#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/07/2013 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ζητείται...ελπίς!Του Κώστα Ροδινού

Ο …παππούς μας,  ο Θουκυδίδης,  μας έχει παραδώσει, σ’ εκείνο τον περίφημο διάλογο μεταξύ Αθηναίων και Μηλίων, που φέρεται να έγινε περί το 416 π.Χ,  όλα τα αναγκαία μαθήματα για την τέχνη της διπλωματίας, αλλά εμείς οι Νεοέλληνες  πορευόμαστε απροετοίμαστοι. Τίποτα δεν διδασκόμαστε. Ελάχιστα μαθαίνουμε. Τα ίδια και τα ίδια λάθη επαναλαμβάνουμε. Και όταν οι προσδοκίες μας, υψηλές ως συνήθως, διαψεύδονται, πάντα μας φταίνε κάποιοι άλλοι. Τρίτοι, ως επί το πλείστον!

Εδώ και ένα χρόνο, είχε  καταστεί  παραπάνω από σαφές, ό,τι κάτι  πρέπει να κάνουμε με τον διογκωμένο  δημόσιο.

Δεν μπορεί να πληρώνουν την κρίση μόνον  τα ….υποζύγια του ιδιωτικού τομέα και τα συνήθη θύματα, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Συσκέψεις επί συσκέψεων, λόγια και ...δεσμεύσεις. Χωρίς αντίκρισμα, όπως φαίνεται.

Ασκήσεις επί χάρτου και αποτέλεσμα μηδέν!

Όπως ενθυμείσθε, ο πολυπράγμων και θορυβώδης κ. Πάγκαλος, ως Αντιπρόεδρος,  είχε αναλάβει να κλείσει κάποιους  άχρηστους οργανισμούς του δημοσίου. Σχέδια και ασκήσεις επί χάρτου, αλλά αποτέλεσμα μηδέν.

Ο κ. Μανιατάκης, επί ένα έτος, προσπαθούσε να …κινήσει  την ….κινητικότητα στο δημόσιο. Και πάλι μηδέν είς το ….πηλίκιον! Ατέρμονες συζητήσεις και λόγια για να περνάει η ώρα και  διαβεβαιώσεις προς τους …κουτόφραγκους.

Μετά ήρθε η σειρά του κ. Μητσοτάκη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, μέσα σε μια βδομάδα!

Ε, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα!

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να …αυτοσχεδιάζει, ούτε να αποφασίζει με το μαχαίρι στο λαιμό.

Οφείλει να έχει ένα πρόγραμμα με βάση το οποίο θα γίνουν οι αλλαγές που χρειάζονται στο δημόσιο, εδώ  και δεκαετίες.

Και επειδή ακριβώς απουσιάζει το πρόγραμμα,  αρχίζουν οι  σπασμωδικές κινήσεις. Κατά την….έμπνευση του κάθε υπουργού!

Και ακόμα χειρότερα; Δίδονται υποσχέσεις οι οποίες είναι αδύνατον να υλοποιηθούν! Και η χώρα εκτίθεται,  στη συνέχεια καλείται να καταβάλει βαρύτερο τίμημα, ενώ έχει χαθεί και πολύτιμος χρόνος.

Μεγάλες προσδοκίες

Από πού να αρχίσω;

Από το ναυάγιο της ΔΕΠΑ;

Από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που είχε αναδειχθεί σε μείζονα εθνικό στόχο;

Την ΕΡΤ;

Έφτασαν αισίως στους 2135 οι υπάλληλοι που θα προσληφθούν στον νέο φορέα! Και έχουμε ακόμα …δρόμο!

Και χθες μας ήρθε η ψυχρολουσία  από το Eurogroup.  Η κυβέρνηση μέχρι από  λίγο  εξέφραζε σχεδόν τη βεβαιότητα για την εφάπαξ καταβολή της δόσης των 8.1 δις;

Τελικά η ….δόση όχι μόνον δεν κατεβλήθη ολόκληρη, αλλά…τεμαχίστηκε!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ετέθησαν τόσες προϋποθέσεις, τόσοι όροι,  η πλήρωση των οποίων απαιτεί να γίνουν πολλά πράγματα (δύσκολα τα περισσότερα) σε σύντομο χρόνο!

Υπάρχει λόγος για να υφίσταται ο ελληνικός λαός αυτήν την ταλαιπωρία; Αυτήν την κοροϊδία;

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα από τον νέο…θρίαμβο;

Οι πολυμερείς διαπραγματεύσεις είναι ένα πολύ σύνθετο παιχνίδι. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, ούτε λαμβάνονται αποφάσεις με βάση τις δημόσιες φιλοφρονήσεις, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Ειδικά δε όταν πρόκειται για τη διάθεση χρημάτων σε περιόδους κρίσιμους, ο προβληματισμός είναι μεγαλύτερος και το χέρι μπαίνει δυσκολότερα στη τσέπη.

Εμείς νομίσαμε ότι αρκούσαν τα καλά λόγια που μας έλεγαν οι Γερμανοί τον τελευταίο καιρό! Λόγια καλά μας έλεγαν, αλλά για την εκταμίευση, δήλωσαν….κώλυμα!

Η επαναδιαπραγμάτευση που δεν έγινε

Θεωρώ ότι τον τελευταίο μήνα η χώρα απώλεσε μια μοναδική ευκαιρία που ίσως να μην έχει ξανά στο μέλλον.

Με όλη αυτήν την ….κρίση ειλικρίνειας που έπαθαν ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ για τα λάθη που έκαναν σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, μας προσφέρθηκε μια μοναδική ευκαιρία για να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή.

Έπρεπε να προκαλέσουμε εμείς μια συζήτηση, εφοδιασμένοι με τις δημόσιες εξομολογήσεις όλων ότι το πρόγραμμα σχεδιάστηκε λάθος, και να ζητήσουμε μια επαναδιαπραγμάτευση ουσίας.

Με νέα χρονοδιαγράμματα, νέους στόχους και νέες προτάσεις.

Το έχω αναφέρει και άλλες φορές, αλλά αξίζει να το επαναλαμβάνω: Το πρόγραμμα της τρόϊκα δημιούργησε ένα εκατομμύριο ανέργους. Μπορούν τα ...ξεφτέρια  να μας απαντήσουν τι ρυθμοί ανάπτυξης απαιτούνται και πόσα χρόνια για να απορροφηθούν αυτοί οι άνεργοι;

Και αν ...μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης από την ελληνική οικονομία μέσα σ’ αυτό το δεδομένο οικονομικό περιβάλλον;

Υπάρχει κάποια μελέτη;

Όχι ευχολόγια, αλλά σχέδιο δράσης!

Γιατί με 1.5 εκατομμύριο ανέργους και 3 εκατομμύρια συνταξιούχους ποιο μέλλον προδιαγράφεται για τη χώρα;

Αυτή δεν είναι μια …ακαδημαϊκή συζήτηση, αλλά η ουσία της υπόθεσης.

Και αποτελεί δική μας υποχρέωση να επιμείνουμε στο θέμα αυτό.

Θερμοί μήνες…

Είναι προφανές ότι το επόμενο διάστημα θα είναι κολασμένο και μετά τις γερμανικές εκλογές οι πιέσεις μπορεί να γίνουν αφόρητες. Και μια κυβέρνηση που στηρίζεται σε μια εύθραυστη πλειοψηφία θα δυσκολευτεί να πάρει αποφάσεις. Πόσο μάλλον όταν απέναντί της θα βρίσκεται μια εξουθενωμένη και θυμωμένη κοινωνία και ένας νέος …..«λεφτά υπάρχουν».

Μοιραία, λοιπόν,  καταλήγουμε στο ερώτημα: θα μπορέσει να τα καταφέρει;

Κατά τη γνώμη μου η Κυβέρνηση πρέπει το ταχύτερο δυνατό να καταλήξει σ’ ένα σχέδιο δράσης για τους επόμενους μήνες. Με συγκεκριμένα μέτρα. Και δεν εννοώ πρόσθετους φόρους ή άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Επί πλέον, να θέσει επισήμως τα ζητήματα που περιγράφαμε εδώ για να αλλάξει η ατζέντα.

