#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/07/2013 05:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η "Αόρατος Χειρ"«Δεν βγαίνει το σχέδιο...», «Υπάρχει σχέδιο ;», «Σχέδιο Β» κλπ... Λες και θα μπορούσε να υπάρξει σχέδιο διασώσεως μιας χώρας χωρίς πρωτογενή τομέα, μιας χώρας που εκτός από πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χάλυβα, αυτοκίνητα, όπλα, είδη πολυτελείας εισάγει και γάλα, αλεύρι, πατάτες, ντομάτες και ...λεμόνια !

Σχέδιο σωτηρίας ενός Έθνους του οποίου η πολιτική ζωή σταμάτησε το 404 π.Χ., ενός Έθνους που ηττήθηκε από Δύση και Ανατολή και με εξαίρεση την Αυτοκρατορία της Νίκαιας δεν κατάφερε ποτέ να επανακτήσει το κέντρο Ισχύος του, ενός Έθνους απόντος από τον διεθνή καταμερισμό παραγωγής και εργασίας σε όλους τους τομείς εδώ και αιώνες. Ενός Έθνους που βαυκαλίζεται πως όλοι του χρωστούν γιατί έτυχε σ’ αυτήν τη γη να ζήσουν ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας, που τους αντάλλαξε πρόθυμα με Εβραϊκές και ανατολίτικες δοξασίες και έκτοτε τρέφεται με το ιδεολόγημα του «Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού»...

Ενός Έθνους που ασχημονεί στην γλώσσα του – που σώθηκε γιατί υπήρξε lingua franca για αιώνες - , στην γη του, στα νερά του, στην ίδια του την Ιστορία που αγνοεί η ανακαλύπτει μέσα από ξένους. Ενός Έθνους που αισθάνεται ήδη ενεργειακό Eldorado, όταν αδυνατεί να διασφαλίσει πολιτικά και στρατιωτικά την  κυριότητα των κοιτασμάτων του και δεν διαθέτει τεχνογνωσία εκμεταλλεύσεως  τους...

Ενός Έθνους  που εγκατέλειψε χωράφια, εργοστάσια και ναυπηγεία, όταν το έπεισαν ότι «η οικοδομή είναι η ατμομηχανή της οικονομίας» και ότι η «βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός»... Ότι ο παρασιτισμός της εργολαβίας και της αντιπαροχής, η κουτοπόνηρη δουλοπρέπεια του  τουρισμού, τα μουσάτα γκαρσόνια και το συρτάκι, το βλαχομπαρόκ  λαιφστάιλ και η συλλογή κοινωνικά άχρηστων ντοκτορά θα πέρναγαν την χώρα στον «αιώνα της πληροφορίας και της άυλης ανάπτυξης».

Ένα Έθνος που δεν έχει πια μηχανουργούς και ελασματουργούς, παραγωγικούς αγρότες και μορφωμένους δασκάλους, αλλά παράγει μαζικά ημιεγγράμματους μηχανικούς, ιατρούς, τεχνολόγους τροφίμων, βιβλιοθηκονόμους  και ότι άλλο μηχανεύθηκε το πελατειακό σύστημα της σποράς Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην επαρχία...

Ποιοί λοιπόν να έχουν σχέδιο ; Οι Ευρωπαίοι ;

Μια Ευρώπη πιεζόμενη από τον διεθνή αγώνα ανακατανομής και τις στοιχειακές δυνάμεις της δημογραφίας στην περιφέρεια της, το λιγότερο που επιθυμεί είναι φλεγόμενες Τράπεζες και λεηλατημένα σουπερμάρκετ έξω από την πόρτα της. Εν μέρει γιατί έχει αρκετές τέτοιες πυριτιδαποθήκες στις μητροπόλεις της. Γι’ αυτό το μόνο που κάνει είναι να συντηρεί με τις απαραίτητες δόσεις τον ημιθανή «εταίρο» της και βεβαίως να προσπαθεί να διασφαλίσει ό,τι μπορεί από τα δανεικά και ό,τι αρπάξει από τα ... «πλαίσια στήριξης» που έγιναν dolce vita  της τοπικής λούμπεν «ηγέτιδος τάξεως».

Οι Αμερικανοί ;

Το μόνο που τους νοιάζει είναι η πρόσβαση στις «ευκολίες», στην Σούδα, στο Άκτιο και αλλού, να μην αγοράσει κανένας Ρώσσος λιμάνια και διυλιστήρια και επίσης να μην παράγεται και εξάγεται εδώ «τρομοκρατία», που στο απλοϊκό μυαλό τους σημαίνει από «Πυρήνες της Φωτιάς» έως ... απεργίες και διαδηλώσεις.

Οι Ρώσσοι ;

Από τα Ορλωφικά έως τον Αττίλα του 74, περνώντας από την ανταρσία του ΚΚΕ το 47 -49 απέδειξαν ότι δεν «παίζουν» σκληρά στον Ελλαδο – Κυπριακό χώρο. Είτε κατά Μαcκinder είτε κατά Mahan η Ελλάδα ανήκει στο «μεταίχμιο», στην περιφέρεια του Heartland και η Ευρασιατική Ρωσσία, με τα εξωφρενικά ενεργειακά αποθέματα, με το 50 % του πλούτου του πλανήτη στην Σιβηρία είχε και έχει άλλες προτεραιότητες, είτε με τσαρικό, είτε με κομμουνιστικό είτε με νεο-συντηρητικό, πρώην κλεπτοκρατικό πρόσημο.

Ποιοί άλλοι ; Το ντόπιο «πολιτικό σύστημα» ;

Σάρξ εκτ ης σαρκός του πλαδαρού, φθίνοντος, γερασμένου Έθνους, άλλοτε σοβαροφανείς, άλλοτε φωνακλάδες, μονίμως σε σύσκεψη (ως μη δυνάμενοι να σκεφθούν), και πάντα απαράσκευοι και Επιμηθείς, οι «πολιτικοί ταγοί» είναι ανίκανοι να εκπονήσουν η ακόμη και να εκτελέσουν σχέδιο άλλων.

Έφτιαξαν ένα ομοίωμα Κράτους που δεν μπόρεσε να επιτελέσει ούτε το στοιχειώδες Κρατικό καθήκον : Να προσφέρει Ασφάλεια, εξωτερική και εσωτερική στο Έθνος, να αποτρέψει  τις αλλεπάλληλες και μηδέποτε ανασχεθείσες συρρικνώσεις του και την εκ των ένδον φθορά του από το διεθνές κύμα ανομίας.

Αδιέξοδο ; Μάλλον. Εκτός εάν... Η «Αόρατος Χειρ» ! Η Δύναμη της «ετερογονίας των σκοπών» (το εκστόμισε και αυτό ο κενο-λεξιλάγνος Βενιζέλος, για άσχετο ως συνήθως θέμα...) που διαπλέκει τις  ανορθολογικές ενέργειες των πολλών και ενίοτε παράγει ορθολογικό αποτέλεσμα.

Η «Δύναμη» που από τις χαοτικές, σπασμωδικές, ακατανόητες ενέργειες ξένων και δικών μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανασυγκρότηση καταβάλλοντας  το απαραίτητο τίμημα στην Αρχή διατηρήσεως της Ενέργειας : Την θυσία, βλέπε καταστροφή μιας τουλάχιστον ανερμάτιστης, πεπλανημένης και χαζοχαρούμενης γενιάς.

Μια εκδήλωση της «Δυνάμεως» θα ήταν π.χ. η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέως με την επιστροφή κακήν – κακώς των κατ’ όνομα αστών του 70 και του 80 στα χωριά τους, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της ικανότητος της χώρας να θρέψει τον πληθυσμό της σε είκοσι χρόνια από τώρα...

Τουλάχιστον ένας σύμβουλος του Πρωθυπουργού έχει την κουλτούρα και την παιδεία να αντιληφθεί τα παραπάνω... Πιθανόν να υπάρχει ένα τέτοιο «κρυφό», ανομολόγητο σχέδιο... Αρκεί να υπάρχει και η «λεπταισθησία της κρίσεως» ώστε να διατηρηθεί η ακεραιότης (η γεωγραφική) της χώρας και ότι γίνει – εάν γίνει – να προλάβει την επόμενη συρρίκνωση...

Μήπως τελικώς υπάρχει σχέδιο ; Ένα ανομολόγητο, ανύπαρκτο στο χαρτί σχέδιο ;

Parisfal

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikos nikidis avatar
  nikos nikidis 27/07/2013 06:04:00

  τελικά εκεί φτάσαμε? να ελπίζουμε στην αόρατη χείρα? τι λέγαμε και τι κάναμε μέχρι τώρα? δυστυχώς, θυμάμαι....

 2. βαγόνι avatar
  βαγόνι 27/07/2013 07:34:59

  Θα μπορούσε κανείς να το εκλάβει ώς σύγχρονη εκδοχή του Φαλμαράιερ
  και να αναμείνει τον σημερινό Παπαρρηγόπουλο να σου απαντήσει δεόντως...!
  Θα μπορούσε ακόμη να το θεωρήσει ώς θρήνο επι των ερειπίων....Προτιμώ,
  να πιστεύω,ότι είναι ύστατη έκκληση πατριωτισμού..."Ξυπνήστε,Χανόμαστε"!
  Το έκανε,σε πολύ μεγαλύτερη έκταση,σ'ολο το έργο του,ο Τζόυς για την
  Ιρλανδία¨..."'Εριν,'Εριν....γιατί με πρόδωσες,ξεχασιάρα,καταραμένη...,πού
  άφησες τα καλύτερα παιδιά σου να σέρνονται στίς πέντε θάλασσες...."
  Θα ήταν λάθος να στοιχειοθετήσει κανείς τα αντιπαραδείγματα σ'όσα
  αναφέρεις...ισχύουν και τα μέν και τα δέ....και οι εξάρσεις και η πτώση....
  οι μεγάλες ιστορικές ασυνέχειες,η απώλεια μνήμης επι μακρόν και η
  θριαμβική ανάκτηση της....το μακραίωνο μαύρο και το γλυκοχάραμα...
  Ακόμη και στήν αναφορά σου στην "ανατολίτικη ελληνοχριστιανική"
  εκδοχή,που είναι ακριβέστατη,υπάρχει αντίλογος: ποιός διέσωσε τα
  κείμενα;....ή να αποδεχθεί μιά πιό σύνθετη ταυτότητα,όπως ο Καβάφης:
  "...είμεθα 'Ελληνες,τί άλλο είμεθα,
  αλλά με συγκινήσεις και αγάπες της Ασίας,
  με συγκινήσεις και αγάπες,
  που κάποτε ξενίζουν τον Ελληνισμό...."
  και προφανώς,δεν είμεθα ούτε ο Ζήγκφριντ ούτε ο...Πάρσιφαλ!
  Δέν θα υπάρξει "Αόρατος Χείρ"....είμαστε στα πολύ κάτω μας και θα
  σηκωθούμε με σκέψη και αίσθημα,μόνοι μας!

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ βαγόνι 27/07/2013 08:50:55

   Εξαιρεικό σχόλιο! Αλλά αλήθεια, γιατί δεν δοκιμάζετε να γίνετε εσείς ο "Παπαρηγόπουλος"; Ήδη το κάνετε σε κάποιο βαθμό.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ βαγόνι 29/07/2013 15:36:29

   Μου θύμισες όμως και κάτι άλλο του Καβάφη: Όταν δήλωνε στον Στρατή Τσίρκα:
   «Είμαι κ' εγώ ελληνικός. Προσοχή, όχι Ελλην, ούτε Ελληνίζων, αλλά Ελληνικός».

   Και το «Επιτύμβιον Αντιόχου, βασιλέως Κομμαγηνής» (1923):
   Μετά που επέστρεψε, περίλυπη, απ’ την κηδεία του,
   η αδελφή τού εγκρατώς και πράως ζήσαντος,
   του λίαν εγγραμμάτου Αντιόχου, βασιλέως
   Κομμαγηνής, ήθελ’ ένα επιτύμβιον γι’ αυτόν.
   Κι ο Εφέσιος σοφιστής Καλλίστρατος —ο κατοικών
   συχνά εν τω κρατιδίω της Κομμαγηνής,
   κι από τον οίκον τον βασιλικόν
   ασμένως κ’ επανειλημμένως φιλοξενηθείς—
   το έγραψε, τη υποδείξει Σύρων αυλικών,
   και το έστειλε εις την γραίαν δέσποιναν.

   «Του Αντιόχου του ευεργέτου βασιλέως
   να υμνηθεί επαξίως, ω Κομμαγηνοί, το κλέος.
   Ήταν της χώρας κυβερνήτης προνοητικός.
   Υπήρξε δίκαιος, σοφός, γενναίος.
   Υπήρξεν έτι το άριστον εκείνο, Ελληνικός—
   ιδιότητα δεν έχ’ η ανθρωπότης τιμιοτέραν·
   εις τους θεούς ευρίσκονται τα πέραν»

   Αυτό που ήξερε ο παροικιακός Καβάφης - αλλά το ξέχασαν πολλοί νεοέλληνες του Κράτους (κρατιστές;) - είναι ότι και στην "Δυτική συνέχεια του κλασικού Ελληνορωμαισμού" και στην Βυζαντινότροπη "καθ' ημάς Ανατολή", ο Ελληνισμός ήταν πάντα ακτινοβολία, άνοιγμα, εξωστρέφεια, ισότιμη σχέση με τον "άλλο". Ποτέ αγοραφοβία, κλειστά σύνορα, φόβος του "άλλου" εξαιτίας χαμηλής αυτοεκτίμησης.

   Έτσι, προπάντων σήμερα, υπό έκτακτες συνθήκες, συνθήκες αποτυχημένου κράτους (failed state) και πολιτικού σκηνικού σε αναβρασμό με έντονη αναδιάταξη, είναι αδύνατο ν' ανακτήσουμε έναν "πατριωτισμό της χαμηλής αυτοεκτίμησης", της "πτωχής πλην τιμίας Ελλάδος", τον "πατριωτισμό" του αποτυχημένου και αποσυρμένου απο τον περίγυρο.
   Είναι αδύνατο ν' ανακτήσουμε έναν πατριωτισμό, χωρίς το άνοιγμα σε ό,τι "Ελληνικό" της εποχής μας: Δηλαδή άν πρωτευόντως δεν αυτοδεσμευόμαστε και στην Ευρωπαική κοινή μας μοίρα - και άν δεν αισθανόμαστε συνυπεύθυνοι για αυτήν, στο μέτρο που μας αναλογεί.

   Μια παρατήρηση μόνον: Ο Ελληνισμός, μ' αυτή την έννοια, κάθε άλλο παρά τέλειωσε το 404 ή το 146 π.Χ. Ελληνισμός ήταν της Αθήνας και της Σπάρτης, Ελληνισμός ο της Σικελίας, αλλά και Ελληνισμός της Κομμαγηνής. Και γιατί όχι, εκτός απο τον Περικλή, "Ελληνικός" ήταν και ο αυτοκράτορας - φιλόσοφος Μάρκος Αυρήλιος που έγραφε φιλοσοφία στο πρωτότυπο στα Ελληνικά, όσο και η πριγκίπισσα-ιστορικος Άννα Κομνηνή. Όσο και ο Διαφωτιστής Δάσκαλος απο το Βελεστίνο, επαναστάτης στα χνάρια του Λαφαγιέτ (επαναστάτη στις ΗΠΑ και στη Γαλλία)...
   Το πιό επικίνδυνο για τον Ελληνισμό είναι η περιχαράκωση, η αγοραφοβία, η μανιακή φαντασίωση ότι περιτριγυρίζεται μόνον απο εχθρούς. Η μη παραδοχή του "τι πήγε στραβά", η αποφυγή της αυτοεξέτασης και η τεμπέλικη ευκολία ότι "φταίνε οι άλλοι". Αυτό ακριβώς είναι η παρακμή.

