#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/12/2010 22:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρωομόλογο: Άλλο ένα βήμα προς την «οικονομική διακυβέρνηση»Δελεαστικό ακούγεται το ευρωομόλογο: Ωραία, σου λέει, αφού δεν μπορούμε να δανειστούμε εμείς, θα δανείζεται για εμάς η Ευρώπη. Τι το καλύτερο. Θα βγει μετά και ο ΓΑΠ και θα μας πει ότι το ευρωομόλογο δημιουργήθηκε χάρη στις άοκνες προσπάθειές του και τα συνεχή του ταξίδια στο εξωτερικό. Που δεν τα έκανε, όπως νομίζαμε, για να μπορεί απλώς να κάνει γυμναστική με την ησυχία του, μακριά από τις υποχρεώσεις που του δημιουργεί η ιδιότητα του πρωθυπουργού στην Ελλάδα, αλλά τα έκανε, αντιθέτως, για να «σώσει τη χώρα». Και να, λοιπόν, που τη σώζει με το ευρωομόλογο.

Είναι όμως άραγε τόσο ειδυλλιακά τα πράγματα; Και αν ήταν τόσο εύκολο να «σωθούμε», γιατί δεν μας έσωσαν εξαρχής με αυτόν τον «εύκολο» τρόπο, αλλά διάλεξαν το δύσκολο τρόπο του Μνημονίου και της εξαθλίωσης;

Όταν ο γκουρού του καπιταλισμού, Μίλτον Φρήντμαν, μας λέει ότι there is no such thing as a free lunch, ποιος ο λόγος να πιστέψουμε ότι αυτή τη στιγμή οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι μας παρέχουν έναν τρόπο να σωθούμε, μόνον και μόνον επειδή μας λυπήθηκαν που ταλαιπωρούμαστε με το Μνημόνιο;

Η αλήθεια είναι η εξής: Στην πραγματικότητα, το ευρωομόλογο (εάν εκδοθεί) είναι ένα ακόμη βήμα προς τον πλήρη έλεγχο των δημοσιονομικών πραγμάτων των κρατών μελών. Για την ακρίβεια: προς τον πλήρη έλεγχο των χρημάτων των φορολογουμένων των κρατών μελών. Των χρημάτων μας.

Διότι μπορεί οι εγκάθετοι της Νέας Τάξης στις Βρυξέλλες να ήλεγχαν, σε μεγάλο βαθμό τη νομοθεσία και την πολιτική εξουσία στην Ευρώπη μέσω του γραφειοκρατικού τέρατος που δημιούργησαν, δεν ήλεγχαν όμως (ακόμη) το χρήμα της Ευρώπης. Αυτό, εξακολουθούσαν να το κρατούν στα χέρια τους τα κράτη μέλη.

Η «κρίση» των πιο αδύναμων χωρών του ευρώ, κρίση καθ’ όλα τεχνητή και προσχεδιασμένη, ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για να τεθεί το ζήτημα της λεγόμενης οικονομικής διακυβέρνησης. Όλοι θυμόμαστε τον Παπανδρέου να λέει στο συνέδριο του Economist (29 Απριλίου 2010): «We need global governance, global financial governance, and we need it fast». 29 Απριλίου! Τις ημέρες ακριβώς που «διαπραγματευόταν» (λέμε τώρα...) η Ελλάδα το Μνημόνιο. Τυχαίο;

Το ευρωομόλογο είχε τεθεί ως σκέψη και παλιότερα, όμως προσέκρουε καταρχάς στην άρνηση της Γερμανίας να αναλάβει, στην ουσία, στις δικές της πλάτες τις λιγότερο φερέγγυες χώρες της ευρωζώνης.

Προσέκρουε όμως και αλλού: Στο ότι, επειδή κανένας σε αυτή την παλιοζωή δεν σου χαρίζει τίποτα, η παροχή δανεικών μέσω της Ε.Ε. θα σήμαινε και τη de facto ή de jure ανάληψη και του ελέγχου των δημοσιονομικών πραγμάτων των χωρών που επωφελούνται από το ευρωομόλογο.

Δηλαδή, χωρίς τυπικά το ευρωομόλογο να συνδέεται με την ανάληψη της οικονομική διακυβέρνησης των «αδύναμων» κρατών του ευρώ από την Ε.Ε., στην πραγματικότητα, ο σκοπός του είναι ακριβώς αυτός: Το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση του στόχου της «παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης».

Με άλλα λόγια, το ευρωομόλογο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμη τυράκι στη φάκα της οριστικής απώλειας της εθνικής μας ανεξαρτησίας.

Η φάκα αυτή είναι χειρότερη, σε σχέση με το Μνημόνιο: υποτίθεται ότι το Μνημόνιο είναι προσωρινό. Παρά τις επιμηκύνσεις, παραδώσαμε εξουσίες στην τρόικα μόνον για όσον καιρό υπάρχει το δάνειο από τον «μηχανισμό στήριξης». Το ευρωομόλογο, όμως, σημαίνει μόνιμη θεσμοθέτηση μηχανισμού δημοσιονομικού ελέγχου. Και για να μην κοροϊδευόμαστε με βαρύγδουπες έννοιες, δημοσιονομικός έλεγχος κλπ., να το πούμε με το όνομά του: μόνιμο, θεσμικής φύσης, κουμάντο στα λεφτά μας.

Θέλεις π.χ. να πάρεις F-16 για να αμυνθείς κατά του Τούρκου; Θα πρέπει να ρωτήσεις πρώτα την Κομισιόν αν κάνει να χρησιμοποιήσεις τα λεφτά σου για την άμυνα της χώρας. Περί αυτού πρόκειται. Διότι, σου λέει, εμείς κύριε σε χρηματοδοτούμε με τα ευρωομόλογα, δεν μπορείς να κάνεις έξοδα χωρίς να μας ρωτήσεις πιο πριν αν συμφωνούμε...

Και μην μου πείτε ότι δεν ξέρουμε από τώρα τι απάντηση θα μας δώσουν σε ζητήματα όπως αυτό των F-16…

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι το ευρωομόλογο είναι άλλη μία απόπειρα να διαλύσουν την ικανότητα της χώρας μας (και των λοιπών «αδύναμων» χωρών του ευρώ) να βγαίνει και να δανείζεται μόνη της, ως κυρίαρχο κράτος, στις αγορές. Είναι δηλαδή άλλο ένα καρφί στο φέρετρο της πιστοληπτικής μας ικανότητας. Άλλο ένα βήμα προς τον πλήρη έλεγχο της χώρας από τα αφεντικά του ΓΑΠ.

Πρόκειται για τρομακτικά οργανωμένο σχέδιο κατά της ανεξαρτησίας των κρατών. Όμως η μόνη μας ελπίδα παραμένει, να αντισταθούμε μέχρις εσχάτων. Έστω και χωρίς να φαίνεται φως στον ορίζοντα. Να μάθουμε πρώτα-πρώτα όσο περισσότεροι μπορούμε, τι παίζεται με τέτοιες φαινομενικά «αθώες» και «ελκυστικές» λύσεις για τη «σωτηρία» μας. Και όταν θα έχουμε πια σαφή στόχο για το πώς εργάζονται εναντίον μας οι εχθροί της χώρας, πολλά μπορούν να γίνουν.

Επώνυμος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/12/2010 23:12:27

  Εγω απλως επισημαινω οτι η ΝΔ παντα ηταν και ειναι υπερ της Ευρωπαικης Ομοσπονδιας.Το ευρωομολογο ειναι βημα προς τη κατευθυνση αυτη.
  Οσο για τον ελεγχο των δημοσιονομικων θα ηταν ποτε δυνατον να υπαρξει Ομοσπονδια χωρις τον ελεγχο αυτο;
  Γιατι δεν εγινε απο την αρχη;Γιατι δεν το ηθελε και δεν το θελει η Γερμανια.
  Αν ομως το τσουναμι φθασει σε Ισπανια και Ιταλια δεν μαζευεται με αλλο τροπο και θα πρεπει να διαλεξει.

  • lampros avatar
   lampros @ ψυχραιμια 02/12/2010 04:28:57

   Εγω απλως επισημαινω οτι η ΝΔ παντα ηταν και ειναι υπερ της Ευρωπαικης Ομοσπονδιας.

   Θα μπορούσε και να είναι υπερ των μονόκερων.

   Γιατί τέτοιο πράγμα ―ομοσπονδία― ούτε υπήρξε, ούτε θα υπάρξει.

   Απλά αιμοβόρα ισχυρά κράτη ψάχνουν για χαζά μικρά...

   Οσο για τον ελεγχο των δημοσιονομικων θα ηταν ποτε δυνατον να υπαρξει Ομοσπονδια χωρις τον ελεγχο αυτο;

   Μη σώσει και υπάρξει. Ας ξεκινήσουνε από την σωστή ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπου κάτι εκατοντάδες σκιώδη στελέχη της Ε.Ε που ουδείς ψήφισε παίρνουν αποφάσεις για όλες τις μικρές και μεγάλες χώρες και μας κουβαλάνε κάτι Ρουμπόι και δε συμμαζεύεται, και ΠΟΛΥ μετά βλέπουνε.

   Όχι να κάνουν απόλυτο πολιτικό-νομικό παιχνίδι και να ζητάνε και απόλυτο οικονομικό τα ίδια ευρώ-λαμόγια.

   Γιατι δεν εγινε απο την αρχη;Γιατι δεν το ηθελε και δεν τ
   ο θελει η Γερμανια.

   Ναι, δεν είναι ηλίθια η αστική τάξη της Γερμανίας να θέλει αυτοκαταργηθεί το κράτος τους, όπως εμείς. Παρόλα αυτά η Γερμανία δεν έχει πρόβλημα να προωθήσει το πράγμα ―εφόσον γίνει με τους δικούς της όρους.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ψυχραιμια 02/12/2010 06:34:14

   Κι εγώ κάποτε ήμουν υπέρ της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Όταν νομίζεις ότι είναι για το συμφέρον σου, είσαι υπέρ. Αλλά η ζωή δεν είναι στατική. Τα πράγματα αλλάζουν. Και αυτό που άλλαξε είναι ότι πλέον από πολλές απόψεις βλέπουμε ότι δεν είναι συμφέρουσα για τον Ελληνισμό αυτή η εξέλιξη. Η θεωρία του 'άλλοι να μας ταΐζουν κι άλλοι να φυλάν τα σύνορά μας' αποδείχθηκε λάθος και ως προς τα δεδομένα της και ως προς τα συμπεράσματα της. Γιατί λοιπόν να εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε μια επιλογή που φαίνεται πια καταστροφική;

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ Επώνυμος 02/12/2010 07:46:07

    Επώνυμε

    γύρνα ξανά σε αυτά που πίστευες κάποτε.
    Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ ΣΟΝ ΠΕΝ 02/12/2010 08:05:16

     Α, δηλαδή η υποταγή είναι μονοδρόμος; Καμιά φορά αναρωτιέμαι αν αξίζει να αγωνίζεται κανείς για τέτοιους υποταγμένους Συνέλληνες. Συγγνώμη, όταν βγαίνω και προτείνω άλλον δρόμο στην ανάρτηση που παραπέμπω παραπάνω, εκεί γιατί δεν και εξηγείς τι είναι αυτο που 'δεν γίνεται' αλλά μόνον ξέρεις να αναπαράγεις την προπαγάνδα του συστήματος περί μονοδρόμων υποταγής;

 2. Enzo avatar
  Enzo 01/12/2010 23:20:04

  http://www.live24.gr/webtv/kontrachannel/

  μια χαρα τα λενε

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 01/12/2010 23:25:04

  Επώνυμε, εσύ καλά τα λες, αλλά...