Στη συνέχεια, με δική της πρωτοβουλία, να ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης της από τη Βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί για ένα εξάμηνο να παραμείνει απερίσπαστη στο έργο της.

Και τα πάντα θα εξαρτηθούν από την αποτελεσματικότητά της...

ΥΓ. Εμείς πότε θα αρχίσουμε να μιλάμε;  Ο  υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Τιερί Ρεπεντάν, σε συνέντευξή του προς την γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt  υπογραμμίζει ότι «πολλά θα ήταν απλούστερα, εάν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης (ESM) μπορούσε να ανακεφαλαιοποιήσει ήδη τώρα άμεσα τις ελληνικές τράπεζες». Με αυτό τον τρόπο, όπως εκτιμά, «η χώρα θα είχε καλύτερες προϋποθέσεις στις διεθνείς χρηματαγορές».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικολάκη εφέντης avatar
  Νικολάκη εφέντης 10/07/2013 14:32:09

  Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα είναι δρομολογημένα κατά την άποψη μου. Η κυβέρνηση για τον ένα ή τον άλλο λόγο έχει αποτύχει. Θέλετε, τα πόλλά κόμματα, η αστεία στάση των Ε. εταίρων, θέλετε η απερίγραπτη ανικανότητα του Δημοσίου να υποστηρίξει και τις στοιχειώδεις αλλάγές, το δεδομένο πολιτικό κόστος, βάλτε εσείς ό,τι άλλο θέλετε... Έχει αποτύχει... Είναι απλά τραγικό να προσπαθείς να «ρεφάρεις» με μέτρα όπως ο φόρος πολυτελείας στα αυτοκίνητα κι άλλα τέτοια…

  Προβλέπω πως η τελευταία τάξη πράξη θα παιχτεί όταν υπό την πίεση της τελειωτικής κατάρρευσης θα αναγκαστούν να απολύσουν μαζικά Δ.Υ. σε χρόνο dt...

  ΥΓ Αλήθεια, με αφορμή την, μεμονωμένη δυστυχώς, έννοια του Φ Κρανιδιώτη για την αμυντική βιομηχανία και γενικότερα την άμυνα της χώρας, έχει σκεφτεί κανείς, ιδίως όλοι οι πολιτικοί, που θα βρισκόμαστε τώρα αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί ελάχιστα διαφορετικά κι είχε εφαρμοστεί το Σχέδιο Βαριοπούλα;…
  Πολύ λίγα πράγματα πάρα πολύ αργά...Θεωρώ

  • Κικέρων avatar
   Κικέρων @ Νικολάκη εφέντης 11/07/2013 06:30:11

   Αγαπητέ και εν μερει συνάδελφε κ.Φαήλο,γιατι δεν αγγίζετε ένα μειζον θέμα κοινωνικής τάξης ,ισονομιας και ισοπολιτείας ,την ενταξη των δημοσιογραφων στον ΟΑΕΕ και επομενως στον ΕΟΠΥΥ;
   Εντασσονται μηχανικοί ,δικηγόροι και παραμένουν κατά σκανδαλώδη εξαίρεση οι δημοσιογραφοι που μάλιστα το ταμείο τους στηρίζεται στην (αναγκαστική) εισφορά του αγγελιοσήμου.
   Τόσο ισχυρή είναι η ΕΣΗΕΑ της οποια μελη εστω και υπο ανατολή ειναι και μέλη της κυβέρνησης;

 2. Arximidis avatar
  Arximidis 10/07/2013 14:34:09

  Αν αληθεύει το άρθρο της Süddeutsche Zeitung σχετικά με το σχέδιο Σαμαρά,(βλ. antinews 08/07/2013: Πότε o Σαμαράς θα πει “γειά” σας στην Τροϊκα) τότε ο Πρωθυπουργός πολύ σωστά έπαιξε το ρόλο του και έβαλε στον ύπνο τους επικυρίαρχους ώστε τελικά να πεί "γειά" στην Τρόικα και αδίκως ανησυχείς και αναζητας λύσεις εντός των τεθ΄έντων απο τους δανειστές πλαισίων...
  Aν αντιθέτως όσα επισημαίνεις έγιναν απο ανικανότητα και βλακεία, σε τι μπορούμε να ελπίζουμε παραπάνω απο τους ίδιους?

 3. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 10/07/2013 14:43:54

  Και οι Μήλιοι, επειδή πολιορκούνταν πια πολύ στενά, έγινε μάλιστα και κάποια προδοσία από ανάμεσά τους (τι πρωτότυπο!), συνθηκολόγησαν με τους Αθηναίους με τον όρο να αποφασίσουν εκείνοι για την τύχη τους. Κι αυτοί σκότωσαν όσους Μήλιους ενήλικους έπιασαν, κι έκαμαν δούλους τα παιδιά και τις γυναίκες. Το νησί το αποικίσανε οι ίδιοι στέλνοντας αργότερα πεντακόσιους αποίκους.

  Τώρα, ποιοι είναι οι Μήλιοι και ποιοι είναι οι Αθηναίοι σήμερα, ας το σκεφτεί ο καθένας μόνος του.

  Η στρατηγική της αναμονής ξεπεράστηκε από τα γεγονότα. Ούτε με κινεζικούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος μεσοπρόθεσμα. Άλλωστε χωρίς μακροπρόθεσμο ρεαλιστικό εθνικό σχέδιο δράσης τι μπορούσε να επιτευχθεί;
  Μεσσίες δεν υπάρχουν ούτε από μηχανής θεοί. Και το δυστύχημα είναι ότι και η αντιπολίτευση είναι και αυτή τραγική, αποκαλύπτοντας το έλλειμα του πολιτικού-διοικητικού δυναμικού.
  (Αλήθεια, όλα αυτά που γράφεις Κώστα συζητήθηκαν στο περίφημο συνέδριο; Εννοώ, όχι φιλολογικώς, αλλά σε βάθος)

 4. fitsoulas avatar
  fitsoulas 10/07/2013 14:51:02

  Υπάρχει ελπίδα και λέγεται Νέα Ελλάδα!

  • ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
   ΦΑΝΤΑΣΜΑ @ fitsoulas 10/07/2013 14:59:19

   ΠΟΙΟς διαφωνεί ο ρακιτζης ?

   Πόρισμα κόλαφος από τον επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή για το θολό τοπίο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ ήρθε στο φως της δημοσιότητας και μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως η τρύπα των 1,2 δισ. ευρώ μοιάζει αυθαίρετη, αφού δεν υπάρχει σαφής εικόνα τόσο για τις δαπάνες όσο και για τις ακολουθούμενες διαδικασίες. Παράλληλα ο κ. Ρακιντζής υποστηρίζει πως ο ΕΟΠΥΥ είναι ένα ελεύθερο πεδίο αυθαιρεσιών και λειτουργεί στα όρια της νομιμότητας.


   Μια απο τα ιδια !!!

 5. ΑπυθιΑ avatar
  ΑπυθιΑ 10/07/2013 14:59:14

  '' Μακράς ελπίδας μισώ''.
  Αίσωπος, 620-560 π.Χ.,
  Αρχαίος μυθοποιός, δούλος εκ Φρυγίας

  • ΑπυθιΑ avatar
   ΑπυθιΑ @ ΑπυθιΑ 10/07/2013 15:01:53

   '' Η ελπίδα με τόλμη είναι ελευθερία. Η ελπίδα με αμφιβολία είναι δειλία. Η ελπίδα με φόβο είναι αδυναμία ''.
   Γκιόργκι Γκουρτζίεφ, 1877-1949, Ρωσοελληνοαρμένιος μυστικιστής

 6. theo1611 avatar
  theo1611 10/07/2013 15:39:22

  Το κύριο ζήτημα πλέον είναι να αποφύγουμε να περάσουμε τη λεπτή διαχωριστική γραμμή.

