#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/08/2009 12:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Αριστερά δεν αποτελεί πλέον το ηθικό έρεισμα του συστήματος


Η Μεταπολίτευση σημαδεύτηκε από τρία πράγματα:


Πρώτον, από το ρόλο του ΠΑΣΟΚ να επιβάλει τις νέες καθεστωτικές ρυθμίσεις. Επέβαλε το οικονομικό μοντέλο (αναδιανομή ευημερίας μέσα από δανεικά και καταστροφή της ως τότε οικονομικής βάσης). Επέβαλε το κοινωνικό μοντέλο κρατισμού, συρρίκνωσης της ιδιωτικής παραγωγικής πρωτοβουλίας κι ανάπτυξης νέας «επιχειρηματικής τάξης» απολύτως εξαρτημένης από το κράτος και κρατικοδίαιτης, η οποία μετατράπηκε σε ποικιλώνυμα καρτέλ που στο τέλος είχαν και την αξίωση να ελέγχουν πλήρως το κράτος.


Δεύτερον, από το ρόλο της Νέας Δημοκρατίας ως «εφεδρικής διαχειριστικής δύναμης»: Αναλάμβανε να βγάλει τη χώρα από το δύσκολα, όταν οι άλλοι δεν μπορούσαν ή δεν άντεχαν.


Και τρίτον, από το ρόλο της Αριστεράς ως νομιμοποιητικής βάσης του συστήματος. Όπου «νομιμοποίηση» δεν είναι απλά η νομιμότητα, αλλά η ηθική βάση αποδοχής του συστήματος και των παρενεργειών του.


Το ΠΑΣΟΚ καθόριζε τι θα γίνει, η Αριστερά τι πρέπει να γίνει και η Νέα Δημοκρατία πώς θα γίνει (όταν δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς). Και πως θα μαζευτούν τα πράγματα όταν ξέφευγαν από κάθε έλεγχο.


Κάποια στιγμή όλα αυτά ξεπεράστηκαν:


Το ΠΑΣΟΚ έπαψε να μπορεί να διαμεσολαβεί το κράτος στα «νέα τζάκια». Έπαψε να μπορεί να υπερασπιστεί το κράτος από την «διαπλοκή». Και τότε έχασε στρατηγικά τη μάχη της εξουσίας. Και βρέθηκε – μετά το 2004 - εκτός τροχιάς διακυβέρνησης. Ακόμα και σήμερα που κινδυνεύει να «επιστρέψει», όλοι γνωρίζουν (και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει σιωπηλά) ότι, ακόμα κι αν τα καταφέρει προσωρινά, θα είναι απολύτως εξαρτημένο από τους διαπλεκόμενους «νταβατζήδες». Οι οποίοι προτιμούν, μάλλον, μιαν ελεγχόμενη από τους ίδιους συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, παρά ένα από τα δύο κόμματα αυτοδύναμα.


Η Νέα Δημοκρατία έχασε τον εφεδρικό ρόλο της. Στα πέντε τελευταία χρόνια που κυβέρνησε δεν μπόρεσε ούτε τις δομικές αδυναμίες του συστήματος να ξεπεράσει, ούτε μεταρρυθμίσεις να κάνει, ούτε τομές να αποτολμήσει. Και βρέθηκε πέντε χρόνια αργότερα να παραπαίει, όχι γι’ αυτά που έκανε, αλλά κυρίως γι’ όσα δεν τόλμησε. Κινδυνεύοντας ότι τόσο από τους αντιπάλους της που την πολεμούν λυσσαλέα, αλλά από το γεγονός ότι δεν συσπειρώνει πια την ίδια τη βάση της.


Τέλος, έχασε και η Αριστερά το νομιμοποιητικό της ρόλο. Έπαψε να αποτελεί το ηθικό έρεισμα του συστήματος, τη «φωνή συνείδησης» μιας αριστερόστροφης κοινωνίας. Πρώτον, διότι η κοινωνία έπαψε να είναι αριστερόστροφη. Και δεύτερον, διότι η ίδια η Αριστερά έχασε το φωτοστέφανο της ηθικής της. Πράγμα που μόνο συμβολικά επιβεβαιώθηκε τελευταία με τη δήλωση του «ιδιόρρυθμου» βουλευτή της Περικλή Κοροβέση…


Τα στερεότυπα που σπάνε…


Μετά την απώλεια ρόλων και για τους τρεις πρωταγωνιστές της μεταπολίτευσης έχουμε μια μεταβατική κατάσταση. Όπου η κοινωνία μετακινείται ταυτόχρονα προς τα δεξιά και προς τα αριστερά:


Προς τα δεξιά σε ό,τι αφορά την Δημόσια Τάξη, την Παιδεία, την Εξωτερική Πολιτική, την Ανάπτυξη.


Προς τα Αριστερά σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις τη διάχυση εισοδήματος κι ευκαιριών στο σπάσιμο των καρτέλ. 


Η κοινωνία απαιτεί πλέον υπέρβαση αυτών των ξεπερασμένων διαχωριστικών γραμμών.


 Θ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/08/2009 13:20:42

  Θεωρώ τα περί Δεξιάς και Αριστεράς λίγο μυθολογία. Η Ελλάδα ήταν ένα φεουδαρχικό σχεδόν πλέγμα από τσιφλίκια, μέχρι και το '40. Ο πόλεμος έφερε στο προσκήνιο το γεγονός ότι οι μισοί και πλέον έλληνες που ήταν στο περιθώριο (δουλοπάροικοι γαρ) ήταν πολεμιστές, οπλίτες, μάχιμοι. Το αν έπαιξαν το παιχνίδι αυτής ή της άλλης υπερδύναμης ενδιαφέρει μόνο στο βαθμό που η Ελλαδίτσα είναι στο ρήγμα Ανατολής-Δύσης. Οι δεξιοί τον εμφύλιο τον έλεγαν συμμοριτοπόλεμο, και οι "συμμορίτες" εμφύλιο.

  Τα Πασόκ προέκυψε από πραγματική ανάγκη της μεσαίας τάξη να υπάρξει. Ο ΑΓΠ εκμεταλλεύτηκε την συναισθηματική απέχθεια προς τον χωροφύλαξ και την χούντα και την τραγωδία της Κύπρου, με τα γνωστά αποτελέσματα. Ναι υπερχρεωθήκαμε, εξευτελίσαμε την παιδεία, φέραμε το ήθος του δώρου αλλά όχι και 500 εκατομ., αλλά στην ουσία πήραμε τον υπερπλουτισμό τον λίγων και πήγαμε να τον δώσουμε σε πολλούς. Υπερπλουτισμός σε πολλούς δημιουργεί αστάθειες και ανωμαλίες δυστυχώς. Δεν είμαστε ούτε όλοι ικανοί, ούτε όλοι πλούσιοι.

  Αν το Πασόκ επί ΑΓΠ ξευτέλισε πολλά πράγματα στην προσπάθεια της ψευδαίσθησης του διπλασιασμού της μεσαίας τάξης, και το εκσυγχρονιστικό Πασόκ έχασε τον έλεγχο της διαπλοκής που ίσως δημιούργησε (πιστέυω ότι ο Σημίτης παραιτήθηκε εκβιαζόμενος...) η ΝΔ απέδειξε ότι δεν έχει ούτε όραμα ούτε ικανότητες. Κρατιστές, λίγο τεμπέληδες και με μακρύ χέρι, όχι πολύ διαφορετικοί από τους προηγούμενους τους οποίους κατηγορούν, στο θέμα ηθικής, και αρκετά χειρότεροι στον τομέα "αποτελεσματικότητα". Είτε επειδή οι ίδιοι είναι ασχετούληδες, είτε επειδή τους σαμποτάρουν οι διαπλεκόμενοι. Δεν με νοιάζει η αιτία, το αποτέλεσμα με νοιάζει.

  Τι έχει στην συνέχεια; Πασόκ; Να σας πω τι θα κάνουν. Θα ξαναφτιάξουν κρατικές επιχειρήσεις δήθεν για ανάπτυξη και απασχόληση, είτε πράσινες, είτε παρδαλές, αλλά στην ουσία θα αποτελειώσουν ένα διαλυμένο μαγαζί. Ή έχουν κάποιο όραμα και δεν το βλέπω; Τι προτείνουν για την φορολογία; Εγώ δεν είμαι πολιτικός, αλλά το όραμά μου είναι μείωση φόρων στα μισά, κατάργηση του εταιρικού φόρου, αλλά κεφαλικός φόρος για κάθε έναν που ζει μέσα στα σύνορα.

  Αριστερά δεν υπάρχει, εκτός εάν θεωρούμε αριστερά τους αναρχοαυτόνομους, τους ανένταχτους και τους κουλτουρέ. Α ναι, και τους άνεργους και περιθωριοποιημένους.

  Το μοντέλλο που περιγράφεις ΘΚ, στην τελευταία σου παράγραφο, λέγεται "εθνικοσοσιαλιστικό". Δεν θα πάρω.

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 25/08/2009 13:29:52

  Συμφωνώ πως έτσι είναι οι τάσεις όπως αναφέρεται στη τελευταία παράγραφο και επίσης συμφωνώ πως αυτό στην ουσία είναι εθνικοσοσιαλισμός (ναζισμός).
  Όμως φίλε αρχαιοπτέρυγα που "δεν θα πάρεις", νομίζεις πως θα ερωτηθείς;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Strange Attractor 25/08/2009 13:35:04

   φίλε Strange, ντρέπομαι να πω ότι είμαι στην κατηγορία αυτών που κάποτε ήταν εντός, μετά έφυγαν εκτός. Μετά ξαναγύρισα, και αν χρειαστεί, θα ξαναφύγω. Και ειλικρινά ντρέπομαι που το λέω...

 3. donaE avatar
  donaE 25/08/2009 13:59:20

  Η αριστερα εχασε το φωτοστεφανο ης ηθικης για τους νεωτερους εδω και πολυ καιρο.Και σε ενα βαθμο γιατι επεσε και η ζητηση της.Ομως αριστερη ζητηση παντα θα υπαρχει οσο υπαρχει κοινωνικο κεφαλαιο και αρα κοινωνικη πολιτικη.
  Τι εννοεις ομως ΘΚ υπερβαση; Των 'διαχωριστικων γραμμων' η γενικα υπερβαση;

 4. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 25/08/2009 14:23:26

  Άν μου επιτρέπεις, Φάκτωρ, το αριστερό όραμα της κοινωνίας ήταν και είναι πάντα πιό "θολό" απ'οτι περιγράφεις. Το "καλύτερη κοινωνία" σκέτο ή το "παγκόσμια ισότητα και ευτυχία" περιγράφει καλύτερα αυτή την πηχτή ατμόσφαιρα που αναπνέουμε χρόνια τώρα και που κανένας αέρας δέν μπορεί να την διαλύσει. Αυτές τις παιδαριώδεις και ουτοπικές αρλούμπες που ζωγραφίζαμε κάποτε στις κόκκινες σημαίες και που τώρα γίνανε θηλειά στο λαιμό όλων μας.

  Και μήπως η ψευτοδεξιά τα πάει καλύτερα ; Εκεί να δείς "διάχυση εισοδήματος" και ανακατανομή πλούτου και "κοινωνικό πρόσωπο" της εξουσίας - δηλ. κι άλλους φόρους και περισσότερο δανεισμό - μπάς και χαϊδέψουν κι άλλο τ'αυτιά της τεμπέλικης και μαλθακής μάζας που συνήθησε στον προστετευτισμό. Αναρωτιέμαι λοιπν ποιό ακριβώς κομμάτι της κοινωνίας μας ζητάει υπέρβαση.

 5. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 25/08/2009 14:36:49

  Απάντηση σε όλους τους προηγούμενους:
  Κυρίως σε archaiopteryx και Strange Attractor.

  Λίγο περισσότερο προσοχή στους όρους που επιλέγετε δεν βλάφτει.
  Αμάν πια! Αμάν...

  Το αίτημα για περισσότερη δημόσια ασφάλεια και περισσότερο έλεγχο στα καρτέλ - ταυτοχρονα - ΔΕΝ χαρακτηρίζει μόνο το "Ναζισμό"!
  Για όνομα του Θεού....
  Σήμερα σε όλη την Ευρώπη, Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά Κόμματα συνηγορούν υπέρ και των δύο αιτημάτων.
  Ο Ναζισμός χαρακτηρίζεται από Ναζιστικό Κόμμα, μονοκομματική κυβέρνηση, φυσική εξόντωση των αντιπάλων του και έφεση σε πολεμικές περιπέτειες.
  Αυτά τα τελευταία είναι, όντως, χαρακτηριστικά του Ναζισμού.

  Η ανάγκη δημόσιας ασφάλειας (οταν έχει ουσιαστικά καταρρεύσει) και η ανάγκη να χτυπηθούν τα πανισχυρα καρτέλ χαρακτηρίζουν την πολιτική ΚΑΘΕ θαρραλέας μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης που παραλαμβάνει βαθιά κοινωνική κρίση.

  Για παράδειγμα ο Franklyn Delano Roosvelt έκανε και τα δύο (εμπέδωση δημόσιας ασφάλειας και σπάσιμο καρτέλ) Ήταν μήπως εθνικοσοσιαλιστής;
  Μήπως ήταν ο Ντε Γκώλ (κι αυτός τα ίδια έκανε);
  Μήπως ήταν ο Μιτεράν;
  Μήπως η Θάτσερ;
  Μήπως ο Σοσιαλιστής Ισπανός Πρωθυπουργός Γκονζάλες;

  Η έμφαση στη δημόσια ασφάλεια (όταν διαλύεται) και το χτύπημα των καρτέλ (όταν κυριαρχούν απόλυτα) είναι θεμελιώδες αίτημα κάθε φιλελεύθερης διακυβέρνησης.
  Αληθινά φιλελεύθερης και δημοκρατικής.
  Μη μπερδεύεται τα γνήσια αιτήματα των κοινωνιών με τα προσχήματα των ολοκληρωτιστών.

