#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/02/2013 09:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ηλεκτρονικό...«ξεκατίνιασμα»


Στον χώρο του διαδικτύου διεξάγεται ένας οιονεί πολιτικός (κομματικός) πόλεμος κατά το μεν ανορθόδοξος και ψυχοφθόρος κατά το δε πολλές φορές διολισθαίνων στην γελοιότητα. Κύρια πεδία αυτού του κομματικού ανταρτοπόλεμου είναι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, κλπ) και δευτερεύοντα τα διάφορα ιστολόγια, πολιτικά, ειδησεογραφικά ή ακόμη και προσωπικά! Τα κοινωνικά δίκτυα προσφέρονται για τον εν λόγω πόλεμο, κυρίως επειδή ευνοούν την αντιπαράθεση σε παρόντα χρόνο (real time) η οποία γίνεται ταυτόχρονα εις επήκοον αρκετών (πολλές φορές χιλιάδων) φίλων (friends) και ακολούθων (followers).

Το κοινωνικό δίκτυο που προσφέρεται περισσότερο για τέτοιου είδους αστραπιαία, ανέξοδα, οξύτατα και τσαμπαμάγκικα πολιτικά ξεκατινιάσματα είναι το twitter, λόγω των προδιαγραφών της χρήσης του. Φαίνεται πως σε κάποιον βαθμό, αυτού του είδους οι αντιπαραθέσεις ενέχουν τον κίνδυνο του εθισμού, καθώς έκπληκτος κανείς ανακαλύπτει πως τις εξασκούν κατά κόρον, και στελέχη κομμάτων και πολιτικοί κατά το μάλλον ή ήττον σοβαροί, με συγκροτημένη σκέψη και στιβαρό πολιτικό λόγο. Μάλιστα, κάποιες φορές πολλοί από αυτούς, βρίσκονται σε πολιτικές θέσεις ευθύνης, είναι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, υπεύθυνοι γραφείων τύπου ή σημαίνοντα στελέχη μεγάλων πολιτικών κομμάτων.

Θα αναρωτηθεί κανείς είναι κακό αυτό; Όποιος νουνεχής άνθρωπος θέλει να εξάγει ίδιον συμπέρασμα επ’ αυτού του ερωτήματος, δεν έχει παρά να ακολουθήσει για μια βδομάδα, μια ημέρα ή μιαν ώρα έστω (όσο μπορεί να αντέξει το πνεύμα του) τα «τιτιβίσματα» (tweets) κάποιου από τους εν λόγω «πολεμιστές» του διαδικτύου. Με την προειδοποίηση πως αυτό μπορεί να αποβεί βλαπτικό για την πνευματική του υγεία, θα μπορούσε να δοκιμάσει (ο πιο τολμηρός) να λάβει μέρος σε κάποια τέτοιου είδους «μάχη». Δεν έχει παρά να διαλέξει «στόχο» και να «επιτεθεί» με ήπιο ή εντονότερο τρόπο αναλόγως ιδιοσυγκρασίας και στιγμιαίας διάθεσης. Η απάντηση – αντεπίθεση θα είναι ακαριαία, παθιασμένη και κυρίως εντελώς ασύμμετρη σε ένταση.

Θα αναρωτηθεί κανείς είναι χρήσιμο αυτό; Στον βαθμό που τα κόμματα έχουν αποδεχτεί αυτόν τον ασύμμετρο πόλεμο, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως είναι απαραίτητο. Μάλιστα, κάποια κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν οργανωμένες διμοιρίες από Τρολλ (trolls) που εκπαιδεύονται σε τούτο το ιδιόρρυθμο αντάρτικο του διαδικτύου. Η ΝΔ από την άλλη έχει στον «αγώνα» ελεύθερους σκοπευτές και ακροβολιστές με μεγάλη δύναμη πυρός ο καθένας που εξ ανάγκης δίνουν λυσσαλέες μάχες χαρακωμάτων απέναντι σε υπέρτερο αριθμό «εχθρών».

