#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/11/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Αριστερά θα συνεχίσει να είναι δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ και του συστήματος;Μένουν λιγότερες από 48 ώρες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες που θα κρίνουν πολλά, όχι μόνο στην αυτοδιοίκηση αλλά και στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής. Με ένα ΠΑΣΟΚ υπό διάλυση που κρατιέται με νύχια και με δόντια από την εξουσία, ένα μόλις χρόνο μετά το θρίαμβό του στις εκλογές. Και με τη Νέα Δημοκρατία να έχει αλλάξει σελίδα και να επιχειρεί να ξανακερδίσει όχι μόνο τον κόσμο της, αλλά να ανοιχτεί σε πλατύτερες κοινωνικές μάζες.

Όμως, το μεγάλο παιχνίδι, αυτή την Κυριακή τουλάχιστο, θα παιχθεί στην Αριστερά, με τις ψήφους που τα κόμματά της επηρεάζουν. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, ΚΚΕ, ΣΥΝ και λοιπές εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις ζήτησαν είτε ψήφο συνείδησης είτε ψήφο διαμαρτυρίας κατά και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ανα και οι εκλογές αυτές είναι αυτοδιοικητικές και ουδόλως θα αλλάξει τίποτε στην εξουσία του Μνημονίου από τη Δευτέρα, ωστόσο τα μηνύματα που θα στείλει η κάλπη στην κυβέρνηση και τα εξαπτέρυγά της, είναι καθοριστικά. Μια ηττημένη κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα μπορεί να περάσει έυκολα τα νέα μέτρα, αλλά ούτε στα πόδια της δεν θα μπορεί να σταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κυρίως, όμως, μια νίκη των αντιμνημονιακών δυνάμεων θα δημιουργήσει κλίμα ανάτασης και αντίστασης στον δοκιμαζόμενο λαό.

Ο ρόλος λοιπόν της Αριστεράς στο μήνυμα που θα σταλεί είναι ιδιαίτερα κρίσιμος.

Είναι καιρός κάποιοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσουν πράγματι όπως προστάζει η συνείδησή τους. Αν θέλουν ας ψηφίσουν αυτοδιοικητικά, αλλά τουλάχιστον δεν πρέπει να ξεχάσουν ότι η αυτοδιοίκηση είναι μέρος της ελληνικής κρίσης και των κυβερνητικών αδιεξόδων.

Αν οι αριστεροί ψηφοφόροι βλέπουν ικανούς και φιλόδοξους ανθρώπους μέσα στους υποψηφίους, ας ρίξουν εκεί την ψήφο τους, όποιο χρώμα κι αν έχουν. Ομως δεν πρέπει να ξεχνούν ποιοι θα είναι εκείνοι που θα αντιδράσουν στην κυβερνητική λαίλαπα που έρχεται στις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να ψηφίσουν διεκδικητές των δικαιωμάτων των τοπικών κοινωνιών, ανθρώπους που θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για να φύγει η Ελλάδα το γρηγορότερο από το Μνημόνιο και ότι αυτό έχει φέρει.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται μια σαφής προσπάθεια από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να παίξει με όρους... Λαλιώτη. Πόλωση, δηλαδή, μπας και υπάρξει συσπείρωση των πράσινων ψήφων. Μέσα σ' αυτό το σχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαίες οι αναφορές για νέο “βρόμικο 89”, για “βρόμικο Νοέμβρη” και άλλα τέτοια πασοκικά τσιτάτα που στόχο έχουν να δημιουργήσουν ενοχές στους αριστερούς ψηφοφόρους.Ναι, η συμμαχία του Συνασπισμού με τη ΝΔ το 1989 ήταν ιστορικό λάθος για την Αριστερά. Τι σχέση έχει όμως εκείνη η εποχή μ' αυτό που ζούμε σήμερα; Οι διαφορές είναι τεράστιες: Κατ' αρχάς τότε υποσχέσεις έδινε ο Μητσοτάκης, κι όλοι ξέρουμε πόση... μπέσα έχει. Επίσης, τότε το διακύβευμα δεν ήταν αυτοδιοικητικό αλλά πολιτικό – κομματικό καθαρά. Στόχος η εξολόθρευση του Ανδρέα, άλλο ιστορικό λάθος όπως αποδείχθηκε. Όλα αυτά τα λάθη οδήγησαν στη συρρίκνωση την Αριστερά τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα, η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο Σαμαράς και η ΝΔ δεν ζητούν στήριξη από την Αριστερά, ζητούν “δίκαιη” ψήφο με στόχο τις κυβερνητικές επιλογές που έχουν φέρει σε τέλμα τη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ δε ζητά την ψήφο των αριστερών αλλά με το γνωστό κόλπο της δημιουργίας ενοχών προσπαθεί να κάνει την αριστερά να ψηφίσει τους εκλεκτούς του.