  Αυτά ακριβώς είναι τα αποστεωμένα στερεότυπα που πρέπει να αποβάλλουμε, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τις αναπηρίες της Μεταπολίτευσης και τα εξαρτημένα ανακλαστικά που μας κληρονόμησε. Αυτή είναι η "Υπέρβαση" που πρέπει να κάνουμε: Να ξεπεράσουμε τέτοια ανόητα (και αντι-ιστορικά στερεότυπα).

  -- Όπου όποιος μιλάει για περισσοτερη ασφάλειας ειναι..."φασίστας"!
  -- Όποιος μιλάει για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη είναι..."κομμουιστής"!
  -- Όποιος μιλάει για λιγότερο μανιακό αντι-αμερικανισμό είναι... "πράκτορας των ιμπεριαλιστών"!
  -- Όποιος μιλάει για λιγότερο υποχωρητισμό στην εξωτερική πολιτική είναι... "υπερεθνικιστής"!
  -- Όποιος μιλάει εναντίον των καρτέλ είναι... "εθνικοσοσιαλιστής"!
  -- Κι όποιος ασκεί κριτική στην ευρωγραφειοκρατία είναι... "αντιευρωπαϊστής"!
  Αμάν πια...

  Μερικοί εδώ μέσα βρίσκουν ευκαιρία οποιοδήποτε post για να μας πούν το "ποίημα" τους. Το ίδιο κάθε φορά...
  Και δεν αντιλαμβάνονται ότι όσο δίκιο κι αν έχουν στα επί μέρους - όσο εύλογα κι αν ακούγονται κάποια απ' αυτά που λένε - τα κολλήματά τους δεν είναι απάντηση στο πρόβλημα. Είναι ΤΟ ΙΔΙΟ το πρόβλημα. Που πρέπει να ξεπεράσουμε.
  Είναι αυτά τα κολλήματα και οι μονομέρειες, τα στερεότυπα, τα εξαρτημένα ανακλαστικά που πρέπει να υπερβούμε.

  Όχι τις "διαχωριστικες γραμμές μόνο"
  Πάντα σε μια κοινωνία θα υπάρχουν διαχωριστές γραμμές.
  Αλλά τα κολλήμματα σε παλαιά στερεότυπα και σε ξεπερασμένες διαχωριστικές γραμμές.
  Που εμποδίζουν κάθε συζήτηση. Από τα πιο απλά ως τα πιο προχωρημένα.
  Κι αν εμποδίζουν τη συζήτησή ανάμεσά μας, εδώ, φαντάζεστε πόσο ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ κάθε ωρίμανση της κοινωνίας παραέξω...

  • donaE avatar
   donaE @ Θ.Κ. 25/08/2009 15:11:32

   Συνεπως χρειαζεται ενας επαναπροσδιορισμος της αριστερας και ισως της νεας κοινωνικης και οικονομικης καταστασης μας που να καλυπτει τις νεες αναγκες.Και μια καλυτερη σχεση με την ιστορια,οπου δεν ξερουμε τι μας γινεται.

  • christos avatar
   christos @ Θ.Κ. 25/08/2009 15:16:32

   προσυπογράφω και το άρθρο κι αυτό το post...

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Θ.Κ. 25/08/2009 17:11:33

   Όσο με αφορά, συμφωνώ απόλυτα με την ανάρτηση σου. Κακώς παρεξήγησες. Αλλά το να αρπάζεσαι με το άκουσμα κάποιου όρου που καλώς ή κακώς υφίσταται στην πολιτική επιστήμη και στην πολιτική ιστορία είναι λάθος. Το ίδιο αρπάζονται κάποιοι αν χρησιμοποιηθεί ο όρος κομμουνισμός κλπ. Πρέπει να αποστασιοποιούμαστε από προσωπικές εμπάθειες ή επιρροές ή προκαταλήψεις και να τα βλέπουμε τα ζητήματα ξερά σαν case studies όταν κάνουμε αναλύσεις.
   Προσωπικά έχω χαρακτηριστεί από ναζί μέχρι και ... εβραίος, για όλα όσα κατά καιρούς έγραψα σε αντίστοιχα σχόλια μου ή αναρτήσεις. Το θέμα είναι να γράφουμε αυτά που πιστεύουμε χωρίς το φόβο να χαρακτηριστούμε ντε και καλά. Εκεί έγκειται όλη η ουσία της δημοκρατίας. Θυμίζω τη ρήση του Μάο για τα χιλιάδες λουλούδια κλπ. Γιατί, κατά τα άλλα, μόνο δημοκρατία δεν έχουμε στην παρούσα εξέλιξη των πραγμάτων. Κάτι προς το στρεβλό της μάλλον, με έντονο άρωμα διαπλεκόμενης κομματοκρατίας και επιχειρηματικής αόρατης δικτατορίας.

 6. Factorx avatar
  Factorx 25/08/2009 14:46:49

  @archaeopteryx: οι θαυμαστές του Σημίτη,είναι οι τελευταίοι που μπορούν να μιλάνε για ...."εθνικοσοσιαλισμό". Και περιμένω να αποδείξεις αυτόν τον ισχυρισμό σου, ο οποίος αποτελεί μια ακόμα έκφραση αυτών που προσπαθεί να καταδείξει το άρθρο

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Factorx 25/08/2009 16:21:54

   Η τελευταία πρόταση του ΘΚ λέει τι πρέπει να κάνει ίσως μια κυβέρνηση. Εκεί διαφωνώ φίλε μου. Μια κυβέρνηση πρέπει να βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην επιβίωση και την ευτυχία. Πρέπει όσο μπορεί να βοηθάει εμάς, να παράγουμε πλούτο. Πρέπει τον κρατικό πλούτο να τον διανέμει ώστε να υπάχουν σχετικά παρεμφερείς ευκαιρίες. Ναι, και τον συντονισμό της φύλαξης των συνόρων.

   Καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί, δεν έχει μπορέσει ούτε θα μπορέσει να κάνει κάτι για τα «καρτέλ». Τα «καρτέλ» θα φύγουν όταν τα διώξουν οι Γερμανοί. Όσο για την Δημόσια Τάξη... δεν είμαι κατά, αλλά την γνώρισα το 67 και δεν μου άρεσε καθόλου. Και από ότι μου λένε για το 57, βρωμούσε (μετάφραση από το it stunk...)

   Αγαπητέ factorx, η χώρα είναι σε περίεργη φάση (μα δες την ιστοσελίδα σου τους τελευτάίους 18 μήνες) Σε περίεργη φάση, με «σκάνδαλα», αδιέξοδα, περίεργα στα σύνορα, πρόσφατα ανέχεια, και τους ίδιους 300 φαιδρούς στην Βουλή. Παιδεία και Ανάπτυξη, ξέχασέ τα, δεν υπάρχει μία. Σπάσιμο καρτέλ επίσης είναι φαιδρό, θα σπάσουν από μόνα τους ελλείψει αντικειμένου και θα μάθουν να μιλάνε γαλλογερμανικά. Αρα τι μένει; Η ανέχεια, οι συνεργαζόμενοι σύγχρονοι δοσίλογοι, η άδεια ρητορική και η Δημόσια Τάξη. Εσένα, τι σου θυμίζει αυτό;

   Τέλος, ο Σημίτης: Ο Σημίτης είναι σπίτι του εδώ και 5-6 χρόνια. Δεν θαυμάζω κανέναν Σημίτη. Απλά επί Σημίτη περισσότεροι από τους άναγνώστες εδώ, πασόκοι, δεξιοί, ανένταχτοι κλπ, ξεσκίστηκαν στο τάληρο. Άλλος πήρε κότερο, άλλος καγιέν, αλλος βουνό στο δάσος. Ο Σημίτης φταίει μόνο στο ότι δεν έβαλε τις υπεραξίες να λύσει το ασφαλιστικό και τα άλλα διαθρωτικά. Τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Τι, επί ΕΡΕ δεν είχε διαπλοκή; Για ψάξε το λίγο... απλά άλλες εταιρίες, μερικές εγχώριες, μερικές ξένες (είχε και το 3% των εξαγωγών). Ή δεν έχει τώρα διαπλοκή... χα χα χα. «Προνομιούχες» μετοχές από τις τράπεζες.

 7. Factorx avatar
  Factorx 25/08/2009 14:48:31

  @ Strange Attractor: περιμένω κι απο εσενα αποδείξεις οτι η καταργησ των διαχωρισιτκών γραμμών είναι ...φασισμός; θα τρελλαθούμε; Παίρνετε ένα κλαβιέ και όποιον πάρει ο χάρος;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Factorx 25/08/2009 16:37:09

   Η ανάρτηση λέει:-Προς τα δεξιά σε ό,τι αφορά την Δημόσια Τάξη, την Παιδεία, την Εξωτερική Πολιτική, την Ανάπτυξη.Προς τα Αριστερά σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις τη διάχυση εισοδήματος κι ευκαιριών στο σπάσιμο των καρτέλ.-

   Συμφωνώ πως αυτή είναι η τάση της κοινωνίας σήμερα.
   Όσο όμως και να παρεξηγείσαι, τα παραπάνω είναι για μένα αυτό ακριβώς που πρέσβευε ο εθνικοσοσιαλισμός σε μια συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και σε μια χώρα που προσπαθούσε να κάνει την υπέρβασή της σπαρασσόμενη από χίλια προβλήματα περισσότερα από όσα αντιμετωπίζουμε εμείς σήμερα. Και επέλεξε το μόρφωμα του ναζισμού. Το οποίο παρεμπιπτόντως καλώς ή κακώς αποτελεί μια μορφή πολιτικού συστήματος. Άσχετα αν κατέληξε σε πολεμοκάπηλο, σαδιστικό, απάνθρωπο καθεστώς με έμβλημά του τις γενοκτονίες και τον επεκτατισμό. Δεν νομίζω πως αυτό ήθελαν οι Γερμανοί, που έσπευσαν επί πάρα πολλά χρόνια να το αγκαλιάσουν, πριν αυτό καταλήξει στην κυριολεκτική διάλυσή τους. Δεν φταίνε οι όροι σαν όροι, ούτε τα συστήματα σαν συστήματα, αν οι άνθρωποι που καλούνται να τα εφαρμόσουν αποδειχθούν λίγοι. Ούτε φταίει π.χ. ο μαρξισμός για το πώς τον κατάντησε ο Στάλιν. Μην αρπάζεστε χωρίς λόγο. Κατά βάση συμφωνούμε.

 8. perastikos avatar
  perastikos 25/08/2009 14:53:22

  Η κεντροαριστερά τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας δεν μπορεί να πείσει επειδή τα μέλη της έπαψαν να είναι κοινωνικοί αγωνιστές.
  πχ αν προσπαθήσουμε να μελετήσουμε στη χώρα μας ένα δείγμα ψηφοφόρων ή στελεχών της λεγόμενης κεντροαριστεράς θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι μεγαλοεισοδηματίες.
  Η ΝΔ το 2004 κληροδότησε τις μεγάλες παθογένειες που είχαν δημιουργηθεί την προηγούμενη περίοδο χωρίς να μπορεί, κατά παράδοξο τρόπο, να αλλάξει κάτι.
  Κατά πολλούς η περίοδος από το 2004 μέχρι σήμερα ήταν μια άτυπη συγκυβέρνηση της πολιτικής κουλτούρας και συμπεριφοράς παλαιότερων δεκαετιών με κυβέρνηση της ΝΔ.
  Το μοναδικό που «έτρεξε γρήγορα» ήταν η διαδικασία των αποκρατικοποίησεων, αυτό όμως δεν βοήθησε οικονομικά, θέσεις εργασίας κτλ το κοινωνικό σύνολο, γι αυτό η ΝΔ δεν συσπειρώνει πια ούτε την ίδια τη βάση της, η εμπιστοσύνη παραχώρησε τη θέση της στη δυσπιστία (μεγάλο ΜΕΡΙΔΙΟ ευθύνης έχουν πολλοί υπουργοί, βουλευτές και μεγαλοστελεχη της ΝΔ) .
  Η βάση της ΝΔ (δηλαδή το κομμάτι της κοινωνίας που είχε αδικηθεί επί πασοκ) περίμενε στοχευμένες πολιτικές που θα οδηγούσαν σε μείωση των ανισοτήτων, αυτό όμως δεν έγινε. Κοινωνική πολιτική με επιδόματα είναι πολιτική χωρίς μέλλον. .
  Ταυτόχρονα οι εμμονές σε ξεπερασμένα σχήματα και ιδέες εγκλώβισαν πλήθος πολιτικών εξαγγελιών του κυβερνόντος κόμματος που θα μπορούσαν, αν είχαν εφαρμοστεί, να δώσουν λύσεις σε πολλά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

 9. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 25/08/2009 15:01:57

  Και κάτι ακόμα για να μην ξεχνιόμαστε: Ο Σημίτης δεν έπεσε συγκρουόμενος με τη διαπλοκή. Ώρα είναι να τον κάνουμε και "ήρωα" κι όλα...