  ...Αλλά όταν αύριο οι θεραπαινίδες βγουν στις φυλλάδες και στα σαπροκάναλα και παραμυθιάσουν το πόπολο ότι με το ευρωομόλογο δήθεν "θα χαλαρώσει σταδιακά το ασφυκτικό σφίξιμο του ζωναριού", τι αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία περιμένεις μετά να κάνει ο μαλθακός νεοέλληνας;

  Εσύ θα λες για εθνική κυριαρχία κι αυτός θα ορέγεται iPad και 3D τηλεοράσεις...

  • man8os avatar
   man8os @ Αυριανιστής 02/12/2010 00:26:41

   Ποιες 3Δ τηλεορασεις? Οταν τελειωσει το σπιραλ θα εχουμε τα μισα απο οτι ειχαμε το 2009.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ man8os 02/12/2010 08:07:04

    Εμ, ακριβώς. Θα σου παρουσιάσουν το ευρωομόλογο σαν τη λύση για να γλιτώσεις από το σπιράλ.

 4. Orestios avatar
  Orestios 01/12/2010 23:30:17

  Και τώρα ετοιμαστείτε να ζήσετε τον Ευρωπαϊκό Εφιάλτη.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Orestios 02/12/2010 00:18:56

   (aka EE)

 5. Φτεροπόδαρος avatar
  Φτεροπόδαρος 01/12/2010 23:48:05

  Κύριοι ζούμε την γέννηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Η κρίση είναι το μέσο, το αληθοφανές πρόσχημα. Αυτά έχουν λεχθεί απο τον Μάιο απο τον Άγγλο καθηγητή Ρίτσαρντ Βέρνερ: http://theamapati.wordpress.com/2010/05/20/werner/

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 02/12/2010 00:13:30

  έβαλα το σχόλιό μου κατά λάθος στο h++p://www.antinews.gr/?p=74090#comment-579664.

  Η δικιά μου ερμηνεία δεν πάει με την σημερινή αισιοδοξία του ΧΑ. Εγώ πιστέυω ότι με ενιαίο νόμισμα και κατα περίπτωση όρους δανεισμού (ότι ισχύει και σήμερα αλλά με έμφαση στο Ελληνικό και όχι το ευρωπαϊκό ρίσκο) απλά θα ανέβουν τα πειτόκια δανεισμού. Και επειδή (αν δεν πούμε το "έλα όταν έχω") θα είμαστε δέσμιοι, όποιος θέλει να μας πηδήξει (για1 2 και 14% επιτόκιο) θα το κάνει. Οι πλειστηριασμόι των χαρτιών μας θα γίνεται πλέον από άτομα με κατεβασμένα βρακιά για εξυπηρέτηση το επίδοξου πιστωτή.

  Λυπάμαι, κανένας νυν επιχειρηματίας δεν θα συμφωνήσει μαζί μου αλλά χρειαζόμαστε ctrl-alt-del ή φορματ του δίσκου και από την αρχή.

  • man8os avatar
   man8os @ archaeopteryx 02/12/2010 00:29:40

   Ακριβως σε αυτο θα στοχευει ο μηχανισμος ελεγχομενης χρεοκοπιας. Να πτωχευει ενα κρατος και να παραμενει μετα την αναδιαρθρωση στα πλαισια του Ε.
   Αν και απο οτι καταλαβαινω, μπαινουν μπροστα οι πρεσες. Εληφθη η πολιτικη αποφαση! Θα τυπωσουμε την εξοδο μας απο την κριση!!!!

 7. what avatar
  what 02/12/2010 02:13:45

  Ώρες ώρες, δεν καταλαβαίνω πού το παν ορισμένοι εδώ μέσα.
  Το ευρωομόλογο αν γίνει και άσχετα πως θα το περάσει το χουντοπασόκ είναι μια ανέλπιστη βοήθεια για την Ελλάδα.

  Ναι θα θέλαμε να έχουμε οικονομική ανεξαρτησία και ανεξαρτησία γενικότερα αλλά αυτοί που στηρίζουν πτώχευση και έξοδο από το ευρώ πού ακριβώς στηρίζουν την αισιοδοξία τους ότι θα φτιάξουμε δυνατή οικονομία σε μικρό χρονικό διάστημα.

  Θά'πρεπε λοιπόν να λένε επίσης πως θα γίνουμε Αλβανία του Χότζα για καμιά 10ετία και ύστερα βλέπουμε. Κάτι που αποφεύγει να πει και ο Λαπαβίτσας.

  30 χρόνια πασοκίλας δεν ξεριζώνονται σε 1-2 χρόνια. Ίσως χρειαστούν άλλα 30.

 8. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 02/12/2010 06:55:21

  Μην ψαρώνεις από την προπαγάνδα των εχθρών της χώρας ότι τάχα 'δεν γίνεται αλλιώς'. Γίνεται και παραγίνεται.

  Δες αναλυτικά εδώ: http://www.antinews.gr/?p=72647

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Επώνυμος 02/12/2010 06:56:37

   Προς τον what το σχόλιο.

  • what avatar
   what @ Επώνυμος 02/12/2010 09:21:55

   Το έχω διαβάσει το κείμενο και κατά την ταπεινή μου γνώμη στερείται ρεαλισμού. Και αυτό το λέω γιατί πολλοί νομίζουν πως ξαφνικά η λαμογιά θα φύγει με ευχολόγια.

   Δυστυχώς χάσαμε πολύ χρόνο. Και εδώ οι ευθύνες της αριστεράς είναι τεράστιες στο βαθμό που στηρίξαν και υποδαυλίσαν το αφελληνισμό των πάντων. Χωρίς εθνικό όραμα δεν μπορείς να πας πουθενά.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ what 02/12/2010 09:25:47

    Δεν θα φύγει με ευχολόγια η λαμογιά, θα φύγει με τήρηση του νόμου. Θα το δεχόμουν να αποτύχουμε, αφού πρώτα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε αυτά που πρέπει, αλλά εσύ τι προτείνεις; Να μην προσπαθήσουμε καν;

 9. oxi ki etsi... avatar
  oxi ki etsi... 02/12/2010 07:09:07

  Έχω ρωτήσει πολλές φορές τους γνώστες των οικονομικών της χώρας εδώ μέσα αλλά δεν έχω πάρει απάντηση:

  Πώς γίνεται το πλεόνασμα των 380.000.000 U$D που παρέδωσε η "κακιά Χούντα" να έγινε επί "Δημοκρατίας" 350.000.000.000 Χρέος...????

  Επί "κακιάς Χούντας" είναι κοινώς ομολογημένο οτι κανείς δεν παραπονιόταν για ανεργία, πείνα, εγκληματικότητα κτλ. Ήταν άλλα τα προβλήματα τότε...

  Μετά από 35 έτη "Δημοκρατίας" και τρεις πακτωλούς δισεκατομυρίων από την Ε.Ε βλέπουμε, 25% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, το υπόλοιπο 75% υπερχρεωμένο στις Τράπεζες μέχρι τετάρτης γενεάς, την ανεργία στο 12,5% (με φημολογούμενο αληθινό αριθμό το 20%), την εγκληματικότητα σε επίπεδα Σιέρρα Λεόνε, τη διαφθορά σε επίπεδα Ρουάντας, την εκκλησία να μοιράζει πάνω από 1 εκ. συσσίτια την ημέρα, σκάνδαλα επί σκανδάλων να ταλανίζουν το δημόσιο βίο με πρώτο θέμα πάντοτε τους λειτουργούς της Δημοκρατίας οι οποίοι μπήκαν ξεβράκωτοι στην πολιτική και μετά από λίγα χρόνια Εθνοπατεροσύνης (και Εθνομητροσύνης) βρίσκονται με offshore και βίλλες, τα συστήματα Υγείας και Παιδείας να βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση όπου κυριαρχούν η διαφθορά και τα διάφορα "παρά-" δηλαδή παραΠαιδεία, παραΥγεία, παραΓαμώ το αυτό της Μάνας τους και εδώ θα σταματήσω να γράφω για να μην σπάσω το λαπτοπ...

  Δηλαδή ποιός είναι ρε παιδί μου ο αντίποδας για το χάλι που έφεραν 35 χρόνια "Δημοκρατίας"???

  Το ότι μπορεί ελεύθερα η Αννίτα Πάνια να βγάζει τα δυστυχισμένα νοητικά καθυστερημένα πλάσματα και να τα ευτελίζει δημόσια???

  Το ότι μπορεί όποιος γουστάρει να μου σπάσει εμένα το αμάξι, που το έβαλα εγώ δόσεις για να πάω στη δουλειά να ταίσω τα παιδιά μου, επειδή την είδε "επαναστάτης" και "αντάρτης" και επιθυμεί περισσότερη ασυδοσία και αναρχία από οτι επικρατεί σήμερα...?????

  Το ότι χρειάζομαι έναν μισθό έξτρα για τα φροντιστήρια των παιδιών επειδή στο σχολείο κυριολεκτικά οι καθηγητάδες (όχι όλοι!) τα έχουν "γραμμένα"...??????

  Το ότι πρέπει να τα στείλω μετά τις σπουδές τουλάχιστον σε δύο χώρες του Εξωτερικού για μεταπτυχειακά προκειμένου να μπορέσουν και με το μέσον που θα βάλω εγώ να προσληφθούν ως delivery στην πιτσαρία της γειτονιάς...???????

  Το ότι πρέπει να "οπλοφορώ" προκειμένου να μπορέσω μετά τις 20:00 το βράδυ να κατέβω στο περίπτερο....??????

  Ποιός ήταν/είναι ο Αντίποδας μωρέ γαμώ τη "Δημοκρατία" τους μέσα......

  Υ.Γ.: Και μή γράψει κανείς οτι ο Αντίποδας ήταν το Cayenne γιατί Cayenne δεν έχω...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ oxi ki etsi... 02/12/2010 09:23:32

   Α, όλα κι όλα. Όχι και διαφθορά στη Ρουάντα! Ξέρεις πόσο μεγάλη εντύπωση μου έκανε ένα ντοκυμανταίρ που είχα δει; Οι άνθρωποι είναι πολύ μπροστά από εμάς στην κοινωνική λογοδοσία, οργάνωναν ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις όπου αναλύονταν με ορθολογικά επιχειρήματα οι δράσεις που έπρεπε να γίνονται τοπικά σε κάθε πόλη και χωριό με κατεύθυνση την εθνική συμφιλίωση μετά από τον εμφύλιο και τη γενοκτονία!