Η προσωπική μου γνώμη είναι πως από μόνο του αυτό το διαδικτυακό νταβαντούρι (πολλές φορές επιπέδου κομμωτηριακών γυναικοκαβγάδων) δεν είναι βλαπτικό ή ενοχλητικό όσο δεν μεταφέρεται αυτούσιο στην κεντρική πολιτική σκηνή και δεν γίνεται σημαία αντιπαράθεσης και σοβαρών πολιτικών συζητήσεων στην θέση των κρίσιμων προβλημάτων των πολιτών και της κοινωνίας. Επειδή ζούμε όμως στην χώρα της υπερβολής και η πολιτική «κομμωτηρίου» εκτιμάται δεόντως τόσο από το πολιτικό προσωπικό όσο και από τους «υπηκόους» τους, βλέπουμε τελευταίως τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις της πλάκας και συζητήσεις του κ@@λου να αποτελούν διακυβεύματα του κεντρικού πολιτικού διαλόγου ως μη όφειλαν, τόσο από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ, όσο και από τα κόμματα τα ίδια. Αυτό φυσικά, δεν είναι καθόλου επιθυμητό από όσους πολίτες (και πολιτικούς) διατηρούν ακόμη την σοβαρότητα και τον αυτοσεβασμό τους και πρέπει τουλάχιστον σε επίπεδο κομμάτων να αντιμετωπισθεί αμέσως. Δεν μπορεί να ζητήσει κανείς από εθισμένους «πολεμιστές» των κοινωνικών δικτύων να καταθέσουν εν μία νυκτί τα «όπλα» αλλά μπορεί να ζητήσει από όσους πολιτικούς δεν έχει αγγίξει η ιερή αυτή ηλεκτρονική μανία, να πάψουν να ασχολούνται με αυτές τις ανώριμες, ατελέσφορες και φαιδρές διαδικτυακές αψιμαχίες και να επικεντρωθούν στα σοβαρά ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν ως πολιτικό σύστημα και ως κομματικά υποκείμενα, ζητήματα που μας ταλαιπωρούν και μας καίνε ως κοινωνία. Αφήστε επιτέλους τους πελταστές και τους ψύλλους  της παραπολιτικής να βγάζουν τα μάτια τους στα πεδία των μαχών στο twitter και στο facebook. Κανείς ποτέ δεν χόρτασε, δεν πείνασε και δεν πέθανε από σύντομα, δηλητηριώδη και καμιά φορά αναίσχυντα πολιτικά λογάκια του διαδικτύου.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. miltiades avatar
  miltiades 22/02/2013 10:27:44

  Κι όπως είχε πεί κάποτε ένας απο τους ιδρυτές του Ιντερνετ,:
  "Το Iντερνετ είναι ενα παγκόσμιο καφενείο-μπαρ όπου ακούγονται ταυτόχρονα όσα ακούγονται στα καφε-μπάρ όλου του κόσμου. Αλοίμονο αν το θεωρήσουμε ως έγκυρη πηγή γνώσης..."
  Βεβαίως ως πηγή ερεθισμάτων προς έρευνα, όπως όλα τα καφενεία και τα κομμωτήρια είναι χρησιμότατο, καθώς και ως πηγή πληροφοριών χρήσιμων και άχρηστων ενίοτε και εσφαλμένων.
  Οταν όμως αγαπάς το καφενείο της γειτονιάς σου πως να μην λατρέψης το καφενείο της Γής?

  • A.M. avatar
   A.M. @ miltiades 22/02/2013 11:07:12

   Ακριβώς αυτό είναι το διαδίκτυο:

   Καφενείο.

   Το πρόβλημα ξεκινάει απ την στιγμή που κάποιοι αυτό το καφενείο - για να κυριολεκτούμε το δικό τους καφενείο (ή καφετέρια) - το θεωρούν ούτε λίγο ούτε πολύ κάτι σαν ...Βουλή, σαν δικαστική αίθουσα, σαν πανεπιστήμιο, σαν γραφεία του πολιτικού κόμματος που υποστηρίζουν, σαν τα ...σύνορα της χώρας!!! σαν πολεμικό πεδίο μάχης ή ακόμα και σαν ...Εκκλησία! (αν είναι δυνατόν!).
   Εξ ού και οι οργισμένες αντιδράσεις αν τους θίξεις το καφενείο τους.
   Ως πραγματικοί και φανατικοί χουλιγκάνοι των γνωστών θυρών 13, 7 κ.ο.κ. ορμάνε να σε κατασπαράξουν.
   Αυτές οι συμπεριφορές του εικονικού χώρου θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο της κοινωνικής ψυχολογίας και να προσεγγίζονται, αναλύονται και ερμηνεύονται όπως τα φαινόμενα χουλιγκανισμού του πραγματικού κόσμου γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται:
   περί διαδικτυακού χουλιγκανισμού.