  Ο Σημίτης αναδείχθηκε από τη διαπλοκή!
  Λίγους μήνες πριν εκλεγεί Πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ ήταν ολομόναχος.
  Ο Ανδρέας τον παραίτησε απο τη Θεσσαλονίκη ουσιαστικά επί ανικανότητη, και τα ΝΕΑ (που λίγο αργότερα τον στήριξαν παθιασμένα) τον ειρωνεύονταν.
  Ο Σημίτης επιβλήθηκε ως πρωθυπουργός της διαπλοκής!
  Δεν ξέρω αν ήταν "αρχιερέας" - ουδέποτε κατάλαβε τι θα πεί αυτος ο όρος - πάντως Πρωθυπουργός της διαπλοκής ήταν.
  Θυμηθείτε τα συγκλονιστικά γράμματα που του έστελνε ο Ψυχάρης το καλοκαίρι του 2002. Τέτοια γράμματα δημόσια δεν τα έστειλαν ποτέ ούτε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη δεκαετία του 70 ούτε στον Ανδρέα στη δεκαετία του 80, ούτε στο Μητσοτάκη αρχές δεκαετίας του 90 ούτε στο Κ.Κ, αργότερα. Διότι δεν είχαν νόημα.
  Ολοι οι άλλοι προσπάθησαν κατά καιρούς να τα βρούν με τα συγκροτήματα του Τύπου - άλλοτε επιτυχώς άλλοτε όχι - αλλά ΔΕΝ υπήρξαν άνθρωπου των συγκροτημάτων.
  Ούτε αναδείχθηκαν από τα συγκροτήματα του Τύπου.
  Τον Σημίτη δεν θα τον θυμόμασταν αν δεν τον αναδείκνυε το κονσόρτσιουμ της διαπλοκής.
  Το ίδιο κονσόρτσιουμε που πρόσφατα φλέρταρε στην ιδέα της κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-Σύριζα μέχρι τις πρόσφατες ευρωεκλογές.
  Το ίδιο κονσόρτσιουμ διαπλοκής που φλερτάρει σήμερα με άμεσες εκλογές ακυβερνησίας, ώστε να προκύψει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και να τους έχουν και τους δύο στο χέρι, αφού κανένας μόνος του δεν θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει.
  Αυτός είναι ο αληθινός αντίπαλος μας σήμερα.
  Οι "τελειωμένοι" και οι "σαλεμένοι" δεν είναι πια το πρόβλημα.
  Τη δημοκρατία δεν την απειλεί ούτε ο ΚΚ ούτε ο ΓΑΠ.
  Απλώς δεν μπορούν, πλέον, να την υπηρετήσουν...
  Τη δημοκρατία την έχουν ήδη αλώσει οι νταβατζήδες.
  Και τα στερεότυπα της διαπλοκής τους βοηθούν να μπλοκάρουν κάθε απόπειρα της κοινωνίας να χειραφετηθεί από την επιρροή τους, από τα εκβιαστικά διλήμματά τους κι από τα παπαγαλάκια τους και να τους σαρώσει...

  Πρέπει να κάνουμε την "υπέρβαση" και να ξεπεράσουμε τα στερεότυποα της Μεταπολίτευσης, ακριβώς για να παραμερίσουμε τα εξωθεσμικά κέντρα που έχουν αλώσει τη δημοκρατία μας. Και να την αποκαταστήσουμε.
  Παντού υπάρχουν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Παντού υπάρχουν συγκροτήματα τύπου με επιρροή. Ουδέν πρόβλημα...
  Όμως στην Ελλάδα δεν έχουμε ούε ανταγωνιστικούς επιχειρηματίες ούτε ισχυρό Τύπο...
  Έχουμε πανίσχυρα εξωθεσμικα κέντρα, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και προνομιούχων συντεχνιών - συνήθως σε αγαστή σύμπλευση μεταξύ τους.
  Αυτό είναι το σύστημα που θα σαρώσει η νέα Μεταπολίτευση...

  • donaE avatar
   donaE @ Θ.Κ. 25/08/2009 15:29:46

   Συγγενεις εχουμε και κομματαρχες,αυτη ειναι η αριστερα η δεξια μας και η δημοκρατια μας.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Θ.Κ. 25/08/2009 16:25:26

   Στην Ελλάδα σεν έχουμε διάκριση εξουσιών. Για αυτό δεν έχουμε και δεν θα έχουμε δημοκρατία. Φταίει το Σύνταγμα (και αυτοί που το έφτιαξαν κατά καιρούς)

 10. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 25/08/2009 15:29:06

  Το κείμενο θέτει ερωτήματα και βάζει σε προβληματισμό.

  Έχουμε τη διαπλοκή, που μπορούμε να ονομάσουμε και ως υπερκράτος το οποίο πέρα από τα εσωτερικά ζητήματα αποτελεί και το κύριο άξονα ξένης επιρροής ή μάλλον ελέγχου στη χώρα.

  Άρα συζητούμε περί δημοκρατίας και της ουσίας του πολιτεύματος.

  Μήπως να "παίξουμε" λίγο και για τις υπάρχουσες δυνατότητες που υπάρχουν εκ μέρους μας, δηλαδή εκ μέρους των πολιτών?

  Πέτρα-ψαλίδι ή χαρτί?

  Τρομοκρατία (στους τρομοκράτες) - αποχή από τις πολιτικές διαδικασίες - ή αντιπληροφόρηση μπορούν να είναι τα "όπλα" της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών μέσα σε αυτή την πλήρως αλλοτριωμένη κατάσταση?

  Υπάρχει 4η λύση?

 11. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 25/08/2009 15:56:49

  Αν η κοινωνία κινείται ταυτόχρονα και αριστερά και δεξιά δεν θα σπάσει τελικά; Θεωρώντας ότι το κοινωνικό σώμα είναι ελαστικό.

  Η κοινωνική δικαιοσύνη και η διάχυση εισοδηματος παραμένει πάντα επίκαιρο αριστερό αίτημα και η εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια επίσης, δεν βλέπω αντίφαση σε μια τέτοια αριστερά, χωρίς να σημαίνει ότι έχει το αποκλειστικό μονοπώλιο (σε θεωρητικό επίπεδο όλα αυτά). Ίσως σε χώρες της Λ. Αμερικής σήμερα επιχειρείται αυτό το αριστερο-πατριωτικό σύστημα.

  Πρόβλημα έχω να συνδυάσω ότι ένα αριστεροδεξιό καθεστώς (μόρφωμα;) σαν αυτό που περιγράφει στην τέταρτη παράγραφο και που χαρακτηρίστηκε εθνικοσοσιαλιστικό θα χρειαστεί να επιβάλλει την δημόσια τάξη την οποία υπερασπίζεται και να αναχαιτίσει μια δυναμική κινητοποίηση κατά κάποιου παντοδύναμου καρτέλ - στα πλαίσια της κοινωνικής δικαιοσύνης την οποία κοινωνική δικαιοσύνη επίσης υπερασπίζεται . Εκεί υπάρχει αντίφαση. Εκεί δεν λειτουργεί το μοντέλο.

 12. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 25/08/2009 16:23:48

  Ενώ διαφωνώ με μερικά επί μέρους σημεία της επιχειρηματολογίας που δομεί την ανάρτηση, συμφωνώ πλήρως με το πολύτιμο συμπέρασμά της. Η υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών είναι και αναγκαία και επετεύξιμη. Αποτελεί στόχο πάνω στον οποίον ωφείλουμε να οικοδομήσουμε.
  Για να γίνει αυτό, απαιτείται πνεύμα συνεργασίας στην βάση της συγκεκριμενοποίησης των κοινών αρχών - οι οποίες σήμερα αποτελούν για μεγάλο μέρος της κοινωνίας κοινά αποδεκτό τόπο - με αμοιβαία διάθεση υποχωρητικότητας σε δευτερεύοντα.
  Εάν επιχειρηθεί με συγκεκριμένο τρόπο η υπέρβαση - ξεπερνώντας την φάση των διαθέσεων και των διακυρήξεων - είναι επόμενο να οδηγήσει σε μια υγειή σύνθεση, η οποία μπορεί να είναι σε θέση να αποκτήσει την συμπάθεια της πλειοψηφίας των πολιτών. Αυτοί που είναι δυνατόν να κινητιποιηθούν συγκεκριμένα και πέρα από τα όρια έκφρασης συμπάθειας σε μια τέτοια περίπτωση και σε μια πρώτη φάση - από όσο διδάσκει η εμπειρία - δεν θα είναι ιδιαίτερα πολλοί και θα απαιτηθεί διαδικασία μετατροπής της συμπάθειας και σε επόμενη φάση της αποδοχής σε ενεργό συμμετοχή.
  Επειδή η πολιτική ζωή του τόπου είναι σε σημαντικό βαθμό διαβρωμένη (και αυτό το φαινόμενο εδράζεται με ισχυρές δυνάμεις σε όλους τους πολιτικούς χώρους, όλων των κατευθύνσεων, αλλά και σε πλείστες όσες άλλες οργανωμένες συμπτύξεις) μοιραία θα ακολουθήσει ρήξη και σύγκρουση.
  Ιδιαίτερα ευαίσθητη είναι η φάση που η πρώτη οργανωμένη και έντονη σύγκρουση θα εκδηλωθεί, μετά την αρχική αναδίπλωση των δυνάμεων που αμφισβητούν την υπέρβαση. Εάν οι δυνάμεις που προσβλέπουν στην σύνθεση, μπορέσουν να αντέξουν στην πρώτη ρήξη, θα μπορέσουν στην συνέχεια να αποκτήσουν προοπτική. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, απαιτείται η πρωταρχική συσσώρευση δυνάμεων να ξεπερνά την κρίσιμη μάζα. Η διάθεση της αμοιβαίας περιχώρησης να στηρίζεται σε εύστοχο πρόγραμμα και να υπάρχει διορατικότητα και προετοιμασία αναφορικά με τις προκλήσεις που θα επιφέρει η πρώτη ρήξη.
  Η αρχική δυσκολία συνίσταται όμως, στο κατά πόσο η εικόνα και τα μηνύματα που θα μεταδώσει η όποια αντίτοιχη κίνηση, πρωτοβουλία, σύμπτυξη δυνάμεων ή οργανισμός θα μπορούν να εμπνέουν πειστικά στην κατεύθυνση της υπέρβασης, αποδεικνύοντας στην πράξη την αποδοτικότητα ενός μη μονοαξονικού πόλου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι η αφετηρία να μην εδράζεται αποκλειστικά σε μονοδιάστατη πολιτική περιοχή, όσο αφορά την προέλευση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρόκειται για άνοιγμα ενός κάποιου συγκεκριμένου χώρου, που αναμφίβολα μπορεί δυνητικά να αποκτήσει σημαντική δυναμική σε κατεύθηνση υπέρβασης, με πιο περιορισμένες προοπτικές όμως από ότι μια πολυαξονική από πλευράς προέλευσης σύμφυση.

 13. kwstas avatar
  kwstas 25/08/2009 17:01:54

  καταστροφη της οικονομικης βασης το 81?σαν ανεκδοτο μοιαζει αυτο...ποια βαση ολοι οι βιομηχανοι ειχαν κανει προβληματικες τις εταιριες μπαιναμε στην εοκ ξυπολητοι το ειχε πει και ο καραμανλης αλλωστε.Ξεχνατε τον ξεσηκωμο του κοσμου τα ματ και τις αυρες στουσ δρομους την αστυνομοκρατια και ολα αυτα?Εστω και με δανεικα δημιουργηθηκε μια οικονομικη αναπτυξη που δυστυχως εδω συμφωνω παραδοθηκε σε λιγους ιδιαιτερα στην περιοδο του σημιτη.

 14. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/08/2009 17:17:27

  Φυσικά και δεν είμαστε η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, ούτε έχουμε περάσει Συνθήκη Βερσαλιών πρόσφατα. Αλλά έχουμε 1) θεσμοθετημένη συγκεντρωση εξουσιών (ενώ τότε η εξάρτηση από τα προεδρικά Διατάγματα (καθ' υμάς η κοινοβουλευτική συμεπριφορά) θεωρήθηκε εκ των υστέρων ανωμαλία). 2) Έχουμε οικονομική αβεβαιότητα. Δεν έχουμε την ύφεση πυο είχαν τότε αλλά... 3) Έχουμε πολιτική αστάθεια και διαψέστε με. Οριακή πλειοψηφία και ισορροπία τρόμου, αντιπολίτευση που βάλεται σαν αυτοσκοπός και άσχετα από τις επιθυμίες για υπέρβαση ή τομές, εγω φως στο τούνελ δεν βλέπω. Ούτε έχουμε, από όσο ξέρω κάποιον με το chutzpah αυτών που έφτιαξαν το NSDAP. Αλλά για ανοίξτε κανένα βιβλίο...

  η ρητορική τότε ήταν κατά του καπιταλισμού laissez faire (νεοφιλελεύθερο σήμερα), κατά του κομμουνισμού και κατά της αποτυχίας της δημοκρατίας. (Εν τάξει, σε εμάς η Δημοκρατία μια χαρά είναι, και οι 300 είναι υπέροχοι). Και σε ποιόν απευθυνόταν το NSDAP; Στον εργάτη. Και ποιός το στήριξε οικονομικά;

  δεν θα ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο, αυτός είναι παρελθόν άλλης χώρας. Άλλον θα ακολουθήσουμε (και δεν τον ξέρω). Θα έλεγα «Γρηγορείτε!» αλλά δεν ξέρω σε ποιούς θα απευθυνόμουνα...

 15. Factorx avatar
  Factorx 25/08/2009 18:00:18

  οχι δεν συμφωνούμε με θεωρητικούς ακροβατισμούς. ξανάνοιξε τα βιβλία σου

 16. Factorx avatar
  Factorx 25/08/2009 18:07:54

  @archaeopteryx: το θέμα της ανάρτησης είναι η πλήρης, πλέον, ηθική κλπ απαξίωση του συστήματος της μεταπολίτευσης. Αυτό το σύστημα, όπως εγώ τουλάχιστον εχω ξαναγραψει εδω, βασίστηκε στην νεα επεξεργασία (απο Ανδρέα κλπ) του ιδεολογήματος των δυο κόσμων που διχάζει ανέκαθεν του Ελληνες (αγγλόφιλοι - γαλλόφιλοι , βενιζελικοί - αντιβενιζελικοί, βασιλικοί - αντιβασιλικοί, δημοκρατικοί - αντιδημοκρατικοί, πράσινοι - γαλάζιοι κλπ). Σε αυτό το ιδεολογημα βασίστηκε το συστημα της μεταπολίτευσης και γι αυτό ήταν απαραίτητη η νομιμοποίησή του απο την επίσημη - καθεστωτική Αριστερά.
  Και χαρακτηρίζεις έτσι απλά "εθνικοσοσιαλισμό" την πρόταση για την υπέρβασή του; Περιμενω ακόμα απάντηση.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Factorx 25/08/2009 19:03:10

   Η υπέρβαση είναι μεγάλη και ωραία λέξη. Πολλές υπερβάσεις ξεκίνησαν κατω από περίεργες συνθήκες και έχουμε περίεργες συνθήκες τώρα. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει τίποτα.

