#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/02/2012 14:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα θα γίνει το … Βιετνάμ της Μέρκελ και του Σόϊμπλε!Του Κώστα Ροδινού

«Μα είναι δυνατόν να εμπιστεύεστε τους Γερμανούς,  που ξεκίνησαν δυο παγκόσμιους πολέμους;» Το ερώτημα το είχε θέσει τον Μάιο του 2010,  φίλος μου καθηγητής από τη Νέα Υόρκη, εβραϊκής καταγωγής. Τότε θεώρησα υπερβολική και κάπως ..ρατσιστική την άποψη του. Μιλήσαμε πάλι χθές βράδυ για τις εξελίξεις και του υπενθύμισα το ερώτημα που είχε θέσει πριν δυο χρόνια. Δεν είπε τίποτα.

 

Πως φτάσαμε εδώ;

Όταν ο ανεκδιήγητος κ. Παπανδρέου επιδίδετο σ’ εκείνο το …αλησμόνητο «poverty tour» (ο όρος ανήκει στο Αλλενάκι) και κατασυκοφαντούσε δημοσίως την Ελλάδα, η γερμανική πολιτική τάξη θεώρησε το «ελληνικό πρόβλημα» περίπου ως παρωνυχίδα. Αλλωστε τι κινδύνους μπορούσε  να προκαλέσει το …2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης; Το μέγεθος της Ελλάδος ήταν όσο μια μεσαία ..γερμανική τράπεζα!

 

Αποφάσισαν, λοιπόν, να βάλουν την Ελλάδα σε ένα αυστηρό πρόγραμμα  δημοσιονομικής προσαρμογής. Και επειδή δεν είχαν ιδέα πως δουλεύει αυτό, φώναξαν τους ….ειδικούς του ΔΝΤ προς αρωγή!  Οι …ειδικοί απεδείχθησαν χειρότεροι και από τους ..άσχετους!

Το πρόγραμμά τους ήταν θνησιγενές εξ υπαρχής. Όλα ήταν λάθος. Έτσι, μετά από λίγο όλοι συνειδητοποίησαν ο,τι τα πράγματα χειροτέρευαν αντί να βελτιώνονται.

Το φάντασμα της Lehman Brothers αιωρείτο πάνω από τη  γηραιά ήπειρο.

 

Τότε, ο κ. Σόϊμπλε και η παρέα του άρχισαν να καταλαβαίνουν  ότι:

Πρώτον, το πρόβλημα της Ελλάδος δεν μπορούσε να περιοριστεί σ’ αυτή τη γωνιά της Ευρώπης.

Δεύτερον, ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης ήταν ορατός. Όταν μετά  από λίγο κτύπησε Ιρλανδία και Πορτογαλία, τους έλουσε κρύος ιδρώτας. Τότε μπήκαν στο λεξιλόγιό μας τα PIGS.

Τρίτον, ο λεγόμενος «σκληρός πυρήνας» της ευρωζώνης έπρεπε να προετοιμαστεί για ένα σενάριο Αρμαγεδδώνα.

Τέταρτον, οι  μεγάλες χώρες  του ευρωπαϊκού Νότου, Ισπανία και Ιταλία έπρεπε να θωρακιστούν γιατί η ευρωζώνη, δηλαδή, η Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει τη ….σωτηρία τους.

Πέμπτον, το σενάριο αποπομπής της Ελλάδος από την ευρωζώνη ήταν μια προοπτική που δεν έπρεπε να αποκλειστεί και ενδεχομένως να αποτελούσε μια έσχατη λύση

 

Σόϊμπλε. ο …υπονομευτής!

Από το Μάρτη του 2011 η ΕΕ προσπάθησε με …ημίμετρα να λύσει το ελληνικό πρόβλημα, αλλά πάντα ήταν ένα βήμα πίσω από τις αγορές. Επί πλέον, κάθε απόφαση σωτηρίας αναιρούσε την προηγούμενη και συνήθως δεν κρατούσε  ούτε τρείς μέρες. Μετά  από λίγο ο  ίδιος ο Σόϊμπλε, με κάποια δήλωση του άρχισε να την υπονομεύει. Ύστερα, έπαιρναν σειρά οι «αγορές». Να θυμίσω ότι «σωθήκαμε»  τον Μάρτη του 2011, «βάλαμε πάτο στο βαρέλι» τον Ιούλιο του 2011 και «δώσαμε οριστική λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους» τον Οκτώβριο του 2011. Τη λύση που προσπαθούμε, εδώ και  τέσσερις μήνες να υλοποιήσουμε!

Τελικά, όλες οι λύσεις απεδείχθησαν …μη λύσεις!

Που βρισκόμαστε τώρα;

Ο κ.Σόϊμπλε το είπε όσο πιο ωμά μπορούσε: Τώρα πια η Ευρώπη δεν κινδυνεύει, όσο πριν δυο χρόνια! Άρα, ο βασικός στόχος επετεύχθη.

Και τι ζητάμε από την Ελλάδα;

Από τη Ελλάδα ζητάμε το αδύνατον!

Για να …συμμορφωθεί πρέπει να εκχωρήσει την κυριαρχία της. Να έρθει εδώ κάποιος ….συνεργάτης του κ. Σόϊμπλε να διοικεί τη χώρα.

Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεχτό, θέτουμε πλέον και πολιτικούς όρους. Να υπογράψουν το μνημόνιο όλα τα κόμματα. Να …αποφασίζει ο κ. Σόιμπλε πότε θα κάνουμε …εκλογές. Δεν θα του …κακοφαινόταν ακόμα να ….αποφάσιζε και ποια κόμματα  έπρεπε να συμμετέχουν στις εκλογές!

 

Είναι πλέον ζήτημα δημοκρατίας

Έφτανε μόνο η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να ψηφίσει τη νέα δανειακή για να αποκαλυφθούν οι επιδιώξεις των Γερμανών.

Προφανώς, για το δίδυμο Μέρκελ-Σόϊμπλε η άρνηση του Σαμαρά θα ήταν πολύ βολική!

Τώρα απαιτούν και τις υπογραφές όλων των κομμάτων!

Έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα. Δεν υπάρχει δημοκρατία της ενιαίας άποψης! Αυτά είναι γερμανικής εμπνεύσεως πειράματα!

Εκτιμώ, επίσης, ότι διέπραξαν και το «μοιραίο λάθος».

Δεν έχετε παρά να δείτε τον διεθνή τύπο.

Όσο η συζήτηση, αναφορικά με την Ελλάδα, επικεντρωνόταν  στο οικονομικό επίπεδο, η πολιτική Μέρκελ-Σοϊμπλε έβρισκε ευήκοα ώτα. Άλλωστε, ακόμα και στην Ελλάδα συμφωνούμε σχεδόν όλοι ότι οι μεταρρυθμίσεις  είναι απαραίτητες.

Τι δεν μπορεί να δεχτεί κανένας:

Πρώτον, την βίαιη εξαθλίωση ενός λαού στο όνομα κάποιας αβέβαιης δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία στο μέλλον μπορεί και να επιστρέψει κάποιο …μέρισμα ανάπτυξης.

Δεύτερον, την ωμή πολιτική παρέμβαση που ισοδυναμεί με κατάλυση όχι μόνο της εθνικής κυριαρχίας, αλλά και της δημοκρατικής λειτουργία του πολιτεύματος.

Η Ευρώπη έχει μια  ευρωπαϊκή παράδοση και κουλτούρα η οποία παραμένει ακόμα ισχυρή. Η αμφισβήτησή της, ειδικά από τη Γερμανία, αναβιώνει εφιάλτες!

Mε τις εκλογές να πλησιάζουν στη Γαλλία,  η Γερμανία ανέλαβε τη ..βρόμικη δουλειά. Ούτε που θέλουν να σκέφτονται τι θα γίνει, αν αποτύχει ο Σαρκοζί (ο οποίος είναι σιωπηλός μέρες τώρα). Θέλουν να τελειώνουν γρήγορα.

 

Η Γερμανία ξέρει ότι δεν μπορεί να μας διώξει από την ευρωζώνη. Και τι κάνει; Στοχεύει να καταστήσει αβάσταχτη την παραμονή μας ώστε να εξαναγκαστούμε να αποχωρήσουμε οικειοθελώς.

Αυτή είναι η στρατηγική τους.

Αν  φοβηθούμε, θα τους κάνουμε τη χάρη!

Αν επιμείνουμε….

«Αν εσείς οι Έλληνες  επιμείνετε ,  η Ελλάδα μπορεί να αποβεί το ….Βιετνάμ της Μέρκελ και του Σόϊμπλε

Έτσι, έκλεισε τη συζήτηση ο φίλος μου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. lotofagos avatar
  lotofagos 16/02/2012 15:01:21

  Σκιζει ο τιτλος! Καιρο εχω να δω τοσο ευστοχο τιτλο.
  "To Ρουπελ της Μερκελ", θα ταιριαζε επισης....

  • Aφροδίτη avatar
   Aφροδίτη @ lotofagos 16/02/2012 16:25:42

   Ή το Βατερλό τους, για να αποδώσουμε και τις αρμόζουσες τιμές στον παραστάτη τους Σαρκοζί, που φρόντισε να μεταλλαχθεί σε κανίς της καγκελαρίου!

  • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
   ΝΤΑΝΤΟΝ @ lotofagos 16/02/2012 22:02:33

   Βρίσκω πετυχημένο τον τίτλο ... , τονίζοντας πως όπου διαβάζουμε ¨Μέρκελ¨ και Σόϊμπλε , πρέπει να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε την μια και μοναδική ΓΕΡΜΑΝΙΑ ...

   Και είναι πετυχημένος ο τίτλος , διότι ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ¨ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ¨ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ¨ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ¨ !

   Και είναι μάλιστα περήφανοι για αυτό , αποτελεί , γράφουν, ¨νομοτέλεια¨ της ¨ειδικής δύναμης που έχει κατακτήσει η Γερμανία¨...

   ¨Αφήστε να μας βρίζουν ¨ , όπως έβριζαν κάποτε τις ΗΠΑ , η οποία όμως τελικά ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ! Αφήστε να μα λένε ¨ναζί¨ γράφουν , ας είμαστε ψύχραιμοι , ¨ αυτά συμβαίνουν με όλες τις μεγάλες δυνάμεις , όπως είναι σήμερα η Γερμανία¨ !!!!

   Διαβάστε : Deutschland als die USA Europas...

   http://www.scharf-links.de/133.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=20289&cHash=5e7bbd4f54

   Υ,Γ, Διαβάζοντας αυτά , είναι να γελάς με κάτι περίεργους ¨διεθνιστές¨ και ¨αντίφα¨ ( τουλάχιστον έτσι υπογράφουν , μπορεί να είναι και ¨άλλες υπηρεσίες¨) που γράφουν στους τοίχους των Εξαρχείων , της Νεάπολης , και της περιοχής του Πααθηναϊκού ¨ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ¨ ( ! ) . Γεγονός που θα συμφωνούσαν ανεπιφύλακτα και οι Αμερικάνοι , οι Γερμανοί , οι Βούλγαροι , οι Αλβανοί , οι Σλαβομαδόνες και οι Τούρκοι...

   Πολύ φιλολογία και ¨κουρνιαχτός ¨ έχει πέσει τελευταία γύρο από ονόματα ¨Μέρκελ¨ και Σόϊμπλε , ακόμα και ο κ. Παπούλιας ¨ξεσπάθωσε¨ χθες ενάντια στον Σόϊμπλε... , στα πλαίσια της γενικότερης εκστρατείας των ¨προοδευτικών ¨ δυνάμεων του γερμανικού καπιταλισμού , των ¨σοσιαλδημοκρατών¨ και των ¨πρασίνων ¨ ( της Γερμανίας ) Που κατά περίεργο τρόπο σέρνουν τους άλλους Ευρωπαίους Ομογάλακτους στο άρμα τους ...

   Δηλαδή Φασίστες , Χριστιανοδημοκράτες , Σοσιαλδημοκράτες , Οικολόγοι και ¨Αντίφα¨ ΓΕΡΜΑΝΟΙ - ΣΕΡΝΟΥΝ- ΧΑΡΑΖΟΥΝ ΓΡΑΜΜΗ - ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ) ενάντια στους ¨Συντηρητικούς - Καταραμένους Χριστιανοδημοκράτες ¨ που προάγουν τον ¨Αντιγερμανισμό¨ και ¨Αντιευρωπαϊσμό¨ στην Ευρώπη..., όλα ¨θα αλλάξουν¨ όταν ανέβουν στην εξουσία οι ¨προοδευτικές δυνάμεις ¨.

   Είναι ¨δύσκολο¨ να κατανοηθεί πως λέμε ¨Μέρκελ¨ ή ακόμα και ¨Γερμανία¨ , δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η διαχρονικές στρατηγικές του γερμανικού - χρηματιστικού /βιομηχανικού και τραπεζιτικού κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων ΚΑΙ ΟΧΙ ο ¨Γερμανικός Εγωισμός¨ όπως περιγράφουν τον ιμπεριαλισμό τα Αγγλοσαξονικά μίντια όταν γράφουν για την ¨συντηρητική Μέρκελ¨ που θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα εάν ασπαζόταν ¨σοσιαλδημοκρατικές και προοδευτικές¨ αξίες,

   Είναι και η ¨Ευρωπαϊκή¨- γραμμή Κον-Μπεντίτ αυτή , ο οποίος ισχυρίζεται πως ¨φταίει για την κρίση και ο ελληνικός λαός που είναι ¨ φασίζον - εθνικιστής¨ , διότι μέχρι πρότινος δεν ήταν υπέρ των Νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία και δεν ήθελε να βγει το θρήσκευμα από τις ταυτότητες..., για να τονίσει στην συνέχεια πως και ο γερμανικός λαός έφταιγε κάποτε για τα δεινά του ( όπως οι ¨εθνικιστές Έλληνες ¨ σήμερα ) , αλλά χρειάστηκε να τον αναμορφώσουν μεταπολεμικά¨ ( στο Βερολίνο στην διημερίδα που διοργάνωσαν οι ¨πράσινοι¨ μαζί -και- με τον Κ. Σημίτη ).

 2. Nikos Kaplanis avatar
  Nikos Kaplanis 16/02/2012 15:14:58

  Συμφωνώ απόλυτα κ.Ροδινέ και άλλωστε το έχω ήδη επισημάνει σε άλλη ανάρτηση.Το πιο έξυπνο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να στείλουμε επιστολή υπογεγραμμένη απο όλα τα κόμματα στην οποία θα αναφέρετο ρητά οτι θα πράξουμε(όλα τα κόμματα) οτιδήποτε αποφασίσει ο κος Soible και η Angela.Σε υστερόγραφο δε να δηλώναμε πως αν ο κος Soible και η Angela θελήσουν να κλείσουν και το κοινοβούλιο για καμια 10 χρόνια,πως είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε και αυτο!!!Τέτοια επιστολή απο σύσσωμο το Ελληνικό πολιτικό σύστημα πρέπει να στείλουμε με κοινωποιήση σε όλα τα Διεθνή ΜΜΕ και διεθνείς οργανισμούς.ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΛΟΥΝ!!!!!!!!!!!!

 3. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 16/02/2012 15:22:45

  Λυπάμαι για το ...σεντόνι, αλλά δείτε τι γράφει σήμερα στους Financial Times, ένας άνθρωπος που ξέρει.

  Bini Smaghi: Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα
  Συζητώντας την περίπτωση της Ελλάδας, ορισμένοι αξιωματούχοι και άνθρωποι της αγοράς έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι «οι αγορές είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένες να χειριστούν ενδεχόμενη χρεοκοπία». Πότε στο παρελθόν είχε διατυπωθεί παρόμοια εκτίμηση; Ίσως στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2008, λίγες ημέρες πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers.

  Εάν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε από τα τελευταία 5 χρόνια, είναι πως η χρηματοοικονομική μετάδοση λειτουργεί με απρόβλεπτους τρόπους, ειδικότερα μετά από ένα μεγάλο σοκ όπως η κατάρρευση ενός μεγάλου χρηματοοικονομικού οργανισμού ή την χρεοκοπία μίας χώρας.

  Ακόμη κι αν οι αγορές είναι όντως προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, οι πρακτικές επιπτώσεις μίας τέτοιας εξέλιξης θα είναι πολύ μεγαλύτερου μεγέθους.

  Κατ’ αρχήν η Ελλάδα, πιθανότατα θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της εξόδου από το ευρώ, καθώς δεν θα είχε άλλο τρόπο χρηματοδότησης των τρεχουσών δαπανών της από το να τυπώσει το δικό της νόμισμα. Οι κεφαλαιουχικοί έλεγχοι, το αιφνίδιο κλείσιμο τραπεζών και κρατικοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί η απόλυτη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Οι αντιδικίες μεταξύ πιστωτών και οφειλετών θα αυξηθούν δραματικά. Η κοινωνική και πολιτική σταθερότητα της χώρας θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο.

  Κατά δεύτερον, η πολιτική κρίση θα μεταδοθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, λόγω της ανικανότητάς τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Οι ζημίες που θα υποστούν οι φορολογούμενοι πολίτες σε άλλες χώρες θα πυροδοτήσουν την αντίδραση ενάντια στην οικονομική στήριξη και άλλων υπερχρεωμένων κρατών. Οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση του EFSF και του ESM θα αποδυναμωθούν και τα τείχη προστασίας ενάντια στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης θα υπονομευθούν.

  Τρίτον, οι πιστωτές θα αποθαρρυνθούν περαιτέρω από επενδύσεις στην ευρωζώνη, δεδομένης της ανικανότητάς της να διαχειριστεί το πρόβλημα χρέους. Η μετάδοση μπορεί να αγγίξει ακόμη και τον πυρήνα της ευρωζώνης.

  Τέταρτον, οι χρηματοοικονομικές εντάσεις εντός της ευρωζώνης θα αποτελέσουν σοβαρό πλήγμα για την οικονομική ανάκαμψη, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά επίσης για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, πιθανότατα και για τις αναδυόμενες αγορές. Η δημοσιονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω σε αρκετές χώρες, αυξάνοντας έτσι και τον κίνδυνο κρατικών χρεοκοπιών. Η παγκόσμια οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση, όπως έγινε και μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

  Τι πρέπει να γίνει λοιπόν για να αποφύγουμε αυτό το σενάριο;

  Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τα τυπικά προβλήματα ρευστότητας που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με βραχυ-μεσοπρόθεσμη προσαρμογή και χρηματοδότηση. Έχει σημαντικό δομικό πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο μέσω ενός συνδυασμού μακροοικονομικών δομικών και κοινωνικών μέτρων. Χρειάζεται επίσης παρατεταμένη τεχνική στήριξη σταθερά για την επόμενη δεκαετία. Ακόμη και εάν ακολουθήσει πλήρως το συμφωνηθέν πρόγραμμα, η Αθήνα πιθανότατα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές για αρκετά χρόνια.

  Αυτό που πρέπει να γίνει μοιάζει με το είδος του προγράμματος που εφαρμόζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, βάσει του Μηχανισμού Μείωσης της Φτώχιας και Ενίσχυσης της Ανάπτυξης, με θεσμική χρηματοδότηση για αρκετά χρόνια, υπό προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους. Πρέπει να υπάρχουν ισχυρές προϋποθέσεις, αλλά όχι υπό την συνεχή απειλή χρεοκοπίας που μειώνει την πολιτική στήριξη στην Ελλάδα για τη σωστή πολιτική και πυροδοτεί αστάθεια στις κεφαλαιαγορές.