   • βαγόνι avatar
    βαγόνι @ Uncle Stgm 29/07/2013 22:14:42

    ++++

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 27/07/2013 07:36:46

  Χαζοχαρούμενη γενιά; Σχεδιασμένη καταστροφή της; Πεπλανημένης ω εσείς φωτισμένοι;

  Επιστροφή λοιπόν για να τρέψουμε ή ορθότερα να συνεχίζουμε να τρέφουμε τους πολιτικούς και τις αυλές αυτών μάλλον....

  Συγνώμη αλλά χαζοχαρούμενος είναι όποιος χαρακτηρίζει φασιστικά και οριζόντια μια γενιά: χαζοχαρούμενη (βλέπω ότι η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ εμποτίζει με παγκάλια συμπεριφορά και χαρακτηρισμούς ορισμένους)

  Οποιος νομίζει ότι μπορεί να καταρτίζει σχέδια και να τα υλοποιεί χωρίς εθνική ομοψυχία και συμμετοχή των πολιτών τότε δεν μπορεί ούτε στους δρόμους να περιπατεί.

  Αν η υλοποίηση του σχεδίου είναι 4,000+ αυτοκτονίες, 1,500,00 άνεργοι, γονείς να εγκαταλείπουν τα παιδιά σε ιδρύματα για να τραφούν, ενώ τα μυαλά του σχεδίου έχουν τους Τσουκάτους να κόβουν βόλτες, τα γραφεία των Αντιπροέδρων να κοστίζουν 700,000 € και το πάρτι να συνεχίζεται ....στις επόμενες εκλογές θα δουν το σχέδιό τους και την κατάληξή τους.

  Γιατί και η κοροϊδία έχει τα όρια της και αν όλοι εμείς που δεν συμμετείχαμε στα πάρτι σας, είμαστε .....χαζοχαρούμενη γενιά τότε όλοι εσείς που μας αποκαλείτε έτσι είστε τουλάχιστον ...αφελείς στις αμειβόμενες καρέκλες των συμβούλων, αν νομίζετε ότι όλοι είμαστε απλά ...χριστιανοί να γυρίζουμε το άλλο μάγουλο γιατί όπως και κάποιος αφελής έλεγε....οδοντοστοιχία αντί οδόντος.

  Ενας της χαζοχαρούμενης γενιάς, κατά όλους εσάς, που θα σας συναντήσει αργά ή γρήγορα στο ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών γιατί δεν είμαστε όλοι γραικύλοι και από την επιβίωση υπάρχει και το ...Κούγκι

  • Χ avatar
   Χ @ Ο Ιθαγενής 27/07/2013 11:13:29

   Το κούγκι είναι το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα που μπορείς να αντιληφθείς?.
   Υπάρχουν βέβαια και δημοκρατικές υποχρεώσεις όπως για παράδειγμα να σεβαστείς την δική μου γνώμη που λέει όχι στην αυτοκαταστροφή

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Χ 27/07/2013 13:41:36

    Μα η ιστορία διδάσκει ...άλλοι διάλεξαν το Κούγκι άλλη στα Γιάννενα στα τέσσερα.....ο καθένας και οι επιλογές του.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Ο Ιθαγενής 29/07/2013 15:43:33

     Υπήρξε όμως και ο δρόμος των Φιλικών. Οργάνωση, μεθοδικότητα, επιλογή συμμάχων και αντιπάλων, εκτίμηση της πολιτικής συγκυρίας, αγώνας με πιθανότητες επιτυχίας.
     Αλλά αυτός ο δρόμος προυποθέτει Διαφωτισμό, μεταλαμπάδευση διεθνούς εμπειρίας, αλληλεπίδραση με άλλους αγώνες. Πράγματα που δεν είναι αποδεκτά απο ένα μέρος όσων αυτοχαρακτηρίζονται σήμερα ως "πατριώτες" - με τις καλύτερες των προθέσεων ενδεχομένως.

  • dim avatar
   dim @ Ο Ιθαγενής 27/07/2013 11:31:03

   Το 90% του ελληνικού λαού συμμετείχε στο πάρτυ, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο... Όλοι όσοι θέλανε και είχαν στοιχειωδώς το ένστικτο να βγάλουν κάτι παραπάνω, το βγάλανε:

   Δημόσιος Υπάλληλος? Αμειβόταν επί 30 χρόνια με παραπάνω λεφτά από όσα αναλογούσαν βάση της παραγωγικότητας του... Χώρια ότι οι μισοί από αυτούς ήταν πλεονάζοντες και δε αργόμισθοι...

   Ιδιωτικος Υπάλληλος? Τεράστιες για τα δεδομένα της πραγματικής δυνατότητας της οικονομίας μας αμοιβές... Κι αυτό λόγω του ότι υπήρχε πάρα πολύ αυξημένη ζήτηση για κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών, ακριβώς γιατί έμπαινε δανεικό χρήμα στη χώρα, 1 εκατ. ΔΥ, είχαν χρήμα για ξόδεμα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πουλούσαν περισσότερα από όσο είχαν προϋπολογίσει σε σχέση με τη πραγματική δυνατότητα μιας οικονομίας που δε θα βασιζόταν σε κατανάλωση με δανεικά, και έτσι έδιναν και πολύ υψηλούς μισθούς στους υπαλλήλους τους

   Μικρομεσαίος? Έμπορος? Υπερκέρδη, σε σύγκριση πάντα με το τί θα έβγαζες αν δεν υπήρχε αυτή η κατανάλωση με δανεικά...

   Όλοι οι παραπάνω αποτελούν το 90% της κοινωνίας... Μη μου πεις λοιπόν ότι δεν ήσουνα κι εσύ ( ή οι γονείς σου, αν εσυ είσαι μικρός) μέσα σε αυτό το 90%... Τι είχαν οι γονείς σου το 1980 και τι έχουν τώρα, έστω σε ακίνητη περιουσία κλπ κλπ κλπ? Θα τα είχαν κάνει όλα αυτά αν δεν υπήρχε αυτή η «ψευτική» τεχνητή καταναλωτική ζήτηση, που βασίστηκε στα δανεικά, που υποθήκεσε όμως τις επόμενες γενιές, φορτώνοντας τες με χρέη?

   Αφελώς ή συνειδητά όλοι όσοι μιλάνε για το «πάρτυ» εστιάζουν στους 1000 ή τους 5000 χιλιάδες που έφαγαν από μερικά εκατομμύρια ευρώ ο καθένας... Ναι, φυσικά και είναι προκλητικό, και μακάρι να βρεθούν όλοι αυτοί και να σαπίσουν στη φυλακή.. Αλλά μέσο όρο 3.000 άτομα επί 3.000.000 ευρώ να έφαγαν = 9 δις ευρώ... Βάλε και άλλα 10 δις (20 θες? 30?) από μεγαλοκαρχαρίες κλπ κλπ κλπ κλπ κλπ, μας λείπουν άλλα 300 δις... Αυτά είναι που έφεραν τα μνημόνια, και αυτά είναι που πήγαν στις τσέπες του 90% του λαού...(500.000 υπεράρθμοι επί 20.000 ευρώ ετησίως, επί 20 χρόνια πχ = 200 δις... τι να λέμε τώρα)...Κάποιοι ήταν πιο νοικοκύρηδες και τα έκαναν ακίνητα, σπούδασαν τα παιδιά τους, έβαλαν στην άκρη κλπ... Κάποιοι έβγαζαν εκατομμύρια και τα ξόδεψαν σε Ρωσίδες, μπουζούκια, γαρδένιες, μερσεντές και χλιδάτη ζωή και τώρα διαμαρτύρονται... Ας μη διαμαρτύρονται.. Λεφτά πέρασαν πολλά για όλους, και δυστυχώς δεν ήταν λεφτά που στηρίζονταν σε σωστή παραγωγική βάση και ανταγωνιστικότητα για να μείνουν για πάντα στην οικονομία μας, αλλά ήταν λεφτά δανεικά που πήγαν στη κατανάλωση, και μοιραία τελείωσαν...

   Είναι πολύ απλό το θέμα σε μια οικονομία και το έχω περιγράψει ξανά: Μια οικονομία με συγκεκριμένη παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα μπορεί να «δώσει», να «παράγει» ένα συγκεκριμένο ποσό σε βάθος πχ 40 χρόνων: Ας πούμε πχ ότι το ποσό αυτό είναι 800 χιλ. Ευρώ για τον καθένα μας, δηλαδή 20.000 ευρώ ετησίως για 40 χρόνια... Και σου λέει η οικονομία σου: «Φίλε, τόσα σου αναλογούν, φρόντισε να τα τραβάς ισόποσα, για να σου φτάσουν και για τα 40 χρόνια, ή αλλιώς φρόντισε να αυξήσεις τη παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα σου για να κάνεις τα 800, 1200 πχ, και να σου αναλογούν έτσι 30χιλ. κάθε χρόνο...»

   Εμείς τι κάναμε? Δεν αυξήσαμε ποτέ τη παραγωγικότητα μας, και ξοδεύαμε και 30 χιλ. Ευρώ ετησίως για τα 20 πρώτα χρόνια.. Μοιραία τώρα μας έχουν μείνει μόνο 10χιλ. Ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια... Μη διαμαρτυρόμαστε όμως... Το συνολικό ποσό που μας αναλογούσε το ξέραμε (και μη μου πει κανείς ότι δε το ήξερε όταν αποδεχόταν τον «πελατειακό» διορισμό στο δημόσιο, ότι αυτό το «χρέος» που δημιουργούσε εκείνη τη στιγμή θα το βρει σε 20 χρόνια ή αυτός ή τα παιδιά του μπροστά του... Το ήξερε και το παραήξερε, απλά έλεγε «ας περάσουμε τώρα καλά, και βλέπουμε... θα κάνουμε καμια μαγκιά στους ξένους, θα τους απειλήσουμε, και θα μας χαρίσουνε και τα υπόλοιπα πχ...»

   • Αιρετικός avatar
    Αιρετικός @ dim 27/07/2013 12:35:01

    Κάτι άχρηστα εξοπλιστικά, κάτι μιζούλες δεξιά-αριστερά, κάτι άχρηστα έργα σε ημετέρους τα ξεχάσατε? Για το σκεπτικό "του όλοι φταίμε" θα σας ζήλευε και ο Πάγκαλος...έτσι είναι αν έτσι νομίζετε...

    • dim avatar
     dim @ Αιρετικός 27/07/2013 15:14:52

     Όποιος δε συμφωνεί ότι "όλοι φταίμε", είναι απλά εγωπαθής, για να μη πω τίποτα χειρότερο.. Εγω που είμαι ρεαλιστής, ορθολογιστής, και δίκαιος λέω ότι "όλοι φταίμε, άλλα όχι όλοι στον ίδιο βαθμό"... Και "όλοι επωφεληθήκαμε από τη κατάσταση αυτή, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό."...

     Απλά στον "κουβά" του χρέους των 300-400 δις, μπορεί οι 1000 ή 5000 περιπτώσεις καρχαριών και αρπαχτικών να είναι φανταχτερές, αφού μιλάμε για 2-3-5-10 εκατ. ανά περίπτωση, αλλά όλες αυτές μαζί δε κάνουν ούτε 20-30-50 δις. Ενώ η περίπτωση 300-500 χιλ. υπεράριθμων - αργόσχολων, ή η περίπτωση φοροδιαφυγής 1 εκατ. Ελ.Επ. κλπ κλπ κλπ, επί 20 χρόνια, βγάζει 200 δις...

     Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους...

     • cresswell avatar
      cresswell @ dim 27/07/2013 21:21:55

      Α, και να μην ξεχάσω: η δική σας απογραφή έβγαλε πλέον των " 300-500 χιλ. υπεράριθμων – αργόσχολων" ...

      Μάλιστα. Ωραιότατα. Από τους απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα, μισό εκατομμύριο είναι υπεράριθμοι και αργόσχολοι. Οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμοίβονταν παράλογα ψηλά. Όλοι φάγαμε.

      Ζήτω η τρέλλα.

      Μήπως είστε ο Μόσιαλος;

     • dim avatar
      dim @ cresswell 27/07/2013 23:49:06

      Δες τι αξία ακινήτων είχε ο μέσος Έλληνας το 1980 και τι έχει σήμερα... Και αν αυτή η αύξηση στην αξία της περιουσιακής του κατάστασης δικαιολογείται απο τη παραγωγικότητα της οικονομίας μας, πάω πάσο... Αλλά έλα που δεν δικαιολογείται... Το ξαναλέω.. Με δεδομένη τη παραγωγικότητα μας, έπρεπε να "βγάζουμε" 20 χιλ. ανά έτος, για 40 έτη... Εμείς επιλέξαμε, να τραβάμε από τον "κουμπαρά" μας 30 χιλ. ανά έτος τα πρώτα 20 χρόνια... Τώρα μας έχουν μείνει μόνο 10χιλ. ανά έτος για τα επόμενα 20 χρόνια...

     • Αιρετικός avatar
      Αιρετικός @ dim 29/07/2013 11:58:07

      Τα νούμερα που μας "ρίχνετε" πως βγαίνουν? 90%, 300-500 χιλ., 1 εκατ.? Ποιά είναι η πηγή σας?... Όποιος λοιπόν δεν συμφωνεί στο "'ολοι φταίμε" είναι εγωπαθής ενώ εσείς ρελαιστής, ορθολογιστής και δίκαιος...Ή όλοι φταίμε ή όλοι επωφεληθήκαμε σε κάποιο βαθμό? Έχει διαφορά...Στο αρχικό σχόλιο η όλη προσέγγισή σας στηρίζεται στο δεύτερο..."Εμείς τι κάναμε? Αυξήσαμε την παραγωγικότητά μας?" προφανώς αναφέρεστε στο πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε και τους "πελάτες" του αλλά η Ελλάδα ΔΕΝ είναι αυτοί (αυτοί δεν είναι το 90%)...Αν αναγνωρίσετε ότι για την δική τους πάρτη οι κομματικές ηγεσίες έκαναν ένα party γνωστών και φίλων με άχρηστα δημ. έργα, με υπερδανεισμό και ρουσφέτια θα λέτε την αλήθεια...

     • Αιρετικός avatar
      Αιρετικός @ Αιρετικός 29/07/2013 12:00:18

      Διορθώσεις: ενν. ρεαλιστής και "...στο αρχικό σχόλιό σας η όλη σας προσέγγιση στηρίζεται στο πρώτο (όλοι φταίμε χωρίς αναλογία ευθύνης)...