   Το ότι η φρασεολογία του NSDAP (φιλολαϊκή, αντικομμουνιστική, αντικαπιταλιστική (αντι laissez faire), εθνικοπερήφανη, απογοητευμένη με την Δημοκρατία κλπ) θυμίζει λιγάκι την φρασεολογία των ημερών (και όχι μόνο στην Ελλάδα), δεν σημαίνει ότι θα ξανάρθει ο ναζισμός. Τι να κάνω όμως; η φρασεολογία θυμίζει... Αν έλεγε κάποιος και για φυλετική καθαρότητα θα ταίριαζε (αλλά δεν είπε κανείς τέτοιο)

   Η τελευταία παράγραφος επίσης θυμίζει, μην παρεξηγείσαι εσύ και φυσικά ούτε ο Θ.Κ... δεν είπα ότι ο ίδιος είναι εθνικοσοσιαλιστής (κι αν είναι, ελεύθερα), είπα αυτό που θα σου πει ένας μέτριος ιστορικός ή ένας αναγνώστης εγκυκλοπαίδειας: Αυτά που λέει η τελευταία παράγραφος «θυμίζουν», ή «ταιριάζουν», ή «τα ίδια έλεγαν». Που είναι η ενόχληση; Είμαι ιστορικά ανακριβής; Αν σου πω ότι είμαι κατά της ιδιοκτησίας και υπέρ της κρατικής ή της εργατικής συλλογικής διαχείρισης δεν θα πεις ότι αυτά που λέω είναι μάλλον κομμουνιστικά; Ή είναι κακό να είμαι κομμουνιστής;

   • Factorx avatar
    Factorx @ archaeopteryx 25/08/2009 19:07:07

    μας έχουν φάει η ταμπέλες και τα τσιτάτα. δεν μπορεί δηλαδή κανείς ουτε εδω να εκφραστεί χωρις να βγει κάποιος και να του κολήσει μια ταμπέλα; και τι θα πεί "μην παρεξηγείσαι"; Εγω δεν μπορω να απαντω σε όσα γράφονται;

   • Orestios avatar
    Orestios @ archaeopteryx 25/08/2009 20:47:03

    Είναι απορίας άξιο αρχαίε πως φρίττεις σκεπτόμενος τον εθνικοσοσιαλισμό όταν το αγαπητό σου ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί αυτούσιο εθνικοσοσιαλιστικό λόγο. Ο ιδιότυπος ελληνικός ναζισμός των 80s και των late 90s πάλι επιθυμεί με λύσσα την αρπαγή της εξουσίας και για μια ακόμη φορά, αυτή τη φορά με αυθεντική ρητορική, εφαρμόζει όσα αναφέρεις. Η υπέρβαση αφορά τη απαλλαγή από αυτή την καπηλεία.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 25/08/2009 21:16:17

    εγώ θα συγκρατήσω ότι οι δεξιοί θεωρούν τους πασόκους πιο κοντά στον εθνικοσοσιαλισμό, και ότι εθέαθησαν Β52 να ρίχνουν ναπαλμ στην ΒΑ ανατολική. Καλά και τα δύο.

    Ο Ανδρεάδης έχει άλλη άποψη για τον Καραμανλή τον Α', κάποια στιγμή θα σας την μεταφέρω

    To breakup της ΑΤΤ... Τι μου θύμισες ΘΚ. Ξενύχτια, φωτοτυπικό και το γαλατάδικο για την DC

   • Orestios avatar
    Orestios @ archaeopteryx 25/08/2009 21:19:36

    Τα έμπλεξες όλα αρχαίε σε ένα θολερό συνοθύλευμα. Ο ΘΚ ξεκάθαρα σου απάντησε και εσύ βλέπεις Β52. Κόψε τα σφηνάκια.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 25/08/2009 21:21:23

    τα είδες και εσύ;

   • mesaios daktylos avatar
    mesaios daktylos @ archaeopteryx 25/08/2009 21:38:19

    archaeopteryx says:
    ""Ή είναι κακό να είμαι κομμουνιστής;""

    κομμουνιστής ΟΧΙ, ΄΄κομμουνιστής¨¨ ΝΑΙ.

   • Orestios avatar
    Orestios @ archaeopteryx 25/08/2009 21:46:29

    Δεν ειμαι αλκοολικός

 17. Νἰκος avatar
  Νἰκος 25/08/2009 18:32:12

  Και 'γω συμφωνω με τον Θ.Κ. δυστυχως ο εμφυλιος δεν εχει κλεισει αλλα συνεχιζεται σε αλλα επιπεδα. η ελληνικη κοινωνια ειναι βαθια διχασμενη. Θα το ξαναπω, δεν εχουμε πια την εθνικη αστικη ταξη που εβγαζε βενιζελους και Μεταξαδες, με εθνικη στρατηγικη οπτικη. Την σκοτωσε η κατοχη και ειδικα ο εμφυλιος. θεσμικα δε εχουμε κληρονομικη οικογενειοκρατικη ψευτοδημοκρατια. η μονη διαφορα με τη χουντα, ή με πιθανη κομμουνιστικη επιβολη (το ΚΚΕ ακομα πιπιλαει την καραμελα του επαναστατισμου και ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΕΙ απο την ιστορια) ειναι οτι δεν εχουμε περιορισμο των ατομικων δικαιωματων. ειμαστε φυσικα, ως ελληνες στη αλλη ακρη του φασματος. διχως κρατος που το σεβομαστε και δεν το κλεβουμε, σοβαρο και ικανο δεν προκειται να παμε μακρυα. λαος διχως κρατος οργανωμενο και προ παντων δικαιο, δεν ειναι λαος, ειναι οχλος, και η οχλοκρατια, που πολλοι επαγγελματιες και ειδικα καθεστωτικοι "αριστεροι" την συγχεουν σκοπιμως με τη δημοκρατια ειναι ριζα πολλων κακων. δειτε μονο πως μιλουν αλληλοι στην τηλεοραση, ακομα και σε υποτιθεται σοβαρες εκπομπες. γυφτια και παλι γυφτια. και για να μην παρεξηγουμαι, αλλο "γυφτος" και αλλο τσιγγανος. "γυφτος" μπορει να ειναι ο καθενας μας. Οσο για την τωρινη πολιτικη ηγεσια, ειναι για κλαυσιγελω, ουτε καν γραμματεις στο γραφειο μου δεν θα τους προσλαμβανα, εν αντιθεσει με τους τουρκους που υφιστανται ουσιαστικες δοκιμασιες για να παρουν θωκους. η ιδεολογια της τεμπελιας, να μπαινουμε οτποττε θελουμε, οσοι θελουμε, οταν θελουμε και κυριως να αποφοιτουμε οτποτε θελουμε, και το μεγα θρασος; να μας βρισκουν δουλεια, διοτι η "κοινωνια μας το χρωσταεϊ". Αρχιδιες δηλαδη. πως να κανουμε προκοπη ως λαος και ως κρατος οταν δεν ζοριζομαστε για τιποτα;
  Τι μελλει γενεσθαι; το υδροκεφαλο τερας που χαριεντιζεται ως Αθηνα, θα γιγαντωσει και αλλο και μπορει να φτασει και τα 6-7 εκατομμυρια, η υπαιθρος θα αποψιλωθει και αλλο, και ετσι θα εχουμε δημιουργησει στρατηγικες συνθηκες υποδουλωσης μας στην Τουρκια (τα νεοταξικα τσουτσεκια, διεσπαρμενα σε ολα τα κομματα σχεδον αγωνιζονται νυχθημερον γι'αυτο υπο τον ευφημισμο της ελληνοτουρκικης λυκοφιλιας, διοτι μονο ετσι μπορουν και μασανε. Και οταν δεν γλειφουν ιδεολογικα το "Λαο" που στο βαθος τον μισουν και τον αποστρεφονται, τον επικαλουνται οπως παλια επικαλουνταν το Θεο. Ο προοδευτικος αριστερισμος ειναι η νεα θρησκεια, οι ιερεις ειναι λιγο-πολυ γνωστοι. Is n't so Mrs Διαμαντοπουλου-μπιλντερμπεργκουλου μας;

 18. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/08/2009 19:09:25

  Το 1976 στις ΗΠΑ εξελεγη προεδρος ο Καρτερ φαινομενικα σηματοδοτωντας μια στροφη προς τα αριστερα.Στην πραγματικοτητα ομως βγηκε αποκλειστικα λογω του σκανδαλου Γουοτεργκειτ ενω η αμερικανικη κοινωνια πηγαινε δεξια.Το γεγονος οτι συγκυριακα ανεβηκε "αριστερος" -για τα αμερικανικα δεδομενα -προεδρος ενω οι τασεις ηταν αντιθετες οδηγησε αμεσως μετα σε βιαιη στροφη προς τα δεξια με την εκλογη Ρηγκαν.Η Ελλαδα ζει μια παρομοια ιδιαζουσα κατασταση.Ενω ειναι η ωρα παλι του ΠΑΣΟΚ ολες οι κοινωνικες τασεις δειχνουν προς συντηρητικοποιηση.Θα μπορουσαμε λοιπον να συναγουμε οτι ερχεται μια γιωργοπαπανδρεικη κυβερνηση που με τους ιδεολογικους προσανατολισμους της απλως θα εντεινει την αποστροφη του κοσμου στα μεταπολιτευτικα θεσφατα και το εκκρεμες θα κινηθει αντιθετα μετα.Υπαρχει ομως μια σημαντικη διαφορα : το ΠΑΣΟΚ σχεδιαζει την αποδοση ιθαγενειας και εκλογικου δικαιωματος σε εκατονταδες χιλιαδες μεταναστες που θα το ψηφιζουν και θα ανατρεψουν για παντα τις ισορροπιες.Η παρουσα κυβερνηση ειναι η τελευταια της μονοεθνικης Ελλαδος.Στο μελλον θα εχουν λογο στα πολιτικα και ανθρωποι που ουτε τη μεταπολιτευση εζησαν,ουτε εχουν αντιστοιχες παραστασεις με τους γηγενεις.Εννοειται οτι αυτο καθαυτο το γεγονος θα οξυνει την αντιδραση των γηγενων δεξιων και πολλων ακομη μη δεξιων.Επομενως παμε σε συνθηκες πολωσης δεξιας - αριστερας με νεες διαχωριστικες γραμμες γυρω απο θεματα εθνικοτητας,πολυπολιτισμου ,ρατσισμου κλπ.Αυτοι θα ειναι οι νεοι αξονες της αντιπαραθεσης.

 19. mesaios daktylos avatar
  mesaios daktylos 25/08/2009 20:32:11

  Ολα λύνονται εάν υπάρχει ηγέτης με αρ@@δια και διάθεση προσφέρει και οχι να αρπάξει. Δυστυχώς η ιστορία έχει αποδείξει ότι με την αρχή ΕΝΟΣ ανδρός ένα κράτος πάει μπροστα. Εναν Βενιζέλο, εναν γερο-καραμανλή που κατέβαζε καντήλια και το μισό υπουργικό συμβούλιο έσκυβε και κρυβόταν κάτω από το τραπέζι, ή μισό Πούτιν, ή έναν Ερντογάν, ρε παιδιά που θα βρούμε;;;

 20. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 25/08/2009 21:03:49

  Στον αγαπητό archaeopteryx
  * Πρώτον, δεν γίνεται συζήτηση με επιχειρήματα του τύπου,"αυτό που λές μου θυμίζει Ναζί" ή "μου θυμίζει κομμουνιστές", αλλά... μην παρεξηγείσαι!
  Σημασία δεν έχει τι σου θυμίζει αυτό που λέω, αν το τραβήξεις απ' τα μαλλιά και το μεταφέρεις σε άλλες συνθήκες, σε άλλες χώρες, σε άλλες εποχές, με τις οποίες μόνος σου ομολγείς ότι το "ελληνικό σήμερα" δεν έχει καμία σχέση...
  Σημασία έχει τι λέω, τι λές και τι εννοούμε. Όχι τα εξαρτημένα ανακλαστικά δικά μου ή δικά σου υποκινεί εκείνη ή η άλλη απομονωμένη φράση μου (ή φράση σου). Η πρώτη υπέρβαση που πρέπει να κάνουμε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, λοιπον, είναι να κόψουμε την κακή συνήθεια να βάζουμε στον συνομιλητή μας ταμπέλες, που αλλάζουν ή στρεβλώνουν το νόημα του. Και που δικαίως παρεξηγείται όχι (μόνο) διότι ο άλλος θεωρεί υβριστική την "ταμπέλα" που του φοράμε. Κυρίως παρεξηγείται διότι του άλλαξες το νόημα.
  Αν θές να μου κάνεις την τιμή να συνομιλείς μαζί μου, θα προτιμούσα να απαντάς σε αυτά που λέω και εννοώ. Όχι σε αυτά που σου θυμίζει μια φράση που είπα...