  ΥΓ: Αυτή η εξαίρεση από τα τελευταία άτσαλα μέτρα διαθεσιμότητας, κινητικότητας, εφεδρείας των διατελεσάντων στα κυβερνητικά γραφεία πως σας φαίνεται, φάτσα κάρτα κατατεθειμένη στη Βουλή. Την ψηφίζουν και σηκώνεται όλη η κοινωνία, όταν το πάρει είδηση. Δεν την ψηφίζουν και σηκώνονται τα πελατάκια. Γι' αυτό λέω Κώστα καλές οι μπλόφες, αλλά όχι πάνω στο χείλος του γκρεμού!

 7. Hawk avatar
  Hawk 10/07/2013 16:20:39

  Συζητάμε τρία χρόνια τα ίδια ακριβώς πράγματα, δηλαδή αυτά που μας ζητά η τρόϊκα και δεν γίνονται ή γίνονται βιαστικά, αποσπασματικά, άτσαλα, βίαια, ανώριμα, άτεχνα και ένα σωρό άλλα. Το θέμα είναι ένα και πολύ απλό, η Ελλάδα χρειαζόταν χρόνο, αρκετό χρόνο για να κάνει τις αλλαγές, τις περικοπές, την αναδιάρθρωση του δημοσίου, οι εταίροι δανειστές δεν τον έδωσαν αυτόν τον χρόνο, είναι στημένοι απέναντί μας και κάθε τρεις μήνες που είναι να πάρουμε μιά δόση για να τους πληρώνουμε τις άλλες δόσεις και μας πυροβολούν, δεν γίνεται έτσι πως να το κάνουμε, πρόκειται για μιά χώρα με τα στραβά της και τα ανάποδά της αλλά κατοικείται από ανθρώπους, δεν είμαστε Lego και κάθε τρεις και λίγο να " στηνόμαστε " όπως μας ζητάνε.

 8. Dino avatar
  Dino 10/07/2013 16:28:47

  Το τραγικό είναι ότι τα τελευταία 3 χρόνια πιστεύαμε ότι οι κυβερνήσεις ήταν έρμαιο στα σατανικά σχέδια της Τρόικας και δεν διαπραγματεύονταν τίποτα. Τελικά αποδεικνύεται οτι οι δικοί μας έδωσαν πολύ σκληρές μάχες για να τους πείσουν να τρελάνουν το λαό στους φόρους και στις περικοπές και να μην πειραχθεί το δημόσιο. Όλη μέρα καθόντουσαν τα οικονομικά επιτελεία και σκαρφιζόντουσαν κάθε απίθανο τρόπο αφαίμαξης της οικονομίας, από τα πάσης φύσεως χαράτσια μέχρι την διπλοφορολόγηση των τόκων των καταθέσεων!

  Θεωρώ τον Γιώργο Κύρτσο μίζερο και υπερβολικό στις εκτιμήσεις του, ήταν αυτός όμως που έλεγε πέρυσι τέτοιον καιρό οτι μία κυβέρνηση Ν.Δ. δεν θα έχει καμία διαφορά στην αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους και του δημοσίου από αυτές του ΠΑΣΟΚ. Θεωρούσα την κριτική του κακόβουλη. Ένα χρόνο μετά σερνόμαστε σε άρον άρον απολύσεις για να μας δώσουν τη δόση την άλλη βδομάδα (!) και - το σημαντικότερο - χωρίς σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημοσίου λες και θέλουμε το μάξιμουμ της κοινωνικής απώλειας από την κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών. Κρίμα...

 9. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 10/07/2013 16:54:01

  Δεν μπορεις να ζητας επαναδιαπραγματευση με μερικα ευνοικα πρωτοσελιδα.Οτι και να εγραψε μια εφημεριδα δεν μπορει να αποτελει οπλο πιεσης και συζητησης σε διεθνες επιπεδο.Στο τραπεζι των διαπραγματευσεων θα σταθεις μονο εαν πιασεις στοχους,περιορισεις σπαταλες,πετυχεις θετικα προσηματα.Και αυτα με στοιχεια,οχι με πρωτοσελιδα.
  Οσο για τον Μητσοτακη,πιστευω θα τα καταφερει.Δυστυχως δεν θα σωσει ολα τα καστανα και θα καψει λιγο τα χερια του αλλα εντυπωσιαζει η σταση του να μην αλλαζει τις αποψεις του μετα την υπουργοποιηση

  • Χαιρετώ! avatar
   Χαιρετώ! @ Μεγαλες στιγμες 10/07/2013 18:24:34

   Η Εκθεση του ΔΝΤ δεν ήταν, πάντως, "ευνοικό πρωτοσελιδο"...

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Μεγαλες στιγμες 10/07/2013 22:01:24

   Δέν ἀλλάζει στάση ὁ Μητσοτάκης,γιατί δέν μπορεῖ ν' ἀλλάξει!
   Τοῦ τό ξέκοψαν ἀπό τήν ἀρχή οἱ τροϊκανοί: ''αὐτά πού λέτε,μᾶς τά 'παν κι ἄλλοι πρίν ἀπό σᾶς''...

 10. iakovos avatar
  iakovos 10/07/2013 17:00:24

  Πολύ καλή η τοποθέτηση σας, ευτυχώς. Έχω την εντύπωση όμως ότι πρόκειται για "φωνή βοώντος εν τη ερήμω", δυστυχώς (χρησιμοποιών ψευδώνυμο για αποφυγή παρεξηγήσεων).

 11. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 10/07/2013 17:03:45

  Λα τα ματζόρια, μαέστρο: "Υπάρχειιιι καλύτερη Ελλάααδα (λαλα λαλα) και τη θέεε εε λουμε"

  Ούτως ειπείν: Τι ρωτάς τώρα Κώστα... Λές και δεν ξέρεις τις απαντήσεις, η μάλλον, καλύτερα, ΤΗΝ απάντηση...

 12. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ avatar
  ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ 10/07/2013 17:09:37

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
  ΧΩΡΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ,ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. ΕΑΝ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ
  ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΦΑΛΗΡΙΣΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ!
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΝΑ
  ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΩΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ
  ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΘΕΛΗΣΑΜΕ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ
  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.
  SOFIA

  • ...Mara... avatar
   ...Mara... @ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ 10/07/2013 19:53:19

   Αλοίμονο....
   Επτά φορές επάνω χρεώθηκαν, δεν θα κάναμε τους καλύτερους???
   "Τί του έλειπε του ψωριάρη? Φούντα με μαργαριτάρι..."

 13. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 10/07/2013 18:40:56

  Αποκλείω οι "φίλοι μας" Γερμανοί νά ενδώσουν σέ οποιοδήποτε από τά τρία σημεία τού "εδώ" σας (αφού τό όλο ευρωπαϊκό πρότζεκτ στήθηκε γιά νά φέρει τά αποτελέσματα πού έφερε) συνεπώς καλό θά ήταν η ελληνική κυβέρνηση νά έχει σχέδιο γιά τήν επόμενη μέρα.

 14. θρακομακεδονας avatar
  θρακομακεδονας 10/07/2013 19:57:56

  Τη δεκαετια του 90 το μοτο ηταν :"παμε πλατεια;;;"
  Για το φετινο καλοκαιρι προβλεπεται να ειναι το :"παμε εκλογες;;;"....

  • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
   ΑΓΡΟΤΗΣ @ θρακομακεδονας 10/07/2013 22:01:18

   Πάντως πριν τρία τέσσερα χρόνια, σε πολλές συζητήσεις οι μισοί και βάλε έλεγαν το κλασσικό " κάντε με πρωθυπουργό για μια μέρα και θα δείτε".
   Το έχεις ακούσει από τότε;

   • θρακομακεδονας avatar
    θρακομακεδονας @ ΑΓΡΟΤΗΣ 10/07/2013 22:24:29

    Τι να σου πω φιλε μου.
    Πρεπει να συναναστρεφομαι ολους τους υπολοιπους που δεν δεν εχουν τετοιες φιλοδοξιες...