  Αυτός ο δρόμος όμως, εγείρει τρία θεμελιώδη ερωτήματα:

  Πρώτον είναι δαπανηρός. Η εναλλακτική όμως, είναι ακόμη πιο δαπανηρή, για όλος.

  Δεύτερον, άλλες υπερχρεωμένες χώρες, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να διεκδικήσουν τους ίδιους ευνοϊκούς όρους με αυτούς που θα δοθούν στην Ελλάδα. Οι ευρωπαϊκές αρχές όμως, έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα είναι μία μοναδική περίπτωση. Θα πρέπει να εμμείνουν σε αυτή την δέσμευση. Επιπλέον, οι άλλες χώρες, είναι μάλλον απίθανο να θελήσουν να βρεθούν στη δεινή κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, μόνο και μόνο για να πετύχουν πιο ευνοϊκούς όρους.

  Τρίτον, σε αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων, μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά να αλλάξουν τόσο πολύ οι όροι του παιχνιδιού. Ποτέ όμως, δεν είναι αργά για να αποτραπεί η καταστροφή. "
  Ο Bini Smaghi ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ
  η μετάφραση είναι από το euro2day.gr

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Κώστας Ροδινός 16/02/2012 15:51:59

   Ο Lorenzo Bini Smaghi όντως ξέρει, αγαπητέ Κώστα, και έκανες καλά που το δημοσίευσες. Ίσως έιναι ο άνθρωπος που ξέρει καλύτερα απ' όλους. Ήταν δεξί χέρι του Τρισέ και έφυγαν μαζί από την EKT. Πάντοτε ήταν ένα βήμα μπροστά και είχε προβλέψει έγκαιρα όλες τις καταστροφικές συνέπειες των λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων που πήρε το Μερκοζύ από το 2009 (κυρίως την απόφαση του Deauville).
   Τα ίδια περίπου λέει ο Μόντι, συγκρατημένα ως θεσμικός παράγων ο Ντράγκι και χωρίς αναστολές οι αντιπολιτευόμενοι Ευρωπολιτικοί (Μάρτιν Σούλτς, Σβόμποντα, Ντανιέλ Κόν-Μπεντίτ).

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 16/02/2012 16:00:35

    Που είσαι βρέ Θείο;
    Σε είχα χάσει.
    Χαίρομαι πάρα πολύ για την ...επανεμφάνιση.
    Ολα καλά;

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Κώστας Ροδινός 16/02/2012 18:08:26

     Κι εγώ χαίρομαι που ξαναβρίσκω φίλους.
     Τι καλά, καλάθια!
     Αλλά έστω με τρύπια βάρκα και ναυτία
     θα την παλέψουμε την τρικυμία,
     βγήκαμε και σε πιό δύσκολα στην πειρατεία...

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 16/02/2012 18:21:30

      Nα είσαι καλά!

   • Κρίμα avatar
    Κρίμα @ Ο Θείος 16/02/2012 16:57:36

    Και ο δικός μας ο Παπαδήμος δικός τους ήταν και όλοι μαζί δικοί κάποιων άλλων είναι κ.ο.κ. Υπερ-πολύπλοκο είναι το σύστημα αυτό. Κάτι σαν αγκαθωτή βάτος όπου και να την πιάσει κάποιος θα ματώσει.

  • lotofagos avatar
   lotofagos @ Κώστας Ροδινός 16/02/2012 22:47:27

   Σε μερικά σημεία συμφωνώ, σε μερικά διαφωνώ τελείως: έξοδος απο το ευρώ: είναι lose-lose situation. Οι "φίλοι μας" οι Γερμανοί το ξέρουν ας αφήσουμε το Sebelrascheln του Schäuble..

   Να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας: να σταματήσει η βουλευτική ασυλία και με τον τύπο 10-5-2 να πανε οι 300 φυλακή μαζί με τους παροικούντες τους.

   Να κάνουμε εσωτερική πραγματική υποτίμηση με φτηνότερα καύσιμα (χωρίς λαθρεμπόριο), να σταματήσει η μεταπώληση φαρμάκων, κλπ κλπ αλλά αυτά δυστυχώς οι μισοί τουλάχιστον απο μας δεν θέλουν να τα κάνουν, γιατί πιστεύουν ότι είναι ακόμα βολεμένοι

 4. asterix avatar
  asterix 16/02/2012 15:31:02

  Συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυσή σας κ.Ροδινέ.Το θέμα κ.Καπλάνη δεν είναι αν ή ότι τα δίνουμε όλα.Δεν δίνουμε τίποτα.Μένουμε ζωντανοί, υπομένουμε και κυρίως επιμένουμε. Η τέχνη του πολέμου είναι θέμα στρατηγικής και η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού.

  • Εύμηλος avatar
   Εύμηλος @ asterix 16/02/2012 18:06:22

   Θα συμπλήρωνα Αστερίξ, καθώς ταιριάζει και στις περιστάσεις, ότι πολιτική είναι από τα χειρότερα δεδομενα να εξάγουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 5. tzager avatar
  tzager 16/02/2012 15:32:57

  Αν επιμείνουμε σε τι κύριε Ροδινέ??

  Στην εφαρμογή των όρων της νέας δανειακής σύμβασης ή στην ακύρωσή της???

  Εκτιμώ ότι οι Έλληνες πρέπει να απαντήσουν συντεταγμένα στις προκλητικές απαιτήσεις του συντηρητικού Γαλλο-Γερμανικού άξονα.

  Ή θεσμικά κατοχηρωμένη Ευρωπαική οικονομική ένωση (Ευρωομόλογα, κοπή χρήματος, γεναίες και καινοτόμες πολιτικές ανάπτυξης),

  ή μονομερής στάση πληρωμών προς τους δανειστές μας και παραμονή μας στην Ευρωζώνη μέχρι νεοτέρας.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ tzager 16/02/2012 18:22:57

   Δίνεις την απάντηση:
   "Εκτιμώ ότι οι Έλληνες πρέπει να απαντήσουν συντεταγμένα στις προκλητικές απαιτήσεις του συντηρητικού Γαλλο-Γερμανικού άξονα.

   Ή θεσμικά κατοχυρωμένη Ευρωπαική οικονομική ένωση (Ευρωομόλογα, κοπή χρήματος, γεναίες και καινοτόμες πολιτικές ανάπτυξης),"

 6. noldor avatar
  noldor 16/02/2012 15:50:17

  Για μένα είναι ξεκάθαρο εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια ότι στην πλάτη της Ελλάδας παίζεται ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος, με στόχο την διάλυση της Ευρωζώνης.
  Ο Δούρειος Ίππος της Αμερικής (ΓΑΠ) αυτόν ακριβώς τον στόχο εξυπηρετούσε και σε αυτά ακριβώς τα αποτελέσματα ήθελε να οδηγήσει την Ευρωζώνη.
  Όσο κι αν θεωρώ λάθος για την Ελλάδα την στάση της Γερμανίας δεν μπορώ να την κατηγορήσω για τα μέτρα που λαμβάνει για την προστασία της χώρας και της Ευρωζώνης .
  Άρα αν η Ελλάδα γίνει το … Βιετνάμ της Μέρκελ και του Σόϊμπλε αυτοί που θα χαρούν θα είναι οι "φίλοι" μας πέραν του Ατλαντικού και οι εγχώριοι φίλοι τους.
  Επειδή με την τελευταία φράση μου μπορεί να φανώ "αντιαμερικάνος" να διευκρινήσω ότι με απασχολεί μόνο το συμφέρον της χώρας μου το οποίο σύμφωνα με την δική μου οπτική και υπό προϋποθέσεις θα εξυπηρετείτο καλύτερα από μία ενωμένη αυτόφωτη Ευρώπη.

 7. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 16/02/2012 15:51:32

  Αγαπητέ Κώστα, καλημέρα. Μία ένσταση... :)

  Το Βιετνάμ ήταν ένα συμπαγές μονοεθνικό κράτος. Όχι;
  Μια γροθιά όλοι ενωμένοι.
  Και όλοι Βιετναμέζοι.
  Μία ασιατική φυλή, μία θρησκεία, ένας λαός.

  Με ξένη και ελληνόφωνη 5η φάλαγγα στο εσωτερικό της χώρας, που αποδεδειγμένα και συνεχόμενα καίει την Αθήνα, η Ελλάδα κινδυνεύει να έχει την απεχθή και τραγική μοίρα της Λιβύης, όπου αλληλοσφαγιάσθηκαν αραβικές φυλές με αφρικανικές φυλές, άραβες και αφρικανοί μισθοφόροι μεταξύ τους και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΣΦΑΞΑΝ τους Λίβυους ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΑΜΑΧΟΥΣ.

  Για να μπορούσε να έπαιρνε μια Ελληνική Αντίσταση / ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ συμπαγή ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΑ χαρακτηριστικά και να μην δράσουν στο εσωτερικό της ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ εχθρικές δυνάμεις για λογαριασμό εχθρών, ξένων συμφερόντων και ξένων κοσμοθεωριών, υπάρχουν ορισμένα προαπαιτούμενα...

  Δείτε παρακαλώ αυτό το βίντεο και τα ξαναλέμε.
  http://www.youtube.com/watch?v=ytXtWh7WWhU&feature=player_embedded#!

  Ο νοών νοήτω.

  Αν δεν κάτι δεν γίνεται κατανοητό, υπάρχει και το πολύ κατατοπιστικό ΠΡΟΣΦΑΤΟ άρθρο του Μ. Μαζάουερ, για το ΠΟΤΕ και ΠΩΣ συνεπτύχθη, επεκτάθηκε, μεγαλούργησε και πρωταγωνίστησε η Ελλάδα σε καίριες στιγμές της Ιστορίας της και της Παγκόσμιας Ιστορίας των τελευταίων 200 χρόνων.

  ΥΓ: Ο Πούτιν θεωρείται και είναι ΕΘΝΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ.

  Για πολλούς και διάφορους λόγους. Σε αυτό συμφωνούν εχθροί και φίλοι, γι' αυτό η λυσσαλέα πολεμική εναντίον του.

  Ο Πούτιν με επιμονή εδώ και 10 χρόνια κάνει τα πάντα ώστε να λύσει το Ρωσικό Δημογραφικό Πρόβλημα. Όχι με εισαγωγές...

  Στην Ατζέντα του είναι το Νο. 1.

  Με λαό συνταξιούχων και συγκυβέρνηση που παίρνει οικονομικά μέτρα που διώχνουν τους νέους Έλληνες από την Ελλάδα Επαναστάσεις δεν γίνονται...

  Εκτός και αν σας κάνει το πλήθος που απεικονίζεται στο βίντεο...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 16/02/2012 16:29:44

   συμπλήρωση:

   την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, την ίδια ώρα που οι Ειδικοδυναμίτες ψέκαζαν τους Έλληνες για να διασκορπίσουν και να μη φανεί το πλήθος τους, κάποιοι άλλοι έκαναν επίδειξη στον ίδιο χώρο ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ από την αστυνομία, με ντουντούκες έχοντας αποκλείσει δρόμους γύρω από το Σύνταγμα

   oυδείς γνωρίζει τι λέει και σε τι υποκινεί ο υποκινητής πάνω στο άσπρο βαν, ουδείς γνωρίζει τους ευδιάκριτες συντονιστές, αλλά η στοίχηση σε σειρές είναι χαρακτηριστική των ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΩΝ προθέσεων

   μιλάμε για φοβερούς αντιεξουσιαστές συμπαραστάτες κατά του μνημονίου...

   ξυπνήστε πριν είναι πολύ ΑΡΓΑ για την Ελλάδα

   ζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζ...

   • Δημήτρης Σκαμπαρδώνης avatar
    Δημήτρης Σκαμπαρδώνης @ αλλενάκι 16/02/2012 18:53:41

    Και πρόσεξα στο βίντεο οτι δεν υπάρχει γυναίκα

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ αλλενάκι 16/02/2012 18:07:57

   Μια ενσταση στην ενσταση και στην αλλοιωση της Ιστοριας του Βιετναμ.
   *''Το Βιετνάμ ήταν ένα συμπαγές μονοεθνικό κράτος. Όχι;''
   ΟΧΙ.
   *''Μια γροθιά όλοι ενωμένοι."
   ΟΧΙ.
   *''Και όλοι Βιετναμέζοι."
   ΟΧΙ.
   *"Μία ασιατική φυλή, μία θρησκεία, ένας λαός."
   ΟΧΙ.
   Το Βιετναμ,οπως ολοι ξερουμε ηταν διαιρεμενο στα δυο κατα την διαρκεια του πολεμου,οπως και πριν.Το Βορειο Βιετναμ ηταν κομμουνιστικο,ενω το Νοτιο ανηκε στην Δυτικη σφαιρα επιρροης.Αρα ηταν ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΟ de facto,πολιτικα και γεωγραφικα.
   Η κοινωνια ηταν βαθια διαιρεμενη,ταξικα αλλα και διαστρωματικα.
   Οι Βιετ ειναι,πραγματι,η μεγαλυτερη πληθυσμιακη ομαδα με τεραστιες
   ομως διαφοροποιησεις στο εσωτερικο της που φτανουν μεχρι το μισος.
   Υπαρχει πληθωρα σημαντικων ενεργων εθνοτητων(54) οπως οι:
   Ταϋ,Θαϋ,Μουονγκ,Χμερ,Μονγκ,Νουνγκ,Μοντανιερς και καμμια τεσσερα εκατομυρια αλλοι.
   Υπαρχει επισης τεραστια διαφοροποιηση και στην θρησκεια:
   Βουδιστες 9.3%, Καθολικοι 6.7%, Hoa Hao 1.5%, Cao Dai 1.1%, Προτεσταντες 0.5%, Μουσουλμανοι 0.1% και τιποτα δηλωνει το 80.8% (1999).Δεν θα'πρεπε να μας διαφευγει δε και η θεολογικη υποσταση του κομμουνισμου σ'εναν λαο σαν αυτον,οπως και η εσχατολογια του.
   Η χωρα αυτη ,ιστορικα,ξεχωριζει για τους εμφυλιους πολεμους,οπως και για τους κατακτητες που την ενσωματωσαν.
   Τελος,ο Πουτιν ΔΕΝ ειναι μονον ενας Ρωσσος εθνικος ηγετης.Εαν ηταν θα καταντουσε ακομη ενας Ζιρινοφσκυ.Ο Πουτιν ειναι ο ηγετης της Ρωσσικης Ομοσπονδιας οπου το 35% των πολιτων της ειναι Μουσουλμανοι και περιλαμβανει μεγαλο αριθμο αρχαιων εθνοτητων
   στον Καυκασο και ανατολικα.
   Η Ελλαδα ειναι απο τις πιο συμπαγεις,εθνικα και θρησκευτικα χωρες.
   Απλα ειναι γεματη μπαζα,ερειπια της ζωης,ανικανους και πολυξερους.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Δικερως 16/02/2012 19:02:22

    Τι δεν καταλάβατε; Αν ο τίτλος ήταν "Η Ελλάδα θα γίνει το Βατερλώ της Μέρκελ" θα ήταν πιο κατανοητό ίσως;...

    Η έκφραση "η Ελλάδα θα γίνει το Βιετνάμ της Μέρκελ" παραπέμπει στους βιετκόνγκ του βόρειου Βιετνάμ (κομμουνιστές), που πολέμησαν συμπαγώς και με σθένος την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ και η αντίστασή τους κατέληξε σε τραυματική ήττα για την υπερδύναμη.
    Αυτά τουλάχιστον γνωρίζω εγώ, από όσα έχω διαβάσει και δει για την εποχή εκείνη.

    Αλλά, και έτσι να είναι σχετικά με το Όλον Βιετνάμ, όπως εγκυκλοπαιδικά περιγράφετε τη διαμόρφωση της κοινωνίας εκεί, Βόρειο/Νότιο - που δεν το αμφισβητώ - ο παραλληλισμός με την Ελλάδα (εμφύλιοι πόλεμοι και μίσος) είναι ακόμα ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ λοιπόν και δεν είναι Ευκταίος.

    Για τον Πούτιν που διαφωνείτε ότι είναι Εθνικός Ηγέτης; Και Χριστιανός Ορθόδοξος φυσικά.

    Εάν πάντως αναφερόμενος στον Πούτιν, ως ηγέτη πολυπολιτισμικής Κοινοπολιτείας, θέλετε να προϊδεάσετε για κάτι, το μήνυμα έχει ληφθεί.

    Και μιας και κάνατε τον κόπο να φέρετε τόσες ευπρόσδεκτες πληροφορίες για το Βιετνάμ, για το βίντεο δεν έχετε άποψη και πληροφόρηση;
    Γιατί εξαντλήσατε την εμβρίθειά σας σε γεγονότα εκτός της τρέχουσας και οδυνηρής Ελληνικής πραγματικότητας;
    Προσωπικά, θα ευχόμουν να είναι όπως τα λέτε ότι "Η Ελλαδα ειναι απο τις πιο συμπαγεις, εθνικα και θρησκευτικα χωρες". Έχετε επίσημα στοιχεία από την Απογραφή, π.χ.;...
    Είθε να συνεχίσει να είναι και έτσι εις το Διηνεκές!!!

    Είναι πράγματι κρίμα αν αναφέρεσθε στους συνταξιούχους ως "ερείπια της ζωής" και "μπάζα".
    Δυστυχώς όμως, με το νέο Μνημόνιο, θα γίνουν πλούσιοι όσοι έχουν αγοράσει Ομόλογα Βιωσιμότητας (Death Bonds). Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα για το Έθνος μας.

    Αναπόδραστα λοιπόν, η Επιθετική Δημογραφική Εθνική Πολιτική είναι εκ των ουκ άνευ για την επιβίωση του
    ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

    • Δικερως avatar
     Δικερως @ αλλενάκι 16/02/2012 23:02:08

     Μα συμφωνουμε.Η οπτικη διαφερει.
     Ο παραλληλισμος με τον αγωνα του Βιετναμ στο αρθρο του Ροδινου,ειναι,ακριβως για τους λογους που αναφερεις,δοκιμος.
     Τον ολομετωπο αγωνα τον εκαναν αποφασισμενοι
     ''παρτιζανοι".Ο Λαος ακολουθησε με το καλο η'με
     το ζορι.Το ιδιο πρεπει να γινει,και ισως ξεκινησε,
     και στην Πατριδα μας απο αυτην την μαγια που
     εμεινε.Απο εμας.
     Ως μπαζα και ερειπια της ζωης δεν χαρακτηριζω τους συνταξιουχους,τους οποιους σεβομαι, αλλα αρκετα απο τα παιδια τους.Για τους πολυξερους δεν χρειαζεται να τους εντοπισω,ζουν αναμεσα μας,που λεει κι ο Λιακο.
     Υπαρχουν επεξεργασμενα στοιχεια για το 2012 εδω:http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/General/A1602_SAM01_DT_DC_00_2011_01_F_GR.pdf
     Η eurostat βεβαια εχει αλλη γνωμη και αντιγραφω:
     "Στις 28 Ιουλίου 2011 η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Eurostat, ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της για τον πληθυσμό όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την Ελλάδα εκτιμούσε πως την 1-1-2011 είχε πληθυσμό 11.329.600 κατοίκους, εκτίμηση που αποκλινει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., κατά 541.910 κατοίκους. Η μεγάλη αυτή απόκλιση δείχνει πως δεν καταγράφηκαν όλοι οι κάτοικοι της χώρας. Κύριοι λόγοι για τη μη απογραφή μεγάλου αριθμού κατοίκων, θεωρείται ο μη εντοπισμός μεταναστών, η άρνηση κατοίκων να ανοίξουν τις πόρτες των σπιτιών τους στους απογραφείς, υπό τον φόβο της εγκληματικότητας που βρίσκεται σε έξαρση στην Ελλάδα και η παροχή ανακριβών στοιχείων από ορισμένους, για τον αριθμό ανθρώπων που κατοικούν σε κάθε σπίτι."
     Επικεντρωσα στο θεμα και δεν περιπτωσιολογω για το σημερα,γιατι το μελλον ειναι απειρως
     σημαντικοτερον του παροντος.Ως Ιστορικος εχω και μια ιδιοτροπια βλεπεις.

