε όμως σήμερα οι ηγέτες μας έχουν ξεκάθαρες θέσεις...;;;

 46. kgb avatar
  kgb 31/07/2009 00:56:37

  Σε βάθος χρόνου οι Τούρκοι επί της ουσίας διεκδικούν την παλιά Οθωμανική αυτοκρατορία. Δεν τους ενδιαφέρουν και πολύ τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων και οι "μοιρασιές".

  Επίσης μερικοί λησμονούν ότι οι σημερινοί πόλεμοι είναι "μαθηματικοί" και όχι "ηρωϊκοί". Όσο καλό έμψυχο υλικό και να έχεις όταν οι συσχετισμοί δυνάμεων κλίνουν πολύ προς τον έναν αντιμαχόμενο αυτός στο τέλος θα υπερισχύσει.

  Στο σύγχρονο πεδίο μάχης όλα εξαρτώνται από την πιθανοθεωρία και τη θεωρία παιγνίων, εν ολίγοις όλα είναι μαθηματικά. Και μια version καλύτερη στο software ενός οπλικού συστήματος να έχει ένας απο τους αντιπάλους αυτόματα αυξάνει και τις πιθανότητες υπερίσχυσής του. Γι'αυτό είναι απαραίτητη όσο ποτέ σήμερα η διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο. Η εποχή του αέρα και του καρυοφιλιού που μέτραγε μόνο η καρδιά πέρασε αυτό το ξεχνούν οι περισσότεροι πολιτικοί και διπλωμάτες σήμερα.

  Αν η Τουρκία γίνει όσο ισχυρή χρειάζεται για να διεξαγάγει έναν “σίγουρο” πόλεμο στο Αιγαίο και στον Έβρο ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. Η διαρκής κούρσα εξοπλισμών στην οποία βρίσκεται και η εν γένει πολιτική της αυτό δείχνει.

 47. Χι avatar
  Χι 31/07/2009 04:43:46

  Οι Τούρκοι καλά κάνουν ό,τι κάνουν. Το συμφέρον τους κοιτάνε, παντού και πάντα.

  Άλλο ένα παράδειγμα. Ως γνωστόν, Τούρκοι-Βρετανοί πάνε χεράκι-χεράκι. Πέρσι πήρε η ΤΑV τα σκοπιανά αεροδρόμια, του χρόνου η British Airways θα εγκαινιάσει απευθείας γραμμή Σκόπια-Λονδίνο (σχετική αναφορά πριν λίγες ώρες).

  ---
  British Airways expressed interest in launching regular flights London-Skopje in 2010. Representatives of the company met with transport minister Mile Janakieskiin order to assess the ongoing modernization of the domestic airport system.
  ---

  http://www.worldbulletin.net/news_detail.php?id=28735/

  http://www.alacrastore.com/storecontent/ISI_Intellinews/IntelliNews_MK_Today-MK229504855