   • Tasos avatar
    Tasos @ dim 27/07/2013 13:01:42

    Κάμποσα από αυτά είναι λογικά αν ψάξει να δεί κανείς πώς βγαίνει ένα χρέος 300δις. Αναρωτιέμαι όμως σε όλες τις άλλες χώρες που επίσης έχουν χρέος και 300 και 500 και 1+ τρις και ό,τι θέλει βάλε, εκεί πώς προκύπτει το χρέος? Έχουν και οι Γερμανοί, Ιταλοί, Βέλγοι, γαρδένιες και ρωσίδες? Μα όταν ένα κράτος συνολικά συμμετέχει στο παγκοσμιοποιημένο τραπεζικό σύστημα, προφανώς και θα διοχευτευτεί δανεικό χρήμα κάπου. Όλη η δύση πάνω σε δανεικό χρήμα κάθεται.
    Ακόμα κι αν κάποια κράτη έχουν ελέγχους και το δανεικό χρήμα καταλήγει ορθολογικότερα σε σωστά μέρη, και πάλι ένα μεγάλο μέρος γίνεται αέρας, και πάλι το χρέος σα νούμερο προς δικαιολόγηση παραμένει. Και μιλάμε και για κράτη που έχουν πιο ορθή οικονομία με βιομηχανίες και παραγωγή. Αυτό δεν εμπόδισε όμως την ύπαρξει τεράστιου χρέους. Υπό αυτό λοιπόν το πρίσμα, δεν έχει νόημα να βρείς πού ακριβώς μοιράστηκαν 300 δις γιατί κι αν δεν είχε μοιραστεί "έτσι" θα είχε μοιραστεί "αλλιώς" ανάλογα με τα ήθη της κάθε χώρας. Πάντα όμως μιλάμε για δανεικό χρήμα που δεν εξοφλείται ποτέ παρά μόνο η κάθε χώρα προσπαθεί να κάτσει καλά πάνω στη φούσκα της να μη τη σπάσει. Η δική μας έσπασε, των άλλων καθυστερεί. Όλοι όμως έχουν μια αδικαιολόγητη (με τα δικά σας κριτήρια) φούσκα που για μένα είναι δικαιολογημένη γιατί αν θες να συμμετέχεις στο καπιταλισμό της δύσης έτσι όπως είναι δομημένος, είσαι σχεδόν υποχρεωμένος να έχεις μια φούσκα, εκτός και είσαι κράτος χωρίς ιδιαίτερη οικονομική, πολιτική ή γεωστρατηγική σημασία οπότε μπορεί και να σε αφήσουν να ζείς με μια μικρή και ακίνδυνη φούσκα.

    • dim avatar
     dim @ Tasos 27/07/2013 15:01:13

     Για αυτό υπάρχει ενας δείκτης που λέγεται: ποσοστό χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ... Ωστε αυτά τα 300 δις δανεικά, να πιάνουν τόπο, να αυξάνεται και το ΑΕΠ της χώρας, και έτσι αυτά τα δανεικά να αποτελούν μικρό ποσοστό σε σχέση με το προϊον που παράγει η χώρα... Εμάς το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε σε τεράστια ύψη, ακριβώς επειδή, αντι να επενδύουμε τα δανεικά, τα ξοδευαμε σε υπέρμετρη αντιπαραγωγική κατανάλωση...

     • rally monkey avatar
      rally monkey @ dim 27/07/2013 23:25:04

      ..αυτό όντως συνεβαινε
      αλλά σου λεει λιγοτερο απο την μιση αλήθεια - και την ιστορια οφειλουμε να την λεμε ολοκληρη..

      τι εστειλε τον λόγο χρεους/αεπ through the roof...?

      το ΑΕΠ (εστω ..το βασιζομενο σε κατανάλωση) κατέρρευσε
      μάλιστα στον πολιτισμενο κοσμο δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο αναλογης πτώσης σε περιοδο ειρήνης
      (..το ΑΕΠ ειναι στον παρονομαστή)

   • nikos nikidis avatar
    nikos nikidis @ dim 27/07/2013 13:16:30

    εγώ δεν τα ήξερα, όπως και εκατομμύρια σαν εμένα. και ποτέ δεν ξέφυγα από τον προϋπολογισμό μου. όσα έπαιρνα, τόσα και λιγότερα ξόδευα πάντα. τώρα δεν υπάρχει μία. μετά Χριστόν γίνομαι και εγώ προφήτης. εσείς που τα ξέρατε, πού ήσασταν τα προηγούμενα χρόνια? και μην μου πεις ότι τα λέγατε ή για το πασόκ, γιατί υπήρξαν και μητσοτάκης και καραμανλής. άλλωστε με το πασόκ υπάρχει συγκυβέρνηση. άιντε από κει, που προσπαθείτε να το παίξετε και υπεράνω, πάνω στον πόνο του άλλου...

    • dim avatar
     dim @ nikos nikidis 27/07/2013 15:09:45

     Μη βάζεις στο ίδιο κουβά τον Παπανδρέου με το Μητσοτάκη και το Καραμανλή... Ο ένας έταζε "Τσοβόλα δώστα όλα" και "λεφτά υπάρχουν", και οι άλλοι προσπαθούσαν να συμμαζεύουν τα ασυμάζευτα, και μάλιστα με 151 και 152, γιατί φρόντιζε πάντα το ΠΑΣΟΚ όταν έβλεπε ότι χάνει τις εκλογές να αλλάζει τον εκλογικό νόμο προς το αναλογικότερον...

     Εγω είχα τη γιαγιά μου τότε, η μόνη από την οικογένεια που ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, και τις λέγαμε τότε όλοι: "Καλά ρε γιαγιά τι ψηφίζεις Ανδρέα? Επειδή μοιράζει τώρα λεφτά και διορίζει όποιον περνάει έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ? Δε βλέπεις ότι σε 20-30 χρόνια, εμείς, τα εγγόνια σου, θα κληθούμε να πληρώσουμε αυτές τις σπατάλες και αυτά τα χρέη?"... Και μου απαντούσε: "Μη στεναχωριέσαι παιδί μου... Έχει ο Θεός... Ας περνάμε τώρα καλά, και στο μέλλον κάπως θα τα βολέψουμε..."... Έ, ήρθε το μέλλον... αυτό λέω...

     • Κ.Π. avatar
      Κ.Π. @ dim 27/07/2013 20:40:03

      Ακριβώς, όχι όλοι και όλα στον ίδιο κουβά. Έτσι αναμειγνύεται (διαχέεται) η ευθύνη, ώστε δίκαιοι και άδικοι να θεωρούνται ομού άδικοι. Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι η πρώτη αξιόλογη προσπάθεια "εκρίζωσης'' των σαθρών και μολυσματικών δομών που άφησε το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του '80 έγινε επί Κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Δυστυχώς αυτή η προσπάθεια ανακόπηκε, εκτός των άλλων, από τη θλιβερά λυσσαλέα αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση και των παραφυάδων του (συνδικαλιστικές οργανώσεις, φίλα προσκείμενα ΜΜΕ, οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα)

     • rally monkey avatar
      rally monkey @ dim 27/07/2013 22:36:45

      Σοφή η γιαγιά -
      αλλά δεν της είχε μιλήσει καποιος για τον Γιωργάκη..
      ελπίζω να μην τον ψηφισε στην ψηφοφορία με τα λάπτοπ

      πρεπει να ξυπνήσουμε

      αυτό που έπαθε η Ελλάδα *ΔΕΝ* το επαθε απο το χρέος
      ειναι αποτέλεσμα προδοτικής υπονόμευσης της αξιοπιστιας του κράτους και του δημοσιου συμφέροντος

      χρεη ειχαν και άλλοι ...
      συγκρίσιμα ή και χειρότερα
      κανένας δεν εφτάσε στη θέση της Ελλάδας -δυστυχώς
      η απαντηση δεν βρισκεται στα fundamentals της οικονομίας

     • Ιωάννης Ζέρβας avatar
      Ιωάννης Ζέρβας @ rally monkey 30/07/2013 07:07:51

      +1000!
      "Aυτό που έπαθε η Ελλάδα *ΔΕΝ* το επαθε απο το χρέος
      ειναι αποτέλεσμα προδοτικής υπονόμευσης της αξιοπιστιας του κράτους"

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ dim 27/07/2013 19:26:28

    Από πού προκύπτει το 90%. Είναι συνέχεια του "μαζί τα φάγαμε"; Τι διάολο προπαγάνδα είναι αυτή ;

    • cresswell avatar
     cresswell @ Νίκος Αργεάδης 27/07/2013 21:35:19

     Ακριβώς, όπως το γράφετε: "διάολο-προπαγάνδα". Τίποτα λιγότερο.

     • dim avatar
      dim @ cresswell 27/07/2013 23:54:54

      Δες πόσο έχει ανέβει και για πόσους το βιοτικό επίπεδο από το 1980, και θα δεις πως προκύπτει το 90%... Η άνοδος αυτή είναι δυσανάλογη της παραγωγικότητας μας, και οφείλεται στην ευημερία με "δανεικά"... Δεν είπα ότι "έκλεψαν" όλοι, ή ότι τα έφαγαν όλοι... Είπα ότι όλοι (ή για να ακριβολογούμε το 90%) ΕΠΩΦΕΛΗΘΗΚΑΝ από την κατάσταση αυτή... Αν εγώ είχα μια μικρή επιχείρηση, και όλοι γύρω μου, δημόσιοι, στρατιωτικοί, ιδιωτικοί κλπ, είχαν από 3.000 ευρώ ανα μήνα, δεν ξόδεψαν και στο μαγαζί μου πιο πολλα? Δεν επωφελήθηκα κι εγώ? Αν αυτά τα 3.000 τα έπαιρναν επειδή τα αξίζαν με βάση τη παραγωγικότητα τους, τότε ΟΚ, κι εγώ "άξιζα" τον αυξημένο τζίρο μου... Αν όμως τα 3.000 αυτά ήταν αναντίστοιχα με τη παραγωγικότητα τους, τότε κι εγώ επωφελήθηκα παροδικά από αυτή την τεχνητή ζήτηση με δανεικά... Τόσο απλό... Ουτε προπαγάνδες ουτε τίποτα... Απλή λογική... Ξυπνήστε, και αφήστε πίσω τη μιζέρια, την εγωπάθεια και την λογική "για όλα φταίνε οι άλλοι και ποτέ εμείς"....

     • joao avatar
      joao @ dim 28/07/2013 10:33:05

      Έστω οτι έμεις οι πολίτες πληρώνουμε το χρέος μας τα υπόλοιπα λαμόγια πολιτικοί νταβαντζήδες κλπ πότε θα πληρώσουν και πως; Θα σου πω εγω.
      ΠΟΤΕ.Ποτέ γιατι ολοι μαζί καλύπτωνται μεταξυ τους.

      υγ:οταν δουλευα στα 20 και μ ειπαν θα περνεις 1000 ευρώ δε σκεφτηκα την παραγωγικοτητα της Ελλαδας να αρνηθω το μισθο μου ο βλάκας και να πως τα πληρωνω τωρα..και αμα πω και καμια κουβεντα παραπάνω δεν σκεφτομαι και το καλο της πατριδας...

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ dim 28/07/2013 17:56:44

      Την παραγωγικότητα την "προκαλεί" το παραγωγικό μοντέλο που δομεί η ελίτ κάθε χώρας, ΟΧΙ Ο ΕΡΓΑΤΗΣ Ή Ο ΓΕΩΡΓΟΣ. Την προκαλούν αυτοί που έχουν τα ηνία μιας χώρας με την συμπεριφορά τους και τα προγράμματά τους, πράγματα άγωνστα στην Ελλαδική αλήτ. Η οποία, ειρήσθω, με χρήση Ναζιστικών λογικών "μαζί τα φάγαμε" ή " ολοι ειμαστε τεμπέληδες" μας προκαλεί και μας προσβάλλει σε όλο τον κόσμο. Αλλά αυτό για μένα δεν αποτελεί έκπληξη: Σε παραπέμπω αγαπητέ Ντιμ στον Κον΄δυλη.
      ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ!! και σταματήστε να μας προσβάλλετε ως λαό γιατί θα μας βρρείτε μπροστά σας...

     • MCA avatar
      MCA @ Νίκος Αργεάδης 28/07/2013 19:16:48

      Ποιός επιλέγει όμως τους εκάστοτε που κρατούν τα ηνία; Έχει και ο λαός τις ευθύνες για τις επιλογές του. Αυτό βέβαια έχει τεράστια διαφορά από το να τον αποκαλούν κλέφτη και λαμόγιο, επιρρίπτοντας του ευθύνες που σίγουρα δεν του ανήκουν.

      Εάν το παραγωγικό μοντέλο είχε δομηθεί με το ορθό τρόπο, τότε η Ελλάδα ως χώρα και οι πολίτες της ατομικά, χάρη στις ικανότητες τους, θα ήταν τώρα οικονομικά ισχυροί και δεν θα χαμπαριάζανε από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Καμιά γιαγιά όμως και κανένας απλός πολίτης δεν μπορεί να τα γνωρίζει αυτά και ούτε έχει χρόνο να ασχοληθεί, καθώς πρωτίστως πρέπει να ενδιαφερθεί για την επιβίωση της οικογένειας του. Όποιος το θεωρεί αυτό κακό,….. έ… τότε δίνει δίκιο στον Πάγκαλο.

     • dim avatar
      dim @ MCA 28/07/2013 23:27:16

      Ακριβώς.. Και δεν είπα ότι όλοι μαζι τα φάγαμε ή όλοι κλέψαμε... Είπα όλοι ΕΠΩΦΕΛΗΘΗΚΑΜΕ..., γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η ευημερία με δανεικά κάποτε τελειώνει, και όμως δε μας ένοιαζε που υποθηκεύαμε συνειδητά το μέλλον το παιδιών μας για να βγάλουμε έξτρα χρήμα τότε, χρήμα που δε στηριζόταν σε σωστές βάσεις - παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα...

     • MCA avatar
      MCA @ MCA 29/07/2013 10:39:01

      @ dimΔεν επωφεληθήκαμε, αντίθετα βγήκαμε ζημιωμένοι, τώρα αλλά και στο παρελθόν. Θα είχαμε ΄΄φάει΄΄πολύ περισσότερα και χωρίς να καταβάλουμε extra ιδιαίτερη προσπάθεια. Αλλά δυστυχώς ο παραγωγικός σχεδιασμός ήταν μάπα. Αγαπητέ πιαστήκαμε κοροΐδα.
      Για το ότι γνωρίζαμε τι θα συμβεί θα μου επιτρέψετε να έχω τις ενστάσεις μου. Ποιός έχει το χρόνο να ασχοληθεί με αυτά ,εάν δεν έχει σχέση με την δουλειά του ή αν δεν το βλέπει ως χόμπυ.
      Πάντως το ΄΄η ευημερία κάποτε με δανεικά τελειώνει΄΄ δεν φαίνεται να το ασπάζεται ιδιαίτερα η Δύση ακόμα και σήμερα, καθώς εκεί ειδικά οι ιδιώτες είναι χρεωμένοι μέχρι το λαιμό και είναι αμφίβολο για πόσο ακόμα θα έχουν την δυνατότητα να εξοφλούν τα χρέη τους.
      Και μην ξεχνάτε, δεν συνορεύουμε με την Αυστρία και την Ελβετία. Είμαστε στα Βαλκάνια και συνορεύουμε με την Τουρκία. Αυτό στοιχίζει οικονομικά, σε δημόσιες δαπάνες, αλλά και στις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

     • Basil avatar
      Basil @ dim 28/07/2013 21:01:38

      Αγαπητέ Dim δες και συ πόσο έχει ανέβει και για πόσους απο τους 17 εταίρους μας στην Ευρωζώνη το βιοτικό επίπεδο από το 1980 και θα διαπιστώσεις οτι το δικό μας ήταν και παραμένει σταθερά το τελευταίο...Οι μόνοι που προχώρησαν στην Ελλάδα ήταν οι της λίστας Λαγκάρντ που κατα τους Γερμανούς έβγαλαν σχεδόν όλο το χρέος της Ελλάδας σε οff shore και φορολογικούς παραδείσους. Αυτοί όμως δεν έχουν πατρίδα όπως θα ξέρεις...
      Αν αντιλαμβάνεσαι αυτό τα λέει όλα και δεν μπορείς να απομονώνεις μια χώρα βγάζοντας συμπεράσματα που σου αρέσουν. επίσης η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια είχε και έχει τις μικρότερες κρατικές παροχές απο τους 17.
      Βεβαίως υπάρχει και ο Νίγηρας θα μου πείς αλλα τότε και οι Σύριοι είναι πλούσιοι και ευτυχείς...