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ Δικερως 17/02/2012 18:21:31

      γι' αυτό έγραψα ότι οι βιετ(κόνγκ) τότε έδρασαν σαν Εθνος

      τα επίσημα στοιχεία για την απογραφή δεν έχουν βγει, επειδή το παρακολουθώ στενά το θέμα

      τα στοιχεία για τους ξένους είναι αναξιόπιστα

      εγώ προσωπικά δεν τα εμπιστεύομαι...

    • Δικερως avatar
     Δικερως @ αλλενάκι 16/02/2012 23:08:49

     Το βιντεο απλως δεν με φοβιζει.
     Λυπαμαι το σημερινο Ισλαμ.Την τελευταια του ευκαιρια να επικρατησει πλανητικα,σε πνευματικο επιπεδο και οχι δημογραφικο,την εχασε τον 15ο αιωνα οταν αποστραφηκε τον Ελληνισμο,το οχημα επικρατησης του.
     Τωρα απλως εντροπιαζει.

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ Δικερως 17/02/2012 18:25:37

      δεν θα μπορούσα ποτέ να θαυμάζω , πόσο μάλλον να λυπηθώ για ένα καθυστερημένο κακέκτυπο αντίγραφο του Χριστιανισμού

      πόσο μάλλον να δεχθώ να κρύψω το Αρχαίο Φως με Σκότος

      το γεγονός της Αναστάσεως ήταν και παραμένει μοναδικό είτε ως αφήγηση για τους αγνωστικιστές είτε ως θαύμα για τους πιστούς

     • Δικερως avatar
      Δικερως @ αλλενάκι 17/02/2012 18:52:07

      Εαν καταλαβες,εδω δεν μπλεκουμε τα ψυχικα μας βιωματα και την πιστη μας,ουτε μπουρδολογουμε επι προσωπικου.Η προσπαθεια σου να θεολογησεις σε κανει αιρετικο εξ ασχετιλας.Δεν υπαρχει ''Αρχαιο Φως'',υπαρχει ''Θειον",''Αγιον'' η' ''Ακτιστον Φως''.Ποιος σου ειπε να θαυμασεις το Ισλαμ;
      Δεν εχεις την στοιχειωδη αναλυτικη ικανοτητα και καθολου
      ορθολογισμο στην σκεψη σου.
      Πιστευε και ΜΗΝ ΑΝΑΛΥΕΙΣ.

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ Δικερως 17/02/2012 19:02:22

      Από στερεότυπα καλά πας, αλλά διαπιστώνω ότι είσαι και κακότροπος.
      Δεν έγραψα για το Άκτιστο Φως.

      Αν δεν είσαι σε θέση να αντιληφθείς ότι το Αρχαίο Φως ήταν ο Ορθός Λόγος τι να σου κάνω.

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ αλλενάκι 17/02/2012 19:07:48

      Φάκτορες ο νεοφιλελεύθερος βρικόλακας με βρίζει συστηματικά.

      Ανεβάστε το σχόλιο όπως το έγραψα.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Δικερως 16/02/2012 21:06:12

    Δίκερε, δίνεις λανθασμένα στοιχεία. Οι μουσουλμάνοι στην Ρωσία είναι μόλις το 6% του πληθυσμού. Αν προσμετρήσεις και όσους προέρχονται από παραδοσιακά μουσουλμανικές εθνότητες (χωρίς απαραιτήτως να είναι θρήσκοι) φτάνουν στο 14%. Όχι 35% που ισχυρίζεσαι. Ακόμα και στο Ταταρστάν, η αναλογία Μουσουλμάνων και Ορθοδόξων Χριστιανών είναι περίπου 50%-50%.

    • Δικερως avatar
     Δικερως @ ΚΜ 16/02/2012 23:25:39

     Μαλλον εσυ κανεις λαθος.
     Ας ξεκινησουμε με αυτο:
     http://www.indexmundi.com/russia/demographics_profile.html
     Και αποδελτιωνω:
     ''Russian Orthodox 15-20%, Muslim 10-15%, other Christian 2% (2006 est.)
     note: estimates are of practicing worshipers; Russia has large populations of non-practicing believers and non-believers, a legacy of over seven decades of Soviet rule."
     Εαν κανεις στατιστικη αναγωγη απο τους non-practicing believers τοτε φτανεις στο 35%.
     Το γεγονος του οτι η Ρ.Ομοσπονδια ειναι παρατηρητης του Organization of the Islamic Conference (OIC),μαζι με την λεγομενη ΤΔΒΚ και
     την Βοσνια,τα λεει ολα.
     Φιλικα.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Δικερως 17/02/2012 16:59:39

      Δίκερε, η αναγωγή σου πάσχει από πολλαπλά μεθοδολογικά λάθη - φιλικά κι εγώ στο λέω.

      Καταρχήν, δεν πρόκειται για... προεκλογικό γκάλλοπ, ούτως ώστε να αφαιρείς από τον παρονομαστή τα ... άκυρα και τα λευκά.

      Δεύτερον, τί αμερικανιές είναι αυτές; «Non-practicing»; Δηλαδή, άμα δεν πάει στην Εκκλησία μια φορά το μήνα «κόβεται» και γίνεται non-practicing και εξομοιώνεται με τους άθεους; Ή διαθέτουν κανα «πιστόμετρο» οι κύριοι και πάνε και μετράνε τον καθένα; Η μόνη αντικειμενική στατιστική (και που έχει κάποιο νόημα) είναι τί αναφέρει ο καθένας όταν ερωτάται για το θρήσκευμά του: Και στην ερώτηση αυτή, τα τρία τέταρτα απαντάνε ότι είναι ορθόδοξοι και μόλις ένα 4-6% μουσουλμάνοι.

      Τρίτον, ακόμα κι αν δεχτούμε με το «πιστόμετρο», διαπράττεις ένα μεθοδολογικό λάθος. Υποθέτεις, για να κάνεις τις αναγωγές σου, ότι το ποσοστό των μουσουλμάνων που δεν πολυπατάνε στο τζαμί είναι αντίστοιχο των ορθοδόξων που δεν πολυεκκλησιάζονται.
      Προφανώς όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ακόμα κι αν βάλεις όλους όσους έχουν καταγωγή από παραδοσιακά μουσουλμανικές εθνότητες (πχ Τατάρους, Καζάχους, Αμπχάζιους κλπ), ασχέτως άν αυτοί δηλώνουν άθεοι ή έχουν ασπαστεί την Ορθοδοξία (υπάρχουν πολλοί τέτοιοι, ενώ το αντίστροφο είναι σπανιότατο) δεν βγάζεις πάνω από 14%.

      Ευχαριστώ για την προσοχή σου.

     • Δικερως avatar
      Δικερως @ ΚΜ 17/02/2012 18:33:58

      Λοιπον,θελω τις πηγες σου γιατι
      κουραστηκα.Εαν ξερεις
      Ρωσσικα,πραγμα χλωμο,σου προτεινω να ψαξεις:
      Перепись русский Федерации 2011.Εαν δεν ξερεις Ρωσσικα,το πιο πιθανο,ψαξε:
      https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rs.html.
      Αν θελεις,ψαξε και την συνεντευξη
      του Πουτιν στο Russia Today,για την απαγορευση του καπνισματος,τον πολεμο στον αλκοολισμο,τα ναρκωτικα και το AIDS.Κατεβασε πολυνομο με στοχο το 2020 να εξισορροπηθει δημογραφικα η Ρ.Ομοσπονδια.Εκει μιλαει για το ποσοστο των Μουσουλμανων επι του πληθυσμου και την μικροτερη εκθεση τους στα προαναφερθεντα.
      Σεμιναριο τελος.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Δικερως 17/02/2012 19:08:18

      Σεμιναριατζή, ανέδειξα αναλυτικά τα μεθοδολογικά σου σφάλματα και σφυράς ανέμελα. Πάμε λοιπόν με τη δικιά σου την πηγή (CIA factbook):

      Στο «Religions» (θρησκείες) λέει μουσουλμάνοι: 10%-15%. Δεν λέει 35% όπως ισχυρίζεσαι εσύ. Τέρμα.

      Στο «Ethnic groups» (εθνοτικές ομάδες),
      γράφει ή δεν γράφει «Russian 79.8%»; Αυτό από μόνο του θέτει ως ταβάνι το 20% για τους μουσουλμάνους. Εκτός άν ισχυρίζεσαι ότι επί Στάλιν, ένας στους τέσσερις (εθνοτικά) Ρώσους μεταστράφηκε στο Ισλάμ, για κάποιον περίεργο λόγο!

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ αλλενάκι 16/02/2012 18:24:02

   Μια ενσταση στην ενσταση και στην αλλοιωση της Ιστοριας του Βιετναμ.
   *''Το Βιετνάμ ήταν ένα συμπαγές μονοεθνικό κράτος. Όχι;''
   ΟΧΙ.
   *''Μια γροθιά όλοι ενωμένοι."
   ΟΧΙ.
   *''Και όλοι Βιετναμέζοι."
   ΟΧΙ.
   *"Μία ασιατική φυλή, μία θρησκεία, ένας λαός."
   ΟΧΙ.
   Το Βιετναμ,οπως ολοι ξερουμε ηταν διαιρεμενο στα δυο κατα την διαρκεια του πολεμου,οπως και πριν αυτον.Το Βορειο Βιετναμ ηταν κομμουνιστικο,ενω το Νοτιο ανηκε στην Δυτικη σφαιρα επιρροης.Αρα ηταν ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΟ de facto,πολιτικα και γεωγραφικα.
   Η κοινωνια ηταν βαθια διαιρεμενη,ταξικα αλλα και διαστρωματικα.
   Οι Βιετ ειναι,πραγματι,η μεγαλυτερη πληθυσμιακη ομαδα με τεραστιες
   ομως διαφοροποιησεις στο εσωτερικο της που φτανουν μεχρι το μισος.
   Υπαρχει πληθωρα σημαντικων ενεργων εθνοτητων(54) οπως οι:
   Ταϋ,Θαϋ,Μουονγκ,Χμερ,Μονγκ,Νουνγκ,Μοντανιαρντς και περιπου τεσσερα εκατομυρια αλλοι.
   Υπαρχει επισης τεραστια διαφοροποιηση και στην θρησκεια:
   Βουδιστες 9.3%, Καθολικοι 6.7%, Hoa Hao 1.5%, Cao Dai 1.1%, Προτεσταντες 0.5%, Μουσουλμανοι 0.1% και τιποτα δηλωνει το 80.8% (1999).Δεν θα'πρεπε να μας διαφευγει δε και η θεολογικη υποσταση του κομμουνισμου σ'εναν λαο σαν αυτον,οπως και η εσχατολογια του.
   Η χωρα αυτη ,ιστορικα,ξεχωριζει για τους εμφυλιους πολεμους,οπως και για τους κατακτητες που την ενσωματωσαν.
   Τελος,ο Πουτιν ΔΕΝ ειναι μονον ενας Ρωσσος εθνικος ηγετης.Εαν ηταν θα καταντουσε ακομη ενας Ζιρινοφσκυ.Ο Πουτιν ειναι ο ηγετης της Ρωσσικης Ομοσπονδιας οπου το 35% των πολιτων της ειναι Μουσουλμανοι και περιλαμβανει μεγαλο αριθμο αρχαιων εθνοτητων
   στον Καυκασο και ανατολικα.
   Η Ελλαδα ειναι απο τις πιο συμπαγεις,εθνικα και θρησκευτικα χωρες.
   Απλα ειναι γεματη μπαζα,ερειπια της ζωης,ανικανους και πολυξερους.

  • ήγγικεν avatar
   ήγγικεν @ αλλενάκι 16/02/2012 20:01:03

   Η αλήθεια του βίντεο είναι πικρότερη για έναν επιπλέον λόγο.
   Η συγκεκριμένη διαδήλωση έγινε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου.
   Τους είδαμε, χιλιάδες, από Κοτζιά - Ομόνοια -Πειραιώς, γυρνώντας από το μνημόσυνο του Κολοκοτρώνη στο άγαλμά του, όπου είμασταν καμμιά εκατοστή.. και οι περισσότεροι, ψυχωμένα ευτυχώς, γεροντάκια.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ ήγγικεν 17/02/2012 19:51:14

    υποψιάζομαι ότι έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις ερήμην μας

    τα πάντα γίνονται για αυτούς και για μας τα χημικά και ο θάνατος

 8. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 16/02/2012 15:55:41

  Τα σέβη μου απο την χώρα των Φακιδιαρηδων κ.Ροδινέ

 9. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 16/02/2012 15:59:44

  αναφέρεσαι στο άρθρο του Μαζάουερ στους ΝΥΤ;

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Κώστας Ροδινός 16/02/2012 18:12:04

   ναι

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ αλλενάκι 16/02/2012 18:24:10

    εξαιρετικό άρθρο.
    Αν έχεις καμιά πρόχειρη μετάφραση θα ήταν καλό να το δούνε και άλλοι φίλοι.

 10. Dal avatar
  Dal 16/02/2012 16:00:14

  Κύριε Pοδινέ,
  Ο τίτλος είναι πολύ πιθανόν να επαληθευθεί.Πρέπει εμείς όμως τώρα να στραφούμε προς το εξωτερικό. Το Δίκτυο δίνει τεράστιες δυνατότητες. Πρέπει ο κάθε Έλληνας να δημιουργήσει από μόνος του ένα τέτοιο δίκτυο.Πρέπει να φροντίζουμε να μεταγράφονται κείμενα και ανακοινώσεις σε ξένες γλώσσες εκτός από αγγλικά ιταλικά και σε άλλες γλώσσες της νότιας Ευρώπης. Να ενημερώνεται συνεχώς ο Ευρωπαϊκός νότος Πρέπει να συσταθεί μια μεταφραστική ομάδα. Πχ υπάρχει μετάφραση της επιστολής Θεοδωράκη προς την διεθνή κοινότητα? Πρέπει να να κινητοποιηθούμε για να γένει η Ελλάδα το Ρούπελ, το Βιετναμ και γιατί όχι το Στάλινγκραντ της ανέραστης Μέρκελ και του σακάτη (ο θεός να με συγχωρέσει) Σοιμπλε.

  • Dal avatar
   Dal @ Dal 16/02/2012 16:03:34

   Να στέλνονται επίσης βίντεο με υπότιτλους,κυρίως στις γλώσσες του νότου(ιταλικά, ισπανικά πορτογαλικά).

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Dal 16/02/2012 18:25:51

   Dal,
   αν εξαιρεθεί το καταληκτικό μέρος της τελευταίας πρότασης (δεν χρειάζονται οι χαρακτηρισμοί) συμφωνώ.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Κώστας Ροδινός 16/02/2012 18:39:24

    Πώς τα καταφέρνουμε να γινόμαστε γραφικοί!

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Μανιάτης 16/02/2012 21:15:25

     Θες μια επαναδιατύπωση της τελευταίας πρότασης χωρίς ιστορικές αναφορές;

     Πρέπει (σε βάθος χρόνου, εν ανάγκη) να τους βλάψουμε καίρια.

     • Dal avatar
      Dal @ ΚΜ 16/02/2012 21:46:52

      Εγώ θα επιμένω στις ιστορικές αναφορές, ιδιαίτερα αυτής του Στάλινγκραντ όπου συντελέσθηκε η απαρχή της πτώσης του Χίτλερ. Έχουμε να κάνουμε με κάποιους οι οποίοι μυαλό δεν βάζουν. Ματοκύλισαν την Ευρώπη 2 φορές τον προηγούμενο αιώνα.Τώρα επιχειρούν την Γερμανοποίηση της Ευρώπης. Πριν μερικούς μήνες έδιωξαν κακήν κακώς τον ΥΠΟΚ ΗΠΑ , χάρις στις ΗΠΑ όμως υπάρχουν ως χώρα. ΚΑΙ ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ συν τοις άλλοις . Μας οφείλουν τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο και ο Παπα-Λουκάς τους λέει και φίλους μας.Γιατί λοιπόν να προβληματιστώ για τις Ιστορικές αναφορές? ΝΟ MERCY.

 11. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 16/02/2012 16:32:44

  Καλησπέρα κ. Ροδινέ. Αμ, έλα που ο φίλος σας ο εβραίος έχει δίκιο...! Και στον πρόλογο του κειμένου , αλλά και στον επίλογο! Τη γνώμη μου για τους Γερμανούς ,την έχω γράψει πολλές φορές εδώ. Μικροί , λίγοι και κυρίως συμπλεγματικοί πολιτικοί ( σκόπιμα δεν χρησιμοποιώ τον όρο ηγέτες, γιατί δεν είναι),ηγούνται μιας χώρας με πρωτεύοντα ρόλο στην Ε.Ε. Τ'άποτελέσματα τα βιώνουμε. Τα ελλατώματά τους , δεν τους αφήνουν να καταλάβουν τη διογκούμενη δυσαρέσκεια και τις μνήμες που έχουν αρχίσει να ξυπνάνε. Εμείς αγοράσαμε χρόνο και προσπαθούμε να κινηθούμε σ'ένα ρευστό και απρόβλεπτο περιβάλλον. Πιστεύω ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση γι'αυτούς . Προκαλούν ,αλλά η ωμότητα και η βαρβαρότητα που τους διακρίνει ,τους εμποδίζει να συνέλθουν και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Αλλωστε τις δύο βασικές αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ε.Ε. δηλ, τη δημοκρατική οργάνωση και τη πολιτική αλληλεγγύη ,τώρα που νομίζουν ότι είναι δυνατοί και εύρωστοι ,τις γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

 12. Τρελός avatar
  Τρελός 16/02/2012 16:43:09

  "Έφτανε μόνο η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να ψηφίσει τη νέα δανειακή για να αποκαλυφθούν οι επιδιώξεις των Γερμανών...
  Η Γερμανία ξέρει ότι δεν μπορεί να μας διώξει από την ευρωζώνη. Και τι κάνει; Στοχεύει να καταστήσει αβάσταχτη την παραμονή μας ώστε να εξαναγκαστούμε να αποχωρήσουμε οικειοθελώς.
  Αυτή είναι η στρατηγική τους.
  Αν φοβηθούμε, θα τους κάνουμε τη χάρη!
  Αν επιμείνουμε…."

  Δηλαδή θα πεθάνουμε της πείνας για να μην κάνουμε την χάρη στους γερμανούς και έτσι να δικαιολογηθεί το ..."grand strategy" του Σαμαρά.

  Ρε εσείς, είσαστε για δέσιμο...