 48. Sakis avatar
  Sakis 31/07/2009 08:56:29

  Βεβαίως και όταν η Τουρκία γίνει όσο ισχυρή χρειάζεται για να διεξαγάγει έναν “σίγουρο” πόλεμο στο Αιγαίο και στον Έβρο ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ, και οπωσδήποτε οι σύγχρονοι εξοπλισμοί είναι βασικό εργαλείο πολέμου αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν απο μόνοι τους τη νίκη. Όλοι η σύγχρονοι Στρατοί εκπαιδεύουν τους αξιωματικούς τους σε σχολές βασικής Στρατιωτικής Εκπαίδευσης αλλά και σε εξιδικευμένες Σχολές Πολέμου σε αντικείμενα που η Ιστορία έχει αποδείξει ότι έκριναν πολέμους και δεν σχετίζονται πάντα με την υλικοτεχνική υποδομή...Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τη Στρατηγική τέχνη, την Διπλωματία, την Οικονομία και άλλους παράγοντες που μπορούν αναμφίβολα να κρίνουν και την έκβαση των μαχών αλλά και την "ρευστοποίηση" των νικών. Ακόμα και η κατοχή ή ακόμα περισσότερο η ανάπτυξη τέτοιων "μαθηματικών" οπλικών συστημάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με παράγοντες που είναι σημαντικότεροι από την "στιγμή" της χρήσης τους.Και αυτό είναι και το πιό οφέλιμο που μπορεί να προσδώσει διαπραγματευτική ισχύ και αποτρεπτικότητα στα άψυχα και πανάκριβα όπλα. Τελικά ο "Ηρωϊσμός" του πολέμου είναι το είδωλο του "Ηρωϊσμού" της Ειρήνης....Όταν στην ειρήνη είσαι μαλθακός, αργός, δυστακτικός και δυχασμένος πως θα εξασφαλίσεις στον πόλεμο ενεργητικότητα, ταχύτητα, τόλμη και σύμπνοια; Πότε η Ελλάδα είχε ισχυρή Διπλωματία; Πότε η Ελλάδα επέδειξε τόλμη; Πότε η Ελλάδα σταμάτησε να κάνει ένα βήμα μπρος και δύο πίσω;Εμείς δεν είμαστε που καταστρέψαμε Στρατηγικές συμμαχίες (ΟΤΣΑΛΑΝ-ΚΟΥΡΔΟΙ). Εμείς δεν είμαστε που δεν μπορούμε να διευρύνουμε νέες με Ρωσία και Κίνα;Εμείς δεν είμαστε που κινδυνεύουμε να χάσουμε και τον τελευταίο, έστω και από συμφέρον, σύμμαχο -την Γαλλία- στην Ε.Ε;Εμείς δεν είμαστε που ενώ φωνάζουμε στην Ευρώπη ότι κυνδινεύουμε από Τούρκους και λαθρομετανάστες μειώνουμε την θητεία ενώ παράλληλα ζητάμε FRONTEX για αυτά που δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε...;Εμείς δεν είμαστε που ενδόσαμε σε Ισραήλ και Η.Π.Α για το πρώτο και αξιολογότατο αντιεροπορικό μας ARTEMIS-30 που θα μπορούσε να βρίσκεται σε κάθε νησί και μέσω της συνεργασίας με το Ραντάρ του να "αστακοποιήσει" το Αιγαίο;
  Προς επίρρωση αυτών προτέινω σε όσους πιθανόν δεν το γνωρίζουν:
  http://www.eas.gr/index.php?lang=en&sec=7&cid=127

 49. lypon avatar
  lypon 31/07/2009 11:51:40

  Φαίνεται πάντως που οι Τούρκοι άρχισαν να καλλιεργούν την όξυνση με όλα τα μέσα. Γιατί δε μπορώ να δω αλλιώς τη σύλληψη Τούρκου «κατάσκοπου» που φωτογράφιζε! Τη στιγμή που διαθέτουν δικό τους δορυφόρο και επιπλέον στα εδάφη τους είναι εγκατεστημένο κέντρο επικοινωνίας με φωτογραφικούς δορυφόρους, άρα κάθε φωτογραφία της Ανατολικής Μεσογείου κατεβαίνει από εκεί…

  Πιο πολύ το βλέπω σαν προσπάθεια να πολωθεί ένα σημαντικό μέρος του Ελληνικού Λαού αντιτουρκικά. Γιατί αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιουδήποτε είδους διένεξη.

  Με άλλα λόγια, φαίνεται να καλλιεργείται κλίμα από τους Τούρκους για θερμό επεισόδιο.

  Α, για την ιστορία, το κέντρο επικοινωνίας με τους φωτογραφικούς δορυφόρους αρχικά ήταν εγκατεστημένο νομίζω στη Λήμνο. Και μαλακιστήκαμε τόσο πολύ γραφειοκρατικά, που το διώξαμε και εγκαταστάθηκε στην Τουρκία, γιατί πρέπει να εγκατασταθεί σε συγκεκριμένες ζώνες…

  Με τις υγείες μας!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.