Το ερώτημα που τίθεται, πέρα και πάνω από πρόσωπα που θα εκλεγούν περιφερειάρχες, ή δήμαρχοι, είναι ένα: Θέλουν οι ρυθμιστές της κυριακάτικης ψηφοφορίας να αποτελέσουν για ακόμη μια φορά δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ;

Επιθυμούν να γίνουν “συνεργάτες” μιας κυβέρνησης που αποφάσισε να θέσει υπό κατοχή και χωρίς όρους τη χώρα;

Κι εν πάση περιπτώσει: Η συνεργασία της Αριστεράς  με τη ΝΔ είναι «βρώμικη», ενώ με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι; Κρατά ο κ. Παπανδρέου κανένα ειδικό “μέτρο” που να μετρά την ανηθικότητα τη ψήφου;

Η ψήφος της Αριστεράς πρέπει πράγματι να είναι ψήφος αντίστασης σε ό,τι δεν της αρέσει στην εξουσία. Αν θελήσουν τα αριστερά κόμματα να συμβιβαστούν με ότι ζούμε,  τότε ας ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.

Τότε, όμως, η ψήφος τους δεν θα είναι αντιεξουσιαστική. Θα είναι μια “βολεμένη” επιλογή.

Ιδού η Ρόδος λοιπόν ιδού και το πήδημα...

Αριστερός Ψάλτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ένας Άμλετ avatar
  ένας Άμλετ 12/11/2010 07:24:28

  ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν αρκετοί από αυτούς που έχουν «εκπαιδευτεί» χρόνια τώρα να το θεωρούν «συγγενές κόμμα».
  Αυτοί που στήριξαν με χέρια και με πόδια το Σχέδιο Ανάν.
  Αυτοί που συμφωνούν με την «πολιτική» του Γιωργάκη στο Αιγαίο…
  Αυτοί που εξυμνούσαν την «κοινωνική ευαισθησία» του ΓΑΠ.
  Αυτοί που θριαμβολογούσαν για τη συμφωνία τους με τον Γιωργάκη εναντίον του άρθρου 16, τη στιγμή που ήξεραν πολύ καλά ότι τα κολλέγια έρχονταν ολοταχώς από την πίσω πόρτα, αποπροσανατολίζοντας συνειδητά…
  Αυτοί που μιλάνε δύο και τρεις και τέσσερις γλώσσες ανάλογα με το ακροατήριο….

 2. aengus avatar
  aengus 12/11/2010 07:56:20

  «Η Αριστερά…..» : Μην προσχωρείτε στη λογική των αθροίσεων ανόμοιων πολιτικών φορέων.
  Θεωρώ λογική την απαίτηση του ΚΚΕ να μην αθροίζεται με ετεροειδείς δυνάμεις.

 3. Γιώργος Χ"κυπραίος avatar
  Γιώργος Χ"κυπραίος 12/11/2010 08:09:45

  Κατά το παρελθόν το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι διαθέτει καλά αντανακλαστικά. Δεν ξέρω αν εξακολουθεί να ισχύει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι έχει χαθεί το "αριστερό" λούστρο. Όσο για την αριστερά, εκτός του ΚΚΕ, απέδειξε ότι διαθέτει την σκεπτική του ανόητου. Αυτού που δεν τον διδάσκει η λογική, αλλά η συμφορά.

 4. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 12/11/2010 08:55:14

  Προσπαθώντας να αντικρούσουμε την τωρινή πασοκική προπαγάνδα, ξεκινούμε αποδεχόμενοι την προπαγάνδα του ΄89. Με άλλα λόγια:ήταν βρώμικο το ΄89;

 5. rs avatar
  rs 12/11/2010 09:31:24

  Η αριστερά δεν χρειάζεται υποδείξεις ούτε νουθεσίες απο κανένα.
  Πατώντας επάνω στα ¨κομματικά της υπολέιμματα", γαλάζιοι και πράσινοι σωτήρες θα "θριαμβολογούν" το βράδυ της Κυριακής. Ας αρκεστούν σ΄αυτό.

 6. John avatar
  John 12/11/2010 09:35:18

  Στην Ελλάδα σήμερα πληρώνουμε το κόστος της ψεύτικης ευδαιμονίας. Το κόστος ενός αναξιόπιστου στα μάτια της κοινωνίας πολιτικού συστήματος, που εμφανίζεται ανίκανο να διαχειριστεί την κρίση -πολύ περισσότερο να προσφέρει όραμα. Μίας παρασιτικής νοοτροπίας, που ξέρει μόνο να διεκδικεί και όχι να προσφέρει. Ενός κομματοκρατούμενου και παρεμβατικού Κράτους, που παρέδωσε τους πόρους στη νομή των συντεχνιών και των «ημετέρων», που έπνιξε τη δημιουργικότητα και δαιμονοποίησε την επιχειρηματικότητα.

  «Για όλα αυτά, σήμερα, κοιτάμε την εθνική πτώχευση στα μάτια. Για να την αποφύγουμε θα χρειαστεί πρώτα απ’ όλα αδιάλειπτη διάθεση να εγκαταλείψουμε το παρελθόν, σκληρή πειθαρχία, και σταθερή απόφαση να πληρώσουμε το κόστος της αλλαγής. Διότι, στο σημείο που φτάσαμε, δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση χωρίς επώδυνο κόστος. Το πελατειακό και αναχρονιστικό Κράτος πρέπει να καταλυθεί τώρα και ν’ αντικατασταθεί από μια νέα υποδομή στην υπηρεσία του πολίτη και της παραγωγικής οικονομίας».

 7. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 12/11/2010 09:45:51

  Η κρατικοδίαιτη ψευτοπροδευτική αριστερά, πάντα μέρος και ανάχωμα του συστήματος* ήταν τώρα θα αλλάξει;

  *Σύστημα στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ μαζί με μεγαλοεργολάβους και εκδότες.