  • Αδέξιος Δεξιός avatar
   Αδέξιος Δεξιός @ Τρελός 16/02/2012 18:26:47

   Εσένα ποιός σε άφησε να....κυκλοφορείς ελεύθερος!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Τρελός 16/02/2012 18:52:01

   Δεν είπε κανείς ότι πάνε καλά τα πράγματα. Όμως αν αυτοκτονήσει πολιτικά ο ΑΣ και οικονομικά και κοινωνικά η χώρα με μια χρεοκοπία χωρίς καμιά προετοιμασία για την επόμενη μέρα, ποιος κερδίζει;

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ Τρελός 16/02/2012 21:46:25

   ''Τρελος για δεσιμο'' του Τζαιημς Τσειζ

 13. Petruchio avatar
  Petruchio 16/02/2012 16:50:20

  Σας απασχολούν λάθος ζητήματα. Το τι θα κάνουν οι Γερμανοί εξαρτάται περισσότερο από εκείνους παρά από εμάς.
  Βλέπω μια τάση να υπονοόύν διάφροι σχολιαστές ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη "παρέα" (Μέρκελ, Σόιμπλε κλπ) οι οποίοι δήθεν κάνουν ό,τι θέλουν. Το κλίμα στην Ευρώπη δεν είναι αυτό, το κλίμα είναι ότι "οι Έλληνες θέλουν τα λεφτά μας αλλά δεν θέλουν να σταματήσουν να ξοδεύουν πέρα από τις δυνάμεις τους."
  Είτε με ευρώ είτε χωρίς ευρώ από την στιγμή που τα χρέη μας είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο η στρόφιγγα των δανεικών ήταν αναμενόμενο ότι θα έκλεινε.
  Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να παράγουμε περισσότερα από όσα καταναλώνουμε. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κανένας άλλος τρόπος που να δίνει βιώσιμο αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία.
  Άρα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ θα κάνουμε περικοπές και θα πρέπει να φτιάξουμε μικρότερο κράτος. Είτε με την βοήθεια των εταίρων μας και με μεγάλους κόπους, είτε χωρίς τους εταίρους μας, με βίαιο τρόπο και με αφάνταστους κόπους ειδικά για τους ΦΤΩΧΟΥΣ.
  Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι εκείνες που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη. Οποιόδηποτε "αναπτυξιακό"σχέδιο και να αποφάσιζαν, αν δεν κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές είναι πεταμένα χρήματα. Υπενθυμίζω εδώ ότι έχουμε λάβει 100δις ευρώ ως επιδοτήσεις όλα αυτά τα χρόνια και όπως βλέπετε δεν έχουν αφήσει το έργο που θα έπρεπε.

  Οι διαρθρωτικές αλλαγές καταλήγουν να πρέπει να αλλάξουν το μοντέλο με το οποίο έχουν βολευτεί να πολιτεύονται οι πολιτικοί μας και για αυτό δυσκολεύονται να τις προωθήσουν.
  Δεν τις έκαναν το 2001 όταν το "βαθύ" ΠΑΣΟΚ μαζί με όλη την αντιπολίτευση σταμάτησαν το ασφαλιστικό Γιαννίτση.
  Δεν τις έκαναν όταν ο Καραμανλής βγήκε με 2004 με το σύνθημα "Επανίδρυση του κράτους".
  Δεν τις έκαναν το 2007 που ήταν το τελευταίο έτος που η οικονομία μας είχε ανάπτυξη.
  Δεν τις έκαναν το 2009 όταν η βόμβα (για τους γνωρίζοντες τουλάχιστον) είχε από μήνες σκάσει.
  Δεν τις έκαναν όταν μπήκαμε στο πρώτο μνημόνιο.....
  Δεν τολμούν να τις κάνουν ούτε με τον Παπαδήμο.

  Γιατί κατηγορούμε τους ξένους??? Κανείς δεν έχει λεφτά για πέταμα......

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ Petruchio 16/02/2012 18:06:54

   Επιτέλους και πέντε μη ηρωικές, μη αγωνιστικές κουβέντες.!
   Πρέπει να ΚΑΝΟΥΜΕ κάποια (πολλά) πράγματα ούτως ή άλλως. Πεζά, καθημερινά, δύσκολα , επώδυνα αλλά πρέπει να τα ΚΑΝΟΥΜΕ και να έχουμε ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. Αν ο ΧΡΟΝΟΣ που πανάκριβα κερδήθηκε χρησιμοποιηθεί για να περιμένουμε να αλλάξουν οι συνθήκες στην Ευρώπη την πατήσαμε (για μια ακόμη φορά).

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ Petruchio 16/02/2012 18:11:23

   +1000000000...000

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Petruchio 16/02/2012 18:45:19

   Αν η λογική σου ήταν στην κοινωνία μας κυρίαρχη , δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε.

   Οφείλουμε να αποτινάξουμε τα δεσμά της φαυλότητας.

   • geo avatar
    geo @ Μανιάτης 16/02/2012 19:32:48

    Περί φαυλότητας ουδείς λόγος από τον περήφανο ελληνικό λαό. Μόνο διαμαρτυρίες για την μείωση του επίπλαστου βιοτικού επιπέδου - η νέα μόδα που κυριαρχεί στην γλώσσα όλων είναι η "εθνική κατάθλιψη εξαιτίας όλων όσων συμβαίνουν γύρω μας". Όπου και να γυρίσει κάποιος το μάτι του και το αυτί του, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αυτο ακούει. Το μόνο που δεν αποδέχεται κανείς είναι να κάτσει και να δουλέψει σε αυτήν την χώρα, βελτιώνοντας την παραγωγικότητά του. Είμαστε τόσο υπερήφανοι που αποδεχόμαστε να μας υποδεικνύει η τρόϊκα και η κάθε τρόϊκα την αναγκαιότητα μηχανοργάνωσης του δημοσίου και ενίσχυσης των μηχανισμών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ή περιορισμού της κρατικής σπατάλης. Μας αξίζουν ειλικρινά συγχαρητήρια. Σαν δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ.

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ geo 16/02/2012 19:42:31

     Ο φαυλοπατριωτισμός είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα κοινωνιών σε ηθική σήψη.
     Τον διαλαλούν φαύλοι ηγέτες και τον αναμασούν ράθυμοι πολίτες.

     • geo avatar
      geo @ Μανιάτης 16/02/2012 20:14:37

      και το αντίστροφο !!!! Τον απαιτούν πολλές φορές ράθυμοι πολίτες, διεφθαρμένοι μάλιστα κατά το μέτρο και τις γνώσεις που έχει ο καθένας

  • Πεπόνης avatar
   Πεπόνης @ Petruchio 16/02/2012 19:29:17

   Άρα δικαιώνεται ο ΓΑΠ (λεφτά υπάρχουν, Τιτανικός), ο Μπένυ (τεμπέληδες και κλέφτες οι Έλληνες), ο Πάγκαλος (μαζί τα φάγαμε).

   Να δείτε που το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές θα είναι: "Εμείς τολμήσαμε να σπάσουμε το απόστημα!"

   Ρε λες;

   Δεν διαφωνώ σε αυτά που λες ότι πρέπει να γίνουν σε σχέση με τις δικές μας εσωτερικές παθογένειες. Το ότι η Γερμανία κερδίζει από την καταστροφή μας, δεν φαίνεται όμως να σε απασχολεί. Το ότι ο Γερμανός προγραμματίζει μακρυά και θεωρεί "δίκαιο" να σε καταστρέψει, αν μπορεί να επωφελειθεί, δεν σου περνάει από τον νου. Όσα μας δίνουν τα έχουν ήδη πάρει "πίσω", διπλά και τρίδιπλα, μην γελιέσαι. Μάλλον δεν γνωρίζεις τους Γερμανούς αρκετά. Την ώρα που Έλληνας ανοίγει το κεφάλι του Συνέλληνα για το αν κάτι είναι ηθικό και νόμιμο, ο Γερμανός έχει ήδη άλλη λύση έτοιμη: Αρπάζει ό,τι δεν είναι βιδωμένο στον πυρήνα της γης, και βάζει πάνω του ταμπέλα "Ηθικό, Νόμιμο και Δικό Μου".

   Ναι, συμφωνώ ότι όση περισσότερη "ανθρωπιστική" βοήθεια στέλνεις σε μια χώρα, τόσο, ουσιαστικά, βοηθάς την προϋπάρχουσα διαφθορά να διαιωνίζεται και να διογκώνεται με την μέθοδο του "άμα σοβαρευτούμε θα πάψουν να στέλνουν κονδύλια, οπότε συνεχίζουμε ώς έχει", ΑΛΛΆ, υπάρχει και ο εξίσου ισχυρός αντίποδας αυτής της πραγματικότητας: "Τους χρωστάμε 500 δις από τον πόλεμο, να κάνουμε κάτι ώστε να μην τους τα δώσουμε και να τους φάμε και τον ορυκτό πλούτο από πάνω".

   Διαφωνείς;

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ Πεπόνης 16/02/2012 20:11:21

    Δε δικαιώνεται κανένας Παπανδρέου και κανένας Βενιζέλος και κανένας Πάγκαλος. Εκτός από μπόλικο μπλα,μπλα δεν έκαναν τίποτα για να αντιστρέψουν την κατάσταση στην οποία αυτοι μας έφεραν.
    Το θέμα είναι απλό. Υπάρχουν πράγματα που εμείς πρέπει να κάνουμε;;; Ναι ή όχι;; Τα κάνουμε;;;
    Δεν είναι τα πάντα πολιτικό παιχνίδι, διαπραγμάτευση, διεκδίκηση .

    • Πεπόνης avatar
     Πεπόνης @ firiki2010 16/02/2012 20:54:09

     Σύμφωνοι. Όταν όμως το ματς είναι στημένο και η διαιτησία σε παίζει 80-20, τότε, όσο καλή ομάδα κι αν έχεις, θα χάσεις. Αν και, σπάνια, κάποιοι ανυπόταχτοι νικάνε ακόμη και τους διαιτητές.

     Σε όλη αυτή την καταιγίδα απαξίωσης της χώρας μου, ακόμη και από σπιθαμιαίους σε επίπεδο ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δεν παύω να την θεωρώ υπόδειγμα χώρας για την σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα. Ακόμη κι έτσι όπως κατάντησε, αρνείται να συμφωνήσει στην παραδοχή της ήττας του φωτός από το σκοτάδι. Αν ρωτήσεις τον Έλληνα σήμερα, αυτόν τον Νεοέλληνα που όλοι λίγο-πολύ βρίζουν, που ίσως αύριο δεν έχει να φάει, τι επιθυμεί περισσότερο από όλα για το μέλλον, η απάντηση θα είναι μια ομοβροντία: Ελευθερία! Θα σου πει, ας χάσω τα πάντα, αρκεί να μπορώ να αισθάνομαι ελεύθερος. Ελευθερία = Αξιοπρέπεια = Ανθρώπινη υπόσταση. Τι πιο λαμπρό μπορεί να προσφέρει σήμερα στην παγκόσμια κοινότητα ένας τόπος που ανακάλυψε, όταν χρειάστηκε, την δημοκρατία; Η ζωή είναι μια σειρά εξελικτικών διαδικασιών. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μπει στο επίκεντρο της ανθρώπινης αναζήτησης και δράσης ο ελεύθερος άνθρωπος, homo libertes(?), που ζει και πράττει σε αρμονία με το περιβάλον του, δίχως να χρειάζεται να επικαλείται τον νόμο του ισχυρού.

     Ούτε το δίκιο του εργάτη, ούτε το δίκιο του καρχαρία, αλλά το δίκιο του ανθρώπου.

     Ουτοπία; Και η δημοκρατία μια ουτοπία ήταν.

     Δεν ξέρω, εγώ έτσι τα βλέπω. Μπορεί να κάνω και 1000% λάθος.

     • Πεπόνης avatar
      Πεπόνης @ Πεπόνης 16/02/2012 21:01:55

      Κάπως έτσι τα βλέπω:

      Το σενάριο

      Του ‘δωσαν μαχαίρι, θήκη
      και μια παρακαταθήκη:
      Το σενάριο του ρόλου,
      του Θεού και του διαβόλου.

      Του ‘παν να ‘ρθει για να ζήσει
      - κι όσο που να ξεψυχήσει -
      έναν ρόλο να διαλέξει
      και λαμπρά να ερμηνεύσει.

      Έτσι κύλαγαν οι μέρες,
      όλο μαχαιριές και σφαίρες.
      Δάγκωνε σφιχτά τα χείλη,
      σαν λιγόστευαν οι φίλοι...

      Μιαν ημέρα, μεσ’ τον ήλιο,
      πόλεμο κινά εμφύλιο,
      στη καρδιά ν’ αποφασίσει,
      ποιόν θ’ αφήσει να νικήσει.

      Μα είν’ μικρός και φοβισμένος
      και κατακερματισμένος.
      Μέσα του θεριά παλεύουν.
      Οι δυνάμεις λιγοστεύουν.

      Τυλιγμένος στο σκοτάδι,
      νιώθει ξάφνου ένα χάδι.
      Ένας, που ‘χε μαχαιρώσει,
      ήρθε να τον λευτερώσει...

      Ξεπετιέται και φωνάζει
      και τους δήμιους του δικάζει!
      «Είστε πρόστυχοι, γελοίοι»
      κι απ’ το δέος, παραλύει...

      Στη στιγμή όλοι χαθήκαν.
      Δαίμονες, Θεοί, σβηστήκαν.
      Και συντάχθηκ’ επί τόπου:
      «Το σενάριο τ’ ανθρώπου»!

      :/

     • αγθ avatar
      αγθ @ Πεπόνης 17/02/2012 12:44:28

      Εξαίρετο! Δικό σου;

     • Πεπόνης avatar
      Πεπόνης @ αγθ 17/02/2012 17:25:51

      Ευχαριστώ πολύ. Ναι, δικό μου.

 14. oddlabs avatar
  oddlabs 16/02/2012 17:01:48

  Μπορεί η Αμερική να έχασε τον πόλεμο στο Βιετνάμ, αλλά όταν τελείωσε ο πόλεμος, το μέρος είχε γίνει ίσωμα...μέχρι που θα φτάσει η δική μας ισωπέδωση είναι το θέμα...

 15. μαρια τσωνη avatar
  μαρια τσωνη 16/02/2012 17:19:02

  Αυτό που κάνει ο Σόιμπλε με μας δηλαδή να θέλει να ανακατευτεί απροκάλυπτα στα εσωτερικα πολιτικα πράγματα νομιζω οτι ειναι κεντρικη γερμανικη επιδιωξη ,διότι το ίδιο λιγο διαφορετικά είναι και η "υποστήριξη"της Μερκελ στο Σαρκοζι.Πρεπει αυτο να σταματησει παραυτα.

 16. Νίκος Καραβαζάκης avatar
  Νίκος Καραβαζάκης 16/02/2012 17:41:48

  ΄Οντως καταντάμε Βιετνάμ. Κι οι τόσοι αλλλοδαποί και τα αποκαϊδια στο Κέντρο, αυτό θυμίζουν.
  Μας ΚΑΨΑΤΕ!

 17. Στέφανος avatar
  Στέφανος 16/02/2012 18:26:52

  H φωτογραφία με τους GI και το ελικόπτερο είναι μήπως παρμένη από το "Αποκάλυψη Τώρα"; Κάτι από Hollywood μου θυμίζει πάντως...

 18. Βούρδουλας avatar
  Βούρδουλας 16/02/2012 18:27:05

  Ναι και μια σημερινή ομορφιά....


  Σάλο έχει προκαλέσει μυστικό έγγραφο που βρίσκεται στα χέρια Αμερικανών τραπεζιτών και φωτογραφίζει την Παρασκευή 23 Μαρτίου ως την ημέρα χρεοκοπίας της Ελλάδας.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού blog "The Slog" κορυφαίοι Αμερικανοί τραπεζίτες έχουν στα χέρια τους το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις επικείμενες εξελίξεις στην Ελλάδα.
  Τίτλος του εν λόγω δημοσιεύματος ""Greek default exclusive: Senior US bankers given explicit timetable for Athens default".
  Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο έχει ήδη αποφασιστεί πως την Παρασκευή 23 Μαρτίου και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, S&P, Moody's και Fitch, θα ανακοινώσουν την υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς χρεοκοπίας (default).
  "H Eλλάδα επίσημα θα υποβαθμιστεί σε καθεστώς χρεοκοπίας και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης στις 23 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο που θα ακολουθήσει, οι λογαριασμοί σε όλες τις ελληνικές τράπεζες θα παγώσουν, ενώ θα ακολουθήσει ανακοίνωση - λεπτομερής - λήψης έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης, προκειμένου να αποτραπεί η μαζική φυγή των καταθέσεων", τονίζεται στο εν λόγω έγγραφο...

  Από bankingnews.gr.

 19. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 16/02/2012 18:39:00

  Κατ' αρχήν, έχω δύο ενστάσεις.

  1. «Μα είναι δυνατόν να εμπιστεύεστε τους Γερμανούς, που ξεκίνησαν δυο παγκόσμιους πολέμους;»
  Ποιός πραγματικά ανάγκασε τούς γερμανούς νά αρχίσουν τούς δύο παγκόσμιους πολέμους είναι σέ αρκετούς γνωστό. Τήν επικρατούσα «ορθή» ιστορική πραγματικότητα τήν επιβάλουν οι νικητές. Δέν θέλω νά επεκταθώ περισσότερο.

  2. «Αν εσείς οι Έλληνες επιμείνετε , η Ελλάδα μπορεί να αποβεί το ….Βιετνάμ της Μέρκελ και του Σόϊμπλε!»
  Αυτό είναι πού θέλω νά αποφύγει ο ελληνικός λαός. Νά γίνει ο χαμένος «νικητής», ο σύγχρονος βιετναμέζος τής ανακοτανομής ισχύος τών διεθνών τραπεζιτών. Οι βιετναμέζοι δέν όρισαν τήν μοίρα τους μετά τόν πόλεμο. Ο πόλεμος τούς επιβλήθηκε. Διάλεξαν υποχρεωτικά παράταξη γιά νά αλληλοσφαχθούν, ώστε τό παγκόσμιο παιχνίδι εξουσίας νά οδηγηθεί εκεί πού οδηγήθηκε. Δέν ήταν δικός τους ο πόλεμος. Άλλοι τόν κάνανε στίς πλάτες τους καί αυτοί απλώς πλήρωσαν τήν ανημποριά τους. Όπως στόν δικό μας εμφύλιο. Όπως δέν θέλω νά γίνει καί σήμερα. Ούτε γιά τόν «πατερούλη» Ομπάμα, ούτε γιά τήν «μαμά» Μέρκελ.
  Οι εβραίοι κατόρθωσαν σήμερα νά ζούν τήν παράνοια τού Ιεχωβά στό χώρο τών παραδόσεών τους. Κατάφεραν νά συνδιαμορφώσουν τήν ιστορική πορεία τών Νεο-Ρωμαιογενών κρατών καί νά τούς εξουσιάσουν έμμεσα. Παίρνουν εκδίκηση από τούς σύγχρονους «Ρωμαίους», αναγκάζοντάς τους νά τούς συντηρούν καί από πάνω. Εμείς δημιουργήσαμε τήν οικουμένη καί τό αρχέτυπό της, πάνω στό οποίο στηρίζεται ο δυτικός άνθρωπος, θεωρητικά μέχρι σήμερα. Στήν δύση αυτής τής οικουμένης, όπου η σύγχιση καί απόλυτη διαστρέβλωση αξιακών αρχών αποτελούν τήν παρακμιακή καθημερινότητά της, βρίσκεται καί τό έθνος μας. Μικρό. Δουλικό. Φοβικό. Οργισμένο. Λοβοτομημένο. Ανεπαρκές.
  Επιλέγουμε, κατά τό δοκούν, κομμάτια τής ιστορίας μας καί ωρυόμαστε όπως τά εγκλωβισμένα θηράματα. Χωρίς πραγματική προοπτική. Απαιτούμε μόνο τό Reservat τών ινδιάνων, πού οι λευκοί καταπάτησαν, παρά τήν συμφωνία πού κάναμε. Όχι δέν θέλω νά γίνουν οι έλληνες οι επόμενοι ήρωες σέ κάποια μελλοντική ταινία, κάπoιου μελλοντικού Spielberg «τό έθνος πού χόρευε μέ τούς λύκους».
  Έχουμε αποδεχθεί τό τέλος τής Ιστορίας μας;
  Όχι. Εγώ δέν θέλω νά παίξω τόν ρόλο τού βιετναμέζου.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Ιαπετός 16/02/2012 18:48:09

   Τέλειο κείμενο.