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ θρακομακεδονας 10/07/2013 22:04:10

   Καί τῶρα τό ἴδιο μότο ὑπάρχει!
   ''Πᾶμε πλατεία;'' (Ταχρίρ,Ταξίμ)...

   • Ανήσυχο Πνεύμα avatar
    Ανήσυχο Πνεύμα @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 10/07/2013 22:38:18

    …Συντάγματος, Αριστοτέλους…

   • θρακομακεδονας avatar
    θρακομακεδονας @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 10/07/2013 22:49:05

    Με τη χρονολογικη διαδοχη:
    1.Εξαρχεια (το 80)
    2.Κολωνακι (το 90 και 00)
    3.Συνταγμα (2010-2011)
    4...Της γειτονιας...(επι μνημονιου)
    και μετα ηρθαν αυτες της αλλοδαπης...

    Ρε τι σου ειμαστε εμεις οι Ελληνες...ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ...

 15. Κ.Π. avatar
  Κ.Π. 10/07/2013 20:07:57

  Σκοπίμως έχει αναδειχθεί σε μείζονα εθνικό στόχο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Εντάσσεται στα πλαίσια της κούφιας επικοινωνιακής πολιτικής. Που θα πάει, κάποτε θα πετύχουμε αυτό τον ''πολυπόθητο'' στόχο, οπότε θα έχουμε κάθε λόγο να πανηγυρίζουμε για ''εθνικό κατόρθωμα'' . Έλεος πια.

 16. Ιχνιλάτης avatar
  Ιχνιλάτης 10/07/2013 20:09:34

  '' Εμείς πότε θα αρχίσουμε να μιλάμε;''
  Δυστυχώς, έχουμε απομακρυνθεί πλέον από την ώρα των κενών λόγων.
  Τώρα, ας ηγηθεί όποιος είναι σε θέση να κάνει έργα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος.

 17. ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ avatar
  ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ 10/07/2013 20:27:10

  Καποιος κυριος τομσεν ειπε πως θελει να τιμωρησει τους Ελληνες.ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ...ΓΙΑΤΙ;;;

  • Σαρακατσανος avatar
   Σαρακατσανος @ ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ 10/07/2013 20:42:07

   ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ???

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Σαρακατσανος 10/07/2013 22:05:00

    Ὄχι,ἀπό ἄλλο χωράφι!

 18. Hrthe_to_telos avatar
  Hrthe_to_telos 10/07/2013 20:29:01

  Με την υπογραφη του πρωτου μνημονιου μου εφερε ενας συναδελφος σε pdf ta "συμφωνηθεντα" τις δρασεις δλδ που ειχε δεσμευτει η Ελληνικη κυβερνηση να αναλαβει στα πλαισια του μνημονιου.
  Το ειχα αναγνωσει στα γρηγορα και ειχα αποφανθει απο τοτε οτι αυτα δεν βγαινουν περα.
  Βεβαια κανεις δεν βγηκε να μας πει οτι ξερετε κυριοι αυτα εχουμε δεσμευτει να κανουμε στο επομενο διαστημα.
  Αν τα ειχαν κοινοποιησει εξ αρχης θα ξεραμε τι να περιμενουμε.
  Τωρα ταχα μου ταχα μου εκπλησσομαστε που θα απολυσουν ΔΥ κλπ.
  Ρε πλακα μας κανετε?

 19. Ιχνιλάτης avatar
  Ιχνιλάτης 10/07/2013 20:31:55

  ” Εμείς πότε θα αρχίσουμε να μιλάμε;”
  Δυστυχώς, έχουμε απομακρυνθεί πλέον από την ώρα των κενών λόγων.
  Τώρα, ας ηγηθεί όποιος είναι σε θέση να κάνει έργα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος.

 20. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 10/07/2013 20:36:29

  το υπάρχων σύστημα είναι πανίσχυρο, κάποια στιγμή ήλπιζα πως θα αλλάζαμε, όλα τα φαντάσματα του παρελθόντος είναι ακόμα ζωντανά μπροστά μας, κάποτε υπήρξε ένας τίτλος άρθρου εδώ στο αγαπημένο μας antinews, που τόσο μας στήριξε τις δύσκολες εποχές και θα είναι τα τελευταία τους βήματα γιατί το νέο έρχεται..
  όμως κοιτάω γύρω μου και βλέπω το ίδιο τοπίο που μας ρίχνει όλο και περισσότερο πιο βαθιά στο μπατάκι, και ψάχνω και γω να βρω αυτό το κάτι που θα κρατήσει την δική μου ελπίδα ζωντανή, αλλά οι επιλογές και οι τακτικές δε με βοηθούν μακάρι να κάνω λάθος...

  • Βούλα Ελευθεριάδου avatar
   Βούλα Ελευθεριάδου @ Βούλα Ελευθεριάδου 10/07/2013 20:37:31

   αφήστε τα πτώματα να προχωρήσουν ο τίτλος του άρθρου

 21. Φύλακας Άγγελος avatar
  Φύλακας Άγγελος 10/07/2013 20:39:36

  '' Κατά τη γνώμη μου η Κυβέρνηση πρέπει το ταχύτερο δυνατό να καταλήξει σ’ ένα σχέδιο δράσης για τους επόμενους μήνες.''
  Kατά τη δική μου γνώμη, αν δεν το έχει ήδη έτοιμο κι αν δεν έχει ''ακούσει'' αυτό που πλησιάζει, τότε είναι ήδη αργά....

 22. Φύλακας Άγγελος avatar
  Φύλακας Άγγελος 10/07/2013 21:08:12

  ” Κατά τη γνώμη μου η Κυβέρνηση πρέπει το ταχύτερο δυνατό να καταλήξει σ’ ένα σχέδιο δράσης για τους επόμενους μήνες.”
  Kατά τη δική μου γνώμη, αν δεν το έχει ήδη έτοιμο κι αν δεν έχει ”ακούσει” αυτό που πλησιάζει, τότε είναι ήδη αργά….

 23. ΕΠΙΛΟΧΙΑΣ avatar
  ΕΠΙΛΟΧΙΑΣ 10/07/2013 22:45:51

  Πριν απο κανα μηνα ειχα απαντησει σε ενα σχολιο
  εδω μεσα οτι αν απο το ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ δεν υπαρχουν σημαδια
  καμμψης της ΥΦΕΣΗΣ προς το -3 % αντε -3,5% τοτε τα πραγματα
  θα ειναι πλεον ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΑ.
  Οι προβλεψεις μιλουν για ΥΦΕΣΗ στο τελος του χρονου γυρω στο -5%
  καθως και αυξηση της ανεργιας.
  Οσοι και να απολυθουνε η κατασταση δεν βελτιωνεται γιατι πολυ
  απλα η αυξηση της ΑΝΕΡΓΙΑΣ(μιλαμε για περιπου 12500 απολυσεις)
  τροφοδοτει την αυξηση της ΥΦΕΣΗΣ και παει λεγοντας.
  Και υπο αυτες τις συνθηκες οδηγουμαστε στην μειωση των εσοδων του Κρατους και αντιο Πρωτογενη πλεονασματα.
  Η συγκυβερνηση ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 24. aris. aold avatar
  aris. aold 10/07/2013 22:51:57

  Στραβός γάιδαρος ίσια περπατησιά δεν μαθαίνει.

  Αυτοί που με την παλαιοκομματικη νοοτροπία δημιούργησαν το πρόβλημα σε δεκαετίες περιμενουμε να το λύσουν.

  Λέμε για τον Μανιτάκη οι επιδόσεις στο Υπουργείο υγείας τι σου λένε.

  Το συστημα πάει ολοταχώς στο γκρεμό.

  Που είναι τα νεα πρόσωπα και οι νέες ιδέες να δώσουν την πρμη που πρέπει.

 25. ΤΑΚΗΣ avatar
  ΤΑΚΗΣ 10/07/2013 23:28:47

  ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ !!!!!! ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ!!!!!! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΑΙΡΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ!!!!!!