  • rs avatar
   rs @ Σοσιαληστής 12/11/2010 10:38:58

   Πάντα η κόλαση είναι οι "άλλοι". Έσι δικαιολογείται και το όνομα ...." ληστής"

 8. KORONAKIS avatar
  KORONAKIS 12/11/2010 09:47:39

  http://www.expekt.com/sports/odds.do?datePeriod=1000000&categoryCode=SPCMIXINTINTPOLGRE
  Ολοι νικητες πλην του δρακου στην Πελοποννησο!!!

  • joao avatar
   joao @ KORONAKIS 12/11/2010 11:55:30

   5.80 το διπλο Κικιλια αντιδοτο στη κριση...

 9. Λεωνίδας avatar
  Λεωνίδας 12/11/2010 09:56:22

  Το θέμα είναι τι δηλώνεις ή τι είσαι; Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει σοσιαλιστικό όταν η πολιτική του είναι ότι πιο ακραία νεοφιλελεύθερο έχει εφαρμοστεί ποτέ στη Ευρώπη, είναι το κάκιστο πρόσωπο της δεξιάς. Η ΝΔ του Σαμαρά είναι η κοινωνική δεξιά έχοντας διαρρήξει τους δεσμούς της με το νεοφιλελευθερισμό και τους άξιους εκπροσώπους του (Μητσοτακέϊκο, Μάνους, Ανδριανόπουλους και λοιπές νεοφιλ δημοκρατικές δυνάμεις). Η αριστερά είναι από την άλλη πλευρά του λόφου και πάντα εκεί θα μείνει για ουσιαστικούς και ιστορικούς λόγους, ας κρίνει όμως αν αισθάνεται πιο κοντά στη νεοφιλελεύθερη δεξιά ή στην κοινωνική δεξιά, οι δεξιοί πάντως ψηφοφόροι είμαι σίγουρος ότι στους Δήμους θα πράξουν "κατά καθήκον".

 10. Κάποιος avatar
  Κάποιος 12/11/2010 10:19:36

  Δηλαδή αν δεν ψηφίσουμε Κακλαμάνη, επειδή έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τα σκουπίδια και την βρώμα μπροστά από την πόρτα μας και στις παιδικές χαρές και τα πάρκα που παίζουν τα παιδιά μας και ρίξουμε και μαύρο στον Καμίνη είμαστε δεκανίκια του συστήματος ;
  Οπου υπάρχουν υποψήφιοι της ΝΔ που αξίζει σαν προσωπικότητες και πολιτικές οντότητες να ψηφιστούν, θα ψηφιστούν, διαφορετικά λευκό ή μαύρο.
  Απλά τα πράγματα...

 11. Ραβινος avatar
  Ραβινος 12/11/2010 10:33:22

  Προσωπικα με τους αριστερους μπορω να εχω ανετα μια λογικη συζητηση και αντιπαλοτητα αλλα εχω και μια εκτιμηση στην κριση τους.Με τους πασοκους οποτε το προσπαθησα δεν μπορεσα να καταλαβω τον τροπο σκεψη τους ο οποιος ειναι γεματος μνησικακια & ωφελιμισμο. Απο το'' βρωμικο '89'' του Λαλιωτη εχει κυλησει πολυ νερο στο ποταμι των γεγονοτων και γεγονοτα ειναι οι υβρεις του Παγκαλου & Ραγκουση για το ΚΚΕ & ΣΥΡΙΖΑ .Να θυμισω μερικες ?
  *Υποθεση ''Γερμανος'' και υποψιες μαυρου χρηματος προς το ΚΚΕ
  *Ελεγχος των οικονομικων πορων του ΚΚΕ .
  *Χαρακτηρισμος ως αποκομματα της πολιτικης για τον ΣΥΡΙΖΑ κλπ κομματα της αριστερας..
  *Ελεγχος των οικονομικων του ΚΚΕ και των μελων αυτου για εξακριβωση των πορων του ΚΚΕ εαν προερχονται απο τις συνδρομες των μελων του ως ισχυριζεται το ΚΚΕ απο τον Ραγκουση
  *κλπ, κλπ
  Αυτα και μονο να σκεφτουν οι αριστεροι συν την αντιμνημονιακη θεση των κομματων των{και της πλειοψηφιας του λαου } την οποια εξεφρασε μεχρι στιγμης εφθαρσως με την προτροπη μη ψηφισης εκπροσωπων του ΠΑΣΟΚ ο Βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ Μουλοπουλος τοτε δεν πρεπει να υπαρχει διλημμα για την καταδικη των κυβερνοχουντικων εκπροσωπων του ΠΑΣΟΚ .

 12. paliopasokos avatar
  paliopasokos 12/11/2010 11:31:47

  Τα πράγματα είναι απλά.
  Έχουμε έναν ψευδώς αντιμνημονιακό και έναν ειλικρινώς μνημονιακό.
  Είμαστε εναντίον του μνημονίου Το λογικό συμπέρασμα είναι σαφές :
  Με τίποτα Σγουρό. Και για τους πιό τολμηρούς,... Κικίλια με 1000!