  • dikefalosaitos avatar
   dikefalosaitos @ Ιαπετός 16/02/2012 19:50:43

   "Ποιός πραγματικά ανάγκασε τούς γερμανούς νά αρχίσουν τούς δύο παγκόσμιους πολέμους είναι σέ αρκετούς γνωστό."
   Δεν μας λες κι εμάς ποιός "ανάγκασε!!!!!!!!!" τους Γερμανούς να κάνουν 2 παγκόσμιους πολέμους;

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ dikefalosaitos 16/02/2012 20:32:24

    Διαδύκτιο έχεις. Νά γράφεις καί νά διαβάζεις μπορείς. Οι πληροφορίες υπάρχουν. Η κρίση δική σου.

  • Πεπόνης avatar
   Πεπόνης @ Ιαπετός 16/02/2012 20:59:28

   Το "ανάγκασε" μπορεί να το χρησιμοποιήσει και ένας τραμπούκος για να δικαιολογήσει τα σπασμένα δόντια που αφήνει στο διάβα του, επίσης ένας βιαστής που "μαμάει και δέρνει" κλπ κλπ. Το βρίσκω κάπως υπερβολικό (= υπέρ του δέοντος βολικό) σαν εξήγηση.

 20. yian avatar
  yian 16/02/2012 18:59:45

  Πιθανόν πράγματι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη να αποδειχθεί το βιετνάμ για τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Αλλά ποιος νοιάζεται για αυτούς ούτε καν ο γερμανικός λαός. Ωστόσο με τη πλάτη στο τοίχο είναι ο ελληνικός λαός και η συνεχιζόμενη μέρα με τη μέρα φτωχοποίησή του. Ο κόσμος έχει εξαντληθεί και δεκάδες ανθρώπινα δράματα λαμβάνουν χώρα καθημερινά. Καλύτερα να ασχοληθούμε με τα δικά μας εμείς και όχι να περιμένουμε από τη Μέρκελ ή όποιον άλλον έρθει αργότερα.

 21. monomaxos avatar
  monomaxos 16/02/2012 19:10:21

  Αγαπητοί φίλοι να σας πω και γω τι βλέπω.
  Η Ναόμι Κλέιν στο βιβλίο της "Το Δόγμα του Σοκ" , εκδόσεις Λιβάνη, περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια την καταστροφή που σέρνει το ΔΝΤ πάνω σε κάθε χώρα όπου πηγαίνει για την "σώσει". Η Ελλάδα μας θα μπορούσε να είναι εξαίρεση?

  Απόλυτα ΝΑΙ!!! ("δεν ξέρουν με τι λαό πήγαν να τα βάλουν".. Α. Τσίπρας)

  Η σωτηρία μας αποδείχθηκε το καταστροφικό για τα παγκοσμιοποιημένα συμφέροντά τους δίδυμο των Παπανδρέου -Στρος Καν και εξηγώ:

  Αν κάποιος διαβάσει το ανωτέρω βιβλίο θα καταλάβει ότι το Δόγμα του Σοκ για να πετύχει τον στόχο του, την διάλυση και το ξεπούλημα μίας χώρας, πρέπει να εφαρμοστεί ΑΚΑΡΙΑΙΑ από τους προδότες που θέλουν να το εφαρμόσουν σε μία χώρα.

  Πρέπει ΑΜΕΣΩΣ μετά την άνοδο στην εξουσία ενός κόμματος "βούντου" (δηλ. ενός κόμματος που άλλα λέει προεκλογικά και άλλα εφαρμόζει μετ'εκλογικά) και πριν συνέλθει ο λαός, πρέπει να έχουν γίνει η ιδιωτικοποίηση των κύριων υποδομών του Κράτους, απολύσεις στο Δημόσιο, αυξήσεις φόρων και ανεργίας που επιφέρουν την ύφεση. Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται σε όλες τις χώρες όπου εφαρμόστηκαν τα μέτρα του ΔΝΤ

  Στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε έναν Στρος Καν και έναν Παπανδρέου που σκέφτηκαν να ανακαλύψουν τον "Τρίτο Δρόμο για τον Νεοφιλελευθερισμό". Δηλ. ενώ θα έπρεπε να ξεσκίσουν την Ελλάδα κατ' ευθείαν πριν προλάβει να συνέλθει από το σοκ ότι "είναι Τιτανικός", ότι "θα πέσει στα βράχια" και άλλα τέτοια γλαφυρά, εκείνοι νόμιζαν ότι θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα απλά με την βοήθεια των ΜΜΕ και της προπαγάνδας.

  Έτσι αφού το κωλοβάρεσαν 2 χρόνια με μέτρα που όντως φέραν φτώχεια αλλά όχι την καταστροφή της κοινωνίας (απολύσεις, ξεπούλημα περιουσίας, κ.α.) κρίθηκαν ακατάλληλοι για το σκοπό αυτό και "απολύθηκαν" με συνοπτικές διαδικασίες, άλλος λίγο και άλλος πολύ ξεφτιλισμένος για παραδειγματισμό.

  Τώρα είμαστε στο εξής σταυροδρόμι:
  1. Οι ξένοι ξέρουν ότι πλέον ξέρουμε τι παλούκι μας ετοιμάζουν και ότι δεν θα κάτσουμε να το φάμε χωρίς μάχη
  2. Το χειρότερο είναι ότι ξέρουν ότι και όλοι οι Νότιοι λαοί πλεόν μέσω Ελλάδας και Πορτογαλίας ξέρουν τι παλούκι τους περιμένει.

  Γι αυτό η Ελλάδα μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα: έχει ακόμη όλη την περιουσία του το Κράτος (άσχετο αν την υποθήκευσαν τα σαϊνια με το Αγγλικό Δίκαιο), έχει απασχόληση ΜΟΝΙΜΗ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού ακόμη, έχει εναλακτικές πηγές βοήθειας πρόθυμες αν παραστεί ανάγκη (Ρωσσία, Κίνα).

  Γι'αυτό οι Γερμανοί πιέζουν και ζορίζουν τα πράγματα, θέλουν να κερδίσουν τον χρόνο που χάθηκε και να πετύχουν έστω και αργά το ίδιο αποτέλεσμα του Δόγματος του Σοκ.

  Οι πολιτικοί μας όμως αποδείχθηκαν κακοί διαπραγματευτές.
  Αντί να διαπραγματευτούν το να μας αφήσουν να εκμεταλλευτούμε το πετρέλαιο μας και τότε θα τους εξοφλούσαμε τα δάνεια, αυτοί μας τα υποθήκευσαν στους ξένους.
  Αντί να δημιουργήσουν ένα μέτωπο με όλα τα PIGS πάνε να τα βάλουν μόνοι τους με τους Γερμαναράδες.

  Αλλά τώρα τέλειωσε και ο πόλιτικός χρόνος των κομμάτων, οι εκλογές είναι κοντά και γι'αυτό πρέπει να πιέσουμε να γίνουν γρήγορα ώστε ο λαός να δείξει την αντίσταση σε αυτό που μας ετοιμάζουν.

  Η Ελλάδα (τυχερή μέσα στην ατυχία της) ΕΊΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΖΩΝΤΑΝΗ.

  • franc avatar
   franc @ monomaxos 18/02/2012 13:34:09

   Μονομάχε έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ!!!

 22. karenin avatar
  karenin 16/02/2012 19:19:47

  Δεν κατάλαβα, είπαν οι Γερμανοί ποτέ ότι μας υιοθέτησαν και αθέτησαν τις υποσχέσεις τους. Και θα γίνει Βιετνάμ επειδή κάποιος δεν χρηματοδοτεί το βιοτικό μας επίπεδο, που οι ίδιοι αποφασίσαμε ποιο πρέπει να είναι, αλλά παραχωρούμε μόνο τις ευθύνες χρηματοδότησης. Τελικά τι άλλο πρέπει να μας συμβεί για να αποκτήσουμε ελάχιστη αίσθηση αυτογνωσίας;

  • Αδέξιος Δεξιός avatar
   Αδέξιος Δεξιός @ karenin 16/02/2012 21:39:26

   Κarenin,
   άλλο είναι το ζήτημα.
   Οι πολιτικοί όροι

 23. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 16/02/2012 19:22:11

  Το άρθρο του Μαζάουερ (αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο τον Ιούλιο του 2011 αλλά είναι σα να γράφτηκε για το Μνημόνιο ΙΙ το Φεβρουάριο του 2012... )

  "Χθες, όλος ο κόσμος παρακολουθούσε την Ελλάδα καθώς το κοινοβούλιό της ψήφισε ένα διχαστικό πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο θα μπορούσε να έχει κρίσιμες επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ισως προκαλεί έκπληξη που… αυτή η μικρή άκρη της χερσονήσου των Βαλκανίων συγκεντρώνει τόση προσοχή.
  Σκεφτόμαστε συνήθως την Ελλάδα ως την πατρίδα του Πλάτωνα και του Περικλή, με την πραγματική της σημασία να βρίσκεται βαθιά στην αρχαιότητα.
  Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που για να ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ το μέλλον της Ευρώπης χρειάζεται να στραφείς μακριά από τις μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο της ηπείρου και να κοιτάξεις προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην ΑΘΗΝΑ.

  Τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της ΕΞΕΛΙΞΗΣ της Ευρώπης.
  Στη δεκαετία του 1820, στη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία από την οθωμανική αυτοκρατορία, η Ελλάδα έγινε ένα ΠΡΩΪΜΟ ... ΣΥΜΒΟΛΟ δραπέτευσης από τη φυλακή της αυτοκρατορίας.

  Για τους φιλέλληνες, η παλιγγενεσία της αποτελούσε τον πιο ευγενή αγώνα. “Στο μεγάλο πρωινό του κόσμου”, έγραψε ο Σέλεϊ στο ποιημά του “Ελλάς”, “το μεγαλείο της Ελευθερίας τινάχθηκε και έλαμψε! “

  Η νίκη θα σήμαινε τον θρίαμβο της ελευθερίας όχι μόνο επί των Τούρκων αλλά και επί όλων των δυναστών που κρατούσαν υπόδουλους τόσο πολλούς ευρωπαίους.
  Γερμανοί, Ιταλοί, Πολωνοί και Αμερικανοί έτρεξαν να πολεμήσουν υπό την ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ σημαία της Ελλάδας για χάρη της δημοκρατίας. Και μέσα σε μια δεκαετία, η χώρα κέρδισε την ελευθερία της.

  Στη διάρκεια του 20ου αιώνα ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΣ νέος συνδυασμός της συνταγματικής ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και του ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ που ΕΝΣΑΡΚΩΣΕ η ΕΛΛΑΔΑ εξαπλώθηκε στην ήπειρο και κορυφώθηκε στην “ειρήνη που τερμάτισε κάθε ειρήνη” στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τρεις αυτοκρατορίες, η οθωμανική, εκείνη των Αψβούργων και η ρωσική, κατέρρευσαν και αντικαταστάθηκαν από ΕΘΝΗ-κράτη.

  Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα άνοιξε και πάλι τον δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης. Μόνο που τώρα ήταν η σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας που βγήκε στο προσκήνιο.

  Σε έναν κόσμο εθνικών κρατών, εθνοτικές μειονότητες όπως ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ελλάδας και οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Μικράς Ασίας ήταν μια ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ.
  Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, έλληνες και τούρκοι ηγέτες αποφάσισαν να ανταλλάξουν τους μειονοτικούς πληθυσμούς τους, εκτοπίζοντας περί τα δύο εκατομμύρια χριστιανούς και μουσουλμάνους ΠΡΟΣ ΧΑΡΙΝ της ΕΘΝΙΚΗΣ ομοιογένειας.

  Η ελληνο – τουρκική ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ προσφύγων στην ιστορία μέχρι τότε και μοντέλο που οι ΝΑΖΙΣΤΕΣ και άλλοι θα το επικαλούνταν αργότερα για να εκτοπίσουν ανθρώπους στην ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.
  Είναι ΕΙΡΩΝΙΚΟ, λοιπόν, που η Ελλάδα ήταν ΕΠΙΣΗΣ στην πρωτοπορία της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στους ναζιστές. Τον χειμώνα του 1940-41, ήταν η πρώτη χώρα που αντεπιτέθηκε αποτελεσματικά κατά των δυνάμεων του Αξονα, ταπεινώνοντας τον Μουσολίνι στον ελληνο – ιταλικό πόλεμο ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη επευφημούσε την Ελλάδα.

  Και πολλοί χειροκρότησαν πάλι λίγους μήνες αργότερα όταν ένας νεαρός αριστερός αντιστασιακός ονόματι Μανώλης Γλέζος σκαρφάλωσε στην Ακρόπολη ένα βράδυ με έναν φίλο και κατέβασαν τη σημαία με την σβάστικα που οι Γερμανοί είχαν πρόσφατα υψώσει. Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα, η ελληνική αστυνομία θα έριχνε δακρυγόνα στον κ. Γλέζο ο οποίος διαδήλωνε κατά του προγράμματος λιτότητας. Αλλά στο τέλος, η Ελλάδα υπέκυψε στη γερμανική κατοχή.

  Η κυριαρχία των ναζιστών έφερε μαζί της την πολιτική κατάρρευση, την μεγάλη πείνα, και μετά την απελευθέρωση, την βύθιση της χώρας σε έναν ΕΜΦΥΛΙΟ πόλεμο ανάμεσα στις κομμουνιστικές και τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις.
  Μόλις λίγα χρόνια μετά την ήττα του Χίτλερ, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της ιστορίας, ως μέτωπο του Ψυχρού Πολέμου. Το 1947, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ τον κλιμακούμενο εμφύλιο στην Ελλάδα για να πείσει το Κογκρέσο να στηρίξει το Δόγμα Τρούμαν και την ειρηνική δέσμευση αμερικανικών πόρων για τον αγώνα κατά του Κομμουνισμού και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης.

  ΑΝΥΨΩΜΕΝΗ ξαφνικά σε έναν ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΟ αγώνα, η Ελλάδα συμβόλιζε τώρα μια πολύ διαφορετική Ευρώπη – μία Ευρώπη που είχε ΑΥΤΟκαταστραφεί, και που ο μόνος δρόμος εξόδου από την ανέχεια των μέσων της δεκαετίας του 1940 ήταν ως μικρότερος εταίρος της Ουάσινγκτον.

  Καθώς τα ΔΟΛΑΡΙΑ άρχισαν να ΡΕΟΥΝ, αμερικανοί σύμβουλοι έλεγαν στους έλληνες πολιτικούς τι να κάνουν και αμερικανικές βόμβες ΝΑΠΑΛΜ έκαιγαν τα ελληνικά βουνά καθώς οι κομμουνιστές αντάρτες τρέπονταν σε φυγή.

  Η πολιτική και οικονομική ένωση της Ευρώπης ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι θα έβαζε τέλος στις αδυναμίες και την εξάρτηση της διχοτομημένης ηπείρου.
  Και εδώ η Ελλάδα έγινε σύμβολο μιας νέας φάσης στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974 δεν έφερε στη χώρα μόνο την πλήρη ένταξη σε αυτό που θα γινόταν η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προανήγγηλε επίσης (μαζί με τη μετάβαση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στη δημοκρατία την ίδια εποχή) το παγκόσμιο κύμα εκδημοκρατισμού της δεκαετίας του 1980 και του ’90, πρώτα στη Νότια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία και μετά στην Ανατολική Ευρώπη.

  Και έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση την όρεξη για διεύρυνση και τη φιλοδοξία να εξελιχθεί από ένα μικρό κλαμπ πλούσιων δυτικοευρωπαϊκών κρατών σε φωνή για ολόκληρη την προσφάτως εκδημοκρατισμένη ήπειρο, η οποία εξαπλώθηκε κατά πολύ στο νότο και την ανατολή. Και τώρα, σήμερα, αφότου έσβησε η ευφορία της δεκαετίας του ’90 και μια νέα ταπεινοφροσύνη χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους, ο κλήρος πέφτει και πάλι στην Ελλάδα ως χώρας η οποία θα ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ τους ΜΑΝΔΑΡΙΝΟΥΣ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα θέσει το ερώτημα: “Ποιό θα είναι το μέλλον της ΗΠΕΙΡΟΥ;”.

  Η Ευρωπαϊκή Ενωση ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι θα ένωνε μια κατακερματισμένη Ευρώπη, ότι θα ενίσχυε τις δημοκρατικές της δυνατότητες και ότι θα μεταμόρφωνε την ήπειρο σε μια ανταγωνιστική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή.

  Είναι ίσως ταιριαστό που ένα από τα ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ και πιο δημοκρατικά ΕΘΝΗ – κράτη της Ευρώπης βρίσκεται στην καινούργια εμπροσθοφυλακή, όσων θέτουν εν αμφιβόλω όλα αυτά τα επιτεύγματα.

  Γιατί είμαστε όλοι μικρές δυνάμεις τώρα, και για άλλη μια φορά η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον.

  *Μαρκ Μαζάουερ,
  Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας,
  καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.
  ___
  Συγκλονιστικό άρθρο, πολλαπλών αναγνώσεων...
  Η Ιστορία θα επαναληφθεί...

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ αλλενάκι 16/02/2012 20:50:18

   Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την σαπίλα του ελληνικού κράτους και την ηθική παρακακμή της κοινωνίας του πασοκιστάν!!!

   • Βούρδουλας avatar
    Βούρδουλας @ Μανιάτης 16/02/2012 21:22:57

    Δεν παίζεσαι ρε μανιάτη, σε μια πρόταση το γκρέμισες εντελώς. Οσο ωραία και να διαβάζεται είναι τόσο αληθινό αυτό που λες, μας προσγειώνεις άμεσα. Σαπίλα, χωρίς αρχή και τέλος.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Μανιάτης 17/02/2012 01:08:29

    πόση από την μετά το 1981 σαπίλα είναι αγορασμένη από τους Γερμανούς;

   • akenaton avatar
    akenaton @ Μανιάτης 17/02/2012 01:17:19

    Αν δεν παραδεχτούμε την ασθένεια (φαυλότητα, σάπιο πολιτικό σύστημα, αναξιοκρατία) που τρώει ύπουλα τα σωθικά μας και δεν την αντιμετωπίσουμε, δεν θα προλάβουν καν να ζωστούν τα φυσεκλίκια οι "βιετκονγκ" του Κολωνακίου!

    • Αδέξιος Δεξιός avatar
     Αδέξιος Δεξιός @ akenaton 17/02/2012 01:32:38

     Υπάρχουν Βιετκόγκ στο ....Κολωνάκι;

     • akenaton avatar
      akenaton @ Αδέξιος Δεξιός 17/02/2012 01:35:07

      Υπάρχουν ψάρια στο βουνό;
      (μόνο ..... ψητά!)

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Αδέξιος Δεξιός 17/02/2012 01:42:24

      Στρατιωτικού Συνδεσμου...αριστερά...