 26. Απείθαρχο Χερουβείμ avatar
  Απείθαρχο Χερουβείμ 10/07/2013 23:55:12

  Η ανεργία είναι το Νο1 πρόβλημά μας και αντί να το αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά, το τροφοδοτούμε συνεχώς και το τερατοποιούμε.
  Το να σφυρίζουμε αδιάφορα, δεν σώζει την κατάσταση.
  Οι ελπίδες δεν τρώγονται και δεν ''εξαργυρώνονται'' στην αληθινή ζωή.

 27. Agrofylakas avatar
  Agrofylakas 11/07/2013 00:50:46

  Εγραψε ο κ. Ροδινος: " Εμείς πότε θα αρχίσουμε να μιλάμε; " . Το ερωτημα ειναι εντελως αστοχο. Το προβλημα οτι δεν κανουμε τιποτα αλλα απο το να "μιλαμε῾.
  Εργα χρειαζονται, απολυσεις χρειαζονται στο δημοσιο τομεα, οχι αυριο, οχι σημερα, ΧΘΕΣ!

  • περιμπανού avatar
   περιμπανού @ Agrofylakas 11/07/2013 01:56:00

   Κύριε Αγροφύλακα

   Μου εξηγείτε παρακαλώ ποιό είναι το επαγγελματικό σας αντικείμενο.
   Δεν καταλαβαίνω γιατί απολύονται-καταργούνται οι σχολικοί φύλακες (που προστατεύουν τα παιδιά μας από μύρια όσα), ενώ οι αγροφύλακες παραμένουν ακλόνητοι.

 28. Γιάννης avatar
  Γιάννης 11/07/2013 01:03:27

  Για όλα φταίει που δεν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ για να εφαρμόσει το σχέδιο (που δεν έχει) και δεν την αφήνουν οι άλλοι (ΠΑΣΟΚ , ΔΗΜΑΡ, που επίσης δεν έχουν σχέδιο).
  Οι μόνοι που δεν έχουν σχέδιο αλλά το εφαρμόζουν είναι οι δανιστές.
  Εμείς αποδεχόμαστε τα σχέδια που κατά καιρους εμφανίζουν (πάντα με βαριά καρδιά) εμφανιζόμενοι αποφασισμένοι να διαπραγματευτούμε σκληρά ... την επόμενη φορά...
  .... " Άπειρο είναι το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία . Αν και για το πρώτο δεν είμαι σίγουρος "... Α Αϊνστάϊν

 29. konstantinos avatar
  konstantinos 11/07/2013 01:07:43

  Αξιολόγηση δομών και προσώπων , επανίδρυση του κράτους!!!!
  Τελικά μόνο φόρους και μειώσεις μισθών
  είναι οι μεταρυθμίσεις που βλέπουμε.
  Συνεχίζουν κάποιοι δήμαρχοι να λειτουργούν με πρακτικές του χθές βαφτίζοντας κάποιους αντιδημάρχους λόγο περιορισμών ως προς τον αριθμό τους ειδικούς συμβούλους εξασφαλίζοντας τους με αυτό τον τρόπο ένα καλό μεροκάματο !!!
  Οι ίδιοι αυτοί δήμαρχοι διόρισαν χιλιάδες συμβασιούχους σε δημοτικές επιχειρήσεις
  που έφτιαξαν γιαυτό το λόγο και κάποιοι μονιμοποιηθηκαν χωρίς ΑΣΕΠ βέβαια.
  Αυτα και αλλά πολλά συμβαίνουν ακόμη σήμερα σε μια χώρα που την χρεωκόπησαν !!!
  Μακάρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει αυτά που ο κύριος Μανιτακης δεν τόλμησε.

 30. blue nile avatar
  blue nile 11/07/2013 02:58:44

  Πέρα από κάθε λογής συναισθηματισμούς.
  Μπορεί κάποιος να αποδείξει ότι οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων που δρομολογούνται θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση εξόδων;
  Δεν υπάρχει κανείς...
  Το δημόσιο θα γλυτώσει κάποια έξοδα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έτσι θα μειώσει το έλλειμμα.
  Το έλλειμμα που είναι μια ενδογενής μεταβλητή: έσοδα - έξοδα.
  Το μεγάλο πρόβλημα στις μάκρο οικονομίες όπως τα κράτη είναι το ότι να μειώνουν να μειώνουν τα έξοδα ενώ τα έσοδα να παραμένουν ίδια.
  Ειδικά σε περιόδους Κρίσης τα τελευταία εκατό χρόνια έχουμε μάθει ότι η μείωση των εξόδων κονιορτοποιεί τα έσοδα.
  Οπότε μειώνοντας τα έξοδα και ρίχνοντας το ΑΕΠ πέφτουν και τα έσοδα.
  Οπότε το έλλειμμα είτε παραμένει ίδιο είτε μεγαλώνει....
  Δεν συμβαίνει το ίδιο σε μια μίκρο οικονομία όπως είναι μια επιχείρηση.
  Εκεί σε περιόδους Κρίσης είναι λογικότατο ο ιδιοκτήτης να θέλει να απολύσει μέρος του προσωπικού του και αν μπορεί, να μειώσει τους μισθούς των εναπομείνοντων για να μπορέσει να περάσει τη μπόρα.
  Γιατί εκεί τα έσοδα της επιχείρησης είναι ανεξάρτητα από τα έξοδα της.

  Αυτό που θα μας συμβεί απολύοντας δημοσίους υπαλλήλους είναι ότι αν σε μια εποχή που ο ιδιωτικός τομέας ρίχνει τις δαπάνες του επιχειρήσει και ο δημόσιος να τις ρίξει τότε μειώνεται το ΑΕΠ με ολέθριες συνέπειες για τον ιδιωτικό τομέα.

  Με τις απολύσεις στο δημόσιο δεν θα βοηθηθεί επουδενί τρόπο η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων αλλά θα υπάρξουν νέες απολύσεις και νέα λουκέτα στον ιδιωτικό τομέα λόγω πτώσης της συνολικής ζήτησης.

  Αν κάτι μπορεί πραγματικά να βοηθήσει είναι η συμπίεση από πάνω προς τα κάτω του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο που θα αφήσει ανέγγιχτους τους μισθούς και τις συντάξεις κάτω από κάποιο όριο.

  • GO avatar
   GO @ blue nile 11/07/2013 07:36:46

   Γνωρίζεις, καλά, ότι αυτό το οποίο προτείνεις στην τελευταία σου παράγραφο, έχει συμβεί τρεις φορές μέχρι σήμερα και είναι αυτό που ξεκίνησε, διεύρυνε και εν τέλει μεγιστοποίησε τον υφεσιακό κύκλο.

   • blue nile avatar
    blue nile @ GO 11/07/2013 10:55:33

    Αυτό που προτείνω δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ.
    Αντίθετα επιχειρήσαμε να μειώσουμε τα έξοδα του δημοσίου με οριζόντιες περικοπές οι οποίες μείωσαν μισθούς των 1200 σε 900 με συνέπεια αυτά τα 300 ευρώ να χαθούν και από την πραγματική οικονομία ενώ μισθοί των 4500 πήγαν στις 4000.
    Τι πρέπει να γίνει;
    Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορούν να μειωθούν τα έξοδα του δημοσίου χωρίς σημαντική απόκλιση στα έξοδα.
    1) Ορίζουμε ένα ποσό κοντά στις 2000 ευρώ καθαρά.
    Οι μισθοί μέχρι 2000 παραμένει ανέπαφοι.
    Έστω ότι τώρα κάποιος μισθός είναι πάνω από 2000.
    Πχ 2500.
    Τότε διαφορά Δ: 2500-2000 = 500
    Ορίζουμε ένα ποσοστό Π ως το 30% της Δ
    Ο νέος μισθός είναι 2000 + Π
    Στην περίπτωση μας για αρχικό μισθό 2500 ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 2150 ευρώ.
    Για αρχικό μισθό 3500 ευρώ ο νέος μισθός διαμορφώνεται σε 2450 ευρώ.
    Και ούτω καθεξής...
    2) Ορίζουμε ένα ποσό το οποίο θέλει να εξοικονομήσει το δημόσιο από μισθούς και συντάξεις.
    Πχ 2 δις.
    Παίρνουμε τον πιο υψηλό μισθό και τον κατεβάζουμε στο επίπεδο του δεύτερου.
    Μετά παίρνουμε και τους δύο και τους κατεβάζουμε στο επίπεδο του τρίτου.
    Αυτό συνεχίζεται μέχρι να εξοικονομηθούν τα δύο δις.