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ dim 29/07/2013 12:18:10

    Έχεις κάποια δόση αλήθειας, αλλά υπερβάλλεις.
    Η Ελληνική κοινωνία, όπως όλες είναι ταξική. Πολύ πιό σκληρά ταξική και άνιση απο τις κεντροευρωπαικές, Γαλλίας, Γερμανίας κτλ
    Δεν είμαστε όλοι αστοί και upper - middle class. Αυτοί όλοι μαζί είναι ένα 30 %. Πλούτισαν, κατανάλωσαν και αποθησαύρισαν.
    Ο μέσος ιδιωτικός υπάλληλος (τυπικός μισθωτός ή άτυπος, με μπλοκάκι κτλ) και ο κανονικός δημόσιος υπάλληλος (π.χ. καθηγητής, δάσκαλος, σώματα προστασίας του πολίτη), ούτε με παραπάνω λεφτά απ' ότι άξιζε αμοιβόταν, ούτε τεράστιες αμοιβές για την οικονομία μας έιχε. Ο μέσος και ο κανονικός, μέσω ΑΣΕΠ κτλ όμως. Γιατί υπήρχαν και υπάρχουν ειδικές "νησίδες" μισθωτών που όντως υπεραμείβονται.
    Απο κεί και πέρα το κρατικοδίαιτο επιχειρείν και ο μονοπωλιακός τύπος της Ελληνικής οικονομίας έκαναν τη δουλειά τους. Καταστροφική δουλειά. Ένας καπιταλισμός χωρίς επανεπένδυση του παραγόμενου υπερκέρδους καταρρέει απο μόνος του. Ειδικά όταν υπάρχει και υποφορολόγηση του κέρδους.
    Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί. Κράτος - πελατολόγιο είχαμε και "καπιταλισμό της ακρίδας" ("μετά από εμάς ο κατακλυσμός"). Οι πελάτες και οι ακρίδες φάγανε. Οι λοιποί, που δεν έιμασταν πελάτες ή ακρίδες, είμασταν το σιτάρι και το κριθάρι. Μας φάγανε.

 4. ΑπυθιΑ avatar
  ΑπυθιΑ 27/07/2013 08:04:21

  Η ....αόρατος και η ορατή χείρ καλά θα κάνει, να εγκαταλείψει το συντομότερο την μονήρη παλινδρομική, αναποτελεσματική και καταστροφική εν τέλει ενασχόλησή της με την αυτάρεσκη απάθεια. Καιρός να αφοσιωθεί σε κάτι εποικοδομητικότερο από την άτολμη απραξία, γιατί ακόμα και η αναγκαστική επιστροφή του πληθυσμού στα χωράφια ώστε σε ...20 χρόνια (ποιός ζει και ποιός πεθαίνει), να μπορεί η χώρα να θρέψει τον εαυτό της μόνη της, δεν επιτυγχάνεται ούτε με ευχές, ούτε με οράματα, ούτε και με καθησυχαστικές φαντασιώσεις. Είναι στην πραγματικότητα, ένα άκρως απαιτητικό και φιλόδοξο Εθνικό σχέδιο που απαιτεί κεντρική οργάνωση, μέθοδο, πρόγραμμα, συνέπεια και εκτελεστική δεινότητα.
  Συν Αθηνά και ...(αόρατον) χείρα κίνει λοιπόν.
  Αλλά που να τρέχουμε τώρα, κάνει και ζέστη, μεσολαβούν κι οι εκλογές της μέγαιρας....., άστο κι αυτό γι αντιμεθαύριο! Καλά μπάνια!

  • Samurai avatar
   Samurai @ ΑπυθιΑ 27/07/2013 08:44:45

   Καλημέρα.
   Δε γνωρίζω τι χρειάζεται ο Έλληνας.
   Αλλά αυτό που δεν χρειάζεται είναι σίγουρα αόρατα χέρια, αοριστίες και φιλότιμο.
   Από αυτά είναι χορτάτος.
   Ψάχνει όμως τρόπο να τα εξάγει.

   • ΑπυθιΑ avatar
    ΑπυθιΑ @ Samurai 27/07/2013 18:00:14

    Καλησπέρα σας.
    ''Δε γνωρίζω τι χρειάζεται ο Έλληνας.''
    Ούτε κι αυτός, γιατί από τη στιγμή που θα το συνειδητοποιήσει, θα τρέχουνε και δε θα φτάνουν οι ταλαντούχοι κι οι ατάλαντοι ακριβοπληρωμένοι νανουριστές.
    Που θα πάει; Πολύ μακρύτερα πάντως, αποκλείεται.....

  • je ne regrette rien avatar
   je ne regrette rien @ ΑπυθιΑ 28/07/2013 00:10:24

   Καλή μου ΑπύθιΑ ... "έγραψες" πάλι με το υπέροχο:
   Σύν Αθηνά και (αόρατον) χείρα κίνει !!!

 5. MCA avatar
  MCA 27/07/2013 08:19:51

  ΄΄Αόρατο χέρι΄΄, είναι και η ανάγκη για επιβίωση. Μόνο που αυτό το χέρι από δημιουργικό, αστραπιαία μπορεί να μετατραπεί σε καταστροφικό και οι συνέπειες να είναι απρόβλεπτες….

 6. Ελπιδοφορος avatar
  Ελπιδοφορος 27/07/2013 08:48:42

  Παγκοσμιοποίηση ανοιχτά σύνορα πολιπολιτισμικότητα και πολίτες της γης η κράτη Έθνη ;
  Δεν θα έπρεπε πριν να προχωρήσει κάποιος στην με οποιοδήποτε τρόπο ανόρθωση του ΕΘΝΟΥΣ να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα;
  Δεν θα έπρεπε οι ίδιοι οι πολίτες να απαντήσουν τι θέλουν;
  Και τα δυο μαζί μπορούν να συνυπάρχουν;

 7. Evangelos avatar
  Evangelos 27/07/2013 09:07:49

  "...που τους αντάλλαξε πρόθυμα με Εβραϊκές και ανατολίτικες δοξασίες και έκτοτε τρέφεται με το ιδεολόγημα του «Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού"…

  συνοπτικά η καλύτερη "ψυχογραφία" των Ελλήνων και μια πράξη που επαναλαμβάνεται συνεχώς έκτοτε ...

  υ.γ. δεν ήταν εντελώς αρνητική η συνεισφορά των "Εβραϊκών και ανατολίτικων δοξασιών" αλλά η ευκολία με την οποία οι ΙΔΙΟΙ οι Έλληνες επέλεξαν να τις καθιερώσουν δια πυρός και σιδήρου καταστρέφοντας οι ΙΔΙΟΙ την αρχαιοεεληνική τους κληρονομιά (ναι μιλάω για το Βυζάντιο) καταδεικνύει το μεγαλύτερο (κατ εμέ) εθνικό "μεινέκτημα"... παραφράζοντας τον Γίββονα "ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι Έλληνες επιθυμούν να ταυτιστούν με μια απο τόσο οπισθοδρομική , θεοκρατική και δεσποτική εποχή" ... τέσπα

 8. Ραβινος avatar
  Ραβινος 27/07/2013 09:48:19

  Βαρυ αρθρο δυσπεπτο καλοκαιριατικα αλλα εκει εγκειται και το ενδιαφερον του.Απο ολα εχει το αρθρο ''αορατος χειρ''''δυναμη''''ηγετιδα ταξη '' και ολες τις φυλες του Ισραηλ {Ρωσους,Αμερικανους ,Ευρωπαιους κλ}.Ενα μονο λειπει που ειναι και το ισχυροτερο δρων συστατικο στην καταντια που βρισκομαστε και αυτο ειναι ο μυθος ''του κυριαρχου λαου '' και της δρασης του'' ως απο μηχανης θεου''που μας γαλουχησε γεννεες τωρα στην επιλυση των χρονιων μυριων προβληματων της φυλης των Ελληνων.Τι εκανε αυτος ο ''κυριαρχος λαος '' στον διαβα των αιωνων οταν χρειαστηκε να παρει τις τυχες του Εθνους στα χερια του μεσω εκλογων ?Σταθηκε δειλος ,μοιραιος και αβουλος αλυσσοδεμενος στις αλυσιδες της ημιμαθειας ,της ευκολης ροπης στην λαοπλανα γλωσσα της αριστερας ,της κοσμοπολιτικης μπουρζουαζιας και της αχαλινωτης προστασιας του ατομικου συμφεροντος του .Τι χρειαν εχουμε νεων σχεδιων Β κλπ οταν οι τιτανες της αντιπολιτευσης κραυγαζουν ωρυομενοι οτι ''Ναι θελουμε ενα κρατος μεγαλο να προσφερει υπηρεσιες στον λαο .Ναι θα προσλαβουμε ολους οσους φυγανε και ακομα παραπανω '' χωρις να λενε ποιος θα πληρωσει γι'αυτο το κρατος και ναι ενας λαος δειλος ,αβουλος ,μοιραιος ,στεκεται σαν χανος ετοιμος να πιαστει στο αγκιστρι να λειτουργησει δηθεν ως απο μηχανης θεος για μια ακομη φορα στην επιλυση των προβληματων του Εθνους εμπιστευομενος το πισωγυρισμα στους συγχρονους λαοπλανους του κρατικισμου και της μιζεριας .

  • parsifal avatar
   parsifal @ Ραβινος 27/07/2013 21:29:38

   Ραβίνε συμπληρώσατε αριστοτεχνικά την ανάρτηση, "Δειλός, μοιραίος κι'αβουλος' ο "κυρίαρχος λαός" οσάκις απαιτήθηκε η εμφάνιση του ως δρών ιστορικό υποκείμενο. Και πρωτίστως κινούμενος με ελατήριο την ατομική διάσωση και επιβίωση, ου μήν και την ηδονιστική "αυτοπραγμάτωση" μόλις εισήχθη στο "κλάμπ" των Ευρωπαίων... Ιδε την τύχη του "δεν ξεχνώ" του 74 που ...ξεχάσθηκε ευθύς ως ηκούσθη ο ηχος απο τα ΜΟΠ και τα λοιπά αργύρια της διαφθοράς και της εξαγοράς.

 9. morphie16(chris) avatar
  morphie16(chris) 27/07/2013 10:10:39

  "Η Δύναμη που διαπλέκει τις ανορθολογικές ενέργειες των πολλών και ενίοτε παράγει ορθολογικό αποτέλεσμα". Ενίοτε; τι πιθανότητες έχει αυτό το "ενίοτε". Αξίζει να το συζητάμε; Όλη η προηγούμενη περιγραφή είναι εξαιρετική!

 10. Μηχανολόγος avatar
  Μηχανολόγος 27/07/2013 10:18:10

  [;

  Τρικυμία εν κρανίω...
  Τι ανταλλάξαμε πρόθυμα με Εβραϊκές και ανατολίτικες δοξασίες,ότι γίναμε
  Χριστιανοί? Η πίστη στον Χριστό μας έφταιξε που αυτή η χώρα γέμισε δημόσιους υπαλλήλους και αχρήστους?
  Αγαπητέ,είμαι Μηχανολόγος ΕΜΠ με 30 χρόνια στα Μηχανουργεία.
  Και εγώ είμαι απαισιόδοξος,όμως κα σήμερα υπάρχουμε.Θα εκπλαγείς αν ήξε-
  ρες πόσα εξαρτήματα γιά την Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία φτιάχνουμε στην Ελλάδα.Να μας αφήσουν μόνο να κάνουμε αυτό που ξέρουμε.
  10 χρόνια έχω δουλέψει σε Γαλλική πολυεθνική. Δεν είναι καλύτεροι από εμάς,τους πάμε και τους φέρνουμε.
  Φιλικά

  • Nik avatar
   Nik @ Μηχανολόγος 28/07/2013 23:12:55

   Προσυπογράφω, τους πάμε και τους φέρνουμε, αρκεί να μας αφήσουν οι εγχώριοι μπαμπουίνοι που δεν ξέρουν τίποτε άλλο εκτός της φράσης "δεν γίνεται".

 11. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 27/07/2013 10:38:45

  Parsifal, συγκλονιστικός....

  Το ξαναγράφω, πρέπει τα εμβληματικά άρθρα του Αντινιούζ να γίνουν βιβλίο, βιβλία, και σχόλια.

  Να αποκτήσουν έντυπη υπόσταση, να μπουν στις βιβλιοθήκες των νεων παιδιών της πατρίδας μας!

  • αρχιμηδησ1 avatar
   αρχιμηδησ1 @ Β.Κ.Σιάπκα 27/07/2013 11:19:38

   Συγκλονισικός, ω ναι!!!....Ειδικά εκεί που μας λέει οτι το μέλλον είναι να ξαναγίνουμε αγρότες (η νέα Παγκάλειος καραμέλλα του πρωτογενούς τομέα αλλά Αφρικανικές χώρες, ή μάλλον αλλα Μανωλάδα που περιέγραφε ένας άλλος ως τον πολλά υποσχόμενο τομέα για τη νεολαία μας του φραπέ)για να έχουμε αρκετό φαί. Ετσι θα είμαστε το μόνο έθνος χωρίς χρέη και χωρίς ελαττώματα. Πτωχοί αλλα τίμιοι, έχοντας εγκαταλείψει τον άνομο πλουτισμό στους ξύπνιους ραντιέρηδες λαούς
   στον αιώνα των ραντιέρηδων...

   • Β.Κ.Σιάπκα avatar
    Β.Κ.Σιάπκα @ αρχιμηδησ1 27/07/2013 13:08:25

    Αρχιμήδη, αλά Γερμανία, αλά Γαλλία, αλά Αυστρία, αλά Ιταλία, αλά Ελβετία, αλά Ισπανία,αλά Ολλανδία, αλά Ρουμανία, αλά ..., ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ!!!!

    • αρχιμήδης avatar
     αρχιμήδης @ Β.Κ.Σιάπκα 27/07/2013 20:16:53

     Απο όλους όσους ανέφερες έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό αγροτών!!! ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΚΟΤΕΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΧΩΡΑΦΙΩΝ, παρά την συστηματική επιδότηση της ΕΕ για να τα εγκαταλείψουμε.
     Μάλιστα τώρα με την κρίση οι αγρότες μας παραβαίνουν συστηματικά τον κανονισμό της ΚΑΠ και ξανακαλλιεργούν καπνά!
     Με ποσοστο 32% αγροτών που μπήκαμε στην ΕΟΚ μας έλεγαν είναι αδύνατο να γίνετε προηγμένο κράτος αν δεν κατεβάσετε το ποσοστό σας σε μονοψήφιο. Κάθε εγκατάλειψη καλλιέργειας εξακολουθεί να επιδοτείται απο την ΕΕ. Δεν τά ξέρετε?

   • ΑπυθιΑ avatar
    ΑπυθιΑ @ αρχιμηδησ1 27/07/2013 18:11:41

    Αγαπητέ Αρχιμήδη, δεν ξέρω τι λέει ο βαρεμένος Πάγκαλος (ποιός νοιάζεται;), αλλά η εγκατάλειψη των χωραφιών μας και η αδυναμία μας να τραφούμε ανά πάσα στιγμή χωρίς να εισάγουμε και το ...κρεμμύδι, δεν αποτελεί και ευφυές ...κατόρθωμα! Αυτό το έγκλημα θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα και μην το υποτιμάτε, γιατί πρόκειται περί πολύ δύσκολου και απαιτητικού εγχειρήματος. Δείτε πόσο επιμελώς αποφεύγουνε όλοι τους να καταπιαστούν με το θέμα. Προτιμούν να οραματίζονται ουρανοκατέβατες αναπτύξεις και θέσεις εργασίας - φαντάσματα, αντί να κινητοποιηθούν και να ενεργοποιήσουν τις ίδιες δυνάμεις μας. Καλύτερα να λες παραμυθάκια και να μετατοπίζεις στο απώτατο μέλλον τη λύση των προβλημάτων, παρά να επιχειρήσεις δημιουργικά να αλλάξεις άμεσα νοοτροπίες και προκαταλήψεις χρόνων. Ο εύκολος δρόμος όμως, μας πάει ντουγρού στην κόλαση συνήθως....