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Μανιάτης 17/02/2012 19:13:20

    ο κος Ροδινός μου ζήτησε να ανεβάσω το άρθρο του Μαζάουερ

    αν το διαβάσετε προσεκτικά θα αντιληφθείτε αντιστοιχίες με το ΜΕΛΛΟΝ...

    και πόσο εκείνο το παρελθόν μοιάζει με το παρόν...

    πάντα λίγες μονάδες ήταν εκείνοι που έμπαιναν μπροστά

 24. dikefalosaitos avatar
  dikefalosaitos 16/02/2012 19:37:16

  «Αν δεν θυμάστε κάτι κα. Μερκελ… δεν πειράζει, θα σας βοηθήσουμε εμείς. Διαθέτουμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία …για τόπο, χρόνο, τραπεζικούς λογαριασμούς και διαπλεκόμενα πρόσωπα ……έως και για τα εσώρουχα που φορούσαν.

  1. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ, ότι από τον Ιούνιο του 1998 έως σήμερα, η γερμανική καγκελαρία επιστατεί, προωθεί και κατευθύνει τόσο την είσπραξη όσο και την ¨νομιμοποίηση¨ των παράνομων προμηθειών όλων των πολιτικών προσώπων τόσο των εκάστοτε κυβερνήσεων όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Κροατία και η Ρουμανία;

  2. ΑΛΗΘΕΥΕΙ ότι ένα ποσοστό του 15% επί του συνόλου των εισπραχθέντων προμηθειών, ρέει σε μυστικούς λογαριασμούς του χριστιανοσοσιαλιστικού κόμματος της Βαυαρίας ( CSU ) και από εκεί διανέμεται στα άλλα γερμανικά κόμματα, εξασφαλίζοντας έτσι τη χρηματοδότηση των μυστικών επιχειρήσεων;

  3. ΑΛΗΘΕΥΕΙ ότι η αρχή αυτού του επενδυτικού ταμείου της πολιτικής μάσας έγινε στις 06 Ιουνίου του 1998 με την παραλαβή στο Βερολίνο ενός πακέτου αμερικανικών ομολόγων αξίας 80 εκ. $, που απεστάλη από ένα ελληνικό κόμμα ( προμήθειες από το πρόγραμμα των ολλανδικών φρεγατών) και παρελήφθη από τους εκπροσώπους των γερμανικών υπηρεσιών, μιας κεντρικής γερμανικής τραπέζης και μιας γαλλικής τραπέζης;

  4. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ ότι για αντάλλαγμα των συνταξιοδοτικών εξασφαλίσεων που προσφέρετε σε αυτούς τους διεφθαρμένους πολιτικούς, τους πείθετε(!!!) να παίρνουν πάντα αποφάσεις ανάλογες με τις ορέξεις και τα συμφέροντα της γερμανικής κυβέρνησης;

  5. ΑΛΗΘΕΥΕΙ ότι από τα ίδια ταμεία προέρχονται τα 2 εκ. Δυτ. Μάρκα που εισέπραξε ο προκάτοχος σας Χέλμουτ Κολ;

  6. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ, ότι τον Απρίλιο του 2009 έγιναν επώνυμες καταγγελίες στην ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της διαφθοράς ( OLAF ) για το ίδιο θέμα, τις οποίες ο τότε γερμανός διευθυντής της υπηρεσίας ( κατ εντολή της κυβέρνησης σας ) φρόντισε να τις θάψει;

  7. ΑΛΗΘΕΥΕΙ ότι την ίδια χρονική στιγμή κατετέθη στην Εισαγγελία του Βερολίνου για το ίδιο θέμα εμπεριστατωμένα στοιχειοθετημένη μήνυση, η οποία κατ εντολή της κυβέρνησης σας θάφτηκε, κατά το γερμανικό ρητόν, ότι όπου δεν υπάρχει καταγγελία …δεν υπάρχει και δικαστής;

  8. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ ότι τόσο εσείς, ως πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος όπως και οι προκάτοχοι σας στο ίδιο αξίωμα κ.κ. Κολ και Σόιμπλε, δεν σεβαστήκατε ποτέ τους γερμανικούς νόμους που διέπουν την χρηματοδότηση των κομμάτων στην Γερμανία;

  Η μήπως δηλώσατε στο προεδρείο της Βουλής αναδρομικά τα 18 εκ. Μάρκα που μεταφέρθηκαν με βαλίτσες σε συμβολαιογράφο του Μονάχου από δυο βιομήχανους, προκειμένου να διατεθούν στον προεκλογικό αγώνα του κόμματος σας, μέσω μιας συγκεκριμένης διαφημιστικής εταιρείας;!

  9. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ, ότι τον Φεβρουάριο του 2006 ασκήσατε πιέσεις μέσω εκβιασμού στον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό, προκειμένου να θάψει την υπόθεση των υποκλοπών;

  10. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ, ότι από τον Οκτώβριο 2002 οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έβαλαν χέρι σε Έλληνες πολίτες που διέμεναν ως τουρίστες στην Δρέσδη και ήταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης της 17Ν ( υπεύθυνοι για την χρηματοδότηση της οργάνωσης) καθώς και κορυφαία μέλη του ελληνικού υποκόσμου;

  Τους αφήσατε να εισπράξουν μια επιταγή ύψους 5,7 εκατ. ευρώ και μετά τους κρύψατε στην πόλη Σους της Τυνησίας μέχρι να ξεχαστεί η υπόθεση; Δουλεύουν αυτά τα άτομα τώρα στην Ελλάδα για τις γερμανικές υπηρεσίες; Γιατί δεν δώσατε καμία πληροφόρηση στην ελληνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία;

  11. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ, ότι γερμανός αξιωματούχος ανάγκασε το 2007 τον πολιτικό αρχηγό ενός ελληνικού κόμματος της αριστεράς , με την απειλή ότι θα δημοσιευτούν λεπτομέρειες από την προσωπική του ζωή, να παραιτηθεί από μια νέα υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος;

  13. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ ότι φέτος χρηματοδοτήθηκαν τρία ελληνικά κόμματα με 16.4 εκατ. € από την κυβέρνηση σας μέσω μυστικών κονδυλίων;

  14. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ κα. Μερκελ, ότι υπάρχει πρόβλεψη και σχεδιασμός μιας στρατιωτικής κάλυψης και προστασίας των γερμανών υπηκόων που δρουν για λογαριασμό της κυβέρνησης σας στην Ελλάδα;

  Ανέλαβε το 4ο γραφείο ( GNTA ) του γερμανικού αρχηγείου στρατού στο στρατόπεδο φαλκενστάιν στην πόλη του Κόμπλενζ τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μιας «νατοϊκής» αστυνομικοστρατιωτικής επέμβασης στην Ελλάδα;

  15. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ, ότι η κυβέρνηση σας επινόησε, χρηματοδότησε και υποστήριξε την προσφυγή της κυβέρνησης των Σκοπίων στο δικαστήριο της Χάγης;

  16. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ, ότι σε συζητήσεις με αντιπροσώπους δυο κρατών, προβλέψατε πως στο εγγύς μέλλον ορισμένες περιοχές της Δυτικής Θράκης και μια ζώνη γύρω από την Φλώρινα θα ανεξαρτητοποιηθούν, προκειμένου να παράσχουν προστασία στις μειονότητες που διαμένουν εκεί;

  17. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ, ότι μέλη της ελληνικής κυβέρνησης σας εζήτησαν, υπό τον φόβο μελλοντικών διώξεων εκ μέρους της ελληνικής δικαιοσύνης, να δεσμευτείτε ότι θα τους προστατέψετε;

  18. ΑΛΗΘΕΥΕΙ κα. Μερκελ, ότι οι γερμανικές εμπορικές αλυσίδες στην Ελλάδα πληρώνουν μέσω υπερτιμολογήσεων των προϊόντων τους, μίζες προς τρίτους;
  Ήταν αυτός ο λόγος που αποχώρησε από την ελληνική αγορά η εταιρεία ALDI;
  Χρησιμοποιούνται αυτές οι μίζες για να εξαγοραστούν οι συνειδήσεις ελλήνων πολιτικών και δημοσιογράφων;

  19. Εν τέλει κα. Μερκελ είναι ΑΛΗΘΕΙΑ ότι ένας υπουργός της κυβέρνησης σας μάζεψε την άνοιξη του 2010 στο Βερολίνο όλους τους εισαγωγείς και εξαγωγείς της ελληνικής αγοράς των φωτοβολταϊκών και έστησε ένα καρτέλ με προσυμφωνημένες τιμές και διανομή περιφερειών ανά την ελληνική επικράτεια;»

  Επιστολή που απέστειλε προς τη Γερμανίδα καγκελάριο ο σύλλογος «Νέα Φιλική Εταιρεία»

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ dikefalosaitos 16/02/2012 20:52:32

   Για την ντόπια σαπίλα ποιός φταίει;
   Για την ανυπαρξία του κράτους μας και την παρακμή των αξιών του πασοκιστάν, ποιός;

   • Πεπόνης avatar
    Πεπόνης @ Μανιάτης 16/02/2012 21:44:36

    Εμείς. Είμαστε από γεννησιμιού μας σάπιοι. Προφανώς. Η συμπαντική αιτιότητα της σαπίλας βασίζεται στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν την Δημοκρατία και οι Νεοέλληνες την σαπίλα. Είναι δυνατόν;

 25. Delta Lamda avatar
  Delta Lamda 16/02/2012 19:47:10

  @ dikefalosaitos
  Απίστευτες καραγγελίες! Και οι οποίες θα πρέπει να πάρουν το φως ευρυτερης δημοσιότητας και οχι την μορφη μιας απλής επιστολής στην Μέρκελ απο ενα συλλογο η οποία θα πάει στο καλάθι των αχρήστων. Κοινοποίηση αυτης της επιστολής παντου!

 26. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 16/02/2012 19:48:01

  Επειδή υπάρχουν και πολλές λογικές φωνές στη Γερμανία.
  Δείτε από το ΒΗΜΑ:

  Πέτερ Μπόφινγκερ: «Πρέπει να αλλάξει η θανάσιμη συνταγή για την Ελλάδα»
  Ο γερμανός οικονομολόγος «βλέπει» αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης

  «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνει την Ελλάδα σε ακραία λιτότητα – πράγμα που θα μπορούσε να βυθίσει τη χώρα στην άβυσσο» γράφει σε άρθρο του στη “Sueddeutsche Zeitung” ο εκ των πέντε «σοφών» οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ.
  Ο Πέτερ Μπόφινγκερ επισημαίνει τον κίνδυνο ενός απροσδόκητου και μεγάλης έκτασης οικονομικού και πολιτικού γεγονότος στην Ελλάδα, που μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το σύνολο της ευρωζώνης. Αν επιδιώκεται η αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου, θα πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες και να προσδιοριστεί, εάν η θεραπεία της τρόικα απέτυχε ή εάν ευθύνεται ο ασθενής για την απροθυμία του να τη δεχθεί.

  Ο γερμανός «σοφός» δεν πιστεύει ότι η αποτυχία βαραίνει την Ελλάδα, καθώς μια ψύχραιμη ανάγνωση των σχετικών εκθέσεων του ΔΝΤ οδηγεί στη διαπίστωση ότι η χώρα έχει υλοποιήσει με συνέπεια μεγάλο τμήμα των επιβαλλόμενων μέτρων. Για ποιο λόγο, όμως, δεν επετεύχθη δραστικότερη μείωση του ελλείμματος; Επειδή τα έσοδα και οι δαπάνες ενός κράτους δεν εξαρτώνται μόνο από το ύψος των φορολογικών συντελεστών και από τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

  Εξαρτώνται, επίσης, από το πώς εξελίσσεται η οικονομία. Στο σημείο αυτό οι προβλέψεις του ΔΝΤ παραήταν αισιόδοξες, καθώς η συνολική ύφεση για τα έτη 2010 – 2012 ανήλθε στο 12%, έναντι του προβλεπόμενου 5,5%. Εάν συνυπολογιστεί η ύφεση, η μείωση του ελλείμματος σκαρφαλώνει στο 11% τη διετία 2009 – 2011, κάτι που δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα κανένα άλλο κράτος.

  Αξιόλογες θεωρεί ο Μπόφινγκερ και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί μέχρι στιγμής στο ασφαλιστικό, στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και του τομέα των μεταφορών, στην άρση των εμποδίων για την ανάπτυξη επιχειρηματικών και την επιτάχυνση των επενδυτικών δραστηριοτήτων. Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και άλλα που μπορούν να γίνουν στο τομέα τη φορολογίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη.

  Η καταστροφική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί κατά συνέπεια να χρεωθεί πρωταρχικά στην ελλιπή προθυμία της χώρας για εφαρμογή προγραμμάτων δημοσονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων. Κατά τη γνώμη του, η δεινή θέση της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στην ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας από το ΔΝΤ, που δεν έχει εφαρμοστεί σε τέτοια κλίμακα σε καμία άλλη χώρα, όπως αναγνωρίζει και το ίδιο το ΔΝΤ. Επιπλέον δυσκολίες προκαλεί στην Ελλάδα η μη δυνατότητά της να υποτιμήσει το νόμισμά της, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις εφαρμογής σκληρών προγραμμάτων λιτότητας.

  Το αποτέλεσμα της «θεραπείας» είναι οικονομική ύφεση που έχει να σημειωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’30. Το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά την πενταετία 2007 – 2012 κατά 15%, ενώ οι επενδύσεις κατέρρευσαν κατά 50%, γεγονός που είχε άμεσο αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα λιτότητας οδήγησε σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης, ώστε να συρρικνώνονται οι πιθανότητες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Τα μέτρα, που αποφασίστηκαν τώρα, ήτοι η μείωση του κατώτατου μισθού, οι περικοπές στις συντάξεις και οι απολύσεις 15.000 εργαζομένων στο Δημόσιιο θυμίζουν τα μοιραία μέτρα που ελήφθησαν από τον Καγκελάριο Χάινριχ Μπρίνινγκ τη διετία 1930 – 1932 στη Γερμανία. Τα μέτρα αυτά θα μειώσουν ακόμη περισσότερο την κατανάλωση επιβαρύνοντας περαιτέρω τα δημοσιονομικά και την ανταγωνιστικότητα.

  Η διέξοδος βρίσκεται στην αναθεώρηση αυτής της συνταγής και στον τερματισμό των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρις ότου η οικονομία πετύχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η επιλογή αυτή μπορεί να οδηγήσει προσωρινά σε αύξηση του ελλείμματος, που θα πρέπει να συγχρηματοδοτηθεί με αλληλεγγύη από τα άλλα κράτη της ΕΕ. Οι διαρθρωτικές μεταρυθμίσεις πρέπει, ωστόσο, να εφαρμοστούν με συνέπεια, αλλά θα πρέπει να εξευρεθεί επειγόντως τρόπος για διάθεση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να δοθούν πραγματικά κίνητρα για ανάπτυξη.

  Απαντώντας στις αντιρρήσεις των γερμανών φορολογουμένων, ο Μπόφινγκερ τούς καλεί να αναλογιστούν τις ολέθριες πιθανές επιπτώσεις μιας κατάρρευσης της δημόσιας και οικονομικής ζωής της Ελλάδας. Η επιλογή να δοθεί ένα «τέλος με τρόμο», που θέλει τους Γερμανούς να μη συμμετέχουν πλέον στη διάσωση της Ελλάδας, αποτελεί αυταπάτη. Και σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα των 11 εκ. κατοίκων θα συνεχίζει να υπάρχει στον ευρωπαϊκό χάρτη. Η ΕΕ δεν θα μπορεί να στέκεται αδιάφορη, εάν παρουσιαστούν φαινόμενα αναρχίας, πείνας και σοβαρότατων ελλείψεων στον τομέα της Υγείας. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να πραγματοποιηθεί τώρα μία αλλαγή στρατηγικής αντί να υποστεί κανείς το κόστος της πολιτικής του καγκελάριου Μπρίνιγκ επί δεκαετίες.

  Ο Μπόφινγκερ τονίζει, τέλος, ότι οι Έλληνες αξίζουν να λάβουν και στη συνέχεια στήριξη παρά το ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης στη χώρα τους. Εάν αυτή η προσπάθεια δεν είχε τα προσδωκόμενα αποτελέσματα, φταίει η εφαρμοζόμενη «θεραπεία», καθώς υποτιμήθηκαν παντελώς οι κίνδυνοι για το «κυκλοφορικό» του ασθενούς."

 27. Aris. A avatar
  Aris. A 16/02/2012 19:56:25

  Γερμανός βιομήχανος χαρακτήρισε την Ελλάδα χώρα με "συνταξιούχους φαντάσματα πλούσιους που δεν πληρώνουν φόρους χωρίς καμία λειτουργική διαχείριση" και θα πρόσθετα και κράτος που δεν έχει τιμωρηθεί κανείς για τις μυθικές καταχρήσεις δημόσιου χρήματος.

  Η αλήθεια είναι ότι αυτό που έχουμε δεν μπορεί να θεωρηθεί κράτος.

  Βέβαια αυτήν την μακαριότητα εκμεταλλεύθηκαν οι Γερμανοί μας φέσωσαν μας ξεζούμισαν και τώρα θέλουν να μας πετάξουν από το ευρώ.

  Ας προσέχαμε μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

  Από την άλλη πλευρά η πολιτική ηγεσία αυτής της χώρας αποπνέει τέτοια μιζέρια που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερδύναμη.

  • Βούρδουλας avatar
   Βούρδουλας @ Aris. A 16/02/2012 21:26:37

   Αρη, αυτά που είπε ο βιομήχανος απηχούν αυτά που ξέρουμε και λέμε μεταξύ μας χρόνια τώρα. Απλά όταν ακούμε να μας τα λένε άλλοι και ειδικά αν έχουν και αυστηρό και άξεστο τρόπο (αυτό ισχύει αναντίρρητα) μας πιάνει το πατριωτικό και θιγόμαστε. Οταν σκεφτόμαστε όμως μετά με ψυχραιμία, πιστεύω πως τα λόγια του βιομήχανου έρχονται και πάλι μπροστά. Και πολύ πιο χοντρά.

 28. firiki2010 avatar
  firiki2010 16/02/2012 20:14:48

  Το να γίνει η Ελλάδα το Βιετνάμ γης Μέρκελ και οι Ελληνες να γίνουν Βιετναμέζοι ομολογώ πως δεν με γοητεύει.

  • Αδέξιος Δεξιός avatar
   Αδέξιος Δεξιός @ firiki2010 16/02/2012 20:22:38

   Firiki,
   αλληγορία είναι, μη κάνεις πως δεν το πιάνεις!

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ Αδέξιος Δεξιός 16/02/2012 20:37:21

    Προφανώς αλληγορία, φίλε μου! Κάτι τέτοια ηρωικά (αλληγορικά), κάποιους τους ενθουσιάζουν και νομίζουν πως ένα ( αλληγορικό) Βιετνάμ της Μέρκελ μπορεί να υπάρξει χωρίς ( αλληγορικούς) Βιετναμέζους.
    Στο πραγματικό Βιετνάμ έχασαν τον πόλεμο οι Αμερικάνοι και καταστράφηκαν κάμποσες γενιές Βιετναμέζων.

    • Dal avatar
     Dal @ firiki2010 16/02/2012 21:48:47

     Για αυτό γράφω Στάλινγκραντ.

 29. cobalt avatar
  cobalt 16/02/2012 21:41:40

  Δεν ξέρω για Βιετνάμ, ξέρω όμως πως θα γίνει της Κορέας..