    Οι δύο παραπάνω τρόποι μειώσεως των δημοσίων εξόδων είναι οι πιο αποτελεσματικοί γιατί επηρεάζουν το λιγότερο δυνατό τα έσοδα.
    Κάποιος που αμείβεται πάνω από ένα όριο δεν καταναλώνει όλη την αμοιβή του αλλά συνήθως αποταμιεύει.
    Τέτοιοι τρόποι έπρεπε να αναζητηθούν από την αρχή των μνημονίων.
    Έλα όμως που κυρίως έπλητταν τα διορισμένα κομματόσκυλα σε ΔΕΚΟ και διάφορα υπουργεία...
    Στη πλειοψηφία πρασινοφρουροί χωρίς να λείπουν και τα γαλάζια παιδιά.
    Προτιμήθηκαν έτσι οι οριζόντιες μειώσεις με τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα.
    Δυστυχώς οι απολύσεις είναι το πιο αναποτελεσματικό μέτρο.
    Με εφαρμογή των 1) ή 2) το δημόσιο μπορεί να γλυτώσει πολλά έξοδα που αντιστοιχούν σε δεκάδες χιλιάδες μισθούς χωρίς να επηρεαστούν σημαντικά τα έσοδα.

    Αλλά ο σκοπός της κάθε τρόικας δεν είναι το δημοσιονομικό συμμάζεμα. Πιο πολύ είναι η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα όχι για το κοινωνικό όφελος αλλά για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων .

    • GO avatar
     GO @ blue nile 11/07/2013 13:57:41

     Η θεωρητική σου προσέγγιση δεν λαμβάνει υπόψη ότι το σύνολο των περικοπών στο Δημόσιο, είναι ήδη της τάξεως του 45 - 50% επί των αποδοχών του 2009.

    • Αρχιμηδησ avatar
     Αρχιμηδησ @ blue nile 11/07/2013 14:57:33

     Αυτά αγαπητέ blue Nile τα έχει ποτείνει προ καιρού και ο Βαρουφάκης.Που αν τον άκουγαν εξ αρχής οι κυβερνώντες τωρα σίγουρα θα είχαμε δικό μας κράτος, έστω και φτωχό...

     • blue nile avatar
      blue nile @ Αρχιμηδησ 11/07/2013 18:09:32

      @GO
      Λαμβάνει υπ'όψιν τις περικοπές ακριβώς για αυτό προσπαθεί να επωμίσει τα όποια νέα βάρη σε αυτούς που μπορούν να τα αντέξουν
      @ Αρχιμηδησ
      Ο Βαρουφάκης είχε μιλήσει για τον δεύτερο τρόπο που παρέθεσα παραπάνω.
      Ο πρώτος είναι δικής μου έμπνευσης, χαχαχα, αλλά λίγη σημασία έχει αυτό.
      Κάποιος άλλος οικονομολόγος μπορεί να προτείνει κάτι παρεμφερές στο πλαίσιο της ίδιας λογικής.
      Περικοπές στα εισοδήματα που μπορούν να τις υπομένουν συνεχίζοντας σε μεγάλο βαθμό να καταναλώνουν όπως και πριν.
      Για τον Βαρουφάκη πάλι μπορεί να διαφωνώ σε αρκετά σημεία μαζί του αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω το ότι έχει κάνει τις αρτιότερες αναλύσεις για τη Κρίση.
      Και ότι πολλά από αυτά που προτείνει έπρεπε να είχαν ήδη γίνει όπως αναφέρεις.

     • αρχιμηδης avatar
      αρχιμηδης @ blue nile 11/07/2013 19:02:06

      Aγαπητέ blue nile όπως πάντα, αμμέριστη συμπάθεια και εκτίμηση.
      Συγγνώμη για την αβλεψία μου όσον αφορά τον πρώτο τρόπο...

     • GO avatar
      GO @ blue nile 11/07/2013 19:55:32

      Πρώτον, δεν υπάρχουν πια, μισθοί τέτοιων μεγεθών και δεύτερον, οι μικρές πια αποδοχές έχουν να αντιμετωπίσουν και την λαίλαπα των φόρων.

     • ειδωλοκλάστης avatar
      ειδωλοκλάστης @ blue nile 12/07/2013 10:39:33

      Η πρότασή σας, όπως καί τού Βαρουφάκη, αφορά τόν δημόσιο τομέα, όμως τό "πρόβλημα" καί η λύση του βρίσκεται στήν ιδιωτική οικονομία: Αν δέν ανακάμψει αυτή, προφανώς εκτός ΕΖ, τότε...χαιρετίσματα!

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ blue nile 11/07/2013 15:01:04

   "Μπορεί κάποιος να αποδείξει ότι οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων που δρομολογούνται θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση εξόδων;"
   @Βlue nile,
   Θα ήθελα να πιστεύω ότι ο σκοπός δεν είναι μόνο η εξοικονόμηση εξόδων.
   Τουλάχιστον, σε ότι αφορά την κατάργηση των συγκεκριμένων τεχνικών ειδικοτήτων στα επαγγελματικά σχολεία, που ανακοινώθηκαν.
   Οι καταργήσεις των συγκεκριμένων ειδικοτήτων και θέσεων, δεν επηρεάζουν μόνο την επαγγελματική κατάσταση όσων τώρα κατέχουν τις θέσεις διδασκαλίας,
   αλλά καθορίζουν, κυρίως και πολλαπλασίως,
   το εργασιακό μέλλον και τις επαγγελματικές ευκαιρίες,
   των μαθητών που διδάσκουν.
   Τουλάχιστον για ειδικότητες που είναι κορεσμένες στην αγορά εργασίας ισχύει το εξής:
   Κάθε καθηγητής τεχνικής ειδικότητας,
   του οποίου καταργείται η θέση εργασίας,
   ως τώρα, δημιουργούσε πολλαπλάσιους, πιθανούς νέους ανέργους, όσους, δηλαδή, εκπαίδευε.
   Και ναι μεν, βραχυπρόθεσμα θα αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων, (με τις διαθεσιμότητες των συγκεκριμένων διδασκόντων, αλλά και αυτό προσωρινά),
   αλλά υπολογίζω ότι,
   οι συγκεκριμένες καταργήσεις των κορεσμένων τεχνικών ειδικοτήτων, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποφυγή δημιουργίας χιλιάδων νέων ανέργων μεσοπρόθεσμα ...
   Σημειωτέον, ότι όλες αυτές οι ειδικότητες συγκαταλέγονται στο τομέα παροχής υπηρεσιών, τη στιγμή που θα έπρεπε να δίνεται έμφαση στην πρωτογενή παραγωγή.
   Βέβαια αυτά μόνο δεν αρκούν. Απαιτείται και το δυσκολότερο, δηλαδή, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες και να αναπτυχθεί ο αντίστοιχος επαγγελματικός προσανατολισμός, χωρίς να αφεθεί η κατάσταση στον αυτόματο πιλότο (όπως γινόταν μέχρι τώρα).

   Ενώ όμως κάπως έτσι είναι η πραγματικότητα, δεν έχω ακούσει κανέναν να βγαίνει και να υποστηρίζει τις συγκεκριμένες επιλογές, και αναρρωτιέμαι γιατί...

   • blue nile avatar
    blue nile @ roadrunner 11/07/2013 18:12:57

    Όσον αφορά τους καθηγητές πιάνεις κάτι αρκετά εξειδικευμένο.
    Ακόμα όμως και αν υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες τα αποτελέσματα των απολύσεων θα είναι τα ίδια.

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ blue nile 11/07/2013 18:47:49

     Χωρίς να αντικρούσετε ούτε με ένα επιχείρημα ;
     (έστω για την εξειδικευμένη περίπτωση των καθηγητών;).