 13. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 12/11/2010 11:46:52

  Κατά τη δική μου γνώμη οι έννοιες και οι διαχωρισμοί αριστερά και δεξιά υπάρχουν
  -για να συντηρούν τους διαχωρισμούς και τους διχασμούς του λαού, που έχει τα ίδια και κοινά συμφέροντα ανεξαρτήτως αριστεράς και δεξιάς. Ο χωρισμός του λαού σε κομμάτια και μερίδες κάνει πιο εύκολη την χειραγώγησή του και τις λαϊκές διεκδικήσεις λιγώτερο αποτελεσματικές και άρα ακίνδυνες

  -για να μη φαίνεται η έλλειψη και η απουσία δημοκρατίας από το όλο σύστημα. Διότι αν υπήρχε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ δημοκρατία, οι πολίτες αποφασίζοντας όλοι και άμεσα θα διαρρύθμιζαν ΚΑΙ τα οικονομικά ζητήματα. Αριστερά και δεξιά χρειαζόμαστε όταν δεν έχουμε δημοκρατία. Η δημοκρατία καθιστά την αριστερά και την δεξιά άχρηστες. Η δημοκρατία, όχι το δικό μας σούργελο

  Θραξ Αναρμόδιος

 14. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 12/11/2010 12:09:01

  Προσβλητικός ο τίτλος του άρθρου.

  Αν εσύ Αριστερέ Ψάλτη ένιωθες χρόνια ως στήριγμα του συστήματος ψηφίζοντας αριστερά, σου εύχομαι περαστικά και σου συνιστώ να μιλάς για τον εαυτό σου.

  Οι αριστεροί έχουν συνείδηση πολιτική και δεν είναι στηρίγματα κανενός. Ψήφισε εσύ τον Ψινάκη τώρα και τον εκλεκτό του Μητσοτάκη για να νιώσεις ανεξάρτητος και όχι στήριγμα του συστήματος.

 15. Stalinikos Raveniotis avatar
  Stalinikos Raveniotis 12/11/2010 12:30:35

  H αριστερά, η πραγματική αριστερά, δεν είναι και δε μπορεί να είναι δεκανίκι κανενός.

  Το να στηρίζει κάποιος το (σγουρό) βασιλικό για να ποτιστεί και η γλάστρα (δηλαδή οι ίδιος) δεν αρμόζει σε πραγματικό αριστερό. Όπως θα ήταν ανάρμοστο σε αριστερό να στηρίξει κάποιον που δεν έχει βρει να πει ούτε μια λέξη εναντίον της ΧΑ μπας και τυχόν χάσει κανένα ψήφο.

  Η Κυριακή είναι για αυτούς που είναι ίδιοι. Για τα κόμματα που έχουν στις τάξεις τους τον Όθωνα το ένα και το Μητσοτάκη το άλλο.

  Η Δευτέρα είναι για το Λαό. Εκεί θα είναι και η πραγματική Αριστερά. Στα συλλαλητήρια κατά της Τρόϊκας. Όσοι θέλουν πραγματική ενότητα προσέρχονται ...

 16. Λεωνίδας avatar
  Λεωνίδας 12/11/2010 12:35:01

  Είναι οφθαλμοφανής η μέριμνα του ANTINEWS να αποδημήσει την πασοκική προπαγάνδα αναφορικά με τα περί «βρώμικου 89». Τα σχετικά με το βρώμικο τα σχολίασα σε προηγούμενα άρθρα του ANTINEWS. Εδώ θα προσπαθήσω να προχωρήσω σε ορισμένες νέες παρατηρήσεις.

  Σε αντίθεση προς την θεώρηση του συντάκτη, ότι δηλαδή τα «πασοκικά τσιτάτα …έχουν να δημιουργήσουν ενοχές στους αριστερούς ψηφοφόρους», εκτιμώ ότι στόχος της πασοκικής προπαγάνδας είναι η συσπείρωση της παραδοσιακής του βάσης κι όχι ο προσεταιρισμός των αριστερών. Αυτοί έχουν εμπεδώσει το μύθευμα περί «βρώμικου 89». Δεν έχω εμπειρικά στοιχεία να το αποδείξω, εννοώ κάποια έρευνα υπόψη μου, αλλά από τις προσωπικές μου συναναστροφές δεν έχω συναντήσει αριστερούς που να αισθάνονται ενοχές για το 1989. Μάλλον αδιάφορο τους είναι. Τα μοτίβα για την «βρώμικη» συγκυβέρνηση διαδόθηκαν από πασοκικά έντυπα κυρίως και πλέον εμπεδώθηκαν, αλλά τούτο δεν σημαίνει ότι επιτελούν και βαρύνουσες πολιτικές λειτουργίες.