 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/07/2013 11:44:48

  To πρωτο πραγμα που πρεπει να κανουμε ειναι να μη λεμε υπερβολες και ανακριβειες.Πότε συρρικνωθηκε η Ελλαδα;Ποτέ.Επεκταθηκε το 1864,το 1881,το 1912,το 1913,το 1918 και το 1947."Συρρικνωσεις" ονομαζουμε τις αποτυχημενες επεκτασεις του 1922 και του 1974.
  Εκ των προτερων αποφασιζουμε ότι ολα τα εδαφη στα οποια συγκατοικουσαν Ελληνες και Τουρκοι ησαν ελληνικα (παρ οτι την εξουσια την ειχαν οι Τουρκοι) και οσα δεν πηραμε στη διανομη βαφτιζονται "συρρικνωση".Δηλαδη οι άλλοι δεν υπηρχαν αν και εξουσια.

  • αρχιμήδης avatar
   αρχιμήδης @ ψυχραιμια 27/07/2013 20:46:17

   Βρε αγαπητέ Ψυχραιμία, πραγματικά χάνεις φάσεις ολόκληρες οχι μόνο στροφές.
   Η Ελλάδα σαν ενιαίο κράτος πρωτοεμφανίσηκε επι Μ. Αλεξάνδρου. (πριν ήταν εμπόλεμες πόλεις-κράτη). Εκτοτε διαρκώς συρρικνώνονταν με ελάχιστες αναλαμπές επι Βυζαντίου.
   Τα τελευταία ελεύθερα κομμάτια της απέμειναν δύο χιλιοστά, το Σούλι, η Μάνη και τα πειρατικά καράβια μας . Η " φρουρά" του τελευταίου μας Αυτοκράτορα όπως είπε και ο Κολοκοτρώνης. Οι χρονολογίες που αναφέρεις ήταν απλά ανάκτηση χιλιοστών απο την πάλαι ποτέ κοσμοκράτειρα Ελληνική Αυτοκρατορία. Εκτός αν ασπάζεσαι και σύ την δήθεν "επιστημονική θεωρία του Φαλμεράυερ" ο οποίος σημειωτέον δεν ήταν καν επιστήμονας αλλά εμπειροτέχνης γεωγράφος...Δεν γνώριζε την ύπαρξη του DNA και την αναλοίωτη συνέχειά του απο εμφανίσεώς μας στη γή έως σήμερα. Πίστευε ακόμα στο "αίμα" που ουδεμία σχέση έχει με τα φυλετικά χαρακτηριστικά και είναι ακριβώς το ίδιο σε όλες τις φυλές των ανθρώπων...Αν την ασπάζεσαι, μακάριος...

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ αρχιμήδης 29/07/2013 16:06:42

    Μην μιλάμε τόσο εύκολα για "κράτος".
    Επι Μ. Αλεξάνδρου;
    "Πλήν Λακεδαιμονίων", μην το ξεχνάς Αρχιμήδη. Ο ίδιος ο Αλέκος έβαλε και το έγραψαν στην αναθηματική επιγραφή. Και μη ξεχνάμε πως και τι έγινε στη Θήβα, στην Όλυνθο κτλ
    Η Βασιλεία Ρωμαίων, μετά την Θεοδοσιανή διαίρεση του 395 μ. Χ., που οι Δυτικοί ονόμασαν εκ των υστέρων Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ήταν πολυεθνική Αυτοκρατορία με επικρατούντα τον Ελληνικό πολιτισμό (και γλώσσα μετά απο κάποια φάση). Τόσο Ελληνική, όσο π.χ. ήταν Αυστριακή η αυτοκρατορία του οίκου των Αψβούργων ή Τουρκική η αυτοκρατορία του οίκου των Οθωμανών.
    Ελληνικό κράτος με τη σημερινή έννοια έχουμε για πρώτη φορά μετά την Εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821.

    • αρχιμηδης211 avatar
     αρχιμηδης211 @ Uncle Stgm 29/07/2013 16:51:08

     Ελληνικό κράτος με τη σημερινή έννοια αγαπητέ θείο ούτε σήμερα έχουμε, αφού θες να είσαι ακριβολόγος. Είχαμε προτεκτοράτο των τριών Μεγάλων Δυνάμεων με Γερμανό βασιλιά μέχρι το 1974. Εν συνεχεία Αμερικανικό προτεκτοράτο μέχρι σήμερα, και τώρα Γερμανική αποικία χρέους.
     Τώρα αν επιμένεις στις λεπτομέρειες και το Γαλλικό κράτος είναι πλην Κορσικανών και ολίγον πλήν Βάσκων, το Ιρλανδικό πλήν Μπέλφαστ κ.ο.κ.
     Ομως οι αυτονομες κοινότητες σε ένα αχανές κράτος όπως η Ελληνική Αυτοκρατορία του Αλέξανδρου ή η Βυζαντινή Ελληνική Αυτοκρατορία του Ιουστινιανού δεν του αφαιρούν την κρατική υπόσταση.
     Αλλωστε πατρίδα μας είναι όπου και όποιοι έχουν κοινή με εμάς γλώσσα, ακόμα κι αν είναι διγενείς, σαν τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Σαρκόζι που είχε μόνο 25% Γαλλικό ?"αίμα"...

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ αρχιμηδης211 29/07/2013 21:42:40

      Άσε το αίμα κατα μέρος. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.
      Συμμετοχή στο Γαλλικό έθνος σημαίνει γιορτάζω την πτώση της Βαστίλλης, θαυμάζω την Ιωάννα, την Μαριάννα, τον Μοντεσκιέ, τον Αλαίν και τον Τζωννύ, μιλώ Γαλλικά με καλή προφορά και τραγουδώ την Μασσαλιώτιδα, ίσια ανάποδα και σε γρήγορες στροφές, χωρίς φάλτσο.

      Και συμμετοχή στο Ελληνικό έθνος θα έπρεπε να σημαίνει, μιλώ και γράφω σωστά Ελληνικά, μνημονεύω στα δύσκολα Διονύσιο Σολωμό και Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, γνωρίζω τι ήταν ο Ρήγας, ο Καραθεοδωρή, ο Καστοριάδης, και ξέρω πέντε πράματα για Όμηρο, για Ευριπίδη, για Ερωτόκριτο και για δεκαπεντασύλλαβο.
      Αλλά δέν...
      Βλέπεις αυτους τους βάρβαρους με τις μαύρες μπλούζες, να πληρουν κάποια απο αυτές τις προυποθέσεις;

 13. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 27/07/2013 11:54:50

  Απλά, τέλειο το άρθρο!

 14. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 27/07/2013 11:59:58

  Εχει καταρρεύσει ένα μοντέλο επίπλαστης ανάπτυξης 65 ετών , αυτό για να βοηθήσω τον συντάξαντα το κείμενο αναφορικά με το αν υπάρχει σχέδιο. Χρειάζεται λοιπόν Εθνική στρατηγική και η επιφανειακή προσέγγιση της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας δεν βοηθά και πολύ και δεν εξαιρείται ουδείς απο αυτή την παρατήρηση.Το ότι το μοντέλο αυτό ανάπτυξης έχει αποτελέσει προϊόν βαθιάς ιστορικής διαδικασίας με την απουσία Επιχειρηματικής ελίτ χωρίς εθνική συνείδηση δεν σημαίνει ότι αυθαίρετα μπορεί κανείς να το μεταφράζει ως Εθνος.Αυτό για να τελειώνουμε με όσους προσπαθούν είς μάτην μέσα απο υπέρ-απλουστεύσεις να θολώσουν τα νερά και να σπείρουν την απαισιοδοξία

  Η Φιλοσοφική σκέψη λαμπρών Ελλήνων όπωςο Κος Καστοριάδης καλό είναι να μπολιάζει την σκέψη μας και φρόνιμο θα είναι να την αναφέρουμε ως πηγή αυτό αναφορικά με το 404 π.χ. .Μόνο που ο Καστοριάδης πάντα έλεγε την ακόλουθη φράση "«Εγώ θα διορθώσω το ρωμέικο;-Ναι, κύριε, εσύ θα διορθώσεις το ρωμέικο,στον χώρο και στον τομέα όπου βρίσκεσαι.».Αυτό μην το ξεχνάτε αδέρφια.

  Δεν μας χρωστά κανένας; Μήπως θα πρέπει να ανατρέξεις ξανά πίσω απο τα πρώτα χρόνια της κολοβής μας ανεξαρτησίας απο τά δάνεια που την συνόδεψαν, απο τους όρους τους , απο την κηδεμονία που τα συνόδεψαν; η στα όσα έλαβαν χώρα επι γερμανικής κατοχής;

  Το ότι ο Ελληνικός Πολιτισμός Γεννήθηκε στα ακρογιάλια αυτά δεν είναι τυχαίο και δεν το αρνείται ούτε ο Κυριάκος Σιμόπουλος ή Ανταίος, αυτό αναφορικά με τον εκδυτικισμό της Ελλάδας όπως και κανείς δεν βρέθηκε να το αμφισβητήσει.οτι πάψαμε να είμαστε απόγονοι τους αυτό το απέδειξε η ιστορία και το απέδειξε με τρόπο που δεν σηκώνει αμφισβήτηση απο κανέναν, δηλαδή με τρόπο καθολικό.Τα περί ανταλλαγής με Εβραϊκές και ανατολίτικες δοξασίες και έκτοτε τρέφεται με το ιδεολόγημα του «Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού» ώς σωστά επισημάνθηκε μόνο μυαλά που κινούνται στο ίδιο μήκος κλίματος με τον ανεκδιήγητο Φαλμαράιερ θα το επαναλάμβαναν

  Οι εξελίξεις είναι και ραγδαίες και καταιγιστικές. Μην απομονώνετε την διεθνή οικονομική κρίση, φρόνιμο θα είναι να την συνδέεται με την Ελληνική οικονομική κρίση ως κάνουν άπαντες στον κόσμο όταν έρχεται η ώρα να προβληματιστούν αναφορικά με την πορεία του κράτους τους.Μην προσπαθείτε να τις προβλέψετε χωρίς να έχετε υπόψιν το σύνολο των παραμέτρων ενός ολάκερου γίγνεσθαι.Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για προσωπικές πορείες και προπαντός για απόσπαση δημοσιότητας μέσα απο εκκωφαντικές τοποθετήσεις κενού περιεχόμενου.Δεν βοηθά τίποτα και κανέναν, ούτε το κράτος ούτε το Εθνος ούτε την Ελληνική κυβέρνηση και κοινωνία

  Ο όποιος επιθυμεί να πιαστεί απο φράσεις και να προχωρήσει σε αναλύσεις λαμπρό το πεδίο , όμως να γνωρίζει ότι έτσι κάνει αυτό που κατηγορεί τους άλλους, δεν έχει σχέδιο , προσπαθεί να πατήσει και να ισορροπήσει με στόχο την προβολή του σε δύο και τρείς βάρκες.Η πτώση στο νερό νομοτελειακά ακολουθεί και επειδή σίγουρα δεν ξέρει να κολυμπά , ο πάτος του βυθού η κατάληξη του.

 15. George avatar
  George 27/07/2013 12:19:28

  Εχετε απόλυτο δίκιο για τη διαδρομή του Ελληνισμού. Η υιοθέτηση μιας θρησκείας της ερήμου, υπήρξε ένα τεράστιο πολιτισμικό πισωγύρισμα ακόμα και σε σύγκριση με τον ξεπεσμό του Ελληνισμού της Ρωμαικής εποχής. Ο Μεσαίωνας που ακολούθησε είχε τεράστια διάρκεια (Βυζαντινή-Οθωμανική αυτοκρατορία αλλά και στην συνέχεια της Οθωμανικής περιόδου μέσω του Νεοελληνικού "κράτους"). Η μεγάλη διάρκεια όμως μπορεί να λειτουργήσει και ως ελατήριο όπως έγινε στα Γερμανικά κράτη της Δυτικής Ευρώπης με πρώτες τις Ιταλικές πόλεις. Οι Γερμανοί (Δυτικο-ευρωπαίοι) μπολιάστηκαν από την Αρχαιο-ελληνική σκέψη και μας δίνεται τώρα η δυνατότητα να κάνουμε το ίδιο. Αν γίνει, το αποτέλεσμα θα είναι φυσικά πολύ διαφορετικό μια και είμαστε διαφορετική πολιτισμική οντότητα. Δεν θα γίνουμε Δυτικο-Ευρωπαίοι όπως και αυτοί δεν γίνανε Αρχαίοι Ελληνες. Μπορούμε όμως να γίνουμε κάτι που να δικαιολογεί την υπαρξή του. Αφετηρία μπορεί να είναι μια συλλογική απόφαση να σταματήσουμε να δουλεύουμε ψιλό γαζί τους εαυτούς μας. Για να γίνει αυτό πρέπει να μάθουμε να μετράμε. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πιο οπισθοδρομικά τμήματα της Ελληνικής κοινωνίας, όπως η αριστερά, βάλουν κατά των αριθμών. Αριθμολαγνεία το λένε.....μια και διαισθάνονται ότι οι αριθμοί φωτίζουν την σκέψη και διαλύουν το αγαπημένο τους σκότος. Η αόρατος χειρ είναι οι αριθμοί (και η αλήθεια που κουβαλάνε) και αν κινηθούν και βρούν την θέση τους στο μυαλό μας, δεν θα χρειασθεί καμμία παρέμβαση της Αθηνάς.

 16. Ξένος avatar
  Ξένος 27/07/2013 13:45:43

  Ο αρχαίος ελληνικός και ο ρωμαϊκός πολιτισμός αποθέωναν τον ισχυρό, τον όμορφο ή τον έξυπνο και περιθωριοποιούσαν τον αδύναμο, τον άσχημο, τον κουτό (θυμίζει κάτι;). Αυτό δημιούργησε κοινωνικές πιέσεις και κάποια στιγμή πληρώθηκε με την μαζική υιοθέτηση του χριστιανισμού από την βάση της ελληνορωμαϊκής κοινωνίας. Μην μηδενίζετε την συμβολή του εβραϊκού λαού στην παγκόσμια πορεία του δυτικού κόσμου, ήταν ο μόνος λαός που –υστερόβουλα έστω- μίλησε για αγάπη. Αν και παλαιότερα πίστευα κι εγώ αλλιώς, τελικά κατέληξα πως το να απαρνούμαστε με μαχητικό τρόπο την βυζαντινή μας παρακαταθήκη εκτός από παραλογισμός είναι και μέγα στρατηγικό σφάλμα από πολιτισμικής σκοπιάς.
  Αυτά τα ολίγα από μένα.

 17. Ξένος avatar
  Ξένος 27/07/2013 14:02:32

  Μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα βέβαια και για να μην ξανα προκύψει, θα ήταν η σπαρτιάτικου τύπου εξόντωση (έστω και έμμεση, στο κοινωνικό πεδίο) όσων δεν χωρούν στην ιδεώδη μας πολιτεία. Αδύναμοι, άσχημοι, χαζοί, μίζεροι, όλοι στον τάκο με κεντρική θεσμική εντολή.
  Αλλά αν είναι έτσι και κάποιοι πιστεύουν σε τέτοια μοντέλα, ας το πουν ευθέως να βγουν και τίμια συμπεράσματα περι προθέσεων και πραγματικής ιδεολογικής ταυτότητας του καθενός. Όχι οι κρυφο-θαυμαστές συγκεκριμένων νοοτροπιών που γοητεύονται από ηθικά και ιστορικά επιλήψιμες ιδεολογίες να κυκλοφορούν (έξυπνα) με προσωπείο ανησυχούντων νεοδημοκρατών για το που πάει αυτός ο τόπος. Ότι έχουν να πουν να το λένε στο φως του ηλίου και να συστήνονται τίμια.