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ A.M. 22/02/2013 18:40:03

    Και εγω συμφωνω οτι οι συζητησεις στα διαφορα σημεια του Internet μοιαζουν με συζητησεις καφενειων (δεν ειναι προσβλητικο, υπαρχουν και φιλοσοφικα κλπ καφε). Η ποιοτητα των συζητησεων ειναι αναλογη με την ποιοτητα των θαμωνων. Το προβλημα αρχιζει οταv μεγαλα κομματα η ο εκπροσωπος της κυβερνησης αισθανονται υποχρεωμενοι να κανουν δηλωσεις για το τι ειπε καποιος σε μια συζητηση "καφενειου". Εκει αρχιζει να εκτροχιαζεται το τραινο.

  • Α. Ευθ. avatar
   Α. Ευθ. @ miltiades 22/02/2013 12:33:23

   Η ύπαρξη αντίθετων απόψεων ή εκδοχών για τα ίδια γεγονότα ή απόψεις και η άμεση ανάδραση με αναρτήσεις των αναγνωστών υποκαθιστά την "εγκυρότητα". Η "εγκυρότητα" που όλα τα χρόνια γνωρίσαμε ηταν το εμπόριο των ειδήσεων και απόψεων από αγραμμάτους που έφεραν τον τίτλο του δημοσιογράφου και τα παρουσίαζαν με γνώμονα το συμφέρον αυτών που τους μισθοδοτούσαν. Να μην ξεχνάμε τα επιχειρηματικά και κομματικά-κυβερνητικά payroll που συνεχίζονται μέχρι σήμερα και ας μην τους διαβάζει ή βλέπει κανένας.

 2. Queen In Black avatar
  Queen In Black 22/02/2013 10:51:30

  Όποιος ασχολήθηκε έστω και λίγο με το Twitter ειδικά, σίγουρα αισθάνθηκε την έντονη προσβολή της νοημοσύνης του και από το γενικό κλίμα που επικρατεί και από το επίπεδο των fast εξυπνακίστικων διαξιφισμών.
  Το facebook αντίθετα, αφήνει κάποια μεγαλύτερα περιθώρια έκφρασης ολοκληρωμένης σκέψης και πολλές φορές πολιτισμένου και χρήσιμου διαλόγου.
  Ούτε το twitter ούτε το facebook είναι από μόνα τους θετικά ή αρνητικά. Σίγουρα αποτελούν μιά ενδιαφέρουσα νέα μορφή επικοινωνίας που αναλόγως της χρήσης της, μπορεί να βοηθήσει στην ανταλλαγή απόψεων, σκέψεων και ιδεών, ή να αποτελέσει ακόμη μία λασπωμένη αρένα - καθρέφτη, της ψυχοδιανοητικής ανεπάρκειας των συμβαλλομένων.
  Όταν το επίπεδο των ''διαλεγομένων'' γενικά δεν είναι υψηλό, αναπόφευκτα το παραγόμενο της διανοητικής τους ''πάλης'' θα είναι απογοητευτικό, είτε συναντηθούν διαδικτυακά, είτε τηλεοπτικά, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο :-).

 3. Kimon avatar
  Kimon 22/02/2013 11:16:16

  Θα διαφωνίσω μαζί σας ως προς το επίπεδο των τρολ του Σύριζα. Το γνωστικό τους πεδίο έχει πλέον εξαντληθεί στο φιλοσοφικό λεξικό του Ρόζενταλθ, με την πρώτη έκδοση να τοποθετήται στην εποχή της χούντας. Το χρήμα και ο καναπές περιόρισαν το λεξιλόγιο των παλιών Ρηγάδων, μαστόρων του διαλεκτικού λόγου κάποτε, στην χρήση φράσεων κλισέ που περιέχουν σχεδόν πάντοτε τέσσερες λέξεις , «φασίστας», «δεξιός», « ρατσιστής», «μετανάστης».

  • JE NE REGRETTE RIEN avatar
   JE NE REGRETTE RIEN @ Kimon 22/02/2013 16:44:02

   @ Κίμωνα, καλόοοοοο !

  • Thalis avatar
   Thalis @ Kimon 22/02/2013 19:07:12

   Γιατί το επίπεδο των τρόλ των άλλων κομμάτων είναι καλύτερο?