     • Γιάννης avatar
      Γιάννης @ roadrunner 12/07/2013 00:38:22

      "Τουλάχιστον για ειδικότητες που είναι κορεσμένες στην αγορά..."
      Από ποια μελέτη αποφανθήκατε εσείς ή το υπουργείο για το παραπάνω; Ποια επίσημα στοιχεία έχετε; Ποιες στατιστικές ;
      Αν δεν έχετε κάτι χειροπιαστό τότε μάλλον λέτε λόγια του αέρα!

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ Γιάννης 12/07/2013 13:07:13

      Περιττεύουν οι μελέτες και οι στατιστικές, όταν η πραγματικότητα της αγοράς δείχνει εξόφθαλμα ότι στέγνωσε τόσο, ώστε τα νοικοκυριά, να ξοδεύουν μετά βίας, μόνο για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης και για τη στοιχειώδη συντήρησή τους (χωρίς ούτε καν εκεί να ανταπεξέρχονται επαρκώς).

      Είναι εύληπτο ότι, οι παροχές υπηρεσιών (με εξαίρεση τον τομέα υγείας) που λόγω οικονομικής δυσχέρειας θεωρούνται πολυτέλεια (κομμωτικής, αισθητικής, βρεφονηπιοκομίας κτλ.), δεν βρίσκουν πια, αγοραστικό κοινό στον ιδιωτικό τομέα.
      Αν πάλι, χρειάζεστε και νούμερα οπωσδήποτε, τότε μήπως, η τεράστια ανεργία του ιδιωτικού τομέα που εκτινάχτηκε κατά 9 επιπλέον μονάδες, σε ελάχιστους μήνες σας λέει κάτι ;

      Ή μήπως, όταν συστήθηκαν οι ειδικότητες κομμωτικής-αισθητικής κτλ και εντάχθηκαν μέσα στα σχολεία, υπήρχαν μελέτες, για την υψηλή απορροφητικότητα των αποφοίτων στην αγορά εργασίας ;

 31. Agrofylakas avatar
  Agrofylakas 11/07/2013 06:59:05

  Αγαπητε,

  Δεν εμαι αγροφυλακας υπο την κοινη ενοια (ειμαι φυλακας των εθνικων χωραφιων της πατριδος μου). Επαγκελματικα ημουν επιστημονικος ερευνητης με το Υπουργειο Γεωργιας του Καναδα για 32 χρονια. Μεσα σε αυτα τα χρονια, ο Καναδας (μια απο τις πιο πλουσιες χωρες στον πλανητη) απωλησε δημοσιους υπαλληλους τρεις φορες (το 1996, το 2012 και 2013). Η λοιμοκτονουσα Ελλαδα γιατι δεν μπορει να απολυσει ουτε ενα δημοσιο υπαλληλο? Οσο για τους αγροφυλακες της Ελλαδος, αν ειχες χτηματα και σε ειχαν χιλιοκλεψει (οπως εχω παθει εγω πολλες φορες) ισως ειχες διαφορετικη γνωμη. Πες μου που μπορω να βρω εναν αγροφυλακα στην Λακωνια να ζητησω την προστασια του.

  • Αρχιμηδησ avatar
   Αρχιμηδησ @ Agrofylakas 11/07/2013 12:10:18

   Oι αγροφύλακες απολύθηκαν μαζί με τους συμβασιούχους μόλις ανέλαβε ο Γιωργάκης το 2009, γιατί τους είχε διορίσει ο Καραμανλής...Γι' αυτό δεν βρίσκεις κανέναν.
   Τωρα φίλε μου, με ύφεση -5% και όλους τους Δ.Υ. να απολύσεις όχι μόνο δεν σώζεις τίποτε αλλά πετυχαίνεις μάλλον την εξέγερση. Γι αυτό κυρίως δεν το κάνουν και οχι επειδή τους πήρε ο πόνος για τους δικούς τους που δεν είναι πια δικοί τους και το ξέρουν καλά.

  • περιμπανού avatar
   περιμπανού @ Agrofylakas 11/07/2013 14:13:20

   α, κάτι σαν εποχιακοί είναι δηλαδή οι αγροφύλακες... όόοοποτε έχουν καρπούς τα χωράφια!
   Γι αυτό διώχνουν τους σχολικούς φύλακες...γιατί είναι απαραίτητοι όλο το χρόνο, να προσέχουν σχολειά και παιδιά...!

 32. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 11/07/2013 10:47:12

  Είναι πλέον σαφές σε όλους μας ότι αυτοί που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν είναι ανεπαρκείς.
  Το τραγικό είναι ότι συνεχίζουν το κουτοπόνηρο παιγνίδι του τακτικισμού συνεπικουρούμενοι από τα υποζύγιά του. Τακτικισμοί πόλωσης, λεκτικής σπάθης,
  αυταπάτης, στρουθοκαμηλισμού.

  Όλοι αρνιούνται τη μόνη λύση: την κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας μεταξύ των κύριων ιστών της κοινωνίας που εκφράζουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Κι αν οι ηγέτες τους αρχίζουν να το συνειδητοποιούν, οι στρατοί τους κραυγάζουν στις κερκίδες.
  Οι μισθοφόροι ήταν πάντα μεγάλο πρόβλημα...Κατασπαράσσουν τα αφεντικά τους.

 33. konstantinos avatar
  konstantinos 11/07/2013 12:18:45

  Ανεργια , μειωσεις μισθων 50% , καταρευση της ακινητης περιουσιας και υφεση
  5% για το 2013. Αν νομιζετε οτι μπορει να συνεχιστει αυτη η κατασταση χωρις
  παρατραγουδα κανετε μεγαλο λαθος!!!!
  ΛΑΘΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗ !!!!! Το λενε ολοι τωρα πια χωρις να γινεται ομως καποια
  αλλαγη στην συνταγη .
  ΑΝΑΠΤΥΞΗ !!!!!!!! Που ειναι δεν την βλεπουμε.
  Ο Σαμαρας πρεπει να δει την πραγματικοτητα και την καθημερινοτητα των απλων ανθρωπων που πολλοι απο αυτους περιμενουν απο αυτον να κανει το σωστο για την χωρα και τους ανθρωπους της.
  Στο τελος δεν θα εχουν αλλη επιλογη απο το να πανε στην χρυση αυγη και στο
  νεο Πασοκ του Ανδρεα Τσιπρα!!!!!

  • Zame avatar
   Zame @ konstantinos 11/07/2013 15:37:54

   λες για (Ανεργια , μειωσεις μισθων 50% , καταρευση της ακινητης περιουσιας και υφεση 5% για το 2013.)
   αγαπητέ επέτρεψε μου να συμπληρώσω & να ρωτήσω
   πως ενώ συμβαίνουν όλες αυτες οι ανθρωποθυσιες..
   πως ονομάζεται η συνήθης τραπεζική μέθοδος κεφαλαιοποίησης των τόκων & ανατοκισμός στην συνέχιση..
   -είναι πολύ επιεικής η διατύπωση της κραυγαλέας αναντιστοιχίας-..
   ( παρεπιμποντως υπερφορολογηθήκε (-οτι πετα-κολιμπα-) για να 'ανακεφαλαιοποιηθούνε' κιόλας..
   ΝΑ λοιπόν πού είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
   όχι μόνον η επιβράβευση της ανηθικότητας..αλλα & το υποδεικνυόμενο μοντελάκι..?
   πού το μόνον πού είναι ικανό να καταφέρει είναι την υπερχειλίζον οργή.

 34. ΖΟΡΜΠΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ avatar
  ΖΟΡΜΠΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ 11/07/2013 12:27:20

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ,ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑΤΕ, ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΦΤΕΙΑΞΕΙ , ΠΟΙΟΣ Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ο ΠΑΛΗΟΣ Η Ο ΝΕΟΣ ,ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ,ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΛΕΙΠΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ,ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ,ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ,ΟΤΙ Ο ΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΒΙΣΜΑ ( ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΝΕΟΙ ) ΕΚΑΝΕ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΥΕΥΘΥΝΤΗ ,ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ -ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΑΧΘΕΙ ΚΑΤ/ΕΠΙΛΟΓΗ ,ΟΥΔΕΙΣ ΚΑΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ?