 18. afrwnios avatar
  afrwnios 27/07/2013 14:03:43

  ωραία τα λες αλλά δεν υπολογίζεις τα λεφτά που πηραμε απο την ΕΕ που είναι άλλα τόσα. Σε ποιές τσέπες πήγαν; Και τι παραγωγή δημιούργησαν;

 19. wanwert avatar
  wanwert 27/07/2013 15:07:57

  Η αποτύπωση του Parisfal ειναι η πληρέστερη ανάλυση που εχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια.
  Σ ευχαριστώ

 20. Σ/ς avatar
  Σ/ς 27/07/2013 15:23:47

  Πάρα πολύ ωραία αυτά που γράφεται.Έχω όμως μια απορία. Λέγεται, ότι όταν ο Κων/νος Καραμανλής μας έβαλε στην Ε Ο Κ,` το 1979 ,σε ερώτηση , που τους πας,θα πνιγούν; απάντησε, άστους πρέπει να μάθουν να κολυμπήσουν. Και λέω εγώ τώρα, εαν αυτού του ανθρώπου του έδειχνε ο Ελληνικός Λαός οτι τον εμπιστεύεται να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο έστω και μια τετραετία ακόμη ,,θέτοντας τις βάσεις για την Ευρωπαϊκή πρωοπτική τηςχώρας ,νομίζω ότι τά πράγματα σήμερα θα ήταν καλύτερα.Διότι και ο επόμενος δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά (άλλωστε, ενώ φώναζε Ε Ο Κ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδηκάτο, όταν ρωτήθηκε ποιά ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της Ελλάδος την 10ετία του 80 ,είπε η ένταξή μας στην ΕΟΚ ,δεν μίλησε περί αλλαγής) Θέλω να πιστεύω ότι σαν Λαός έχουμε μεγάλη ευθύνη.Φτάσαμε σε σημείο ακόμη και Κοινοτικό Σύμβουλο, να ψηφήζουμε τον κάθε άχρηστο, αρκεί να είναι κομματικός μας φίλος.

 21. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 27/07/2013 15:29:12

  Η Αορατος χειρ να δειτε το 2014 τι.........χερουκλα θα γινει. Με δημοσιο χρεος στο 181, χρεος γεν.κυβερνησης στο 190 απο 183 πληθωρισμο στο -1.8(αποπληθωρισμος δηλαδη-μεγαλυτερη υφεση)και ελλειμα προυπολ.-3,5. Τα παραμυθια περι πλεονασματος ειναι για.....τα μικρα παιδια και τους παπουδες....ΔΥΟ ΓΕΝΙΕΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΕΣ χωρις να ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΟΙ και χωρις να τα εχουν φαει ΜΑΖΙ. Πουθενα δεν εχει αναφερθει για την ΜΕΓΑΛΗ ΓΚΑΦΑ των μεγαλων οικονομολογων μας στην περιφημη επαναγορα ομολογων ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2013. Τοτε το Ελληνικο δημοσιο διεθεσε 11 δις για ομολογα ΜΑΚΡΙΝΩΝ ΛΗΞΕΩΝ υψους 30 δις, για οφελος 19 δις........Ετσι ομως ΧΑΘΗΚΑΝ ΜΕΤΡΗΤΑ τρεχουσων μεσοπροθεσμων αναγκων και ανακουφισης της Ελληνικης οικονομιας. Για μενα ειναι μεγαλη ΓΚΑΦΑ και αν καποιος......γνωριζει περισσοτερα ας μου δωσει απαντηση.........Μετα τις ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ εκλογες ο ΘΕΟΣ να βαλει το ΧΕΡΙ ΤΟΥ.

 22. lewnidas avatar
  lewnidas 27/07/2013 15:47:16

  Η χαζοχαρουμενη γεννια που παιρνει τα πτυχια της, την καταναλωτικη της χαζομαρα και παει σε αλλες πολιτιες. αυτη που καουν σαν θυσια στον μαλοχ ειναι οι γονεις και οι θειοι της χαζοχαρουμανης γεννιας.

 23. αναγνωστης avatar
  αναγνωστης 27/07/2013 17:22:43

  ...πολυ καλο αρθρο!! μπραβο!! καλες και οι επισημανσεις του dim !!!

 24. Geros avatar
  Geros 27/07/2013 17:36:07

  Στο άρθρο σας υποστηρίζετε ότι υπάρχει ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού που έχει την .... κουλτούρα και την παιδεία για να κατανοήσει την έννοια της φράσης : "Η «Δύναμη» που από τις χαοτικές, σπασμωδικές, ακατανόητες ενέργειες ξένων και δικών μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανασυγκρότηση καταβάλλοντας το απαραίτητο τίμημα στην Αρχή διατηρήσεως της Ενέργειας".
  Σας παρακαλώ πείτε μας το όνομα του συμβούλου αυτού μπας και τον πιάσουμε και μας εξηγήσει και εμάς που προφανώς τέτοια κουλτούρα και παιδεία δεν την έχουμε.

  Εγώ το μόνο που κατάλαβα από το άρθρο σας είναι ότι σας είναι τόσο δύσκολο να προτείνετε πραγματικές λύσεις που καταφεύγετε στα πάντα, ακόμα και σε μεταφυσικές ερμηνείες του όρου "αόρατος χειρ".

  Όσο αφορά αυτό που είπατε ότι αν γυρίσουν στα χωριά τους αυτοί που έφυγαν τότε θα μπορέσουμε να θρέψουμε τον πληθυσμό μας έχω να κάνω μερικά σχόλια.

  Ο μόνος που επιτυχώς κατάφερε να επιστρέψουν οι κάτοικοι των πόλεων στα χωριά είναι ο Pol Pot όταν εκκένωσε τις πόλεις της Καμπότζης σε μια νύχτα , λέτε να κάνουμε το ίδιο? Δεν νομίζω , υποθέτω πως περιμένετε ότι η ζωή στις πόλεις θα είναι χειρότερη από την ζωή στα χωριά και έτσι αυτοί που εσείς δεν τους ανέχεστε στην πόλη σας (δεν είναι αρκετά αστοί για τα γούστα σας αν κατάλαβα καλά) θα πάνε οικειοθελώς στα χωριά τους.
  Γιατί να γυρίσουν όμως την στιγμή που οι δουλειές εκεί είναι πολύ πιο δυσεύρετες και από την Αθήνα?
  Για να τους θρέψει ο κλήρος των 30 στρεμμάτων που τους άφησε ο πατέρας τους? Μα αυτός ο κλήρος δεν κατάφερνε να τους ζήσει το 1970 που οι απαιτήσεις από την ζωή ήταν απείρως μικρότερες , θα τα καταφέρει τώρα?
  Και εγώ σας λέω ότι με κάποιο θαυματουργικό τρόπο τα καταφέρνουμε και δυο εκατομμύρια κόσμος γυρίζει στα χωριά του , οι πεζούλες των νήσων πρασινίζουν και κάθε ρίζα ελιά σε κάθε γκρεμό μαζεύεται. Τι θα καταφέρουμε με αυτό?
  Δεν θα εισάγουμε φακές , ρεβίθια και μαυρομάτικα φασόλια πια (λεμόνια θα εισάγουμε μιας και το καλοκαίρι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΜΟΝΙΑ , αμάν πια με αυτό το παραμύθι με τα λεμόνια , έχετε δει λεμονιά με ώριμα λεμόνια καλοκαιριάτικα?) , σημαίνει κάτι αυτό? Αυτή η περίφημη αυτάρκεια τροφίμων τι εξυπηρετεί?
  Τα παλιά τα χρόνια το εμπόριο ήταν δύσκολο και οι πόλεμοι συχνοί ο κόσμος δε φασόλια παρήγαγε , φασόλια έτρωγε, η αυτάρκεια ήταν πολύ σημαντική.
  Στις μέρες μας το εμπόριο είναι εύκολο, οι πόλεμοι είναι σπάνιοι , ο δε κόσμος μπορεί να παράγει φασόλια και να θέλει ανανά.
  Η αυτάρκεια έχει καρφωθεί στο υποσυνείδητο του Έλληνα ως σημαντικός στόχος την στιγμή που ήταν σημαντικός στόχος πριν εκατό χρόνια! Εκεί εμείς! Αυτάρκεια θέλουμε!
  Στον σύγχρονο κόσμο η κάθε χώρα παράγει αυτό που μπορεί να πουλήσει με σημαντικό κέρδος , έστω και αν είναι ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ , με τα κέρδη θα εισαγάγει πανεύκολα όλα τα άλλα στα οποία δεν έχει συγκριτικό πλεονέκτημα παραγωγής.
  Ωθώντας την αγροτική παραγωγή προς την αυτάρκεια στην ουσία την ωθούμε προς κάτι ανορθολογικό και ζημιογόνο.

  • αρχιμήδης avatar
   αρχιμήδης @ Geros 27/07/2013 21:02:33

   Αγαπητέ Γέρο,
   Αν και ξεκινάμε απο διαμετρικά αντίθετες αφετηρίες, σ' αυτή σου την ανάρτηση συμφωνούμε απόλυτα!
   Τί αγροτική αυτάρκεια έχει το πλουσιώτερο κράτος στον κόσμο Λουξεμβούργο? Σχεδόν μηδέν.Και τι ποσοστό αγροτικού πληθυσμού έχει η τρίτη-τέταρτη οικονομία του κόσμου Ιαπωνία? 1,5-2% αν δεν κάνω λάθος?

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Geros 27/07/2013 22:13:37

   @Γερος
   Όχι στην διατροφική αυτάρκεια.
   Για να πουλάνε τα σουπερ μαρκετ εισαγομενα τρόφιμα και να έχεις δουλειά εσύ.
   Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρευσε όταν σταμάτησε να έχει ισχύ για να κατακτά τρίτους, από τους οποίους άρπαζε τον πλούτο και αγόραζε τρόφιμα. Οι δικοί της αγρότες είχαν εξαθλιωθεί από τις ελέυθερες εισαγωγές και είχαν καταφύγει όχλος στη Ρώμη, διαβιώνοντας με πώληση της ψήφου. Έτσι η Ρώμη δεν είχε ούτε αγρότες ούτε πολεμιστές αλλά έναν αστικό όχλο που ήθελε να φάει αλλά δεν μπορούσε να παραγάγει. Και με την εγκατάλειψη των γαιών σχηματίσθηκαν σταδιακά τα λατιφούντια, ο προάγγελος της φεουδαρχίας. Αυτή είναι η κατάληξη αυτών που προτείνεις. Η Ελλάδα δεν αφήνεται να ασχοληθεί με αυτά στα οποία θα είχε συγκριτικό πλεονέκτημα, ώστε, έστω, να εισπράττει και να πληρώνει εισαγόμενα τρόφιμα - αλλά με "πράσινη" ενέργεια για να δουλεύουν τα ευρωπαϊκά εργοστάσια . Αν δεν έχει και διατροφ. αυτάρκεια, φόρεσε φέσι.

   • Kimon avatar
    Kimon @ Προφήτης 28/07/2013 14:12:03

    Ευστοχά Προφήτη. Η Ρώμη προσέφερε άρτο και θέαμα. Άρτος λοιπόν στα συσσίτια και θέαμα στην TV. Ο απόλυτος έλεγχος των μαζών μέσω της απαξίωσης της παραγωγικής εργασίας. Διαχρονική συνταγή. Οι αφελείς νεοφιλελεύθεροι δεν μας εξηγούν τι θα παράγουν τα εκατομμύρια των άνεργων αυτοχθόνων για να εξάγουν το προιόν τους στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν τα τροφιμά τους. Η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία μας οδηγεί κατ ευθείαν στα συσσίτια τς ΧΑ.

   • ΑπυθιΑ avatar
    ΑπυθιΑ @ Προφήτης 29/07/2013 20:05:25

    Στου κουφού Γέροντα την πόρτα αγαπητέ Προφήτη, όσο και να βροντάτε, άδικος κόπος.... Ένας ασυνείδητος παρτάκιας ακόμη, οπαδός του ότι φάει, ότι πιεί και ότι.....

    • Geros avatar
     Geros @ ΑπυθιΑ 31/07/2013 07:57:33

     Εσένα σου θυμίζω κάποιον , δεν εξηγείται αλλιώς.
     Κάποιον που μαζί σου είχε κάποια σχέση που κατέληξε σε αποτυχία.
     Τον ψυχολόγο σου , τον διαιτολόγο σου .... κάτι τέτοιο.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Geros 27/07/2013 23:02:06

   δεν ειπε κανεις να γίνουμε αυτάρκεις σε παραγωγή ανανά και μάνγκο ..
   θα οριζα την αυταρκεια με βάση στοιχειωδη προιοντα τα οποια εξασφαλιζουν επιβίωση του πλυθησμου σε συνθηκες καταρρευσης του εξωτερικου εμπόριου, πολεμου κλπ
   και διατηρηση μιας βασικης δυνατοτητας παραγωγής ανεξαρτητα απο τα οικονομικά της ελευθερης αγοράς σ'αυτους τους τομεις (subsidies)
   αν αυτό τωρα το θεωρείς παρωχημένο - τοτε πιθανοτατα θεωρείς πως και η υπαρξη/επιβίωση του κρατους υποτάσσεται στις επιταγες της 'παγκοσμιοποιησης' και της ουτοπίας του 'επιπεδου κόσμου'
   για να τα λέμε ξεκάθαρα - και να καταλαβαίνουμε γιατί δεν μπορουμε να συμφωνήσουμε

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Geros 27/07/2013 23:23:04

   "Διατροφική αυτάρκεια", ένα σλόγκαν που εκστομίζεται εύκολα...
   Πως να υπαρξει διατροφική αυτάρκεια σε μια κανονική χώρα (εξαιρώ τη Βόρεια Κορέα), και μάλιστα νοτιο-Ευρωπαική, με ορεινό κυρίως έδαφος και ξηροθερμικό κλίμα σε μεγάλο τμήμα της, όταν:
   1. Τα μισά βόϊδα κρεατοπαραγωγής και γαλακτοφόρες αγελάδες του πλανήτη ζούν στις ΗΠΑ, Καναδά, Αργεντινή σύν Ολλανδία, ενώ από τα υπόλοιπα βοοοειδή το 50 % ζεί στην Ινδία, αλλά δεν είναι για σφάξιμο;
   2. Τα 2/3 της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών γίνονται στις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ουκρανία σύν Γαλλία;
   3. Τα 3/4 της παγκόσμιας παραγωγής χοιρινού κρέατος τα μοιράζονται 3 χώρες, Κίνα, Γερμανία και ΗΠΑ;
   Έγραψα μόνον τα πολύ βασικά της διατροφής ενός Ευρωπαίου (δεν συμπεριέλαβα ρύζι κτλ), στατιστικές υπάρχουν αξιόπιστες του ΟΗΕ , οργ. Τροφιμων και Γεωργίας.
   Το αδύνατο της διατροφικής αυτάρκειας στα βασικά για οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη - με σίγουρες εξαιρέσεις 3, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, σύν ενδεχόμενες Ρωσία, Αργεντινή, Ουκρανία, Ινδία - προκύπτει απο ένα συνδυασμό μαθηματικών, γεωγραφικών, κλιματικών και πληθυσμιακών παραγοντων.
   Σε κάθε περίπτωση, είναι εντελώς αδύνατη για χώρες με την γεωγραφική έκταση, τον πληθυσμό και την πυκνότητα της Ελλάδας. Εκτός άν υποθέσουμε δομή απασχόλησης, διατροφικές συνήθειες και επίπεδο διαβίωσης, που εν έτει 2013 υπάρχει μόνον σε Κεντροαφρικανικές χώρες.