 10. Φιλόσοφος avatar
  Φιλόσοφος 02/12/2010 07:12:39

  Μερικοί έχουν μπερδέψει τα πράγματα μέσα στο κεφάλι τους. Το ευρωομόλογο κατ αρχάς δεν είναι ιδέα του Γ.Α.Π (ιδέα δεν έχει από οικονομικά). Το ευρωομόλογο το έχουν προτείνει σοβαροί δεξιοί και αριστεροί οικονομολόγοι και πολιτικοί. Τυχαία σας αναφέρω μερικούς Ελληνες: τον Βαρουφάκη, τον Βιλιάρδο, τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρουλάκη και άμα ψάξτε στο Internet θα βρείτε πολλούς. Το ευρωομόλογο προτάθηκε για να λυθεί το πρόβλημα των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρώπης και να σωθεί αντίστοιχα το Ευρώ. Η μέχρι τώρα μη υιοθέτηση του οφείλεται κυρίως στην κοντόφθαλμη οικονομική πολιτική της Γερμανίας και μερικώς της Γαλλίας και άλλων. Αν ήταν αντιδραστικός μηχανισμός όπως τα μνημόνια της Ελλάδας και της Ιρλανδίας για την υποδούλωση των λαών στο διεθνές ή στο Γερμανικό ή στο Γαλλικό κεφάλαιο, θα το είχαν υιοθετήσει από την πρώτη ημέρα της κρίσης στην Ευρώπη. Με τον μηχανισμό του Ευρωομόλογου μαζεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όλα ή ένα ποσοστό ας πούμε της τάξεως του 60% των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών, πριν αυτά καταντήσουν σκουπιδόχαρτα και στη θέση τους εκδίδει ευρωομόλογα με χαμηλά επιτόκια. Αυτά τα Ευρωομόλογα επειδή θα έχουν την εγγύηση της Ευρώπης θα σπεύσουν να τα αγοράσουν οι περιβόητες αγορές με χαμηλά επιτόκια σαν κι αυτά που δανείζεται η Γερμανία. Υπάρχουν τεράστια χρηματικά ποσά στις αγορές που δεν επενδύονται ή επενδύονται με ληστρικά επιτόκια διότι φοβούνται ότι θα τα χάσουν από μια πιθανή χρεωκοπία κάποιων χωρών της Ευρώπης. Με αυτό τον τρόπο ισχυροποιείται και το Ευρώ και θα είναι ένα εξίσου ισχυρό αποθεματικό νόμισμα, όπως και το δολάριο. Οι μόνοι που δεν έχουν συμφέρον από ένα ισχυρό Ευρώ είναι οι Αμερικάνοι , που πολύ θα επιθυμούσαν την διάλυση της Ευρωζώνης και του Ευρώ, για να είναι το δολάριο το μόνο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο. Δηλαδή να εισρέουν δολάρια στην Αμερική και να χρηματοδοτείται το χρέος της Αμερικής και να ξεπληρώνεται σιγά - σιγά με τα χρήματα των άλλων. Αν δούνε οι ηγέτες της Ευρώπης ποιο είναι το συμφέρον όλων των Ευρωπαϊκών χωρών βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα το υιοθετήσουν, ήδη έχουν αρχίσει και το συζητάνε. Και ένα τελευταίο επειδή έχουμε καεί από τον χυλό να μην φυσάμε και το γιαούρτι και να πάψουμε επιτέλους να βλέπουμε παντού συνωμοσίες, χωρίς να εξετάσουμε τα πράγματα.

  • Zio avatar
   Zio @ Φιλόσοφος 02/12/2010 13:19:37

   Οι μόνοι που δεν έχουν συμφέρον από ένα ισχυρό Ευρώ είναι οι Αμερικάνοι , που πολύ θα επιθυμούσαν την διάλυση της Ευρωζώνης και του Ευρώ, για να είναι το δολάριο το μόνο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο. Δηλαδή να εισρέουν δολάρια στην Αμερική και να χρηματοδοτείται το χρέος της Αμερικής και να ξεπληρώνεται σιγά – σιγά με τα χρήματα των άλλων. Αν δούνε οι ηγέτες της Ευρώπης ποιο είναι το συμφέρον όλων των Ευρωπαϊκών χωρών βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα το υιοθετήσουν, ήδη έχουν αρχίσει και το συζητάνε.

   Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα στα νομίσματα.
   Ο νομισματικός πόλεμος έχει άπειρες συνιστώσες που θα πρέπει όλες να συνυπολογίζονται. Πχ αν η Αμερική κρατήσει ακριβό το δολάριο, τότε αφενός ισχυροποιείται σαν αποθεματικό νόμισμα, συγχρόνως όμως ακριβαίνει το χρέος της σε σχέση με το ευρώ, κάτι που συμφέρει πχ την Κίνα που κατέχει την μαρίδα του λέοντος του χρέους των ΗΠΑ.
   Συγχρόνως, οι εξαγωγές της μειώνονται, μπαίνει σε ύφεση, γκρεμίζεται το εμπορικό της ισοζύγιο.
   Ακριβό δολάριο επίσης θέλει η Μέρκελ πχ, η οποία θέλει να ξεπεράσει εξαγωγικά ακόμα και την Κίνα.
   Αντίθετα, φθηνό δολάριο θέλει η βιομηχανία της Αμερικής για να φέρει ανάπτυξη.
   Η Αμερική υπερπληθωρίζει το δολάριο μέσω της FED και σαν ισορροπία αναμένεται σήμερα ο Τρισέ μέσω επιθετικής αγοράς ομολόγων ή/και μέσω του ευρω ομολόγου.
   Είναι χαοτικές οι επιδράσεις από μια αλλαγή ισοτιμίας, αφού μιλάμε κυριολεκτικά για κόστος χρήματος, με άμεσο γεωπολιτικό αντίκτυπο, πέραν του οικονομικού.

   Κάνουμε το λάθος να βγάζουμε από την εικόνα την Κίνα, η οποία είναι ο ρυθμιστής του σήμερα αλλά και του αύριο.
   Αν πεί αύριο η Κίνα πχ ότι ρίχνει τον φόρο στα αυτοκίνητα από το 100% στο 50%, καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει στον πλανήτη. Ένα απλό παράδειγμα. Ή να πεί ότι θέλει να φτιάξει βαριά βιομηχανία αυτοκινήτων, που θα πάνε τα μέταλλα.

   Αν η παγκοσμιοποίηση θέλει και το δικό της, ενιαίο, νόμισμα, τότε η ισοτιμία που θα τρέξει τότε δεν θα είναι 1.6 που είδαμε, αλλά 1:1, δλδ η Ευρώπη "θα πρέπει να αποτύχει σημαντικά" ώστε να φτάσουμε στο 1:1 ώστε να γίνει "ομαλά" η μετάβαση.

 11. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 02/12/2010 10:55:28

  Φοβερό ανέκδοτο για γέλια και για ...κλάματα!

  Ένας νέος τελειώνει το Λύκειο και δεν έχει καθόλου όρεξη για Πανεπιστήμιο. Ο πατέρας του νέου, πλούσιος πολιτικός με μεγάλη δύναμη στην κυβέρνηση, απειλεί τον γιο του: Δεν θέλεις να σπουδάσεις ρε τεμπελόσκυλο; Λοιπόν εγώ δεν συντηρώ κοπρίτες, γι’ αυτό και θα δουλέψεις, κατάλαβες;
  Έχοντας την ισχυρή οικονομική και πολιτική θέση ο πατέρας κινεί τα νήματα για να βρει μία θέση στον γιο του.
  Πατέρας: Παπακωνσταντίνου (Υπουργός), θυμάσαι τον γιο μου; Λοιπόν, τέλειωσε το λύκειο και ο τεμπέλης δεν θέλει να σπουδάσει. Θα μπορούσες να του βρεις μια θέση να αρχίσει να δουλεύει, μήπως εν τω μεταξύ βρει το δρόμο του και αποφασίσει να σπουδάσει;

  Το θέμα είναι να βρεθεί κάτι που θα τον κάνει να δουλέψει σκληρά, να μήν κάθεται και τα ξύνει… κατάλαβες;

  Μερικές μέρες αργότερα ο Παπακωσταντίνου λέει: έτοιμη η δουλειά για τον γιο σου. Δεξί χέρι του Προέδρου της Δημοκρατίας και 20.000 ευρώ το μήνα, τέλεια έτσι;

  -Τι λε ρε Παπακωνσταντίνου, αυτό είναι υπερβολικό. Πρέπει να τον αρχίσουμε πιο χαμηλά, και με τέτοια τρελλά λεφτά αυτός ο τεμπέλης θα γίνει χειρότερος.

  Παπακωνσταντίνου: Φίλε του βρήκα κάτι πιο σεμνό. Ιδιαίτερος Γραμματέας Υπουργού. Ο μισθός είναι πιο σεμνός, μόνο 10.000 ευρώ το μήνα.

  Οοοοοχι ρε Παπακωνσταντίνου. Μόλις που έβγαλε το Λύκειο. Δεν θέλω η ζωή του να είναι τόσο εύκολη με την πρώτη ευκαιρία. Θέλω να αισθανθεί την ανάγκη να σπουδάσει, κατάλαβες;

  Την επόμενη μέρα: Φίλε, του βρήκα δουλειά ως Διευθυντής του Τμήματος Προμηθειών στο Υπουργείο Οικονομικών και ο μισθός θα είναι μόνο 6,000 το μήνα.

  Μα ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ Παπακωνσταντίνου, βρες μου κάτι πιο σεμνό, κάτι στα 600 με 700 ευρώ το μήνα.

  -Παπακωνσταντίνου: Μα τι λές τώρα, αυτό είναι αδύνατο.

  -Γιατί;;;;;;;

  - Παπακωνσταντίνου: Γιατί αυτές οι θέσεις δίνονται μόνο με διαγωνισμό και χρειάζεται να έχει Βιογραφικό κάποιου επιπέδου, με τέλειες γνώσεις Αγγλικών, Πανεπιστημιακό δίπλωμα, τουλάχιστον ένα Masters ή PHD στο εξωτερικό, θέληση να δουλεύει υπερωρίες άνευ αποδοχών, και φυσικά προϋπηρεσία. Φίλε μου αυτές οι θέσεις των 600 ευρώ δεν βρίσκονται εύκολα.

  Ζήτω η Ελλάς!

 12. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 02/12/2010 11:56:15

  Ομοσπονδία σημαίνει:
  1) Ύπαρξη συνόρων
  2) Ένα σύνταγμα, ισχυρή κεντρική διακυβέρνηση, ένας προϋπολογισμός.
  3) Κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας και κοινές ένοπλες δυνάμεις.
  4) Κοινή εξωτερική πολιτική.
  5) Αποτελεσματική πολιτική ενσωμάτωσης, απάλειψης των διαφορών, αλληλεγγύης και δημιουργίας κοινής συνείδησης.
  6) Κοινό νόμισμα

  Βιώσιμη ομοσπονδία ανάμεσα σε κυρίαρχα εθνικά κράτη, που μάλιστα τα χωρίζουν διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές γλώσσες, αντικρουόμενα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, έλλειψη αλληλεγγύης, η υπεροψία του ανωτέρου, μυστικοπάθεια στις αποφάσεις τους, πυρηνικά οπλοστάσια, το δίκιο του ισχυρού και αιματηροί πόλεμοι στο πρόσφατο παρελθόν, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΝΗΡΩΝ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΗΛΙΘΙΟΙ.

  Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία: Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να γελάμε.

  Ευρωομόλογο: Τα είπε όλα ο Επώνυμος και μάλιστα πολύ καλά.