  Τέλος, είναι χρόνια τώρα που οι αριστεροί έχουν κατανοήσει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κυρίαρχο κι όχι η Δεξιά με αποτέλεσμα να έχουν ιεραρχήσει εκ νέου τις εχθρότητές τους. Και οι Δεξιοί φυσικά πράττουν το ίδιο. Βέβαια η Αριστερά έχει κι έναν επιπρόσθετο λόγο να είναι επιθετική προς το ΠΑΣΟΚ, αφού έχει την εσφαλμένη αντίληψη ότι η Αριστερά και ο αριστερός λόγος οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία! Την ίδια εσφαλμένη αντίληψη έχει υιοθετήσει και η Δεξιά με αποτέλεσμα να υιοθετεί μία στάση συμπλεγματική έναντι της πασοκοαριστεράς με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 17. ΓΙΑΝΝΗΣ - ΑΛΙΜΟΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ - ΑΛΙΜΟΣ 12/11/2010 12:42:56

  Ειδικά στην Πελοπόννησο όσοι ψηφίσουν Τατούλη να ξέρουν οτι ψηφίζουν ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ και Καρατζαφέρη (εκτός βέβαια από μνημόνιο ένθερμος υποστηρικτής του οποίου είναι ο Τατού)..Ας μην κάνουμε αυτό το ΟΛΕΘΡΙΟ λάθος.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ - ΑΛΙΜΟΣ avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ - ΑΛΙΜΟΣ @ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΑΛΙΜΟΣ 12/11/2010 12:45:39

   Για παράδειγμα, στην Κορινθία στο ψηφοδέλτιο Τατούλη βρίσκονται μεταξύ άλλων οι Παπαφωτίου, Λούμπας που είναι πολιτικά παιδιά της Ντόρας. Αλλά και ο ίδιος ο Τατούλης δεν έκρυψε ΠΟΤΕ τις Μητσοτακικές καταβολές του. Ακριβώς όπως ο Καρατζαφερ δηλαδή..

 18. aengus avatar
  aengus 12/11/2010 13:22:13

  Tην Κυριακή μαυρίζουμε το Μνημόνιο και αυτούς που θέλουν να μας φακελλώσουν με τον πιο χυδαίο και πρόστυχο τρόπο που γνώρισε ποτέ η ανθρώπινη ιστορία.
  Την Δευτέρα κατεβαίνουμε στην υποδοχή της τρόικας , στη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 6μμ
  Για να μη ξεχνιόμαστε !
  ……….
  Ιστολόγιο «filokalia»

 19. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 12/11/2010 13:25:48

  Aν και η (όχι θετική) γνώμη μου για την Αριστερά είναι λίγο πολύ γνωστή απο προηγούμενα σχόλια νομίζω πως ο τίτλος τουλάχιστον της ανάρτησης την αδικεί. Η Αριστερά ή τουλάχιστον το μεγάλο κομμάτι της το ΚΚΕ (κακώς κατά τη γνώμη μου) ήταν απέναντι στο σύστημα και η σημερινή στάση του είναι απόλυτα συνεπής. Από τακτική επίσης άποψη μου φαίνεται σωστή αφού υπερασπίζεται την διαφορετικότητα του και την τεράστια απόσταση του και από τους δύο "μεγάλους".
  Την στάση των λοιπών τμημάτων της Αριστεράς την θεωρώ επίσης συνεπή με την κατεύθυνση που το καθένα έχει επιλέξει (και βέβαια πρόκειται για εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις).
  Το θέμα είναι κατά πόσο η (όποια) Αριστερά μπορεί να κατευθύνει τους ψηφοφόρους της.
  Θεωρώ ότι οι εκκλήσεις δεν είναι σωστο να απευθύνονται προς κόμματα ή προς τους ψηφοφόρους τους. Απευθύνεσαι προς ΟΛΟΥΣ τους πολίτες. Και στον α΄ και στον β΄ γύρο. Παρουσιάζεις θέσεις και προτάσεις και τους υποψηφίους σου. Τους οποίους πρέπει να έχεις επιλέξει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουν- εαν σ΄ ενδιαφέρει - να αποτελούν επιλογή και γι αυτούς που δεν σε τίμησαν με την ψήφο τους στον α΄.
  Οσο για το "βρώμικο 89" που ο αρθρογράφος θεωρεί ιστορικό λάθος της Αριστεράς θυμίζω ότι η συμμαχία είχε μόνο ένα σκοπό ο οποίος ειχε ειπωθεί ξεκάθαρα στον κόσμο εκ των προτέρων. Να αποτραπεί η παραγραφή του σκανδάλου Κοσκωτά. Ηταν μια " συμμαχία" που όλοι ήξεραν και όλοι δήλωναν ότι θα τελείωνε σε 1-2 μήνες. Κι έτσι έγινε.

 20. Greg avatar
  Greg 12/11/2010 13:39:23

  Ο ΓΑΠ έχει πάρει σβάρνα τα διεθνή ΜΜΕ και λέει ότι οι έλληνες πολίτες στις εκλογές επιβράβευσαν την πολιτική (του) φτωχοποίησής (μας).
  Στους αριστερογενείς ψηφοφόρους της Αθήνας υπάρχει κλίμα να ψηφίσουν Καμίνη-Κικίλια.
  Μιας και ο Κακλαμάνης είναι ήδη τελειωμένος (ευτυχώς), η υπερψήφιση Κικίλια αποτελεί μονόδρομο.
  Σκεφτείτε τις εφιαλτικές διαστάσεις που θα δώσει επικοινωνικά ο ΓΑΠ στην περίπτωση επικράτησης του ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ και στο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας (δεδομένο) ΚΑΙ στη μεγαλύτερη Περιφέρεια.