   • Έξι και μία τύψεις ... avatar
    Έξι και μία τύψεις ... @ Thalis 23/02/2013 08:39:43

    Τα trolls όλων των ...συνομοταξιών, είναι γελοία, απλοϊκά, χυδαία και βαρετά.

 4. Zame avatar
  Zame 22/02/2013 11:30:59

  real time café-bar in the world and not only..!

 5. Γιάννης Μ. avatar
  Γιάννης Μ. 22/02/2013 12:06:16

  Και πάνω που νόμιζα ότι διαβάζω έντυπη έκδοση ξύπνησα ...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γιάννης Μ. 22/02/2013 12:19:23

   Πιστεύετε πως έχει καμιά σχέση το ιστολόγιο που μας φιλοξενεί με τέτοιου είδους ηλεκτρονικά ξεκατινιάσματα που αναφέρει η ανάρτηση. Αν πιστεύετε κάτι τέτοιο, μια βόλτα στο twitter θα σας πείσει. Διαλέξτε κάποιον "μπαρουτοκαπνισμένο" λογαριασμό πολιτικού ή κομματικού παράγοντα και απολαύστε!

   • Γιάννης Μ. avatar
    Γιάννης Μ. @ akenaton 22/02/2013 17:27:34

    Δεν τρέφω αυταπάτες αγαπητέ. Το διαδίκτυο έχει απ όλα τα φρούτα, κατ' αναλογία της πραγματικής ζωής.

    Κάτι θα γνωρίζω για να το λέω χωρίς βέβαια να δηλώνω παντογνώστης !

   • Γιάννης Μ. avatar
    Γιάννης Μ. @ akenaton 22/02/2013 17:30:45

    Προσωπική διαπίστωση που μπορεί να είναι και λάθος. Όλες οι πλευρές έχουν επί πληρωμή κλακαδόρους. Σε όλα τα μέσα. Μέσα κι έξω.
    Έχει και αγνούς ...αλλά ξεχωρίζουν !

    • akenaton avatar
     akenaton @ Γιάννης Μ. 22/02/2013 19:34:08

     Σε αυτό έχετε ίσως δίκιο αλλά μια συζήτηση σε ένα ιστολόγιο μπορεί να έχει αρχή, μέση και τέλος. Στα κοινωνικά δίκτυα, εκ των πραγμάτων περιορίζεται σε ανταλλαγή συνθημάτων, εξυπνάδων και καμιά φορά "χοντράδων". Το θέμα είναι να μην τα παίρνει κανείς όλα αυτά στα σοβαρά .....

     • Γιάννης Μ. avatar
      Γιάννης Μ. @ akenaton 23/02/2013 16:22:52

      Θα ήταν ευχής έργον αλλλα... στο απέραντο καφενείο που λέγεται Ελλάς μην περιμένουμε όλοι να "λίρες". Θα τύχουν και οι κάλπικες, αλλά και οι λυράτες.

      Νομίζω συμφωνούμε ότι έχει απ' όλα ο μπαξές. Μένει να ξεχωρίσουμε κάθε φορά τι έχουμε απέναντί μας - αν και όχι εύκολο πάντα - και ανάλογα να πορευόμαστε.

 6. Queen In Black avatar
  Queen In Black 22/02/2013 12:17:56

  Όποιος ασχολήθηκε έστω και λίγο με το Twitter ειδικά, σίγουρα αισθάνθηκε την έντονη προσβολή της νοημοσύνης του και από το γενικό κλίμα που επικρατεί και από το επίπεδο των fast εξυπνακίστικων διαξιφισμών.
  Το facebook αντίθετα, αφήνει κάποια μεγαλύτερα περιθώρια έκφρασης ολοκληρωμένης σκέψης και πολλές φορές πολιτισμένου και χρήσιμου διαλόγου.
  Ούτε το twitter ούτε το facebook είναι από μόνα τους θετικά ή αρνητικά. Σίγουρα αποτελούν μιά ενδιαφέρουσα νέα μορφή επικοινωνίας που αναλόγως της χρήσης της, μπορεί να βοηθήσει στην ανταλλαγή απόψεων, σκέψεων και ιδεών, ή να αποτελέσει ακόμη μία λασπωμένη αρένα - καθρέφτη, της ψυχοδιανοητικής ανεπάρκειας των συμβαλλομένων.
  Όταν το επίπεδο των ''διαλεγομένων'' γενικά δεν είναι υψηλό, αναπόφευκτα το παραγόμενο της διανοητικής τους ''πάλης'' θα είναι απογοητευτικό, είτε συναντηθούν διαδικτυακά, είτε τηλεοπτικά, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο :-).