  Το Ευρωομόλογο θα σημάνει το τέλος της κυρίαρχης και ανεξάρτητης Ελληνικής Δημοκρατίας. Θα σημάνει την ολοκληρωτική και διαρκή υποταγή της Ελλάδας στη γραφειοκρατία της ΕΕ.

  Θα έχει όμως πλάκα, η υποταγή της Ελλάδας να εξαγγελθεί και την 25η Μαρτίου 2021......

 13. george_T avatar
  george_T 02/12/2010 12:32:31

  Επώνυμε,

  Η κριτική που ασκείς απέναντι στο ενδεχόμενο της λεγόμενης ευρωπαϊκής ομοσπονδίας έχει βάσεις και λογική. Ίσως να στερεί σημαντικά την εθνική κυριαρχία. Από την άλλη πλευρά όμως έχει δύο βασικές ελλείψεις.
  Η πρώτη έλλειψη είναι ότι δεν αφορά τον κόσμο μας όπως είναι δομημένος σήμερα, αλλά μια άλλη πολιτική και οικονομική πραγματικότητα όπως ο καθένας την φαντάζεται. Με λίγα λόγια στερείται ρεαλισμού. Η ΕΕ και κυρίως η ΟΝΕ (δηλαδή η νομισματική ένωση) έγινε με στόχο την σταδιακή συνολική ένωση της Ευρώπης. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση (ελεύθερο εμπόριο, διακίνηση ανθρώπων και κεφαλαίων κλπ) και ένας μεγαλύτερος έλεγχος της δημοσιονομικής διαχείρισης (ο οποίος ουσιαστικά απέτυχε σε όλες τις χώρες) θα διασφαλίσει μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή, ιδίως σε περιόδους μεγάλων παγκόσμιων κρίσεων όπως είναι η σημερινή. Κριτική λοιπόν στα θεμελιώδη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βλέπω. Εκτός και θέλεις ουσιαστικά να καταστραφεί η ΕΕ και ο καθένας να γυρίσει στο χωριό του.

  Και αυτό το σημείο αφορά το δεύτερο έλλειμα της κριτικής σου. Δεν υπάρχει ρεαλιστική πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης. Όταν δε λέω ρεαλιστική εννοώ μία πρόταση συνολική η οποία να περιλαμβάνει το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας της ευρωπαϊκής ένωσης ή σε κάθε περίπτωση να μην ξεφεύγει συνολικά από τις αρχές στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

  Θέλω τέλος να επισημάνω ότι η ΝΔ ήταν το πρώτο και ίσως το μόνο κόμμα το οποίο σε περιόδους αμφισβήτησης και δύσκολες, όπου ο κόσμος ήταν χωρισμένος στα δύο επιδιώξε και επέτυχε την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως καταλαβαίνεις θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο βασικό θεμέλιο της πολιτικής της φιλοσοφίας να δεχθεί τόσο μεγάλες αλλαγές.

  ΥΓ. Αναφέρεις κάπου για "θεσμοθέτηση μόνιμου μηχανισμού δημοσιονομικού ελέγχου". Μάλλον δεν ξέρεις ότι από το 2000 που μπήκαμε στο ευρώ έχουμε σαφείς περιορισμούς στη δημοσιονομική πολιτική (έλλειμα κάτω του 3%, δημόσιο χρέος κάτω του 60%, κλπ). 'Ασχετα αν εμείς, όπως και άλλα κράτη βέβαια, τα γράφουμε συστηματικά στα παλαιότερα των υποδημάτων μας.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ george_T 02/12/2010 19:39:43

   Καταρχάς, ποιος διασφαλίζει ότι ο έλεγχος της Ευρώπης "θα διασφαλίσει σταθερότητα"; Αν δούμε π.χ. τι γίνεται με το Μνημόνιο, θα δούμε ότι η Ευρώπη, που είναι τα 2/3 της τρόικας (Κομισιόν και ΕΚΤ) αποτυγχάνει πλήρως στην περιπτωση της Ελλάδας. Αυτό, τη στιγμή που ΜΟΝΟΙ μας, όποτε χρειάστηκε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας τα καταφέραμε (κυβερνήσεις Παπανδρέου, το 1985-87, Μητσοτάκη 1990-93, Παπανδρέου 1993-95, Σημίτη 1996-2000, Καραμανλή 2004-2006). Α, επίσης, πριν μπούμε στην Ευρώπη τα καταφέρναμε πολύ καλύτερα σε επίπεδο δημοσιονομικής διαχείρισης. Το 1981 δηλαδή είχαμε ελάχιστο χρέος (32%) και αυτό είχε δημιουργηθεί κατά μεγάλο μέρος στην ουσία τα δύο τελευταία χρόνια (1980-81) που ο Ράλλης είχε πανικοβληθεί από τη δεύτερη πετρελαϊκή κρίση και είχε αγοράσει πετρέλαιο για δυο χρόνια στις υψηλότερες δυνατές τιμές.

   Η ουσία του ευρωλιγουρισμού είναι να νομίζουμε ότι η Ευρώπη έχει το μαγικό ραβδάκι και κάνει τα απλά και αυτονόητα πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας (π.χ., συμμαζεμένη δημοσιονομική διαχείριση), μόνον αυτή σωστά, με ένα μαγικό τρόπο. Για αυτό βέβαια δεν φταίμε μόνον εμείς, φταίει και η ασύστολή προπαγάνδα που έχουμε δεχτεί από τα νεοταξικά ΜΜΕ ότι η Ευρώπη είναι κάτι αόριστα "καλό", εκπροσωπεί σε κάθε περιπτωση το καλό, ενώ αυτό στην πραγματικότητα έχει τόσες πιθανότητες να συμβαίνει (το να εκπροσωπεί το καλό), όσες υπάρχουν και για οποιονδήποτε άλλον ανθρώπινο οργανισμό. Και έχουμε πάμπολλα παραδείγματα που η Ευρώπη είναι εξαιρετικά άδικη και "κακή". Τόσα πολλά τελευταία, που εγώ τείνω να πιστέψω ότι είναι περισσότερο κακή, παρά καλή, και τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα της Νέας Τάξης, συν την αντίληψη που μόνοι μας υιοθετήσαμε γιατί βόλευε "άλλοι να μας ταϊζουν και άλλοι να φυλάν τα σύνορά μας". (Δεν θυμάμαι το σχολιαστή που το είπε, αλλά ν' αγιάσει το στόμα του που το σκέφτηκε. Αν το διαβάζεις τώρα το σχόλιό μου, φίλε ή φίλη, φανερώσου να σου πω ακόμη ένα ευχαριστώ...).

   Από κει και πέρα, μόνος σου είπες ότι το όριο του 3% ή του 60% δεν ήταν και τόσο απόλυτο και δεν είχε και τίποτε ιδιαίτερες κυρώσεις το κράτος μέλος αν δεν το έριχνε. Όμως στην περίπτωση της διεθνούς κρίσης 2008-2009, το όριο αυτό αποδείχθηκε καταστροφικό, διότι ανάγκασε τα κράτη μέλη, αντί να κοιτούν να κρατήσουν ζωντανές τις οικονομίες τους, να μπουν σε μια λογική λογιστική να κρατήσουν όρια ελλειμμάτων που φτιάχτηκαν για τις καλές μέρες και όχι για τις κακές ή που, εν πάση περιπτώσει, απαιτούν γερμανική νοοτροπία και λαϊκή κουλτούρα.

   Κι βέβαια, το όριο του 3% είναι τελείως διαφορετικό από το να υπάρχει άμεσος δημοσιονομικός έλεγχος στα οικονομικά σου. Αυτή τη στιγμή, είναι η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή που αποφασίζει τι θα γίνουν τα χρήματά μας. Αύριο δεν θα είναι η ελληνική κυβέρνηση, αλλά κάποιοι ανώνυμοι δημόσιοι υπάλληλοι στις Βρυξέλλες, χωρίς έλεγχο από πουθενά. Αόριστα "η Ευρώπη" θα αποφασίζει, την οποία δεν ελέγχει κανένας. Αν μιλούμε για "δημοκρατικό έλλειμμα" στην Ευρώπη, αυτό είναι ευφημισμός. Εγώ το "δημοκρατικό έλλειμμα" το ξέρω ότι κανονικά ονομάζεται δικτατορία. Δικτατορία του κάθε λόμπυ που έχει επιρροή στις αποφάσεις των Βρυξελλών. Πάντως τέτοια επιρροή δεν έχουν οι ευρωπαϊκοί λαοί...

   Τέλος, όσο το αν "έχω πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης", μάλλον μας δουλεύεις. Αν κάποιος έχει προτείνει τα μύρια όσα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ΕΚΤΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ τολμώ να πω, όσα κανένας άλλος στην Ελλάδα, αυτός είμαι εγώ. Και δεν ντρέπομαι καθόλου να περιαυτολογήσω γι' αυτό, διότι λόγω του επαγγέλματός μου γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι έχει λεχθεί και τι λένε οι διάφοροι "ειδικοί" εντός και εκτός εισαγωγικών για την κρίση. Ο Φάκτορας μπορεί να σου βεβαιώσει τη μεγάλη απήχηση των όσων έχω γράψει εδώ μέσα στο antinews για το ξεπέρασμα της κρίσης. Αν δεν σε πείθουν εσένα αυτά που έχω γράψει, είναι άλλο, αλλά για να λες ότι "δεν έχω πρόταση" σημαίνει ότι είτε δεν τα διάβασες είτε δεν τα κατάλαβες. Οπότε, δεν ξέρω αν έχουμε να πούμε κάτι επ' αυτού.

   Η ήττα, ξέρετε, είναι εύκολη. Το δύσκολο είναι να πολεμήσεις. Ορισμένοι μας κατηγορούν εμάς τους bloggers και μας λένε ότι κάνουμε επανάσταση από το πληκτρολόγιό μας. Δεν συμφωνώ. Αποδεικνύεται από όσους τους αρέσει να αφεθούν στη χρεωκοπία μας ως κράτους και στη διάλυση ότι και για να κάνεις διανοητική αντίσταση στην επέλαση του κακού χρειάζεται να πολεμήσεις. Αλλιώς, και από το πληκτρολόγιο επιλέγεις εύκολα την ήττα. Και μάλιστα πολύ πιο εύκολο από ό,τι επιλέγεις τον αγώνα.

  • george_T avatar
   george_T @ george_T 02/12/2010 20:50:19

   Επώνυμε,

   Συνεχίζεις να μην μου απαντάς όμως για την γνώμη σου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Τι θές τελικά? Να διαλυθεί? Να συνεχίσει όπως είναι σήμερα? Να προχωρήσει περισσότερο? Αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Και από εκεί και πέρα που τοποθετείται η Ελλάδα απέναντι σε όλα αυτά. Μέσα στην Ευρωζώνη?, μέσα στην Ευρώπη?, μόνη της? κάπου αλλού?