   • Β.Κ.Σιάπκα avatar
    Β.Κ.Σιάπκα @ Uncle Stgm 28/07/2013 09:43:34

    Αγαπητέ Θείε πρέπει να παράγουμε κρέας που να καλύπτει τις εσωτερικές ανάγκες, αλλά και να εξάγουμε. Ομοίως σιτηρά για τις εσωτερικές ανάγκες και γαλακτοκομικά, οπωροκηπευτικά, όλα τ' άλλα τα βολεύουμε.
    Πριν από εικοσι χρόνια το λεκανοπέδιο ιωαννίνων ήταν σπαρμένο όλο, τώρα είναι μαύρο κι άραχλο...

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Uncle Stgm 28/07/2013 12:53:38

    συγχέεις νομιζω την ισορροπημένη και πλήρη διατροφή με την 'δυνατότητα' καλυψης των απαραιτήτων για επιβίωση ενός πλυθησμού σε ακραίες συνθήκες

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ rally monkey 28/07/2013 18:43:32

     Δεν υπάρχει πιθανότητα για "ακραίες συνθήκες" (εξ αιτίας φυσικών ή πολιτικών παραγόντων), σε χώρες της εύκρατης ζώνης που ανήκουν στον κοσμο του ανεπτυγμένου παγκόσμιου καπιταλισμού, όπως η Ελλάδα (Β. Αμερική - Ευρώπη ως ολον).
     Εκτός από όσα θα φέρει η κλιματική αλλαγή, αλλά αυτό ειναι μακροπρόθεσμο, σε βάθος 50ετίας.
     Οπότε συζητάμε για την διατροφή με την συνήθη σημασία της λέξης.

     • rally monkey avatar
      rally monkey @ Uncle Stgm 28/07/2013 19:30:43

      δες και το σχόλιο μου στον Gero οπου γραφω λιγο πολυ το ιδιο πραγμα..
      το ακραίο δεν μπορει απο μονο του να αποτελεί βάση σχεδιασμού - αλλά ούτε και ο αποκλεισμός του -παντα πρεπει να υπάρχει πρόβλεψη
      βασική αρχή διαχείρησης κινδύνου

      και η αγαπημανη μου υπενθυμιση..πως η ανθρωπότητα δεν ζει για πρωτη φορά σε συνθήκες παγοσμιοποιημένου καπιταλισμού.. το τελευταιο τεταρτο του 19ου αιώνα και οι αρχές του 20ου ήταν κατι ανάλογο .. η διακοπή το 1914 ήταν ακαριαία..και αυτό που ακολούθησε δεν είχε προηγούμενο

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ rally monkey 28/07/2013 20:13:51

      Αυτη η παρατήρηση είναι σωστή.
      Αγγίζει όμως ένα γενικοτερο πρόβλημα, πέρα από το διατροφικό: Για τη θέση και την προοπτικη του κράτους, του εθνικού κράτους, στον σημερινό κόσμο.
      Αντί επιχειρηματολογίας (δεν γίνεται εδώ), θα παραπέμψω για προβληματισμό σε 2 παλιά αλλά πολύ σημαντικά άρθρα του Π. Κονδύλη, αναδημοσιευμένα πρόσφατα:

      Παναγιώτης Κονδύλης: Το έθνος στην πλανητική εποχή - Tο μέλλον του έθνους στην Eυρώπη του αύριο
      h**p://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/06/t-e.html

 25. aris. aold avatar
  aris. aold 27/07/2013 17:45:18

  Σχέδιο δεν υπαρχει αλλά δεν υπάρχουν και πρόθυμοι να ακολουθήσουμε ότι απαιτει σκληρή σου.δουλεια.

  Όλοι αντιμετωπίζουμε την κρίση σαν καλοκαιρινή μπόρα που περιμενουμε να περάσει για να ξαναβρούμε στον δρόμο με το κοντομάνικο.

  Η Ελλάδα θα αρχίσει να αλλάζει οταν έρθουν στα πράγματα τα παιδιά που είναι σημερα 10 ετών και κατω.

  Θα είναι τα παιδιά που θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να επιβιώσουν και αυτό θα τα κάνει καλύτερα.

 26. cresswell avatar
  cresswell 27/07/2013 18:07:51

  Mάλλον στην απλή αριθμητική, δεν τα πάτε και πολύ καλά αγαπητέ.

  Αν θελήσετε να κάνετε μία επανάληψη, ψάξτε λίγο το δίκτυο, και θα βοηθηθείτε. Μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν με προϋπολογισμό 4 δις, μία επόμενη εκτίμηση τους ανέβαζε στα 8 ή 10 δις, υπάρχει εκ των υστέρων εκτίμηση για πέραν των 20 (συνολικά), ενώ, πριν 3 ή 4 χρόνια (αν θυμάμαι καλά) σχετικό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας (σειρά άρθρων) τόνιζε πως επίσημος απολογισμός του κόστους ΔΕΝ υπάρχει!

  Τα μεγάλα έργα (τύπου αεροδρομίου, μετρό, κτλ.) έχετε υπ' όψιν σας πόσα περισσότερα χρήματα απαίτησαν από τον αρχικό προϋπολογισμό; Μπορείτε να εκτιμήσετε σε τίνων τις τσέπες πήγαν; Στις δικές μου πάντως όχι, και δεν αισθάνομαι να ανήκω στο 10% (που κατα τη γνώμη σας δεν συμμετείχε στο πάρτυ).

  Ξέρετε τι υψους ήσαν τα διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα; Τα "ούτε 20-30-50 δις." που αναφέρετε τα "καταπίνουν" σαν στραγάλια.... Μήπως γνωρίζετε σε ποιές τσέπες πήγαν όσα πληρώσαμε σε πολλαπλάσια τιμή από αυτή που γνωρίζουμε να ίσχυσε σε άλλες χώρες;

  Αλλά, τι συζητώ; Εσείς είστε "ρεαλιστής, ορθολογιστής, και δίκαιος". Ο καθρέφτης σας τι λέει;

 27. GeorgeK avatar
  GeorgeK 27/07/2013 18:46:26

  Επιτέλους και μια φωνή της λογικής...

 28. Sotos avatar
  Sotos 27/07/2013 20:29:31

  Δυστυχώς από ένα λαό που έδωσε 45% στο πασόκ το 2009 και έβγαλε πρωθυπουργό τον Γιωργάκη μόνο κάτι αντίστοιχο της πτώσης της Κωνσταντινούπολης του μέλει (δεν λέω του αξίζει γιατί το θεωρώ ως παίδευση όχι τιμωρία) και ελπίζω να μην χρειαστούμε τόσα χρόνια μετά για να ανκάμψουμε.

 29. parsifal avatar
  parsifal 27/07/2013 21:33:14

  Και η κοσκινού τον ανδρα της...

  • arximidis avatar
   arximidis @ parsifal 28/07/2013 21:09:15

   Κόσκινο το άρθρο όντως...

 30. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 27/07/2013 21:47:00

  Οι αγρότες είναι και κτηνοτρόφοι. Δεν το ξέρετε;

  • archimidiς13 avatar
   archimidiς13 @ Β.Κ.Σιάπκα 28/07/2013 14:36:39

   Το επιχείρημά σου ενισχύει το δικό μου αν και οι περισσότεροι αγρότες δεν είναι και κτηνοτρόφοι...

   • Β.Κ.Σιάπκα avatar
    Β.Κ.Σιάπκα @ archimidiς13 28/07/2013 16:51:50

    Αρχιμήδη για ΠΑΡΑΓΩΓΗ μιλάμε, για απτά προϊόντα που τα βλέπεις. Και όχι για αέρα κοπανιστό. Πόσοι Έλληνες παράγουν προϊόντα στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα; πεντακόσιες χιλιάδες; ε, πρέπει να γίνουν δύο εκατομμύρια, άμα θελουμε να έχουμε μέλλον.
    (Από τον διαγωνισμό επιχειρημάτων, μάλλον δεν ξεπερνάς τα είκοσιπέντε..., δε βαριέσαι, θα μπορούσες να φραπεδιάζεις στις παραλίες, οπότε ας το δούμε μισογεμάτο...)

    • arximidis avatar
     arximidis @ Β.Κ.Σιάπκα 28/07/2013 21:08:10

     Φίλε Σιάπκα έχεις πλάκα τελικά .
     Εστω λοιπόν οτι συμφωνώ μαζί σου.
     Τα δύο εκατομμύρια αγρότες πώς θα τους φτιάξουμε? (φυσικά δε μιλάμε για τον εαυτό μας αφου εμείς φραπεδιάζουμε)
     Θα τους προσλάβει το κράτος στα κολχόζ? Ή θα τους στείλει επιδοτήσεις στο σπίτι ώστε να διασφαλίσουν κέρδη καλύτερα απο πράκτορες του λόττο? (Παρεμπιπτόντως ένα απο τα ισχυρότερα εξαγωγικά μας προιόντα ακόμα και μέσα στην κρίση).

    • Β.Κ.Σιάπκα avatar
     Β.Κ.Σιάπκα @ Β.Κ.Σιάπκα 28/07/2013 21:28:12

     Ξέρεις τί είναι ο πρωτογενής, ο δευτερογενής και ο τριτογενής τομέας;
     Ξέρεις πως το 80%, και λίγο λέω, απασχολείται στον τριτογενή τομέα;

 31. NONOS avatar
  NONOS 27/07/2013 21:54:46

  Δυστυχως ο Ελλην ειναι ο Λάος της "παρτης του" εχει διαβρωθει και διαφθαρεί σε τετοιο βαθμο που μονο η αορατος χειρ ισως τον σωσει...εχει μαθει να μη εργαζεται να περιμενει στη γωνια για να κανει τη λαδια του εχει λαμογιοποιοιθει μεχρι το μεδουλι του που μονον η νεα γεννια απαλλαγμένη απο κομματικους χρωματισμους ισως γεννησει τον χαρισματικο ηγετη που θα τη βγαλλει απο το αδιεξοδο καθοσον η δικη μας γεννια των 50αρηδων απετυχε παταγωδώς να διαχειριστει και να ποβλεψει το μελλον των παιδιων της ..αυτη η χωρα δε σωζεται με τιποτα αν δεν αλλαξουν μυαλα και τροπο σκεψης και ζωης οι κατοικοι της....

 32. rally monkey avatar
  rally monkey 27/07/2013 22:27:14

  ..φτάσαμε 2013 και ο Γιωργάκης κυκλοφορεί ελεύθερος χωρις να εχουν απαγγελθεί κατηγορίες προιωνίζει χειρότερα

 33. Geros avatar
  Geros 28/07/2013 04:11:44

  Χαίρομαι που απαντήσατε σε σχόλιο μου.

  Ένας έμπορος πουλάει αυτό που θέλει ο καταναλωτής , δεν έχει άλλη επιλογή αν θέλει να επιβιώσει , οπότε αγαπητέ ούτε εγώ και κανείς άλλος δεν αποφασίζει το τι θα πουλάνε τα supermarket , εσύ αποφασίζεις , ο καταναλωτής.
  Αν πωλούνται προϊόντα εισαγωγής αυτό γίνεται γιατί ο καταναλωτής τα προτιμάει , όχι γιατί εγώ συνωμοτώ.

  Είναι δυνατόν να θεωρείτε ότι το τι έπαθε η Ρώμη πριν δυο χιλιάδες χρόνια έχει καμία σχέση με την σημερινή πραγματικότητα? Προφανώς είναι αφού το γράψατε αλλά εγώ ακόμα δεν το πιστεύω!

  Τι εννοείτε όταν λέτε ότι "Η Ελλάδα δεν αφήνεται να ασχοληθεί με αυτά στα οποία θα είχε συγκριτικό πλεονέκτημα"? Ποιος μας σταματάει?

 34. Geros avatar
  Geros 28/07/2013 04:14:21

  Τι είναι η ουτοπία του επίπεδου κόσμου? Με έχασες ...

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Geros 28/07/2013 12:50:21

   επι της ουσίας κάτι ..?
   (με εκπλήσεις - τομας φριντμαν απο ny times.. τα βιβλια θα τα ειχες τουλάχιστον στην βιβλιοθήκη)

   • Geros avatar
    Geros @ rally monkey 28/07/2013 14:01:05

    Τύπε επειδή είμαι φιλελεύθερος δεν είναι ανάγκη να έχω διαβάσει όλα τα βιβλία όλων των Friedman του κόσμου , αυτόν τον Thomas Friedman πρώτη φορα τον ακούω στην ζωή μου.

    Μου φαίνεται τουλάχιστον περίεργο να ζητάς από εμένα να σχολιάσω επί της ουσίας ένα σχόλιο σου που λέει ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε , το έχεις αποφασίσει εκ των προτέρων! Αυτό καταστρέφει τον διάλογο δεν νομίζεις? Αλλά αν επιμένεις ....

    Οι πόλεμοι ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ. Κανένα σενάριο πολέμου με την Τουρκία (δεν νομίζω να πιστεύεις ότι έχουμε άλλον πιθανό εχθρό έτσι?) δεν διαρκεί περισσότερο από μερικές εβδομάδες , έτσι τουλάχιστον μου λένε στρατιωτικοί γνωστοί μου. Εγώ σου λέω ότι κάνουν όλοι λάθος και ο πόλεμος τραβήξει μήνες , τι αλλάζει? Τίποτα. Η αυτάρκεια τροφίμων μας είναι άχρηστη σε περίπτωση πολέμου γιατί απλούστατα δεν θα κρατήσει ο πόλεμος αυτός αρκετά έτσι ώστε να παίξει ρόλο.
    Αυτό που είπες για κατάρρευση του εξωτερικού εμπορίου δεν το κατάλαβα. Για ποιο ακριβώς σενάριο θες να προστατευτούμε? Για έναν διεθνή αποκλεισμό της Ελλάδος? Ένα εμπάρκο όλου του κόσμου εναντίων μας? Για την πτώση μεγάλου μετεωρίτη? Την έλευση εξωγήινων? Το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε? Για πες μας.
    Τέλος η διατήρηση μιας δυνατότητας παραγωγής υπάρχει όσο υπάρχει η γη , σε κατάσταση εκτατής ανάγκης ας φυτευτεί ότι θέλει το κράτος , τώρα τι ζόρι τραβάμε? Φυσικά μιλάω μόνο για μονοετείς καλλιέργειες , αλλά για τις καταστροφές που εσύ προβλέπεις νομίζω τα δημητριακά είναι αρκετά.
    Αν έρθει ο Αρμαγεδών στα κεφάλια μας σε ένα χρόνο θα είμαστε αυτάρκεις στα περισσότερα βασικά αγαθά, στον καφέ και στην ζάχαρη θα υπάρχει ένα προβληματάκι και φυσικά στο μοσχαρίσιο κρέας που η διαδικασία για να αποκτήσουμε επάρκεια θα έπαιρνε πάρα πολλά χρόνια λόγω του γεγονότος ότι σε αντίθεση με το χοιρινό ο κύκλος αναπαραγωγής είναι πολύ αργός.
    Λίγο η παραγωγή θα αυξανόταν, λίγο οι ανάγκες μας θα μειώνονταν και θα τα βρίσκαμε , δεν καταλαβαίνω εμείς τώρα τι πρέπει να κάνουμε.