 7. η Dimi avatar
  η Dimi 22/02/2013 13:11:11

  To Διαδίκτυο έχει Νόμους, Όρους, Κανόνες, Κώδικες Ασφαλείας, Αποτύπωμα.
  Η έννοια Internet είναι διττή: intelligent & individual (ευφυής και μεμονωμένος).

  Η Ετικέττα Συμπεριφοράς Ιnternet (Νetiquette), χαρακτηρίζει τις ενέργειες του κάθε χρήστη του διαδικτύου. Λόγω δε της έξαρσης της διαδικτυακής αυθαιρεσίας και της ψευδαίσθησης της ατιμωρησίας, στα σχολεία εκτός της βασικής εκπαίδευσης, διδάσκονται πλέον εθιμοτυπία και σωστοί τρόποι διαδικτυακής συμπεριφοράς. Η οποία συνεπάγεται νόρμες κοινωνικών κανόνων, εθίμων, πολιτισμού και ΚΥΡΙΩΣ, Σεβασμού στη νοημοσύνη των άλλων διαδικτυακών χρηστών, μέσα σ’ ένα περιβάλλον Online (απ’ ευθείας σύνδεσης).

  Οι Διαδικτυακοί ταραξίες οι οποίοι λανθασμένα νομίζουν ότι είναι αδιαπέραστοι, είναι ουσιαστικά ακάλυπτοι και εντοπίσημοι από τις τεχνολογίες αιχμής με τις οποίες είναι στεγανά θωρακισμένη των πρώτων η πρώτη, η ζεστή και φιλόξενη ηλεκτρονική μας «στέγη» Antinews.gr

  Και για όσους δεν έχουν Ελληνικό πληκτρολόγιο, υπάρχει ο Δωρεάν Μετατροπέας από "greeklish" σε σωστά και ορθογραφημένα Ελληνικά http://www.ellinikoarxeio.com/2010/05/greeklish-to-greek.html

 8. ΝΠ avatar
  ΝΠ 22/02/2013 14:53:43

  Η χρήση είναι αμφίστομο μαχαίρι.Σύμφωνοι.
  Όμως , είναι, πιο κατάλληλο -μέχρι τώρα-
  για ..... ό,τι λέτε..Ειδικά το twitter ...
  Λύση.Παιδεία και ο λόγος της.
  Φευ, και για τόσα άλλα..
  Αισιοδοξούμε.Εδώ αντιμετωπίσαμε τους Ρωμαίους....

  .

 9. firiki2010 avatar
  firiki2010 22/02/2013 18:50:50

  To twitter είναι για ατάκες και και εξυπνακισμούς. Καφενειακή κουβέντα με ξερόλες και πολλές χοντράδες. Δεν καταλαβαίνω γιατί άνθρωποι που έχουν δημόσιο βήμα και μπορούν να παρουσιάσουν ένα συγκροτημένο λόγο ανακατεύονται. Κάτι τέτοια γράφω και στα σημερινά "Τιτιβίσματα" στο firiki2010.

  • akenaton avatar
   akenaton @ firiki2010 22/02/2013 19:31:27

   Συμφωνώ πάρα πολύ αγαπητέ Φιρίκι. Κι εμένα αυτή η απορία θα με φάει. Γιατί σοβαροί κατά τα άλλα άνθρωποι ανακατεύονται σε τέτοιου επιπέδου συζητήσεις στο twitter και καμιά φορά και στο facebook. Ίσως να είναι κακή εκτίμηση, ίσως να έχει σχέση με τον ψυχισμό τους, ποιός ξέρει;

   • Diamond Angel avatar
    Diamond Angel @ akenaton 22/02/2013 21:03:54

    Αφ' ενός έχει να κάνει με τον ψυχισμό τους , από το ύφος των σχολίων, καταλαβαίνεις πολλά για τον τρόπο που σκέφτονται και για το χαρακτήρα τους . Αφ'ετέρου, πιστεύω ότι , είναι αδυναμία χειρισμού μιας μεγάλης ελευθερίας στο λόγο , στην παρέμβαση και τελικά στην επιρροή , που παρέχει το διαδίκτυο. Χρειάζεται να έχεις την ωριμότητα , την παιδεία , αλλά και την πνευματική και προσωπική συγκρότηση , για να μπορείς να κάνεις σωστή χρήση αυτής της ελευθερίας και όχι κατάχρηση επειδή αυτή θα σε οδηγήσει, όχι μόνο στον χαμηλού επιπέδου λόγο ( ο οποίος δεν έχει να προσφέρει τίποτα ) , αλλά θα σε εκθέσει , πολλές φορές ανεπανόρθωτα .