   Αναφορικά δε με τον μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλεγχο, μάλλον έρχεσαι στα λεγόμενα μου. Σε όλες σχεδόν τις παραπάνω περιπτώσεις ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση που μας "ανάγκασε" να προχωρήσουμε σε δημοσιονομική προσαρμογή (Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου) και σε άλλες η διεθνής συγκυρία (κυρίως τα προηγούμενα χρόνια), αφού δεν ζούμε μόνοι μας αλλά σε έναν κόσμο συνεχώς αλληλοεξαρτώμενο.
   Επίσης κανείς δεν εγγυάται ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι καλύτεροι, αλλά μόνος σου το είπες από το 1980 (τριάντα χρόνια τώρα) είμαστε σε συνεχή δημοσιονομική προσαρμογή (Ράλλης 80, Παπανδρέου 85, Μητσοτάκης 90, Παπανδρέου 93, Σημίτης 98, Καραμανλής 04, Παπανδρέου 10, .............) και τι πετυγχάνουμε ? άλλη μία δημοσιονομική προσαρμογή.

   Το έλλειμα της δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή ένωση είναι υπαρκτό και σήμερα. Όπως και το έλλειμα ηγεσίας. Όπως και το έλλειμα ενός οράματος. Άλλο αυτό όμως και το πως μπορούμε να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά μας, και άλλο να απορρίπτουμε τελείως την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

   Η δική μου κριτική δεν έχει να κάνει τόσο με τα επιμέρους σημεία τα οποία είναι χρήσιμα ως μεθοδολογία προβληματισμού, αλλά με την μεγάλη εικόνα. Από τα λεγόμενα σου διακρίνω τάσεις αντι-ευρωπαϊσμού σε μεγαλύτερο βάθος από την απόρριψη του ευρωομολόγου ή έστω την κριτική σε ορισμένες πτυχές της συγκεκριμένης πρότασης.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ george_T 02/12/2010 23:49:06

    Α, αυτο διακρίνεις εσύ από τα λεγόμενά μου; Γιατί εγώ διακρίνω ότι πριν την ΕΕ δεν είχαμε κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα.

    Δεν ξέρω πόσο σημαντικό σού είναι να ξέρεις τη γνώμη μου για την ΕΕ, πάντως μπορώ να σου πω τη γνώμη μου για τον Καραμανλή, που μας έβαλε στην ΕΕ:και για την ΕΕ και για πολλούς άλλους λόγους.

    Τώρα, χωρίς πλάκα, τη σημερινή γνώμη μου για την ΕΕ (αύριο μπορεί να εχω άλλη, διότι τα πράγματα είναι ρευστά) μπορείς να τη διαβάσεις στην ανάρτηση 'Then we take Dublin: μήπως ήρθε η ώρα να γίνουμε ευρωσκεπτικιστές;' Δεν εχω τώρα πρόχειρο το λινκ, αλλά αν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ η γνώμη μου, θα το βρεις το κομμάτι στην αναζήτηση.

   • george_T avatar
    george_T @ george_T 03/12/2010 01:07:01

    Ναι ε? Γιατί εγώ δεν είδα κάπου να γράφεις για το πόσο ανεξάρτητοι ήμασταν και πόσο δεν χρωστούσαμε σε κανέναν την δεκαετία του 50 ή και πιο πριν το 1920 κλπ. Όμως άλλες εποχές αυτές, άλλες οι σημερινές.

    Τη διάβαση την ανάρτηση για το dublin και απλά επιβεβαίωσε αυτά που γράφω παραπάνω. Έχουμε δυστυχώς διαφορετική αφετηρία ανάγνωσης των πραγμάτων. Αν και βρίσκω γόνιμη την κριτική σου στην ευρώπη για τον τρόπο διαχείρισης της παγκόσμιας κρίσης και το πως αυτή ξαφνικά βρέθηκε στα μέρη μας και σε πολλά σημεία συμφωνώ, ωστόσο δεν πιστεύω ότι έτσι όπως είναι ο κόσμος σήμερα έχουμε σοβαρές πιθανότητες να διατηρηθούμε σε καλό επίπεδο αν διαλύσουμε την Ευρώπη. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την Ευρώπη. Έχει να κάνει με τον τρόπο που είναι δομημένος ο πλανήτης σήμερα. Με υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, και η πραγματικά διασπασμένη Ευρώπη αφενός μεν να προσπαθούν να ξεφύγουν από τη θύελλα της κρίσης και αφετέρου να θέλουν να διαμορφώσουν τα πράγματα με το δικό τους συμφέρον. Την τελευταία φορά που ο πλανήτης γνώρισε μια μεγάλη κρίση (το 1929), ο κόσμος κατέληξε στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Για μένα λοιπόν οι δυνάμεις που κρατούν την Ευρώπη δεν είναι τόσο η ενιαία αγορά αλλά οι εξωτερικοί κίνδυνοι, οι οποίοι τελευταία μεγενθύνονται με γεωμετρική πρόοδο.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ george_T 03/12/2010 07:31:21

     Άλλη η δομή του κράτους-προτεκτοράτου παλιότερα και άλλη σήμερα. Σήμερα οι λεγόμενοι 'ευρωπαϊκοί θεσμοί' παίζουν τεράστιο 'τεχνικό' ρόλο στη διεργασία υποταγής μας. Και κάτι πολύ σημαντικό: κανένας δεν είπε να διαλύσουμε άνευ ετέρου την ΕΕ - πάντως δεν το είπα εγω. Αυτο είναι μια συνήθης συκοφαντία του συστήματος κατά όσων ταμπελιάζονται ως 'ευρωσκεπτικιστές'. Δεν θέλουμε ΑΥΤΗ την Ευρώπη, όχι δεν θέλουμε γενικώς την Ευρώπη.

     Τέλος, ποιοι είναι τώρα οι εξωτερικοί κίνδυνοι; Έχουμε ως Ευρώπη πρόβλημα με την ισλαμική μετανάστευση ή όχι; Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επαύξανουν ή μειώνουν το πρόβλημα όταν σε αναγκάζουν να αντιμετωπίζεις το Ισλάμ ισότιμα με τις άλλες θρησκείες, στο όνομα μιας δήθεν ανεξιθρησκείας, την οποία φυσικά το Ισλάμ δεν δέχεται ούτε καν στα λόγια; Ας μην μιλήσουμε καν για την αντιμετώπιση της Τουρκίας.

     Μόνη της βγάζει τα μάτια της η Ευρώπη, δεν της φταίμε εμείς που επισημαίνουμε τα υπαρξιακά λάθη της.

 14. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/12/2010 12:37:16

  Ευρωομολογια προδοσιας της ΕΚΤ !!! Αφου υπεγραψαν 2 Δανειακες και θα προλαβουν κ αλλη μια... θα βγαλουν χαρτια!! χαχαχα

  ΠΠ

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/12/2010 17:06:05

   τι ελεγα το μεσημερι???
   Απογοήτευση σκόρπισαν στις αγορές οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, αφού δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για νέα έκτακτα μέτρα στην αγορά ομολόγων.
   Αντ' αυτού ο κεντρικός τραπεζίτης ανακοίνωσε τη συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και τη διάθεση απεριόριστου χρήματος στις τράπεζες μέσω δημοπρασιών.
   Παράλληλα, ο κ. Τρισέ προσδιόρισε την 12η Απριλίου ως την ημερομηνία κατά την οποία θα επανεξετάσει την εφαρμογή και των προαναφερθέντων μέτρων.
   Μετά τις δηλώσεις Τρισέ το χρηματιστήριο της Αθήνας πέρασε σε αρνητικό έδαφος, ενώ πτώση καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

   Απεριοριστο Χρημα στις Τραπεζες απο Απεριοριστο Χρεος. Το Χρημα παλι θα χαθει και ο Μινοταυρος θα κανει παρτυ !

   ΠΠ

 15. Panagiotis anagnostopoulos avatar
  Panagiotis anagnostopoulos 02/12/2010 13:33:43

  Επεδή υπάρχουν πολλοί που κατηγορούν συνέχεια την Ελλάδα, ίσως είναι καλό να γνωρίζει κανείς ότι, σύμφωνα με το σημερινό διεθνή Τύπο, οι τράπεζες της Ιρλανδίας είναι ύποπτες για μεγάλη απάτη. Όπως γράφεται, έδιναν ψεύτικα στοιχεία τόσο στους πελάτεςτους, όσο και στην κεντρική τους τράπεζα και γι΄αυτό χρεώθηκαν τόσο πολύ. Για τα εισοδήματα τώρα, δείτε αν θέλετε το http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/2239.aspx

 16. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/12/2010 13:48:31

  Χρωστουν....
  Ελλαδα 367 Δις Δολλ
  Ισπανια 1 Τρις Δολλ
  Ιταλια 1 Τρις Δολλ
  Ιταλια σε Ισπανια 27 Δις Δολλ

  Η Γερμανια πως θα δωσει οταν δεν μπορει να μαζεψει πχ της Ιταλιας τα χρωστουμενα?
  Πως μπορουν να Δανειζουν οσοι Χρωστανε ? Δεν εχουν $$.

  ΠΠ

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/12/2010 14:01:34

   κάποτε έλεγα να βάλουμε όλα τα δάνεια σε ένα διαστημόπλοιο και να τα στείλουμε στην Σελήνη. Αυτό όμως κολλάει στο double entry accounting (εκτός εάν το καταργήσουν οι Γερμανοί, υπαινισσόμενοι ότι ο Giovanni di Bicci de' Medici ήταν πράκτορας των αμερικανοεβραίων) . Εναλλακτική λύση, πολλά ευρώ με πολλές μήτρες για τύπωμα

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 02/12/2010 15:10:41

    μμμμ και κανουν τα χρωστουμετα λεμε τωρα εμεις οι καχυποπτοι, Προστιμα CO2 !! Καπελο ή μερος .. οτι τους κατσει !!
    Αν το Χρεος γινει ή μπει καπελο CO2 προστιμο!!! με τοκο ή ατοκο... μιας και τα Πρασινα μαθηματικα ειναι "εξυπνα" και οι εκπομπες ρυπων ειναι σαν τους τοκους και ανατοκιζονται στην πηγη τους !!
    Εαν λεω ΕΑΝ ... το σκεφτουν αυτο ΤΟΤΕ οι λαοι θα πληρωνουν με μεγαλυτερη χαρα για να μπορουν ν ανασαινουν τα παιδια τους??

    Ξερω ειμαι μυστηριος τυπος, αλλα αφου μου μιλατε και με κανετε παρεα.,... θα λεω τα δικα μου !!!

    ΠΠ

 17. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/12/2010 15:13:41

  Να κανω και μια ρητορικη ερωτηση εις αναμονην των εξελιξεων το βραδυ με την εξωγηινη ζωη...

  ΕΑΝ στην Ελλαδα Χρωστουσαν και ΔΕΝ χρωστουσε Δανεια... θα τα μαζευαμε ποτε τα $$ μας????? με τον ΓΑΠ ας πουμε??
  Θα μαζευαμε κατι?? Θα πιεζαμε να μας τα δωσουν γιατι ο Λαος μας δε θελει να δανειστει για να ζησει αλλα να εισπραξει τα χρωστουμενα?????

  εεεεεεεεεεεεεεεεεεε???????????????????????

  ΠΠ

 18. Greg avatar
  Greg 02/12/2010 15:52:29

  Παλιό αλλά καλό..

  Περπατάς σ’ ένα μονοπάτι στο δάσος και θέλεις να πας στην πόλη. Σε κάποιο σημείο το μονοπάτι διακλαδώνεται σε δύο μονοπάτια. Μόνο το ένα απ’ αυτά οδηγεί στην πόλη.