 21. victoria avatar
  victoria 12/11/2010 14:17:49

  Νομίζω ότι αρκετοί εκ των 'δεξιών' έχουμε εκφράσει εδώ νοοτροπία που κάποτε θα θεωρούνταν όχι κόκκινη, κατα-κόκκινη.
  Τώρα θα δείξει αν και οι εκ των 'αριστερών' μπορούν να απεμπλακούν από δεσμεύσεις ή χρωματισμούς δεκαετιών, γιατί δυστυχώς ακόμα ακούμε από μερικούς (όχι όλους βέβαια) ότι "δεν τους πάει το χέρι". Συγγνώμη, αλλά δεν είναι πια παρωχημένες αυτές οι αντιλήψεις; Τι άλλο πρέπει να μας κάνουν για να το δούμε;

  ΥΓ Οι προσδιορισμοί υπό την ευρεία έννοια.. γιατί όπως λέει και ο Θραξ δεν πρέπει να έχουν σημασία. Για να δούμε.

 22. Tassos avatar
  Tassos 12/11/2010 14:22:12

  Στις προηγούμενες δημοτικές στον β'γύρο ψήφιζαν την Αράπογλου και τρομάξαμε να κρατήσουμε τον δήμο Θεσνίκης. Και τώρα, σχεδόν όλοι οι Συριζαίοι και κάποιοι αμετανόητοι κομμουνιστές (που εμφορούνται από εμφυλιοπολεμικές βεντέτες) θα ψηφίσουν Μπουτάρη.

 23. ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ avatar
  ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ 12/11/2010 14:25:58

  Αν υπάρχει έστω ένας αριστερός που ,στη θύμηση του " βρώμικου 89 " αισθάνεται τύψεις αντί για περηφάνεια, να πάει να κοιταχτεί σε κανένα ψυχίατρο. Γιατί,αν είχαν πάει τότε φυλακή τα λαμόγια του κινήματος που εξέθρεψαν τον Κοσκωτά, με τους Κουτσονόμους και το λάδωμα με πεντοχίλιαρα μέσα σε κούτες από πάνες μωρών, δε θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο σήμερα. Αλήθεια, τι σχέση μπορεί να έχει ένας αριστερός ιδεολόγος με τα λαμόγια ή στην καλύτερη περίπτωση καρα-συμφεροντολόγους Πασόκους, που βολεύτηκαν με παχυλούς μισθούς σε κρατικοδίαιτες θέσεις, με παχυλές συντάξεις, αντιστασιακές συντάξεις " μαιμούδες", αναπηρικές συντάξεις " μαιμούδες" υποκρινόμενοι το σοσιαλιστή και τον προοδευτικό? Και με μόνο τους προσόν ότι ήταν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ? Οι υπεύθυνοι της οικονομικής, μα πάνω απ΄όλα της ηθικής σήψης ως πότε θα παριστάνουν τα θύματα και τους τιμητές, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας με τον πιο βάναυσο τρόπο?

 24. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 12/11/2010 14:45:59

  Όταν αναφέρεσθε στην αριστερά, παρακαλώ να εξαιρείτε τους Λακεδαιμόνιους.
  "Πλην Λακεδαιμονίων", όπως πολύ σωστά είχε πει, ένα σημαίνον στέλεχος της "αριστεράς".

 25. Κάποιος που σκέφτεται... avatar
  Κάποιος που σκέφτεται... 12/11/2010 16:00:06

  Τα πράγματα είναι σαφή: το ΚΚΕ - δε μιλάω για τους άλλους "αριστερούς" γιατί δε μου πέφτει λόγος, ας μιλήσουν αυτοί για τους εαυτούς τους - επισήμως με απόφαση της ΚΕ του κάλεσε σε άκυρη ή λευκή ψήφο την δεύτερη Κυριακή. Επομένως, η σπέκουλα του ΠΑΣΟΚ (κυρίως) και η κουτοπόνηρη αναμονή της ΝΔ (μέσω δηλώσεων τύπου Καμμένου για την Ικαρία κλπ.) δε μας αφορά στο παραμικρό. Βεβαίως, μας ψήφισαν 592977 άνθρωποι στον πρώτο γύρο, αρκετοί εκ των οποίων δεν ανήκουν στη στενή πολιτική μας επιρροή για να "πάρουν γραμμή". Το να μας εγκαλεί κανείς για τη στάση αυτών των ανθρώπων είναι, το λιγότερο, βλακεία. Αν μάλιστα προέρχεται από τα κέντρα του συστήματος (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΜΜΕ κλπ.) είναι σαφέστατα και προβοκατόρικη.

  Το ίδιο βλακώδης είναι και η "θεωρία" ότι η στάση του άκυρου και του λευκού στηρίζει τον πρώτο. Δηλαδή, στην Αττική το ΚΚΕ "στηρίζει" Σγουρό - σύμφωνα με την απίθανη αυτή συλλογιστική - ενώ στην Κ. Μακεδονία τον Ψωμιάδη. Στην Αθήνα στηρίζουμε Κακλαμάνη και στον Πειραιά το Μίχα. Ε, συννενοηθείτε τελοσπάντων ποιον "στηρίζουμε" επιτέλους και πείτε και σε εμάς να το ξέρουμε...