 30. Ραβινος avatar
  Ραβινος 16/02/2012 21:48:54

  “Έφτανε μόνο η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να ψηφίσει τη νέα δανειακή για να αποκαλυφθούν οι επιδιώξεις των Γερμανών…'' Νομιζω οτι οι Γερμανοι τον βλεπουν σαν τον Χο Τσι Μινχ της Ελλαδας γι'αυτο τον σκιαζονται τοσο !

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ραβινος 16/02/2012 21:52:15

   Ραβίνε,
   έχω πέσει ξερός από τα γέλια!

 31. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 16/02/2012 21:52:47

  Την εποχή του Βιετνάμ, οι Αμερικανικές τράπεζες δεν είχαν εκδόσει CDS που μάλιστα να τα χει αγοράσει Ερυθρός Χμέρ

 32. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 16/02/2012 21:57:51

  Επειδή και στη Γερμανία υπάρχουν λογικές φωνές:
  -Ο εκ των "σοφών" Οικονομολόγων της Γερμανίας Μπόφιγκερ, με άρθρο του θεωρεί καταστροφική τη συνταγή που επιβάλλεται στην Ελλάδα
  -Τα ίδια λέει και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Οσκαρ Λαφονταίν
  -Σημαντική παρέμβαση έκανε και ο πρώην Επίτροπος Φερχόϊγκεν.
  Τέλος, ο Βέστερβελε, ζήτησε να πέσουν οι τόνοι.

  • Dal avatar
   Dal @ Κώστας Ροδινός 16/02/2012 23:42:35

   Κύριε Ροδινέ,
   Αυτό είναι αδιανόητο, πως το τόλμησαν? μα δεν ρώτησαν το Πάγκαλο
   που είπε ότι είναι ευτυχία το Λάμπη, τον Κάψη ,τον Πάσχο της Καθημερινής, τον Στούπα του Κάπιταλ και πολλούς άλλους παν μέγιστους του οικονομικού στοχασμού και ξεστόμισαν τέτοιες απόψεις?. Αυτό πρέπει να θεωρηθεί τρικλοποδιά στο θεάρεστο μνημονιακό έργο και επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

 33. Silence t. avatar
  Silence t. 16/02/2012 22:05:40

  Κάποια στιγμή θα τελειώσει ….

  Η αγωνία των ανέργων , η απελπισία των εμπόρων , η αδικία των φορολογούμενων , η εγκατάλειψη των γερόντων , η ανησυχία των γονιών , η δουλεία των εργαζόμενων , η απόγνωση των υπαλλήλων , η αβεβαιότητα των νέων , η θλίψη των απόρων , η φρίκη των αστέγων .

  Και τότε θα μπορέσουμε ….

  Να ξαναγελάσουμε , να προγραμματίσουμε , να δημιουργήσουμε , να αγαπήσουμε , να οργανώσουμε , ξανακτίσουμε , τραγουδήσουμε , χορέψουμε , να μεθύσουμε , να συγχωρήσουμε , να χαλαρώσουμε , να ονειρευτούμε , να ονειρευτούμε .

  Όμως ποτέ , μα ποτέ , δεν θα ξεχάσουμε ….

  Τον Παπανδρέου , τον Παπακωνσταντίνου , τον Βενιζέλο , τον Παπαδήμο , την Μέρκελ , τον Σαρκοζί , τον Τόμσεν , τον Σόιμπλε , τον Στρος Καν , τον Όλι Ρέν , την στάση των Γερμανών , των Αυστριακών , των Ολλανδών , της Ευρωπαϊκής Ένωσης , την αδικία , την τιμωρία , την εγκατάλειψη , την σκληρότητα , την βαρβαρότητα , την προδοσία , το μίσος , το πολύ μίσος .

  Και θα ευχαριστούμε για πάντα , από καρδιάς …..

  Όλους εκείνους που σε δύσκολες μέρες , σε σκληρές ώρες , σε στιγμές μοναξιάς , μας στηρίξατε , μας βοηθήσατε , μας διαφημίσατε και μας συμπονέσατε .

  Θα περιμένουμε , θα υπομένουμε , θα αντέξουμε , θα νικήσουμε .

 34. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 16/02/2012 22:07:55

  Βρίσκω πετυχημένο τον τίτλο ... , τονίζοντας πως όπου διαβάζουμε ¨Μέρκελ¨ και Σόϊμπλε , πρέπει να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε την μια και μοναδική ΓΕΡΜΑΝΙΑ ...

  Και είναι πετυχημένος ο τίτλος , διότι ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ¨ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ¨ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ¨ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ¨ !

  Τελικά εάν θέλουν να γίνουν " Η Αμερική της Ευρώπης¨ , τότε μάλλον θα ζήσουν και τα Βιετνάμ τους ,τα πολλά , ίσως και μια Νέα Δίκη της Νυρεμβέργης.

  Και είναι μάλιστα περήφανοι για αυτό , αποτελεί , γράφουν, ¨νομοτέλεια¨ της ¨ειδικής δύναμης που έχει κατακτήσει η Γερμανία¨...

  ¨Αφήστε να μας βρίζουν ¨ , όπως έβριζαν κάποτε τις ΗΠΑ , η οποία όμως τελικά ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ! Αφήστε να μα λένε ¨ναζί¨ γράφουν , ας είμαστε ψύχραιμοι , ¨ αυτά συμβαίνουν με όλες τις μεγάλες δυνάμεις , όπως είναι σήμερα η Γερμανία¨ !!!!

  Διαβάστε : Deutschland als die USA Europas...

  http://www.scharf-links.de/133.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=20289&cHash=5e7bbd4f54

  Υ,Γ, Διαβάζοντας αυτά , είναι να γελάς με κάτι περίεργους ¨διεθνιστές¨ και ¨αντίφα¨ ( τουλάχιστον έτσι υπογράφουν , μπορεί να είναι και ¨άλλες υπηρεσίες¨) που γράφουν στους τοίχους των Εξαρχείων , της Νεάπολης , και της περιοχής του Πααθηναϊκού ¨ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ¨ ( ! ) . Γεγονός που θα συμφωνούσαν ανεπιφύλακτα και οι Αμερικάνοι , οι Γερμανοί , οι Βούλγαροι , οι Αλβανοί , οι Σλαβομαδόνες και οι Τούρκοι...

  Πολύ φιλολογία και ¨κουρνιαχτός ¨ έχει πέσει τελευταία γύρο από ονόματα ¨Μέρκελ¨ και Σόϊμπλε , ακόμα και ο κ. Παπούλιας ¨ξεσπάθωσε¨ χθες ενάντια στον Σόϊμπλε... , στα πλαίσια της γενικότερης εκστρατείας των ¨προοδευτικών ¨ δυνάμεων του γερμανικού καπιταλισμού , των ¨σοσιαλδημοκρατών¨ και των ¨πρασίνων ¨ ( της Γερμανίας ) Που κατά περίεργο τρόπο σέρνουν τους άλλους Ευρωπαίους Ομογάλακτους στο άρμα τους ...

  Δηλαδή Φασίστες , Χριστιανοδημοκράτες , Σοσιαλδημοκράτες , Οικολόγοι και ¨Αντίφα¨ ΓΕΡΜΑΝΟΙ - ΣΕΡΝΟΥΝ- ΧΑΡΑΖΟΥΝ ΓΡΑΜΜΗ - ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ) ενάντια στους ¨Συντηρητικούς - Καταραμένους Χριστιανοδημοκράτες ¨ που προάγουν τον ¨Αντιγερμανισμό¨ και ¨Αντιευρωπαϊσμό¨ στην Ευρώπη..., όλα ¨θα αλλάξουν¨ όταν ανέβουν στην εξουσία οι ¨προοδευτικές δυνάμεις ¨.

  Είναι ¨δύσκολο¨ να κατανοηθεί πως λέμε ¨Μέρκελ¨ ή ακόμα και ¨Γερμανία¨ , δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η διαχρονικές στρατηγικές του γερμανικού - χρηματιστικού /βιομηχανικού και τραπεζιτικού κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων ΚΑΙ ΟΧΙ ο ¨Γερμανικός Εγωισμός¨ όπως περιγράφουν τον ιμπεριαλισμό τα Αγγλοσαξονικά μίντια όταν γράφουν για την ¨συντηρητική Μέρκελ¨ που θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα εάν ασπαζόταν ¨σοσιαλδημοκρατικές και προοδευτικές¨ αξίες,

  Είναι και η ¨Ευρωπαϊκή¨- γραμμή Κον-Μπεντίτ αυτή , ο οποίος ισχυρίζεται πως ¨φταίει για την κρίση και ο ελληνικός λαός που είναι ¨ φασίζον - εθνικιστής¨ , διότι μέχρι πρότινος δεν ήταν υπέρ των Νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία και δεν ήθελε να βγει το θρήσκευμα από τις ταυτότητες..., για να τονίσει στην συνέχεια πως και ο γερμανικός λαός έφταιγε κάποτε για τα δεινά του ( όπως οι ¨εθνικιστές Έλληνες ¨ σήμερα ) , αλλά χρειάστηκε να τον αναμορφώσουν μεταπολεμικά¨ ( στο Βερολίνο στην διημερίδα που διοργάνωσαν οι ¨πράσινοι¨ μαζί -και- με τον Κ. Σημίτη ).

 35. ΘΑΝΑΣΗΣ avatar
  ΘΑΝΑΣΗΣ 16/02/2012 22:17:57

  Τα σέβη μου στο αλλενάκι.....για την θέση του ειδικά περί του Δημογραφικού....αλλά όπως βλέπεις δεν ιδρώνει κανενός το αυτί....να είσαι καλά και να επιμένεις με την όμορφη γραφή σου ποιός ξέρει; κάποιοι μπορεί κάποτε να ακούσουν και να καταλάβουν έστω και αργά!! Λιγοστέψαμε επικίνδυνα αδέρφια...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ΘΑΝΑΣΗΣ 17/02/2012 18:18:12

   Ξέρεις πόσες φορές το έχω γράψει και έχω εισπράξει αιδήμονα σιωπή; Έχει κάνει ο Καλαφάτης καλές προτάσεις για το δημογραφικό και τις δωρεάν γέννες για Ελληνίδες.
   Στην πρώτη γραμμή της ατζέντας δεν ξέρω όμως αν είναι...

   Και πιστεύω ότι όλη η συζήτηση είναι λάθος αν δεν πιάνει το πρόβλημα από τη ρίζα.
   Το χρέος το ελληνικό είναι χρέος συνταξιοδοτικών ταμείων.
   Μελετώ αυτή την εποχή κάποια στοιχεία για να καταλάβω αν έχουν αποφασίσει να αυξήσουν τον πληθυσμό μας με αναγκαστική παντρειά... (προσμίξεις...)

 36. lotofagos avatar
  lotofagos 16/02/2012 22:32:18

  Υπάρχει όμως και γερμανικός αντίλογος :
  http://www.tageschau.de/wirtschaft/griechenland1884.html

  Εδω (ας το μεταφράσει κάποιος γερμανομαθης, ΑΞΙΖΕΙ) μερικοί ακόμα και στη ομοσπονδιακή δημοκρατία καταλαβαίνουν τι παιζεται ...

 37. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 16/02/2012 23:30:32

  ....Με συγχωρείτε κι όλας, αλλά για να προκαλέσουμε την καταστροφή των σχεδίων των τοκογλύφων, θα πρέπει να δράσουμε δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση κι όχι να υποταχτούμε ολοσχερώς (επίτροποι, ειδικά ταμεία, παραπέρα εξαθλίωση κ.λ.π.), περιμένοντας στωϊκά να ...σκάσουνε μόνοι τους και από το ....κακό τους οι ''εχθροί'', βλέποντας οτι δεν ...τσιμπάμε, και δεν τους δίνουμε την ευκαιρία να μας πετάξουν άνετα από το βρωμοπάζαρό τους.... Εγώ κάπως αλλιώς την ξέρω την αντίσταση. Η ''παθητική αντίσταση'', αυτοκαταργείται ως αντίσταση από την ...παθητικότητά της και είναι επίσης εξόχως απογοητευτική εκτός από εξευτελιστική (συσσίτια, αυτοκτονίες, απελπισία, κατάθλιψη, εκπατρισμός) και αναποτελεσματική.
  Εδώ δεν είναι Βιετνάμ, ούτε Βατερλώ.
  Κάτι πιο δυναμικό, υπερήφανο, αξιοπρεπές, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, έχουμε;;;;
  Καθώς κοιτάζω πίσω, βλέπω τους παππούδες μου που αγωνίστηκαν για τις ερχόμενες γενιές -ποτέ γονατισμένοι- πάντα γενναίοι, ασυμβίβαστοι και έτοιμοι να θυσιαστούν......
  Κάτι πιο μεγαλειώδες και ηρωϊκό λοιπόν, που να μας αξίζει, μπορούμε;;;;;
  Τα λοιπά, τα ισορροπίστικα, τα μεσοβέζικα, τα μίζερα, δεν μας ταιριάζουνε καθόλου τελικά.....Μας κονταίνουν.

  http://www.youtube.com/watch?v=oKpBOIisCkg&feature=related
  Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης (Ο ήλιος ο ηλιάτορας, Ίκαρος, 1971) Μουσική: Δημήτρης Λάγιος

  Βαπόρι στολισμένο βγαίνει στα βουνά
  κι αρχίζει τις μανούβρες «βίρα-μάινα»

  Την άγκυρα φουντάρει στις κουκουναριές
  φορτώνει φρέσκο αέρα κι απ' τις δυο μεριές

  Είναι από μαύρη πέτρα κι είναι απ' όνειρο
  κι έχει λοστρόμο αθώο ναύτη πονηρό

  Από τα βάθη φτάνει τους παλιούς καιρούς
  βάσανα ξεφορτώνει κι αναστεναγμούς

  Έλα Χριστέ και Κύριε λέω κι απορώ
  τέτοιο τρελό βαπόρι τρελοβάπορο

  Χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε
  χίλιους καπεταναίους τούς αλλάξαμε

  Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
  μπήκαμε μέσ' στα όλα και περάσαμε

  Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
  παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!

  • lotofagos avatar
   lotofagos @ BLACKQUEEN 17/02/2012 00:03:31

   Δυστυχώς μαύρη μου βασίλισσα αυτές οι ένδοξες εποχές είναι πια μακρυά. Με το σαράκι του βολεματος τις χάσαμε.

   • Τιγράνης avatar
    Τιγράνης @ lotofagos 17/02/2012 02:16:53

    ...
    "Ενα ζευγάρι πέρασε κουβεντιάζοντας:
    "Βαρέθηκα το δειλινό, πάμε στο σπίτι μας
    πάμε στο σπίτι μας ν' ανάψουμε το φως".
    (Η Τελευταία Μέρα, Σεφέρης)

    Θα την βρούμε την άκρη, που θα πάει, μόνο να 'μαστε ενωμένοι και ταπεινοί, αξιοπρεπείς και φιλόεργοι, να βιώνουμε το πέρασμά μας από τούτα τα χώματα ως χάρισμα και χρέος συνάμα. Βγαίνοντας από τον μεσαίωνα της μεταπολίτευσης ίσως οι Έλληνες ανακτήσουμε κάτι που φαινόταν να το έχουμε χάσει: Όραμα, που αφορά πια προδήλως την ίδια την ιστορική επιβίωσή μας .

   • BLACKQUEEN avatar
    BLACKQUEEN @ lotofagos 17/02/2012 07:20:54

    ....Πάντα υπάρχει καιρός να ανιχνεύσουμε ξανά τα προγονικά μας πατήματα και να βαδίσουμε περήφανα, όπως ταιριάζει στους απογόνους των Ελλήνων. Έτσι όπως έρπουμε οι .....λογικοί και διαλλακτικοί, γλείφοντας βρώμικες μπότες και με το χέρι απλωμένο για να εισπράξουμε τα ματωμένα -δανεικά- Ευρώχαρτα, όταν και αν....σωθούμε τελικά, θα έχουμε πουλήσει την ψυχή μας στους διαβόλους και δεν θα είμαστε απολύτως τίποτε.....

 38. kerbousar avatar
  kerbousar 17/02/2012 01:05:52

  στην σελιδα γραφονται πολλα αρθρα τα οποια ειναι αληθινα υπεροχα.μηπως ειναι καιρος οι συντακτες να αρχισουν να υπογραφουν με το πραγματικο τους ονομα?καποιοι ειναι εν ενεργεια πολιτικα στελεχη,πολλοι συμφωνουμε με τις αποψεις τους,λενε αληθειες.στηριξτε τις αποψεις σας με ονοματεπωνυμο,και εμεις οταν ερθει η ωρα,θα'μαστε μαζι σας.

  • factorx avatar
   factorx @ kerbousar 17/02/2012 01:07:13

   Κανένας από όσους γράφουν δεν είναι πολιτικό στέλεχος

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ kerbousar 17/02/2012 01:13:12

   Δε δίνω λογαριασμό σε κανέναν, αλλά σου λέω σ΄αυτή την ηλεκτρονική εφημερίδα πολιτικά άτομα είμαστε όλοι. Κομματικό απ΄ότι ξέρω κανένας!
   Σου φτάνει;

 39. dinosts avatar
  dinosts 17/02/2012 01:08:01

  - Ίσως η λύση είναι να εφεύρουμε εκ νέου τη Δημοκρατία ή μάλλον να την προσαρμόσουμε στα νέα τεχνολογικά δεδομένα με την επαναφορά σε μοντέρνα έκδοση της Αγοράς του Δήμου με την συμμετοχή των πολιτών και όχι των πολιτικών. Η αυτοτροφοδοτούμενη επίφαση Δημοκρατίας που βιώνουμε πρέπει να αντικατασταθεί.
  - Οι επαναστάσεις και οι αγώνες στην Ελλάδα έγιναν πρωτίστως για την Ελευθερία. Επιπροσθέτως οι Έλληνες και το Ελληνικό Έθνος κατάφεραν να επιβιώσουν για χιλιάδες χρόνια. Η όποια οικονομική χρεοκοπία της χώρας δεν συνιστά από μόνη της κοινωνική και ιστορική χρεοκοπία.

