Η Ελλάδα δεν είναι πια ο κομπάρσος
18/03/2014 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα δεν είναι πια ο κομπάρσος

Είμαστε ένα βήμα πριν την έξοδο στις αγορές, ένα βήμα πριν την ανακοίνωση τεράστιου πλεονάσματος, κοντά στην διεκδίκηση μιας έντιμης λύσης για το χρέος

Πολύ συχνά ακούμε τον τελευταίο καιρό ότι όλη αυτή η υπόθεση με την τρόικα είναι ένα κακοπαιγμένο θέατρο με κυβέρνηση και τροικανούς στους πρώτους ρόλους και τον ελληνικό λαό να παρακολουθεί. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια, τους ίδιους διαλόγους, τις ίδιες ατάκες, την αγωνία και την τελική έκβαση. Ειδικά τους τελευταίους επτά μήνες, όπου εκκρεμεί η δόση – μαμούθ πολλοί αναρωτιούνται γιατί πρέπει να ασχολούμαστε με τις διαπραγματεύσεις όταν λίγο – πολύ θα καταλήξουμε στο ίδιο αποτέλεσμα.

Μπορεί έτσι να φαίνεται, μπορεί πράγματι να έχει χαθεί όποια... αγωνία υπήρχε στα πρώτα χρόνια του Μνημονίου, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και σίγουρα δεν είναι η Ελλάδα ο κομπάρσος. Όσο κι αν δεν το πιστεύουμε το γεγονός και μόνο ότι επί 7 μήνες οι τροικανοί πηγαινοέρχονται, κάνουν υποχωρήσεις, πιέζουν αλλά και πιέζονται, αποδέχονται τις μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης, είναι σημαντική πρόοδος. Κι εξηγούμαστε:

1. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί μέχρι το περασμένο καλοκαίρι ότι τα τελεσίγραφα δεν θα τα έβαζε μόνο ο Τόμσεν αλλά και ο Σαμαράς με τον Στουρνάρα; Μέχρι πριν λίγους μήνες οι τροικανοί θα μας κουνούσαν το μαντίλι και μην τους είδατε. Και θα τους παρακαλάγαμε όπως το 2011 ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

2. Ποιος θα το φανταζόταν ότι η Ελλάδα θα άντεχε χωρίς να πάρει δόσεις συνολικά άνω των 10 δισ. ευρώ; Μέχρι πέρυσι θα είχε καταρρεύσει και θα βλέπαμε τα ευρώ ανάσκελα. Τώρα, χάρη στο πλεόνασμα λόγω των θυσιών του ελληνικού λαού αλλά και χάρη στο νοικοκύρεμα που έχει γίνει, η οικονομία δεν καταρρέει. Αυτό είναι σημαντική πρόοδος.

3. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο η τρόικα έλεγε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα θα είναι... 0. Τώρα στο τραπέζι έχει πέσει πλεόνασμα που θα ξεπεράσει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ. Κι αυτό είναι πρόοδος η οποία οδηγεί τους τροικανούς να μην επιμένουν με τόση ένταση όπως παλιά, να μην απειλούν ότι θα φύγουν, να μη βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο.

4. Σίγουρα δεν είναι μία από τα ίδια ότι πριν τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση αποφάσισε να νομοθετήσει μονομερώς για τους πλειστηριασμούς και η τρόικα να βρεθεί από κάτω. Αλλά και σε σειρά άλλων θεμάτων που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω. Για παράδειγμα είχε τεθεί θέμα κατάργησης των δώρων στον ιδιωτικό τομέα αλλά ποτέ δεν έγινε δεκτό αυτό το αίτημα.

5. Η κυβέρνηση στην παρούσα διαπραγμάτευση δεν έκανε πίσω σε σημαντικά ζητήματα και έβαλε κόκκινες γραμμές που δεν έχει πατήσει. Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν υποχώρησε, με τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα δεν υποχωρεί, με τις νέες μειώσεις μισθών μέσω της κατάργησης τριετιών για όλους τους υπαλλήλους δεν το συζήτησε καν. Αυτό είναι σίγουρα μια πρόοδος που δείχνει ότι δεν είμαστε τόσο ευάλωτοι όπως παλιά.

Όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου με τις διαπραγματεύσεις έχει αλλάξει προς το καλύτερο για την Ελλάδα. Απλά τώρα οι τροικανοί παίζουν τα ρέστα τους και ζητούν «παπάδες» γιατί πιθανότατα να είναι η τελευταία τους φορά στην Αθήνα, αν όλα πάνε καλά. Αν εξέλιπαν οι προσωπικές αντιπάθειες, η αθλιότητα του Πολ Τόμσεν, η διαμάχη ΔΝΤ με Βρυξέλλες και η εμπάθεια του Σόιμπλε προς του Έλληνες θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Όμως, σίγουρα δεν είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, δεν είμαστε απαξιωμένοι στη διεθνή κοινότητα. Είμαστε ένα βήμα πριν την έξοδο στις αγορές, ένα βήμα πριν την ανακοίνωση τεράστιου πλεονάσματος, κοντά στην διεκδίκηση μιας έντιμης λύσης για το χρέος.

Όλα αυτά δεν μπορούν να απαξιώνονται, ακόμη κι αν οι διαπραγματεύσεις μας φαίνονται τόσο ίδιες. Έχουν επιτευχθεί πολλά και δεν πρέπει να πάνε χαμένα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 18/03/2014 08:32:56

  Συγχαρητήρια σε όποιον το έγραψε αυτό το κείμενο. Επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι στο να μην εκβιαζόμαστε το μεγάλο και αναπάντεχο πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε. Αυτό είναι η ουσία του θέματος. Η αξιοπρέπεια της Πατρίδας μας. Και το πέτυχε ο Σαμαράς με πολύ δουλειά και περικοπή δαπανών και εμείς με την υπομονή μας. Αν δεν είναι αυτό κατόρθωμα τι είναι;

 2. Γιάννης Αυλακιώτης avatar
  Γιάννης Αυλακιώτης 18/03/2014 09:18:18

  η παράταξη πρέπει να διδαχθεί από το παρελθόν: ο Ράλλης ανακοίνωνε τη μεγαλύτερη επιτυχία από καταβολής του ελληνικού κράτους (είσοδος στην ΕΟΚ) και ο λαός ψήφιζε Αντρέα. αυτή τη φορά πρέπει να αναδειχθούν στο μέγιστο τα ωφελήματα που αποκομίζουμε.

 3. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 18/03/2014 09:29:04

  Η οικονομική ανάλυση αυτού του θέματος είναι αρκετά πολύπλοκη έως χαώδης , αυτό όμως που μπορούμε να εικάσουμε είναι ότι η Τρόικα για δικούς της και ίσως ανομολόγητους λόγους επιβάλει και κρατά αυτή τη στάση! Και μάλιστα στάση που εναλλάσσεται ως επαμφοτερίζουσα, αντιφατική, σαδιστική, αμυντική, επιθετική, ανάλγητη και γενικά στάση μαστιγίου και καρότου! Ίσως η εξήγηση βρίσκεται στο σχεδιασμό της Τρόικας να κερδίσει χρόνο προετοιμαζόμενη από μια έξοδο της Ελλάδος! Το πλεόνασμα είναι ένα κάποιο διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της Ελλάδας αλλά νομίζω ότι παρά την χρονική παρέλευση του "κρισίμου σημείου της optimum επιτυχίας", μπορούμε ακόμα να το παίξουμε "Σαμουήλ στο Κούγκι"! Στον κόσμο του χρήματος δεν χωρούν ούτε εγωισμοί ούτε συναισθηματισμοί, αλλά μόνο το ...στεγνό και στυγνό συμφέρον ! Έτσι κανένας επιχειρηματίας δεν θα δεχθεί να χάσει το όλον ή μέρος των χρημάτων που έχει διαθέσει, από ...πίκα και μόνο απέναντι στον δανειζόμενο! Θα δεχθεί να έρθει σε επώδυνο συμβιβασμό , γιατί σε αντίθετη περίπτωση, ναι μεν θα καταστραφεί ολοκληρωτικά ο άλλος, αλλά αυτός δεν θα έχει να κερδίσει, παρά μόνο να χάσει!

 4. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 18/03/2014 22:32:45

  Μπράβο στους πολίτες που εκπλήρωσαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ώστε να δώσουν δύναμη στην κυβέρνηση της χώρας, και στην κυβέρνηση για την άριστη διαπραγμάτευση, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Ας ελπίσουμε ότι θα ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος υλοποίησης των εξαγγελιών που υπερψηφίσθηκαν στις προηγούμενες εκλογές. Οι καιροί ου μενετοί...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.