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΖΟΡΜΠΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ 11/07/2013 13:34:45

   Αν μια ολόκληρη χώρα δεν μπορεί να μαζέψει καμιά δεκαριά ανθρώπους να συντάξουν ένα σοβαρό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ε τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας!

   • Αρχιμηδησ avatar
    Αρχιμηδησ @ Κώστας Ροδινός 11/07/2013 15:03:37

    Δυστυχώς αγαπητέ Κώστα, αυτό που λές καμμία χώρα δεν μπορεί, ούτε το έχει κάνει. ΕΝΑΣ πάντα πετιέται μπροστά, και μαζεύει όσους πρέπει. Η "χώρα" είναι απρόσωπη. Δεν μπορεί να το κάνει και αυτό το ξέρει καλά το σύστημα, γι αυτό και διαιωνίζεται...

 35. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 11/07/2013 13:30:46

  Κώστα, Σισύφια η προσπάθειά σου, μάλλον πίπτει επί ώτων μη ακουόντων.
  Καλημέρα.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νίκος Αργεάδης 11/07/2013 13:33:16

   Dum spiro spero!

 36. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 11/07/2013 15:19:34

  Σωστά, ένας πετιέται μπροστά, αλλά πρέπει να τον ακολουθούν και μερικοί ικανοί και αποφασισμένοι!

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ Κώστας Ροδινός 11/07/2013 16:03:35

   Aν Αυτός είναι Ο Ικανός και Αποφασισμένος, σίγουρα θα τους πείσει και θα τον ακολουθήσουν. Αλλοιώς θα προχωρήσουμε δοκιμάζοντας με το μέτρο των 100 ημερών...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 11/07/2013 16:19:43

   ικανός σε ...σχέση με τι; Μια ...χαρά εφαρμόζει αυτά που του υπαγορεύουν οι δανειστές!

   • Αρχιμηδησ avatar
    Αρχιμηδησ @ Κώστας Ροδινός 12/07/2013 11:56:29

    Aκριβώς το αντίθετο θα εννοείς υποθέτω...Ικανός να πεί επι τέλους ενα ΟΧΙ στους επικυρίαρχους. Αν το πεί, θα τον ακολουθήσουμε όλοι...

 37. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 11/07/2013 15:45:03

  Πού να βρεθεί η ελπίς; Θα αντιτείνω εγώ τώρα. Ποιοί μπορούν να δώσουν την ελπιδοφόρα προοπτική; Ας χωνέψουμε τούτο μόνον: Πως οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν αναλάβει να αλλάξουν τον τόπο και τις παθογένειές του, είναι οι ίδιοι που τις δημιούργησαν, τουτέστιν αυτοί που συνέβαλαν στην καταστροφή του!

  Επί παραδείγματι, ο νυν υπουργός οικονομικών ήταν απών όταν κατρακύλαγε ο τόπος; Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν απών τα χρόνια της πράσινης λαίλαπας που έφερε την καταστροφή; Ειδικά με τον Καψή, αναβαπτισμένο αφεντικό για το στήσιμο της νέας τηλεόρασης, όπου όπως διαφαίνεται ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτήν ενδέχεται να ξεπεράσει και τον εξωφρενικά μεγάλο παλιό, υπάρχει ελπίς εξυγίανσης; Όταν οι εκάστοτε αποσπασμένοι -βολεμένοι στα γραφεία πολιτικών δημόσιοι υπάλληλοι, εξαιρούνται από την κινητικότητα; Όταν ειδικά απελευθερώνεις το ύψος των αποζημιώσεων της αμαρτωλής πρώην ΕΡΤ;

  Όχι αγαπητέ μου εξαιρετικέ αρθρογράφε, που τα λες καιρό τώρα αλλά δεν σε ακούνε αυτοί που πρέπει! Κατηγορηματικό Όχι, όταν συγκυβερνάς με εκείνους που ευθύνονται για σωρεία εγκλημάτων, που σημαίνει πως ούτε κάθαρση πρόκειται να γίνει και με τις ίδιες νοοτροπίες θα αναγκαστείς να πορευτείς, τότε έχεις ξεφύγει από την τάση του αυτοκτονικού ιδεασμού και ήδη κρατάς την καραμπίνα κάτω από το σαγόνι σου. Όση αισιοδοξία και να ήθελα να έχω, με τη δυστυχία που υπάρχει γύρω μας, δεν μπορώ να την έχω. Απλά προσχωρώ στο «Βουβοί, Μοιραίοι και Άβουλοι αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα»! Μακάρι!

  • Σωκρατης avatar
   Σωκρατης @ Aφροδίτη 17/07/2013 01:19:54

   Αφροδιτη το κειμενο σου φερνει θλιψη ενω ο μαιευτηρας ειναι αισιοδοξος που γεννηθηκαν παιδια.Συμφωνω με την προσπαθεια και αναζητηση λυσεων απο τον Ροδινο.Λοιπον γι αυτο που μας συμβαινει εχουν αναλογικα ολα τα κομματα εντος και εκτος βουλης και οσοι αλλοι ασκησαν εξουσια ΜΜΕ Συνδικαλισμος κ.λ.π. Ολοι πολιτες γνωριζουν μετα απο τρια χρονια οτι φοροδιαφυγη και εισφοροδιαφυγη δεν εχει χρωμα.Αυτες ειναι απο τις παθογενειες οι οποιες εχουν συμβαλλει αποφασιστικα στη κριση.Και η αντιπολιτευση δεν εχει διατυπωσει καποια λογικη προταση εξοδου απο την κριση. Φαινεται οτι δεν Μπορει να τη βρει. Σ οτι αφορα τα ακινητα το σπιτι ειναι κοινωνικο αγαθο για τη οικογενεια αντε και καποιο εξοχικο ολα περαν αυτων τα σπιτια και να διατηρηθουν δυο αιωνες δεν παραγουν τιποτε.

 38. blue nile avatar
  blue nile 12/07/2013 09:03:46

  Μα δεν είναι το θέμα αν κάποιες απολύσεις πρέπει να γίνουν ή όχι.
  Το θέμα είναι το αν οι απολύσεις και γενικότερα οι περικοπές δημοσίων δαπανών βοηθούν στο ξεπέρασμα της Κρίσης ή στην γιγάντωση της.
  Εκτός και αν πρέπει κάποιοι να απολυθούν αλλά να προσληφθούν άλλοι που θα βοηθήσουν περισότερο.
  Δεν ξέρω κατά πόσο είναι κορεσμένος ο κλάδος των καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης.
  Πάντα όμως απορούσα γιατί να υπάρχουν τόσα πολλά τεχνικά λύκεια και να μην έχουν δημιουργηθεί σε τουριστικές περιοχές τουριστικά λύκεια.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ blue nile 12/07/2013 13:49:02

   Δεν έχω απάντηση, για το αν οι απολύσεις θα βοηθήσουν να ξεπεραστεί η κρίση άμεσα.
   Τοποθετήθηκα υπέρ του επανασχεδιασμού, ενός επικαιροποιημένου επαγγελματικού προσανατολισμού, στα πλαίσια της εκπαίδευσης/κατάρτισης, σε άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας.
   Άλλωστε, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο το πρόβλημα, του τι χρειάζεται να γίνει για να βγούμε από την κρίση.
   Η σχετική με τις απολύσεις, ατζέντα, που έχει τεθεί πάντως,
   (ανεξαρτήτως αν θα γίνουν τελικά),
   νομίζω συμβάλει ως ένα βαθμό, ώστε να εμπεδώνονται στη συνείδηση των πολιτών,
   έννοιες όπως η αξιοκρατία στο δημόσιο βίο,
   να καταδικάζονται παλαιοκομματικές μέθοδοι όπως το ρουσφέτι κτλ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.