  Επί της ουσίας, εμάς θα μας βρείτε στα συλλαλητήρια της 15ης Νοέμβρη, ενάντια στην ΕΕ, το ΔΝΤ, τη γαλαζοπράσινη κυβερνητική πολιτική του ΣΕΒ και του Μνημονίου. Θα μας βρίσκετε καθημερινά, στην πρώτη γραμμή των αγώνων που θα έρθουν, εκεί απ'όπου οι "αντιμνημονιακοί" του Σαμαρά όχι απλά θα απουσιάζουν, αλλά θα είναι απέναντι, στηρίζοντας τα κυβερνητικά νομοσχέδια - όπως επαίρονται τα στελέχη του ότι έκαναν. Καλή σας νύχτα και καλή σας τύχη...

 26. deldio avatar
  deldio 12/11/2010 16:22:58

  Πέρα από την ψήφο την Κυριακή, από Δευτέρα που έρχεται νέα καταιγίδα μέτρων για να μας αφανίσουν τί γίνεται; Θα είμαστε ακόμα στα blogs ή θα αμπελοφιλοσοφούμε; Παιδιά, συγκεντρώσεις τη Δευτέρα 15/11 εναντίον τρόικας, ΕΕ, ΔΝΤ και της γαλαζοπράσινης συναίνεσης με ολίγη από ΛΑΟΣ ΚουβελοΝτόρα μόνο το ΚΚΕ κάνει, όλοι οι άλλοι απαθείς και αμέτοχοι. Ελάτε και εσείς γιατί έρχονται νέα "κοστούμια" διαρκείας και χειρότερα απο τα προηγούμενα, και αφήστε τους άλλους να παπαρολογούν ότι δήθεν "ο ελληνικός λαός συναινεί στην εξυγίανση", "στηρίζει την κυβέρνηση", "κλείνουν οι δρόμοι από διαδηλωτές-μπαχαλάκηδες", κλπ. Ας έχει από 300.000 διαδηλωτές τη Δευτέρα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη και μετά θα σου πώ εγώ τί θα κάνουν όλοι αυτοί....

 27. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
  I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 12/11/2010 17:53:39

  Όλη η φασαρία και τα δημοσιεύματα γίνονται για ένα και μόνο λόγο. Για να μπορεί και μετά το δεύτερο γύρο ο ΓΑΠ να απευθύνεται στους εντολοδότες του (όπως έκανε προχτές) και να τους λέει:

  "Να, αφού σας το είπα ότι με στηρίζει ο κόσμος στα μέτρα που μου είπατε να πάρω"

  Κατά τα λοιπά, το δεκανίκι έχει όνομα και επώνυμο: Κουβέλης, Ψαριανός, Μαργαρίτης και ΣΙΑ.

 28. yiannos avatar
  yiannos 12/11/2010 18:38:45

  "Το ίδιο βλακώδης είναι και η “θεωρία” ότι η στάση του άκυρου και του λευκού στηρίζει τον πρώτο. Δηλαδή, στην Αττική το ΚΚΕ “στηρίζει” Σγουρό – σύμφωνα με την απίθανη αυτή συλλογιστική – ενώ στην Κ. Μακεδονία τον Ψωμιάδη. Στην Αθήνα στηρίζουμε Κακλαμάνη και στον Πειραιά το Μίχα."

  κι όμως αγαπητέ, σε αυτές τις εκλογικές περιπτώσεις, ναι η αποχή ευνοεί τον πρώτο. Όσο παράδοξο είναι να ευνοεί κανείς Ψωμιάδη και Σγουρό δια της ψήφου του (ΛΑΟΣ) το ίδιο παράδοξο είναι να ευνοεί τους πιο πάνω κανείς δια της αποχής (ΚΚΕ).

  • Κάποιος που σκέφτεται... avatar
   Κάποιος που σκέφτεται... @ yiannos 12/11/2010 19:31:34

   Μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι λέω - ή κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις. Τυπικά παντού όπου δε συμμετέχουμε στο β' γύρω, το λευκό και το άκυρό μας "ευνοεί" τον πρώτο. Ακριβώς γι αυτό όμως, καταρρίπτεται το "επιχείρημα" του ΠΑΣΟΚ ότι, τάχα, έχουμε συμφωνία να στηρίξουμε τη ΝΔ. Με βάση το ίδιο το "επιχείρημα" αυτό, στην περιφέρεια Αττικής, θα μπορούσε η ΝΔ να μας "κατηγορήσει" για το αντίθετο, κατάλαβες τώρα ή θες φροντιστήρια για να το ξεπεράσεις;

   Εμείς δεν είμαστε δεκανίκι κανενός. Έχουμε γραμμή και άποψη που τους βάζει όλους - μπλε, πράσινους, ροζ και "ανάμικτους" - απέναντι. Δε φταίμε εμείς, αν ακόμα η ωριμότητα της λαϊκής ψήφου δεν έφτασε μέχρι του σημείου μιας μαζικότερης αποδοκιμασίας των κυρίαρχων δυνάμεων. Ή, εν πάση περιπτώσει, "φταίμε" κατά το ότι δεν εξαντλήσαμε τα περιθώρια για κάτι ακόμα καλύτερο, αν και δύσκολα το λες αυτό σε μια δύναμη που ανέβηκε κατά 76000 ψήφους, σε συνθήκες πτώσης της συμμετοχής πάνω από 550000 αν δεν είσαι εντελώς αρνητικά προκατειλημμένος. Μέρος της προσπάθειας για να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί, αν θες, είναι και η σαφής, συμβολική και πρακτική, αποστασιοποίηση από τις κυρίαρχες δυνάμεις, η απεμπλοκή από τα εκβιαστικά τους διλήμματα. Δε μας αφορά η κόντρα σας με το ΠΑΣΟΚ, δε μας αφορά ο πλακωμός ανάμεσα στις μερίδες της αστικής τάξης για το ποια απ'όλες θα εξαπατήσει καλύτερα το λαό το επόμενο διάστημα. Πάρτε το χαμπάρι. Εμάς, δε μας έχετε, ούτε πρόκειται να μας βάλετε στο χέρι...