  * Δεύτερον, όπως αναφέρθηκα πιο πάνω, είσαι και άδικος. Διότι το αίτημα αποκατάστασης της δημόσιας ασφάλειας το έχουν αναδείξει σε προτεραιοτητα πολιτικοί κάθε άλλο παρά ναζί ή κομμουνιστές. Το έχουν υιοθετήσει και το έχουν διαχειριστεί και απόλυτα δημοκρατικοί. Και πρόσφατα και παλαιότερα. Και στην Ελλάδα και διεθνώς. Συνεπώς, αν η αναφορά μου στη δημόσια ασφάλεια σου θύμισε κάτι δυσάρεστο λυπάμαι. Έχω κι εγώ περάσει απο την "περοποίηση" της χουντικής Ασφάλειας (και οχι μόνο).
  Αλλά αυτές οι τραυματικές μας εμπειρίες δεν είναι λόγος να χειροκροτάμε σήμερα την έλλειψη αστυνόμευσης. Ούτε να διστάζουμε να ζητήσουμε σωστή αστυνόμευση. Δεν έχουμε χούντα σήμερα. Έχουμε δημοκρατία. Και δημοκρατία χωρίς επιβολή του Νόμου δεν υπάρχει. Και επιβολή του νόμου χωρίς αστυνομία ή με μια πλήρως απονευρωμένη αστυνομία, είναι αδιανόητη. Φτάσαμε στο σημείο η αποκατάσταση σωστής αστυνόμευσης να αποτελεί δημοκρατικό αίτημα! Και η λαϊκό αίτημα ακόμα. Διότι λαϊκές κινητοποιήσεις γίνονται πλέον για να επανέλθει η αστυνομία στους δρόμους. Όχι για να φύγει...

  * Τρίτον, φιλελεύθερη πολιτική χωρίς σπάσιμο καρτέλ δεν υπάρχει. Ιδιαίτερα φιλελεύθερη μεταρρυθμιστική πολιτική. Στον 20ο αιώνα όλοι οι μεγάλοι μεταρρυθμιστές ηγέτες έκαναν ακριβώς αυτό: έσπασαν τα καρτέλ, ή επιχείρησαν να τα σπάσουν. Από τον FD Roosvelt (και προηγουμένως τον θείο του Theodore και τον Πρόεδρο Taft), μέχρι τον Κέννεντυ, (που προσπάθησε να σπάσε την ΑΤΤ) μέχρι τον Reagan (διακυρηγμένο αντικρατιστή) που κατάφερε νασπάσει της ΑΤΤ και τις συντεχνίες), μεχρι την Θάτσερ.
  Συμπτωματικά οι αντίπαλοι των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων σε ΟΛΕΣ τις ανωτέρω περιπτώσεις διακήρυσσαν σε όλους τους τόνους, ότι τέτοιες μεταρρυθμισεις (σπάσιμο των καρτέλ) ήταν "αδύνατες". Παντού έπεσαν έξω...
  Στην πολιτική ποτέ δεν λές ποτέ.
  Πολιτική σημαίνει να ξεμπλοκάρει αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία. Όλα τα άλλα είναι "τρέχουσα διαχείριση".

  * Τέλος τα πιο σύνθετα κι επανασταστικά κοινωνικά επιτεύγματα δεν τα μονοπώλησε μια παράταξη.
  -- Κράτος δικαιου έφτιαξε για πρώτη φορά ο συντηρητικός Μπίσμαρκ. Είναι το κοινωνικό κράτος... "δεξιό αίτημα";
  -- Το ΙΚΑ στην Ελλάδα το προσπάθησε ο Βενιζέλος, δεν το κατάφερε, το προσπάθησαν οι Λαικοί δεν το κατάφερε, τελικά ήλθε ο Μεταξάς και το επέβαλε. Κι έχουμε έκτοτε ΙΚΑ. Σημαίνει αυτό ότι οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις είναι... "φιλοδικτατορικό" αίτημα;
  -- Ακόμα ο Γεώργιος Παπαδόπουλος το 1973, λίγο πριν πέσει, αρνήθηκε στους Αμερικανούς τον ανεφοριασμό των αεροσκαφών τους κατά την αερογέφυρα που έκαναν για να βοηθήσουν το Ισραήλ, στον Πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ; Σημαίνει αυτό ότι ο Παπαδόπουλος ήταν..."κομμουνιστής";
  Μήπως σημαίνει ότι ο αντιαμερικανισμός είναι... "ακροδεξιό" ιδεολογικό χαρακτηριστικό;
  -- Οι πιο φανατικοί αντι-ισραηλινοί στην Ευρώπη είναι οι ακροδεξιοί της Γαλλίας (Λεπέν). Σημαίνει αυτό πως όποιος είναι αντίθετος με την πολιτική του Ισραηλ, θυμίζει..."φασίζουσα ακροδεξιά";

  Σου έδωσα λίγα ακόμα παραδείγατα για να αντιληφθεί πόσο παρεξηγήσιμη (και ανόητη) είναι αυτή η λογική: αυτό που μου λές μου θυμίζει εκείνο...
  Ακριβώς αυτή την στερεοτυπική σκέψη οφείλουμε να αποβάλουμε.
  Γιατί αν το καταφέρουμε, καμία "διαπλοκή" δεν μπορεί να ελέγχει τις πολιτικές αντιδράσει της κοινωνίας.
  Κι αν δεν το επιτύχουμε, μια ζωή θα τους βρίζουμε και μια ζωή αποκάτω θα είμαστε.
  Αν δεν λυτρώσουμε τα μυαλά, τις ψυχές και τις συνειδήσεις μας από τις ιδεολογικές προϋποθέσεις της υποδούλωσής μας δεν θα γίνουμε ποτέ Ελεύθεροι.

  Τέλος, όχι ΔΕΝ υπήρχε πάντα "διαπλοκή". Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν φοβόταν τους διαπλεκόμενους. Τον Ανδρεάδη τον πήρε και τον σήκωσε. Ούτε ο Ανδρέας φοβόταν τους διαπλεκόμενους. Τον έτρεμαν...
  Μπορεί τότε να είχαμε άλλα πράγματα, να είχαμε παρακράτος, να είχαμε πρασινοφρουρούς, αλλά διαπλοκή δεν είχαμε. Η διαπλοκή επιχειρηματιών συμφερόντων και Τύπου σε σημείο να ελέγχουν το κράτος και να τρομοκρατούν τους πολιτικούς είναι φαινόμενο μετά το 1996.
  Εξωθεσμικά κέντρα που ελέγχουν τα πάντα και θέλουν να επιβάλουν τη θέλησή τους απολύτως στην κοινωνία, δεν υπήρχαν πάντα.
  Ούτε είναι φυσιολογική κατάσταση για μια δημοκρατία.
  Είναι αρρωστημένη κατάσταση.
  Είναι νοσηροτητα.
  Και η νοσηρότητα είνα μέσα στη "φύση". Όπως και ο Θάνατος...
  Αλλά εκείνο που επιδιώκουμε δεν είναι ο θάνατος είναι η ζωή.
  Δεν είναι μια στρεβλή δημοκρατία, είναι μια ουσιαστική δημοκρατία.
  Και δημοκρατία σημαίνει - μεταξύ άλλων - πολίτες που νιώθουν ασφαλείς, και που έχουν ευκαιρίες να δημιουργήσουν ελεύθερα.
  Αν λείπει ένα από τα δύο, η δημοκρατία ακυρώνεται.
  Το γεγονός ότι αναδεικνύουμε δύο μείζονα προτάγματα (ασφάλεια και σπάσιμο καρτέλ) τα οποία τυπικώς (και στερεοτυπικώς) "ακούγονται" το ένα "δεξιό" και το άλλο "αριστερό", δείχνει από μόνο του ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την περιβόητη "υπέρβαση".
  Κατά τα άλλα... no hard feelings.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Θ.Κ. 25/08/2009 21:47:36

   με τίποτα από αυτά που λες δεν διαφωνώ (και δεν διαφώνησα) σε γενικές γραμμές. Ειδικά, στο θέμα ελευθερίας αγοράς και καρτέλ στην Ελλάδα νομίζω είπα ότι δεν αισιοδοξώ, ή ...θα κάνουμε ότι πει η νέα εκδοχή των δυνάμεων κατοχής. Δεν πιστεύω ότι θα ξεφορτωθούμε την διαπλοκή, θα ξεφορτωθεί εμάς, πρώτα, ή μάλλον θα υποκασταθούν από άλλους που δεν διαπραγματεύονται. Κοινώς, το μαγαζί έχει κλείσει αλλά δεν το έχουμε χωνέψει ακόμα. Αλλά δεν σε ενόχλησε αυτό...

   Χωρίς καμμία σπόντα για πεποιθήσεις, απόψεις κλπ, είπα και λέω ότι η τελευταία παράγραφος παραπέμπει σε άλλα. Όχι επειδή το λέω εγώ, ή για να ουε πω ότι εσύ είσαι "άλλος", αλλά απλά, ο ουρανός είναι μπλέ και τα δεξιόστροφα έτσι, με τα σοσιαλόστροφα αλλιώς τα έχουν πει και "άλλοι". Μην κάνεις το λογικό λάθος να θεωρείς ότι επειδή τα είπαν "άλλοι" είσαι και εσύ "άλλος". Τα είπαν. Δεν είπαν μόνο αυτά, αλλά τα είπαν. δεν είναι πυρηνική φυσική (ούτε η διάσπαση της ΑΤΤ). Τι hard feelings... much ado about nothing!

   Μακάρι να πετύχει κάποια υπέρβαση να γλυτώσω την μετακόμιση. Αλλά δεν αισιοδοξώ. Δεν την γλυτώνω.

 21. expat avatar
  expat 25/08/2009 21:06:35

  Αφού παίζουμε με τους όρους, "εθνικο-σοσιαλισμό" είχαμε τη δεκαετία του '80, εθνικιστική ρητορική και σοσιαλιστική πρακτική, το είχε πει κι ο Ρένος ο Αποστολίδης -όχι και τόσο- χαριτολογώντας. Αλλά ας μην ανησυχούν οι φίλοι, ο ΓΑΠ πλέον κινείται σε τελείως άλλη κατεύθυνση, η κοινωνία δεν ξέρω προς τα πού κινείται.

 22. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 25/08/2009 21:20:13

  Μια χαρά τα λες φίλε Θ.Κ. Κι εγώ αυτό τόνιζα με επιμονή, ότι οι ψευτοταμπέλες της αριστεράς και της δεξιάς δεν σημαίνουν τίποτα. Το κάθε ζήτημα απαιτεί ειδική και διαφορετική προσέγγιση την οποία δεν είναι δυνατόν να την καθορίζει κάποιο ιδεολογικό δόγμα τύπου φιλελευθερισμού ή σοσιαλισμού.

  Οι ψεύτικες κομματικές γραμμές το μόνο που δημιουργούσαν τόσα χρόνια ήταν οπαδισμός, ετεροπροσδιορισμός και αποπροσανατολισμός των πολιτών από την ουσία των πραγμάτων.

 23. perastikos avatar
  perastikos 25/08/2009 21:51:31

  Θ .Κ νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία δεν απαιτεί υπέρβαση των ξεπερασμένων διαχωριστικών γραμμών, απαιτεί μια μεγάλη και γενναία αλλαγή του πολιτικού προσωπικού.
  Επίσης, από τι στιγμή που δεν θα υπάρχουν ιδεολογίες το διακύβευμα της κάθε εκλογικής μάχης θα είναι μόνο ο έλεγχος και η διαχείριση των θεσμικών δομών της χώρας.

  Σε αυτό το μοντέλο δεν θα υπάρχει αντιπαράθεση ιδεών, αλλά «λίστα εχθρών» έτσι η κατεστημένη εξουσία για να διατηρηθεί θα μπορεί να φιμώσει κάθε συζήτηση που θα είναι ενάντια στη φήμη της κυβέρνησης κτλ

 24. Greco avatar
  Greco 25/08/2009 22:24:40

  χεχε παρακολουθω με δεος την παλη των λεξεων....τελικα ειμαστε κολλημενοι με τισ ταμπελες ρε παιδι μου.Κ τι εγινε αν σου θυμιζει κατι απο ναζι?γιατι πρεπει ν τ γραψεις(πολλοι μορφωμενοι συμπατριωτες μας σκεπτονται ετσι δυστυχως).Και μενα οι κοινωνικες μεταρρυθμισεις μου θυμιζουν κομμουνισμο...

  για το κειμενο τωρα...συμφωνω γενικα.Μια τουρκικη παροιμια λεει ''στον ελληνα η γνωση ερχεται μετα''.Πού ηταν τοτε η γνωση που την χρειαζόμασταν?
  Χαθηκε στην Αλλαγη φαινεται...

 25. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 26/08/2009 06:54:52

  Προσπάθησα να σου πώ ότι μέτρα για τη δημόσια ασφάλεια έχουν πάρει πολλοί δημοκρατικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο και σε διάφορες εποχές. Κι αυτό το "κόλλημά" σου να βλέπεις ΄"ακροδεξιούς" πίσω από το αίτημα αποκατάστασης της δημόσιας ασφάλειας είναι αρνητικό για οποιαδήποτε συζήτηση. Σου έδωσα κι αρκετά ιστορικά παραδείγματα...