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ akenaton 22/02/2013 21:10:15

    Ἴσως ἀπλά,ἐκεῖ ἔχουν τήν εὐχέρεια νά ''ξεδώσουν''.
    Ὅταν καθ' ὅλη τή διάρκεια τῆς ἡμέρας εἶναι ἀναγκασμένοι νά φέρονται στίς ἐπαφές τους μέ τόν τυπικό καθωσπρεπισμό καί ἐνίοτε νά ὑποκρίνονται,τότε στό twitter ἀπελευθερώνουν τόν πραγματικό τους ἑαυτό...

 10. popaia avatar
  popaia 22/02/2013 21:21:06

  Έτσι είναι το τουϊττερ, της πλάκας, μόνο που τα τρολλ καιροφυλακτούν: Ζήτησαν και πέτυχαν το κεφάλι της αθλήτριας επί πίνακι αν θυμάστε. Και τώρα υποχρεώσαν τη ΝΔ ν' απολογηθεί για το...έγκλημα του Φαήλου. Πολιτική ορθότης ίσον στρατιωτικός νόμος. Δεν καταλαβαίνουν αυτοί από χαμηλά κι υψηλά επίπεδα. Απ' το πρωϊ ως το βράδυ πρέπει ν' ακούς τις ξύλινες ασυναρτησίες τους, με τις 4 απαραίτητες πάντα λέξεις που λέει κι ο Κίμωνας: Φασίστας, δεξιός, ρατσιστής, μετανάστης....
  Γι αυτό άλλωστε και το τουϊττερ μια χαρά τους φαίνεται, για το αντινιούζ όμως λένε τα χειρότερα, δηλαδή τα γνωστά, δεξιό, ακροδεξιό, χρυσαυγίτικο, κλπ.
  Λοβοτομημένοι κανονικά.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ popaia 22/02/2013 22:33:06

   Πόση ἀνακούφιση αἰσθάνομαι πού δέν ἔχω καμμία σχέση μ' αὐτά...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ popaia 23/02/2013 09:29:52

   Λοβοτομημένοι όλοι οι πορωμένοι γιατί απλώς δε σκέπτονται. Νομίζουν πως έχουν κληρονομικό χάρισμα αυθεντίας. Που είσαι Σωκράτη...............

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ popaia 24/02/2013 12:42:15

   Βγαίνουν όμως στην φόρα κι ωραία πράγματα:
   http://dexiextrem.blogspot.co.uk/2013/02/blog-post_7842.html

 11. akenaton avatar
  akenaton 22/02/2013 22:43:59

  Για να μείνω στα όρια που θέτει η ανάρτηση, εν κατακλείδι λέω το εξής: Δεν με πειράζει όλη αυτή η χλαπαταγή της πλάκας, όσο δεν γίνεται κεντρικό θέμα της ενεργού πολιτικής σκηνής όπως το θέμα του κ. Κρανιδιώτη. Από την στιγμή που αυτό γίνεται, τότε κάτι πάει λάθος και αυτό βεβαίως δεν είναι ποτέ το διαδίκτυο και οι ντεμέκ "πολεμιστές" των ιδεολογιών !!!