 40. 520χλμ βόρεια avatar
  520χλμ βόρεια 17/02/2012 02:39:10

  Συμφωνώ με τον τίτλο.ειναι ένα σημείο εκκίνησης ,ένα σημείο αγώνα ,ειναι η ώρα της απάντησης. Ο βρεγμενός λένε δεν την φοβάται την βροχή. Αυτα που πάθανε  οι βιετκονγκ ,σε ένα βαθμό τα βιώνουμε .εαν επιμείνουμε σίγουρα δεν έχουμε δει τα χειρότερα ,αλλα και εάν αδρανήσουμε σίγουρα πάλι θα τα δούμε.καλο ειναι να τα κάνουμε κουτακια(μικρότερα προβληματα)
  Πρώτον πρέπει να γίνουμε  και να λειτουργούμε ως μια γροθιά όλο το έθνος.φωτεινο παράδειγμα  σ αυτο το θέμα ειναι οι Εβραίοι.θα έπρεπε και πρέπει για την ιστορία μας να έχουμε το εγωισμό να συμπεριφερθουμε ετσι για την ανάταξη και επιβίωση ως έθνους και να κινητοποιήσουμε δυνάμεις ελληνικες όπου αυτές βρίσκονται και μπορούν με την επιρροή τους να βοηθήσουν .αυτο θα μπορούσε να οργανώσει ένα συμβουλιο ελληνων με σημαντική επιρροή όχι απαραίτητα μόνο απο την Ελλάδα με όραμα την Ελλάδα του μέλλοντος και τις στρατηγικές που πρέπει για να βρεθεί εκει.
   Δεύτερον σε συνεργασία των ελλήνων εντός συνόρων  και ανεξαρτητα απο εκλογες πρεπει να συμφωνησουμε για τις αλλαγες και τομες που χρειαζονται .πρέπει να αρχίσουμε να συμμαζευουμε αυτο το μπάχαλο που λέγεται Ελλάδα το οποίο ειναι απαραίτητο για όλες τις επιδιώξεις και όλους τους τρόπους   " πολέμου " της 
  Ελλάδας.εαν δεν αποδεχθούμε μόνοι μας ποιες ειναι οι μεταρρυθμίσεις  που πρέπει να γίνουν στο κράτος στις υποδομές κλπ κλπ ,τοτε καλα κάνουν και μας τις επιβάλουν στραβά οι άλλοι. Δεν μπορει δηλαδή ο δημόσιος τομέας της Αυστρίας μιας χώρας ίδιας με μας να ειναι 4 φορές (και πιο αποτελεσματικός ) απο εμάς .εξαλλου πριν περίπου ένα χρόνο που ακούσα την ομιλία του Αντώνη σαμαρα στην θεσσαλονικη προς τους παραγωγικούς φορείς της πόλης είπε ότι έχουμε τριπλάσιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων.δεν μπορει να πηγαίνεις στην Αυστρία (και όσοι έχουν παει ξέρουν τι εννοώ)και με ένα βουνό έχουν τουρισμό υψηλών προδιαγραφών ,με χαμηλές τιμές ,και υψηλού γι αυτούς οικονομικού αποτελέσματος .και εμείς με το αεροπλανοφορο για τον τουρισμό που λέγεται Ελλάδα έχουμε την Μύκονο άντε την Σαντορίνη .δωσε στους αμερικανούς η στους βρετανους την Ακρόπολη μόνο και θα δεις την απόδοση . Σ αυτα και πολλα αλλα πρέπει οι έλληνες με επιρροή εντός Ελλάδας να συμφωνήσουμε .ειναι δική μας υπόθεση .πρεπει να αποφασίσουμε (εάν παρόμοιασουμε την Ελλάδα με μια οικογένεια)τι οικογένεια θελουμε να είμαστε.να δουλεύει ο Μπαμπας ,η Μαμα να ειναι τίμια ,να κάνει καλο κουμάντο στα οικονομικά ,να μεγαλώνουν με αρχές και να δίνουν το παράδειγμα στα παιδιά τους ,να τους σέβονται και να τους έχουν σε υπόληψη οι γείτονες, να αποταμιευουν ,να διεκδικούν το δίκιο τους , να προστατεύει την φαμίλια ο Μπαμπας κλπ κλπ. Αυτα όλα πρέπει να τα αποφασίσουμε .και τωρα που είμαστε στο πάτο ειναι πιο εύκολο.με τις εκλογές οι πολιτικοί Μετά θα κληθούν να ειναι αυτοι που θα εφαρμόσουν και θα εποπτεύουν τις τομές και αλλαγές αυτές.
  Τρίτον παράλληλα με το δεύτερο και σε συνεργασία-( οι πολιτικές δυνάμεις που μπορούν και θα έχουν λόγο στην εφαρμογή των αλλαγών οι αυριανοί κυβερνήτες δηλαδή-)με το παγκοσμιο συμβουλιο των ελλήνων να αρχίσουν με όλα τα μέσα και σε όλα τα φορα να διεκδικούν ,να διαπραγματευτούν  και να απαιτήσουν λογική συμπεριφορά απέναντι μας. Λένε ο σεβασμός κερδίζεται δεν ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ.και για να το κερδίσουμε και να μας ακούσουν  πρέπει να αρχίσουμε να αλλάζουμε.
  Τα λόγια όταν δεν συνοδεύονται απο έργα γυρνάνε επάνω σου.και απο λόγια άλλο τίποτα.
  Παράλληλα αυτα τα δυο ελληνικά κέντρα αποφάσεων να ενεργοποιησουν  τις δυνάμεις τους ώστε να πετυχουν δυο πράγματα .την επιστροφή και την εισροή νέων κεφαλαίων και την επιλογή στρατηγικών κλάδων (τουρισμός ,ναυτιλία ,μοντέρνα αγροτική παραγωγη κλπ )που θα μεθοδευσουν επενδύσεις .επισης οργάνωση της έρευνας και καινοτομίας με μεταφορά τεχνογνωσίας (και μη μου πείτε ότι δεν υπάρχουν αυτοι που θα βάλουν την σπίθα σ αυτο , δερτουζος ,νανοπουλος,νεγρεποντε μπλετσας  κλπ κλπ κλπ)γιατι χωρίς μεθόδευση της ανάπτυξης όλα τα αλλα ειναι μάταια
  Τέταρτον και εδω ειναι το ζουμί της απάντησης στο εύστοχο τίτλο του άρθρου,εάν αρχίσουν και λειτουργούν σε αρχική φάση όλα αυτα και παράλληλα  ,πρέπει να αρχίσει η αντίσταση σε συνδυασμο με  τους θεσμικους μας εκπροσωπους .με οργάνωση κυριως στο διαδίκτυο και οπου αλλου γινεται με σχέδιο και σκοπό .εδω πρέπει να αρχίσουν να  συμπορευονται και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης.εκει θα πρέπει να τεθούν ερωτήματα Αποκλειστικά στα θεσμικα όργανα της Ευρώπης .δεν φαντάζομαι να ειναι ευχάριστο στον πολίτη της  ιρλανδιας ,Ισπανίας,πορτογαλιας,Αυστρίας,μαλτας Κύπρου,βουλγαρίας,ρουμανιας,ολλανδιας ακόμα,να βλέπει τους πολιτικούς τους σε τόσο παθητική στάση μέσα στην Ευρώπη και τους περισσότερους μέσα στην ευρωζώνη? να σέρνονται πίσω απο μια δυο χωρες? να μην λειτουργούν οι θεσμοι και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο?να αποφασιζουν γι αυτους χωρις την παρουσια τους?Αντε εμείς οι έλληνες είμασταν τα μαύρα πρόβατα της Ευρώπης ,στους αλλους λαούς γιατι φέρονται  με τέτοια αλαζονεία και υποτίμηση?
  Εάν τεθούν τέτοια ερωτήματα στους πολίτες των ευρωπαϊκών λαών και ενεργοποιηθούν ένστικτα ,ειναι σίγουρο ότι θα μαζικόποιηθει και  θα εκφραστεί η αντίδραση αυτη πανευρωπαϊκά.
  Αυτο για μένα ειναι το βιετνάμ ,και θα δώσουμε αυτη την μάχη όταν αποφασίσουμε να γίνουμε  μια έντιμη και νοικοκυρεμενη οικογένεια.
  Και  θα κλείσω με το εξής 
  ΤΥΧΗ ΕΧΕΙ  , ΟΠΟΙΟΣ  ΔΕΝ  ΑΦΗΝΕΙ  ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ    ΤΥΧΗ.

 41. Προφήτης avatar
  Προφήτης 17/02/2012 03:03:45

  Έλα Κώστα, δώσε τα συχαρίκια.
  Στην ανάρτησή σου αναγγέλλονται τα γεννητούρια.
  h++p://www.tovima.gr/politics/article/?aid=444113

  Να ζήσει ο μπουμπούκος!

  • chrisss avatar
   chrisss @ Προφήτης 17/02/2012 03:39:20

   Ο Βορίδης είναι πολύ αξιόλογος..για τον μπουμπούκο ισχύει...

 42. 520χλμ βόρεια avatar
  520χλμ βόρεια 17/02/2012 10:54:19

  Διαδώστε αυτό το άρθρο

  0
   

  0
   

  0
  Email

  Αυτο ακριβώς εννοώ βιετνάμ . Αλλα πρέπει και εμείς να κάνουμε κατι με αυτο το μπάχαλο που καταντησαμε την Ελλάδα .
  Τελευταία ενημέρωση: 17.02.2012 | 10:45
  Πρώτη δημοσίευση: 17.02.2012 | 10:41
  Διαδώστε το:
  “We are all Greeks” με αυτό το σύνθημα 10αδες οργανώσεις, 100άδες σελίδες στο facebook, χιλιάδες tweets καλούν όλους να διαδηλώσουν μαζικά υπέρ της Ελλάδας και κατά των μέτρων λιτότητας που οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν όχι μόνο εναντίον των Ελλήνων αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων.
  Χιλιάδες είναι οι χρήστες του internet που αναπαρήγαγαν την ιδέα του Αντριάνο Τσελεστάνο που από το φεστιβαλ του Σαν Ρέμο δήλωσε ότι η “η Ελλάδα χρησιμοποιείται σαν εργαστήριο, προτού τα μέτρα γενικευτούν” και σε όλο το διαδίκτυο υπάρχουν αναρτήσεις με το σύνθημα “αλληλεγγύη στου Έλληνες”.

 43. Νικόλαος avatar
  Νικόλαος 17/02/2012 17:41:57

  Συμφωνῶ σὲ ὅλα μὲ μίαν ὅμως ἔνστασιν: Διὰ νὰ εἴμεθα δίκαιοι θὰ πρέπει νὰ δημοσιευθῆ τὸ ὄνομα ἐκείνου ὁ ὁποῖος ξεσηκώνει μὲ συγκεκριμένες καὶ συντονισμένες ἐνέργειες τὸν Εὐρωπαϊκὸν Νότον κατὰ τῆς Γερμανικῆς ἀδηφαγίας. Ποῖος εἶναι λοιπόν; Ἀφήνουμε τὴν ἀπάντησιν εἰς τὸν συντάκτην τοῦ παρόντος ἄρθρου.

 44. 520χλμ βόρεια avatar
  520χλμ βόρεια 18/02/2012 13:04:44

   
  Παγκόσμια ημέρα συμπαράστασης στην Ελλάδα
  “Είμαστε όλοι Έλληνες!”  18/02/2012  09:3135
   


     
  Ημέρα με χρώμα Ελλάδας η σημερινή σε όλη την Ευρώπη καθώς χιλιάδες πολίτες της γηραιάς ηπείρου με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες» πραγματοποιούν μία γιγαντιαία κινητοποίηση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό.

  Το πανευρωπαϊκό  κάλεσμα απευθύνεται στους πολίτες της Δυτικής Ευρώπης με αφορμή την οικονομική κρίση και τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

  Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματισθεί  να πραγματοποιηθούν στις 14:00 έξω από τις ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης από το Παρίσι ως τη Ρώμη κι από το Ντίσελντορφ ως τη Μαδρίτη. 

  Στο Λονδίνο η κινητοποίηση προωθείται από τις ενώσεις των Occupy London και ταυτόχρονα καταβάλλεται προσπάθεια να ενημερωθεί ο ακαδημαϊκός κόσμος του Λονδίνου, μέσω φοιτητικών συλλόγων και να συνειδητοποιηθεί ότι όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αφορούν άμεσα όλους τους Ευρωπαίους. 

  Αντίστοιχη κινητοποίηση προγραμματίζεται ακόμη και στη Νέα Υόρκη  στο πάρκο Ζουκότι όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York.

  Σε ανακοίνωση των διοργανωτών σημειώνεται: «Σκοπός της συγκέντρωσης είναι να καταγγείλει την πολιτική λιτότητας και κοινωνικής εξαθλίωσης την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ), σε συνεργασία με τη μη εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση, επιβάλλουν στον ελληνικό λαό και στους λαούς της Ευρώπης. Η κινητοποίηση είναι διεθνής, εφόσον διεθνείς είναι και οι πρακτικές των χρηματιστηριακών αγορών και οι τακτικές εφαρμογής των αντιλαϊκών και αντικοινωνικών μέτρων που υιοθετούν σε σύμπραξη με τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

  Τα κοινωνικά δίκτυα με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες» επισημαίνουν ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου επιβάλλουν μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ενώ προβλέπονται και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. 

  «Ο ελληνικός λαός χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη και ζητούν την υποστήριξή μας. Ας απαντήσουμε στο κάλεσμά τους. Είμαστε όλοι Έλληνες!», τονίζεται στις ανακοινώσεις.

  Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στη Γαλλία, όταν πολίτες ζήτησαν την ελληνική υπηκοότητα από την ελληνική πρεσβεία με το σύνθημα «Είμαι και εγώ Έλληνας».

   Συγκεκριμένα, στον διαδικτυακό τόπο ''jesuisgrec.blogspot.com'' χιλιάδες Ευρωπαίοι υπογράφουν καθημερινά το κείμενο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ζητούν την ελληνική υπηκοότητα, θέλοντας να δηλώσουν με αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή τους. 

   Στο ίδιο site έχει αναρτηθεί και μία αφίσα που επικαλείται την αυθεντία του Ντελακρουά. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον πίνακα του γνωστού ζωγράφου «Η Ελευθερία οδηγεί τον λαό», στον οποίο πλέον αναγράφεται το μήνυμα: «Αλληλεγγύη με την Ελλάδα».

   

 45. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 18/02/2012 15:57:08

  H ΕΛΛΑΣ είναι όμορφη, υπέροχη με τους πλέον φιλότιμους και ζεστούς ανθρώπους που επιθυμούν να ζούν ειρηνικά.
  Τώρα γιατί είμαστε και λίγο ποιό ζωηροί από τους λοιπούς ευρωπαίους, τί να κάνουμε;
  Πάντως ναζιστικό,
  κακό
  εγκληματικό αίμα
  δεν κυκλοφορεί στις φλέβες μας.

 46. 520χλμ βόρεια avatar
  520χλμ βόρεια 18/02/2012 16:31:30

  Άρχισε το Βιετνάμ .ορματε το διακύβευμα ειναι ,δεν μπορει το 1% του πληθυσμού να έχει το 90% του πλούτου. Και απο την άλλη οι ψήφοι του 1% του πληθυσμού να έχει την βαρύτητα του 1% . Αυτο ειναι δυσαρμονια. Πρέπει να αλλάξει η φορα της συγκέντρωσης του πλούτου .οσο έχει την φορα αυτη και συγκεντρώνεται στο 1% του πληθυσμού θα μεγαλώνουν τέτοια φαινόμενα .με την συμμετοχή όλων μας είμαστε κοντά στον Μάη του 68.Και μιλώντας εδω μέσα θέλω να καταλάβουμε κάτι.δεν υπάρχει πιο ένθερμος υποστηρικτής απο εμένα του συγκεκριμένου πολιτικού ,με αποδείξεις .αρχισε όμως και μυρίζει εξουσία και βγήκαν οι πένες που γλιστράνε. Το χειρότερο με το διαδίκτυο είναι ότι ο καθένας ειναι ότι δηλώνει.εχω δει χοντροκωλους που ζούνε με την περιουσία του μπαμπά τους , εντελώς αχρηστους , στην κυριολεξία, δεν μπορούν να δέσουν τα κορδονια τους ,και άμα δεις τι γράφουν θα πεις τι ειναι αυτός, μέγιστες.με 35 χρόνια ένσημα σε διοικητικές θέσεις,στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ τομέα και χωρίς να περιμένω να δουν αυτοι που πρέπει τα γραπτά μου εκτίθεται.

  - 'Αρχισαν οι συγκεντρώσεις σε Παρίσι και Λονδίνο

  - Ακόμα και οι Γερμανοί βγήκαν στους δρόμους 
  - Πρωτόγνωρη κινητοποίηση στο internet
  - "Συγγνώμη για τις κυβερνήσεις μας" ένα απο τα συνθήματά τους
  - Γάλλοι και Ιταλοί ζητούν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα
  - Δείτε LIVE, ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ απο τις συγκεντρώσεις 
  Η παγκόσμια διαδήλωση υπέρ της Ελλάδας με κεντρικό σύνθημα "Είμαστε όλοι Ελληνες" γίνεται σε πλατείες, έξω από ελληνικές πρεσβείες και προξενεία σε περίπου 20 πόλεις του κόσμου. Από το Παρίσι ως τη Ρώμη κι από το Ντίσελντορφ ως τη Μαδρίτη οι πολίτες ενώνουν τις φωνές τους ενω στη Νέα Υόρκη η συγκέντρωση θα γίνει το βράδυ (ωρα Ελλάδος)  στο πάρκο Ζουκότι, όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York.

  Δείτε LIVE τις συγκεντρώσεις 

  Στο Παρίσι ξεκινησε η συγκέντρωση στην πλατεία του Τροκαντερό, γνωστή ως πλατεία των "Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς την ελληνική πρεσβεία.

  Στα συνθήματα που κυκλοφορούν, οι διαμαρτυρόμενοι μιλούν για "δικτακτορία των χρηματιστηριακών αγορών " και τη θέληση για " δίκαιο μοίρασμα του πλούτου και των κοινών αγαθών" ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης.

  Πάνω από 17 συνολικά οργανώσεις έχουν δηλώσει συμμετοχή κάτω από τον συντονισμό της Eνωσης Συνδικαλιστικών οργανώσεων αλληλεγγύης.

  Ανάμεσά τους πολλές συνδικαλιστικές και άλλες αριστερές οργανώσεις, το κίνημα των "Αγανακτισμένων", καθώς και η "Πρωτοβουλία Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων".

  Συμμετέχει επίσης και το " Μέτωπο της Αριστεράς " που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Γαλλικού Κομμουνιστικού κόμματος και των άλλων αντικαπιταλιστικών κομμάτων, ενόψει των προεδρικών εκλογών με υποψήφιο τον πρώην σοσιαλιστή Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος επανειλημμένα στις ομιλίες του έχει διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση στην Ελλάδα.


     «Ο ελληνικός λαός χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη και ζητούν την υποστήριξή μας. Ας απαντήσουμε στο κάλεσμά τους. Είμαστε όλοι Έλληνες!» αναφέρουν οι χρήστες των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. 

  Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ξεκίνησε στη Γαλλία, όταν πολίτες ζήτησαν την ελληνική υπηκοότητα από την ελληνική πρεσβεία με το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Έλληνας».

     Στον διαδικτυακό τόπο «jesuisgrec.blogspot.com» Ευρωπαίοι υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ζητούν την ελληνική υπηκοότητα, θέλοντας να δηλώσουν μ΄ αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση.

      
  "Είμαστε κι εμείς 'Ελληνες" φώναξαν οι Γάλλοι που ζουν στην Αθήνα

  Ιταλία: Δύο δήμαρχοι δωρίζουν το μισθό τους στον ελληνικό λαό

 47. kalesanos Ant avatar
  kalesanos Ant 18/02/2012 21:26:21

  Αξιζει να θυμηθουμε πως εμεινε αναπηρος ο Σοιμπλε.Ταμιας του μαυρων ταμειων του Κολ, πυροβοληθηκε λενε στην Γερμανια.

 48. EΛΛΗΝΑΣ avatar
  EΛΛΗΝΑΣ 18/02/2012 22:08:38

  Θερμά συγχαρητήρια για το άρθρο. Χτύπησε τη φλέβα του όλου ζητήματος. Οι φίλοι μας οι Γερμανοί αυτό ακριβώς θέλουν : να μας εξαναγκάσουν να φύγουμε από το ευρώ οικειοθελώς. Εμείς εξαγοράζουμε χρόνο με μόνη σύμμαχο τη Γαλλία που φοβάται ένα τέτοιο ενδεχόμενο επειδή οι τράπεζές της κατέχουν (ακόμη) ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι από τις δυο ταπεινώσεις στους δυο Παγκόσμιους πολέμους του 20ου αιώνα οι Γερμανοί δεν διδάχτηκαν τίποτε. Έτσι συνεχίζουν να πριονίζουν το κλαρί πάνω στο οποίο κάθονται και οι ίδιοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.