  Στη διασταύρωση, στέκονται δύο φίλοι. Ο ένας λέει πάντα ψέματα και ο άλλος πάντα την αλήθεια, χωρίς όμως εσύ να ξέρεις ποιος από τους δύο είναι ο ψεύτης και ποιος ο ειλικρινής.

  Πώς με μία και μόνο ερώτηση που θα απευθύνεις στον έναν από τους δύο φίλους, θα πάρεις τη σωστή απάντηση για το μονοπάτι που οδηγεί στην πόλη;

  Ποια είναι δηλαδή αυτή η μοναδική ερώτηση;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Greg 02/12/2010 19:21:52

   Χμμμ, δεν είμαι σίγουρος, αλλά τον ρωτάς "ποιο μονοπάτι θα μου δείξει ο φίλος σου αν τον ρωτήσω ποιο μονοπάτι οδηγεί στην πόλη;". Αν ρωτήσω αυτόν που λέει αλήθεια, θα μου πει την αλήθεια, δηλαδή ότι ο φίλος του θα μου δείξει το μονοπάτι που ΔΕΝ οδηγεί στην πόλη. Αν τώρα ρωτάω αυτόν που λέει ψέματα, θα μου πει ψέματα, δηλαδή ότι ο φίλος του δεν θα μου δείξει το μονοπάτι που οδηγεί στην πόλη, αλλά το άλλο. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, ο ερωτώμενος θα μου δείξει το μονοπάτι που δεν οδηγεί στην πόλη και έτσι θα ξέρω να ακολουθήσω το άλλο.

   Με την ερώτηση αυτή καταφέρνεις και τις δύο περιπτώσεις να εκμαιεύσεις ως απάντηση αυτό που δεν είναι αυτό που ζητάς και έτσι επιλέγεις το άλλο.

 19. Φιλόσοφος avatar
  Φιλόσοφος 02/12/2010 18:18:29

  Νομίζω ότι εξήγησα επαρκώς παραπάνω τι σημαίνει Ευρωομόλογο, αλλά μερικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η θεσμοθέτηση του θα σημάνει το τέλος της Εθνικής μας κυριαρχίας. Κατ' αρχάς μην ανησυχείτε δεν πήραν φόρα να το καθιερώσουν γιατί προσπαθούν να εξαντλήσουν άλλα μέτρα όπως αυτό της ελεγχόμενης χρεωκοπίας, αλλά μάλλον δεν τους βγαίνουν και φοβούνται το σενάριο να σκάσει η βόμβα της Ισπανίας. Επίσης δεν καταλαβαίνω τη σκέψη ορισμένων, δηλαδή να είμαστε στην Ευρώπη να μας δίνουν δάνεια με χαμηλά επιτόκια, να τα επενδύουμε σε αντιπαραγωγικά και άχρηστα πράγματα, όπως κάναμε και στο παρελθόν και στο όνομα της εθνικής μας ανεξαρτησίας να μην μας ελέγχει κανείς. Στο χωριό μου λένε "εμ μαλάτα εμ γαλάτα εμ τα αρνιά θηλυκά". Κατ αρχάς όπως λέει και παραπάνω ο george_T από τη στιγμή που μπήκαμε στη ΟΝΕ και στο Ευρώ έχουμε υπογράψει σαφείς περιορισμούς στη δημοσιονομική πολιτική (έλλειμα κάτω του 3%, δημόσιο χρέος κάτω του 60%, κλπ). Δηλαδή αν τελειώσει το μνημόνιο και βγούμε στις αγορές με ληστρικά επιτόκια δανεισμού θα είμαστε ανεξάρτητοι; Όσο ανεξάρτητος είναι και ένας ιδιώτης που χρωστάει πολλά στην Τράπεζα,κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του και όλες του οι ενέργειες κινούνται γύρω πως θα βγάλει τη δόση του μήνα, μαύρη ανεξαρτησία. Αν νομίζουμε ότι η λύση των προβλημάτων μας είναι εκτός ΟΝΕ και εκτός Ευρώπης, να υποστηρίξουμε όλοι το Κ.Κ.Ε, να γίνουμε μία δεύτερη Κούβα και να "τρώμε εθνική ανεξαρτησία με το κουτάλι".

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Φιλόσοφος 02/12/2010 19:41:48

   Αν βγούμε στις αγορές αποκλείεται να κρατήσουν για πολύ τα "ληστρικά επιτόκια δανεισμού" διότι δεν βγαίνει το σύστημα με τέτοια επιτόκια. Ένα ψάρωμα είναι και τα "ληστρικά επιτόκια δανεισμού". Το οικονομικά ορθολογικό σπρεντ της Ελλάδας για τη σημερινή δημοσιονομική της κατάσταση είναι 150-200. Το υπόλοιπο είναι τεχνητή διόγκωση για να είμαστε εσαεί υποταγμένοι στο Μνημόνιο ή σε κάποιο Μνημόνιο ή "Μηχανισμό" ή όπως αλλιώς λέγετε.

   Αλλάξτε τρόπο σκέψεης. Ξεηττηθείτε, Έλληνες.

 20. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/12/2010 18:27:51

  Ακόμη δεν καταλαβαίνουμε πώς δουλεύει το σύστημα;
  Ως γνωστόν, το 2008 - 2009 με την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων, και με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μπούς, η FED έκοψε δολλάρια (περίπου 1, 5 τρις) και διοχέτευσε ρευστότητα στην αγορά για να αποφευχθεί το παγκόσμιο κράχ. Με το ρευστό "αγόρασε" (κρατικοποίησε για λογαριασμό των εντελώς κρατικών πιά Fanny & Fred) μεγάλο μέρος από τις υποθήκες, που ήταν πιά άχρηστα σκουπίδια.
  Μεταξύ των τραπεζών που επωφελήθηκαν από το ρευστό (πασσάροντας το "μουτζούρη" στο Αμερικανικό Δημόσιο) ήταν και πολλές μεγάλες Ευρωπαικές τράπεζες: Ελβετικές, Αγγλικές, Γερμανικές, Γαλλικές.
  h**p://www.sueddeutsche.de/geld/us-notenbank-geld-fuer-alle-1.1031136.
  Από το ρευστό επωφελήθηκαν φυσικά και μεγάλες Αμερικανικές (City, Goldmann) κτλ. Άλλες επισφαλείς Τράπεζες πουλήθηκαν (π.χ. η Morgan Stanley στoν Ιαπωνικό όμιλο Mitshubishi), οι μικρότερες αφέθηκαν στη χρεωκοπία.
  Δεν επωφελήθηκαν φυσικά όλες οι Ευρωπαικές. Και η ζημιές τους δεν ήταν μόνον από τα ακίνητα των ΗΠΑ, αλλά και από Βρετανικά, Ιρλανδικά, Ισπανικά κτλ. Έτσι, χρεωκοπημένες Τράπεζες της Αγγλίας (π.χ. RBS), κρατικοποιήθηκαν από το Βρετανικό Δημόσιο, όπως στη συνέχεια και χρεωκοπημένες Ιρλανδικές (προκαλώντας την έκρηξη του Ιρλανδικού Δημόσιου χρέους). Πολλές προβληματικές Ισπανικές τράπεζες τροφοδοτήθηκαν με ρευστό του Ισπανικού Δημοσίου (τα μεγέθη εδώ είναι πολύ μεγαλύτερα, προς το παρόν υπάρχει απόθεμα, αλλά ίδωμεν...).
  Ο πακτωλός Δημόσιας ρευστότητας, των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και Ευρωζωνικών χωρών, που αντικατέστησε "εξαερωμένες", ανύπαρκτες πιά αξίες (υποθήκες - "σκουπίδια") διοχετεύτηκε σε μια αποσταθεροποιημένη, απορρυθμισμένη αγορά τίτλων (νομισμάτων, ποικίλων ομολόγων Δημοσίου, πρώτων υλών, μετοχών). Η αγορά αυτή, μετά το στραπάτσο του 2008 έχει χάσει τα κοινώς αποδεκτά κριτήρια αξιολόγησης.
  Υπάρχει λοιπόν τεράστια κυκλοφορούσα ρευστότητα, αλλά το τοπίο είναι ομιχλώδες και οι επενδυτές δεν έχουν κριτήρια που να επενδύσουν. Έτσι επικρατούν οι τζογαδόροι και η λογική του τζόγου. Η επίθεση εναντίον των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης (και όχι μόνον, οι "παίκτες" ήδη στοχοποιούν το Βέλγιο και ανεβάζουν τα επιτόκια μέχρι και των ...Γερμανικών ομολόγων), είναι μέρος αυτού του σκηνικού: Οι σοβαροί επενδυτές σε αναμονή, οι τζογαδόροι σε παράκρουση.
  Γιά ότι αφορά τα κρατικά ομόλογα: Των "άτακτων" χωρών είναι επικίνδυνα, τών "φρόνιμων" (π.χ. Γερμανία, Σκανδιναβικές) ελάχιστα ελκυστικά. Δεν έχουν απόδοση. Τα έκτακτα οιονεί ευρω-ομόλογα που θα εκδώσει τον Ιανουάριο το Ευρωπαικό Ταμείο στήριξης, και ίσως μετά, το κανονικό Ευρωομόλογο την άνοιξη, είναι η απάντηση σ' αυτό το σκηνικό, και προτείνεται από πολύ διαφορετικούς κύκλους.
  Στο μυαλό του Τρισέ, που δεν είναι ακριβώς σκληρός Κευνσιανός, η ιδέα υπάρχει από καιρό. Οι ακραιφνείς Κευνσιανοί οικονομολόγοι είναι ενθουσιασμένοι. "Το Ευρωομόλογο" θα γίνει ανάρπαστο", λέει ο Νούριελ Ρουμπίνι. Πρώτοι θα το αρπάξουν οι Ελβετοί βέβαια (έχουν ξεφορτωθεί άπειρα δολλάρια). Στην Ευρώπη αντιδρά πιά μόνον μία "ορθόδοξη" μερίδα του Γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού CDU-FDP. Ως πότε;
  Υ.Γ. : Τον Ιανουάριο θα γίνουν έκτακτες εκλογές στο Ομόσπονδο κράτος του Αμβούργου (3η σε μέγεθος πόλη της Γερμανίας), όπου έπεσε η τοπική κυβέρνηση συνασπισμού CDU-Πρασίνων. Υπάρχει τοπική "αντιστροφή συμμαχιών" και οι προοπτικές για το κόμμα της Μέρκελ δεν είναι καθόλου καλές. Ακολουθεί Βερολίνο κξαι Βάδη-Βυρτεμβέργη.
  Εν τω μεταξύ, χάρις στο Wikileaks αποκαλύφθηκε ότι ο ιδιαίτερος γραμματέας του αντικαγκελλάριου και Υπουργού Εξωτερικών Βέστερβέλλε ήταν πληροφοριοδότης των ΗΠΑ.
  Πολλά συνηγορούν ότι το 2011 θα είναι πολύ διαφορετικό από το 2010.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 02/12/2010 19:01:50

   Yes, he 's the man!
   Απίστευτο to στραπάτσο με το Wikileaks! Αυτή η μανία με τους κατασκόπους, "υποβρύχια" και "τυφλοπόντικες" είναι ενδημική στη Γερμανία από τον καιρό της Μάτα Χάρι.
   Ήταν στραβό το κλήμα, τό 'φαγε κι ο γάδαρος, Χάρε Κρίσνα!
   h**p://www.sueddeutsche.de/politik/wikilieaks-deutsche-enthuellunge-yes-hes-the-man-fdp-findet-ihren-maulwurf-1.1031358