 12. roadrunner avatar
  roadrunner 23/02/2013 08:15:12

  Αναδιανομή της ελευθερίας του δημόσιου λόγου, δημοκρατικά,
  επί ίσοις όροις για όλους: αυτό πετυχαίνει τo twitter και τα παρεμφερή διαδικτυακά μέσα (τουλάχιστον για όσο καιρό, η χρήση είναι δωρεάν).
  Κανείς δεν μπορεί να φωνάξει πιο δυνατά, από τους γύρω του. Κανείς δεν μπορεί να ασκήσει κεντρικό έλεγχο, με ιδεολογική ή εμπορική σκοπιμότητα, στους τιτιβίζοντες (ή άλλως προβάλλοντες τις απόψεις τους). Ακριβώς, αυτός είναι ο λόγος, που ενοχλούνται οι παραδοσιακές δυνάμεις ελέγχου του δημόσιου λόγου (μιντιάδες) και τα κρυπτόμενα πίσω τους συμφέροντα.
  Το twitter και η κοινωνική δικτύωση, αποδυναμώνει την τέταρτη εξουσία .
  Ενοχλεί αφόρητα τα ΜΜΕ, η δυνατότητα διαμόρφωσης μια ατζέντας επικαιρότητας από κάποιον εκτός μιντιακού συστήματος, επειδή πχ προκάλεσε τιτιβίζοντας, ή επειδή οι απόψεις του κεντρίζουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης με την ποιότητά τους, και ασκούν μεγάλη επιρροή.
  Το άκρως παράδοξο είναι ότι εκτός από τους μιντιάδες, ενοχλούνται πιο πολύ και κόμματα «αριστερά και προοδευτικά», όπως ο syriza, και επιχειρούν ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ, με το πρόσχημα μια ανύπαρκτης και εντελώς αόριστης προσβολής κάποιου αγνώστου/ανύπαρκτου. Αυτή η απόπειρα λογοκρισίας, εκ μέρους του syriza, θα έπρεπε να προβληματίσει πολύ, τους γνήσιους αριστερούς (αν υπάρχουν) στο ΕΚΜ.

  ΥΓ1: όσο για το «ξεκατίνισμα», κάθε ένας έχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής, του αν θα το παρακολουθήσει ή αν θα μετέχει, οπότε δεν πρέπει να προβληματίζει.
  ΥΓ2:ισχύουν πάντα οι σχετικοί νόμοι, περί βλασφημίας/ύβρεως όταν κάποιος φερθεί αντίστοιχα εναντίον φυσικού προσώπου, μέσα από το διαδίκτυο.

 13. Άπολις avatar
  Άπολις 23/02/2013 08:44:59

  Δε θέλω να κάνω τον δικηγόρο του Τουίτερ, αλλά πέρα από τρολλς, ξεκατινιάσματα κτλ, το εκεί "επίπεδο" σκέψης & προβληματισμού, (&χιούμορ φυσικά), είναι απείρως υψηλότερο απ'ότι στα υπόλοιπα social media.
  Και υποτιμάτε νομίζω, το μεγάλο του ατού. Την αμεσότητά του.
  Πάντως, επειδή σε γενικές γραμμές, ισχύει ότι τα υπόλοιπα κόμματα "έχουν οργανωμένες διμοιρίες", ενώ η ΝΔ μεμονωμένους "ελεύθερους σκοπευτές", οι περισσότεροι σχολιαστές, θα ήσασταν πραγματικά πολύ χρήσιμοι εκεί!

 14. Karolos_mardoxai avatar
  Karolos_mardoxai 23/02/2013 10:44:44

  Ο ακριβής αριθμός των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ τρόλλ είναι 35. Έχουν επιλεγεί τον Μάϊο από το ΣΥΡΙΖΑ για να βλέπουν προς τα που πηγαίνει η τάση των πολιτών και να δίνουν αναφορά στα κεντρικά του κόμματος

 15. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 23/02/2013 11:36:25

  Κατ' αρχήν είναι τελείως λάθος να ταυτίζουμε το Internet με το Tweeter ή με το facebook.

  Αλλα ακόμα και αυτά , ναι είναι "καφενεία" ,αλλα μην ξεχνάμε τι σημαντικό ρόλο έπαιζαν κάποτε τα καφενεία στην πολιτική ζωή!

  Με αυτή την έννοια το Internet είναι σήμερα αυτό που ήταν παραδοσιακά το καφενείο ,η εφημερίδα , και η TV!

  Οποιος το υποτιμήσει (επικοινωνιακά) εiναι χαμένος απο χέρι...

 16. Zame avatar
  Zame 25/02/2013 11:48:52

  Εκτός & πέρα.. των οποιασδήποτε μορφής.. ξεκατινιασμάτων
  Οι τράπεζες διαχειρίζονται τα λεφτά & τα ΜΜΕ την πληροφορία..
  οποτε αντιλαμβανομαστε ολοι την σημαντικοτητα
  του real time-on line-international (εστω ακομα & ως) coffee bar..
  ..κοινώς εδω τα.. *βλέπεις" όλα.
  οσο καλο η κακο μπορει να ειναι αυτο..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.