  Όσον αφορά τους "στρατούς κατοχής", σου θυμίζω ότι όσο πιο καταθληπτική υπήρξε πρόσκαιρα η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, τόσο πιο ταπεινωμένοι έφυγαν. ΟΛΟΙ. (και δεν εννοώ μόνο κυριολεκτικά "στρατούς κατοχής", αλλά και μεταφορικά, όπως το εννοούσες κι εσύ, φαντάζομαι).
  Τις μαύρες ώρες της χούντας Ιωαννίδη, κυριαρχούσε η απογοήτευση και η μοιρολατρεία ακόμα και μεταξύ των Αριστερών. Πολλοί προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι η χούντα ΔΕΝ θα φύγει ποτέ! Κι επιστράτευαν πλείστα όσα επιχειρήματα για να το αποδείξουν. Γεωπολοτικιά (πάντα θα ανήκουμε στους Αμερικανούς), ιδεολογικά (ο Έλληνας είναι πολύ εγωϊστής για να δεχθεί σοσιαλισμό), ιστορικά (ποτέ δεν φτούρησε δημοκρατία στην Ελλάδα), οικονομικά (είμαστε ψωροκώσταινα για να αντέξουμε προοδευτικές πολιτικές) και απλώς μοιρολατρικά (οι Μποδοσάκηδες και οι Ανδρεάδηδες θα κυβερνούν για πάντα). Λίγους μήνες αργότερα όλα αυτά κατέρρευσαν!
  Από τότε έμαθα να αντιμετωπίζω με απόλυτη καχυποψία όσους εκλογικεύουν την απογοήτευσή τους για να μου εξηγήσουν ότι τίποτε διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει απ' ότι ήδη συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες.
  Η Ελλάδα δεν "τελείωσε". Το μαγαζί δεν "έκλεισε".
  Ακόμα κι αν αυτό που λές το πιστέψουν όλοι εκτός από ΈΝΑΝ, και πάλι υπάρχει ελπίδα. Ακόμα κι αν το πιστέψουν όλοι χωρίς εξαίρεση, και πάλι μπορεί αύριο να γεννηθεί ένας τρελός και να το αμφισβητήσει. Οπότε ξαναγεννιέται η ελπίδα.
  Οι λαοί και οι ηγεσίες ψήνονται όταν μετατρέπουν την ήττα σε νίκη.
  Δεν αμφισβητώ ότι τα κάναμε μούσκεμα τα τελευταία χρόνια.
  Αλλά και δεν το συζητώ: η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει.
  Ξέρω ότι αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ "βολονταριστικό" (αυτό αν μου το έλεγες δεν θα παρεξηγιόμουν).
  Γνωρίζω, όμως, ότι δεν είναι βολονταρισμός (βουλησιαρχία) - κι αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε. Κι αξίζει να το συζητήσουμε: δηλαδή τις αναλυτικές προϋποθέσεις μιας ανοδικής πορείς στο μέλλον.
  Σου επισημαίνω, όμως: αν κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να αμφισβητήσει την διάχυτη απαισιοδοξία τον αποκαλούμε "ακροδεξιό", "ναζί" ή "κομμουνιστή", ίσως κάποιοι από μάς ΔΕΝ θέλουν να βγούν από το τέλμα. Ίσως ερωτεύθηκαν τη μιζέρια τους. Ίσως πάσχουν από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης.
  Εγώ προσωπικά είμαι ερωτευμένος με την Ελευθερία μου. Και τη δική σου...

  • Βελισσάριος avatar
   Βελισσάριος @ Θ.Κ. 26/08/2009 08:23:28

   Όλα αυτά θα ίσχυαν ασφαλώς, αν δεν επαπειλείτο μία αναστρέψιμη ιστορική εξέλιξη που επέρχεται άμεσα: η χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων σε οικονομικούς πρόσφυγες στη χώρα.

  • κιτσος avatar
   κιτσος @ Θ.Κ. 26/08/2009 12:16:14

   Θ.Κ. says:


   Η Ελευθερία είναι γυναίκα μου. Μη τολμήσεις να την κοιτάξεις. Χοχοχο

 26. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 26/08/2009 06:56:00

  Το ανωτέρω είναι απάντηση στον Archaeopteryx

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Θ.Κ. 26/08/2009 10:27:59

   Λοιπόν, τα σκεφτόμουνα όλα αυτά... Κάθε Κυβέρνηση εξυπηρετεί την Διαπλοκή της, και κάθε Διαπλοκή ελέγχει με τον ένα ή άλλο τρόπο την Κυβέρνησή της. Σχεδόν παντού και πάντα. Το πραγμα μπερδεύεται από δύο παράγοντες. 1. Πόσο μικρή είναι μια χώρα και πόσο κοντά είναι η οικονομική δραστηριότητα με αυτό που λέω εγώ "λάκκο με σ_ατά", και 2. τι μηχανισμοί φαινομενικής δίκαιης κατανομής της πίττας υπάρχουν. Στις δύο χώρες που ξέρω: Στις ΗΠΑ, ο λάκκος είναι μακριά, δεν τον βλέπεις, έχει χώρο, και υπάρχουν μηχανισμοί που παρέχουν, κάποια αίσθηση ισότητας ευκαιριών, ή δικαίωματος επιλογής (φυσικά δεν ήταν πάντα έτσι για όλους εκεί...). Σε εμάς, ο λάκκος είμαι δίπλα μας, συχνά πάμε εμείς δίπλα του, κι αν φύγουμε φροντίζουν οι υπόλοιποι να μας τον φέρουν, για να μην τον ξεχνάμε. Όσον αφορά τους μηχανισμούς, ένας είναι ο μηχανισμός: 1-2-3 μονοπώλια, που συμμαχεί με την Κυβέρνηση, που δυστυχώς είναι κυρίως μηχανισμός για είσπραξη αργομισθιών, δώρων και μιζών.

   Είμαστε δύσκολη περίπτωση γιατί για να ξεφύγεις από τα δύσκολα δεν φτάνει "υπέρβαση" μόνο στο δεύτερο , χρειάζεται και στο πρώτο (η εγγύτητα με τον λάκκο) που είναι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί σε τελευταία ανάλυση είναι θέμα πόρων, resources... Ο "λάκκος", είναι σχήμα λόγου: το μέρος με τα φτηνά εργατικά, όπου αφήνεις τα μπάζα και τα σκουπίδια και κρύβεις τα προβλήματα.

   Εκτιμώ ότι λογω κρίσης, μεταναστεύσεων κλπ, όλος ο κόσμος οδηγείται σε πιο συντηρητικές καταστάσεις, με επιφάσεις "σοσιαλιστικές" ή κοινωνικές. Δες π.χ., τον συνδυασμό homeland security με το προτεινόμενο εθνικό συστημα υγείας στις ΗΠΑ: τα εκεί αντανακλαστικά, αποδέχονται το πρώτο -- 2 πύργοι έπεσαν, και αντιδρούν στο δεύτερο. Παρόμοια, σε μικρογραφία, έχουμε και εδώ. Σε εμάς βρωμάει η οικονομική αναποτελεσματικότητα (προερχεται κυρίως από την έλλειψη πόρων και δευτερευόντως από τα καρτελ) και φοβίζει η μετανάστευση. Οι μετανάστες δεν φταίνε, εμείς τους θέλουμε για την δουλειά που δεν θέλουμε να κάνουμε, έχοντας μετακομίσει σε μιάμιση πόλη, με έρημη την ύπαιθρο. Όχι ότι έχουν να πλουτίσουν και οι μετανάστες, φτωχό το μέρος, αλλά θέμα χρόνου να θέλουν και αυτοί κομμάτι της πόλης.

   Σε κάθε περίπτωση, βλέπω αναπόφευκτη την στροφή πολλών σε συντηρητικο-κοινωνικές καταστάσεις (ή ας το ονομάσω μπλε μπανάνες), και, φτάνω στον τίτλο της ανάρτησής σου, για τον ρόλο της Αριστεράς:

   Εάν και όταν εδραιωθεί κάποια "μπλε μπανάνα" τότε η Αριστερά, κάποια Αριστερά, θα έχει και θα παραέχει ηθικά ερείσματα, για να εκπληρωθεί η προφητεία ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μου άρέσει το σενάριο; Καθόλου.

   • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο πέλαγος @ archaeopteryx 26/08/2009 11:04:15

    Το χρώμα της μπανάνας αφορά κύρια την γοητεία της στο να πείσει να την δοκιμάσουν όσους τρώνε μπανάνες. Αυτό όμως που θα κρίνει μεσοπρόθεσμα την αποδοχή ή απόρριψή της, είναι η γεύση.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 26/08/2009 13:37:49

    Κάποτε, μποτίλια, σε χώρα μακρινή, είχε τεθεί θέμα αν έπρεπε να πάψουν να μιλάνε για πληθωρισμό, για να μην δημιουργούνται πληθωριστικές προσδοκίες. Είχε βγει τότε ο καθ ύλην αρμόδιος και είχε πει "δεν θα το λέω εφ εξής πληθωρισμό, θα το λέω μπανάνα"

 27. Βραχυκέφαλος avatar
  Βραχυκέφαλος 26/08/2009 07:11:51

  Μέ μία άλλη ματιά καί χωρίς νά θέλω νά διαφωνήσω ή νά συμφωνήσω σκεφτήκατε ποτέ ότι ό κάτοικος αυτής τής χώρας είναι δίποδο θηλαστικό καί ότι στά υπόλοιπα θηλαστικά ή έννοια τής εξουσίας δέν υπάρχει, απλώς υπάρχει ή έννοια τής ηγεσίας καί αυτή γιά μικρό χρονικό διάστημα καί σέ σχέση πάντοτε μέ τήν ορμονική ολοκλήρωση.Σάς απασχόλησε ποτέ τί συμβαίνει όταν επέρχεται ή γήρανση? Απασχόλησε ποτέ κανένα ότι τά τελευταία 2000 χρόνια σέ αυτή τή χώρα έτρεξαν ποτάμια αίματος γιά τό είδος τού χριστιανισμού,σοσιαλισμού ή τό είδος τής <>δημομοκρατίας πού πρέπει νά εφαρμόσουμε?Γιατί δεν προσαρμοζόμαστε στόν δικό μας βιότοπο πού είναι αξίωμα τής εξέλιξης.<>.

 28. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 26/08/2009 13:07:27

  Τα όσα αναφέρει ο Archaeopteryx είναι ενδιαφέροντα, αναμφίβολα. Αλλά λίγο στατικα, λίγο περιγραφικά (έστω και χαριτωμένα), λίγο επιφανειακά (έστω και με πολύ ταλέντο δοσμένα). Και πολύ κυνικα. Και πολύ-πολύ πεσιμιστικά.

  Ας μη τσακωνόμαστε αν το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο (μάλλον εδώ θα συμφωνούσαμε ολοι οτι έχει στραγγίξει - και δεν έχει στάλα μέσα του).
  Κι ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

  Πρώτη έντσταση: Αυτό που περιγράφεις είναι η χρεοκοπία ενός συστήματος. Όχι, αναγκαστικά, η χρεοκοπία μιας χώρας.
  Ένα σύστημα αν αναδιαρθρωθεί μπορεί να απελευθερώσει πολύ περισσότερες δυνάμεις απ' αυτές που δείχνει ότι έχει πριν αναδιαρθρωθεί. Κι επειδή αυτή τη στιγμή ολα, πράγματι, βρίσκονται σε τέλεια αδράνεια (αν όχι σήψη) το να αναδιαρθρώσεις την απόλυτη στασιμότητα δεν είναι τοσο δύσκολο όσο ακούγεται. Για την ακρίβεια, είναι σαν τον αθλητή ύψους που ξεκινά τα άλματα από πολύ χαμηλά.
  Δεν μπορούμε να μπούμε βέβαια σε λεπτομέρειες εδώ, αλλά αν δούμε κλαδικές αναλύσεις είναι σχετικά εύκολο να δείξουμε ότι στους περισσότερους κλάδους όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα μπορεί να υπάρξει αληθινή κοσμογονία, αν γίνουν ορισμένες σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές.

  Τόσο η Ιστορία των Οικονομιών, οσο και η πείρα από επιχειρήσεις, έχει άφθονα παραδείγματα αναδιαρθρώσεων, σχετικά απλών, που είχαν θεαματικά αποτελέσματα ανάκαμψης. Και απροσδόκητα τις περισσότερες φορές.
  Σε περιπτώσεις συστημικών προβλημάτων, μια σειρά από απλές αναδιαρθρώσεις λειτουργεί πολλαπλασιαστικά οχι μόνο αθροιστικά.

  Δεύτερον, το πρόβλημα της μετανάστευσης τίθεται πλέον με λάθος όρους. Η μαζική μετανάστευση στη δυτική Ευρώπη ήταν ένα μέσο που χρησιμοποίησε η ευρωγραφειοκρατία,μετά ο 1992, για να επιτύχει την προσαρμογή των περισσότερων χωρών στους "όρους του Μάαστριχτ" ΧΩΡΙΣ ριζικές αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας και στη δομή του χρηματο-πιστωτικού συστήματος. ΔΕΝ έκαναν τις κρίσιμες αλλαγές που έπρεπε να κάνουν (γιατί φοβήθηκαν τα Συνδικάτα από τη μία πλευρά και τους Τραπεζίτες απο την άλλη) κι απλώς έφεραν φτηνή εργατική δύναμη για να ριξουν τα μεροκάματα και να μειώσουν απότομα των πληθωρισμό (και τα ελλείμματα).
  Το αποτέλεσμα ήταν, λίγα χρόνια αργότερα, να βρεθούν με πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Ώσπου μπήκε η Κίνα (κι ύστερα η Ινδία) στην παγκόσμια αγορά και τότε ανακάλυψαν ότι τα φτηνά εργατική χέρια απο την ανατολική Ευρώπη δεν έφταναν. Γιατί οι Κινέζοι είναι ακόμα πιο φτηνοί...
  Σήμερα όλα εκείνα που δεν έγιναν στη δεκαετία του 90 πρέπει να γίνουν τώρα, για να ξεπεραστεί η κρίση.
  Παντού αλλού αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο. Στην Ελλάδα που ΔΕΝ έχει βιομηχανία αυτό είναι πολύ πιο εύκολο.
  Γιατί η εισαγωγή της Ρομποτικής, για παράδειγμα, είναι η πιθανή "απάντηση" της Δύσης στην Κίνα. Όμως σε μια χώρα, όπως η Γαλλία, που έχει βιομηχανία και τα Συνδικάτα αντιστέκονται σθεναρά στην κατάργηση θέσεων εργασίας, η εισαγωγή της Ρομποτικής είναι ακόμα πολύ δυσχερής.
  Ενώ σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που έχει ήδη αποβιομηχανοποιηθεί, η εισαγωγή της ρομποτικής δεν καταργεί θέσεις εργασίας, μόνο δημιουργεί θέσεις εργασίας.
  Όμως κι αυτό για να γίνει πρέπει να προηγηθούν διαρθρωτικές αλλαγές. Απλώς οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν εδώ είναι πολύ απλούστερες και με πολύ πιθανά θεαματικά αποτελέσματα, ενώ οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη Γαλλία, για παράδειγμα, είναι πολύ δυσκολότερες και με πολύ πιο αμφίβολα αποτελέσματα.
  Η μετανάστευση δεν είναι πλέον λύση στο πρόβλημα των δυτικών χωρών. Είναι μόνο εξαγωγή του προβλήματος των ασιατικών χωρών. Ή κάποιων απ' αυτές...