 21. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/12/2010 18:51:15

  Πέρα από θεωρητικές απόψεις, υπέρ ή κατά, υπάρχει η "βία των πραγμάτων": Με την κατάρρευση του ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού & στεγαστικού τομέα, επενέβησαν τα κράτη εκατέρωθεν του Ατλαντικού, με όπλο τη ρευστότητα. "Για να μή επαληφθεί το 1929", είπαν. Για να διώξουν τον "διάολο" (ολική χρεωκοπία των ιδιωτικών τομέων χωρών σημαντικών, όπως ΗΠΑ ή Βρετανία) είχαν ως διαθέσιμο όπλο μόνον τον δικό τους "Βεελζεβούλ" (την κρατική ρευστότητα), και τον έρριξαν στο ρίγκ.
  Τώρα το τζίνι είναι έξω από το μπουκάλι και περιφέρεται τρελαμένο: Πρέπει να "συλληφθεί", είναι πολύ μεγάλο και τρελό για να ελπίζουμε ότι θα καλμάρει μόνο του (τελικά οι αγορές δεν αυτορρυθμίζονται, χα, χα). Η Αμερική είναι πολύ χρεωμένη και ταλαιπωρημένη για να κάνει τον ζογκλέρ θηριοδαμαστή, οι Απωανατολίτες δεν έχουν λόγο να σπεύδουν, δεν είναι δική τους κρίση. Οι μεγάλες πλούσιες Ευρωπαικές χώρες (Γαλλία - Γερμανία) είναι πολύ μικρές για να τα καταφέρουν ξεχωριστά, οι μικρές και φτωχές πολύ μεγάλες για ν' αφεθούν στα δόντια του "τρελού τζίνι' της αγοράς: Άν αυτό "φάει" Ελληνικό ερίφιο και Ιρλανδικό σολωμό, μετά θα θέλει Πορτογαλέζικες αντσούγιες και Ισπανικό φιλέτο ταύρου. Και μετά Βελγικά τυριά και ποιός ξέρει, ίσως ορέγεται Γερμανικό γουρουνόπουλο με Beaujolais Nouveau.
  Είναι σαφές μάλλον, τι εννοεί ο ποιητής.

 22. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/12/2010 19:13:14

  Από το Δημόσιο Αμερικανικό χρήμα επωφελήθηκαν ακόμη και οι Harley-Davidson und McDonald's!
  h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,732551,00.html
  Είναι απίστευτο: Και ύστερα λέμε ότι μόνο εδώ έχουμε κρατικοδίαιτους ιδιώτες!Κινδύνευαν άραγε να χρεωκοπήσουν τέτοιες εταιρείες; Ή ο ίδιος εταιρικός κόσμος, σε μιά τόσο χρεωμένη και από την κατανάλωση εξαρτώμενη χώρα, όπως οι ΗΠΑ, γίνεται πιά σκιώδης οικονομία, παραοικονομία;
  Το θέμα είναι πώς θα "μαζευτεί" πάλι στην πραγματική οικονομία, αυτό το χρήμα που δεν επενδύεται.

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ Ο Θείος 02/12/2010 19:45:37

   Η λύση έχει περιγραφεί το 1920 ώ ς ο θάνατος τών ραντιέρηδων.
   Και όπως είπες οι Αμερικανοί τό προσπαθούν...έν μέρει όμως!
   Ελα μου όμως ότι αντιδρά ό Δράκος στην πλήρη εφαρμογή του...
   Αναμείνατε προσεχώς νέα..... Tiananmen Square για να ευοδωθεί ή συναίνεση.
   Ετσι και αλλιώς, τό χρήμα είναι τό ποιό "φτηνό" από όλες τίς υπόλοιπες συνιστώσες αξίες μιάς εξουσίας.

 23. Λοκατζής avatar
  Λοκατζής 03/12/2010 02:24:37

  Ποια F-16 ρε παιδιά, ακόμη εκεί μείνατε, η Τουρκία παίρνει F-35. Σκοπεύετε να αγοράσετε πάλι να αγοράσετε τη σαβούρα των Αμερικάνων όταν γίνετε κυβέρνηση (εδώ γελάνε);

  Απορία: Τα γυμναστήρια της εσπερίας είναι ανώτερα των ελληνικών;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Λοκατζής 03/12/2010 07:34:53

   Σωστός, σχήμα λόγου ήταν έτσι για να αναφέρουμε τον πιο διαδεδομένο τύπο πολεμικού αεροσκάφους σήμερα.

 24. Φιλόσοφος avatar
  Φιλόσοφος 03/12/2010 06:58:36

  Επώνυμε το ότι ορισμένοι από εμάς έχουμε διαφορετικό τρόπο σκέψης δεν σημαίνει ότι είμαστε και ηττοπαθείς. Εσύ εξάλλου στην ανάλυση που κάνεις δημιουργείς πολλά ερωτηματικά. Από τη μεριά λες αν ήταν τόσο εύκολο να "σωθούμε" με το Ευρωομόλογο γιατί δεν το επιλέξανε από την αρχή και μας βάλανε στο μνημόνιο και από την άλλη λες είναι ένα ακόμη βήμα προς τον πλήρη έλεγχο των δημοσιονομικών των κρατών μελών. Δηλαδή τι εννοείς ότι υπάρχουν μήπως κάποιοι καλοί στην Ευρώπη που για να μην μας υποδουλώσουν πλήρως μας βάλανε στο μνημόνιο για να μας τιμωρήσουν ελαφρώς και τώρα θα υπερισχύσουν οι κακοί και θα μας υποδουλώσουν με το Ευρωομόλογο. Και ποιοι είναι αυτοί οι κακοί μήπως είναι οι εγκάθετοι της Νέας Τάξης στις Βρυξέλλες όπως αναφέρεις; Και από ποιους είναι εγκάθετοι από τους Αμερικάνους, τις πολυεθνικές οι τις τράπεζες; Και αφού έχουν τόση δύναμη και στο σχέδιο τους ήταν το Ευωομόλογο γιατί δεν το επέβαλλαν από την αρχή; Από την άλλη λες "Το ευρωομόλογο είχε τεθεί ως σκέψη και παλιότερα, όμως προσέκρουε καταρχάς στην άρνηση της Γερμανίας να αναλάβει, στην ουσία, στις δικές της πλάτες τις λιγότερο φερέγγυες χώρες της ευρωζώνης.
  Προσέκρουε όμως και αλλού: Στο ότι, επειδή κανένας σε αυτή την παλιοζωή δεν σου χαρίζει τίποτα, η παροχή δανεικών μέσω της Ε.Ε. θα σήμαινε και τη de facto ή de jure ανάληψη και του ελέγχου των δημοσιονομικών πραγμάτων των χωρών που επωφελούνται από το ευρωομόλογο"
  Εδώ μόνος σου παραδέχεσαι ότι το Ευρωομόλογο προσέκρουε στα συμφέροντα της Γερμανίας και στα συμφέροντα όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα σου των χωρών που θα το έκαναν χρήση και θα επωφελούνταν από αυτό. Πως γίνεται κάποιος να επωφελείται από το Ευρωομόλογο και ταυτόχρονα να προσκρούει στα συμφέροντα του, εγώ δεν το καταλαβαίνω.

 25. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 03/12/2010 11:23:26

  Παγιδευμένοι στον «πλανήτη των τραπεζών»

  Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ υποχρεώθηκε να δημοσιεύσει λεπτομέρειες των ενεργειών και χρηματοδοτήσεων που έκανε κατά τη διάρκεια εκτάκτων προγραμμάτων δανειοδότησης και διευκόλυνσης της ρευστότητας και το συμπέρασμα που προέκυψε έχει αφήσει τους Αμερικανούς άναυδους: η «δική» τους Κεντρική Τράπεζα δημιούργησε εκ του μηδενός περισσότερα από 9 τρις δολάρια από το Δεκέμβριο του 2007 και μετά με τα 3,3 από αυτά να παραμένουν στον ισολογισμό της και με τα στοιχεία να δείχνουν ότι δεν κατευθύνθηκαν μόνο σε αμερικανικές αλλά και σε ελβετικές, αγγλικές, καναδικές και άλλων χωρών τράπεζες.

  Η Κεντρική Τράπεζα έκαστης χώρας υποτίθεται ότι περιορίζει τις δραστηριότητες της εντός των κρατικών της ορίων αλλά η τρέχουσα κρίση αποδεικνύει πως τα όρια αυτά έχουν εξαλειφθεί στον “πλανήτη των τραπεζών” καθώς το διατραπεζικό εμπόριο μπορεί να καταστήσει μία τράπεζα του εξωτερικού πολύ σημαντικότερη για μία χώρα απ´ότι οι δικές της τράπεζες και συνάμα πολύ πιο επικίνδυνη κατά τη διάρκεια κρίσεων.

  Αυτό συνέβη στην περίπτωση της ελβετικής UBS και της αγγλικής Barcleys, με την πρώτη να έχει δανειστεί από τη FED κεφάλαια ύψους 74,5 δις δολαρίων που είναι τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική ή διεθνή τράπεζα και τη δεύτερη να έχει δανειστεί 47,8 δις δολάρια, ποσό που είναι μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα που δανείστηκαν οι περισσότερες αμερικανικές τράπεζες.

  Η ανάπτυξη της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων τιτλοποιημένων ομολόγων σε συνδυασμό με το ότι το δολάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, έκανε τράπεζες του εξωτερικού όπως η ελβετική UBS να κερδοσκοπήσουν στις ΗΠΑ με τεράστια ποσά και να βρεθούν εκτεθειμένες σε αντίστοιχου μεγέθους κίνδυνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην οποία οι ίδιες συνέβαλαν και από την οποία κέρδισαν πολλά δις. Προκειμένου, όμως, να μην ξεπουλήσουν τις θέσεις τους σε δολάριο προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην αμερικανική αγορά αλλά κυρίως με στόχο την προστασία τους από την καταγραφή μεγάλων ζημιών όταν η αγορά ενυπόθηκων τιτλοποιημένων δανείων κατέρρευσε, η FED έκανε το αδιανόητο, δηλαδή ανέλαβε, χωρίς να ρωτήσει την αμερικανική κυβέρνηση και κρυφά από τους πολίτες, τη διάσωση τραπεζών άλλων χωρών.


  Η διάσωση, όμως, συνεπάγεται τη δημιουργία νέου χρήματος για να κλείσουν τρύπες από την προηγούμενη περίοδο δημιουργίας χρήματος, όταν μεταξύ 2002-2008 μια σειρά νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων επέτρεψαν στις τράπεζες αφού δανειστούν δισεκατομμύρια από τη FED να τα αναπαράγουν πλημμυρίζοντας τις ΗΠΑ με κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά ακολούθησαν τις διεθνείς τραπεζικές οδούς και βρήκαν το δρόμο τους προς τις μητρικές των τραπεζών σε διάφορα κράτη του κόσμου οδηγώντας και εκεί στην αύξηση της ρευστότητας και προκαλώντας μία εκρηκτική ανάπτυξη του δανεισμού.


  Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τη φρέσκια ρευστότητα εκπονώντας μια σειρά δανειοδοτικών προγραμμάτων και κατακλύζοντας τα ΜΜΕ με διαφημίσεις προσπαθώντας με κάθε τρόπο να πείσουν τους πολίτες να λάβουν δάνεια. Η ανταπόκριση των πολιτών οδήγησε σε επιπλέον δανειοδότηση η οποία δημιούργησε νέο χρήμα καθώς οι τράπεζες χρησιμοποίησαν τα νέα δάνεια ως εγγύηση για να λάβουν ακόμη περισσότερα χρήματα αυτή τη φορά από την ΕΚΤ. Τα χρήματα αυτά έγιναν δάνεια και τα ΜΜΕ πλημμύρισαν από νέες διαφημίσεις που προσπαθούσαν να πείσουν τους πάντες να επισκεφθούν την κοντινότερη τράπεζα προκειμένου να πάρουν δάνειο.

  Μεταξύ 2003-2008 ο κόσμος εθίστηκε στο δανεικό χρήμα και το χρήμα πληθωρίστηκε χάνοντας την πραγματική του αξία. Έτσι, δημιουργήθηκαν φούσκες παντού, από την αγορά κατοικίας μέχρι το χρηματιστήριο. Πολίτες σε Αμερική και Ευρώπη έλαβαν δάνεια προκειμένου να αγοράσουν κατοικίες σε φουσκωμένες τιμές χωρίς να μπορούν να αντιληφθούν ότι υποθήκευαν το μέλλον τους αλλά και αυτό των παιδιών τους. Όταν η φούσκα έφτασε κοντά στα όρια της η ελίτ των τραπεζικών ιδρυμάτων χρησιμοποίησε προϊόντα που θα κέρδιζαν από το σπάσιμο της και την κατάρρευση της αγοράς τιτλοποιημένων δανείων επιταχύνοντας, έτσι, αυτή τη διαδικασία και κερδίζοντας και πάλι δισεκατομμύρια από χρήμα που δημιουργήθηκε μέσα στο εργοστάσιο παραγωγής δολαρίων του τραπεζικού συστήματος.

  Με το παιχνίδι να έχει φτάσει στο τέλος του και τον κόσμο να έχει πληθωριστεί σε ασύλληπτο βαθμό η FED έκλεισε τη στρόφιγγα της ρευστότητας και σταμάτησε να δανείζει στις τράπεζες. Χωρίς φρέσκο χρήμα οι τράπεζες άρχισαν να κυνηγούν πολίτες όχι για να τους δώσουν νέα δάνεια αλλά για να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή αυτών που είχαν λάβει παλαιότερα.

  Οι τιμές στην αγορά κατοικίας κατέρρευσαν και οι τράπεζες κινδύνευσαν να καταγράψουν ζημίες. Οι τραπεζικές μετοχές άρχισαν να ξεπουλιούνται οδηγώντας τελικά και το χρηματιστήριο στο μεγαλύτερο κραχ από το 1929. Στην κρίσιμη αυτή στιγμή αντί οι τράπεζες να αφεθούν να καταγράψουν ζημιές και το πλασματικό χρήμα που είχε δημιουργηθεί να μειωθεί, αυξάνοντας έτσι την αξία του χρήματος των πολιτών, η FED παρενέβη δημιουργώντας νέο χρήμα για να εξασφαλίσει τη διάσωση τους. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, το χρήμα πληθωρίστηκε ακόμη περισσότερο και η αξία του μειώθηκε περαιτέρω.

  Αυτή η μείωση πέρασε στις τιμές των κατοικιών σε ΗΠΑ και Ευρώπη και στην πραγματική οικονομία και μεταφράστηκε σε αποπληθωριστικές πιέσεις οι οποίες ροκανίζουν το εισόδημα και την πραγματική περιουσία των πολιτών. Έτσι τα σπίτια όλων κοστίζουν σήμερα λιγότερο απ’ ότι χτες, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τα αυτοκίνητα, τις επιχειρήσεις, τα μαγαζιά και τελικά την εργασία. Ήταν το 2008 όταν σε άρθρο μου με τίτλο ‘αποπληθωριζόμενος πλανήτης χρέους’ είχα εξηγήσει με αυτήν τη διαδικασία η οποία με αμείλικτο τρόπο μεταφέρει τον πλούτο από τους πολίτες στις τράπεζες για να αναγκάσει στη συνέχεια τους πολίτες να δεχτούν νέες απώλειες προκειμένου να εξασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για τις τράπεζες.

  Ο εφιάλτης, όμως, δεν έχει τελειωμό καθώς οι τράπεζες έχουν επενδύσει και στο κρατικό χρέος δημιουργώντας στα κράτη έναν αντίστοιχο εθισμό στο δανεισμό με αυτόν που δημιούργησαν στους πολίτες. Κάποιος σημαντικός σύγχρονος πολιτικός είπε ότι τα κράτη δεν είναι μωρά ώστε να δικαιολογηθεί το γεγονός πως δανείστηκαν πέρα από τις δυνάμεις τους. Δε διαφωνώ αλλά ούτε και οι τράπεζες είναι μωρά ώστε να μη γνωρίζουν πότε ένα κράτος μπορεί να αντέξει περισσότερο δανεισμό.

  Προβληματικά κράτη και κερδοσκοπικές τράπεζες είναι συνένοχοι στο ίδιο έγκλημα μόνο που οι δεύτερες διαπράττουν το έγκλημα κατ’ επάγγελμα και έχουν ένα μηχανισμό που τους εξασφαλίζει ότι δεν πρόκειται ποτέ να πληρώσουν γι’ αυτό, ενώ τα κράτη χρειάζονται πολιτικούς με θάρρος για να μπορέσουν να αξιώσουν το διαμοιρασμό των ζημιών και να μην τις χρεώσουν στο σύνολο τους στους πολίτες τους.

  Αν η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα ήταν ταινία τότε το ρόλο του κακού θα έπαιζαν οι τράπεζες και του ήρωα η Ισλανδία, η μόνη χώρα που είπε όχι στη διάσωση τους και ναι στη διάσωση των πολιτών της. Οι υπόλοιποι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι συνεργοί στο έγκλημα.

  Πάνος Παναγιώτου
  χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
  ----------------------------------

  Θραξ Αναρμόδιος (για την αντιγραφή)

 26. χρηχα avatar
  χρηχα 03/12/2010 15:07:30

  Εγώ θα συμφωνήσω με τον @ψυχραιμία....

  Από την αρχή της ένταξής μας στην Ε.Ε. οραματισζόμασταν ΜΙΑ ένωση ΕΝΑ κρατος ΜΙΑ οικονομία.....

  Όσο και να πνέω τα μένεα για τον αΓΑΠούλη και την καταστροφική του πολιτική που στέρησε στηνΕλλάδα κάθε πόρο ανάπτυξης και έκλεισε το 50% των μαγαζιών και των επιχειρήσεων βάζοντάς μας στο κλάμα της ανέχειας ....δεν νομίζω ότι η οικονομική διακυβέρνηση της Ελλάδας από την Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένων και ΟΛΩΝ των άλλων χωρών όχι μόνο των αδυνάτων) θα είναι ο τελικός στόχος μας -ΟΛΩΝ ΜΑΣ- και θα είναι η τελική μορφή της Ε.Ε. την όποία οραματιστήκαμε κι εμείς οι "ευρωπαΪστές" και όλοι οι ιδρυτές της Ε.Ε.......

  Δεν είναι ο μπαμπούλας η πανευρωπαϊκή διακυβέρνηση.....Η ΛΥΣΗ είναι....

  Γιατί δεν έχεις Γιωργάκηδες μαριονέτες που κάνουν κάθε φορά πειράματα στις πλάτες μας...γιατί η"οικονομική πολιτική " (ο θεός να την κάνει τέτοια) του αΓΑΠούλη είναι καθοδηγούμενη από κέντρα εκτός Ε.Ε. και στόχο είχε εξ'αρχής το Ευρώ.....

  Να αναφέρω και έναν άλλο λόγο που θα μας κάνει να το ξανασκευτούμε όταν φωνάζουμε όχι στην ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση;;;;

  'Οταν έδινε η τότε ΕΟΚ τους πακτωλούς χρημάτων για την οικοδόμηση υποδομών κτλ στην Ελλάδα....ποιός τα έκανε γιάμα;;;ποιός τα εξαφάνισε στις θυρίδες των Ελβετικών τραπεζών;;;;

  Να το ξαναθέσω το ερώτημα αλλιώς;

  Αν ΤΟΤΕ είχαμε οικονομική διακυβέρνηση και 'ελεγχο των δαπανών από μιά "ανάλγητη επιτροπή" ....ποιός θα μπορούσε να γεμίσει θυρίδες με κλεμένα;;;;;;
  Για να θυμηθούμε και δικά μας σχόλια πρίν από ένα ενάμιση χρόνο...λέγαμε (εγώ κατά κόρον) : έλεγχο και στην τουαλέτα για να βλέπουν ότι : ναι το τραβήξαμε το καζανάκι.....

  Γιατί τώρα με την ανέχεια μας έπιασε το " οικονομικό πατριωτικό μας" και δεν θέλουμε έλεγχο;;;
  Γίναμε αξιόπιτοι στη οικονομική διαχέιρηση;;;;
  Μας φταίει η τρόϊκα για τα χάλια μας;;;
  Μόνοι μας βγάλαμε τα ματάκια μας.....ξεχάσατε το Τ+10;;;(και όχι μόνον)

  Ο αΓΑΠούλης είχε πάρει τον διορισμό του(ή την σκυτάλη απ'τον Κ.Κ. αν θέλετε) και ακολούθησε το σχέδιο των εντολοδόχων του....αυτό έφερε το χάλι που έχουμε και δεν είναι ξεκάθαρα πιά τα πράγματα...δεν έχουμε πιά ορατότητα...μεσ'την ομίχλη και τον κουρνιαχτό δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον φίλο απ'τον εχθρό....

  ακόμα και τις δηλώσεις που έκανε την στιγμή που μας ενταφίαζε ως χώρα εγώ είμαι ψυλιασμένος ότι τις έκανε για να μείνουν στην μνήμη μας σαν κάτι κακό και απευκταίο....

  Γιατί άλλο πράγμα είανι η παγκόσμια διακυβέρνηση και ΑΛΛΟ η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση....

  Γιατί τα τελευταία 50-60 χρόνια όλοι οι Ευρωπαίοι ονειρεύονται ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΝΙΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.............

  (Όσοι έχουν σαν όραμα την επιστροφή στην Ελλαδίτσα την "αυτόνομη" που κυβερνιόταν από ψωριαρηδες υποτελείς Κωστάδες ,ας κατανοήσουν ότι νοσταλγούν την επιστροφή της ψωροκώσταινας)(κι αν ο οικονομικός έλεγχος θα πεί όχι στα f16 θα έχει και πολιτική -τουλάχιστον ,αν όχι στρατιωτική-κάλυψη απ'τον κακό γείτονα ...)


  Το Ευρωπαϊκό όραμα σίγουρα περνάει από μεγάλη κρίση αυτήν την περίοδο ....αλλά εγώ είμαι καχύποπτος....
  Μήπως τελικά ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ;;;;;;;;;;;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.