 29. Α.Κ. avatar
  Α.Κ. 12/11/2010 19:54:16

  Αγαπητέ "κάποιε που σκέφτεται"

  Εχω μία απορία την οποία δεν μου έχει λύσει κανείς του ΚΚΕ: ας υποθέσουμε ότι κερδίζετε τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Είστε πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τι θα κάνετε; Και δεν εννοώ για το μνημόνιο μόνο. Εννοώ για όλα.

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ Α.Κ. 12/11/2010 20:42:02

   Για αρχή!!
   http://www.youtube.com/watch?v=35UnkTdPhO0&feature=related

   • Α.Κ. avatar
    Α.Κ. @ εναςάσχετος 12/11/2010 21:15:16

    Συγνώμη αλλά.... χρειάζονται κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να τα κάνουν αυτά;

    • εναςάσχετος avatar
     εναςάσχετος @ Α.Κ. 12/11/2010 21:58:50

     Την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την χρειάζονται για να τα κάνουν σε αυτούς που το αξίζουν τώρα, όσο είναι καιρός.
     Γιατί, αν τα λαμόγια και οι δωσίλογοι συνεχίσουν να δρούν ανενόχλητοι, θα έλθει κάποια στιγμή - όχι αργά, που ο λαός θα μετατραπεί σε οργισμένο όχλο και θα σέρνει στη γκιλοτίνα οποιονδήποτε θα του φαίνεται απλώς ύποπτος. Και τότε, όχι μόνο το ΚΚΕ, αλλά και οι πιο ακροαριστερές οργανώσεις, θα φαίνονται συντηρητικοί!

     • victoria avatar
      victoria @ εναςάσχετος 12/11/2010 22:32:07

      La terreur.

     • εναςάσχετος avatar
      εναςάσχετος @ εναςάσχετος 12/11/2010 22:38:53

      La patrie en danger!!

 30. yiannos avatar
  yiannos 12/11/2010 21:04:08

  "Δε φταίμε εμείς, αν ακόμα η ωριμότητα της λαϊκής ψήφου δεν έφτασε μέχρι του σημείου μιας μαζικότερης αποδοκιμασίας των κυρίαρχων δυνάμεων."

  μήπως γνωρίζεις σε ποιό ακριβώς σημειό του κόσμου η ωριμότητα της λαϊκής ψήφου έφτασε στο ιδανικό για σένα αποτέλεσμα?

  εάν δεν κάνω λάθος, στην ΕΣΣΔ και στα γνωστά Τσαουσεσκουγιαρουζελσκικά κράτη κυβέρνησαν τα ινδάλματα του ΚΚΕ στηριγμένοι στην ωριμότητα των όπλων, του θανάτου και των γκουλάνγκ. Πολλά στελέχη κομμουνιστικών κομμάτων μεταξύ των οποίων και στελέχη του ΚΚΕ θανατώθηκαν στον εν λόγω παράδεισο.

 31. Κάποιος που σκέφτεται... avatar
  Κάποιος που σκέφτεται... 12/11/2010 22:33:44

  Να διαβάσεις καλύτερα την ιστορία. Στη Ρουμανία που ανέφερες, ο πολιτικός συνασπισμός με επικεφαλής τους κομμουνιστές πήρε 80% στις πρώτες εκλογές μετά τον πόλεμο. Στην Τσεχοσλοβακία πήρε το 37% μόνο του το ΚΚ, στην Ουγγαρία το 22%. Με επαναστατική δραστηριότητα, σύντομα κατέκτησαν ακόμα μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στο λαό και οδήγησαν τα πράγματα στην επαναστατική ανατροπή των κυβερνήσεων. Ποτέ δεν είπαμε ότι θα πάρουμε ή επιδιώκουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, Η επανάσταση δε γίνεται με όρους του 50%+1, φίλε. Γίνεται όταν διαμορφωθεί μια αποφασισμένη κοινωνική πρωτοπορία στην εργατική τάξη που έχει μια αρκετά μεγάλη κρίσιμη μάζα ώστε να μπορεί να συντρίψει την αστική τάξη, κρατώντας παράλληλα ουδέτερα τα ενδιάμεσα στρώματα. Εκεί θα πάμε κι εδω, είτε σ'αρέσει, είτε δε σ'αρέσει. Όσο για το τι θα κάνουμε, να διαβάσεις το πρόγραμμά μας και τα ντοκουμέντα μας, για το πρόγραμμα της Λαικής Εξουσίας και Οικονομίας...

 32. yiannos avatar
  yiannos 13/11/2010 12:01:23

  θα σε στεναχωρήσω αλλά ο «σοσιαλισμός με το ανθρώπινο πρόσωπο» του Dubcek πνίγηκε στο αίμα. το ίδιο και οι φοιτητική εξέγερση στην ουγγαρία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.