  * Τρίτον, η Ενέργεια, τέταρτον η Γεωργια και η πρωτογενής παραγωγή γενικότερα, Πέμπτον, η μεταποίηση της πρωτογενούς, έκτον ο Τουρισμός που πρέπει να μεταστραφεί στον ποιοτικό υψηλού επιπέδου από τον μαζικό, φτηνού επιπέδου, έβδομον ο Πολιτισμός ως πλουτοπαραγωγικός πόρος, όγδοον το Περιβάλλον, όχι ως "άγιο δισκοπότηρο", αλλά ως πλουτοπαραγωγικός πόρος (αειφορία) κοκ.
  Όλα αυτά έχουν τις ίδιες περίπου προϋποθέσεις, για να αναγεννηθούν, απλές απλούστατες. Που όμως για να πραγματοποιηθούν χρειάζεται να αλλάξουμε μυαλά.
  Και με την ευκαιρία δεσμεύομε να σας δώσω στο επόμενο κείμενό μου, τρία τέτοια παραδειγματα απλών διαρθρωτικών αλλαγών, που μπορούν να έχουν κοσμογονικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία (και οικονομία).
  Γιατί καλύτερα συζητάμε με παραδείγματα.
  Αλλά η αλλαγή νοοτροπίας είναι κρίσιμη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να συζητήσουμε έστω (πολλώ μάλλον να αποδεχθούμε) τέτοιες μεταρρυθμίσεις.
  Για να σας δώσω μια πρόγευση: Η απογόρευση των απολύσεων, ουσιαστικά είναι απαγορευση προσλήψεων. Αυξάνει την ανεργία διαχρονικά. δεν την περιορίζει. Αν το αντιληφθούμε αυτό, θα καταργήσουμε την απαγόρευση των απολύσεων άμεσα. Και σε λίγο θα έχουμε περισσότερες νέες και υγιέστερες θέσεις εργασίας. Αυτό όμως, δεν τολμάμε ούτε να το πούμε. Πολλώ μάλλον να το εφαρμόσουμε.
  Αλλαγή νοοτροπίας είναι κρίσιμη προύπόθεση για ο,τιδηποτε άλλο. Στην Ελλάδα έχουμε φτάσει να θεωρούμε "κοινωνικές κατακτήσεις" ολα όσα μας έχουν οδηγήσει σε αφόρητη κοινωνική μιζέρια, οικονομική καθίζηση και απίστευτες στρεβλώσεις.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Θ.Κ. 26/08/2009 14:10:48

   Χαριτωμένα είναι η περιβαλλοντική αειφορία και η ρομποτική στην Ελλάδα. Ξεπερνούν και τα Β52 που έβαζαν φωτιές στην ΒΑ Αττική, με το συμπάθειο.

 29. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 26/08/2009 15:29:32

  Τι ακριβώς θεωρείς πιο "ταιριαστό για την Ελλάδα";
  Νομίζεις ότι είμαστε μόνο για δασικές πυρκαγιές, χωματερές, μεζονέτες, rooms to let και "προσεχώς Βουλγάρες";
  Αυτή την ιδέα έχεις για τη χώρα; Για την κοινωνία της;

  Κάποιος μου είπε κάποτε οτι η Ελλάδα είναι ένα βουνό χρυσάφι σκεπασμένο με μια λεπτή κρούστα από σκατά. Όποιος αντέχει σκάβει τα σκατά κι αποκαλύπτει το χρυσάφι.
  Όποιος δεν αντέχει, απλώς πάει και αφοδεύει παραδίπλα.
  Αλλά όσοι νάρθουν να αφοδεύσουν, το χρυσάφι μένει αποκάτω...

  Δεν ξέρω αν είχε δίκιο.
  Δεν ξέρω αν, πράγματι, υπάρχει χρυσάφι κάτω απο τα σκατά...
  Ξέρω ότι δεν αφήνουν κανένα να σκάψει. Μόνο να χέσει...
  Κι όποιον πάει να σκάψει κάνουν ότι μπορούν να τον αποθαρρύνουυ, να τον εμποδίσουν, να το λοιδωρήσουν, να τον εμποδίσουν με όποιον τρόπο.

  Εν πάση περιπτώσει σε αυτόν τον τόπο ζούμε όλοι.
  Αλλά θα αφοδεύουν πάνω του κι άλλοι θα σκάβουν μπας και βρούν κάτι πολύτιμο.

  Όχι η ρομποτική και η αειφορία δεν είναι "χαριτωμένα". Είναι φιλόδοξα.
  Κι όποιος δεν έχει φιλοδοξίες για τον τόπο του, δεν είναι ρεαλιστής. Είναι παραδομένος.
  Όχι σε κάποιον "εχθρό". Αλλά στο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ εχθρό: Την μοιρολατρεία.

  Ένας παραδομένος στη μοιρολατρεία, δεν ειναι ούτε "ρεαλιστής" ούτε ιδεάλιστής, ούτε φιλελεύθερος ούτε σοσιαλιστής, ούτε εκσυγχρονιστής ούτε αναχρονιστής, ούτε φιλοδυτικός ούτε αντιδυτικός, ούτε θρησκόληπτος ούτε άθεος, ούτε πατριώτης ούτε άπατρης. Είναι ένα ΤΙΠΟΤΑ!
  Και πώς να συζητήσεις με ένα ΤΙΠΟΤΑ;

  Δεν σ' ενοχλεί η ρομποτικη ή η αειφορία, ή η δημόσια ασφάλεια, η το σπάσιμο των καρτέλ, ή η "διαπλοκή", ή οι "ξένοι στρατοί κατοχής". Τίποτε απ' όλα αυτά δεν σε ενοχλεί τίποτε δεν σε παθιάζει - θετικά και αρνητικά - το μόνο που σε φοβίζει είναι η ΕΛΠΙΔΑ.
  Το παθαίνουν αυτό πολλοί, είτε όταν απογοητευθούν πολύ, είτε όταν γεράσουν είτε όταν χορτάσουν...
  Αλλοι πάλι παθιάζονται με την Ελπίδα. Και την κάνουν τρόπο ζωής. Κι όταν δεν υπάρχει ακτιδα φωτός ανοίγουν τον πόρτα, κι όταν η πορτα είναι σφαλιστή ανοίγουν τα παράθυρα, κι όταν και τα παράρυρα είναι σφαλιστά ανοίγουν τρύπα στον τοίχο. Κι όταν δεν έχουν τρόπο, βάζουν φωτιά στα ρούχα τους. Και γίνεται φώς...
  Αυτό είναι ΠΑΘΟΣ. Για αλήθεια, για ζωή, για νόημα για ελπίδα.΄
  Όχι εμπάθεια. ΠΑΘΟΣ!
  Αυτοί που δεν έχουν τέτοιο πάθος δεν είναι ψύχραιμοι. Είναι πεθαμένοι.
  Απλώς δεν το ξέρουν.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Θ.Κ. 26/08/2009 16:42:41

   Ελπίζω στο αεικίνητο, την αιώνιο ζωή και τα βουνά με το χρυσάφι.

 30. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 26/08/2009 18:06:01

  Εγώ πάλι, ελπίζω ότι μια μέρα θα νικήσεις τον κυνισμό σου.
  Μην υποτιμάς το μυαλό σου.
  Εγώ και με τις κόντρες μαζί σου, έμαθα να το εκτιμώ.
  Ένας άνθρωπος έξυπνος δεν μπορει να είναι τόσο κυνικός.
  Ούτε τόσο απελπισμένος.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Θ.Κ. 26/08/2009 18:26:25

   έλα βρε ΘΚ, το έχεις κάνει προσωπικό. Δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει αεικίνητο (τουλάχιστον όχι σε αυτήν αλλά εικάζω ούτε σε καμμία εκδοχή του σύμπαντος). Ούτε αιώνιος ζωή υπάρχει, ακόμα και τα ποιήματα ξεχνιούνται. όσο για τα βουνά από χρυσάφι στην Ελλάδα, ψάχνω, ψάχνω εναγωνίως.

 31. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 26/08/2009 18:11:18

  που θα εφαρμοστεί ρομποτική αυτής της κλίμακας στην Ελλάδα; στην αεροναυπηγική της; στην αυτοκινητοβιομηχανία της; στην επιπλοποία της; στην υφαντουργεία της; ;;;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ αλλενάκι 26/08/2009 18:27:45

   Μα ούτως ή άλλως, ήδη έχουμε πλήρη αυτοματισμό σε θέματα διακυβέρνησης της χώρας. Όλα γίνονται αυτόματα και από μόνα τους. Μας κυβερνά ο αυτόματος πιλότος άλλωστε. Ανθρώπινη παρέμβαση πουθενά. (Διαχρονικά)

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ αλλενάκι 26/08/2009 18:27:51

   ρομποτικά κολλητήρια χαρτοσήμων σε αυτοματοποιημένς δηλώσεις του Ν. 105 :-)

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ archaeopteryx 26/08/2009 19:01:20

    ήταν μια εταιρεία σχετικά πρόσφατα, που κατασκεύαζε εδώ τεράστια μηχανήματα και τα εξήγαγε turnkey στις βασικότερες βιομηχανικές χώρες
    την ψάχνω και δεν την βρίσκω πια ...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 26/08/2009 19:03:32

    θυμάσαι σε τι κλάδο;

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ archaeopteryx 26/08/2009 19:07:59

    θυμάμαι; γνωρίζω ... το θόρυβο στην παραγωγή ...

    :)

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 26/08/2009 19:42:37

    ουουπς... όχι ότι κατάλαβα, αλλά θα ψάχνω. (Η ερώτηση θα είναι "ρε συ, τι μηχανήματα turnkey έκανε εξαγωγές η Ελλάς;")

 32. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 26/08/2009 18:12:28

  στα ακτινοδιαγνωστικά της μηχανήματα; όλα εισαγόμενα είναι.

  • Orestios avatar
   Orestios @ αλλενάκι 26/08/2009 19:34:27

   SUKOS ROBOTS

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Orestios 26/08/2009 19:59:25

    αυτό είναι ενδιαφερον, στα αμυντικά κάτι κάνουμε, και υπάρχουν και δυνατότητες από μυαλά

 33. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 27/08/2009 11:24:53

  Το ερώτημα δεν είναι τι κάνουμε στο χειρότερο σημείο απαξίωσης της οικονομικής μας βάσης. Το ερώτημα είναι διπλό:
  -- Τι μπορούμε να κάνουμε με βάση τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ως χώρα.
  -- Και δεύτερο τι μπορούμε να κάνουμε με νέους όρους και στο νέο διεθνές περιβάλλον. Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, επειδή χάσαμε τη βιομηχανική μας βάση εντελώς, να προσπαθήσουμε να γίνουμε βιομηχανική χώρα με βάση τα δεδομένα της δεκαετίας του 50 ή του 60. Smokestag indusrialism is dead.
  Σήμερα μπορούμε να γίνουμε μεταβιομηχανική χώρα στηριγμένοι, ας πούμε, στη ρομποτικη. Κι όχι μόνο. Και σε φθηνή ενέργεια. Αλλά αυτό είναι ολόκληρη συζήτηση. Κι όχι μόνο. Και σε πρωτογενή παραγωγή ποιοτικών προϊόντων (με ονομασία προέλευσης). Εδώ έχουμε ήδη παράδειγμα επιτυχίας. Η Ελληνική οινοποιία έκανε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια άλματα ανταγωνιστικότητας.
  Υπάρχουν κι άλλες προϋποθέσεις για να αναπτύξουμε παραγωγική βάση (πρωτογενή, μεταποιητική, βιομηχανική και άλλου τύπου - ποιοτικές - υπηρεσίες) πολή πιο ανταγωνιστικά και με προοπτικές αειφορίας και βιοσιμότητας.
  Ολα αυτά δεν είναι αδύνατα. Δεν παραβιάζουν το δεύτερο αξίωμα της Θερμοδυναμικής. Δεν είναι "αεικίνητα". Είναι δύσκολα. Αλλά μπορούν να γίνουν. Φτάνουν να ξεκολλήσουμε απο τη μιζέρια μας.
  Αυτό το ξεκόλημα είναι δύσκολο όπως φαίνεται.
  Για τον arcaeopteryx είναι αδύνατο.
  Για άλλους είναι απλώς δύσκολο. Δεν πειράζει.
  Τα δύσκολα αξίζουν στην ζωή.
  Κι αυτά της δίνουν νόημα.
  Και για τα δύσκολα έχει λογο η Πολιτική.
  Τα εύκολα τα κάνει η απλή διαχείριση.