    • rally monkey avatar
     rally monkey @ Geros 28/07/2013 18:33:54

     αγαπητε, με παρερμηνευσες, ακομα και αν θεωρουσα δεδομένη την διαφωνία..σε ενημερώνω πως το σημειο διαφωνίας το βρισκω παντα πιο ενδιαφέρον απο την διαπιστωση της διαφωνίας ..
     στο σχόλιο..
     επιχειρηματα στη γραμμή
     'το μέλλον θα ειναι ακριβώς οπως το προσφατο παρελθόν άρα ..' και
     'οι κρισεις διαρκούν εβδομάδες..' - επέτρεψέ μου δεν μπορει να αποτελουν βαση σχεδιασμού σε σοβαρό κρατος..
     ουτε οι ΗΠΑ θα ειχαν στρατηγικά αποθέματα ουτε, ούτε..
     λεω απλά πως ειναι απαραιτητο να υπαρχει πρόβλεψη και για συμβάντα παντελώς αγνωστα στις τελευταιες ('χαζοχαρούμενες') γενιές..
     συγκεκριμενα ύπαρξη γής δεν σημαινει αυτόματα και δυνατότητα παραγωγής - δυστυχώς θελει και αυτό ενα know how το οποιο εχουμε ως επι το πλειστον εχουμε εγκαταλειψει ..

 35. Kimon avatar
  Kimon 28/07/2013 13:58:29

  Ωραίο και εύστοχο άρθρο, αλλά δυστυχώς οι Νεο-Έλληνες δεν συνιστούν Έθνος! Τα Έθνη έχουν ως υψίστη πολιτική αρχή τις κοινές πολιτισμικές αξίες, παράγουν πλούτο, έργο και πολιτισμό, συντηρούν και προάγουν την γλώσσα την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό τους. Εδώ όμως, μία ελάχιστη μειοψηφία έπεισε το αρχικά πληθυσμιακό βαλκανικό συνοθήλευμα ότι αποτελεί «προοδευτηλήκι και δημικρατιλήκι» η μετατροπή του σε πολυ-πολιτισμικό αχταρμά. Άλλωστε το 30% των πακιστανοαβγανών επιβεβαιώνει την μη ύπαρξη έθνους σε αυτόν τον γεωγραφικό χώρο.

  • parsifal avatar
   parsifal @ Kimon 28/07/2013 21:57:29

   Δεν εχεις αδικο... Οσο και αν ακούγεται ασχημα.

 36. martios avatar
  martios 28/07/2013 14:15:53

  ''Η υιοθέτηση μιας θρησκείας της ερήμου υπήρξε ένα τεράστιο πολιτισμικό πισωγύρισμα''.Ναι ευτυχώς υπήρξε το πισωγύρισμα αυτό του Ελληνισμού
  από την εκμηδένιση και την έσχατη εξαθλίωση της ρωμαικής κατάκτησης
  [140 μΧ] στην δόξα της κλασσικής αρχαιότητος που τώρα αναβίωνε ασύγ
  κριτα λαμπρότερη στα πρόσωπα Βασιλείων Γρηγορίων και Χρυσοστόμων.
  Αυτή η υιοθέτηση γέννησε τον λοιδωρούμενο Ελληνορθόδοξο πολιτισμό που
  ως ηθος , φιλοσοφία, τρόπο ζωής απετέλεσε την ψυχή και την ραχοκοκαλιά
  της πιο ένδοξης και μακραίωνης περιόδου της παγκόσμιας ιστορίας.Ήταν
  εν τέλει αυτή η υιοθέτηση η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ Δόξα του ΄Εθνους μας το οποίο
  δυστυχώς αποδείχθηκε φρικτά αγνώμον.

 37. ΠαναγιώτηςΖ74Μεσ avatar
  ΠαναγιώτηςΖ74Μεσ 28/07/2013 15:32:47

  "που τους αντάλλαξε πρόθυμα με Εβραϊκές και ανατολίτικες δοξασίες και έκτοτε τρέφεται με το ιδεολόγημα του «Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού»…
  Ενός Έθνους που ασχημονεί στην γλώσσα του – που σώθηκε γιατί υπήρξε lingua franca για αιώνες – , στην γη του, στα νερά του, στην ίδια του την Ιστορία που αγνοεί η ανακαλύπτει μέσα από ξένους"
  Ώστε η γλώσσα σώθηκε γιατί ήταν lingua franca για αιώνες λοιπόν και όχι λόγω της υιοθέτησης Εβραϊκών και ανατολίτικων δοξασιών (κατ' εσέ).
  Ήταν τυχαίο λοιπόν που η Καινή Διαθήκη μεταφράστηκε και γράφτηκε στα Ελληνικά. Ήταν τυχαίο που τα Ευαγγέλια γράφτηκαν στα Ελληνικά, ήταν τυχαίο που ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας στηρίχτηκαν στα σωστά κομμάτια της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, ήταν τυχαίο που το αίμα χιλιάδων μαρτύρων έχει βάψει αυτά τα χώματα για την πίστη του Χριστού την Αγία συνάμα με την ατέλειωτη Αγάπη για την Πατρίδα για το Έθνος για την Ελλάδα. Και τέλος εσείς κ. Πάρσιφαλ και οι ομοϊδεάτες σας μιλάτε και σκέφτεστε και γράφετε ελληνικά τυχαία και κατά τύχη και όχι χάρη στους τιτάνιους αγώνες των παππάδων και των καλογέρων και καλογριών και των λοιπών λειτουργών των "Εβραϊκών Δοξασιών".
  Έτσι δεν είναι κ Πάρσιφαλ; Ξυπνήσατε τυχαία μια ημέρα των ημερών και μιλάγατε ελληνικά ενώ πριν μιλούσατε εβραϊκά. Σκεπτόσασταν Ελληνικά ενώ πριν σκεπτόσασταν Εβραϊκά. Νιώθατε Έλληνας αλλά ήσασταν Εβραίος αφού ανατραφήκατε σε ένα περιβάλλον γεμάτο από Εβραϊκές και ανατολίτικες δοξασίες. Νιώθετε Έλληνας αλλά είστε και εσείς Εβραίος διότι ανατραφήκατε σε ένα περιβάλλον γεμάτο από Εβραϊκές και ανατολίτικες δοξασίες. Αλήθεια κ. Πάρσιφαλ μπορείτε να μας πείτε το μυστικό σας και ξαφνικά γίνατε Έλληνας μετά από αιώνες Εβραϊκών και ανατολίτικων δοξασιών; Μοιραστείτε το με μας μήπως γίνουμε και εμείς Έλληνες. Όλοι εμείς οι πλανεμένοι από τις Εβραϊκές και ανατολίτικες δοξασίες.
  Αλήθεια αναρωτιέμαι σε τι διαφέρει η ιδεολογία σας από αυτή των εθνομηδενιστών των αναρχικών των κομμουνιστών των νεοφιλελεύθερων των οπαδών της παγκοσμιοποίησης ή των νεοναζιστών; Απάτριδες, Άθεοι, Άθρησκοι, Ανάλγητοι και Αυτάρεσκοι ως κατέχοντες την απόλυτη και μοναδική Αλήθεια κατακεραυνώνοντας το πόπολο που δεν ανοίγει τα μάτια και τα μυαλά του όπως εσείς και όπως όλοι εσείς.
  Φευ όμως κ Πάρσιφαλ πλανάστε πλάνη οικτρά!!!!

  • parsifal avatar
   parsifal @ ΠαναγιώτηςΖ74Μεσ 28/07/2013 21:58:47

   Βοήθεια σας αγαπητέ.

 38. Γιαννης Ζ. avatar
  Γιαννης Ζ. 28/07/2013 17:33:50

  Συγχαρητηρια σε ολους...Με βαση το αρθρο γινεται ενας ωραιοτατος διαλογος, μεστος και διδακτικος...Μπραβο...!!
  Αρα...αδελφοι μου....κρινοντας απο τα ανωτερω υπαρχει ελπις...

 39. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 28/07/2013 22:39:26

  Παρισφάλ, όποιος και να είσαι, τα συγχαρητήρια μου για το κείμενο.
  Παρουσιάζεις συμπυκνωμένα την πραγματική κατάσταση του Έθνους.
  Τα γεγονότα, καθώς και τις εθνικές μας φαντασιώσεις.

 40. Nik avatar
  Nik 28/07/2013 23:29:10

  "οι «πολιτικοί ταγοί» είναι ανίκανοι να εκπονήσουν η ακόμη και να εκτελέσουν σχέδιο άλλων."

  Θα έλεγα ότι είναι το μεγαλύτερο και διαχρονικότερο πρόβλημα. Αν λυθεί αυτό λύνονται αυτόματα τα υπόλοιπα.

  Αντε βρες τους ικανού όμως!

 41. loyal subject avatar
  loyal subject 29/07/2013 01:26:46

  "Σχέδιο σωτηρίας ενός Έθνους του οποίου η πολιτική ζωή σταμάτησε το 404 π.Χ., ενός Έθνους που ηττήθηκε από Δύση και Ανατολή και με εξαίρεση την Αυτοκρατορία της Νίκαιας δεν κατάφερε ποτέ να επανακτήσει το κέντρο Ισχύος του,... ενός Έθνους που βαυκαλίζεται πως όλοι του χρωστούν γιατί έτυχε σ’ αυτήν τη γη να ζήσουν ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας, που τους αντάλλαξε πρόθυμα με Εβραϊκές και ανατολίτικες δοξασίες και έκτοτε τρέφεται με το ιδεολόγημα του «Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού»…"

  Mε τετοια τρικυμία εν κρανίω λυπάμαι αλλά δε βλεπω πως μπορει να προχωρήσει επιτυχης συζητηση πατριδογνωσιας...

  • Ιωάννης Ζέρβας avatar
   Ιωάννης Ζέρβας @ loyal subject 30/07/2013 07:39:11

   +1000!
   Κάποιοι έχουν υποστεί δυτικοευρωπαϊκή πλύση Εγκκεφάλου.
   Ιστορική Γνώση μηδέν, αλλα αριστη στής Αερολογίες.
   1100 Χρονια Αυτοκρατορίας, τις πιο μακρόχρονης τις ανθρώπινης Ιστορίας, λόγο αυτής σήμερα υπάρχει ακόμα ο Έλληνας με την Γλώσσα του, και δεν είμαστε Βούλγαροι, Γειωθεί, "Τούρκοι" κλπ.
   Μονο πως η Ρωσία σήμερα είναι χριστιανοί Ορθόδοξη, (και όχι ισλαμική κλπ) φτάνει για την αιώνια Δόξα τις!

   • Ιωάννης Ζέρβας avatar
    Ιωάννης Ζέρβας @ Ιωάννης Ζέρβας 30/07/2013 07:40:32

    γειωθεί= γότθη

 42. Ιωάννης Ζέρβας avatar
  Ιωάννης Ζέρβας 30/07/2013 07:44:16

  Και άλλο κάτι: Η αρχαία Ελλάδα ως Κράτος απότυχε. Την κυρίευσε ένα αγράμματο Χωριο με όνομα Ρώμη.
  Ευτυχώς μέσα από τα ερείπια τις Ρώμης αναστήθηκε ο Έλληνας πάλι και ίδρυσε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

 43. sender avatar
  sender 30/07/2013 23:14:20

  Η Αόρατος Χείρ,είναι μια υφέρπουσα αυτο-οργάνωση της κοινωνίας,που τώρα βρίσκεται στα σπάργανα,αλλά θα δημιουργήσει μέσα σε πλαίσια ''παραβατικότητας'',ένα παράλληλο,οικονομικά ανεξάρτητο περιβάλλον.Ποτέ δεν ηττάται η ελληνική κοινωνία.Αυτό φαίνεται [παρ'όλη την απελπισία της],από την χλεύη και την σκληρή ειρωνεία,με την οποία αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα.Η νύξη δε,για την θρησκεία,περιττή και άσχετη με το θέμα.

 44. Γιάννης avatar
  Γιάννης 31/07/2013 02:07:30

  Το άρθρο το βρίσκω προσωπικά απαράδεκτο. έχει τεράστια λάθη, συμπεράσματα από ανύπαρκτα δεδομένα, αφορισμούς και γενικεύσεις.
  Η Χριστιανική πίστη είναι αρχή της διατήρησης και της αναγέννησης του Ελληνισμού. Η αρχαιολατρία, οι δωδεκαθεϊστές και λοιποί αναχρονιστές είναι ανάξιοι λόγου.
  Το έθνος αγαπητέ, αναγεννήθηκε, επαναστάτησε και εκεί που πριν 200 χρόνια δεν υπήρχαμε , με αγώνες «για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την ελευθερία» καταφέραμε και φτιάξαμε κράτος , το μεγαλώσαμε το χρεοκοπίσαμε το ξαναμεγαλώσαμε το ξαναχρεοκοπίσαμε το ξαναμεγαλώσαμε κλπ.
  Κάνετε λάθος ότι δεν υπάρχει πρωτογενείς παραγωγή. Υπάρχει και μάλιστα είναι και εξαγωγική. Τώρα γιατί εσείς βρίσκεται λεμόνια Περού και κρεμμύδια Τουρκίας στην αγορά φταίει μάλλον η αγορά , τα ολιγοπώλια και τα υπερκέρδη και όχι ο πρωτογενείς τομέας. (για τα λεμόνια που εσείς αγοράζεται από την Τουρκία στο χωριό μου σαπίζουν ή τα αγοράζουν οι έμποροι για ένα κομμάτι ψωμί. Το ίδιο με τα πορτοκάλια, λάδι , γάλα , κρέας κλπ)
  Η Ελλάδα είναι σχεδόν αυτάρκης. Το λένε τα επίσημα στοιχεία (π.χ. ΠΑΣΕΓΕΣ)
  Αλλά έτσι χαλάει το παραμύθι του παρασιτικού λαού, που αμείβεται υπερβολικά.
  Υπάρχει επίσης αξιόλογη βιοτεχνική και βιομηχανική παραγωγή όπως επίσης και αξιόλογο δυναμικό στις νέες τεχνολογίες. Αξιοποίηση χρειάζεται.
  Υπάρχει αντίστοιχα και μια γραφειοκρατία , πελατειακό κράτος , κρατικοδιέτοι επιχειρηματίες αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας κλπ.
  Η Αόρατος χείρ υπάρχει και είναι ο Θεός που προστατεύει την Ελλάδα .
  Πίστη χρειάζεται . .

 45. Ιωάννης Ζέρβας avatar
  Ιωάννης Ζέρβας 31/07/2013 07:35:54

  Πολύ σωστά. Είναι εντελώς λάθος να βάζουμε την Θρησκεία ως Φταίχτη. Χωρίς την Ορθοδοξία δεν υπήρχε καν Έθνος. Μια Εμπειρία που δυτικοευρωπαϊκά Κράτη δεν έχουν κάνει (σίγουρα δεν θα επιζούσαν 400 Χρονια Σκλαβιά χωρίς απόλυτη αφαίρεση τις ήδη ακόμα σήμερα αναιμικής εθνικής συνείδησης τους).
  Σημαντικό για εμάς είναι τα τελευταία 200 Χρονια από την ίδρυση του Κράτους. Η Ελλάδα από το 1821 ως το 1974 πάντα μεγάλωνε. Με τους βαλκάνιους Πολέμους εξαπλώθηκε ως την Θράκη (δεν μπορούσαμε να επανακτήσουμε τα μικρασιατικα Μέρη και τον Πόντο). Ως σύνολο αλλα μεγάλωσε. Μετά το 1945 (με το ΌΧΙ του Μεταξά) κερδίσαμε "μονο" τα Δωδεκάνησα αλλα πάλι μεγάλωσε. Το 1974 ήρθε η πρώτη μεγάλη συρρίκνωση του Ελληνισμού με την Κατοχή τις Κύπρου. Από εκεί και πέρα άρχισε η Κατήφορο. Γίναμε "Προοδευτική", Καταναλωτές, Διεθνιστές, πιστεύαμε σε διεθνές Οργανισμούς, στην "Ευρώπη", Δανεισμούς, Σοσιαλισμό κλπ και εκλέξαμε τους ανάλογους Αντιπροσωπους και με αυτούς φτάσαμε ως εδώ. Τι φταίει τώρα? Η Αντίληψη του Έλληνα από το 1821-1974 η αυτή μετά?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.