  Μερικοί είναι αδύνατο να στοχαστούν ένα αύριο διαφορετικό από το σήμερα. Είναι αδιανόητο για τους ίδιους να υπάρξει αύριο καλύτερο απο το σήμερα. .
  Μερικοί είναι δύσκολο να φαναστούν την Πολιτική ως κάτι διαφορετικό απο τη "διαχείριση".
  Όλοι αυτοί είναι κολλημένοι. Απελπιστικά κολλημένοι...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Θ.Κ. 27/08/2009 13:31:30

   φίλε ΘΚ, τα λόγια είναι φτώχεια. Πάρε τις ιδέες σου και πήγαινε σε εταιρίες παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου, σε τράπεζες, σε βιομήχανους, σε λεφτάδες, κάνε πρόταση για χρηματοδότηση, και αν σε χρηματοδοτήσουν με κίνητρο την κερδοσκοπία με την καλή σου ιδέα, κέρδισες.

   Και στην Κυβέρνηση μπορείς να πας με τις προτάσεις σου, αλλά, αν δεν είσαι δικός τους έχασες, αν είσαι δικός σου θα με φορολογήσουν για να επενδύσουν σε σένα.

   Έτσι δουλεύει το σύστημα, κατα καιρούς παράγει πλούτο, κατά καιρούς έχει πνευμονία. Αν δεν ήσουν και λίγο συναισθηματικός, θα σού έλεγα πως να γράψεις ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο.

 34. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/08/2009 11:48:47

  Το πρωτο πραγμα που πρεπει να γινει για την παραγωγη εγχωριας τεχνολογιας ειναι η συνεργασια των επιχειρησεων με τα πανεπιστημια (συνδεση επιστημης και παραγωγης) αλλα και του κρατους.
  Για να γινει αυτο ομως πρεπει το κρατος να αποκτησει την εξουσια μεσα στα πανεπιστημια.Και για να γινει αυτο πρεπει να μπει η αστυνομια και να τα ανακαταλαβει απο ομαδες που εμποδιζουν την προοδο.

 35. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 27/08/2009 11:49:05

  είχε γράψει ένα άρθρο για την Αειφορία, είχε συμπεριλάβει τη ρομποτική; η έρευνα και ανάπτυξη της ρομποτικής είναι πανάκριβη, απαγορευτικό κόστος,
  κίνητρα στον πληθυσμό της Αθήνας να φύγει να πάει στα πατρογονικά χωράφια, ότι δεν έχουν πουληθεί και να καλλιεργήσει, ώστε να δημιουργήσει μικρές αυτόνομες αυτοτροφοδοτούμενες φάρμες, από εκεί θα έλθουν τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, όχι αγρο"τουρισμός", αλλά αγρο-οικογενειακή οικονομία, προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα

  • s.manolakis avatar
   s.manolakis @ αλλενάκι 27/08/2009 14:19:27

   μπραβο ρε θηρίο! και έλεγα τι μου θυμίζει αυτό το στυλ;
   μόνο από το ύφος των απαντήσεων το έπιασες (λυτρώστε το μυαλό σας από τις άναθρες κραυγες); το όνομα είναι διαφορετικό -και τα αρχικά.
   φυσικά μπράβο και για την πρόταση.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ s.manolakis 27/08/2009 14:24:04

    δεν καταλαβαίνω ..., ειλικρινά
    ;;;

   • s.manolakis avatar
    s.manolakis @ s.manolakis 27/08/2009 14:35:34

    η αειφορία ήταν ως χρύσανθος λαζαρίδης όχι ΘΚ

 36. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 27/08/2009 12:34:49

  Απάντηση στο αλλενάκι

  Όταν γράφω ένα άρθρο για κάποιο θέμα (π.χ. την αειφορία, πρέπει, άραγε, στις 700 λέξεις που έχω στη διάθεσή μου, να αναφέρω, να αναδείξω και να αποδείξω, ό,τι άλλο έχω στο μυαλό μου για οποιοδήποτε άλλο θέμα;
  Τι σχέση έχει η αειφορία με την ρομποτική;

  Ασφαλώς υπάρχει καποια έμμεση σχέση στο πολύ απώτερο στρατηγικό επίπεδο. Αλλά αυτό δεν ήταν η ώρα του να το πώ τότε. Ούτε και τώρα είναι - σ' αυτό το post μιλάμε για τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος της Μεταπολίτευσης.

  Στη συζήτηση που έγινε, αναφέρθηκα στη ρομποτική, ως ένα παράδειγμα δυνατοτήτων που υπάρχουν ενδεχομένως, να βγούμε απο το τέλμα στο μέλλον.
  Αυτό πού κολλάει με την... αειφορία για την οποια μίλησα πριν ενάμιση μήνα;
  Θάπρεπε απο τότε να είχα αναφέρει και τη ρομποτική;
  Γιατί;
  Με μπέρδεψες λίγο...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Θ.Κ. 27/08/2009 14:21:48

   @Θ.Κ.
   α. μια απλή απορία είχα, αν στις προτάσεις της αειφόρου ανάπτυξης είχε συμπεριληφθεί η ανάπτυξη της ρομποτικής
   β. αν φέρνεις ως παράδειγμα τη ρομποτική δεν θα ήταν καλό να αναφέρεις και δύο τρία παραδείγματα εφαρμογής της σε αποβιομηχανοποιημένο - / μεταβιομηχανικό περιβάλλον, σύμφωνα με αυτά που λες παραπάνω. Και αυτό απλή απορία είναι, για να μάθω, από περιέργεια και ενδιαφέρον.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 27/08/2009 14:33:09

    Έχω και μια άλλη απορία. Λες:

    "... Για να σας δώσω μια πρόγευση: Η απογόρευση των απολύσεων, ουσιαστικά είναι απαγορευση προσλήψεων. Αυξάνει την ανεργία διαχρονικά. δεν την περιορίζει. Αν το αντιληφθούμε αυτό, θα καταργήσουμε την απαγόρευση των απολύσεων άμεσα ..."

    Αν θέλεις εξηγείς πως το εννοείς. (κατά τη γνώμη μου είναι υποβοήθηση της flexicurity ελαστασφάλειας).

 37. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 27/08/2009 15:18:41

  Απάντηση στο αλλενάκι
  Επίτρεψέ μου να απαντήσω στο δεύτερο (βιάζομαι αυτή τη στιγμή)
  Όποιος γνωρίζει οτι δυσκολεύεται να απολύσει, θα είναι πιο απρόθυμος να προσλάβει. Κι αν οι δουλειές του πάνε καλά, για την ώρα, δεν γνωρίζει αν αυτό θα συνεχιστεί κι αύριο. Συνεπώς προτιμά να πληρώνει υπερωρίες ή ακόμα και να χάνει ευκαιρίες επέκτασης σήμερα. παρά να βρεθεί αύριο με συρρικνωμένη ζήτηση αλλά με αδυναμία να μειώσει τη δική του προσφορά (γατί δεν μπορεί εύκολα να απολύσει αυτούς που προσέλαβε οταν τα πράγματα πήγαιναν καλά).
  Γενικά κάθε ακαμψία προσαρμογής είναι αντιαναπτυξιακή. Κι από τις ακαμψίες χειρότερες είναι οι ακαμψίες ποσοτικής προσαρμογής (π.χ. απαγόρευση απολύσεων) παρά η ακαμψία τιμής (π.χ. κατώτερος μισθός - και μισθός είναι η τιμή της εργατικής δύναμης).
  Δηλαδή βάζουμε στο σύστημα ακαμψίες που αντί να εμποδίζουν την μείωση της απαασχόλησης (μείωση απολύσεων) μια δεδομένη στιγμή, στην πραγματικότητα εμποδίζουν την αύξηση της απασχόλησης διαχρονικά (οι άνθρωποι δυσκολότερα προσλαμβάνουν, γιατί γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν αργότερα να απολύσουν τους "παραπανήσιους" αν τα πράγματα δεν πάνε καλά)

 38. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 27/08/2009 15:22:37

  Απάντηση στο s. manolakis
  Μπερδεύεις λίγο τα πράγματα. Έχω γράψει κι εγώ για αειφορία. Όχι τόσο εκτενώς όσο ο Χρύσανθος.
  Κι αν δείς παλαιότερες αναρτήσεις μου - μερικές και στο post του Χρύσανθου, αλλά αρκετά εκτενείς - θα διαπιστώσεις οτι δεν λέω τίποτε διαφορετικό απ' ότι έλεγα τότε με την υπογραφή μου.
  Αλλά λέω πράγματα κάπως διαφορετικά - τουλάχιστον απο διαφορετική οπτική γωνιά - απ' ότι ο Χρύσανθος.
  Κι αφού το έθεσες μάλιστα, να σου πώς ότι συμφωνώ περισσότερο με ένα άλλο άρθρο που είχε γράψει για αειφορία νομίζω στο Στρατηγική, οχι πολύ καιρό πρίν.
  Αυτά για να μην μπερδευόμαστε μετάξύ μας.

 39. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 27/08/2009 20:42:39

  Πάλι απάντηση στο αλλενάκι

  Για τη σχέση ρομποτικής αειφορίας έτσι κάπως σχηματικά:
  Η αειφορία χρειάζεται φτηνή ενέργεια, χωρίς περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις. Χφρειάζεται επίσης τεχνολογικές καινοτομίες. Χρειάζεται τέλος, ισχυρή και ανταγωνιστική μεταποίηση. Διότι ακόμα κι αν παράγουμε ανταγωνιστικά προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, για να τα κάνουμε διεθνώς εμπορεύσιμα, πρέπει να τα επεξεργαζόμαστε.
  Μερικοί όταν ακούνε "ρομποτική" φαντάζονται... διαστημική τεχνολογία! Κούνια που τους κούναγε...
  Ένα από τα πιο θεαματιά εξαγωγικά επιτεύγματα του Ισραήλ, ήδη απο την δεκαετία του 80 ήταν τα προϊόντα Jaffa. Επρόκετο για επεξεργασία αγροτικών προΪόντων με πλήρη αυτοματισμό. Τα ίδια τα προϊόντα (πορτοκάλια και λοιπά εσπεριδοειδή) δεν ήταν σπουδαία από πλευράς γεύσης. Αλλά η επεξεργασία, τυποποίηση, συσκευασία κλπ. ήταν προωτοποριακή. Δεν πήγαινε τίποτε χαμένο. Ακόμα κι από τα φλούδια κι από τα κουκούτσια έκαναν σαμπουάν, σαπούνια, ζελέδες κλπ. Και το σποδαιότερο, δεν τα άγγιζε ανθρώπου χέρι!
  Η πατέντα αυτή γενικεύθηκε σε άλλες χώρες μεταξύ των οποιων και στις ΗΠΑ. Βιομηχανίες όπως η MiniteMaid ή η Tropicana, αλλά και η Oceanspray εισήγαγαν τέτοιους αυτοματισμούς με θεαματικά αποτελέσματα και στην ποιότητα των προϊόντων και στην άνοδο των πωλήγσεων και στην κερδοφορία. Δεν ήταν ακόμα ρομποτική. Αλλά ήταν προχωρημένη αυτοματοποίηση. Και δεν απαιτούσε φοβερή τεχνολογία ή τεχνογνωσία.
  Πέρασαν τριάντα χρόνια και ακόμα στην Ελλάδα δεν βρέθηκε μια εταιρία να κάνει κάτι παρόμοιο. Γιατί δεν τους ενδιαφέρει η παραγωγή, ή η κερδοφορία. Τους ενδιαφέρει η "αρπαχτή".
  Λοιπόν, υπάρχουν ποικίλων ειδών τεχνολογικές αναβαθμίσεις - από τους γενικευμένους αυτοματισμούς ως την πλήρη ρομποτική. Και πολλές από αυτές είναι απόλυτα εφαρμόσιμες στην επεξεργασία πρότυπων αγροτικών προϊόντων (ή και κτηνοτροφικών, αλλιευτικών κλπ.).
  Από εκεί, λοιπόν, προκύπτει σύνδεση της αειφορίας (που ξεκινά από ανάταξη του Γεωργικού τομέα) με τη ρομποτική (που αφορά ανταγωνιστική επεξεργασία προϊόντων ακόμα και της πρωτογενούς παραγωγής).

 40. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 27/08/2009 20:56:56

  Σ' ευχαριστώ πολύ, δεν ηθελα να σε πιέσω, εξάλλου εσείς αναφέρατε παραπάνω ροποτική. Και εγώ αυτά τα συσκευαστήρια και τη μακαρονοποιία θα έλεγα, ανέφερα παραπάνω ότι γνώριζα από μέσα μια εταιρεία που κατασκεύαζε ας τα αποκαλέσω πρωτόλεια "ρομποτικά" μηχανήματα μεγέθους αίθουσας, και αυτά με τη σειρά τους παρήγαγαν άλλα προϊόντα, και τροφοδοτείτο έτσι μια ολόκληρη αλυσίδα οριζόντια και κάθετα. Μετά βέβαια άκουσα ότι "ασχολήθηκε" με τις "επιδοτήσεις της Ε.Ε" με κάτι καλόπαιδα επενδυτικούς συμβούλους και πάπαλα. Ούτε στον κατάλογο των επιχειρήσεων δεν είναι πια. Αυτοί είμαστε. Και το πρότζεκτ ήταν πολύ φιλόδοξο. Εξήγαγε σε Αμερική, Ιαπωνία, Ευρώπη.
  Όσον αφορά για την απελευθέρωση των απολύσεων, θα σου απαντήσω απολύτως στο πνεύμα της ανάρτησης, ότι για το θέμα αυτό θα πρέπει να ρωτήσουμε και την αριστερά!

  :)

  Νομίζω πάντως ότι ορθά διέβλεψα ότι αυτά υποστηρίζουν το flexicurity, εφόσον απάντησες με τον όρο ακαμψία. Τώρα ρετάρισα και πρέπει να συνεχίσω με κάτι επείγοντα email. Καλό σου βράδυ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.